Samverkansråd för Social ekonomi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkansråd för Social ekonomi"

Transkript

1 Samverkansråd för Social ekonomi Minnesanteckningar Närvarande: Dario Espiga Social resursnämnd Ordförande Per Eckerdal Famna, Bräcke diakoni Vice ordförande Christina Matsdotter Social resursförvaltning Sekreterare Carina Liljesand Social resursnämnd Sven Bartilsson Coompanion Marie Larsson Social resursförvaltning Pia Svanqvist GFC Dragan Dobromirovic SIOS Lena Benson Dahlgren GFC Göran Bengtsson Hela Människan Göran Näslund Social resursförvaltning Ann Lönn Lundbäck Famna, Räddningsmissionen Pernilla Svedbo Lindgren Vägen Ut! konsortiet Thomas Elg Svenska Kyrkan Anders Lindskog Social resursförvaltning Ordförande Dario Espiga hälsar alla välkomna och öppnar rådsmötet. 1. MINNESANTECKNINGAR Sekreteraren påpekar en förändring i föregående Minnesanteckningar under punkten 5. Frivilligdagen; Arbetsgruppen kring Frivilligdagen består av Göran Näslund, Anders Lindskog samt Pia Svanqvist från GFC och inga andra. Minnesanteckningarna lades därefter till handlingarna. 2. ÅTERKOPPLING AV ARBETSGRUPPER Per berättar om arbetsgruppens arbete i förra veckan. Per har dokumenterat och anteckningarna bifogas dessa Minnesanteckningar. Per går igenom arbetsgruppens anteckningar punkt för punkt.

2 Per fortsätter; Vision, vad är tanken med den lokala överenskommelsen? Vision för Göteborg som stad/samhälle se vidare punkt 2. Motiv bakom överenskommelsen eller Syfte med överenskommelsen & 3. Överenskommelsens vision. Bra att göra skillnad mellan syftet med överenskommelsen och vision. Syftet med lokala överenskommelsen och visionen om det samhälle som överenskommelsen skall bidra till att förverkliga. För det första; Engagemanget har bärighet på ett rättvisepatos - röstbärarfunktionen. För det andra; Servicevärdet av brukarmedverkan där den sociala ekonomin själva producerar. Punkt 4 Gemensamma principer för vår samverkan. Innehållet skulle vi kunna ta från tidigare anteckningar kring de sex principerna i Överenskommelsen och därefter fylla på Principerna om: - självständighet och oberoende - dialog - kvalitet - långsiktighet - öppenhet och insyn - mångfald Punkt 5 Parternas mål. Vi behöver formulera var och en på sitt håll. Konkreta, strukturerade och kopplade till olika verksamhetsområden. Punkt 6 Tidplanen. Första öppna mötet föreslås till 30 september. Vad behöver göras före dess? Vad skall presenteras av lokala ÖK. Vad är realistiskt att få fram till det öppna mötet i september. Marie: Per har fått ihop det mycket bra i sin dokumentation av arbetsgruppens arbete. Resten av arbetsgruppen håller med. Dario: Åtagande. Vad betyder det? Behöver förtydligas. Syftet är väldigt bra. 100%. Medborgare skall vara med i samhällsbygget. Tveksam till uttrycket med örat mot marken. Från mitt perspektiv så måste organisationerna föras fram i rättviseperspektivet. Vill också säga att även kommunen har örat mot marken inte bara organisationerna. Carina: Som politiker talar vi för våra respektive grupper av göteborgare. Vårt arbete är för Göteborgs bästa. Vi behöver en bättre formulering. Thomas: Formuleringarna speglar ett stort engagemang. Det säger väl vad vi tycker. Marie: Varje organisation och kommunen möter göteborgare utifrån sitt perspektiv. Sven: det är som demokrati det i sig har ett gott värde. Anna: Se formuleringen under punkt 3 vid sidan av. Är den vid sidan av, ett komplement eller som en naturlig del av? Per: Jag hade väldigt lite tid och jag känner inte helt igen mig i min egen text ; ) Som komplement råkar man ut för dragspelet då vi ibland åker av banan. Vi behöver beskriva detta på ett annat sätt.

3 Dario: Detta är en av de viktiga frågorna. Vi kan aldrig gå tillbaka till den tid då organisationerna betraktades som vid sidan om. Vi är på banan samtidigt. Utifrån Social resurs är vi tillsammans i utvecklingen av välfärden. Annars funkar det inte med syftet. Carina: Vi stöder det civila samhället. Ibland kan kommunen vara ett komplement till den sociala ekonomin. Dragan: Organisationerna är en del av och inte ett komplement. Thomas: Vi är överens om vad vi vill det är bara att vi behöver formulera oss. Social ekonomi är en del av samhället. Dario: Social ekonomi tillsammans med kommunen arbetar för välfärden. Det framkommer vid denna tidpunkt på mötet att Social resursförvaltning också har ett annat arrangemang kring sysselsättning den 30 september, men det kommer att lösa sig. Per: Jag föreslår en utomstående processledare till det öppna mötet i september. Dario: Syftet med mötet avgör vilken typ av debattledare vi behöver. Marie: Det viktigt att vi har några skrivningar framme för synpunkter vid denna dialogdag Anna: Det finns mycket okunskap om såväl den lokala ÖK som den nationella ÖK. Bra kanske att ha lite allmän information. Per: Det öppna mötet den 30 september blir ett led i kommunikationen kring att samverkansrådet finns. Vi behöver ha ett möte till före den dagen. Arbetsgruppen behöver ta fram ytterligare skrivningar innan detta möte. Marie: Flera undrar vad den lokala ÖK skall tjäna till, syftar till. What s in it for me? Dario: Det kommer fortfarande frågor om hur man kommer in i rådet vilket gör att information och förankring kring rådet är mycket väsentligt. Göran: Ju mer det händer desto fler frågor kommer från organisationerna. Det är viktigt de får raka svar om var i processen vi befinner oss. Det är också viktigt att representationen i rådet utvärderas och kopplas till förankringsprocessen. Pernilla: Ang. förankringsprocessen allt behöver inte ske i rådet. T.ex Skoopi skall ha möte i nästa vecka. Vi har en skyldighet att föra vidare information. Per: Inom den sociala ekonomin har vi ansvar att föra vidare information. Efter 1 år får vi från vår sida fråga oss om representationen är rätt. Tydlig struktur som är lätt att kommunicera. Vi får inte sitta och häcka på våra platser. Social ekonomins ansvar! Sven: Social ekonomins ansvar GSE var initiativtagare. Viktigt att vi som sitter här kommunicerar ut. Detta behöver vi diskutera framöver. Kommunikationsplanen struktur och medvetet arbete behövs göras så snart som möjligt. Måste jobba proffsigt. Vi behöver få hjälp utifrån. Carina: Ju mer känt Samverkansrådet blir desto fler frågor. Ungdomar är dåligt representerade. Anders: Vi måste tänka på att många föreningar inte är representerade av en paraplyorganisation.

4 Thomas: Den 30 september kanske skulle flyttas till i mitten av oktober för att ge oss mer tid. Nu börjar det ta form vilket gör det lättare att kommunicera rådets syfte. Marie: Finns också en nackdel att vara för färdiga. Nu visar vi att vi inte är klara utan att vi även vill lyssna. Rådet är inte det enda forumet. Kanske kan föreningarna även hitta andra forum så de inte blir så fokuserade på rådet. Per: Om mötet den 30 september varit det enda mötet så hade jag hållit med Thomas men detta är en del i en process. Bara signalen att detta är en början är en viktig. Viktig för trovärdigheten. Tydlig struktur där man utgår från en tanke som man kan kommunicera. Göran B: Förankring är vårt ansvar inom Social ekonomi. Det är också viktigt att utvärdera. Vi behöver arbeta parallellt för att inte sluta oss. Dario: Det hedrar er att ni vill ha en bred representation men det kommer alltid att finnas folk som känner sig exkluderade. Vi måste ha is i magen. Vi lär oss vara öppna och genomskinliga. Allt skall vara öppet för alla. Detta är bara det tredje mötet. Om ett par år kan vi se hur vi lyckats med förankringen. För oss i kommunen hade det varit enklast om alla föreningar varit med i en paraplyorganisation men vi är öppna. Marie: Rådet är som en prototyp. Göran N: Viktigt betona att detta är en process och att våra dokument inte skrivs i sten. Anders: Flera spår. Inom missbruksområdet finns ju t.ex två nätverk, anda nätverk och sammanslutningar. Tid för nästa möte: 27 september, kl hos GFC på Mellangatan INFORMATION OM HEMSIDAN Marie beskriver Extranätet. Extranätet är en hemsida för Social resursförvaltning som vänder sig till tjänstemän/myndighetsutövare som arbetar med social- och funktionshinderfrågor i stadsdelarna med information om förvaltningens verksamheter. Här kan ev. information läggas in. GFC har också Frivillig.se. Per: Det borde finnas en sida där info kring rådet kan finnas tillgänglig. Viktigt att kunna ge en webbadress. Pia: Vår sida är tänkt att fungera så. Lena: Bra om det finns ett ställe som även de föreningar som inte är med i en paraplyorganisation kan hitta information om rådet. Thomas: Den bör ligga inom Social resursförvaltning. Dario: Nja, tveksam till att kommunen skall stå för det. Viktigt att social ekonomi tar ansvar för detta. Anna: Hänvisar till Frivilligt Socialt Forum. Dario: Vad kostar, inte bara hemsidan, utan att driva den. Tråkigt med endast Minnesanteckningar. Göran N: Kanske kan vi, rådet, koppla det till ett eget kansli, gemensamt för kommunen och social ekonomi.

5 Pernilla: En neutral webbplats där alla kan vara länkade. Sedan har respektive organisation sin egen hemsida. Sven: Håller med Pernilla om att vi bör ha en hemsida. Viktigt med kommunikationsplan som beskriver hur detta skall gå till. Anders: Bra med en gemensam sida. Kan vi använda oss av befintliga kanaler? Vi utnyttjar det som finns. Marie: Håller med alla men lägger till lite; viktigt att ha en uppdaterad sida. Kanske med ett litet kansli. Lena: Var bestämmer vi detta? Carina: Vi har väl en kommunikationsgrupp? Dario: Vår kommunikationschef Ulla-Carin Moberg skulle komma hit till rådet för att få information. Ulla-Carin är den bästa kommunikatören i Göteborg. Carina: Vi kan få ut det vi vill på vår sida med länk så att information går ut till föreningar som inte är med i rådet. Viktigt att vi får ut information. Lena: Viktigt att vi kommer igång. Dario: Viktigt att några personer tar i detta och jobbar med frågan. Vem? Ulla-Carin Moberg och Anneli Assmundson från Social resursförvaltning samt Sven Bartilsson, Dragan Dobromirovic och Pia Svanqvist från den Sociala ekonomin. Sven Bartilsson är sammankallade och Ulla-Carin Moberg medverkar som konsult. Viktigt med en kalkyl vad kostar det? Projektbeskrivning t.ex. Thomas: Jag trampade tydligen på en öm tå när jag föreslog att det skulle ligga på kommunen men tanken var att där finns kompetensen till en början i alla fall. Sven: Vi behöver Community. Per: Dragan och SIOS och kommunicera syften. Göran B: även ett forum att nämna ÖK. Gruppen med Kommunikationsplanen lämnar förslag. 5. FRIVILLIGDAGEN Pia: Stadsmuseet är preliminärbokat till 5 december. Söndagar är museet öppet mellan Före eller efter kostar det extra. Det finns möjligheter till kaffe. Vi behöver ha vårt arrangemang mellan kl Dragan: Finns det något tema? I år är det Tillgänglighet svarar Pia. Dario: Jag tror ev. att Stadsmuseet inte är tillgängligt. Dragan: 2008 hade vi ett kulturellt inslag med invandrarbakgrund. Viktigt tillfälle att visa hur vi behöver varandra - vikten av samarbete. Marie: Tillgänglighet är att även ha strukturer som inte utestänger.

6 Pia: KUSE skall även ha en konferens under hösten kanske tillsammans med Frivilligdagen. Dario: Vi kan informera mer den 30 september. 6. UPPFÖLJNING AV 4 JUNI (Nationella Överenskommelsen) Dario: Vi har redan berört mycket av det redan. Marie: Man känner igen processen. Anna: Vem var dagen till för? Dario: Stockholm ringde och sa att de ville komma och berätta om Nationella ÖK. Marie: Det ligger i deras åtagande att sprida information. Per: Dagen gav inspiration men flera kommuner från Västra Götalandsregionen saknades. Anna: Ni tre gjorde ett bra jobb. Sven: Ni var höjdpunkten. Göran B: Ganska många var ändå där. Carina: Bra möten med olika föreningar. Det blev en positiv dag fanns ett stort intresse. Sven: Viktigt att föra ut informationen till många. Möten som dessa måste ändå fortgå. 3. MÖTESPLATS GÖTEBORG Information vi vill lyfta. Marie: Det finns en gammal fråga kring föreningarnas önskemål om ett Föreningshus. Vi har haft samtal med GFC som fått erbjudande om att ta över en del av huset vid Järntorget. Presidiet i Social resursnämnd har sagt ja till 650 tkr. Man kan ha (ca 600 kvm) utställningar och kanske ett café. Dario: Utifrån vårt perspektiv skall det vara öppet för alla. Pia: Förslag som mötesplats för göteborgare. Göran Bengtsson: Viktigt att synas från första våningen. Bra att föreningslivet skall synas. Dario: Vi har i dag gett förvaltningen i uppdrag till en s.k snabbpeng. Undersöka om en pott pengar där man kan söka för lite av varje. Vem skall besluta om dessa pengar är en av de frågor som ingår i utredningen. Dragan: Uppmuntra at göra samarrangemang mellan svenska och invandrarföreningar. Bra idé. Sven: Kulturförvaltningen har detta. Viktigt att det inte blir för krångligt att söka. Anders: Vi behöver uppmärksamma att en av våra rådsmedlemmar har fått stadens förtjänsttecken; Per Eckerdal.

7 Dario: S, V & MP lägger förslag att 5,7 mkr/år 2011 och 2012 för pengar till integration och introduktion. Ibland kan det vara svårigheter att få tillräckligt med underlag för bedömning. För det andra, vi behöver mer underlag men det kan ibland uppfattas som svårt att komma till kommunen. Kan enheten Social ekonomi vara behjälpliga. Thomas: Står dessa medel bara till förfogande för föreningar eller kan de även finnas för samverkan mellan föreningar och kommunen? Dario: Knepig fråga. Om det är en stadsdelsförvaltning som är huvudman så går det inte. Sven: Vi hjälper föreningar med ansökningar när det gäller många saker. Dragan: Vi behöver hjälpa eldsjälarna som brinner för olika frågor att få ner informationen på papper. Dario: Viktigt för kommunen att tidigt bli informerade om föreningars ansökningar hos t.ex Allmänna arvsfonden så vi åtminstone kan bli insatta. Viktigt med information tidigt. Anders: Vi (några tjänstemän på enheten för Social ekonomi, Social resursförvaltning) träffade Allmänna arvsfonden i förra veckan. Bra möte. Punkter till nästa möte - Minnesanteckningar - Återrapportering från arbetsgruppen ang. stormötet den 30 september - Återrapportering från arbetsgruppen ang. hemsida & kommunikationsplan - Frivilligdagen Tid för nästa möte: 27 september, kl hos GFC på Mellangatan 1.

Möte i Samverkansrådet 27 september 2010

Möte i Samverkansrådet 27 september 2010 Möte i Samverkansrådet 27 september 2010 Datum: 2010-09-27 Tid: kl 16-19 Lokal: GFC, Mellangatan 1 Närvarande: Anders Lindskog Social resursförvaltning ordinarie Dragan Dobromirovic SIOS ordinarie Göran

Läs mer

Samverkansråd för Social ekonomi 2010-05-17

Samverkansråd för Social ekonomi 2010-05-17 Samverkansråd för Social ekonomi 2010-05-17 Minnesanteckningar Närvarande: Dario Espiga Social resursnämnd Ordförande Per Eckerdal Famna, Bräcke diakoni Vice ordförande Christina Matsdotter Social resursförvaltning

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Ceremonin hölls på Börsen i Göteborg. Text: Malin Sand Foto: Malin Ekelund Vid en ceremoni tisdagen den 4 september

Läs mer

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010

Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Dokumentation från överenskommelsedialog 30/9 2010 Arrangör: Sociala samverkansrådet Moderator: Ingrid Bexell Hulthén Text och foto: Malin Helldner Bakgrund I mars 2010 bildades ett samverkansråd i Göteborg.

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter som

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Arbetsanteckningar från Idékoms planeringsdagar 5/9 och 6/9-2013

Arbetsanteckningar från Idékoms planeringsdagar 5/9 och 6/9-2013 Arbetsanteckningar från Idékoms planeringsdagar 5/9 och 6/9-2013 Närvarande från Social ekonomi: Pia Svanqvist, Ideella organisationer inom socialt arbete, ordförande i Idékom Dragan Dobromirovic, Etniska

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016

Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016 Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016 Datum: 2016-02-01 Plats: Mötesplatsen, Järntorget. Tid: kl 15.00-17.00 Förmöte 14.30-15.00 Kanslifunktion/sekreterare i Idékom Sven Bjerde, Närvarande Social

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg kl

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg kl Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan 14, Göteborg 2013-09-04 kl 13.00 15.30 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Roland Karlsson, VGR Anders Fasth,

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Värmland Dialogmöte

Värmland Dialogmöte Värmland Dialogmöte 2017-05-17 Agenda 09.00 Välkomna! 09.15 Fika 09.30 Presentation dagen samt processledarna 10.15 Överenskommelsen Processen framåt/goda exempel - Ekim Caglar, kommunikatör Överenskommelsens

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

Styrgruppsmöte Överenskommelsen

Styrgruppsmöte Överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (5) Styrgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Knutsalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00-11:15 Ledamöter Övriga Elin Gustafsson (S) ordf. Philip Sandberg

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag!

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! 22 februari 2012 Christoph Lukkerz, regional koordinator Nätverk Social

Läs mer

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället

Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Ks/2016:428 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället Fastställt av

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-12-18 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen Överenskommelsen är en skriftlig gemensam avsiktsförklaring mellan offentlig sektor och idéburen sektor/civilsamhället.

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Lotta Lidén Lundgren, Anneli Assmundson, Ulrika Lantz Westman Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning, Social resursförvaltnings uppdrag Social resursförvaltning

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö

Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad. För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Överenskommelse för samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För ökad demokrati, delaktighet och jämlikhet i Malmö Om överenskommelsen Den här överenskommelsen kan användas av den idéburna

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Möte i Idèkom 22 september 2016

Möte i Idèkom 22 september 2016 Möte i Idèkom 22 september 2016 Datum: 2016-09-22 Plats: Mötesplatsen, Järntorget. Göteborg Föreningscenter, Södra Allégatan 1 B Tid: kl 15.00-17.00 Förmöte 14.30-15.00 Kanslifunktion/sekreterare i Idékom

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Vi samverkar i en hållbar stad

Vi samverkar i en hållbar stad Vi samverkar i en hållbar stad Kommunal handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överskådlig version Handlingsplan för implementering

Läs mer

Styrgruppsmöte Överenskommelsen

Styrgruppsmöte Överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (7) Styrgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Knutsalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 12.00 Ledamöter Övriga Elin Gustafsson (S) ordf. Philip Sandberg

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Styrgruppsmöte överenskommelsen

Styrgruppsmöte överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (8) Styrgruppsmöte överenskommelsen Plats och tid Knutsalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00-11:45 Ledamöter Övriga Elin Gustafsson (S) ordf. Philip Sandberg

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Projektet som breddar idrottens betydelse från traditionell folkrörelseverksamhet till en aktiv aktör i Västra

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun - en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun SYFTE: Att diskutera och föreslå åtaganden som kommunen och idéburen sektor kan göra Diskutera de identifierade utvecklingsområdena

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan

- en process för utvecklad samverkan - en process för utvecklad samverkan WORKSHOP NR 2: ÖNSKAT LÄGE MÅL: Definiera vilka principer som ska gälla för samverkansöverenskommelsen Identifiera en vision för samverkansöverenskommelsen AGENDA:

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Anders Hjorth Malin Andersson

Anders Hjorth Malin Andersson Anders Hjorth Hjortanders@hotmail.com 0722-22 17 89 Malin Andersson malin.andersson@boras.se 033-35 73 61 Vad är Överenskommelsen i Borås? En avsiktsförklaring/plattform för hur samarbetet ska fungera

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen

RESULTAT - dialogmöte. Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen RESULTAT - dialogmöte Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand den 26 mars 2014 av parterna i Länsöverenskommelsen FÖRORD För drygt två år sedan togs det första steget på vägen mot en överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun

ÖK Idé. Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun ÖK Idé Överenskommelse om samverkan mellan den idéburna sektorn och Uddevalla kommun VILL DU VARA MED OCH GÖRA UDDEVALLA TILL EN PLATS FÖR ALLA? Samverkan med idéburna sektorn mycket viktig för både anställda

Läs mer

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT 2017 ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR ETT ANTAL REMISS-MÖTEN SOM SKER I JANUARI OCH FEBRUARI. SLUTLIGEN KOMMER DET ATT ANTAS I MÅNGA

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Förankringsmöten i december för genomförandeansvar, uppföljning och utvärdering

AKTIVIETSLOGG. Förankringsmöten i december för genomförandeansvar, uppföljning och utvärdering AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

2. Arbetsprocessen med Överenskommelsen vad har skett fram tills idag?

2. Arbetsprocessen med Överenskommelsen vad har skett fram tills idag? Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan, Göteborg 2014-09-17 kl 10:00-15:00 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Roland Karlsson, VGR Anders Fasth,

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Folkets Hus, Göteborg den 7 december 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Överenskommelsen Regeringskansliet Idéburna organisationer inom det sociala området Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2008

Förslag på verksamhetsplan 2008 Förslag på verksamhetsplan 2008 VISION Centrala Hisingen en levande stadsdel mitt i Göteborg. VERKSAMHETSIDÉ FCH samverkar och driver utvecklingen av Centrala Hisingen, för att stärka området som en omtyckt

Läs mer

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen

Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Arbetsgrupp Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (6) Arbetsgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Stensalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 10:45 Närvarande Ej närvarande Ulrika Dagård, processledare,

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Om projektet Tillsammans för inkludering. Linnea Lindgren Integrationssamordnare Uddevalla kommun

Om projektet Tillsammans för inkludering. Linnea Lindgren Integrationssamordnare Uddevalla kommun Om projektet Tillsammans för inkludering Linnea Lindgren Integrationssamordnare Uddevalla kommun Vad? - Vi startar ett nätverk där alla verksamheter som arbetar aktivt med integration kan delta, med fokus

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Aktiviteter för äldre i Alby

Aktiviteter för äldre i Alby 1 [5] Referens Marianne Wladis Aktiviteter för äldre i Alby Dag och tid Torsdag 2 november kl. 18-20 Plats Albys hjärta, Albyvägen 7 Närvarande Shakhlo Altieva (MP) ordförande Diana Hildingsson (S) vice

Läs mer

SEÖN 11 december 2015

SEÖN 11 december 2015 SEÖN 11 december 2015 1 SAMHÄLLSUTVECKLING Ett samhälle utvecklas bäst när alla aktörer som finns på orten samverkar! (Har en roll lokalt Gör något lokalt Samverkar) Samhället är större än staten och marknaden

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering.

Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering. US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) Dnr 2013-02-21 17-1839/13 Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering. Betänkande av Folkbildningsutredningen SOU 2012:72 Ungdomsstyrelsens

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 25 augusti 2017

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 25 augusti 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 25 augusti 2017 Tid: 09:30 13.30 Plats: Residenset, Vänersborg Beslutande Anna-Lena

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Haninge den 4 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med arbetsgruppen för dialog med samtliga av kommunens invånare

Minnesanteckningar från möte med arbetsgruppen för dialog med samtliga av kommunens invånare PM Tyresö kommun 2016-04-25 1 (6) Rebecca Berlin Diarienummer 2016/KS 0112 003 Beredningen för medborgardialog och mångfald Minnesanteckningar från möte med arbetsgruppen för dialog med samtliga av kommunens

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vad är social ekonomi? Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Vårdcentrum, Vara 12.00 15.30 Beslutande Ej närvarande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson 12.00 14.00 Rune Forsdahl Peter Hemlin Ulf Sjösten Thomas Mellqvist

Läs mer

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET Vårt uppdrag, från ombudsmötet, var att utreda hur vi skulle jobba mot Landstinget när Handikappkonsulenten inte finns tillgänglig längre. Handikappkonsulenten gav oss

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen.

Strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-14 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Strategisk plan för bibliotek i Stockholms

Läs mer

Södermöres Medborgarpanel

Södermöres Medborgarpanel Södermöres Medborgarpanel 30 april-7 maj 2013 Tema: Principer för medborgardialog Metod: E-enkät 1 Svarsfrekvens 55 av 136 har svarat, svarsfrekvens 40,5 % Enkät februari 2013, tema service; 66% Enkät

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan, Göteborg 2014-11-21 kl 13:00-16:00 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Roland Karlsson, VGR Anders Perme,

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017 1 (8) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 17 november 2017 Tid: 09:30-14:30 Plats: Estrad Arena, Alingsås Beslutande Anna-Lena

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna r ö f k o handb m u r o f g dialo 1 Varför behövs en handbok? Med hjälp av handboken blir du bättre på att genomföra dialoger i dialogforum. Handboken ger dig kunskap om hur du kan arbeta på ett systematiskt

Läs mer

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6)

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6) Kommunstyrelsen 2014-05-08 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Anna-Maarit Tirkkonen, 2428 Närvarande: Mikael Englund (S), ordförande Benny Broberg, Hörselskadegruppen Helena Brobäck, Rörelsehindergruppen

Läs mer

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor*

Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Regional Överenskommelse i Östergötland mellan Region Östergötland och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* Avsiktsförklaring Den offentliga och den idéburna sektorn har olika roller och funktioner.

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Till alla ideella föreningar i kommunen, studieförbund samt kommunens samtliga nämnder och kommunala bolagsstyrelser LOKAL ÖVERENSKOMMELSE Detta är ett förslag på hur föreningslivet och kommunen i Västervik

Läs mer