Föreläggande om undersökning av berggrundvatten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreläggande om undersökning av berggrundvatten"

Transkript

1 NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN DELEGATIONSBESLUT DATUM REFERENS SIDA Dnr (7) HANDLÄGGARE Stefan Jonsson stefan.jonsson@huddinge.se Storstockholms Brandförsvar Box STOCKHOLM Föreläggande om undersökning av berggrundvatten Anläggning: Ågesta Övningsfält Företag: Storstockholms Brandförsvar Besöksadress: Vidjavägen 17 Fastighet: Ågesta 2:4 Org.nr: Beslut Tillsynsnämnden förelägger Storstockholms Brandförsvar, org.nr , om undersökning och redovisning enligt nedanstående: 1. Ett urval av bergborrade vattentäkter ska undersökas avseende PFAS senast 31 augusti, omfattande bostadsområdet Vidja samt eventuella andra bergborrade vattentäkter inom jämförbart avstånd som ej finns redovisade i SGU:s brunnsarkiv. 2. Provtagningsplan avseende undersökningen ska lämnas till miljötillsynsavdelningen snarast, dock senast Rapport från undersökningen ska redovisas snarast, dock senast Avgift Separat beslut kommer att fattas om avgift för tillsynen enligt miljöbalken. Bakgrund Vid miljötekniska markundersökningar av Storstockholms Brandförsvars övningsanläggning på fastigheten Ågesta 2:11 har föroreningar av PFAS (perfluorerade alkylsubstanser) påträffats i jord, spillvatten, system för släckvatten och dagvatten, ytvatten, grundvatten i lösa jordlager samt i bergdränagevatten från bergrum. Långtidsexponering av PFAS, via till exempel dricksvatten, misstänks ge negativa hälsoeffekter. Se information på och POSTADRESS Natur- och byggnadsförvaltningen Miljötillsynsavdelningen Huddinge BESÖKSADRESS Sjödalsvägen 29 E-POST OCH WEBB miljotillsyn@huddinge.se TELEFON (MSB)

2 2 (7) De miljötekniska markundersökningarna har genomförts av SWECO på uppdrag av Storstockholms Brandförsvar, efter föreläggande från tillsynsnämnden, se bilagor. Vid Ågesta övningsfält har övningar inom räddningstjänst bedrivits fortlöpande sedan 80-talet. PFAS-föroreningarna kan kopplas till brandsläckningsskum. Brandsläckningsövningar har enligt tillgängliga uppgifter huvudsakligen bedrivits på berget i östra delen av området, där det finns släck- /brandövningsplattor, brandövningsbyggnad, brandhall, containrar med mera, samt reningsanläggning för släck-/dagvatten (slamavskiljare, oljeavskiljare, ultrafiltrering). Där uppges övningar ha bedrivits före utan omhändertagande av släckvatten eller dagvatten. Under dessa östra anläggningsdelar finns bergrum som tillhör Ågestaverket, ett f d kärnkraftvärmeverk. I ett prov på bergdränagevatten från Ågestaverkets bergrum har 5460 ng/l PFOS och 1760 ng/l PFHxS konstaterats. Bergdränagevattnet har pumpats till ett dike som mynnar i Orlången. Flödet uppskattas till ca 3-6 m3 per dygn. I grundvatten i lösa jordlager har förekomst i lägre halter konstaterats, 15 respektive 657 ng/l summa 11 PFAS, i två grundvattenrör av totalt fyra. Planerad provtagning av berggrundvatten från två befintliga brunnar inom området var ej möjlig att genomföra vid den miljötekniska markundersökningen. SWECO bedömer att risken för PFAS-förorening av borrade dricksvattenbrunnar är liten, då eventuellt läckage till berggrundvatten fångas upp av Ågestaverkets bergdränage och avleds till ytvatten. Enligt SGU:s brunnskarta visar ett flertal enskilda bergborrade vattentäkter i Vidja. SGU:s berggrundskarta 1: visar en spröd deformationszon vid Ågesta övningsfält. Länsstyrelsen ansvarar för miljöbalkstillsynen över Ågestaverket. Ett föreläggande från Länsstyrelsen, riktat mot Vattenfall som är huvudman för Ågestaverket, gällande hantering av PFAS-förorenat bergdränagevatten är aktuellt i närtid. Storstockholms Brandförsvar har på eget initiativ stoppat alla verksamheter som genererar släckvatten samt alla utsläpp av renat släckvatten och dagvatten till det kommunala spillvattennätet. Bedömning Miljötillsynsavdelningen bedömer att ett urval av bergborrade vattentäkter inom någon kilomters avstånd från Ågesta övningsfält bör undersökas avseende PFAS. Syftet är att kartlägga eventuell spridning av PFAS med åtföljande hälsorisker.

3 3 (7) Dräneringssystemet i Ågestaverkets bergrum fångar sannolikt upp en betydande andel av PFAS som annars skulle spridas i berggrundvatten. Men det saknas i dagsläget underlag som styrker att PFAS ej sprids vidare i berggrundvatten och kan nå bergborrade vattentäkter på större avstånd från Ågesta övningsfält. Det kan även finnas viss risk för spridning från det ovan nämnda diket till grundvatten i lösa jordlager och berg. Föroreningar i berggrundvatten kan ofta ha komplexa, svårförutsedda spridningsmönster på grund av heterogena hydrauliska förhållanden. Spridningshastigheten kan vara väsentligt högre än i grundvatten i lösa jordlager. Områden med uttag av berggrundvatten från vattentäkter kan påverka spridningen. Här kan hänvisas till Naturvårdsverkets rapport 5930, Miljötillsynsavdelningen bedömer sammantaget de enskilda vattentäkterna som viktiga skyddsobjekt, varför krav på undersökning av dessa är skäligt och kan motiveras utifrån miljöbalkens försiktighetsprincip, även om föroreningsrisken kan bedömas som liten utifrån avstånd samt uppsamlingen av bergdränagevatten i Ågestaverket. Undersökningen kan begränsas till bergborrade vattentäkter, primärt i Vidja. Urvalet av vattentäkter i undersökningen bör göras utifrån geohydrologiska aspekter och i övrigt så att en representativ bild av eventuella PFASföroreningar erhålls. Förekommande övriga vattentäkter som ej redovisas på SGU:s kartor ska inkluderas i urvalet, om sådana finns inom jämförbart avstånd som de i Vidja. Miljötillsynsavdelningen kan ej ta ställning till antal vattentäkter som krävs för att få en representativ bild. Miljöbalkens 10 kapitel är tillämpligt utifrån de konstaterade föroreningarna. Storstockholms Brandförsvar bedöms som rätt adressat för beslutet. Miljötillsynsavdelningen har haft underhandskontakt med SGU och länsstyrelsen i ärendet. Krav på ytterligare undersökningar, riskbedömningar, efterbehandlingsåtgärder kommer att aktualiseras. Grunder för beslutet och bestämmelser Enligt miljöbalkens mål (1 kap 1 ) ska en hållbar utveckling främjas genom bland annat att följa de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken. Den som vidtar en åtgärd skall vidta skäliga försiktighetsmått och begränsningar för att förebygga olägenhet för människors hälsa eller miljön. Samtliga bestämmelser i miljöbalken ska tillämpas så att miljöbalkens mål och syfte uppnås på bästa sätt. När det råder tveksamhet om vad som ska beslutas bör miljökvalitetsmålen vara vägledande och det som gynnar hållbar utveckling väljas. Efter riksdagsbeslut har miljökvalitetsmålet Giftfri miljö följande lydelse: Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av

4 4 (7) samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna. Regeringen har fastställt preciseringar och etappmål i miljömålssystemet. Bland annat preciseras att med målet Giftfri miljö avses: - den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen via alla exponeringsvägar inte är skadlig för människor eller den biologiska mångfalden, - förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön. Miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet lyder: Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet preciseras så att med målet avses bland annat att - grundvattnet är med få undantag av sådan kvalitet att det inte begränsar användningen av grundvatten för allmän eller enskild dricksvatten-försörjning, - grundvattenförekomster som omfattas av förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön har god kemisk status, - utströmmande grundvatten har sådan kvalitet att det bidrar till en god livsmiljö för växter och djur i källor, sjöar, våtmarker, vattendrag och hav. Hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken ska enligt gällande rättspraxis tillämpas på ett sådant sätt att miljökvalitetsmålen kan uppfyllas. Enligt 2 kap ska alla som bedriver en verksamhet skaffa sig den kunskap som behövsmed hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. Enligt 2 kap 3 miljöbalken ska den som bedriver en verksamhet vidta de försiktighetsmått som behövs för att motverka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Av 2 kap 8 miljöbalken följer att alla som bedriver en eller har bedrivit en verksamhet som medfört skada eller olägenhet för miljön ansvarar till dess att skadan eller olägenheten har upphört i den omfattning det kan anses skäligt enligt 10 kap miljöbalken. Genom lag (2007:660) om införande om miljöbalken har 10 kap miljöbalken fått en annan lydelse från och med den 1 augusti Enligt övergångsbestämmelser till denna lag ska de äldre bestämmelserna fortfarande tillämpas i fråga om miljöskador som orsakats av utsläpp, händelser eller tillbud som ägt rum före den 1 augusti 2007 eller som ägt rum senare men som härrör från verksamheter som avslutats före detta datum.

5 5 (7) Enligt miljöbalken 10 kap 2 är den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtagit en åtgärd som har bidragit till en föroreningsskada eller allvarlig miljöskada (verksamhetsutövaren) är ansvarig för det avhjälpande som skall ske enligt bestämmelserna i kapitel 10. Enligt 26 kap 9 miljöbalken får en tillsynsmyndighet meddela de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. Enligt 26 kap 22 miljöbalken är den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, eller den som annars är skyldig att avhjälpa en olägenhet från sådan verksamhet, skyldig att utföra sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen. 27 kap 1 reglerar avgifter för tillsyn enligt miljöbalken och anger att kommunfullmäktige får meddela föreskrifter om sådana avgifter, i Huddinge kommun Taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt miljöbalken och lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Huddinge kommun, HKF Vid frågor eller oklarheter kontakta miljötillsynsavdelningen. För tillsynsnämnden Stefan Jonsson Miljöinspektör Bilagor: - Hur man överklagar hos Länsstyrelsen - Delgivningskvitto - Rapport Utkast, Provtagning PFAS Ågesta, uppdragsnummer , SWECO, Berggrundskarta 1:50 00, SGU:s kartgenerator - Karta över brunnar, SGU:s kartgenerator - Föreläggande om miljöteknisk markundersökning, Tillsynsnämnden Huddinge kommun, Kopia till: - SWECO Environment AB, Box , STOCKHOLM - Länsstyrelsen i Stockholms län, Box 22067, STOCKHOLM - Stockholms kommun, Stadshuset/Redovisningsenheten, STOCKHOLM - AB SVAFO, Box 90, NYKÖPING - Stockholm Vatten VA AB, STOCKHOLM

6 6 (7) HUR MAN ÖVERKLAGAR HOS LÄNSSTYRELSEN Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen. Tala om vilket beslut ni överklagar genom att t ex ange diarienummer. Ange också varför ni anser att beslutet är oriktigt och vilken ändring ni vill ha. Bifoga handlingar eller annat som ni anser stöder er uppfattning. Överklagandet ska lämnas in eller skickas till Tillsynsnämnden, Huddinge. För att överklagandet ska kunna prövas måste handlingarna ha kommit in senast inom tre veckor från den dag ni fick del av beslutet. Har ert överklagande kommit in i rätt tid kommer handlingarna att skickas vidare till länsstyrelsen, om nämnden inte själv ändrar beslutet på det sätt ni har begärt. Underteckna skrivelsen och uppge namn, personnummer, bostadsadress och telefonnummer. Om något är oklart kan ni vända er till miljötillsynsavdelningen, tel

7 7 (7) Sänd omgående tillbaka det bifogade delgivningskvittot med underskrift och datum. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN DELGIVNINGSKVITTO Datum Namn, fastighet Ågesta Övningsfält, Ågesta 2:4 Ärende Miljötillsyn Ågesta övningsfält, förorenat område Handling Föreläggande om miljöteknisk markundersökning Diarienummer Jag har denna dag mottagit ovan angivna handling Datum Namnteckning Namnförtydligande Glöm inte att ange datum för mottagandet Diarieföring sker med datorstöd Detta kvitto skall återsändas snarast Om kvittot inte skickas tillbaka måste delgivning ske på annat sätt, t ex genom delgivningsman.

Polismyndigheten I Stockholms Län Södertörns PMD

Polismyndigheten I Stockholms Län Södertörns PMD MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM REFERENS SIDA 2014-12-01 Dnr 2010-002018 1 (5) HANDLÄGGARE Jonna Gyll 08-535 364 65 jonna.gyll@huddinge.se Miljönämnden

Läs mer

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik 1 CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik ANDERS LINNERBORG & TOVE SKÄRBLOM 2 Codification gällande Soil Security vad innebär det? Hur skyddas jorden genom lagstiftning och myndighetsbeslut?

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Förslag till provtagningsplan Vidja

Förslag till provtagningsplan Vidja Förslag till provtagningsplan Vidja Oscar Fogelberg Geosigma AB 2016-08-19 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsnr Grap nr Antal sidor 604412-3.0 10 Uppdragsledare Beställares referens Beställares ref.nr.

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

HUR DU ÖVERKLAGAR TILLSYNSNÄMNDENS BESLUT

HUR DU ÖVERKLAGAR TILLSYNSNÄMNDENS BESLUT HUR DU ÖVERKLAGAR TILLSYNSNÄMNDENS BESLUT Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Stockholms län. Tala om vilket beslut du överklagar genom att t.ex. ange ärendenummer. Du bör också ange varför

Läs mer

Miljöbalkens hänsynsregler

Miljöbalkens hänsynsregler Miljöbalkens hänsynsregler Hänsynsreglerna är själva kärnan i Miljöbalken, de grundläggande principerna. De ska efterlevas av alla, både företag, privatpersoner, kommuner och ideella organisationer. Miljökontoret

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

A3. Skäligt och rimligt i praktiken

A3. Skäligt och rimligt i praktiken A3. Skäligt och rimligt i praktiken Nätverket Renare marks Vårmöte 2007 Helena Segervall Föredragets innehåll Utredning och sanering av förorenade områden Tillsynsmyndighetens arbetssätt Den ansvariges

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-03-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6364-09 KLAGANDE GMTC Global Machine Trade Center HB, 969699-0762 Ombud: E.L. c/o IRM Contracting i Kristinehamn AB MOTPART

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

FrfLUN DELEGATIONSBESLUT 1(3)

FrfLUN DELEGATIONSBESLUT 1(3) FrfLUN DELEGATIONSBESLUT 1(3) Tjänsteställe Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg och miljö Handläggare Kristin Andersson Miljöinspektör Tel. 023-82 714 myndighetsnamnden@falun.se Datum 2016-02-15

Läs mer

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom

Ansökan om dispens för anläggande av vall vid bågskyttebana på fastigheten Visättra 1:5 inom NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENUMMER 31 maj 2016 2016-776 SIDA 1 (4) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden Ansökan om

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR 2008-010386-351 SID 1 (4) 2008-10-01 Marc Hess Stadsveterinär 08-508 28 817 lars.thoang@miljo.stockholm.se Fruängens Kött och Fläsk AB Box 5050 121 05 JOHANNESHOV

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter Anmälan om efterbehandling av förorenat område Denna blankett om efterbehandling av föroreningsskador ska användas om åtgärderna bedöms medföra en risk, som anses större än ringa, för ökad exponering eller

Läs mer

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon 1(4) Tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt - Ansökan enligt 1 6 kap NFS 2015:2 Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärder

Anmälan om avhjälpandeåtgärder Anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av ett förorenat område Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808)

Läs mer

BESLUT OM TIMAVGIFT FÖR EXTRA OFFENTLIG LIVSMEDELSKONTROLL

BESLUT OM TIMAVGIFT FÖR EXTRA OFFENTLIG LIVSMEDELSKONTROLL MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2008-006252-351 SID 1 (2) 2008-12-22 Marc Hess 08-508 28 829 marc.hess@miljo.stockholm.se KA Kött Försäljnings AB Box 5019 121 05 JOHANNESHOV (Delgivningskvitto)

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter

BESLUT. Sida 1/4. Delgivningskvitto Överklagande av beslut om vattenskyddsområde med föreskrifter för Visbys grundvattentäkter Länsstyrelsen GOTLANDS LÄN BESLUT Sida 1/4 Datum 2015-06-23 Diarienummer 505-1539-2015 Emilie Vejlens Miljö- och vattenenheten 010-2239302 Björn Pettersson Träkumla Gottskalks 117 A 621 94 Visby Delgivningskvitto

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-12-21 meddelad i Vänersborg Mål nr M 4526-12 KLAGANDE Skandinaviska Bensinaktiebolaget Din-X Drottninggatan 7 252 21 Helsiingborg MOTPART Miljö-

Läs mer

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar Riktlinjer och handlingsplan för enskilda avloppsanläggningar 1 Syfte Riktlinjerna och handlingsplanen skall tydliggöra nämndens uppdrag åt förvaltningen i det fortsatta arbetet med enskilda avlopp och

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Skrivelse angående markundersökningar på Gullviksområdet

Skrivelse angående markundersökningar på Gullviksområdet Malmö stad Miljöförvaltningen Datum 2006-06-22 Handläggare Miljöinspektör David Lalloo Direkttelefon 040-342019 Till Gullviksborna Ärende: 543:0636-2003 Skrivelse angående markundersökningar på Gullviksområdet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR BESLUT 2011-07-08 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Flavio Lanaro Telefon: +46 8 799 4492 Vår referens: SSM2011-577-8 Er referens: SKB ärende 500272 Objekt: Föreläggande

Läs mer

Lagar och regler kring vattenanvändningen

Lagar och regler kring vattenanvändningen Inspiration Vatten 2013 Lagar och regler kring vattenanvändningen Karin Sjöstrand, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Lagar och regler kring vattenanvändning EU:s Ramdirektiv för vatten Trädde i kraft

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 3129-11 ',' Vi Mark- och miljödomstolen 2011-10-27 JU meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Bastionen Skåne AB Box 97 201 20 Malmö Ombud: Advokat C.B. MOTPART Miljönämnden i

Läs mer

Giftfri skola och barnomsorg Ett kemikalieprojekt för alla som vill!

Giftfri skola och barnomsorg Ett kemikalieprojekt för alla som vill! Giftfri skola och barnomsorg Ett kemikalieprojekt för alla som vill! 2015-10-19 1 En del av de svenska miljömålen Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller

Läs mer

Rensa bort farliga kemikalier. 14 mars 2013

Rensa bort farliga kemikalier. 14 mars 2013 Rensa bort farliga kemikalier 14 mars 2013 Informationsmöte för projektet Rensa bort farliga kemikalier 09.00 Välkommen och förmiddagens program 09.10 Information om projektet - Varför lämna in kemikalieförteckning?

Läs mer

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport Datum Dnr 2017-10-05 MIL.2017.2082 Malin Welander malin.welander@varmdo.se 08-570 473 29 Miljöinspektör Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BOX 124 13408 INGARÖ Delegationsbeslut BMH 4297 BJÖRNÖ 1:40: Beslut

Läs mer

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun

Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms kommun Beslut 1 (4) Enheten för överklaganden och juridiskt stöd Camilla Lindholm TBN Tandhälsa AB Spånga Torgväg 6 163 51 Spånga Överklagande av föreläggande om sanering gällande fastigheten Slode 1, Stockholms

Läs mer

Sammanträdesrum Vänersalen, stadshuset i Mariestad Tisdagen den 9 april 2019 kl Beslutande Anders Bredelius (M) Ordförande

Sammanträdesrum Vänersalen, stadshuset i Mariestad Tisdagen den 9 april 2019 kl Beslutande Anders Bredelius (M) Ordförande Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Vänersalen, stadshuset i Mariestad Tisdagen den 9 april 2019 kl 13.00-15.30 Beslutande Anders Bredelius (M) Ordförande Kjell Lindholm (C) 2:e vice

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Anmälan eller ansökan om installation av värmepump bergvärme ( 17 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifter

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Najnawa Exchange EF FI Dnr 15-12953 att. A (Anges alltid vid svar) Ystadsgatan 6 214 24 Malmö Föreläggande att göra rättelse Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Drivkrafter i efterbehandlingsarbetet i Sverige

Drivkrafter i efterbehandlingsarbetet i Sverige Drivkrafter i efterbehandlingsarbetet i Sverige Annika Jansson, Naturvårdsverket 2009-03-26 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Mål och förutsättningar 2009-03-26 Naturvårdsverket

Läs mer

Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB. Sanering utifrån risk eller värdering?

Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB. Sanering utifrån risk eller värdering? Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB Sanering utifrån risk eller värdering? Vad är risk? Naturvårdsverkets definition av risk (rapport 5977) sannolikheten för och konsekvensen av en händelse

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2009-002195 SID 1 (3) 2011-01-20 Handläggare Christer Edvardsson 08-508 28977 Christer.Edvardsson@stockholm.se Trä5:an Fastighets AB Åvägen 38 B 141 30 HUDDINGE

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun.

Anmälan om vattenverksamhet. Schaktning i vattendrag, Gopshus, Mora kommun. Beslut 1 (5) 2018-06-08 Delgivningskvitto Dnr: 535-4410-2018 Miljöenheten Karin Runnels Direkt 010-225 05 14 karin.runnels@lansstyrelsen.se Mora kommun stadsnät daniel.nylen@mora.se Anmälan om vattenverksamhet.

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAT OMRÅDE ( 28) Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning: Sökandens namn: *) Fastighetens adress: Sökandens adress: Tel: Postadress: Postadress: Tel mobil: Fakturamottagare

Läs mer

Anslag av protokollet (63)

Anslag av protokollet (63) 2019-06-05 1 (63) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.15 ande Tjänstgörande ersättare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner Sida 1 (7) Naturvårdsverkets Vägledning klippt från https://www.naturvardsverket.se/stod-i-miljoarbetet/vagledningar/plast-ochmikroplast/konstgrasplaner/#sammanfattning Anläggning, underhåll och skötsel

Läs mer

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3) Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod 90.141 enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälningsplikt

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Albert Collins Balsberga Gård 150 21 MÖLNBO Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank Fastighetsägare: Albert Collins, adress

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Dnr Mbn Beslut om att inkomma med förslag på handlingsplan, Jakobsberg 2:926, 2:2087 och 11:2, Järfälla kommun

Dnr Mbn Beslut om att inkomma med förslag på handlingsplan, Jakobsberg 2:926, 2:2087 och 11:2, Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-11 Järfälla kommun Kommunstyrelsen Dnr Mbn 2014-1059 Beslut om att inkomma med förslag på handlingsplan, Jakobsberg 2:926, 2:2087 och 11:2, Järfälla kommun Förslag till beslut

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer?

Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer? Grundvatten i Sverige som dricksvattenresurs nu och i framtiden Vad pågår vid SGU vad gäller kunskapshöjning kring grundvattenresurserna i Sverige? Vad säger klimatscenarierna om framtida grundvattennivåer?

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Miljöförvaltningen Delegationsbeslut Datum 2015-02-27 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Direkttelefon 040-34 58 85 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM Ärende: 548:01614-2014

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer