OM NATIONALMUSEUM 1(6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OM NATIONALMUSEUM 1(6)"

Transkript

1 OM NATIONALMUSEUM Nationalmuseum är Sveriges största konstmuseum. Samlingarna består av måleri, skulptur och konst på papper från omkring år 1500 till år 1900 samt av konsthantverks- och designföremål från omkring år 1500 till nutid. Det totala antalet föremål uppgår till ca Museet är beläget på Blasieholmen i Stockholm, i en byggnad som ritats av den tyske arkitekten Friedrich August Stüler speciellt för ändamålet. Byggnaden stod färdig 1866 och samlingarna flyttades dit efter att till vissa delar ha visats i det som kallades Kungligt museum, grundat 1792, och sedan 1794 inrymt i norra logårdsflygeln på Kungliga slottet i Stockholm (idag Gustav III:s antikmuseum). Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde är en statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Kulturdepartementet och består av museerna Nationalmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde. Nationalmuseum har ca 150 anställda och Berndt Arell är överintendent. Varje år producerar Nationalmuseum ett antal större tillfälliga utställningar, på senare tid om bland annat Henri de Toulouse-Lautrec, Prerafaeliterna, Caspar David Friedrich, Rubens & van Dyck och Peredvizjniki. Museet lånar även ut ett stort antal verk varje år till utställningar vid andra museer i Sverige och utomlands öppnade Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern som är museets arena för form och design. Vid Nationalmuseum bedrivs en omfattande forskningsverksamhet med de egna samlingarna som utgångspunkt. Sedan 1997 finns en särskild avdelning för forskning, som ligger på Skeppsholmen, till vilken även museets arkiv och en egen publikationsverksamhet hör. På Skeppsholmen liggen även Konstbiblioteket, ett av Nordens största konstbibliotek, som är Nationalmuseums och Moderna Museets gemensamma bibliotek. Vid museet finns en avdelning för konservering, med inriktningar mot föremålen i respektive samling. Avdelningen arbetar med bevarandet av föremålen och samarbetar med forskningsavdelningen vid tekniska undersökningar. 1(6)

2 Museets verksamhet sträcker sig i flera delar utanför byggnaden på Blasieholmen. Till Nationalmuseum hör exempelvis Statens porträttsamling som visas på Gripsholms slott och en omfattande depositionsverksamhet som håller myndigheter och institutioner av olika slag med konst. Nationalmuseum förvaltar, helt eller delvis, föremålssamlingarna vid ett stort antal besöksmål runtom i landet. Hit hör till exempel Drottningholms slott, Läckö slott, Lövstabruks herrgård, Vadstena slott och Gustavsbergs porslinsfabrik. Orangerimuseet vid Ulriksdals slott och Museum de Vries på Drottningholm rymmer centrala delar av museets skulptursamling. Nationalmuseum genomgår för närvarande den första riktigt genomgripande renoveringen av byggnaden på Blasieholmen sedan den uppfördes Renoveringen innebär att byggnaden är stängd fram till Delar av samlingarna visas bland annat i tillfälliga utställningslokaler på Konstakademien och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern, samt i olika former av samarbeten både utomlands och i Sverige. MUSEETS SAMLINGAR Tidig historia Ett stort antal verk i museets samlingar härrör ur många generationers kungliga samlingar. Verken med kungligt förflutet har inte alltid förvärvats var för sig eller mot bakgrund av personliga preferenser på 1600-talet kom ett stort antal verk av hög dignitet till de kungliga samlingarna genom krigsrov. I maj 1632 gick svenska trupper in i München. Trots att det stred mot svenske kungens Gustav II Adolf principer lät han gå hårt fram i kurfursts Maximilian I samlingar. I Nationalmuseums samling finns idag Ludwig Refingers Horatius Cocles hejdar kung Porsennas här framför Rom och Manlius Torquatus i envig med en galler samt Melchior Feselens Julius Caesar belägrar staden Alesia. Det senare Pragrovet var större till omfånget och av en större magnitud. 1648, det trettioåriga krigets sista år, intog svenska styrkor den så kallade Lilla sidan i Prag. Här brandskattades kyrkor, kloster, privata palats och borgen Hradschin, där Rudolf II förvarade stora delar av sina konstsamlingar. I rovet ingick måleri av bland andra Albrecht Dürer, Paolo Veronese och Guiseppe Archimboldo samt skulpturer av Adriaen de Vries. Av målningarna finns idag endast 60 stycken i Nationalmuseums samlingar respektive Statens porträttsamling. Adriaen de Vries skulpturer har blivit kvar i Sverige och visas idag delvis i ett särskilt museum. 2(6)

3 Grunden till dagens samlingar En stor del av de verk som idag anses utgöra kärnan i Nationalmuseums samling av måleri från före 1800 härrör i huvudsak ur ett fåtal samlingar Carl Gustaf Tessins, drottning Lovisa Ulrikas, kung Adolf Fredriks och Gustav III:s. I dessa samlingar dominerade franskt, nederländskt och gustavianskt svenskt måleri, vilket präglar sammansättningen av Nationalmuseums samling som den ser ut idag. Flera av de verk som ingår i Nationalmuseums samling av franskt 1700-talsmåleri ägdes en gång av drottning Lovisa Ulrika blev drottningens ekonomiska situation ohållbar, delvis till följd av storskaligt och dyrbart samlande. Skulderna löstes av hennes son, Sveriges dåvarande kung Gustav III, mot att hon avstod sina samlingar och Drottningholms slott. För dagens Nationalmuseum är det av betydelse är att han inte använde egna medel utan statliga, vilket hindrade att samlingarna skingrades vid arvsskiften. Carl Gustaf Tessin är den som tveklöst haft störst betydelse för museets samlingar, inte minst eftersom mycket i Adolf Fredriks och Lovisa Ulrikas samlingar hamnade där genom hans försorg. Han förvärvade också själv många målningar, bland annat av Nicolas Lancret, Jean-Baptiste-Siméon Chardin och François Bouchers Venus triumf som visades på salongen Han förvärvade också Rembrandts Porträtt av ung kvinna i profil och Constantin Verhouts Insomnad Student. Samlingen av svensk konst I början av 1800-talet innehöll inte museets samlingar särskilt mycket samtida måleri. Den klassiska inriktningen och flera år av svag ekonomi hade gett dåliga förutsättningar för detta genomfördes det första köpet av ett verk av en levande konstnär, Italienska banditer bortförande några kvinnor av Alexander Lauréus beviljades museet ett anslag som var avsett för inköp av modern svensk konst. Därpå följde förvärv av verk av bland annat Josef Magnus Stäck, Marcus Larsson, Amalia Lindegren, Carl Wahlbom, Johan Fredrik Höckert, Mårten Eskil Winge, Josef Wilhelm Wallander och Alfred Wahlberg. En någon senare donation av Karl XV blev även av mycket stor betydelse för den svenska samlingen. Kungen hade vid sitt trontillträde inrett ett tavelgalleri med i första hand samtida svenskt och nordiskt måleri skänktes större delen av samlingen, omkring 400 verk, till Nationalmuseum. Den följande tiden skulle präglas av två uppfattningar angående förvärv den ena falangen förespråkade historiemåleri och den andra var angelägen om att museets förvärv skulle spegla konstutvecklingen. Förhållandet speglar de motsättningar som vid samma tid rådde vid Konstakademien, mellan den äldre generationen och den yngre. 3(6)

4 Expansion av svensk och fransk 1800-talskonst I början av 1900-talet bekymrades den dåvarande överintendenten och konstnären Richard Bergh av de luckor i samlingen som fanns till följd av de föregående decenniernas dåligt samordnade förvärvsstrategi. Det var främst verk av Opponenterna som saknades, även om en del betydande arbeten av dessa köpts till samlingen tidigare. Många av och 90-talens mest betydande verk hade redan köpts av andra museer i Sverige och Norden, varför det ansågs vara bråttom startade Bergh ett upprop bland förmögna konstvänner, vilket resulterade i en gåva bestående av bland annat sex målningar av Carl Fredrik Hill, tolv verk av Ernst Josephson, tio av Nils Kreuger och fem av Karl Nordström. Konstverken i donationen utgör idag en viktig del av museets samlingsutställningar. Ett annat område Bergh ville förbättra var den franska 1800-talskonsten. Redan kort innan hade museet, bland annat med hjälp av Nationalmusei Vänner, köpt verk av bland andra Edgar Degas och Alfred Sisley och av Anders Zorn hade man mottagit Edouard Manets Päronskalaren, men samlingen var numerärt mycket blygsam köptes en pastell av Degas och ett landskap av Paul Cézanne. På hösten samma år förvärvade Bergh med hjälp av donatorer bland annat Auguste Renoirs Konversation och Henri de Toulouse-Lautrecs Ballet. Året efter förvärvades Manets Parisiska, Corots Röda klippor vid Cività Castellana och Théodore Gericaults De avhuggna huvudena genom att samarbeta med ett antal privata samlare. Tack vare Berghs insatser och senare inköp och donationer har samlingen av fransk 1800-talskonst trots allt vuxit sig stark. När samlaren Klas Fåhræus 1926 tvingades sälja sin samling lyckades museet med hjälp av Nationalmusei vänner förvärva bland annat August Renoirs I mor Anthonys värdshus, Gustave Courbets Jo, den vackra irländskan och Cézannes Stilleben med statyett. I flera omgångar har Philip och Grace Sandblom skänkt betydande verk av Eugène Delacroix, Courbet och Cézanne. Till höjdpunkterna hör också Renoirs La Grenouillère som skänktes till museet 1924 av en anonym givare genom Nationalmusei vänner. Under Richard Bergh gjorde också modernismen entré i museet. Man förvärvade aktivt 1900-talskonst, vars tillvaro till utställningsytan var ganska liten på Nationalmuseum öppnade så Moderna Museet i flottans exercishus på Skeppsholmen. 4(6)

5 Gravyr- och handteckningssamlingen Nationalmuseums samling av teckningar och grafik består av sammanlagt ca blad från sen medeltid till ca år Kärnan i samlingen utgörs av de fler än mästarteckningar som Carl Gustaf Tessin köpte i Paris våren 1742 vid auktionen efter den franske samlaren Pierre Crozat. Här ingick teckningar av konstnärer som Rafael, Domenico Ghirlandaio, Rembrandt och franska rokokomästare. Tessin blev av ekonomiska skäl tvungen att sälja samlingen till kung Adolf Fredrik. Senare förvärvades den av Gustav III, genom vars försorg den via Kungliga biblioteket kom till Konglig museum och sedermera till Nationalmuseum. En annan person som haft stor betydelse för samlingens uppbyggnad är Johan Tobias Sergel. Under sin vistelse i Rom samlade han på sig teckningar av bland andra Johann Heinrich Füssli och Angelica Kauffman samt teckningar av äldre mästare, varav flera idag finns på Nationalmuseum. Av det Sergel lämnade efter sig var det dock främst teckningarna av hans egen hand som berikade samlingen köpte museet över 800 teckningar ur hans kvarlåtenskap. Andra viktiga delar av gravyr- och handteckningssamlingen är gravyr- och ornamentstickssamlingarna och i dem framför allt Nicodemus Tessin den yngres samling av arkitekturrelaterade blad. I samlingarna finns även blad som tillhört arkitekterna Carl Johan Cronstedt och Carl Hårleman. Konsthantverks- och designsamlingen I slutet av 1800-talet höjdes röster om vikten av ett särskilt konsthantverksmuseum, varpå en kommitté 1877 föreslog att ett sådant skulle byggas söder om Hötorget. Men planerna realiserades aldrig. Ungefär samtidigt mottog museet två stora donationer av Carl XV (2 500 föremål) respektive Axel Bielke (2 200 föremål) donerade sedan Svenska slöjdföreningen föremål. Donationerna kan betraktas som tungt vägande inlagor i diskussionen om behovet av ett särskilt konsthantverksmuseum och de skulle få genomslag. Inte tillräckligt för att få till stånd ett enskilt museum, men väl för att samlingen skulle bli en egen avdelning Samlingen är uppdelad i två perioder, varav den första sträcker sig från omkring 1500 till 1750 och den andra från 1910-tal till idag. Den äldre delen av samlingen består i första hand av dyrbara föremål som ägts av kungligheter och andra förmögna personer, till exempel den så kallade Bielkesängen och Alhambravasen. I den moderna delen har museets samlarområde utvidgats till att omfatta även enklare bruksföremål av olika slag, som en logisk följd av konstindustrins framväxt och designbegreppets hela innebörd. I samlingen finns alltifrån exempel på det som formgavs under devisen vackrare vardagsvara till det slags modernism vars föremål bygger på ett rationaliserat formspråk men är framställda i dyrbara material. 5(6)

6 Statens porträttsamling Statens porträttsamling förvaltas av Nationalmuseum och visas på Gripsholms slott. Samlingen grundades 1822 och består av porträtt från sent 1400-tal till idag och uppgår till närmare verk i olika media, vilket gör den till världens största porträttsamling. Porträtten visas dels i slottets olika inredningar och dels i några renodlade tavelgallerier. Samlingen kompletteras kontinuerligt med såväl äldre som nutida porträtt av personer som på olika grunder har en plats i historien. Varje år tillkommer minst ett så kallat hedersporträtt, det vill säga ett porträtt vars föremål utsetts av representanter för Gripsholmsföreningen och Nationalmuseum som kvitto på sin gärnings betydelse. Bland hedersporträtten återfinns bland andra Dag Hammarskjöld, Gunnar Nordahl, Olof Palme, Benny Andersson och Ingvar Kamprad. Miniatyrsamlingen Nationalmuseums samling av miniatyrer uppgår till ca nummer. Verken i samlingen har många olika ursprung, inte minst hos olika kungligheter, men av särskild betydelse är två donationer och ett stort antal förvärv som gjorts i senare tid. Donationerna gjordes av Carl Fredrik Dahlgren 1894 och Hjalmar Wicander Av stor betydelse är också den fond som Wicander instiftade året efter donationen, som gjort det möjligt att i senare tid komplettera samlingen med några av dess idag främsta nummer av konstnärer såsom Francisco Goya Y Lucientes och Jean-Etienne Liotard. Samlingen är också rik på arbeten av Peter Adolf Hall, den svenske miniatyrmålaren som hade stora framgångar i Frankrike. 6(6)

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren

Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren Sveriges Allmänna Konstförening de första 50 åren Konstföreningstanken Konstföreningstanken har sin början redan 100 år innan den vandrar upp till Norden och Sverige. Unga engelska aristokrater samlades

Läs mer

Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum

Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum ( 1 ) Samlingspolicy och strategi för framtida förvärv Göteborgs konstmuseum Samlingspolicy 1. Göteborgs konstmuseums syfte Göteborgs konstmuseums syfte är att visa konstens skilda uttryck och kreativa

Läs mer

Första mötet Carl Larssons väggmålningar

Första mötet Carl Larssons väggmålningar Första mötet Carl Larssons väggmålningar Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt.

Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt. Köp en konstvepa och gör skillnad för människor på flykt. Ta tillfället att försköna din vägg med en reproduktion av verk från Nationalmuseums samlingar. Veporna från konstutställning Det offentliga rummet

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Konstnärsarkivet Nationalmusei arkivs historiska samling

Konstnärsarkivet Nationalmusei arkivs historiska samling Konstnärsarkivet Nationalmusei arkivs historiska samling Sofia Larsson Våren 2009 Innehållsförteckning 1. Konstnärsarkivet, del av Nationalmusei arkiv... 1 1.1 Konstnärarkivets olika indelningar... 1 1.2

Läs mer

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015:

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015: 1891 1985 Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om den 21 april 2015: 1891 Född på Grällsta gård den 29 december där fadern var förvaltare åt den förmögne

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

Målningarna i Österbybruks kyrka

Målningarna i Österbybruks kyrka Målningarna i Österbybruks kyrka Av JOHAN PALM I den år 1735 invigda kyrka, som utgör västra flygelbyggnaden till österby Herrgård, finns tre gamla oljemålningar. Den största, som är altartavla, föreställer»nedtagningen

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss.

KUNG FÖR EN DAG! Arvid var vår ciceron i Kungliga Biblioteket och han höll ett intressant och innehållsrikt föredrag för oss. KUNG FÖR EN DAG! Att få åka till Stockholm genom att kliva på bussen vid gamla järnvägsstationen, träffa massor av glada och trevliga pensionärer och ägna dagen åt att vandra genom vårt Kungliga slott

Läs mer

Samlad makt. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer Samuelsson illustration Annika Gudmundsson

Samlad makt. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer Samuelsson illustration Annika Gudmundsson Samlad makt De som kommer sjövägen till Stockholm ska inte känna några tvivel inför vad de ser. Detta är landets huvudstad och det är härifrån staten styrs. text Tomas Eriksson foto Nina Broberg och Kristofer

Läs mer

Gustav iii:s paviljong på Haga

Gustav iii:s paviljong på Haga restaurering 1930-talet Gustav iii:s paviljong på Haga Ragnar Hjorth Vid tiden för Hagapaviljongens restaurering fanns redan en tradition av att ersätta 1800-talets tillägg och dovare interiörer i slott

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap

Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap av Michael Karlsson, Frescati Utbildning Genom palissaden av ekar längs Ulriksdalsvägen skymtar det rosa huset. Vandraren som väljer stigen i kanten

Läs mer

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad 2011 Foto: Klas Eriksson Göteborgs Stad förvaltar 111 stiftelser och 9 gåvor med olika ändamål. De äldsta stiftelserna är över 100 år gamla. Samtliga stiftelser är

Läs mer

Bildövningar språkövningar

Bildövningar språkövningar Carl-Gustaf Hellqvist (NURNÓNUVM) Valdemar Atterdag brandskattar Visby NPSN utförd år NUUOI åã NQPN Bildövningar språkövningar Följande övningar fick de lärare som medverkade på lärarfortbildningen En

Läs mer

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur Kulturen Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson och Lars Westrup FÖREMÅLEN OMKRING OSS handlar om föremålens designhistoria under 1900- talet.

Läs mer

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017

Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Datum 1 (2) Inköp av konst till Eskilstuna konstmuseums samling år 2017 Under år 2017 förvärvades fyra verk genom inköp till konstmuseets samling. Av dessa fyra slutbetalades ett verk och ett verk som

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr Se-på-påse: Förskolan kan själv! Taxen Pehr Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919 Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2012 Karl XIV Johan Fredric Westin Ulrika Eleonora Jacques D Agar Drottning Kristina Sébastien Bourdon Gustav II Adolf Okänd konstnär Gustav I David Frumerie.

Läs mer

Internkontrollen i Nationalmuseums samlingar

Internkontrollen i Nationalmuseums samlingar 1 Internkontrollen i Nationalmuseums samlingar Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde (NMW) granskat den interna kontrollen i samlingarna

Läs mer

NATIONALMUSEUM. Verksamhetsplan OMMV

NATIONALMUSEUM. Verksamhetsplan OMMV NATIONALMUSEUM Verksamhetsplan OMMV Innehåll O P Q S T U V NM NN NQ NS NT ON OO OQ OR OT OU PO PQ Nationalmuseums verksamhetsplan för OMMV Styrdokument Utifrån kommande mål Vision Organisationsplan Överintendentens

Läs mer

Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna

Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna Våra museer 110 år lokal museihistoria i Eskilstuna Den allmänna tidsandan i Sverige i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet präglades dels av en nationalromantisk syn på omvärlden, dels av insikten

Läs mer

Årsredovisning NMW 2014 Innehållsförteckning

Årsredovisning NMW 2014 Innehållsförteckning Årsredovisning 2014 Årsredovisning NMW 2014 Innehållsförteckning ÖVERINTENDENTENS FÖRORD 1 1. RESULTATREDOVISNING 2 SFS 2000:605 Kap 3 1-2 1.1 Inledning 2 REGLERINGSBREV NMW 2014-1 1.2 Kvalitetsanalys

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 2/2013 2013-06-04 14 25 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 juni 2013 i Svenska Kennelklubbens Museum, Spånga Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Nationalmuseum Tillbyggnad Nationalmuseum Annex. Johan Fransson. Anders Berensson, Lina Broström. Supervisor. Examiner

Nationalmuseum Tillbyggnad Nationalmuseum Annex. Johan Fransson. Anders Berensson, Lina Broström. Supervisor. Examiner Nationalmuseum Tillbyggnad Nationalmuseum Annex Johan Fransson Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Anders Berensson, Lina Broström Jesús Azpeitia Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp

Läs mer

Arkivbeskrivning för Nationalmuseum med Prins Eugenes Waldemarsudde 2016

Arkivbeskrivning för Nationalmuseum med Prins Eugenes Waldemarsudde 2016 Arkivbeskrivning för Nationalmuseum med Prins Eugenes Waldemarsudde 2016 Dnr 2.18.2-164-2016 1 OM ARKIVBESKRIVNINGEN... 3 2. NATIONALMUSEUM MED FÖREGÅNGARE - HISTORIK I KORTHET... 3 3. MYNDIGHETENS ORGANISATION

Läs mer

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554).

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Allmänna bestämmelser om samråd m.m. 1 [5581] Innan länsstyrelsen fattar beslut

Läs mer

Bertil Björnberg SVENSKA TOBAKSMONOPOLETS MUSEUM

Bertil Björnberg SVENSKA TOBAKSMONOPOLETS MUSEUM Bertil Björnberg SVENSKA TOBAKSMONOPOLETS MUSEUM Vid många svenska industriföretag ha på senare år åstadkommits historiska samlingar av intresse både för företagets anställda och för allmänheten. Tobaksmonopolets

Läs mer

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Grundat 1825 Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Fotografer: Roland Aalto Asite AB, Gustavsbergs Porslinsfabrik Layout: AB Stjärntryck, Stockholm 2009 Stora foldern_ny.indd 2 2010-01-12 13.09 Förord

Läs mer

Första mötet Carl Larssons väggmålningar

Första mötet Carl Larssons väggmålningar Första mötet Carl Larssons väggmålningar Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Ta plats kliv in i konsten!

Ta plats kliv in i konsten! Ta plats kliv in i konsten! En green screen workshop med Nationalmuseum Nationalmuseums hus ligger i Stockholm mitt emot Kungliga slottet. Just nu är huset stängt för renovering och det öppnar igen under

Läs mer

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida.

Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. Djurgårdsbrunnsvikens soliga norra sida. PROMENAD - Promenera denna sköna strand bland det vackra folket förbi museernas vackra byggnader med lite smakprov på föremål utanför. Sevärdheter: KMK Café Populärt

Läs mer

April in Paris II. Konst, byggnader, gator och människor. Musée d Orsay, Panthéon, Montmartre, Versailles, Disney World m.m.

April in Paris II. Konst, byggnader, gator och människor. Musée d Orsay, Panthéon, Montmartre, Versailles, Disney World m.m. April in Paris II Konst, byggnader, gator och människor. Musée d Orsay, Panthéon, Montmartre, Versailles, Disney World m.m. Pont Neuf från Quai de Conti. Oplanerat hittar man minnesmärken över kända personer.

Läs mer

BESÖKSUTVECKLING OCH TILLGÄNGLIGHET FÖR MUSEER 2011 REDOVISNING AV BESÖKSUTFALL FÖR STATLIGA MUSEER

BESÖKSUTVECKLING OCH TILLGÄNGLIGHET FÖR MUSEER 2011 REDOVISNING AV BESÖKSUTFALL FÖR STATLIGA MUSEER BESÖKSUTVECKLING OCH TILLGÄNGLIGHET FÖR MUSEER 211 REDOVISNING AV BESÖKSUTFALL FÖR STATLIGA MUSEER INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 4 UPPDRAGET... 6 BESÖKSUTVECKLINGEN FÖR SAMTLIGA MUSEER... 7 BESÖKSUTVECKLING

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Fondation Beyeler. Basel-galleristen Ernst Beyeler hör tveklöst till de viktigaste nutida konsthandlarna och -samlarna.

Fondation Beyeler. Basel-galleristen Ernst Beyeler hör tveklöst till de viktigaste nutida konsthandlarna och -samlarna. Fondation Beyeler Arkitekt: Renzo Piano Building Workshop, Paris/Genua Ljusplanerare: Elektrizitäts-Aktiengesellschaft, Basel Fotograf: Thomas Mayer Ort: Riehen, Basel Basel-galleristen Ernst Beyeler hör

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7. Kalmar konstmuseum

DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7. Kalmar konstmuseum DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7 Kalmar konstmuseum DRÖMMEN OM SAMLINGEN Från 4/7 2015 Kalmar konstmuseum, plan 4 FÖRORD Med utställningen Drömmen om samlingen har vi skapat

Läs mer

Regenter under personers livstid

Regenter under personers livstid Regenter under personers livstid Arneson Anders Tillträdde Gustav III Holstein Gottorpska ätten 1771-02-12 1792-03-25 Andersdotter Maria Gustav III Holstein Gottorpska ätten 1771-02-12 1792-03-25 Olsson

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:59 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1999:24 av Bengt Cedrenius m fl (mp) om bättre utnyttjande av landstingets konstsamlingar Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

PRESSMATERIAL BOKPROJEKTET MED FANTASIN SOM YRKE

PRESSMATERIAL BOKPROJEKTET MED FANTASIN SOM YRKE PRESSMATERIAL BOKPROJEKTET MED FANTASIN SOM YRKE KONTAKT Telefon: Mathias Worbin 0768 652 305 Mail: mr_wigmannen@bildfobi.se Hemsidor: www.nilssoncrwth.se, www.bildfobi.se Facebook: Konstgruppen Bildfobi

Läs mer

ÖGONVITTNEN ÖGONVITTNEN OM GUSTAV III WAHLSTRÖM & WIDSTRAND. STOCKHOLM MCMLX

ÖGONVITTNEN ÖGONVITTNEN OM GUSTAV III WAHLSTRÖM & WIDSTRAND. STOCKHOLM MCMLX ÖGONVITTNEN ÖGONVITTNEN OM GUSTAV III Ine: BETH HENNINGS WAHLSTRÖM & WIDSTRAND. STOCKHOLM MCMLX INNEHÅLL Inledning 5 1746 1749 15 De späda åren, 15 1749-1755 17 Gustav under Tessins fostran, 17, Gustav

Läs mer

Det pompejanska rummet på herrgården Brinkhall. Maria Karjalainen 2007

Det pompejanska rummet på herrgården Brinkhall. Maria Karjalainen 2007 på herrgården Brinkhall Maria Karjalainen 2007 Brinkhall uppfördes år 1793 Byggherren och arkitekten var Gabriel Bondorff (1762-1831) Studier under hovintendenten Carl Fredrik Sundvall Nyantiken på modet

Läs mer

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM. möten som berör och berikar JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM möten som berör och berikar 2 Alla tiders dagens kultur blir Erfarenheten kring vad det är att leva är nödvändig. Den hjälper oss att tolka historien och reflektera över nuet. Livets

Läs mer

Restaurering under hundra år

Restaurering under hundra år Läsåret 2003 04 ägnade Avdelningen för restaureringskonst vid Konsthögskolans arkitekturskola åt fem av våra största restaureringar sedda i historiskt perspektiv: Uppsala domkyrka, Gripsholms slott, Vreta

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Kommittédirektiv. Koordinator för museisektorn. Dir. 2007:22. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2007

Kommittédirektiv. Koordinator för museisektorn. Dir. 2007:22. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2007 Kommittédirektiv Koordinator för museisektorn Dir. 2007:22 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall se över vissa frågor inom museisektorn.

Läs mer

Författningssamling. Konstpolicy Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60. Gäller från och med 2015-04-14

Författningssamling. Konstpolicy Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60. Gäller från och med 2015-04-14 Författningssamling Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60 Gäller från och med 2015-04-14 2 (6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målsättning och syfte... 3 Organisation... 3 Definition av konst...

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter

Läs mer

Från Gotik till Romantik

Från Gotik till Romantik Konsthistoria Från Gotik till Romantik Mål som ska ha uppnåtts i slutet av det nionde skolåret - ha kännedom om och kunna beskriva bilder från skilda tider och kulturer, känna till några framträdande bildkonstnärer.

Läs mer

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN

2007/6261 Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Registrering och digitalisering av ljudband i Ájttes ljudarkiv NORRBOTTEN Sid 1 av 5 Beviljade ansökningar, belopp i kronor. Bidrag beviljas 30 000 kr (inkl. sociala avgifter) per månad och anställd. 2007/6484 ABM Resurs c/o smuseet Västernorrland 888000-3143 ABM-Y Access (KUR

Läs mer

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017

Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017 Svenska Kynologiska Akademin Protokoll nr 6/2017 2017-12-04 66-77 Protokoll fört vid sammankomst i Svenska Kynologiska Akademin den 4 december 2017 Närvarande: Ledamöter: Pekka Olson (ordförande), Karin

Läs mer

fusk bygge text Lena Olofsson foto Melker Dahlstrand och Mattias Hallgren

fusk bygge text Lena Olofsson foto Melker Dahlstrand och Mattias Hallgren Fixar fusk bygge Hösten 1668 stod hela Skoklosters slott under tak och hantverkarna firade taklagsöl. Våren 2014 började takpannorna plockas ner över nordöstra hörnet och restaureringen av taket kunde

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011

HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 HISTORISK TIDSKRIFT (Sweden) 131:2 2011 Så bra, då är vi överens! Elisabeth Elgán* Stockholms universitet Jag vill tacka Sophie Nyman och Lena Hejll från Historiska museet för att de tog sig tid att svara

Läs mer

En slottsarkitekt bygger bo

En slottsarkitekt bygger bo TESSINSKA En slottsarkitekt bygger bo I Slottsbackens sluttning i Gamla stan ligger det praktfulla Tessinska palatset, idag residens för landshövdingen i Stockholms län. Palatset uppfördes för omkring

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM

TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM TRELLEBORGS MUSEUMTRELLEBORGS MUSEUM KOM! Omslag: Skulptur av Gert Germeraad Nyfikenhet, lust och kreativitet Öga mot öga så heter den senaste basutställningen på Trelleborgs Museum. Den handlar om de

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT . KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Introduktion till en serie artiklar om konsten på KS Av Håkan Eriksson och Jan Lindsten Det har sagts att hälsan är juvelen i kronan på den friska människans

Läs mer

Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008

Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008 Årsredovisning Stiftelsen Nordiska museet 2008 Stiftelsen Nordiska museet är nationellt museum för kulturhistoria med uppgift att fördjupa perspektivet på samhällsutvecklingen. Museets utställningar, slott

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov A. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Historiska tidsbegrepp När vi studerar historia använder vi tidsbegrepp för att sortera det som hände i olika tidsperioder.

Läs mer

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby

Gutehövdingens. gård. länsresidenset i visby Gutehövdingens gård länsresidenset i visby Landshövdingen på Gotland styr sitt län från ett anspråkslöst 1700-talshus vars inredning nyligen ställts i ordning av Fastighetsverket. Residenset ligger i Visbys

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

föreningens höge beskyddare: h.m. konungen hedersordförande: h.m. drottningen första hedersledamöter: h.k.h. prinsessan madeleine prinsessan

föreningens höge beskyddare: h.m. konungen hedersordförande: h.m. drottningen första hedersledamöter: h.k.h. prinsessan madeleine prinsessan Föreningen Nationalmusei Vänner Styrelseberättelse 2014 föreningens höge beskyddare: h.m. konungen hedersordförande: h.m. drottningen första hedersledamöter: h.k.h. prinsessan madeleine prinsessan christina

Läs mer

Program hösten september kl Östergötlands museum Karin Ström Lehander presenterar utställningen Två konstnärskap i vår tids

Program hösten september kl Östergötlands museum Karin Ström Lehander presenterar utställningen Två konstnärskap i vår tids Program hösten 2016 7 september kl. 1400 Östergötlands museum Karin Ström Lehander presenterar utställningen Två konstnärskap i vår tids ljus för Konsthistoriska klubbens medlemmar. Elsa Danson Wåghals.

Läs mer

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015

LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 LOGE-JOURNALEN nr 6, 2015 En resumé från utflykten till Vadstena den 12 september med Logen Bråviken Med en lite tveksam sol samlades 17 vasamedlemmar vid Svartåns rastplats strax norr om Mjölby där vi

Läs mer

Kära konstvänner! Varmt välkomna till Karolinska Konstföreningens aktiviteter VÅREN 2018 del 1.

Kära konstvänner! Varmt välkomna till Karolinska Konstföreningens aktiviteter VÅREN 2018 del 1. Kära konstvänner! Varmt välkomna till Karolinska Konstföreningens aktiviteter VÅREN 2018 del 1. Vi erbjuder följande aktiviteter: 2 tillfällen till besök hos konstnären Göran Gidenstam. 2 tillfällen till

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Föreningen Nationalmusei Vänner

Föreningen Nationalmusei Vänner Föreningen Nationalmusei Vänner Styrelseberättelse 2016 föreningens höge beskyddare: h.m. konungen hedersordförande: h.m. drottningen första hedersledamöter: h.k.h. prinsessan madeleine prinsessan christina

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i kulturmiljöförordningen (1988:1188); SFS 2017:561 Utkom från trycket den 26 juni 2017 utfärdad den 8 juni 2017. Regeringen föreskriver i fråga om kulturmiljöförordningen

Läs mer

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst

KulturSkåne. Konstkansliet. Vikten av konst KulturSkåne Konstkansliet Vikten av konst Konsten är en garant för mental hälsa Ebba Matz/ BUS 2005 sa den 87-åriga fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois när hon intervjuades i Nike för Sveriges

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Introduktion till Nationalmusems forskningsverksamhet

Introduktion till Nationalmusems forskningsverksamhet Introduktion till Nationalmusems forskningsverksamhet áååéü ää Nationalmuseums forskningsuppdrag Nationalmuseums samlingar som forskningsresurs Forskningssamverkan med andra museer, universitet och högskolor

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12

Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12 Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12 Välkomna till denna lilla presentation av min farfars far, Landskapsmålaren Olof Hermelin. Mitt namn är Max Hermelin och jag tillhör den s.k. Österbygrenen av släkten

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst Utbrott av Lennart Rodhe Barnavårdscentralens väntrum, Lugnviks HC Riktlinjer och rutiner för Jämtlands läns landsting Bilaga till bildkonstpolicy Riktlinjer och rutiner för 2 (7) Riktlinjer och rutiner

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling SFS 2007:1175 Förordning med instruktion för Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde; Utkom från trycket den 10 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen

Läs mer

Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn

Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn Faktablad, övningar och bilder till kursprovet VT 2013 Fakta om: Konstnär: Jacob Heinrich Elbfas, livländsk (ca 1600 1664) Titel: Drottning Kristina som barn Jacob Heinrich Elbfas var född i Livland och

Läs mer

Regeringen Kulturdepartementet Stockholm den 14 augusti 2009 103 33 STOCKHOLM Dnr: 10-98/09

Regeringen Kulturdepartementet Stockholm den 14 augusti 2009 103 33 STOCKHOLM Dnr: 10-98/09 Regeringen Kulturdepartementet Stockholm den 14 augusti 2009 103 33 STOCKHOLM Dnr: 10-98/09 Uppdrag till Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde Ku2009/1276/KV med reviderat budgetunderlag 2010-2012

Läs mer

Rödmålat torn Den första fyren på Örskär byggdes

Rödmålat torn Den första fyren på Örskär byggdes ÖRSKÄRS 1 FYR Örskär ligger norr om Gräsö och ön är cirka 400 hektar stor. Drygt 50% av öns yta är naturreservat och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län. Ön är berömd för sin blomsterprakt

Läs mer

Reviderat förslag om kulturstöd till Hertha Hillfons vänner

Reviderat förslag om kulturstöd till Hertha Hillfons vänner Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-31 Handläggare Hampus Larsson Monica Christensen Luotsinen Telefon: 08-508 319 22 Till Kulturnämnden Reviderat förslag om

Läs mer

Årsredovisning OMNO NATIONALMUSEUM med PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE

Årsredovisning OMNO NATIONALMUSEUM med PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE Årsredovisning OMNO NATIONALMUSEUM med PRINS EUGENS WALDEMARSUDDE Årsredovisning NMW 2012 ÖVERINTENDENTENS FÖRORD 1 1. RESULTATREDOVISNING 2 1.1 Inledning 2 1.2 Läsanvisning 3 1.3 Resultaträkning per museum

Läs mer

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM

ABVN016 (projekt delen), 15 hp. Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM ABVN016 (projekt delen), 15 hp Välj också ABVN11 (teoretisk del) 7,5 hp Kulturhistoriska byggnader, NATIONALMUSEUM STOCKHOLM Den svenska Nationalmuseum, vid havet i stadens centrum av Stockholm Nationalmuseum

Läs mer

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554).

Kulturmiljöförordning (1988:1188) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt förordning (2013:554). Allmänna bestämmelser om samråd m.m. 1 [5581] Innan länsstyrelsen fattar beslut

Läs mer

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik

Hej! Välkommen till höstens aktiviteter! Bild framsida: Red Chair, Alexander Lervik HÖST PROGRAM 2018 Hej! Konstklubben i Haninge kommun är en ideell förening vars syfte är att främja intresset för och kunskap om konst. Tillsammans besöker vi utställningar med guidade visningar, hälsar

Läs mer

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl ÖppEttIDEr Måndag, onsdag, fredag söndag kl 10 18. tisdag och torsdag kl 10 20. ENtréAvGIFt 100 kr ordinarie pris, 80 kr för studerande, pensionärer och grupper om fler än 15 personer. Fri entré för barn

Läs mer