Medlemsinformation. Innehåll. Trastsångsvägen Byggnadsår: 1983 Antal lägenheter: 65. Historik. Vad säger lagen och HSB:s stadgar?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsinformation. Innehåll. Trastsångsvägen 2 132 Byggnadsår: 1983 Antal lägenheter: 65. Historik. Vad säger lagen och HSB:s stadgar?"

Transkript

1 Medlemsinformation Innehåll Historik Vad säger lagen och HSB:s stadgar? Så fungerar vår bostadsrättsförening Bra att veta Gemensamma insatser Hemförsäkring Trastsångsvägen Byggnadsår: 1983 Antal lägenheter: 65 Huvudsäkring Om olyckan är framme Utgiven 2009 av Jaan Gustafson, Lotta Berglund och Sten Norrbin genom Styrelsen

2 Historik: Föreningen bildades 1982 och lägenheterna stod inflyttnings klara Sedan dess har byggnaderna underhållits löpande. En större gemensam ombyggnad utfördes 1989 pga. ändrad byggnadsnorm för badrum och föreningen beslutade då att ge badrummen väggmattor enligt den nya strängare normen. Byggnader förutom lägenheterna som föreningen äger är garage och trädgårdsförråd samt en kvartersgård med tvättstugor, bastu och samlingslokal. Till varje bostadsrätt hör ett garage och ett förråd, fristående eller i garagebyggnad. På var och en av de tre gårdarna finns lekplats med gunga och sandlåda. Vid övre gården finns en enkel bollplank med två mål. I anslutning till kvartersgården har föreningen anlagt en asfalterad landhockeyplan med sarg och en boulebana. För bilar finns gott om parkeringsplatser, dels för besökare och dels hyrplatser för boende med mer än en bil. Vad säger lagen och HSB:s stadgar? Att bo i bostadsrätt är ett mellanting mellan att hyra en lägenhet och att äga sin egen bostad. Lägenheten ägs av bostadsrättsföreningen, som också ansvarar för själva byggnaden, fasta installation etc. Den boende, medlemmen, äger och ansvarar för ytskikt (golv, tapet). Ansvarsförhållandet mellan förening och medlem är noga reglerat både i bostadsrättslagen och i HSBs stadgar. Gränsdragningen är dock inte alltid lika självklar. Exempelvis är innerdörrar medlemmens ensak medan ytterdörren (utsidan av den!) är föreningens. Mer information finns i lägenhetspärmen. Ombyggnad inomhus bestämmer den boende ganska fritt över själv, medan utvändiga ombyggnader (staket, verandor etc.) i allmänhet kräver styrelsens godkännande (och i allmänhet också får godkännande). Det finns färdiga ritningar till vanliga ombyggnader, t.ex. veranda, att hämta hos vicevärden.

3 Så fungerar vår bostadsrättsförening Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ som äger rum i maj månad varje år. Där väljs styrelse och valberedning. Styrelsens årsredovisning för föregående år behandlas och inkomna motioner som ska vara styrelsen tillhanda senast 28 februari. Styrelsen sammanträder ca 10 gånger per år. Om du vill att någon fråga ska diskuteras på mötet, hör av dig till en styrelsemedlem. Information till medlemmarna sker dels genom Trastinfo som kommer tre-fyra gånger om året och dels genom bladet Styrelsen informerar. Föreningen har också en egen hemsida med information på. Adress: Styrelsen väljs av föreningsstämman i maj månad varje år. En ledamot utöver föreningens utses av HSB. Det åligger styrelsen att anordna medlemsmöten minst 1 ggr/år Certifiering Sedan 2007 är föreningen certifierade enligt HSB. Det innebär att: föreningen ska minst två ggr/år utge skriftlig information till medlemmarna introducera nya medlemmar i föreningens verksamhet, service och regler. Föreningen har en informationsskrift som ger svar på de vanligaste frågorna och ger vägledning i boendet Anordna minst ett medlemsmöte per år utöver ordinarie föreningsstämma Ha årlig besiktning av fastigheterna som utgår från underhållsplan Upprätta en budget och långtidsprognos Upprättat en godkänd verksamhetsplanering Minst 3 styrelseledamöter har genomgått en kunskapstest. KUL-kommittén (Kultur Utbildning och Lek (fester)) Kommittén ordnar gårdsfester och julgröt med lucia och nog så viktigt förplägnad till både barn och vuxna de dagar vi träffas för gemensamt arbete. Planerar utbildningar och studiecirklar för medlemmarna när så önskas.

4 Bra att veta. Vicevärd Anders Klinga träffas på kontoret i kvartersgården tisdagskvällar kl Inköp av filter till lägenhetens ventilation, uttag av pengar från inre reparationsfonden etc. sköts enklast på kontoret. Under kontorets öppettider går det också bra att ringa, tel I akutfall kontaktas vicevärden i bostaden Trastsångsvägen 38, tel Felanmälan Alla fel och behov av åtgärd skall anmälas till vicevärlden. HSB eller annan entreprenör får inte anlitas av enskild. Om så sker får lägenhetsinnehavaren själv stå för kostnaden Trafik och Parkering. Föreningen hyr ut parkeringsplatser. Kontakta vicevärden. Besöksplatserna är avsedda för besökare. Boende uppmanas att använda sina garage vid parkering längre än en timme. Ventilation Varje lägenhet är utrustad med en MiniMaster ventilationsanläggning som sitter ovanför spisen. Läs bruksanvisningen. Byt/rengör filter ofta! Om ni saknar bruksanvisning kontakta vicevärden. Hos honom kan man också köpa filter till anläggningen. Tvättstugan. Vid fel på maskinerna kontakta vicevärden. Föreningen har serviceavtal och maskinerna blir snabbt reparerade. Kvartersgården. Samlingslokalen lånas ut till medlemmar. Boka hos vicevärden. Det finns också möjlighet att låna den en kortare tid t.ex. vid bordtennisspel. Vicevärden har nyckel och racketar. Kvartersgården är rökfri. Bastu i kvartersgården lånas också ut enligt bokningslista. Herrbastu fredagar mellan Tvättstugenyckeln passar. Kabel-TV. Föreningen har avtal med COMHEM. Kostnader för TV redovisas separat på månadsavin. Internetanslutning. Leverantören av kabel-tv erbjuder också fast uppkoppling till Internet. Kontakta vicevärden för detaljer. Maskinpark. Föreningen äger en del maskiner som kan lånas ut, tex: o Motorsåg o Högtryckstvätt o Cirkelsåg, mm Kontakta vicevärden. Sophantering. I tidningsrummet kastas endast tidningar inte kartonger. I samband med grävardagar brukar föreningen beställa en sopcontainer.

5 Gemensamma insatser: En del föreningar hyr regelbundet in personal för städning, trädgårdsskötsel osv. Vår förening har valt en annan lösning, som innebär att unga och friska tillsammans utför en del arbete. Detta gör oerhört mycket för vår gemensamma ekonomi och arbetsinsatsen per person blir mycket liten: Städning. Vi hjälps åt att städa kvartersgården enligt ett rullande schema. Nyckel cirkulerar enligt den städlista som finns på anslagstavlan i kvartersgården. Informationstavlor med städanvisningar finns uppsatta i respektive städområde. Grävardagar. Två gånger om året samlas vi för att snygga till området, sköta lättare underhåll, träffa varandra och äta tillsammans. Ofta gör vi också en tredje, kortare, insats för att kratta löv på hösten För allt gemensamt arbete gäller självklart att var och en hjälper till efter förmåga och ork. Ålder och sjukdom råder ju ingen över.

6 Hemförsäkring Skador i en lägenhet drabbar ofta både medlemmens ansvarsområde och föreningens. Vi rekommenderar därför samtliga att skaffa Tillägg bostadsrätt till hemförsäkringen Huvudsäkringar till lägenheterna finns i skåpet på husgavlarna. Om olyckan är framme: Vattenläcka. Vid skada på varmvattenberedare stäng av vattnet, slå från strömbrytaren och kontakta vicevärden. Föreningen har serviceavtal med Bravida och en ny varmvattenberedare installeras inom ett par dagar. Huvudkranar. I lilla (högra) tvättstugan finns röda huvudkranar på väggen som tillsammans stänger av vattnet för hela föreningen. Varje lägenhet har en egen huvudkran inomhus, se lägenhetspärmen. I en del huslängor har boende gemensamt dragit vattenledningar till trädgårdarna. För sådant utevatten finns huvudkranar i marken vid de gavlar som har blå skylt. Vid läckage kontakta vicevärden.

BOLLPLAN Gräsplanen vid Kvartershuset är till för fotboll, brännboll etc.

BOLLPLAN Gräsplanen vid Kvartershuset är till för fotboll, brännboll etc. Att bo i bostadsrätt innebär att du har möjlighet att påverka trivsel, skötsel och service i bostadsområdet. Du har också insyn i och inflytande över förvaltning och ekonomi. INFORMATIONEN OCH REGLERNA

Läs mer

BRF Inspektoren. Informationsbroschyr. I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra för dig att känna till.

BRF Inspektoren. Informationsbroschyr. I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra för dig att känna till. i Informationsbroschyr BRF Inspektoren I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra för dig att känna till. Spara den den kan ge dig svar på frågor som kan dyka upp. Vi är delägare!

Läs mer

Bra att veta om BRF Diskusen

Bra att veta om BRF Diskusen Bra att veta om BRF Diskusen Altan Om du ska bygga en uteplats, altan, glasa in en balkong eller liknande måste du ha styrelsens godkännande och i vissa fall ev bygglov. Kontakta HSB/Styrelsen för mer

Läs mer

Brf Lyckeby. Välkommen till Brf Lyckeby

Brf Lyckeby. Välkommen till Brf Lyckeby Brf Lyckeby Välkommen till Brf Lyckeby Detta är ett informationshäfte som lämnas till alla nyinflyttade i vår förening. Läs igenom och spara häftet då det kan komma till användning när det uppstår frågor

Läs mer

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna.

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna. Du som är medlem i bostadsföreningen Ansgarius har säkert ibland känt ett behov av att få en kortfattad beskrivning av föreningen och information om vart man ska vända sig i olika situationer. Vi har därför

Läs mer

Att spara i Lägenhetspärmen. Senast uppdaterad 2015-05-25. Brf Vintunnan. Fårbetesvägen, Linköping. Styrdokument. Läs mer på www.vintunnan.

Att spara i Lägenhetspärmen. Senast uppdaterad 2015-05-25. Brf Vintunnan. Fårbetesvägen, Linköping. Styrdokument. Läs mer på www.vintunnan. Brf Vintunnan Fårbetesvägen, Linköping Styrdokument Läs mer på www.vintunnan.com 1 (13) Innehållsförteckning Autogiro, E-faktura... 3 Avstängning vatten... 3 Biltvätt... 3 Brandsläckare... 3 Brandvarnare...

Läs mer

Bra att veta om BRF Diskusen

Bra att veta om BRF Diskusen Bra att veta om BRF Diskusen Andrahandsuthyrning En bostadsrätt upplåts med syftet att bostadsrättshavaren själv ska bo permanent i lägenheten. Ibland kan det uppstå situationer uppstå när man inte kan

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan

Innehållsförteckning. 1. Brf Apeln 7 1.1 Att bo i bostadsrätt 1.2 Styrelsen 1.3 Föreningsstämma 1.4 Stadgar 1.5 Felanmälan Hej medlem! Denna medlemsinformation är utgiven av styrelsen i Bostadsrättsföreningen Apeln 7 i Solna och vänder sig till dig som är medlem i föreningen. Tanken är att den ska ge svar på de vanligaste

Läs mer

Välkommen till Brf Tingvallen!

Välkommen till Brf Tingvallen! Välkommen till Brf Tingvallen! Brf Tingvallen består av 414 lägenheter, mellan 2 och 5 rum och kök i storlek. Husen byggdes mellan 1967 och 1969. Området består av tre gårdar röda, bruna och gula gården

Läs mer

Välkommen till Brf Tingvallen!

Välkommen till Brf Tingvallen! Välkommen till Brf Tingvallen! Brf Tingvallen består av 414 lägenheter, mellan 2 och 5 rum och kök i storlek. Husen byggdes mellan 1967 och 1969. Området består av tre gårdar röda, bruna och gula gården

Läs mer

FRÅN A TILL Ö I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN PORFYREN

FRÅN A TILL Ö I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN PORFYREN FRÅN A TILL Ö I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN PORFYREN VÄLKOMMEN TILL PORFYREN! Styrelsen för bostadsrättsföreningen Porfyren hälsar dig välkommen till ditt nya boende och som delägare i föreningen. Vi hoppas

Läs mer

Norrskenet En Riksbyggen förening

Norrskenet En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

Trivselregler för HSB Brf Ginsten Varberg

Trivselregler för HSB Brf Ginsten Varberg Trivselregler för HSB Brf Ginsten Varberg Här nedan kommer information om föreningens regler som man för allas trevnad bör känna till. Boende i föreningen är också skyldiga att se till att deras gäster

Läs mer

VAD GÄLLER I HSB Växtriket?

VAD GÄLLER I HSB Växtriket? VAD GÄLLER I HSB Växtriket? Organisationsnummer 716401-3703 Styrelsen i HSB Växtriket, Uppsala, har upprättat denna sammanställning av ordningsregler, allmän information, bestämmelser gällande reparationer,

Läs mer

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening

Välkommen till. Norrskenet. En Riksbyggen förening Välkommen till Norrskenet En Riksbyggen förening Som nyinflyttad har du säkert många frågor om vår förening och förhoppningsvis kan det här välkomstbrevet svara på åtminstone några av de frågorna. Välkomstbrevet

Läs mer

Brf Pennteckningen 3. Handbok. Tips, regler och bestämmelser

Brf Pennteckningen 3. Handbok. Tips, regler och bestämmelser Brf Pennteckningen 3 Handbok Tips, regler och bestämmelser Januari 2013 Innehållsförteckning 1. En handbok för föreningsmedlemmar och hyresgäster... 3 2. Om föreningen och huset... 3 3. Föreningsstämma...

Läs mer

Brf Hyttans Boendemapp

Brf Hyttans Boendemapp Brf Hyttans Boendemapp Innehållsförteckning Välkommen till Brf Hyttan 1. Om att bo i en bostadsrättslägenhet 2. Om att bo i Hyttan Stadgar 3. Miljö och säkerhet, trivsel 4. Min lägenhet/kontrakt/övrigt

Läs mer

Brf Surbrunn 15 - Informationsblad

Brf Surbrunn 15 - Informationsblad Brf Surbrunn 15 - Informationsblad I detta material har bostadsrättsföreningens styrelse gjort ett försök att samla relevant information gällande vår förening samt vad det innebär att vara medlem i en

Läs mer

Välkommen till brf Hagaborg!

Välkommen till brf Hagaborg! Välkommen till brf Hagaborg! I denna folder finner du praktisk information som kan vara bra att känna till för dig som bor i brf Hagaborg. Spara denna folder! Faktaruta HSB bostadsrättsförening Hagaborg

Läs mer

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6

Att bo i en bostadsrätt 1. Föreningens arbete 2. Lägenheten 3. Gemensamma lokaler och utrustning 4. Sopor och returpapper 5. Förvaring och parkering 6 Innehållsförteckning Avsnitt Att bo i en bostadsrätt 1 Föreningens arbete 2 Lägenheten 3 Gemensamma lokaler och utrustning 4 Sopor och returpapper 5 Förvaring och parkering 6 Systematiskt Brandskyddsarbete

Läs mer

BRF KRUSBÄRET HAMMARÖ

BRF KRUSBÄRET HAMMARÖ 1 VÄLKOMMEN TILL BRF KRUSBÄRET HAMMARÖ Innehåll: Lite historia Lite information Lite regler Lite bra att veta 2014-03-15 2 Historik Brf Krusbäret bildades 1983-08-09 för att möjliggöra byggandet av bostadsområdet

Läs mer

Att spara i Lägenhetspärmen. Senast uppdaterad 2014-10-10. Brf Vintunnan. Fårbetesvägen, Linköping. Styrdokument. Läs mer på www.vintunnan.

Att spara i Lägenhetspärmen. Senast uppdaterad 2014-10-10. Brf Vintunnan. Fårbetesvägen, Linköping. Styrdokument. Läs mer på www.vintunnan. Brf Vintunnan Fårbetesvägen, Linköping Styrdokument Läs mer på www.vintunnan.com 1 (12) När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening och får en andel i den. Du äger rätten att bo

Läs mer

Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15

Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15 Brf Husby Basinformation 2015 Stockholm 2015-06-15 Välkommen till vår bostadsrättsförening! Bostadsrättsföreningen Husby nr 1 är en ekonomisk förening som tillhör HSBrörelsen, där vi bildar en egen ekonomisk

Läs mer

Det finns även möjlighet för utbyggd altan. Kontakta vicevärden för regler och förutsättningar.

Det finns även möjlighet för utbyggd altan. Kontakta vicevärden för regler och förutsättningar. Altaner Altanhäckar sköts av föreningen, men altanstaket är bostadsrättsinnehavarens ansvar. Om du vill sätta upp ett staket ska det vara vitt, ljusgrått (se pergola på gården mellan Sibyllegatan och Norrlandsgatan)

Läs mer

OBS! Tillåt ingen annan än boende i huset nyttja våra sopkärl och grovsoprum.

OBS! Tillåt ingen annan än boende i huset nyttja våra sopkärl och grovsoprum. Från A till Ö - Brf Nya Plogen 12 Alla vi medlemmar i bostadsrättsföreningen Nya Plogen 12 äger nu gemensamt, genom föreningen, vårt hus. Det innebär att vi alla måste vara delaktiga i skötsel och beslut

Läs mer

Har Du funderingar över något som tas upp i medlemsinformationen eller förslag på förändringar, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Har Du funderingar över något som tas upp i medlemsinformationen eller förslag på förändringar, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Medlemsinformation från A till Ö Att bo i en bostadsrättsförening innebär samma ansvar som att bo i ett eget hus. Alla måste ta sitt ansvar för att hålla huset helt och rent. Därför har vi samlat viktig

Läs mer

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01

Brf Husby. Basinformation 2012. Stockholm 2011-12-01 Brf Husby Basinformation 2012 Stockholm 2011-12-01 Välkommen till vår bostadsrättsförening! Bostadsrättsföreningen Husby nr 1 är en ekonomisk förening som tillhör HSBrörelsen, där vi bildar en egen ekonomisk

Läs mer

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 En sammanfattning av den viktigaste information du bör känna till som boende i föreningen Uppdaterat informationsmaterial mars 2006 Innehåll: Bostadsrätt

Läs mer

Brf Brage Vi måste alla hjälpas åt Vår förening Brage samfällighetsförening

Brf Brage Vi måste alla hjälpas åt Vår förening Brage samfällighetsförening Brf Brage Allmän boendeinformation för medlemmarna i bostadsrättsföreningen Brage Du har förmånen att vara ägare av en lägenhet i HSB bostadsrättsförening Brage i Boden. Genom vår förening äger vi vårt

Läs mer

Lyckebo. Till dig som bor i vår förening!

Lyckebo. Till dig som bor i vår förening! Lyckebo Till dig som bor i vår förening! Ett bostadsområde är ett samhälle i miniatyr och precis som i samhället regleras de inbördes förhållandena av skrivna och oskrivna lagar som måste respekteras om

Läs mer