JERRINGFONDEN FIRADE 50 ÅR PÅ FRYSHUSET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JERRINGFONDEN FIRADE 50 ÅR PÅ FRYSHUSET"

Transkript

1 JERRINGFONDEN FIRADE 50 ÅR PÅ FRYSHUSET Den 19 oktober 2005 firade Jerringfonden sitt 50-årsjubileum på Fryshuset i Stockholm. Festligheterna inleddes med en konsert som framfördes av barn och unga med funktionshinder. Därefter talade Barnombudsmannen Lena Nyberg, det blev debatt om de ideella stiftelsernas framtid, Carolina Klüft delade ut Jerringfondens pris till en förtjänt handikappidrottsledare och Monica Dominique underhöll på piano. Bland de 200 gästerna fanns personer ur fondens nätverk, medier och några av Sven Jerrings arbetskamrater. Under dagen hade gästerna också möjlighet att ta del av en utställning om Sven Jerring som producerats av Sveriges Radio för just detta tillfälle. Vispen Sjöblom och Carolina Carlsson i Vispen Singers sjöng Bad day. Festligheterna inleddes med en konsert som framfördes av ett trettiotal barn och unga med olika funktionshinder. Några hade spelat tidigare men de flesta var nybörjare. Konserten genomfördes tillsammans med studenter från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Elin Ollesdotter Svensson ingick den här dagen i artistgruppen Klangen. De sjöng bland annat låten Kom och håll om mig och gjorde koreografi med färgade sjalar. Fredrik Ljungdal från Manillaskolan spelade ett pianostycke.

2 DEBATT OM IDEELLA STIFTELSERS ROLL I FRAMTIDEN Under sitt 50-årsjubileum bjöd Jerringfonden in till debatt. John Crispinsson var konferencier och den första frågan som debatterades var de ideella stiftelsernas roll i framtiden. Professor Pontus Braunerhielm, från Kungliga Tekniska Högskolan, inledde. Han tycker att det är dags att omvärdera välgörenheten i det svenska samhället och tror på en renässans för frivilligorganisationerna efter som den offentliga sektorn har alltför begränsade resurser. De frivilliga insatserna behöver få högre status. De kan utgöra ett viktigt komplement till den offentliga verksamheten, sa Pontus Braunerhielm. Han berättade vidare att svenska folket har en förhållandevis hög donationsvilja jämfört med andra europeiska länder. Men jämfört med USA ligger Sverige långt efter. I Sverige utgör donationer ungefär 0,4 procent av bruttonationalproduktion. I USA är den årliga donationsvolymen 2,4 procent av BNP vilket alltså är nästan tio gånger mer. Om donationerna i Sverige skulle öka till de anglosaxiska nivåerna skulle det betyda mycket för samhället och svensk tillväxt, menade Pontus Braunerhielm. Pontus Braunerhielm har skrivit boken Sista fracken inga fickor har filantropi och ekonomisk tillväxt. Frivilligorganisationernas roll allt viktigare Samtalet fortsatte sedan mellan samhällsdebattör Tove Lifvendahl, Rädda Barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka och Fryshusets vd Anders Carlberg. Tove Lifvendahl menade att de frivilliga organisationerna behövs och kommer att behövas allt mer i framtiden. Men om utvecklingen ska bli framgångsrik måste vi våga satsa på småskalighet och uppskatta olikheter. Det är viktigt att många olika typer av insatser kan växa fram, sa Tove Lifvendahl. Hon efterlyste också ett större oberoende från statliga medel. Idag är 90 procent av alla organisationer beroende av statens pengar. Det innebär att de måste hålla sig väl med det politiska etablissemanget för att få pengar år från år och det kan vara begränsande för deras verksamheter. Idag får många frivilligorganisationer till exempel ägna sig åt att smeta Plastic Padding i de sprickor där det offentliga inte räcker till, istället för att komma med egna och nya alternativ, sa Tove Lifvendahl. Anders Carlberg betonade i motsats till henne att det är viktigt att staten är med och finansierar frivilligorganisationernas arbete. Men han underströk att myndigheter och det offentliga inte kan täcka hela samhällets behov.

3 Myndigheter kan ge oss rättigheter men inte den mellanmänskliga kontakt och den kärlek som behövs i ett samhälle. Det är viktigt att ha ett folk som är på benen när det gäller sociala frågor. För mig är detta djupt förknippat med demokratin, humanismen och framtiden, sa Anders Carlberg. Även Charlotte Petri Gornitzka tror att frivilligorganisationerna kommer att ha en viktig roll i ett framtida samhälle. Hon välkomnade också samarbete mellan frivilligorganisationerna och företag som vill ta ett socialt ansvar. Men i sådana samarbeten får man inte glömma bort att vi arbetar för barnen. Det måste finnas en långsiktighet och uthållighet och där har vi som arbetar i frivilligorganisationerna ett stort ansvar, sa Charlotte Petri Gornitzka. OM TIO ÅR... Om tio år tror jag att vi en ny renässans för andlighet, inte nödvändigtvis med religiösa förtecken. Men det innebär att vi får fler människor som jobbar i frivilligorganisationerna på ett bättre och mer kraftfullt sätt. /Anders Carlberg, vd för Fryshuset. Om tio år har frivilligorganisationerna en mer självklar plats i samhället. De är många, professionella och förmår utveckla den humanism som trängs undan idag. Fler kommer att inse att vi mår bra av att göra gott för andra människor. /Tove Lifvendahl, samhällsdebattör. Om tio år har frivilligorganisationerna blivit bättre på att samarbeta och varje organisation har blivit mer specialiserad inom sitt område. Vi har byggt upp ett samarbete kring byråkrati och administration för att kunna lägga mer kraft på just det vi är bra på och vill åstadkomma. /Charlotte Petri Gornitzka, generalsekreterare på Rädda Barnen. Antalet överviktiga barn ökar Nästa debatt handlade om barnfetma och vad den beror på. På podiet fanns Peter Elving, styrelseordförande i Livsmedelsföretagen, professor Claude Marcus på Karolinska Institutet och forskningsledare Liselotte Schäfer Elinder på Statens Folkhälsoinstitut. Claude Marcus berättade att barnfetman har ökat kraftigt de senaste 15 åren. Barnfetma är en allvarlig sjukdom som vi måste förhindra. Redan vid åtta års ålder kan man se att feta barn har påverkan på blodtryck, förhöjda blodfetter och förtjockningar i halspulsådern vilket är föregångare till åderförkalkning och ökad risk för hjärtinfarkt senare i livet. Och vi vet att den som lider av svår fetma i 20-årsåldern i genomsnitt förlorar 13 år av sin livslängd, sa Claude Marcus.

4 Moderator John Crispinsson ledde samtalet mellan Claud Marcus, Peter Elving och Liselotte Schäfer Elinder. Liselotte Schäfer Elinder menade att livsmedelsindustrin bär ett tungt ansvar för att barn är feta och uppmanade därför de kommersiella krafterna att satsa mindre på onyttiga produkter. Peter Elving, som representerar livsmedelsindustrin, höll med om att de har ett ansvar men betonade att de arbetar hårt för att ta fram hälsosamma alternativ, mindre portionsstorlekar, tydligare innehållsdeklarationer och att modifiera marknadsföringen av onyttiga produkter mot barn. Ja, men ni glömmer att fetma är en klassfråga, svarade Liselotte Schäfter Elinder och fortsatte: De goda insatser som görs inom livsmedelsindustrin når bara de högutbildade. Den dåliga och billiga maten finns fortfarande kvar och äts av de lågutbildade. Claude Marcus gick in i debatten och menade att det är billiga poäng att banka på de kommersiella aktörerna i en situation där inte heller samhällsaktörerna agerar på ett bra sätt. Det största ansvaret ligger inte på föräldrar eller livsmedelsindustrin. Det ligger hos politikerna. Vi vet att de flesta dagis och fritids serverar feta och söta mellanmål. Den offentliga verksamheten måste sluta med det och agera förebilder för föräldrarna. När dessa krafter agerar tillsammans blir det också lättare att påverka de kommersiella aktörerna, sa Claude Marcus. Peter Elving framhöll också att barns stillasittande livsstil är en stor del av problemet vilket Claude Marcus kommenterade på följande sätt: Ja, men det är en myt att barn kan äta vad de Vi har skapat ett samhälle som många barn inte tål, menade Claude Marcus. vill om de bara rör på sig. Våra kroppar är så energieffektiva att en tioåring behöver springa en mil för att bli av med det kaloriintag som en Magnum-glass motsvarar till exempel. Det går inte att springa bort det här problemet. Vi måste äta mindre.

5 Politiker eniga om frivillighetens nödvändighet Sista paret ut i debatten var riksdagsledamöterna Margareta Israelsson, socialdemokrat, och Maria Larsson, kristdemokrat. De fortsatte att diskutera frivilligorganisationernas framtid. Jag hoppas att frivilligorganisationerna ska få en större plats framöver, sa Margareta Israelsson. Ett bra samhälle har både myndigheter och frivilliga organisationer och jag ser inget problem i gränsdragningen mellan det som samhället åtagit sig att göra och det som frivilligorganisationerna kan göra. Margareta Israelsson tog också upp tråden om det ekonomiska stödet till frivilliga verksamheter. Jag tycker att det är viktigt att organisationerna får statligt stöd men stödet ska inte vara styrande för verksamhetens innehåll. Projektbidrag är till exempel ett viktigt medel för att frivilligorganisationerna ska kunna prova nya verksamhetsidéer, sa Margareta Israelsson. Men Maria Larsson upplever att relationen mellan det frivilliga och det offentliga inte fungerar bra i dagsläget. Frivilligrörelsen är bunden och staten visar en brist på tillit och styr medlen. Och genom att ofta betala ut projektbidrag skapas en kortsiktighet som måste upphöra, sa Maria Larsson som också efterlyste avdragsrätt för ideella gåvor. Vi måste bygga det civila samhället starkt för utan det kan det offentliga samhället inte klara sitt uppdrag, sa Maria Larsson. Text: Annika Blom Foto: Per Dahl Margareta Israelsson, social demokrat, vill uppmuntra människors ideella engagemang. Maria Larsson, kristdemokrat, tror att ett starkare civilt samhälle skulle bidra till en mjukare stämning. Så kom fonden till fyllde Sven Jerring 60 år. För att fira honom hade några av hans vänner startat en pengainsamling. De fick ihop kronor som skulle användas till något som låg Sven Jerring varmt om hjärtat. Sven Jerring bestämde sig då för att starta en ideell stiftelse för psykiskt och fysiskt missgynnade barn. Det låg nära till hands eftersom han arbetat många år med barn i radioprogrammet Barnens Brevlåda. Barnens Brevlåda var det första barnprogrammet i svensk radiohistoria. Serien startade 1925 och sändes sedan varje torsdag i 47 år. I programmen deltog barn som sjöng eller spelade instrument till exempel. Barn skickade också in brev som Farbror Sven läste upp. I programmen uppmärksammade han särskilt barn med sjukdomar eller funktionshinder. När Sven Jerring startade sin fond 1955 ville han att den skulle fortsätta i samma anda genom att stöda och uppmuntra dessa barn. Under firandet av Jerringfondens 50-årsjubileum fick gästerna höra ett radioinslag från 1955 där Folke Olhagen intervjuade Sven Jerring om hans intentioner med den nya fonden.

6 SIW ENGWALL BLEV ÅRETS HANDIKAPPIDROTTSLEDARE Carolina Klüft delade ut Jerringfondens pris till årets handikappidrottsledare Siw Engwall. På bilden flankeras Siw av Göran Aurelius i Jerringfondens styrelse. Sedan 2002 delar Jerringfonden årligen ut ett pris på kronor till en förtjänt ledare inom handikappidrotten. Årets pristagare, Siw Engwall från Borlänge, fick ta emot priset ur Carolina Klüfts hand under Jerringfondens högtidliga 50-årsjublieum på Fryshuset i Stockholm. Siw Engwall är verksam i Borlänge motionsidrottsklubb och har gjort det möjligt för barn med funktionshinder att prova på så skilda idrotter som gymnastik, bowling, simning, skytte, innebandy, ridning, slalom, curling, klättring och dans. Jerringfonden vill uppmuntra den här typen av idrottsverksamhet. Vårt pris går inte till tränare inom elitidrotten utan till personer som haft stor betydelse för den breda idrottsrörelsen, sa Göran Aurelius i Jerringfondens styrelse. Fonden har en lång tradition av att stöda och uppmuntra idrott för barn och unga med funktionshinder. När Jerringfonden instiftades på 50-talet hade handikappidrotten inte kommit igång. Men 1959 började man med ridning för polioskadade och det var en aktivitet som både Sven och Barbro Jerring kände varmt för. Sedan dess har fonden varje år delat ut anslag till föreningar och organisationer som ordnar ridning eller andra idrottsaktiviteter för barn och unga med funktionshinder, sa Göran Aurelius. Nomineringar till Jerringfondens idrottsledarpris kommer in från Svenska Handikappidrottsförbundets 21 distrikt landet runt.

7 Svenska Handikappidrottsförbundet har idag medlemmar med rörelsehinder, synskador eller utvecklingsstörning. Inom förbundet kan man prova på 28 olika idrottsgrenar och utövarna finns på alla nivåer från motion till elitidrott, sa Stig Carlsson som är Svenska Handikappförbundets generalsekreterare. Carolina Klüft log varmt när hon överräckte priset till Siw Engwall och berättade att hon själv träffar på eliten inom handikappidrotten under större tävlingar. Under VM i Helsingfors i somras satt jag till exempel och tittade på Stefan Holms höjdhoppsfinal. Samtidigt var det ett 200-meterslopp för synskadade. De sprang tillsammans med sina ledsagare och det var helt enormt! Jag vet ju själv hur svårt det är med 200 meter för man blir trött och det blir orytmiskt. Att då kunna springa i takt hela vägen är fantastiskt. Jag blir inspirerad av att se att idrotten kan ge så mycket glädje till alla, sa Carolina Klüft. Text: Annika Blom Foto: Per Dahl Jerringfondens motivering till priset Årets handikappidrottsledare: Med en aldrig sinande energi, stor entusiasm och omsorg, med ett brinnande intresse och stor kreativitet har årets pristagare Siw Engwall på kort tid under några få år byggt upp en bred prova-på-verksamhet med motion och idrott för barn och ungdomar med funktionshinder i åldrarna 6 till 15 år i Borlänge och i Falun.

Detta är ett exempel på en dokumentation från: KONFERENSDOKUMENTATION.SE. och dialog! T I S D A G 1 3 M A R S 2 0 0 7 D O K U M E N TAT I O N

Detta är ett exempel på en dokumentation från: KONFERENSDOKUMENTATION.SE. och dialog! T I S D A G 1 3 M A R S 2 0 0 7 D O K U M E N TAT I O N Detta är ett exempel på en dokumentation från: KONFERENSDOKUMENTATION.SE Dsom i demokrati och dialog! E S S I N G E K O N F E R E N S C E N T E R, S T O C K H O L M T I S D A G 1 3 M A R S 2 0 0 7 D O

Läs mer

Hitta Stilen. En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder.

Hitta Stilen. En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder. Hitta Stilen En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder. Hitta Stilen är en nationell satsning som flera organisationer står bakom. Syftet är att inspirera barn, ungdomar,

Läs mer

Högre seminarium 27/4-15 Anna Maria Hellborg

Högre seminarium 27/4-15 Anna Maria Hellborg Högre seminarium 27/4-15 Anna Maria Hellborg Det här är början på ett kapitel om SOK som i nuläget nästan enbart baseras på en intervju. Vad jag vill ha hjälp med är upplägget samt vad som saknas/är överflödigt

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Intervjuer på sidorna 28, 32, 35 och 53 av Helena Sundqvist Laurin och på sidorna 12, 23, 40, 42, 44 och 46 av Anita Olsson.

Intervjuer på sidorna 28, 32, 35 och 53 av Helena Sundqvist Laurin och på sidorna 12, 23, 40, 42, 44 och 46 av Anita Olsson. VINST och VÄRDERINGAR i non profit vård och social omsorg Redaktör: Anita Olsson Grafisk form: Holmin reklam & design AB Tryck: Edita Västra Aros, Västerås 2009 Famna isbn 978-91-633-4507-4 Intervjuer

Läs mer

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

DOKUMENTATION. Idrott och mångfald. 12-13 februari 2013 i Karlstad

DOKUMENTATION. Idrott och mångfald. 12-13 februari 2013 i Karlstad DOKUMENTATION!? d e m a r a v la al n a K ga - tt o r d I : Tema rå f s s a l en k Idrott och mångfald 12-13 februari 2013 i Karlstad Idrott en klassfråga - kan alla vara med?! Den 12-13 februari 2013

Läs mer

FRÅN IDÉ TILL HANDLING

FRÅN IDÉ TILL HANDLING FRÅN IDÉ TILL HANDLING Om att starta barn och ungdomsarbete Tron är bara halva sanningen Utgiven år 2012 av Frälsningsarméns Ungdomsförbund Innehåll Historisk återblick... 4 Nutid... 4 Kårledare eller

Läs mer

Tal av Maria Larson vid HARO:s konferens Bättre framtida psykisk hälsa, på Skansen i Stockholm den 3 juni 2009.

Tal av Maria Larson vid HARO:s konferens Bättre framtida psykisk hälsa, på Skansen i Stockholm den 3 juni 2009. 1 Tal av Maria Larson vid HARO:s konferens Bättre framtida psykisk hälsa, på Skansen i Stockholm den 3 juni 2009. Kära vänner! Jag är väldigt glad att få möjlighet att inleda idag. Och låt mig säga det

Läs mer

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Hela steget Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Grafisk form: Kontrapunkt Tryckt: på FSC-märkt

Läs mer

Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare. Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare?

Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare. Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare? Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare? - Det är väldigt varierande. När jag började så menade de som anställde mig att jag skulle

Läs mer

Varför ponnysport? Jag har valt att dela upp ryttare i olika grupper. Hobby gruppen Små resurser gruppen Stora resurser gruppen Rutingruppen

Varför ponnysport? Jag har valt att dela upp ryttare i olika grupper. Hobby gruppen Små resurser gruppen Stora resurser gruppen Rutingruppen S i d a 1 Varför ponnysport? Jag har valt att både för mig själv och för er utreda vikten av ponnysportens existens. Jag har valt att hålla mig inom hoppsporten men jag tror och hoppas att mina tankar

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

DOKUMENTATION SVEBI-KONFERENSEN

DOKUMENTATION SVEBI-KONFERENSEN DOKUMENTATION SVEBI-KONFERENSEN KARLSTADS UNIVERSITET 16-17 NOVEMBER 2011 SVEBI-KONFERENSEN, 2011 Idrottsvetenskaplig forskning utmaningar i nutid och framtid TEMA: Barn- och ungdomsidrott Ämnet Idrottsvetenskap

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Barn och unga berättar om stress

Barn och unga berättar om stress Barnombudsmannen rapporterar br2004:03 Barn och unga berättar om stress Resultat från Barnombudsmannens undersökning bland kontaktklasserna, våren 2003 ISSN 1652-0157 Barnombudsmannen Postadress: Box 22106,

Läs mer

..den fortsatta tiden

..den fortsatta tiden Verksamhetsrapport från 2007..den fortsatta tiden Om engagemang efter ett år på Röda Korsets folkhögskola. Innehåll Förord 3 Statistik 4 Sammanfattning 8 Intervjuer 10 Emilia Erixon Bodil Markendahl Lisa

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt. Ungt Engagemang. Att göra skillnad

En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt. Ungt Engagemang. Att göra skillnad En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt Ungt Engagemang 2 Inledning Unga är engagerade. Det visar statistiska undersökningar gång på gång. Unga brinner för att förändra världen, unga

Läs mer

MODELLOMRÅDET. ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. Nyhetsbrev nr 1

MODELLOMRÅDET. ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. Nyhetsbrev nr 1 Nyhetsbrev nr 1 Mars 2012 Hej alla verksamma kring barn och unga i Enköpings och Håbo Kommun! INNEHÅLL LEDARE...1 intervju: tre projektledare CHARLOTTA BJÄLKEBRING...2 KRISTINA BUCHT...3 MARIE HOLMBERG...4

Läs mer

Assistenten. Nya områdeschefen presenteras. Brukarrådet gör studiebesök. Sommarvikarie intervjuas

Assistenten. Nya områdeschefen presenteras. Brukarrådet gör studiebesök. Sommarvikarie intervjuas Assistenten Tidskrift om personlig assistans i Borås Stad Årgång 8 Nummer 3 2014 Nya områdeschefen presenteras Brukarrådet gör studiebesök Sommarvikarie intervjuas om personlig assistans i Borås Stad 1

Läs mer

Spelberoendes riksförbund

Spelberoendes riksförbund Spelberoendes riksförbund En jubileumsskrift Redaktörer Per Binde och Jakob Jonsson Spelberoendes riksförbund 10 år En jubileumsskrift Enskild författare till respektive kapitel. Statens fokhälsoinstitut,

Läs mer

Presentation av projektet. Kick off på Dömle Herrgård 29-30 januari 2011

Presentation av projektet. Kick off på Dömle Herrgård 29-30 januari 2011 Presentation av projektet På uppdrag av specialdistriktsidrottsförbunden (SDF:en) i Värmland satsade Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna på en utbildning för ungdomar mellan 23-33 år som

Läs mer

2007 Vad är entreprenörskap?

2007 Vad är entreprenörskap? #1 2007 Vad är entreprenörskap? Mikael Samuelsson Välkommen till E-spegeln E-spegeln är ett unikt forskningsprojekt och en spegling av den glädje, sorg, och vedermödor som alla vi som startar nya affärsverksamheter

Läs mer

Vi har en stark tilltro till vår kompetens

Vi har en stark tilltro till vår kompetens Medlem i BUS En ordnad privatekonomi är en förutsättning för familjer och enskilda att klara sin vardag i dagens samhälle. Det är viktigt att kommunerna så långt det är möjligt informerar om vikten av

Läs mer

Barns och ungas egna perspektiv

Barns och ungas egna perspektiv Barns och ungas egna perspektiv Rapport från barn- och ungdomshearingen 20 november 2008 Nätverket för Barnkonventionen NGO Network for the Rights of the Child Innehåll Inledning... 3 Nätverket för Barnkonventionen

Läs mer

Protokoll del 2 Onsdag & Torsdag. Västeråskongressen

Protokoll del 2 Onsdag & Torsdag. Västeråskongressen Protokoll del 2 Onsdag & Torsdag Västeråskongressen 5 11 november 2001 I föreliggande protokoll från den 34e ordinarie socialdemokratiska partikongressen 2001 har motioner och partistyrelsens utlåtanden

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer