UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN"

Transkript

1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (5) pm TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR INTAGNING OCH PLATS I FRITIDSHEM, ÖPPEN FRITIDSVERKSAMHET (FRITIDSKLUBBAR) SAMT OMSORG UNDER DEN TID DÅ FRITIDSHEM INTE ERBJUDS. Ersätter Dnr / Pedagogisk verksamhet och omsorg under den del av dagen då eleven inte går i skolan 1.1. Elever ska erbjudas fritidshem alternativt annan pedagogisk verksamhet den del av dagen då eleven inte går i skola i samband med att elev placeras vid en skolenhet till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år. Verksamheten ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap Utbildning i fritidshem erbjuds elever från det att de placeras vid en skolenhet och ska komplettera utbildningen i skolan. Utbildningen i fritidshem ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov, stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation Från och med höstterminen det år då eleven fyller 10 år till och med vårterminen det år elev fyller 13 år bedrivs verksamheten i Stockholms stad, i enlighet med Skollagen (2010:800) 14 kap. 7, i första hand i form av öppen fritidsverksamhet (fritidsklubb). Undantaget är om eleven på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl är i behov av sådant särskilt stöd i sin utveckling som endast kan erbjudas i fritidshem alternativt om vårdnadshavarna önskar annan pedagogisk omsorg Öppen fritidsverksamhet (fritidsklubb) regleras enligt 25 kap. 4, 6, 7, 9 & 15 skollagen. I huvudsak gäller samma regler för fritidsklubb

2 SID 2(5) som för fritidshem. Särskilda regler för öppen fritidsverksamhet i form av fritidsklubb redogörs för under punkt Omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds (omsorg på obekväm arbetstid) regleras enligt 25 kap. 5-7, 9 & 16 skollagen. Särskilda regler för öppen fritidsverksamhet i form av fritidsklubb redogörs för under punkt Rätt till utbildning i fritidshem 2.1. Rätt till utbildning i fritidshem i Stockholms stad har elever folkbokförda i Stockholms stad samt elever placerade vid kommunal skolenhet i Stockholms stad vars vårdnadshavare: förvärvsarbetar studerar är föräldralediga enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn är arbetslösa och aktivt söker arbete är asylsökande och med dem jämställda enligt förordning (2001:976) och stadigvarande vistas i staden är medborgare från ett annat EU eller ESS-land och Schweiz och stadigvarande vistas i staden tillhör vissa grupper t.ex. gästforskare, som vistas i staden mer än sex månader men mindre än ett år och därmed inte har rätt att folkbokföra sig i landet inte har skulder på obetalda avgifter för skolbarnsomsorg 2.2. Rätt till plats har också elever som är i behov av särskilt stöd för sin utveckling enligt 14 kap 6 skollagen alternativt har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt Övriga elever, t.ex. elever folkbokförda i annan kommun med placering på fristående skolenhet som inte erbjuder fritidshem, barn till diplomater och barn till gästarbetare från länder utanför EU, har inte rätt till plats i fritidshem. De kan dock i mån av tillgång beredas plats under förutsättning att avtal om ekonomisk ersättning för platsen tecknas. För elever folkbokförda i annan kommun, se vidare Vid gemensam vårdnad, där den ene vårdnadshavaren är bosatt i Stockholm och eleven är folkbokförd i annan kommun men växelvis boende hos den vårdnadshavare som är bosatt i Stockholm, kan eleven erbjudas plats enligt 2.1. eller 2.2. under förutsättningar att

3 SID 3(5) avtal om ekonomisk ersättning tecknas med barnets hemkommun i enlighet med Fritidshem med elever bosatta i annan kommun ersätts enlig 14 kap. 14 skollagen av hemkommunen. Föräldraavgift betalas till hemkommunen. Om hemkommunen avslår begäran om ersättning till Stockholms stad upphör elevens rätt till plats i fritidshem. 3. Regler för verksamhetens omfattning, fördelning och erbjudande av platser 3.1. Plats i fritidshem ska erbjudas så snart det framkommit att eleven har behov av en sådan plats. Väntetiden får aldrig överstiga fyra månader efter ansökan Utbildning i fritidshem ska enligt 14 kap. 10 skollagen erbjudas vid eller så nära som möjligt den skolenhet där eleven får sin utbildning. Placering sker med beaktande av vad som krävs för att effektivt utnyttja lokaler och andra resurser. Kan plats i fritidshem ej erbjudas vid den skolenhet där eleven får sin utbildning på grund av platsbrist ska skälig hänsyn vid annan placering tas till: Elevs behov av särskilt stöd Vårdnadshavarenas önskemål om geografisk placering. Var redan placerade syskon finns. Vårdnadshavarenas övriga önskemål Fritidshem ska erbjudas den tid eleven inte går i skolan alla vardagar mellan kl och Denna tid utgör ramtid för fritidshemmet. Beslut om öppettider inom enheten fastställs inom ramtiden utifrån vårdnadshavarnas behov om den dagliga vistelsetiden för respektive elev. För elever i fristående fritidshem (fritidshem med enskild huvudman utan koppling till en skolenhet) kan det i undantagsfall vara tillämpligt att fritids innan skoldagens början erbjuds i den skola där eleven är inskrivet Under skollov och studiedagar erbjuds fritidshem för alla elever som har en fritidshemsplacering. Ansvarig för fritidsverksamheten ansvarar för att tydlig och relevant information om erbjudande av fritidshem finns tillgänglig för elevernas vårdnadshavare.

4 SID 4(5) 3.5. Plats ska erbjudas skriftligt. Besked om erbjuden plats accepteras eller inte ska lämnas inom åtta dagar om inte annat angivits 3.6. Ansvar för att erbjuda plats i fritidshem för elever folkbokförda i Stockholm med placering i fristående skola som inte erbjuder plats i fritidshem faller på det kommunala fritidshem närmast den skolenhet där eleven är placerad att erbjuda plats i fritidshem. Om detta fritidshem på grund av platsbrist inte kan erbjuda plats fattas beslut om placering i enlighet med gällande delegationsordning För elev folkbokförd i annan kommun med placering i fristående skola som inte erbjuder plats i fritidshem ansvarar hemkommunen enligt Skollagen 14 kap. 3 för att eleven erbjuds plats. 4. Uppsägning av plats i fritidshem 4.1. Önskar vårdnadshavare inte längre utnyttja anvisad plats ska skriftlig uppsägning göras till den skola som anordnar fritidshemmet. För fritidshem med enskild huvudman utan koppling till en skolenhet skickas uppsägning till fritidshemmet Uppsägningstiden är en månad och räknas tidigast från den dag uppsägningshandlingen kommit skolan/fritidshemmet tillhanda När en plats stått outnyttjad i en månad kan denna skriftligen sägas upp av ansvarig huvudman. Uppsägning gäller med omedelbar verkan Uppsägning behövs inte vid överflyttning mellan två kommunala placeringar Om fritidshemmet tvingas säga upp elev av annat skäl än punkt 4.3. är uppsägningstiden två månader. Uppsägningen ska vara skriftlig. 5. Öppen fritidsverksamhet (Fritidsklubbar) 5.1. Fritidsklubbsverksamheten ersätter i normalfallet fritidshemmet från det år eleven fyller 10 år tills vårterminen det år eleven fyller 13 år (se punkt 1.3 ovan) Fritidsklubb ska erbjudas den del av dagen då barnen inte vistas i skolan samt under lov och studiedagar En elev kan endast vara anmäld till en fritidsklubb Fritidsklubb ska erbjuda näringsrikt och varierande mellanmål. Under lov ska eleverna också erbjudas lunch.

5 SID 5(5) 5.5. Avgift för fritidsklubb i kommunal regi är 350 kr/termin, med tillkommande kostnad för mellanmål/lunch Avgift på enskilt driven fritidsklubb beslutas av respektive huvudman Plats i fritidsklubb innehas från och med att ansökan godkänts och terminsavgiften betalats Betald terminsavgift återbetalas inte vid avanmälan till fritidsklubb Fritidsklubb omfattas inte av maxtaxan. Kommentar [T L1]: Är det lämpligt att ha med summa här? Om inte, var ska man hänvisa? 6. Omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds (omsorg på obekväm arbetstid) 6.1. Omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds bedrivs för barn från 6 år till och med 9 års ålder Omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds är avsedd för barn vars vårdnadshavare har sitt ordinarie arbete förlagt till kvällar, nätter och helger. Det kan antingen vara en ensamstående vårdnadshavare med sådana arbetstider eller där både vårdnadshavare och sammanboende vuxen arbetar på sådana tider. Med sammanboende vuxen menas icke vårdnadshavande vuxen som sammanbor i äktenskapsliknande förhållande För omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds krävs att det rör sig om ett regelbundet och kontinuerligt omsorgsbehov. Dessutom krävs att behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. En noggrann prövning av behovet ska göras i varje enskilt fall Arbetstidens förläggning ska styrkas med intyg/schema från arbetsgivaren. Möjligheten att förändra arbetstiderna ska också prövas. Staden har rätt att vid behov kontrollera förhållandena hos arbetsgivaren Beslut om beviljande av omsorg under tid då fritidshem inte erbjuds omprövas inför varje terminsstart eller när beslutsskola anser det vara skäligt.

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG (Antagna av kommunfullmäktige 2002-12-16 att gälla fr o m 2003-01-01.

Läs mer

REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD

REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDE L NINGEN SID 1 (5) 2012-04-04 info REGLER FÖR INTAGNING OCH PLATS I FÖRSKOLAN OCH PEDAGOGISK OMSORG I STOCKHOLMS STAD (Antagna av kommunfullmäktige 2012-03-12)

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad.

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad. Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad. (Antagna av kommunfullmäktige 2016-12-12) Reglerna för intagning och plats är likställda i förskola och annan pedagogisk

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad.

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad. Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Sida 1 (8) Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholm stad. Reglerna för intagning och plats är likställda i förskola och annan

Läs mer

Information och tillämpningsanvisningar för Stockholm stads fritidshem och öppen fritidsverksamhet

Information och tillämpningsanvisningar för Stockholm stads fritidshem och öppen fritidsverksamhet Dnr 1.3.2-5777/2019 2019-08-27 Information och tillämpningsanvisningar för Stockholm stads fritidshem och öppen fritidsverksamhet stockholm.se Dnr: 1.3.2-5777/2019 Utgivningsdatum: 2019-08-29 3 (14) Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg RIKTLINJER 1[6] Referens Christina Carlsson Mottagare Utbildningsnämnden Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2016-07-01. Riktlinjerna

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: UF/2017:228 Dokumentet är beslutat av: Utbildningsnämnden

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Beslut Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Beslut 2016-09-15 Riktlinjer för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1. Allmänt Riktlinjerna tillämpas för följande verksamheter som regleras i Skollagen (2010:800): Förskolan ( kapitel 8) Fritidshem

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg KS beslut 2015-09-23 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-01-01 2 INNEHÅLL Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet...

Läs mer

Riktlinjer för plats i fritidshem

Riktlinjer för plats i fritidshem Tjänsteskrivelse 2017-05 - 29 Handläggare Elisabeth Andersson Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2017UTN/0172 Utbildningsnämnden Riktlinjer för plats i fritidshem Förslag till beslut 1. Riktlinjer

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5) 1 (5) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-03-06 BUN-2013-05367 710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Regler, inom ramen för 8, 14 och 25 kap. skollagen Barn- och ungdomsnämnden 2013-01-23, reviderade 2014-12-11 ALLMÄNT Reglerna tillämpas

Läs mer

Riktlinjer för intagning och plats i förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem i Eskilstuna kommun

Riktlinjer för intagning och plats i förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (11) Riktlinjer för intagning och plats i förskola, annan pedagogisk omsorg och fritidshem i Eskilstuna kommun Beslutad när Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer KSKF/ 2017:144 Ersätter

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Förskoleförvaltningen Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2018-11-01 Göteborgs Stad, Göteborgs stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010.

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. 1(7) Sektorn för utbildning och kultur PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2(7) Innehåll: Rätt till

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö

Tjänsteskrivelse. Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö SIGNERAD 2014-05-08 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2014-05-09 Handläggare Erik Mogård Utredningssekreterare Tjänsteskrivelse Tillämpningsföreskrifter för fritidshem i Malmö GRF-2014-2983

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2009-11-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG... 3 Rätt till

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år.

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år. förskolenämndens tillämpningsföreskiftertillämpningsföreskrifter Malmö stad Förskoleförvaltningen Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedag gogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun REGLER FÖR GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET. Beslutsdatum: Dokumentansvarig: Utbildningschefen REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Dokumenttyp: Riktlinjer UN-2017/49 Diarienummer: UN-2017/49 Beslutande nämn: Utbildningsnämnden Beslutsdatum: 2017-02-13 Giltighetstid:

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RÄTT TILL PLATS Rätt till plats i förskola eller fritidshem har barn som är folkbokförda

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30)

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Förskola Fritidshem Annan pedagogisk verksamhet - pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola - omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds - öppen förskola

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Beslut KS 2010-02-10 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2010-04-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG...

Läs mer

REGLER FÖR FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET FÖR ELEVER I ÅLDERN 6 13 ÅR

REGLER FÖR FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET FÖR ELEVER I ÅLDERN 6 13 ÅR REGLER FÖR FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET FÖR ELEVER I ÅLDERN 6 13 ÅR Regler, inom ramen för 14 och 25 kap. skollagen Reviderad efter beslut i utbildningsnämnden 2018-02-14 Beslutat i kulturnämnden

Läs mer

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk 2011-12-29 Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med den 1 januari 2012 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 173 Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden Diarienummer: BUN/2016:496-640 Ersätter: Gäller fr o m: 2017-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Gäller fr. o m 2013-03-01 Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad 14 december 2016.

Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad 14 december 2016. Riktlinje 2018-11-23 Riktlinje för fritidshem 6-9 år och 10-12 årsverksamhet UN 2018/6295 Antagen av utbildningsnämnden den 12 december 2018. Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad

Läs mer

Riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid Utbildningsnämnden Bilaga 2 Bilaga: Riktlinjer Sida 1 (6) 2017-04-06 I 25 kap. 5 skollagen (2010:800) anges att kommuner, med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete och familjens situation i övrigt, ska

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Antagen av förskolenämnden 2019-02-11 44 N608-0870/18 2 Definition Förskola vänder sig till barn från 1 år till dess de börjar förskoleklassen

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Barnomsorg på obekväm arbetstid Regler Dokumenttyp Regler Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-01-01 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Lärande Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Syfte Fastställa hur reglerna för kommunens skyldighet att erbjuda plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem ska tillämpas Gäller för Referensdokument Skollagen 2010:800 Ansvar och genomförande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Vem kan beviljas omsorg på obekväm arbetstid?

Vem kan beviljas omsorg på obekväm arbetstid? 1 (5) 2017-01-10 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (5) Omsorg på obekväm arbetstid är då

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Regler för fritidsklubb

Regler för fritidsklubb KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2018-02-20 KTN-2017-0245 Kulturnämnden Regler för fritidsklubb Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta upprättat regelverk

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

UtKI ö 6C- A rek."-- C

UtKI ö 6C- A rek.-- C a KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UtKI ö 6C- A rek."-- C Handläggare Datum Diarienummer Carlsson Karin 2015-04-30 UBN-2015-2105 Utbildningsnämnden Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Regler för barnomsorg på obekväm arbetstid Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2019-02-06, 13 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för omsorg på kvällar, nätter och helger

Riktlinjer för omsorg på kvällar, nätter och helger helger Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Riktlinjer Reviderat 2019-03-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr 2019:5 Dokumentinformation helger 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Öppettider... 3 Ansökan... 3

Läs mer

Riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid DATUM DNR 2016-10-17 UN/2016:549 Riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid Antaget av utbildningsnämnden den 22 november 2016 och gällande från 1 januari 2017. 2 (9) Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Krav för

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 1 (4) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän förskola SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2 (4) Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/9 Beslutad när: 2018-12-18 171 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2018:477-003 Gäller fr o m: 2019-01-07 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering i barnomsorg i

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM

RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till en fristående skola) Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för friliggande fritidshem (ej ansluten till en fristående skola)... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552)

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ceder Outi Eld Malin Holström Ingrid Datum 2018-01-31 Diarienummer UBN-2018-0375 Utbildningsnämnden Regler för fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Kommunstyrelsen 2017-09-05 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2017:144 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb

Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-26 KTN-2017-0245 Kulturnämnden Regler för annan pedagogisk verksamhet fritidsklubb Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Läs mer

6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93)

6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-04-04 6 Revidering av riktlinjer för placering i förskola, allmän förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (UF/2017:93) Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Riktlinjer för fritidshem i Österåkers kommun (fr o m 2011-09-01) ÖFS 2011:10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2011-08-29, 130 (dnr KS 2011/126-610) Ersätter författningssamling

Läs mer

Administrativa riktlinjer för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Västerviks kommun

Administrativa riktlinjer för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Västerviks kommun Administrativa riktlinjer för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Västerviks kommun Fastställda 2012-08-28 Bun 91 att gälla från och med 2012-09-01 1 Innehåll Sid 1. Kommunal förskola,

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva ett fritidshem

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skollag; utfärdad den 23 juni 2010. Utkom från trycket den 6 juli 2010 8 kap. Förskolan Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns allmänna bestämmelser (2 11 ), bestämmelser

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-01-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar

Läs mer

Regler och information

Regler och information Regler och information Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-21 161 Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-15 17 (öppethållande) Barn-

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN

KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I ESKILSTUNA KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr BUN/2010:159 Barnomsorgsenheten Monica Winbladh, 016-710 54 57 1 (8) KÖ- OCH AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 Innehållsförteckning Förskola... 3 Tider i förskolan... 4 Riktlinjer för förskola på obekväm arbetstid... 4 Förskoleklass... 5 Fritidshem...

Läs mer

Författning Tillämpningsföreskrifter fritidshem

Författning Tillämpningsföreskrifter fritidshem Författning 4.1.2 Tillämpningsföreskrifter fritidshem Information om fritidshemsverksamheten i Staffanstorps kommun... 1 Plats i fritidshem... 1 Ansökan till fritidshemsplats... 1 Vistelsetid... 1 Öppettider...

Läs mer

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan.

Förskola är en egen skolform som erbjuds barn i ålder 1-5 år och ska följa Förskolans läroplan. Förskola och fritidshem/pedagogisk omsorg i Knivsta kommun Verksamheten bedrivs i kommunal och enskild regi och riktar sig till alla barn i åldern 1-12 år som är bosatta och stadigvarande vistas i kommunen.

Läs mer

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört.

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-01 25 Utredning av utökad vistelsetid på förskolan för barn till arbetssökande samt rätt till fritidshem och fritidsklubb för barn till föräldralediga

Läs mer

Regelverk för förskola

Regelverk för förskola Regelverk för förskola Alvesta kommun 2019-01-10 Regelverk för förskola Ur Skollagen (2010:800) Hemkommunen ansvarar för att utbildning i förskola kommer till stånd för alla barn i kommunen som ska erbjudas

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Remiss av Revidering av regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Remiss av Revidering av regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Kommunstyrelsen Rotel IV Remissbrev Dnr KS 2018/1451 Sida 1 (2) 2018-10-23 Till berörd remissinstans Remiss av Revidering av regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/7 Beslutad när: 2017-12-19 185, reviderad 2018-02-28 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2017:508-003 Gäller fr o m: 2018-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

223 Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem (KSKF/2017:144)

223 Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem (KSKF/2017:144) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 223 Riktlinjer för intagning och plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem (KSKF/2017:144) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer