Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne"

Transkript

1 (8) Kommunförvaltningen Bilaga sammanfattning av remissinnehållet Dnr: Ks 2014/225 Rickard Persson Arkitekt Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne Beskrivning Denna handling är en sammanfattning av remisshandlingen, upprättad av förvaltningen. Sammanfattning av remissinnehållet Länsstyrelsen har definierat fyra prioriterade sakområden för Skånes räkning: Översvämning (Stigande hav) Erosion Avlopp och markavvattning Dricksvattenförsörjning Till dessa har fogats avsnitt om: Finansiering, roller och ansvar Människors hälsa Areella näringar och naturvärden Uppföljning Insatser Länsstyrelsen konstaterar att Skånes kommuner har god kunskap om det förändrade klimatets konsekvenser. Länsstyrelsen anser samtidigt att riskbilden är olika för olika kommuner och att olika kommuner har olika förmågor och resurser att arbeta med frågorna varför länsstyrelsen avser ge mer riktat stöd till kommunerna efter deras specifika förutsättningar. Länsstyrelsen anser att kustkommunerna är extra sårbara. Länsstyrelsen anser också att kommunernas angreppssätt är alltför reaktivt och att svårigheter med finansiering och ansvarsfrågor stoppar eller försenar identifierade och utredda POST Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON FAX E-POST vellinge.kommun@vellinge.se WEBB Vellinge.se BANKGIRO ORG. NR

2 2 (8) klimatanpassningsåtgärder. Länsstyrelsen noterar att det handlar om stora kostsamma investeringar som en enskild kommun har svårt att hantera utifrån kommunens normala budget. Översvämning (Stigande hav) Länsstyrelsen använder sig av nivåerna + 1,5 m ö h (potentiellt översvämningsområde idag) samt + 3 m ö h (riskområde för bebyggelse) för att på kartor identifiera geografiskt berörda områden i kommunerna.

3 3 (8) Med utgångspunkt i analysen rekommenderar länsstyrelsen kommunerna att inte tillåta ny bebyggelse under 3 m ö h samt att se över och upphäva gällande detaljplaner med outnyttjade byggrätter vars genomförandetid löpt ut och som ligger under 3 m ö h. Erosion Länsstyrelsens redovisning utgår från förutsättningen att erosion är en naturlig process och att kustavsnitt utan någon påverkan från mänsklig aktivitet läker sig själv och hittar jämvikt. Problem uppkommer p.g.a. bebyggelse och infrastruktur. Det är mänskliga ingrepp som pirar, hamnar m.m. som i stor utsträckning orsakar problemen. Länsstyrelsen anser att kommunerna ska överväga att ta bort en del redan befintliga hårda strukturer som pirar. Länsstyrelsen anser att både fasta, hårda skydd och mjuka åtgärder som strandfodring är ohållbara i ett långsiktigt perspektiv för att begränsa problem med erosion. Hårda skydd är olämpliga av det skälet att de tenderar att flytta erosionsproblemet till en annan del av kusten och sandfodring är olämpligt p.g.a. att bristen på sandfyndigheter och negativ påverkan på marinvärden gör att åtgärden blir samhällsekonomiskt ohållbar. Istället för skydd föreslår länsstyrelsen att kommunerna överväger reträtt som en strategisk lösning. Reträtt, på platser som är oexploaterade innanför strandlinjen, innebär att stranden tillåts retirera inåt land och mark reserveras för detta så att den inte tas i anspråk för andra ändamål. Reträtt, på platser som är bebyggda, innebär, som kommunen tolkar länsstyrelsens skrivningar, att bebyggelsen ska avvecklas. På platser som är bebyggda och där erosionen redan idag hotar egendom är frågan om det är samhällsekonomiskt rimligt att på lång sikt säkra bebyggelsen med olika typer av skydd. Kommunen har inget krav på sig att skydda enstaka hus som inte är av allmänt intresse och för enskilda fastighetsägare kan det bli stora kostnader att själv stå för skydd.enskilda skydd kan dessutom skapa konsekvenser för intilliggande fastigheter och naturvärden Med bakgrund av det måste reträtt och andra alternativa lösningar övervägas även i sådana områden. I områden med strandskydd eller andra former av områdesskydd är det ofta svåra avväganden som måste till när det kommer till enskildas önskan att uppföra skydd för sin fastighet. Sådana åtgärder kan ha för stor påverkan på det allmänna intresset och borde enligt miljöbalken då inte tillåtas. (s 17-18)

4 4 (8) Länsstyrelsen påpekar att en av konsekvenserna av de stigande havsnivåerna riskerar att bli att strandlinjen i framtiden kommer att sammanfalla med gränsen för kvartersmark eller för infrastruktur, vilket motverkar idén med strandskyddslagstiftningen som bl.a. syftar till att trygga allmänhetens tillgång till stränder. Avlopp och markavvattning Länsstyrelsen konstaterar att många av Skånes kommuner arbetar aktivt med VAplanering samt att dagvattenhanteringen vid stora nederbördsmängder kan var a problematisk för många kommuner. Länsstyrelsen anser att för få kommuner idag har vad länsstyrelsen anser vara en komplett VA-plan och anger i en rad punkter vad en sådan bör innehålla. Länsstyrelsen anser att det inom verksamhetsområde för dagvatten inte finns någon möjlighet att i planbestämmelser genom plan- och bygglagen reglera frågor som regleras i lagen om allmänna vattentjänster (LAV), varför lokalt omhändertagande av dagvatten istället bör ske frivilligt och uppmuntras med stöd av differentierade dagvattentaxor. Länsstyrelsens uppfattning är att kommunen har ett ansvar att inrätta ett verksamhetsområde för dagvatten i de flesta fall när samlad bebyggelse planeras och att områden som inbegrips av LAV kan behöva utökas i framtiden med hänsyn till klimatförändringarna. Länsstyrelsen anser att för de mest extrema regnen behövs tillgänglighet till tillfälliga översvämningsytor som vatten kan ledas till, t.ex. golfbanor. Via avtal kan kommunen tillförsäkra sig sådana rättigheter. Länsstyrelsen konstaterar vidare att det finns ett stort informationsbehov gällande dikningsföretag och också en önskan från kommunerna att lagstiftningen ses över. Länsstyrelsen anser vidare att vattenråden kan vara ett verktyg för att hantera mellankommunala svårigheter med tillstånd och effekter i vattensystemen på långa avstånd. Länsstyrelsen konstaterar också att kostnaderna kan bli stora för kommunerna vad gäller reningsverken i relation till stigande havsnivåer. Att flytta eller skydda dessa anläggningar blir mycket dyrt.

5 5 (8) Dricksvattenförsörjning Länsstyrelsen anser att Skånes dricksvattenförsörjning är alltför sårbar. Dels för att många skånska kommuner genom Sydvatten tar sitt vatten från samma källa, dels för att Skånes grundvattenresurser saknar skydd och i vissa fall ej är driftsklara. Länsstyrelsen anser att befintliga anläggningar för dricksvatten inte ska pekas ut som riksintressen, men att riksintressen för grundvattenanläggningar som inte används idag utan som kan komma att behövas för framtida anläggningar ska pekas ut som riksintressen. Länsstyrelsen anser det angeläget att ta upp frågan om lagändring i enlighet med denna slutsats. I länsstyrelsens regionala drickvattenförsörjningsplan har ett antal grundvattenförekomster av regional betydelse för dricksvattenförsörjningen pekats ut. Av dessa ligger två i Vellinge kommun, och en av dessa är skyddad som vattenskyddsområde vilket länsstyrelsen anser vara den bästa skyddsformen. Finansiering, roller och ansvar (i klimatanpassningsfrågor) Länsstyrelsen anger att: staten ska ansvara för forskning, kunskapsförmedling och samordning. kommunerna har inte ansvar för att vidta skyddsåtgärder för befintlig bebyggelse den enskilde fastighetsägaren har ansvaret för befintlig bebyggelse Vidare anger länsstyrelsen att kommunerna trots detta i många fall har valt att skydda sin kuststräcka och påpekar också att målkonflikter förekommer på många håll mellan skyddsåtgärder och befintliga värden som skyddas av Natura2000-lagstiftning eller andra områdesskydd. I framställningen anger länsstyrelsen dock även att det idag är kommunerna eller den enskilde som rent faktiskt står för kostnaderna och att det är kommunerna som måste ta ställning till vad som anses vara av allmänt värde och måste skyddas. Länsstyrelsen bemöter tidigare kommunala invändningar om att det i många fall är statliga intressen som måste skyddas, främst vägar, järnvägar och hamnar och att staten därför borde ta en mer aktiv roll i finansieringen. Länsstyrelsen anger här att det isåfall faller under respektive sektorsmyndighets ansvarsområde och att dessa inte aviserat att några sådana medel står till förfogande. Vad gäller den enskilde fastighetsägarens ansvar så påpekar länsstyrelsen här att vid översvämning är fastighetsägaren hänvisad till sitt försäkringsbolag som i sin tur kan bedriva regress mot kommunen, ifall skadan t.ex. kan hänföras till brister i kommunens VA-system.

6 6 (8) Länsstyrelsen redovisar som det tydligaste exemplet på målkonflikter Falsterbohalvön, där länsstyrelsen anser att skyddsåtgärder för bebyggelsen påverkar värdena som skyddas av områdesskydd negativt. Människors hälsa Länsstyrelsen konstaterar att kommunerna, med undantag av Malmö och Staffanstorp, hittills inte har visat något större intresse för anpassningsåtgärder gällande t.ex. värmeböljer eller höga halter av marknära ozon. Länsstyrelsen hänvisar till att kommunerna kan söka vägledning hos Klimatsamverkan Skåne, ett samarbetsorgan för Länsstyrelsen i Skåne län, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Areella näringar och naturvärden Lantbruk Inte heller vad gäller lantbruket refererar länsstyrelsen några kommunala insatser, och även på regional nivå är arbetet i i en inledande kunskapsfas. Projekt som Greppa näringen eller gradvis.se kan vara ingångar till frågeställningarna. Naturvärden Länsstyrelsen konstaterar bl.a. att det har visat sig vara svårt att få statliga medel för att inkludera reträttmark för klimatanpassning vid bildandet av reservat. Uppföljning Länsstyrelsen anger att uppföljning av kommunernas arbete i relation till den regionala klimatanpassningsplanen kommer att följas upp inom ramen för de kontakter har med aktörerna inom ordinarie arbete. Insatser Länsstyrelsen listar ca 50 insatsområden och pekar ut huvudansvaret för varje. Länsstyrelsen själv har ansvar för ca hälften av åtgärderna och kommunerna för ca 40 %. Ytterligare ca 25 aktörer pekas ut som ansvariga för olika insatser. Ansvar för insatser överlappar i en del fall. Kommunerna är starkt berörda av de flesta insatser, även om inte kommunen av länsstyrelsen i dessa är utpekad som ansvarig. Insatsområdena följer samma disposition som den tidigare framställningen med undantag för ett inledande avsnitt om övergripande insatser, främst av informations och samordningskaraktär. Länsstyrelsens ansvar Länsstyrelsen avser ansvara för att (ibalnd tillsammans med andra aktörer): Lyfta frågor unika för Skåne län uppåt för att få till stånd lösningar på problem med begränsad regional rådighet Besöka kommunerna, informera politiker efter valet Skapa träffar för kommunerna

7 7 (8) Arrangera studiebesök Uppdatera den regionala RSA:n med klimatanpassning Utbilda bygglovhandläggare Samordna erosionsfrågan Bedöma möjligheterna till sandtäkt Översvämningsdirektivet Ta fram underlag gällande förorenade områden och miljöfarlig verksamhet i översvämningsområden Analysera kulturmiljöer i översvämnigsområden Bedöma länets förmåga vid skyfall, skyfallsövning Analysera lämpliga svämplan Samordna dricksvattenfrågan, stödja kommunera i att säkra reservvattenfrågan, öka beredskapen i bristsituationer och i leveransstörning Prioritera skydd av de största grundvattentillgångarna, förbättra miljöövervakning av viktiga grundvatten- och ytvattenresurser Tydliggöra skånska kommunernas beställarfunktion gentemot VA-bolag, visa på ansvar inom olika områden Informera den enskilde medborgaren Samverka med areella näringar Länsstyrelsen anser att kommunerna ska ansvara (ibland tillsammans med andra aktörer) för: Integrera klimatanpassning i relevanta kommunala styrdokument som dagvattenutredningar eller naturvårdsplaner, liksom vid framtagandet av nya detaljplaner Ta upp frågan om klimatanpassning i den kommunala RSA:n Samverka med andra kommuner inom avrinningsområden Ta hänsyn till klimatförändringar i fysisk planering Alternativa skyddsmetoder Ställningstagande gällande befintlig bebyggelse Upphäva outnyttjade byggrätter i områden med risk för översvämning Ta fram skyfallskartor Minska flödes- och transporttoppar i vattensystemen

8 8 (8) Ta fram VA-planer Samordna dricksvattenfrågan, öka beredskapen i bristsituationer och i leveransstörning Prioritera skydd av de största grundvattentillgångarna Ta bort vattenskyddsområden som saknar funktion Inrätta vattenskyddsområde för Bolmen och Ringsjön Skydda kommunala och större privata dricksvattentäkter Finansiera skyddsåtgärder Utse en samordningsansvarig för klimatanpassningsarbetet i den egna kommunen Samverka med areella näringar Rickard Persson Tillväxtavdelningen Telefon:

Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne

Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne 2014-05-21 1 (11) Kommunkommunen Yttrande Dnr: Ks 2014/225 Rickard Persson Arkitekt Regional handlingsplan för Klimatanpassning i Skåne Bakgrund Länsstyrelsen i Skåne län har till Skånes kommuner remitterat

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012

Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012 Klimatanpassning Skåne Regionalt klimatanpassningsarbete Nätverket för Klimat och säkerhet 23/4-2012 Therése Ehrnstén och Pär Persson Länsstyrelsen i Skåne län Klimatanpassning Skåne Klimat- och sårbarhetsutredningen

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Övergripande planer, strategier etc

Övergripande planer, strategier etc Agenda Kommentarer på enkätsammanställning fyll på ofullständiga frågor? SWOT genomgång, vad kan vi få ut av den? Fyll på SWOT ensam eller i bikupor Struktur handlingsplan Arbetet till 2 december Övergripande

Läs mer

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv

Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Vem tar ansvar för klimatanpassningen? En översikt ur ett försäkringsperspektiv Svensk Försäkring Svensk Försäkring är försäkringsföretagens branschorganisation. Vi arbetar för goda verksamhetsförutsättningar

Läs mer

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Regional planering enligt PBL finns inte i Skåne men länsstyrelsen har många uppdrag

Läs mer

Klimatanpassning in i minsta detalj

Klimatanpassning in i minsta detalj Klimatanpassning in i minsta detalj Trender i kommunala detaljplaner Pär Persson, Länsstyrelsen i Skåne. Klimatanpassning i Norra Djurgårdsstaden Christina Wikberger och Ingmarie Ahlberg, Stockholms stad.

Läs mer

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD

SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT. Eva Sjölin, klusterledare för SUD SUD SUSTAINABLE URBAN DEVELOPMENT Eva Sjölin, klusterledare för SUD non-profit organisation 130 companies and institutions with a high environmental profile creates networks between businesses and organisations

Läs mer

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Emilie Gullberg Miljö- och energidepartementet 10333 STOCKHOLM Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har

Läs mer

Ja /Nej /Vet ej. Ja /Nej /Vet ej. Kommunstyrelsen /Stadsbyggnadskontoret (eller motsvarande) /Särskild styrgrupp för klimatanpassningsarbetet /Annat

Ja /Nej /Vet ej. Ja /Nej /Vet ej. Kommunstyrelsen /Stadsbyggnadskontoret (eller motsvarande) /Särskild styrgrupp för klimatanpassningsarbetet /Annat Frågor Inledande frågor 1. Vilken kommun arbetar du åt? 2. Vilket län tillhör kommunen? 3: Har din kommun, så vitt du känner till, påverkats av klimatförändringar och/eller extrema väderhändelser så som:

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

REMISSVERSION 2014-04-01

REMISSVERSION 2014-04-01 REMISSVERSION 2014-04-01 Regional handlingsplan för klimatanpassning för Skåne 2014 Insatser för att stärka Skånes väg mot ett robust samhälle Länsstyrelsen Skåne Titel: Remissversion av Regional handlingsplan

Läs mer

Länsstyrelsens behov av klimatdata

Länsstyrelsens behov av klimatdata Länsstyrelsens behov av klimatdata Susanna Hogdin Länsstyrelsen i Västra Götalands län Några av de uppdrag på Länsstyrelsen där klimatfrågan berörs Länsstyrelsens övergripande uppdrag är att samordna och

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg

Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 96 Motion om åtgärdsplan för att förebygga skador på hus, byggnader, växt- och djurliv i samband med översvämningar till följd av växthuseffekten. (AU 53) KS 2015-344

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall

Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall Rörnät och klimat 27 mars 2019 Patrik Jansson, Lars Westholm Länsstyrelsen i Västra Götalands län 49 kommuner 1,7 miljoner invånare

Läs mer

Yttrande på Klimatanpassningsutredningens betänkande Vem har ansvaret? KS

Yttrande på Klimatanpassningsutredningens betänkande Vem har ansvaret? KS Tjänsteskrivelse Datum 2017-08-16 Kommunstyrelseförvaltningen Utvecklingsavdelningen Linda Corneliusson Linde 0346-88 64 09 linda.corneliusson-linde@falkenberg.se Yttrande på Klimatanpassningsutredningens

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2015-01-05 KS 2014/0465 50029 Kommunfullmäktige Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD Förslag till beslut

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Skyddandet av Stockholm och andra kommuner mot stigande vattennivåer i Östersjön. Motion (2013:4). Svar på remiss

Skyddandet av Stockholm och andra kommuner mot stigande vattennivåer i Östersjön. Motion (2013:4). Svar på remiss Ingmarie Ahlberg Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 54 ingmarie.ahlberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-04-18 Skyddandet av Stockholm och andra kommuner mot stigande vattennivåer

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

Vem har ansvaret? Betänkande av Klimatanpassningsutredningen SOU 2017:42

Vem har ansvaret? Betänkande av Klimatanpassningsutredningen SOU 2017:42 Yttrande 1(6) Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Karin Gustavsson Klimatanpassningssamordnare, krisberedskapshandläggare 103 33 Stockholm Vem har ansvaret? Betänkande av Klimatanpassningsutredningen

Läs mer

Regional handlingsplan för klimatanpassning för Skåne Insatser för att stärka Skånes väg mot ett robust samhälle

Regional handlingsplan för klimatanpassning för Skåne Insatser för att stärka Skånes väg mot ett robust samhälle Regional handlingsplan för klimatanpassning för Skåne 2014 Insatser för att stärka Skånes väg mot ett robust samhälle Länsstyrelsen Skåne Titel: Regional handlingsplan för klimatanpassning för Skåne 2014

Läs mer

Dricksvatten och planoch bygglagen

Dricksvatten och planoch bygglagen Dricksvatten och planoch bygglagen Kerstin Hugne och Anders Rimne Norrköping den 26 maj 2014 Vatten i plan- och bygglagen Portalparagrafen planläggning av mark och vatten och om byggande.( ) med hänsyn

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg

Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering. bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg Miljökvalitetsnormer för vatten och fysisk planering bitr länsarkitekt Birgitta Norberg PBL:s portalparagraf Plan-

Läs mer

Växjö - Europas grönaste stad!

Växjö - Europas grönaste stad! Växjö - Europas grönaste stad! En klimatsmart kommun Klimatsäker? EU-projektet CLIPART 1. Mitigation 2. Adaptation Växjös budget: 52 000 Euro Påbörjades höst 2011 Antagen i fullmäktige april 2013 Klimatanpassningsplan

Läs mer

Kommunernas arbete med klimatanpassning ur ett dricksvattenperspektiv. Cecilia Näslund Klimat- och energisamordnare

Kommunernas arbete med klimatanpassning ur ett dricksvattenperspektiv. Cecilia Näslund Klimat- och energisamordnare Kommunernas arbete med klimatanpassning ur ett dricksvattenperspektiv Cecilia Näslund Klimat- och energisamordnare Länsstyrelserna: utökat uppdrag 2013 Regionala planer för klimatanpassningsarbetet Kartlägga

Läs mer

Remissvar på klimatutredningens betänkande

Remissvar på klimatutredningens betänkande 1 (5) Hållbarhetsingenjör klimatanpassning Geraldine Thiere 0431-468994 geraldine.thiere@engelholm.se Kommunstyrelsen Remissvar på klimatutredningens betänkande Bakgrund Kommunens svar samordnades internt

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Dagvatten - Ansvar och roller

Dagvatten - Ansvar och roller 1 (5) Dagvatten - Ansvar och roller Stockholm Vatten Stockholm Vatten är ett kommunalt bolag och stadens VA-huvudman. Detta medför ett ansvar för att den samlade avledningen av dagvatten, inom verksamhetsområde

Läs mer

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser.

Motiv för bedömningen Länsstyrelsen befarar att: - strandskydd enligt 7 kap MB upphävs i strid med gällande bestämmelser. SAMRÅDSYTTRANDE 1 (5) Samhällsbyggnadskontoret Kungsbacka kommun samhallsbyggnadskontoret@kungsbacka.se Samrådsyttrande över förslag till detaljplan för Lannekulla 20:5 m.fl. i Landa, Kungsbacka kommun

Läs mer

Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning

Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning Foto: Cecilia Näslund/Boverket Fysisk planering för en trygg vattenförsörjning Cecilia Näslund Vad har gjorts och vad behövs? insatser vid fysisk planering Lägesbild, behov och möjligheter långsiktigt

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen?

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen? Miljökvalitetsnormer för vatten hur ska de in i översiktsplaneringen? MKN-vatten in i plan- och bygglagen 2009: PBL 3.kap. 5 Av översiktsplanen ska framgå hur kommunen avser att följa gällande miljökvalitetsnormer

Läs mer

Klimatet så klart! Gunnar Hedberg Vice ordförande SKL:s klimatberedning

Klimatet så klart! Gunnar Hedberg Vice ordförande SKL:s klimatberedning Klimatet så klart! Gunnar Hedberg Vice ordförande SKL:s klimatberedning Politisk organisation Revisorer Kongress Valnämnd Styrelse Arbetsutskott Delegationer Förhandlingsdelegation Revisionsdelegation

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Miljönämndens sammanträde

Miljönämndens sammanträde KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2014-04-30 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Miljönämndens ledamöter och ersättare Miljönämndens

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Problem och lösningar på kort och lång sikt Mikael Ulf Samhällenas avvattning kläms från två håll Mer intensiva regn och ändrade

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten

Vatten i planeringen. Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i planeringen Fysiska planeringen enligt PBL (Plan- och bygglagen) Inger Krekula, Länsstyrelsen Norrbotten Vatten i samhällsplaneringen Översiktsplan PBL 3 kap Detaljplan PBL 4 kap Plan- och lovsystemet

Läs mer

Remissvar, Betänkande Vägar till hållbara vattentjänster (SOU 2018:34)

Remissvar, Betänkande Vägar till hållbara vattentjänster (SOU 2018:34) 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Susanne Edén Stadsbyggnadschef Remissvar, Betänkande Vägar till hållbara vattentjänster (SOU 2018:34) Förslag till beslut Kommunstyrelsen planeringsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län. Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare

Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län. Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare Regional Vattenförsörjningsplan för Kalmar län Projektledare: Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare Bakgrund Klimat och sårbarhetsutredningen 2005, (SOU 2007:60) Regeringens proposition 2008/2009:163

Läs mer

Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Ert dnr; N2017/01407/K1

Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Ert dnr; N2017/01407/K1 1(6) YTTRANDE 2017-09-25 Dnr 4.5.17-10288/17 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Ert dnr; N2017/01407/K1 Jordbruksverket har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning

Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning Kustskyddsstrategi som proaktiv klimatanpassning Mona Ohlsson Skoog, Miljö och klimatstrateg mona.skoog@ystad.se Kustförvaltningen i Ystad Policy för förvaltning och skydd av kusten 2008 Den generella

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Förslag till Göteborgs Stads yttrande över betänkandet Vägar till hållbara vattentjänster SOU 2018:34

Förslag till Göteborgs Stads yttrande över betänkandet Vägar till hållbara vattentjänster SOU 2018:34 Ko mmunstyrelsen Datum 2018-10 - 17 D iarienummer 1178 /18 Till Miljö - och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Miljö - och energidepartementets dnr M2018/01630/Nm. Förslag till s yttrande

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

Klimatet så klart! Emilie Gullberg

Klimatet så klart! Emilie Gullberg Klimatet så klart! Emilie Gullberg Sveriges Kommuner och Landsting Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och service. Sveriges största arbetsgivarorganisation.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund

Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund Påverkas Blekinge av klimatförändringarna? Cecilia Näslund Klimat- och energisamordnare Stockholm, 27 sept 2013 IPCC - Climate Change 2013 Summary for Policymakers, Working Group 1 Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Tillsyn av dagvatten

Tillsyn av dagvatten Tillsyn av dagvatten Det finns inte någon samlad dagvattenlag utan bestämmelserna som reglerar dagvattenfrågorna är spridda på en mängd ställen i rättssystemet och det saknas samordning av reglerna. Reglerna

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) betydande miljöpåverkan tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft:

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Klimatanpassning i Örebro län

Klimatanpassning i Örebro län Klimatanpassning i Örebro län Karin Aune karin.aune@lansstyrelsen.se Länsstyrelsens uppdrag inom Klimatanpassning Länsstyrelserna har uppdraget att samordna det regionala klimatanpassningsarbetet Samhället

Läs mer

Idé till disposition

Idé till disposition Juridiska aspekter på markavvattning och dagvattenhantering Lennart de Maré Dagvatten och Dräneringsvatten Konferens Alnarp 19 20 oktober 2011 Idé till disposition Vad är markavvattning? Regler kring ny

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Vägar till hållbara vattentjänster. Utredningen om hållbara vattentjänster 1

Vägar till hållbara vattentjänster. Utredningen om hållbara vattentjänster 1 Vägar till hållbara vattentjänster Utredningen om hållbara vattentjänster 1 Översikt 1. Förändringar i 6 LAV 2. Krav på plan för allmänna vattentjänster 3. Ökad åtgärdstakt för små avlopp 4. Dagvatten

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Undersökning om betydande miljöpåverkan Undersökning om betydande miljöpåverkan 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 24 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens

Läs mer

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad SKL och klimatanpassningsarbetet Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och intresseorganisation för landets

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

Avgränsning i utredningen

Avgränsning i utredningen SVENSKA KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se kerstin.gronman@regeringskansliet.se 2017-09-18 2017/1560 REMISSVAR Betänkande av Klimatanpassningsutredningen

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

VA-planering i brett perspektiv?

VA-planering i brett perspektiv? VA-planering i brett perspektiv? Mats Johansson Ecoloop Vattendagarna Kristianstad 26 november 2014 1 1. Inledning 2. Vad är VA-planering? - Vägledning och Kommunexempel 3. Vad är vattenplanering? - Definition

Läs mer

Klimatförändring och Stockholms stad

Klimatförändring och Stockholms stad Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-03-05 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-03-18 p. 20 Klimatförändring och Stockholms

Läs mer

Nationell strategi för klimatanpassning

Nationell strategi för klimatanpassning Nationell strategi för klimatanpassning Vad innehåller strategin? Hur ska arbetet organiseras? Viktoria Ingman, gruppchef Klimatenheten Miljö- och energidepartementet 1 Vad innehåller strategin? Nationell

Läs mer

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se

Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Hur ser Boverket på klimatanpassning i den fysiska planeringen? SKL 18 november 2015 i Stockholm anders.rimne@boverket.se Upplägg för detta pass PBL och klimatet Översiktsplanen Planeringsunderlag DP och

Läs mer

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare

Dricksvattenförsörjning Kalmar län. Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Dricksvattenförsörjning Kalmar län Liselotte Hagström miljöskyddshandläggare Hur är det tänkt? Kalmar län, våra förutsättningar Regional vattenförsörjningsplan Kalmar län Hot & risker, fördjupad klimatanalys

Läs mer

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Remisskonferens om Dricksvattenutredningen Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Dagens program 10.00-10.10 Välkomna hit 10.10-11.00 Dricksvattenutredningens förslag 11.00-11.10 Bensträckare i rummet 11.10-11.45

Läs mer

2 Kartor Blåplan Rapporten har upprättats av. Huvudförfattare: Geraldine Thiere

2 Kartor Blåplan Rapporten har upprättats av. Huvudförfattare: Geraldine Thiere 2 Kartor Blåplan 2015-2020 2020 Rapporten har upprättats av Huvudförfattare: Geraldine Thiere Blåplan 2015-2020 2020 Kartor 3 Karta 1. Ytvattenförekomster enligt vattenförvaltningen som berör Staffanstorps

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning

Upplägg. Klimatförändringarna. Klimat i förändring en inledning Klimat i förändring en inledning Martin Karlsson Boverket martin.karlsson@boverket.se Upplägg Konsekvenserna av ett klimat i förändring PBL anpassas till ett klimat i förändring Översvämningsdirektiv Klimat-

Läs mer

KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA

KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning. Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA KASKAD Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning Pär Aleljung Livsmedelsverket Mikrobiolog, Rådgivare, VAKA Framtidsfrågor och samverkan Att vårt dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel är en

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 2. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 3. Exempel på samordning mellan Länsstyrelserna 4. Sammanfattning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter

BEHOVSBEDÖMNING DA 103. Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter DA 103 BEHOVSBEDÖMNING Ändring av detaljplan genom tillägg för Sörvik 2:42 mfl fastigheter Oskarshamns kommun, Kalmar län Upprättad av samhällsbyggnadskontoret augusti 2016 Dnr SBN 2016/115 Uppdragsbeslut

Läs mer

Handlingsplan Mälaren

Handlingsplan Mälaren Handlingsplan Mälaren 1. Inledning (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en Avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga utvecklingsområden.

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Dnr: PLAN Behovsbedömning

Dnr: PLAN Behovsbedömning Dnr: PLAN.2017.186 2017-08-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för del av Fredriksdal 10:1 och del av Nättraby Västra 10:3 i Nättraby, (nuvarande Nättraby 10:87) Karlskrona kommun Vad är en behovsbedömning?

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Syftet med att upprätta en ny detaljplan för del av

Läs mer

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Boverket Vattenfrågorna i PBL Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den A. Lakein Boverkets uppdrag Boverket

Läs mer

Undersökning bedömning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning

Undersökning bedömning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning Simrishamns kommun Plan- och exploateringsenheten 2019-01-17 Undersökning bedömning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i Miljöbedömningsförordningen

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) 2019-08-30 betydande miljöpåverkan tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Händelö 2:41 med närområde inom Kvillinge i Norrköpings kommun (Fliset 1 med närområde)

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Dnr.: BN2017-1120 Datum: 2019-04-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för detaljplan Miljöpåverkan

Läs mer

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland

Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Hantering av översvämningsrisk till följd av skyfall Lars Westholm, Håkan Alexandersson, Länsstyrelsen Västra Götaland Nedskalning Västra Götaland Länsstyrelsernas rekommendationer Gemensamt arbete av

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Undersökning om betydande miljöpåverkan Undersökning om betydande miljöpåverkan 1(12) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Kullerstad 12:1 och del av fastigheten Kullerstads Prästgård 1:1 med närområde inom Skärblacka den 21 januari

Läs mer

Programberedning för klimat Nu tar vi nästa steg! Bijan Zainali(s) Ordförande

Programberedning för klimat Nu tar vi nästa steg! Bijan Zainali(s) Ordförande Programberedning för klimat Nu tar vi nästa steg! Bijan Zainali(s) Ordförande Sveriges Kommuner och Programberedningen Landsting (SKL) för klimat 16 november 2016 Urmia sjön, Iran 2015 Foto: middleeasteye.net

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN för vatten. Pär Persson. tillämpning i fysisk planering. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN för vatten tillämpning i fysisk planering Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Översiktsplan Behovsbedömning / miljöbedömning Detaljplan Exempel från ärendehantering http://www.lansstyrelsen.se/skane/

Läs mer