4 Svampar och lavar bra på samarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Svampar och lavar bra på samarbete"

Transkript

1 4 Svampar och lavar bra på samarbete 4.1 OH1 Svampens byggnad 1 Namnge svamparna 2 Svampexkursion och svampbestämning 3 Sporernas färg hos olika svampar 4 En svamps utveckling 5 Hur livnär sig svampar? Plocka matsvamp 7 Insekter i svamp 8 Att ta hand om svamp 9 Färga garn med svamp 10 Jästsvampar i mikroskop 11 Kul mögel på tomat Lär dig några olika lavar 13 Lav i mikroskop 14 Koka soppa på en lav

2 4.1 OH 1 Svampens byggnad

3 Namnge svamparna Svampar delas ofta in i olika grupper beroende på var sporerna sitter. A Sätt ut rätt namn på svamparna och svampgrupperna på bilderna här. Titta gärna på sidan 41 i grundboken eller sidan 25 i lightboken. B Skriv sedan namn på svampens delar på det papper du får av läraren. Du kan få hjälp av teckningen i grundboken sidan 40 och i lightboken sidan 25.

4 Svampexkursion och svampbestämning För att plocka svamp som du inte ska äta behövs inga förkunskaper. Ska du däremot äta svampen måste du först vara helt säker på att det är en ätlig svamp du plockat. Du behöver: Svampkorg och kniv med pensel eller brödborste samt en svampbestämningsbok och färgkritor. Du kan också använda färdiga svampar som din lärare plockat. Börja då på punkt C. A Lättast hittar du svamp i en gammal skog med både lövträd och barrträd. Plocka hela svampen, även det nedersta av foten, där kan finnas viktiga kännetecken. Flugsvampar har exempelvis en strumpa längst ner. B Borsta av skräp på ovansidan av hatten med penseln. Lägg ner svampen i korgen. C Ta reda på vad svamparna heter med hjälp av en svampbestämningsbok. Det kan antingen göras iskogen eller när du är tillbaka i skolan. Sortera dem först i grupper efter var sporerna sitter så går det lättare. Lägg ut de svampar du bestämt på ett papper där du skrivit svampens namn. Du kan också sätta fast dem på spikar på en träplatta. Kontrollera med din lärare att du gjort rätt. D Rita av, färglägg och namnge de svampar du hittat. Lär dig svamparna.

5 Sporernas färg hos olika svampar Varje enskild svamp kan tillverka och sprida enorma mängder sporer, ibland flera miljarder. Var och en är bara cirka en hundradels millimeter. Du behöver: Några olika skivsvampar och rörsvampar, en svampbestämningsbok samt ett vitt och ett mörkt papper, till exempel gråpapper från växtpressen samt kritor. A Bestäm svamparna med hjälp av svampbestämningsboken. B Ta bort fötterna och lägg hattarna med undersidan neråt med halva hatten på det vita och halva hatten på det mörka pappret. Skriv dit både svamparnas namn och ditt eget namn. C Studera vad som har hänt när du lyfter hattarna efter något dygn. Vänta inte för länge, då ruttnar svampen. Anteckna och rita av det du ser. Vilken färg hade sporerna hos de olika svamparna? Du behöver: Mikroskop, objektglas och täckglas. D Lägg lite sporer på ett objektglas och lägg ett täckglas över. Studera sporerna i mikroskop och rita av det du ser. Ange förstoring och svamparnas namn.

6 En svamps utveckling En svamp kan se väldigt olika ut som ung jämfört med den fullbildade svampen. Här kan du följa hur svampen utvecklas. Du behöver: En mycket ung svamp, helst en röd flugsvamp. A Lägg den unga svampen på ett papper eller en tallrik. Märk papperet med ditt namn. Rita av svampen och ange datum. B Studera svampens utveckling och rita av den så ofta du kan. Anteckna datum varje gång. C Gör en teckning av den fullbildade svampens och märk ut de olika delarna. Jämför med grundboken sidan 40 eller lightboken sidan 25. D Försök förklara varför formen på din svamp kanske inte är som formen på den i boken.

7 Hur livnär sig svampar? Svampar kan inte själva göra sin mat utan måste skaffa den på annat sätt. Du behöver: Svampbestämningsbok och kritor. A Läs sidan 42 och 43 i grundboken eller sidan 26 i lightboken om hur olika svampar skaffar mat. B Slå upp några tickor i svampbestämningsboken. Rita av och färglägg tre olika tickor. Hur får tickorna sin mat? C Vad är mykorrhiza eller svamprot? Slå upp några svampar som bildar mykorrhiza i svampbestämningsboken, exempelvis vanlig kantarell och karljohan. Försök med hjälp av svampböcker ta reda på från vilka träd svampen får sin näring. D Gör eventuellt en exkursion och se i närheten av vilka träd du hittar olika svampar.

8 Plocka matsvamp För att plocka matsvamp måste man vara helt säker på att det man plockar inte är giftigt. Av de cirka svamparter vi har i Sverige är ungefär 100 stycken goda matsvampar. Du behöver: Svampkorg, gärna indelad i småfack med hjälp av avskurna mjölkkartonger, kniv med borste eller brödborste och svampbestämningsbok i plastpåse. A Plocka bara svampar du är helt säker på är ätliga. Bra nybörjarsvamp är gul kantarell, trattkantarell, karljohan och sandsopp. Många viktiga kännetecken finns på svamparnas fötter. Gräv därför upp hela svampen så att du även får med den strumpa som finns hos de giftiga flugsvamparna. B Bestäm svampar du inte är helt säker på med hjälp av svampboken. Ät dem inte innan du kontrollerat med en expert att de är ätliga. C Borsta bort eventuellt skräp från hattens ovansida med borsten. Skär bort de nedre jordiga delarna av svampen. D Klyv svampen på längden med kniven och kontrollera att den inte är angripen av insektslarver. E Lägg den fräscha svampen i korgen. Gärna varje sort för sig. Blanda aldrig svamp du är osäker på med den ätliga svampen.

9 Insekter i svamp Svampar är viktig mat även för många smådjur. Du behöver: Glasburk med lock, en insektsangripen svamp och en bestämningsbok för smådjur. A Lägg in svampen i burken och märk den med namn och datum. Sätt på locket. B Studera regelbundet smådjuren som utvecklas i burken. Öppna inte locket! C Diskutera med en kamrat hur smådjuren kommit in i svampen. Anteckna vad ni kommer fram till. D Vilka fullvuxna djur blev det så småningom i din burk? E Låt sedan burken stå minst ett år. Vad har nu bildats i burken? Öppna och undersök innehållet.

10 Att ta hand om svamp När du väl plockat svampen och är säker på att den är ätlig måste du snabbt ta hand om den. Här är några tips på hur du kan göra. Du behöver: Kastrull, kokplatta, sax, maskeringstejp, kniv, plockad matsvamp, margarin, stekpanna och frysförpackningar, exempelvis tomma mjölkkartonger. A Vill du äta svamparna direkt steker du dem i småbitar i en stekpanna med margarin eller smör. Häller du i grädde får du en härlig svampsås. B Om du vill frysa svamparna kan du göra så här: 1. Dela de fräscha svamparna i småbitar med kniven och lägg dem i en kastrull. Häll lite vatten i botten av kastrullen och låt svampen koka under lock i 10 minuter. Kontrollera att det hela tiden finns vätska i kastrullen så det inte kokar torrt. 2. Skär eller klipp av locket på en mjölkkartong och skär upp hörnen så det går att vika ner ett lock. Se bilden. 3. Häll i de avsvalnade svamparna med sitt spad i förpackningen och stäng till med en remsa maskeringstejp. Skriv datum och svampsort på tejpen. Svamparna kan sedan förvaras i frysen i minst ett år innan de tillagas. C Tunnköttiga svampar och småbitar av svampar kan även torkas, exempelvis på tidningar på något varmt ställe. I glasburkar håller de torkade svamparna sig i flera år. De kan sedan smulas i såser eller läggas i blöt och anrättas på vanligt sätt.

11 Färga garn med svamp Man kan inte bara använda växter vid färgning utan även svampar ger vackra färger. Du behöver: Ofärgat ullgarn eller vitt bomullsgarn, kokplatta, kastrull eller bägare och kniv. Blodriska, fjällig taggsvamp, kanelspindelskivling (giftig) eller lila spindelskivling (giftig). A Sönderdela blodriskan och lägg den i lite vatten i kastrullen. B Lägg i en bit ullgarn och låt det koka sakta i 30 minuter. C Ta upp ulltråden, torka den och tejpa upp den på ett papper. Vilken färg blev det? D För att få fram andra färger kan du prova med andra svampar, exempelvis fjällig taggsvamp eller spindelskivlingar, men observera att de är giftiga.

12 Jästsvampar i mikroskop Svampar är inte alltid stora och har hatt och fot. Det finns också mikroskopiskt små encelliga svampar, till exempel jästsvampar. Du behöver: Mikroskop, objektglas, täckglas, pipett, bägare och en lösning med jäst. A Läs grundboken på sidan 46 eller lightboken sidan 27 om hur jästsvampar förökar sig. B Lägg med hjälp av pipetten en droppe av jästlösningen på ett objektglas. Lägg på ett täckglas. C Studera de små encelliga jästsvamparna i mikroskopet. Försök hitta jästsvampar som håller på att föröka sig med knoppar. Rita av det du ser och ange förstoring. Du behöver: Torrjäst, bägare, socker och mjöl. D Blanda en halv tesked torrjäst, en deciliter ljummet vatten, en matsked socker och en matsked mjöl i en bägare. Låt stå i 20 minuter. Vad har hänt? Anteckna. E Vad är det som händer i bullarna när de jäser? Svaret hittar du på sidan 46 i grundboken eller sidan 27 i ligtboken.

13 Kul mögel på tomat Gammalt bröd och grönsaker angrips lätt av mögel. Genom mikroskopet kan du se att det finns olika sorters mögel. Du behöver: Möglig tomat och bröd med penselmögel och ett stereomikroskop. A Läs om mögelsvampar i grundboken på sidan 46 eller i lightboken sidan 27. B Studera en tomatskiva med kulmögel i stereomikroskop och rita av det du ser. Ange förstoring och vad som är mycel och sporer. C Gör på samma sätt med brödbiten med penselmögel. Vilken färg har möglet?

14 Lär dig några olika lavar På stockar, stenar, träd och grenar kan du hitta en massa olika lavar. Men vad heter de egentligen? Du behöver: Levande lavarter eller lavar från skolans samlingar, färgkritor, tejp, ev. vitt skollim och en bestämningsbok för lavar. A Bestäm lavarterna med hjälp av bestämningsboken och rita av eller tejpa upp dem på ett papper. De kan även limmas fast med skollim på styvt papper. B Ta med hjälp av bilderna i bestämningsboken reda på vilken lav vi använder i adventsljusstakarna till jul. Laven kallas ofta vitmossa i affärerna när den säljs. Hur ser riktig vitmossa ut? Titta i bestämningsboken. C Läs om lavar i grundboken på sidorna eller i lightboken sidorna

15 Lav i mikroskop En lav är inte en organism, utan två organismer som lever tillsammans. I mikroskopet kan du upptäcka båda två. Du behöver: Mikroskop, objektglas, täckglas, en bit blåslav och färgkritor. A Mosa en mycket liten bit av blåslaven på objektglaset med baksidan av din penna. Lägg på en droppe vatten och täckglaset. B Rita av det du ser i mikroskopet och ange förstoring. Försök se både svamptrådarna och de gröna algcellerna. C Läs om laven samarbete ger överlevnadsexpert i grundboken på sidan 48.

16 Koka soppa på en lav På 1800-talet överlevde en expedition i Kanada under 30 dagar mitt i vintern med tuschlavar som enda föda. Du behöver: Tuschlavar, skägglavar eller islandslav, 2 deciliter mjölk, salt, sked, kokplatta och kastrull. A Koka småbitar av laven i mjölk under 10 minuter till en grötliknande soppa. Rör hela tiden i kastrullen så det inte bränns i botten. Tillsätt lite salt. B Smaka på soppan. Lavar innehåller mycket kolhydrater och rekommenderas som överlevnadsmat. Använder du skägglavar eller islandslav kan soppan bli lite besk.

13 Matspjälkning och andning

13 Matspjälkning och andning 13 Matspjälkning och andning 13.1 1 Ett bättre liv med tallriksmodellen 2 Matspjälkningspussel 3 Hur lång väg färdas maten? OH1 Matspjälkningsorganen 4 Undersök munnen 5 Gör tandavtryck 6 Testa socker

Läs mer

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker.

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker. GRONINGSFÖRSÖK Innan det är dags att sätta potatis bör man låta dem förgro. Vilken påverkan har ljus och temperatur på groningen? Gror olika sorter olika snabbt? potatis av olika sorter mörk plats ljus

Läs mer

Läroboken Om Hygien. Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk. Andra upplagan

Läroboken Om Hygien. Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk. Andra upplagan Läroboken Om Hygien Lär dig hur du tvättar händerna och håller dig frisk Andra upplagan Små hjältar och skurkar Visste du att det finns partiklar överallt omkring oss som kallas för mikroorganismer? De

Läs mer

10 Livets kemi. 25 Järn i maten (II)

10 Livets kemi. 25 Järn i maten (II) 10 Livets kemi 10.1 1 Undersök mat från växter 2 Växternas fotosyntes OH1 Fotosyntesen 3 Undersök olika sorters socker 4 Trommers prov 5 Trommers prov på rörsocker 6 Undersök en sockerbeta 7 Vilka livsmedel

Läs mer

Introduktionskurs år 7 NO/Kemi

Introduktionskurs år 7 NO/Kemi Introduktionskurs år 7 NO/Kemi Namn: Klass: 1 De naturvetenskapliga ämnena Alla de naturvetenskapliga ämnena, kemi, fysik och biologi, har sitt ursprung i människans behov av att förstå och förklara sin

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson Fixa tvätten_omslag.indd 1 2011-10-24 10.26 tvätten städningen i köket 1 Fixa kök_omslag.indd 1 2011-10-24 10.25 Fixa städ_omslag.indd 1 2011-10-24 10.28 Lärarhandledning FIXA tvätten FIXA städningen FIXA

Läs mer

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013

Växter i sötvatten. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013 Växter i sötvatten Innehåll Andmat... 2 Fräken... 2 Gul svärdslilja... 2 Kabbeleka... 3 Kaveldun... 4 Näckros... 5 Säv... 6 Vass... 7 Pilblad... 8 Vattenmynta... 8 Vattenmöja... 8 1 Andmat Andmat är en

Läs mer

En olycka händer så lätt

En olycka händer så lätt En olycka händer så lätt En olycka händer så lätt Detta häfte är framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per Steffensen Illustrationer: Sanna Pärli Tryck: AB Danagårds Grafiska

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Nr 1 2015. Josef. vatten i kran eller tank på taket. Världen är full med nya kompisar! Vattendjuret. William. Pirayan farlig eller inte?

Nr 1 2015. Josef. vatten i kran eller tank på taket. Världen är full med nya kompisar! Vattendjuret. William. Pirayan farlig eller inte? Nr 1 2015 Världen är full med nya kompisar! Josef vatten i kran eller tank på taket Vattendjuret William Världen är full med nya kompisar! Pirayan farlig eller inte? Tema: Vatten 1 Hej! Vad är det som

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

PYSSEL. AKTIVITETER. FAKTA. MYTER. RECEPT. HANTVERK

PYSSEL. AKTIVITETER. FAKTA. MYTER. RECEPT. HANTVERK VIKINGAR PYSSEL. AKTIVITETER. FAKTA. MYTER. RECEPT. HANTVERK Kan du tyda runorna och se vad familjemedlemmarna heter? Har du någonsin blivit av med något du tycker väldigt mycket om? En skateboard, en

Läs mer

Material och ämnen 1

Material och ämnen 1 Material och ämnen 1 ...1 Gaser...3 Syre...3 Elda upp syret...4...4 Tillverka koldioxid...4 Flytta gas...5 Samla sumpgas...5 Flera gaser...6 Atomer...8 Atmosfären...9 Bergarter...10 Bygg en stenbricka...11...11

Läs mer

ARBETSBLAD TILL KEMIDETEKTIVEN GILBERT BLAND SKURKAR OCH BURKAR

ARBETSBLAD TILL KEMIDETEKTIVEN GILBERT BLAND SKURKAR OCH BURKAR ARBETSBLAD TILL KEMIDETEKTIVEN GILBERT BLAND SKURKAR OCH BURKAR Kan du skriva ett hemligt meddelande? Du behöver: Pressad citron Tunn pensel eller fjäderpenna Vitt skrivpapper Stearinljus eller strykjärn

Läs mer

Hållbar utveckling. Kemins historia och Nobel

Hållbar utveckling. Kemins historia och Nobel KEMIKALENDERN Kemikalendern är ett samarbetsprojekt mellan Molecular Frontiers, Chalmers, Göteborgs universitet och Universeum, i samband med det Internationella Kemiåret 2011. För var och en av årets

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Överlevnadshandbok för grupp

Överlevnadshandbok för grupp Överlevnadshandbok för grupp Innehåll Inledning...3 1. Läge...4 2. Bygga ett vindskydd...4-5 2,2 Material som är bra att använda...4-5 3. Ved, Mat & Vatten...5-7 3,2 Ved...5 3,3 Vatten...5 3,4 Mat (vinter,

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

10 Livets kemi. Faktabokens idé. Inledning

10 Livets kemi. Faktabokens idé. Inledning 10 Livets kemi Faktabokens idé Inledning ilder och text i kapitelinledningen är tänkta ge underlag till en diskussionsstart om livets kemi. Frågorna ger möjlighet att känna av vad eleverna redan kan, samt

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

CALLE LAURÉN MÅNADENS PROFIL NOVEMBER 2012

CALLE LAURÉN MÅNADENS PROFIL NOVEMBER 2012 NOVEMBER 2012 CALLE LAURÉN Calle Laurén arbetar som trädgårdsingenjör/mathantverkare på Fruemöllans Bär och som projektledare för Smaker från Söderåsen. Tillsammans med sin fru, Martina och deras barn

Läs mer

Lärarhandledning för förskolan om stad och land

Lärarhandledning för förskolan om stad och land Lärarhandledning för förskolan om stad och land Jordbruksverket 2014 Bilder: Annika Giannini URBAN OCH RURALIA LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRSKOLAN OM STAD OCH LAND ISBN: 978-91-637-5835-5 Formgivning och original:

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

1. Nordiska råvaror 2. Äta efter årstiderna 3. Maskinerna 4. Transportsträcka 5. Fler ägg - mindre biff 6. Smak av Norden 7. Ny nordisk matkultur 8.

1. Nordiska råvaror 2. Äta efter årstiderna 3. Maskinerna 4. Transportsträcka 5. Fler ägg - mindre biff 6. Smak av Norden 7. Ny nordisk matkultur 8. 1. Nordiska råvaror 2. Äta efter årstiderna 3. Maskinerna 4. Transportsträcka 5. Fler ägg - mindre biff 6. Smak av Norden 7. Ny nordisk matkultur 8. Laga ny nordisk mat 9. Luncher och barns favoriträtter

Läs mer

Matnyttigt. Inspiration för miljösmart och ekonomisk mathantering. Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare

Matnyttigt. Inspiration för miljösmart och ekonomisk mathantering. Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare Matnyttigt Inspiration för miljösmart och ekonomisk mathantering. Vi gör det ännu bättre att vara göteborgare 1 Bo bra och lev väl Vi som arbetar på Bostadsbolaget vill att du som hyr av oss ska ha det

Läs mer

Recept på god mat för en god hälsa

Recept på god mat för en god hälsa Recept på god mat för en god hälsa 1 Innehåll Förslag på mat... 3 Frukost... 5 Nötgröt med färskpressad juice... 5 Omelett... 5 Bovetegröt... 6 Smoothie... 6 Chiagröt.... 7 Middagar... 7 Färdig bönröra...

Läs mer