Protokoll Sammanträdesdatum Sida (17) Folkhälsorådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Sammanträdesdatum Sida (17) Folkhälsorådet"

Transkript

1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 7 oktober 2016 Kl Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Weronica Mattsson, ABF Birgitta Häggström, IOGT-NTO Fredrik Juul, Vindelns Församling Jeanette Knutstam, socialnämnden Harriet Hedlund, FoP Umeåregionen Susanne Sjögren, nämndssekreterare

2 (17) Innehållsförteckning Mötetes öppnande och godkännande av dagordning... 3 Presentationsrunda... 4 Föregående mötesanteckningar... 5 Information av kommunalråd... 6 Information från nämnderna... 7 Information från landstinget... 8 Rapport från presidieträff Folkhälsoråden i Umeåregionen... 9 Information från övriga organisationer Prioriterade områden i det folkhälsopolitiska programmet Rök- och tobaksfri arbetstid Nyanländ/asylboende/ensamkommande Simhallen Vindeln Kurser och konferenser Övriga frågor Nästa möte... 17

3 (17) 13 Mötetes öppnande och godkännande av dagordning Mötet öppnades och ordförande Mathias Haglund hälsade alla välkomna och presenterade dagordningen. Ingela Windelius kompletterar under övriga frågor med en kort information om Unga 16 Dagordningen med tillägget godkändes.

4 (17) 14 Presentationsrunda En kort presentationsrunda gjordes.

5 (17) 15 Föregående mötesanteckningar Ordförande Mathias Haglund går igenom föregående mötesanteckningar. Rättelse görs under 4 gällande första linjen. Angående första linjen så ska det inte stå att den inte är påskriven utan det är en modell som man ska arbeta efter. Föregående mötesanteckningar godkänns efter redigering.

6 (17) 16 Information av kommunalråd Bostäder Sockenmagasinet, gamla 12:an. Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat bygglov för ett hus och gett avslag på det andra p.g.a. för stora skillnader i detaljplan. En dialog förs mellan Vibo och miljö- och byggkontoret ang. nytt bygglov. Vibo planerar nu att det blir 2 st 8 lägenhetshus. Apotekaren, Ett höghus med 8 våningar. Detaljplanen är ute på samråd just nu. Frågan om bygglov kommer framöver när detaljplanen ändras. Det är ca 170 personer i bostadskö hos Vindelnbostäder. Fredrik Juul väcker frågan att Vibo kan köpa församlingsgården och bygga på höjden och att församlingen hyr de lokaler man behöver. Budget 2017 Politiken har som mål att prioriterar barn och ungdomar. Strategisk plan Kommunfullmäktige har antagit Vindelns kommuns strategiska plan som är ett mycket viktigt instrument för att nå mål om personalens hälsa, trivsel och sjuktal m.m. Informationen är delgiven.

7 (17) 17 Information från nämnderna Socialnämnden Jeanette Knutstam informerar att förvaltningen tillsammans med HR kontoret har fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan för minskade sjuktal och ökad frisknärvaro. Förslag till handlingsplan ska presenteras på socialnämndens arbetsutskott den 12 oktober Det är ca 15 personer som har beslut om särskilt boende som ej är verkställda. Förvaltningen har av socialnämnden fått i uppdrag att inleda förhandlingar gällande uppstart av ny avdelningen inom särskilt boende. Önskemål om utbyggnad på Älvbacken finns. Barn- och utbildningsnämnden Nämnden har en budget i balans, IT-satsningen har lagts vilande, fastighetskostnaderna har man försökt hålla nere, inga förutsedda medel, några ej tillsatta tjänster. Förändrade bidrag på flyktingsidan försvårar bedömningen. Miljö- och byggnadsnämnden Nya vatten- och avloppsanläggningar utreds i Granö och Tegsnäsområdet av de VA-föreningar som finns i området. Informationen är delgiven.

8 (17) 18 Information från landstinget Harriet Hedlund informerar om vad som är på gång inom landstinget: Vindelns hälsocentral Ingen specifik information lämnades gällande Vindelns hälsocentral. Harriet ska personligen kontakta Vindelns hälsocentral inför kommande möten för att uppdatera sig. Första linjen Ledningsstrukturen ska fastställas av chefen från hälsocentralen, socialchefen och skolchefen. Ansträngd personal med alla nyanlända och nu också öppna linjen. Stor region Ett stort arbete inom landstinget är nu utredningen med stor region. Harriet ska delta i gruppen kommunsamverkan. Kommissionen för jämlik hälsa. En enkät är gjord och utskickad till politiker och utvalda tjänstemän. Västerbotten är bäst på att svara på enkäten. Folkhälsan i Sverige utvecklas positivt för befolkningen som helhet och de flesta kan se fram emot ett både längre och friskare liv än tidigare generationer. Utvecklingen skiljer sig dock påtagligt mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. Gapet mellan de grupper som har den bästa hälsan och de som har den sämsta hälsan har ökat under de senaste årtiondena. Kommissionen för jämlik hälsa har till uppgift att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar. Till grund för kommissionens uppdrag ligger regeringens mål om att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. Kommissionen verkar som en politiskt oberoende kommitté och ska senast 31 maj 2017 överlämna sin slutrapport till regeringen. Informationen är delgiven.

9 (17) 19 Rapport från presidieträff Folkhälsoråden i Umeåregionen Harriet informerade från konferensen: Kampanj i höst motion START Tävla och vinn en spahelg eller ett gymkort! Anmäl dig på: startmotion.se Hälsosamtal i skolan Umeå kommun avser starta inmatning hösten Fall int Det fallförebyggande arbetet fortsätter. Årets konferens hade tema mat, måltid och medicin. Överenskommelse psykisk hälsa Staten skjuter till 500 miljoner kronor under 2016 för att kommuner och landsting ska genomföra analysarbete, utforma handlingsplaner utarbeta kort- och långsiktiga mål. Våld i nära relation Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen på nationell nivå om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Bry dig Kampanj som heter Bry dig att upptäck i tid och göra skillnad Informationen är delgiven. Materialet från presidieträffen bifogas med mötesanteckningarna.

10 (17) 20 Information från övriga organisationer Skolan Ingela Windelius informerar om första linjen, ett nytt arbetssätt där eleverna ska få hjälp av personal på hälsocentralen. Upplever att detta inte fungerar. Start av målarkurs på Renforsskolan med Lligo Matson. BUP ska finnas till för barn som behöver extra hjälp. Svårt att få kontakt med BUP. ABF Veronica Mattsson informerar om vad som har på gång. Startat musikgrupper i Svindelrockarnas lokal. Samarbete med fritidsgården och biblioteket. Försökt att starta en drillningskurs. Veronica är öppen för tips samarbete och förslag. Vindelns församling Fredrik Juul informerar att man har planerat in ca 7 träffar för nyanlända på färglådan för målarkurs med utställning på skyltsöndan. AA håller möten i församlingsgården. Vän i Vindeln är en väl fungerande grupp. IOGT-NTO Birgitta Häggström informerar om Djävulsdansen. Kursmaterialet gick runt bland deltagarna. Musikunderhållning i Vännäs då föreningen fyller 125 år och klubbstugan fyller 70 år. Informationen är delgiven.

11 (17) 21 Prioriterade områden i det folkhälsopolitiska programmet Ordförande Mathias Haglund gick igenom de punkter som folkhälsorådet har beslutat att fokusera på i sitt fortsatta arbete: - tobaksförebyggande - föräldrastöd - aktiviteter för unga - våld i nära relationer - förebyggande arbete >75 år - integration På dagens möte rapporterades följande: Landstinget har gett uppdrag till hälsocentralerna att titta på äldres hälsa. En Regional Äldreplan är ute på remiss till pensionärsråden. Barn och ungas psykiska hälsa; görs inte på Renforsskolan i år p.g.a. för mycket arbete för skolsköterskan. Tobacco Endgame eller Rökfritt Sverige 2025 är ett opinionsbildningsprojekt som drivs av ett flertal organisationer som arbetar tobaksförebyggande. Syftet är att enas kring ett måldatum då rökningen ska vara starkt reducerad och inte längre utgöra ett dominerande folkhälsoproblem. Vad kan respektive organisation/kommunens företagare göra inom dessa områden? Ordförande Mathias Haglund tillsammans med Harriet Hedlund får i uppdrag att sammanställa en skrivelse som beskriver de punkter som rådet beslutat att fokuserar på och skrivelsen skickas ut till kommunens större företag där frågan är vad dom kan göra inom dessa områden. Återrapport på kommande folkhälsoråd.

12 (17) 22 Rök- och tobaksfri arbetstid Ordförande Mathias Haglund gav en lägesrapport. Införandet av rök- och tobaksfri arbetstid eller rökfri arbetstid ska föregås av en dialog med personalen på exempelvis arbetsplatsträffar, gruppdiskussioner och personaldagar för att höra hur man ser på saken. Utgången av samtalen kommer att påverka processen, exempelvis om vi ska genomföra detta, om det bara blir rökfri eller helt tobaksfri arbetstid. Om det finns intresse från fler organisationer att haka på så får man gärna göra det. En enkät ska skickas ut till samtliga kommunanställda. Man fortsätter i respektive organisation att jobba med frågan.

13 (17) 23 Nyanländ/asylboende/ensamkommande Ordförande Mathias Haglund informerade om Migrationsverkets avvecklingsplan av tillfälliga asylplatser. I Hällnäs på Hero har dom ca 190 platser just nu. Till följd av färre asylsökande minskar behovet av boendeplatser och avveckling av överkapacitet på går sedan sommaren Från och med den 1 oktober 2016 till om med den 31 januari 2017 behöver drygt upphandlade boendeplatser (direktupphandling 12) avvecklas. Tanken är att de boende i asylboendena ska få egna boenden. Frågan ska aktualiseras i Hällnäs och Åmsele gällande boende till de utslussade. Migrationsverket söker inte aktivt lägenheter i centrala Vindeln. Ensamkommande Kraftigt sänkta bidrag från staten från 1 juli 2017 kommer att kräva nerskärningar. Nyanlända Efter etableringsfasen och Jobb- och Utvecklingsgarantin på totalt 180 dagar = 3,3 år hamnar personerna i försörjningsstöd om de inte kan försörja sig på annat sätt. Viktigt att man tittar på helhetssynen på personerna så att man undviker försörjningsstöd om det går. Anvisningstal för Vindeln kommun 2017 är 20 st. Informationen är delgiven.

14 (17) 24 Simhallen Vindeln Ordförande Mathias Haglund gav en lägesinformation. Kommunen har haft en medborgardialog om simhallens framtid. Där framkom idéer om både storlek och placering. Materialet ska sammanställas och arbetet fortgår. Informationen är delgiven.

15 (17) 25 Kurser och konferenser Inbjudan till temadag om sömn. Telefonnummer till ansvarig för temadagen uppgavs till berörd deltagare.

16 (17) 26 Övriga frågor Ingela Windelius informerade kort om enkätundersökningen UNGA som genomförs vartannat år i Vindelns kommun. UNGA 16 är genomförd och visade bättre resultat i år än i fjol. Enkätmaterialet skickas ut med utskicket av minnesanteckningarna. Ingela redovisar materialet vid nästa folkhälsoråd.

17 (17) 27 Nästa möte Fredag den 17 februari 2017, kl , kommunkontoret, stora sammanträdesrummet.

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21)

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (21) 2017-02-17 1(21) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 februari 2017 Kl. 13.00 16.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl 2015-05-29 1(6) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 29 maj 2015 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Hans-Inge Smetana, FoP Umeåregionen Britt-Louise Eriksson,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl 2017-06-09 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 9 juni 2017 Kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström, IOGT-NTO

Läs mer

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl 2018-12-21 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 21 december 2018, kl. 09.00 11.45 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Veronica Eriksson, Vindelns församling Birgitta

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl 2018-01-26 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 26 januari 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Hans-Inge Smetana, FoP

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl 2018-05-25 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 25 maj 2018 kl. 09.00 12.00 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Britt-Inger Ekman, Folktandvården Ingela Windelius,

Läs mer

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl

Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl 2017-10-13 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 13 oktober 2017, kl. 09.00 11.15 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Ingela Windelius, skolan Birgitta Häggström,

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet

Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-02-28 1(5) Folkhälsorådet 2014-02-28 1(5) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, VIndelns kommun, fredagen den 28 februari 2014, kl. 09.00 12.00 Beslutande Ewa-May Karlsson, ordförande Harriet Hedlund, FoP Umeå Kerstin Nilsson,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 2015-02-13 1(7) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredagen den 13 februari 2015 kl. 13.00 15.30 Beslutande Mathias Haglund, ordförande Per-Erik Magnusson, kommunchef, 1-4 Lars Johansson,

Läs mer

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40

Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 2015-10-23 1(18) Plats och tid Älvbacken, sammanträdesrummet, fredag den 23 oktober 2015 kl. 13.00 15.40 Närvarande Mathias Haglund, ordförande Robert Isaksson, Vindelns hälsocentral Hans-Inge Smetana,

Läs mer

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund

Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund 2017-03-03 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 3 mars 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl 2018-05-04 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 4 maj 2018, kl. 08.30 11.40 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Hans Holmström,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Kommunhuset, stora sammanträdesrummet måndagen den 17 december 2012, kl

Kommunhuset, stora sammanträdesrummet måndagen den 17 december 2012, kl 1 Tid och plats: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet måndagen den 17 december 2012, kl. 08.30 12.00 Christer Lundgren, ordförande Georg Åström, SPF Bengt Rending, PRO Elsy Eklund, PRO Erling

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016

Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Verksamhetsberättelse för Umeå kommuns folkhälsoråd (FHR) 2016 Dokumentnamn: [Verksamhetsberättelse Folkhälsorådet 2016] Dokumentansvarig: [Ann-Margrethe Iseklint Folkhälsostrateg] Godkänd av: [Förnamn

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (5) 22 30 Plats Beslutande Övriga Styrelserummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina Jonsson Dennis

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl ,

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl , 2015-01-21 1(20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, onsdagen den 21 januari 2015 kl. 09.00 12.30, 13.15 16.00 Beslutande Dan Oskarssson (s) ordförande Annelii Andersson (s) Elin Palmgren

Läs mer

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet!

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Härjedalens kommun I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Våra tre kärnvärden präglar våra verksamheter och vårt förhållningssätt. Vi tror på framtiden och skapar tillväxt i Härjedalen.

Läs mer

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-07 Landstingsstyrelsen 1(2) Referens Diarienummer 150054 Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl 2018-11-07 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 7 november 2018, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Äreltun, SPF Karin Lundberg, SPF Anita Sirfalk,

Läs mer

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Det handlar om jämlik hälsa! Folkhälsa Uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn såväl till nivå som fördelning

Läs mer

Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida.

Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida. 2016-02-19 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 19 februari 2016 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset Beslutande: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund (S),

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00

Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00 2013-04-08 1(10) Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, måndagen den 8 april 2013, kl 08.30-15.00 Ewa-May karlsson, (c), ordförande Tomas Nilssson, (m) Mathias Haglund,

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl , , lunch kl

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl , , lunch kl 2016-02-08 1(16) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset Vinden, den 8 februari, kl. 08.30 14.00, 16.30 16.45, lunch kl. 12.05 13.00 Beslutande Mathias Haglund, (s), ordförande Per-Anders Olsson,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl

Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl 2015-06-05 1(10) Plats och tid Kommunkontoret, socialchefens tjänsterum, fredag den 5 juni 2015 kl. 10.00 12.40 Beslutande Dan Oskarsson (s) ordförande Annelii Andersson (s) Elin Palmgren (s) Rolf Attmarsson

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-04-20 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande)

Läs mer

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan

Godkännande av föredragningslista. Kommunstyrelsens socialutskott beslutar. Att godkänna föredragningslistan Ks su 116 Godkännande av föredragningslista Att godkänna föredragningslistan Ks su 117 Verksamhetsuppföljning Verksamhetsuppföljning är missbruksvård inkluderande Udden, IFO- chef Doris Öhlund informerar.

Läs mer

Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl

Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl 2014-12-17 1(11) Plats och tid Granö Beckasin, onsdag den 17 december 2014, kl. 09.30 11.30 Beslutande Christer Lundgren (c ) ordförande Mats Ekman (c) Dan Oskarsson (s) Annelii Andersson (s) Britt-Louise

Läs mer

Tid: Fredagen den 23 november 2018 kl. 09: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida.

Tid: Fredagen den 23 november 2018 kl. 09: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Se nästa sida. 2018-11-23 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 23 november 2018 kl. 09:00-12.00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden Harriet Hedlund, vice ordförande,

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00. Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s)

Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00. Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s) 2014-11-25 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, Vindelns kommun, 25 november 2014, kl. 10.00 12.00 Beslutande Tomas Nilsson, (m), ordförande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Lena Malm, (s) Marianne

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl 2019-02-25 1(14) Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 25 februari 2019, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Göran Dahl, PRO Erling Holmberg,

Läs mer

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 1 (6) Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Margareta Gustavsson (s), ordförande Kristina Hansson (s) ersättare för Grethel Broman (s) Christina Eriksson (fp) Ersättare

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-10-20 2008-10-07 FU7/08 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 7 oktober 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl

Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl 2019-05-20 1(15) Plats och tid Kommunkontoret, saln, måndag den 20 maj 2019, kl. 08.30 11.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Anita Sirfalk, PRO, ersättare Erling

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen

Miljö och Byggnadsnämnden Miljö och Byggnadsförvaltningen PROTOKOLL 2018-03-27 Närvarande:Louise Thunström ordf. Agneta Andersson Roger Wallentin Birgitta Nilsson Sirene Johansson Lars Olrog Sara Eitrem Lisbeth Hansson Gerd Johansson Ida Jakobsson Karin Gabrielsson

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 28 september 2016 Kl ,

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 28 september 2016 Kl , 2016-09-28 1(29) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, onsdag den 28 september 2016 Kl. 09.00 12.10, 13.30 15.15 Beslutande Dan Oskarsson (s) ordförande Satu Savolainen (c) Anneli Bjurén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BRÅ- och Folkhälsorådet 2014-03-24 1 (13) Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BRÅ- och Folkhälsorådet 2014-03-24 1 (13) Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum Biblioteket Måndag 24 mars, 2014 kl. 14.00-15.30 ande Monica Olsson (s) Sigbritt Persson

Läs mer

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 1 (6) Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingalill Jonsson, (m) ersättare för Christina Eriksson (fp) Ersättare Övriga deltagare

Läs mer

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet

Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet Aktivitetsplan för det folkhälsopolitiska arbetet 2016-2019 Foto: Elin Hedström Det goda samhället för människan genom hela livet Inledning Vännäs kommun har ett viktigt uppdrag i att skapa samhälleliga

Läs mer

Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare Per-Eric Magnusson, kommunchef ...

Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare Per-Eric Magnusson, kommunchef ... 2015-06-22 1(8) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, måndagen den 22 juni 2015, kl. 08.00 09.30 Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Dan Oskarsson, (s) Marianne

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 juni 2016 Kl ,

Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 juni 2016 Kl , 2016-06-17 1(24) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, fredag den 17 juni 2016 Kl. 08.45 12.00, 13.00 15.15 Beslutande Dan Oskarsson (s) ordförande Satu Savolainen (c) Annelii Andersson

Läs mer

Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde)

Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde) Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik Minnesanteckning 1(7) Kommunchefsgrupp Dag 2016-01-21 Tid 08.30 12.00 Plats Beslutande Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde)

Läs mer

Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig, (m) Marianne Hörnberg, (c) Christer Jonsson, (kd)

Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig, (m) Marianne Hörnberg, (c) Christer Jonsson, (kd) 2013-08-27 1(12) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, den 27 augusti 2013, kl 15.30-17.20 Beslutande Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Simon Karström, (fp) Paul Redstig,

Läs mer

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun 2019-2020 1 Innehållsförteckning Inledning...2 En nationell strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2020...2 En plan för ANDT-arbetet

Läs mer

Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar

Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar 1901 Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar 1922 Stor internationell konferens mot tobak 1954 Riksförbundet mot tobak börjar ge ut skriften Tobaken och Vi 1950-talets första hälft Vetenskapliga

Läs mer

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år 2018-09-05 Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Stadig Pilhagen Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 16 februari 2015 kl. 14.00-16.30 ande Monica Olsson (S) Ordförande Natrix Öjemark (C)

Läs mer

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M)

Folkhälsoenheten, måndag den 24 maj 2010 kl Lena Johansson.... Agneta Artman (M) KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 Plats och tid Brevikens Golfklubb, måndagen den 10 maj 2010 kl 13.00 16.15 Beslutande Agneta Artman (M) Karlsborgs kommun LarsÅke Carlsson (M) Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Plats och tid Forum, Vindeln, måndagen den 22 september 2014, kl Beslutande Christer Jonsson, (kd), ordförande Mathias Haglund, (s)

Plats och tid Forum, Vindeln, måndagen den 22 september 2014, kl Beslutande Christer Jonsson, (kd), ordförande Mathias Haglund, (s) 2014-09-22 1(18) Plats och tid Forum, Vindeln, måndagen den 22 september 2014, kl 13.00-15.25 Beslutande Christer Jonsson, (kd), ordförande Mathias Haglund, (s) Birgita Sigfridsson, (c) Dan Oskarsson,

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 Socialnämnden PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 Socialnämnden PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL SocN 14 1 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED SOCIALNÄMNDEN Plats och tid: Årydssalen, Rådhuset, Karlshamn kl 14:50 16:00. Deltagande (markerade med x, i ledamots ställe tjänstgörande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5: Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-04-28 15(20) Kommunfullmäktige Dnr 13.K0374 106 Folkhälsopolitiskt program, aktivitetsplan 2014-2017 Sammanfattning Kommunens folkhälsoråd har i uppdrag att genom

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, lilla sammanträdesrummet, onsdag den 12 september 2018, kl

Plats och tid Kommunkontoret, lilla sammanträdesrummet, onsdag den 12 september 2018, kl 2018-09-12 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, lilla sammanträdesrummet, onsdag den 12 september 2018, kl. 08.30 12.00 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Ulla Flumé, SPF (ersättare) Karin Lundberg, SPF

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 juni 2018 kl. 09: Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset

Sammanträdesprotokoll Umeå kommuns folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 juni 2018 kl. 09: Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset 2018-06-01 Umeå kommuns folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 juni 2018 kl. 09:00-12.00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden

Läs mer

Förutsättningarna för Stockholms stad att formellt ställa sig bakom initiativet Tobacco Endgame

Förutsättningarna för Stockholms stad att formellt ställa sig bakom initiativet Tobacco Endgame Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Socialförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.1-576/2017 Sida 1 (6) 2017-10-11 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-11-14

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet. Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet. Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl 2017-09-21 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, stora sammanträdesrummet, torsdag den 21 september 2017, kl. 08.30 10.30 Närvarande Dan Oskarsson, ordförande Kenth Ärletun, SPF Karin Lundberg, SPF Lennart

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet Dag 2017-08-30 Tid Plats Beslutande Övriga deltagande 08.00 09.20 ca Umeå folkets hus Christina Lidström,

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan

Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan 1 (10) Plats och tid: Barn- och utbildningskontorets sammanträdesrum, klockan 08.30 12.00 Beslutande: Övriga deltagande: Utses att justera: Christer Bäckman (fp), ordförande Harriet Åström (c) Margareta

Läs mer

Tid Tisdagen den 31 augusti 2010 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö. Margareta Samuelsson

Tid Tisdagen den 31 augusti 2010 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö. Margareta Samuelsson 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2010-09-14 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 31 augusti 2010 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl

Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 1 (6) Plats och tid: Kommunhusets sammanträdesrum kl 08.30-12.00 Ordinarie ledamöter Margareta Gustavsson (s), ordförande Grethel Broman (s), kl 08.30-09.00 Kristina Hansson (s) ersättare för Grethel Broman

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Innan konferensen kommer respektive avdelning för folkhälsofrågor att kunna ge feed-back till sin regions beslutsfattare.

Innan konferensen kommer respektive avdelning för folkhälsofrågor att kunna ge feed-back till sin regions beslutsfattare. Enkät till beslutsfattare i Norra regionen Regeringen tillsatte 2015 en kommitté en Kommission för jämlik hälsa med uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar.

Läs mer

Margareta Gustavsson (s)

Margareta Gustavsson (s) 1(12) Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling 08.30 11.15 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) Övriga deltagare: Harriet Hedlund (s),

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ- och Folkhälsorådet 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret Måndag 18 oktober 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s) Dick Lindkvist

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå - och Norsjöområdet

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå - och Norsjöområdet PROTOKOLL 1 (6) 52 62 Plats Beslutande Åkerbäret, Personalhotell Skellefteå Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande Maalin Wikström (MP) 2:e vice ordförande Marie-Louise Bystedt

Läs mer

Robertsfors folkhälsopolitiskt program

Robertsfors folkhälsopolitiskt program Robertsfors folkhälsopolitiskt program 2014-2016 Innehåll 1. Varför behövs ett folkhälsopolitiskt program... 1 2. Hållbar utveckling och folkhälsa... 1 3. Vilket är målet för folkhälsoarbete i Sverige

Läs mer

Åke Strandgren (c) Jesper Arnfjell (kd) tjg ersättare Maria Svensson (s) Dan-Olov Andersson (s) tjg ersättare Elli-Marie Lundgren (m) tjg ersättare

Åke Strandgren (c) Jesper Arnfjell (kd) tjg ersättare Maria Svensson (s) Dan-Olov Andersson (s) tjg ersättare Elli-Marie Lundgren (m) tjg ersättare 2014-10-23 1(17) Plats och tid Kommunkontoret, Vindeln, stora sammanträdesrummet, torsdagen den 23 oktober 2014, kl 08 00-16 15. Ajournering för lunch 12 15-13 15. Beslutande Birgita Sigfridsson (c) ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-10-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 13.00-18.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m),

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Folkhälsovetenskapligt centrum 2006-06-21 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Criss Hagfeldt

Läs mer

Arbetet i Uppsala län

Arbetet i Uppsala län Arbetet i Uppsala län Margareta Pantzar Sammankallande i regionala gruppen i Uppsala län Stödet för Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 växer. Fler och fler myndigheter, organisationer och företag ställer

Läs mer

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset

Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset 2017-09-01 s folkhälsoråd Tid: Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Harriet Hedlund (S), ordförande, nämnden för folkhälsa

Läs mer

Tid: Fredagen den 28 april 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund

Tid: Fredagen den 28 april 2017 kl. 09:00-12:00 Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset. Harriet Hedlund 2017-04-28 Umeå kommuns folkhälsoråd Tid: Fredagen den 28 april 2017 kl. 09:00-12:00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset ande: Övriga deltagare: Janet Ågren (S), ordförande, äldrenämnden

Läs mer

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län 7 april 2014 Margareta Pantzar Landstinget i Uppsala län Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 Innebär en bred opinionsbildning med syfte att inom de närmaste åren (2015) få till stånd ett politiskt beslut

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 6 december 2013 kl. 10.00 12.00 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

oktober 2013, kl. 15.30 1 Inslag från verksamheten, läxhjälp utanför ordinarie skoltid 2 Barnbokslut BUN 13/130

oktober 2013, kl. 15.30 1 Inslag från verksamheten, läxhjälp utanför ordinarie skoltid 2 Barnbokslut BUN 13/130 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-10-23 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 23 FÖREDRAGNINGSLISTA oktober 2013, kl. 15.30 ÄRENDE DNR Val av justerande Godkännande

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i Skellefteå- och Norsjöområdet PROTOKOLL 1 (5) 31 42, 3 bilagor Plats Personalhotell Skellefteå, plan 2 Beslutande Närvarande ersättare Övriga Janeth Lundberg (S), ordförande Andreas Löwenhöök (M), vice ordförande Jonas Andersson (S)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (6) 86 97 Plats Beslutande Närvarande ersättare Styrelserummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, onsdagen den 10 september 2014 kl

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, onsdagen den 10 september 2014 kl 2014-09-10 1(28) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Vindeln, onsdagen den 10 september 2014 kl. 08.30 12.15 Beslutande Christer Lundgren, (c) ordförande Mats Ekman, (c) Elli-Marie

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

Kommunhuset, stora sammanträdesrummet torsdagen den 13 september 2012, kl 08.30 12.00

Kommunhuset, stora sammanträdesrummet torsdagen den 13 september 2012, kl 08.30 12.00 1 Tid och plats: Närvarande: Kommunhuset, stora sammanträdesrummet torsdagen den 13 september 2012, kl 08.30 12.00 Christer Lundgren, ordförande Bengt Rending, PRO Sören Lundström, PRO Erling Holmberg,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BRÅ- och folkhälsorådet 2010-08-23 Sida 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 23 augusti 2010 kl. 10:00-12:00 Beslutande Monica Olsson (s)

Läs mer

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro.

Magnus Haglund öppnade mötet. Jonas Jonsson hade anmält frånvaro. Kommunchefsmöte, Umeåregionen Beslutande: Håkan Wretling, Bjurholms kommun Karin Ahnqvist, Robertsfors kommun Karolina Johansson, Vännäs kommun Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommun, ordförande Per-Eric

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (18) Kommunstyrelsen. kl ,

Protokoll Sammanträdesdatum Sida (18) Kommunstyrelsen. kl , 2014-06-24 1(18) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, tisdagen den 24 juni 2014, kl 09.30-12.00, 13.00-14.10 Beslutande Ewa-May Karlsson, (c), ordförande Tomas Nilsson, (m) Jeanette

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer s ordförande 2014-06-05 s handlingsplan för budget i balans 2014-2016, lägesrapport Förslag till beslut beslutar att avge lägesrapport om handlingsplan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(5) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Bertil Böhlin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin

Läs mer

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete Tobaksfri kommun en del i ett hälsofrämjande arbete 1 Denna broschyr är en kort sammanfattning av de viktigaste delarna i rapporten Tobaksfri kommun en guide för att utveckla det tobaksförebyggande arbetet.

Läs mer

Margareta Gustavsson (s)

Margareta Gustavsson (s) 1(11) Plats och tid: Resecentrum, Nordmaling 13:00 15:00 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Jenny Sjöström (kd), tjänstgörande ersättare för Lena Norgren

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program 1 Antaget av kommunfullmäktige 1997-09-17, 258, Dnr: 134/96.709 1997-06-18, 244 Alkohol- och drogpolitiskt program Älvkarleby kommuns alkohol- och drogpolitiska program skall ligga i linje med nationella

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 17 augusti 2015, kl

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 17 augusti 2015, kl 2015-08-17 1(18) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 17 augusti 2015, kl. 08.00 12.30 Beslutande Mathias Haglund, (s), ordförande Per-Anders Olsson, (s) Christer Lundgren,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret Vindeln, stora sammanträdesrummet, fredagen den 20 februari 2015, kl 08 30-15 10. Ajournering för lunch 12 10-13 00.

Plats och tid Kommunkontoret Vindeln, stora sammanträdesrummet, fredagen den 20 februari 2015, kl 08 30-15 10. Ajournering för lunch 12 10-13 00. 2015-02-20 1(15) Plats och tid Kommunkontoret Vindeln, stora sammanträdesrummet, fredagen den 20 februari 2015, kl 08 30-15 10. Ajournering för lunch 12 10-13 00. Beslutande Britt-Louise Eriksson (s) ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 54 66, 1 bilaga Plats Beslutande Vilhelminarummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina Jonsson

Läs mer