Ecolator 5 Ecolator 10 Ecolator Max

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ecolator 5 Ecolator 10 Ecolator Max"

Transkript

1 DET ENKLASTE SÄTTET ATT SKAFFA ETT AVLOPPSYSTEM Ecolator 5 Ecolator 10 Ecolator Max

2 AVALON NORDIC Avalon Nordic Ab är ett finländskt expertföretag specialiserat på reningssystem för avloppsvatten. Tillsammans med er dimensionerar vi det för fastigheten mest lämpade reningssystemet för avloppsvattnet - baserat på rening i markbädd eller satsvis rening. BEKYMMERSFRITT Våra produkter är utvecklade i Finland och är bland de mest avancerade i branschen. De har testats av opartiska testinstitut enligt gällande normer och direktiv och alla produkter är CE-märkta. Våra egna experter demonstrerar sin yrkeskunskap när de genomför periodiskt underhåll på produkterna, vilket också gör att tillgången till reservdelar garanteras. Ett årsservicepaket eller underhållspaket ger reningsverkets ägare trygghet och bekymmersfrihet, och avtalet ger våra kunder betydande rabatter vid köp av reservdelar och kemikalier. ECOLATOR-reningsverken arbetar med en högklassig teknik med satsvis rening. KOSTNADSFRI KARTLÄGGNING AV AVLOPPSVATTNET Vi genomför en kartläggning av dina behov genom ett kostnadsfritt hembesök, ett tryggt sätt att i samarbete med vår expert utreda vilken lösning som passar bäst för just er. Slutresultatet är ett förslag med kostnadsbedömning och utan någon bindning från er sida. Tidsåtgången för detta är i typfallet ca 1 2 timmar.

3 varför Avalon nordic? 1 testade, CE-märkta produkter Alla våra produkter är testade och CEmärkta. De uppfyller alla krav i lagar och direktiv. Finlands Miljöcentral (SYKE) har testat minireningsverket ECOLATOR med toppresultat. Tankarna i systemen är hållfasthetstestade topprodukter. 2DIREKT FRÅN TILLVERKAREN Via oss får du ekologiska och funktionella produkter direkt från tillverkaren utan mellanhänder. Därigenom garanterar vi dig högklassiga produkter till konkurrenskraftigt pris och en yrkeskunnig underhållsservice. 4Unik underhållsservice Våra experter utför med yrkeskunskap service på era produkter överallt i Finland. Hos oss är originaldelar och arbete garantiprodukter. Som avtalskund får du alltid betydande rabatter vid inköp av reservdelar och kemikalier. 5ROBUST SAKKUNSKAP Resultatet av en kontinuerlig och högklassig produktutveckling är tusentals installerade system och tusentals nöjda kunder. Vår personal har långvarig branscherfarenhet inom utveckling, tillverkning och installation av produkterna. 3 6 KOMPLETT NYCKELFÄRDIG TJÄNST Nyckelfärdig-tjänsten är ett bekymmersfritt sätt att skaffa sig ett avloppsvattensystem. Tjänsten täcker hela projektet, från kartläggning av behovet till installation av produkten. Även underhållsservice under drifttiden och en utökad garanti ingår. Enkelt och tryggt. TRYGG OCH TILLFÖRLITLIG PARTNER Avalon Nordic Ab är ett finländskt bolag som erbjuder kunden en produktlösning som överensstämmer med behovet. En totalservice i kombination med underhållsservice ger trygghet i avloppsvattenprojektet. GÖR ETT BEKYMMERSFRITT VAL REDAN IDAG!

4 BEKYMMERSFRI, NYCKELFÄRDIG En komplett Nyckelfärdig-leverans är vår mest omfattande leveranshelhet. Ett tryggt och bekymmersfritt sätt att skaffa ett reningssystem för avloppsvattnet. Ett avtal en ansvarstagare direkt från tillverkaren förmånlig finansering Nu kan du tidigarelägga anskaffningen av ett avloppsvattensystem och om du vill kan du betala i mindre månadsbelopp. Dessutom kan du dra nytta av ett hushållsavdrag upp till /person, som dras av direkt i deklarationen. Dessutom får man vid ett renoveringsobjekt dra av räntorna för finansieringen på samma sätt som för ett bostadslån, när det är frågan om en grundläggande förbättring av ditt hem.

5 LEVERANS SÅ HÄR FUNGERAR NYCKELFÄRDIG-TJÄNSTEN 1. Vi gör en kostnadsfri kartläggning av vilket avloppsvattensystem som är det lämpligaste för er fastighet och lämnar en kostnadsbedömning utan att ni binder er till någonting. 2. När ni bestämmer er för anskaffning av ett ECOLATOR minireningsverk eller Avalon BIO markreningsverk upprättar vi tillsammans med er ett avtal och bekräftar tidpunkten för installation. 3. Vi har förhandlat fram en förmånlig finansiering åt er och om ni så önskar kan ni betala hela anskaffningen i lämpliga månadsrater. 4. Vi utarbetar en avloppsvattenplan och skaffar ett åtgärdstillstånd åt er från de lokala myndigheterna. 5. Vi levererar produkterna till fastigheten direkt från fabriken. 6. Vår Avalon Nordic-montör tar kontakt med er och ni kommer överens om den exakta installationstidpunkten. 7. Vi levererar allt för installationen nödvändigt material, tillbehör och jordlager till fastigheten. Ja allt! 8. Avalon Nordic-montörerna genomför installationen av avloppsvattensystemet, som ett garantiarbete från början till slut. 9. Avalon Nordic-montören gör reningsverket driftklart och instruerar ägaren i anläggningens skötsel. 10. Vi tar hand om slutbesiktningen av installationsobjektet. 11. Vi levererar alla nödvändiga dokument och bruksanvisningar prydligt insatta i en pärm. beställ nu EN kostnadsfri kartläggning av avloppsvattnet Tel eller Vår kundtjänst skickar en officiell specifikation, som ni kan använda för att utnyttja hushållsavdraget i deklarationen. År 2014 är hushållsavdraget maximalt /person. 13. Vår egen service finns tillgänglig för er året runt överallt i Finland. Om ni skaffar ett underhållspaket tar vår serviceman kontakt med er en gång om året, gör ett besök för att ge reningsverket en fullständig underhållsservice och fyller på kemikalier.

6 LÄTT ATT PLACERA PÅ TOMTEN Minireningsverket ECOLATOR passar utmärkt både för nybyggen och renoveringsobjekt. Det är avsett för rening av allt avloppsvatten från bostäder. ecolator ÄR LÄTT ATT PLACERA PÅ TOMTEN Utrymmesbehovet för ECOLATOR -minireningsverket är litet och det lämpar sig för användning i mycket varierande fastighetsförhållanden. Reningsverkets unika konstruktion tillåter en friare placering på tomten och höjdläget är inte längre något problem. Pumpbrunnen på inloppssidan kan placeras utgående från avloppet som kommer från fastigheten och det gör att avlopp på synnerligen stora djup kan anslutas till reningsverket. Det renade tömningsvattnet kan ledas direkt till ett utloppsdike, till efterfiltrering eller vid behov också till högre liggande terräng. UTFORSKAD OCH TESTAD TEKNIK FÖR SATSVIS RENING I ECOLATOR -minireningsverket utnyttjas en teknik för satsvis rening som har konstaterats fungera bra. ECOLATOR renar allt avloppsvatten från fastigheten genom en naturvänlig biologiskkemisk process, som Finlands ledande experter inom branschen har varit med om att utveckla. Tack vare sin enastående reningsteknik har ECOLATOR genomgått alla tester med utmärkta resultat och uppfyller avloppsvattendirektivets reningskrav. ECOLATOR är en CEmärkt kvalitetsprodukt. ECOLATOR MINIRENINGSVERK PÅ LÄTT TOMT När avloppet befinner sig på normalt djup under markytan, kan ECOLATOR minireningsverket placeras på samma höjd som husets avlopp och reningsverket byggs ovanför grundvattennivån. Tack vare ett tillräckligt lager med isolering fryser inte reningsverket och fungerar klanderfritt året runt. ECOLATOR MINIRENINGSVERK PÅ KRÄVANDE TOMTER Tack vare lösningen med en separat pumpbrunn kan ECOLATOR minireningsverket byggas på nästan vilken tomt som helst, även vid mycket krävande terrängförhållanden. Om husets avlopp är relativt djupt placerat, kan avloppsvattnet lyftas upp till den över grundvattennivån installerade reaktordelen. Anslutningsdjupet för det från fastigheten kommande avloppet kan vara upp till 2,3 meter mätt från avloppsröret till markytan. Genom trycktömning kan det renade vattnet även tömmas i högre liggande terräng.

7 Ecolator-produktfamiljen Ecolator 5 För nya och gamla fastigheter 1-5 personers alla avloppsvatten För alla slag av tomter Inloppets pumpbrunn förenklar monteringen i varierande terrängförhållanden Avloppsanslutningen kan vara på t.o.m. 2,3 meters djup. Utloppspumpen möjliggör tömning i högre liggande terräng Ecolator 10 För nya och gamla fastigheter 5-10 personers alla avloppsvatten För alla slag av tomter Inloppets pumpbrunn förenklar monteringen i varierande terrängförhållanden Avloppsanslutningen kan vara på t.o.m. 2,3 meters djup Utloppspumpen möjliggör tömning i högre liggande terräng Ecolator MAX För avloppsvatten på mjölkgårdar, stora bostadsbyggnader och gemensamma hushåll Rengör effektivt också krävande avloppsvatten t.ex. från barkerier, mjölkgårdar och foderkök Lämplig för stora fastigheter och alla slag av tomter Inloppets pumpbrunn förenklar monteringen i varierande terrängförhållanden Avloppsanslutningen kan vara på t.o.m. 2,3 meters djup Utloppspumpen möjliggör tömning i högre liggande terräng För fritidsbostäder För småhus Mjölkgårdar För stora objekt

8 avancerad teknik Datastyrd process Högklassiga testade komponenter Liten energiförbrukning Tyst Inga luktolägenheter Alla underhållsåtgärder kan utföras från marknivå Inloppets pumpbrunn förenklar monteringen i varierande terrängförhållanden Konstruktion som varken fräts eller korroderar Patenterat lock Stor (90 l) integrerad kemikaliebehållare Kontrollerad kemikalieinmatning, vilket i alla situationer garanterar rätt mängd kemikalier i förhållande till mängden avlopps - vatten som ska behandlas Täta behållare Utloppspumpen möjliggör utlopp också i stigande terräng Den unika reningsmetoden som har utvecklats för Ecolator garanterar överlägset reningsresultat Tack vare den effektiva processen bildas det lite slam och sedimentet behöver tömmas endast 1-2 gånger om året Effektiv avlägsning av kväve och fosfor uppfyller lagens krav Jordankaren fixerar behållaren En rätt dimensionerad process, som garanterar ett klanderfritt reningsresultat av jämn kvalitet Rätt formgivning av reaktorn garanterar goda sedimenteringsegenskaper Det effektiva avlägsnandet av organiskt material uppfyller lagens krav

9 PÅLITLIG RENINGSPROCESS 1. FYLLNINGsFASEN Fastighetens avloppsvatten leds först till ECOLATOR:ns pumpbrunn. Därifrån pumpar ECOLATOR:n avloppsvattnet vidare till den egentliga reaktordelen i noggrant inställda satser. FÖRDELAR Noggrant kontrollerad reningsprocess Varje reningssats får korrekt kontrollerad behandling Ingen förbiledning av orenat avloppsvatten Separat pumpbrunn möjliggör installation också under svåra förhållanden (inkommande avlopp kan ligga på ända ned till 2,3 meters djup) pump- BRUNN reaktor 2. LUFTNING OCH KEMIKALIEDOSERING Fällningskemikalien för fosfor doseras av ECOLATOR:n, samtidigt som den genom luftningen accelererar kväveavgången och bakterieverksamheten som "äter" det fasta organiska materialet. FÖRDELAR Noggrann process som fungerar effektivt Alltid rätt kemikaliedosering Den för ECOLATOR:n utvecklade reningsmetoden garanterar utmärkta reningsresultat En effektiv process som lämnar mindre överskottsslam kemikalie LUFTNING 3. sedimenteringsfasen Reaktorn har en klarningssfas då utfälld fosfor och fasta partiklar sjunker till botten. Kvarvarande kväve förångas. Pumpbrunnen kan ta emot nytt avloppsvatten under hela processen. FÖRDELAR Fasta partiklar och utfälld fosfor sjunker till tankens botten Det renade vattnet skiktas i reaktorns övre del Inga luktolägenheter SEDIMENTERING 4. UTLOPP AV RENAT VATTEN Det renade vattnet pumpas tillbaka till naturen. FÖRDELAR Det renade vattnet är som sådant ofarligt för naturen Tömning också till högre liggande terräng Större möjligheter att välja utloppsplats Utloppet kan också ledas till efterfiltrering eller infiltration om lokala förhållanden så kräver

10 avalon nordic ÄR LYSAND 7/10 ECOLATOR 5 minireningsverk är Finlands populäraste reningsverk.enligt undersökningen om reningsverk som Taloustutkimus Oy genomförde (3/2010) valde sju av tio hushåll Ecolator satsreningsverk vid förnyelsen av sina avloppsvattensystem.! Finlands Miljöcentral (SYKE) har testat ECOLATOR minireningsverk och samtliga har godkänts vid de krävande CE-testerna. ECOLATOR:ns reningsprocess är resultatet av finländskt utvecklingsarbete och tack vare sin unika naturvänliga biologisk-kemiska process fick ECOLATOR minireningsverk toppresultat i SYKE:s krävande tester. Officiellt testat och CEmärkt. 97% Mängden organiska ämnen (BOD7) minskar med hela 97%** Avloppsvattendirektivets krav är 80% (* 90% i områden med strängare kravnivåer) (** Testad organisk belastning BOD7 0,16 kg/dygn) 87% 69% Reningsprocenten för fosfor (P) är dryga 87% Avloppsvattendirektivets krav är 70% (*85 % i områden med strängare kravnivåer) Reningsprocenten för kväve (N) är enorma 69% Avloppsvattendirektivets krav är 30% (*40 % i områden med strängare kravnivåer)

11 E JA! Sakkunnig service 9 Kunder som har skaffat ECOLATOR minireningsverk är mycket nöjda med reningsverkets funktion och särskilt nöjda med installations- och servicetjänsterna, som de har gett betyget 9 (Taloustutkimus Oy 4/2010). En komplett Nyckelfärdig-leverans lönar sig. Topprodukt Bekymmersfri Nyckelfärdig-leverans Avalon Nordics service fungerar precis som den ska. För vår familj är det viktigt att veta, att bekanta människor som kan sin sak finns i andra änden för att ta hand om sakerna och vi kan lita på att allt fungerar så smidigt som möjligt. Årsservicen ger också trygghet till ägandet. - Juha Lapinkangas Vi valde ECOLATOR som vår lösning eftersom produkten lämpade sig bäst för vår fastighet. På grund av husets källarvåning klassificerades installationsobjektet som krävande, men tack vare sin smidighet lämpade sig ECOLATOR mycket bra för oss och har visat sig vara ett tillförlitligt val. - Jonas Pada Avalon Nordic Ab har sin egen service för minireningsverken, vilket garanterar stor yrkeskunskap och god tillgång till reservdelar. Som årsservicekund får ni betydande rabatter på reservdelar och kemikalier.! Allt gick bra och Nyckelfärdig-leveransen var ett mycket bekymmersfritt sätt att anskaffa ett nytt avloppsvattensystem, sett så här ur köparens synvinkel, när man tog hand om allt åt mig. Även installationen genomfördes föredömligt. ECOLATOR 5 installerades i stället för den gamla slambrunnen och samtidigt försvann olägenheterna med lukt på tomten. Den smidiga finansieringen gjorde det också möjligt att tidigarelägga anskaffningen med flera år. - Anne Mannai

12 TEL DET ENKLASTE SÄTTET ATT SKAFFA ETT AVLOPPSYSTEM Avalon Nordic Ab, PB 1000, VASA Tel Ecolator 5 Ecolator 10 Ecolator Max

För en renare morgondag

För en renare morgondag För en renare morgondag ECOLATOR MINIRENINGSVERK AVALON NORDIC AB ÄR ETT FINLÄNDSKT EXPERTFÖRETAG SPECIALISERAT PÅ RENINGSSYSTEM FÖR AVLOPPSVATTEN. Avalon Nordic Ab utvecklar, tillverkar och marknadsför

Läs mer

ECOLATOR-RENINGSVERK

ECOLATOR-RENINGSVERK ECOLATOR-RENINGSVERK AVALON NORDIC AB ÄR ETT FINLÄNDSKT EXPERTFÖRETAG SPECIALISERAT PÅ RENINGSSYSTEM FÖR AVLOPPSVATTEN. Avalon Nordic Ab utvecklar, tillverkar och marknadsför högklassiga avloppsystem för

Läs mer

ECOLATOR-RENINGSVERK

ECOLATOR-RENINGSVERK ECOLATOR-RENINGSVERK AVALON NORDIC Avalon Nordic Ab är ett finländskt företag som specialiserat sig på reningssystem för avloppsvatten. Vi tillhandahåller en helhetsservice och du kan välja den leveranshelhet

Läs mer

ECOLATOR RENINGSVERK

ECOLATOR RENINGSVERK Ecolator 10 Ecolator M ax RENINGSVERK ECOLATOR AVALON NORDIC AB ÄR ETT FINLÄNDSKT EXPERTFÖRETAG SPECIALISERAT PÅ RENINGSSYSTEM FÖR AVLOPPSVATTEN. Avalon Nordic Ab utvecklar, tillverkar och marknadsför

Läs mer

Minireningsverk för rening av avloppsvatten

Minireningsverk för rening av avloppsvatten Tekniska uppgifter WehoPuts 5 och 10 WehoPuts 5 WehoPuts 10 Kapacitet l/dygn 7 10 Satsstorlek l 2 0 Vikt kg 325 400 WehoPuts Mått mm - längd (A) 2200 - bredd (B) 1200 1400 - höjd (C) 22 795/1025 940/1180

Läs mer

Uponor Minireningsverk 5-10pe

Uponor Minireningsverk 5-10pe Uponor Minireningsverk 5-10pe Allmänt-minireningsverk Uponors minireningsverk är tillverkade för att uppfylla myndigheternas krav. Reningsverken är biologiskkemiskt fungerande satsreningsverk, för behandling

Läs mer

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN

MILJÖTEKNIK FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN PP PP PP PP MILJÖTENI FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN Uppsamling av sats 4 PA biokemiska minireningsverk: Småhus, fritidshus sida 2 Slambehandling 2. Bio-kemisk rening Gemensamma reningsverk sida 3 Reningsverk

Läs mer

AVLOPPSSYSTEM. Green Rock PB 1000, Vasa, FINLAND Tel

AVLOPPSSYSTEM. Green Rock PB 1000, Vasa, FINLAND   Tel AVLOPPSSYSTEM Green Rock PB 1000, 65301 Vasa, FINLAND www.greenrock.se info@greenrock.se Tel. +358 40 841 9100 Att rena sitt avloppsvatten skall vara enkelt Green Rock IISI reningsverken är resultatet

Läs mer

Terana GRAF. minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI

Terana GRAF. minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI Terana GRAF minireningsverk GRAF MINIRENINGSVERK HÖG DRIFTSÄKERHET OCH GOD TOTALEKONOMI Biokemisk hantering av avloppsvatten från hushåll GRAF är ett biokemiskt minireningsverk för hantering av allt avloppsvatten

Läs mer

WehoPuts 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN

WehoPuts 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN 20 1200 RENINGSVERK FÖR FLERA FASTIGHETER ELLER BYSAMHÄLLEN Vad är avloppsvatten? Avloppsvatten är vatten som vi använder i det dagliga livet och som efter användning återförs till cirkulationen. Innan

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå WC och fosforfilter - Klarar hög skyddsnivå I det här avloppssystemet behandlas avloppsvattnet i en filterbädd med fosforbindande material. Vanlig WC kan användas.

Läs mer

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen

WehoPuts Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen 20 1200 Reningsverk för flera fastigheter eller bysamhällen Vad är avloppsvatten? Avloppsvatten är vatten som vi använder i det dagliga livet och som efter användning återförs till cirkulationen. Innan

Läs mer

WehoPuts Minireningsverk

WehoPuts Minireningsverk 20 1200 Minireningsverk Reningsverken baseras på en biologisk-kemisk reningsprocess vilken hanterar allt avloppsvatten från fastigheter. Bland våra modeller finns allt ifrån reningsverk för enskilda fastigheter

Läs mer

WehoPuts Minireningsverk

WehoPuts Minireningsverk 20 1200 pe Minireningsverk Reningsverken baseras på en biologisk-kemisk reningsprocess vilken hanterar allt avloppsvatten från fastigheter. Bland våra modeller finns allt ifrån reningsverk för enskilda

Läs mer

markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el.

markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el. markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el. 4evergreen markbädd på burk kräver varken grävning av provgropar, stor markyta eller el för att hjälpa dig rena ditt avloppsvatten.

Läs mer

Ett av marknadens osynligaste minireningsverk

Ett av marknadens osynligaste minireningsverk U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R C L E A N I M I N I R E N I N G S V E R K N Y H E T Ett av marknadens osynligaste minireningsverk 75001 12 2009 Marknadens driftsäkraste minireningsverk

Läs mer

Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING

Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING Bio-Box + Bio-Box XL INSTALLATIONSANVISNING 2, Allmänt 2, Placering 2, Inkommande och utgående avlopp 2, Reningsverkets ventilation 3, Installation 4, Storlek Bio-box 5, Storlek Bio-Box XL 6, Skötselråd

Läs mer

MINIRENINGSVERK för hushåll

MINIRENINGSVERK för hushåll MINIRENINGSVERK för 1-300 hushåll Hållbarhet är ett av våra starkaste ledord. Detta är ett ord som genomsyrar vår filosofi kring allt från miljö till våra produkter och relationer. Vi arbetar för att du

Läs mer

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande

Minireningsverk. från. För ett grönare tänkande Minireningsverk från För ett grönare tänkande Robust konstruktion inga rörliga delar, inga mekaniska pumpar, ingen elektronik nere i själva tanken. Minska miljöbelastningen med egen slamtömning. Finansiering

Läs mer

Så här sker reningen:

Så här sker reningen: Biovac Biovac reningsverk har funnits i över 30 år. Vi har ca 11 000 anläggningar i Sverige och Norge men också på platser som Sydpolen, Saudiarabien, Österrike och t.o.m. ute på Atlanten. I Sverige har

Läs mer

Rent, renare, Ecoboxrent!

Rent, renare, Ecoboxrent! Rent, renare, Ecoboxrent! Ett komplett minireningsverk som renar avloppet år ut och år in - helt utan kemikalier Robust byggd för vårt nordiska klimat Fritt från kemikalier För normal och hög skyddsnivå

Läs mer

markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el

markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el markbädd på burk BIOROCK Certifierad avloppsvattenrening på burk utan el 4evergreen markbädd på burk kräver varken grävning av provgropar, stor markyta eller el för att hjälpa dig att rena ditt avloppsvatten.

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Ta hand om ditt avlopp tips och råd

Ta hand om ditt avlopp tips och råd Ta hand om ditt avlopp tips och råd Alla avloppsanläggningar har en begränsad livslängd. När du tar hand om din anläggning så förlängs livslängden reningen blir bättre du och miljön blir vinnare Det finns

Läs mer

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04

Komplettering till broschyren Bra behandling av avloppsvatten 18.6.04 BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN I GLESBYGDEN I LOJO Statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät (avloppsvattenförordningen 542/2003) och Lojo stads

Läs mer

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader FU N K 10 T IO N Å R SG IN-DRÄN Max S A R A Foto: www.fotoakuten.se Stora avloppssystem - låga driftskostnader N TI IN-DRÄN Max IN-DRÄN Max är lösningen för er som behöver bygga ett gemensamt avlopp. Ni

Läs mer

Driftordning och skötselanvisning

Driftordning och skötselanvisning Driftordning och skötselanvisning INNEHÅLL: 1. Användning.....3 2. Teknisk beskrivning.....3 3. Typer, storlekar och dimensioner....3 3.a) De olika typernas konstruktionsdimensioner....4 4. Reningsverkets

Läs mer

Exempel på olika avloppsanordningar

Exempel på olika avloppsanordningar Exempel på olika avloppsanordningar De tekniska lösningar som beskrivs nedan ska kombineras för att fullgod rening ska uppnås. På vilket sätt som de kan kombineras anges i texten. Det går även bra att

Läs mer

Systemet för behandling av avloppsvatten omfattar följande metoder och utrustning:

Systemet för behandling av avloppsvatten omfattar följande metoder och utrustning: 2282 Nr 542 Bilaga 1 1. SYSTEM FÖR BEHANDLING AV AVLOPPSVATTEN Systemet för behandling av avloppsvatten omfattar följande metoder och utrustning: 1) slamavskiljare (sedimenteringsbrunn), som avser en vattentät

Läs mer

Matala Biofilter 20 Brunn

Matala Biofilter 20 Brunn Matala Biofilter 20 Brunn Installation och underhålls manual Matala Bio filter 20 Brunn är ett enkelt och smidigt biologiskt gråvattenfilter. Renings effekten uppnås genom en biologisk rening som fungerar

Läs mer

Inhemsk, värmeisolerad BDT vatten filter. Skydda vattendragen! Instruktionsbok. Inhemsk värmeisolerad BDT vatten filter

Inhemsk, värmeisolerad BDT vatten filter. Skydda vattendragen! Instruktionsbok. Inhemsk värmeisolerad BDT vatten filter Inhemsk, värmeisolerad BDTvatten filter Skydda vattendragen! Instruktionsbok Inhemsk värmeisolerad BDT vatten filter fritidslägenheternas inhemska BDT-vatten filter är menad för att rengöra vatten från

Läs mer

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64

Skandinavisk Ecotech. Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Skandinavisk Ecotech Carl-Johan Larm carl-johan.larm@ecot.se vvd Produktchef 070-255 87 64 Om Ecotech Systemutvecklare med över 20 års erfarenhet Ansvarar för hela produktkedjan - Utveckling - Produktion

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Ta hand om ditt avlopp tips och råd

Ta hand om ditt avlopp tips och råd Ta hand om ditt avlopp tips och råd Alla avloppsanläggningar har en begränsad livslängd. När du tar hand om din anläggning så förlängs livslängden reningen blir bättre du och miljön blir vinnare Delade

Läs mer

Underhåll av din avloppsanläggning

Underhåll av din avloppsanläggning Köping2000, v4.1, 2014-01-30 INFORMATION 1 (10) Miljökontoret Underhåll av din avloppsanläggning För att försäkra sig om att avloppsanläggningen ger bästa möjliga reningseffekt och att den får en så lång

Läs mer

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips:

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips: Enskilt avlopp Ungefär 10 % av de svenska hushållen har enskilt avlopp. Tillsammans släpper de ut lika mycket övergödande ämnen som alla de övriga hushållen, som är anslutna till kommunala reningsverk,

Läs mer

KENREXMETODEN. - En trygg och enkel avloppslösning

KENREXMETODEN. - En trygg och enkel avloppslösning KENREXMETODEN - En trygg och enkel avloppslösning LÅT OSS rena ditt avloppsvatten med kenrexmetoden Kenrexmetoden, kompakt, trygg, miljövänlig och enkel lösning på avloppsvattenrening för enskilda fastigheter.

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Västerås www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn,

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

Biorenare 3. Biorenare 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten

Biorenare 3. Biorenare 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten Biorenare 3 Biorenare 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten INNEHÅLL 3 4 5 6 7 8 9 11 Biorenare 3 - egenskaper Säkerhet Funktionsprincipen Vad behöver du för att installera

Läs mer

Bergslagens Maskinentreprenad AB

Bergslagens Maskinentreprenad AB Bergslagens Maskinentreprenad AB Ett företag med inriktning på enskilda avlopp! Bildades år 2010 11 anställda Omsättning ca 16 milj (2016) www.ecot.se Information om enskilda avlopp www.ecot.se Sverige

Läs mer

PROBLEMFRI OCH SÄKER AVLOPPS- VATTENLÖSNING

PROBLEMFRI OCH SÄKER AVLOPPS- VATTENLÖSNING clean water Minireningsverk Clewer 8S PROBLEMFRI OCH SÄKER AVLOPPS- VATTENLÖSNING Hushåll och fritidshus 1 7 1 www.clewer.com Clewer Technology Clewer 8S tar hand om ditt avloppsvatten Clewer 8S är ett

Läs mer

bra behandling av avloppsvatten

bra behandling av avloppsvatten bra behandling av avloppsvatten Nu är det dags att sköta om behandlingen av avloppsvatten i glesbygderna. Bra rening förbättrar närmiljöns tillstånd och ger bättre möjligheter att utnyttja vattendragen

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

CE-Certifierade Minireningsverk

CE-Certifierade Minireningsverk CE-Certifierade Minireningsverk Oberoende utvärderat enligt EN12566-3. Inga mekaniska delar i tanken. Enkelt underhåll, låg driftkostnad. Löpande support via vårt serviceavtal. Ett driftsäkert och naturvänligt

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Information från Miljö- och byggenheten Små avloppsanläggningar Slamavskiljare Enligt miljöbalken får inte avloppsvatten som kommer från hushåll och som inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Avfalls- och återvinningsenheten Stadshuset, 721 87 Västerås Vill du ha svar på dina frågor? Tfn: 021-39 00 00 E-post: kontaktcenter@vasteras.se Hemsida:

Läs mer

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP 15 GARANTI ÅRS VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR VÄLJ DITT ENSKILDA AVLOPP MED OMSORG När man ser hur många enskilda avloppssystem

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

Bio Filter 10. Produktinformation, Installation och Underhåll PRODUKTINFORMATION:

Bio Filter 10. Produktinformation, Installation och Underhåll PRODUKTINFORMATION: PRODUKTINFORMATION: - Bio filter 10 är en enkel och smidig biologisk gråvatten rening till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är låg. - Bio Filter 10 är avsedd att ta hand och rena gråvatten.

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Om du har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn, tvåkammarbrunn, sluten tank, eller minireningsverk, gäller dessa regler för att tömning och drift ska

Läs mer

Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund

Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund Kompletterande VA-utredning till MKB Åviken 1:1 Askersund Bakgrund Denna VA utredning kompletterar den MKB som är framtagen för Detaljplan Åviken 1:1. Nedan beskrivna utredningar/förslag för dricksvatten

Läs mer

Klart bättre avloppsvattenrening med. minireningsverk. www.wehoputs.com

Klart bättre avloppsvattenrening med. minireningsverk. www.wehoputs.com Klart bättre avloppsvattenrening med - minireningsverk www.wehoputs.com Avloppsvattenhantering välj rätt metod För en renare framtid Det finns många alternativa metoder för rening av avloppsvatten i glesbygder.

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR

LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 1 LANDSKAPSREGERINGENS ANVISNINGAR FÖR PLANERING AV ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OKTOBER 2006 Reviderad maj 2013 Olika skyddsavstånd att ta hänsyn till vid placeringen av en avloppsanläggning (Bild ur

Läs mer

Exempel på olika avloppsanordningar

Exempel på olika avloppsanordningar Exempel på olika avloppsanordningar Avloppsanordningarna beskrivna nedan är några som har använts länge och några som är nya, dessa kan kombineras för att uppnå de krav som ställs av miljönämnden. Att

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

BIOFICIENT+ Wastewater Solutions MINIRENINGSVERK FÖR HUSHÅLLSBRUK MED HÖGA PRESTANDA OCH EFFEKTIV TEKNOLOGI FRÅN MARKNADSLEDARNA PÅ AVLOPPSRENING

BIOFICIENT+ Wastewater Solutions MINIRENINGSVERK FÖR HUSHÅLLSBRUK MED HÖGA PRESTANDA OCH EFFEKTIV TEKNOLOGI FRÅN MARKNADSLEDARNA PÅ AVLOPPSRENING BIOFICIENT+ MINIRENINGSVERK FÖR HUSHÅLLSBRUK MED HÖGA PRESTANDA OCH EFFEKTIV TEKNOLOGI FRÅN MARKNADSLEDARNA PÅ AVLOPPSRENING KINGSPAN KLARGESTER GRUNDAT PÅ LEDARSKAP Utloppsalternativ för integrerad pump

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP UTFORMAD FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR ÅRS ÅRS KOMPAKTFILTER FRÅN 5 TILL 20PE

VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP UTFORMAD FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR ÅRS ÅRS KOMPAKTFILTER FRÅN 5 TILL 20PE UTFORMAD FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID KOMPAKTFILTER FRÅN 5 TILL 20PE 15 GARANTI/TANK 12 GARANTI/FILTER VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR VÄLJ DITT ENSKILDA AVLOPP MED OMSORG

Läs mer

CE-certifierade minireningsverk

CE-certifierade minireningsverk CE-certifierade minireningsverk Produktbeskrivning PP-modell Typ 2 50 pers. Oberoende utvärderat enligt EN12566-3. Smidig Smidig lösning lösning Våra produkter Våra produkter är biologiskt är biologiskt

Läs mer

Matala Bio filter 10

Matala Bio filter 10 Matala Bio filter 10 Installations- och underhållsmanual Matala Bio Filter 10 är ett enkelt och smidigt biologisk gråvattenfilter till sommarstugor och gästhus där vattenförbrukningen är under 300 l/dygn.

Läs mer

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Hur du fyller i ansökan Sidorna 1, 3 och 10 ska alltid fyllas i. Sidorna 2 och 4-9 fyller du i beroende på vilken typ av reningsteknik som ska användas.

Läs mer

Avloppsrådgivning i Sigtuna

Avloppsrådgivning i Sigtuna Avloppsrådgivning i Sigtuna Skepptuna, 24 september 2015 Ebba af Petersens, WRS Uppsala/VA-guiden; Marie Albinsson, Ecoloop/VA-guiden; avloppsigtuna@avloppsguiden.se 018-265 00 50 Avloppsguiden Nationell

Läs mer

Uponor Gråvattenreningssystem

Uponor Gråvattenreningssystem Uponor Gråvattenreningssystem Enkelt kretsloppsanpassat testat och säkert Uponor gråvattenfilter - utökat sortiment Vårt gråvattenfilter, Uponor BDT Easy för fritidshus har blivit en säljsuccé och är godkänt

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 1/2010 INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 1/2010 INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 1/2010 INSTALLATIONS- OCH BRUKSANVISNING Jäteveden pienpuhdistamot Minireningsverk för avloppsvatten 5. DRIFT- OCH REGELBUNDNA SERVICEÅTGÄRDER Genom att använda och underhålla minireningsverket

Läs mer

Ett enkelt sätt att skydda din miljö

Ett enkelt sätt att skydda din miljö IN-DRÄN Biobädd 5ce Ett enkelt sätt att skydda din miljö - förnya ditt avlopp Vi hjälper dig Du läser detta för att du vill rena ditt avloppsvatten. Antingen finns ett krav från myndigheterna eller så

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät Given i Helsingfors den 11 juni 2003 På föredragning av miljöministern föreskrivs med stöd av 11

Läs mer

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad:

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad: ANSÖKAN/ANMÄLAN Sökande ENSKILD AVLOPPSANORDNING enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (ansökan inlämnas i 2 exemplar) bostad arbete Mobiltelefon Fastighetsbeteckning Personnr

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

KOM IHÅG ATT TA DEL AV BRUKS- OCH UNDERHÅLLSANVISNINGAR FÖR DRÄNERINGSRÖREN OCH INSAMLINGSBRUNNEN!

KOM IHÅG ATT TA DEL AV BRUKS- OCH UNDERHÅLLSANVISNINGAR FÖR DRÄNERINGSRÖREN OCH INSAMLINGSBRUNNEN! MARKBÄDD FÖR AVLOPPSVATTEN i marken nedgrävd eller terrasserad anläggning för behandling av avloppsvatten genom vilken avloppsvatten som förbehandlats åtminstone i en slamavskiljare renas genom ett filtrerande

Läs mer

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Avloppsslam Slam bildas vid all rening av avloppsvatten. Beroende på typ av avlopp indelas avloppsvattnet upp i svartvatten (toaletter, bad-, disk- och tvättvatten)

Läs mer

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp

Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp Gäller för Södertälje och Nykvarns kommuner från och med 2013-12-01 www.telge.se Om du har ett enskilt avlopp med minireningsverk, trekammarbrunn, tvåkammarbrunn,

Läs mer

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy

Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Utvärdering av reningsfunktionen hos Uponor Clean Easy Ett projekt utfört på uppdrag av Uponor Infrastruktur Ola Palm 2009-06-04 2009 Uppdragsgivaren har rätt att fritt förfoga över materialet. 2009 Uppdragsgivaren

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp.

BDT-vatten Bad-, Disk- och Tvättvatten från hushåll, även kallat gråvatten och BDT-avlopp. Ordlista avlopp Aktivt slam Biologiskt slam för rening av avloppsvatten bestående av bakterier och andra mikroorganismer som bryter ned avloppsvattnets innehåll av organiskt material vid tillgång på syre.

Läs mer

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik FÖRLÄNGT HÄMTNINGSINTERVALL FÖR SLAMBRUNN OCH/ELLER WC-TANK Ansökan om dispens gällande hushållsavfall Enligt 15 kap

Läs mer

Handbok för avloppsvattenhantering. Avloppsvattenhantering HANTERING AV AVLOPP FÖR ENSKILDA FASTIGHETER I GLESBYGDEN. Tillförlitliga lösningar

Handbok för avloppsvattenhantering. Avloppsvattenhantering HANTERING AV AVLOPP FÖR ENSKILDA FASTIGHETER I GLESBYGDEN. Tillförlitliga lösningar Januari 2010 Avloppsvattenhantering Handbok för avloppsvattenhantering HANTERING AV AVLOPP FÖR ENSKILDA FASTIGHETER I GLESBYGDEN Tillförlitliga lösningar Hanteringssystem för avloppsvatten Allmänt Avloppsvattenprojekt

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

Så bedömer du ditt avlopp

Så bedömer du ditt avlopp Så bedömer du ditt avlopp Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? Vet du om ditt enskilda avlopp fungerar som det ska? Åtgärda Förbättra Denna guide hjälper dig att gå igenom de olika delarna och bedöma

Läs mer

Avloppslösningar för samlad bebyggelse

Avloppslösningar för samlad bebyggelse Avloppslösningar för samlad bebyggelse Innehåll Skräddarsydda lösningar för varje behov... 4 Kvalitet i utförande och detaljer... 6 Biovac SBR-process... 8 Användningsområden... 10 Service och underhåll...

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten

Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten ARGO ett perfekt val för både permanent och fritidsboende Argos kompakta markbädd är till för dig som saknar anslutning till det kommunala

Läs mer

CONCLEAN Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten, 1 3 hushåll

CONCLEAN Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten, 1 3 hushåll CONCLEAN Argo KOMPAKT MARKBÄDD för biologisk rening av ditt avloppsvatten, 1 3 hushåll CONCLEAN ARGO ett perfekt val för både permanent och fritidsboende Conclean Argos kompakta markbädd är till för dig

Läs mer

Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, Miljö- och hälsoskydd

Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, Miljö- och hälsoskydd Rapport 2015:2 Tillsyn av minireningsverk i Falkenbergs kommun, 2013-2014 Miljö- och hälsoskydd Bakgrund Antalet små avloppsanläggningar med minireningsverk har kontinuerligt ökat i Falkenbergs kommun

Läs mer

Enskilda avloppslösningar i känslig miljö

Enskilda avloppslösningar i känslig miljö Enskilda avloppslösningar i känslig miljö Innehåll: Varför rena avlopp? - Lagar, regler Olika lösningar - Slamavskiljare och infiltration - Slamavskiljare och markbädd - Minireningsverk - Separerande system

Läs mer

Miljövänlig avloppsrening

Miljövänlig avloppsrening Miljövänlig avloppsrening Paketlösning för avlopp! Typgodkänd slamavskiljare med alla delar för infiltration eller markbädd. Beprövad reningsmetod Låg uppflytningsrisk Hög finish Konkurrenskraftigt pris

Läs mer

Kamerasymbolen betyder att du ska fotografera och skicka in bilderna till miljö- och byggnadsförvaltningen. BDT (bad, disk eller tvätt)

Kamerasymbolen betyder att du ska fotografera och skicka in bilderna till miljö- och byggnadsförvaltningen. BDT (bad, disk eller tvätt) Fyll i de delar av blanketten som är relevanta. Sidan 1 av 5 Entreprenörsrapport Kamerasymbolen betyder att du ska fotografera och skicka in bilderna till miljö- och byggnadsförvaltningen Fastighet Avlopp

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Har ni en underkänd avloppsanläggning?

Har ni en underkänd avloppsanläggning? Har ni en underkänd avloppsanläggning? BioKube löser problemet enkelt och funktionssäkert och har ett av marknadens bästa reningsvärden. BioKube Pluto Typgodkänd och CE Märkt enligt CEN 12566-3 Klarar

Läs mer