Skärgårdens kulturmarker- Slakteriutredning 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skärgårdens kulturmarker- Slakteriutredning 2003"

Transkript

1 Skärgårdens kulturmarker- Slakteriutredning 2003 Slutrapport Finska hushållningssällskapet Åbo Kitty Abrahamsson

2 Innehåll 1 Inledning Slakteriutredningens innehåll Förfrågningens resultat Allmänt Intresset för närslakteriet bland djurägarna Marknadsföringen och försäljningen av köttet Slaktmängderna Transportbehovet Betesgång 7 4 Slakterierna Paimion Teurastamo Oy Lallin Lammas Oy Greger Gustafsson Sammanfattning Bilagor

3 1 1 Inledning År 2001 startade Sydvästra Finlands miljöcentral projektet Interreg IIIA Skärgårdens kulturmarker som finansieras av ERUF (europeiska regionala utvecklingsfond). Projektet arbetar för att bevara skärgårdens kulturlandskap öppet. Ängsoch hagmarkerna är en del av vår kulturhistoria och knutna till traditionell markanvändning och jordbruk. Projektets mål är att bevara dessa öppna landskap bl.a. med hjälp av betesdjur. Emedan lönsamheten för skärgårdens jordbruk minskar jämfört med jordbruket på fastlandet, har också djurhållningens lönsamhet minskat. Följden är att betesdjurens mängd minskar i skärgården och våra kulturlandskap börjar växa igen. Ett delmål för projektet är att öka betesdjurens mängd och befrämja köttproduktionen baserad på betesdrift. Köttproduktionens lönsamhet ökar om man slaktar djuren i närområdet och försäljningen av köttet sker med färre mellanhänder. Bättre och billigare slakttjänster för dem som är intresserade av direktförsäljning är viktigt. Samarbete med Finska Hushållningssällskapet inleddes för att utreda intresset för ett närslakteri bland djurägarna i Åbolands skärgård och kustregion. Dessutom skulle de olika slaktmöjligheterna för nöt och får i närregionen utredas. En motsvarande utredning verkställs i kommunerna på Salo området av Vihreä laaksoprojektet som administreras av Salo stad. 2 Slakteriutredningens innehåll I slakteriutredningen kartlade man först nöt- och fårgårdarnas intresse och behov av att använda ett närslakteri. Slaktmängder, marknadsförings- och transportbehov samt intresse för betesgång kartlades också. Till utredningens utredningsområde hörde 18 kommuner längs Åbolands kust omfattande Kimitoön, Nystadsregionen och Åbolands skärgård. Utredningen omfattade från Kimito området Dragsfjärds, Kimitos och Västanfjärds kommuner. Från Åbo området var Lemu, Mietoinen, Pargas, Rimito, Sagu, Velkua och Villnäs med. Korpo området omfattande Houtskär, Iniö, Korpo och Nagu. Från Nystad området var kommunerna Gustavs, Nystad och Tövsala med och från Salo området var bara Halikko med. I slutet av maj 2003 skickades ett frågeformulär (bilaga 1) och ett följebrev (bilaga 2) till 196 nöt- och fårgårdar för att utreda deras intresse och behov av ett närslakteri. Under juni månad kontaktades gårdarna per telefon och intervjuades på basen av frågeformuläret som inte behövde returneras. På detta sätt fick man ett mera trovärdigt resultat och högre svarsprocent på utredningen.

4 2 I den andra delen av utredningen skulle kartläggas närregionens slakterier, som slaktar nöt och får. Slakterierna kontaktades under maj månad. Vid detta tillfälle utreddes deras kapacitet, tjänster, transportmöjligheter, kylutrymmen, priser och intresset för ett samarbete. Efter att man erhållit förfrågningens resultat, inleddes förhandlingar med slakterierna som har kapacitet och intresse för ett samarbete. Man besökte även dessa slakterier. 3 Förfrågningens resultat 3.1 Allmänt Brevet med frågeformuläret skickades till 196 nöt- och fårgårdar, varav det visade sig att 16 st hade slutat med djurhållning eller gått i pension. Av de kvarstående 180 gårdarna svarade 179 st på frågorna. Av de gårdar som var med i utredningen har 129 st nöt, 35 st får och 3 st getter. Dessutom har 12 st både nöt och får och 1 gård nöt och getter. På Åbo området fanns det mest gårdar, men över en tredje del av utredningens kommuner var därifrån. Minst gårdar fanns på Kimitoön. Förhållandevis finns det mest fårgårdar på Korpo området och minst i Åbo och Salotrakterna (figur 1). Sammanlagt 142 st av utredningens gårdar har nötkreatur och av dem har 90 st mjölkproduktion och 52 st köttproduktion. I skärgården, närmast Korpo området är köttproduktionen populärare än mjölkproduktionen. Inåt mot fastlandet blir mjölkproduktionen populärare (figur2). Nöt och fårgårdarnas fördelning på utredningsområdet Nystad Korpo Område Salo Kimito Nöt Får Båda Åbo Antal, st Figur 1. Nöt- och fårgårdarnas mängd och fördelning på utredningsområdet.

5 3 Mjölk- och nötköttsproducenter Nystad Område Korpo Salo Kimito Kött Mjölk Åbo Antal, st Figur 2. Mjölk- och köttproducenternas fördelning på utredningsområdet. 3.2 Intresset för närslakteriet bland djurägarna Sammanlagt var 106 gårdar av 180, alltså 59 %, intresserade av ett närslakteri och 40 % var ointresserade. Fårgårdarnas intresse var mycket större än nötgårdarnas, 74 % jämfört med nötgårdarnas 50%. På gårdarna med både nötkreatur och får var alla intresserade av slakteriet, men oftast gällde det bara den ena produktionslinjen (figur 3). Av nötgårdarna var de med köttproduktion mera intresserade än gårdarna med mjölkproduktion. 62 % av köttproducenterna och 49 % av mjölkproducenterna var intresserade. Största intresset fanns på Kimitoön, där 80 % av djurägarna var intresserade. På de andra områden (Åbo, Korpo och Nystad) var över hälften intresserade, emedan i Halikko på Salo området var under hälften, ca. 40 %, intresserade (figur 4). I Halikko är största delen av gårdarna som deltog i utredningen nötgårdar med mjölkproduktion (22 st av 30 gårdar), vilket kan förklara det låga intresset. Den vanligaste orsaken till att man inte var intresserad av slakteriet var att man gått eller snarligen går i pension eller skall sluta med djurhållning inom en snar framtid. Av de 40 % som inte var intresserade, uppgav 32 % detta som orsak. Den näst vanligaste orsaken, vilken uppgavs av 25 %, var att man hade en för liten mängd slaktdjur eller för få djur överhuvudtaget. Detta var mest mjölkproducenternas förklaring. 15 % uppgav att man var nöjd med det nuvarande systemet, 12 % hade ingen orsak, 8 % hade kontrakt med andra slakterier gällande slakten eller förmedlingskalvar och 8 % hade djuren för eget behov eller hade hemslakteri.

6 4 Intressefördelningen bland nöt och fårgårdar Båda Får Ja Nej Nöt Sammanl. 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Figur 3. Intressefördelningen bland nöt- och fårgårdarna. Intressefördelningen Salo Område Nystad Korpo Ja Nej Kimito Åbo 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Figur 4. Intressefördelningen på utredningsområdet. 3.3 Marknadsföringen och försäljningen av köttet Marknadsföringsbehovet beror mycket på gårdarnas produktion. Sammanlagt vill 53 % av gårdarna att slakteriet skall ta hand om slaktkropparnas marknadsföring och försäljning. 22 % sköter all marknadsföring själv och 24 % sköter en del av marknadsföringen själv (figur 5). På nötgårdarna är önskan att slakteriet sköter marknadsföringen större än på fårgårdarna. Av gårdarna med nötkreatur vill 67 % att slakteriet skall sköta marknadsföringen, 20 % sköter en del av marknadsföringen själv och 13 % sköter allt själv. Speciellt mjölkproducenterna vill att slakteriet skall ta hand om slaktkropparnas marknadsföring, emedan köttproducenterna är mera intresserade att sköta en del eller all marknadsföring själv. Av fårgårdarna vill bara 27 % att slakteriet skall sköta all marknadsföring och försäljning av köttet. 34 % sköter en del och 39 %, alltså största delen, sköter all marknadsföring själv.

7 5 Om man jämför marknadsföringsbehovet på olika områden, följer marknadsföringsbehovet gårdarnas produktionslinje. Om det finns mycket nötgårdar på området, t.ex. Åbo, är behovet av att slakteriet sköter marknadsföringen större än på områden där antalet fårgårdar är flera i förhållande till nötgårdarnas mängd. Ju mera fårgårdar desto större är intresset att sköta en del eller all marknadsföring själv (figur 6). Av de gårdar, ca. 85 st av 106, som skulle ta slaktkroppar tillbaka från slakteriet, är 58 % intresserade av direktförsäljning. Resten, 42 %, tar slaktkropparna för eget bruk. Av dem som tar kropparna för eget bruk är de flesta nötgårdar och speciellt mjölkproducenter. Av fårgårdarna är t.o.m. 80 % intresserade av direktförsäljning. Marknadsföringsbehovet 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % Samm anlagt Nöt Får Själv Slakteriet En del Figur 5. Marknadsföringsbehovet på nöt- och fårgårdarna. Marknadsföringsbehovets fördelning 25 Antal, st Själv Slakteriet Endel 0 Åbo Kimito Korpo Nystad Salo Område Figur 6. Marknadsföringsbehovets fördelning på utredningsområdet.

8 6 3.4 Slaktmängderna Slaktmängden skulle sammanlagt vara 2420 slaktdjur per år. Av dessa är ca st nöt, 1230 st får och 55 st getter. Av nötkreaturen är 65 % av köttras och 35 % av mjölkras. Mest slaktdjur skulle komma från Åbo området och består till övervägande delen av nötkreatur. Från Kimito och Korpo områden kommer det näst mest slaktdjur och minst från Salo området (figur 7). På dessa områden, liksom på det övriga utredningsområdet är det frågan om mera får än nöt. 85 gårdar av 106 vill ha slaktkroppar tillbaka från slakteriet, antingen till direktförsäljning eller eget bruk. Det skulle sammanlagt vara fråga om ca. 940 slaktkroppar, varav över 80 % är får. Mest slaktkroppar, ca. 290 st, skulle tas tillbaka till Åbotrakten, varifrån också de flesta slaktdjuren kommer. Kimito och Korpo områden vill ha över 200 slaktkroppar tillbaka var, emedan Salo och Nystad områden skulle ta runt 100 slaktkroppar tillbaka. Hösten är den årstid då de flesta gårdarna slaktar sina djur. Sammanlagt svarade 41 % att de slaktar på hösten medan det slaktas minst på sommaren, bara 1 %. För en stor del är slakttidpunkten ändå osäker, 38 % svarade att de slaktar året om. Fårgårdarna slakar mest på hösten, ca. 75 % och på våren, ca. 20 %. På nötsidan är slaktidpunkten mera osäker då 57 % svarade "året om" (figur 8). Slaktmängd per område Salo Område Nystad Korpo Kimito Nöt Får Åbo Slaktmängd, st Figur 7. Slaktmängdernas fördelning på utredningsområdet Slakttidpunkten 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % Höst Vinter Vår Sommar Året om Årstid Sammanl. Nöt Får Båda Figur 8. Slakttidpunkten för nöt- och fårslakten.

9 7 3.5 Transportbehovet Till slakteriet behöver de flesta djurägare ordnad transport. Av dem som är intresserade behöver ca. 85 % ordnad transporten och bara 15 % har möjlighet till egen transport. Speciellt på nötgårdarna är behovet stort då 94 % uppger sig vara i behov av ordnad transport. På fårsidan är behovet mycket mindre. T.o.m. 47 % har möjlighet till egen transportutrustning medan bara 53 % vill ha ordnad transport till slakteriet. Till beten ordnar man i allmänhet transporten själv, dels beroende på att man inte vill föra djuren så långt bort från hemgården och dels för att man har transportutrustning till kortare sträckor, t.ex. transportvagn till traktor. Sammanlagt behöver 32 % ordnad transport då transportsträckorna till beten blir längre. Av dessa är de flesta gårdar med nötkreatur då 36 % av nötgårdarna behöver ordnad transport och bara 14 % av fårgårdarna (figur 9). Transportbehovet Sammanlagt Båda Betet Slakteriet Får Nöt 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Figur 9. Transportbehovet till slakteriet och betena på nöt- och fårgårdarna. 3.6 Betesgång Intresset att föra ut djuren på andras betesmarker eller att hyra ut betesdjuren, delar gårdarna på hälften. Sammanlagt är 51 % av gårdarna intresserade att föra ut sina djur på andras betesmarker och 45 % att hyra ut dem. I allmänhet är intresset att föra ut djuren större än att hyra ut djuren. På fårsidan är 50 % av gårdarna intresserade att föra ut eller hyra ut djuren. På nötsidan beror intresset mycket på om gården har mjölkproduktion eller köttproduktion. Sammanlagt är 47 % av gårdarna med nötkreatur intresserade att föra ut djuren på andras betesmarker och 41 % att hyra ut djuren, men om man ser på enbart mjölkgårdarnas intresse är bara % intresserade av betesgång. Orsaken till detta är att man måste ha de mjölkande korna i närheten av ladugården och kvigorna vill man inte heller föra långt bort p.g.a. insemineringar och risk att djuren blir vilda. Av nötgårdarna med köttproduktion, som oftast inte behöver ha djuren nära ladugården, är igen ca. 70 % intresserade att föra ut eller hyra ut djuren (figur 10).

10 8 Mest intresse att föra ut djuren på andras betesmarker finns på Salo, Korpo och Nystad områden. Minst intresse finns på Åbo området. Intresset att hyra ut djuren är i allmänhet mindre än att föra ut dem, förutom på Åbo området. På Kimitoön och Salo området finns mest intresse för att hyra ut betesdjuren emedan man är minst intresserad på området kring Nystad (figur 11). Den vanligaste orsakerna till att man inte var intresserad av betesgång, var att man hade tillräckligt med egen betesmark till sina djur eller att man vill ha djuren i närheten av gården (mjölkproducenterna). Djur olämpliga för betesdrift, t.ex. bara tjurar, var en annan orsak. Dessutom var de många som tyckte att betesgång inte var tillräckligt lönsamt för att föra djuren långt bort. Två fårgårdar berättade att de skulle vara mera intresserade av betesgång och t.o.m. beredda att öka sina djurmängder om betesgången var mera lönande. Intressefördelningen för betesgång 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % Åbo Kimito Korpo Salo Nystad Område Föra ut Hyra ut Figur 10. Nöt- och fårgårdarnas intresse för betesgång. Betesgång Sammalagt Båda Nöt Hyra ut Föra ut Får 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Figur 11. Intressefördelningen för betesgången på utredningsområdet.

11 9 4 Slakterierna 4.1 Paimion Teurastamo Oy Paimion Teurastamo Oy är beläget i Paimio och de slaktar huvudsakligen nöt och svin. De slaktar enstaka får under året, men är villiga att utöka fårslakten. Fårslakten skulle utföras i samband med svinslakten för att få den lönsammare. De köper djur för egen köttdistribution och skickar hela slaktkroppar huvudsakligen till huvudstadsregionen. De slaktar också åt producenter som vill ha slaktkropparna tillbaka och idag är ca % av slakten fraktslakt. Paimion Teurastamo ordnar vid behov transporten till slakteriet. De har egna transportbilar och kontrakt med någon privat bil. Transporten av köttet tillbaka till gården måste producenten ordna själv, men i framtiden skulle detta vid behov kunna ordnas som köptjänst av närbelägna företag med kylaggregat försedda transportbilar. Slaktkapaciteten är 180 kor eller 56 svin per arbetsdag och de slaktar ca. 8 miljoner kg per år. De har kyl- och förvaringsutrymmen samt ett styckningsutrymme. Man kan få tillbaka slaktens biprodukter, som skinn och inälvor, till slakteriets vidareförsäljningspris. Slakteriet har ett eget laboratorium där obligatoriska tester görs och en uppvärmd ladugård för djuren som anländer till slakteriet. 4.2 Lallin Lammas Oy Lallin Lammas Oy är beläget i Kjulo och de slaktar enbart får. Då LSO slutade med sin fårslakt tog Lallin Lammas över en stor del av deras kunder och idag har de en ganska bred kundkrets. De köper får för egen köttdistribution, men en stor del av deras slakt är fraktslakt. Transporten till slakteriet ordnas vid behov av Lallin Lammas och de har som mål att ha transportbilen så full som möjligt, när den anländer till slakteriet. De ordnar transporten av köttet tillbaka till gården, om man så önskar. Lallin Lammas slaktar, styckar och packar enligt kundens önskemål och om man vill ha fårskinnet tillbaka, saltas det och skickas vidare för beredning. Skinnet skickas sedan färdigt berett tillbaka till producenten. Lallin Lammas slaktade år 2002, 3,500 får och år 2003 har de som mål att nå 4,500 får. De har kyl- och förvaringsutrymmen. De har planer på att bygga en mottagningshall för anländande djur.

12 Greger Gustafsson Greger Gustafsson har ett gårdsslakteri i Kimito som slaktar svin och får. Han har tillstånd att slakta nöt, men med nuvarande utrymmen och utrustning är det svårt. Gustafsson slaktar ca får per år. Han köper inte upp får, men han kan i liten skala förmedla slaktkroppar vidare. Gustafsson har inga transportmöjligheter. Man för själv djuren till slakt och hämtar köttet tillbaka. Gustafsson slaktar och grovstyckar, men vill man ha köttet styckat bör man ordna det själv. Han har inte kylutrymmen för förvaring, enbart för avkylning av slaktkropparna. 5 Sammanfattning Slakteriutredningen gick ut på att genom en förfrågning till Åbolands skärgårds och kustområdes nöt- och får gårdar, ta reda på deras intresse och behov för ett närslakteri. Förutom intresse kartlades också slaktmängder, marknadsförings- och transportbehov samt intresset för betesgång. I förfrågningen deltog 180 gårdar varav 59 % var intresserade av ett närslakteri. Den vanligaste orsaken till att man inte var intresserad av ett slakteri var att man går i pension eller skall sluta med djurhållningen. Sammanlagt skulle det slaktas 2420 djur per år. Av dessa är 1230 st får och 1140 st nöt. Köttets marknadsföringsbehov beror mycket på gårdens produktion. Av nötgårdarna önskar största delen att slakteriet sköter all marknadsföring av köttet, 67 %, medan på fårsidan sköter största delen marknadsföringen helt själv. Av de gårdar som skulle ta slaktkroppar tillbaka från slakteriet, sammanlagt ca. 940 kroppar, är 58 % intresserade av direktförsäljning. Största delen av gårdarna är i behov av ordnad transport till slakteriet. Speciellt nötgårdarna vill ha ordnad transport, medan ungefär hälften av fårgårdarna ordnar transporten själv. Till beten ordnar man i allmänhet transporten själv. Detta beror på att bara hälften av gårdarna är intresserade av betesgång och på att man har transportutrustning till kortare sträckor. Under slakteriutredningens gång tog man också reda på vilka slakterier som finns i Åboland och påbörjade diskussioner med dem om ett samarbete. Det finns bara ett slakteri som slaktar nöt i Åboland och två som slaktar får, resten slaktade svin eller hade slutat. De som har kapacitet och möjlighet att ta emot dessa mängder slaktdjur, är i detta skede Paimion Teurastamo Oy och Lallin Lammas Oy.

13 Skärgårdens kulturmarker - Slakteriutredning Frågeformulär Bilaga 1 Med hjälp av detta frågeformulär strävar vi dels efter att utreda behovet av och dels intresset för ett slakteri för betesdjur i kusttrakten. Målsättningen är primärt att etablera ett samarbete med något befintligt slakteri. Detta för att på ett smidigt sätt kunna tillfredställa djurägarnas behov av slakteri- och styckningstjänster. Ett mångsidigare utbud av slakteritjänster ger djurägarna nya alternativ vid marknadsföringen av det nöt- och fårkött som producerats på gården. Vi ber Er läsa igenom frågeformuläret och fundera på det. Ni behöver inte returnera frågeformuläret. För att samla in uppgifterna och för att få en bättre uppfattning om vilket det verkliga behovet är kommer vi att kontakta Er per telefon inom juni månad. Frågeformuläret skickas till nöt- och fåruppfödarna i skärgården och i kusttrakterna i Egentliga Finland. 1. Namn: Address: Telefon hem: mobil: 2. Vad för slags djur har Ni? Nöt Får 3. Hur många djur slaktar Ni per år? st Vilken tid på året? Höst Vinter Vår Sommar Året om 4. Vad är Ert behov gällande marknadsföringen/försäljningen av köttet? Sköter själv Sköter en del själv Slakteriet får sköta marknadsföringen/försäljningen 5. Har Ni behov och intresse att få köttet tillbaka från slakteriet? Ja Nej 6. Vilka är Era behov när det gäller djurtransporterna till slakterierna? Har möjlighet till egen transport Har behov av ordnad transport 7. Är Ni villiga att föra Era djur ut på bete till andra markägares betesmarker? Ja Nej 8. Är ni villiga att hyra ut Era betesdjur till andra markägare? Ja Nej 9. Vad är Ert behov gällande djurtransporterna till betena? Har möjlighet till egen transport Har behov av ordnad transport 10. Är Ni intresserade av ett samarbete i framtiden gällande dessa frågor? Ja Nej, varför inte? Utredningen utförs av Kitty Abrahamsson, tel , Om Ni har frågor eller vill ha mer information, var god och kontakta mig. Djurägarnas adressuppgifter: Sydvästra Finlands miljöcentral

14 Bilaga 2 Skärgårdens kulturmarker - Saariston perinnemaisemat Projektet Skärgårdens kulturmarker jobbar för att hålla skärgårdsnaturen och -kulturen livskraftig Skärgårdens kulturlandskap erbjuder skärgårdsbor, sommargäster och turister en rik kulturhistoria och unik natur. Projektet Skärgårdens kulturmarker arbetar för att bevara det öppna kulturlandskapet på privatägd mark i skärgården. I samarbete med markägare och arrendatorer utreds förekomsten av ängs- och hagmarker som ännu brukas eller som inte längre är i bruk, och skötseln planeras och råd för finansiering av skötseln ges. För att kulturlandskapet skall hållas öppet behövs betesdjur som betar i skärgården. En ökad mängd betesdjur samt produktionsbefrämjandet av beteskött är därför viktiga mål för projektet. Samarbete med Finska Hushållningssällskapet har inletts angående en utredning av slaktmöjligheterna i kustregionen. Lönsamheten för köttproduktion ökar om djuren kan slaktas i närområdet och försäljningen av köttet kan skötas med färre mellanhänder. Jordbrukare som är intresserade av direktförsäljning får köttet tillbaka styckat och packat, alternativt kan marknadsföringen skötas av en entreprenör och/eller slakteriet/ styckeriet. Intresse av att samarbeta kring ett gemensamt slakteri för nöt och får utreds med ett kort frågeformulär som medföljer i detta brev. Skärgårdens kulturmarker projektet genomförs av Sydvästra Finlands miljöcentral med gemensam finansiering från olika samarbetsorgan: Europeiska Unionens ERUF (Europeiska Utvecklingsfonden), Egentliga-Finlands förbund, Finlands miljöministerium samt Nystads, Velkua och Halikko kommuner samt tre svenska finansiärer. Tilläggsinformation om projektet: Projektkoordinator Leena Lehtomaa , , leena.lehtomaa@ymparisto.fi Projektplanerare Johanna Franzén , , johanna.franzen@ymparisto.fi Tilläggsinformation om slakteriprojektet: Kitty Abrahamsson Jörgen Grandell Maj-Hild Holmström KÄÄNNÄ! Postiosoite PL 47, Turku Puhelin (02) Telefax (02) Postadress PB 47, Åbo Telefon (02) Käyntiosoite Itsenäisyydenaukio 2, Turku kirjaamo.los@vyh.fi Besöksadress Självständighetsplan 2, Åbo

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3 Projektrapport Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Thomas Börjesson Publ. nr 2012:3 Sammanfattning Under sommaren 2011 genomförde Länsstyrelsen ett kontrollprojekt

Läs mer

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER Ditt nöt- och kalvkött kommer från djur som har vuxit upp och tagits om hand med djuromsorg i fokus. Trygga och friska djur ger nämligen kött med bästa möjliga

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Regionalt skärgårdsråd Stockholm

Regionalt skärgårdsråd Stockholm Regionalt skärgårdsråd Stockholm 20.9.2018 800km fågelvägen 250 bebodda öar 50 000 invånare året om Över 30 kommuner NSS projekt, varför, hur och resultat Hur kan vi använda och nyttja resultaten? För

Läs mer

STÖDINFO 2015. Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1

STÖDINFO 2015. Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1 STÖDINFO 2015 Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 31.3.2015 1 TVÄRVILLKOR En förutsättning för att erhålla EU:s direkta stöd, dvs. gårdsstöd och de direkta EU-stöden som är bundna till produktionen,

Läs mer

SKÄRGÅRDENS KULTURMARKER 2001 2004 SLUTRAPPORT

SKÄRGÅRDENS KULTURMARKER 2001 2004 SLUTRAPPORT SKÄRGÅRDENS KULTURMARKER 2001 2004 SLUTRAPPORT Leena Lehtomaa, Johanna Franzén, Maria Hoflin & Tommy Lennartsson Innehåll 1. Projektets bakgrund...3 2. Projektorganisation...4 3. Projektbudget och finansiärer...8

Läs mer

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU 13 Jordbruket i EU 171 13 Jordbruket i EU Kapitel 13 innehåller uppgifter för EU-länderna om Sysselsättning Arealer och företag Växtodling och trädgårdsodling Husdjur Animalieproduktion Ekologiska arealer,

Läs mer

En enkät om får- och getproduktion

En enkät om får- och getproduktion En enkät om får- och getproduktion Svara på frågorna genom att kryssa för lämpligt svarsalternativ eller fyll i svaret på linjen. Svara på frågorna enligt hur situationen var år 2010. Om ni har båda får

Läs mer

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland

MED I VARDAGEN. NTM-centralen i Egentliga Finland MED I VARDAGEN NTM-centralen i Egentliga Finland Samarbete för invånarnas och regionens väl Med kompetent arbetskraft mot framgång En attraktiv omgivning lockar nya invånare och företag En matkedja i utveckling

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 11/2015

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 11/2015 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 11/2015 Får publiceras tisdag 22.12.2015 kl. 9.00 Färre arbetslösa män i Egentliga Finland Vid Egentliga Finlands

Läs mer

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU 13 Jordbruket i EU 175 13 Jordbruket i EU Kapitel 13 innehåller uppgifter för EU-länderna om Sysselsättning Arealer och företag Växtodling och trädgårdsodling Husdjur Animalieproduktion Ekologiska arealer,

Läs mer

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU

13 Jordbruket i EU Jordbruket i EU 13 Jordbruket i EU 169 13 Jordbruket i EU Kapitel 13 innehåller uppgifter för EU-länderna om Sysselsättning Arealer och företag Växtodling och trädgårdsodling Husdjur Animalieproduktion Ekologiska arealer,

Läs mer

Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet

Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet Skeppspost i Åbo Skärgård fram till 1960-talet karta 1 Innehåll Milstolpar i ångbåtstrafiken Post med ångbåtar, fråmst Åbo södra skärgård Skeppspoststämplar Båtfigurstämplar Figurstämplar Namnstämplar

Läs mer

Silvopasture medveten odling av träd på samma mark som bete i någon form av rumsligt arrangemang eller tidssekvens. Karl-Ivar Kumm

Silvopasture medveten odling av träd på samma mark som bete i någon form av rumsligt arrangemang eller tidssekvens. Karl-Ivar Kumm Silvopasture medveten odling av träd på samma mark som bete i någon form av rumsligt arrangemang eller tidssekvens Karl-Ivar Kumm Silvopasture i Nya Zeeland Lammkött + snabbt högkvalitativt talltimmer

Läs mer

Nötkreatur och grisar, hur många och varför

Nötkreatur och grisar, hur många och varför Miljontal På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-10- 24 Nötkreatur och grisar, hur många och varför Svenskt jordbruk blir allt extensivare. Mjölkkrisen har lett till att antalet

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 9/2015

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 9/2015 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 9/2015 Får publiceras tisdag 20.10.2015 kl. 9.00 Färre arbetslösa unga i kommunerna i Egentliga Finland Vid Egentliga

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1.

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Själva grundtanken är att det ska bli mindre krångligt att handla lokalt producerad mat. Det ska inte behövas bil, en stor frys och att man råkar känna

Läs mer

Genomgång av djurstöd

Genomgång av djurstöd Genomgång av djurstöd Husdjursstöd Nationella husdjursstöd (svin, fjäderfä, diko, kviga,tjur, sl.kvigor, får och getter. EU- djurbidrag (Tjur, stut, dikor, dikokvigor, slaktlamm, slaktkillingar) Ersättningen

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara

Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara Föredraget avgränsas till Hävd av betesmark Öppet variationsrikt landskap i skogsbygder Variation i slättbygdslandskapet

Läs mer

Distansarbetaren den nya skärgårdsbon i det nya skärgårdssamhället RAPPORT BRÄNDÖ, FÖGLÖ, KUMLINGE, SOTTUNGA

Distansarbetaren den nya skärgårdsbon i det nya skärgårdssamhället RAPPORT BRÄNDÖ, FÖGLÖ, KUMLINGE, SOTTUNGA Distansarbetaren den nya skärgårdsbon i det nya skärgårdssamhället RAPPORT BRÄNDÖ, FÖGLÖ, KUMLINGE, SOTTUNGA Projekt Interreg IIIA Skärgård, genomförs av Åbo Universitet i Åbolands och Ålands skärgård

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 12/2015

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 12/2015 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 12/2015 Får publiceras onsdag 27.1.2016 kl. 9.00 Färre arbetslösa unga män i Egentliga Finland Vid Egentliga Finlands

Läs mer

Jord och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av afrikansk svinpest

Jord och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av afrikansk svinpest JORD OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 12/16 Datum Dnr 8.9.2016 1078/01.04/2016 Ikraftträdelse och giltighetstid 26.9.2016 tills vidare Ändrar Jord och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer

HUSDJUR Nylands NTM-central, Paula Gustafsson

HUSDJUR Nylands NTM-central, Paula Gustafsson HUSDJUR 2017 Nylands NTM-central, Paula Gustafsson 23.3.2017 1 TVÄRVILLKOR En förutsättning för att erhålla EU:s direkta stöd, är att tvärvillkoren iakttas hela stödåret, 1.1.-31.12.2017 Vid fall av försummelse

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Tarja Lindecrona Albertsson

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 3/2015

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 3/2015 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 3/2015 Får publiceras torsdag 23.4.2015 kl. 9.00 Ungdomsarbetslösheten minskar på vissa orter Vid Egentliga Finlands

Läs mer

Antalet nötkreatur fortsätter att minska. Färre svinföretag men betydligt högre besättningsstorlekar. Anders Grönvall,

Antalet nötkreatur fortsätter att minska. Färre svinföretag men betydligt högre besättningsstorlekar. Anders Grönvall, JO 20 SM 0601 Husdjur i juni 2005 Slutlig statistik Livestock in June 2005 I korta drag Antalet nötkreatur fortsätter att minska Totala antalet nötkreatur uppgick i juni 2005 till 1 604 900, en minskning

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön.

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön. Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön. DE Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 2/2015

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 2/2015 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 2/2015 Får publiceras tisdag 24.3.2015 kl. 9.00 Ungdomsarbetslösheten minskar på vissa orter Vid Egentliga Finlands

Läs mer

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du

Nationellt stöd finansieras helt genom den svenska budgeten. Du kan få nationellt stöd om du Nationellt stöd 2018 Har du ett lantbruk i stödområde 1-5 så kan du söka nationellt stöd. Stödet ska kompensera dig för långa avstånd och för att klimatet påverkar din produktion. Villkor för nationellt

Läs mer

Du kan göra skillnad - bli en av oss.

Du kan göra skillnad - bli en av oss. Du kan göra skillnad - bli en av oss. Vi värnar om den svenska ängen Naturbeteskött i Sverige är en ideell förening som arbetar för att fler bönder ska producera och fler konsumenter ska köpa, certifierat

Läs mer

Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland

Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland 1. Minst antibiotika i världen 1. Minst antibiotika i världen Globalt är ökande antibiotikaresistens ett växande problem. De

Läs mer

Arrendegård, Grinda Gård i Grinda naturreservat

Arrendegård, Grinda Gård i Grinda naturreservat Upphandling 1 (6) Datum 2015-09-10 Arrendegård, Grinda Gård i Grinda naturreservat Skärgårdsstiftelsen äger 16 jordbruk som arrenderas ut. Ett tiotal av dessa är små jordbruk på öar i skärgården. Jordbrukens

Läs mer

Konivå uppstallning, handtering och miljö. Veterinär Laura Kulkas Valio Ltd., Finland. Valio Oy 3.4.2012 Alkutuotanto 1

Konivå uppstallning, handtering och miljö. Veterinär Laura Kulkas Valio Ltd., Finland. Valio Oy 3.4.2012 Alkutuotanto 1 Konivå uppstallning, handtering och miljö Veterinär Laura Kulkas Valio Ltd., Finland Valio Oy 3.4.2012 Alkutuotanto 1 Mjölkproduktionen och miljön Klimateffekterna (metan, kväveoxid, ammoniak) Klimatuppvärmning

Läs mer

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 7/2014

Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 7/2014 Arbetslösa NTM-CENTRALEN I EGENTLIGA FINLAND Egentliga Finlands sysselsättningsöversikt 7/2014 Får publiceras tisdag 26.8.2014 kl. 9.00 Arbetslösheten fortsatte att öka i juli Vid Egentliga Finlands arbets-

Läs mer

NATUR- BETES- PROJEKT. WWFs NATURBETESPROJEKT. Långsiktiga effekter av 25 års arbete

NATUR- BETES- PROJEKT. WWFs NATURBETESPROJEKT. Långsiktiga effekter av 25 års arbete NATUR- BETES- PROJEKT WWFs NATURBETESPROJEKT Långsiktiga effekter av 25 års arbete Inledning LANTBRUKAREN VIKTIGAST OCH MEST SÅRBAR Mellan åren 1990 och 2015 har Världsnaturfonden WWF arbetat med lantbrukare

Läs mer

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör

LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND. Laura Leppänen förändringsdirektör LANDSKAPSREFORMENS SITUATION I EGENTLIGA FINLAND Laura Leppänen förändringsdirektör 26.1.2017 VAD INNEBÄR DE NYA LANDSKAPEN? 18 landskap grundas i Finland 1.7.2017. Ansvaret för att arrangera service överförs

Läs mer

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR Stödinfo gällande husdjur 24.1.2017 Lundo NTM-centralen i Egentliga Finland, Henna Ekman. Källa: Landsbygdsverket,

Läs mer

Hur når vi lantbruksföretagarna?

Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur når vi lantbruksföretagarna? Hur vill lantbruksföretagarna bli informerade? Hur välkänt är investerings- och startstöd till lantbrukare? www.t.lst.se Publ. nr 2005:6 2 Förord Länsstyrelsen i Örebro

Läs mer

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101 JO 20 SM 1101 Husdjur i juni 2010 Slutlig statistik Livestock in June 2010 Final Statistics I korta drag Fler nötkreatur än svin I juni 2010 fanns det totalt 1 536 700 nötkreatur att jämföra med 1 519

Läs mer

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR

EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR EU:S BIDRAG FÖR NÖTKREATUR OCH ERSÄTTNING FÖR DJURENS VÄLBEFINNANDE I FRÅGA OM NÖTKREATUR Stödinfo gällande husdjur 23.1.2018 Reso NTM-centralen i Egentliga Finland. Källa: Landsbygdsverket, JSM, Evira

Läs mer

Hur kan vi klara slakten?

Hur kan vi klara slakten? Hur kan vi klara slakten? Tommy Öhman: Vi har en EU-godkänd styckningslokal där vi styckar våra egna lamm, kalvar och nöt. Vi är fyra producenter, och alla är kravcertifierade. Våra djur slaktas på Swedish

Läs mer

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009

SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009 SAMMANDRAG AV CERTIFIERINGSRAPPORTEN PÅ KUSTENS SKOGSCENTRALS VERKSAMHETSOMRÅDE SAMT ÅLAND ÅR 2009 1. Allmänt Reviderade standarder: FFCS 1001:2003 och FFCS 1002-1:2003 Revisionens omfattning: Skötseln

Läs mer

PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet

PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet PROJEKT ROSLAGSHAGAR och miljömålen för odlingslandskapet Maria Hoflin, Upplandsstiftelsen Tommy Lennartsson, Upplandsstiftelsen, Centrum för Biologisk Mångfald Avgörande för miljömål i odlingslandskapet:

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung Rapport ICAs kundpanel November 2014 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2900 kunder.

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Farmens Ekovaror Gnarp

Läs mer

Marknadsråd får- och lammkött

Marknadsråd får- och lammkött Marknadsråd får- och lammkött 2013-05-15 Sveriges produktion och export av får- och lammkött har fortsatt att minska under 2012 och början av 2013. Den svenska importen har fortsatt att öka i början av

Läs mer

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på?

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på? Sida 1 av 6 Från mjölk till kött En omställning från mjölk till kött innebär i många fall en stor omställning i företaget. Man går från något till något annat vilket i dessa situationer handlar om att

Läs mer

Årets Leverantör - Transportör

Årets Leverantör - Transportör Årets Leverantör - Transportör 2019 Årets Leverantör Nöt Erik Wigström och Emma Nilsson Västra Göksvalla gård, Fjugesta Verksamhet:Ca 500 mjölkraskalvar i hyddor utomhus, ungnöt i djupströbädd och liggbås

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 1/5 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2019 STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag

Läs mer

Mervärden i svensk mjölkproduktion

Mervärden i svensk mjölkproduktion På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2015-07-01 Mervärden i svensk mjölkproduktion Under 2015 har branschen tillsammans med myndigheter och andra aktörer tagit fram en handlingsplan för att

Läs mer

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun

Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun SLUTRAPPORT Datum 2010-05-10 Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 Uppsala Slutrapport för det lokala naturvårdsprojektet Vård och bevarande av biologiskt värdefulla kulturmarker i Uppsala kommun Ur förordningen

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060201 DOM 2017-03-03 Stockholm Mål nr P 7812-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-08-24 i mål nr P 2176-16, se bilaga

Läs mer

Temablad 2008:3. Tema: Utbildning. Svenska företags utbildningspolicy. Utbildning och forskning

Temablad 2008:3. Tema: Utbildning. Svenska företags utbildningspolicy. Utbildning och forskning Temablad 2008:3 Tema: Utbildning Svenska företags utbildningspolicy Utbildning och forskning Temablad 2008:3 Tema: Utbildning Svenska företags utbildningspolicy Statistiska centralbyrån 2008 Themed papers

Läs mer

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017

Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen 2017 1 Bilaga F. Stöd för jordbruket och trädgårdsproduktionen STÖD SOM BETALAS I HELA FINLAND EU-helfinansierade stöd (dvs. direkta stöd) Grundstöd och förgröningsstöd Stöd till unga jordbrukare Bidrag för

Läs mer

Tillverkning av livsmedel och försäljning av oförpackade, animaliska livsmedel. Möjligheter: Hur kommer jag igång?

Tillverkning av livsmedel och försäljning av oförpackade, animaliska livsmedel. Möjligheter: Hur kommer jag igång? I broschyren tar man upp de mest väsentliga stegmärkena för att börja med tillverkning och försäljning av livsmedel. Du får hjälp med alla frågor från Äkta smak-medlemmen i ditt område samt livsmedelstillsynsmyndigheten

Läs mer

projekt roslagshagar

projekt roslagshagar projekt roslagshagar C M Y CM MY CY CMY K Interreg_skargarden.pdf 15.2.2005 18:19:39 Tack till alla som bidragit till finansieringen av projekt Roslagshagar! Innehåll Ett fungerande samarbete 3 Vad bidrar

Läs mer

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning 2015-03-30/Eva-Lena Rådberg Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning Sammanfattning Mjölkkor 74% anser att beteskravet är viktigt för mjölkens mervärde. 60 % av producenterna

Läs mer

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött Eviras anvisning 16024/1/sv Märkning och spårning av nötkött Ansvarig person Carmela Hellsten Sida/sidor 1 / 18 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 2 2 DEFINITIONER... 2 3 LAGSTIFTNING... 3 4 MÄRKNING OCH SPÅRNING

Läs mer

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD

NATIONELLA HUSDJURSSTÖD NATIONELLA HUSDJURSSTÖD Förutsättningar som gäller Över 18 år. sökande Maken kan uppfylla ålderskravet. I sammanslutningar åtminstone en av de delaktiga över 18 år. Förutsättningar som gäller sökande Övre

Läs mer

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar 2015-04-13 Det talade ordet gäller! Palle Borgströms inledningstal Guldmedaljen 2015 Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar Det är en ära

Läs mer

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar som

Läs mer

PROJEKTPLAN

PROJEKTPLAN GEMENSAMMA AVLOPP I ÅBOLAND PROJEKTPLAN 2008-2009 1. BAKGRUND Skärgårdshavet mår dåligt All forskning visar att vårt skärgårdshav mår dåligt vilket beror på närsalter som belastar Östersjön. Finlands miljöcentral

Läs mer

KULTURMARKSVÅRD - LÄNKEN MELLAN MÄNNISKA OCH NATUR 2004 2007

KULTURMARKSVÅRD - LÄNKEN MELLAN MÄNNISKA OCH NATUR 2004 2007 KULTURMARKSVÅRD - LÄNKEN MELLAN MÄNNISKA OCH NATUR 2004 2007 SLUTRAPPORT Johanna Franzén, Maria Hoflin, Tommy Lennartsson, Camilla Nyberg-Selander Kulturmarksvård 2004 2007 2 Pärmbild: Johanna Franzén

Läs mer

KNORREVÅ NGEN SLAKT AB FRÅN BONDE TILL BUTIK

KNORREVÅ NGEN SLAKT AB FRÅN BONDE TILL BUTIK KNORREVÅ NGEN SLAKT AB FRÅN BONDE TILL BUTIK VÄLKOMMEN TILL KNORREVÅNGEN SLAKT! Knorrevången Slakt är en aktör som ser ljust på framtiden. De senaste åren har vi utvecklat vår verksamhet och moderniserat

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur har

Läs mer

Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja. Det. Utföres. På fel. sätt

Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja. Det. Utföres. På fel. sätt 1 Arbete med nötkreatur livsfarligt? Definitivt Ja Om Det Utföres På fel sätt 2 1 Lite statistik - Ca 300 arbetsolyckor med djur rapporterade/år Nötkreatur 70 st/år, 60 % män häst 100 st/år, 75% kvinnor

Läs mer

Antalet nötkreatur fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december

Antalet nötkreatur fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december JO 23 SM 1201 Antal nötkreatur i december 2011 Number of cattle in December 2011 I korta drag Antalet nötkreatur fortsätter att minska Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått till 1

Läs mer

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012

LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKNINGSTIDER FÖR NATIONELLA STÖD 2012 LANDSBYGDSVERKET FÖRESKRIFT Avdelningen för landsbygdsnäringar PB 405 60101 SEINÄJOKI Datum 2.2.2012 Dnr 18/22/2012 Landsbygdsverkets föreskriftssamling Nr 1/12 Bemyndigande: Lag om nationella stöd till

Läs mer

Figur A. Antal nötkreatur i december

Figur A. Antal nötkreatur i december JO 23 SM 1501 Antal nötkreatur i december 2014 Number of cattle in December 2014 I korta drag Antalet mjölkkor minskar Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått till 1 436 487 st i december

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Från skifte till skifte av Södergård Torsten Thuresson, Löderup

Från skifte till skifte av Södergård Torsten Thuresson, Löderup Från skifte till skifte av Södergård 1986-2018 Torsten Thuresson, Löderup Södergård 1977 https://www.youtube.com/watch?v=ekvkrrlkkok Lantmästare 1973 Ekon konsult 19 år Sambruk 1977 Skifte 1986 två systrar

Läs mer

Skärgårdskommission PROTOKOLL 2/2019

Skärgårdskommission PROTOKOLL 2/2019 Skärgårdskommission 6.3.2019 PROTOKOLL 2/2019 14 Öppnande av mötet 15 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 16 Godkännande av arbetsordningen 17 Protokollets justering 18 Skärgårgshavsområdets politiska

Läs mer

ENKÄT OM DISTANSARBETE

ENKÄT OM DISTANSARBETE ENKÄT OM DISTANSARBETE HANGÖ, PARGAS, NYSTAD RESULTAT FÖRORD I maj augusti 2007 verkställdes en Internetenkät om distansarbete i Nystad, Hangö och Pargas. Med enkäten utreddes stadsinvånarnas, deltidsinvånarnas

Läs mer

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015

Kommissionen för språklig service PROTOKOLL 2/2015 Kommissionen för språklig service 03.09.2015 PROTOKOLL 2/2015 12 Öppnande av mötet 13 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 14 Protokolljusterare 15 Godkännande av arbetsordningen 16 Landskapsdirektören

Läs mer

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet.

Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Här kan du läsa om de villkor som gäller för stödet. 2017-07-18 Nötkreatursstöd 2017 Nötkreatursstödet ska stödja och påverka intresset för mjölk- och köttproduktionen. Stödet ska ge företag inom näringen möjlighet att behålla en lönsam produktion och dämpa

Läs mer

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN.' BESLUT Tillstånd till grundandet aven stiftelse samt fastställande av stiftelsens stadgar Utfärdat Helsingfors 2.1.2008 Ansökan Beslut Region

Läs mer

Värdevårdande inkomster 1.6.2006 31.12.2007. Slutrapport

Värdevårdande inkomster 1.6.2006 31.12.2007. Slutrapport Värdevårdande inkomster 1.6.2006 31.12.2007 Slutrapport INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PROJEKTET VÄRDEVÅRDANDE INKOMSTER... 3 PROJEKTPLANEN... 3 SAKKUNIG STYRGRUPP... 3 NORDISKT SAMARBETE...

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Framtiden är serverad. Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig

Framtiden är serverad. Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig Framtiden är serverad Livsmedelsindustrin / Köttbranschen presenterar sig Livsmedelsindustrin Tillverkar ett omfattande urval av allt ifrån råvaror till produkter som underlättar matlagningen samt färdiga

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer

Detaljhandelsverksamhet (minimikrav för livsmedelslokal)

Detaljhandelsverksamhet (minimikrav för livsmedelslokal) I broschyren tar man upp de mest väsentliga stegmärkena för att börja med detaljhandel av livsmedel. Du får hjälp med alla frågor från Äkta smak-medlemmen i ditt område samt livsmedelstillsynsmyndigheten

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

"Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun "Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun 1.1 De gröna näringarna i Karlsborg 2012 Jordbruket sysselsätter 50 personer och omsätter 60 miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter

Läs mer

Fiskutplanteringar inom Åbolands Fiskarförbunds verksamhetsområde 2011

Fiskutplanteringar inom Åbolands Fiskarförbunds verksamhetsområde 2011 Fiskutplanteringar inom Åbolands Fiskarförbunds verksamhetsområde 2011 HAVSÖRING 2011 UTPLANTERINGARNA AV HAVSÖRINGSSMOLT SOM UTEBLEV PGA. LEVARANSPROBLEM, ERSATTES MED GÖS- ELLER SKÄRGÅRDSSIKYNGEL ENLIGT

Läs mer

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 10 Slakt Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 167 Alla som hanterar KRAV-certifierade djur ansvarar för att varje djur mår bra och för att djuren ska kunna bete sig naturligt. Det är viktigt

Läs mer

12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik

12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik 12. Inkomststöd för jordbruket och trädgårdsodlingen och kompletterande åtgärder inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik F ö r k l a r i n g : Kapitlets rubrik har ändrats. Produktionskostnaderna inom jordbruket

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Ett samarbete mellan Smakstart och LRF Västernorrland Minnesanteckningar från Vad kan jag skicka till slakteriet? Gålsjö Bruk 2011-11-23 och Matfors 2011-11-24 Bakgrund till dessa träffar var huvudfrågan:

Läs mer

Lönsamhet större mjölkgårdar. D&U konferens 2011-09-06 Svensk Mjölk Karlstad

Lönsamhet större mjölkgårdar. D&U konferens 2011-09-06 Svensk Mjölk Karlstad Lönsamhet större mjölkgårdar D&U konferens 2011-09-06 Svensk Mjölk Karlstad Johan Ocklind presentation Ekonom Agronom Affärsrådgivare LRF Konsult Arbetsområde Västra Götaland, Värmland, Örebro, Sörmland

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Möten. myllan i. TEXT Mia Fernlund, chefredaktör BILD Melker Dahlstrand

Möten. myllan i. TEXT Mia Fernlund, chefredaktör BILD Melker Dahlstrand Kronobergs kungsgård strax utanför Växjö är ett bra exempel på hur det kan gå till att levandegöra livet på en kungsgård för allmänheten. Viveca Fransson, gårdens arrendator, är köttbonde, hyr ut stallplatser

Läs mer

Produktionskostnadskalkyl. november 2014

Produktionskostnadskalkyl. november 2014 Produktionskostnadskalkyl mjölk november 2014 Basfakta Basfakta Medelleverans per ko och år 8 800 kg 28,66kg per dag (8 800/307) Medel kvalite fett, prot., celler mm Kalvningsintervall 13 mån 0,91 kalvar/år

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007. Åbolands svenska lantbruksproducentförbund ÅSP r.f.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007. Åbolands svenska lantbruksproducentförbund ÅSP r.f. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 ÅSP r.f. 166 167 Förbundsmöten Förbundet har stadgeenligt hållit två förbundsmöten, vår- och höstmöte. Vårmöte Vårmöte hölls den 27 mars 2007 klockan 11.20 i allaktivitetshuset

Läs mer

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 1 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 sammanträdet Plats Kommunalgården Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande) Sjövall Edgar - ordförande Andersson

Läs mer