Ordfs textförslag daterad /06 LIMITE ENT 104, ENV 417, CODEC 789

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordfs textförslag daterad /06 LIMITE ENT 104, ENV 417, CODEC 789"

Transkript

1 PM Till riksdagen Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet Enheten för miljökvalitet Förslag till avgaskrav för lätta bilar och tillgång till reparationsinformation för oberoende bilverkstäder (Euro 5) Dokumentbeteckning Ordfs textförslag daterad /06 LIMITE ENT 104, ENV 417, CODEC 789 KOM (2005) 683 Konsekvensanalys SEC (2005) 1745 WD-09/06/06 Sammanfattning Ordförandens förslag innehåller nya krav för typgodkännandet av lätta bilar (personbilar och godstransportbilar) samt reservdelar med avseende på utsläpp, Euro 5. Vidare omfattar kraven nya bestämmelser om överensstämmelse efter ibruktagande, hållbarheten hos utsläppsbegränsande anordningar, system för omborddiagnos, mätning av bränsleförbrukning och tillgång till reparationsinformations- och underhållsinformation. Under förhandlingarna har en majoritet av medlemsstaterna kommit överens om att komplettera förslaget med en ny kravnivå för kväveoxider från dieselbilar, Euro 6. Sverige välkomnar förslaget till nya krav för typgodkännande, men har synpunkter på Euro 6-kravens omfattning och ikraftträdande. Sverige anser att Euro 6 även bör omfatta en skärpning av gränsvärdet för partiklar och gränsvärdet för kväveoxider för bensinbilar. Vidare anser Sverige att Euro 6 bör träda ikraft mycket tidigare än 5 år efter Euro 5. En viktig svensk ståndpunkt som finns med i förslaget är att nya bilar som helt eller delvis kan drivas med alternativa bränslen ska

2 2 typgodkännas med det alternativa bränslet som referensbränsle, såsom biodiesel, biogas och etanol. I Förslaget 1. Innehåll Kapitel 1 - Syfte, tillämpningsområde och definitioner Artikel 1 Syfte I denna förordning fastställs krav för typgodkännandet av lätta bilar (personbilar och godstransportbilar) samt reservdelar med avseende på utsläpp, så kallade Euro 5-krav. Vidare fastställs nya bestämmelser om överensstämmelse efter ibruktagande, hållbarheten hos utsläppsbegränsande anordningar, system för omborddiagnos, mätning av bränsleförbrukning och tillgång till reparations- och underhållsinformation. Artikel 2 Tillämpningsområde Förordningen ska tillämpas på lätta bilar med en maximal vikt på högst 3500 kg enligt kategori M1, M2, (personbilar) samt kategori N1 och N2 (lätta godstransportbilar). Artikel 3 - Definitioner Förordningen fastställer ett flertal definitioner. Kapitel 2 Krav vid typgodkännande Artikel 4 Tillverkarnas skyldigheter Tillverkaren ska se till att alla fordon överensstämmer med bestämmelserna i denna förordning. I bilaga I anges gränsvärdena för utsläpp. Det innebär också att tillverkaren ska se till att typgodkännandeförfarandena för kontroll av produktionsöverensstämmelse, hållbarheten hos utsläppsbegränsande anordningar och överensstämmelsen hos fordon som är i bruk beaktas. Vidare ska tillverkaren ange uppgifter om koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning i ett dokument som ges till köparen av fordonet vid tidpunkten för köpet. Artikel 5 Krav och provningar Tillverkaren ska utrusta fordonet på ett sådant sätt så att bilen vid normal användning uppfyller bestämmelserna enligt förordningen. Vidare ska kommissionen genom kommittéförfarandet fastställa de specifika förfarandena, provningarna och kraven för typgodkännande.

3 3 Kapitel 3 Tillgång till reparationsinformation Artikel 6 Tillverkarnas skyldigheter Biltillverkarna ska utan dröjsmål ge oberoende aktörer obegränsad och standardiserad tillgång till reparations- och underhållsinformation om fordonen via lättillgängliga webbplatser och på ett sådant sätt att de inte diskrimineras jämfört med auktoriserade återförsäljare och verkstäder. Artikel 7 Avgift för tillgång till reparations- och underhållsinformation Biltillverkaren får ta ut en rimlig avgift för tillhandahållandet av reparations- och underhållsinformationen. Artikel 8 Tillämpningsåtgärder Kommissionen ska genom kommittéförfarandet fastställa tekniska föreskrifter om hur reparations- och underhållsinformation ska tillhandahållas. Kapitel 4 Medlemsstaternas nationella myndigheters skyldigheter Artikel 9 Typgodkännande De nationella myndigheterna måste typgodkänna en ny fordonstyp om fordonet uppfyller kraven i förordningen. Bestämmelsen för Euro 5 träder ikraft 18 månader (plus en dag) efter att förordningen trätt ikraft för nya bilmodeller och 36 månader efter att förordningen trätt ikraft för varje ny bil som sätts på marknaden. För Euro 6 är motsvarande tidsgränser 78 och 96 månader. Artikel 10 Typgodkännande av ersättningsdelar De nationella myndigheterna får inte godkänna försäljning eller installation av nya ersättningskatalysatorer som inte är utrustade med system för omborddiagnos (OBD), om de inte är av en typ för vilken ett typgodkännande har meddelats. Artikel 11 Ekonomiska incitament Medlemsstaterna får endast gynna bilar som uppfyller av EU antagna men ännu inte obligatoriska avgaskrav. Syftet är att stimulera en tidigare introduktion av bilar som uppfyller de nya beslutade men ännu inte genomförda utsläppskraven. Vidare har medlemsstaterna rätt att ge ekonomiskt stöd till ombyggnad av äldre bilar för att klara av de nya avgaskraven samt till utfasning av äldre bilar som inte klarar de nya avgaskraven. Artikel 12 Påföljder Medlemsstaterna ska fastställa bestämmelser om påföljder vid överträdelser av bestämmelserna i denna förordning och vidta erforderliga åtgärder för att se till att de verkställs.

4 4 Kapitel 5 Slutbestämmelser Artikel 13 Revidering av specifikationerna I översynen listas kommissionens arbetsuppgifter på kort- och långsikt. På kortsikt ska kommissionen justera gränsvärdet för partikelmassa efter det att partikelmätningsprogrammet (PMP) under UN/ECE har avslutats. Dessutom ska kommissionen undersöka om metan ska inkluderas i beräkningen av koldioxidutsläpp. På långsikt ska kommissionen granska dels om de specifika förfarandena, provningarna och kraven för typgodkännande behöver uppdateras, dels om kraven ska kompletteras med ytterligare ämnen. Artikel 14 Ändringar Artikel 14 ger kommissionen uppdrag att med stöd av en föreskrivande kommitté ändra i denna förordning. Artikel 15- Ändringar av andra direktiv Artikel 15 innehåller ändringar i flera direktiv. Artikel 16 Upphävande Artikel 16 innehåller upphävande av ett flertal direktiv. Artikel 17 Ikraftträdande Artikel 17 innehåller bestämmelser om förordningens ikraftträdande. Förordningen träder i kraft den tredje dagen efter att den har offentligtgjorts i EU: s officiella tidning. 2. Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa De nu gällande avgaskraven för motorer till lätta bilar framgår av lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen samt förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening. Förslaget om tillgång till reparations- och underhållsinformation kan leda till att den svenska förordningen (2002:871) om gruppundantag enligt 17 konkurrenslagen (1993:20) för vertikala avtal inom motorfordonssektorn behöver förändras. Ordförandens förslag har formen av en förordning som ersätter det tidigare avgasdirektivet (70/220/EEG) och flera särdirektiv. Förordningen, som gäller direkt för alla medlemsstater, företag, myndigheter och medborgare, garanterar harmoniserade regler för alla aktörer som producerar, distribuerar, importerar eller säljer fordon inom EU.

5 Det kommer således att krävas en samlad översyn av den svenska lagstiftningen på området, i syfte att anpassa den till förordningen, bland annat så att ingen överlappning sker budgetära konsekvenser Ordförandens förslag påverkar inte gemenskapens budget eller statsbudgeten. II Ståndpunkter 1. Svensk ståndpunkt Huvudsakliga målen Sverige välkomnar förslaget till nya krav för typgodkännande av lätta bilar. Det viktigaste i den svenska positionen är att gränsvärdena för kväveoxider och för partiklar skärps. Därför anser Sverige att det är positivt att förordningen kompletteras med nästa kravnivå, Euro 6, som innebär att gränsvärdet för kvävoxider skärps till en nivå som kräver att dieselbilarna utrustas med särskilt efterbehandlingssystem. Emellertid anser Sverige att Euro 6 även ska omfatta en skärpning av gränsvärdet för partiklar och gränsvärdet för kväveoxider för bensinbilar, i jämförelse med Euro 5. Dessutom anser Sverige att Euro 6 bör träda ikraft mycket tidigare än 5 år efter Euro 5. Därtill menar Sverige att kraven efter en kallstart bör skärpas i jämförelse med Euro 4. En viktig svensk ståndpunkt som finns med i förslaget är att nya bilar som helt eller delvis kan drivas med alternativa bränslen ska typgodkännas med det alternativa bränslet som referensbränsle, såsom biodiesel, biogas och etanol. Kapitel 1 - Syfte, tillämpningsområde och definitioner Artikel 1 Syfte Sverige välkomnar förslaget till nya krav för typgodkännande av lätta bilar, så kallade Euro 5-krav. Artikel 2 Tillämpningsområde Sverige stödjer ordförandens förslag till tillämpningsområde. Förordningen omfattar lätta bilar med en maximal vikt på högst 3500 kg enligt kategori M1, M2, (personbilar) samt kategori N1 och N2 (lätta godstransportbilar).

6 6 Artikel 3 Definitioner Sverige har fått igenom definition 16 om alternativbränslebilar. Sverige stödjer övriga förslag till definitioner. Kapitel 2 Krav vid typgodkännande Artikel 4 Tillverkarnas skyldigheter Sverige anser att det är positivt att en ytterligare kravnivå, Euro 6, ska införas inom ramen för denna förordning. Det ger stabila och långsiktiga spelregler för industrin samtidigt som det stimulerar en fortsatt utveckling av avancerad teknik för att minska utsläppen av kväveoxider. Vidare stödjer Sverige ordförandens förslag att hållbarhetskraven hos utsläppsbegränsande anordningar utökas från km till km eller fem år samt att biltillverkaren blir skyldig att redovisa bilens koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. Artikel 5 Krav och provningar Sverige har fått igenom att kommissionen ska fastställa krav för typgodkännande av alternativbränslebilar. Däremot har Sverige inte fått gehör för att komplettera kraven för överensstämmelse efter ibruktagande med kallprov. Kapitel 3 - Tillgång till reparationsinformation Artikel 6 Tillverkarnas skyldigheter Sverige stödjer ordförandens förslag att oberoende bilverkstäder ska få tillgång till reparationsinformation. Det är viktigt att ickemärkesverkstäder kan konkurrera på lika villkor som märkesverkstäder. I förhandlingarna har Sverige framfört att det kan finnas en risk för att denna information kan komma att användas på ett felaktigt sätt till exempel för chiptrimning och att kommissionen måste ta detta i beaktande vid utformning av de tekniska föreskrifterna. Emellertid har Sverige inte fått gehör för denna oro. Artikel 7 Avgift för tillgång till reparations- och underhållsinformation Sverige stödjer ordförandens förslag att biltillverkaren ska få ta ut en rimlig avgift för tillhandahållandet av reparations- och underhållsinformationen. Artikel 8 Tillämpningsåtgärder Sverige stödjer ordförandens förslag att kommissionen ska fastställa tekniska föreskrifter om hur reparationsinformation ska tillhandahållas.

7 7 Kapitel 4 Medlemsstaternas nationella myndigheters skyldigheter Artikel 9 Typgodkännande Sverige stödjer ordförandens förslag till ikraftträdande datum för Euro 5 som är år 2009 (18 månader + 1 dag efter att förordningen trätt ikraft). Däremot anser Sverige att Euro 6 bör träda ikraft mycket tidigare än 5 år efter Euro 5. Sverige har föreslagit 3 år. Sverige kan acceptera 4 år och i sista hand ordförandens förslag. Sverige anser att det är positivt att undantaget för tunga personbilar (kategori M1, över kg) blir kvar ytterligare några år efter att Euro 5 trätt ikraft. Undantaget innebär att biltillverkaren får välja om bilen ska typgodkännas enligt kraven för kategori M eller enligt kraven för kategori N1, vilket bland annat berör Volvos stadsjeep XC90. Emellertid ska undantaget vara helt avskaffat senast vid ikraftträdandet av Euro 6. Artikel 10 Typgodkännande av ersättningsdelar Sverige stödjer ordförandens förslag rörande typgodkännande av reservdelar. Artikel 11 Ekonomiska incitament Sverige motsätter sig ordförandens förslag att medlemsländerna endast ska få gynna bilar som uppfyller av EU antagna men ännu inte obligatoriska avgaskrav. För Sverige är det varit viktigt att ha kvar möjligheten att gynna bilar med bättre miljöegenskaper än vad EU lagstiftningen kräver. Artikel 11 begränsar denna möjlighet. Artikel 12 Påföljder Sverige stödjer ordförandens förslag att medlemsstaterna ska fastställa bestämmelser om påföljder vid överträdelser av bestämmelserna i denna förordning och vidta erforderliga åtgärder för att se till att de verkställs. Kapitel 5 Slutbestämmelser Artikel 13 Revidering av specifikationerna I paragraf 13.3 kan kommissionen besluta om ändringar i de specifika förfarandena, provningarna och kraven för typgodkännande utan att blanda in rådet och Europaparlamentet. Sveriges uppfattning är att kommissionen ska få möjlighet att göra tekniska anpassningar, men de tekniska anpassningarna får inte påverka de verkliga utsläppen. Större förändringar ska beslutas enligt medbeslutandeförfarandet.

8 Som beslutsordning har därför Sverige förordat medbeslutandeförfarande i paragraf 13.3 istället för kommittéförfarande. Ifall kommissionen anser att det är nödvändigt att göra ändringar, ska kommissionen föreslå detta för rådet och Europaparlamentet. 8 Artikel Ändringar, Upphävanden och ikraftträdande Artiklarna 14, 15 och 16 innehåller ändringar i flera direktiv och upphävande av ett flertal direktiv. Sverige stödjer arbetet med att samla samtliga avgasregler för lätta fordon i en förordning. Sverige har inga synpunkter på artikel 17 som innehåller bestämmelser om förordningens ikraftträdande. 2. Remissinstansernas ståndpunkter Kommissionens förslag har remissbehandlats under våren Flertalet remissinstanser anser att kommissionens förslag innehåller viktiga åtgärder för att uppfylla målen enligt EU: s program för ren luft, det så kallade CAFE-programmet. Emellertid råder det oenighet mellan biltillverkarna och miljöorganisationerna i frågan om när gränsvärdena enligt Euro 5 respektive Euro 6 ska träda ikraft. III Övrigt 1. Fortsatt behandling av ärendet På ministerrådsmötet den 23 oktober 2006 förväntas EU: s miljöministrar nå en politisk överenskommelse om förordningen. Fram till dess behandlas förordningen i rådets arbetsgrupp för miljöfrågor. 2. Rättslig grund och beslutsförfarande Förordningen baseras på artikel 95 i fördraget (inre marknad). Dessa regler beslutas med kvalificerad majoritet och Europaparlamentet är medbeslutande (medbeslutandeförfarande). TSom beslutsordning Tföreslås en split-level approach. Enligt denna metod lägger Europaparlamentet och rådet fast de grundläggande principerna och överlämnar detaljregleringen till kommissionen (kommittéförfarande). 3. Fackuttryck/termer Kväveoxider (NOBXB): TETtt samlingsnamn på gaser som består av syre och kväve. Bildas vid förbränning under hög temperatur och syreöverskott. Bidrar till försurning och övergödning av mark, skog och vatten.

9 PMP-metoden: Ett forskningsprogram för partikelmätning under FN: s ekonomiska kommission för Europa. Omborddiagnossystem: Felsökningsfunktion hos den inbyggda datorn för motorfunktion. Euro 4 och Euro 5: Branschbenämningar på de avgaskrav som är obligatoriska inom EU från 2000 respektive M1: Personbil med högst åtta säten plus förarens säte och med en totalvikt om högst 3,5 ton M2: Personbil med fler än åtta säten utöver förarens säte och med en totalvikt om högst 5 ton N1: Godstransportbil med en totalvikt om högst 3,5 ton N2: Godstransportbil med en totalvikt överstigande 3,5 metriska ton men inte överstigande 12 metriska ton 9

10 10 Bilaga 1 Gränsvärden för Euro 5 och Euro 6 Gränsvärdena anges för personbilar (kategori M1). Gränsvärdena för godstransportbilar (kategori N1, klass 1, 2 och 3) ändras proportionellt när gränsvärdena för personbilar ändras. Euro 5 Ordförandens ändringsförslag till gränsvärden för Euro 5: UBensinbilar 25 % minskning av kväveoxider med ett gränsvärde på 60 mg/km 25 % minskning av kolväten med ett gränsvärde på 75 mg/km UDieselbilar 20 % minskning av kväveoxider med ett gränsvärde på 200 mg/km 80 % minskning av partikelmassa med ett gränsvärde på 5 mg/km (omfattar dieselbilar och bensinbilar med direktinsprutning) Sverige anser att kraven efter en kallstart också bör skärpas. Kallstartskraven har inte skärpts sedan Euro 3. Sverige har föreslagit en skärpning på 50 %. Sverige har föreslagit följande skärpningar av kallstartskraven: UAlla biltyperu 50 % minskning av gränsvärdena vid kallstart för kolmonoxid till 6,5 g/km och för kolväten till 0,9 g/km. Övriga ändringsförslag för Euro 5 från ordföranden kan Sverige acceptera, under förutsättning att förordningen kompletteras med nästa kravnivå, Euro 6. Euro 6 Ordförandens ändringsförslag för Euro 6 omfattar en skärpning av gränsvärdet för kväveoxider från dieselbilar enligt följande: UDieselbilarU 60 % minskning av kväveoxider från dieselbilar med ett gränsvärde på 80 mg/km Sverige stödjer ordförandens förslag men anser att Euro 6 även bör omfatta en skärpning av gränsvärdet för partiklar och gränsvärdet för kväveoxider för bensinbilar. Vidare menar Sverige att partikelkravet bör omfatta samtliga biltyper även bensinbilar med konventionell indirektinsprutning. Sverige har föreslagit följande skärpningar för Euro 6: UBensinbilar 50 % minskning av kväveoxider från bensinbilar med ett gränsvärde på 30 mg/km UAlla biltyper

11 50 % minskning av partikelmassa med ett gränsvärde på 2,5 mg/km enligt nuvarande massmätningsmetod eller med ett gränsvärde på 1 mg/km enligt den nya partikelmätningsmetoden 11 Nytt gränsvärde för partikelantal med ett gränsvärde på 10P Pantal/km enligt den nya partikelmätningsmetoden Partikelkraven ska omfatta samtliga biltyper dieselbilar, bensinbilar med direktinsprutning och bensinbilar med indirektinsprutning 11

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.1.2014 COM(2014) 28 final 2014/0012 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EG) nr 715/2007 och (EG) nr 595/2009

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2007:125 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilavgasförordningen (1991:1481); SFS 1999:616 Utkom från trycket den 22 juni 1999 utfärdad den 3 juni 1999. Regeringen föreskriver 1 att 2 och 13 samt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.10.2003 SEK(2003)1127 slutlig 2001/0255(COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2009:231 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 26 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 20.2.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 47/51 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 143/2013 av den 19 februari 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring av bilavgasförordningen (1991:1481); SFS 2000:670 Utkom från trycket den 18 juli 2000 utfärdad den 6 juli 2000. Regeringen föreskriver 1 att 2 samt bilaga

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM89. Förordning om arbetsmarknadsstatistik 2012/13:FPM89. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om arbetsmarknadsstatistik Finansdepartementet 2013-04-26 Dokumentbeteckning KOM (2013) 155 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM33. Nya CO2-krav för lätta bilar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM33. Nya CO2-krav för lätta bilar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nya CO2-krav för lätta bilar Miljö- och energidepartementet 2017-12-20 Dokumentbeteckning KOM (2017) 676 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria MRV CO2 tunga fordon Miljö- och energidepartementet 2017-06-29 Dokumentbeteckning KOM (2017) 279 EP och rådets förordning om övervakning och rapportering av CO2-utsläpp

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet PRELIMINÄR VERSION 2005/0283(COD) 10.4.2006 ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Allmän riktlinje

Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Allmän riktlinje EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 17 juni 2008 (26.6) (OR. en) 10724/08 Interinstitutionellt ärende: 2005/0283(COD) TRANS 204 ENT 127 ENV 374 MAP 17 CODEC 774 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:1085) om motorfordons avgasrening; SFS 2003:872 Utkom från trycket den 2 december 2003 utfärdad den 20 november 2003. Regeringen föreskriver

Läs mer

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) PM 1(11) Datum Diarienummer 2011-11-22 TSV 2011-5886 Handläggare Per Öhlund Väg- och järnvägsavdelningen Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) 1. Sammanfattning

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2007R0715 SV 31.12.2012 004.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 715/2007

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.6.2010 KOM(2010)280 slutlig 2010/0168 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om obligatorisk tillämpning av föreskrifter nr 100 från Förenta nationernas ekonomiska kommission

Läs mer

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG)

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG) 1991L0671 SV 20.03.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2009R0595 SV 01.01.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 595/2009

Läs mer

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Promemoria 2009-06-26 Finansdepartementet 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningstext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (00:080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen; SFS 004:079 Utkom från trycket den 7 december 004 utfärdad den 5 november 004. Enligt riksdagens

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 31.10.2001 KOM(2001) 636 slutlig 2000/0262 (COD) Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 94/25/EG om tillnärmning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) 18.7.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 188/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Läs mer

Lag. om ändring av bilskattelagen

Lag. om ändring av bilskattelagen Lag om ändring av bilskattelagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i bilskattelagen (1482/1994) 6 och 8, sådana de lyder, 6 i lag 1481/2015 och 8 i lagarna 5/2009 och 230/2012, samt fogas till bilagan,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avgaskrav för vissa förbränningsmotordrivna mobila maskiner; Utkom från trycket den 29 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 27 juni 2001 PE 304.658/19-31 ÄNDRINGSFÖRSLAG 19-31 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Bernd Lange (PE 304.658) ÄNDRING AV DIREKTIV

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET ENV 383 CODEC 955 EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 22 juli 2003 (OR. en) 2001/0277 (COD) LEX 460 ENV 383 CODEC 955 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2003/65/EG OM ÄNDRING AV RÅDETS DIREKTIV 86/609/EEG

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM88 Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv för anpassning till förordning om klassificering och märkning av ämnen och blandningar Arbetsmarknadsdepartementet 2013-04-19 Dokumentbeteckning KOM

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM46. Revidering av EU:s ramverk för energimärkning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljödepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2014/15:FPM46. Revidering av EU:s ramverk för energimärkning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljödepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Revidering av EU:s ramverk för energimärkning Miljödepartementet 2015-09-02 Dokumentbeteckning KOM (2015) 341 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-75

ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-75 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 12.5.2015 2014/0012(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-75 Förslag till yttrande Róża Gräfin von Thun und Hohenstein (PE552.114v01-00)

Läs mer

11296/3/14 REV 3 ADD 1 /gw 1 DGE 2 A

11296/3/14 REV 3 ADD 1 /gw 1 DGE 2 A Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2014 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0105 (COD) 11296/3/14 REV 3 ADD 1 TRANS 345 CODEC 1531 PARLNAT 271 UTKAST TILL RÅDETS MOTIVERING Ärende:

Läs mer

Tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer ***I

Tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer ***I P7_TA-PROV(20)045 Tillämpningen av utsläppssteg på smalspåriga traktorer ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 25 oktober 20 om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM108. CO2-krav för tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM108. CO2-krav för tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria CO2-krav för tunga fordon Miljö- och energidepartementet 2018-06-14 Dokumentbeteckning KOM(2018) 284 final Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande

Läs mer

Otillåtna avfallstransporter och manipulerade avgasreningssystem

Otillåtna avfallstransporter och manipulerade avgasreningssystem Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2009/10:MJU20 Otillåtna avfallstransporter och manipulerade avgasreningssystem Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2009/10:35

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 21.12.2007 KOM(2007) 851 slutlig 2007/0295 (COD) C6-0007/08 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om typgodkännande av motorfordon och motorer

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM50. Ny förordning om spritdrycker. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny förordning om spritdrycker Näringsdepartementet 2017-01-03 Dokumentbeteckning KOM(2016) 750 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om definition, presentation

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 21.12.2005 KOM(2005) 683 slutlig 2005/0282 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om typgodkännande av motorfordon med avseende på

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.2.2011 KOM(2011) 69 slutlig 2008/0147 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om naturgas- och elprisstatistik Finansdepartementet 2015-12-18 Dokumentbeteckning KOM (2015) 496 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om ändring i föreskrifterna (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Utkom från trycket den 13 mars 2008 beslutade den 10 mars 2008.

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 februari 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 februari 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 13 februari 2017 (OR. en) 6215/17 ENV 125 ENT 36 MI 123 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen inkom den: 3 februari 2017 till: Komm. dok. nr: D048924/04 Ärende: Rådets

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 7 juni 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 7 juni 2017 (OR. en) 10024/17 FÖLJENOT från: inkom den: 2 juni 2017 till: Komm. dok. nr: CLIMA 172 ENV 585 ENT 146 DELACT 94 Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska

Läs mer

TSFS 2018:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 2018:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 ; TSFS 2018:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12

Dokument: Dokument inför rådsmötet har ej ännu inkommit. Tidigare dokument: KOM(2006) 397 slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2006/07:FPM 12 Bilaga Rådspromemoria 007-06-1 Miljödepartementet Enheten för naturresurser Rådets möte den 8 juni 007 Dagordningspunkt Rubrik: Europaparlamentets och rådets direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens

Läs mer

***II FÖRSLAG TILL ANDRABEHANDLINGS- REKOMMENDATION

***II FÖRSLAG TILL ANDRABEHANDLINGS- REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2011/0409(COD) 3.2.2014 ***II FÖRSLAG TILL ANDRABEHANDLINGS- REKOMMENDATION om rådets ståndpunkt vid första behandlingen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM120. Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ramprogram för EU:s byrå för grundläggande rättigheter 2018-2022 Kulturdepartementet 2016-08-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 442 Förslag till rådets beslut om inrättande

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:39

Regeringens proposition 2006/07:39 Regeringens proposition 2006/07:39 Lagändringar med anledning av nya EG-direktiv om avgaskrav för motorer i tunga fordon, m.m. Prop. 2006/07:39 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska intas i gemensamma EESkommittén beträffande

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG 3.5.2000 L 106/1 I Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2000/7/EG av den 20 mars 2000 om hastighetsmätare för två- och trehjuliga motorfordon och om ändring

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 120/4 Europeiska unionens officiella tidning 1.5.2013 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 397/2013 av den 30 april 2013 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 när det gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Avgasreningslag; utfärdad den 24 mars 2011. SFS 2011:318 Utkom från trycket den 5 april 2011 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Syfte 1 Denna lag syftar till att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Bilaga om övervakning, rapportering och verifiering av koldioxidutsläpp från fartyg; utfärdad 6T. Härigenom föreskrivs följande. Denna förordning kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Promemoria om höjd vägavgift m.m.

Promemoria om höjd vägavgift m.m. Promemoria om höjd vägavgift m.m. Promemoria 2008-06-26 Finansdepartementet 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon...4

Läs mer

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen)

JACOB GRAMENIUS Per Öhlund (Väg- och järnvägsavdelningen) Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:29) om nationellt typgodkännande av system, komponent och separat teknisk enhet; beslutade den 13 juni 2012. Utkom från

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT

EUROPAPARLAMENTET ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT EUROPAPARLAMENTET 1999 Sammanträdeshandling 2004 03/09/2001 C5-0386/2001 ***II GEMENSAM STÅNDPUNKT Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen av rådet den 13 juli 2001 inför antagandet av Europaparlamentets och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM43. Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Energieffektiviseringsdirektivet och direktivet om byggnaders energiprestanda Miljö- och energidepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 761 Europaparlamentets

Läs mer

Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon

Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon Alternativa bränslen i emissionslagstiftningen för fordon Svenska Luftvårdsföreningens seminarium Införande av alternativa bränslen -Utmaningar, möjligheter och utsläpp 6 november 2014 Fyra trafikslag

Läs mer

TSFS 2017:78. beslutade den 13 juli 2017.

TSFS 2017:78. beslutade den 13 juli 2017. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 ; TSFS 2017:78 Utkom från trycket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 6 april 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Dataskyddsförordning för EU:s institutioner Justitiedepartementet 2017-02-13 Dokumentbeteckning KOM(2017) 8 Proposal for a regulation of the European Parliament and of

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Kommunfullmäktige 2008-04-28 97 223 Kommunstyrelsen 2009-04-14 89 215 Arbets- och personalutskottet 2009-03-16 63 134 Dnr 08.305-008 aprilkf23 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM135. EU-programmet för. för bedrägeribekämpning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM135. EU-programmet för. för bedrägeribekämpning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria EU-programmet för bedrägeribekämpning Finansdepartementet 2018-07-03 Dokumentbeteckning COM (2018) 386 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM62. EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s godkännande av Haagkonventionen om avtal om val av domstol Justitiedepartementet 2014-03-06 Dokumentbeteckning KOM(2014) 46 slutlig Förslag till rådets beslut om

Läs mer

TSFS 20[YY]:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 20[YY]:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den 1 juli 2010 ; beslutade den

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.2.2018 C(2018) 1116 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 28.2.2018 om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/799 av den 18

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om motorfordons avgasrening och motorbränslen; SFS 2001:1080 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Tekniska nämnden 2009 02 26 28 89 33 2009 02 12 41 107 Dnr 2008/380.30 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet, anför följande i motion. Vänsterpartiet har tidigare lämnat

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 21 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 21 december 2016 (OR. en) 15756/16 FÖLJENOT från: inkom den: 19 december 2016 till: Komm. dok. nr: ENT 239 MI 810 ENV 822 DELACT 260 Jordi AYET PUIGARNAU, direktör,

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 19. 12. 98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 345/3 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2743/98 av den 14 december 1998 om ändring av förordning (EG)

Läs mer

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 150/2003 av den 21 januari 2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning Med rättelser enligt 1.4.2003

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 22.5.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 126/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 440/2010 av den 21 maj 2010 om de avgifter som ska betalas till Europeiska

Läs mer

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

BILAGOR. till förslaget. till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.12.2013 COM(2013) 919 final ANNEXES 1 to 4 BILAGOR till förslaget till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om begränsning av utsläpp till luften av visa föroreningar

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.12.2018 C(2018) 8459 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING / av den 18.12.2018 om ändring av genomförandeförordning 2017/1153 för att förtydliga WLTPprovningsförhållanden

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM105. Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av direktiv om användning av hyrda fordon för godstransporter på väg Näringsdepartementet 2017-07-05 Dokumentbeteckning KOM(2017) 282 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; SFS 2009:1 Utkom från trycket den 20 januari 2009 utfärdad den 8 januari 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 07.03.2002 KOM(2002) 113 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om tillåtelse, i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 92/81/EEG, för Luxemburg att tillämpa en

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM126. Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM126. Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet Miljödepartementet 2016-09-07 Dokumentbeteckning KOM(2016) 501 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET. enligt artikel andra stycket i EG-fördraget EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 30.4.2004 KOM(2004) 351 slutlig 2002/0124 (COD) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET enligt artikel 251.2 andra stycket i EG-fördraget om

Läs mer

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2018/19:FPM15

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund. 1.2 Förslagets innehåll 2018/19:FPM15 Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om fiskemöjligheter i Västerhavet Näringsdepartementet 2018-12-07 Dokumentbeteckning KOM (2018) 732 Förslag till rådets förordning om fastställande för år 2019

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/60/EG

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/60/EG 30.7.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 198/15 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/60/EG av den 13 juli 2009 om högsta konstruktiva hastighet och lastplattformar för jordbruks- eller

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel 8.11.2006 KOM(2006) 667 slutlig 2006/0219 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om högsta konstruktiva hastighet och lastplattformar för

Läs mer

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 december 2016

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 december 2016 Rådspromemoria 2016-11-28 Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt, L2 Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 8-9 december 2016 Dagordningspunkt 5 Tillhandahållande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 19 september 2018 Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen (1998:1276)

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM2. Direktiv om att avskaffa tidsomställningar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2018/19:FPM2. Direktiv om att avskaffa tidsomställningar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om att avskaffa tidsomställningar Näringsdepartementet 2018-10-05 Dokumentbeteckning KOM (2018) 639 Förslag till Europarlamentets och rådets direktiv om avskaffande

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 13 juni 2013. TSFS 2013:64 Utkom från trycket den 5 augusti

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 19.9.2017 L 239/3 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/1576 av den 26 juni 2017 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 540/2014 vad gäller kraven på akustiska fordonsvarningssystem

Läs mer

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG

Riktlinjer för fastställande och anmälan av. tillämpning av direktiv 98/34/EG Riktlinjer för fastställande och anmälan av skattemässiga eller finansiella åtgärder vid tillämpning av direktiv 98/34/EG Dessa riktlinjer innehåller endast uppfattningar som kan tillskrivas generaldirektoratet

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.2.2019 C(2019) 1294 final KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) / av den 19.2.2019 om ändring av förordning (EU) 2017/2400 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU36 Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228)

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 156/9 RÅDETS DIREKTIV. av den 29 maj 1990

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 156/9 RÅDETS DIREKTIV. av den 29 maj 1990 198 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 05/Vol. 04 390L0269 21.6.90 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 156/9 RÅDETS DIREKTIV av den 29 maj 1990 om minimikrav för hälsa och säkerhet

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 31 juli 2013 (1.8) (OR. en) 12878/13 ENER 381 ENV 760

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 31 juli 2013 (1.8) (OR. en) 12878/13 ENER 381 ENV 760 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 31 juli 2013 (1.8) (OR. en) 12878/13 ENER 381 ENV 760 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 25 juli 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr:

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228) med särskilda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om motorfordons avgasrening; SFS 2001:1085 Utkom från trycket den 14 december 2001 utfärdad den 6 december 2001. Regeringen föreskriver 1 följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer