Verksamhetsplan Verksamhetsmål Föreningens verksamhet ska syfta till: Interna föreningsmål Föreningens interna arbete ska syfta till:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Verksamhetsmål Föreningens verksamhet ska syfta till: Interna föreningsmål Föreningens interna arbete ska syfta till:"

Transkript

1 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen syftar till att ge en god bild av Latinamerikagruppernas prioriteringar samt planerad verksamhet i Latinamerika och i Sverige för verksamhetsåret. Dessa prioriteringar och inriktningar grundar sig i den strategiska långtidsplanen samt i föreningens policy. All verksamhet under året syftar därför till att stärka förutsättningarna för folkrörelser i Latinamerika till att kunna utkräva en systemförändring där småbrukare och urfolk ges inflytande i beslutsprocesser som berör dem samt att deras alternativa förslag på samhällsutveckling får utrymme i den politiska debatten. Verksamhetsmål Föreningens verksamhet ska syfta till: I Latinamerika: 1/ att få genomslag för urfolks- och småbrukarrörelsens lagförslag och alternativa visioner. 2/ att öka antalet ledare (ungdomar, kvinnor och män) i urfolks- och småbrukarrörelsen med stärkt kapacitet att agera politiskt. 3/ att öka kvinnor och ungdomars deltagande och inflytande inom urfolks- och småbrukarrörelsen. 4/ att genomföra programsamarbetet med transparens och kvalité i linje med gällande avtal samt att vårda och utveckla dialogen med samarbetsorganisationer och andra strategiska aktörer. I Sverige: 5/ att öka medvetenheten hos politiska företrädare och svensk allmänhet om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt att de tar ställning för skärpta regelverk för företags ansvar för att garantera de mänskliga rättigheterna. 6/ att öka medvetenheten hos svensk allmänhet om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet. 7/ att uppmärksamma allmänheten och relevanta beslutsfattare på konsekvenser av det globala livsmedelssystemet och fått kunskap om matsuveränitet som alternativ. 8/ att ge fler människor förtroende för föreningens ställningstagande, budskap, arbete samt strategiska och prioriterade verksamhetsval. Interna föreningsmål Föreningens interna arbete ska syfta till: 9/ att öka medlemmars kunskap i föreningens viktigaste frågor; makten över maten, urfolkens rättigheter, urfolks och småbrukares alternativa visioner, klimaträttvisa och hållbara företagsinvesteringar. 10/ att attraherar ett ökat antal medlemmar och att erbjuder nya medlemmar folkbildnings- och opinionsarbete i stabila och utvecklande lokal- och temagrupper. 11/ att öka antal medlemmar som är aktiva i föreningens folkbildnings-, opinions- och insamlingsarbete. 12/ att säkerställa att organisationsstrukturen, verksamhetsplaneringen, rapporteringen och ekonomin i Latinamerikagrupperna är funktionell, hållbar och transparent. 1(12)

2 Verksamhet i Latinamerika I verksamheten i Latinamerika fortsätter föreningen att stödja CONAIE, en ecuadoriansk urfolksorganisation som representerar flertalet olika urfolk från hela landet, Waqib Kej, ett nätverk av urfolksorganisationer i Guatemala samt med CLOC/La Vía Campesina som är ett nätverk som består av 84 organisationer för småbrukare, lantarbetare och jordlösa lantarbetare i Latinamerika. För mer information om dessa samarbeten se vår hemsida. Genom stöd till dessa organisationer vill föreningen öka organisationernas kapacitet att driva politiskt påverkansarbete och på så sätt få till stånd en utveckling på lokal, nationell och internationell nivå där urfolks- och småbrukarrörelsens förslag på alternativa samhällssystem, så som buen vivir och matsuveränitet, påverkar politiska beslut. Viktigt i detta arbete är att förslagen är förankrade inom organisationerna. Genom stöd till organisationernas folkbildningsprocesser, såsom ledarskapsskolor och utbildningar, vill föreningen bidra till att stärka ett demokratiskt och strategiskt ledarskap inom organisationerna där bland annat kvinnor och ungdomar ges utrymme till att utvecklas till ledare med kapacitet att agera som politiska aktörer. Stöd går även till att genomföra exempelvis forum, nätverkande och utbyten där bland annat kvinnor och ungdomar kan diskutera, analysera, visionera och formulera sina viktigaste intressefrågor, som de sedan med en starkare röst kan driva inom sin organisation. Syftet är att öka kvinnor och ungdomars deltagande samt inflytande över interna beslutsprocesser. För att kunna bidra till organisationernas arbete är det viktigt att det finns ett starkt förtroende mellan Latinamerikagrupperna och våra samarbetsorganisationer, samt mellan dessa. Därför lägger vi stor vikt till att skapa förutsättningar för en inkluderande dialog kring verksamheten och stödet och att detta ligger i linje med organisationernas egna strategier och visioner. 1/ att få genomslag för urfolks- och småbrukarrörelsens lagförslag och alternativa visioner. - Antal aktiviteter (lagförslag, policyförslag etc.) som har fått politiskt genomslag, med koppling till strategiskt viktiga frågor för urfolks- och småbrukarrörelsens arbete med systemkritik och alternativa visioner. - Antal samarbeten med andra organisationer/nätverk kring strategiskt viktiga frågor för urfolksoch småbrukarrörelsen. - Antal deltagare i regionala/globala fora där organisationerna har kunnat presentera sin ståndpunkt kring strategiska frågor kopplade till systemkritik och alternativa visioner. Med ekonomiskt stöd från Latinamerikagrupperna genomför de strategiska samarbetsorganisationerna bland annat: 2(12)

3 - Utarbetande av gemensamma strategier för kampanjarbete kring frågor som plurinationell stat, matsuveränitet, våld mot kvinnor, klimaträttvisa, frölagar, familjejordbruk etc. - Framtagande av nationella lagförslag, som ligger i linje med den samhällssyn som småbrukare och urfolk vill få till stånd, som presenteras inför de nationella regeringarna. - för att få FN att anta förslag om en deklaration för småbrukares rättigheter. - Deltagande i nationella och internationella fora för att presentera fall av kränkningar av mänskliga rättigheter, inte minst urfolks rättigheter. - Spridning av t.ex. resultat och lagförslag internt och externt för att få mer gehör för sina krav. - Utvärdering av resultat av det politiska arbetet. - Stöd till utbyten mellan organisationerna för att stärka deras opinions- och påverkansarbete. 2/ att öka antalet ledare (ungdomar, kvinnor och män) i urfolks- och småbrukarrörelsen med stärkt kapacitet att agera politiskt. - Procentuell andel av deltagare (fördelat på män, kvinnor och ungdomar) från ledarskapsskolor/utbildningar (finansierade av Latinamerikagrupperna) som utför och organiserar folkbildnings-, opinions- och påverkansarbete efter utbildning. - Procentuell andel av deltagare från ledarskapsskolor/utbildningar (finansierade av Latinamerikagrupperna) som upplever att de har fått verktyg och kunskap för att kunna agera som politiska aktörer. Med ekonomiskt stöd från Latinamerikagrupperna genomför de strategiska samarbetsorganisationerna bland annat: - Minst 6 ledarskapsutbildningar där minst 200 personer deltar för att sedan vidareförmedla till fler. - Minst 1 agroekologiskolor där minst 30 personer deltar för att sedan vidareförmedla till fler. - Stöd till utbildade ledare i deras efterarbete då de förväntas hålla egna utbildningar samt genomföra andra aktiviteter. - Stöd till utbyte mellan olika ledarskapsutbildningar inom nätverken/ organisationer. - Dokumentation och uppföljning för att se hur många av de som utbildads som fortsätter att vara aktiva inom sina organisationer och/eller är politiskt aktiva inom sin kommun/land etc. - Utvärdering av utbildningarna. 3/ att öka kvinnor och ungdomars deltagande och inflytande inom urfolks- och småbrukarrörelsen. - Procentuell andel kvinnor och ungdomar som deltar i ledande positioner/kommissioner, samt i framtagandet av analyser, visioner och mål för sina organisationer/nätverk. - Procentuell del av budget som går till specifika aktiviteter som främjar ungdomars och kvinnors prioriterade frågor, deltagande och inflytande. 3(12)

4 Med ekonomiskt stöd från Latinamerikagrupperna genomför de strategiska samarbetsorganisationerna bland annat: - Interna möten för att organisera aktiviteter och ta fram arbetsplaner för organisationerna. - Samordningsmöten. -, möten och forum för att skapa större inflytande av kvinnor och ungdomar samt att deras intressefrågor blir en del av organisationens arbete. - Utvärdering av hur mycket ekonomiska resurser som används specifikt till kvinnor respektive ungdomars prioriterade aktiviteter. - Insamling av statistik kring deltagande av olika grupper (kvinnor, ungdomar, män etc.) i ledande positioner/kommissioner. 4/ att genomföra programsamarbetet med transparens och kvalité i linje med gällande avtal samt att vårda och utveckla dialogen med samarbetsorganisationer och andra strategiska aktörer. - Analyser av samhällsförändringar och strategier för att stärka rättigheter och öka kunskapen om alternativa framtidsvisioner. - Andel godkända rapporter och ansökningar till finansiär. - Nöjdhetsindex (hos styrelse, anställda och samarbetsorganisationerna) av samarbetet mellan Latinamerikagrupperna och samarbetsorganisationerna i Latinamerika. - Andel av berörda parter (samarbetsorganisationer och Latinamerikagrupperna) som har en väl fungerande interna styrningen och kontrollen gällande projekt och programverksamhet. - Uppdatering av mallar för program- och projektansökningar med syfte att gör dessa mindre arbetskrävande - Uppdatering av system och rutiner för handläggning och uppföljning av projekt och program utifrån synpunkter i avtalsefterlevnadsrevisonen Utvärderingar av administrativa och resultatbaserade uppföljningssystem inom samarbetsorganisationernas projekthantering, med syfte att göra dessa mer tidseffektiva och transparenta - Utveckla formerna för riskanalyser tillsammans med samarbetsorganisationerna, med särskilt beaktande av korruptionsrisk - Hålla styrelsen uppdaterade kring utvecklingen i Latinamerika rörande våra prioriterade frågor och valda strategiska samarbetsorganisationer - Genomföra organisationsbedömningar på de samarbetsorganisationer där detta än inte är utfört - Se över, samt om möjligt finansiera, samarbetsorganisationernas behov av att utveckla intern styrning och kontrollsystem - Utarbeta ansökan om fortsatt programstöd från Forum Syd för åren Se över samarbetet med urfolksorganisationer i den Andinska regionen (anställda och styrelse). - Fortbildning inom föreningens prioriterade frågor för programverksamheten samt i samarbetsorganisationers arbete och roll (styrelse). - Planerings-, uppföljnings- och utvärderingsmöten med samtliga samarbetsorganisationer utifrån föreningens rutiner samt uppkomna behov - Genomföra baslinjestudier inför kommande programansökan - Se över former för att underlätta utbyte mellan samarbetsorganisationer 4(12)

5 - Fortbildning i programuppföljning av anställda inom programhandläggning - Utvärdering och effektivisering av det administrativa arbetet på kontoret i Quito, Ecuador - Hitta former för att snabbt och enkelt kunna lyfta fallexempel från samarbetsorganisationerna, kopplade till våra prioriterade frågor - Utveckla/utvärdera praktikantverksamheten med syfte att den ska stärka föreningens politiska samarbete med samarbetsorganisationerna - Ta fram fallexempel samt utställningar som kan användas i Sverige (praktikanter). - Genomföra analyser av samhällsförändringar och samarbetsorganisationers strategier för att trygga att stödet går till prioriterad verksamhet Verksamhet i Sverige I Sverige vill föreningen arbeta för att få till stånd regelverk för hållbara svenska investeringar som inte förstör miljö och klimat och som inte bryter mot urfolks och småbrukarnas rättigheter. Därför kommer vi fortsätta att under även detta år att arbeta för att regelverket för AP-fonderna ska förändras, något vi gör inom ramarna för kampanjen Schyssta Pensioner. Inom FN fortsätter förhandlingarna om ett bindande regelverk för företag vilket vi följer. Kampanjen Rättvis vinhandel som fokuserar på Systembolaget fortsätter. Föreningen vill även uppmärksamma urfolkens rättigheter och urfolkens kamp som lett till ett intressant försök till plurinationella konstitutioner i Ecuador och Bolivia, som idag inkluderar urfolkens visioner om buen vivir. Dock kvarstår arbetet med att omsätta konstitutionerna till lagar, regler och samhällsbygge. De processer, idéer och visioner som finns i Latinamerika ser vi som viktiga i en svensk debatt om omställning och alternativa samhällsutveckling. Föreningen vill också tydligare koppla ihop urfolks kamp i Latinamerika med den kamp samer för i Sverige för sina rättigheter. Föreningen ska arbeta med att främja lokala aktiviteter för att attrahera nya medlemmar samt skapa en starkare och mer hållbar förening där fler deltar samt känner att de kan och vill företräda föreningen internt och externt. Föreningen ska utveckla och förankra arbetet med makten över maten internt samt hitta former för att i Sverige kunna diskutera och presentera småbrukares och urfolks alternativa syn på livsmedelssystemet - matsuveränitet. 5/ att öka medvetenheten hos politiska företrädare och svensk allmänhet om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt att de tar ställning för skärpta regelverk för företags ansvar för att garantera de mänskliga rättigheterna. - Antal direkt och indirekt nådda av utåtriktade aktiviteter (föreläsningar, mediala inslag etc.) om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar och behovet av skärpta regelverk för företags ansvar. - Antal riksdagsledamöter och relevanta tjänstemän som nåtts av information och underlag för beslut i frågor rörande konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar och behovet av skärpta regelverk för företags ansvar. - Antal riksdagsledamöter, relevanta tjänstemän samt personer från allmänheten som tagit ställning för skärpta regelverk för företags ansvar. 5(12)

6 - Folkbildande och opinionsbildande aktiviteter om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt om skärpta regelverk för företags ansvar (medlemmar, lokal- och temagrupper samt praktikanter). - Aktivt deltagande i samordning och arbete inom Schyssta Pensioner-kampanjen (styrelse och anställda). - Spridning av Schyssta Pensionerkampanjens budskap och krav (anställda, styrelse och medlemmar). - Utarbeta informationsmaterial kring exempel på AP-fondsinvesteringar (landgrabbing i Brasilien, Cajamarca i Peru, och Syngenta/Monsanto) för att föreningen ska kunna lyfta dessa externt på ett tydligt sätt - Identifiera nya exempel på AP-fondernas investeringar - Se över och vid behov uppdatera/utveckla informationsmaterial som används i kampanjen Rättvis Vinhandel (styrelse). - Spridning av budskap och krav från kampanjen Rättvis vinhandel (anställda, styrelse och medlemmar). - Publicera minst en artikel/månad på latinamerika.nu om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt om behovet av skärpta regelverk för företag - Utarbeta debattartiklar/nyhetsartiklar om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt om skärpta regelverk för företags ansvar (styrelse och anställda). - Försöka få in radio- och TV-inslag i externa medier om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt om skärpta regelverk för företags ansvar - Försöka få till möten med relevanta riksdagsledamöter och/eller tjänstemän om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt i frågor rörande skärpta regelverk för företag (styrelse). - Formulera krav i landgrabbingfrågan (styrelse). - Deltagande i ECCJ-nätverket i Sverige - Tillsammans med FIAN ta fram uttalanden och en arbetsplan för hur föreningen ska arbeta med att utkräva bindande regelverk för företag (styrelse och anställda). - Hålla styrelsen informerade om arbetet inom de nätverk föreningen ingår i för att vid behov kunna hitta nya samarbetsmöjligheter - Ta fram minst ett podradioprogram om konsekvenser i Latinamerika av svenska statliga aktörers handel och investeringar samt i frågor rörande skärpta regelverk för företag - Kartlägga relevanta journalister för frågor rörande svenska investeringar, handel samt företags ansvar - Se över möjligheten att arbeta med journaliststipendier 6/ att öka medvetenheten hos svensk allmänhet om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet. - Antal nådda (medier och allmänhet) av utåtriktade aktiviteter (föreläsningar, mediala inslag etc.) om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet. - Procentuell andel som uppger att de ökat medvetenheten om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet efter deltagande i våra aktiviteter. - Antal individer/organisationer som söker samarbete med vår förening kring urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet. 6(12)

7 - Folkbildande- och opinionsbildande aktiviteter om naturens rättigheter och buen vivir (medlemmar, lokal- och temagrupper samt praktikanter). - Publicera minst en artikel/månad på latinamerika.nu om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet - Utarbeta debattartiklar om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet (styrelse och anställda). - Försöka få in nyhetsinslag i press, radio- och TV i externa medier om urfolks rättigheter och alternativa syn på samhällssystemet - Ta fram informationsmaterial om naturens rättigheter, klimat och buen vivir - Ta fram en fotoutställning om naturens rättigheter och buen vivir (praktikanter). - Genomföra föreläsningsturné om naturens rättigheter och buen vivir (anställda, lokaloch temagrupper). - Genomföra ett seminarium om naturens rättigheter och buen vivir tillsammans med inbjuden gäst från Latinamerika samt se till att denna spelas in för att kunna sprida som internt och externt folkbildningsmaterial - Ta fram minst ett podradioprogram om naturens rättigheter och buen vivir - Stärka samarbetet med samiska organisationer (styrelse, anställda och lokaltemagrupper). - Stärka kopplingen mellan föreningens arbete om naturens rättigheter och buen vivir med frågor och processer som samiska organisationer driver i Sverige (styrelse). 7/ att uppmärksamma allmänheten och relevanta beslutsfattare på konsekvenser av det globala livsmedelssystemet och fått kunskap om matsuveränitet som alternativ. - Antal nådda direkt och indirekt av utåtriktade aktiviteter (föreläsningar, mediala inslag etc.) om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ. - Antal relevanta beslutsfattare som tagit del av informationen från Latinamerikagrupperna om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ. - Procentuell andel som uppger att de ökat medvetenheten om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ efter deltagande i våra aktiviteter. - Antal individer/organisationer som söker samarbete med vår förening kring konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ. - Folkbildande- och opinionsaktiviteter om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ (anställda, medlemmar, lokaloch temagrupper samt praktikanter). - Publicera minst en artikel/månad på latinamerika.nu om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ - Utarbeta debattartiklar om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ (styrelse och anställda). - Försöka få in nyhetsinslag i press, radio- och TV om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ - Ta fram en fotoutställning om makten över maten (praktikanter). - Sprida information till skolor och studentföreningar om makten över maten samt erbjuda möjlighet till föreläsningar - Identifiera relevanta utbildningar på universitetsnivå som föreningen kan etablera kontakt med i frågor rörande makten över maten (anställda och temagruppen Makten över maten). - Identifiera samt sprida information i kommunikationskanaler inom universitetet, 7(12)

8 studentföreningar, studenttidningar, studentradio etc. (anställda och temagruppen Makten över maten). - Stärka samarbetet med relevanta aktörer på lokal samt nationell nivå (styrelse, anställda, lokal- och temagrupper). - Utveckla former för att möjliggöra för fler medlemmar att skriva insändare till nationella och lokala tidningar (styrelse och anställda). - Kartlägga relevanta journalister och beslutsfattare samt förse dessa med information om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ - Stärka samarbetet med FIAN och NordBruk i frågan om mark och landgrabbing (styrelse och anställda). - Ta fram minst två exempel rörande konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ med koppling till föreningens samarbetsorganisationers arbete (anställda och praktikanter). - Skapa förutsättningar för att medlemmar, lokal- och temagrupper samt medlemsorganisationer kan genomföra föreläsningsturnéer med inbjudna gäster från Latinamerika - Delta i arbete med eventuell Swedwatchrapport kopplad till makten över maten (styrelse och anställda). - Arbeta aktivt för att få till möten med relevanta riksdagsledamöter och/eller tjänstemän om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ (styrelse och anställda). - Ta fram minst ett podradioprogram om konsekvenser av det globala livsmedelssystemet samt om matsuveränitet som alternativ - Se över möjligheten att arbeta tillsammans med CIFCA kring effekterna av frihandelsavtal i Centralamerika 8/ att ge fler människor förtroende för föreningens ställningstagande, budskap, arbete samt strategiska och prioriterade verksamhetsval. - Antal följare på sociala medier och prenumeranter på nyhetsbrev. - Antal månadsgivare. - Antal medlemmar. - Synliggöra och tydliggöra föreningens prioriterade frågor, samarbetsorganisationer, samt motiven till dessa på hemsidan - Regelbundet (minst varannan månad) synliggöra resultat av föreningens ekonomiska stöd till samarbetsorganisationerna på hemsidan och genom sociala medier, bland annat genom förändringsberättelser - Säkra att det på hemsidan tydligt framgå hur föreningen arbetar med programverksamhet i Latinamerika samt hur vi följer upp och utvärderar verksamheten - Utvärdera och utveckla användandet av sociala media, nyhetsbrev etc. samt hitta former för att sprida dessa till fler Internt föreningsarbete i Sverige Föreningen har behov av att öka kunskapen internt kring föreningens prioriterade frågor samt att öka antalet medlemmar som tar en aktiv roll i föreningens interna och externa arbete. Därför behöver vi hitta former för att attrahera nya medlemmar samt hur dessa och nuvarande medlemmar, på ett enkelt sätt kan engagera sig i föreningen genom lokal- och temagrupper, eller andra former. 8(12)

9 För att genomföra detta arbete är det viktigt att föreningen har en tydlig rollfördelning samt fungerande internkommunikation mellan anställda, styrelse, medlemmar, lokal- och temagrupper samt medlemsorganisationer. 9/ att öka medlemmars kunskap i föreningens viktigaste frågor; makten över maten, urfolks rättigheter, urfolks och småbrukares alternativa visioner, klimaträttvisa och hållbara företagsinvesteringar. - Antal medlemmar som deltagit i kunskapshöjande aktiviteter om makten över maten, urfolks rättigheter, urfolks och småbrukares alternativa visioner och hållbara företagsinvesteringar. - Andel medlemmar som uppger att de ökat medvetenheten om makten över maten, urfolks rättigheter, urfolks och småbrukares alternativa visioner och hållbara företagsinvesteringar. - Ta fram studiematerial kring urfolks rättigheter och alternativa visioner - Se över samt uppdatera det pedagogiska materialet Makten över maten (anställda tillsammans med temagruppen Makten över maten). - Genomföra minst en studiecirkel om frågor inom ramen för makten över maten (temagruppen makten över maten med stöd av anställda). - Hitta former för att spela in (visuellt) föreläsningar etc. för att använda dessa som fortbildningsmaterial för övriga inom föreningen - Fortbildning av alla anställda om urfolks alternativa visioner och urfolks rättigheter - Genomföra två aktivistträffar med fördjupande pass som rör urfolk och småbrukares alternativa visioner (anställda och styrelsen). - Genomföra minst en föreläsningsturné med gäst från Latinamerika - Genomföra minst en studiecirkel om urfolks alternativa visioner - Producera två nummer av Röster från Latinamerika med information och omvärldsanalyser om våra prioriterade frågor 10/ att attraherar ett ökat antal medlemmar och att erbjuder nya medlemmar folkbildnings- och opinionsarbete i stabila och utvecklande lokal- och temagrupper eller i andra former. - Antal nya medlemmar för året samt totala antalet i föreningen. - Antal lokal- och temagrupper samt medlemsorganisationer inom föreningen. - Antal medlemmar som deltar på föreningens aktiviteter. - Andel av medlemmarna i lokal- och temagrupper som upplever sin grupp som stabil och utvecklande. 9(12)

10 - Arbeta för att involvera fler i föreningens olika aktiviteter (medlemmar, lokal- och temagrupper, styrelse). - Öppna inbjudningar till aktiviteter som genomförs samt alltid fråga nya deltagare om de vill engagera sig i föreningen (lokaloch temagrupper). - Fortbildning av alla anställda kring hur föreningen kan arbeta med att skapa former för engagemang - Erbjuda stöd/bollplank till praktikanter, medlemmar, lokal- och temagrupper vid anordnandet av utåtriktade och folkbildande aktiviteter på lokal nivå - Publicera minst åtta nyhetsbrev med information om våra prioriterade frågor, aktiviteter etc. till föreningsaktiva och övriga intressenter - Minst en av de två aktivistträffarna riktar sig till nya medlemmar (styrelse). - Försöka få praktikanter att vilja bli medlemmar - Genomföra två värvningsveckor under året (medlemmar, styrelse, lokal- och temagrupper med stöd av anställda). - Utvärdera och utveckla föreningens aktivistsida med fokus på deltagande och engagemang - Ge fler inom föreningen kunskap om möjligheterna att söka ekonomiskt stöd från föreningen för aktiviteter - Skapa former för att fler tidigare volontärer, latinamerikanska föreningar och personer som identifierar sig som latinamerikaner vill engagera sig i föreningen som medlemmar/medlemsorganisationer (anställda och styrelse). - Se över möjligheten att skapa former för digital aktivism - Synliggöra föreningens aktivister/lokala grupper på sociala medier minst en gång i månaden - Involvera fler medlemmar i utformandet av innehållet på sociala medier - Uppmuntra medlemmar att skriva motioner till föreningens årsmöte (styrelse). - Öka medlemsdeltagandet inför och under föreningens årsmöte (styrelse). - Få fler av föreningens medlemsorganisationer aktivt delta i föreningens olika aktiviteter (anställda och styrelse). - Se över behovet av nytt profilmaterial samt ta fram detta 11/ att ökat antal medlemmar som är aktiva i föreningens folkbildnings-, opinions- och insamlingsarbete. - Antal medlemmar, lokal- och temagrupper och medlemsorganisationer som har bedrivit folkbildande, kommunikations-, opinions- och insamlingsarbete. - Antal medlemmar, lokal- och temagrupper samt medlemsorganisationer som genomfört och/eller deltagit i föreningens opinions- och påverkansarbete. - Andel medlemmar som ger ekonomiskt stöd till föreningen utöver medlemsavgift. - Uppmärksamma fler medlemmar på aktivistfonden samt vid behov stödja lokaloch temagrupper samt medlemsorganisationer i ansökan från fonden - Uppmärksamma fler medlemmar på föreningens olika system (exempelvis insändarnätverk) för opinions- och påverkansarbete 10(12)

11 - Uppmärksamma och involvera fler medlemmar i föreningens aktivistsidor (aktiv.latinamerikagrupperna.se) - Utforma förslag på hur medlemmar kan bedriva lokalt kommunikationsarbete (anställda och styrelse). - Genomföra minst en informatörsutbildning för lokal- och temagrupper, medlemmar och medlemsorganisationer - Ta fram handledningsmaterial till lokala grupper så att de kan hålla i egna informatörsutbildningar/studiecirklar - Involvera föreningens praktikantverksamhet i det externa kommunikationsarbetet - Utveckla former för att mäta olika typer av engagemang/aktivt deltagande i opinionsoch påverkansarbetet - Säkra att det finns lättillgängligt material på hemsidan kring de frågor föreningen arbetar med (anställda i samordning med t.ex. temagrupper). - Utvärdera och se över formerna för julkampanj - Ta fram en julkampanj med tydlig koppling till insamling och se till att den kommuniceras ut - Aktivt delta i och sprida julkampanjen (styrelse, medlemmar, lokal- och temagrupper samt medlemsorganisationer) - Se över möjligheten att genomföra en insamlingskampanj utöver julkampanjen (anställda och styrelse). - Utvärdera hur samarbetet med medlemsorganisationer kan utvecklas 12/ att säkerställa att Latinamerikagruppernas organisationsstruktur, verksamhetsplanering, rapportering och ekonomin är funktionell, hållbar och transparent. - Antal större (> kr) bidragsgivare (både givare och finansiärer). - Andel av insamlade medel som bedöms vara stabila (återkommande) över tid. - Andel insamlade medel i förhållande till behovet av egeninsats. - Andel av lokal- och temagrupper, medlemsorganisationer, styrelseledamöter samt anställda som anser att vi har en fungerande organisationsstruktur inklusive beslutsprocesser och internkommunikation, samt god arbetsgemenskap/miljö. - Andel styrelsemedlemmar, anställda och medlemmar som anser att planering, uppföljning och utvärdering av verksamheten är transparent och ökar föreningens gemensamma lärande. - Utveckla de administrativa rutinerna och utvärdera kostnader knutna till administration - Genomförande av arbetsmiljöenkät - Utveckla rutiner för arbetsmiljöarbete - Genomföra minst två tillfällen för uppföljning, utvärdering och riskanalys kopplade till denna verksamhetsplan (styrelse och anställda). - Ansöka till konsumentverket och kulturrådet samt se över möjligheten att skriva fler ansökningar - Se över möjligheter samt om möjligt att ansöka till svenska ambassaderna i Bolivia och Guatemala för programverksamhet - Rapportera och ansöka för föreningens informationsarbete samt praktikantverksamhet från Forum Syd - Genomföra en översyn och uppdatering av föreningens hemsida samt skapa rutiner för 11(12)

12 hur hemsidan regelbundet ska hållas uppdaterad - Genomföra styrelseutbildning för samtliga nya styrelseledamöter (styrelse). - Fortbildning av alla anställda i ekonomiplanering och uppföljning - Fortbildning av alla anställda som arbetar med rapportering av projekt i resultat, uppföljning och redovisning - Uppdatera föreningens ekonomiska femårsprognos (anställda och styrelse). - Upprätthålla en kontinuerlig kontakt med våra folkrörelsepartner - Arbeta för att öka antalet folkrörelsepartner (styrelse). - Utvärdera medlemsregistret och uppdatera vid funktioner efter behov - Utvärdera gåvoshopen samt utveckla den efter behov - Upparbeta rutiner för medarbetarsamtal samt att ansvarig chef ska genomföra dessa med samtliga anställda - Utvärdera och se över föreningens intranät och vid behov strukturera om denna - Fortbildning av alla anställda i användandet av föreningens intranät - Ta fram en antikorruptionspolicy (anställda och styrelse). - Se över styrelsens rutiner för styrelsearbete och förändra vid behov (styrelse). - Utarbeta tydligare rutiner för internkommunikation inom tjänsteorganisationen - Presentera mål och indikatorer för verksamhetsplan 2017 på årsmötet 2016 (styrelse). - Utvärdering kring organisation och internkommunikation med samtliga lokala grupper samt medlemsorganisationer - Uppdatera information på hemsidan om vad samtliga anställda arbetar med samt till vem en vänder sig till i olika frågor - Påbörja planeringen av föreningens 50- årsfirande 2017 (styrelse). - Ta fram Verksamhetsberättelse och Årsredovisning 2015 samt delar av denna på spanska - Ta fram FRII-rapport (granskas av revisor samt Effektrapport) 12(12)

Stockholm Verksamhetsplan 2017

Stockholm Verksamhetsplan 2017 Stockholm 20170420 Verksamhetsplan 2017 Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se Verksamhetsplanen syftar till att ge en god bild av Latinamerikagruppernas

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Stockholm 20180322 Verksamhetsplan 2018 [Logga] Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@ latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se Verksamhetsplanen grundar sig i den strategiska långtidsplanen

Läs mer

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm

Effektrapport Rapportering enligt FRII. Stockholm Stockholm 20180603 Effektrapport 2017 Rapportering enligt FRII Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1 grupperna är medlem i Frivilligorganisationernas

Läs mer

Latinamerikagruppernas Verksamhetsplan 2015

Latinamerikagruppernas Verksamhetsplan 2015 Latinamerikagruppernas Verksamhetsplan 2015 Inledning Verksamhetsplanen syftar till att ge en god bild av Latinamerikagruppernas prioriteringar och planerad verksamhet i Latinamerika och i Sverige för

Läs mer

Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna

Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna Effektrapport 2014 Latinamerikagrupperna Latinamerikagrupperna är medlem av Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. Som medlem förbinder sig Latinamerikagrupperna att följa FRIIs kvalitetskod vilken

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Årsredovisning 2010. Latinamerikagrupperna

Årsredovisning 2010. Latinamerikagrupperna Årsredovisning 2010 Latinamerikagrupperna Org. Nr 802004-5681 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 5 Balansräkning 6 Redovisnings- och värderingsprinciper 7 Noter 8 Styrelsens underskrifter

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 FIAN Sverige

Verksamhetsplan 2018 FIAN Sverige Verksamhetsplan 2018 FIAN Sverige Om FIAN FIAN Sverige är den svenska sektionen av den internationella människorättsorganisationen FIAN (FoodFirst Information & Action Network). FIAN grundades 1986 i Heidelberg

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Om FIAN FIAN Sverige är den svenska sektionen av den internationella människorättsorganisationen FIAN (FoodFirst Information & Action Network). FIAN grundades 1986 i Heidelberg

Läs mer

En kraft för förändring

En kraft för förändring En kraft för förändring Varför finns det fortfarande människor som går hungriga? Det finns tillräckligt med odlingsbar jord i världen för att utrota hungern och tillräckligt med resurser för att uppfylla

Läs mer

Föreläsningspaket 2013-2014

Föreläsningspaket 2013-2014 Föreläsningspaket 2013-2014 Makten över maten I Sverige står maten idag för 25 procent av växthusgaserna, från produktion och transport tills den hamnar på tallriken eller i soporna. Olika livsmedel ger

Läs mer

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för Neurologiskt Handikappades Riksförbund enligt FS beslut den 31 maj 2008 Innehåll Förord s 3 Kommunikationsarbetet s 4 Övergripande riktlinjer för intern och

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Latinamerikagruppernas strategiska långtidsplan för åren 2014-2018

Latinamerikagruppernas strategiska långtidsplan för åren 2014-2018 Latinamerikagruppernas strategiska långtidsplan för åren 2014-2018 Strategisk långtidsplan 2014-2018, Antagen på årsmötet 2013 1 Innehåll Inledning... 3 Latinamerikagrupperna år 2018... 3 Omvärldsanalys...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 www.latinamerikagrupperna.se Varför behövs vi? Vi arbetar för en rättvis och hållbar värld Latinamerika fortsätter att vara världens mest ojämlika region. Med djupa klyftor mellan

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014

Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Förslag till verksamhetsplan för Klimataktion Stockholm 2014 Klimataktion Stockholms verksamhet utgår från riksorganisationen Klimataktions plattform, stadgar och beslut fattade av dess årsmöte. Verksamhetsplanen

Läs mer

FIAN Sveriges Verksamhetsplan 2017

FIAN Sveriges Verksamhetsplan 2017 FIAN Sveriges Verksamhetsplan 2017 Om FIAN FIAN Sverige är den svenska sektionen av den internationella människorättsorganisationen FIAN (Food First Information & Action Network). FIAN grundades 1986 i

Läs mer

Strategisk långtidsplan

Strategisk långtidsplan Stockholm 20180422 Strategisk långtidsplan För åren 2019-2023 Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se Innehåll Vilka vi är... 2 Vår historia... 2

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Bris strategi

Bris strategi Bris strategi 2013-2016 1 Bris löfte till barn All verksamhet inom Bris utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen): Bris är en barnrättsorganisation där alla arbetar för att stärka

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem

Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Riktlinjer för intern kontroll och styrning stödmedlem Antagna av Giva Sveriges årsmöte och lanserade 2007 Uppdaterade maj 2019 Innehållsförteckning Uppdelning och exempel på dokument... 3 Definitioner...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Stockholm Delegations- och arbetsordning

Stockholm Delegations- och arbetsordning Stockholm 20180603 Delegations- och arbetsordning Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1. GENERELLA PRINCIPER FÖR DELEGERING OCH BESLUTSFATTANDE

Läs mer

Global kamp för rättvisa!

Global kamp för rättvisa! Global kamp för rättvisa! Omslagsbild: Eloisa Castro Solano, ordförande för kvinnokooperativet Gloria Quintanilla i byn Santa Julia, Nicaragua. Foto: Daga Simonsson Innehåll Bli medlem i Latinamerikagrupperna!

Läs mer

Fairtrade Sveriges övergripande mål (gemensamma med Fairtrade Sverige AB) för 2020 är:

Fairtrade Sveriges övergripande mål (gemensamma med Fairtrade Sverige AB) för 2020 är: FRII 2018 Namn: Föreningen för Fairtrade Organisationsnummer: 802402-5143 Juridisk form: Ideell föreningen Vad vill vår organisation uppnå? Föreningen för Fairtrade Sverige, är en ideell förening med syfte

Läs mer

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Om visionsdokumentet Syftet med visionsdokumentet är att vara en långsiktig verksamhetsplan som täcker föreningens viktigaste verksamhetsområden men samtidigt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016

Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 Förslag på verksamhetsplan 2015-2016 I. Fundament Verksamhetsplanen är det uppdrag som valårsstämman ger förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsens uppdrag är att, efter bästa förmåga uppfylla den inriktning

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015 Hörselskadades förening i Stockholm Verksamhetsplan & budget för år 2015 2 (7) Förord Hörselskadades förening i Stockholm har många stora utmaningar framför sig. Den viktigaste just nu är att nå ut till

Läs mer

Kommunikationsplan 13/14

Kommunikationsplan 13/14 Kommunikationsplan 13/14 Chalmers Studentkår är dess medlemmar. I enlighet med Chalmers Studentkårs verksamhetsidé innefattar Chalmers Studentkårs kärnverksamhet med utbildningsfrågor, sociala frågor och

Läs mer

Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1

Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1 Ågrenska Vänskapsförening 2016 Frii-kodrapport Nivå 1 Punkterna om högsta tjänsteman (C3-C6) utgår då ÅVF ej har någon. Syftet med följande krav är att säkerställa att organisationen är transparent med

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Årsredovisning. Latinamerikagrupperna

Årsredovisning. Latinamerikagrupperna Årsredovisning 2009 Latinamerikagrupperna Org. Nr 802004-5681 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 5 Balansräkning 6 Redovisnings- och värderingsprinciper 7 Noter 8 Styrelsens underskrifter

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Hej! Latinamerikagrupperna

Hej! Latinamerikagrupperna B Detta kuvert ar viktigare an det andra du brukar få Hej! Vet du att mycket information om dina framtida pensionspengar inte står med i det där andra orange kuvertet? Information som är viktig. Som att

Läs mer

Appendix till Friends årsrapport effektrapport och årsredovisning 2013

Appendix till Friends årsrapport effektrapport och årsredovisning 2013 FRII:s Kvalitetskod Appendix till Friends årsrapport effektrapport och årsredovisning 2013 Stiftelsen Friends arbetar för ett samhälle där barn och unga kan växa upp i trygghet och jämlikhet. En viktig

Läs mer

INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD

INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD Inledning Syftet med Giva Sveriges Kvalitetskod är att skapa ett ramverk för etisk, transparent och professionell insamling av gåvor och bidrag. Kvalitetskoden

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Kodrapport för Mind 2015

Kodrapport för Mind 2015 1 (6) Kodrapport för Mind 2015 Mind får härmed avlämna kodrapport för 2014 enligt riktlinjerna för FRIIs kvalitetskod (antagna av FRIIs årsmöte 22 maj 2013). Kodrapporten är granskad och godkänd av föreningens

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD

INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD INTRODUKTION TILL GIVA SVERIGE:S KVALITETSKOD Inledning Syftet med Giva Sveriges Kvalitetskod är att skapa ett ramverk för etisk, transparent och professionell insamling av gåvor och bidrag. Kvalitetskoden

Läs mer

ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER VERKSAMHETSPLAN 2019

ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER VERKSAMHETSPLAN 2019 ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER VERKSAMHETSPLAN 2019 ÖREBRO RÄTTIGHETSCENTER MOT DISKRIMINERING Slottsgatan 13 A, 703 61 Örebro Innehåll 1 OM OSS... 3 1.1 Vision... 3 1.2 Mål... 3 1.2.1 Ökad kunskap till fler...

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor Medlemsavgifter Förslag till avgifter 2016 Styrelsen föreslår stämman att fastställa de anslutna hembygdsföreningarnas medlemsavgifter till SHF till 13 kronor per medlem i de till de regionala hembygdsförbunden

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015. Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Internationella Juristkommissionen, svenska avdelningen Innehåll FÖRORD... 2 ÖVERGRIPANDE OCH LÅNGSIKTIGA UPPDRAG... 3 MÅLGRUPPER... 4 VERKSAMHET I SVERIGE... 5 ARBETET I ARBETSGRUPPERNA...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013

STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 STRATEGISK MÅLBILD Beslutad vid årsstämman 1 2 juni 2013 INLEDNING Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete, vars syfte har varit att bygga en tydlig och klar målbild

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua Uppdragsbeskrivning Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua 2006-2010 1. Bakgrund 2. Syftet med utvärderingen 3. Mål 4. Frågeställningar 5. Metod och tidsplan 6. Rapportering 1. Bakgrund Forum

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Stockholm Stadgar. Org. nr Tegelviksgatan 40, Stockholm

Stockholm Stadgar. Org. nr Tegelviksgatan 40, Stockholm Stockholm 20160514 Stadgar Org. nr. 802004-5681 Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1. SYFTE Latinamerikagrupperna är en solidaritetsförening

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd SEKs vision är en värld präglad av fred, rättvisa och respekt för skapelsen där alla människor har möjlighet att bidra till och bruka sina gåvor i samhälle

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 1 Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Summering...1 Huvudspåren...1 Internt arbete...2 Politiskt programarbete...3 Aktivism och medlemsvård!...3

Läs mer

Minds effektrapport 2018

Minds effektrapport 2018 Minds effektrapport 2018 Mind är en ideell förening och har organisationsnummer 802002-7291. 1. Vad vill Mind uppnå? Minds övergripande mål för verksamheten är en förbättrad psykisk hälsa hos befolkningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Föreningens ändamål Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering har som mål att verka för de mänskliga rättigheterna samt ett samhälle präglat av mångfald och respekt för människors

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

IOGT-NTO är en stark folkrörelse

IOGT-NTO är en stark folkrörelse Arbetsplan 2012 IOGT-NTO Kalmar län Utvecklingsplanen utgår från IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010-2015, som antogs vid kongressen 2009. IOGT-NTO Kalmar län har valt att prioritera några av punkterna

Läs mer

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1 PROPOSITION #1 Kompletterande förslag - Motion #1 Ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i värdegrunden Motivering motion #1: Denna motion föreslår att ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Fastställd av förvaltningschef 2011-05-25 1 INNEHÅLL Bakgrund 3 Strategiska frågor för högskolan 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Aktiviteter 6 2 Högskolans förvaltning Bakgrund

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting HR, Service & Kommunikation HR- och kommunikationsdirektör Christina Hallberg 2017-11-23 ÄRENDE 12 Bilaga 1 YTTRANDE 1(2) Diarienummer 2017-10-26 LOC 1710-0978 LS 2016-0567 Informationssäkerhetsklass Öppen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019

Verksamhetsplan 2018/2019 UN Women nationell kommitté Sveriges Verksamhetsplan 2018/2019 UN Women nationell kommitté Sverige Hammarby Allé 93 120 63 Stockholm Telefon: 08-34 61 04 www.unwomen.se www.facebook.com/unwomensverige

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE 2016-10-29 1 Fokusområden 1. Verka för att vara en ekonomiskt och organisatoriskt stabil organisation a. Skapa rutiner

Läs mer

Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument

Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument Chalmers Studentkårs Visions- och uppdragsdokument Visionen beskriver vad studentkåren strävar mot. Uppdragen beskriver de ständigt aktuella åtaganden som kåren skall arbeta med. De mäts på årsbasis genom

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

SÁMIRÁĐĐI SAMERÅDET SAAMELAISNEUVOSTO THE SAAMI COUNCIL СΟЮЗ СААМΟВ SámiRađđi ruota juogos/ Samerådets svenska sektion C/o Åsa Larsson Blind Box 137 980 14 Övre Soppero VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt?

Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Vad behövs för att stärka folkrörelserna och varför är det viktigt? Folkrörelserna behövs för att utveckla demokratin, påverka samhällsutvecklingen och fånga upp engagemang. Där har vi i Sverige en lång

Läs mer

Inledning 3 Latinamerikagrupperna 4 Va ra strategier 5 Latinamerika 6. Likabera ttigade kvinnor och unga politiska beslut

Inledning 3 Latinamerikagrupperna 4 Va ra strategier 5 Latinamerika 6. Likabera ttigade kvinnor och unga politiska beslut INNEHÅLL Inledning 3 Latinamerikagrupperna 4 Va ra strategier 5 Latinamerika 6 Likabera ttigade kvinnor och unga 7 Starka folkro relser pa verkar 8-9 politiska beslut Sverige/Europa - Latinamerika 10 Sverige

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi ANTAGEN PÅ ÅRSMÖTE 2014-10-12 Författare: Karin Nordh, föreningsadministratör Karolina Nord, styrelseledamot. 1 Innehåll Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi...

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2019

Verksamhetsplan med budget 2019 Folkbildningens gemensamma intresseorganisation Verksamhetsplan med budget 2019 Antagen av ÖLBF:s styrelse 2018-12-07 Verksamheten 2019 Inledning Örebro läns bildningsförbund (ÖLBF) är folkbildningens

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer