Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte"

Transkript

1 Sida 1/7 Adam Johansson Vätternvårdsförbundet Tel Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte Mötets öppnande Marie: Anton Halldén från Länsstyrelsen i Jönköping närvarar på detta möte för att vara med i diskussionerna om den kommande programperioden och utvecklingsstrategin. Beslut: Ordförande förklarade mötet öppnat. 23. Förslag till dagordning Beslut: Förslaget till dagordning godkändes utan ändringar. 24. Val av justeringsperson Alf Hultqvist föreslogs som justeringsperson. Beslut: Alf Hultqvist valdes som justeringsperson. 25. Föregående protokoll Protokollet från är numera justerat och utlagt på hemsidan. Även det senaste protokollet från är justerat och utlagt på hemsidan. Det konstaterades att de punkter under föregående protokoll som är intressanta att diskutera dyker upp som egna punkter på dagens dagordning. Beslut: Föregående protokoll lades till handlingarna. 26. Kommande programperiod Adam redovisade Jordbruksverkets och Landsbygdsnätverkets träff den 8 april om lokalt ledd utveckling i kommande programperioden. Det blev på träffen tydligt att det är möjligt att bilda fristående fiskeområden om den geografiska avgränsningen kräver det utan att ha ett flerfondsområde. Alltså finns inget krav på att ingå i gemensamt område med Leader/Socialfond/Regionalfond. Däremot krävs det en motivering till varför man väljer att bara arbeta med en Vätternvårdsförbundet c/o Telefon Fax E-post lförnamn.efternamn@lansstyrelsen.se Webbplats Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 Sida 2/7 fond. Det finns ett samordningskrav mellan fonderna i överlappande områden, dels under strategiprocessen och dels under programperioden för att undvika dubbelfinansiering. Att följa och stötta varandras projekt kan ge viktiga samordningsvinster (inte minst när det gäller destinationsutvecklings- och turismprojekt). Vidare tror vi på en förbättrad dialog där man kan hänvisa potentiella projektägare till den fond som passar bäst för sökt projekt. Zeth: Tryck på i intresseanmälan att Vättern består av allmänt vatten. Det kommer fler människor till godo. Totalbudget för fiskeområdena är inte klar än. Tobias Kreuzpointner på Jordbruksverket tror på en liknande fördelning som under föregående programperiod. Kostnaden för administration kommer att få uppgå till 25 % av de medel som fördelas till projekt inom området (inte 25 % av den ursprungsbudget som området har). I innevarande programperiod hade vi 10 % för administration. Inom vissa leader utser man idag för varje beslutat projekt en ledamot i LAG som får vara "fadder" för projektet och ansvarar för att följa och stötta och rapportera hur det går till LAG. Kanske skulle det kunna vara något även för oss för att bättre följa och stötta våra projekt? Ingvar: Jag har varit i kontakt med projektet med ombyggnation av båthusen och kommit med tips om hur man kan lösa pålningen av båthusen. Det är så vi borde göra mer. Marie: Vi bör införa detta i nästa programperiod. Adam: Dessutom så vore det bra med en utbildning för nyblivna projektägare i hur administration och redovisning ska gå till. Vi hoppas att Jordbruksverket tar fram en sådan utbildning och har tryckt på det i samband med utvärderingen av nuvarande programperiod. Anders R: Leader Folkungaland har en sådan utbildning innan man fått projektpengar. Redovisning av möte tillsammans med kommuner och leaderområden: Fiskeområde Vättern presenterade sin nuvarande verksamhet och tankar på framtiden, vilket var bra för att ge de deltagande en inblick i vad Fiskeområde Vättern är för något. En diskussion följde där framförallt frågan om en fortsättning med Fiskeområde Vättern med enbart stöd från fiskerifonden, respektive ett flerfondsområde runt Vättern med skärning en bit upp på land diskuterades. Den kortfattade sammanfattningen av detta är att i nuläget är en flerfondslösning som enar alla kommuner runt Vättern inte intressant för flertalet av de närvarande på mötet. Flera av kommunerna har på olika sätt dock uttryckt visst intresse för ett flerfondsområde runt sjön, vilket innebär att det kan vara värt att pröva frågan igen i framtiden.

3 Sida 3/7 Det konstaterades också under mötet att eventuellt både Leader Västra Småland och Leader Sommenbygd söker medel från EHFF (Europeiska Havs- och FiskeriFonden). Det innebär i sådant fall ett geografiskt överlapp med Fiskeområde Vättern och det kan i så fall bli fråga om fortsatta diskussioner tillsammans med Jordbruksverket nu efter att intresseanmälningarna skickats in. Anton: Negativt ur ett helsjöperspektiv med gemensamma projekt inom sex stycken leaderområden. Marie: Ändå tycker jag att det var ett positivt möte, leaderområden och kommuner har nu bättre koll på vad vi arbetar med. Marie: Två stora problem. Än vet man inte vad man ska använda för kriterier för att bedöma strategierna utifrån. Dessutom så måste nog frågan om offentlig medfinansiering vara löst. Adam, i samband med minnesanteckningar: Har kontrollerat detta med Jordbruksverket och just nu pågår diskussioner med departementet om 20 % statlig medfinansiering till eu-stöden. Det innebär att vi enbart behöver hitta finansiering för de resterande 30 %. Hur stor andel av offentlig medfinansiering som behöver vara klar från början har Jordbruksverket ännu inte beslutat om. Besked väntas komma i juni. Anders L: Ideell arbetstid räknas det inom FOG? Adam: I nuvarande programperiod har tyvärr enbart offentlig arbetstid räknats som medfinansiering. Om även ideell privat tid ska räknas som medfinansiering till EHFF-stöden är inte beslutat ännu. Anton: Förra programperioden var vi försent ute för att söka medfinansiering hos kommunerna. Alla leaderområden var redan fastställda när vi fick vårt beslut och kommunerna hade redan fattat beslut om medfinansiering. Vi borde göra en ansökan eller intresseanmälan till kommunerna redan nu! En officiell förfrågan krävs. Marie: Vi borde tillskriva kommunerna runt sjön om att vi skickat in intresseanmälan och utvärdering av förra programperioden. Anton: En finansieringsplan borde tas fram redan nu. Åtta kommuner och fyra regionförbund, Länsstyrelserna skulle också kunna vara med och medfinansiera. Vi satsar årligen ca 1 miljon om året till olika Vätterprojekt från Länsstyrelsen i Jönköping. Anders: Kommunerna arbetar på två olika sätt när man tar fram budgetar. Preliminärbudget på våren och budget för hösten. Vill man ha pengar till nästa år gäller det att vara ute väldigt snabbt. En eventuell kontakt bör ske snabbt och det är viktigt för kommunerna att tidigt komma med i det här arbetet. Marie: Vi bör göra ett sånt här utskick snarast möjligt. Anders: Intresseanmälan som nu ska skickas in till Jordbruksverket - går den att uppdatera efter hand? Adam: Intresseanmälan är inte bindande.

4 Sida 4/7 Tidsplan för uppstarten av den nya programperioden. 23 maj intresseanmälan ska vara inskickad. 17 och 18 juni utbildning i strategiskrivning 15 september ansökan om medel för utvecklingsstrategi September steg 2 utbildning i strategiskrivning 1 december strategierna ska vara klara Mars-april 2015 besked om vilka områden som utses. Vår 2015 besked om medel för utvecklingsstrategi 27. Läget inom projekten Adam: Jag har inte haft någon kontakt med projekten sedan förra mötet. Senaste nyheterna från projekten sammanställdes i samband med slutredovisningen av nuvarande programperiod i början på mars. Anton: Catch & Release Vätterröding. Otroligt hårda bedömning av ansökan om slututbetalning jämfört med för ett år sedan. Projektet var på varav hälften i stöd. Vi kommer inte att få utbetalning för hela beloppet och det har gått åt mycket tid för att redovisa. Så små projekt är med den omfattande granskning som sker idag knappt lönt att genomföra. Anders R: Riskerar man hela projektet? Anton: Du får inte ut ersättning för de fakturor du inte kan verifiera. Alf: Kan man söka om projekt nu? Anton, Adam, Marie, Anders R: Nej, inte lämpligt eftersom vi ännu inte vet om vi kommer att vara ett område för Lokalt ledd utveckling i nästa programperiod. Kombinerat med att det dessutom innebär en stor risk att dra igång projekt innan FOG har tillstyrkt och Länsstyrelsen beslutat innebär det att det är stor risk att man i så fall själv får stå för uppkomna kostnader. I normala fall är det dock så att så fort en ansökan stämplats in till FOG så får projektägaren börja dra på sig kostnader som är stödberättigade inom projektet (förutsatt att det senare tillstyrks och godkänns). 28. Träff med turismnätverket "Runt Vättern" Adam: Svecia Travels bjöd den 9 april in till en träff för kommuner och entreprenörer runt Vättern. Svecia Travels samordnar turismarbetet runt Vättern. Totalt 90 personer kom så det var stort intresse för träffen. Anders R: Vi borde höra om vi kan vara med där och informera nästa år. Adam: Informationen om fisk och fiske är som sagt bristfällig i marknadsföringen. Finns mycket potential för utveckling och samarbeten. Säkert bland annat för att knyta kontakter mellan olika typer av entreprenörer boende/fiskeguider/yrkesfiskare etc.

5 Sida 5/7 29. Inför skrivandet av utvecklingsstrategin Vi delade upp oss i tre grupper om tre till fyra personer och diskuterade följande frågeställningar. 1. Vilka områden tycker ni är viktiga att satsa resurser på i nästa programperiod? 2. Idéer på viktiga projekt som borde genomföras. 3. Vilka ska involveras i strategiskrivningen och hur (beroende på enfond eller flerfond)? Sedan samlades vi i helgrupp och sammanfattade resultatet. RESULTATSAMMANSTÄLLNING Tre viktiga åtgärdsområden för kommande utvecklingsstrategi definierades under mötet: - Fiskundersökningar och fiskevård. Basen är att ha en resurs att fiska på. Detta är därför ett viktigt utvecklingsområde att satsa på. Åtgärdsområdet skulle bland annat kunna inkludera projekt som rör provfisken, miljögiftsuppföljning i fisk, samt Fisketillsyn och regelverk. - Information: Internet viktigaste kanalen information bör företrädelsevis spridas den vägen. Sprida budskap och kunskaper om miljögifter i fisk. Utveckling av besökscentrum. Kunskap och attityder (acceptans för regelverk och förvaltning). Ett tänkbart projekt skulle kunna vara att utbilda fisketillsynsmän. Ove menade att man till exempel skulle kunna ha fisketillsynsmän som kontrollerade fångsterna i hamnarna (bland annat fiskeklubbar) som man har i Vänern. Bara ryktet går om utökad uppföljning genom tillsyn kan göra att folk blir noggrannare med att följa gällande fiskeregler. - Näringslivsutveckling: Kan bland annat röra sig om marknadsföring, fisketurism, naturguidning. Insatser för att förbättra hamnar och ramper har genomförts och är viktigt att fortsätta med. Urvalskriterierna bör även fortsättningsvis vara att det ska vara tillgängligt för allmänheten och projekten får ökande prioritet ju fler de gynnar. Andra tänkbara projekt: Naturguidning (exempelvis öringoch harrsafari eller notfiske, skapa mervärden, sälja upplevelser), fisketurism (utbildning av boendeanläggningar kring fiske, paketering, knyta ihop boenden och guider, studiebesök, uthyrning av båtar). Vilka ska involveras i strategiskrivningen och hur? Turistbyråerna i kommunerna runt Vättern. Samförvaltningens organisationer ska vara med. Vi borde också försöka få med klubbarna (under Sportfiskarna och Vätterns fritidsfiske- och fiskevårdsförbund) runt Vättern, inte bara representanter för huvudorganisationerna.

6 Sida 6/7 Kansliet ska ansvara för skrivandet och strategin. Det gäller att hitta ett lämpligt sätt att fånga upp idéer. Hellre en skrivande kraft än att respektive organisation skriver egna delar. Många möten, man kan inte räkna med att locka folk från längre sträckor. Dela upp på geografier snarare än sektorer. 1. Lyssna. 2. Återkoppla till organisationerna för att visa hur vi uppfattat deras synpunkter. Det är bra att tidigt påbörja skrivarbetet för att ha något att utgå ifrån när man träffar olika organisationer. Bra att ha ett tidigt förslag att titta på. Tidsplan bör skickas med i ett informationsbrev till kommunerna som inkluderar en finansieringsplan för kommunerna baserad på parametrar som rör befolkningsmängd och potential för utveckling av fisket. Till nästa möte behöver det finnas ett ordentligt underlag hur vi går vidare och tidsplan för hur strategiarbetet ska läggas upp. Bedöms ett möte behövas tidigare får sekretariatet i sådant fall skicka ut inbjudan. 30. Övriga frågor Ingen ytterligare punkt lyftes under övriga frågor. 31. Nästa möte Nästa möte äger rum 27/8 och är ett telefonmöte. Tid meddelas i samband med kallelse. Om vi blir för många är det prioriterat med en deltagare per organisation. 32. Mötets avslutande Beslut: Ordförande förklarade mötet avslutat. Jönköping den 28 maj 2014 Adam Johansson Vid protokollet Marie Kristoffersson Mötesordförande Alf Hultqvist Justeringsperson

7 Sida 7/7 BILAGA 1 Närvarande: Marie Kristoffersson, Vätternvårdsförbundet Ove Johansson, Fisketurismföretagare Charterfiske.se Zeth Rylander, Insjöfiskarena Alf Hultqvist, Sportfiskarna Lennart Grann, Vätterns Fritidsfiske- och fiskevårdsförbund Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och fiskevårdsförbund Anton Halldén, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anders Rockler, Fiskevattenägareförbundet Ingemar Bergbom, Habo kommun Anders Lundgren, Karlsborgs kommun Adam Johansson, Vätternvårdsförbundet

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte 2011-09-13 24. Mötets öppnande Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 13. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut: Mötet

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen Sida 1/8 2011-11-29 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen 33. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden Vätternvårdsförbundet Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden En unik möjlighet till satsningar för att stärka fritidsfiske, yrkesfiske och turism. 11 miljoner till 23 projekt 2009-2013 VAD ÄR FISKEOMRÅDE

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Vad är ett Leader område? Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l Economie Rurale.

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala Protokoll LAG-möte Leader Vättern 2017-02-21 i Motala 1. Mötets öppnande Ordförande Caroline Dieker förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. 3. Val av protokollförare

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Fiskeområde Vänern I VÄNERN

Fiskeområde Vänern I VÄNERN Fiskeområde Vänern 2014-2020 LOKALT LEDD UTVECKLING GENOM LEADERMETODEN I VÄNERN Fiskeområde Vänern Geografiskt spridd styrelse med ledamöter från Ideell, privat och offentlig sektor Lokal utvecklingsstrategi

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 14. Mötets öppnande Ordförande öppnade

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen Nr 3/2011 Sida 1/9 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen 29. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping PROTOKOLL 2011-03-01 Nr 1/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Länsstyrelsen, Jönköping

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-02-08 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Länsstyrelsen, Jönköping Närvarande: (LM=ledamot av VU-fisk): Lars-Eric Andersson, Sveriges Fisketurism Företagare

Läs mer

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo PROTOKOLL 2/2011 Datum 2011-04-26 Sida 1/6 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2011-03-25 på hotell Bellevue, Hjo 19. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Kjell Aldsten.

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06 KALLELSE Sida 1/5 Datum 2015-04-02 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun 1. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Anton Halldén (TACK Malin Setzer) Länsfiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anton.hallden@lansstyrelsen.se Vad är en förvaltningsplan? Vad? Hur? Vart?

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby Nr 1/2012 Sida 1/8 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby 1. Mötets öppnande Mötet inleddes med

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om företagsstöd

Läs mer

Minnesanteckningar AU 23 maj

Minnesanteckningar AU 23 maj Minnesanteckningar AU 23 maj Närvarande: Helena Eriksson, Sollefteå Kommun Vice ordförande Åsa Ringlöv, Företagarna Örnsköldsvik Ordförande Jonny Lundin, Landsbygdsrådet Härnösand Kassör Lennart Ramström,

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, s kommun Anders Eidborn (praktikant på

Läs mer

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern 2013-11-28 Anton Halldén Länsfiskekonsulent F län Mål med fiskeriförvaltning Vättern - Att sköta om fiskbestånden och fisket så att det ger en god avkastning

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 1 Förutsättningar just nu Lokalt ledd utveckling i Landsbygdsfond och Havs- och fiskerifond Gemensamma strategier där det är möjligt

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna varmt välkomna till det första mötet med URnära ideell förening. Protokoll interimsstyrelse URnära Ideell förening Tid: Torsdag den 15 oktober kl 17.30-19.30 Plats: Ersboda slöjd, Umeå Närvarande, Maria Bahlenberg, Christer Lindvall, Enar Jonsson, Roger Sandström (tom

Läs mer

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2!

Välkommen. till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Välkommen till kurs i strategiskrivning för Lokalt ledd utveckling del 2! Kursledare: Ola Svensson, Tobias Kreuzpointner, Börje Karlsson och Beata Allen Stockholm den 8 och 9 oktober 2014 http://enrd.ec.europa.eu/enrd-static/leader/leader/leader-tool-kit/en/index_en.html

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Sida 1/12 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Michael Cornell

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Protokoll 6/2014 Datum: 2014-06-09 Tid: 20:00-21:15 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ange ev. nedan Ordförande Barbro Olsson Lennart Larsson (UG Bruks)

Läs mer

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020 Kommunstyrelsens kontor Handläggare: Ylva Hedman Datum 2015-03-24 Dnr KS 2015/01 10 Till Kommunstyrelsen Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Innan mötet startades

Läs mer

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna Leaderguiden 1(5) 2016-10-28 Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna EU ställer krav på att den som har fått stöd ska visa EU-logotypen vid information om stöd, information om

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling 2016-02-19 Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling Vilka stöd finns? Dessa stöd finns inom lokalt ledd utveckling: genomförande samarbete driftstöd Alla beviljade projekt ska bidra till att

Läs mer

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG

Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 1 Plats: Kommunhuset, Norsjö Tid: 15 oktober 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Ulrika Renström Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson

Läs mer

Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism

Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism Vi främjar svenskt fritidsfiske och fisketurism Daniel Melin och Magnus Andersson Fiskerienheten Bakgrund Juli 2011 Främjande av fritidsfiske och fisketurism Rådgivande gruppen Svenskt fritidsfiske och

Läs mer

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund

Protokoll LL01-2010. Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010. Tid: 09.30-11.30. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund LL01-2010 Protokoll Lilla LAG Terra et Mare (styrelsen) 8 februari 2010 Tid: 09.30-11.30 Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungsund Medverkande: Inger Blixt (tf. ordf.) Lars Strömberg Carina Dyås Tomas

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014-2020 Möjligheternas landsbygd Tranås, 8 oktober 2015 johan.magnusson@jordbruksverket.se Leadermetoden Boende och verksamma driver och påverkar

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna

Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna Leaderguiden 1(8) 2017-04-07 Användning av EU-logotyp och andra informationskrav från fonderna EU ställer krav på att den som har fått stöd ska informera om det och visa EUoch Leader-logotyperna. Det är

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern

Stadgar. 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern Stadgar 1 Föreningens namn: Fiskeområde Vänern 2 Föreningens ändamål och syfte Föreningens syfte är att verka för att uppnå målen i den lokala utvecklingsstrategin under programperioden 2014-2020. Fiskeområde

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg PROTOKOLL 3/2012 Datum 2012-07-18 Sida 1/7 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2012-06-19 på Stocklycke vandrarhem, Omberg 31. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 2 Genomförandeprojekt 2016-10-31 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt ledd

Läs mer

Ansökan om utbetalning - lokalt ledd utveckling Slututbetalning

Ansökan om utbetalning - lokalt ledd utveckling Slututbetalning Ansökan om utbetalning - lokalt ledd utveckling Slututbetalning Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna

Läs mer

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund

Protokoll L02-2011. LAG Terra et Mare 30 maj 2011. Tid: 16.00-18.40. Stenungsögården, Stenungsund L02-2011 Protokoll LAG Terra et Mare 30 maj 2011 Tid: 16.00-18.40 Plats: Stenungsögården, Stenungsund Medverkande: Arne Lernhag (ordf.) Lars Strömberg Gösta Andersson Bert Olsson Tomas Börgesson Rolf Andersson

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket

Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket 2012-12-14 Fiskerienheten Tobias Kreuzpointner, 036-15 62 22 Annelie Ström, 036-15 63 28 Jordbruksverkets svar på frågorna som vi fick in via fiskeområdesnätverket Alla frågor rörande den framtida programperioden

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Information. All information finns på eller boka ett möte med oss.

Information. All information finns på   eller boka ett möte med oss. Information All information finns på www.jordbruksverket.se eller boka ett möte med oss. Ditt beslut Läs ditt beslut från Jordbruksverket, i detta står det mesta som rör ditt projekt. Vilka villkor som

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 3 Uppdatering:Genomförandeprojekt 2018-01-01 Version 3 publicerad 2018-04-26 Ändring Tillägg av projektstöd genomförandeprojekt,

Läs mer

SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet

SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet SLUSS Selektivt Långsiktigt Uthålligt Sikfiske i Södra Bottenhavet Theres Sundberg, verksamhetsledare för Leader Gästrikebygden Leaderträff tema fiske Arlanda 17 Januari 2018 Vår Leaderstrategi Leader

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande är inrättad enligt Europarlamentets och rådets förordning

Läs mer

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15

Protokoll. Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG. Möte nr: 2. Kommunhuset, Malå. Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Protokoll Skellefteå Älvdals styrelse/ LAG Möte nr: 2 Plats: Kommunhuset, Malå Tid: 24 november, kl. 9.30 13.15 Närvarande: Ingrid Ejderud Nygren Per-Ove Lööv Dorina Larsson Peder Johansson Stina Stenmark

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade samtliga deltagarna välkomna. Ideell förening Sida 1 av 6 Protokoll öppet LAG gruppsammanträde Tid: 5 december 2017, kl. 17.30-19.00 Plats: Ersboda slöjdförening, Gräddvägen 15 Umeå 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske, kl 10.00 16.20, s kanotklubb, s kommun 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen

Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen Bilaga 2b 1(8) 2012-03-06 Landsbygdsavdelningen Programledningen Lägesrapport om genomförandet av det operativa programmet för fiskerinäringen 2007-2013 I denna rapport ges en kortfattad information om

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet PLATS: P4 KRÅKS SKJUTFÄLT, KARLSBORGS KOMMUN (SE KARTA)

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet PLATS: P4 KRÅKS SKJUTFÄLT, KARLSBORGS KOMMUN (SE KARTA) KALLELSE Sida 1/5 Datum 2014-04-04 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Kallelse Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, s kommun 1. Mötets öppnande

Läs mer

Gemensamt fiskekort. Storuman

Gemensamt fiskekort. Storuman Gemensamt fiskekort Storuman Bakgrund O Började med ett medborgarförslag 2008 om att bättre utnyttja Uman som resurs. O 2009 togs en enkät fram med en intresseförfrågan och kontakter togs först med de

Läs mer

Utvärdering och uppföljning av LLU

Utvärdering och uppföljning av LLU Utvärderingssekretariatets verksamhet syftar till att utvärdera de EU-fondsfinansierade program för vilka Jordbruksverket är förvaltande myndighet. Programmen finansieras av de fyra ESI-fonderna i Sverige

Läs mer

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna.

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna. PROTOKOLL Datum 2017-06-09 Sida 1/5 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet 010-223 63 61 Protokoll VU-möte 2017-09-18 på IKHP, Huskvarna. 18. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten öppnade mötet. Beslut:

Läs mer

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014

Riktlinjer för arbetsgrupper. Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Riktlinjer för arbetsgrupper Fastställd av styrgruppen den 10 sept. 2014 Varför arbetsgrupper? Deltagare i arbetsgrupper ska bidra till nätverkets mål om att stärka aktörers förmåga till landsbygdsutveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

BESLUT din ansökan om projektstöd

BESLUT din ansökan om projektstöd Returadress Länsstyrelsen Östergötland 581 86 [Eventuell Linköping Leader-logga] Regionalekonomiska enheten Jonas Jernberg Tfn: 010-2235294 E-postadress: jonas.jernberg@lansstyrelsen.se Motala kommun Box

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-03-28 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Hotell Norra Vättern, Askersund Närvarande: Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Urban

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN

VERKSAMHETSPLAN Lokalt Ledd Utveckling Halland Organisationsnr: Fabriksgatan 1a Hyltebruk SWEDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 Prioritetsområden 2019: Under 2018 har medlemskåren gemensamt tagit fram en verksamhetsidé för organisationen. Verksamhetsplanen ska under kommande år genomsyras av att genomföra verksamhetsidén.

Läs mer

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns.

Ordinarie ordförande Jonny Lundin öppnar mötet. Ordföranden presenterar dagordningen som godkänns. Protokoll LAG-möte Dag: måndag 30 januari 2017 Tid: kl. 10.00-15:30 Plats: Leaderkontoret, Kramfors Närvarande: Jonny Lundin, ordförande, Ideell sektor Åsa Ringlöv, vice ordförande, privat sektor Lennart

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post.

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post. Projektplan - del 2 LEADER Ranrike Norra Bohuslän Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad

Läs mer

Protokoll VU-sammanträde

Protokoll VU-sammanträde Nr 1/10 Protokoll VU-sammanträde Onsdag den 27 januari 2010 i Motala kommunhus Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Jan-Anders Johansson, Linda Englund, Tomas Karlsson, Niclas Bäckman, Karin Runnels

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET

ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR DET SVENSKA LANDSBYGDSPROGRAMMET 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets

Läs mer

Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018

Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018 Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018 Svenska nationalkommittén för globala miljöförändringar Närvarande ledamöter: Annelie Ekblom, Uppsala universitet Eva Friman, SWEDESD, Uppsala Universitet Bertil

Läs mer