NOSEWORK- SPORTENS URSPRUNG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOSEWORK- SPORTENS URSPRUNG"

Transkript

1 NOSEWORK- SPORTENS URSPRUNG

2 Hundsporten K9 Nose Work grundades 2006 i USA av tre professionella specialsökstränare, Amy Herot, Jill Marie O Brien och Ron Gaunt. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete. I USA blev hundsporten snabbt populär. Numera anordnas officiella tävlingar regelbundet av organisationen National Association of Canine Scent Work (NACSW). I Sverige heter det enbart Nose Work och intresset för den nya aktiviteten ökar hela tiden. Svenska Nose Work Klubben bildades 2014, med målet att göra Nose Work till en officiell hundsport inom Svenska Kennelklubbens (SKK) organisation. Klubben blev avtalsansluten till SKK mars 2015 Nose Work är en hundsport som går ut på att hunden skall lokalisera särskilda dofter med sitt fantastiska luktsinne. Hunden tillsammans med sin förare söker efter specifika dofter i olika verklighetstrogna sökmiljöer som kan genomföras i princip var som helst. Sporten är för alla hundar, oavsett ras och storlek. Tävlingsformen Nose Work är uppdelat i doftprov, moment och tävlingsklasser. Innan ett ekipage får delta på tävling behöver föraren tillsammans med sin hund avlägga ett doftprov för att visa att hunden kan identifiera den aktuella doften och föraren kan läsa sin hund. Det finns fyra olika typer av sökområden som delas in som moment, behållaresök, inomhussök, utomhussök och fordonsök. Det finns tre tävlingsklasser och för varje klass tillkommer en ny doft: NW1 - doften eukalyptus NW2 - doften lagerblad NW3 - doften lavendel Nose Work har en värdegrund som står för mångfald, säkerhet samt hundens psykiska och fysiska hälsa. Det läggs stort fokus på säkerhet - att ingen hund eller förare ska komma till skada av någon annan människa, hund eller sökmiljö. Sporten i sig själv ses som ett positivt sätt att ge hunden mental och fysisk stimulans. Nose work utgår även från att all träning sker genom att positivt förstärka önskvärda beteenden hos hunden. HYDROLATER I NOSE WORK Hydrolat är väldoftande växtvatten. Det är även en biprodukt som blir vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. Vid destillering används ånga för att få ut den eteriska oljan. Ångan som passerar tar med sig delar av växtens egenskaper och doftämnen. När ångan återgår till vattenform separeras den i två delar. En del består av eterisk olja och en del består av vatten med små mängder eterisk olja. Den delen kallas för hydrolat.

3 Det går att lära sin hund att leta efter alla möjliga dofter. I Sverige använder man sig av hydrolater istället för eteriska oljor, som det görs i den amerikanska versionen av Nose Work. Från början använde Sverige samma typ av doftämnen som USA, eteriska oljorna anis, björk och kryddnejlika. Men dem är giftiga enligt svenska aromaterapeuter och amerikanska forskare som har varnat för att använda dessa doftämnen. Oljorna byttes till hydrolater, och dofterna valdes ut efter vad som rekommenderades av aromaterapeuterna. Vilket blev eukalyptus, lagerblad och lavendel. Enligt dem är hydrolaterna enklare att arbeta med och har inga kända biverkningar. Hydrolaterna som används i Sverige: Eukalyptus - eucalyptus globulus & aqua Lagerblad - laurus nobilis & aqua Lavendel - lavandula augustifolia & aqua HANTERING AV HYDROLATER Hydrolater luktar och varje doft består av molekyler. För en hund krävs det ytterst liten mängd molekyler för att uppfatta en doft. Det är därför viktigt att vara noga vid hantering hydrolater när dem används i träningen. Kommer hydrolat det på händerna ökar risken att man sprider det på de föremål man berör. Det kan resultera att hunden börjar markera områden som man inte vet om det finns doft på. Svenska Nose Work Klubben har satt allmänna riktlinjer för hantering av doftämnen: All hantering av smittat material bör ske med pincetter. Smittat innebär material som har varit kontakt med doftämnet. Behållare hanteras på samma sätt oavsett om det innehåller doftämne eller inte. Om man till exempel tar i en kartong med händerna är det viktig att man tar i alla kartongerna. Använda doftämnen kasseras för att undvika att doftämnen oavsiktligt kontamineras med andra dofter. Vid träning av Nose Work räcker det med en droppe hydrolat per doftgömma, direkt på materialet (ex. topshuvud, möbeltass m.m.). För att hydrolaterna ska

4 hålla längre bör dem förvaras svalt. Ju svalare - ner till kylskåpstemperatur - ju längre håller hydrolaterna. Tävling För att så småningom tävla officiellt i Nose Work krävs det att hund och förare tillsammans har godkänt doftprov för respektive klass. Doftprovet genomförs för att säkerhetsställa att hunden känner igen doften den ska söka efter, samt att föraren kan läsa av sin hund och avgöra att hunden har identifierat doften. Doftprov är ett officiellt prov inom SNWK. För att delta på doftprov skall hunden vara minst 12 månader gammal och inneha ett registeringsbevis (stambokförd i SKK) eller tävlingslicens för blandraser alternativt hundar som inte är registrerade i SKK. Erhåller ekipaget godkänt resultat skall föraren även vara medlem i SNWK för att resultatet skall bli registrerat. Varje doftprov oavsett klass består av 12 behållare (kartonger) varav en behållare innehåller måldoften. Behållarna kan stå på en eller två rader och kan arrangeras både inom- som utomhus. För att doftprovet skall bli registerat hos SNWK skall provet göras i samarrangemang med klubben. Doftprovet skall dessutom genomföras av två SNWK-godkända instruktörer eller en SNWKgodkänd domare. Dofter i respektive klass: Nose Work klass 1: Eukalyptus Nose Work klass 2: Lagerblad Nose Work klass 3: Lavendel Godkänt doftprov: För att bli godkänd skall ekipaget identifiera rätt behållare inom 3 minuter. Föraren signalerar "markerat" och provledaren meddelar om ekipaget har hittat rätt behållare. Förare får då belöna hunden minst 20 cm från behållaren och ekipaget har klarat doftprovet för den aktuella klassen. Icke godkänt doftprov: I fall ekipaget har identifierat och sagt "markerat" till fel behållare, visar provledaren var rätt behållare finns. Ekipaget får fortsätta söket för att föraren ska få möjligheten att belöna sin hund vid rätt behållare. Dock erhåller ekipaget icke godkänt doftprov och får inte starta nytt doftprov förrän först dagen efter Nose Work är ännu ingen officiell hundsport under Svenska Kennelklubbens organisation, därför anordnas det endast doftprov och inofficiella tävlingar. Svenska Nose Work Klubben jobbar för fullt med att fastställa regler och rutiner kring tävling. Inom ett par år kommer vi få se hundsporten officiell.

5 Hela tävlingsformens grunder i Sverige kommer att baseras på de amerikanska tävlingsreglerna som består av tre huvuddelar: doftprov, moment och tävlingsklasser. För att tävla i Nose Work skall hunden vara minst 12 månader gammal och inneha giltigt vaccinationsintyg. Hunden skall även ha registeringsbevis av SKK eller tävlingslicens (gäller blandraser och icke SKKregistrerade hundar). Föraren skall vara minst 7 år gammal. Dessutom behöver ekipaget ha godkänt doftprov för att starta i aktuellt klass. En Nose Work tävling går ut på att ekipaget skall samla poäng genom att söka av olika platser på tid. Det finns tre svårighetsklasser och två olika former tävlingstyper: 'Tävling med alla moment' och 'Tävling i enskilt moment'. 'Tävling i alla moment' består av alla fyra momenten och samtliga moment skall klaras av samma dag. Poängen fördelas med 25 poäng per moment (sammanlagt 100 poäng). Eftersom de olika klasserna ökar i svårighet, ser poängberäkningen olika ut för varje svårighetsklass. 'Tävling i enskilt moment' består av flera sök inom samma moment som tillsammans ger 100 poäng. Poäng delas ut om föraren korrekt meddelar upptäckt av doftgömma. Om föraren felaktigt ropar markerat får ekipaget behålla tidigare erhållna poäng under pågående sök. Ekipaget får dock inte fortsätta söket. KLASSER Nose Work 1: Det finns bara en doftgömma i varje sökområde och alltså ger varje doftgömma 25 poäng. Föraren behöver därför endast meddela markerat. Nose Work 2: Här kan det finnas en eller två gömmor, bestående antingen av en av klassens två dofter, eller en kombinationsgömma. Tävlingsledaren anger före varje sök om det finns en eller två gömmor. Om det finns två doftgömmor i ett moment, är de värda 12,5 poäng vardera. Föraren skall ropa färdig för att stoppa tiden. Nose Work 3: I klass 3 vet ekipaget inte hur många gömmor som finns för varje sök. Även inomhussök utan måldoft kan förekomma. Om momentet innehåller en doftgömma erhålls 12,5 poäng vid upptäckt och 12,5 vid korrekt meddelande av färdig. Vid tre gömmor får varje gömma och färdig vardera 6,25 poäng. Finns det en träningstävling eller inofficiell tävling i närheten där du bor? Passa på, det är utmärkt sätt att träna sig inför tävling och träffa andra med samma intresse för Nose Work!

6 Behållarsök är en av de fyra tävlingsmoment som finns i Nose Work. Momentet går ut på att ekipaget söker av olika former av behållare som kan vara både inomhus eller utomhus. I klass 1 består behållarna enbart av kartonger, medan i klass 2 och 3 kan behållarna ha vilken storlek, form och utseende som helst. Ett behållarsök kan bestå av omkring 20 behållare. När ekipaget utför söket är hunden kopplad. Hunden kan gå på eller över behållare, men kan få fel om domaren anser att hunden fördärver sökområdet. I klass 1 förekommer det endast en doftgömma per sök. I klass 2 och 3 kan flera doftgömmor förekomma samt kombinationsdofter och distraktionsdofter såsom mat, leksaker eller djurdoft. Vid träning av behållarsök kan du använda allt från resväskor, plastburkar, petflaskor, toarullar till surör och skor. Sätt fart på fantasin och utmana dig tillsammans med din hund till riktigt roliga behållarsök! Inomhussök är en av de fyra tävlingsmoment som finns i Nose Work. Ekipaget söker av olika inomhusmiljöer, såsom badrum, källare, kontor, förråd med mera. Av de fyra moment som finns är inomhussöket det enda moment som kan innehålla tomma sök (gäller dock endast i klass 3). Tomt sök innebär att ekipaget får söka av ett sökområde som saknar utplacerad måldoft. På tävling ingår antal många rum beroende svårighetsklass: Klass 1: ett rum Klass 2: två rum Klass 3: antalet varierar upp till tre rum Varje rum är unikt, ta tillfället i akt och träna i alla rum eller inomhusmiljöer du kan hitta. Utomhussök är en av de fyra tävlingsmoment som finns i Nose Work. Ekipaget söker av olika typer av utomhusmiljöer såsom husfasader, garageuppfarter, delar av trädgårdar med mera. Sökområdet är utmärkt med plastband, koner eller vimplar för att ekipaget skall veta inom vilket område måldoften finns i. Dock får ekipaget gå utanför sökområdet under pågående sök för att till exempel utnyttja vindens riktning. Utmaningen med utomhussöket är de olika väderlekar och temperaturer som förekommer samt de naturligt förekommande dofter som vi inte kan styra över och kan distrahera hundarna. Att tänka på är att ju lägre temperaturen är, ner till minusgrader, ju mindre blir spridningen av doftkällan. Hunden får gå riktigt nära för att kunna lokalisera doften.

7 Fordonsök är en av de fyra tävlingsmoment som finns i Nose Work. Momentet går ut på att ekipaget söker av olika typer av fordon utomhus. Fordon kan vara bilar, lastbilar, traktorer, husvagnar, kärror, mopeder, med mera. Vid fordonsök är det endast utsidan på fordonet som söks av, vilket innebär att föraren får inte öppna fodonsdörrar eller låta sin hund gå under fordonet. Hundar som krafsar eller placerar sina tassar på fordonets lack tilldelas fel på tävling. I klass 1 finns upp till tre fordon för ekipaget att söka av. I klass 2 finns upp till fyra fordon och i klass 3 är upp till fem fordon. Tänk på vid träning av fordonsök att placera måldoften i den höjd hunden når utan att behöva sätta tassar på någon lack.

Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Riktlinjer för hantering av doftämnen i träning och tävling för sporten NOSE WORK

Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Riktlinjer för hantering av doftämnen i träning och tävling för sporten NOSE WORK Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Riktlinjer för hantering av doftämnen i träning och tävling för sporten NOSE WORK Version 1.0 December 2014 SVENSKA NOSE WORK KLUBBEN (SNWK) SNWK är en rikstäckande och

Läs mer

Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Tävlingsregler för sporten NOSE WORK

Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Tävlingsregler för sporten NOSE WORK Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Tävlingsregler för sporten NOSE WORK Version 1.0 December 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 2 VAD ÄR NOSE WORK?... 2 SVENSKA NOSE WORK KLUBBEN (SNWK)... 2 ARRANGERA TÄVLING

Läs mer

Säkerhet och riktlinjer för hantering av doftämnen

Säkerhet och riktlinjer för hantering av doftämnen Säkerhet och riktlinjer för hantering av doftämnen Gemensamt för doftämnen: Hydrolater är en biprodukt vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. Vid destilleringen värms vattnet upp och

Läs mer

SNWK Tävling användarmanual för förarkonton (ekipagekonton) Manual för SNWK Tävling användarsidor

SNWK Tävling användarmanual för förarkonton (ekipagekonton) Manual för SNWK Tävling användarsidor Manual för SNWK Tävling användarsidor 2019-01-29 Innehåll SNWK Tävling användarsidor - flikar och sidor Lägg till hund(ar), klubb(ar) och medlemsnummer Anmälan Mina hundar samt tillhörande resultat, doftprov

Läs mer

Svenska Nose Work Klubben (SNWK)

Svenska Nose Work Klubben (SNWK) Svenska Nose Work Klubben (SNWK) ÅRSMÖTESHANDLINGAR 21 mars 2015 Verksamhetsberättelse SNWK 2014 Starten av Svenska Nose Work Klubben: Marie Fogelquist presenterade ide n runt Nose Work för Ulf Uddman/Svenska

Läs mer

REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING

REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING NOSE WORK Antagna 2016-07-18 Svenska Nose Work Klubben, 2016 1 Svenska Nose Work Klubben, 2016 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3 Allmänna regler för utställningar,

Läs mer

REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING

REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING REGLER FÖR PROV OCH TÄVLING NOSE WORK Antagna 2020-01-01 Svenska Nose Work Klubben, 2016 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar...

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK ARRANGÖRSMANUAL Prov och tävling NOSE WORK Antagna 2015-11-26 Svenska Nose Work Klubben, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄLKOMMEN ARRANGÖR... 2 Samarrangemang... 2 FÖRE TÄVLING... 3 Avtal med funktionärer...

Läs mer

Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb.

Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb. Rallylydnad på Helsingborg Brukshundsklubb. Rallylydnad. I rallylydnad står samarbete, kontakt och glädje i fokus. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Om Rallylydnad. Genom glädje, kommunikation

Läs mer

Motioner inlämnade till Svenska Nosework-klubbens årsmöte 2016

Motioner inlämnade till Svenska Nosework-klubbens årsmöte 2016 Motioner inlämnade till Svenska Nosework-klubbens årsmöte 2016 Klubben har fått in drygt 30 motioner, några av dem har samma yrkande och kommer då att behandlas tillsammans. Vid genomgång av de olika motionerna

Läs mer

Text och foto: Christoffer & Anna Frances

Text och foto: Christoffer & Anna Frances - Nosework kommer snabbt att bli en jättepopulär hundsport, berättade Tullverkets hundsamordnare och gamle Pass På bekantingen Adam Hübinette för mig för något år sedan. Han hade då precis varit iväg och

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK ARRANGÖRSMANUAL samt kort handledning till Tävlingsledare och Tävlingssekreterare Prov och tävling NOSE WORK Version 2:2 / 2019-07-07 Svenska Nose Work Klubben, 2015 Innehållsförteckning Doftprov... 3

Läs mer

HUNDAR HUNDAR. På kurs hos STOCKHOLMS HUNDUNGDOM

HUNDAR HUNDAR. På kurs hos STOCKHOLMS HUNDUNGDOM HUNDAR HUNDAR Sveriges hundungdoms sidor i Brukshunden Trots att Pace var ganska splittrad och orolig innan träningen började, visade han stort fokus när det gällde. På kurs hos STOCKHOLMS HUNDUNGDOM Stockholms

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK. samt. kort handledning till. Tävlingsledare och Tävlingssekreterare. Version 2:2 /

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK. samt. kort handledning till. Tävlingsledare och Tävlingssekreterare. Version 2:2 / ARRANGÖRSMANUAL samt kort handledning till Tävlingsledare och Tävlingssekreterare Prov och tävling NOSE WORK Version 2:2 / 2019-02-18 Svenska Nose Work Klubben, 2015 Innehållsförteckning VÄLKOMMEN ARRANGÖR...

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA

ALLT DU BEHÖVER VETA Nosework ALLT DU BEHÖVER VETA Helena Lindhe & Britt Nylund 3 Innehåll Den fantastiska hundnosen 7 Vad är nosework och specialsök? 8 Helena Lindhe, Britt Nylund och Klickerförlaget Göteborg AB, 2016 Författare

Läs mer

Lydnad till vardags Lydnad som tävlingsgren På tävling

Lydnad till vardags Lydnad som tävlingsgren På tävling Lydnad Lydnad till vardags De flesta uppfostrar sina hundar så att de kan fungera bra i sin miljö. Vi lär våra hundar att inte dra i kopplet och att inte hoppa eller skälla på folk vi möter på gatan. Hemma

Läs mer

Revidering av regler gällande Årets Sheltie-utmärkelser Svenska Shetland Sheepdog Klubben (SSSK)

Revidering av regler gällande Årets Sheltie-utmärkelser Svenska Shetland Sheepdog Klubben (SSSK) 2017-02-09 Revidering av regler gällande Årets Sheltie-utmärkelser Svenska Shetland Sheepdog Klubben (SSSK) SSSK s styrelse har vid flera tillfällen fått in synpunkter på de årliga utmärkelser klubben

Läs mer

HundAkutens kurser våren 2017

HundAkutens kurser våren 2017 HundAkutens kurser våren 2017 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

Lydnad till vardags. På tävling

Lydnad till vardags. På tävling Lydnad Lydnad till vardags De flesta uppfostrar sina hundar så att de kan fungera bra i sin miljö. Vi lär våra hundar att inte dra i kopplet och att inte hoppa eller skälla på folk vi möter på gatan. Hemma

Läs mer

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34

Rallylydnad. Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Rallylydnad Rallylydnad 2012.indd 1 2012-11-19 15:30:34 Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras

Läs mer

Statuter och poängberäkning för årets Allroundwelsh Reviderade regler gäller fr.o.m

Statuter och poängberäkning för årets Allroundwelsh Reviderade regler gäller fr.o.m Statuter och poängberäkning för årets Allroundwelsh Reviderade regler gäller fr.o.m. 17.01.01 De som önskar tävla om årets Allroundwelsh skall senast den 15 januari (året efter tävlingsåret) skicka en

Läs mer

Att anordna en rallylydnadstävling. Planera i god tid

Att anordna en rallylydnadstävling. Planera i god tid Att anordna en rallylydnadstävling Planera i god tid Tänk på att vara ute i god tid med planeringen av tävlingen. Är det en officiell rallylydnadstävling som klubben ska arrangera, så ska ansökan göras

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll styrelsemöte Datum: 150315 Plats: Rommehedslägret, Borlänge Närvarande: Marie Fogelqvist, Linda Fogelqvist, Puck Simenstad, Emma Wallin och Lotta Bauer (Skype) 1. Mötet öppnas. 2. Puck väljs

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK ARRANGÖRSMANUAL Prov och tävling NOSE WORK Uppdaterad 2018-03-01 Svenska Nose Work Klubben, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄLKOMMEN ARRANGÖR... 2 Samarrangemang... 2 FÖRE TÄVLING... 3 Avtal med funktionärer...

Läs mer

Bollglad hund! Rasen heter nova scotia duck tolling retriever, men kallas för tollare.

Bollglad hund! Rasen heter nova scotia duck tolling retriever, men kallas för tollare. Flyball Sportens historia Den här fartiga hundsporten startade i Kalifornien i USA under slutet av 70-talet. Sporten fick stor publik direkt, då mannen bakom sporten, Herbert Wagner, visade några hundar

Läs mer

Svenska Nose Workklubben ÅRSMÖTESHANDLINGAR. 19 mars Scandic Backadal, Hisings Backa

Svenska Nose Workklubben ÅRSMÖTESHANDLINGAR. 19 mars Scandic Backadal, Hisings Backa Svenska Nose Workklubben ÅRSMÖTESHANDLINGAR 19 mars 2016 Scandic Backadal, Hisings Backa Årsmötets dagordning 1. Justering av röstlängd. 2. Val av ordförande för mötet. 3. Styrelsens anmälan om protokollförare

Läs mer

HundAkutens kurser våren 2018

HundAkutens kurser våren 2018 HundAkutens kurser våren 2018 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

Instruktörsträff SNWK 2017

Instruktörsträff SNWK 2017 Instruktörsträff SNWK 2017 Tillsammans kan vi allt! Syftet med instruktörsträffarna är att stärka oss som instruktörer och därigenom föra sporten Nose Work framåt. Här finns möjlighet att utöka sitt kontaktnät,

Läs mer

HundAkutens kurser hösten 2018

HundAkutens kurser hösten 2018 HundAkutens kurser hösten 2018 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

Regler för poängberäkning till corgilistorna för rallylydnads, agility, lydnad, bruks och nose work 2018

Regler för poängberäkning till corgilistorna för rallylydnads, agility, lydnad, bruks och nose work 2018 Regler för poängberäkning till corgilistorna för rallylydnads, agility, lydnad, bruks och nose work 2018 Listansvarig: Christina Eriksson (christina65eriksson@gmail.com) Poängberäkning för tävlingar 2018,

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK ARRANGÖRSMANUAL Prov och tävling NOSE WORK Uppdaterad 2017-10-16 Svenska Nose Work Klubben, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄLKOMMEN ARRANGÖR... 2 Samarrangemang... 2 FÖRE TÄVLING... 3 Avtal med funktionärer...

Läs mer

Protokoll. Närvarande ledamöter: Bo Edoff, Johanna Johnsson, Marie Fogelquist, Katrin Idås, Adam Hübinette (avvek 14.00), Lotta Bauer, Marina Eklund.

Protokoll. Närvarande ledamöter: Bo Edoff, Johanna Johnsson, Marie Fogelquist, Katrin Idås, Adam Hübinette (avvek 14.00), Lotta Bauer, Marina Eklund. Protokoll Datum: Tisdag 29 mars, kl. 10.00-15.30 Plats: Hundstallet Stockholm Närvarande ledamöter: Bo Edoff, Johanna Johnsson, Marie Fogelquist, Katrin Idås, Adam Hübinette (avvek 14.00), Lotta Bauer,

Läs mer

Start! Text, foto & layout Lotta Treiberg. Glädje och kontakt mellan förare och hund är viktigt i rallylydnad.

Start! Text, foto & layout Lotta Treiberg. Glädje och kontakt mellan förare och hund är viktigt i rallylydnad. Rallylydnad Start! Sporten för alla Det här är en hundsport för alla, till skillnad från många andra hundsporter som passar bättre för vissa typer av hundar och deras förare. Rallylydnad kan precis alla

Läs mer

Protokoll årsmöte Svenska Nosework klubben SNWK

Protokoll årsmöte Svenska Nosework klubben SNWK Protokoll årsmöte Svenska Nosework klubben SNWK 2016-03-19 1. Justering av röstlängd. Charlie Lejbrandt avsäger sig rösträtten på årsmötet om inte ett ordförandebeslut föreligger. 2. Val av ordförande

Läs mer

HundAkutens kurser hösten 2017

HundAkutens kurser hösten 2017 HundAkutens kurser hösten 2017 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK

ARRANGÖRSMANUAL. Prov och tävling NOSE WORK ARRANGÖRSMANUAL Prov och tävling NOSE WORK Uppdaterad 2018-01-01 Svenska Nose Work Klubben, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄLKOMMEN ARRANGÖR... 2 Samarrangemang... 2 FÖRE TÄVLING... 3 Avtal med funktionärer...

Läs mer

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB Rally lydnad Mästarklass Tävlingslydnad Agility Tävling Rally lydnad Avancerad Agility Fortsättning Rally lydnad Fortsättning krav lös hund Allmänlydnad Agility

Läs mer

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017 FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK Hej alla medlemmar, KLUBBMÄSTERSKAP-2017 Förra året gjorde vi ett försök till att kora KM-vinnare i olika tävlingsgrenar. Alla som officiellt tävlade med sina hundar hade

Läs mer

Examinering av alarmerande hund diabetes

Examinering av alarmerande hund diabetes typ Version Författare 2 CB, MF, VL Område Reviderad Datum Assistanshundar 2013 07 01 2013 07 01 Dokumentnamn Status Examinering av Fastställd 2013 04 02 1/9 diabeteshund Examinering av alarmerande hund

Läs mer

UTMÄRKELSER, VANDRINGSPRISER OCH ANDRA PRISER SOM TILLDELAS MEDLEMMAR PÅ TOMTENS BRUKSHUNDKLUBB

UTMÄRKELSER, VANDRINGSPRISER OCH ANDRA PRISER SOM TILLDELAS MEDLEMMAR PÅ TOMTENS BRUKSHUNDKLUBB UTMÄRKELSER, VANDRINGSPRISER OCH ANDRA PRISER SOM TILLDELAS MEDLEMMAR PÅ TOMTENS BRUKSHUNDKLUBB Tomtens Brukshundsklubbs utmärkelser är tänkta som en morot och ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra medlemmar

Läs mer

Protokoll styrelsemöte. Linda Hedwall-Fogelquist (efter 19.18), Lotta Bauer, Denise Persson, Emma Wallin, Marie Fogelquist, Puck Simenstad,

Protokoll styrelsemöte. Linda Hedwall-Fogelquist (efter 19.18), Lotta Bauer, Denise Persson, Emma Wallin, Marie Fogelquist, Puck Simenstad, Protokoll styrelsemöte Datum: 150302 Plats: Skype 19.00 Närvarande: Linda Hedwall-Fogelquist (efter 19.18), Lotta Bauer, Denise Persson, Emma Wallin, Marie Fogelquist, Puck Simenstad, 1. Mötet öppnas 2.

Läs mer

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01)

DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) DRAGPROV - nordisk stil Svenska Brukshundklubbens meriteringsregler för draghund (Gäller fr.o.m. 2002-01-01) Reglerna för dragprov består dels av Svenska Draghundsportförbundets tävlingsregler för nordisk

Läs mer

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass Svenska Brukshundkl ubben Nya momentbeskrivningar, börjar gälla 2014-01-01 Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01.

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Uppfödaren ska efterfölja SKK:s grundregler för uppfödare. För hanhund gäller: Hanhunden ska

Läs mer

Ungdomens Hundmärke. Junior Handling Brons Brons Brons Brons Silver Silver Silver Silver Guld Guld Guld Guld Diamant Diamant Diamant Diamant

Ungdomens Hundmärke. Junior Handling Brons Brons Brons Brons Silver Silver Silver Silver Guld Guld Guld Guld Diamant Diamant Diamant Diamant Ungdomens Hundmärke Agility Lydnad Bruks Junior Handling Indelning Är en grundläggande nivå och märket ska kunna erövras efter de flesta av våra grundoch nybörjarkurser. är ett tygmärke. Är nybörjarnivån

Läs mer

Regler för viltspårprov

Regler för viltspårprov Regler för viltspårprov Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Viltspårprovets målsättning är att pröva deltagande hunds spårningsförmåga och lämplighet vid eftersök av skadat klövvilt. 2 Organisation Officiella

Läs mer

Välkommen. till Svenska Brukshundklubben

Välkommen. till Svenska Brukshundklubben Välkommen till Svenska Brukshundklubben Välkommen till Svenska Brukshundklubben Välkommen i klubben! Som medlem i Svenska Brukshundklubben (SBK) har du ungefär 55 000 andra hundintresserade föreningskamrater.

Läs mer

REDOVISNING INSTRUKTÖRSTRÄFFAR

REDOVISNING INSTRUKTÖRSTRÄFFAR REDOVISNING INSTRUKTÖRSTRÄFFAR Hösten 2017 Förord Instruktörskommittén fick i uppdrag av styrelsen att anordna instruktörsträffar under 2017. Vi enades om att en enkät skulle skickas ut till samtliga 237

Läs mer

STATUTER, gäller fr o m 2019

STATUTER, gäller fr o m 2019 STATUTER, gäller fr o m 2019 Statuter Bästa Brukshund De ekipage som under året tävlat för på officiella bruksprov, äger rätt att deltaga i tävlingen. Bästa Brukshund blir den som har högst medelpoäng.

Läs mer

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM

Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Att gälla från och med 2007-01-01 till och med 2008-12-31, med undantag för freestyle där dessa bestämmelser gäller från och med 2007-01-01 till och med

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 - Sundsvalls Brukshundklubb

VERKSAMHETSPLAN 2011 - Sundsvalls Brukshundklubb VERKSAMHETSPLAN 2011 - Sundsvalls Brukshundklubb Styrelsen för Sundsvalls Brukshundklubb föreslår följande preliminära verksamhetsplan för verksamhetsåret 2011. Verksamhetsplanen består av följande delar

Läs mer

PINNEBLADET Dvärgpinscherklubben NR Juni 2016

PINNEBLADET Dvärgpinscherklubben NR Juni 2016 PINNEBLADET Dvärgpinscherklubben NR1 2016 Juni 2016 I det här numret Reportage från Smålandspinnen Recept på hundkex Nosework Inbjudan Rasspecialen Domarpresentation Reportage från Uppfödar/medlemsmötet

Läs mer

Mondioring. Grundtext: Alf Jannesson Omarbetad av: Jonas Wallén och Emma Svensson

Mondioring. Grundtext: Alf Jannesson Omarbetad av: Jonas Wallén och Emma Svensson 2011 Mondioring Grundtext: Alf Jannesson Omarbetad av: Jonas Wallén och Emma Svensson Vad är Mondioring Det finns ett stort antal olika former av skyddstävlingar. I Sverige har vi för närvarande Svenskskyddet

Läs mer

Välkommen till Mora Brukshundklubb!

Välkommen till Mora Brukshundklubb! Välkommen till Mora Brukshundklubb! Verksamhet På klubben pågår det mycket aktiviteter, allt från tävlingar i olika grenar, till utbildningar och träffar med aktivering för hund och ägare. På våra anslagstavlor,

Läs mer

Svenska Sennenhundklubben. Regler. för inofficiellt Arbetsprov. Allmändrag och klass IV. Sida 1 av 8

Svenska Sennenhundklubben. Regler. för inofficiellt Arbetsprov. Allmändrag och klass IV. Sida 1 av 8 Svenska Sennenhundklubben Regler för inofficiellt Arbetsprov Allmändrag och klass IV Sida 1 av 8 Regler för inofficiellt Arbetsprov 1. Målsättning Målsättningen med SShK:s officiella Arbetsprov är att

Läs mer

Doftbilder. Olfaction 3 steg Ämnen för dagen. Hur uppstår en doft? Detection Filtering Igenkännande

Doftbilder. Olfaction 3 steg Ämnen för dagen. Hur uppstår en doft? Detection Filtering Igenkännande 1 Ämnen för dagen 2 Doftbilder VAD FINNS DET FÖR HUNDEN ATT HITTA? Hur uppstår en doft? Doftspridning och tillgänglighet? Vad säger vetenskapen? Kan vi tillämpa kunskapen vid sök av människa? Hur uppstår

Läs mer

TÄVLINGKLASS : Svenska Welsh Corgi Klubbens MEST AKTIVERADE CORGI.

TÄVLINGKLASS : Svenska Welsh Corgi Klubbens MEST AKTIVERADE CORGI. TÄVLINGKLASS Svenska Welsh Corgi Klubbens MEST AKTIVERADE CORGI. Här har vi tänkt ge er ett formulär att använda när ni aktiverar er Corgi. Det är ett enkelt formulär att fylla i. Så här kan man räkna

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Målsättning För Gävle Brukshundklubb bygger på Stadga för Gävle Brukshundklubb, lokalklubb av Svenska Brukshundklubben (SBK förbundet) grundad på förbundets grundstadga. Verksamhetsinriktning Klubben har

Läs mer

Man får således inga poäng om man inte rapporterar in resultat på ovanstående sätt. Gäller från och med

Man får således inga poäng om man inte rapporterar in resultat på ovanstående sätt. Gäller från och med Årets Kategori Gos Syfte, regler och poäng Denna tävling är till för att sporra våra medlemmar att aktivera sina Gos, eftersom detta är en arbetande ras läggs vikten på aktiviteter som innebär att Gosen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VERKSAMHETSPLAN HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VISION OCH MÅLBESKRIVNING VISION Holmsund Brukshundklubb är en klubb där alla medlemmar är välkomna att trivas och utvecklas oavsett mål med hundägandet. Allt arbete

Läs mer

Buhundspelen 2015 Hökensås

Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen Buhundspelen är en inofficiell tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden ett visst antal poäng som läggs ihop till en

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL MEDLEMSMÖTE! Onsdag 14 november 2018 kl i klubbstugan, Björsta Källa Mötet hade 16 stycken röstberättigade medlemmar.

VÄLKOMMEN TILL MEDLEMSMÖTE! Onsdag 14 november 2018 kl i klubbstugan, Björsta Källa Mötet hade 16 stycken röstberättigade medlemmar. VÄLKOMMEN TILL MEDLEMSMÖTE! Onsdag 14 november 2018 kl 19.00 i klubbstugan, Björsta Källa Mötet hade 16 stycken röstberättigade medlemmar. DAGORDNING 1) Mötets öppnande Mötet öppnade kl 19.04 2) Mötets

Läs mer

Hos oss är alla hundar Välkomna!

Hos oss är alla hundar Välkomna! Hos oss är alla hundar Välkomna! Vår Kurs verksamhet. Här hittar du aktuella kurser som vi arrangerar i klubbens regi. Om du vill gå en kurs hos oss, väljer du den som du tycker är intressant och passar

Läs mer

Gnesta-Trosa Brukshundklubb Verksamhetsplan Gnesta-Trosa Brukshundklubb

Gnesta-Trosa Brukshundklubb Verksamhetsplan Gnesta-Trosa Brukshundklubb Verksamhetsplan 2016 Gnesta-Trosa Brukshundklubb 1 2 Inledning 2006 beslöts att Svenska Brukshundklubben och hela deras organisation ska arbeta utifrån målstyrning för att få en mer aktiv och delaktig

Läs mer

Buhundsspelen Lysingsbaden, Västervik augusti

Buhundsspelen Lysingsbaden, Västervik augusti Buhundsspelen 2019 Lysingsbaden, Västervik 24-25 augusti Välkomna till Buhundspelen i Västervik Lördagen den 24 augusti kl 13.00 17.30 Buhundspelen är en inofficiell tävling som alla kan delta i. Syftet

Läs mer

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET AV PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE SAMT VERKSAMHET Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Ändring 19.1.2019. Detta är Finska Kennelklubbens allmänna direktiv. Ytterligare direktiv för enskilda

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten

Läs mer

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 Under SM i Lydnad och Rallylydnad 2016 kunde de som besökte vår monter svara på 4 olika frågor om Brukshundklubben. Vi fick in mycket

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nummer 4

Förbundsstyrelsens förslag nummer 4 Förbundsstyrelsens förslag nummer 4 Revidering av meriteringsregler för draghund nordisk stil Postadress: Box 4, 123 21 Farsta Besöksadress: Frykdalsbacken 20, Farsta Telefon: 08-505 875 00 Fax: 08-505

Läs mer

Årets Kategori Gos syfte, regler & poäng

Årets Kategori Gos syfte, regler & poäng Årets Kategori Gos syfte, regler & poäng Denna tävling är till för att sporra & uppmuntra våra medlemmar att aktivera sina Gos på olika sätt. Endast svenska resultat räknas. Endast de fem bästa resultaten/gren

Läs mer

UTKAST TILL REGLER INSKICKADE TILL SKK

UTKAST TILL REGLER INSKICKADE TILL SKK TÄVLINGSREGLER NOSE WORK Antagna 2015-11-26 SvenskaNoseWorkKlubben,2015 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING! ALLMÄNNAREGLERFÖRUTSTÄLLNING,PROVOCHTÄVLING...4 Vaccinationer...4 IDNmärkning...5 Ansvar...5 Forcemajeure...6

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Ambitionen vid all avelsverksamhet måste vara att producera friska, mentalt och exteriört fullgoda

Läs mer

Lydnad, ta vlingsklass 2

Lydnad, ta vlingsklass 2 Lydnad, ta vlingsklass 2 Fastställd 2014-06-15 Allmänt Klassen ingår i DM. Hund som startar i klassen kan inte gå tillbaka till tävlingsklass 1 eller novisklass och deltar inte i tävlingen om årets guldhund.

Läs mer

RBK:s verksamhetsplan

RBK:s verksamhetsplan 1 RBK:s verksamhetsplan 2019-2021 Under år 2016 tog styrelsen tillsammans med kommitté/grenansvariga en verksamhetsidé, vision och en värdegrund som ska genomsyra klubbens verksamhet. Vår verksamhetsidé:

Läs mer

Olaf des Eronelles Otto vandringspris För bästa utställningshund inom Smålandsstenar Brukshundsklubb

Olaf des Eronelles Otto vandringspris För bästa utställningshund inom Smålandsstenar Brukshundsklubb Olaf des Eronelles Otto vandringspris För bästa utställningshund inom Smålandsstenar Brukshundsklubb Regler: Vara medlem i klubben Priset är knutet till endast officiella utställningar Endast de 5 bästa

Läs mer

Figurer. Cirkeln Handlern visar hunden i en cirkel runt domaren, motsols. Cirkeln ska var så rund som möjligt.

Figurer. Cirkeln Handlern visar hunden i en cirkel runt domaren, motsols. Cirkeln ska var så rund som möjligt. Handling Det här är handling och junior handling Junior handling är en hundsport som har sina rötter långt tillbaka i tiden, den första tävlingen hölls i New York 1932. Den gången, på en större hundutställning

Läs mer

PROVA-PÅ. Träningsledare Ledare inom klubben ansvarar för genomförande av Prova-På-aktivitet

PROVA-PÅ. Träningsledare Ledare inom klubben ansvarar för genomförande av Prova-På-aktivitet Prova på Träning tävling Enklare tävling Nationell tävling Internationell tävling i Sverige Mästerskapstävling i Sverige Ansökan i Svemo TA Nej Nej Ja Ja Ja Nej Svemo styrelse Tävlingstillstånd Nej - Ingen

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund

Svenska Brukshundklubben. Räddningshund Svenska Brukshundklubben Räddningshund Tjänstehundsverksamhet Brukshundklubben är en frivillig försvarsorganisation med uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Myndigheten för Samhällsskydd

Läs mer

Games och Speedstakes for dummies, på svenska

Games och Speedstakes for dummies, på svenska Games och Speedstakes for dummies, på svenska Mija Jansson. Texten är ett försök att underlätta förståelsen för tävlingsformerna ifråga men jag kan inte garantera att jag förstått allt rätt och självklart

Läs mer

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Målgrupp Medlem i SBK. Rekommenderad av sin klubbstyrelse. Antal elever Avgörs av distriktet och kursledaren i samråd. Med hänsyn till den

Läs mer

REGLER FÖR RALLY-LYDNAD

REGLER FÖR RALLY-LYDNAD REGLER FÖR RALLY-LYDNAD Godkända av Kennelklubbens fullmäktige 23.11.2013 Gäller från 1.1.2014 1 A. RALLY-LYDNADSTÄVLINGS REGLER... 3 1. SYFTET MED RALLY-LYDNADSTÄVLINGAR... 3 2. RALLY-LYDNADSTÄVLING...

Läs mer

MRT: Mission Readiness Test för hundekipage till INSARAGklassificerade

MRT: Mission Readiness Test för hundekipage till INSARAGklassificerade MSB-kriterier MRT 1 (6) Diarienr 2011-392-6 Aktivitet inom SWIFT USAR: MRT: Mission Readiness Test Ansvarig organisation: MSB Handläggare/enhet/avd: Robert Jonsson, SI-OP Aktivitet inom SWIFT USAR räddningshund

Läs mer

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013.

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Detta direktiv är Kennelklubbens allmänna. Eventuella specifika direktiv för en viss provform hittas

Läs mer

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Genomgång av dagens program. Karin gick igenom innehållet på dagens program. 3. Statistik Antalet starter

Läs mer

Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Bästa hund listorna. Sten Persson minne. Övriga utmärkelser utifrån drevprovsverksamheten.

Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Bästa hund listorna. Sten Persson minne. Övriga utmärkelser utifrån drevprovsverksamheten. Drevprovsverksamhet och större arrangemang. Drevprovsverksamheten i klubben pågår under hela den tidsperiod som det är tillåtet att släppa drivande hund efter olika viltslag, dvs. det är i princip jakttidtabellen

Läs mer

TÄVLINGSHUNDSPORT Regler

TÄVLINGSHUNDSPORT Regler TÄVLINGSHUNDSPORT Regler ALLMÄNT Hunden ska på tävlingsdagen vara minst 15 månader gammal. Dräktiga eller diande tikar får inte tävla i THS, löptikar startar sist i alla discipliner. Deltagande hunds förare

Läs mer

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben

Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Ung med patrullhund Svenska Brukshundklubben Söker du... Spänning Gemenskap Utmaningar Kamratskap Kunskap om patrullhund och hur det är att vara hundförare...då är det här något för dig! Hos Svenska Brukshundklubben

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll styrelsemöte Datum: 2015-01- 31, 09.00-17.00 Plats: Uppsala Hund och Aktivitetscenter, Uppsala Närvarande: Denise Persson, Yvonne Höglund, Emma Wallin, Puck Simenstad & Marie Fogelquist 1. Mötet

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2011-01-10 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller för länsklubbar, lokala kennelklubbar samt special-

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler

Regeltolkningar lydnadsregler Uppdaterad 2016-05-12 Regeltolkningar lydnadsregler Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten står det: Om hunden avlämnar

Läs mer

INNEHÅLL. Rallylydnad

INNEHÅLL. Rallylydnad INNEHÅLL Allmänna regler för utställningar, prov och tävlingar 5 1 Vaccinationer 7 2 ID-märkning 7 3 Ansvar 7 4 Force majeure 8 5 Oacceptabelt beteende 8 6 Hinder för deltagande i utställningar, prov och

Läs mer

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Bruks & IPO 2016

Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Bruks & IPO 2016 Sammanställning av åsiktsväggen vid SM i Bruks & IPO 2016 Under SM i Bruks & IPO 2016 kunde de som besökte vår monter svara på 4 olika frågor om Brukshundklubben. Vi fick in mycket feedback och många givande

Läs mer

Poängberäkning för Årets hund 2017 (sammanställs januari 2018)

Poängberäkning för Årets hund 2017 (sammanställs januari 2018) Årets Utställningsfurie Hundägaren ska vara medlem i Svk FUR, hund skall vara svenskregistrerad (undantag norskregistrerad, svenskägd). Max fem officiella tävlingar får räknas och endast ett resultat (

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2017-01-01 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Anvisningar för utställningar som inte stambokförs...3 För genomförandet av utställning

Läs mer

Freestyle bjud upp din hund till dans! Fri stil. Freestylehunden

Freestyle bjud upp din hund till dans! Fri stil. Freestylehunden Freestylebroscyr 2014.indd 1 2014-01-20 16:30:50 Freestyle bjud upp din hund till dans! Freestyle är en hundsport som kommit till Sverige och Europa från USA och Kanada. Idag finns sporten i Norden och

Läs mer

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE

UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE UTBILDNING OCH BEHÖRIGHET SAMT VERKSAMHET FÖR PRISDOMARE OCH ÖVERDOMARE Godkänt i Kennelklubben 5.3.2013. Detta direktiv är Kennelklubbens allmänna. Eventuella prov- och tävlingsspecifika övriga direktiv

Läs mer

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen 2012 Ullared 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen Buhundspelen är en tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

Alla tips bygger på att du och din hund ska ha en rolig stund tillsammans. Ge din hund ett meningsfullt liv - börja träna nosework!

Alla tips bygger på att du och din hund ska ha en rolig stund tillsammans. Ge din hund ett meningsfullt liv - börja träna nosework! Nosework - allt du behöver veta PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Helena Lindhe. Ge din hund ett meningsfullt liv - börja träna nosework! Vill du stimulera din hund på ett enkelt och

Läs mer