ANONYMA ALKOHOLISTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANONYMA ALKOHOLISTER"

Transkript

1 Löften i Stora Boken Det finns ett eller flera löften till varje Steg. Löftena är resultatet av att göra Stegen, om vi följer de tydliga anvisningarna i Stora Boken. Observera att det alltid finns ett villkor som måste uppfyllas för att ett löfte ska gå i uppfyllelse, till exempel: "Sällan har vi sett en människa misslyckats som utan förbehåll har följt vår väg." Här är några av löftena. Vi kommer att hitta fler som betyder något speciellt för oss, om vi tar oss tid att läsa Stora Boken med ett öppet hjärta och sinne. ANONYMA ALKOHOLISTER Historien om hur tusentals män och kvinnor tillfrisknat från alkoholism Löften i Steg 2 Sidan 52 Det finns en lösning. Vi har funnit något av ett himmelrike, och vi har kastats in i en fjärde dimension av tillvaron som vi inte ens kunnat drömma om. Den verkliga sanningen, och ingenting mindre, är att vi har upplevt djupgående och verkningsfulla själsliga förändringar* (*Närmare förklaring i Bilaga II) som har revolutionerat hela vår inställning till livet, till våra medmänniskor och till Guds universum. Det centrala i våra liv i dag är den absoluta vissheten om att vår Skapare har trätt in i våra hjärtan och liv på ett sätt som faktiskt är mirakulöst. Han har börjat förverkliga sådant som vi aldrig kunde göra själva. Sidan 55 Vi har fått ett nytt liv eller, om man så vill, "ett program för att leva", som faktiskt fungerar. Sidan 71 Det är just detta som denna bok handlar om. Dess främsta syfte är att göra det möjligt för dig att lösa dina problem. Sidan 72 Vi upptäckte att Gud inte ställer alltför hårda villkor för dem som söker honom. För oss är andens rike vidsträckt, rymligt, allomfattande, aldrig utestängande eller avvisande mot dem som på allvar söker. Vi tror det är öppet för alla människor.

2 Sidan 73 Så snart som en människa kan säga att hon tror, eller är villig att tro, försäkrar vi henne, med eftertryck, att hon är på rätt väg. Det har gång på gång bevisats för oss att på denna enkla hörnsten kan en förunderligt verkningsfull andlig struktur byggas. Sidan 76 Ställda inför sammanbrott och förtvivlan, inför det egna totala misslyckandet, upptäckte de att de uppfylldes av ny kraft, av sinnesfrid, lycka och en känsla av meningsfullhet. Sidan 80 Vi insåg slutligen att tro på någon slags Gud var en del av vår natur, ungefär på samma sätt som den känsla vi hyser för en god vän. Ibland var vi tvungna att oförskräckt söka, men han fanns där. Han var lika mycket verklig som vi var. Vi upptäckte den stora verkligheten djupt nere inom oss. När allt kommer omkring är det bara där som han kan upplevas. Så var det för oss. Om våra vittnesmål hjälper till att sopa undan fördomar, hjälper dig att tänka ärligt, uppmuntrar dig att söka ihärdigt inom dig själv, så kan du, om du vill, ansluta dig till oss på vår breda väg. Med den inställningen kan du inte misslyckas. Du kommer med all säkerhet till medvetenhet om din tro. Sidan 81 Precis så har Gud återgett oss våra rätta sinnen. Men han har kommit till alla som ärligt har sökt honom. När vi närmade oss honom, visade han sig för oss! Löften i Steg 3 Sidan 86 Vi hade en ny arbetsgivare. Eftersom han är allsmäktig, sörjde han för att vi erhöll vad vi behövde om vi höll oss nära honom och utförde hans arbete väl. Med denna grund koncentrerade vi oss mindre på oss själva och våra små planer och uträkningar. Vi blev i stället mer och mer intresserade av att förstå på vilka sätt vi kunde bidra till livet. Efter hand som vi kände en ny kraft strömma in i oss och fick sinnesfrid, upptäckte vi att vi framgångsrikt kunde möta livet. Vi blev medvetna om Guds närvaro och började bli kvitt vår rädsla för i dag, för i morgon eller för det som komma skall. Vi var pånyttfödda. Sidan 87 Detta var bara en början, men om den gjordes uppriktigt och ödmjukt upplevde vi redan nu en viss positiv effekt, ofta till och med en mycket kraftig sådan.

3 Löften i Steg 4 Sidan 88 Först när den själsliga sjukdomen är övervunnen kan vi återhämta oss mentalt och fysiskt. Sidan 90 Vi kan inte hjälpa alla människor, men Gud kommer åtminstone att visa oss hur vi kan se på var och en med vänlighet och tolerans. Sidan 91 I samma utsträckning som vi gör det vi tror är hans vilja, och ödmjukt litar på honom, i samma utsträckning ger han oss kraften att möta olycka och motgång med sinnesro. Vi ber honom att befria oss från vår fruktan och visa oss hur han vill att vi skall vara. Genast börjar vi växa ifrån vår fruktan. Sidan 92 Det rätta svaret kommer om vi önskar det. Om vi ångrar vad vi har gjort och har en ärlig önskan att låta Gud föra oss på bättre vägar, tror vi att vi blir förlåtna och att vi kommer att lära av erfarenheten. Sidan 93 Vi har börjat förstå hur meningslösa och ödesdigra dessa känslor är. Vi har börjat lära oss tolerans, tålamod och välvilja mot alla människor, även mot våra fiender, för vi betraktar dem som sjuka. Vi hoppas att du nu är övertygad om att Gud kan avlägsna allt som hindrat dig att nå honom på grund av din själviskhet. Löften i Steg 5 Sidan 97 När vi väl har tagit detta steg och inte undanhållit någonting, känner vi stor tillfredsställelse. Vi kan se världen i ögonen. Vi klarar av att vara ensamma med frid och ro i sinnet. Vår rädsla försvinner. Vi börjar känna närheten till vår Skapare. Vi kanske tidigare haft en viss andlig tro men nu börjar vi få en andlig upplevelse. En stark känsla av att vårt alkoholproblem försvunnit kommer ofta över oss. Vi känner att vi nu är på den rätta vägen, i harmoni med universums ande. Löften i Steg 9 Sidan 99 Om vi är lugna, uppriktiga och öppna kommer vi att belönas med ett gott resultat. I nio fall av tio sker det oväntade. Ibland erkänner den person vi besöker sitt eget fel, så att mångåriga tvister löses upp på någon timma. Det är sällsynt att vi inte kommer någon vart. Ibland lovordar våra tidigare fiender det vi gör och önskar oss välgång. Ibland erbjuder de sin hjälp.

4 Sidan 104 Om vi är noggranna i denna fas i vår utveckling, kommer vi att bli glatt överraskade innan vi är halvvägs igenom den. Vi kommer att känna en ny frihet och en ny lycka. Vi kommer inte att sörja över det förflutna eller behöva stänga dörren om vårt tidigare liv. Vi kommer att förstå ordet sinnesro och vi kommer att uppleva frid. Oavsett hur djupt vi hade sjunkit, kommer vi att upptäcka att vår erfarenhet kan vara till nytta för andra. Känslor av värdelöshet och självömkan kommer att försvinna. Vi kommer att överge intresset för själviska ting och i stället ägna omsorg åt våra medmänniskor. Själviskheten kommer att ge vika. Hela vår livsinställning och livssyn kommer att förändras. Rädslan för människor och för ekonomisk otrygghet kommer att försvinna. Vi kommer att intuitivt veta hur vi skall handskas med situationer som tidigare gjorde oss osäkra och rädda. Sidan 105 Vi kommer plötsligt att uppleva att Gud gör för oss det vi inte kunde göra själva. Är detta överdrivna löften? Vi tror inte det. Det har infriats för så många av oss ibland snabbt, inbland långsamt. De kommer alltid att förverkligas om vi arbetar för dem. Sidan 105 Löften i Steg 10 Kärlek och tolerans är nyckelord i våra levnadsregler. Och vi finner efter en tid att vi har slutat kämpa mot alla och allt till och med alkoholen. För vid det här laget kommer den mentala hälsan att ha återvänt. Vi kommer sällan att vara intresserade av alkohol. Om vi frestas, ryggar vi tillbaka som för en eldsflamma. Vi reagerar sunt och normalt, och vi upptäcker att detta har hänt automatiskt. Vi kommer att upptäcka att vår nya inställning till alkohol har infunnit sig hos oss utan något tankearbete eller ansträngning. Den bara kom! Det är detta som är miraklet. Vi kämpar inte, och inte heller undviker vi frestelsen. Vi upplever det som om vi hade tillåtits inta en neutral ställning trygga och skyddade. Vi har inte ens avgett ett nykterhetslöfte. I stället har vi befriats från problemet. Det existerar inte för oss. Vi är varken kaxiga eller rädda. Detta är vår erfarenhet. Det är så vi reagerar så länge Sidan 106 som vi behåller vår andliga spänst. Om vi följt anvisningarna noggrant, har vi redan börjat känna flödet av hans ande inom oss. I viss utsträckning har vi blivit gudsmedvetna. Vi har börjat utveckla detta livsviktiga sjätte sinne.

5 Sidan 107 Löften i Steg 11 Under dessa omständigheter kan vi lugnt utnyttja vår intellektuella kapacitet, för när allt kommer omkring har Gud gett oss en hjärna att tänka med. Vår tankeverksamhet kommer att ske på ett högre plan när vårt tänkande är befriat från felaktiga motiv. Vi blir ofta förvånade över hur de rätta svaren kommer efter det att vi försökt detta en tid. Det som en gång var en aning, eller en enstaka inspiration, blir efter hand en fungerande del av intellektet. Inte desto mindre har vi funnit att vårt tänkande, allt eftersom tiden går, i allt större Sidan 108 utsträckning kommer att ligga på det intuitiva planet. Vi börjar lita på vår nya förmåga. Faran är då mycket mindre att vi skall bli upphetsade, rädda, arga, oroliga eller att vi skall tycka synd om oss själva eller fatta dåliga beslut. Vi blir mycket effektivare. Vi blir inte trötta så lätt, för vi förbrukar inte energi på samma dåraktiga sätt som vi gjorde när vi försökte ordna livet så att det passade oss själva. Det fungerar det gör det faktiskt! Löften i Steg 12 Sidan 109 PRAKTISKT ERFARENHET visar att ingenting ger lika god immunitet mot att dricka som att arbeta intensivt med andra alkoholister. Det fungerar när andra former av verksamhet misslyckas. Du kan hjälpa när ingen annan kan. Du kan vinna deras förtroende när andra misslyckas. Livet kommer att få en ny mening. Att se människor tillfriskna, att se dem hjälpa andra, att se ensamheten försvinna, att se en gemenskap växa fram omkring dig, att få en massa vänner detta är en erfarenhet du inte får missa. Vi vet att du inte vill gå miste om den. Täta kontakter med nykomlingar och med varandra är ljuspunkterna i våra liv. Sidan 119 När vi ser tillbaka inser vi att det som hände med oss när vi överlämnade oss i Guds hand var bättre än någonting vi kunde ha planerat själva. Förutsatt att vi är i god andlig form, kan vi göra allting som alkoholister inte förmodas göra. Sidan 121 Din uppgift nu är att vara där du gör mest nytta för andra, så tveka aldrig att delta där du kan vara till hjälp. Du bör inte tveka att besöka även de enklaste ställen när du är ute i ett sådant ärende. Gud kommer att hålla sin hand över dig när du med dessa motiv befinner dig i livets utkant.

6 Löften i Kap 8 Sidan 123 Alla tecken tyder på att kvinnor återvinner sin hälsa lika snabbt som män om de försöker följa våra förslag. Vi vill få er att känna att ingen situation är så svår och ingen bedrövelse så stor att den inte kan övervinnas. Sidan 132 Guds kraft åstadkommer mirakel. Om sådana kvinnor väljer att lägga andlighet till grund för sina liv, kommer deras väg att bli lättare. Sidan 133 Barriärer som vuxit upp mellan dig och dina vänner kommer att försvinna och ersättas av välvillig förståelse. Du kommer inte längre att skämmas eller känna att du måste be om ursäkt, som om din man hade svag karaktär. Ditt nya mod, din vänlighet och frihet från skam kommer att göra underverk för dig i kontakterna med andra människor. Sidan 134 Om Gud kan lösa alkoholismens uråldriga gåta, så kan han också lösa ditt problem. Nu försöker vi tillämpa andliga principer på livets alla områden. När vi gör detta, upptäcker vi att det löser också våra problem: Den frihet från fruktan, oro och sårade känslor som blir följden är någonting underbart. Om du och din man finner en lösning på det stora problem som alkoholen utgör, kommer ni förstås att bli mycket lyckliga. Sidan 135 Ni kommer att göra misstag, men om ni menar allvar, kommer de inte att sänka er. Ni kommer i stället att kunna dra nytta av dem. Ett bättre levnadssätt kommer att bli verklighet när de är övervunna. Sidan 136 När allt kommer omkring är din familj återförenad, alkoholen är inte längre ett problem, och du och din man arbetar tillsammans för en framtid som ni tidigare inte kunnat drömma om. Sidan 137 Ni kommer båda att vakna till insikt om en ny känsla av ansvar för andra. Ni kommer att förlora ert gamla liv för att finna ett som är oändligt mycket bättre.

7 Löften i Kap 9 Sidan 141 Att visa andra som lider hur vi blev hjälpta är det som ger vårt liv värde nu. Håll fast vid tanken att i Guds händer är det mörka förflutna det värdefullaste du äger nyckeln till liv och lycka för andra. Härigenom kan du vända död och elände bort från dem. Sidan 143 Låt dem komma ihåg att hans drickande har vållat honom alla möjliga slags skador som det kan ta lång tid att reparera. Om de förstår de här sakerna, kommer de inte att ta hans perioder av lynnighet, depression eller apati så allvarligt. Allt detta kommer att försvinna om han bemöts med tolerans, kärlek och andlig förståelse. Sidan 144 Att ge i stället för att ta kommer att bli ledstjärnan. Sidan 145 Om familjen samarbetar kommer alkoholisten snart att inse att hans värderingar är snedvridna. Om familjen förstår att faderns uppförande just då endast är en tidig fas i hans utveckling, är allt gott och väl. I kretsen av en förstående och positiv familj kommer dessa barnsjukdomar i alkoholistens andliga utveckling snart att försvinna. Sidan 146 Denna drömvärld har nu ersatts av en stark känsla av mening, tillsammans med en växande medvetenhet om Guds kraft i våra liv. Sidan 148 Vi har tillfrisknat och har fått kraft att hjälpa andra. Vi är säkra att Gud vill att vi ska vara lyckliga, glada och fria. Sidan 149 Vi som har tillfrisknat från svår dryckenskap är idag verkliga under av mental hälsa. Men vi har också upplevt häpnadsväckande förvandlingar i våra kroppar. Få av oss bär i dag spår av ett utsvävande liv.

8 Löften i Kap 11 Sidan 166 Ja, det finns en ersättning, och den är oerhört mycket mer än så. Det är gemenskapen i Anonyma Alkoholister. Där finner du befrielse från bekymmer, tristess och oro. Din fantasi kommer att leva upp. Livet får en mening till slut. De mest tillfredsställande åren av ditt liv ligger framför dig. Så upplever vi gemenskapen, och det kommer du också att göra. Du kommer att knytas till dem med nya och underbara vänskapsband, därför att ni tillsammans kommer att undgå en katastrof. Ni kommer att börja er gemensamma resa sida vid sida. Då kommer du att förstå vad det innebär att ge av sig själv, för att andra ska kunna överleva och upptäcka livet på nytt. Du kommer att lära dig den fulla innebörden av "Älska din nästa såsom dig själv." Sidan 167 Det kan förefalla otroligt att dessa människor på nytt ska kunna bli lyckliga, respekterade och till nytta för andra. Hur ska de kunna resa sig ur ett sådant elände, bli kvitt sitt dåliga rykte och sin hopplöshet? Det verkliga svaret är att eftersom detta har skett med oss kan det också ske med dig. Om du önskar det över allt annat och är villig att dra nytta av vår erfarenhet är vi säkra på att allt detta kommer att hända dig. Undrens tid är inte förbi. Det visar vårt eget tillfrisknande! Sidan 176 Han kommer att visa dig hur du ska skapa den gemenskap du har behov av. Sidan 177 Gud kommer hela tiden att uppenbara mer för dig och för oss. Svaren kommer, om du bara har sett om ditt eget hus. Men självklart kan du inte föra vidare något som du inte har. Se till att ditt förhållande till Gud är gott och stora ting kommer att ske med dig och med oräkneliga andra. Detta är för oss den stora sanningen. Vi är med dig i andens gemenskap och du kommer säkert att träffa några av oss när du vandrar det lyckliga ödets väg.

3 NÄR gör jag Steg Fem? När vi har beslutat vem som skall lyssna till vår historia, slösar vi inte bort någon tid.

3 NÄR gör jag Steg Fem? När vi har beslutat vem som skall lyssna till vår historia, slösar vi inte bort någon tid. Svar på 2:a Studie Uppgiften STEG FEM 1 Vilken är den bästa anledningen för att göra Steg Fem? Det bästa skälet först: Om vi hoppar över detta livsviktiga steg, kanske vi inte kommer till rätta med vårt

Läs mer

Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version

Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version Telefonmötesordning OA:s Tisdagsmöte Version 2019-03-29 TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# Tisdagar 09:00 09:45 Praktiskt möte första tisdagen i varje månad! Mötesordning för detta finns efter den ordinarie

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 1 Swedish www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 15 april 2013 Hur känns det att bli upplyst? (What Does Enlightenment Feel Like?)

Läs mer

Ta kommando över dina tankar

Ta kommando över dina tankar Ta kommando över dina tankar Vår hjärna vän eller fiende! Har du någon gång hört uttrycket det är bara ord, eller, det var bara en oskyldig tanke. Min vän, det finns ingenting så förödande som ord och

Läs mer

Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte. Det är dags att börja mötet.

Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte. Det är dags att börja mötet. Inledningstexter. Välkommen till onlinegruppens SLAA möte Det är dags att börja mötet. Vi vill påminna om att detta är ett SLUTET möte, och därmed ENDAST öppet för de som vill bli fria från sitt sex- och

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans.

Mötesordning. Nu stillar vi oss en stund och mediterar över varför vi är här och läser sedan ACA-bönen tillsammans. Mötesordning Välkommen till detta ACA möte, jag heter och är ett vuxet barn. ACA vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer är en sammanslutning av män och kvinnor med det gemensamt

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ;

ni överlägger med varandra, på grund av att jag sa: 'Ett litet, och ni ser mig inte, och återigen ett litet, och ni kommer att erfara mig hos er' ; Predikan, Centrumkyrkan 22/4 2018 Johannes 16:16 22 Peter Mänder Joh 16:16 22 (egen översättning) 16"Ett litet, och ni kommer inte längre se mig. Och återigen ett litet, så kommer ni att erfara mig hos

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton.

Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton. Det är nu du lever! Nu är det snart midsommar, sade alltid gamla moster Mary på jul - afton. Nu förstår jag henne. Åren krymper till månader, månaderna till veckor, veckorna till dagar som rusar fram i

Läs mer

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll?

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Avhandling Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Programmet har gett mig en stabil grund att stå på för att kunna fortsätta att transformeras och stå stadigt i min sanning,

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer

Nåd för nya världar. Kyrkodagarna i Åbo Biskop Björn Vikström

Nåd för nya världar. Kyrkodagarna i Åbo Biskop Björn Vikström Nåd för nya världar Kyrkodagarna i Åbo 19-21.5.2017 Biskop Björn Vikström Psalm 274 1. Det finns djup i Herrens godhet, och dess gränser ingen ser. Det finns värme i hans domslut, mer än någon frihet ger.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

ISBN

ISBN Solanne 1 av Solanne Tillhandahålles genom föreningen Ny Livslust www.nylivslust.se info@nylivslust.se ISBN 978-91-639-1269-6 Tryckt i Sverige av Bäcklund Grafiska AB 2016 2 Gnistan 5 Lidande 9 Tolerans

Läs mer

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek?

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek? Predikotext: Rom 13:8-10 När jag blir ombedd att viga människor som vill gifta sig, har vi alltid några samtal innan själva vigseln. En av de frågor som jag då alltid ställer är: Varför älskar du din blivande

Läs mer

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar.

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. I den här projicerade världen, som jag genom min projektion inte inser att jag

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden Tankens kraft Inre säkerhetsbeteenden Ett inre säkerhetsbeteende är en tanke eller ett eget förhållningssätt vi har för hur vi får agera. Många har ett avancerat mönster av regler som vi kontrollerar i

Läs mer

39. Guds omsorg. Studieguide. Mina anteckningar. Block 8 39 Guds omsorg -Sida 1

39. Guds omsorg. Studieguide. Mina anteckningar. Block 8 39 Guds omsorg -Sida 1 Block 8 39 Guds omsorg -Sida 1 Studieguide Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig. Därför kan vi frimodigt säga: Herren är min

Läs mer

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer.

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer. 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190505 3 sönd i påsktiden Den gode herden Ps 23 23 1En psalm av David. Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. 2Han för mig i vall på gröna ängar, han låter

Läs mer

Lektion 7 TÅLAMOD. Genom att hålla ut skall ni vinna ert liv. Luk 21:19

Lektion 7 TÅLAMOD. Genom att hålla ut skall ni vinna ert liv. Luk 21:19 Lektion 7 TÅLAMOD Genom att hålla ut skall ni vinna ert liv. Luk 21:19 83 Affirmation Herre! Vad Din närvaro på jorden är full av nåd. Visa Du oss vägen så att vi med tålamod kan genomföra den levnadsvandring

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Att komma hem från utlandstjänst är att återgå till det vanliga livet bland människor som inte varit med.

Att komma hem från utlandstjänst är att återgå till det vanliga livet bland människor som inte varit med. Att komma hem från utlandstjänst är att återgå till det vanliga livet bland människor som inte varit med. Det innebär bl a att du behöver återknyta relationer av olika slag. Till din man/hustru, sambo

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014

Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från Jesus Helar och Upprättar konferens i Vitryssland 2014 Vittnesbörd från förebedjarna i konferensen Jag förväntade mig att något speciellt skulle ske under konferensen. Jag hade feber och

Läs mer

JULNATTEN 2015, S:TA EUGENIA. Inne i härbärget

JULNATTEN 2015, S:TA EUGENIA. Inne i härbärget JULNATTEN 2015, S:TA EUGENIA Inne i härbärget De flesta av oss sitter väl inne i härbärget. Kanske några av oss kikar ut lite nyfiket när ännu fler människor knackar på dörren och ber att få komma in.

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Septuagesima Dagens bön: Gud vår himmelske Far, du som kallar oss till tjänst i ditt rike, hjälp oss att lita på din barmhärtighet och tjäna dig med tacksamma hjärtan. Låt oss sedan av nåd få ärva

Läs mer

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4 Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft Bibeltext: Fil 4 1.Dagens predikan hämtar vi från Fil 4 och något textens huvudpoäng är, som jag uppfattar det, framställd i den 13:e versen: Allt förmår jag

Läs mer

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken

Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken Mat 6:19 Samla er inte skatter på jorden, där rost och mal förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Mat 6:20 Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Missförstånd KAPITEL 1

Missförstånd KAPITEL 1 KAPITEL 1 Missförstånd J ag vill berätta historien om hur världen började, hur den slutar och allt det viktiga som händer däremellan. Det är en berättelse som många redan känner till men som inte många

Läs mer

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början.

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Karaktärsstyrkor MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Vågar göra saker, även om det är nervöst. Vågar visa sina känslor och berätta hur det känns. Vågar försvara andra

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Nyårsdagen Lars B Stenström

Nyårsdagen Lars B Stenström 080101 Nyårsdagen Lars B Stenström Den nya dagen kommer till oss och vi tar emot den på olika sätt med oro för allt ouppklarat med förväntan för det vi hoppas på med osäkerhet inför något nytt och främmande

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Var är själarna efter döden?

Var är själarna efter döden? Var är själarna efter döden? Vad är meningen med "livet" efter döden? Vart hamnar själarna? Finns dom hela tiden omkring oss? LS Frågan utgår från ett påstående om att det finns ett enskilt liv efter döden.

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

SMART Utbildningscentrum. De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör

SMART Utbildningscentrum. De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör Svara på följande femtio påståenden enligt en skala från 0 till 4, där 0 står för sådant som sällan eller aldrig stämmer in på dig, medan 4 står för sådant

Läs mer

Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg

Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg STEG 1 Ändra ditt sätt att tänka De första stegen till det ekonomiska genombrottet och ekonomisk frihet handlar om förändringar inom dig.

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Matt 6:31-34, 15:e sönd.eft.tref. 1:a årg

Matt 6:31-34, 15:e sönd.eft.tref. 1:a årg Matt 6:31-34, 15:e sönd.eft.tref. 1:a årg. 090920. Det är mycket människor runt Jesus, han går upp på berget, sätter sig ner och håller sin långa så kallade bergpredikan. Innan dagens avsnitt så har han

Läs mer

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning Jesus är Gud Budskap om evig räddning Jesus är Gud Gud önskar att du ska känna till sanningen om Honom som uppenbarad i Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Han har kommit nära för att välsigna människor,

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

Joh.16:16-22, 4:e sönd. i påsktiden

Joh.16:16-22, 4:e sönd. i påsktiden Joh.16:16-22, 4:e sönd. i påsktiden 090503 Det är en ganska märklig text vi snart ska läsa. Den är lite märklig och svår både i sitt innehåll, men också kanske för att den återger ett så speciellt tillfälle.

Läs mer

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten

ACoA:s Mötesordning för telefonmöten ACoA:s Mötesordning för telefonmöten Kursiv stil = instruktion till mötesledaren. Ska inte läsas högt. Fet stil ska läsas högt. Ring inte tidigare än 5 minuter innan mötet startar, för då kan tekniska

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) (Version )

Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) (Version ) Mötesordning andligt lunchmöte OA (sida 1) MÖTESORDNING ANDLIGT LUNCHMÖTE OA - ANONYMA ÖVERÄTARE MÅNDAG KL 12:00-12:30, TELEFON 08 120 494 77, Kod 3030# Läs gärna i lugnt tempo för att få ett avslappnat

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

500 år av reformation

500 år av reformation 500 år av reformation Martin Luther inledde reformationen för 500 år sedan. Den förändrade både kyrkan och samhället på sin tid, och gör det fortfarande. Men vem var Martin Luther? Vad hände när han spikade

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild.

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild. HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2003 VEM ÄR GUD? I. DET GUD ÄR I SIG SJÄLV A. GUDS VÄSEN 1. ANDE 1) Gud är ande Joh.4:24 2) Gud är osynlig Rom.1:20 3) Kristus är den osynlige Gudens avbild Kol.1:15-20 Gud är

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

3) Finns det någon väg tillbaka om jag ångrar min AuraTransformation?

3) Finns det någon väg tillbaka om jag ångrar min AuraTransformation? 10 FRÅGOR OCH SVAR 1) Vad är det som händer under en AuraTransformation? Alla människor är energi i konstant rörelse. Den synliga delen kroppen är en manifestation av de osynliga energierna som omger och

Läs mer

En djupare bild av Gud

En djupare bild av Gud En djupare bild av Gud Av:Johannes Djerf - The Sounds Living in America Detta är en riktigt go låt med en klockren refräng som säger att vi lever inte i amerika, men vi är inte ledsna. När låten kom för

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Guds ljus. Av: Johannes Djerf

Guds ljus. Av: Johannes Djerf Guds ljus Av: Johannes Djerf Förra helgen så hade jag ledigt och jag började denna fantastiska helg med en helkväll på Boda Borg i Sävsjö med några vänner. Där timmarna går väldigt fort, i alla rum och

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

David Hoffmeister om egomisstag

David Hoffmeister om egomisstag David Hoffmeister om egomisstag För att undkomma egots trossystem och uppnå upplysning är det nödvändigt att blottlägga omedvetna ego-trosföreställningar och se deras intighet. Att närma sig sanningen

Läs mer

Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa oss med?

Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa oss med? Hej, Jag hoppas att du genom raderna nedan skall få en fördjupad bild av vad kärleksfull vänlighet kan bidra med i ditt liv. Och dessutom få en del praktiska tips. Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne.

BEMÖT. Säg något snällt till en lärare. Fråga en klasskamrat du inte talar med så ofta om hur det står till med honom eller henne. BEMÖT De här äpplena uppmuntrar till respektfullt bemötande där andras åsikter och känslor beaktas. Det egna beteendet har stor betydelse för hurdan ens samverkan med andra blir. Säg något snällt till

Läs mer

När Kristus är Herre i en människas liv påverkas tankar och handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek.

När Kristus är Herre i en människas liv påverkas tankar och handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek. 1 Tunadalskyrkan 13 04 28 Joh 15:10-17. 5 Sönd i påsktiden Att påverkas av Jesus handlingar av honom, hans sinnelag och kärlek. Då utmanas den kristne att ständigt överge oförsonlighet, avund, bitterhet,

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Kognition betecknar människans intellektuella funktioner.

Kognition betecknar människans intellektuella funktioner. Kognition betecknar människans intellektuella funktioner. Psykologer med kognitivt perspektiv studerar vårt tänkande, vår begreppsbildning och hur dessa två faktorer samspelar med våra känslor. Utgångspunkt:

Läs mer

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek ! Tisdag 28 mars 2017 Av Alexandra Andersson 8 tecken på att du har en osund relation till kärlek Hamnar du alltid i destruktiva förhållanden? Känner du att du alltid förändrar dig själv för att accepteras

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

- + EGET INITIATIV, EGEN BEDÖMNING. Karl-Magnus Spiik Ky Eget initiativ / sidan 1

- + EGET INITIATIV, EGEN BEDÖMNING. Karl-Magnus Spiik Ky Eget initiativ / sidan 1 Karl-Magnus Spiik Ky Eget initiativ / sidan 1 EGET INITIATIV, EGEN BEDÖMNING Många faktorer ingår i den helhet som påverkar hur aktiva vi är och hur mycket egna initiativ vi tar. Det är också en av orsakerna

Läs mer

Lite info om hälsa & livsstil

Lite info om hälsa & livsstil Lite info om hälsa & livsstil -Fakta, tips & råd För att vi ska må bra och få en fungerande vardag är det flera faktorer som är viktiga för oss. Framförallt är det viktigt att vi får tillräckligt med sömn,

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

En introduktion i koranstudier

En introduktion i koranstudier 2002-03-07 WWW.ISLAMISKA.ORG _ En introduktion i koranstudier Den islamiska trons första och viktigaste kunskapskälla är Koranen. Varje muslim som har underkastat sig Allah är förpliktigad att ta till

Läs mer