2.1 Miljöproblem Försurning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2.1 Miljöproblem Försurning"

Transkript

1 2.1 iljöproblem Försurning Försurning innebär att vattnets ph-värde minskar över tiden. Försurningen kan vara orsakad av naturliga processer eller av människans aktiviteter. Den naturliga försurningen är en långsam process som påbörjades efter den senaste istiden. När isen smälte täcktes berggrunden av mineraljord utan jordmån och vegetation. Efterhand minskade mängden basiska ämnen i marken till följd av vittring, urlakning och upptag i vegetationen. Dessutom tillfördes vätejoner från växternas näringsupptag samt naturliga syror från nedbrytningen av växtmaterial (humusämnen). Dessa processer medförde en naturlig sänkning av ph-värdet i marken och i sjöar och vattendrag (Naturvårdsverket, 2011c). Till följd av olika naturgivna förutsättningar har den naturliga försurningen inneburit att landets sjöar och vattendrag naturligt uppvisar stora variationer i ph. örkt brunfärgade sjöar kan ha ph-värden ner mot 4, medan sjöar i områden med kalkrika jordar kan ha ph-värden upp mot 8. Det är dessutom vanligt att ph-värdet uppvisar en naturlig säsongsvariation. Särskilt uttalat är detta i vattendrag, där ph vanligen sjunker i samband med höga flöden. Detta beror på att en större andel vatten transporteras ytligt i marken där ph-värdet är lägre än i de djupare marklagren. I jämförelse med den naturliga försurningen uppvisar den som orsakats av människan ett betydligt snabbare förlopp. (Naturvårdsverket, 2011c). Den av människan orsakade försurningen av mark och vatten beror på långväga nedfall av svavel- och kväveföreningar samt markförhållanden med begränsad förmåga att neutralisera det sura nedfallet. I takt med att nedfallet minskat har skogsbrukets andel av den totala försurningspåverkan ökat. Idag beräknas skogsbruket stå för närmare hälften av den pågående försurningen i skogsmark. Försurning och försurningspåverkan innebär förändringar i vattenkemin som i sin tur påverkar livsbetingelserna för många vattenlevande växter och djur. Exempelvis kan bestånd av försurningskänsliga fiskarter helt slås ut när ett vatten försuras. a. Kalkning I syfte att motverka försurningens negativa effekter på vattenmiljön genomförs kalkning. Kalkning av sjöar och vattendrag bedrivs inom kalkningsåtgärdsområden med utpekade målområden (Figur 2.1.1). Ett målområdet är en sjö eller vattendragssträcka där kalkningen syftar till att uppfylla angivna mål, vattenkemi och biologi. Ett åtgärdsområdet är ett planeringsområde för kalkningsåtgärder och omfattar ett avrinningsområde med målområden och åtgärdsobjekt. Åtgärdsområden och målområden varierar i storlek. Det är inte ovanligt att de ligger i de mindre sjöarna/bäckarna högt upp i vattensystemet, som inte är vattenförekomster. Figur Kalkningens åtgärdsområde med utpekade målområden. Från Naturvårdsverkets kalkningshandbok (10)

2 2.1.1 Tillstånd Inom Ljungbyåns avrinningsområde finns det 15 vattenförekomster som har bedömts ha miljöproblem försurning (Figur 2.1.2). Av dessa är 1 sjö (Orranäsasjön) och 14 vattendragssträckor. De vattenförekomster som har bedömts ha problem med försurning har ej god status för kvalitetsfaktorn försurning och/eller berörs av åtgärdsområden för kalkning. De vattenförekomster som finns i de utpekade kalkåtgärdsområdena har bedömts ha miljöproblem försurning då det finns en risk att god eller hög status inte bibehålls på sikt, till exempel om kalkningen upphör. Det finns även områden där kalkning genomförs som inte direkt berör vattenförekomster. Figur iljöproblem försurning. Rödmarkerade vattenförekomster bedöms ha problem eller riskerar att få problem med försurning. rönmarkerade bedöms inte ha problem och vattenförekomster som inte har bedömts med avseende på försurning är gråmarkerade. Kalkningens åtgärdsområden är färgade svagt gröna. Källa: VISS Som ett resultat av pågående kalkning är det endast 6 av de 15 vattenförekomsterna med miljöproblem försurning i Ljungbyåns avrinningsområde som är klassade till sämre än god status med avseende på kvalitetsfaktorn försurning (Figur 2.1.3; Tabell 2.1.1). 2 (10)

3 Figur Statusklassning för kvalitetsfaktorn försurning. Kalkningens åtgärdsområden är färgade svagt gröna. Källa: VISS Tabell Vattenförekomster med miljöproblem försurning, status med avseende på kvalitetsfaktorn försurning och biologiska kvalitetsfaktorer med koppling till försurning (bottenfauna index ISA/ILA och fisk). Källa: VISS EU-ID SE SE SE SE SE SE SE SE SE Vattenförekomst namn Ljungbyån: Västrakullabäcken - Barkabäcken Ljungbyån: Orranäsasjön - Norra Flottbäcken LUNBYÅN: Norra Flottbäcken - Stora Hemmad NORRA FLOTTBÄCKEN: Ljungbyån - Andsjön iljöproblem Försurning Försurning Bottenfauna ISA Fisk O Västrakullabäcken Ljungbyån: Barkabäcken - Orranäsasjön BARKABÄCKEN: Ljungbyån - Kulltorp unnaboån: Starbäcken - Ljungbyån unnaboån: Ljungbyån - Starbäcken O H H O 3 (10)

4 SE SE SE SE SE SE Äspebäcken Bolanders Bäck Ljungbyån: unnaboån - unnaboån Ljungbyån: unnaboån - Västrakullebäcken Ljungbyån: Smedstorpsån - unnaboån Orranäsasjön H H H H Förbättringsbehov för att nå god status raden av försurning definieras som minskningen i ph i förhållande till naturlig nivå, vilket benämns ΔpH (delta-ph). ΔpH modelleras fram med hjälp av AIC-modellen. AICmodelleringen har en relativt stor osäkerhet, vilket medför att det ofta krävs en expertbedömning för att avgöra om en sjö eller att vattendrag är påverkat av försurning. Om förändringen från det naturliga är större än 0,4 ph-enheter klassas en sjö som försurad. Samma gräns tillämpas för vattendrag, men vattendragen klassas också som försurade vid ΔpH > 0,2 om ph under högflöden ligger i intervallet 4,6 5,4 (Naturvårdsverket, 2011c). En bedömning av försurningsstatus utifrån AIC-modellering av kalkningens målområden, d v s en modellerad bedömning av försurningspåverkan utan påverkan av kalkningen, visar att god status inte uppnås i stora delar av de områden som är utpekade med risk för försurning. Dessutom har tio av målområdena med god status ett delta-ph mellan 0,37-0,4, d v s att de ligger på gränsen mot måttlig status. Detta stycke kommer att kompletteras med specifikt förbättringsbehov för respektive vattenförekomst Källor till påverkan Det sura nedfallet av kväve och svavelföreningar härstammar från avgaser från olika sorters förbränning. Exempel på detta är olika former av transporter, energianläggningar, industri och jordbruk. Utsläpp av svavel och kväve vid förbränning från internationella källor står för den största påverkan. Utsläppen från förbränning inom avrinningsområdet utgör en mindre del av påverkan. Även transportsektorn utgör en påverkanskälla, och internationell sjöfart utmed de svenska kusterna är den största enskilda källan till nedfall av svavel och kväve över Sverige. I takt med att nedfallet minskat har skogsbrukets andel av den totala försurningspåverkan ökat. Idag beräknas skogsbruket stå för närmare hälften av den pågående försurningen i skogsmark. Uttaget av så kallad ROT (grenar och toppar) närmast fördubblar skogsbrukets försurningspåverkan jämfört med om bara trädstammen tas ut. a. Internationell och nationell påverkan De samlade utsläppen av oxiderat svavel (SOx) från EU minskade med mer än 60 % under perioden (Figur 2.1.4). Efter 2000 har minskningen gått något långsammare men minskningen mellan år 2000 och 2008 var 43 %, med en tydlig sänkning från 2007 till (10)

5 otsvarande minskningar vad gäller utsläppen av oxiderat svavel från Sverige var 61 % mellan 1990 och 2000 och 26 % mellan 2000 och 2008 (IVL, 2011b). Utsläppen av oxiderat kväve (NOx) från EU har minskat i mindre utsträckning, 26 % fram till år 2000 och 18 % mellan åren 2000 och 2008 (Figur 2.1.4). Vad gäller utsläppen av reducerat kväve (NH3) föreligger en viss skillnad mellan Sverige och EU. EU minskade sina utsläpp med ca 16 % mellan 1990 och 2000 och 10 % mellan 2000 och Sverige ökade sina utsläpp av NHx mellan 1990 och 2000 med 3 %, varefter en minskning har skett med 10 % mellan 2000 och 2008 (IVL, 2011b). Figur Årliga utsläpp av oxiderat svavel (SO X ) samt oxiderat (NO X ) och reducerat kväve (NH 3 ) från Europeiska Unionen och från Sverige (IVL, 2011b). Nedfallet, eller depositionen, av svavel och kväve ligger på ca 4-5 kg svavel/ha respektive 5-7 kg kväve/ha i stora delar avrinningsområdet (Figur samt Figur 2.1.6). Den kritiska belastningen är ca 3 5 kg S/ha respektive ca 5 8 kg N/ha i försurningskänsliga områden. Kritisk belastning är den mängd försurande ämnen som kan tillföras mark eller vatten utan att levande organismer påverkas negativt; kritisk belastning är således ett mått på försurningskänsligheten hos ekosystemen (IVL, 2011a). 5 (10)

6 Figur Deposition av SO 4 år 2005 samt vattenförekomster med miljöproblem försurning. Rödmarkerade vattenförekomster bedöms ha problem eller riskerar att få problem med försurning. rönmarkerade bedöms inte ha problem och vattenförekomster som inte har bedömts med avseende på försurning är gråmarkerade. Figur Depositionen av NO X år 2009 samt vattenförekomster med miljöproblem försurning. Rödmarkerade vattenförekomster bedöms ha problem eller riskerar att få problem med försurning. rönmarkerade bedöms inte ha problem och vattenförekomster som inte har bedömts med avseende på försurning är gråmarkerade. 6 (10)

7 Nedfall av svavel till skogen mäts även i form av krondropp. ätt som krondropp har nedfallet av svavel under perioden minskat i stora delar av landet. Undantag är exempelvis i östra delarna av ötaland där svavelnedfallet varit oförändrat under perioden. Anledningen till att svavelnedfallet inte längre minskar nära Östersjökusten kan bero på att utsläppen från fartygstrafiken på Östersjön nu utgör en stor andel av de utsläpp som påverkar svavelnedfallet i dessa områden. Förändringar av halterna av sulfat i markvattnet är fördröjda jämfört med minskningarna i nedfallet beroende på stora mängder upplagrat svavel i skogsmarkerna (IVL, 2011b). I östra ötaland är halterna i markvattnet generellt oförändrade mellan och (Figur 2.1.7). Figur Svavelkoncentration (SO 4 -S) i markvatten provtagen vid 50 cm djup under två tidsperioder 1999/ /02 och 2007/ /10 (medianvärde) samt statistisk förändring mellan dessa perioder. Statistisk analys gjord med ann-kendall metodik (IVL, 2011b). Under samma period förändrades markvattnets ph i varierande grad under vid olika platser i landet. ph ökade främst vid vissa platser i inlandet i södra Sverige medan det minskade vid ett antal kustnära platser eller förblev oförändrat under perioden (Figur 2.1.8). Figur ph i markvatten provtagen vid 50 cm djup under två tidsperioder 1999/ /02 och 2007/ /10 (medianvärde) samt statistisk förändring mellan dessa perioder. Statistisk analys gjord med ann- Kendall metodik (IVL, 2011b). b. Regional påverkan En regional påverkan är skogsavverkning då den bidrar till försurning av mark och vatten. När skog växer tar rötterna upp basiska växtnäringsämnen och frigör samtidigt vätejoner. Efter avverkning förs de basiska ämnena bort, vilket leder till att marken försuras. Tillväxtgynnande åtgärder och nyttjande av hela träd, inklusive grenar, toppar och stubbar, 7 (10)

8 innebär att skogsbrukets bidrag till försurningen ökar (Naturvårdsverket, 2010). Vidare så har barrträd en mer surgörande effekt på marken än lövträd. Större delen av Ljungbyåns avrinningsområde är täckt med barrskog/blandskog med små inslag av lövskog i huvudsak i anslutning till odlingsmark. I dagsläget finns ingen sammanställd information om avverkade arealer och ROT uttag i avrinningsområdet. enerellt har dock uttaget av ROT ökat på senare år. Baserat på att depositionen i avrinningsområdet ligger i nivå med vad marken tål (Figur samt 2.1.6) erhålls tillsammans med påverkan från skogsbruket fortfarande en försurning av marken i försurningskänsliga områden. Ammoniakavgång från djurstallar? Kan vara hög deposition i närområdet. Är det en aktuell påverkan i området? enomförda och pågående åtgärder Kalkning av sjöar, vattendrag och våtmarker pågår i utpekade åtgärdsområden för kalkningsverksamheten (se karta under avsnittet tillstånd ovan). Under år 2012 kommer 321 ton (+ x ton i län) kalk att spridas inom åtgärdsområdet i syfte att minska effekterna av försurningen. Det finns ett fortsatt behov att fortlöpande anpassa kalkningen till rådande försurningsbelastning. Kalkeffektuppföljningen tillsammans med pågående kalkningsverksamhet utgör en effektiv och fungerande organisation för detta arbete. Det försurande nedfallet över Sverige har minskat och det har inneburit en återhämtning i många tidigare försurade vatten. Denna text och tabell kommer att kompletteras avseende internationella/nationella/regionala åtgärder som pågår för att fortsatt minska utsläppen (klimatarbete/trafik/beslut bränsle fartygstrafik/skogsstyrelsens arbete mm). Tabell Sammanställning av genomförda och pågående åtgärder i Ljungbyåns åtgärdsområde som har en effekt på miljöproblemet försurning. Vattenfö rekomst ID/ antal VF) Namn Åtgärd Ansvarig myndigh et Kostnad kr/år Skattad effekt 15 VF.. kalkåtgärdsområden (H län) Kalkning av sjöar och våtmarker: 321 ton kalk/år Lst Kalmar län Bibehåller vattenkvaliteten med avseende på försurning tills effekter av minskad försurningsbelastning erhålls 8 (10)

9 Potentiella åtgärder a. Internationella och nationella åtgärder Prioriterade åtgärder är att minska belastningen av försurande ämnen så att den är lägre än den kritiska belastningen för framför allt svavel och kväve. Viktigast i detta avseende är internationella åtgärder. Av dessa åtgärder är den viktigaste att minska utsläppen från den internationella båttrafiken. enomförande av åtgärder för att minska belastningen av försurande ämnen från internationella utsläppskällor saknas rådighet över inom vattenförvaltningsarbetet i avrinningsområdet. b. Åtgärder inom avrinningsområdet I syfte att minska problemen med försurning krävs ytterligare åtgärder än de som redan har genomförts eller pågår. Tabellen nedan visar förslag på potentiella åtgärder inom Ljungbyåns åtgärdsområde. På regional nivå är åtgärder inom skogsbruket mycket viktiga. öjliga åtgärder är askåterföring efter skogsavverkning och framför allt vid ROT-uttag. Även ökad andel lövskog minskar försurningen och kalkning i nya områden kan förbättra vattenkvaliteten. Här krävs det att man analyserar effekterna av ökat biobränsleuttag, såsom ROT-uttag och stubbrytning, i förhållande till försurningsbelastning och möjliga kompensationsåtgärder som t ex askåterföring, markkalkning, etc. Fokus ska i första hand ligga på områden med miljöproblem försurning. Det är viktigt att även belysa synergieffekter med andra miljöproblem, t ex övergödning, fysisk påverkan och miljögifter. Tabellen nedan kommer att kompletteras under hösten Tabell Sammanställning av potentiella åtgärder som har en effekt på miljöproblemet försurning. Vattenförekomst ID/ antal VF Åtgärd Ansvarig myndighet Kostnad kr Skattad effekt 15 VF Fortsatt kalkning enligt kalkåtgärdsplan Ny kalkning? Askåterföring i försurningskänsl iga områden Ökad andel lövskog Länsstyrelsen i och H län Skogsstyrelsen Bibehåller vattenkvaliteten med avseende på försurning tills effekter av minskad försurningsbelastning erhålls Förbättrad vattenkvalitet i försurade vatten. Kompensation för skogsbrukets försurningspåverkan inskad försurningspåverkan 9 (10)

10 2.1.6 Referenser IVL rapport B1973. ätningar och modellberäkningar inom Krondroppsnätet som underlag för nationell och regional miljömålsuppföljning. 2011a IVL rapport B1980. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i ötaland - mätningar och modellering. 2011b NV handbok 2010:2. Handbok för kalkning av sjöar och vattendrag NV rapport Nationell plan för kalkning c Regional kalkåtgärdsplan , Kalkningsverksamheten i Kalmar län 2011: Regional kalkåtgärdsplan , Kalkningsverksamheten i önköpings län Regional kalkåtgärdsplan , Kalkningsverksamheten i Kronobergs län Regional kalkåtgärdsplan , Kalkningsverksamheten i Östergötlands län 10 (10)

2.1 Miljöproblem Försurning

2.1 Miljöproblem Försurning 2.1 Miljöproblem Försurning Försurningen kan vara orsakad av naturliga processer eller av människans aktiviteter. Den av människan orsakade försurningen av mark och vatten beror på nedfall av långväga

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län

Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län Resultat t.o.m. september 2016 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten, Cecilia Akselsson, Krondroppsnätet Vad jag kommer att prata

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Värmland

Tillståndet i skogsmiljön i Värmland Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Värmland Resultat från Krondroppsnätet t.o.m. 2011 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Cecilia Akselsson*, Veronika Kronnäs, och Sofie Hellsten IVL Svenska

Läs mer

Resultat från Krondroppsnätet

Resultat från Krondroppsnätet Krondroppsnätet Resultat från Krondroppsnätet - Övervakning av luftföroreningar och dess effekter i skogsmiljön Sofie Hellsten, Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson och Cecilia Akselsson Krondroppsnätet

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem Försurning

Åtgärder mot miljöproblem Försurning 2.1. Försurning Försurning orsakas främst av luftutsläpp av svaveloxid och kväveoxider från sjöfart, vägtrafik, energianläggningar och industri. Internationell sjöfart är den enskilt största källan och

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Kronobergs län

Tillståndet i skogsmiljön i Kronobergs län Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Kronobergs län Resultat t.o.m. september 2016 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten, Cecilia Akselsson, Krondroppsnätet Vad jag kommer att

Läs mer

Övervakning av luftföroreningar och dess effekter i skogsmiljön

Övervakning av luftföroreningar och dess effekter i skogsmiljön Krondroppsnätet Övervakning av luftföroreningar och dess effekter i skogsmiljön Resultat t o m sept 2016 Sofie Hellsten, Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson och Cecilia Akselsson Krondroppsnätet Vad

Läs mer

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10 Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10 Cecilia Akselsson, Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson, Veronika Kronnäs och Sofie Hellsten Upplägg

Läs mer

Nytt från Naturvårdsverket

Nytt från Naturvårdsverket Nytt från Naturvårdsverket http://www.sverigesmiljomal.se/ är uppe och rullar med indikatorerna på den nya sidan. Uppdatering av målmanualer remissversion 15 oktober Arbetet med ÅU påbörjas under nov-dec.

Läs mer

Kalkning och försurning. Var, när, hur och varför?

Kalkning och försurning. Var, när, hur och varför? Kalkning och försurning Var, när, hur och varför? Innehåll Försurningen har minskat Kalkningen har anpassats Den framtida utvecklingen Motiv och mål Hur och var 2015-10-14 Kalkning och försurning 2 Vad

Läs mer

3. Bara naturlig försurning

3. Bara naturlig försurning 3. Bara naturlig försurning De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen ska heller inte öka korrosionshastigheten

Läs mer

Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län

Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län Krondroppsnätet Övervakning av skogsmiljön i Kronobergs län Resultat fram till december 2018 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten och Cecilia Akselsson Krondroppsnätet 2 Vad jag kommer

Läs mer

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11 Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11 Sofie Hellsten, Cecilia Akselsson, Per Erik Karlsson, Veronika Kronnäs och Gunilla Pihl Karlsson Upplägg

Läs mer

Underlagsrapport. Bara naturlig försurning. Lunds Agenda 21

Underlagsrapport. Bara naturlig försurning. Lunds Agenda 21 Underlagsrapport Bara naturlig försurning Lunds Agenda 21 Rapport över miljötillståndet i Lunds kommun hösten 2002 1 Denna rapport är framtagen av Miljöstrategiska enheten vid Kommunkontoret, Lunds kommun.

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län

Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län Krondroppsnätet Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten och Cecilia Akselsson Luftföroreningar i Värmlands län 2012/2013 www.krondroppsnatet.ivl.se

Läs mer

Kalkning och försurning. Hur länge måste vi kalka?

Kalkning och försurning. Hur länge måste vi kalka? Kalkning och försurning Hur länge måste vi kalka? NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Innehåll En tillbakablick på försurningen och 35 års kalkning Den framtida

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län

Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Värmlands län Resultat t o m sept 2014 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten och Cecilia Akselsson Luftföroreningar i Värmlands län 2013/2014

Läs mer

Luft- halter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08

Luft- halter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08 Lufthalter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08 Väderåret okt 2007 sept 2008 Senhösten - förvintern 2007 startade torrt och kallt i söder och milt och inte lika torrt i norr. December blev

Läs mer

Krondroppsnätet. Miljöövervakning, metodutveckling och forskning. Krondroppsnätet

Krondroppsnätet. Miljöövervakning, metodutveckling och forskning. Krondroppsnätet Miljöövervakning, metodutveckling och forskning Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson, Cecilia Akselsson*, Veronika Kronnäs och Sofie Hellsten IVL Svenska Miljöinstitutet * Lunds Universitet Regional

Läs mer

Miljökvalitetsmålet: Bara naturlig försurning

Miljökvalitetsmålet: Bara naturlig försurning Miljökvalitetsmålet: Bara naturlig försurning Hur ser arbetet ut inför nästa års fördjupade utvärdering? Salar Valinia & Håkan Staaf Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Läs mer

Diskussion. Nedfall och effekter av luftföroreningar Program 2007 för regional övervakning. Uppdelningen resultatrapport plus Temarapporter

Diskussion. Nedfall och effekter av luftföroreningar Program 2007 för regional övervakning. Uppdelningen resultatrapport plus Temarapporter Diskussion Nedfall och effekter av luftföroreningar Program 27 för regional Uppdelningen resultatrapport plus Temarapporter Kan resultaten presenteras tydligare i rapporterna? Hur kan vi anpassa resultaten

Läs mer

Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015

Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015 Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 - Kalkningsverksamhet i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2011:01 Copyright Länsstyrelsen

Läs mer

Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång

Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång Aktuellt inom kalkningen Vad är på gång 2017-2019 Ingemar Abrahamsson Handläggarträff kalkning Umeå, 15-16/3 2017 Innehåll Nationell kalkningsplan 2020-2025 Nya åtgärdsområden för kalkning? Nytt motiv

Läs mer

Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag

Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag Fakta 2014:21 Trender för vattenkvaliteten i länets vattendrag 1998 2012 Publiceringsdatum 2014-12-17 Kontaktpersoner Jonas Hagström Enheten för miljöanalys Telefon: 010-223 10 00 jonas.hagstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

ÅO Enegylet. Huvudman Bidrag Kommun/-er Huvudflodsområde Status Bromölla kommun 85% Bromölla kommun 87 Skräbeån Pågående

ÅO Enegylet. Huvudman Bidrag Kommun/-er Huvudflodsområde Status Bromölla kommun 85% Bromölla kommun 87 Skräbeån Pågående 39 Enegylet 12SkrEne Huvudman Bidrag Kommun/-er Huvudflodsområde Status Bromölla kommun 85% Bromölla kommun 87 Skräbeån Pågående Beskrivning Åtgärdsområdet omfattar kalkning av en sjö, Enegylet, i Bromölla

Läs mer

Försurning. Johan Ahlström

Försurning. Johan Ahlström Försurning Johan Ahlström Innehåll Vad menas med försurning? Varför har vi försurning? Försurningsteori och modeller Återhämtning och nuläge Vad menas med försurning? Naturlig försurning Surt vatten Antropogen

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

CLEO -Klimatförändringen och miljömålen Sammanfattning och slutsatser. John Munthe IVL

CLEO -Klimatförändringen och miljömålen Sammanfattning och slutsatser. John Munthe IVL CLEO -Klimatförändringen och miljömålen Sammanfattning och slutsatser John Munthe IVL Klimatet Temperaturökning till mitten på seklet 2.5-3.5 C, mot slutet av seklet mellan 3.5 och 5 C, med kraftigast

Läs mer

Statusklassning i praktiken. En vattenvårdares vardag. Vattensamordnare

Statusklassning i praktiken. En vattenvårdares vardag. Vattensamordnare Statusklassning i praktiken Vattenvård i verkligheten En vattenvårdares vardag Vattensamordnare 018 19 50 15 gunilla.lindgren@lansstyrelsen.se I konkurrensen om vattnet får statusklassningen stor betydelse

Läs mer

Regional kalkåtgärdsplan 2011 2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län

Regional kalkåtgärdsplan 2011 2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011 2015 Kalkningsverksamheten i Kalmar län Omslagsbild Morån Foto: Lennart Johansson 1 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Försurningssituationen i

Läs mer

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman

Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Vad utmärker Södra Östersjöns distrikt? Irene Bohman Fem distrikt i Sverige med olika karaktäristik Sverige är uppdelat i fem olika vattendistrikt baserat på de fem större havsbassängerna vilket innebär

Läs mer

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr. MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING Lektionsupplägg: Vad har hänt med sjön? Försurande luftföroreningar har lett till att sjöar och skogsmarker är försurade. Eleverna får ett scenario där en sjö beskrivs

Läs mer

Synergier och konflikter vid ett intensifierat skogsbruk

Synergier och konflikter vid ett intensifierat skogsbruk Synergier och konflikter vid ett intensifierat skogsbruk Cecilia Akselsson 1, Jörgen Olofsson 1 och Per Erik Karlsson 2 tillsammans med många andra CLEO-medarbetare 1 Naturgeografi och Ekosystemvetenskap,

Läs mer

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Indalsälvens

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för åtgärdsområdet Södra Gästriklands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Norrland mätningar och modellering

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Norrland mätningar och modellering RAPPORT För Länsstyrelserna i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län samt Boliden mineral Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Norrland mätningar och modellering Resultat

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Kan ökad vittring i ett förändrat klimat motverka försurning vid helträdsuttag?

Kan ökad vittring i ett förändrat klimat motverka försurning vid helträdsuttag? Kan ökad vittring i ett förändrat klimat motverka försurning vid helträdsuttag? Cecilia Akselsson, Lunds universitet QWARTS Upplägg -Miljömålet Bara naturlig försurning: Hur går det? -Vittringens roll

Läs mer

Kväve och miljömålen Hur går vi vidare efter SCARP

Kväve och miljömålen Hur går vi vidare efter SCARP Kväve och miljömålen Hur går vi vidare efter SCARP Cecilia Akselsson, Lunds Universitet Nedfall av kväve: Indikator för fem miljömål (mycket viktigt för ett till) Bara naturlig försurning Grundvatten av

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Program 14.30 15.00 Kaffe 15.00 15.15 Tid för bättre vatten 15.15 15.30 Parallella samråd 15.30 16.15 Nästan 600 sidor 16.25 16.50 Ger åtgärdsprogrammet rätt åtgärder 16.50 17.30 Samråd om vatten, gruppdiskussion

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR)

Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR) Sammanställning för åtgärdsområde 35. Törlan, Uttran och Ramsjö kanal (TUR) Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman

Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman Sammanställning för åtgärdsområde 39. Visman Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september 2014.

Läs mer

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten?

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Varje droppe är värdefull Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Vad använder du vatten till? Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Du använder vatten till mycket, till

Läs mer

Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning (näringsbelastning) Försurning Fysisk

Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning (näringsbelastning) Försurning Fysisk Sjöar och vattendrag i Bottenvikens vattendistrikt status, miljöproblem och förslag till åtgärder Bedömning av Ekologisk status genom påverkansanalys av miljöproblem Sammanvägd bedömning av Övergödning

Läs mer

Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:3 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Ångermanälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Regional uppföljning av Bara naturlig försurning, (58)

Regional uppföljning av Bara naturlig försurning, (58) Regional uppföljning av Bara naturlig försurning, 20171130 1(58) 2(58) 1. Blekinge BARA NATURLIG FÖRSURNING Nedfallet av försurande ämnen över Blekinge har minskat de senaste decennierna, men mark och

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun Åtgärdsområde: ID: LJUH3 Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun 8STA63 8STA3571 76 MS78 NF44 465 93 1 86 2 79 Teckenförklaring Åtgärdsområde KEU vattenkemi kalkade

Läs mer

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån

Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Götarpsån: Hären - Töllstorpaån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Götaland mätningar och modellering. Resultat t.o.m. september 2010

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Götaland mätningar och modellering. Resultat t.o.m. september 2010 RAPPORT För Luftvårdsförbunden i Blekinge, Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Skåne och Östergötlands län och Länsstyrelsen i Hallands och Västra Götalands län samt Tranemo kommun. Krondroppsnätets övervakning

Läs mer

Inga förändringar i alkaliniteten 1996 2007

Inga förändringar i alkaliniteten 1996 2007 Alkalinitet Alkalinitet är ett mått på vattnets förmåga att tåla tillskott av vätejoner H+ utan att ph sänks, dvs. det är alltså ett mått på vattnets buffertkapacitet Ju högre alkalinitet desto större

Läs mer

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL.

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL. Bara naturlig försurning Den av människan orsakade försurningen, som under det senaste århundradet ökade kraftigt, har under de senaste årtiondena nu börjat avta. Industrialiseringen och den ökande energianvändningen

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån

Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Sammanställning för åtgärdsområde 5. Dalbergså och Holmsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven

Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Sammanställning för åtgärdsområde 6. Enningdalsälven Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Götaland mätningar och modellering. Resultat t.o.m. september 2010

RAPPORT. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar i Götaland mätningar och modellering. Resultat t.o.m. september 2010 RAPPORT För Luftvårdsförbunden i Blekinge, Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Skåne och Östergötlands län och Länsstyrelsen i Västra Götalands län samt Tranemo kommun. Krondroppsnätets övervakning av luftföroreningar

Läs mer

HELGEÅN HELGEÅN FRÅN DELARY

HELGEÅN HELGEÅN FRÅN DELARY HELGEÅN FRÅN DELARY MV11 BESKRIVNING AV MÅLOMRÅDET Allmänt Målvattendraget utgörs av Helgeåns huvudfåra från Delary och ner till Visseltofta. Vattendragssträckan som är 17,8 km långt avvattnar ett område

Läs mer

Kommer klimatförändringen påverka återhämtning i sjöar och vattenddrag?

Kommer klimatförändringen påverka återhämtning i sjöar och vattenddrag? Kommer klimatförändringen påverka återhämtning i sjöar och vattenddrag? avnämarseminarium 212-5-21, Stockholm Filip Moldan, IVL Svenska Miljöinstitutet Göteborg, i samarbete med många kolleger från SMHI

Läs mer

Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet BARA NATURLIG FÖRSURNING

Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet BARA NATURLIG FÖRSURNING SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet BARA NATURLIG FÖRSURNING Datum: 2014-06-05 Ansvarig myndighet: Naturvårdsverket Kontaktperson: Ulla Bertills

Läs mer

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Naturliga försurningsprocesser. Försurning. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Referensgruppsmöte JordSkog

Referensgruppsmöte JordSkog Referensgruppsmöte JordSkog 2013-06-04 Upplägg - Kort genomgång av vattenförvaltningen och vad som är på gång under 2013-2014 - Ekologisk status - Ekologisk status och åtgärdsunderlag i Köpingsån Johan

Läs mer

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Bo Karlsson, Skogforsk Till stor del baserat på material från Göran Örlander, Södra Jordbrukets roll som klimatförvaltare Biomassaproduktionsom exempel på samspel

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån

Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Sammanställning för åtgärdsområde 31. Strömsån Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS i september

Läs mer

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan

Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger det ihop? Åtgärdsunderlag, åtgärdsprogram och förvaltningsplan Hur hänger allt ihop? Jordbruk Vattenkraft Skogsbruk Industri Exploatering Övergödning Fysisk påverkan Försurning Miljögifter

Läs mer

Ätrans recipientkontroll 2012

Ätrans recipientkontroll 2012 Ätrans recipientkontroll 2012 Håkan Olofsson Miljökonsult/Limnolog ALcontrol AB Halmstad Avrinningsområdet Skogsmark utgör ca 60% Avrinningsområdet Skogsmark utgör ca 60% Jordbruksmark utgör ca 15% 70%

Läs mer

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:21 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Mellan Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Mellan Ljungans

Läs mer

Åtgärdsplan 2010-2015

Åtgärdsplan 2010-2015 Meddelande nr 2011:xx Åtgärdsplan 2010-2015 Regional åtgärdsplan för kalkningsverksamheten Åtgärdsplan 2011-2015 Regional åtgärdsplan för kalkningsverksamheten i Jönköpings län MEDDELANDE NR 2011: Meddelande

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral som består av järn och svavel exponerats för luftens syre.

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Malgomaj och Kultsjödalens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

1(55) Regional uppföljning av Bara naturlig försurning,

1(55) Regional uppföljning av Bara naturlig försurning, 1(55) Regional uppföljning av Bara naturlig försurning, 20161130 2(55) 1. Blekinge Tablåtext Försurningssituationen i Blekinge har förbättrats men mark och vatten är fortfarande försurade. Nedfallet av

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån

Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Sammanställning för åtgärdsområde 16. Kungsbackaån Läsanvisning Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som länsstyrelsen har tagit fram, samt information som fanns i databasen

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning?

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Filip Moldan, 2013-03-14 Med hjälp och bidrag från många!! Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen

Läs mer

Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag

Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag Sura sulfatjordar strategier och åtgärder för bättre vattenkvalitet i små kustmynnande vattendrag Åberg J. 2017a. Miljöproblemet sura sulfatjordar - Ett kunskapsunderlag och en beskrivning av Länsstyrelsen

Läs mer

Underlag askåterföring

Underlag askåterföring Pkt 6 PM 1(5) Datum 2017-09-18 Stefan Anderson stefan.anderson@skogsstyrelsen.se Tfn 035-13 68 40 Underlag askåterföring - 2017-09-26 Varför askåterföring? Skogsbrukets försurande inverkan har ökat under

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Vi behöver alla bra vattenkvalitet, och alla kan hjälpa till! Alseda Emåförbundets organisation RECIPIENTKONTROLL Övervakning

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

08STA4123 MS077 08STA4123 ID: LJUH004. Åtgärdsområde: Rismåla göl. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun

08STA4123 MS077 08STA4123 ID: LJUH004. Åtgärdsområde: Rismåla göl. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun Åtgärdsområde: Rismåla göl ID: LJUH4 Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun 8STA4123 8STA4123 83 MS77 465 93 1 86 2 79 Teckenförklaring Åtgärdsområde KEU vattenkemi

Läs mer

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F

Hornån. Lantmäteriet Ur GSD-produkter ärende /188F Hornån Lantmäteriet 2008. Ur GSD-produkter ärende 106-2004/188F. Projekt Vattensamverkan är ett initiativ från Länsstyrelsen i Jönköpings län. Mycket av data är hämtad från databasen VattenInformationsSystem

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Kalmar län

Tillståndet i skogsmiljön i Kalmar län NR C 163 APRIL 2016 RAPPORT För Kalmar läns Luftvårdsförbund Tillståndet i skogsmiljön i Kalmar län Resultat från Krondroppsnätet t.o.m. september 2015 Gunilla Pihl Karlsson, Cecilia Akselsson 1), Sofie

Läs mer

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken

Åtgärdsplan. Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden. Foto våtmark i Snärjebäcken Åtgärdsplan Nävraåns Snärjebäckens Åbyån Surrebäckens Törnebybäckens Avrinningsområden 2012 Foto våtmark i Snärjebäcken Innehåll 1 Beskrivning av Nävraåns avrinningsområde... 2 2 Beskrivning av Snärjebäckens

Läs mer