I grundavtalet har beaktats de förändringar som trätt i kraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I grundavtalet har beaktats de förändringar som trätt i kraft"

Transkript

1 SAMKOMMUNEN FÖR EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT 1 G R U N D A V T A L I grundavtalet har beaktats de förändringar som trätt i kraft K A P I T L E T SAMKOMMUNEN FÖR SJUKVÅRDSDISTRIKTET 1 Namn och hemort Samkommunens namn är samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och dess hemort är Åbo stad. 2 Uppgifter (I kraft ) Samkommunen har till uppgift att inom sitt område ordna i lag stadgad specialiserad sjukvård för sina medlemskommuner. Samkommunen har därtill som uppgift att inom sitt område ordna i lag stadgad specialomsorg om utvecklingsstörda i den utsträckning som medlemskommunerna anvisar. Samkommunens uppgift är därtill att för sin egen del främja hälsan, funktionsförmågan och den sociala tryggheten inom sitt område. Dessutom kan samkommunen genom fullmäktiges beslut åtaga sig handha övriga social- och hälsovårdsuppgifter. För fullgörandet av sina uppgifter äger och besitter kommunalförbundet följande sjukhus: - Åbo universitetscentralsjukhus, till vilket också Paimio sjukhus hör - Loimaa kretssjukhus - Reso kretssjukhus - Salo kretssjukhus och Halikko sjukhus - Åbolands sjukhus och Åbolands mentalvårdscentral - Vakka-Suomi sjukhus Dessutom äger och besitter sjukvårdsdistriktet övriga för specialiserad sjukvård erforderliga funktionsenheter.

2 3 Medlemskommuner (I kraft ) Kommunalförbundets medlemskommuner är: Aura, Gustavs, S:t Karins, Kimitoön, Koski Åbl, Letala, Loimaa, Lundo, Masku, S:t Mårtens, Nousis, Nystad, Nådendal, Oripää, Pargas, Pemar, Punkalaidun, Pyhäranta, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Salo, Somero, Tövsala, Vemo, Virmo och Åbo. 2 4 Antagande av ny medlemskommun och medlemskommuns utträde Antagande av en ny medlemskommun i samkommunen för sjukvårdsdistriktet förutsätter, att minst två tredjedelar av medlemskommunerna understödjer detta och att invånarantalet i dessa medlemskommuner är minst hälften av det sammanlagda invånarantalet för alla medlemskommuner. Den nya medlemskommunens medlemskap i samkommunen inleds vid början av det kalenderår som följer efter godkännandet av grundavtalet. En medlemskommun som vill utträda ur samkommunen skall meddela saken till samkommunens styrelse. Utträdet träder i kraft efter utgången av det kalenderår som följer efter meddelandet om utträde. 5 Grundkapitalet Grundkapitalet bildas av driftskapitalet enligt bokslutet för 1996, vilket antecknas i den ingående balansen för 1997 enligt bokföringsnämndens kommunsektions anvisning om uppgörande av balansräkning. Grundkapitalet delas i andelar för de enskilda medlemskommunerna i förhållande till ägarandelarna i sjukhus- och verksamhetsenheterna i bokslutet för Grundkapitalets belopp, principerna för värderingen och fördelningen mellan medlemskommunerna fastställs av fullmäktige. Grundkapitalet kan höjas eller sänkas. Grundkapitalet kan höjas för att finansiera investeringsutgift på bekostnad av medlemskommunernas investeringar. Varje kommuns grundkapital höjs med den summa, med vilken kommunen deltagit i investeringsutgiften. Grundkapitalet kan också höjas genom överföring från annat eget kapital. Genom betalningsandelar uppburna av kommunerna för avkortning av lån för annuiteter förändras kommunernas andel i grundkapitalet ända tills lånet för annuiteter är erlagt. För att gottgöra den kommunvisa statsandel som samkommunen erhållit för finansiering av investeringsutgift, höjs eller sänks andelarna i grundkapitalet så, att varje medlemskommun får tillgodogöra sig en statsandel som motsvarar kommunens statsandelsprocent. Om beslut fattas att till medlemskommunerna returnera inkomst som erhållits från försäljning av samkommunens anläggningstill-

3 gångar, sänkes grundkapitalet för varje kommuns andel med den sålda anläggningstillgångens värde i balansen. Om höjning av grundkapitalet för finansiering av investeringsutgift besluts enligt i 79 i kommunallagen fastslagen ordning och om förändring av grundkapitalet för övrigt beslutar fullmäktige för samkommunen. Fullmäktige beslutar om beloppet av grundkapitalsinvesteringen och om betalningstidpunkten för nya medlemskommuner. På medlemskommunernas grundkapitalsandelar betalar samkommunen en ränta som motsvarar årsmedeltalet för 12 månaders heliborränta, dock högst 7 %. I samkommunen bör föras register över medlemskommunernas grundkapitalandelar. 3 6 Medlemskommunernas andelar och ansvar En medlemskommuns andel i samkommunens tillgångar samt dess ansvar för skulder och skyldigheter fastställs i förhållande till dess andel av grundkapitalet. 7 Ställningen för kommuner som utträder ur samkommunen och för kommuner som fortsätter verksamheten Om en medlemskommun utträder ur samkommunen betalas till kommunen genom samkommunsfullmäktiges beslut kommunens andel av grundkapitalet eller en del av denna. Om de övriga kommunerna inte löser ut den utträdande kommunen sänks grundkapitalet. Ersättningen för andelen av grundkapitalet betalas i enhetliga rater under tio (10) års tid från det att utträdet trätt i kraft.

4 2 K A P I T L E T FULLMÄKTIGE 4 8 Antalet medlemmar och rösträtt Beslutsrätten i samkommunen tillkommer fullmäktige, till vilket medlemskommunernas fullmäktige väljer medlemmar som följer: Kommunens invånarantal Antal medlemmar högst För varje medlem väljs en personlig suppleant. Dessutom utnämner Åbo Universitet två medlemmar i fullmäktige och två personliga suppleanter. Det antal medlemmar som kommunen har i fullmäktige bestäms enligt antalet invånare med hemort i kommunen den första dagen i valperioden för kommunalval. Det sammanlagda röstetalet i fullmäktige för de medlemmar som valts från en medlemskommun bestäms på basis av kommunens invånarantal såsom konstaterats enligt fjärde momentet ovan så att de medlemmar som valts från kommunen har en (1) röst för varje nytt tusental (1 000) invånare. Röstetalet kan likväl vara högst en femtedel (1/5) av det sammanlagda obegränsade röstetalet för samtliga från medlemskommunerna valda medlemmar. Det sammanlagda röstetalet för de medlemmar som valts från en kommun fördelar sig jämt mellan de närvarande medlemmarna. Röstetalet för universitetets medlemmar är 10 % av det sammanlagda röstetalet för de medlemmar kommunerna valt till fullmäktige. De medlemmar universitetet valt har inte rösträtt vid valet av styrelse. 9 Möteskallelse Kallelse till fullmäktiges sammanträde skall tillställas medlemmarna i fullmäktige och styrelsen samt för kännedom samkommunens direktioner, medlemskommunernas kommunstyrelser och Åbo universitet minst 14 dagar före sammanträdet.

5 10 Beslutförhet Fullmäktige är beslutfört, då minst två tredjedelar (2/3) av medlemmarna är närvarande och de representerar minst hälften (1/2) av det sammanlagda röstetalet för samtliga medlemmar Begränsningar av beslutförhet Utöver vad i övrigt krävs för fattande av beslut i fullmäktige krävs om upplösande av samkommunens sjukhus, förflyttning av sjukhus till annan plats eller väsentlig ändring av verksamheten ett understöd om minst två tredjedelar (2/3) av det sammanlagda röstetalet för de närvarande representantmedlemmarna för delansvarsområdet för ifrågavarande sjukhus. 12 Verksamhet Vid fullmäktiges sammanträde, som hålls senast den 15 juni varje år, 1. behandlas styrelsens berättelse över sjukvårdsdistriktets verksamhet föregående kalenderår och bokslutet för nämnda år, revisorernas berättelse och revisionsnämndens berättelse, 2. beslutes om godkännande av bokslutet och beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga samt om de åtgärder de i punkt 1 nämnda berättelserna ger anledning till, 3. väljs inom fullmäktige för ett kalenderår i gången ordförande samt första och andra vice ordförande, 4. väljs under verksamhetsperiodens första år medlemmar i styrelse, nämnder och direktioner, utses ordförande och vice ordförande för de här organen samt väljs revisionsnämnd och revisorer, 5. behandlas övriga ärenden som skall beslutas av fullmäktige. Vid fullmäktiges sammanträde som hålls senast den 30 november, 1. godkänns budgeten, ekonomiplanen och övriga föreskrivna planer, 2. behandlas övriga ärenden som skall beslutas av fullmäktige. Angående övrig verksamhet för fullmäktige bestäms noggrannare i arbetsordning.

6 3 K A P I T L E T STYRELSEN 6 13 Sammansättning Styrelsen består av nitton (19) medlemmar och personliga suppleanter för dem. Fullmäktige väljer sjutton (17) medlemmar i styrelsen och personliga suppleanter för dem. Åbo universitet utnämner två (2) medlemmar i styrelsen och personliga representanter för dem. Styrelsens sammansättning skall, med undantag av de representanter universitetet utnämner, vara sådan, att den motsvarar det röstetal fullmäktiges olika grupperingar erhållit i kommunalvalen. Vid valet av styrelsen bör man också sträva till att sammansättningen i styrelsen blir möjligast representativ regionalt. Fullmäktige utser en av medlemmarna i styrelsen till ordförande, en till första vice ordförande och en till andra vice ordförande. Styrelsen kan ha en sektion. 14 Överföring av beslutsrätt till styrelsen Fullmäktiges beslutanderätt överförs till styrelsen i följande ärenden: 1. bevakning av samkommunens intressen, representation och uppgörande av avtal på samkommunens vägnar; 2. anställning av tjänsteinnehavare vid samkommunens centralförvaltning såvida inte annorlunda bestämts i instruktion; direktören för sjukvårdsdistriktet, chefläkaren, administrativa överskötaren samt samkommunsrevisorn och interna revisorn anställs av fullmäktige; 3. tillämpningen av bestämmelser i kollektivavtal och tjänstekollektivavtal till den del det inom ramen för avtalet har givits till samkommunens prövning, ifall inte fattandet av beslut i ärendet tillkommer direktionerna; 4. beslut om de grunder på vilka tjänster beviljas utom samkommunen; 5. fastställande av avgifter och ersättningar för samkommunens tjänster;

7 7 6. beviljande av befrielse eller uppskov med erläggande av kommunal avgift; 7. fastställande av principer för anskaffningar och beslutanderätt vid anskaffningar, såvida beslutandet inte ålagts direktionerna eller tjänsteinnehavarna; 8. försäkring av samkommunens egendom och personal; 9. anskaffande och överlåtelse av fast egendom; 10. avgörande om upptagning av lån för samkommunen inom ramarna för den budget fullmäktige uppgjort eller genom särskilt fattat beslut; 11. beslut om utnämnande av samkommunens representant i sådana privaträttsliga sammanslutningars, stiftelsers eller institutioners organ och sammanträden, för vilkas del beslutanderätten inte har överförts till direktionerna. Styrelsen åligger ytterligare att avge förklaring i anledning av besvär som anförts mot fullmäktiges beslut, såvida styrelsens ståndpunkt inte avviker från fullmäktiges. Vid utövning av beslutsrätten bör styrelsen följa fullmäktiges allmänna anvisningar som getts i samband med budgetens godkännande eller på annat sätt. 15 Föredragning Vid styrelsens sammanträde föredras ärendena av tjänsteinnehavare. Om föredragandena bestäms i förvaltningsstadgan. 16 Sammanträden Kallelse till styrelsens sammanträde bör utfärdas minst sju (7) dagar före sammanträdet. I kallelsen skall meddelas tid och plats för sammanträdet samt de ärenden som skall behandlas. Kallelsen skall förutom till medlemmarna i styrelsen även tillställas fullmäktiges ordförande och vice ordförande, medlemskommunernas kommunstyrelser samt de personer som föredrar ärenden som skall behandlas vid sammanträdet. Avvikelser från bestämmelserna i 1 momentet kan göras om ett ärende av synnerligen brådskande natur det påkallar.

8 17 Underskrifter och tillkännagivande 8 Avtal och överenskommelser som samkommunen ingått undertecknas på styrelsens vägnar av direktören för sjukvårdsdistriktet och kontrasigneras av den tjänsteinnehavare som förberett ärendet. Avtal och förbindelser gjorda av direktionen undertecknas av tjänsteinnehavare, vilka härtill utsetts av direktionen. Styrelsens ordförande och direktören för sjukvårdsdistriktet har som uppgift att föra styrelsens talan och att representera styrelsen. Likaså är det ordförandens för direktionen uppgift och den av direktionen utsedda tjänsteinnehavarens uppgift att föra direktionens talan samt att representera direktionen. Till samkommunen anlända tillkännagivanden emottages på styrelsens vägnar förutom av styrelsens ordförande jämväl av direktören för sjukvårdsdistriktet. Tillkännagivanden som tillställs direktionen mottas förutom av ordföranden även av den av direktionen utsedda tjänsteinnehavaren. Styrelsen och direktionen kan befullmäktiga en eller flere personer att på styrelsens och direktionens vägnar underteckna i fullmakten angivna brev, avtal och erforderliga handlingar i anslutning till skötseln av samkommunen betalningsrörelse samt att motta tillkännagivanden som tillställs sjukvårdsdistriktet.

9 4 K A P T L E T NÄMNDER OCH DIREKTIONER 9 18 Nämnden för den språkliga minoriteten För att ordna specialiserad sjukvård för den svenskspråkiga befolkningen och för att utveckla och koordinera utbildningen av svensk hälsovårdspersonal finns i sjukvårdsdistriktet en nämnd för den svenskspråkiga minoriteten. Fullmäktige väljer för sin mandatperiod nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem i nämnden på så sätt att de representerar den svenskspråkiga befolkningen i svenska och tvåspråkiga kommuner. Valbar till medlem i nämnden är person, som enligt befolkningsregistret har svenska som modersmål. Sammansättningen i nämnden bör anpassas så att den motsvarar röstandelen för de olika gruppernas svenskspråkiga kandidater i svenska och tvåspråkiga kommuner i senaste kommunalval. Fullmäktige utser en av nämndens medlemmar till ordförande och en till vice ordförande. 19 Revisionsnämnden För granskning av förvaltningen och ekonomin följes vad som i kommunallagen (365/95) är stadgat och i samkommunens granskningsstadga är fastställt. Till revisionsnämnden väljes ordförande, vice ordförande och fem (5) medlemmar samt för varje medlem en personlig suppleant. 20 Direktionerna för ÅUCS och delansvarsområdena För Åbo universitetscentralsjukhus och för varje delansvarsområde kan finnas en direktion. - Direktionen för Åbo universitetscentralsjukhus har nio (9) av fullmäktige valda medlemmar och personliga suppleanter för dem. Dessutom utser Åbo universitet två (2) sakkunnigmedlemmar i direktionen och för dem personliga suppleanter. - Direktionen för delansvarsområdet för Loimaa med omnejd har nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem.

10 - Direktionen för delansvarsområdet för Reso med omnejd har nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem. - Direktionen för delansvarsområdet för Salo med omnejd har nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem. - Direktionen för Åbolands delansvarsområde har nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem. - Direktionen för Vakka-Suomi delansvarsområde har nio (9) medlemmar och personliga suppleanter för dem. Om direktionen har i 21 3 mom. i lagen om specialiserad sjukvård nämnd sektion för den språkliga minoriteten, består den av fem (5) medlemmar och en personlig suppleant för var och en av dem. Då direktionen väljs skall dess sammansättning vara sådan, att den motsvarar det röstetal direktionens olika grupperingar erhållit i kommunalvalen i delansvarsområdet. Till respektive delansvarsområde hör följande kommuner: - Delansvarsområdet för Loimaa med omnejd, till vilket hör Alastaro, Aura, Koski Åbl, Loimaa, Lundo, Mellilä, S:t Mårtens, Oripää, Punkalaidun, Pöytis, Tarvasjoki, Vampula och Yläne. - Delansvarsområdet för Reso med omnejd, till vilket hör Lemu, Masku, Merimasku, Mietois, Nådendal, Nousis, Reso, Rusko, Rimito, Vahto, Velkua, Villnäs och Virmo. - Delansvarsområdet för Salo med omnejd, till vilket hör S:t Bertils, Bjärnå, Finby, Halikko, S:t Karins, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Pemar, Pikis, Salo, Sagu, Somero och Suomusjärvi. - Åbolands delansvarsområde, till vilket hör Dragsfjärd, Houtskär, Iniö, Kimito, Korpo, Nagu, Pargas och Västanfjärd. - Vakka-Suomi delansvarsområde, till vilket hör Gustavs, Letala, Nystad, Pyhäranta, Tövsala och Vemo. Åbo universitetscentralsjukhus resultatområde täcker hela sjukvårdsdistriktet. 10 Vid valet av direktion bör man också sträva till att sammansättningen i direktionen blir möjligast representativ regionalt.

11 Två eller flera delansvarsområden kan ha en gemensam direktion. Om det inte finns någon direktion för delansvarsområdet, handhas direktionens uppgifter av styrelsen. Vad gäller sammansättningen i sektionen för den språkliga minoriteten iakttas i tillämpliga delar vad i 17 stadgats angående sammansättningen i nämnden för den språkliga minoriteten. 11

12 5 K A P I T L E T PLANERING OCH EKONOMI Budget och ekonomiplan Styrelsen uppgör förslag till budget och ekonomiplan på basen av nämndernas förslag. Under beredningen skall medlemskommunerna och Åbo universitet beredas tillfälle att göra framställningar som berör utvecklingen av samkommunens verksamhet. Till det förslag som ges fullmäktige skall bifogas en utredning över medlemskommunernas och Åbo universitets förslag angående samkommunens verksamhet och hur dessa har beaktats i förslagen till budget och ekonomiplan. I budgeten och ekonomiplanen godkänns samkommunens funktionella och ekonomiska målsättning. Budgeten och ekonomiplanen bör göras upp så, att förutsättningarna för handhavandet av samkommunens uppgifter tryggas. En preliminär budget och ekonomiplan för varje budget- och ekonomiplansår skall före tillställas medlemskommunerna. Förbundsfullmäktige godkänner budgeten och ekonomiplanen för varje inkommande budget- och ekonomiplansår senast den 30 november föregående år. Budgetändringar som godkänns under räkenskapsperioden skall i fråga om anslag, inkomstposter och mål grunda sig på sådana förändringar i verksamheten, anlitandet av tjänster eller den allmänna ekonomiska basen som redan har inträffat under räkenskapsperioden eller som kan uppskattas. 22 Avskrivning enligt plan Beräkningsgrunderna för avskrivning enligt plan godkänns av fullmäktige. 23 Bokslut och revisorernas berättelse Räkenskapsårets bokslut skall överlämnas åt revisorerna för granskning senast den 31 därpå följande mars månad. Revisorerna skall avge revisionsberättelse senast 30 april. Bokslutet, revisionsberättelsen och revisionsnämndens berättelse skall tillställas fullmäktige för behandling senast den 15 därpå följande juni månad.

13 24 Verksamhetsberättelse 13 Styrelsen skall för varje kalenderår avfatta en verksamhetsberättelse. Verksamhetsberättelsen skall avges till fullmäktige i samband med bokslutet för vederbörande år. I verksamhetsberättelsen skall presenteras en utredning om förverkligandet av de funktionella och ekonomiska mål som fullmäktige uppställt. 25 Granskning av förvaltningen och ekonomin Angående granskning av förvaltning och ekonomi stadgas i revisionsstadgan.

14 6 K A P I T L E T PRISSÄTTNINGEN AV TJÄNSTER, MEDLEMSKOMMUNERNAS AVGIFTER OCH KAPITALFINANSIERING AV INVESTERINGAR Täckande av samkommunens utgifter Samkommunens utgifter täcks genom inkomstfinansiering erhållen vid försäljning av tjänster och genom medlemskommunernas avgifter, med undantag av sådana investeringar som fullmäktige beslutat skall finansieras genom kapitalfinansiering. 27 Prissättning och fakturering av prestationer (I kraft ) Prissättningen av prestationerna bygger på självkostnadspriset, som innefattar de direkta och indirekta kostnaderna för verksamheten och kapitalkostnaderna minskade med patientavgifter och övriga inkomster från verksamheten. För att trygga smidigheten av vårdgraderingen kan man enhetsspecifikt fastställa som grund för prissättningen av prestationen det ovan avsedda självkostnadspriset som högst dubbelt i enlighet med grunder som fullmäktige fastställt noggrannare. Andelen som överskrider självkostnadspriset räknas inte med bland kostnader som beaktas i utjämningssystemet för höga vårdkostnader enligt vad som avses i 29. Medlemskommunerna faktureras på enahanda grunder. Av fakturan skall framgå grunderna för kommunens betalningsskyldighet. Prissättningsgrunderna för prestationer fastställs årligen av fullmäktige i samband med att budgeten godkänns. Enhetspriserna för prestationer fastställs av styrelsen enligt de principer fullmäktige fastslagit. Enhetspriserna kan ändras under verksamhetsåret så, att en ändring som höjer priserna kan träda i kraft tidigast från ingången av den andra månaden som följer på meddelandet. I priserna för prestationer som under verksamhetsåret fakturerats medlemskommunerna kan inte på basen av samkommunens bokslut ske efterfakturering eller returnering. Om avskrivningar enligt återanskaffningspris krävs vid prissättningen av serviceprestationer för att ett tillräckligt stort eget kapital skall kunna tryggas, medel för reinvesteringar avsättas eller en sund och balanserad ekonomi uppnås på längre sikt, kan det ske genom beslut av samkommunsfullmäktige. 28 Betalningsandelar för utgifter som orsakas av specialskyldigheter

15 Utgifter som orsakas av specialskyldigheter som ankommer eller ålagts sjukvårdsdistriktet täcks genom avgifter, som uppbärs av medlemskommunerna i proportion till deras invånarantal. 15 Fullmäktige besluter årligen i samband med fastställandet av budgeten om de rater som innefattas i den på invånarantalet baserade avgiften samt om avgiftens storlek. 29 Utjämningsavgift för höga vårdkostnader Kostnader som orsakats av enskild patient för samma sjukdom under ett kalenderår, som överstiger ett markbelopp som årligen fastställs av fullmäktige, täcks genom en avgift som uppbärs av medlemskommunerna per invånarantal. I kostnaderna beaktas både vård som givits på samkommunens egna sjukhus som på sjukhus utom samkommunen eller ersättande vård som givits samkommunen på verksamhetsenhet. 30 Annuiteterna vid avskaffande av den kommunbestämda fördelningen av bäddplatser Det belopp som behövs för betalningen av annuiteter föranledda av ersättningar för anläggningstillgångar som enligt 5 lagen om införande av lagen om specialiserad sjukvård (1063/89) överförts till kommunalförbundet fördelas mellan medlemskommunerna i enlighet med 17 i ovannämnda lag. Då begagnandet bestäms, jämställs två besöksgånger med en vårddag. Kommunförbundet kan kvitta betalningsandelen av de annuiteter som förorsakats av att den kommunbestämda fördelningen av bäddplatser avskaffats och de ersättningar som samma år betalas till vederbörande medlemskommun till den del som de motsvarar varandra. Annuiteterna betalas och deras betalningsandelar uppbärs under vederbörande räkenskapsår vid tidpunkt som fastställs av förbundsstyrelsen. 31 Kapitalfinansiering av investeringar Fullmäktige fastställer årligen i samband med behandlingen av budgeten och ekonomiplanen, vilka investeringar som finansieras genom kapitalfinansiering. Samkommunen kan anskaffa kapitalfinansiering för investeringar genom medlemskommunens villkorliga placering av eget kapital, statsandel eller genom lån av medlemskommun eller finansiella institut. Vid beräkning av finansier-

16 ingsbehovet för investeringen avdras från anskaffningskostnaderna den kommunvisa statsandelen som erhållits för grundläggningsprojektet. Fullmäktige beslutar i samband med godkännandet av budgeten om användning av kapitalfinansiering för finansiering av investering, dock med beaktande av vad som i 5 är sagt om höjning av grundkapitalet för finansiering av investeringar. Om man beslutar finansiera investeringen genom medlemskommuns placering av eget kapital, beslutar fullmäktige i samband med beslutet om höjning av grundkapitalet om tidpunkten för höjningen av grundkapitalet. Medlen för medlemskommunernas placering uppbärs av medlemskommunerna för det sjukhus eller den verksamhetsenhets del, som investeringen gäller, i förhållande till det sammanlagda fakturerade markbeloppet för de fem år som föregår investeringen Fördelning av till statsandel berättigade utgifter mellan medlemskommunerna För gottgörelse till medlemskommunerna av den kommunvisa statsandel som samkommunen erhåller för finansiering av investeringsutgifter enligt 5 2 momentet fördelas de till statsandel berättigade utgifterna mellan medlemskommunerna per sjukhus och verksamhetsenhet för projekt som finansieras genom förhöjning av grundkapitalet enligt medlemskommunernas sammanlagda fakturerade markbelopp under de fem föregående åren och i fråga om övriga investeringsprojekt de tre föregående åren. 33 Förskott på avgifter För erläggande av utgifter under räkenskapsåret kan av medlemskommunerna uppbäras förskott på avgifterna. Förskott på avgifterna debiteras på sätt som besluts i samband med fullmäktiges godkännande av budgeten. 34 Betalningsordning Förfallotiderna bör vara lika för samtliga medlemskommuner vid betalning av förskott på betalningsandelar. De fastställs vid debiteringen så, att medlemskommunerna erhåller en betalningstid på minst fjorton (14) dagar. 35

17 Övertidsränta Ifall de i detta kapitel fastställda betalningarna försenas, skall medlemskommunen och samkommunen för det försenade beloppet erlägga en övertidsränta enligt stadgandena i räntelagen Behandling av resultatet Fullmäktige godkänner bokslutet och beslutar om beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och övriga redovisningsskyldiga för räkenskapsperioden. Vid godkännandet av bokslutet beslutar fullmäktige samtidigt om behandlingen av bokslutsperiodens resultat och vid behov om åtgärder för balansering av ekonomin. Bokslutet undertecknas av styrelsens ledamöter och föredraganden. 37 Upprättande av fonder Sjukvårdsdistriktet har en driftsfond och en förströelse- och donationsfond och om stadgarna för dessa beslutar fullmäktige. 38 Reserveringar i bokslutet I bokslutet kan göras investeringsreservering enligt bokföringsnämndens kommunsektions bokslutsanvisning. Om andra frivilliga reserveringar i bokslutet beslutar samkommunsfullmäktige.

18 7 K A P I T L E T UPPLÖSNING AV SAMKOMMUNEN Upplösning Samkommunen skall upplösas om dess uppgifter ordnats i form av en annan samkommun eller på annat sätt av medlemskommunerna. Upplösningen skall verkställas inom ett år efter en sådan nyordning. 40 Slutredovisning Då samkommunen upplöses besluter fullmäktige om en slutredovisning som styrelsen sköter. Samkommunens tillgångar, som inte behövs för betalning av slutredovisningens kostnader och skulder och inte heller för uppfyllande av förbindelser, fördelas mellan medlemskommunerna i proportion till deras andelar av grundkapitalet. Överstiger kostnader, skulder och uppfyllandet av förbindelser tillgångarna är medlemskommunerna skyldiga att erlägga skillnaden i proportion till ovan nämnda grundkapitalsandelar. 8 K A P I T L E T IKRAFTTRÄDANDE 41 Ikraftträdande Detta grundavtal träder i kraft

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad.

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 1(7) VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT 1.1.2012 GRUNDAVTAL 1 KAPITLET SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 2 Uppgifter Samkommunen har

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

Grundavtal för Kårkulla samkommun

Grundavtal för Kårkulla samkommun Grundavtal för Kårkulla samkommun 1 kap. SAMKOMMUNEN 1 Samkommunens namn och hemort Samkommunens namn är Kårkulla samkommun och dess hemort är Väståbolands stad. Samkommunens arbetsspråk är svenska. 2

Läs mer

Andra uppgifter som med stöd av lagstiftningen tillkommer landskapets förbund.

Andra uppgifter som med stöd av lagstiftningen tillkommer landskapets förbund. GRUNDAVTAL FÖR EGENTLIGA FINLANDS FÖRBUND-SAMKOMMUN Godkänd i landskapsfullmäktige den 27.3.2000 Godkänd i landskapsfullmäktige den 13.6.2005 Godkänd i landskapsfullmäktige den 9.6.2008 Godkänd i landskapsfullmäktige

Läs mer

Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal /OG_version 0.3

Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal /OG_version 0.3 Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal 04.04.2019/OG_version 0.3 1 KAPITEL MEDLEMSKOMMUNERNA OCH UPPGIFTEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är samkommunen för Österbottens

Läs mer

Förslag till grundavtal

Förslag till grundavtal Förslag till grundavtal Innhållsförteckning KAPITEL I SAMKOMMUNEN... 1 1 NAMN OCH HEMORT... 1 2 UPPGIFTER... 1 3 MEDLEMSKOMMUNER... 1 4 ANTAGANDE AV NY MEDLEMSKOMMUN OCH MEDLEMKOMMUNS UTTRÄDE... 1 KAPITEL

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND 1 (10) GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Grundavtalet har trätt i kraft 4.3.2013 Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä

Läs mer

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning.

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO GRUNDAVTAL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Samkommunen för Österbottens förbund. Namnet kan även användas i formen Österbottens förbund.

Läs mer

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig.

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig. 1 Ls 2/2010 Ärende nr 19 GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun.

Läs mer

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. 1.1.2020! 1 (! 9) KAPITEL 1 Kommunalförbundet 3 1 Namn och hemort 3 2 Medlemskommuner 3 3 Kommunalförbundets uppgifter och verksamhet 3 KAPITEL 2 Förbundsstämman

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING

GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING 1 Innehåll I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...2 1 Namn och hemort...2 2 Medlemskommuner...2 3 Samkommunens uppgifter...2 II SAMKOMMUNSSTÄMMA...2

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

1992 rd - RP 287. införande av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING

1992 rd - RP 287. införande av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL ALLMÄN MOTIVERING 1992 rd - RP 287 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om specialiserad sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om specialiserad

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola Norden r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess verksamhet omspänner hela landet. Föreningen benämns

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal

Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal 1.6.2017- KAPITEL I SAMKOMMUNEN 1 NAMN OCH HEMORT Samkommunens namn är Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä och dess hemort Borgå. Samkommunen är tvåspråkig. Behövliga

Läs mer

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige

Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige FÖRSVARETS PERSONALTJÄNSTFÖRENING I ÖSTRA SVERIGE (FPFÖ) Stadgar för Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige Uppgift 1 Försvarets personaltjänstförening i östra Sverige (FPFÖ) har till uppgift

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska.

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. STADGAR för stiftelsen HELSINGFORS SVENSKA BOSTADSSTIFTELSE 1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. 2 Stiftelsens ändamål är att

Läs mer

Stadgar för Dansföreningen

Stadgar för Dansföreningen Stadgar för Dansföreningen Bildad 2012-05-21 1 Innehållsförteckning Allmänna bestämmelser... 3 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Beslutande organ... 3 4 Firmateckning... 3 5 Verksamhets-och räkenskapsår...

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening StorStockholms Genealogiska Förening Förslag till revidering av stadgarna för SSGF. Nu gällande stadgar. 1 Föreningens namn är StorStockholms Genealogiska Förening, förkortat SSGF. Föreningen är en ideell

Läs mer

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Antagna vid årsmöte 7 juni 2007 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål, sammansättning och hemort Wings Hockey Club Arlanda ( Föreningen ) har som ändamål att bedriva ishockeyverksamhet.

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN

INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Godkänd av fullmäktige 17.12.2015 Träder i kraft 1.1.2016 1 INSTRUKTION FÖR SOCIALNÄMNDEN I KUMLINGE KOMMUN Socialnämndens uppgiftsområden är de följande:

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) FÖRBUNDSORDNING FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem (nedan kallat Förbundet) i Stockholms län har inrättats med stöd av Lag

Läs mer

Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING. 1 Ändamål

Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING. 1 Ändamål Stadgar för STOCKHOLMS TRÄVARUHANDELSFÖRENING 1 Ändamål Stockholms Trävaruhandelsförening är en organisation för företag inom handeln med byggoch trävaror inom Stockholmsregionen Föreningen har till ändamål

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthaförening rf och kallas i dessa stadgar föreningen. Föreningens hemort är och verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

Stadgar för Systema Uppsala

Stadgar för Systema Uppsala Stadgar för Systema Uppsala Organisations nr: 802508-9049 med hemort i Uppsala Bildad 2016 Systema Uppsalas verksamhetsidé: Föreningens verksamhetsidé är att bedriva självförsvars utbildningar och kurser.

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Intresseförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge.

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Förening Bildades 2011-03-21 Stadgar antogs av konstituerande årsmötet 2011-03-21 Allmänna bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola 1 Egenskap och ändamål Föreningen Fridhems folkhögskola är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Svalöv. Föreningen är huvudman

Läs mer

Stadgar för släkten Börman r.f.

Stadgar för släkten Börman r.f. Stadgar för släkten Börman r.f. I Släktföreningens namn, hemort och syfte 1 Föreningens namn är Släkten Börman r.f., dess hemort är Västanfjärd och dess verksamhetsområde är hela landet. Föreningen kallas

Läs mer

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling ekonomisk förening.

Läs mer

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå STADGAR för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/12 2011. Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen 2018-04-27 Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen Samordningsförbundet Roslagen (nedan kallat samordningsförbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Läs mer

MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010

MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 1 MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 4 Definitionen av samarbetsområde i landskapets regionutvecklingslag samt uppgifter i samarbetsområdet...5

Läs mer

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN)

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) SAMARBETSAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) 1 AVTALSPARTER Staden Jakobstad Pedersöre kommun Nykarleby stad

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN)

RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) RAMAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007, NEDAN RAMLAGEN) AVTALSPARTER Korsholms kommun Oravais kommun Vörå-Maxmo kommun. BAKGRUND

Läs mer

WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA

WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA STADGAR Antagna vid extra årsmöte 2015- xx- xx ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål, sammansättning och hemort Wings Hockey Club Arlanda ( Föreningen ) har som ändamål att bedriva

Läs mer

STADGAR För den ideella föreningen Tamam Lund med hemort i Lund. Bildad den 16/5 2011.

STADGAR För den ideella föreningen Tamam Lund med hemort i Lund. Bildad den 16/5 2011. STADGAR För den ideella föreningen Tamam Lund med hemort i Lund. Bildad den 16/5 2011. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Föreningens namn Föreningens namn är Tamam Lund. 2 Föreningens syfte Föreningens ändamål är

Läs mer

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. Föreningen ska verka utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. STADGAR FÖR Mikrofonden Sverige Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 med ändringar 20161115 och 20170516 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden Sverige ekonomisk förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningen

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening)

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening) Stadgar för MejDej-kooperativet (Ideell förening) 1 FÖRENINGENS NAMN MM Föreningens namn är MejDej-kooperativet, med säte i Kristianstads kommun och verksamhet på 15 mils radie från Kristianstad. MejDej-kooperativet

Läs mer

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår

Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Stadgar för Engelbrekt Scoutkår Scouterna Stadgar för Engelbrekt scoutkår, organisationsnummer 875001-8676 Antagna av kårstämman den 2012-03-01 med tillägg vid stämma 2013-03-07 1 Allmänt Engelbrekt scoutkår

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2003:14 Stadgar för Mälardalsrådet Beslutade på Mälardalsrådets möte den 15 maj 2003 (Ersätter Kfs 1993:4) Inledande bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Stadgar för Stureby SK

Stadgar för Stureby SK Stadgar för Stureby SK 1 Föreningen har till uppgift främja och genom sina medlemmar utöva allmän idrottslig verksamhet. För detta ändamål skall föreningen verka för idrottens bästa, välja ändamålsenliga

Läs mer

STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER

STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER STADGAR FÖR SPF SENIORERNA LUND ÖSTER Antagna vid föreningens årsmöte den 24 februari 2015, med ändring ( 6) antagen vid årsmötet den 23 februari 2016 samt med ändringar ( 4 mom. 6 och 5 mom. 1) antagna

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Godkänd av: NYA KF 69, 2006-12-11, Rev KF 158, 2016-12-19 Medlemmar namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Miljöförbundet och det har sitt säte i Sölvesborg.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap

Firma och hemort. Styrelsen. Försäkringsgrenar som bolagets verksamhet omfattar. Delägarskap Bolagsordning Firma och hemort 1 Bolagets firma är på finska Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, på svenska Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma och på engelska Varma Mutual Pension Insurance

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT Finlands svenska Marthaförbund r.f Vårmötet 5.5.2007 godk. Förhandsgranskade/Föreningsregistret 19032012 Godkända vid Marthaförbundets vårmöte 260512 Godkända Föreningsregistret 29.1.2013 samt prel. 30.1.2013.

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden.

STADGAR. Föreningens organisationsnummer är Föreningen är ideell samt partipolitiskt och religiöst obunden. STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Mälarhöjden - Hägersten inom Stockholms distrikt av SPF Seniorerna. Föreningen har nummer 149 inom SPF Seniorerna Föreningens organisationsnummer är 802402-1514.

Läs mer

Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad

Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad 2015 08 13 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och säte Föreningens namn är föreningen Shed i Malmö. Föreningen har sitt säte i

Läs mer

SIG Securitys stadgar

SIG Securitys stadgar SIG Securitys stadgar Fastställda 2002-10-08. Reviderade 2006-03-16. Reviderade 2008-03-14. Reviderade 2013-04-18. 1 Firma Föreningens benämning skall vara SIG Security. 2 Ändamål SIG Security är en intressegrupp

Läs mer

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen.

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen. Stadgar för Gransjöbodarnas snöskoterklubb Ändamål 1 Klubben är en ideell förening, vars uppgift skall vara att tillvarata medlemmarnas intressen i snöskoterfrågor, verka för en sund utveckling av snöskotertrafiken

Läs mer

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund STADGAR FÖR TYRESÅNS VATTENVÅRDSFÖRBUND Förslag till stadgar att godkänna på förbundsmötetoret förordar Förslag med

Läs mer

Finlands svenska Marthaförbund r.f Förhandsgranskade/Föreningsregistret Vårmötet godk.

Finlands svenska Marthaförbund r.f Förhandsgranskade/Föreningsregistret Vårmötet godk. MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthadistrikt rf och kallas i dessa stadgar distriktet. Föreningens hemort är, dess verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

Landskapslag angående temporär ändring av landskapslagen om stöd för vård av barn.i hemmet

Landskapslag angående temporär ändring av landskapslagen om stöd för vård av barn.i hemmet 1991-92 Lt-Ls framst. nr 11 LANDSKAPSSTYREISENS FRAMSTÄLLNING till Landstinget ~~ förslag till landskapslag angående temporär ändring av Jandskapslagen om stöd för vård av barn -i hemmet. Enligt 1 1 mom.

Läs mer

Stadgar för SPF Klaran

Stadgar för SPF Klaran Stadgar för SPF Klaran 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Klaran Karlstad (SPF Klaran) inom Värmlandsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 802419-4360. Föreningen är ideell

Läs mer

AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND. 1. Avtalsparter. (Översättning) 1. Förslag 22.4.2015. Parterna i detta avtal är följande kommuner

AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND. 1. Avtalsparter. (Översättning) 1. Förslag 22.4.2015. Parterna i detta avtal är följande kommuner (Översättning) 1 Förslag 22.4.2015 AVTAL OM EN GEMENSAM AVFALLSHANTERINGSNÄMND 1. Avtalsparter Parterna i detta avtal är följande kommuner 1. Aura kommun 2. S:t Karins stad 3. Kimitoöns kommun 4. Lundo

Läs mer

Stadgar för Örebro Sportklubb

Stadgar för Örebro Sportklubb Stadgar för Örebro Sportklubb Örebro Sportklubb bildades den 28 oktober och har sin hemort i Örebro Kommun. Stadgarna senast ändrade och reviderade av årsmötet 2002 03 30 och 2005 04 26. Örebro Sportklubbs

Läs mer

Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål.

Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål. Sida 1 av 5 STADGAR Den 1/11 2006 beviljade lantmäterimyndigheten i Uppsala län registrering av Malma Backes Samfällighetsförening. Stadgar reviderade 2010 12 07 1 Firma Ärende 2 Samfälligheter Stadgar

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 27 maj 2004 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Föreningen har som ändamål att bedriva havsbastuverksamhet i Kullavik.

antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Föreningen har som ändamål att bedriva havsbastuverksamhet i Kullavik. Bilaga 1 till Protokoll Årsmöte 2015 STADGAR för Kullaviks Havsbastuförening antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Allmänna bestämmelser 1 Föreningens firma Föreningens firma

Läs mer

STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING

STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING 1 STADGAR för OFFICERARES IDEELLA STÖDFÖRENING Stadgarna är fastställda av årssammanträdet 2011-04-28 samt extra föreningssammanträde 2011-11-03. Ny lydelse för 16 fastställdes av årssammanträdet 2012-04-25.

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/

STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/ STADGAR FÖR SVENSKA JÄRN- OCH METALLGJUTERIERS FÖRENING STADGAN ÄNDRAD: 8/12-2015 1. FÖRENINGENS ÄNDAMÅL SJMF skall som målsättning ha: att verka för utbyte av erfarenheter medlemsföretagen emellan och

Läs mer

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden:

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden: STADGAR FÖR FINLANDS SVENSKA MARTHAFÖRBUND RF Namn, hemort, verksamhetsområde och språk 1 Föreningens namn är Finlands svenska Marthaförbund rf och kallas i dessa stadgar förbundet. Föreningens hemort

Läs mer