HALMSTADS RESECENTRUM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HALMSTADS RESECENTRUM"

Transkript

1 UTVÄRDERING AV ALTERNATIVA UTFORMNINGAR AV HALMSTADS RESECENTRUM Preliminär handling Samhällsbyggnadskontoret Halmstads kommun Box 153, Halmstad Besöksadress: Rådhuset Tel Fax

2 INNEHÅLL 3 Inledning 3 Utvärderingens syfte 4 Avgränsning / Omfattning 4 Metod 6 Underlag 7 Analys 15 Slutsats Bilaga 1 karta B1 med tunnel till plattformarna Bilaga 2 karta B3 med bro över Laholmsvägen och tunnel till plattformarna 2 (15)

3 INLEDNING Fyra alternativa utformningar av Halmstads resecentrum har tagits fram (Abako ). Två alternativ placerar stadsbussarna öster om Laholmsvägens korsning med Enslövsvägen, de andra två placerar stadsbussarna väster om korsningen. I två av alternativen utformas anslutningen till plattformarna och tågen som en bro, i de andra två som en tunnel. En kombination av dessa variabler ger fyra alternativ. BUSSAR BRO BUSSAR BRO BUSSAR TUNNEL BUSSAR TUNNEL De fyra alternativen. UTVÄRDERINGENS SYFTE Utformningen som presenterades i planprogrammet för Halmstads resecentrum (BN ), har reviderats till följd av ändrade förutsättningar, inkomna synpunkter och nya kunskaper. När nu etapp 1 av Halmstads resecentrum snart står färdig (aug 2012) behöver en ny målbild formuleras en målbild som ska genomsyra projektets kommande etapper, tills dess att en bangårdsombyggnad kan komma till stånd och projektets sista etapp med nya plattformsanslutningar till breddade plattformar kan genomföras. 3(15)

4 Utvärderingens syfte är att utgöra underlag till beslut om vilket utformningsalternativ som ska vara målbild för de fortsatta etapperna i Halmstads resecentrum. AVGRÄNSNING / OMFATTNING Vi har fyra olika förslag till utformning av Halmstads resecentrum som ska ställas mot varandra, alla med sina olika fördelar respektive nackdelar. Under arbetets gång och efter diskussioner i såväl projektgruppen som styrgruppen för Halmstads resecentrum har de båda alternativen där plattformsförbindelsen utgörs av en tunnel förordats. För tydlighetens skull ligger därför fokus i denna utvärdering på att ställa de båda tunnelalternativen mot varandra. Utvärderingen beaktar endast aspekter som skiljer alternativen åt. Det är alltså inte en heltäckande analys av varje alternativs fördelar och nackdelar. METOD Kriterier för utvärdering av de fyra alternativen För att åstadkomma en rangordning av alternativen har de utvärderats och bedömts efter följande kvaliteter: 1. Resecentrum som en del av staden Hur fungerar resecentrum som en del av staden? Skapas nya stråk? Förstärks gamla stråk? Skapas nya barriärer? Förstärks gamla barriärer? Förbättras integreringen av östra och västra Halmstad? Hur kopplas resecentrum till centrum och andra målpunkter? Hur kan resecentrum förstärka centrum och stråket dit? I vilken utsträckning finns förutsättningar för resecentrum att utgöra en nod? I vilken utsträckning påverkar resecentrum intrycket av infarten till Halmstad? Kan resecentrum vara ett landmärke? Resecentrum som en del av staden utvärderas i tabellen nedan. Som stöd för utvärderingen har en stadsbyggnadsanalys för kvarteren runt resecentrum tagits fram (Samhällsbyggnadskontoret). 4 (15)

5 2. Resecentrums funktion som bytespunkt Hur effektivt fungerar ett byte? Hur underlättar resecentrum för pendlare? Hur fungerar resecentrum för turister? Är det lätt att orientera sig i resecentrum? Är miljön trygg? Tillgänglig? Stöder utformningen behov av service, information, inköp mm? Vilket alternativ fungerar bäst för hela resan? Resecentrums funktion som bytespunkt utvärderas i tabellen nedan. Som stöd för utvärderingen används rapporten Trygghetsfokus på Halmstads resecentrum (Abako okt 2011). 3. Resecentrum som en del av trafiksystemet Hur fungerar resecentrum som en del av trafiksystemet? Hur påverkas trafiken längs Laholmsvägen? Hur trafiksäkra är de olika alternativen? Vilket alternativ ger störst fördelar för busstrafiken? Vilket alternativ fungerar bäst för fotgängare och cyklister? Resecentrum som en del av trafiksystemet utvärderas i tabellen nedan. Som stöd för utvärderingen används PM Trafikutredning (Ramböll mars 2011). 4. Genomförandeaspekter Vilka möjligheter finns att genomföra resecentrum i etapper? Vilka kostnader är förknippade med de olika alternativen? Hur ser ansvarsfördelningen ut för genomförandet? Vilka risker finns? Vilka tekniska svårigheter? Resecentrums genomförandeaspekter utvärderas i tabellen nedan. Som stöd för utvärderingen finns en genomförandeutredning av plattformsförbindelse via tunnel samt tidiga kostnadsberäkningar av projektets olika etapper (Ramböll nov 2011). 5. Negativ omgivningspåverkan Vilka risker finns för olyckor med farligt gods? Vilka bullerstörningar genererar resecentrum? Leder resecentrum till påverkan på mark, luft eller vatten? Resecentrums negativa omgivningspåverkan utvärderas i tabellen nedan. Som stöd för utvärderingen används rapporten Riskinventering farligt gods på järnväg (Tyréns okt 2011). 5(15)

6 UNDERLAG Utredningar Riskinventering farligt gods på järnväg (Tyréns ) På uppdrag av Kvarteret Kemisten AB har Tyréns inventerat risker orsakade av transport av farligt gods längs järnvägssträckan mellan Margaretagatan och Wrangelsbron. Riskinventeringens syfte är främst att ligga till grund för framtida bedömningar av riskhänsyn. Trafikutredning Halmstads resecentrum (Ramböll ) Utredning av hur olika hållplatslägen för stadsbussarna längs Laholmsvägen påverkar flödet av bilar och bussar längs Laholmsvägen. Trygghetsfokus på Halmstads resecentrum (Ramböll, Abako ) En första beskrivning och utvärdering av alternativa utformningar för Halmstads resecentrum, främst med fokus på trygghet och tillgänglighet. Exemplifierande beskrivningar av hela resan för ett antal fiktiva personer cyklisten, den synskadade, den rullstolsbundne, turisten, studenten, festaren, pendlaren. Halmstads resecentrum genomförandeutredning av plattformsförbindelse via tunnel (Ramböll ) Beskriver det tekniska genomförandet av plattformsförbindelse via tunnel, inklusive möjligheten att samtidigt trafikera delar av bangården. Innehåller en översiktlig kostnadsberäkning. Stadsbyggnadsanalys (Samhällsbyggnadskontoret, Halmstads kommun, pågår) Analysen är en del av det uppdrag som gavs av kommunstyrelsen 2007 (KS ) när utredningen om Halmstads resecentrum tillsattes. Uppdraget frågade efter resecentrums samspel med staden och påverkan på stadsutvecklingen och effekterna på omgivningen samt exploateringsmöjligheter i angränsande kvarter. Kommunala planer Cykelplan 2010 Handlingsplan för ökat cyklande i Halmstads kommun (Teknik och fritidsnämnden ) Handlingsplan för hållbara transporter transportplan för Halmstad 2030 (KS juni 2010) Fördjupad översiktsplan för staden (KS 2010) 6 (15)

7 ANALYS Analysen av alternativen består av två delar. Den första delen handlar om fördelar och nackdelar med bro respektive tunnel som plattformsanslutning. Denna analys är ganska översiktlig. Den andra delen ställer de två tunnelalternativen mot varandra. Denna analys är mer specifik. Bättre med plattformsanslutning via tunnel än via bro Vår hypotes enligt resonemangen nedan är att det är ett bättre (men dyrare) alternativ om plattformsförbindelsen utgörs av en tunnel. Resecentrum som en del av staden En tunnel under plattformarna bidrar till en kontinuitet i stadsstrukturen och har i högre utsträckning än en bro möjlighet att utgöra en del av stadens stråk. Höjdskillnaden är mindre med en tunnel och förflyttningen sker i huvudsak horisontellt, medan en bro skapar vertikala förbindelser och blir ett avbrott i stråket. Den nedsänkta torgytan sluttar ner mot tunneln. Trappor upp till regionbussarna, eller hiss och gångbro via resecentrumbyggnaden. Illustration: Abako I utformningsalternativen med tunnel ingår en generell sänkning av torgytan framför (öster om) resecentrumbyggnaden. Det sänkta torget tar bort en del av tunnelkänslan, det blir mer som en kontinuerlig marknivå. 7(15)

8 Resecentrums funktion som bytespunkt Med tunnel skapas en snabbare bytespunkt eftersom höjdskillnaden blir mindre. En bro däremot ger god överblick över området och kan fungera som väntutrymme till tågen. Vi antar att tunneln bildar ett nytt stråk i staden. Med tunnel hamnar då resecentrumbyggnaden mitt i ett av stadens stråk, vilket ger bättre förutsättning för etablering av service, butiker, café mm. Tillsammans bidrar detta sannolikt till att resecentrum blir en trygg plats att vara på, en plats som är befolkad av människor i staden. Trygghetsaspekten är lika viktig i såväl bro som tunnelalternativen. Det är i båda alternativen viktigt med en medveten utformning med god överblickbarhet, möjlighet att vara sedd, undvika skymda hörn mm. Resecentrum som en del av trafiksystemet Inga avgörande skillnader i de båda förslagen avseende påverkan på trafiksystemet. Genomförandeaspekter Högt grundvatten och trafikering av minst tre spår under byggtiden gör tunneln under järnvägen till ett avancerat byggprojekt. Det är också den vattentäta konstruktionen och uppdelningen i etapper som gör att kostnaderna blir högre än de annars skulle vara. Genomförandeutredningen beräknar att tunneln inklusive omgivande nedsänkta ytor kostar ca 85 Mkr att bygga. Men framförallt visar utredningen att tunneln är möjlig att bygga. Negativ omgivningspåverkan Inga avgörande skillnader i de båda förslagen avseende negativ omgivningspåverkan. Fördelar och nackdelar med stadbusshållplats i läge B1, kombinerat med plattformsanslutning via tunnel Stadsbussarnas hållplatser placeras strax öster om Laholmsvägens korsning med Enslövsvägen. För att få plats krävs att kontorsbyggnaden söder om Laholmsvägen i kvarterat Kilot rivs. Fördelar och nackdelar med detta alternativ presenteras nedan samt illustreras i bilaga 1. 8 (15)

9 resecentrumbyggnad tunnel till plattformarna angöring regionbussterminalen stadsbusshållplatser B1 kv Kilot Resecentrum som en del av staden En ny byggnad i kvarteret Kilot kan placeras längre söderut, motsvarande övrig bebyggelse längs Laholmsvägen. Sammantaget kan detta bidra till att förstärka Laholmsvägens karaktär av gata istället för infartsväg. En ny byggnad i kvarteret Kilot kan ersättas av en mer stadsmässig bebyggelse, som kan tillföra stadsdelen lokaler i markplan med entréer och fönster ut mot Laholmsvägen. Lokalerna kan innehålla butiker eller verksamheter som bidrar till stadslivet och som kan dra nytta av läget intill resecentrum och erbjuda de väntande bussresenärerna service och förströelse. Stadsbusshållplatser på Laholmsvägen i läge B1 öster om korsningen med Enslövsvägen 9(15)

10 Stadsbusshållplatser öster om korsningen förflyttar stadsliv och attraktionskraft österut, vilket kan stärka Nyhems centrum och bidra till integration mellan Halmstads östra och västra delar. Resecentrumbyggnaden hamnar lite vid sidan av befintliga stråk och därmed i ett något mindre kommersiellt läge. Kopplingen norrut blir svag, särskilt till en framtida ny gång och cykeltunnel som ersättning till Fredsgatans plankorsning. Det är möjligt att genomföra detta alternativ i kombination med bro över Laholmsvägen, vilket skulle förbättra kopplingen norrut, liksom resecentrumbyggnadens kommersiella läge. Resecentrums funktion som bytespunkt Det finns en enkelhet i kopplingen från resecentrum till stadsbussarna öster om korsningen. De befinner sig i samma plan, det finns bara en väg dit och riktningen dit är en fortsättning på tunnelns riktning. Det finns bra förutsättningar för god orienterbarhet. Placeringen av stadsbusshållplatser öster om korsningen kan utveckla service och utbud i kringliggande lokaler som får en ny kundgrupp i väntande bussresenärer. Detta läge blir en trevlig och trygg miljö för resenärer att vänta i och med god överblick över omgivningen. Upplevelsen av detta hållplatsläge påverkas dock av utformningen och utvecklingen av kringliggande kvarter. Det är långt mellan stadsbussar och övriga bytespunkter. Från entrén på resecentrumbyggnaden är det som närmast ca 120 m och som längst ca 200 m till stadsbussarna. Avståndet till stadsbusshållplatserna öster om korsningen kan göra hållplatslägena vid Victoriagatan till ett attraktivt alternativ, vilket gör resecentrum till en spretig bytespunkt. 10 (15)

11 Det är svårt att få plats med en angöringsyta för att släppa av och hämta upp resenärer. Ytan ligger till viss del i vägen för resenärer på väg mellan resecentrum och stadsbusshållplatserna. Det finns risk för att resenärer genar över regionbussarnas köryta eftersom den ligger i ett naturligt stråk för resenärer mellan regionbussar och stadsbussar. Resecentrum som en del av trafiksystemet Den tillgängliga gröntiden för fotgängarna i trafiksignalen är relativt god. Väntetiden vid röd gubbe blir max 60 sekunder. Med ca bilar per dygn och ofta relativt höga hastigheter är det svårt att säkerställa säkerheten för fotgängare vid övergångsstället, som utgör enda förbindelse mellan resecentrumbyggnaden och stadsbusshållplatserna norr om Laholmsvägen. Risk finns att stressade resenärer kryssar över Laholmsvägen istället för att vänta på grönt ljus. Busstrafik från hållplatsen mot Järnvägsgatan kan få problem med att korsa två körfält för att svänga vänster. Restiderna för bussarna blir längre (17%) i detta alternativ eftersom hållplatsen hamnar mellan två signaler. Bussarna kommer ur fas med gröna vågen. Genomförandeaspekter Kan genomföras utan särskilt stora trafikstörningar. Kan eventuellt genomföras provisoriskt innan rivning och återuppbyggnad av kvarteret Kilot är helt färdigt, men då blir det under en period trångt. 11(15)

12 Omfattande rivning av befintlig byggnad krävs för genomförande. Flera parter är inblandade i genomförandet. Överenskommelse om ersättning, ny byggrätt mm krävs. Kostnaden beräknas till ca 55 Mkr Negativ omgivningspåverkan Ingen negativ omgivningspåverkan som påverkar jämförelsen. Fördelar och nackdelar med stadbusshållplats i läge B3, kombinerat med plattformsanslutning via tunnel Stadsbussarnas hållplatser placeras längs Laholmsvägen i backen ner mot järnvägsbron. Laholmsvägen behöver byggas om för att få en flackare lutning i hållplatslägena. Fördelar och nackdelar med detta alternativ presenteras nedan samt illustreras i bilaga 2. gångbro Stadsbusshållplatser på Laholmsvägen i läge B3 i lutningen vid järnvägsbron. resecentrumbyggnad stadsbusshållplatser B3 tunnel till plattformarna angöring regionbussterminalen 12 (15)

13 Resecentrum som en del av staden Gångbron över Laholmsvägen skapar ett nytt nordsydligt stråk i regionbussterminalens förlängning. Detta placerar den nya resecentrumbyggnaden i skärningen mellan två nya stråk (varav stråket genom den nya tunneln är det andra), vilket ger den förutsättningar att ta del av stadens flöde och kan stärka dess funktion som servicenod. Underlag finns för en större byggnad. Gångbron över Laholmsvägen tillsammans med en framtida gång och cykelväg under spåret ger en gen och snabb förbindelse till centrum som också kan bidra till att stärka Fredsgatan Bron kan fungera som landmärke och stadsport och annonsera Halmstads resecentrum. Tillgängligheten till Gamletullsområdet, stadsbiblioteket, kärnhuset mfl verksamheter förbättras med en gångbro över Laholmsvägen. Laholmsvägens lutning planas ut och puckeln på backen ner i tunnel försvinner. Detta alternativ riskerar att bli en mer trafikteknisk lösning, om inte bron, den sänkta vägprofilen, nya stödmurar mm, utformas skickligt och med stor hänsyn till miljön för de väntande resenärerna. Det är oklart vad sänkningen av Laholmsvägen och korsningen med Enslövsvägen ger upphov till för effekter på den upplevda miljön och på anslutningar till närliggande fastigheter. Resecentrums funktion som bytespunkt Alternativet ger ett geografiskt samlat resecentrum med möjlighet till snabba byten. Undantaget är kopplingen mellan resecentrum och busshållplatserna öster om Laholmsvägen, dvs för bussresenärer till centrum eller från öster. Denna koppling skulle underlättas med ett övergångsställe även väster om korsningen. 13(15)

14 Orienterbarheten är god. Resenärerna ser bussarna direkt från plattformar och resecentrumbyggnaden. Det finns plats för separat angöringsyta. Angöringen ligger nära entrén. Det är generellt bra med många olika alternativa vägval. Det ökar både tillgängligheten och trygghetskänslan. Det är nära till stadsbussarna från resecentrumbyggnaden, som närmst ca 30m men som längst ca 120m till stadsbussarna (höjdskillnader oräknade). Detta alternativ kan bli komplicerat med många nivåer att foga samman, framförallt i kopplingen mellan stadsbussar och resecentrum. Från resecentrumbyggnaden måste man antingen upp på bron för att komma ner till busshållplatserna på norra sidan av Laholmsvägen, eller måste man passera resecentrumtorget och cykelbanan längs med Laholmsvägen för att komma till hållplatserna på södra sidan. Det finns risk för otydlighet och problem med tillgänglighet för funktionshindrade. En större resecentrumbyggnad kan hjälpa till att binda samman nivåerna. Placeringen i backe skapar efter gatans sänkning ytterligare murar och slänter mot norr. Det finns risk att särskilt hållplatsen närmast järnvägsbron upplevs instängd och otrygg och med dålig överblick. Risk för att bron upplevs som otrygg eller som en omväg och att resenärer av den anledningen ger sig ut i gatan. Resecentrum som en del av trafiksystemet Detta alternativ erbjuder god kapacitet för både bussar och bilar. Restiderna för bussarna blir endast 4% längre eftersom de kan utnyttja grön våg på väg från centrum och stannar efter signalen på väg mot centrum. 14 (15)

15 Alternativet möjliggör trafikering av Enslövsvägen för bussarna. Detta medför dock störningar på Laholmsvägen. Utan övergångsställe väster om Laholmsvägens korsning med Enslövsvägen finns risk för vägspring mellan resecentrumbyggnaden och stadsbusshållplatserna i norr. Ett övergånggställe i detta läge påverkar dock kraftigt trafikflödet längs Laholmsvägen (25% reduktion av kapaciteten). Genomförandeaspekter De delar som omfattar nya hållplatser för stadsbussarna och ombyggnad av Laholmsvägen kan (eventuellt) genomföras med befintliga detaljplaner, vilket kortar tidplanen avsevärt. Alternativet innebär en omfattande ombyggnad av Laholmsvägen, vilket kommer att påverka både bil och busstrafiken under en längre period. Det är svårt att dela upp gångbron och resecentrumbyggnaden i olika etapper Kostnaden beräknas till ca 75 Mkr Negativ omgivningspåverkan En större byggnad med bredare målgrupp än kollektivtrafikresenärer kan komplicera riskfrågan. Busshållplatsernas placering längs Laholmsvägen påverkar negativt redan bullerstörda bostäder. SLUTSATS OCH SAMMANFATTNING Kompletteras inför beslut i KSu och KS. 15(15)

4.8 ETAPPUTBYGGNAD. 4.8.1 Regionbussterminal. Oberoende av vilket alternativ och vilken bangårdslösning

4.8 ETAPPUTBYGGNAD. 4.8.1 Regionbussterminal. Oberoende av vilket alternativ och vilken bangårdslösning TÄNKBARA LAYOTER HALMSTAD RESECENTRUM 4.6 PENDELPARKERINGAR Pendelparkeringarna lokaliseras söder om resecentrum och till största del väster om spårområdet. I första hand utförs dessa som markparkeringar

Läs mer

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PLACERING Dagens resandenav bör ligga i den mest frekventerande punkten där de mest frekventerade stråken skär varandra. Skälet för detta är förutom resenärens bekvämlighet och

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

KONSEKVENSER. Kv. Jäntan Kv. Kruset

KONSEKVENSER. Kv. Jäntan Kv. Kruset Pendelparkering Kv. Jäntan Kv. Kruset Resecentrum Kv. Kilot UTVECKLING AV KVARTEREN RUNT RESECENTRUM KONSEKVENSER 26 STADSUTVECKLING - möjligheter Resecentrum samverkar med staden och påverkar stadsutvecklingen.

Läs mer

4.5 LOKALBUSSTERMINAL PÅ LAHOLMSVÄGEN, ALT B1, B2 OCH B3

4.5 LOKALBUSSTERMINAL PÅ LAHOLMSVÄGEN, ALT B1, B2 OCH B3 an Kungsgatan HALMSTADS 4.5 LOKALTERMINAL Å LAHOLMSVÄGEN, ALT B1, B2 OCH B3 Sysonhamnsgatan 30 05 65 +5 Lof Samtliga dessa förslag bygger på att man behåller befintlig järnvägsbro över. Docningsterminalen

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

2.4 FRAMTIDA TRAFIK. 2.4.1 Kollektivtrafi k HALMSTAD RESECENTRUM FÖRUTSÄTTNINGAR

2.4 FRAMTIDA TRAFIK. 2.4.1 Kollektivtrafi k HALMSTAD RESECENTRUM FÖRUTSÄTTNINGAR HALMSTAD RESECENTRUM FÖRUTSÄTTNINGAR 2.4 FRAMTIDA TRAFIK 2.4.1 Kollektivtrafi k Utveckling av tågtrafiken Ett antagande om de framtida resandeströmmarna är viktigt att göra om än vanskligt. Ändrade beteendemönster

Läs mer

4. TÄNKBARA LAYOUTER/ STRUKTURER

4. TÄNKBARA LAYOUTER/ STRUKTURER 1 +3.2.4 Kungsgatan Kaptensgatan Sysonhamnsgatan 1 2 0 +2.3 +3.0 +1.6 +0.5 Laholmsvägen Kv Kranen behöver troligen rivas 28 Kungs Bredgatan Kaptensgatan Sysonhamnsgatan 1 2 2 0 1 28 09 Bolmensgatan Laholmsvägen

Läs mer

HALMSTADS RESECENTRUM SLUTRAPPORT 2009.03.24

HALMSTADS RESECENTRUM SLUTRAPPORT 2009.03.24 HALMSTADS RESECENTRUM SLUTRAPPORT 2009.03.24 Uppdraget har beställts av Halmstad kommun, Stadskontoret ARBETSGRUPP: Sabina Andersson Stadskontoret Evert Winnberg Stadskontoret Mattias Bjellvi Stadskontoret

Läs mer

Hede Station Utveckling 2025

Hede Station Utveckling 2025 Hede Station Utveckling 2025 Masterplan för stationsområdet med närmaste omgivningar Uppdraget Förutsättningar Analys / Alternativ Förslag - Masterplan Etapper Januari 2016 Uppdraget Uppdraget: Uppdraget

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 24 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 24 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 2 MAJ 202 Denna bilaga redovisar utredning om olika kombinationer av hållplatslägen vid Västerbroplan. Det valda alternativet

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Koppling mellan bro och bangård

Koppling mellan bro och bangård Koppling mellan bro och bangård Svängbro Avståndet spårmitt - spårmitt mellan befintlig bro och ny svängbro blir 19 m. Det norra läget är då möjligt med följande inskränkningar: Hastigheten sänks till

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod 20130318 Lena Lingqvist 2 2014-03-18 En kollektivtrafiknod? Resecentrum/ kollektivtrafiknod/ bytespunkt som en del i kollektivtrafiken Länk i ett transportsystemet

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist

Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist Trafikverket och stationerbytespunkter, Lena Lingqvist Vad är en station? Stationen förr 2 2011-06-20 Stationen idag Kommunikationsnod Transportslagsövergripande Mötesplats i det stora och lilla Del av

Läs mer

Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser

Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser Tengbomgruppen ab Box 1230, Katarinavägen 15 SE 111 82 Stockholm tel 08-412 52 00 fax 08-412 53 03 www.tengbom.se 2013-05-02 Vårsta centrum, jämförelse av alternativa skisser Bakgrund Kommunstyrelsen har

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget Konsekvensanalyser Expansion Allum/Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Blandstad STADSSTRUKTUR Centrala Partille har många större byggnader och fastigheter, men få

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum

2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum 2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum PM Funktionella krav körspår Innehåll Bilagor... 2 Uppdraget... 3 Utgångspunkter... 3 Funktionella krav och disposition... 3 Tågplattformar i

Läs mer

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PROGRAMFÖRSLAG RESEENTRUM PLAERING Dagens resandenav bör ligga i den mest frekventerande punkten där de mest frekventerade stråken skär varandra. Skälet för detta är förutom resenärens bekvämlighet och

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

av övergripande trafikutredning

av övergripande trafikutredning Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 2 (10) Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 Beställare: ALINGSÅS

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ RAPPORT TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ FÖRHANDSKOPIA 2017-08-18 UPPDRAG 278989, Korsningar Storgatan- Smedjegatan/Arabygatan Titel på rapport: Trafik- och kapacitetsanalys av Storgatan

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage.

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage. Etapp 1c Flyttat stationshus och passage (G1c) Utrymmet mellan stationshuset och spår 1 är för smalt för att uppfylla dagens krav på plattform och används därför bara som gångpassage. Om huset flyttas

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden

Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Alingsås kommun Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Göteborg 2016-03-21 Överdäckning, kostnader för alternativa utföranden Datum 2016-03-21 Uppdragsnummer 1320000906-012 Utgåva/Status Förhandskopia

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Tullinge Centrum förslag till stadsmässig centrumförnyelse - Vision

Tullinge Centrum förslag till stadsmässig centrumförnyelse - Vision Tullinge Centrum förslag till stadsmässig centrumförnyelse - Vision 2013-05-14 Bakgrund Väg 226 genom Tullinge Centrum är ca 8m bred, har en rak sträckning med två körfält och en trafikbelastning på ca

Läs mer

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ

TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ RAPPORT TRAFIKUTREDNING KV RENEN, SKELLEFTEÅ 29 JUNI 2012 Uppdrag: Titel på rapport: Status: Datum: 2012-06-29 Medverkande 241808, Detaljplan kv Renen, Skellefteå TRAFIKUTREDNING KV RENEN Status Revideringar

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn.

pm01s Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Trafikförslag för detaljplanearbete Dunkavlemyren, Skärhamn. Dokumentinformation Titel: TRAFIKFÖRSLAG FÖR DETALJPLANEARBETE DUNKAVLEMYREN, SKÄRHAMN Version: 2009-10-20 Beställare: Åsa Jönsson, Tjörns kommun

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID Handläggare Tobias Sjöstrand Tel 010-505 44 19 Mobil 0730-22 88 76 E-post tobias.sjostrand@afconsult.com Datum 2018-03-01 Projekt-ID 709 440 Kund Strömstad kommun, plan- och byggavdelningen Trafikutredning

Läs mer

Väg 261 Ekerövägen. PM 3 Ändringar efter granskning av vägplan. Ekerö kommun, Stockholms stad, Stockholms län

Väg 261 Ekerövägen. PM 3 Ändringar efter granskning av vägplan. Ekerö kommun, Stockholms stad, Stockholms län PM 3 Ändringar efter granskning av vägplan Väg 261 Ekerövägen Ekerö kommun, Stockholms stad, Stockholms län TRV 2012/19667 Fastställelsehandling 2016-10-17 TMALL 0093 PM ändringar efter granskning av plan

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

SLUSSEN - en jämförelse mellan plan A och plan B

SLUSSEN - en jämförelse mellan plan A och plan B SLUSSEN - en jämförelse mellan plan A och plan B Faktakällor: Stockholm stads information på www.stockholm.se/slussen för plan A och plan B s information på www.slussenplanb.nu från november 2014. Riksintresse

Läs mer

Västlänken vad är det?

Västlänken vad är det? VÄSTLÄNKEN Station Centralen Västlänken vad är det? Station Haga Station Korsvägen Vänersborg En åtta kilometer lång ny järnvägsförbindelse, varav sex kilometer i tunnel, som ska ge Göteborg en genomgående

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID

TRAFIKUTREDNING. Trafikutredning korsning Ringvägen/Prästängsvägen. Datum Handläggare Tobias Sjöstrand. Projekt-ID Handläggare Tobias Sjöstrand Tel 010-505 44 19 Mobil 0730-22 88 76 E-post tobias.sjostrand@afconsult.com Datum 2017-01-12 Projekt-ID 709 440 Kund Strömstad kommun, plan- och byggavdelningen Trafikutredning

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut.

Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Johan Nilsson 08-508 262 34 Till Trafiknämnden 2015-06-11 Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut.

Läs mer

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station Bakgrund I samband med den politiska behandlingen av ny detaljplan för Sickla Köpkvarter, projekt nummer 9145, har frågor om den övergripande trafikstrukturen ställts. Möjligheten till framtida nya tillfarter

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte 2018-05-31 Kommungräns mot Robertsfors - Skellefteå C Korridor från tidigare utredningsskeden är grundförutsättning Ny järnväg upp

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Sid 1(13) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Rapport, daterad 2017-06-16 Karl Borgstrand karl.borgstrand@karlstad.se Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Till Trafikverket. YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo TRV 2015/ ingivet av Nätverket Trivsam Stadskärna i Sundbyberg

Till Trafikverket. YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo TRV 2015/ ingivet av Nätverket Trivsam Stadskärna i Sundbyberg 2017-03-28 Till Trafikverket För Kännedom: Sundbybergs stad, Solna Stad, Storstockholms lokaltrafik, Trafikkontoret Stockholms läns landsting, YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05

RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 RAPPORT LINGENÄSSKOLAN KOMPLETTERANDE TRAFIKUTREDNING SLUTVERSION 2014-12-05 Uppdrag: 259590, Trafikutredning Lingenässkolan Titel på rapport: Lingenässkolan kompletterande trafikutredning Status: Datum:

Läs mer

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret

GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET. Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET PM Kristianstads kommun Stadsbyggnadskontoret 2013-06-14 Uppdrag: 241428, Trafikutredning Hammarshusområdet Titel på PM: Status: GÅNG- OCH CYKELSTRÅK I HAMMARSHUSOMRÅDET

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga.

RANKHUS. Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. RANKHUS Tillgänglighets PM (Samrådshandling, Detaljplan) TILLGÄNGLIGHETSKONSULT AB Aspekter gällande utformning för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Joachim Staremo Cert TIL -sakkunnig.

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby

PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Datum Upplands Väsby kommun Axel Nelstrand Grontmij AB Väg och trafik Johan Ericsson PM Trafik vid DP Odensgården, Upplands Väsby Uppdrag och förutsättningar Denna PM diskuterar läge för in- och utfart

Läs mer

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm

Dalen 21 förprojektering Åstorpsringen REFLEX ARKITEKTER AB. Slutversion. Stockholm REFLEX ARKITEKTER AB Åstorpsringen Slutversion Stockholm 2016-12-02 Åstorpsringen Datum 2016-12-02 Uppdragsnummer 1320024601 Utgåva/Status Granskningsversion Magnus Olsson Alexine Wirén Jens Svensson Uppdragsledare

Läs mer