Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar"

Transkript

1 Användarhandbok

2 Med ensamrätt. Aspire V 17 Nitro Omslag: Aspire VN7-791 Denna revidering: 07/2014 Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar Öppna Acer Portal från Startskärmen för att registrera ett Acer ID eller logga in om du redan har ett Acer ID. Det finns tre bra skäl för dig att skaffa ett Acer ID: Bygg ditt eget moln med Acer BYOC. Skaffa de senaste erbjudandena och produktinformation. Registrera din enhet för garantiservice. För ytterligare information besök AcerCloud webbplats: Viktigt Denna bruksanvisning innehåller information som skyddas av upphovsrättslagar. Informationen i denna bruksanvisning kan ändras utan förvarning. Bilder tillhandahållna häri är endast för referens och kan innehålla information eller funktioner som inte gäller för din dator. Acer-gruppen ansvarar inte för tekniska eller redaktionella fel eller brister i denna bruksanvisning. Modellnummer: Serienummer: Inköpsdatum: Inköpsställe:

3 Innehåll - 3 I NNEHÅLL Först och främst 6 Dina handböcker... 6 Anvisningar för skötsel och användning av datorn... 6 Stänga av datorn... 6 Datorns skötsel... 7 Sköta din nätadapter... 7 Rengöring och service... 8 Beskrivning av din bärbara Acer-dator 9 Skärmvy... 9 Tangentbordvy Vy från vänster Vy från höger Information om USB Vy underifrån Använda tangentbordet 14 Låstangenter Snabbknappar Windows-tangenter Pekplatta 17 Grunder för användning av pekplattan.. 17 Pekplatterörelser Återställning 19 Skapa en säkerhetskopia för återställning Skapa en säkerhetskopia av drivrutiner och program Återställa systemet Ominstallera drivrutiner och program Återgå till en tidigare ögonblicksbild av systemet Återställa systemet till fabrikstillståndet Återställa från Windows Återställa från en säkerhetskopia för återställning Ansluta till internet 33 Ansluta med en kabel Inbyggd nätverksfunktion Trådlös anslutning Ansluta till ett trådlöst lokalt nätverk (LAN) Ansluta till ett 3G-nätverk Använda en Bluetooth-anslutning 36 Aktivera och inaktivera Bluetooth Aktivera Bluetooth och lägg till en enhet BIOS-inställningarna 39 Bootsekvens Ställa in lösenord Säkra datorn 40 Använda ett datorlås Använda lösenord Ange lösenord Strömsparfunktioner 42 Spara ström Batteripaket 44 Batteriegenskaper Ladda batteriet Optimera batteriets livslängd Kontrollera batterinivå Varning om låg batterinivå Resa med datorn 47 Koppla bort utrustningen Flytta datorn Förbereda datorn Vad du bör ta med dig till möten Ta med datorn hem Förbereda datorn Vad du bör ta med dig Specialanvisningar Installera ett hemmakontor Resa med datorn Förbereda datorn Vad du bör ta med dig Specialanvisningar Att resa internationellt Förbereda datorn Vad du bör ta med dig Specialanvisningar Minneskortsläsare 53 Anslutningsalternativ Video- och ljudkontakter 55 HDMI 56 Universell seriebuss (USB) 57 Vanliga frågor 59 Beställa service Tips och råd för Windows Hur kommer jag till Start? Vad är "Snabbknappar?" Kan jag starta direkt till skrivbordet? Hur hoppar jag mellan appar? Hur stänger jag av min dator? Hur låser jag upp min dator? Hur ställer jag in larmet? Var är mina appar? Vad är ett Microsoft-ID (konto)?... 69

4 4 - Innehåll Hur lägger jag till en favorit i Internet Explorer? Hur söker jag efter Windows-uppdateringar? Var hittar jag mer information? Felsökning Felsökningstips Felmeddelanden Internet- och onlinesäkerhet 72 De första stegen på nätet Skydda din dator Välj en Internetleverantör Nätverksanslutningar Surfa på nätet! Säkerhet Spela upp blu-ray eller DVD-filmer 83

5 - 5 Komma igång... I detta avsnitt hittar du: Praktisk information om vård för din dator och din hälsa Var man hittar strömbrytaren, portar och kontakter Tips och trick för hur man använder pekplattan och tangentbordet Hur man skapar återställningssäkerhetskopior Riktlinjer för att ansluta till ett nätverk och använda Bluetooth Information om hur man använder Acers medföljande programvara

6 6 - Först och främst FÖRST OCH FRÄMST Vi vill tacka för att du valde denna Acer notebook för att uppfylla dina behov av mobil databehandling. Dina handböcker För att hjälpa dig använda din Acer notebook, har vi tagit fram några guider: Installationsguiden hjälper dig att komma igång med installation av datorn. I Snabbguide får du en introduktion till grundläggande funktioner och detaljer i datorn. Mer information om hur datorn kan hjälpa dig att bli mer produktiv hittar du i Användarhandboken. Den användarguiden innehåller detaljerad information om ämnen som systemverktyg, återhämtning av data, utökningsmöjligheter och felsökning. Dessutom innehåller den allmänna bestämmelser och säkerhetsföreskrifter som gäller din bärbara dator. Den är tillgänglig från skrivbordet; dubbelklicka på hjälpikonen och klicka användarhandbok i menyn som öppnas. Anvisningar för skötsel och användning av datorn Stänga av datorn Du stänger av datorn på något av följande sätt: Använd avstängningskommandot i Windows: Tryck på Windowstangenten + <C>, klicka Inställningar > På/Av därefter klicka Avstängning. Om du behöver stänga av datorn en stund, men inte helt vill stänga av, kan du försätta den i Viloläge genom att trycka på Av/På-knappen.

7 Först och främst - 7 Ställ datorn i vänteläge genom att använda snabbtangentkombinationen <Fn> + <F4>. Obs Om det inte går att stänga av datorn på vanligt sätt kan du stänga av den genom att hålla av/på-knappen intryckt i minst fyra sekunder. Om du har stängt av datorn och vill slå på den igen bör du vänta minst två sekunder innan du startar den. Datorns skötsel Om du sköter om datorn kommer den att fungera problemfritt under lång tid. Utsätt inte datorn för direkt solljus. Placera den inte nära värmekällor, till exempel element. Varning: Utsätt aldrig datorn för temperaturer under 0ºC (32ºF) eller över 50ºC (122ºF). Utsätt inte datorn för magnetfält. Utsätt inte datorn för regn eller fukt. Spill inte vatten eller annan vätska på datorn. Utsätt inte datorn för kraftiga stötar eller vibrationer. Utsätt inte datorn för damm och smuts. Placera aldrig föremål på datorn. Slå inte igen locket, utan stäng det försiktigt. Placera aldrig datorn på ett ojämnt underlag. Sköta din nätadapter Nedan följer några tips att tänka på för nätadaptern: Anslut inte adaptern till någon annan apparat. Trampa inte på nätsladden och placera aldrig tunga föremål på den. Placera alltid nätsladden och andra kablar på undanskymda ställen. Dra alltid i kontakten, inte i sladden, när nätsladden ska dras ut.

8 8 - Först och främst Den nominella strömstyrkan (ampere) för utrustningen när den är inkopplad får inte överskrida den nominella strömstyrka som anges för sladden, om du använder skarvsladd. Dessutom får de nominella värdena för all utrustning som är anslutna till samma vägguttag aldrig vara högre än det värde som anges på säkringen. Rengöring och service Så här rengör du datorn: 1. Stäng av datorn. 2. Koppla bort nätadaptern. 3. Använd en mjuk, fuktad duk. Använd inte flytande rengöringsmedel eller sprejer. Om något av följande inträffar: Du har tappat datorn eller skadat höljet. Datorn fungerar inte korrekt. Se Vanliga frågor på sidan 59.

9 Beskrivning av din bärbara Acer-dator - 9 B ESKRIVNING AV DIN BÄRBARA ACER- DATOR När du har installerat datorn enligt illustrationen i installationsguiden vill vi beskriva din nya bärbara Acer-dator. Skärmvy # Ikon Objekt Beskrivning 1 Webbkamera Webbkamera för videokommunikation. En lampa intill webbkameran indikerar att webbkameran är aktiv. 2 Skärmen Visar utdata från datorn. 3 Mikrofoner Inbyggd stereomikrofon för ljudinspelning.

10 10 - Beskrivning av din bärbara Acer-dator Tangentbordvy # Ikon Objekt Beskrivning 1 Tangentbord 2 Pekplatta För inmatning av data i datorn. Se "Använda tangentbordet" på sidan 14. Beröringskänslig pekenhet. Pekplattan och alternativknapparna formar en enda yta. Tryck nedåt på pekplattans yta för att utföra ett vänsterklick. Tryck nedåt på pekplattans yta för att utföra ett högerklick. 3 Strömknapp Slår på och stänger av datorn.

11 Beskrivning av din bärbara Acer-dator - 11 Vy från vänster # Ikon Objekt Beskrivning 1 Skåra för Kensingtonlås Ansluts till ett Kensingtonkompatibelt datorskyddslås. Lägg en låsvajer runt ett fast föremål, t.ex. ett bord eller handtaget till en låst skrivbordslåda. Sätt in låset i uttaget och lås det sedan genom att vrida om nyckeln. Nyckellösa modeller finns också tillgängliga. 2 USB-portar Ansluter till USB-enheter. 3 Optisk läsenhet Inbyggd optisk läsenhet för CD- eller DVD-skivor Åtkomstindikator för optisk läsenhet Utmatningsknapp för optisk läsenhet Häl för mekanisk utmatning Tänds när den optiska läsenheten arbetar. Matar ut skivan från den optiska läsenheten. Matar ut skivluckan från den optiska läsenheten när datorn är avstängd. Tryck försiktigt in spetsen på ett uträtat gem i hålet för att mata ut det optiska enhetsfacket.

12 12 - Beskrivning av din bärbara Acer-dator Vy från höger # Ikon Objekt Beskrivning 1 SD-kortläsare 2 Headset för hörlursuttag Accepterar ett Secure Digital (SD eller SDHC) kort. Tryck för att ta bort/sätta i kortet. Ansluts till ljudenheter (t.ex. högtalare, hörlurar) eller ett headset med mikrofon. 3 USB-portar Ansluter till USB-enheter. 4 HDMI-port Har stöd för digitala videoanslutningar av högdefinitionstyp. 5 Ethernet-port (RJ-45) Ansluts till ett Ethernet 10/100/1000- baserat nätverk. Dra ner läppen för att helt öppna porten. På-indikator Anger om datorn är av eller på. Anger status för batteriladdning. 6 Laddar: Lyser orange när batteriet Batteriindikator laddas. Fulladdad: Lampan lyser blå. 7 DC in-anslutning Ansluts till en växelströmsadapter. Information om USB 3.0 USB 3.0 kompatibla portar är blå. Kompatibel med USB 3.0 och tidigare enheter. För optimal prestanda, använd USB 3.0-certifierade enheter. Definieras i specifikationen USB 3.0 (SuperSpeed USB).

13 Beskrivning av din bärbara Acer-dator - 13 Vy underifrån # Ikon Objekt Beskrivning 1 2 Ventilationsöppningar och kylfläkt Hål för återställning av batteriet Möjliggör att datorn hålls sval. Täck eller blockera aldrig öppningarna. Simulerar ta bort och installera batteriet. Sätt in ett gem i hålet och tryck i fyra sekunder. 3 Högtalare Avger utgående stereoljud.

14 14 - Använda tangentbordet A NVÄNDA TANGENTBORDET Tangentbordet har normalstora tangenter och en separat och numerisk knappsats, separata markör-, lås-, Windows-, funktions- och specialtangenter. Låstangenter Tangentbordet har tre låstangenter som du kan slå av och på. Låstangent Beskrivning Caps Lock Num Lock Scroll Lock <Fn> + <F12> Snabbknappar När skiftlåset (Caps Lock) är aktiverat skrivs alla bokstäver med versaler. När det numeriska låset (Num Lock) är aktiverat, knappsatsen är i numeriskt läge. Tangenterna fungerar som en miniräknare (komplett med de matematiska symbolerna +, -, * och /). Du kan använda det läget när du ska mata in en stor mängd sifferdata. När rullningslåset (Scroll Lock) är aktiverad flyttas skärmbilden en rad uppåt eller nedåt när du trycker på upp- eller nedpilen. Den här funktionen fungerar inte med alla program. Datorn använder snabbtangenter eller tangentkombinationer för att komma åt de flesta av datorns kontroller som t.ex. skärmens ljusstyrka och volym. Du aktiverar snabbtangenter genom att hålla ned <Fn> innan du trycker på den andra tangenten i snabbtangentskombinationen. Snabbtangent Ikon Funktion Beskrivning <Fn> + <F3> Flygplansläge Slå på/av datorns nätverksenheter. <Fn> + <F4> Vänteläge Placerar datorn i viloläge.

15 Använda tangentbordet - 15 Snabbtangent Ikon Funktion Beskrivning <Fn> + <F5> <Fn> + <F6> <Fn> + <F7> <Fn> + <F8> <Fn> + <F9> <Fn> + <F12> <Fn> + < > <Fn> + < > Växla bildskärm Bildskärm av Aktivera/ avaktivera pekplatta Aktivera/ avaktivera högtalare Växlar visning mellan datorns bildskärm och en extern monitor (om ansluten) och båda. Stänger av bildskärmens bakgrundsbelysning för att spara ström. Återgå genom att trycka på en valfri tangent. Slår på och stänger av den inbyggda pekplattan. Sätt på/stäng av högtalarna. Slå av eller på Tangentbordet bakgrundsljuset för s bakgrundsljus tangentbordet. Scr Lk Öka ljusstyrkan Minska ljusstyrka Aktiverar/avaktiverar rullningslåstangenten. Ökar bildskärmens ljusstyrka. Minskar bildskärmens ljusstyrka. <Fn> + < > Höj volymen Höjer högtalarvolymen. <Fn> + < > Sänk volymen Sänker högtalarvolymen. <Fn> + <Home> <Fn> + <Pg Up> Spela upp/ pausa Stopp Spelar upp eller pausar en vald mediefil. Stoppar uppspelning av vald mediefil. <Fn> + <Pg Dn> Föregående Återgår till föregående mediefil. <Fn> + <End> Nästa Hoppar till nästa mediefil.

16 16 - Använda tangentbordet Windows-tangenter På tangentbordet finns två tangenter som kan användas för att utföra Windows-specifika funktioner. Nyckel Windowstangent Programtangent Beskrivning Pressad ensam återgår den till startskärmen eller återgår till den sista öppna appen. Den kan också användas med andra tangenter för specialfunktioner, kontrollera Windows Help. Den här tangenten gör samma sak som ett klick på höger musknapp, nämligen öppnar programmets snabbmeny.

17 Pekplatta - 17 PEKPLATTA Grunder för användning av pekplattan Pekplattan styr pilen (eller "markör") på skärmen. När du drar fingret över den pekplattan följer markören rörelsen. Obs Pekplattan är känslig för fingerrörelser, ju lättare beröring, desto bättre respons. Se till att pekplattan och dina fingrar är torra och rena. Markören styrs av några grundläggande gester: Dra-ett-finger: Flytta pekaren genom att flytta fingret över pekplattan. Ett-finger tryck eller klicka: Tryck eller knacka på pekplattan, eller klicka lätt på pekplattan med ditt finger för att utföra ett "klick" för att välja eller starta en post. Upprepa knackningen snabbt för att utföra en dubbelknackning eller "dubbelklick". Ett-finger tryck i det nedre högra hörnet: Tryck på det nedre högra hörnet av pekplattan för att utföra ett "högerklick". I startfönstret kommer detta växla mellan appkommandona i de flesta program kommer detta att öppna en snabbmeny relaterad till det valda alternativet. Dra: Tryck och håll det nedre vänstra hörnet av pekplattan eller tryck två gånger var som helst på pekplattan, skjut sedan ett andra finger över pekplattan för att markera alla objekt i ett område. Pekplatterörelser Windows 8.1 och många program stöder styrplatterörelser som använder en eller flera fingrar. Obs Stöd för pekplatterörelser beror på det aktiva programmet.

18 18 - Pekplatta På så sätt kan du styra program med några få enkla gester, t.ex.: Dra från kanten: Tillgå Windows-verktyg genom att svepa in i mitten av styrplattan från höger eller vänster kant. Svep in från höger: Växla charms. Svep in från vänster: Växla till föregående app. Dra-två-fingrar: Snabbskrolla igenom webbsidor, dokument och spellistor genom att placera två fingrar på pekplattan och flytta både i någon riktning. Tvåfingergrepp: Zooma in och ut foton, kartor och dokument med en enkel gest med fingret och tummen.

19 Återställning - 19 Å TERSTÄLLNING Om du har problem med din dator som inte går att lösa med hjälp av Vanliga frågor (se Vanliga frågor på sidan 59), kan du återställa datorn, dvs. återbörda den till ett tidigare tillstånd. I det här avsnittet beskrivs de verktyg för återställning som finns tillgängliga i datorn. Acer tillhandahåller Acer Recovery Management, som gör det möjligt att skapa en säkerhetskopia av systemet, en säkerhetskopia av drivrutiner och program och att starta återställningsalternativ, antingen med hjälp av Windows-verktyg eller säkerhetskopian av systemet. Obs Acer Recovery Management är endast tillgängligt med ett förinstallerat Windows operativsystem. Viktigt Vi rekommenderar att du skapar en Säkerhetskopia för återställning och en Säkerhetskopia av fabriksinstallerade program och drivrutiner så snart som möjligt. I vissa fall krävs en säkerhetskopia på usb-enhet för fullständig återställning. Skapa en säkerhetskopia för återställning Du måste skapa en återställningsskiva i förväg för att kunna återinstallera från en säkerhetskopia på en usb-lagringsenhet. Säkerhetskopian för återställningen inkluderar allt originalinnehåll på hårddisken, inklusive Windows och alla fabriksinstallerade program och drivrutiner. När du använder säkerhetskopian så återställs datorn till samma tillstånd som när du köpte den, samtidigt som alla inställningar och personliga data behålls. Obs Eftersom säkerhetskopian för återställning kräver minst 16 GB lagringsutrymme efter formatering rekommenderar vi att du använder en USB-enhet med minst 32 GB lagringskapacitet.

20 20 - Återställning 1. Från Start, skriv 'Återställ' och klicka sedan på Acer Recovery Management i listan över program. 2. Klicka på Skapa säkerhetskopia med fabriksinställningarna. Fönstret Recovery Drive öppnas. Kontrollera att Kopiera innehåll från återställningspartitionen till återställningsenheten är valt. Det ger den fullständigaste och säkraste säkerhetskopian. 3. Koppla in usb-enheten och klicka sedan på Nästa.

21 Återställning - 21 Eftersom säkerhetskopian för återställning kräver minst 16 GB lagringsutrymme efter formatering rekommenderar vi att du använder en USB-enhet med minst 32 GB lagringskapacitet. 4. Du ser säkerhetskopieringens förlopp på skärmen. 5. Följ processen tills den har slutförts. 6. När du har skapat säkerhetskopian för återställning kan du välja att radera återställningsinformationen i din dator. Om du raderar informationen är det bara med säkerhetskopian på usb-enheten som du kan återställa datorn; om du skulle råka tappa bort eller radera usb-enheten kan du alltså inte återställa datorn. 7. Koppla från usb-enheten och sätt på en etikett som tydligt beskriver innehållet. Viktigt Skriv en unik, beskrivande titel på säkerhetskopian, t.ex. Säkerhetskopia av Windows. Se till att förvara säkerhetskopiorna på en säker plats som du kommer ihåg. Skapa en säkerhetskopia av drivrutiner och program För att skapa en säkerhetskopia av drivrutiner och program, som innehållerde fabriksinstallerade programmen och drivrutinerna som behövs i datorn, kan du antingen använda en usb-lagringsenhet, eller, om datorn har en DVD-inspelare, en eller flera tomma inspelningsbara dvd-skivor.

22 22 - Återställning 1. Tryck på Start, skriv 'Recovery' och klicka sedan på Acer Recovery Management i listan över program. 2. Klicka på Skapa säkerhetskopia med drivrutiner och program. Anslut usb-enheten eller mata in en tom dvd-skiva i den optiska läsenheten och klicka sedan på Nästa. Om du använder en usb-enhet, se till att du har tillräckligt med ledigt lagringsutrymme innan du fortsätter. Om du använder DVD, får du också reda på hur många tomma, inspelningsbara skivor du behöver för att kunna slutföra återställningsskivorna. Kontrollera att du har nödvändigt antal identiska, tomma skivor. 3. Klicka på Start för att kopiera filerna. Du ser säkerhetskopieringens förlopp på skärmen. 4. Följ processen tills den har slutförts. Om du använder optiska skivor, matar enheten ut skivorna när de har bränts. Ta bort skivan från enheten och märk den med en permanent märkpenna.

23 Återställning - 23 Om flera skivor krävs, sätter du i en ny skiva när du uppmanas till det. Klicka därefter på OK. Fortsätt tills processen har slutförts. Om du använder en usb-enhet, koppla från enheten och sätt på en etikett som tydligt beskriver innehållet. Viktigt Skriv en unik, beskrivande titel på varje säkerhetskopia, t.ex. Säkerhetskopia av drivrutiner och program. Se till att förvara säkerhetskopiorna på en säker plats som du kommer ihåg. Återställa systemet Återställa systemet: 1. Utföra mindre rättelser. Om bara ett eller två program- eller maskinvaruobjekt har slutat fungera på rätt sätt kan problemet kanske lösas genom att ominstallera programmet eller enhetsdrivrutiner. Uppgifter om återställning av program och drivrutiner som förinstallerades på fabriken se Ominstallera drivrutiner och program på sidan 24. Anvisningar om ominstallation av program och drivrutiner som inte var förinstallerade finns i produktens dokumentation eller på dess webbplats för teknisk support. 2. Återgå till ett tidigare systemtillstånd. Om ominstallation av program eller drivrutiner inte hjälper kan problemet kanske lösas genom att återställa systemet till ett tidigare stadium när allt fungerade på rätt sätt. För instruktioner se Återgå till en tidigare ögonblicksbild av systemet på sidan Återställ operativsystemet. Om inget annat har löst problemet och du vill återställa systemet men behålla dina användardata, se Återställa systemet till fabrikstillståndet på sidan Återställa systemet till fabrikstillståndet. Om inget annat har löst problemet och du vill återställa systemet till fabrikstillståndet, se Återställa systemet till fabrikstillståndet på sidan 27.

24 24 - Återställning Ominstallera drivrutiner och program Du kan som ett felsökningssteg behöva återinstallera program och enhetsdrivrutiner som förinstallerades i datorn från fabriken. Du kan antingen återinstallera med hjälp av hårddisken eller säkerhetskopian du har skapat. Andra program om du måste återställa program som inte var förinstallerade i datorn följer du programmens installationsanvisningar. Nya enhetsdrivrutiner om du måste återställa enhetsdrivrutiner som inte var förinstallerade i datorn följer du anvisningarna som levererades med enheten. Om du återställer med Windows och återställningsinformationen lagrad på din dator: 1. Tryck på Start, skriv 'Recovery' och klicka sedan på Acer Recovery Management i listan över program. 2. Klicka Ominstallera drivrutiner eller program.

25 Återställning Du bör nu se avsnittet Innehåll i Acer Resurscenter. Bilderna är endast avsedda för referensändamål. 4. Klicka på installations-ikonen för det objekt du vill installera och följ sedan anvisningarna på skärmen för att slutföra installationen. Upprepa det här steget för alla objekt som du vill återinstallera. Om du återställer från säkerhetskopian av drivrutiner och program på en dvd-skiva eller usb-enhet: 1. Sätt in Säkerhetskopia med drivrutiner och program i skivenheten eller anslut den till en ledig usb-port. Om du satte i en dvd-skiva, vänta tills Acer Resurscenter har startat. Om Acer Resurscenter inte startar automatiskt, tryck på Windows-tangenten + <E>, och dubbelklicka sedan på ikonen för den optiska skivenheten. Om du använder en usb-enhet trycker du på Windowstangenten + <E> och dubbelklickar sedan på den enhet som innehåller säkerhetskopian. Dubbelklicka på ResourceCenter.

26 26 - Återställning 2. Du bör nu se avsnittet Innehåll i Acer Resurscenter. Bilderna är endast avsedda för referensändamål. 3. Klicka på installations-ikonen för det objekt du vill installera och följ sedan anvisningarna på skärmen för att slutföra installationen. Upprepa det här steget för alla objekt som du vill återinstallera. Återgå till en tidigare ögonblicksbild av systemet Microsoft System Restore tar regelbundet en "ögonblicksbild" av systeminställningarna och sparar den som en återställningspunkt. I de flesta fall där programproblem visar sig svåra att lösa kan du återgå till en av de här återställningspunkterna för att få systemet att fungera igen. Windows skapar automatiskt en extra återställningspunkt varje dag samt varje gång du installerar program eller enhetsdrivrutiner. Obs För mer information om hur man använder Microsoft Systemåterställning, från Start, ange "Hjälp" och klicka sedan Hjälp och Support i listan över program. Skriv in "Windows Systemåterställning" i rutan Sök i Hjälp och tryck sedan på Enter. Återgå till en återställningspunkt 1. Gå till Start, skriv in "Kontrollpanelen" och klicka sedan Kontrollpanelen i programlistan. 2. Klicka System och säkerhet > Åtgärdscenter och klicka sedan Återställning längst ner i fönstret.

27 Återställning Klicka på Öppna Systemåterställning och sedan på Nästa. 4. Klicka på den senaste återställningspunkten (för när ditt system fungerade ordentligt), klicka Nästa, sedan Avsluta. 5. Ett bekräftelsefönster öppnas; klicka Ja. Systemet återställs enligt den angivna återställningspunkten. Processen kan ta flera minuter och datorn kan startas om. Återställa systemet till fabrikstillståndet Om datorn får problem som inte går att åtgärda med andra metoder kan du behöva återinstallera allt för att återställa systemet till fabrikstillståndet. Du kan antingen återställa med hjälp av hårddisken eller säkerhetskopian du har skapat. Om du fortfarande kan köra Windows och inte har raderat återställningspartitionen, se Återställa från Windows nedan. Om du inte kan köra Windows, har den ursprungliga hårddisken omformaterats helt och hållet eller om du har installerat en ersättningshårddisk, se Återställa från en säkerhetskopia för återställning på sidan 30. Återställa från Windows Starta Acer Recovery Management: Tryck på Start, skriv in Recovery och klicka sedan på Acer Recovery Management i programlistan. Det finns två tillgängliga alternativ, Återställ fabriksinställningar (återställ min dator) eller Anpassad återställning (uppdatera min dator). Återställ fabriksinställningar raderar allt på hårddisken och installerar sedan om Windows samt alla program och drivrutiner som var förinstallerade i systemet. Om du har åtkomst till viktiga filer på hårddisken säkerhetskopierar du dem nu. Se Återställa fabriksinställningarna med Acer Recovery Management på sidan 28.

28 28 - Återställning Anpassad återställning försöker att föra över dina filer (användardata) men ominstallerar alla program och drivrutiner. Programvara installerad efter inköpet av datorn tas bort (med undantag för programvara installerad från Windows Store). Se Anpassad återställning med Acer Recovery Management på sidan 29. Återställa fabriksinställningarna med Acer Recovery Management 1. Klicka på Återställ fabriksinställningarna. Viktigt Återställ fabriksinställningarna raderar alla filer på hårddisken. 2. Fönstret Återställ datorn öppnas. Bilderna är endast avsedda för referensändamål. 3. Klicka på Nästa och välj sedan hur du vill radera dina filer: a. Ta bara bort mina filer raderar snabbt alla filer och återställer sedan datorn. Det tar cirka 30 minuter.

29 Återställning - 29 b. Rensa enheten fullständigt rensar enheten fullständigt efter att varje fil har raderats, så att inga filer går att visa efter återställningen. Att rensa enheten tar betydligt längre tid, upp till 5 timmar, men är en mycket säkrare metod, eftersom gamla filer tas bort fullständigt. 4. Klicka på Återställ. 5. Återställningsprocessen börjar med att datorn startas om och fortsätter sedan med kopiering av filer till hårddisken. 6. När återställningen har slutförts kan du börja använda datorn genom att upprepa första start-proceduren. Återställa från hårddisken under start 1. Sätt på din dator och tryck på <Alt> + <F10> under uppstart. En skärm visas där du uppmanas att välja tangentbordlayout. 2. Du kan välja mellan flera alternativ. Klicka Felsök. 3. Klicka på antingen Uppdatera datorn eller Återställ datorn. Obs Med Återställ datorn utan att ta bort filer kan du återställa din dator till fabrikstillstånd med filer intakta. Återställ din dator tar bort alla dina filer och återställer din dator till fabriksinställningar. 4. Klicka på Nästa. Processen tar flera minuter. Anpassad återställning med Acer Recovery Management 1. Klicka på Anpassad återställ (för över användardata).

30 30 - Återställning 2. Fönstret Uppdatera datorn öppnas. Bilderna är endast avsedda för referensändamål. 3. Klicka på Nästa och sedan på Uppdatera. 4. Återställningsprocessen börjar med att datorn startas om och fortsätter sedan med kopiering av filer till hårddisken. Processen tar cirka 30 minuter. Återställa från en säkerhetskopia för återställning Återställ från en säkerhetskopia för återställning på en usb-enhet: 1. Leta reda på din säkerhetskopia. 2. Om datorn inte har ett inbyggt tangentbord, se till att ett tangentbord är anslutet till din dator. 3. Anslut usb-enheten och slå på datorn. 4. Om den inte redan är aktiverad, måste du aktivera F12 Startmeny: a. Tryck på <F2> när du startar datorn. b. Använd vänster eller höger pilknapp för att välja menyn Main. c. Tryck på nedåtknappen tills F12 Boot Menu markeras och tryck sedan på <F5> för att ändra inställningen till Enabled. d. Använd vänster eller höger pilknapp för att välja menyn Exit. e. Beroende på aktuellt BIOS i din dator väljer du Save Changes and Exit eller Exit Saving Changes och trycker på Enter. Markera OK eller Yes för att bekräfta. f. Datorn startar om. 5. Under start trycker du på <F12> för att öppna startmenyn. Startmenyn ger möjlighet att välja vilken enhet starten ska ske från. Välj usb-enheten. a. Använd pilknapparna för att markera raden USB Device och tryck sedan på Enter.

31 Återställning - 31 b. Windows startar från säkerhetskopian istället för den normala uppstartningsprocessen. 6. Välj tangentbordstyp: 7. Välj Troubleshoot och välj sedan vilken typ av återställning du vill använda: a. Klicka på Advanced och sedan på System Restore för att starta Microsoft Systemåterställning: Microsoft Systemåterställning tar regelbundet en "ögonblicksbild" av systeminställningarna och sparar den som en återställningspunkt. I de flesta fall där programproblem visar sig svåra att lösa kan du återgå till en av de här återställningspunkterna för att få systemet att fungera igen. b. Klicka på Reset your PC för att starta återställningsprocessen: Reset your PC raderar allt på hårddisken och installerar sedan om Windows samt alla program och drivrutiner som var förinstallerade i systemet. Om du har åtkomst till viktiga filer på hårddisken säkerhetskopierar du dem nu. Se Återställa datorn från säkerhetskopian för återställning nedan. c. Klicka på Refresh your PC för att starta återställningsprocessen: Refresh your PC försöker att behålla dina filer (användardata) men ominstallerar alla program och drivrutiner. Programvara installerad efter inköpet av datorn tas bort (med undantag för programvara installerad från Windows Store). Se Uppdatera datorn från säkerhetskopia för återställning på sidan 32. Återställa datorn från säkerhetskopian för återställning Viktigt Återställ datorn raderar alla filer på hårddisken. 1. Fönstret Återställ datorn öppnas. Bilderna är endast avsedda för referensändamål.

32 32 - Återställning 2. Klicka på Nästa. 3. Välj operativsystem att återställa (normalt finns det bara ett alternativ tillgängligt). 4. Välj att begränsa förändringar till enbart hårddisken: a. Om du har raderat återställningspartitionen eller på annat sätt ändrat partitionerna på hårddisken och vill behålla dessa ändringar, välj Nej. b. Om du vill återställa datorn fullständigt till Fabriksinställningarna väljer du Ja. 5. Välj hur du vill radera dina filer: a. Ta bara bort mina filer raderar snabbt alla filer och återställer sedan datorn. Det tar cirka 30 minuter. b. Rensa enheten fullständigt rensar enheten fullständigt efter att varje fil har raderats, så att inga filer går att visa efter återställningen. Att rensa enheten tar betydligt längre tid, upp till 5 timmar, men är en mycket säkrare metod, eftersom gamla filer tas bort fullständigt. 6. Klicka på Återställ. 7. När återställningen har slutförts kan du börja använda datorn genom att upprepa första start-proceduren. Uppdatera datorn från säkerhetskopia för återställning 1. Fönstret Uppdatera datorn öppnas. 2. Klicka på Nästa. 3. Välj operativsystem att återställa (normalt finns det bara ett alternativ tillgängligt). 4. Klicka på Uppdatera. 5. Återställningsprocessen börjar med att datorn startas om och fortsätter sedan med kopiering av filer till hårddisken. Processen tar cirka 30 minuter.

33 Ansluta till internet - 33 A NSLUTA TILL INTERNET Obs Informationen i det här avsnittet kanske inte gäller din dator. Det här kapitlet innehåller grundläggande information om olika slags anslutningar och hur man ansluter en dator till internet. För mer information, hänvisa till Nätverksanslutningar på sidan 74. Ansluta med en kabel Inbyggd nätverksfunktion Den inbyggda nätverksfunktionen gör det enkelt att ansluta datorn till internet med hjälp av en kabel. Men först måste en internetleverantör, vanligen ett telefon- eller ett kabelteveföretag, komma hem till dig eller till ditt arbete för att installera internettjänsten. Internetleverantören installerar en liten låda, en router, som hjälper dig att ansluta datorn till internet. När routern har installerats behöver du bara ansluta ena änden av en nätverkskabel till datorns nätverksport, och andra änden till en port på routern. (Hänvisa till bilden nedan.) Då kommer du att vara redo att koppla upp dig.

34 34 - Ansluta till internet Trådlös anslutning Ansluta till ett trådlöst lokalt nätverk (LAN) Ett trådlöst LAN (Wireless LAN, WLAN) är ett trådlöst lokalt nätverk som kan länka ihop två eller fler datorer utan att det behövs några kablar. När datorn har anslutits till WLAN kan du gå in på internet. Du kan även dela filer, andra enheter och till och med själva internetanslutningen. Varning Det kan vara förbjudet att använda trådlösa enheter ombord på flygplan. Alla trådlösa enheter måste stängas av innan du går på planet och under starten, eftersom de kan påverka planets funktioner, störa kommunikationen och till och med vara olagliga. Du får bara aktivera datorns trådlösa enheter när flygplanspersonalen säger att det är tillåtet. Standardinställningen är att datorns trådlösa anslutning aktiveras. Windows upptäcker den och visar under installationen en lista över tillgängliga nätverk. Välj nätverk och ange eventuellt ett lösenord. Bärbara datorer från Acer har ett kortkommando för flygplansläge, som aktiverar eller stänger ner nätverksanslutningen. Med hjälp av alternativen för nätverkshantering kan du aktivera eller stänga ner det trådlösa nätverket samt bestämma vad som ska delas via nätverket. Gå till startskärmen, börja skriv ordet trådlöst och välj sen Ansluta till ett nätverk eller Ändra Wi-Fi-inställningar. Du kan även öppna Internet Explorer och följa anvisningarna. Obs Kontakta internetleverantören eller läs i routerdokumentationen om du vill veta mer om hur du ansluter datorn till internet.

35 Ansluta till internet - 35 Ansluta till ett 3G-nätverk Om den har en SIM-kortplats, kan datorn anslutas till internet via ett 3G-nätverk (mobiltelefon). Till det behövs ett kompatibelt SIM-kort och ett dataavtal med mobilleverantören. Obs Kontakta mobilleverantören för mer information om hur man ansluter datorn till internet via 3G.

36 36 - Använda en Bluetooth-anslutning A NVÄNDA EN BLUETOOTH- ANSLUTNING Bluetooth är en teknik med vilken du trådlöst kan överföra data korta distanser mellan flera olika typer av enheter. Bluetooth-aktiverade enheter inkluderar datorer, mobiltelefoner, tabletter, trådlösa headsets och tangentbord. För att kunna använda Bluetooth måste du se till följande: 1. Bluetooth är aktiverad på båda enheterna. 2. Dina enheter är "parade" (eller anslutna). Aktivera och inaktivera Bluetooth Bluetooth-adaptrarna måste vara aktiverad på båda enheterna. För din dator, kan detta vara en extern omkopplare, en programvaruinställning eller en separat Bluetooth-maskinvarunyckel i datorns USB-port (om ingen intern Bluetooth-adapter finns). Obs Kontrollera din dators handbok för att fastställa hur man sätter på dess Bluetooth-adapter. Aktivera Bluetooth och lägg till en enhet Varje ny enhet måste först "paras" med datorns Bluetooth-adapter. Detta innebär att den först måste verifieras av säkerhetsskäl. Du behöver bara utföra parningen en gång. Efter det ansluts båda enhetern bara genom att du aktiverar Bluetooth-adaptern. Bluetooth på din dator är inaktiverad som standard. För att aktivera din dators Bluetooth-adapter, gör följande: 1. Öppna snabbknapparna och markera Inställningar > Ändra datorinställningar > Dator och enheter > Bluetooth, eller tryck på Windows-knappen + <W> därefter ange Trådlös ; i result, klicka på Bluetooth-inställningar. 2. Klicka växla intill Bluetooth för att aktivera/inaktivera den.

37 Använda en Bluetooth-anslutning Datorn kommer automatiskt att börja söka efter enheter, samt göra sig synlig för andra enheter. 4. Tryck på den enhet som du vill lägga till i listan över upptäckta enheter och tryck Länka. En kod visas på din dator som bör matcha koden på din enhet. Välj Ja. Godkänn därefter parningen från din enhet. Obs Vissa enheter som använder äldre versioner av Bluetooth-teknik kräver att båda enheterna anger en PIN-kod. Skulle en av enheterna sakna inmatning (som i ett headset) är lösenordet hårdkodat i enheten (normalt "0000" eller "1234"). Sök i enhetens bruksanvisning för mer information.

38 38 - Att hålla din dator och data säkra... I detta avsnitt hittar du: Hur du skyddar din dator Ställa in lösenord Vad du behöver förbereda inför resan Hur man får ut det mesta av batteriet

39 BIOS-inställningarna - 39 BIOS-INSTÄLLNINGARNA BIOS-inställningarna är ett program för maskinvarukonfigurering som är inbyggt i datorns Basic Input/Output System (BIOS). Datorn är redan rätt konfigurerad och optimerad, så i vanliga fall behöver du inte använda det här verktyget. Det kan däremot bli aktuellt att använda det om det uppstår problem. Du startar BIOS-inställningarna genom att trycka på <F2> under de första POST samtidigt som logotypen för datorn visas. Bootsekvens Så här ställer du in bootsekvensen i BIOS-inställningar: Aktivera BIOS-inställningar och välj därefter Boot från kategorierna högst upp i fönstret. Ställa in lösenord För att ställa in ett lösenord vid start aktiverar du BIOS-inställningar och väljer därefter Security från kategorierna högst upp i fönstret. Leta reda på Password on boot: och använd knapparna <F5> och <F6> för att aktivera funktionen.

40 40 - Säkra datorn SÄKRA DATORN Datorn är en kostsam investering som du måste sköta om. Lär dig hur du skyddar och sköter om datorn. Säkerhetsfunktionerna omfattar hårdvaru- och mjukvarulås ett säkerhetslås och lösenord. Använda ett datorlås Datorn levereras med en Kensington-kompatibel säkerhetsskåra för ett säkerhetslås. Lägg en låsvajer runt ett fast föremål, t.ex. ett bord eller handtaget till en låst skrivbordslåda. Sätt in låset i uttaget och lås det sedan genom att vrida om nyckeln. Vissa modeller är dock nyckellösa. Använda lösenord Lösenord skyddar din dator mot obehörig åtkomst. Genom att skapa lösenord kan du skydda datorn och data i den på olika nivåer. Supervisor-lösenord förhindrar obehörig åtkomst av BIOSfunktionen. När lösenordet har ställts in måste du använda det för att få tillgång till BIOS-funktionen. Se Ställa in lösenord på sidan 39. Användarlösenord skyddar din dator mot obehörig användning. Kombinera användning av det här lösenordet med lösenordskontrollpunkter vid start samt vid återgång från viloläget (om tillgängligt) för maximal säkerhet. Lösenord vid start skyddar din dator mot obehörig användning. Kombinera användning av det här lösenordet med lösenordskontrollpunkter vid start samt vid återgång från viloläget (om tillgängligt) för maximal säkerhet. Viktigt Glöm inte supervisor-lösenordet! Om du glömmer lösenordet kontaktar du leverantören eller ett auktoriserat servicecenter.

41 Säkra datorn - 41 Ange lösenord När ett lösenord är inställt visas en lösenordsruta i mitten av skärmen. När supervisor-lösenordet har ställts in visas en uppmaning när du öppnar BIOS-funktionen. Ange supervisor-lösenordet och tryck på <Enter> för att få tillgång till BIOS-funktionen. Om du anger fel lösenord visas ett varningsmeddelande. Försök igen och tryck på <Enter>. När du har ställt in ett användarlösenord och parametern för lösenord vid start har aktiverats visas en uppmaning vid start. Ange användarlösenordet och tryck på <Enter> för att få tillgång till datorn. Om du anger fel lösenord visas ett varningsmeddelande. Försök igen och tryck på <Enter>. Viktigt Du har tre försök att ange ett lösenord. Om du misslyckas med att ange rätt lösenord efter tre försök stoppas systemet. Tryck på och håll på-/ avknappen intryckt under fyra sekunder för att stänga av datorn. Slå sedan på datorn och försök igen.

42 42 - Strömsparfunktioner STRÖMSPARFUNKTIONER Datorn har inbyggda funktioner för strömhantering som övervakar systemaktiviteten. Systemaktiviteten avser all aktivitet som omfattar en eller flera av följande enheter: tangentbord, mus, hårddisk, kringutrustning som anslutits till datorn, samt videominne. tangentbord, mus, hårddisk, kringutrustning som anslutits till datorn, samt videominne. Om ingen aktivitet kan kännas av under en viss tidsperiod avbryter datorn vissa av eller alla de här systemaktiviteterna för att spara energi. Spara ström Inaktivera snabb start Din dator använder snabb start för att starta snabbt, men använder också en mindre mängd ström för att kontrollera signaler för att starta. Dessa kontroller kommer sakta att tömma datorns batteri. Om du föredrar att sänka datorns effektbehov och miljöpåverkan, inaktivera snabb start: Obs Om snabb uppstart är avstängd, kommer din dator att ta längre tid att starta från viloläge. Datorn kommer inte heller att starta om den får instruktioner om att starta över ett nätverk (Wake on LAN). 1. Öppna skrivbordet. 2. Klicka Energialternativ i meddelandeområdet. 3. Välj fler Energialternativ. 4. Välj välj vad på/av-knapparna ska göra.

43 Strömsparfunktioner Markera Ändra inställningar som för tillfället inte är tillgängliga. 6. Skrolla ner och inaktivera Aktivera snabb start. 7. Välj Spara ändringarna.

44 44 - Batteripaket B ATTERIPAKET Datorn drivs av ett litiumbatteri som ger lång användningstid mellan laddningarna. Batteriegenskaper Varje gång du ansluter datorn till elnätet med nätadaptern laddas batteriet. Datorn stöder laddning vid användning, så att du kan arbeta med datorn även då den laddar. Däremot minskar uppladdning med datorn avstängd avsevärt laddningstiden. Batteriet är bra att ha då du reser, eller vid strömavbrott. Ladda batteriet Anslut nätadaptern till datorn, och anslut den andra ändan till nätuttag. Du kan fortsätta köra datorn på nätström medan batteriet laddar. Däremot minskar uppladdning med datorn avstängd avsevärt laddningstiden. Obs Vi rekommenderar att du laddar batteriet innan du avslutar dagens arbete. Ladda alltid batteriet över natten när du ska ge dig ut på en resa, så att det är fulladdat nästa dag. Förbereda ett nytt batteripaket Innan du använder ett batteripaket för första gången ska du låta det genomgå vissa förberedelser: 1. Anslut nätadaptern och ladda upp batteriet till max. 2. Aktivera datorn och avsluta installera operativsystemet. 3. Koppla bort nätadaptern. 4. Använd datorn med batteridrift. 5. Återanslut nätadaptern och ladda upp batteriet till max igen. Genomgå denna procedur tills batteriet laddats upp och ur fullständigt tre gånger.

45 Batteripaket - 45 Gå igenom den här proceduren för alla nya batterier, eller för batterier som inte har använts på länge. Varning Utsätt aldrig batterier för temperaturer under 0ºC (32ºF) eller över 45ºC (113ºF). Extrema temperaturförhållanden kan orsaka allvarlig skada på batteripaketet. Förberedelseproceduren för ett batteri förbereds för att garantera att det ska laddas upp till maximal nivå. Om du inte följer denna procedur kommer du inte att kunna ladda upp batteriet maximalt, och kommer också att förkorta batteriets effektiva livslängd. Dessutom påverkas batteriets livslängd negativt av följande användningsmönster: Använd alltid datorn med växelström. Att inte ladda upp och ur batteriet till max, som beskrivs ovan. Flitig användning ju oftare du använder batteriet, desto fortare kommer det nå sin effektiva livslängd. Ett inbyggd batteri har en livslängd på mer än 1000 laddning/urladdningscykler. Optimera batteriets livslängd Genom att optimera batteriets livslängd utnyttjar du batteridriften till fullo, förlänger laddnings/urladdningscykeln, och förbättrar laddningseffektiviteten. Vi rekommenderar att du följer nedanstående anvisningar: Använd nätström närhelst så är möjligt, och reservera batteriet för mobilanvändning. Avlägsna tillbehör som inte används (t.ex. en USB hårddisk), eftersom de kan fortsätta konsumera energi. Förvara din dator på en sval och torr plats. Rekommenderat temperaturintervall är 10 C (50 F) till 30 C (86 F). Högre temperaturer gör att batteriet självurladdar snabbare. Alltför flitig återuppladdning minskar batteriets livslängd. Ta väl hand om din nätadapter och ditt batteri.

46 46 - Batteripaket Kontrollera batterinivå Strömmätaren anger aktuell batterinivå. Vila markören ovanför batteriikonen i aktivitetsfältet för att visa batteriets aktuella nivå. Varning om låg batterinivå När batteriström används ska du vara uppmärksam på strömmätaren. Viktigt Anslut nätadaptern så snart som möjligt efter varning om låg batterinivå. Du kan komma att förlora information om batteriet tillåts laddas ur fullständigt så att datorn stängs av. Vid varning om långt batteri rekommenderar vi följande tillvägagångssätt: Situation Rekommenderad åtgärd Nätadaptern och ett nätuttag finns tillgängliga. Nätadaptern eller nätuttag saknas. 1. Anslut nätadaptern till datorn och därefter till nätuttaget för strömförsörjning. 2. Spara alla nödvändiga filer. 3. Återuppta arbetet. Stäng av datorn om du snabbt vill ladda upp batteriet. 1. Spara alla nödvändiga filer. 2. Stäng alla program. 3. Stäng av datorn.

47 Resa med datorn - 47 R ESA MED DATORN I det här avsnittet får du tips om saker som du bör tänka på när du reser med eller flyttar datorn. Koppla bort utrustningen Så här kopplar du bort externa tillbehör: 1. Spara alla öppna filer. 2. Ta bort skivor från optisk drivenhet. 3. Stäng av datorn eller försätt den i Viloläge eller Djupt viloläge. 4. Stäng bildskärmslocket. 5. Koppla bort sladden från nätadaptern. 6. Koppla bort tangentbordet, pekenheten, skrivaren, den externa bildskärmen och andra externa enheter. 7. Om du har låst fast datorn med ett Kensington-lås kopplar du bort det också. Flytta datorn Om du flyttar datorn korta avstånd, t.ex. mellan olika rum. Förbereda datorn Före flytt av datorn stänger du och låser bildskärmslocket för att ställa datorn i vänteläge. Nu kan du på ett säkert sätt ta med dig datorn när du rör dig i byggnaden. Om du vill avbryta datorns Viloläge, öppnar du bildskärmslocket och vid behov, tryck därefter in av/på-knappen och släpp upp den. Om du ska flytta datorn till en kunds kontor eller till en annan byggnad kan du välja att stänga av datorn: Tryck på Windows-tangenten + <C>, klicka Inställningar > På/Av därefter klicka Avstängning Eller: Ställ datorn i vänteläge genom att trycka på <Fn> + <F4> eller genom att stänga skärmen.

48 48 - Resa med datorn När du vill använda datorn igen, öppna skärmen och, vid behov tryck sedan på av/på-knappen. Obs Datorn kan komma in viloläge eller djupt viloläge efter att ha varit i viloläge under en period. Vad du bör ta med dig till möten Till relativt kortvariga möten behöver du förmodligen bara ta med själva datorn. Till längre möten, eller när batteriet inte är fulladdat, kan det vara klokt att ta med nätadaptern så att du kan ansluta datorn till ett eluttag i möteslokalen. Om det inte finns några eluttag i rummet kan du minska strömförbrukningen genom att placera datorn i vänteläge. Tryck på <Fn> + <F4> eller stäng bildskärmslocket när du inte använder datorn aktivt. Ta med datorn hem När du rör dig mellan kontoret och hemmet och vice versa. Förbereda datorn När du kopplat bort datorn från alla tillbehör gör du på följande sätt: Kontrollera att du har tagit ut alla skivor och disketter från läsenheterna. I annat fall kan enheternas läs- och skrivhuvuden skadas. Packa datorn i en skyddande väska som förhindrar att den glider omkring och som dämpar stöten om du skulle råka tappa den. Varning Packa inte föremål bredvid eller ovanpå datorn. Tryck på bildskärmslocket kan skada bildskärmen.

49 Resa med datorn - 49 Vad du bör ta med dig Om du inte redan har följande föremål hemma bör du ta med dem: Nätadapter och nätsladd. Den tryckta installationsguiden. Specialanvisningar Skydda datorn genom att följa nedanstående riktlinjer när du flyttar den mellan hemmet och arbetet: Minimera effekterna av temperaturskillnader genom att ha datorn hos dig. Om du måste stanna någonstans ett längre tag och inte kan ta datorn med dig, bör du lämna den i bilens bagageutrymme så att den inte utsätts för kraftig värme. Ändringar i temperatur och luftfuktighet kan ge upphov till kondens. Låt alltid datorn återfå rumstemperatur och kontrollera att bildskärmen inte är fuktig innan du slår på datorn igen. Om temperaturskillnaden är större än 10 C (18 F) bör du låta datorn sakta återfå rumstemperatur. Om det är möjligt bör du lämna datorn i 30 minuter i en miljö där temperaturen ligger mellan utomhustemperatur och rumstemperatur. Installera ett hemmakontor Om du ofta arbetar med datorn hemma kan det vara en bra idé att skaffa ytterligare en nätadapter. Om du skaffar en till nätadapter slipper du ta med nätadaptern varje gång du flyttar datorn mellan hemmet och arbetet. Om du använder datorn hemma under en längre tid kan du även skaffa externt tangentbord, bildskärm eller mus.

50 50 - Resa med datorn Resa med datorn Viktigt Kontrollera med ditt flygbolag om några specialkrav gäller för att resa med litiumbatterier. När du flyttar datorn långa avstånd, t.ex. från arbetet till en kunds kontor eller vid lokala resor. Förbereda datorn Förbered datorn på samma sätt som om du skulle ta med den hem. Kontrollera att batteriet är laddat. Om du ska ta med datorn genom en säkerhetskontroll på en flygplats kan det bli nödvändigt att sätta på den. Vad du bör ta med dig Ta med dig följande: Nätadapter Skrivardrivrutiner om du tänker använda en annan skrivare Specialanvisningar Förutom att följa riktlinjerna för transport av dator till hemmet bör du även tänka på följande: Ta alltid med datorn som handbagage. Om möjligt ber du säkerhetspersonal att undersöka datorn för hand. Röntgenapparaterna på flygplatser är säkra, men för aldrig datorn genom en metalldetektor.

Aspire E 15-serien Användarhandbok

Aspire E 15-serien Användarhandbok Aspire E 15-serien Användarhandbok 2-2014. Med ensamrätt. Aspire E 15-serien Omslag: E5-571 / E5-531 / E5-551 / E5-521 / E5-511 Denna revidering: 04/2014 Registrera ett Acer-ID och aktivera Acer fjärrfiler

Läs mer

emachines E725/E525-serien Snabbguide

emachines E725/E525-serien Snabbguide emachines E725/E525-serien Snabbguide Copyright 2009. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines E725/E525-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 02/2009 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller

Läs mer

emachines E620-serien Snabbguide

emachines E620-serien Snabbguide emachines E620-serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines E620-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 08/2008 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller garantier,

Läs mer

emachines D620-serien Snabbguide

emachines D620-serien Snabbguide emachines D620-serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines D620-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 09/2008 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller garantier,

Läs mer

emachines E720/E520-serien Snabbguide

emachines E720/E520-serien Snabbguide emachines E720/E520-serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines E720/E520-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 08/2008 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller

Läs mer

emachines G720/G520-serien Snabbguide

emachines G720/G520-serien Snabbguide emachines G720/G520-serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines G720/G520-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 08/2008 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller

Läs mer

emachines D720/D520-serien Snabbguide

emachines D720/D520-serien Snabbguide emachines D720/D520-serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. emachines D720/D520-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 08/2008 Det här företaget lämnar inga uppgifter eller

Läs mer

Din manual HP G6031EM

Din manual HP G6031EM Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HP G6031EM. Du hittar svar på alla dina frågor i HP G6031EM instruktionsbok (information,

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007-2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter Powerline Adapter OBS! Utsätt inte Powerline Adapter för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Powerline Adapter i extremt fuktiga eller

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Användarhandbok Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är USA-registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter Powerline Adapter OBS! Utsätt inte Powerline Adapter för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Powerline Adapter i extremt fuktiga eller

Läs mer

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Programmet gör det möjligt att skapa en räddningsskiva, DVD eller USB-minne. Detta räddningssystem är avsedd för två typer av situationer: 1. För att återställa en säkerhetskopia

Läs mer

HP:s dockningsstation Referenshandbok

HP:s dockningsstation Referenshandbok HP:s dockningsstation Referenshandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft är ett registrerat varumärke tillhörande Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument kan

Läs mer

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning.

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. I det här dokumentet får du information om Mobile WiFi så att du kan börja använda enheten direkt.

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Energihantering Användarhandbok

Energihantering Användarhandbok Energihantering Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument kan komma

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Dokumentartikelnummer: 430406-101 Januari 2007 I den här handboken beskrivs styrplattan och tangentbordet på datorn. Innehåll 1 Styrplatta Identifiera styrplattan............................

Läs mer

Produktmeddelande. Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran

Produktmeddelande. Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Villkor för programvaran Starta här Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA. Informationen i detta dokument kan komma att bli inaktuell

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios7

Lättlästa instruktioner för ipad ios7 Lättlästa instruktioner för ipad ios7 I samarbete med: Hösten 2014 Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en ipad med operativsystemet ios7. Ett operativsystem är det viktigaste

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers SNABBGUIDE FÖR Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers Innehåll 1. Inledning...1 2. Krav...1 3. Installera Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Innan du installerar...2 3.2 Installera NOKIA

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Aspire E1-572 / E1-570 / E1-532 / E1-530. Användarhandbok

Aspire E1-572 / E1-570 / E1-532 / E1-530. Användarhandbok Aspire E1-572 / E1-570 / E1-532 / E1-530 Användarhandbok 2013 Med ensamrätt. Aspire E1-572 / E1-570 / E1-532 / E1-530 Användarhandbok Denna revidering: 06/2013 AcerCloud ger dig friheten att njuta av ditt

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

ThinkPad X-serien. Installationsanvisningar. Packlista

ThinkPad X-serien. Installationsanvisningar. Packlista Part Number: 92P1959 ThinkPad X-serien Installationsanvisningar Packlista Tack för att du har valt att köpa en IBM ThinkPad i X-serien. Kontrollera att allt som står i den här listan finns med i förpackningen.

Läs mer

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0 P-660H Triple Play modem Snabbinstallation Version 2.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda ditt P-660H Triple Play modem. Följande installationsguide beskriver installation av modemet

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA och andra länder. Produktmeddelande

Läs mer

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Utvecklad av Acers programvaruteam är Acer erecovery Management ett verktyg som erbjuder dig ett enkelt, pålitligt och säkert hjälpmedel att återställa din dator till dess fabriksinställningar

Läs mer

ThinkPad X-serien. Installationsanvisningar. Packlista

ThinkPad X-serien. Installationsanvisningar. Packlista PN: 67P4581 ThinkPad X-serien Installationsanvisningar Packlista Tack för att du har valt att köpa en IBM ThinkPad i X-serien. Kontrollera att allt som står i den här listan finns med i förpackningen.

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning

Säkerhetskopiering och återställning Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri

Läs mer

E-BOT del 2 20150120

E-BOT del 2 20150120 E-BOT del 2 20150120 2 Innehållsförteckning 7 Avancerade funktioner... 4 7.1 Inställningar för färglägen... 4 7.1.1 Ställa in färglägena... 4 8 Inställningar... 6 8.1 Använda hörlurar... 6 8.2 Återställning...

Läs mer

Kom igång! Lärardatorer. Vårterminen 2009

Kom igång! Lärardatorer. Vårterminen 2009 Kom igång! Lärardatorer Vårterminen 2009 IT-kontoret (Växel: 150 00) Håkan, 0922-152 86, hakan.tapani@haparanda.se Anders, 0922-152 85, anders.aidanpaa@haparanda.se Peter, 0922-152 75, peter.blomqvist@haparanda.se

Läs mer

Användarmanual Elevdator

Användarmanual Elevdator Användarmanual Elevdator UBG Elev-PC Introduktion Innehållsförteckning 1 GENERELL INFORMATION... 2 1.1 Garanti och försäkring... 2 1.2 Innehåll i datorpaket... 2 2 TIPS FÖR ANVÄNDNING AV DIN DATOR... 2

Läs mer

Din manual HP HDX X EA PREMIUM

Din manual HP HDX X EA PREMIUM Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för HP HDX X18-1005EA PREMIUM. Du hittar svar på alla dina frågor i HP HDX X18-1005EA PREMIUM

Läs mer

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för pekplattan Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Samsung

Läs mer

Din manual LENOVO IDEAPAD U410 http://sv.yourpdfguides.com/dref/4286070

Din manual LENOVO IDEAPAD U410 http://sv.yourpdfguides.com/dref/4286070 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för LENOVO IDEAPAD U410. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

Uppdatering av programvaror

Uppdatering av programvaror Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i

Läs mer

Aspire 5730Z/5730/5330- serien. Snabbguide

Aspire 5730Z/5730/5330- serien. Snabbguide Aspire 5730Z/5730/5330- serien Snabbguide Copyright 2008. Acer Incorporated. Med ensamrätt. Aspire 5730Z/5730/5330-serien - Snabbguide Ursprunglig utgåva: 07/2008 Informationen i den här publikationen

Läs mer

Windows 10 systemverktyg

Windows 10 systemverktyg Windows 10 systemverktyg Version 2017 / www.utb.marber.se Sida 1 Innehållsförteckning 1 Systemverktyg... 3 1.1 Energialternativ... 3 1.2 Avinstallera program... 3 1.3 Skapa en återställningspunkt... 5

Läs mer

Windows 8 Steg för steguppgraderingsguide KONFIDENTIELLT 1/53

Windows 8 Steg för steguppgraderingsguide KONFIDENTIELLT 1/53 Windows 8 Steg för steguppgraderingsguide KONFIDENTIELLT 1/53 Innehåll 1. 1. Installationsprocess för Windows 8 2. Systemkrav 3. Förberedelser 2. 3. ESD 4. 5. 6. 1. Anpassa 2. Trådlös 3. Anpassa inställningar

Läs mer

Backup och återställning

Backup och återställning Backup och återställning Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet Kapitel 1 Ansluta Router till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du installerar router i ditt lokala nätverk (LAN) och ansluter till Internet. Du får information om hur du installerar router med

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Trådlös gateway Två nätverkskablar Två telefonkablar Strömadapter Mellanpropp Testplugg Bredbandsbolaget

Läs mer

HP UC-högtalartelefon. Användarhandbok

HP UC-högtalartelefon. Användarhandbok HP UC-högtalartelefon Användarhandbok Copyright 2014, 2015 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth är ett varumärke som tillhör ägaren och används av Hewlett-Packard Company under licens. Windows

Läs mer

Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell Latitude E4300

Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell Latitude E4300 Dell Latitude ON Flash återkommande frågor 1. Stödjer alla Dell datorer Latitude ON Flash? Nej, Latitude ON Flash är för närvarande endast tillgängligt på följande Dell datorer: Dell Latitude E4200 Dell

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Produkt Detaljer: 1) ipad Cover ) ipad botten lås 3) ipad topp lås 4) Keyboard 5) Funktionsknappar 6) Bluetooth LED 7) Laddning LED 8) Av / på & Bluetooth anslutningsknapp 9) USB-laddning 5V/DC 1 5 3 8

Läs mer

! " OBS! Lämna inte datorn obevakad när QuickRestore körs, eftersom du vid flera. Service- och supportalternativ. QuickRestore

!  OBS! Lämna inte datorn obevakad när QuickRestore körs, eftersom du vid flera. Service- och supportalternativ. QuickRestore Service- och supportalternativ QuickRestore Med hjälp av QuickRestore kan du när som helst återställa systemet. QuickRestore innehåller fem alternativ för återställning, som framgår av tabellen nedan.

Läs mer

Snabbguide mini-router.

Snabbguide mini-router. TM TP_0_06-0 Med reservation för tryckfel. Funderar du över något? Läs mer på tele.se eller kontakta oss på: Kundservice Privat: 077-5 5 5 Kundservice Företag: 000- är ett varumärke som tillhör ETSI. Snabbguide

Läs mer

LÄR KÄNNA DIN TELEFON

LÄR KÄNNA DIN TELEFON SNABBGUIDE LÄR KÄNNA DIN TELEFON Ström PÅ: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder. Ström Av: tryck och håll inne strömknappen i 3 sekunder, och välj stäng av. ÖVERBLICK 1, Volymknappar 2, Strömknappen

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation i USA och andra länder. Produktmeddelande

Läs mer

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning

Egenskaper. Vad finns i kartongen. Beskrivning Egenskaper Wi-Fi b/g/n 8-tums touchscreen Stödjer appar från 3:e part Webbkamera G-sensor Mediaspelare Vad finns i kartongen 1 surfplatta 1 USB-kabel 1 nätadapter Lathund Beskrivning a. Till/från Håll

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

Enheter Användarhandbok

Enheter Användarhandbok Enheter Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras utan föregående

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps LC202 Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps Inledning Utsätt inte Sweex Powerline Ethernet-adapter 200 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmeelement.

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

Uppackning. Högkapacitetsbatterier av litiumjontyp. Växelströmsadapter och nätkabel. Bärväska (tillval)

Uppackning. Högkapacitetsbatterier av litiumjontyp. Växelströmsadapter och nätkabel. Bärväska (tillval) 2 Gratulerar till att du har blivit ägare till denna väldesignade notebook. Denna alldeles nya, förstklassiga bärbara dator kommer att ge dig en utmärkt och professionell användarupplevelse. Vi är stolta

Läs mer

IdeaTab A3000. Snabbstartsguide v1.0

IdeaTab A3000. Snabbstartsguide v1.0 IdeaTab A3000 Snabbstartsguide v1.0 Välkommen Frontkamera Volymknapp Läs den här guiden noga innan du börjar använda din IdeaTab. Guiden ger dig tips för hur du ställer in och använder din IdeaTab. Informationen

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Enheter. Användarhandbok

Enheter. Användarhandbok Enheter Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informationen häri kan ändras utan föregående meddelande. De enda garantierna för produkter och tjänster från HP presenteras

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

Datorn en översikt Användarhandbok

Datorn en översikt Användarhandbok Datorn en översikt Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är USA-registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. SD-logotypen är ett varumärke

Läs mer

Komma igång med PSS (Personal Sound System)

Komma igång med PSS (Personal Sound System) QSG_swe 29/12/04 15:14 Page 43 Komma igång med PSS (Personal Sound System) Ta dig tid att läsa det här innan du använder ditt PSS. Vi hoppas att du kommer ha mycket nöje med din personligt ljudsystem (pss).

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers SNABBGUIDE FÖR Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers Innehåll 1. Inledning...1 2. Krav...1 3. Installera Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Innan du installerar...2 3.2 Installera NOKIA

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

snabbmanual för installation av Bredband 60

snabbmanual för installation av Bredband 60 snabbmanual för installation av Bredband 60 Startboxen innehåller följande utrustning Modem Splitter Strömadapter Telefonikabel RJ 11 (små kontakter) Nätverkskabel Rak RJ 45 (stora kontakter) Testplugg

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Nätverkskabel Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 www.bredbandsbolaget.se

Läs mer

Jabra SPEAK 510 BRUKSANVISNING

Jabra SPEAK 510 BRUKSANVISNING Jabra SPEAK 510 BRUKSANVISNING INNEHÅLL Välkommen... 2 Jabra SPEAK 510 ÖVERSIKT... 3 ANSLUTNING... 5 Hur du använder.... 8 Support.... 11 Tekniska specifikationer... 12 1 Välkommen Tack för att du valde.

Läs mer

Enheter Användarhandbok

Enheter Användarhandbok Enheter Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras utan föregående

Läs mer

Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar

Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar Användarhandbok - 1 2-2016. Med ensamrätt. Aspire ES 15 Omslag: Aspire ES1-572 / ES1-533 / ES1-532G / ES1-524 Denna revidering: 03/2016 Registrera ett Acer ID och njut av suveräna fördelar Öppna [Acer

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.5 Leopard Installationshandbok Om du redan har Mac OS X 10.3 eller senare installerat på datorn: Du behöver bara uppgradera till Leopard. Se Uppgradera Mac OS X på sidan 1. Om du vill installera

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

Programvaruuppdatering, säkerhetskopiering och återställning

Programvaruuppdatering, säkerhetskopiering och återställning Programvaruuppdatering, säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är USA-registrerade varumärken som tillhör Microsoft

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Pekdon och tangentbord Användarhandbok

Pekdon och tangentbord Användarhandbok Pekdon och tangentbord Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Jabra. Speak 710. Bruksanvisning

Jabra. Speak 710. Bruksanvisning Jabra Speak 710 Bruksanvisning 2017 GN Audio A/S. Med ensamrätt. Jabra är ett varumärke som tillhör GN Audio A/S. Bluetooth -ordet, -märket och -logotyper ägs av Bluetooth SIG, Inc. och all användning

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Datorn en översikt Användarhandbok

Datorn en översikt Användarhandbok Datorn en översikt Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är amerikanska registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Bluetooth är

Läs mer

Styrplatta och tangentbord

Styrplatta och tangentbord Styrplatta och tangentbord Användarhandbok Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft och Windows är USA-registrerade varumärken som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Uppdatering av programvaror Användarhandbok

Uppdatering av programvaror Användarhandbok Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Aspire V7-581 / V5-573 / V5-572 / V Användarhandbok

Aspire V7-581 / V5-573 / V5-572 / V Användarhandbok Aspire V7-581 / V5-573 / V5-572 / V5-552 Användarhandbok 2013 Med ensamrätt. Aspire V7-581 / V5-573 / V5-572 / V5-552 Användarhandbok Ursprunglig utgåva: 04/2013 AcerCloud ger dig friheten att njuta av

Läs mer