Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Kontaktperson Enheten för social hållbarhet Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK Deltagare: Margareta Pålsson, ordförande Camilla Rejdvik Pålsson Elisabeth Bengtsson Ingvar Stevensson Lena Mårtensson Stenudd Gunnar Bergström (ersätter Pehr Andersson) Bengt Avedal Roger Larsson, ordförande p. 4-6 Merete Tillman Stefan Hjelm Åsa Stenbäck Holmér Förhindrade att närvara: Stefan Bengtsson Monica Holmqvist Landshövding (ordförande) Arbetsförmedlingen Region Skåne, Folkhälsa/Social hållbarhet Försäkringskassan Migrationsverket Malmö stad Helsingborgs kommun Sjöbo kommun Kristianstads kommun Nätverket Social Ekonomi Skåne Länsstyrelsen Länsstyrelsen (sekreterare) Malmö högskola/lärocenter Syd Kommunförbundet Skåne Inledning Landshövding Margareta Pålsson hälsar välkommen, inleder dagens möte och informerar om att hon kommer att avvika en kort stund under mötet för att ta emot en ambassadör. Roger Larsson kommer då att ta ordföranderollen. Minnesanteckningar från föregående möte Minnesanteckningar från strategiska samverkansgruppens föregående möte den 28 maj har sänts ut. Anteckningarna godkänns. MANT strategiska RÖK 14 oktober 2014.docx Postadress Besöksadress Telefon Telefax Banger E-post WWW Malmö Kungsgatan vax Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vax

2 MINNESANTECKNING 2(5) Frågor rörande struktur, organisation och styrning återrapportering av uppdrag Vid sitt möte i mars gav Skånskt ledningsforum (ledningarna för Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne och Kommunförbundet Skåne) de tre organisationerna i uppdrag att ta fram ett gemensamt förslag till hur det regionala integrationsarbetet kan utvecklas utifrån den regionala samverkansöverenskommelsen (RÖK) för att bli mer operativt, hur olika nyckelprojekt inom integrationsområdet kan tillförsäkras långsiktig finansiering samt att regionalisera de förslag till samverkansinsatser som lyfts fram av bl.a. Migrationsverket. På uppdrag av Länsstyrelsen har Mats Brandström genom dokumentstudier och intervjuer tagit fram rapporten Migrationens möjligheter i det regionala utvecklingsarbetet. Belysning av regional stödstruktur för samverkan inom integrationsområdet med fokus på nyanländas etablering som presenterades i maj. I rapporten beskrivs de olika huvudmännens uppdrag, hur de förhåller sig till varandra, struktur för samverkan och förslag om hur befintlig samverkan kan utvecklas. Strategiska samverkansgruppen överlämnade vid sitt möte den 28 maj rapporten till beredningsgruppen med uppdrag att ta sig an de utmaningar som lyfts i rapporten. ger en rapport för vad som hittills åstadkommits: Företrädare för Länsstyrelsen och Region Skåne har inlett en dialog om hur RÖK-överenskommelsen kan breddas och knytas närmare Kompetenssamverkan Skåne (KoSS) och Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan (ÖK). Styrningen, mandat och grundfinansiering av utvecklingsplattformen Partnerskap Skåne utgör en viktig del i detta arbete. 1 Dialogen har inletts mellan de två regionala aktörer som har tydliga uppdrag inom integration. Tanken är att Kommunförbundet Skåne ska bjudas in till de fortsatta samtalen. Beslut har tagits om fortsatt projektverksamhet med Samhälls- och hälsokommunikatörer i Skåne 1 juli december 2017 med Länsstyrelsen som projektägare. Samverkansparter är Länsstyrelsen, kommunerna, Region Skåne och Arbetsförmedlingen. Verksamheten finansieras av kommunerna (huvuddelen i nuläget) och Länsstyrelsen samt av Region Skåne. 2 Finansiering av nyckelprojektet Nätverk Aktivitet Delaktighet (NAD) är säkrat fram till genom bidrag från Länsstyrelsen hösten Ett underlag med rubriken Partnerskap Skåne - en utvecklingsplattform för systembaserad metodutveckling har tagits fram och i december presenterats för politiker Region Skåne. 2 Medel för SHK finns med i Region Skånes budget för 2015.

3 MINNESANTECKNING 3(5) och därefter genom att NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne beviljats medel från Regions Skånes Sociala investeringsfond. 3 Prognos för mottagande av asylsökande och hur det påverkar vårt fortsatta gemensamma arbete Migrationsverket Lena Mårtensson Stenudd redogör för aktuell progonos. Det kommer asylsökande per vecka så bedömningen är att prognosen som snart kommer blir asylsökande för Antalet ensamkommande barn som söker sig till Sverige beräknas bli Sannolikt blir det på samma nivå Idag finns det flyktingar med uppehållstillstånd som väntar på kommunplacering. Nästa år väntas siffran stiga till Migrationsverket behöver därför nya platser i Sydsverige. Eftersom behovet bedöms vara långvarigt kommer Migrationsverket öppna anläggningar i egen regi, hyra lokaler men egen personal. Det kommer att öppnas flera nya boenden i Skåne, mest i norra Skåne men även i sydost. Jägersro hotell med 450 platser öppnar som tillfälligt ankomstboende (boende max 4 dagar) vid årsskiftet i anslutning till ansökningsenheten som finns där. Tanken är att fasa ut Arlöv Park under våren. Av de flyktingar som finns i Migrationsverkets system bor 70 % i Migrationsverkets boende och 30 % i eget boende dvs. i praktiken hos någon anhörig/bekant. På senare tid har det också blivit vanligare att köpa en adress (men ingen bostad) för att kunna folkbokföra sig och få del av insatser inom etableringen. Detta skapar problem för kommun och Arbetsförmedling. Lena ser behov av ett gemensamt grepp för att utveckla mer individuellt anpassade aktiviteter som att erbjuda yrkesinriktad SFI för ex. medicinskt utbildad personal eller samhälls- och hälsoinformation redan på boendena, eventuellt i samverkan med ideella organisationer som på många håll visar ett stort engagemang. Arbetsförmedlingen Det ökande antalet flyktingar och oplanerad utflyttning från boendena försvårar för Arbetesförmedlingen. Idag är det för många ärenden per handläggare och det blir därför en förstärkning av Arbetsförmedlingens etableringshandläggare från början av november. Arbetsförmedlingen ser behov av att utveckla det sociala stöder och mer fokus på barnens situation när det planers för föräldrarna. Kommunerna Kommunerna ser en fördel med att Migrationsverket driver boenden i egen regi. Det blir lättare att få kontakt och samverkan kan utvecklas. Lokalt har skolan, vårdcentralen och Arbetsförmedlingen en viktig roll i etableringen och aktörerna 3 Beslut om medel för två år från har fattats av Regionstyrelsen i december 2014.

4 MINNESANTECKNING 4(5) behöver samverka. Även samverkan kommunerna emellan kan utvecklas regionalt. Vidare behövs nya verktyg för att lösa bostadsfrågan, nya boendealternativ, inte enbart för flyktingar, utan för de stora grupper som inte kan efterfråga de bostäder som idag finns lediga. Idéburen sektor Idéburen sektor är en resurs och nyligen har Överenskommelsen uppdaterats. Projekt Nätverk Aktivitet (NAD) är ett gott exempel på samverkan mellan offentlig och idéburen sektor. Redovisningar samt uppföljning av aktörsgemenssamma aktiviteter Rapport från regeringens samordnare för kommunalt flyktingmottagande Utkast till Slutrapport från regeringens samordnare för kommunalt flyktingmottagande har sänts ut med dagordningen. 4 En kort redogörelse lämnas för samordnarnas förslag. En relativt stor andel av de skånska kommunerna var representerade av ledande politiker vid de tre dialogmöten som samordnarna genomförde i Skåne dagarna innan midsommar. META-undersökningen Landets 21 länsstyrelser har genomfört en enkätundersökning av hur arbetet med mottagande och etablering av nyanlända samt mottagandet av ensamkommande barn ser ut i Sveriges kommuner. Enkäten har gått ut till landets 290 kommuner i oktober I slutet av året hade svar kommit in från 273 kommuner, i Skåne svarade 30 av 33 kommuner. En motsvarande enkät genomfördes 2012 och tanken är att med en årlig enkätundersökning kunna följa utvecklingen inom olika områden över tid. I en särskild rapport presenteras de övergripande resultaten för Skåne län jämfört med landet och med hur det såg ut Utdrag ur rapporten har sänts ut med inbjudan till dagens möte. Resultaten visar på behov av fortsatt utveckling av samverkan på både regional och lokal nivå men det finns också områden där Skåne utmärker sig positivt. Det gäller exempelvis samhälls- och hälsokommunikation, samverkan med ideella organisationer/föreningar och kommunernas upplevda stöd av en regional överenskommelse. Politikerdialoger På uppdrag av regeringen har länsstyrelserna genomfört politikerdialoger. Länsstyrelsen Skåne har tillsammaman med Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Kommunförbundet Skåne under hösten och vintern genomfört 3 4 Den slutgiltiga rapproten överlämnades till Arbetsmarknadsdepartementet Rapporten finns på Länsstyrelsens hemsida 5 Rapporten Mottagande och etablering av nyanlända i Skåne 2013 finns på Länsstyrelsens hemsida, samma adress som ovan.

5 MINNESANTECKNING 5(5) politikerdialoger med ett stort antal deltagare. Ramböll har på länsstyrelsernas uppdrag gjort en uppföljning. Resultater presenterades i september Rapporten har skickat ut med inbjudan till dagens möte. Aktörsgemsamma aktiviteter En uppdaterad lista över aktörsgemensamma aktiviteter inom RÖK-samverkan under 2014 presenteras och delas ut. Informations- och kommunikationsinsatser Roger Larsson ser att alla länets aktörer inom flyktingmottagandet gör ett stort arbete och att det pågår en mängd viktiga och relevanta insatser. En strategisk fråga är att bättre kommunicera allt som pågår, att kommuner och andra aktörer kommunicerar att myndigheterna tar tag i de utmaningar som finns så att medborgarna känner förtroende för integrationspolitiken. För politiker finns nya informationsinsatser inplanerade bl.a. kommer integration att vara tema på nästa KSO-möte (möte för kommunstyrelseordföranden) den 12 december och på nyåret planeras för nya politikerdialoger. Utmaningen är att finns former för relevant information till allmänheten. Mötestider 2015 Följande mötestider bestäms för 2015: 4 februari kl maj kl oktober kl Sekreterare

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet i Skåne Deltagare: Margareta

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen MINNESANTECKNINGAR 1(6) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunilla Holmlin 010-224 13 75 gunilla.holmlin@lansstyrelsen.se Dnr 851-4736-2014 Närvarande: Gunvor Landqvist, Länsstyrelsen Ann-Christine

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK 161118 Målgrupp för tidiga insatser Asylsökande i ABO Asylsökande i EBO Personer med uppehållstillstånd i ABO (Målgruppen är vuxna asylsökande)

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015 MINNESANTECKNING 1(6) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015 MINNESANTECKNING 1(5) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2013-09-13 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den

Läs mer

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Hälsa en förutsättning för integration och delaktighet En god hälsa är viktig för våra möjligheter att lära nytt och delta i samhällslivet. Migrationsprocessen

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 MINNESANTECKNING 1(7) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 Närvarande Margareta Pålsson, Landshövding

Läs mer

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019)

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) 1 Bakgrund/syfte NAD 2.0 är en kombination av olika testade och utvärderade metoder som syftar till organiserad samverkan mellan offentlig och idéburen sektor inom etableringssystemet.

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2015-02-26 Dnr Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00 MINNESANTECKNING 1(6) 015-11-0 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-4 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016

Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr 851-36739-2016 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016 Närvarande Anneli Hulthén,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för social hållbarhet Gunvor Landqvist 040/044-25 23 53 Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2015-04-15 Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Migrationens relation till hälsa integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Katarina Carlzén INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger

Koncernkontoret Avdelningen för folkhälsa och miljö S KAN E. Till Kommunstyrelsen Kommunala folkhälsosamordnare-/strateger Avdelningen för folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 Ann-christiine.lundkvist@skane.se ERBJUDANDE OM SAMVERKANSMEDEL Datum 2012-01-20 REGIOIlleh N S KAN E 1 (2) Till

Läs mer

Samhälls- och hälsokommunikatörer i Skåne SHK

Samhälls- och hälsokommunikatörer i Skåne SHK Samhälls- och hälsokommunikatörer i Skåne SHK Hälsa en förutsättning för integration och delaktighet Fysisk och psykisk hälsa är viktiga faktorer för våra möjligheter att lära nytt och delta i samhällslivet.

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011.

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011. MINNESANTECKNING 1(6) 2011-02-09 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar

1. Godkännande av kallelse och fastställande av dagordning. 2. Godkännande av föregående minnesanteckningar Minnesanteckningar Beredningen för Samhällsbyggnads-, miljö-, kultur- och fritidsfrågor Tid och plats 25 augusti 2016, 13:15-16:00, Gasverksgatan 3, Lund Närvarande Övriga Marika Bjerstedt Hansen (s) Osby,

Läs mer

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september

Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september MINNESANTECKNINGAR 1(8) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Fakta 2014:4 META 2013 Publiceringsdatum 2014-04-10 Kontaktperson Cecilia Gustafsson Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Utvecklingsledare

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Länsstyrelsen i Kronobergs län Ersättning

Läs mer

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Länstal 2016 2015-11-17 Län Anvisningsbara platser Planeringstal, självbosatta Totalt Fördelningsnycklar Arbetsmarknad 34% Arbetslösa 34% Omsättning 33%

Läs mer

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Sida 1 av 5 Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Denna strategi syftar till att kraftsamla och samordna länets resurser för

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Inkluderande mottagande Partnerskap Skåne

Inkluderande mottagande Partnerskap Skåne Inkluderande mottagande Partnerskap Skåne Välkommen! Projektet Partnerskap Skåne är en motor som samlar alla de goda krafterna i Skåne för ett så inkluderande mottagande av nyanlända som möjligt. Målet

Läs mer

Datum Dnr Budget 2018 arbete för befolkningens hälsa

Datum Dnr Budget 2018 arbete för befolkningens hälsa Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-26 Dnr 1700473 1 (6) Folkhälsoberedningen Budget 2018 arbete för befolkningens

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

Migrationens möjligheter i det regionala utvecklingsarbetet

Migrationens möjligheter i det regionala utvecklingsarbetet Migrationens möjligheter i det regionala utvecklingsarbetet Belysning av regional stödstruktur för samverkan inom integrationsområdet med fokus på nyanländas etablering Titel: Utgiven av: Författare: Beställning:

Läs mer

Datum Dnr Budget 2017 arbete för befolkningens hälsa

Datum Dnr Budget 2017 arbete för befolkningens hälsa Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-01-27 Dnr 1600970 1 (6) Folkhälsoberedningen Budget 2017 arbete för befolkningens

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta etablering i samhället

Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta etablering i samhället Integration NUMMER 1 MAJ 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Positiva erfarenheter av hur mottagandet av ensamkommande barn fungerar Flyktingguider och familjekontakter - för att underlätta

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017

Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från beredningen för överenskommelsen med den sociala ekonomin den 15 december 2017 Tid: 09:30-14:00 Plats: Residenset, Vänersborg Närvarande Beslutande

Läs mer

Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan. 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson

Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan. 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson Innehåll Bakgrund och syfte... 1 Mål och delmål... 4 Genomförande av projektet... 4 Projektorganisation...

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

Datum 2015-01-23 Dnr 1402016. Ekonomiskt stöd till organisationer/föreningar, verksamhetsåret 2015

Datum 2015-01-23 Dnr 1402016. Ekonomiskt stöd till organisationer/föreningar, verksamhetsåret 2015 Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-01-23 Dnr 1402016 1 (6) Folkhälsoberedningen Ekonomiskt stöd till organisationer/föreningar,

Läs mer

Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar

Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar Information om tobak och rökning Utveckling av målgruppsanpassad information och metoder för nyanlända flyktingar Tobak Rapportförfattare Carlzén Katarina 2010 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Bakgrund...

Läs mer

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Välkommen på en konferens om Samhällsorientering och Hälsokommunikation 3-4 juni 2015 Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Konferensen genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna och projekt

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända LÄGESRAPPORT 1 (6) 2016-02-18 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2016/21-2 Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända Ärendet i korthet Kommunstyrelsen har i samband med beslutandet av mål och budget

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Missiv sid 1 (3) Medlemmar i Östergötlands Integrationsråd

Missiv sid 1 (3) Medlemmar i Östergötlands Integrationsråd Missiv sid 1 (3) 2015-09-29 851-9989-15 Medlemmar i Östergötlands Integrationsråd Härmed ber vi er fatta beslut om att ställa er bakom (1) den nya regionala överenskommelsen om utveckling av nyanländas

Läs mer

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Integration NUMMER 2 DECEMBER 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Nu bygger vi vidare på Sverige tillsammans Ny proposition om flyktingmottagande Mottagandet av nyanlända under år 2016

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program

Läs mer

Lunchdejt i KAK

Lunchdejt i KAK Jeanette Källstad Integrationsstrateg Juridik, Säkerhet och Miljö regionvastmanland.se Lunchdejt i KAK 171114 REGION VÄSTMANLAND - ORGANISATION regionvastmanland.se Ny organisation från 1/9-17 Centrum

Läs mer

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE

FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE FRÅN HINDER TILL LÖSNINGAR REGIONAL SAMVERKAN KRING ETABLERING AV NYANLÄNDA INVANDRARE VI HOPPAS KUNNA INSPIRERA OCH VISA PÅ VÄGEN FRAMÅT Lyfta fram lärdomar kring hur samverkansbaserat regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Datum Dnr Verksamhetsberättelse Folkhälsoberedningen

Datum Dnr Verksamhetsberättelse Folkhälsoberedningen Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-11-12 Dnr 1703869 1 (6) Folkhälsoberedningen Verksamhetsberättelse 2018 - Folkhälsoberedningen

Läs mer

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 1. Grunduppgifter Kommun/verksamhet: Medrapporterande

Läs mer

Kalmar läns Integrationsråd

Kalmar läns Integrationsråd Kalmar läns Integrationsråd Tema för dagen Varje individ som resurs 8 november 2017 Program 09.00 Landshövding Thomas Carlzon hälsar välkommen 09.15 Länsstyrelsen presenterar svaren från årets andra lägesbildsenkät

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar #nyisverige 2 Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar detta. Fler aktiviteter och mer information

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016 Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1502977 1 (5) Folkhälsoberedningen Stöd till länsövergripande föreningar

Läs mer

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunens integrationsarbete Karin Magnusson David Boman Revisorerna Sandvikens kommun September 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.25

Läs mer

Stadshuset, sammanträdesrum 2, , kl. 8:30-10:00

Stadshuset, sammanträdesrum 2, , kl. 8:30-10:00 1 (8) Plats och tid: Beslutande Ledamöter Stadshuset, sammanträdesrum 2,, kl. 8:30-10:00 Pär Palmgren (M) ordförande Lena Wallentheim (S) Mats Sturesson (C) Hans-Göran Hansson (MP) Ulf Berggren (SD) Tjänstgörande

Läs mer

Implementering av Östgötakommissionens rekommendationer genom partnerskap och överenskommelser.

Implementering av Östgötakommissionens rekommendationer genom partnerskap och överenskommelser. Implementering av Östgötakommissionens rekommendationer genom partnerskap och överenskommelser. - från politik till praktik Margareta Wandel Strateg kompetensförsörjning och företagande, Region Östergötland

Läs mer

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN

DUA Nyanlända Lund år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN DUA Nyanlända Lund 16 24 år BILAGA 2 KARTLÄGGNING OCH VERKSAMHET I SAMVERKAN Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...3 1.2 Styrning, uppföljning och målsättningar...3 1.2.1 Styrning... 3 1.2.2 Uppföljning...

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde PROTOKOLL 19 24 Datum 218-11-23 1 (5) Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde Tid: 218-11-23 kl. 1. - 13. Plats: RådRum, Kristianstad Beslutande Ida Nilsson (MP), ordförande Tony Rahm (M), vice

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen DAGORDNING Datum 2018-11-16 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2018-11-23 kl. 10.00-13.00 Plats: RådRum, Kristianstad

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Integration. Samma innehåll men förändrat utseende. Ökat antal nyanlända under 2012. Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor.

Integration. Samma innehåll men förändrat utseende. Ökat antal nyanlända under 2012. Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor. Integration Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor Nummer 1-2012 Innehåll - Ökat antal nyanlända 2012 - Samhälls- och hälsokommunikatörer - Ett anpassat mottagande för ensamkommande barn - Möjlighet

Läs mer