4 Svampar och lavar bra på samarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Svampar och lavar bra på samarbete"

Transkript

1 4 Svampar och lavar bra på samarbete 4.1 OH1 Svampens byggnad 1 Namnge svamparna 2 Svampexkursion och svampbestämning 3 Sporernas färg hos olika svampar 4 En svamps utveckling 5 Hur livnär sig svampar? Plocka matsvamp 7 Insekter i svamp 8 Att ta hand om svamp 9 Färga garn med svamp 10 Jästsvampar i mikroskop 11 Kul mögel på tomat Lär dig några olika lavar 13 Lav i mikroskop 14 Koka soppa på en lav

2 4.1 OH 1 Svampens byggnad

3 Namnge svamparna Svampar delas ofta in i olika grupper beroende på var sporerna sitter. A Sätt ut rätt namn på svamparna och svampgrupperna på bilderna här. Titta gärna på sidan 41 i grundboken eller sidan 25 i lightboken. B Skriv sedan namn på svampens delar på det papper du får av läraren. Du kan få hjälp av teckningen i grundboken sidan 40 och i lightboken sidan 25.

4 Svampexkursion och svampbestämning För att plocka svamp som du inte ska äta behövs inga förkunskaper. Ska du däremot äta svampen måste du först vara helt säker på att det är en ätlig svamp du plockat. Du behöver: Svampkorg och kniv med pensel eller brödborste samt en svampbestämningsbok och färgkritor. Du kan också använda färdiga svampar som din lärare plockat. Börja då på punkt C. A Lättast hittar du svamp i en gammal skog med både lövträd och barrträd. Plocka hela svampen, även det nedersta av foten, där kan finnas viktiga kännetecken. Flugsvampar har exempelvis en strumpa längst ner. B Borsta av skräp på ovansidan av hatten med penseln. Lägg ner svampen i korgen. C Ta reda på vad svamparna heter med hjälp av en svampbestämningsbok. Det kan antingen göras iskogen eller när du är tillbaka i skolan. Sortera dem först i grupper efter var sporerna sitter så går det lättare. Lägg ut de svampar du bestämt på ett papper där du skrivit svampens namn. Du kan också sätta fast dem på spikar på en träplatta. Kontrollera med din lärare att du gjort rätt. D Rita av, färglägg och namnge de svampar du hittat. Lär dig svamparna.

5 Sporernas färg hos olika svampar Varje enskild svamp kan tillverka och sprida enorma mängder sporer, ibland flera miljarder. Var och en är bara cirka en hundradels millimeter. Du behöver: Några olika skivsvampar och rörsvampar, en svampbestämningsbok samt ett vitt och ett mörkt papper, till exempel gråpapper från växtpressen samt kritor. A Bestäm svamparna med hjälp av svampbestämningsboken. B Ta bort fötterna och lägg hattarna med undersidan neråt med halva hatten på det vita och halva hatten på det mörka pappret. Skriv dit både svamparnas namn och ditt eget namn. C Studera vad som har hänt när du lyfter hattarna efter något dygn. Vänta inte för länge, då ruttnar svampen. Anteckna och rita av det du ser. Vilken färg hade sporerna hos de olika svamparna? Du behöver: Mikroskop, objektglas och täckglas. D Lägg lite sporer på ett objektglas och lägg ett täckglas över. Studera sporerna i mikroskop och rita av det du ser. Ange förstoring och svamparnas namn.

6 En svamps utveckling En svamp kan se väldigt olika ut som ung jämfört med den fullbildade svampen. Här kan du följa hur svampen utvecklas. Du behöver: En mycket ung svamp, helst en röd flugsvamp. A Lägg den unga svampen på ett papper eller en tallrik. Märk papperet med ditt namn. Rita av svampen och ange datum. B Studera svampens utveckling och rita av den så ofta du kan. Anteckna datum varje gång. C Gör en teckning av den fullbildade svampens och märk ut de olika delarna. Jämför med grundboken sidan 40 eller lightboken sidan 25. D Försök förklara varför formen på din svamp kanske inte är som formen på den i boken.

7 Hur livnär sig svampar? Svampar kan inte själva göra sin mat utan måste skaffa den på annat sätt. Du behöver: Svampbestämningsbok och kritor. A Läs sidan 42 och 43 i grundboken eller sidan 26 i lightboken om hur olika svampar skaffar mat. B Slå upp några tickor i svampbestämningsboken. Rita av och färglägg tre olika tickor. Hur får tickorna sin mat? C Vad är mykorrhiza eller svamprot? Slå upp några svampar som bildar mykorrhiza i svampbestämningsboken, exempelvis vanlig kantarell och karljohan. Försök med hjälp av svampböcker ta reda på från vilka träd svampen får sin näring. D Gör eventuellt en exkursion och se i närheten av vilka träd du hittar olika svampar.

8 Plocka matsvamp För att plocka matsvamp måste man vara helt säker på att det man plockar inte är giftigt. Av de cirka svamparter vi har i Sverige är ungefär 100 stycken goda matsvampar. Du behöver: Svampkorg, gärna indelad i småfack med hjälp av avskurna mjölkkartonger, kniv med borste eller brödborste och svampbestämningsbok i plastpåse. A Plocka bara svampar du är helt säker på är ätliga. Bra nybörjarsvamp är gul kantarell, trattkantarell, karljohan och sandsopp. Många viktiga kännetecken finns på svamparnas fötter. Gräv därför upp hela svampen så att du även får med den strumpa som finns hos de giftiga flugsvamparna. B Bestäm svampar du inte är helt säker på med hjälp av svampboken. Ät dem inte innan du kontrollerat med en expert att de är ätliga. C Borsta bort eventuellt skräp från hattens ovansida med borsten. Skär bort de nedre jordiga delarna av svampen. D Klyv svampen på längden med kniven och kontrollera att den inte är angripen av insektslarver. E Lägg den fräscha svampen i korgen. Gärna varje sort för sig. Blanda aldrig svamp du är osäker på med den ätliga svampen.

9 Insekter i svamp Svampar är viktig mat även för många smådjur. Du behöver: Glasburk med lock, en insektsangripen svamp och en bestämningsbok för smådjur. A Lägg in svampen i burken och märk den med namn och datum. Sätt på locket. B Studera regelbundet smådjuren som utvecklas i burken. Öppna inte locket! C Diskutera med en kamrat hur smådjuren kommit in i svampen. Anteckna vad ni kommer fram till. D Vilka fullvuxna djur blev det så småningom i din burk? E Låt sedan burken stå minst ett år. Vad har nu bildats i burken? Öppna och undersök innehållet.

10 Att ta hand om svamp När du väl plockat svampen och är säker på att den är ätlig måste du snabbt ta hand om den. Här är några tips på hur du kan göra. Du behöver: Kastrull, kokplatta, sax, maskeringstejp, kniv, plockad matsvamp, margarin, stekpanna och frysförpackningar, exempelvis tomma mjölkkartonger. A Vill du äta svamparna direkt steker du dem i småbitar i en stekpanna med margarin eller smör. Häller du i grädde får du en härlig svampsås. B Om du vill frysa svamparna kan du göra så här: 1. Dela de fräscha svamparna i småbitar med kniven och lägg dem i en kastrull. Häll lite vatten i botten av kastrullen och låt svampen koka under lock i 10 minuter. Kontrollera att det hela tiden finns vätska i kastrullen så det inte kokar torrt. 2. Skär eller klipp av locket på en mjölkkartong och skär upp hörnen så det går att vika ner ett lock. Se bilden. 3. Häll i de avsvalnade svamparna med sitt spad i förpackningen och stäng till med en remsa maskeringstejp. Skriv datum och svampsort på tejpen. Svamparna kan sedan förvaras i frysen i minst ett år innan de tillagas. C Tunnköttiga svampar och småbitar av svampar kan även torkas, exempelvis på tidningar på något varmt ställe. I glasburkar håller de torkade svamparna sig i flera år. De kan sedan smulas i såser eller läggas i blöt och anrättas på vanligt sätt.

11 Färga garn med svamp Man kan inte bara använda växter vid färgning utan även svampar ger vackra färger. Du behöver: Ofärgat ullgarn eller vitt bomullsgarn, kokplatta, kastrull eller bägare och kniv. Blodriska, fjällig taggsvamp, kanelspindelskivling (giftig) eller lila spindelskivling (giftig). A Sönderdela blodriskan och lägg den i lite vatten i kastrullen. B Lägg i en bit ullgarn och låt det koka sakta i 30 minuter. C Ta upp ulltråden, torka den och tejpa upp den på ett papper. Vilken färg blev det? D För att få fram andra färger kan du prova med andra svampar, exempelvis fjällig taggsvamp eller spindelskivlingar, men observera att de är giftiga.

12 Jästsvampar i mikroskop Svampar är inte alltid stora och har hatt och fot. Det finns också mikroskopiskt små encelliga svampar, till exempel jästsvampar. Du behöver: Mikroskop, objektglas, täckglas, pipett, bägare och en lösning med jäst. A Läs grundboken på sidan 46 eller lightboken sidan 27 om hur jästsvampar förökar sig. B Lägg med hjälp av pipetten en droppe av jästlösningen på ett objektglas. Lägg på ett täckglas. C Studera de små encelliga jästsvamparna i mikroskopet. Försök hitta jästsvampar som håller på att föröka sig med knoppar. Rita av det du ser och ange förstoring. Du behöver: Torrjäst, bägare, socker och mjöl. D Blanda en halv tesked torrjäst, en deciliter ljummet vatten, en matsked socker och en matsked mjöl i en bägare. Låt stå i 20 minuter. Vad har hänt? Anteckna. E Vad är det som händer i bullarna när de jäser? Svaret hittar du på sidan 46 i grundboken eller sidan 27 i ligtboken.

13 Kul mögel på tomat Gammalt bröd och grönsaker angrips lätt av mögel. Genom mikroskopet kan du se att det finns olika sorters mögel. Du behöver: Möglig tomat och bröd med penselmögel och ett stereomikroskop. A Läs om mögelsvampar i grundboken på sidan 46 eller i lightboken sidan 27. B Studera en tomatskiva med kulmögel i stereomikroskop och rita av det du ser. Ange förstoring och vad som är mycel och sporer. C Gör på samma sätt med brödbiten med penselmögel. Vilken färg har möglet?

14 Lär dig några olika lavar På stockar, stenar, träd och grenar kan du hitta en massa olika lavar. Men vad heter de egentligen? Du behöver: Levande lavarter eller lavar från skolans samlingar, färgkritor, tejp, ev. vitt skollim och en bestämningsbok för lavar. A Bestäm lavarterna med hjälp av bestämningsboken och rita av eller tejpa upp dem på ett papper. De kan även limmas fast med skollim på styvt papper. B Ta med hjälp av bilderna i bestämningsboken reda på vilken lav vi använder i adventsljusstakarna till jul. Laven kallas ofta vitmossa i affärerna när den säljs. Hur ser riktig vitmossa ut? Titta i bestämningsboken. C Läs om lavar i grundboken på sidorna eller i lightboken sidorna

15 Lav i mikroskop En lav är inte en organism, utan två organismer som lever tillsammans. I mikroskopet kan du upptäcka båda två. Du behöver: Mikroskop, objektglas, täckglas, en bit blåslav och färgkritor. A Mosa en mycket liten bit av blåslaven på objektglaset med baksidan av din penna. Lägg på en droppe vatten och täckglaset. B Rita av det du ser i mikroskopet och ange förstoring. Försök se både svamptrådarna och de gröna algcellerna. C Läs om laven samarbete ger överlevnadsexpert i grundboken på sidan 48.

16 Koka soppa på en lav På 1800-talet överlevde en expedition i Kanada under 30 dagar mitt i vintern med tuschlavar som enda föda. Du behöver: Tuschlavar, skägglavar eller islandslav, 2 deciliter mjölk, salt, sked, kokplatta och kastrull. A Koka småbitar av laven i mjölk under 10 minuter till en grötliknande soppa. Rör hela tiden i kastrullen så det inte bränns i botten. Tillsätt lite salt. B Smaka på soppan. Lavar innehåller mycket kolhydrater och rekommenderas som överlevnadsmat. Använder du skägglavar eller islandslav kan soppan bli lite besk.

Sedan många tusen år utnyttjar människan svampar. Jästsvampen som är en encellig svamp får denhär degen att jäsa upp och bli luftig och porös.

Sedan många tusen år utnyttjar människan svampar. Jästsvampen som är en encellig svamp får denhär degen att jäsa upp och bli luftig och porös. Svampfilmen Under större delen av året ser vi inte till några svampar i skog och mark. De lever nere i marken osynliga för oss. På sensommaren och hösten skjuter de snabbt upp ur marken, särskilt om det

Läs mer

Hälsningar alla barn och pedagoger på Signalen

Hälsningar alla barn och pedagoger på Signalen Nissarnas svampbok Förord På signalen tycker barn och pedagoger om att vara i skogen. Vi kallar vår skog för Tomtens svampskog för det är tomten som sköter skogen. Vi har hittat ett nytt hus till tomten.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Mot nya höjder och PM & Vänners. Lunchutmaning ala hösten

Mot nya höjder och PM & Vänners. Lunchutmaning ala hösten Mot nya höjder och PM & Vänners Lunchutmaning ala hösten Utmaningen är en del av Mot nya höjder Make IT Move & Taste IT, i samarbete med PM & Vänner. Mot nya höjders mål är att öka intresset för naturvetenskap,

Läs mer

Ramp -- svenska som andraspråk

Ramp -- svenska som andraspråk På span efter vårt dagliga bröd (sas) AV-nummer: 31404tv 11 /Vinjettbilder på programledarna: Lina Zacharias och Lincoln Robbin Coker./ Det har funnits i alla tider. Man kan göra det hemma om man vill.

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

Meny Böckling röra. Nils Oscar India Ale. Corvina Veronese Ripasso Harveys Bristol Cream

Meny Böckling röra. Nils Oscar India Ale. Corvina Veronese Ripasso Harveys Bristol Cream Meny 2006-02-26 Böckling röra Nils Oscar India Ale Pepparstekt kalvfilé med rödbetor, getost och pinjenötter Serverad med risonipasta. Corvina Veronese Ripasso 2002 Choklad soppa med ananas & marshmallows

Läs mer

Lunchdags i Haga-Gudö

Lunchdags i Haga-Gudö Bygga Drömvär(l)den Lunchdags i Haga-Gudö Receptbok Framtagen av våra kockar Maria, Carina och Zofia. Förskolors favoritrecept, Illustrerade av barnens teckningar Haga-Gudö Förskoleområde Vi har under

Läs mer

GOD JUL ÖNSKAR

GOD JUL ÖNSKAR GOD JUL ÖNSKAR NATURARVET HAR TACKSAMT MOTTAGIT EN GÅVA I gammelskogen myllrar det av liv. Det finns svampar, mossor, skalbaggar och fåglar. Det hackar, kvittrar, prasslar och tassar. I en skog, bevarad

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN.

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN. Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! www.colorona.se COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 1-Forma figur Snöglob Steg 3-Häll i sand&vatten Glasburk med lock Silky Clay Ugn Ugnsduk Quartz

Läs mer

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT Tema: Vegetariskt TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT POTATISSKAL 200-300 g potatisskal Olja till fritering Salt Skiva potatisen tunt och lägg i ljummet vatten och salt ca 5 minuter.

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Fräcka ramar och söta små askar!

Fräcka ramar och söta små askar! SK-0062 Spara dina små saker i en liten ask! Kanske har du små saker som du vill förvara på ett speciellt ställe utan att de kommer bort? Den här gången får du göra egna fina askar som kan dekoreras och

Läs mer

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6 Kalvfärssås med senap och persilja vecka 6 familj Kalvfärssås med senap och persilja cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2321 kj/555 kcal. Protein 37,9 g. Fett 18,8 g. Kolhydrater 55,5 g. Ingredienser:

Läs mer

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson

städningen Kerstin Lindblad Misse N Josefsson Fixa tvätten_omslag.indd 1 2011-10-24 10.26 tvätten städningen i köket 1 Fixa kök_omslag.indd 1 2011-10-24 10.25 Fixa städ_omslag.indd 1 2011-10-24 10.28 Lärarhandledning FIXA tvätten FIXA städningen FIXA

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

EUSO 2014 Biologidel

EUSO 2014 Biologidel EUSO 2014 Biologidel Inledande individuell del (15 min) Syftet med denna del är att ställa in tankarna på det aktuella område inom biologin, samt att ge en uppfattning om kunskapsnivån. Praktiskt arbete

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl

Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Janssons frestelse 1 burk (150 g) skinn- och benfri ansjovis 8 medelstora kokta potatisar 2 gula lökar 2 ½ msk margarin 2 dl grädde 1 ½ msk skorpmjöl Skala löken, skär den i skivor och fräs den i stekpanna

Läs mer

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut?

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut? Faktakort 1 Kantarellen är en av dom vanligaste svamparna. Dom kan man äta. Dom finns i hela Sverige, i löv och barrskogar. Kantarellen är gul. Kantarellen är en skivsvamp, den har skivor under hatten.

Läs mer

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

smaker från grekland 17 februari 2019 ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT 17 februari 2019 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Oliver med ouzo 3 dl kalamataoliver 1 röd chilifrukt,

Läs mer

Mikrovärlden ger förståelse för evolutionen

Mikrovärlden ger förståelse för evolutionen Mikrovärlden ger förståelse för evolutionen Vilka är skillnaderna mellan de stora organismgrupperna på mikronivå? Hur kan man förstå dessa ur evolutionär synpunkt? Celler från några organismgrupper studeras

Läs mer

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts sid 1 av5 Påskpyssel! Till en påskhare behöver du: En sax Lite bomull Färgade papper Vitt papper, svart/blyerts sid 2 av5 Gör så här: 1 2 3 Börja med att mäta upp och klippa ut en bit färgat papper (jag

Läs mer

FUNGUS. Studiematerial gällande. - ett musikaliskt svampäventyr. FUNGUS fakta. av Sofia Finnilä bilderna av Tellervo Syrjäkari

FUNGUS. Studiematerial gällande. - ett musikaliskt svampäventyr. FUNGUS fakta. av Sofia Finnilä bilderna av Tellervo Syrjäkari Studiematerial gällande FUNGUS - ett musikaliskt svampäventyr av Sofia Finnilä bilderna av Tellervo Syrjäkari FUNGUS fakta Fungus är det latinska ordet för svampar. Det finns jättemycket olika svamparter

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein Recept Quiche Lorraine Ingredienser 3 portioner 2 ägg 100 g riven ost 200 g färdig mördeg, färdig degmix 100 g hackad bacon 1 matsked olja Per portion: 810 kcal 30 g protein Värm ugnen till 170 grader.

Läs mer

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med NutriniKid (Fortini) Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera med olika frukter och bär blåbär, hallon,

Läs mer

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port 14. 95Förp 14. 95 Förp Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg Potatismos Favorit 12-port 2 för 20: Multivitamin Fruktdryck Glocken Gold 2 liter Jämförpris 5,00/lit Handla där Du bor billigare än

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt:

Färglära. Såhär är arbetet med färglära upplagt: Färglära Först gjorde jag ett häfte av de sex första sidorna inklusive framsidan. Jag skrev ut framsidan på ett färgat papper. Om du har färgskrivare behövs inte det. Sedan fick varje elev ett häfte. Vid

Läs mer

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21 Krämig skinkgryta med gröna bönor vecka 21 familj Krämig skinkgryta med gröna bönor cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3206 kj/767 kcal. Protein 39,8 g. Fett 42,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser:

Läs mer

spansk kikärtssoppa med chorizo

spansk kikärtssoppa med chorizo spansk kikärtssoppa med chorizo 40 ml olivolja 150g chorizo-korv, finhackad 175g lök, skalad och finhackad 5g vitlök, skalad och finhackad 50g blekselleri, finhackad 100g färsk spenat, tvättad och hackad

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

Champinjonsoppa och tunnbrödsrullar. vecka 8

Champinjonsoppa och tunnbrödsrullar. vecka 8 Champinjonsoppa och tunnbrödsrullar vecka 8 familj Champinjonsoppa och tunnbrödsrullar cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2686 kj/643 kcal. Protein 13,7 g. Fett 41,2 g. Kolhydrater 50,5 g.

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41 Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar vecka 41 inspiration Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar Det här är en thaidoftande kycklinggryta med massor av smak. Aromatiska kryddor som spiskummin och

Läs mer

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från peru 22 april 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Pisco Sour 6 drinkar 3 dl Pisco 2 dl

Läs mer

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9 Ugnsstekt torsk med äggsås vecka 9 familj Ugnsstekt torsk med äggsås cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2159 kj/ 516 kcal. Protein 41,5 g. Fett 13,9 g. Kolhydrater 52,1 g. Ingredienser: 1

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Stekt schnitzel med blomkålssallad

Läs mer

müsli Müsli är jättegott och superlätt att göra. Ta en plåt och ha i massa havregryn (7-8dl kanske), typ 1,5 dl rapsolja, 2 dl socker, och 3 dl

müsli Müsli är jättegott och superlätt att göra. Ta en plåt och ha i massa havregryn (7-8dl kanske), typ 1,5 dl rapsolja, 2 dl socker, och 3 dl Vi börjar med att förberedda inför veckan med att göra bröd och müsli. Brödet slänger vi in i frysen när det är klart, så håller det sig fräscht och gott hela veckan. fantastiskt bröd Ta en bunke och blanda

Läs mer

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Inspirationshäfte Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av ROLIGA RAMAR PAPP-PYSSEL MÅLA PÅ KLÄDER SÖTA SMYCKEN HÄFTIGA HANDAVTRYCK FINURLIGA FIGURER PILLIGT PYSSEL

Läs mer

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg

2 äggvitor cirka 350 g (5 6 dl) florsocker 1 tsk ättiksprit Eventuellt några droppar hushållsfärg Bygg Älvsbyhus jubileumsmodell Saga som årets pepparkakshus eller annat valfritt Älvsbyhus! Vi gör denna tävling som en avslutning på vårt 70-årsjubileum som vi firat hela 2014. I år bjuder vi in till

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41

Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar. vecka 41 Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar vecka 41 inspiration Kyckling i kokosmjölk med kål och groddar Det här är en thaidoftande kycklinggryta med massor av smak. Aromatiska kryddor som spiskummin och

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Husmanskost. Harry Holmström Kaj Degerman

Husmanskost. Harry Holmström Kaj Degerman Husmanskost Harry Holmström Kaj Degerman 19.4.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kvällens program... 3 Tomatsoppa... 4 Fläsksås... 5 Renskav... 6 Stroganoff... 7 Potatismos... 8 Sallad... 9 Fattiga riddare... 10

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Hallands kulturhistoriska museum

Hallands kulturhistoriska museum Hallands kulturhistoriska museum Alla recepten nedan förutom konfekten kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast

Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast a3dagar 4 Personer Vego Gröna och sköna maträtter lagade från grunden Vecka 51 a Jordärtskockssoppa med mozzarellatoast b Tomat- och auberginepasta med rosmarin c Kikärtsgryta med dragon ica.se/matkasse

Läs mer

Praktiskt arbete i grupp (45 min) Avslutande individuell del (30 min)

Praktiskt arbete i grupp (45 min) Avslutande individuell del (30 min) Sverigefinal i EUSO 2014 Biologidel Praktiskt arbete i grupp (45 min) Varje gruppmedlem ska göra anteckningar och teckningar som visar iakttagelser under de praktiska uppgifterna. Anteckningarna används

Läs mer

15 Huden och våra rörelseorgan

15 Huden och våra rörelseorgan 15 Huden och våra rörelseorgan 15.1 1 Hudens delar 2 Olika fingeravtryck 3 Leta bov 4 Sola eller inte? OH1 Fingeravtryck 5 Dött eller levande? 6 Hår och naglar i mikroskop 7 Väderkänsligt hår 8 Kallt och

Läs mer

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar Prisa poωatisen! Text & recept Tina Nordström Ass receptutvecklare benny cederberg Foto Magnus Palmér Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset Först och främst ska vi väl tacka Alströmer för att

Läs mer

Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner. vecka 48

Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner. vecka 48 Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner vecka 48 familj Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2648 kj/ 633 kcal. Protein 27,9 g. Fett 33,6

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad

FODMAP- RECEPT. Som gör magen glad AuberginelasagNe 5 msk olivolja 2 burkar krossade tomater á 400 g 2 msk tomatpuré 2 tsk oregano 2 tsk timjan 4 aubergine, skuren i ½ cm tjocka skivor 85 g parmesan, färskriven 200 g riven hårdost basilika

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

Fiskkakor med krassesås. vecka 33

Fiskkakor med krassesås. vecka 33 Fiskkakor med krassesås vecka 33 familj Fiskkakor med krassesås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 584 kcal. Protein 30,8 g. Fett 26,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Emmas Grand Finale Meny

Emmas Grand Finale Meny Emmas Grand Finale Meny En meny som tar gästerna genom smaker från zucchini, getost, citron, olivolja, havsabborre, rosmarin, lagerblad, fänkål, vitt vin, potatis, morötter, jordgubbar, apelsin, rött vin

Läs mer

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 44 a Skinkstroganoff med paprika b Salsiccia med potatismos och ärtor

Läs mer

Material: Saltgurkor, apelsiner, citron, grapefrukt och en bit parmesanost samt skålar. Tallrikar eller servetter till barnen.

Material: Saltgurkor, apelsiner, citron, grapefrukt och en bit parmesanost samt skålar. Tallrikar eller servetter till barnen. Grundsmaker Skiva saltgurka (salt), apelsin (sött), citron (surt), grapefrukt (beskt) och parmesanost (umami) och lägg i fem olika skålar. Låt alla barn få smaka på innehållet i alla skålar. Försök få

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Grönsaker gula lökar vitlök avokado chilipeppar gurka paprikor 5 tomater salladshuvud kruka koriander kruka persilja,,,,,,,,, Mejeri dl grädde 5 dl soyayoghurt 50 gram brieost Hej! Välkomna

Läs mer

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44

Tomatsoppa med kräfttoast. vecka 44 Tomatsoppa med kräfttoast vecka 44 familj Tomatsoppa med kräfttoast cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2677 kj/ 631 kcal. Protein 23,1 g. Fett 31,1 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: Tomatsoppa

Läs mer

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll)

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Kursens innehåll: Vecka1: Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Vem är du? Var arbetar du? Varför väljer

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Whirlpool mikrovågsugn.

Whirlpool mikrovågsugn. KOKBOK MIKROVÅGSUGN Gratulerar till ditt köp av en Whirlpool mikrovågsugn. Med denna receptbok kommer du att upptäcka och smaka på de goda möjligheterna som din nya produkt erbjuder. Du kommer att förvånas

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Grekisk Afton Norsen, 16.2 2011 med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Innehållsförteckning Moussaka...3 Bechamel -sås...5 Tzatziki...6 Grekisk sallad...7 Souzoukakia...8 Grekisk lammlägg à la Kimon...9

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Fish and chips c Broccolisoppa

Läs mer

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade

3 DAGAR VECKA 27 VECKANS MENY. Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade DAGAR VECKA 7 INGREDIENSER RECEPT Hej och välkomna till en ny härlig matvecka tillsammans med oss. Vi startar med rosmarinkryddade färsbiffar med rostade rödbetor och getostkräm. Klassiska och goda smaker

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

7 Etologi hur gör djur?

7 Etologi hur gör djur? 7 Etologi hur gör djur? 7.1 1 En etolog studerar beteenden 2 Studera ett husdjur 3 Även små djur beter sig 4 Rädda sig den som kan 5 Vart flyttar fåglarna? OH1 Fåglarnas flyttningar 6 Olika typer av beteenden

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 88-95 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 NICECREAM Ingredienser (2 portioner) 50 g FITNESS Original 2 frysta bananer 150 g jordgubbar En handfull basilikablad 1 lime En handfull babyspenat Extra: 1 tesked

Läs mer

Impress. Starta Impress

Impress. Starta Impress Starta Impress Klicka Nästa Klicka Nästa Klicka Färdisgställ Nu är du inne i Impress. Till höger finns Aktivitetspanelen Till vänster finns Bildpanelen Aktivitetspanelen har flera aktivitetsval. Det är

Läs mer

familj Risonirisotto med champinjoner Kassler med mos och ärtor Fläskfärs i kokosmjölk

familj Risonirisotto med champinjoner Kassler med mos och ärtor Fläskfärs i kokosmjölk a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 48 a Risonirisotto med champinjoner b Kassler med mos och ärtor c Fläskfärs

Läs mer

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker.

Gör så här: Lägg några potatisar av samma sort att gro på olika ställen i skolan. En del placeras på en ljus plats, medan andra läggs i mörker. GRONINGSFÖRSÖK Innan det är dags att sätta potatis bör man låta dem förgro. Vilken påverkan har ljus och temperatur på groningen? Gror olika sorter olika snabbt? potatis av olika sorter mörk plats ljus

Läs mer

Utelåst LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Utelåst LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial ANN-CHARLOTTE EKENSTEN SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Var ligger campingen dit Tyra och hennes pappa är på väg? 2. Vad heter Tyras pappa? 3. Hur ska Tyra och hennes pappa hitta till sin plats på campingen?

Läs mer

Grönkålssoppa med brieost. Tillagningstid: 15 minuter Antal portioner: 4

Grönkålssoppa med brieost. Tillagningstid: 15 minuter Antal portioner: 4 Grönkålssoppa med brieost Tillagningstid: 15 minuter 1 liter vatten 2 st buljongtärning 500 gram fryst grönkål 1 dl mellangrädde 27 % fett 1 burk cannellinibönor (avrunna) 75 gram brieost i 4 tunna skivor

Läs mer

Boken om NO 1 3. Elevens första grundbok i NO. PROVLEKTION: Fascinerande växter

Boken om NO 1 3. Elevens första grundbok i NO. PROVLEKTION: Fascinerande växter Boken om NO 1 3 Elevens första grundbok i NO PROVLEKTION: Fascinerande växter Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om NO 1 3, elevens första NO-bok. Du får också två sidor ur Arbetsboken och utdrag

Läs mer

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken Du behöver Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm

Läs mer