Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys"

Transkript

1 Årsredovisning 2015 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

2 Årsredovisning 2015 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Citera gärna ur skriften, men ange källa. Årsredovisningen finns även publicerad på Författaren och Vårdanalys Grafisk Design och produktion: Les Creatives Sthlm Tryck: TMG Sthlm, Stockholm 2016 ISBN:

3 Årsredovisning 2015 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys DNR. 2453/2016 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

4 2 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

5 Myndighetschefens inledning År 2015 var ett händelserikt år för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som blev vårt nya namn från den 1 juli Under året bedrev vi sammantaget ett tjugotal analysprojekt. Vi publicerade 12 rapporter och promemorior, vi anpassade verksamheten till minskande resursramar, vi inledde arbetet med det utökade uppdraget som omfattar hela socialtjänsten, och vi införde en ny organisation och nya arbetssätt. Min samlade bedömning är att vi kan se tillbaka på ännu ett framgångsrikt år. Analysverksamheten har fortsatt att bedrivas med hög kvalitet och effektivitet, och vårt arbete har på ett konstruktivt sätt bidragit till att belysa angelägna utvecklingsområden i vården, tandvården och omsorgen ur ett patientbrukar- och medborgarperspektiv. Eftersom årsredovisningens huvudfokus är på analysverksamheten och våra rapporter vill jag inledningsvis säga något om verksamhetens förutsättningar och utveckling i övrigt. Myndigheten har under de inledande verksamhetsåren vuxit stadigt, sett till resurser, medarbetare och prestationer. År 2015 innebar en något minskad verksamhetsomfattning jämfört med föregående år minskade bidragsfinansieringen med över 20 procent. Signaler om att myndighetens totala finansiering skulle fortsätta att minska innebar att vi under andra halvan av året behövde minska kostnaderna ytterligare. Det gjorde vi huvudsakligen genom personalminskningar och en process för att avveckla flertalet tidsbegränsade anställningar. Samtidigt fick myndigheten från den 1 juli 2015 ett utökat uppdrag som omfattar hela socialtjänsten. I samband med det ändrades vårt namn till Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, regeringen förordnande nya ledamöter i styrelsen och det namnbytta patient- och brukarrådet fylldes på med ledamöter med erfarenhet av olika delar av socialtjänsten. Myndighetens ramanslag tillfördes 2 miljoner kronor som finansiering för det utökade uppdraget under Under året har myndigheten såväl förberett som inlett arbetet med det utvidgade uppdraget. Eftersom det inte varit möjligt för myndigheten att i någon större utsträckning rekrytera ny personal, har kompetensutveckling av befintlig personal varit viktig i förberedelsearbetet. Vi bedömer att behovet och värdet av en systematisk och kvalificerad analys av socialtjänsten ur ett brukar- och medborgarperspektiv är mycket stort. Det utökade uppdraget ger dessutom förbättrade möjligheter att belysa hur det fungerar för personer som behöver omfattande insatser från såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten. Samtidigt ser vi att förutsättningarna för vår verksamhet inom socialtjänsten, med bland annat en begränsad data tillgång, är utmanande. Att myndigheten fortsatt saknar ett ändamålsenligt författningsmässigt stöd att till exempel hantera personuppgifter riskerar också att innebära en betydande begränsning för verksamheten. Under andra halvan av 2015 har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

6 Myndighetschefens inledning vi tillsammans med vårt nybildade patient- och brukarråd gjort en inledande av socialtjänstens utmaningar. Baserat på den har vi lagt fast den strategiska inriktningen för vårt arbete med det utökade uppdraget. Inriktningen beskrivs i myndighetens analysplan för Under året har vi också slutfört arbetet med att utveckla vår organisation och vårt arbetssätt. I nära dialog med medarbetarna har vi tagit fram utvecklingsområden och mål med utvecklingsarbetet. Eftersom verksamheten vuxit kraftigt såg vi ett behov av ett mer närvarande ledarskap och ändamålsenligt stöd i samtliga faser i analysprojekten. För att svara upp mot behoven tog vi fram en ny organisation med tre nybildade enheter under ledning av tre projektdirektörer och en utvecklad projektstyrningsmodell. Den nya organisationen och projektstyrningsmodellen implementerades under andra halvan av De löpande avstämningar som gjorts har pekat på att utvecklingsarbetet hittills fallit väl ut och att vi nu har en organisation som är välanpassad till våra behov och förutsättningar. Under 2015 har vi också tagit fram en utvecklad kommunikationsstrategi för myndigheten. Den ska implementeras under 2016, och då också lägga grunden till en förbättrad uppföljning av vår egen verksamhet. Stockholm den 17 februari 2016 Fredrik Lennartsson Myndighetschef 4 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

7 Innehåll 1. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Myndighetens uppgifter och inriktning Organisation Verksamhetsområde 1 Analys och granskning Redogörelse för årets viktigare prestationer Tandlösa tandvårdsstöd (Rapport 2015:3) Sjukt engagerad (Rapport 2015:4) Vårdval och jämlik vård inom primärvården (Rapport 2015:6) Hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller mitt emellan? (Rapport 2015:8) Befolkningens värdering av alternativa former för äldreomsorg (PM 2015:2) Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Redogörelse för årets viktigare prestationer Patientlagen i praktiken (Rapport 2015:1) Mot en mer effektiv och jämlik användning av medicinteknik (Rapport 2015:2) Varierande väntan på vård (Rapport 2015:5) Lång väg till patientnytta (Rapport 2015:7) Vården ur primärvårdsläkarnas perspektiv (2015:9) Psykisk hälsa ett gemensamt ansvar (Rapport 2015:10) Mätning av kvaliteten i äldreomsorgen (PM 2015:1) Harkness Fellowship 2014/ Remisser Deltagande i statliga kommittéer och råd Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer Redogörelse för årets viktigare prestationer Analysplan Seminarium i Almedalen Konferenser, seminarier och mässor Uppföljning av genomslag Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

8 Innehåll 5. Ekonomi Indelning och prestationer Fördelning av gemensamma intäkter och kostnader på verksamhetsområde Redovisning av kostnader per prestation Kompetens Bemanning och kompetensförsörjning Kompetensutveckling Arbetsmiljö och hälsa Sjukfrånvaro Jämställdhet och mångfald Finansiell redovisning Resultaträkning Balansräkning Anslagsredovisning Tilläggsupplysningar och noter Sammanställning över väsentliga uppgifter Bilagor...61 Bilaga 1 Patient- och brukarrådets sammansättning...61 Underskriftsmening (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

9 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

10 8 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

11 1 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 1.1 MYNDIGHETENS UPPGIFTER OCH INRIKTNING Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) uppgift enligt förordningen (2010:1385) med instruktion för Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (instruktion) är att ur ett patient-, brukar- och medborgarperspektiv följa upp och analysera verksamheter och förhållanden inom hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg. Vårdanalys ska 1. följa upp och analysera vårdens och omsorgens funktionssätt, 2. effektivitetsgranska statliga åtaganden och verksamheter, samt 3. inom sitt verksamhetsområde bistå regeringen med underlag och rekom menda tioner för effektivisering av statlig verksamhet och styrning. Vårdanalys har även till uppgift att 1. kontinuerligt utvärdera sådan information om vården och omsorgen som lämnas till den enskilde, i fråga om informationens innehåll, kvalitet, ändamålsenlighet och tillgänglighet, 2. på regeringens uppdrag bistå med utvärderingar och uppföljningar av beslutade eller genomförda statliga reformer och andra statliga initiativ, samt 3. inom sitt verksamhetsområde bedriva omvärldsbevakning och genomföra internationella jämförelser. Innebörden av den ändring av myndighetens instruktion som gällde från den 1 juli 2015 var att myndighetens uppdrag vidgades till att vid sidan av hälso- och sjukvården och tandvården också omfatta hela socialtjänsten. Myndighetens upp gifter är, som framgår av formuleringarna, breda och öppna och rör sektorer som omfattar drygt femton procent av BNP. I den av styrelsen beslutade analysplanen för 2015 preciserades inriktningen på verksamheten med följande illustration. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

12 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Vi vill uppnå: Ökat värde för patienter, brukare och medborgare i ett långsiktigt hållbart vård- och omsorgssystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER VI GÖR VÅRT BIDRAG Beslutsunderlag i nationellt angelägna frågor Utvärderingar av reformer och satsningar Problembaserad analys och granskning Strukturerade jämförelser Patient-, brukar- och medborgarperspektiv Oberoende och sektorskompetens Myndighetens verksamhet är enligt den av styrelsen beslutade arbetsordningen indelad i tre verksamhetsområden: Verksamhetsområde 1 Verksamhetsområde 2 Verksamhetsområde 3 Analys och granskning Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Kommunikation och externa relationer Prestationsredovisningen i årsredovisningen följer den indelningen. Vårdanalys produkter redovisas i olika serier. Vårdanalys analyser, slutsatser och rekommendationer publiceras i myndighetens rapportserie. Promemorior, metodresonemang och liknande material som utgör underlag eller stöd för myndighetens rapporter samlas i myndighetens PM-serie. De underlag som ingår i PM-serien anses vara av relevans för kunskapsbildningen på respektive ämnesområde. De kan exempelvis vara intressanta för en vidare läsarkrets men inte rymmas inom ramen för planerade eller utgivna rapporter. De kan vara mer tekniskt orienterade texter eller bidra med en fördjupning i ett ämne. 10 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

13 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 1.2 ORGANISATION Vårdanalys är en styrelsemyndighet. I början av året bestod styrelsen av: Anders Anell (ordförande), Eva Fernvall, Mel Nilbert, Karin Tengvald och Fredrik Lennartsson (myndighetschef). Från och med den 1 juli 2015 ingår även Elisabeth Rynning och Kerstin Wigzell i styrelsen. Styrelsen har under året haft åtta sammanträden. Kopplat till myndigheten finns, i enlighet med myndighetens instruktion, ett patientråd. Patientrådet utses av styrelsen och har enligt instruktionen till uppgift att identifiera och lämna förslag på angelägna områden för analys och granskning, samt att bistå myndigheten i arbetet med att identifiera patienters, brukares och medborgares behov av information. I samband med att myndigheten den 1 juli 2015 fick ett utvidgat uppdrag som också ska omfatta hela socialtjänsten, bytte patientrådet namn till patient- och brukarrådet. För att höja rådets kompetens inom socialtjänstområdet valdes fyra nya ledamöter in. Utöver arbetet med sina instruktionsbundna uppgifter har patient- och brukarrådet under året också bidragit i arbetet med analysplanen för 2016 och med att bistå myndigheten i att sprida resultatet av genomförda analyser och granskningar. Patient- och brukarrådet har under året haft fem sammanträden. Rådets ledamöter framgår av bilaga 1. Under året har en ny organisation för myndighetens kansli utvecklats och implementerats. I den nya organisationen, som infördes från den 1 augusti 2015, är verksamheten under myndighetschefen organiserad i en stab och i en analysavdelning. Chefsjuristen och staben svarar bland annat för juridik, ekonomi, administration och kommunikationsstöd. Avdelningen för analys och granskning svarar för att planera och genomföra egeninitierade analys- och granskningsprojekt samt regeringsuppdrag. I den nya organisationen är analysavdelningen uppdelad i tre enheter, där var och en av enheterna leds av en projektdirektör med budget- och personalansvar. Arbetet har bedrivits enligt den fastlagda projektstyrningsmodellen. Den syftar till att tydliggöra roller, ansvar och arbetsprocesser för att standardisera och kvalitetssäkra arbetet med projekt på myndigheten. Enligt modellen delas arbetet in i olika faser: initiering, förstudie, projektplanering, genomförande och avslut. Projektstyrningsmodellen skapar en ordnad process för att i olika faser ta ställning till om och hur projektet ska bedrivas vidare. Modellen har utvecklats under året och bland annat anpassats till den nya organsationen. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

14 12 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

15 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

16 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 14 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

17 2 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning Resultaträkning för verksamhetsområdet Analys och granskning (tkr) Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag Intäkter av bidrag Finansiella intäkter Summa Verksamhetens kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar och nedskrivningar Summa Verksamhetsutfall Årets kapitalförändring Verksamhetsområdets inriktning styrs utöver instruktionen av den analysplan och verksamhetsplan, inklusive internbudget, som läggs fast av styrelsen. Nedan beskrivs verksamheten och de viktigare prestationerna inom verksamhetsområdet. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

18 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning Tabell 1. Prestationer och kostnader per prestation (tkr). Prestationer Direkta kostnader Indirekta kostnader Totala kostnader Tandlösa tandvårdsstöd (Rapport 2015:3) Sjukt engagerad (Rapport 2015:4) Vårdval och jämlik vård inom primärvården (Rapport 2015:6) Hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller mitt emellan? (Rapport 2015:8) Befolkningens värdering av alternativa former för äldreomsorg (PM 2015:2) Summa Genomsnittskostnad per rapport Genomsnittskostnad per promemoria Tabell 2. Utveckling av prestationer inom verksamhetsområdet (antal och tkr). Utveckling av prestationer Antal redovisade rapporter 4 4 5* 7* Genomsnittskostnad per rapport Antal redovisade promemorior 1 4 2* 0 Genomsnittskostnad per promemoria *) Principen för redovisning av prestationer ändrades 2013 vilket påverkar jämförbarheten mellan år 2012 och För mer information, läs årsredovisningen för år REDOGÖRELSE FÖR ÅRETS VIKTIGARE PRESTATIONER Tandlösa tandvårdsstöd (Rapport 2015:3) I denna rapport analyserar Vårdanalys hur fyra tandvårdsstöd fungerar för äldre. Vi identifierar utmaningar och ger rekommendationer för hur tandvårdsstöden kan utvecklas. Resultaten visar att en relativt liten andel av äldre i målgruppen tar del av stöden. Orsakerna är bland annat låg kännedom om stöden, bristande samverkan och olika villkor för hur stöden erbjuds äldre. I rapporten ges ett antal rekommendationer på både kort och lång sikt, som kan bidra till att tandvårdsstöden utvecklas. På kort sikt handlar det bland annat om åtgärder för att öka kännedomen om tandvårdsstöden, att ta fram nationella styrdokument för att öka jämlikheten i hur stöden erbjuds äldre och att tydliggöra informationsansvaret kring tandvården. Vi föreslår också att regeringen tillsätter en utredning som får i uppdrag att belysa hur tandvårdsstöden kan förenklas och hur tandvården kan stärkas inom kommunernas äldreomsorg respektive hälso- och sjukvården. 16 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

19 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning I samband med att rapporten publicerades spreds våra resultat och slutsatser medialt genom pressmeddelande och uttalanden i pressen om bland annat behovet av att tandvårdsstöden som är riktade till äldre förbättras. Myndigheten hade även en debattartikel i tidskriften Dagens Samhälle. Vi anordnade också ett seminarium vid Odontologiska riksstämman i november Vårdanalys rekommendationer har tagits vidare i den statliga utredningen SOU 2005:76, Ett tandvårdsstöd för alla Fler och starkare patienter, som föreslår att informationsansvaret kring tandvården tydliggörs och samlas till en myndighet. Utredningen pekar också, enlighet med Vårdanalys slutsatser, på att samverkan mellan tandvården och hälsooch sjukvården inte fungerar tillfredställande och förslår att en utredning ska tillsättas som ska lämna förslag på hur samverkansformerna kan utvecklas. Rapporten Tandlösa tandvårdsstöd Sjukt engagerad (Rapport 2015:4) Efterfrågan ökar på patienternas perspektiv och delaktighet i utformningen av hälso- och sjukvården. Det har funnits ett stort fokus på individens roll som patient i vården de senaste åren, men det saknas kunskap om det inflytande patienter och personer med funktionsnedsättning kan ha som kollektiv. Denna rapport syftar till att bidra med kunskap om den svenska patient- och funktionshinderrörelsen hur den är organiserad och finanseriad, vilka roller den fyller och hur den påverkar hälso- och sjukvårdens utformning. Rapporten lyfter fram tre centrala slutsatser om patient- och funktions hinderrörelsen: Patient- och funktionshinderorganisationerna fyller flera viktiga roller, men med begränsade resurser måste de prioritera mellan dessa. En ökad efterfrågan tänjer organisationernas kapacitet och kompetens som företrädare. Det är bra att fler grupper blir representerade, men organisationerna måste också kunna samlas bakom ett brett patientperspektiv. Rapporten Sjukt engagerad Vårdanalys rekommenderar även att regeringen, myndigheter och landsting bör utveckla tydliga strategier och rutiner för samverkan med rörelsen och att regeringen bör se över statens stöd och bidrag. Rapporten presenterades på ett välbesökt seminarium i Almedalen. Under hösten presenterades rapporten även vid sju tillfällen för olika patientorganisationer, landsting samt vid ett par externa konferenser Vårdval och jämlik vård inom primärvården (Rapport 2015:6) Ett centralt mål med vårdvalsreformerna har varit att öka tillgängligheten och vårdutnyttjandet samt att stärka patientens roll som aktör inom primärvården. I den här rapporten studeras de fördelningsmässiga konsekvenserna av vårdvalet i primärvården i tre landsting. Fokus ligger på vårdkontakternas volym och fördelning, före och efter vårdvalets införande. Syftet är att studera hur vårdens horisontella rättvisa utvecklats över tid, det vill säga att individer med lika sjukvårdsbehov ska Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

20 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning ha samma tillgång till hälso- och sjukvård, oavsett socioekonomiska förhållanden. Resultaten visar att fördelningen av antal läkarbesök mellan socioekonomiska grupper är relativt likartad mellan landstingen, trots skillnaderna i vårdvalsmodellernas utformning. I samtliga tre landsting visar primärvården ett mönster där individer med låg utbildning eller inkomst, korrigerat för ålder, kön och sjuklighet, har ett relativt högre vårdutnyttjande. Denna fördelningsprofil är också relativt likartad såväl före som efter vårdval. I studien framkommer också att patienter med högre utbildning och inkomst respektive mindre sjukdomsbörda i större utsträckning anlitar privata vårdgivare. Rapporten Vårdval och jämlik vård inom primäsvården Vårdanalys ger följande rekommendationer för att främja en fortsatt utveckling av primärvården: Regeringen bör säkerställa att det finns förutsättningar för en ändamålsenlig uppföljning av primärvården där såväl privata som offentliga vårdgivare ingår. Landstingen bör se över och utveckla behovsviktade ersättningar som premierar både ett jämlikt vårdutnyttjande och en god tillgänglighet. Ur ett jämlikhetsperspektiv bör primärvården sammantaget söka främja ett för delningsmässigt neutralt och tillgängligt öppenvårdsutnyttjande. Resultaten från rapporten presenterades i en debattartikel i Dagens Samhälle. Därtill har rapporten presenterats muntligen i en rad olika sammanhang, bland annat på 2015 års prioriteringskonferens Hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller mitt emellan? (Rapport 2015:8) Den ökande andelen äldre ställer krav på kommunerna att redan nu börja planera morgondagens äldreomsorg. Vårdanalys har därför tagit fram ett kunskapsunderlag som analyserar konsekvenserna av olika sätt att utforma äldreomsorgen år Vi fokuserar på önskemålen från morgondagens äldre, effekten på de äldres funktionsförmåga samt kostnaden för äldreomsorg, hälso- och sjukvård och närståendes informella omsorg. Analysen visar på vikten av en planering som både utgår från de äldres behov och ett brett samhällsekonomiskt perspektiv. I rapporten ges några rekommendationer för en ändamålsenlig planering av morgondagens äldreomsorg: Rapporten Hemtjänst, vård och omsorgsberoende eller mitt emellan? Kommunerna och landstingen bör satsa på förebyggande och rehabiliterande åtgärder, både för äldre som har och inte har äldreomsorg. Kommunerna bör erbjuda flera alternativa omsorgsformer, oavsett grad av funktionsnedsättning. Regeringen bör säkerställa strukturer för samverkan mellan kommuner och landsting kring morgondagens vård och omsorg för äldre. Regeringen bör tydliggöra var gränsen går för det offentliga åtagandet inom äldreomsorgen. Regeringen bör bidra till att utveckla kunskapen om förebyggande arbete och nya metoder inom äldreomsorgen samt göra den tillgänglig för kommunerna. 18 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

21 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning Vårdanalys har arrangerat ett frukostseminarium på Socialdepartementet på temat morgondagens vård och omsorg för äldre. Rapporten presenterades och diskuterades vid detta tillfälle för departementet. I samband med publiceringen den 30 november publicerade Dagens Samhälle en debattartikel där Vårdanalys sammanfattade några centrala utgångspunkter för morgondagens planering av morgondagens äldreomsorg baserat på rapporten. Vårdanalys deltog även på Socialchefsdagarna i Norrköping med syftet att uppmärksamma kommunerna på projektet och den kommande rapporten Befolkningens värdering av alternativa former för äldreomsorg (PM 2015:2) Den ökande andelen äldre ställer krav på kommunerna att redan nu börja planera morgondagens äldreomsorg. Denna promemoria presenterar en studie som undersöker vilken äldreomsorg som morgondagens äldre föredrar vid olika funktionsnivåer samt hur mycket de tycker att det vore värt att få tillgång till sitt föredragna alternativ. Ungefär hälften av morgondagens äldre anger att de hellre skulle vilja flytta till någon form av anpassat boende än att bo kvar hemma vid en lättare funktionsnedsättning. Vid en svårare funktionsnedsättning anger cirka 70 procent att de skulle vilja flytta till ett äldreboende. Resultaten visar att betalningsviljan är större vid ett större behov av omsorg och att betalningsviljan ökar med de svarandes hushållsinkomst. Promemorian Befolkningens värdering av alternativa former för äldreomsorg Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

22 20 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

23 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

24 Verksamhetsområde 1 Analys och granskning 22 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

25 3 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Resultaträkning för verksamhetsområdet Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag (tkr) Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag Intäkter av bidrag Finansiella intäkter Summa Verksamhetens kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar och nedskrivningar Summa Verksamhetsutfall Transfereringar Medel som erhållits från myndigheter för finansiering av bidrag Lämnade bidrag Saldo Årets kapitalförändring Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

26 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Vårdanalys har som en av sina uppgifter enligt instruktionen att på regeringens uppdrag bistå med utvärderingar och uppföljningar av beslutade eller genomförda statliga reformer och andra statliga initiativ. Verksamhetsområdet omfattar, förutom regeringsuppdrag, också bland annat remissvar och deltagande i statliga kommittéer och råd. Under året har Vårdanalys haft följande regeringsuppdrag: Uppdrag Delrapportering under 2015 Datum för slutrapport International Health Policy Survey Harkness Fellowship (ingår i regeringsuppdraget International Health Policy Survey) Fördjupad analys av tillgänglighet i hälsooch sjukvården Nationella riktlinjers effekter ur ett patientperspektiv Utveckla kvaliteten i äldreomsorgen Utvärdera satsningen på nationella kvalitetsregister Utvärdera nyttan med att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter Följa upp implementeringen av den nya patientlagen Följa upp och utvärdera handlingsplanen PRIO psykisk ohälsa (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

27 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Nedan redovisas de viktigaste prestationerna inom verksamhetsområdet under Tabell 3. Prestationer och kostnader per prestation (tkr). Prestationer Kostnad Uppföljning av implementeringen och införandet av den nya patientlagen (Patientlagen i praktiken, Rapport 2015:1) Utvärdering av nyttan med att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter utifrån ett patient- och systemperspektiv (Mot en mer effektiv och jämlik användning av medicinteknik, Rapport 2015:2) Fördjupad analys av tillgängligheten i hälso- och sjukvården (Varierande väntan på vård, Rapport 2015:5) Uppföljning av de nationella riktlinjernas effekter ur ett patientperspektiv (Lång väg till patientnytta, Rapport 2015:7) International Health Policy Survey (Vården ur primärvårdsläkarnas perspektiv, Rapport 2015:9) Uppföljning och utvärdering av handlingsplanen PRIO psykisk ohälsa (Psykisk hälsa ett gemensamt ansvar, Rapport 2015:11) Utveckling av en metod att undersöka kvaliteten inom äldreomsorgen ur ett brukarperspektiv (Mätning av kvalitet i äldreomsorgen, PM 2015:1) Summa Genomsnittskostnad per prestation En del av regeringsuppdraget International Health Policy Survey är att samarbeta med The Commonwealth Fund i programmet Harkness Fellowship. Den totala kostnaden för uppdraget som redovisades till regeringen 31 januari 2015 uppgår till tkr. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

28 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Tabell 4. Utveckling av prestationer för regeringsuppdrag (antal och tkr). Utveckling av prestationer Antal publikationer Genomsnittskostnad Kostnad Harkness Fellowship År 2013 var det första året Vårdanalys redovisade prestationer inom detta verksamhets område, varför jämförelsesiffror för tidigare år inte redovisas. 3.1 REDOGÖRELSE FÖR ÅRETS VIKTIGARE PRESTATIONER Rapporten Patientlagen i praktiken Patientlagen i praktiken (Rapport 2015:1) Vårdanalys har på regeringens uppdrag gjort en baslinjemätning för att kunna följa patientlagens genomslag och effekter. Denna första mätning visar att många av de bestämmelser som gällt sedan tidigare, i många fall i mer än 30 år, inte följs fullt ut. Att åstadkomma ett ökat genomslag framstår därför som en utmaning för samtliga aktörer med ansvar i sektorn. Vårdanalys bedömning är att det kommer att krävas ett brett och innovativt arbete för att åstadkomma en ökad efterlevnad. Vårdanalys kommer fram till 2017 att följa utvecklingen med nya mätningar och göra djupare analyser för att identifiera hinder och framgångsfaktorer för införandet av patientlagen, för att bidra till förbättrade förutsättningar i detta arbete. Rapporten presenterades på ett policyseminarium på Socialdepartementet. TT publicerade en längre artikel med inkluderande faktadel i samband med publiceringen och på så sätt fick Vårdanalys en god spridning av studiens resultat till allmänheten samtidigt som de uppmärksammades på att lagen trätt i kraft. Under våren blev Vårdanalys inbjuden till olika aktörer för att presentera och diskutera studiens resultat, däribland Handikappförbunden, Sveriges Kommuner och Landstings nätverk för hälso- och sjukvårdsdirektörer, landstingens kommunikatörer samt landstingens projektledare för implementeringen av patientlagen Mot en mer effektiv och jämlik användning av medicinteknik (Rapport 2015:2) Vårdanalys har på regeringens uppdrag utvärderat en pågående försöksverksamhet för hälsoekonomiska bedömningar av medicinteknik vid Tandvårds- och läkemedels - förmånsverket (TLV). Vi drar slutsatsen att verksamheten har potential att skapa nytta, bland annat som ett viktigt beslutsstöd till landstingen, men att nyttan begränsas av landstingens låga kännedom och användning av TLV:s hälsoekonomiska bedömningar. Rapporten lyfter fram viktiga förbättringsområden och diskuterar hur försöksverksamheten kan utvecklas vidare för att skapa nytta för patienter och landsting. Vårdanalys konstaterar i rapporten att nationella hälsoekonomiska bedömningar har potential att skapa värde, framförallt som viktigt kunskapsstöd till landstingen vid beslut om införande av medicinteknik i vården. Däremot bedöms inte den 26 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

29 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag nuvarande försöksverksamheten ha nått sina mål. Verksamhetens nytta begränsas av en låg kännedom om och användning av TLV:s kunskapsunderlag ute i landstingen. Vi kopplar detta till brister i kommunikation från TLV och inom landstingen samt till landstingens begränsade kunskap om hur hälsoekonomiska underlag kan användas i praktiska beslut inom hälso- och sjukvården. Resultatet från utvärderingen presenterades på ett policyseminarium på Socialdepartementet, på den fjärde nationella hälsoekonomiska konferensen samt i en debattartikel i Dagens Medicin. Vårdanalys ger i rapporten ett antal rekommendationer för att utveckla processerna för de hälsoekonomiska bedömningarna av medicinteknik. I enlighet med dessa har TLV under 2015 utvecklat sina processer och fördjupat sin samverkan med landsting och patientorganisationer. Landstingen har efter publiceringen av rapporten påbörjat en process för att skapa ett ordnat införande av medicinteknik. Rapporten Mot en mer effektiv och jämlik användning av medicinteknik Varierande väntan på vård (Rapport 2015:5) Vårdanalys har på regeringens uppdrag följt upp den nationella vårdgarantin. Resultaten visar på betydande skillnader mellan landsting, vårdområden och enskilda verksamheter i hur väl vårdgarantins väntetidsgränser följs. Därutöver analyseras även förklaringar till skillnader i väntetider mellan landsting och om vårdgarantin påverkar de medicinska prioriteringarna. I rapporten beskrivs också vilken information som ges till patienter om vårdgarantin och vilka förutsättningar denna ger för jämlik vård. Vårdanalys ger följande rekommendationer för det fortsatta arbetet med vårdgarantin och väntetider: Regeringen bör vidta ytterligare och riktade åtgärder där vårdgarantins efterlevnad är särskilt bristfällig. Regeringen bör se över hur vårdgarantin eller andra styrmedel kan utvecklas för att bredda och fördjupa tillgänglighetsarbetet. Regeringen bör i samverkan med landstingen utveckla en nationell standard för information kring vårdgarantin. Regeringen bör säkerställa fortsatt uppföljning av väntetider och vårdgarantins uppfyllelse. Regeringen bör säkerställa att ändamålsenlig väntetidsstatistik finns tillgänglig. Landstingen behöver fortsätta och påskynda arbetet med att hitta nya och effektivare arbetssätt, särskilt vad gäller läkarnas tidsanvändning. Landstingen behöver hitta sätt att säkerställa tillgången till personal, både säsongsmässigt och på längre sikt. Landstingen bör i ökad utsträckning genomföra medicinska revisioner kring eventuell förekomst av undanträngningseffekter. Rapporten Varierande väntan på vård Rapporten presenterades bland annat vid ett policyseminarium på Social depar te mentet och på ett seminarium i Almedalen. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

30 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Lång väg till patientnytta (Rapport 2015:7) Rapporten Lång väg till patientnytta Vårdanalys har på regeringens uppdrag följt upp nationella riktlinjers effekter ut ett patientperspektiv. Våra resultat visar att nationella riktlinjer bidrar till en mer kunskapsbaserad och jämlik vård men att arbetet behöver utvecklas. En relativt stor andel av patienterna får inte fullt ut den kunskapsbaserade och jämlika vård som skulle vara möjligt om den bästa tillgängliga kunskapen fanns tillgänglig i vårdmötet. Vårdanalys ser behov av en sammanhållen och långsiktig strategi för att etablera ett välfungerande system för kunskapsstöd. Vårdanalys rekommenderar att regeringen tillsammans med huvudmännen bör utveckla en strategi för ett ändamålsenligt kunskapsstöd till hälso- och sjukvården. Utgångspunkterna för en kunskapsstödsstrategi för vården bör vara följande: Arbetet på nationell, regional och lokal nivå måste hänga ihop. Ett kunskapsstöd som är ändamålsenligt för vårdens professioner och patienterna måste prioriteras. Uppföljning på lokal, regional och nationell nivå samt stöd till förbättringsarbete bör utgöra en naturlig del i ett utvecklat kunskapsstödssystem. Kunskapsstöd behöver finnas på fler områden än i dag och processerna för att ta fram och uppdatera kunskapsstödet behöver utvecklas. Rapporten har uppmärksammats i media, bland annat i Dagens Medicin och Läkartidningen. Professionsföreningarna skrev en debattartikel i Göteborgsposten utifrån rapporten där de ställde krav på fungerande kunskapsstöd för vårdens professioner. Rapporten har presenterats och diskuterats vid ett tiotal tillfällen. Vårdanalys höll ett välbesökt seminarium på Medicinska riksstämman. Rapporten används även i en nytillsatt statlig utredning om följsamheten till nationella riktlinjer och andra nationella kunskapsstöd Vården ur primärvårdsläkarnas perspektiv (2015:9) Vårdanalys har på regerings uppdrag genomfört den svenska delen av den internationella undersökningen International Health Policy Survey (IHP), där svensk hälso- och sjukvård jämförs med andra länders. Arbetet leds av den amerikanska stiftelsen The Commonwealth Fund. År 2015 vände sig under sök - ningen till läkare i primärvården, och gav därmed möjligheter att jämföra svenska läkares upplevelser av hur vården fungerar med andra länder. Utifrån undersökningens resultat och jämförelser med tidigare års undersökningar drar Vårdanalys några övergripande slutsatser: Rapporten Vården ur primärvårdsläkarnas perspektiv Det finns en stor förbättringspotential vad gäller patientcentrering både mellan landstingen och i jämförelse med andra länder. Journalsystemen tillgodoser inte primärvårdsläkarnas behov. Läkarnas tid kan utnyttjas bättre för att frigöra tid för patientmötet. Läkarnas minskade förtroende för hälso- och sjukvårdssystemet är oroande men behöver förstås bättre. Slutligen ställer vi oss också frågan hur den svenska primärvården kan leva upp till förväntningarna på samordning och kontinuitet med den organisation och de resurser den har i dag. 28 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

31 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag I samband med att rapporten släpptes publicerades en nyhetsartikel i Dagens Medicin Psykisk hälsa ett gemensamt ansvar (Rapport 2015:10) Vårdanalys har på regeringens uppdrag följt upp och utvärderat handlingsplanen PRIO psykisk ohälsa plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa Planen syftar till att förbättra livssituationen och vården för personer med psykisk ohälsa. Den här rapporten är en slututvärdering av PRIO. Den innehåller även en belysning av statens psykiatrisatsningar mellan 1995 och 2012 samt internationella exempel som visar hur andra länder har agerat för att förbättra den psykiska hälsan. Några av utvärderingens slutsatser: De senaste tjugo åren av statliga satsningar har varit motiverade och har ökat fokus på psykisk ohälsa. Satsningarna har också bidragit till utveckling inom flera områden. Exempelvis har stödfunktioner som personliga ombud utvecklats, patient- och brukarrörelsens ställning har stärkts och omfattande utbildningsinsatser har genomförts. Trots de statliga satsningarna kvarstår stora utmaningar och nya har tillkommit. Exempelvis ökar den självrapporterade psykiska ohälsan i samhället, tillgängligheten till vård och omsorg brister och tillgången till evidensbaserade metoder är otillräcklig. För att möta de stora utmaningarna är det nödvändigt att hela samhället bidrar. Fokus behöver flyttas från de relativt begränsade statliga satsningarna till hur hela samhällets resurser kan användas. Det är därför nödvändigt att andra aktörer än staten prioriterar psykisk hälsa, exempelvis kommuner, landsting, myndigheter, skola, arbetsgivare och det civila samhället. Rapporten Psykisk ohälsa ett gemensamt ansvar Resultatet från utvärderingen presenterades på hearingen Psykisk hälsa hela samhällets ansvar som anordnades av de nationella psykiatrisamordnarna, samt på ett policyseminarium på Socialdepartementet. Flera riksmedier, bland annat Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, skrev om rapporten Mätning av kvaliteten i äldreomsorgen (PM 2015:1) Vårdanalys har på regeringens uppdrag tagit fram och utvärderat en metod för att med hjälp av så kallade vinjetter analysera skillnader i kvalitet inom äldreomsorgen ur ett brukarperspektiv. Utvärderingen visar att metoden ökar jämförbarheten mellan äldreomsorgsutförare genom att minska påverkan av de äldres personliga egenskaper, såsom hälsa, på deras svar. Däremot ställer metoden också högre krav på de äldres förmåga att besvara enkäten och metoden uppfattas negativt av vissa äldre. Slutsatsen av studien är därför att vinjettmetoden i dagsläget inte lämpar sig för användning inom äldreomsorgen. Promemorian kommunicerades genom ett frukostseminarium hos Vårdanalys Promemorian Matning av kvaliteten i äldreomsorgen Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

32 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag som samlade deltagare från Socialdepartementet, Socialstyrelsen, SKL och Linköpings universitet. Under seminariet presenterades promemorians slutsatser följt av en bred diskussion om utmaningarna med att genomföra brukarundersökningar inom äldreomsorgen Harkness Fellowship 2014/2015 Myndighetens arbete med Harkness Fellowship under 2014/2015 slutredovisades till regeringen den 31 januari Arbetet har varit inriktat på att stödja och sprida information kring 2013/2014 års Harkness Fellow slutföra utlysning, informationsspridning, urval, placering, utbetalning av medel för samt stöd till 2014/2015 års Harkness Fellow utlysa, sprida information kring och inleda urvalsprocessen för 2015/2016 års Harkness Fellow bidra till kunskapsutbyte med relevanta forskare och beslutsfattare i USA samt lägga en grund för en utvecklad svensk plattform för informationsspridning, samverkan och kompetensuppbyggnad. 3.2 REMISSER Svar på remisser redovisas som en sammantagen prestation. Myndigheten har under året svarat på 14 remisser. Tabell 5. Utveckling av antal remissvar (antal och totalkostnader i tkr). Utveckling Antal Total kostnad DELTAGANDE I STATLIGA KOMMITTÉER OCH RÅD En medarbetare har varit förordnad som expert i Välfärdsutredningen (Fi 2015:01) sedan maj (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

33 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

34 Verksamhetsområde 2 Utvärdering och uppföljning till följd av särskilda regeringsuppdrag 32 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

35 4 Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer Resultaträkning för verksamhetsområdet Kommunikation och externa relationer (tkr) Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag Intäkter av bidrag Finansiella intäkter Summa Verksamhetens kostnader Kostnader för personal Kostnader för lokaler Övriga driftkostnader Finansiella kostnader Avskrivningar och nedskrivningar Summa Verksamhetsutfall Årets kapitalförändring Kommunikationen kring rapporter har bedrivits integrerat, som en del i arbetet med de olika analys- och granskningsprojekten. De huvudsakliga kommunikationsinsatserna är då inkluderade i redogörelsen under verksamhetsområde 1 eller 2. Under verksamhetsområdet kommunikation och externa relationer redovisas som prestationer under 2015: Analysplan 2015, arrange mang av seminarium i Almedalen samt anordnande av och deltagande vid olika seminarier, konferenser och mässor. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

36 Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer Tabell 6. Prestationer och kostnader per prestation (tkr). Prestationer Direkta kostnader Indirekta kostnader Totala kostnader Analysplan Seminarier i Almedalen Seminarier, konferenser och mässor Summa För åren 2011 och 2012 redovisades samtliga seminarier som enskilda prestationer, medan de år 2013 och 2014 redovisas som en sammantagen prestation. Det finns därför inte några jämförelsetal för åren 2011 och 2012 men vi redovisar antal seminarier, konferenser och mässor med ett nyckeltal för åren 2013 och Tabell 7. Utveckling av prestationer. Utveckling av prestationer Antal redovisade prestationer Antal seminarier REDOGÖRELSE FÖR ÅRETS VIKTIGARE PRESTATIONER Analysplan 2015 Analysplanen 2015 innebar en större omprövning av verksamhetens inriktning. En omfattande omvärldsanalys genomfördes och utifrån den lades sex långsiktiga analys områden fast av styrelsen. Analysplanen har styrt inriktningen på verk samheten under året men har också legat till grund för myndighetens kommunikation med omvärlden om inriktningen på verksamheten. Analysplanen överlämnades till regeringen den 1 februari Seminarium i Almedalen Myndigheten genomförde tre seminarier i Almedalen Rapporterna Sjukt engagerad och Varierande väntan på vård var utgångspunkten för två seminarier i egen regi. Presentation av rapporterna följdes av moderatorledda paneldiskussioner med experter och beslutsfattare. Båda seminarierna var välbesökta med cirka 100 deltagare. Därutöver ordnande Vårdanalys ett seminarium om patientsäkerhet tillsammans med Vinnvård. 34 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

37 Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer Konferenser, seminarier och mässor Myndighetens personal har under året presenterat myndigheten och myndighetens arbete på över hundra seminarier, konferenser och mässor. I samband med varje rapportpublicering erbjuds Socialdepartementet ett seminarium där resultaten av analysprojektet presenteras och diskuteras. Myndigheten presenterar också regelbundet sitt arbete för olika föreningar och nätverk på SKL, såsom Landstingsdirektörsföreningen, Hälso- och sjukvårdsdirektörsnätverket, Huvudmannagruppen och Nätverket för Styrning med Kunskap (NSK). Under hösten anordnande myndigheten ett seminarium för socialutskottets ledamöter där myndighetens arbete presenterades. Myndigheten har under året besökt ett tiotal regioner och landsting och i olika sammanhang presenterat sitt arbete. Myndigheten har under året också deltagit på bland annat Socialchefsdagarna, Kvalitetsregisterkonferensen och på Medicinska riksstämman. 4.2 UPPFÖLJNING AV GENOMSLAG Vårdanalys genomförde i början av året en mätning av genomslaget i media, omnämnanden i nationella beslutsunderlag samt en undersökning av målgruppernas syn på myndigheten och vårt arbete. Resultatet av dessa undersökningar redovisades översiktligt i årsredovisningen för En fördjupad resultatpresentation togs fram till den årliga mål- och resultatdialogen med Socialdepartementet. Under året beslutades en kommunikationsstrategi som ska implementeras i verksamheten under År 2016 ska även ett strategiskt arbete genomföras med syfte att definiera hur Vårdanalys ska följa upp sin verksamhet. I dagsläget är planen att genomslagsuppföljningen genomförs årligen och målgruppsundersökning vartannat år. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

38 36 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

39 Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

40 Verksamhetsområde 3 Kommunikation och externa relationer 38 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

41 5 Ekonomi 5.1 INDELNING OCH PRESTATIONER Vårdanalys styrelse har beslutat att indela verksamheten i tre verksamhetsområden: analys och granskning, uppföljning och utvärdering till följd av särskilda regerings - uppdrag samt kommunikation och externa relationer. Analys och granskning Prestationerna inom det här verksamhetsområdet är myndighetens rapporter och promemorior. Uppföljning och utvärdering till följd av särskilda regeringsuppdrag De främsta prestationerna inom det här verksamhetsområdet är myndighetens rapporter och promemorior. Kommunikation och externa relationer De främsta prestationerna inom det här verksamhetsområdet är myndighetens analysplan och seminarieverksamhet. I årsredovisningen redovisar vi intäkter, kostnader och prestationer fördelade på respektive verksamhetsområde. Prestationerna redovisar vi främst utifrån hur de har utvecklats i antal och kostnader Fördelning av gemensamma intäkter och kostnader på verksamhetsområde Vissa intäkter och kostnader är specifikt hänförbara till ett verksamhetsområde, till exempel bidragsintäkter, lönekostnader, konsultkostnader och tryckkostnader. Dem kallar vi direkta intäkter och kostnader. Andra intäkter och kostnader, till exempel finansiella intäkter, kostnader för lokaler, IT och stabsstöd, hör inte till något specifikt verksamhetsområde. Dem kallar vi indirekta intäkter och kostnader. I årsredovisningen fördelas de indirekta intäkterna och kostnaderna på de tre verksamhetsområdena utifrån den andel av direkta kostnader som respektive verksamhetsområde har stått för. Summan av intäkter och kostnader per verksamhetsområde stämmer överens med de totala intäkterna och kostnaderna för myndigheten. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning (64)

42 Ekonomi Redovisning av kostnader per prestation Kostnaderna för prestationerna i årsredovisningen avser hela prestationens livslängd, alltså inte bara kostnaderna under Det innebär att de totala kostnaderna som redovisas inom verksamhetsområdet även till viss del avser prestationer som kommer att redovisas under kommande år. Summan av kostnader per prestation stämmer därmed inte överens med de totala kostnaderna för myndigheten. De prestationer som redovisas i årsredovisningen finansieras antingen med anslagsmedel eller med bidrag. Kostnaden för de prestationer som finansieras med anslagsmedel redovisas uppdelat på direkta och indirekta kostnader. De indirekta kostnaderna är framräknade utifrån hur stor den direkta kostnaden för prestationen är i förhållande till de direkta kostnaderna för hela verksamhetsområdet. De prestationer som finansieras med bidrag påförs löpande under året en overheadkostnad med totalt 20 procent av det tilldelade bidraget. I årsredovisningen redovisar vi därför inte någon indirekt kostnad eftersom den ingår i overhead-kostnaden. 40 (64) Myndigheten för vård- och omsorgsanalys årsredovisning 2015

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2016 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2016 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Citera gärna ur skriften, men ange källa. Årsredovisningen finns även publicerad

Läs mer

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Agenda MYNDIGHETENS ROLL, UPPDRAG OCH ARBETSSÄTT UTMANINGAR ATT

Läs mer

Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen. Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015

Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen. Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015 Sjukt engagerad - en kartläggning av patient- och funktionshinderrörelsen Personcentrerad vård i praktiken 25 november 2015 Agenda Kort om Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bakgrund och syfte med

Läs mer

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2017 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2017 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Citera gärna ur skriften, men ange källa. Årsredovisningen finns även publicerad

Läs mer

Analysplan 2014 Analysplan 2014

Analysplan 2014 Analysplan 2014 Analysplan 2014 Citera gärna ur Vårdanalys publikationer, men ange alltid källa. Analysplanen finns även publicerad på www.vardanalys.se Beställning av Vårdanalys tryckta publikationer: registrator@vardanalys.se

Läs mer

Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin. Almedalen 30 juni 2015

Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin. Almedalen 30 juni 2015 Varierande väntan på vård Analys och uppföljning av den nationella vårdgarantin Almedalen 30 juni 2015 Vårdens tillgänglighet och väntetider är viktiga frågor Sjukvårdens legitimitet och förtroende Bristande

Läs mer

Årsredovisning 2014. Myndigheten för vårdanalys

Årsredovisning 2014. Myndigheten för vårdanalys Årsredovisning 2014 Myndigheten för vårdanalys Årsredovisning 2014 Myndigheten för vårdanalys Myndigheten för vårdanalys Grafisk Design och produktion: Les Creatives Sthlm Tryck: TMG Sthlm, Stockholm 2015

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Årsredovisning Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2018 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Årsredovisning 2018 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Citera gärna ur skriften, men ange källa. Årsredovisningen finns även publicerad

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Stöd på vägen En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Innehåll Uppdraget och vårt tillvägagångssätt Satsningens bakgrund Våra resultat och slutsatser Våra

Läs mer

Kunskapsstödsutredningen

Kunskapsstödsutredningen Kunskapsstödsutredningen QRC 17 oktober 2016 Bakgrund utredningen Vårt uppdrag Utredningen ska lämna förslag till hur ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården kan uppnås Syftet

Läs mer

Hur kan vi utforma morgondagens omsorg och skapa samordning i ett fragmenterat vård- och omsorgssystem? Dialogseminarium, Göteborgsregionens

Hur kan vi utforma morgondagens omsorg och skapa samordning i ett fragmenterat vård- och omsorgssystem? Dialogseminarium, Göteborgsregionens Hur kan vi utforma morgondagens omsorg och skapa samordning i ett fragmenterat vård- och omsorgssystem? Dialogseminarium, Göteborgsregionens kommunalförbund 16 september 2016 Det är vi som medverkar från

Läs mer

Hur kan prioriteringar i äldreomsorgen förbättras ur de äldres perspektiv?

Hur kan prioriteringar i äldreomsorgen förbättras ur de äldres perspektiv? Hur kan prioriteringar i äldreomsorgen förbättras ur de äldres perspektiv? Seminarium för KEFU 26 november 2015 Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Uppdrag att ur ett patient- brukar- och medborgarperspektiv

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

Omvärldsbevakning landsting

Omvärldsbevakning landsting Omvärldsbevakning landsting Jean Odgaard Innehållsförteckning Barnkonventionen, * 1 Kortare väntetider i cancervården, * 1 Nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

Lag utan genomslag. Utvärdering av patientlagen

Lag utan genomslag. Utvärdering av patientlagen Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014 2017 Agenda Uppdrag Frågeställningar Analysramverk Metod Resultat - huvudslutsats samt utveckling i delar Delförklaringar Rekommendationer Uppdrag: att

Läs mer

Årsredovisning 2013. Myndigheten för vårdanalys

Årsredovisning 2013. Myndigheten för vårdanalys Årsredovisning 2013 Myndigheten för vårdanalys Årsredovisning 2013 Myndigheten för vårdanalys Myndigheten för vårdanalys Grafisk Design och produktion: Les Creatives Sthlm Tryck: TMG Sthlm, Stockholm 2014

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter

Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Ett helhetsperspektiv på brukare uppföljning och överenskommelser Myndigheten för vård- och omsorgsanalys berättar om två rapporter Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Bildades 2011, cirka 40 medarbetare

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet

Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom hälso- och sjukvårdsområdet MOTIONSSVAR 2015-10-23 Vård och omsorg Sofia Tullberg Gunilla Thörnwall Bergendahl Motion 34 Nationell sammanhållen kunskapsstyrning Motion 71 Landstingen och regionerna ska utveckla sitt samarbete inom

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny oberoende granskningsmyndighet med ansvar för uppföljning och utvärdering av hälsooch sjukvården. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny oberoende granskningsmyndighet med ansvar för uppföljning och utvärdering av hälsooch sjukvården. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en ny oberoende granskningsmyndighet med ansvar för uppföljning och utvärdering av hälsooch sjukvården Dir. 2010:58 Beslut vid regeringssammanträde den 20 maj 2010 Sammanfattning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Regeringsbeslut III:8 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Lång väg till patientnytta Vårdanalys. Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet.

Lång väg till patientnytta Vårdanalys. Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet. Lång väg till patientnytta Vårdanalys Kunskapsstödsutredningen -Regeringskansliet nina.viberg@regeringskansliet.se Lång väg till patientnytta Vårdanalys 2015:7 Vissa positiva effekter men ett otillräckligt

Läs mer

Ständigt lärande. Jesper Olsson

Ständigt lärande. Jesper Olsson Ständigt lärande Jesper Olsson Var skapas värde Hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens värde skapas där patienter, brukare, närstående och personal möts i vardagen E-hälsa skapar värde när den (på

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Olivia Wigzell 2016-10-06 Vi ger den nationella bilden 2016-10-06 Socialchefsdagarna i Karlstad 2 Slutsatser från lägesrapport vård och omsorg

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Svensk sjukvård i en europeisk jämförelse. Bo Olsson, IKEM

Svensk sjukvård i en europeisk jämförelse. Bo Olsson, IKEM Svensk sjukvård i en europeisk jämförelse Bo Olsson, IKEM Svensk sjukvård - sämst i Norden ur ett patientperspektiv Sveriges tillbakagång som ledande sjukvårdsnation borde väcka frågor om radikalare åtgärder

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 14 december 2017 Standardiserade vårdförlopp SBU PM Kvalitetsregister Socialstyrelsen NSK-s Nationella riktlinjer Programråd Läkemedelsindustrin Föreskrifter

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN FoUrum arbetar med att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten i Jönköpings län. Verksamhetsidén är att långsiktigt och samordnat

Läs mer

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Riksrevisionen 114 90 Stockholm Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Bakgrund/inledning Riksrevisionens (RiR) slutrapport om statens styrning av vården bygger på tio

Läs mer

Uppdrag om förbättrad nationell uppföljning av hälso- och sjukvården

Uppdrag om förbättrad nationell uppföljning av hälso- och sjukvården t Regeringen Regeringsbeslut 2018-06-28 S2018/03916/FS (delvis) 1:14 Socialdepartementet Myndigheten för vård- och om sorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Uppdrag om förbättrad nationell uppföljning av

Läs mer

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48)

Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik vård ( SOU 2017:48) Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av Betänkandet Kunskapsbaserad och jämlik

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården. Dir. 2013:104

Kommittédirektiv. En nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården. Dir. 2013:104 Kommittédirektiv En nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården Dir. 2013:104 Beslut vid regeringssammanträde den 21 november 2013 Sammanfattning En nationell samordnare

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48 Sundbyberg 2017-10-20 Dnr.nr: S2017/03403/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Du har nu öppnat en presentation som innehåller:

Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Du har nu öppnat en presentation som innehåller: Information och förankringsmaterial avseende utvecklingsfrågor gällande kunskapsstyrning: organisation, aktiviteter och tankar framåt. NSK NSK-S Nuvarande

Läs mer

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk 1 april 2016, kl. 9-12 Fika och fotografering 10-10.20 Hur? Under 2015-2020 kommer nätverket att arbeta med de strategiska regionala frågorna enligt

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Socialstyrelsens fokusområden och framtida utmaningar inom hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens fokusområden och framtida utmaningar inom hälso- och sjukvården Socialstyrelsens fokusområden och framtida utmaningar inom hälso- och sjukvården Sara Johansson Generaldirektörens stab 2017-12-08 Hur kan Socialstyrelsen stödja ert arbete för en god och jämlik vård och

Läs mer

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm

Som. satsning på. Socialstyrelsen. inom. Inom. visass senast den I:4. implementering. Postadress Stockholm Regeringsbeslut 2012-05-24 I:4 S2012/3905/FS (delvis) Socialdepartementet 106 30 Stockholm Uppdrag om insatser inom området psykisk ohälsa Regeringens beslut Som ett led i regeringens satsning på insatser

Läs mer

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin

Sällsynta sjukdomar. 21 oktober Ulrika Vestin Sällsynta sjukdomar 21 oktober Ulrika Vestin Sjukvårdshuvudmännen växlar upp arbetet inom området sällsynta I december 2017 Överenskommelse mellan staten och SKL Tillsammans med Landsting och regioner

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17. Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Kommissionen för jämlik hälsa (S 2015:02) Dir. 2017:17 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 4 juni 2015 kommittédirektiv

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2013-12-09 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Riskanalys 3

Läs mer

Kommittédirektiv. ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården. Dir. 2015:127

Kommittédirektiv. ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården. Dir. 2015:127 Kommittédirektiv Ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården Dir. 2015:127 Beslut vid regeringssammanträde den 3 december 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9)

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2014-03-19 S2014/2639/SAM Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Statskontorets

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127)

Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Stockholm 2009-04-22 Socialdepartementet 103 37 Stockholm Remissvar: Patientens rätt Några förslag för att stärka patienternas ställning (SOU 2008:127) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Förstudie: Används läkares tid på ett effektivt sätt?

Förstudie: Används läkares tid på ett effektivt sätt? Förstudie: Används läkares tid på ett effektivt sätt? Vision 11 april 2013 Arbetsmaterial Om Vårdanalys 2 Arbetsmaterial Regeringsuppdrag Egeninitierade analysområden Egeninitierade analysområden och regeringsuppdrag

Läs mer

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015

Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård. Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Kunskapsstöd och uppföljning insatser inom primärvård Svensk Förening för Glesbygdsmedicin Hans Karlsson Pajala 26 mars 2015 Överenskommelse God och jämlik hälsa, vård och omsorg Samspel mellan staten,

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:6. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:6. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:7 Socialdepartementet 2015-06-25 S2015/4253/SAM S2015/04530/RS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:6 1bilaga Riksdagen

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-05-25 Dnr.nr: S2016/00212/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s. r e gis trätor @re ger ingska nsliet.se s.fs@regeringskansliet.se Effektiv vård (SOU

Läs mer

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården

Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringsbeslut III:5 2015-03-05 S2015/1659/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att följa och utvärdera satsningen på att korta väntetiderna i cancervården Regeringens beslut

Läs mer

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2017 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2016-11-21 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Utgångspunkt för granskningsarbetet

Läs mer

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten

Patientens övergångar. Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten Patientens övergångar Framgångsfaktorer för att identifiera och implementera arbetssätt som ökar patientsäkerheten 1 Samordning vid patientens övergångar en välkänd brist i svensk hälso- och sjukvård Samordnad

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor. Dir. 2013:33. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för folkhälsofrågor Dir. 2013:33 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Från medel till mål. att organisera och styra mot en samordnad vård och omsorg ur ett patient- och brukarperspektiv

Från medel till mål. att organisera och styra mot en samordnad vård och omsorg ur ett patient- och brukarperspektiv Från medel till mål att organisera och styra mot en samordnad vård och omsorg ur ett patient- och brukarperspektiv Agenda Samordningen brister i vården och omsorgen Så här har analysen genomförts Organisera

Läs mer

Tillsammans för att möta socialtjänstens behov

Tillsammans för att möta socialtjänstens behov Tillsammans för att möta socialtjänstens behov Olivia Wigzell, Socialstyrelsen Malin Ekman Aldén, Myndigheten för delaktighet Ethel Forsberg, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Janna Valik,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14

Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU 2015:14 2015-05-24 Sändlista: Thomas Hedmark, avdelningen för Arbetsliv och juridik, Sveriges Läkarförbund. Remissvar: Sedd, hörd och respekterad - ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården, SOU

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Regionens utmaning Medarbetares behov av kunskap från olika nivåer: Arbetsplatsens instruktioner Organisationens

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014

En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 PM 2014: RVII (Dnr 001-450/2014) En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst (Ds 2014:9) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 19 juni 2014 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering

NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering NSK, fjärde steget och tankar kring behov och prioritering Tony Holm, samordnare för Nationella Samverkansgruppen för Kunskapsstyrning tony.holm@skl.se, 070-540 5670 Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Nutritionsdagen 2015

Nutritionsdagen 2015 Nutritionsdagen 2015 Agneta Andersson Sveriges Kommuner och Landsting agneta.andersson@skl.se Nutritionsdagen 5 maj i Umeå Föreskrift om förebyggande av och behandling vid undernäring Vad svarade SKL:

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer