Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern. Omfattning 17-28

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern. Omfattning 17-28"

Transkript

1 Servicenämnden Tid Onsdagen den 17 februari 2016 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern Omfattning ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson (S) Anne-Katrin Foss (S) Nura Mahmutagic (S) Jashar Gashi (S) Alexander Critén (M) Magnus Jernetz Gustavsson (M) Krister Thornberg (SD) Ersättare Bert Pettersson (S) Junita Karlsson (KD) Övriga Benny Wennberg, förvaltningschef Tomas Lexinger, produktionschef Robert Carlsson, IT-chef Maria Kleveborn, upphandlingschef Yvonne Norman, ekonom Martina Adiels Balk, kvalitets- och miljösamordnare Gunilla Svensson, fastighetschef Christina Karlberg, administrativ chef Björn Hedbäck, supportchef Thomas Eidrup, projektledare Patrik Ohlsson, ekonom Lamine Cissokho Anslaget på kommunens anslagstavla den 25 februari 2016

2 2 (10) Sekreterare Anna Sandstedt Justeras Ingemar Einarsson ordförande Alexander Critén

3 3 (10) 17 från chefer Närvarande verksamhets- och enhetschefer informerar om vad som är på gång inom deras respektive ansvarsområde. 18 Skrivelse - Utveckla parker och grönytor med donationer och sponsring SFN 2015/0792 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Skrivelse till servicenämnden Bakgrund Servicenämndens ledamöter från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har gjort en skrivelse till nämnden där de vill ge serviceförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på områden där man ser det möjligt att direkt implementera konceptet om donationer inom park och grönytor samt att ta fram förslag på riktlinjer för donationer inom park och grönytor. Redan 2003 svarade kommunfullmäktige på en liknande motion från Kristdemokraterna och därefter fick kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för sponsring av kommunal verksamhet. Kommunfullmäktige beslutade dock den 17 december 2007 ( 225) att det inte var aktuellt att ta fram någon policy för sponsring av kommunal verksamhet. Istället beslöts att varje nämnd/förvaltning i varje enskilt fall får besluta om eventuell sponsring. Yttrande Förvaltningen har konsulterat kommunens jurist för att få vägledning om vad som är tillåtet när det gäller donationer och sponsring. om sponsring är en fråga som skulle kunna anses beröra verksamhetens inriktning, omfattning eller kvalitet och som därför inte får delegeras från nämnden enligt 6 kap 34 kommunallagen. Grunden för sponsring av kommunal verksamhet finns reglerad i kommunallagen, som säger att hänsyn skall tas till de kommunalrättsligt fundamentala principerna om objektivitet (saklighet och opartiskhet; inga ovidkommande hänsyn får tas och man får inte gynna eller missgynna någon)

4 4 (10) och likställighet (kommunen skall behandla sina medlemmar lika om det inte finns sakliga skäl för något annat). Skillnaden mellan sponsring och enskilda personers mindre donationer är att de senare ofta inte är förknippade med villkor eller krav på motprestation. Serviceförvaltningen är positivt inställd till att ta emot donationer och gåvor som bidrar till den gemensamma livsmiljön, förutsatt att vi kan tacka nej om kraven på motprestation inte uppfyller kommunallagens riktlinjer kring objektivitet och likställighet eller om underhållsbehoven av donationen blir alltför stora. Donationen måste också passa in i samhällsbyggnadskontorets gestaltningsprogram för Kalmar. När det gäller donation av konstverk hanteras de redan idag av kultur- och fritidsnämnden. Däremot är det inte helt oproblematiskt ur juridisk synvinkel att enskilda personer ska dela med sig av sin tid och sitt arbete genom att öka tillgängligheten på kommunal mark. Enligt juristen skulle det kunna klassas som åverkan. Markägaransvaret är strikt i svensk lagstiftning. Kommunen kan således aldrig frånsäga sig sitt ansvar gentemot tredje man oavsett vem som utför praktisk skötsel. Dessutom kan det även mot utföraren finnas ansvarshänsyn att beakta. Var går gränsen mellan ideellt arbete och arbetsgivaransvar för till exempel arbetsmiljö? Om man vill öka invånarnas lokala engagemang för att skapa en grönare och mer attraktiv stad måste det regleras i avtal med tydligt uppdrag och tidsomfattning. Dessutom måste det också finnas rutiner för kontroll efteråt. Överläggning Kajsa Hedin (M) yrkar bifall till skrivelsen. Kajsa föreslår även att en rutin ska upprättas hur man ska hantera frågor kring sponsrings- och donationsärenden. När överläggningen avslutats frågar ordföranden först om nämnden vill besluta enligt förvaltningens förslag eller bifalla förslaget i skrivelsen. Han finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Därefter frågar ordföranden om nämnden vill bifalla eller avslå Kajsa Hedins förslag att upprätta en rutin kring hur man ska hantera frågor kring sponsringsoch donationsärenden. Han finner att nämnden avslår Kajsas förslag. Servicenämnden beslutar att i dagsläget inte ta fram några förslag på områden som privatpersoner/föreningar kan sköta. Nämnden beslutar också att inte ta fram några riktlinjer för donationer eller sponsring. Varje donation måste behandlas separat samt regleras i avtal med tydligt uppdrag, tidsomfattning och rutiner för kontroll. Däremot är servicenämnden positiv till att uppmuntra donationer och andra enskilda engagemang. Reservation Kajsa Hedin (M) reserverar sig mot beslutet och lämnar följande reservation: Vi såg en möjlighet, men majoriteten och förvaltningen valde att se hinder.

5 5 (10) Vi tycker att enskilda, organisationer och företag ska kunna få bidra till vår gemensamma miljö, om de vill. Reser vi till andra städer utomlands kan vi kanske slå oss ned i en parksoffa med en liten skylt att den är skänkt av den och den. Och vi kan möta planteringar och små trädgårdar som initiativrika boendegrupper anlagt och sköter på sin fritid, för att liva upp sin boendemiljö. Enskilda människor och människor i förening blir aktivt delaktiga i ett områdes framtid. Sådant skildras ofta mycket positivt när svenska journalister gör reportage. Sådant sker också här i Kalmar. Märkena längs med träbron från ravelinen in till Kvarnholmen kan fortfarande läsas, även om de mörknat med åren. Och vi såg möjligheten att tex företagare skulle kunna spola allmänna isbanor utan kostnad för kommunen, mot att det får stå en skylt bredvid som berättar vem som varit där. Boende i Kalmars ytterområden kanske skulle vilja ta ansvar för att röja eller göra snyggt i ett buskområde. Trevnaden i boendet skulle öka, och människor få chans att lära känna varandra bättre. Men om man inte kan hitta en praktisk lösning, en rutin för ett sådant projekt skulle det kunna klassas som åverkan kan vi läsa i svaret. Det som dessutom är anmärkningsvärt är att majoriteten inte kunde ställa sig bakom att vi tar fram riktlinjer för hur man ska hantera ärenden som gäller sponsring eller donationer. Varje ärende skall hanteras individuellt men det finns ingen riktlinje som säger hur. Det skapar merarbete för den tjänsteman som får en förfrågan och det gör att vi inte kan vara säkra på att förslagen som kommer behandlas lika. Oavsett vad man anser om sponsring och donationer i kommunal verksamhet så bör en riktlinje för hantering av dessa frågor tas fram. 19 Motion från Kajsa Hedin (M) Utred möjlighet och konsekvens av ett kommunförbund för IT-service SFN 2015/0952 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Motion från Kajsa Hedin (M) Utred möjlighet och konsekvens av ett kommunförbund för IT-service Bakgrund Den inkomna motionen beskriver ett behov av samverkan från de mindre kommunerna i länet, att IT-stödet blir en allt viktigare faktor för samtliga verksamheter där investeringar och IT-drift driver betydande resursåtgångar. För att dela på investeringarna samt att underlätta vardagen för och stötta de mindre kommunerna föreslås det att Kalmar kommun låter utreda vilka möjligheter och konsekvenser ett gemensamt kommunförbund inom ITservice innebär.

6 6 (10) Kalmar kommun samverkar idag med övriga kommuner i länet inom Itområdet genom LänsITrådet, en länsgemensam arbetsgrupp bestående av ITchefer, IT-strateger och verksamhetutvecklare från kommuner, landsting och regionförbund. Rådet träffas regelbundet och diskuterar gemensamma utmaningar kopplat till den dagliga driften men även till den regionala digitala agendan. Idag bedrivs arbeten inom bland annat gemensam e-tjänsteplattform samt en utredning om gemensam licenshantering. Enligt en utredning som jurister på uppdrag från Cesam Öst utfört så kommer de nya regelverk om upphandling som kommer under 2016 att öppna upp för samverkan på ett bättre sätt än tidigare då tolkningen möjliggör köp mellan kommuner utan upphandling. Om detta håller så kommer även möjligheterna för kommunerna i Kalmar län att samverka förenklas avsevärt. Förslag för att ytterligare stärka samverkan är på agendan för kommunchefsgruppen där LänsITrådet lämnat förslag på verksamhetsplan 2016 som innehåller bland annat ett förslag att utreda hur en gemensam IT-drift skulle kunna hanteras och i det arbetet utreda lämpliga organisationsformer. Att sätta en organisation för samverkan skulle förenkla arbetet med att stärka kvalitet och robusthet inom IT-området då vi skulle kunna dela på befintlig kompetens och investeringar över organisationsgränserna istället för att var och en ska ansvara för sitt och på så vis stärka både personlig utveckling, säkra IT-drift och arbeta med gemensamma utvecklingsprojekt på en högre nivå än idag. Överläggning Kajsa Hedin (M) yrkar bifall till motionen. Efter överläggningen frågar ordföranden om nämnden vill besluta enligt förvaltningens förslag eller bifalla motionen. Han finner att nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar att servicenämndens yttrande utgör svar på motionen. Reservation Kajsa Hedin (M) reserverar sig mot beslutet och lämnar följande reservation: Trots att det svar jag fick på min motion var positivt och informativt, vill jag reservera mig mot beslutet att endast besvara motionen. Det viktiga är att vi gör det lättare att samarbeta över kommungränser i IT-frågor, inte i vilken form samarbetet sker. Jag såg ett bildande av ett kommunförbund för IT-verksamhet som en lösning. Genom det skulle det bli billigare att köpa och utveckla nya IT-lösningar, och det skulle bli enklare att exempelvis rekrytera kvalificerad personal. Redan nu sköts ju gymnasieutbildningar och avfallshantering genom liknande kommunförbund. Finns det enklare och billigare lösningar att organisera sig på inom räckhåll, så är det det man ska satsa på. Men för mig är det en självklarhet att man utreder olika alternativ för att veta att man väljer rätt lösning.

7 7 (10) 20 Årsrapport 2015 inklusive måluppföljning SFN 2016/0067 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Årsrapport 2015 Bakgrund Förvaltningen har tagit fram ett förslag till årsrapport för Årsrapporten ska vara behandlad senast på nämndens sammanträde i februari. Väsentliga händelser och ändrade förutsättningar samt strategiska framtidsfrågor belyses för de olika verksamheterna. Övergripande för förvaltningen finns också sammanfattning av strategiska framtidsfrågor och riskanalys. Årsrapporten utgör budgetunderlag inför budget Det ekonomiska resultatet redovisas och analyseras. Serviceförvaltningens verksamheter redovisar en nettokostnad på 221,3 miljoner kronor som jämfört med en nettobudgetram på 233 miljoner kronor innebär ett resultat på 11,7 miljoner kronor bättre än budget. Årsrapporten sammanfattar också utfallet av de nämndsmål, aktiviteter och uppdrag som förvaltningen arbetat med under året. Servicenämnden beslutar att godkänna årsrapporten 2015 inklusive måluppföljning och till kommunstyrelsen överlämna handlingen, som budgetunderlag inför budget 2017 med särskilt fokus på de övergripande strategiska framtidsfrågorna och riskanalys för förvaltningen. 21 uppdrag giftfri miljö Gunilla Svensson och Maria Kleveborn informerar nämnden om att ett arbete för giftfri förskolemiljö har påbörjats. Daniel Jönsson på samhällsbyggnadskontoret är projektledare. Från serviceförvaltningen är fastighet, kost och lokalvård berörda. Arbetet ska leda fram till en handlingsplan för giftfri förskolemiljö.

8 8 (10) 22 utveckling av kommunens bilpool Thomas Eidrup informerar om arbetet med att skapa en ny, större, gemensam, kommunal fordonspool i Kalmar kommun med koppling till delbilspoolen. I dagsläget finns centralt 30 bokningsbara kommunbilar. Vi är sedan tre år tillbaka medlemmar i delbilspoolen som har fem partnerföretag: Kalmar kommun, Kalmar Energi, Kalmar läns museum, HSB Sydost och Glebes. Totalt har delbilspoolen 167 användare. Syftet med en ny, större, gemensam fordonspool är att få ökad användningsgrad av de kommunala fordonen, möjlighet till att minska kommunens bilinnehav, ökad flexibilitet när alla bilar (och cyklar) bokas i samma system, miljöfördelar och enklare för förvaltningarna att se sina verkliga kostnader för bilarna. Bilpoolen ska innehålla ett succesivt ökande antal elbilar. Flera elbilar ska vara tillgängliga för allmänheten genom avtal med bilpoolföretag. En utvecklingsidé är att etablera centrala hubbar för att kunna samutnyttja bilar. För ökad tillgänglighet ska också kommunanställda kunna erbjudas förmånligt privat användande av de elbilar som är tillgängliga för allmänheten genom delbilspoolen. 23 Piren (nytt socialt intranät) Christina Karlberg informerar kort om Piren, kommunens nya sociala intranät. Pirens startades upp den 2 februari och ger alla anställda en större möjlighet att medverka i informationsutlägget.

9 9 (10) 24 Kontaktpolitiker Christina Karlberg informerar nämnden om förslag att utse kontaktpolitiker för våra olika verksamheter. Till nästa nämnd tas förslag till regelverk för kontaktmannaskap fram. 25 från förvaltningschefen Benny Wennberg informerar nämnden om aktuella ärenden på förvaltningen. 26 Delegationsbeslut SFN 2016/0002 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Följande delegationsbeslut anmäls den 17 februari Anställningsbeslut: Walaiphat Rueangthananwong, ekonomibiträde, tillsvidare Tillståndsärenden enligt ordningslagen januari 2016 Trafikärenden D14-D28 Nyttoparkeringskort K363-K364 Grävtillstånd januari 2016 Servicenämnden godkänner redovisningen av anmälda delegationsbeslut.

10 10 (10) 27 Kännedomsärenden SFN 2016/0003 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Följande ärenden anmäls den 17 februari Presidieprotokoll från Protokoll serviceförvaltningens centrala samverkansgrupp Protokoll sf support lokala samverkan Lista upphandlingar tom Servicenämnden godkänner redovisningen av anmälda kännedomsärenden. 28 Övriga frågor Tomas Lexinger informerar nämnden om förslag till revidering av de lokala ordningsföreskrifterna för Kalmar kommun, främst avseende ambulerande försäljning. Förvaltningen skickar förslaget på remiss till polisen och Kalmar City.

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern Omfattning 149-160 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl. 09:00-12:45 Plats Magistern Omfattning 1-15 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Nura Mahmutagic (S), tjänstgörande

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern. Omfattning 53-67

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern. Omfattning 53-67 Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern Omfattning 53-67 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen. Omfattning 71-87

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen. Omfattning 71-87 Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen Omfattning 71-87 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 74-87 Jashar Gashi (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen. Omfattning 29-44

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen. Omfattning 29-44 Servicenämnden Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen Omfattning 29-44 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Junita Karlsson (KD) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 15:30-17:20 Plats Hotell Statt, Karlskrona. Omfattning 59-70

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 15:30-17:20 Plats Hotell Statt, Karlskrona. Omfattning 59-70 Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 15:30-17:20 Plats Hotell Statt, Karlskrona Omfattning 59-70 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Servicenämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 13:00 16:40 Plats Stensberg Omfattning 141-154 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 141 147, 149 Mikael Lindberg

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern. Omfattning 74-86

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern. Omfattning 74-86 Servicenämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern Omfattning 74-86 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 75-86 Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 mars 2017 kl. 13:00 17:10 Plats Magistern. Omfattning 25-38

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 mars 2017 kl. 13:00 17:10 Plats Magistern. Omfattning 25-38 Servicenämnden Tid Onsdagen den 29 mars 2017 kl. 13:00 17:10 Plats Magistern Omfattning 25-38 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 oktober 2016 kl. 13:00-17:00 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 oktober 2016 kl. 13:00-17:00 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 26 oktober 2016 kl. 13:00-17:00 Plats Magistern Omfattning 119-134 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 13:00-16:20 Plats KS-salen. Omfattning 1-13

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 13:00-16:20 Plats KS-salen. Omfattning 1-13 Tid Onsdagen den 25 januari 2017 kl. 13:00-16:20 Plats KS-salen Omfattning 1-13 ande Kajsa Hedin (M), ordförande Nura Mahmutagic (S) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson (S) Anne-Katrin

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 oktober 2017 kl. 13:00 17:33 Plats KS-salen. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 oktober 2017 kl. 13:00 17:33 Plats KS-salen. Omfattning Tid Onsdagen den 25 oktober 2017 kl. 13:00 17:33 Plats KS-salen Omfattning 110-123 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 110-112, 115, 117 Mikael Lindberg (S) 110-111,

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 april 2016 kl. 13:00-16:25 Plats Magistern. Omfattning 45-58

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 april 2016 kl. 13:00-16:25 Plats Magistern. Omfattning 45-58 Servicenämnden Tid Onsdagen den 27 april 2016 kl. 13:00-16:25 Plats Magistern Omfattning 45-58 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Nura Mahmutagic (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

3 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Beslutsärende (handlingar bifogas, 3 sid) Föredragande: Benny Wennberg

3 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Beslutsärende (handlingar bifogas, 3 sid) Föredragande: Benny Wennberg 1(16) Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 15:30 Plats Hotell Statt, Karlskrona Enligt uppdrag Anna Sandstedt Föredragningslista 1 Dagordning/övriga frågor/justering 2 Motion från Carl-Henrik

Läs mer

Servicenämnden. Taxa för parkering UTDRAG Dnr SFN 2016/0703. Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Karta parkeringszoner

Servicenämnden. Taxa för parkering UTDRAG Dnr SFN 2016/0703. Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse Karta parkeringszoner UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-08-31 93 Taxa för parkering Dnr SFN 2016/0703 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2016-08-19 Karta parkeringszoner Bakgrund Kalmar kommun har som avsikt att införa

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 september 2016 kl. 13:00-16:30 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 september 2016 kl. 13:00-16:30 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 september 2016 kl. 13:00-16:30 Plats Magistern Omfattning 107-118 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Magnus Jernetz Gustavsson (M) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 juni 2017 kl. 13:00 17:25

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 juni 2017 kl. 13:00 17:25 Servicenämnden Tid Onsdagen den 21 juni 2017 kl. 13:00 17:25 Plats Magistern Omfattning 68-81 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk.

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-21 69 Motion från Thoralf Alfsson (SD) - angående Kalmar kommuns vindkraftverk. Dnr SFN 2017/0153 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2017-06-08. Motion från Thoralf

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 09:00-12:50 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 09:00-12:50 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 21 oktober 2015 kl. 09:00-12:50 Plats Magistern Omfattning 114-132 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Nura Mahmutagic

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 13:00 16:15 Plats Magistern. Omfattning 39-52

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 13:00 16:15 Plats Magistern. Omfattning 39-52 Servicenämnden Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 13:00 16:15 Plats Magistern Omfattning 39-52 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri

Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-05-06 KS 2015/0147 Kommunfullmäktige Motion från SD om lokala ordningsföreskrifter angående tiggeri Förslag till beslut Kommunfullmäktige avslår

Läs mer

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-05-25 60 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Dnr SFN 2016/0207 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2016-04-19 Motion från Liberalerna

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 20 december 2017 kl. 13:00 16:45 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 20 december 2017 kl. 13:00 16:45 Plats Magistern. Omfattning Tid Onsdagen den 20 december 2017 kl. 13:00 16:45 Plats Magistern Omfattning 141-157 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 januari 2018 kl. 13:00-15:20 Plats KS-salen. Omfattning 1-14

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 januari 2018 kl. 13:00-15:20 Plats KS-salen. Omfattning 1-14 Servicenämnden Tid Onsdagen den 31 januari 2018 kl. 13:00-15:20 Plats KS-salen Omfattning 1-14 ande Johanna Petersson (C), ordförande Magnus Jernetz Gustavsson (M) Nura Mahmutagic (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 maj 2015 kl. 09:00-13:00 Plats Magistern. Omfattning 60-73

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 maj 2015 kl. 09:00-13:00 Plats Magistern. Omfattning 60-73 Servicenämnden Tid Onsdagen den 27 maj 2015 kl. 09:00-13:00 Plats Magistern Omfattning 60-73 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Magnus Jernetz Gustavsson (M) Nura Mahmutagic (S) Sven-Erik Ekblad (S)

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00 16:55 Plats KS-salen. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00 16:55 Plats KS-salen. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 21 november 2018 kl. 13:00 16:55 Plats KS-salen Omfattning 125-140 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 augusti 2016 kl. 13:00-16:45 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 augusti 2016 kl. 13:00-16:45 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 31 augusti 2016 kl. 13:00-16:45 Plats Kommundelssalen Ljungbyholm Omfattning 88-106 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Matthias Erixon

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 16:38 Plats Gåsen, Stagneliusgatan 31. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 16:38 Plats Gåsen, Stagneliusgatan 31. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 16:38 Plats Gåsen, Stagneliusgatan 31 Omfattning 107-124 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Jashar Gashi (S)

Läs mer

Motion från Thoralf Alfsson (SD) angående redovisning. av det ekonomiska resultatet för kommunens vindkraftverk.

Motion från Thoralf Alfsson (SD) angående redovisning. av det ekonomiska resultatet för kommunens vindkraftverk. UTDRAG 1 (3) 32 Motion från Thoralf Alfsson (SD) angående redovisning av det ekonomiska resultatet för kommunens vindkraftverk. Dnr SFN 2018/0051 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2018-03-07 Motion från

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Beslutsattestanter serviceförvaltningen 2017

Beslutsattestanter serviceförvaltningen 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2016-12-02 SFN 2016/0918 0480-45 05 16 Servicenämnden Beslutsattestanter serviceförvaltningen 2017 Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar

Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2015-11-25 Servicenämnden 135 Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar Dnr SFN 2015/0902 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2015-11-12 Regler för bidrag för

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Motion från Nya Moderaterna: Gör SMS-parkering ännu lättare

Motion från Nya Moderaterna: Gör SMS-parkering ännu lättare UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2012-12-12 Servicenämnden 168 Motion från Nya Moderaterna: Gör SMS-parkering ännu lättare Dnr SFN 2012/0779 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2012-11-27 Motion från

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Tid Onsdagen den 25 september 2019 kl. 13:00 15:25 Plats Magistern Omfattning 101-119 ande Johanna Petersson (C), ordförande Christopher Dywik (KD), 1:e vice ordförande Ola Erlandsson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2018 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Beslutsattester serviceförvaltningen uppdatering

Beslutsattester serviceförvaltningen uppdatering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2017-03-14 SFN 2017/0102 0480-45 05 16 Servicenämnden Beslutsattester serviceförvaltningen 2017 - uppdatering Förslag till beslut Serviceförvaltningen

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen. Omfattning 103-119

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen. Omfattning 103-119 Servicenämnden Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen Omfattning 103-119 ande Dzenita Abaza (S), ordförande 103-113 Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande, ordf 114-119 Patricia

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl. 13:00 16:15 Plats KS-salen. Omfattning 31-44

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl. 13:00 16:15 Plats KS-salen. Omfattning 31-44 Tid Onsdagen den 21 mars 2018 kl. 13:00 16:15 Plats KS-salen Omfattning 31-44 ande Johanna Petersson (C), ordförande Junita Karlsson (KD) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson (S)

Läs mer

3 Medborgarförslag om parkbänkar vid Folkets park. Beslutsärende (handlingar bifogas, 2 sid) Föredragande: Gunilla Svensson

3 Medborgarförslag om parkbänkar vid Folkets park. Beslutsärende (handlingar bifogas, 2 sid) Föredragande: Gunilla Svensson KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Servicenämnden Tid Onsdagen den 31 januari 2018 kl. 13:00 Plats KS-salen Enligt uppdrag Marcus Kindahl (0480-45 05 18) Föredragningslista 1 Dagordning/övriga frågor/justering

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 februari 2018 kl. 13:00 16:55 Plats Magistern. Omfattning 15-30

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 februari 2018 kl. 13:00 16:55 Plats Magistern. Omfattning 15-30 Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 februari 2018 kl. 13:00 16:55 Plats Magistern Omfattning 15-30 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2011-08-23 Sammanträdestid kl 14.00 15.45 Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson (förste

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Sammanträdesrum Backa, stadshuset kl. 10:00-14:00 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Marianne Hedkvist Justeringens plats och tid Fastighets-

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 9:00-13:00 Plats Magistern. Omfattning 29-47

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 9:00-13:00 Plats Magistern. Omfattning 29-47 Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 mars 2015 kl. 9:00-13:00 Plats Magistern Omfattning 29-47 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Servicenämnden Tid Onsdagen den 30 maj 2018 kl. 13:00 17:05 Plats Magistern Omfattning 59-74 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Nura Mahmutagic (S) Sven-Erik Ekblad

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 14:00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Birgitta Jönsson (S), ordf Fredrik Jönsson (C), vice ordf Teddy Nilsson (SD) Olof Röstin (M) Torbjörn Ekelund

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl

Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl S ammanträdespro to ko 11 1(10) Plats och tid ande Kommunhuset, sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9 i Ljungby, onsdagen den 27 maj 2015 kl. 8.00-12.00 Bo Ederström (M) ordförande Thomas Ragnarsson (M)

Läs mer

Medborgarförslag om att snarast avveckla Salve som boplats för EU-medborgare

Medborgarförslag om att snarast avveckla Salve som boplats för EU-medborgare TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-11-22 KS 2016/0603 Kommunfullmäktige Medborgarförslag om att snarast avveckla Salve som boplats för EU-medborgare Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 november 2017 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 november 2017 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 29 november 2017 kl. 13:00-17:20 Plats Magistern Omfattning 124-140 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 129-133 Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (14) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2016-08-29 Plats Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Tid Måndagen den 29 augusti, kl. 19.00 20.40 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav

Läs mer

Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar

Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-12-22 KS 2014/0424 Kommunfullmäktige Motion från Birgitta Nordlöw (FP) om sällskapsdjur på äldreboende i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 september 2015 kl. 9:00-12:45 Plats Ungdomshuset UNIK. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 september 2015 kl. 9:00-12:45 Plats Ungdomshuset UNIK. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 30 september 2015 kl. 9:00-12:45 Plats Ungdomshuset UNIK Omfattning 100-113 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande, ej 103 Mikael Lindberg

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla.

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS. Justering av Socialnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. 1 Plats och tid Borgmästaren 09:00-11:30 ande ledamöter Övriga närvarande ersättare tjänstemän Utses att justera Maritza Villanueva Contreras (V) Lars Kempe (S) Gunilla Nilsson (S) Alf Söderlund (S) ersätter

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

Beslutsattestanter serviceförvaltningen uppdatering

Beslutsattestanter serviceförvaltningen uppdatering TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2019-01-07 SFN 2019/0005 0480-450518 Servicenämnden Beslutsattestanter serviceförvaltningen 2019 - uppdatering Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden.

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-06-15 54 Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. Dnr ON 2017/0064 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr

UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2019-04-17 Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr SFN 2019/0046 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2019-03-07

Läs mer

2. Information angående verksamhetsplan 2020 Föredragande: Anna Thore, ordförande vatten- och miljönämnden.

2. Information angående verksamhetsplan 2020 Föredragande: Anna Thore, ordförande vatten- och miljönämnden. KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Vatten- och miljönämnden Tid Torsdagen den 25 april 2019 kl. 13:00 Plats KS-salen Enligt uppdrag Oliver Wykman Föredragningslista Ärenden för behandling 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 september 2018 kl. 13:00 17:02 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 26 september 2018 kl. 13:00 17:02 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 26 september 2018 kl. 13:00 17:02 Plats Magistern Omfattning 88-106 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 88 94, 96-97 Mikael Lindberg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Ajournering: kl. 14:10-14:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Ajournering: kl. 14:10-14:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15:00 Ajournering: kl. 14:10-14:20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S) ordf Fredrik Jönsson (C) vice ordf Teddy

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Kommunfullmäktige PROTOKOLL. Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 14:15-14:45 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 138-140 ande Roger Kaliff (S), ordförande Ann-Marie Engström (S),

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-31 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl 13.30-15.45 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset lokal 2:3, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C)

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C) 1(6) Plats och tid Rådhussalen, Rådhuset, kl. 08:30-10:50 Beslutande Ledamöter Fredrik Nordström (S), Ordförande Håkan Ehn (S), 1:e vice ordförande Ylva Pettersson (M), 2:e vice ordförande Martin Johansson

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl SFN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl SFN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2019-01-22 SFN 2019/0002 0480-450518 Servicenämnden Anmälningsärenden Information Servicenämnden lägger redovisade anmälningsärenden till

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

1(14) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden

1(14) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden 1(14) Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 16:00 19:00 ande Ledamöter Ersättare Ann-Christin Holgersson (S), Ordförande Sven Åke Möll (S), 1:e vice ordförande Maria Nilsson (KD), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-10-18 Sid: 96 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Margretetorp Gästgifvaregård kl 13.00 16.40 Beslutande Övriga deltagande Alexander Josefsson (M) Ordförande Daniel

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, Sävsjö, onsdagen den 24 januari 2018 kl 14.00-17.00 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S) ordförande, Fredrik Håkansson (KD) förste

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd

Sammanträdesdatum 2011-05-31. Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2011-05-31 14 (33) 139 Dnr 2011/105 Skrivelse från kommunens revisorer angående handläggning av evenemangsstöd INLEDNING

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl. 13:00-16:50

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl. 13:00-16:50 Tid Onsdagen den 14 december 2016 kl. 13:00-16:50 Plats KS-salen Omfattning 151-165 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla

Läs mer

Service- och tekniknämnden

Service- och tekniknämnden Service- och tekniknämnden 2007-01-11 3 Plats och tid Pelarsalen, Safiren, kl 15.00-17.00 Beslutande Pat Werner (s), Sten Holmgren (c), Berit Göthberg (s), Christer Ekstrand (s), Maj-Britt Staaf (s), Claes

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer