Koncernkontoret Avdelning Näringsliv Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Avdelning Näringsliv Skåne"

Transkript

1 Koncernkontoret Avdelning Christian Lindell Analytiker LÄGESRAPPORT Datum (23 ) Konjunktur- och arbetsmarknadsanalys Inledning Det finns några övergripande tendenser på Skånes arbetsmarknad som det är värt att fästa uppmärksamheten på: Skåne har sedan krisen i början av 90-talet tillhört de län som har lägst sysselsättningsgrad i riket. Sedan 02 har Skåne haft allra lägst sysselsättningsgrad av samtliga län. Det finns alltså goda skäl att betrakta den låga sysselsättningsgraden i Skåne som strukturellt betingad och inte som något konjunkturfenomen. En förhållandevis hög invandringen gör att Skåne, i jämförelse med många andra län, befinner sig i den privilegierade situationen att ha god tillgång på arbetskraft, däremot är sysselsättningsgraden låg bland utomnordiskt födda och instrumenten för kompetensutveckling och validering är svagt utvecklade. Även om vi tar hänsyn till utbildning, ålder och kön bland utomnordiskt födda så är sysselsättningsgraden låg jämfört med dem som är födda i Sverige. Arbetslösheten och sysselsättningsgraden varierar stort mellan olika delar av Skåne. Det senaste decenniet har det skett ett geografiskt skifte av arbetslösheten. Östra Skåne hade tidigare den högsta arbetslösheten, men efter finanskrisen hösten 08 är det norra Skåne som uppvisar de högsta arbetslöshetstalen. Sysselsättningen har utvecklats svagt i nordöstra Skåne, som nästan har haft nolltillväxt under 00-talet, samtidigt som övriga Skåne präglats av en kraftig sysselsättningstillväxt. Det finns även skäl att fästa uppmärksamheten på vilka näringsgrenar som sysselsätter stora delar av befolkningen. Mycket av de uppmärksamheten fästs ofta på viktiga men relativt smala delar av näringslivet. Det finns skäl att påminna om att till exempel tillverkningsindustrin i Skåne sysselsätter tre Postadress: Dockplatsen 26, 5 25 Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26, 5 25 Malmö Telefon (växel): Internet:

2 Datum (23 ) gånger fler personer än telekom/ IT och sysselsättningen inom life science utgör knappt en tiondel av antalet sysselsatta inom handel. En rimlig slutsats är att det behövs tillväxt inom både det spetsiga och det breda näringslivet för att andelen sysselsatta ska öka markant. Det behövs åtgärder för att främja entreprenörskap, affärsutveckling, kompetensutveckling och innovation inom hela näringslivet. Framtiden är ovanligt svårförutsägbar just nu på grund av den ekonomiska turbulensen i omvärlden, vilken utlöstes av finanskrisen 08. Mycket talar dock för att sysselsättningen i Skåne kommer att öka, till stor del driven av en växande befolkning. Om det inte sker ett radikalt trendbrott kommer dock sysselsättningsgraden att vara fortsatt låg på grund av att sysselsättningen växter i ungefär samma takt som den förvärvsarbetande befolkningen. Kompetensförsörjningen är kanske den största utmaningen inför framtiden. Skåne har till exempel sysselsatta inom tillverkningsindustrin, medan endast ca. 100 elever årligen utexamineras från gymnasiets industriprogram. Fram till befaras en överhängande brist på kvalificerade yrkesarbetare inom industrin, ingenjörer, vård- och omsorgspersonal och lärare. Samtidigt är det svårt att påverka eleverna att välja de utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar och instrumenten för att styra utbildningsdimensioneringen är svaga.

3 Datum (23 ) Sysselsättning Vilka branscher sysselsätter befolkningen i Skåne? På övergripande nivå finns det stora likheter mellan branschstrukturen i Skåne och i riket. I såväl Skåne som i riket arbetar flest personer inom Vård och omsorg samt sociala tjänster, Handel, Tillverkning och utvinning och Företagstjänster. Näringsgrenen Företagstjänster är mycket brett definierad och består av såväl FoU och tekniska konsulter till städföretag. Till gruppen Företagstjänster räknas även bemanningsföretag, vilka ofta hyr ut personal till företag inom andra näringsgrenar. Tillverkningsindustrins minskade sysselsättning består till exempel delvis av att personal flyttats till bemanningsföretag där de klassas som sysselsatta inom tjänstesektorn, även om de hyrs ut som svetsare till ett företag inom verkstadsindustrin. Sysselsatta per näringsgren i Skåne och i riket år 10. Skåne - sysselsättning Riket Näringsgren Antal Andel (%) Andel (%) Q vård och omsorg; sociala tjänster % 16.3% G handel % 12.4% B+C tillverkning och utvinning % 13.5% M+N företagstjänster % 10.9% P utbildning % 10.5% F byggverksamhet % 6.8% H transport och magasinering % 5.1% O offentlig förvaltning och försvar % 5.6% R+S+T+U kulturella och personliga tjänster m.m % 4.3% J information och kommunikation % 3.8% I hotell- och restaurangverksamhet % 3.2% A jordbruk, skogsbruk och fiske % 1.8% L fastighetsverksamhet % 1.5% K finans- och försäkringsverksamhet % 2.0% 00 okänd verksamhet % 1.1% D+E energiförsörjning; miljöverksamhet % 1.0% Totalt % 100.0% Källa: SCB Näringslivsstrukturen i Skåne som helhet påminner om rikets, men inom Skåne finns en tydlig specialisering på olika branscher. Sydvästra Skåne har en betydligt större andel sysselsatta inom företagstjänster (14 %) än nordöstra och nordvästra Skåne (7,3 resp. 6,5 %). Andelen sysselsatta inom byggverksamhet är störst i sydöstra Skåne (9,9 %), medan nästan 18 % av de sysselsatta i nordöstra Skåne arbetar inom tillverkningsindustrin. Information och kommunikationstjänster har en mycket stark koncentration till sydvästra Skåne, där branschen står för 4,8 procent av sysselsättningen.

4 Datum (23 ) Sysselsatta fördelad per näringsgren för delregioner i Skåne, 10. Näringsgren SV Skåne NV Skåne NO Skåne SO Skåne Skåne A jordbruk, skogsbruk och fiske 0.9% 2.2% 4.0% 6.2% 2.0% B+C tillverkning och utvinning 8.9% 15.2% 17.9% 11.0% 11.9% D+E energiförsörjning; miljöverksamhet 1.0% 0.9% 0.8% 0.5% 1.0% F byggverksamhet 6.2% 7.7% 7.9% 9.9% 7.1% G handel 13.7% 15.4% 12.5% 12.6% 13.9% H transport och magasinering 5.2% 6.3% 4.0% 5.1% 5.3% I hotell- och restaurangverksamhet 3.1% 3.2% 2.2% 3.5% 3.0% J information och kommunikation 4.8% 1.7% 1.3% 0.9% 3.3% K finans- och försäkringsverksamhet 1.6% 1.3% 1.2% 1.3% 1.4% L fastighetsverksamhet 1.8% 1.5% 1.3% 1.6% 1.6% M+N företagstjänster 14.4% 10.0% 7.3% 6.5% 11.7% O offentlig förvaltning och försvar 5.2% 4.2% 4.4% 4.3% 4.7% P utbildning 11.3% 9.7% 11.2% 10.7% 10.9% Q vård och omsorg; sociala tjänster 15.6% 15.6% 19.3% 19.6% 16.4% R+S+T+U kulturella och personliga tjänster m.m. 4.4% 4.0% 3.8% 4.2% 4.2% 00 okänd verksamhet 1.6% 1.0% 1.2% 1.9% 1.4% Totalt andel 100.0% 100.0% 100.0% 100.0% 100.0% Totalt absolut Källa: SCB Specialisering sysselsättning i kluster i Skåne De tre största klusterna/profilområdena i Skåne är Livsmedel, Life Science och IT/Telecom. Dessa har en påtaglig specialisering i Skåne och det finns aktiva klusterinitiativ och riktad forskning mot dessa kluster. Det är dock värt att notera att dessa kluster tillsammans står för en relativt låg andel av Skånes sysselsättning. I nedanstående tabell redovisas andelen sysselsatta år 09 och vilken andel av Skånes samlade lönesumma som dessa kluster står för. Klusterna har definierats som kärnbranscher samt parti- (men inte detalj-) handel, enligt förebild från OECD. Det kan konstateras att huvuddelen av sysselsättningen nästan 90 procent - återfinns utanför dessa utpekade kluster och att dessa ensamma sannolikt inte kommer att kunna lösa Skånes sysselsättningsproblem. Riktade insatser mot spetsarna inom näringslivet behövs, såväl som generella insatser inom kompetensförsörjning, tekniköverföring, entreprenörskap, innovation och affärsutveckling för det breda näringslivet. Skåne tre största kluster/profilområden och deras andel av sysselsättning och lönesummor år 09. Sysselsatta Andel av total sysselsättning Andel av total lönesumma De 3 största klustren % 12.7% -Livsmedel % 4.8% -Life Science % 2.1% -IT/Telecom % 5.8% Övriga sektorer % 87.3% Totalt % 100.0% Källa: SCB. (Notera att uppgifterna avser år 09, således innan AstraZenecas utflyttning och neddragningarna inom Sony).

5 Datum (23 ) (Notera att även cleantech har en stark ställning i Skåne. Dessvärre är det svårt att mäta denna sektor i sysselsättningstermer, då den inte följer de branschindelningar som är grund för branschstatistiken.) Utbildningsnivåer i näringslivet Bilden av Skåne präglas ofta av den expansiva sydvästra delen av länet, men det kan konstateras att nästan hälften av antalet sysselsatta (46 procent) finns i övriga Skåne. De sysselsatta i sydvästra Skåne har ofta hög utbildningsnivå i förhållande till riksgenomsnittet för den bransch de är sysselsatta inom, men utanför Malmö-Lund-regionen ser situationen annorlunda ut. Delas näringslivet in i 50 branscher så hade år 10 hälften av branscherna i sydvästra Skåne minst procent större andel sysselsatta med treårig högskoleutbildning eller längre än riksgenomsnittet för respektive bransch. Motsvarande värde för nordvästra Skåne var tre branscher, en bransch i nordost, medan det i sydöstra Skåne inte fanns någon bransch med påtagligt större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Utanför sydvästra Skåne är det således få branscher som har påtagligt högre utbildning än riksgenomsnittet för respektive bransch. Tidigare studier har visat att tillverkningsindustrin utanför sydvästra Skåne dessutom har stor tyngd inom mogna branscher som konkurrerar mera med pris än med teknikhöjd och kunskapsinnehåll. Detta pekar mot att näringslivet utanför sydvästra Skåne står inför en stor utmaning som kräver omställning i termer av kompetensförsörjning, teknologisk förnyelse, entreprenörskap, innovation och affärsutveckling för att övervinnas. Sysselsättningsgraden Skåne hade år 10 den lägsta sysselsättningsgraden i landet även då pendlingen till Danmark medräknas. Den låga sysselsättningsgraden beror inte på att Skånes arbetsmarknad utvecklats dåligt. Skåne har tvärtom präglats av en relativt stark sysselsättningtillväxt det senaste decenniet. Men även befolkningen har vuxit snabbt. Andelen sysselsatta av befolkningen har därför, trots den snabba sysselsättningstillväxten, haft svårt att nå upp till de nivåer som råder i övriga delar av landet. Skåne måste som OECD uttryckte det i sin Territorial Review av Skåne springa för att stå stilla. Sysselsättningsgraden för Skånes befolkning mellan -64 år uppgick år 10 till 74,0 procent, vilket var 2,9 procentenheter under riksgenomsnittet. Ända sedan krisen i början av 90-talet har Skåne tillhört de län som haft lägst andel sysselsatta av befolkningen, vilket är en starkt bidragande orsak till Skånes låga ekonomiska tillväxt och låga skattekraft. Sysselsättningsgraden år 10 var högre för män (75,3 procent) än för kvinnor (72,0 procent).

6 Procentenheter Datum (23 ) 5.0 Sysselsättningsgrad för befolkning -64 år, avvikelse från riksgenomsnitt i procentenheter år 10 (inberäknat gränspendling mot Danmark och Norge) Jönköpings län Jämtlands län Kronobergs län Gotlands län Hallands län Kalmar län Dalarnas län Västernorrlands län Stockholms län Norrbottens län Västerbottens län Värmlands län Västra Götalands län Gävleborgs län Källa: SCB och Örestat, bearbetningar av Uppsala län Örebro län Södermanlands län Västmanlands län Blekinge län Östergötlands län Skåne län Sysselsättningsgraden varierar kraftigt mellan Skånes olika delregioner. Det kan synas paradoxalt att sydvästra Skåne, som haft den snabbaste tillväxten av sysselsättningen, samtidigt har den lägsta sysselsättningsgraden, men det beror på att även befolkningen vuxit kraftigt. Sysselsättningsgraden är högst i sydöstra Skåne, vilket bland annat kan förklaras med en lägre tillväxttakt i befolkningen och en förhållandevis hög medelålder, vilket innebär att en större andel av befolkningen har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Andel sysselsatta av befolkning -64 år fördelade på regiondelar, % 78.0% 76.0% 74.0% 72.0% 70.0% 68.0% 66.0% NV Skåne SV Skåne NO Skåne SÖ Skåne Skåne Källa: SCB och Örestat, bearbetningar av

7 Datum (23 ) Mellan 00 och 10 ökade antalet sysselsatta i Skåne med ca personer (+ 11 procent). Tillväxten var dock ojämnt fördelad. Medan sydvästra Skåne växte med 16 procent ökade nordöstra Skåne endast med 0,4 procent. I absoluta tal innebär det att nordöstra Skåne ökade sysselsättningen med 290 personer under 00-talet, medan sysselsättningen i övriga Skåne växte med personer. Sysselsättningsförändringar i Skåne per delregion Ökning Regiondel Sysselsatta år 10 Absolut Andel Nordvästra Skåne % Nordöstra Skåne % Sydvästra Skåne % Sydöstra Skåne % Skåne totalt % Källa: SCB Tidigare har Skåne haft en stark draghjälp av den danska efterfrågan på arbetskraft. Denna draghjälp har dock avtagit i styrka och de senaste åren har kännetecknats av att pendlingen minskar och att det sker en nettoflyttning från Skåne till Danmark, till stor del bestående av återflyttande danskar. Detta är delvis en följd av att finanskrisen 08 drabbade Danmark betydlig hårdare än Sverige och av den danska fastighetsbubblan som sprack 07, vilket innebar att bostadspriserna sjönk med ca 30 procent. De sjunkande bostadspriserna tillsammans med förändrade valutakurser har gjord det ekonomisk attraktivt och möjligt för många inflyttade danskar att flytta tillbaka till Danmark. Numera ligger såväl sysselsättningsgrad som arbetslöshet på ungefär samma nivåer i Danmark och i Sverige, respektive i Skåne och på Själland. Integration på arbetsmarknaden Skånes sysselsättningsgrad ligger ca 2,9 procentenheter under riksgenomsnittet (10). För att nå upp till riksgenomsnittet skulle det behövas ytterligare ca 000 sysselsatta. Om målsättningen är att Skåne ska ha samma sysselsättningsgrad som Stockholms län skulle sysselsättningen behöva ökas med personer. En grupp som haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden är utomnordiskt födda. År 09 var endast ca 46 procent av de utomnordiskt födda i åldern -64 år sysselsatta, medan motsvarande andel för de som var födda i Sverige var 77 procent. Om man som ett rent räkneexempel antar att invånare i Skåne som är födda i ett land utanför Norden skulle ha samma sysselsättningsgrad som de som är födda i Sverige skulle sysselsättningen i Skåne öka med personer, dvs mer än dubbelt så mycket som krävs

8 Datum (23 ) för att Skåne ska nå samma sysselsättningsgrad som genomsnittet för riket. De utomnordiska invandrarna har en annan sammansättning vad avser ålder, kön och utbildning än vad personer födda i Sverige har. Väsentligt fler har grundskola som högsta utbildningsnivå och färre har gymnasieexamen. Högsta utbildningsnivå för befolkningen i Skåne -64 år efter födelseland, år 09 60% 50% 40% 30% % 10% 0% 14% 48% 3 7% 2 0 % 37% 3 3 % 10 % 1% 1% 0% Grundskola Gymnasie Eftergymnasial Forskarutbildning Uppgift saknas Sverige Utanför norden Källa: SCB Oavsett utbildningsnivå kvarstår stora skillnader i sysselsättningsgrad mellan personer födda i Sverige och de som är födda utanför Norden. I diagrammet nedan kan konstateras att en person född utanför Norden behöver ha en forskarutbildning för att komma upp i samma sysselsättningsgrad som en person med grundskoleutbildning som är född i Sverige. Sysselsättningsgrad för befolkningen i Skåne mellan -64 år, fördelade på födelseland, % 80% 60% 6 4 % 78 % 8 1% 55% 53 % 8 8 % 6 2 % 40% 3 4 % % 13 % 15% 0% Grundskola Gymnasie Eftergymnasial Forskarutbildning Uppgift saknas Sverige Utanför norden Källa: SCB, bearbetningar av

9 Datum (23 ) Skillnader i utbildning, könsfördelning och ålder gör att det är rimligt att sysselsättningsgraden mellan de som är födda i Sverige och de som är födda utanför Norden skiljer sig åt. Om den del av Skånes befolkning i förvärvsarbetande ålder som är född i ett land utanför Norden skulle haft samma chanser på arbetsmarknaden som de som är födda i Sverige, givet ålder, kön och utbildning, skulle 68 procent varit sysselsatta, vilket kan jämföras med 77 procent för de som är födda i Sverige. Även om hänsyn tages till att utomnordiskt födda har lägre utbildning och annan könsfördelning och åldersstruktur än de som är födda i Sverige, kan således endast en tredjedel av skillnaden i sysselsättningsgrad förklaras med dessa faktorer. Två tredjedelar av skillnaden i sysselsättningsgrad beror på något annat. Språkkunskaper och långa introduktionstider kan antas vara en förklaring, men även ren diskriminering är en möjlig orsak. Oförmågan att nyttiggöra invandrares kompetens är ett stort problem både på individuell och på makroekonomisk nivå.

10 Gävleborgs Datum (23 ) Arbetslöshet Skåne län hade, med en arbetslöshet på 7,5 procent av befolkningen mellan år, den sjunde högsta arbetslösheten i landet under augusti månad (med arbetslösa avses här personer som anmälda till Arbetsförmedlingen och är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd). Andelen arbetslösa var en procentenhet högre än riksgenomsnittet. En förklaring till att arbetslösheten i Skåne ligger högre än riksgenomsnittet är den att den låga arbetslösheten i Stockholms län väger tungt i riksgenomsnittet. Källa: Arbetsförmedlingen Skåne hade i september 12 den fjortonde högst ungdomsarbetslösheten i landet, mätt som andelen arbetslösa av befolkningen mellan år.

11 Blekinge Gävleborgs Datum (23 ) Källa: Arbetsförmedlingen Arbetslöshetens förändring inom Skåne I början av 00-talet var arbetslösheten högst i nordvästra och sydvästra Skåne. I båda dessa delregioner var runt åtta procent av befolkningen mellan -64 år antingen öppet arbetslösa eller placerade i arbetsmarknadspolitiska program. Fram till 07 sjönk arbetslöshetsnivåerna i delregionerna samtidigt som de närmade sig varandra. Perioden präglades av en snabb sysselsättningstillväxt och sjunkande arbetslöshetstal. Från andra halvan av år 07 till slutet av 08 låg alla fyra delregioner på arbetslöshetsnivåer runt fyra procent av befolkningen. Efter finanskrisen i slutet av år 08 har nivåerna stigit till nästan samma nivå som rådde i början av 00-talet, men nu är det istället nordvästra och nordöstra Skåne som har de högsta arbetslöshetsnivåerna, medan den sydvästra och den sydöstra regiondelen ligger under genomsnittet för länet som helhet.

12 Datum (23 ) 10.0% 8.0% 6.0% 4.0% 2.0% 0.0% Andel personer som är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd av befolkning -64 år, fördelat på delregion och riket, kvartal kvartal k1 00k4 01k3 02k2 03k1 03k4 04k3 05k2 06k1 06k4 07k3 08k2 09k1 09k4 10k3 11k2 12k1 Sydvästra Skåne Nordvästra Skåne Nordöstra Skåne Sydöstra Skåne Skåne Riket Källa: Arbetsförmedlingen, SCB, bearbetat av Arbetslöshet i Skånes kommuner I absoluta tal uppgick arbetslösheten i Skåne i augusti till personer, vilket motsvarade 7,5 procent av befolkningen. Mellan augusti och september ökade arbetslösheten med 50 personer. Arbetslösheten var högre för män (8,1 procent) än för kvinnor (6,9 procent). Landskrona, Bromölla, Malmö och Åstorp har den högsta arbetslösheten i Skåne. Lägst arbetslöshet har ett antal kommuner i sydvästra Skåne med omfattande utpendling till Malmö och Lund (till exempel Lomma, Vellinge, Svedala, Kävlinge och Staffanstorp). Även Lund har som enda större kommun i Skåne relativt låg arbetslöshet. Andel öppet arbetslösa samt personer i program med aktivitetsstöd, år, september 12 samt förändring mellan september 11 och september 12

13 Datum (23 ) Öppet arbetslösa samt i program med akt.stöd Förändr. sept 11 - sept 12, proc.enh. Öppet arbetslösa samt i program med akt.stöd Förändr. sept 11 - sept 12, proc.enh. Landskrona 11.0% 0.0 Ängelholm 6.4% 0.2 Bromölla 9.6% 1.6 Örkelljunga 6.3% 0.3 Malmö 9.6% 0.5 Ystad 6.2% 0.5 Åstorp 8.9% 0.7 Eslöv 6.1% 0.9 Helsingborg 8.8% 0.3 Skurup 6.1% -0.1 Kristianstad 8.8% 1.5 Höganäs 5.7% 0.2 Östra Göinge 8.6% 0.5 Simrishamn 5.7% 0.3 Hässleholm 8.5% 1.4 Hörby 5.6% 0.6 Perstorp 8.2% 0.9 Höör 5.5% 0.2 Bjuv 8.1% 0.2 Sjöbo 5.2% 0.2 Tomelilla 8.0% 0.2 Båstad 4.8% 0.2 Burlöv 7.7% 0.5 Staffanstorp 4.6% 0.3 Osby 7.7% 0.7 Kävlinge 4.5% 0.7 Trelleborg 7.6% 1.1 Svedala 4.2% 0.4 Skåne län 7.5% 0.6 Vellinge 4.1% 0.4 Klippan 7.0% 0.3 Lund 4.0% 0.0 Svalöv 7.0% 0.2 Lomma 3.1% 0.3 Riket 6.5% 0.4 Källa: Arbetsförmedlingen Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) uppgick i september till 12,1 procent, vilket var 1 procentenheter högre än i riket. I absoluta tal uppgår ungdomsarbetslösheten till personer, vilket var en minskning med 255 personer sedan i augusti. Andel öppet arbetslösa samt personer i program med aktivitetsstöd, år, september 12 samt förändring mellan september 11 och september 12 Öppet arbetslösa samt i program med akt.stöd Förändr. sept 11 - sept 12, proc.enh. Öppet arbetslösa samt i program med akt.stöd Förändr. sept 11 - sept 12, proc.enh. Bromölla 25.8% 3.8 Malmö 12.4% 1.2 Tomelilla 17.6% 0.7 Höganäs 12.2% 0.0 Landskrona 16.8% 0.8 Simrishamn 12.2% 0.3 Östra Göinge 16.8% 0.9 Skåne län 12.1% 1.1 Hässleholm 16.0% 2.1 Örkelljunga 11.6% 2.3 Kristianstad 16.0% 2.1 Höör 11.4% 0.6 Osby 15.8% 3.0 Staffanstorp 11.4% 1.1 Trelleborg 15.5% 3.0 Perstorp 11.3% -1.1 Ystad 14.5% 1.6 Riket 11.1% 0.9 Åstorp 13.9% 1.8 Svedala 11.1% 2.4 Skurup 13.8% -0.1 Sjöbo 10.6% 0.4 Bjuv 13.6% -0.2 Hörby 10.5% 0.7 Eslöv 13.4% 2.2 Kävlinge 10.3% 3.0 Burlöv 13.2% 0.2 Båstad 10.1% 1.1 Helsingborg 13.2% 0.6 Vellinge 8.6% 1.3 Klippan 13.0% 0.3 Lomma 7.5% 1.5 Svalöv 13.0% -0.5 Lund 4.0% 0.1 Ängelholm 12.6% 0 Källa: Arbetsförmedlingen Andelen av befolkningen i Skåne som är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd var i september 0,5 procentenheter högre än den var under september 11 och 0,4 procentenheter högre än i september 10.

14 Datum (23 ) Källa: Arbetsförmedlingen Antalet nyanmälda platser uppvisar en sjunkande trend jämfört med 11. Statistiken från Arbetsförmedlingen över nyanmälda platser indikerar att konjunkturen fortsätter att vika och sedan februari ligger månadsvärdena för antalet nyanmälda platser under nivån för föregående år. Källa: Arbetsförmedlingen Varslen i Skåne under september uppgick till 764 personer, vilket var en minskning från föregående månad på 69 personer. Varsel om uppsägning till Arbetsförmedlingen, fördelad på län och period.

15 Datum (23 ) LÄN Stockholms Län Uppsala Län Södermanlands Län Östergötlands Län Jönköpings Län Kronobergs Län Kalmar Län Gotlands Län Blekinge Län Skåne Län Hallands Län Västra Götalands Län Värmlands Län Örebro Län Västmanlands Län Dalarnas Län Gävleborgs Län Västernorrlands Län Jämtlands Län Västerbottens Län Norrbottens Län Riket Källa: Arbetsförmedlingen När utvecklingen av varsel betraktas över en längre period framgår att nivåerna i Skåne och i riket är avsevärt högre än de var under högkonjunkturens topp 06-07, men ligger långt under de nivåer som rådde i början av 90-talet eller under finanskrisens topp under hösten 08. De 764 varsel som skedde i Skåne under september kan jämföras med toppnoteringen i november 08 på 2290 varslade. Trenden är dock uppgående, vilket är ytterligare tecken på att konjunkturen viker och att även den svenska ekonomin påverkas av oron i omvärlden. Källa: Arbetsförmedlingen Konkurser

16 Datum (23 ) I augusti 12 gick 66 företag i konkurs, vilket var en minskning med 5 företag jämfört med både föregående månad och september 11. Efter en påtaglig nedgång i antalet konkurser i mitten av 00-talet är nu konkurserna tillbaka på samma nivå som de var i under lågkonjunkturen Källa: SCB, bearbetat av Effekter av Skåne låga sysselsättningsgrad Skånes andel av rikets befolkning har ökat mellan 1980 till 09. I periodens början fanns 12,3 procent av rikets befolkning i Skåne, medan andelen år 09 var 13,2 procent. Men under samma tid minskade Skåne sin andel av rikets BNP, från ca 12 procent till 11,5 procent. Skåne andel av rikets befolkning växer således, medan Skåne betyder allt mindre för rikets ekonomiska utveckling.

17 Datum (23 ) 14.0% 13.0% 12.0% 11.0% 10.0% 9.0% 8.0% 7.0% 6.0% 5.0% 4.0% 3.0% 2.0% 1.0% 0.0% Skånes andel av rikets befolkningen och av BNP, Skånes andel av bef Skånes andel av BNP Källa: SCB och OECD, notera att uppgifterna om andel av BNP före 1993 är mycket osäkra. En effekt av Skånes låga sysselsättningsgrad och den svaga tillväxten av ekonomin är att även skattekraften i Skåne är låg. Av Sveriges 21 län har Skåne den sjätte lägsta skattekraften i riket. En annan bidragande orsak till Skånes låga skattekraft är att de drygt personer som är bosatta i Skåne men arbetar i Danmark inte betalar skatt i Sverige utan i Danmark. Öresundspendlarnas inkomster syns inte i den svenska statistiken. Skatteutjämningssystemet utjämnar relativt effektivt skillnaderna i skattekraft mellan länen, men detta innebär samtidigt att Skåne är sårbart för centralt bestämda regelförändringar inom skatteutjämningssystemet. Skattekraft per region år 12 Region Skattekraft (kr) Andel av riket Region Skattekraft (kr) Andel av riket Stockholm Jönköping Riket Östergötland Uppsala Kronoberg Norrbotten Örebro Halland Dalarna V Götaland Skåne Västmanland Blekinge Västernorrland Kalmar Södermanland Värmland Gävleborg Jämtland Västerbotten Gotland Källa: SCB

18 Datum (23 ) Framtiden Ekonomisk utveckling Det saknas aktuella prognoser för Skånes ekonomiska utveckling under de närmaste åren, men eftersom Skånes utveckling tenderar att starkt samvariera med konjunkturläget i riket, går det att hämta stöd i nationella prognoser. I diagrammet nedan presenteras en sammanställning av samtliga BNP-prognoser som släppt av större prognosinstitut och banker sedan juni 06. Som framgår av sammanställningen vändes den dystra framtidstron i början av sommaren till viss optimism i slutet av sommaren. Sveriges tillväxt visade sig vara god när statistiken över BNP-tillväxt för kvartal 2 släpptes och det fanns tecken på en viss avmattning av den akuta krisen inom euro-området. Men under hösten finns tydliga tecken på att konjunkturen har avmattats och krisen i sydeuropa har förvärrats, vilket innebär att de prognoser som släppt under oktober är relativt dystra. Spännvidden är stor mellan de prognoser som släppts sedan september. Finansdepartementet är mest positiv och tror att BNP kommer att växa 1,6 procent 12 och 2,7 procent 13, medan Danske Bank har den dystraste tillväxtprognosen (+ 0,8 procent 12 och +1,6 procent 13). Den stora spännvidden mellan prognoserna som framgår av diagrammet betonar hur instabilt och svårprognostiserat det ekonomiska läget är Prognoser över BNP-tillväxt för 12-14, vilka presenterats sedan juni 12, sorterade efter publiceringsdatum NO AF SBAB SN ESV KI DB RB SKL SB SBAB FiD SEB KI HB NO ESV RB FiD SN DB SB Sysselsättning

19 Datum (23 ) Även sysselsättningsprognoserna varierar stort över tid och mellan olika prognosmakare. Flertalet prognosinstitut tror att sysselsättningen kommer att växa med ca. 0,4 procent under 12. Prognoserna för 13 och 14 är betydligt mindre samstämmiga. Sedan i september har prognoserna varierat mellan en prognostiserad tillväxt på -0,2 procent under 13 (Nordea och Svenskt Näringsliv), till +0,4 procent (Finansdepartementet och Riksbanken). De senaste månadernas prognoser för 14 varierar än mer, från +0,2 procent (Handelsbanken) till +1,3 procent (Finansdepartementet) Sysselsättningsprognoser för vilka presenterats sedan juni 12, förändring av antal sysselsatta år (AKU), procent NO AF SBAB ESV SN KI DB RB SKL SB FiD SBAB SEB KI HB NO ESV RB FiD SN SB DB Sysselsättningsutveckling per bransch tog fram en utbildningsprognos i samverkan med Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen i Stockholm, Tillväxtverket och Tillväxtanalys. I prognosen antas Företagstjänster, Handel, Vård och omsorg, Utbildning och forskning samt Byggnadsindustrin stå för merparten av sysselsättningstillväxten fram till år. Det kan noteras att det, med undantag av Företagstjänster, är branscher som är starkt beroende av den demografiska utvecklingen som växer. Det är till stor del den växande befolkningen i Skåne som genererar sysselsättningstillväxten, snarare än tvärtom. Trots en tillväxt på nästan personer förväntas Skånes låga sysselsättningsgrad finnas kvar även år beroende på att även

20 Datum (23 ) befolkningen i förvärvsarbetande ålder antas växa kraftigt. Sysselsättningsförändringar per bransch mellan 09- enligt Region Skånes Utbildnings- och arbetsmarknadsprognos 09 Förändring abs. Förändring proc. Företagstjänster % Handel % Vård och omsorg % Utbildning och forskning % Bygg % Hotell och restaurang % Offentlig förvaltning % Energi, vatten, avfall % Övriga tjänster % Jordbruk, skogsbruk, fiske % Tillverkning och utvinning % Totalt % Källa: SCB I prognosen konstateras att kompetensutmaningen i Skåne kommer att vara störst inom Vård och omsorg; Teknik och industri samt Pedagogik och utbildning. Enligt prognosen finns det år en beräknad brist på: Ingenjörer totalt ( ) Omvårdnadsutbildade, gymn. ( ) Lärare totalt ( ) Industriutbildade, gymn. (- 3 0) Transportutbildade, gymn. (- 00) Handel & administration, gymn. ( ) Civilingenjörer totalt (- 1 0) Barn- & fritidsutbildade, gymn. (- 700) Tandsköterskor (- 600) Läkare (- 300) Samtidigt finns det en beräknad risk för överskott inom: humaniora, media, samhällsvetare och ekonomer samt naturbruksutbildade och bygg Utmaningar inom kompetensförsörjningsområdet Den kanske allra största utmaningen inom kompetensförsörjningsområdet är den framtida prognostiserade bristen inom teknik och industri. I Region Skånes utbildningsprognos konstateras ett framtida befarat underskott på ingenjörsutbildade och 3 0 industriutbildade. Som tidigare noterats sysselsätter tillverkningsindustrin drygt personer i Skåne, men endast ca.100 elever utexamineras varje år från gymnasieskolans industriprogram. Det behövs således fler elever som väljer en teknisk utbildning på gymnasial nivå. Detta kompliceras dock av att medelåldern

21 Datum (23 ) bland yrkeslärare är hög, ca hälften av alla yrkeslärare som är nu är verksamma förväntas vara pensionerade år, vilket innebär att Skåne riskerar en stor framtida brist på yrkeslärare. I prognosen befaras även en stor brist på personal med en högre teknisk utbildning.. Detta beror på generellt stigande utbildningskrav för att överleva i den globala konkurrensen, men även på att en stor del av de gamla gymnasieingenjörerna kommer att utpensioneras till år. Dessa kommer sannolikt att behöva ersättas med högskoleingenjörer samt till viss del av de som läst det fjärde året på gymnasieskolans tekniska program. Problemet är relativt få högskoleingenjörer utbildas och att söktrycket på dessa utbildningar är lågt. Även bland civilingjengörer finns det en överhängande risk för en framtida bristsituation. Även inom för utbildning inriktade mot teknik och naturvetenskap finns det tecken på att det är svårt att få tag i lärare med rätt kompetens. Nedanstående diagram pekar på det vikande intresset för naturvetenskap bland dem som utexamineras från lärarutbildningar i Skåne. Läsåret 01/02 hade 45 procent av de utexaminerade lärarna matematik, teknik eller NO i sina ämneskombinationer. 10/11 hade andelen sjunkit till 24 procent. Utexaminerade lärare från lärarutbildningarna i Malmö och Kristianstad med matematik, teknik eller NO i utbildningen, 01/02 10/11. 60% 50% 40% 30% % 10% 0% Läsår 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 Källa: SCB Även bland gymnasieeleverna kan det konstateras att intresset är lågt för utbildningar inom teknik och industri. 02 kom drygt 18 procent av alla gymnasister som fullföljt utbildningen från det naturvetenskapliga programmet. År 10 hade denna andel sjunkigt till 12 procent. Ett motsvarande fall kan även ses inom det tekniska programmet som gått från att svara för nästan 6 till knappt 4 procent av de utexaminerande eleverna. Andelen utexaminerade från industriprogrammet ligger konstant lågt på ca en procent av eleverna.

22 Datum (23 ) Andelen elever som slutfört gymnasiet i Skåne med inriktning mot Naturvetenskapliga programmet (NV), Industriprogrammet (IP) och Teknikprogrammet (TE), % 18% 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% Källa: SCB NV IP TE En ytterligare utmaning är att andelen elever i nionde klass med gymnasiebehörighet i Skåne ligger under riksgenomsnittet och genomsnittet för Stockholm och Västra Götaland. Trenden är dessutom sjunkande. Bland dem som fullföljt gymnasieutbildningen är det dock en något större andel än i riket som går vidare till högre utbildning i Skåne än i riket. Andel elever som avslutat grundskolan med gymnasiebehörighet. Källa: Skolverket Inom vård och omsorgsområdet är det framför allt personal med en gymnasial omvårdnadsutbildning som det befaras bli brist på, vilket framför

23 Datum (23 ) allt är en följd av en ökande andel äldre i befolkningen. För sjuksköterskor och läkare förväntas ingen kraftig bristsituation på övergripande nivå, men det finns specialiseringar inom yrkesgrupperna som det kan råda kraftig brist på, till exempel erfarna distriktsköterskor, narkossköterskor och vissa specialistinriktningar bland läkare. Hans Henecke Näringslivschef

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och

Näringsliv Skåne. Foto: Anders Ebefeldt Studio e. Konjunktur och Näringsliv Skåne Foto: Anders Ebefeldt Studio e Konjunktur och arbetsmarknad Rapport januari 2012 1 Konjunktur och arbetsmarknad Konjunkturläget Konjunkturprognoserna fortsätter att bli allt dystrare.

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-10-26 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-03-09 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-05-31 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-11-16 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-09 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-08-17 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-09-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-08-15 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling RAPPORT Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-08-16 1 (14) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-11-29 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport april 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har ökat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för BNP-tillväxten

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2017-04-12 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2016-01-15 1 (11) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport december 2013 Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå I diagrammet nedan presenteras en sammanställning av samtliga BNP-prognoser som släppts av större prognosinstitut och

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling. Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018 Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-01-22 1 (13) Konjunktur och arbetsmarknad i Skåne, januari 2018

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2019-04-09 1 (16) Utvecklingen i riket Efter Finanskrisen 2008/09

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling

Koncernkontoret Avdelningen för regional utveckling Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2018-09-17 1 (17) Utvecklingen i riket Efter Finanskrisen 2008/09

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-05-21 1 (12) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport

Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Avdelningen för regional utveckling Christian Lindell Analytiker 040-675 34 12, 0768-87 04 31 christian.lindell@skane.se RAPPORT Datum 2015-11-24 1 (10) Konjunktur och arbetsmarknadsrapport Utveckling

Läs mer

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 2 oktober 205 Anna Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget september 205 Skåne län I likhet med augusti 205 visar utvecklingen i september på en något högre

Läs mer

Näringsliv Skåne. Konjunktur och

Näringsliv Skåne. Konjunktur och Näringsliv Skåne Konjunktur och arbetsmarknad Rapport november 2011 1 Sverige inför osäkra tider Det kommande året ter sig allt mer dystert när vi studerar de senaste prognoserna för Sveriges ekonomiska

Läs mer

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå

Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Utveckling av arbetsmarknaden och ekonomin på nationell nivå Rapport augusti 2014 Förväntningarna på den nationella ekonomiska utvecklingen har minskat under den senaste tiden. Jämförs medelvärdet för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2013 Situationen i omvärlden har stor påverkan på den exportberoende svenska ekonomin. Den svaga utvecklingen i eurozonen bidrar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av maj månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av maj månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av maj månad 2013 Utvecklingen i Sverige hittills i år blev mycket bättre än någon vågat hoppas på när rapporteringen om varselvågen var som

Läs mer

Företagsamheten 2018 Skåne län

Företagsamheten 2018 Skåne län Företagsamheten 2018 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 oktober 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län september 2013 62 020 (10,4 %) 28 112 kvinnor (9,7 %) 33 908 män (11,0 %) 14

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020. med särskilt fokus på Skåne Nordost

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020. med särskilt fokus på Skåne Nordost UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 med särskilt fokus på Skåne Nordost Anders Axelsson, Analytiker Näringsliv Skåne Skåne Nordost Kristianstad, 8 november 2012 Figur 1.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Den svenska ekonomin präglas fortfarande av en stor osäkerhet. Arbetsgivarnas varsel om kommande personaluppsägningar har

Läs mer

Arbetsmarknadsläget november 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget november 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 18 december 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län november 2013 62 395 (10,4 %) 27 984 kvinnor (9,7 %) 34 411 män (11,0 %) 14

Läs mer

Arbetsmarknadsläget december 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget december 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 14 januari 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län december 2013 64 504 (10,7 %) 28 534 kvinnor (9,9 %) 35 970 män (11,5 %) 14 381

Läs mer

Malmö, juni Josef Lannemyr. år (19,3 %)) arbetskraften) ungdomar och. redan börjat. S e kan få jobb.

Malmö, juni Josef Lannemyr. år (19,3 %)) arbetskraften) ungdomar och. redan börjat. S e kan få jobb. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, juni 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningenn Totaltt inskrivna arbetslösa i Skåne län juli 20142 59 800 (10, 0 %) 26 8000 kvinnor (9, 2 %) 33 1000 män (10,7

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Arbetsmarknadsläget januari 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget januari 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 februari 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län januari 2014 64 841 (10,7 %) 28 642 kvinnor (9,8 %) 36 199 män (11,6 %) 14 131

Läs mer

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL?

Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Vad är KOLL på LÄKEMEDEL? Koll på Läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan: SPF Seniorerna, PRO och Apoteket AB Samarbetet startade år 2010 med målet att nå en bättre läkemedelsanvändning bland äldre.

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSPROGNOS FÖR SKÅNE MED SIKTE PÅ 2020 Kommunförbundet Skåne, 2012-09-03 Christian Lindell christian.lindell@skane.se 040-675 34 12 Upplägg Bakgrund Utvecklingen i storstadsregionerna

Läs mer

Arbetsförmedlingen presenterar statistik för augusti 2017

Arbetsförmedlingen presenterar statistik för augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 11 september 2017 Anna Hansen Arbetsförmedlingen presenterar statistik för augusti 2017 Den Svenska ekonomin går på högtryck och fortsätter att vara en av de snabbast växande

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Företagsamheten Skåne län

Företagsamheten Skåne län 2013-02-08 Företagsamheten 2013 Skåne län Skåne län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Skåne län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk utveckling...

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Sysselsättning och utanförskap i Skåne

Sysselsättning och utanförskap i Skåne EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING JANUARI 212 Sysselsättning och utanförskap i Skåne Åldersfördelningen bland Skånes befolkning ger regionen en betydande fördel, då en stor andel av invånarna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2012 2012-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av april månad 2012 Den ekonomiska utvecklingen är för nuvarande osäker och svårtolkad. Det ekonomiska läget i Eurozonen utgör ett

Läs mer

RAMS Maria Håkansson statistiska_centralbyran_scb

RAMS Maria Håkansson statistiska_centralbyran_scb RAMS 2014 Maria Håkansson 2015-12-03 facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb 4 655 800 4 285 109 Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS) Folk- och bostadsräkningar

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 FAKTAUNDERLAG Skåne län Malmö, 10 maj 2017 Thomas Behrens Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik april 2017 Det ekonomiska läget är fortsatt mycket starkt och efterfrågan på arbetskraft är stor, både

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Företagsamheten 2017 Skåne län

Företagsamheten 2017 Skåne län Företagsamheten 2017 Skåne län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Kulturella och kreativa näringar i Skåne

Kulturella och kreativa näringar i Skåne September 217 Kulturella och kreativa näringar i Skåne STATISTIK 211-216 Definitioner och begrepp... 3 Sammanfattning... 3 Antal företag inom den kulturella och kreativa näringen... 4 Antal nystartade

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2013-02-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Januari månad såg en större aktivitet på arbetsmarknaden i

Läs mer

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER

SAMMANFATTNING SKÅNES REGIONER APRIL 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på april 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januari-april 2013, samt en jämförelse över tid.

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

PRIO Hur gick det i Skåne?

PRIO Hur gick det i Skåne? PRIO 2015 Hur gick det i Skåne? Tabell 5. Kommuner som inte uppfyller grundkraven Kommuner Grundkrav 1 Grundkrav 2 Bjurholm Ej skickat underlag Ej skickat underlag Båstad Ej skickat underlag Ej skickat

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 8 november 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län oktober 2013 12 922 (9,3 %) 6 024 kvinnor (9,2 %) 6 898 män (9,5 %) 3

Läs mer

Flyttstudie Skåne 2015. Enheten för samhällsanalys Ida.L.karlsson@skane.se Daniel.P.svard@skane.se

Flyttstudie Skåne 2015. Enheten för samhällsanalys Ida.L.karlsson@skane.se Daniel.P.svard@skane.se Flyttstudie Skåne 2015 Enheten för samhällsanalys Ida.L.karlsson@skane.se Daniel.P.svard@skane.se Flyttstudie Skåne 2015 Allmänt om flyttarna Flyttriktning? Vilka flyttar? På vilket sätt påverkar strömmen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Josef Lannemyr Analysavdelningen Fått arbete Under februari påbörjade 705 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av

Läs mer

Företagsamheten Skåne län

Företagsamheten Skåne län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012 oktober 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 202 Arbetsmarknaden i Uppsala län stabil trots tecken på försvagning Uppsala län fortsätter att ha landets lägsta

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013 Örebro 11 oktober 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län september 2013 12 850 (9,3 %) 6 066 kvinnor (9,2 %) 6 784 män (9,4 %) 3 525 unga 18-24 år (20,4 %) (Andel av

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 17 april 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 Arbetslösheten i länet fortfarande lägst i landet Uppsala läns arbetsmarknad är fortsatt stabil. I mars nyanmäldes

Läs mer

Insatser för nyanlända ungdomar

Insatser för nyanlända ungdomar Insatser för nyanlända ungdomar Länsstyrelsen 18 april Mehran Najafi Carolina Gianola Ökad efterfrågan / Fler nyanmälda jobb Förutsättningar Befolknings- och arbetskraftstillväxten i yrkesaktiva åldrar

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013

Antalet utländska gästnätter i februari för Skåne län var 46 013 FEBRUARI 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på februari 2014 samt en jämförelse mot februari månad 2013. Med gästnätter på kommunnivå avses gästnätter

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget februari 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget februari 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 mars 2015 Anna Arwidsson Hansen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget februari 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under februari liksom

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-04-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Under mars månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholms län

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 Fått arbete Under september påbörjade 890 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Inspel socioekonomisk analys för Skåne- Blekinge. Underlag till nationellt socialfondsprogram (ESF) Christian Lindell, Näringsliv Skåne

Inspel socioekonomisk analys för Skåne- Blekinge. Underlag till nationellt socialfondsprogram (ESF) Christian Lindell, Näringsliv Skåne Inspel socioekonomisk analys för Skåne- Blekinge. Underlag till nationellt socialfondsprogram (ESF) Christian Lindell, Näringsliv Skåne Högre arbetslöshet än riket Arbetslöshet per län av befolkning mars

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar Under juli påbörjade 525 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av november månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av november månad 2011 2012-12-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av november månad 2011 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av februari månad 2012 2012-02-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av februari månad 2012 Andelen öppet arbetslösa och/eller deltagare i program med aktivitetsstöd anges fortsättningsvis

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under januari påbörjade 875 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av oktober 2012 Under oktober månad fick fler inskrivna sökande arbete och

Läs mer

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 november 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län Konjunkturen i euroområdet ser ut att dämpas rejält och exportefterfrågan

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358

Antalet utländska gästnätter i september för Skåne län var 85 358 SEPTEMBER 2013 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på september 2013 och det ackumulerade antalet gästnätter för januariseptember 2013, samt en jämförelse

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 8 februari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 Avmattning men länet har fortfarande lägst arbetslöshet i landet Arbetsmarknaden fortsätter att avmattas. Trots

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 14 mars 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 Dämpad men stabil arbetsmarknad Under februari var det färre inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län som

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012 4 november 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 202 Tecken på försvagning men stark motståndskraft Under oktober kom flera tecken på att arbetsmarknaden i Uppsala

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 2013-01-11 Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 Färre av de sökande fick jobb under 2012 Under 2012 påbörjade ca 11 120 av samtliga inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015 Färre sökande ut i arbete Under januari 2015 påbörjade 1 010 personer av de inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget augusti 2013

Arbetsmarknadsläget augusti 2013 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget augusti 2013 Närmare 45 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen var det under augusti närmare 45 000 som påbörjade någon form

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 17 juni 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län maj 2014 8 187 (7,3 %) 3 705 kvinnor (6,9 %) 4 482 män (7,6 %) 1 980 unga

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING

STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING STATISTKIK FÖR SKÅNES INKVARTERING OKTOBER 2014 SAMMANFATTNING I den här rapporten redovisas gästnattsutvecklingen i Skåne, med fokus på läget i oktober 2014 samt en jämförelse mot läget i oktober månad

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 Fler arbetslösa Arbetslösheten har ökat sedan våren 2015. Ökningen beror till

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under december påbörjade 550 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Skåne län Rapport från Företagarna 2010

Skåne län Rapport från Företagarna 2010 Skåne län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd... 4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...8 Vellinge kommun...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 I september fortsatte försvagningen av arbetsmarknaden i

Läs mer