Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan..."

Transkript

1 Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan... 70% av alla hus med krypgrund drabbas av fuktskador. Med TrygghetsVakten kan du enkelt och kostnadseffektivt förebygga problemen.

2 Ett friskt hus skyddar både din familj och din ekonomi Det har länge varit känt att mögel i hus kan ge upphov till allergier men på senare tid har man förstått att mögel också kan vara giftigt och framkalla sjukdomar. Symptom som trötthetskänslor, förtida åldrad hud, rinnande näsa och återkommande hosta kopplas alla till mögel och fuktkänsliga bakterier. I vissa fall försvinner symptomen efter sanering av grunden men i andra fall kvarstår problemen under hela livet. Det är alltså viktigt att förebygga skador så att huset aldrig blir sjukt, och att åtgärda uppkomna skador så fort som möjligt innan de inneboende hunnit skadas. Ett kraftigt mögelangrepp kan kosta hundratusentals kronor att reparera och ett hussvampsangrepp kan ytterst leda till att alla trädelar på huset måste bytas. En äkta hussvamp kan äta sig igenom en vanlig villa på ett till två år. Oftast täcker inte en vanlig hemförsäkring sådana skador eftersom de anses vara en följd av huskonstruktionen och inte en regelrätt olycka. Med TrygghetsVakten finns en prisvärd lösning på fuktproblemen, så nu behöver du inte stå oskyddad längre. Det är också en ekonomisk fråga. För mycket fukt i grunden kan leda till att virke slår sig eller släpper ifrån sig emissioner av skadliga ämnen, med dyra reparationer som följd.

3 Vad du bör göra... Kontrollera om du har för hög fuktighet Det är lätt att kontrollera fuktnivåerna med så kallade Probikssensorer som kan beställas av oss på TrygghetsVakten. Du kan också titta efter slaget virke eller hängande blindbottenskivor, fuktpåslag på grundmurar eller missfärgat virke. Har du konstaterat för hög fuktighet bör du vidta åtgärder, det är annars en tidsfråga innan du drabbas av skador. Har du befintliga angrepp av mögel eller har dofter i grunden kan du också behöva sanera grunden, om angreppen är mer än ringa. Vi arbetar med ozonbehandling, både när vi utför behandlingen och vid gör-det-själv-åtgärder. När du gör det själv tillhandahåller vi ozonaggregat och instruktioner. Behandlingen tar några veckor och brukar ge goda resultat. Har du angrepp av röta rekommenderar vi att du kontaktar oss för artbestämning av svampen.

4 Vad är TrygghetsVakten TrygghetsVakten är ett system för att torka ut uteluftsventilerade utrymmen som krypgrunder och skydda dem mot fuktskador. Det centrala hos TrygghetsVakten är en inbyggd dator som med hjälp av temperatur- och fuktsensorer registrerar klimatet i grunden. Genom att jämföra klimatet med groförutsättningarna hos de förkommande mögel- och rötsvampsorterna kan TrygghetsVakten avgöra om det börjar närma sig risk för att mögel- eller rötsvampsporer kan fullborda sin groprocess. Om så är fallet hindrar TrygghetsVakten groprocessen från att fullbordas genom att värma grunden med en värmekabel. TrygghetsVakten verkar alltså genom att höja temperaturen i utrymmet. När temperaturen stiger så sjunker den relativa fuktigheten eftersom den är direkt temperaturberoende. Det är gynnsamt eftersom den relativa fuktigheten styr hur mögel och rötsvamp kan växa. Med tiden så torkar också grunden ur; varm luft kan bära mer fukt än kall luft och därför tar ventilationsluften med sig mer fukt ut än vad som kommer in. Principen är densamma som gör att det är torrt inomhus på vintern när ni har värmen på. Modern teknik med 2000 års erfarenhet TrygghetsVakten skyddar också mot illaluktande jordbakterier och andra fuktskador genom att hålla den relativa fuktigheten i schack. TrygghetsVakten är gjord för att vara extremt driftssäker och därmed lämpad för att vara en fast installation i huset. TrygghetsVakten har inga rörliga delar som kan gå sönder och elektroniken har multipla skydd mot åska och andra överspänningar.

5 TrygghetsVakten i praktiken allt på nord och väst-sidan av huset där solen inte skiner eller kommer sent på dagen. Klimatet i mitten av grunden kommer ändå att vara bättre än ut mot kanterna. Oftast sätter man också för ventilerna på tre sidor av huset, för att förhindra korsdrag i grunden. Det är inte nödvändigt för TrygghetsVaktens funktion men det minskar energiförbrukningen, såväl hos TrygghetsVakten som för husets uppvärmning. TrygghetsVakten monteras - om det är möjligt - i blindbotten (dvs trossbottens undersida), både datorenhet och värmekabel. Det är huset och dess inneboende du vill skydda, inte marken, och därför gör TrygghetsVakten bäst nytta vid trossbotten. Eftersom varm luft stiger medför placeringen att luften avfuktas mer vid trossbotten än vid marken, precis som önskat. Det är sällan det behövs några stora temperaturökningar, en höjning med 3 C sänker den relativa fuktigheten med ca 15 procentenheter. Köld- och fuktlasten i en grund med marktäckning kommer nästan enbart utifrån - från grundmurar och med ventilationsluften. Därför monteras TrygghetsVaktens värmeslinga längs med yttersidan på huset och framför En höjning med 3 C sänker den relativa fuktigheten med ca 15 procentenheter. Faktum är att TrygghetsVakten i många hus sänker den totala energiförbrukningen, dvs att uppvärmningskostnaden sjunker mer än vad TrygghetsVakten förbrukar för sin egen del. Huvudsakligen beror det på att grunden kyls ut mindre på vintern men också på grund av den tillförda värmeenergin och att isoleringen i trossbotten fungerar bättre då den är torr. En trevlig bieffekt är varmare golv vintertid!

6 Så fungerar en krypgrund Fuktig luft Regn Avdunstning Kapillärsugning Krypgrunder ventileras för att markoch byggfukt skall kunna föras ut ur grunden. Tyvärr innebär ventilationen också att fukt kan föras in i grunden vilket händer när grunden är kallare än sin omgivning. Det beror på att varm luft kan bära mer fukt än kall luft. Den äldre torpargrunden som dagens krypgrund försöker efterlikna hade en fördel. Eftersom golvisoleringen var dålig och murstocken gick ned i grunden värmdes denna upp. Värmen som tillfördes gjorde att fuktig uteluft aldrig kondenserade i grunden. Fuktskadorna förebyggdes och huset höll i hundratals år. Ett gammalt hus som fortfarande eldas och som inte tilläggsisolerats är Den moderna krypgrunden är för kall! fortfarande en fuktsäker lösning, trots att marken inte förberetts så som görs på moderna grunder, med ångspärr och kapillärbrytande skikt.

7 Så fungerar en krypgrund Fukt förs ut av konvektionen Den relativa fuktigheten sänks Den moderna krypgrunden har god golvisolering och saknar genomgående murstock. Det har till följd att nästan alla krypgrunder förr eller senare drabbas av fuktskador eftersom de blir för kalla. Tidigare åtgärdade man detta genom att avfukta med en så kallad sorptionsavfuktare, utan att åtgärda grundproblemet - den alltför kalla grunden. Med TrygghetsVakten åtgärdar du det grundläggande problemet, men på ett mycket energieffektivt sätt. Genom att bara värma grunden då risk för skada föreligger uppnår TrygghetsVakten samma förebyggande effekt som med den gamla torpargrunden, fast med mycket lägre energiförluster. TrygghetsVakten åtgärdar grundproblemet. Den alltför kalla grunden.

8 Jämförelser kr kr kr kr kr kr kr In in Dr kr 0 kr Sorptionsavfuktare TrygghetsVakten Inköpskostnad med installation Driftskostnad över 40 år Diagrammet jämför den totala kostnaden för alternativen sorptionsavfuktare och TrygghetsVakten. Sett över 40 år kostar sorptionsavfuktaren nästan tre gånger så mycket som TrygghetsVakten! Med TrygghetsVakten har du för mindre än tre kronor per dag skyddat ditt hus mot fuktskador i krypgrunden eller vinden och det är pengar du får igen när du säljer huset, eftersom risken för köparen minskat. TrygghetsVakten är en vinstaffär!

9 Fuktskador Hur kan jag se om det finns befintliga angrepp? Titta runt i grunden med en stark ficklampa. Svartmögel syns bäst om du lyser rakt mot trossbotten, det ser ut som små svarta fläckar. Vitmögel syns bäst om du lyser längs med trossbotten; det ser ut som ett vitt ludd, en tiondels millimeter upp till flera mm. Blånadssvamp ser ut som en tunn gegga som täcker en större yta som oftast är svart, grå, brun eller blågrön. Virket har inte tappat hållfasthet utom precis i ytskiktet vilket du kan konstatera med en morakniv. Rötsvampar kan vara alltifrån vitstrimmiga till klarröda. Alla rötsvampsangrepp bryter ned bärigheten i virket vilket du lätt konstaterar med en morakniv. Tänk på att ytveden kan vara frisk trots ett rötangrepp inne i en regel, pressa därför på med kniven ordentligt vid misstänkta ytor. Vad bör jag göra om det inte finns några fuktskador? Mät fuktigheten med hjälp av så kalllade Probiksindikatorer. Visar dessa på hög fuktighet bör du vidta en förebyggande åtgärd, som att installera TrygghetsVakten. Visar de däremot på ett torrt klimat räcker det att du fortsätter att inspektera grunden. Det är lämpligt att inspektera grunden före och efter varje sommar. Hur gör jag med befintliga skador? Rötskadade delar skall alltid bytas ut och du bör förvissa dig om att det inte är fråga om sk äkta hussvamp (ta hjälp av oss på TrygghetsVakten). Har du mögelskador som är mindre omfattande, så att de inte doftar besvärande eller täcker stora delar av grunden, kan du låta de vara. TrygghetsVakten hindrar möglet från att regenerera sig och så småningom dör det alltså ut av sig självt. Har du mer omfattande skador bör du göra en sanering. Det finns olika sätt att göra det och det finns hjälp att få. Ozonsanering är en metod som vi ofta använder med gott resultat. Ozonsanering, hur fungerar det? Ozon är en gas som eliminerar mögel och bakterier. Ozonet genereras av ett aggregat och förstör sporer som doftar vilket oftast gör grunden doftfri. En ozonsanering lämnar inga skadliga rester efter behandling och en behandling varar cirka 10 till 20 dagar. Ozonsanering fungerar inte tillfredställande om lukten är så ingrodd att hela trossbotten doftar. I sådana fall byts hela eller delar av trossbotten ut. I vissa fall kan ett ozonaggregat installeras för drift under flera år. Det är helt ofarligt att vistas i huset under behandling av grunden.

10 Frågor och svar Hur mycket energi förbrukar TrygghetsVakten? Förbrukningen är beroende av klimatet i grunden och den sammanlagda golvytan i grunden. Normal förbrukning i en grund på 90 kvm är ca 300 till 600 kwh per år. Under första året så bör man räkna med minst det dubbla då klimatet skall stabiliseras. Har du öppet mer ventilation än normalt eller saknar marktäckning så ökar även detta förbrukningen. Vart tar fukten vägen? Det första som händer när man värmer grunden är att den relativa luftfuktigheten börjar sjunka. Det går relativt snabbt och beror på att varm luft kan bära mer fukt än kall. Det är gynnsamt att den relativa luftfuktigheten sjunker eftersom det är den som bestämmer hur mycket fukt som tas upp i byggnadsmaterialet vilket i sin tur styr risken för mögel och rötangrepp. På lite längre sikt kommer grunden också att torka ur, och det beror på att den uppvärmda luften som ventileras ut bär mer fukt än den som ventileras in. Ju mer TrygghetsVakten värmer, desto större blir också den naturliga ventilation. Processen kallas för konvektion och drivs av att varm luft stiger och kall luft sjunker. Hur vet jag att det fungerar? Våra tester i klimatkammare liksom våra fältstudier visar att TrygghetsVakten installerad med rätt kapacitet helt eliminerar risken för mögel och röta. Resultaten har bekräftats av ett flertal vetenskapliga studier, bl a vid Helsingfors Tekniska Högskola. Inget hus med TrygghetsVakten installerad har heller drabbats av fuktskador. Du kan också själv kontrollera klimatet i grunden med hjälp av de externa oberoende Probiksindikatorer som medföljer. Genom vår Helt-Nöjd Garanti kan du inom ett år, om du inte är nöjd av något som helst skäl, lämna tillbaka enheten och få hela produktkostnaden tillbaka. Trygghetsvakten har 100% nöjda kunder. Det är enkelt att installera TrygghetsVakten! Kan jag göra installationen själv? Ja, det är många som gör det. Det finns inga tekniskt komplicerade moment och eftersom varm luft sprider sig så väl i grunden är systemet ganska okänsligt för dåliga placeringar. Det är mycket lättare att göra en korrekt installation av TrygghetsVakten än av andra dominerande avfuktningsmetoder.

11 Frågor och svar Behöver du rådgivning bistår vi med det utan extra kostnad. Är du osäker på om du vill göra installationen själv kan du ladda ned installationsanvisningar via Internet eller beställa på telefon Hur lång tid skall det ta innan jag kan se något resultat i min grund? Uttorkningstiden varierar en del. Dels beror det på hur fuktigt det är i grunden och dels på vilket uteklimat som råder. Normalt så så ser man en tydlig förbättring efter ett par månader. Det kan dock ta upp till ett år innan grunden är helt uttorkad. TrygghetsVakten ersätter äldre avfuktningsmetoder Blir det inte bättre med en sorptionsavfuktare? Nej, TrygghetsVakten är en fullgod ersättare för äldre metoder att förhindra mögel och rötskador. I praktiken är den oftast ännu effektivare eftersom TrygghetsVakten är underhållsfri och därmed inte försämras med tiden. Det luktar källare i mitt hus. Vad är det för fel? Källardoft är förknippat med mögelpåväxt. Mögel doftar när det växer och som mest doftar det när det är på väg att torka ut efter en tillväxtperiod. Kan du känna en doft i huset är halterna av mikroorganismer i luften redan så hög att den sannolikt är skadlig. Ring oss för att diskutera hur en sanering görs bäst i just ditt fall. Jag har extremt lågt i min krypgrund. Säkert under 30 cm. Kan jag använda TrygghetsVakten? Ja det brukar gå bra att montera ändå. TrygghetsVaktens värmekabel tejpas fast på så kallade VP-rör som sedan skjuts på plats i grunden. Fungerar det på alla grundläggningar? Har du sk. platta på mark går det inte att montera TrygghetsVakten, och har du en källare som du håller uppvärmd till minst 13 C, är det oftast effektivast med en vanlig kondensavfuktare. TrygghetsVakten är konstruerad för att vara det effektivaste skyddet mot fukt i kalluftsventilerade utrymmen som krypgrunder, torpargrunder och vindsutrymmen.

12 Sagt om TrygghetsVakten Sagt om TrygghetsVakten Jag köpte TrygghetsVakten med viss skepsis - det lät helt enkelt för bra för att vara sant, men med Helt-Nöjd Garantin tyckte jag att det ändå var värt att prova. Jag har följt upp klimatet med fuktmätare, energimätare och Probiksindikatorer och resultatet är oklanderligt. Energiförbrukningen, som låg ganska högt första året är nu nere på 730 kwh per år i mitt hus på 125 kvm. Något som däremot inte minskat är energivinsten i huset, där jag förbrukar ca 5% mindre än tidigare. Anders Ohlsson, Göteborg TrygghetsVakten har 100% nöjda kunder! Sagt om TrygghetsVakten Jag bestämde mig för att pröva TrygghetsVakten. Detta bland annat därför att jag tack vare Helt-Nöjd Garantin inte ansåg mig riskera någonting. Jag har efter att TrygghetsVakten installerats kontrollerat och följt upp förändringar gällande grundens klimat. Denna uppföljning har skett med temperaturmätare, fuktmätare och med Probikssensorer. Resultatet av uppföljningen visar att grundens klimat efter installationen kraftigt förbättrats och att risken för fukt- och mögelskador nu är avvärjd. Jag har precis köpt min tredje TrygghetsVakt och kommer att installera denna i gårdshusets krypgrund. Stefan Wilson, Stockholm Teknisk Dokumentation Godkänt installationsområde: den Europeiska Gemenskapens medlemsländer Produktnormer: uppfyller krav ställda i den harmoniserade standarden för produkter inom den Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet; särskilt Maskindirektivet (98/79/EG) Direktivet för elektromagnetisk kompabilitet (89/336/EEG, 92/31/EEG, 93/68/EEG, 98/13/EG), och lågspänningsdirektivet (73/23/EEG, 93/68/EEG). Anslutning: 220V växelspänning +/- 10%, Hz. Strömförbrukning: max 440W, 2A. Temperatur, användningsområde: -40 C till + 40 C Temperatur, lagring: -40 Celsius till +80 Celsius Korrosionsbeständighet: Mycket God. Livslängd: under normal användning över 50 år. Garantitid: sju år från leveransdatum. Kalibreringsintervall: under normal användning behöver enheten inte kalibreras om under sin livstid. Underhållsintervall: under normal användning behöver enheten inte underhållas, dock bör visuell inspektion av TrygghetsVaktens lysindikering göras före och efter sommaren. Kontrollera att enheten är i funktion (grönt ljus) och att kapacitetslarmet inte blinkar. Elektrisk skyddsklass: IP 40, enheten skall monteras inomhus, t ex i krypgrunden eller i vindsutrymmet. Miljöfaktorer: TrygghetsVakten är ett mer miljövänligt alternativ än traditionella sorptionsavfuktare både i tillverkning, i användning och återvinning. TrygghetsVakten återvinnes som elektronik och lämnas till återvinningsplats. Materialet till TrygghetsVakten är PVC-plast, ABS-plast, glas, koppar, Fenol-plast och tenn. Små mängder av andra metaller förekommer.

Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet!

Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet! Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet! Hälften av alla hus med kallvind drabbas av fuktskador. Med TrygghetsVakten Vind kan du enkelt och kostnadseffektivt förebygga problemen. Ett friskt

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund PRO-X/E Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund 2011-08-19 Ver. 3.24 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst

Läs mer

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM 1 Vatten är grunden för liv & mögel Vatten är grunden för allt liv. Därför söker vi människor efter dessa dyra droppar i öknar och på Mars. Men ibland

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 Mer än varannan villa med krypgrund fuktskadad I mer än vartannat

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare 1 VÄLJ RÄTT AVFUKTARE Välj den avfuktare som passar ditt behov bäst. Här får du råd på vägen. Du kan också alltid kontakta oss så hjälper vi dig. KRYPGRUND

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund. Krypgrund. 2010-02-17 Ver 5.00

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund. Krypgrund. 2010-02-17 Ver 5.00 Krypgrund Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund 2010-02-17 Ver 5.00 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att kontrollera

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund. Krypgrund. 2009-08-26 Ver 4.01

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund. Krypgrund. 2009-08-26 Ver 4.01 Krypgrund Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund 2009-08-26 Ver 4.01 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund PRO-S. 2011-08-19 Ver. 3.23

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund PRO-S. 2011-08-19 Ver. 3.23 PRO-S Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund 2011-08-19 Ver. 3.23 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind. 2013-05-04 Ver 3.5

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind. 2013-05-04 Ver 3.5 Vind Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic 2013-05-04 Ver 3.5 Installation Gratulerar till ditt val av TrygghetsVakten Vind, marknadens effektivaste avfuktare för vindar.

Läs mer

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund.

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund. Arbetsinstruktion Krypgrund Innehållsförteckning 1. 1. INLEDNING 2. 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund,

Läs mer

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund, se

Läs mer

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1 Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Golvkonstruktioner och fukt Grundläggning mot mark Platta på mark Platta på mark

Läs mer

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE DS 035:0605 VARM/KALL LUFT BEFUKTARE KCC CF-900 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och i läsa den. VIKTIGA SÄKERHETS INSTRUKTIONER Vid användandet av en elektronisk

Läs mer

Torpargrund och krypgrund

Torpargrund och krypgrund Torpargrund och krypgrund GRUNDEN TÄTADES MED SNÖ PÅ VINTERN Gammal och ny torpargrund Torpargrund i nybyggda hus är inte detsamma som traditionell torpargrund. Det enda som ny torpargrund har gemensamt

Läs mer

Produktbeskrivning BioZone 45-360

Produktbeskrivning BioZone 45-360 Produktbeskrivning BioZone 45-360 Problem Vi utsätts i allt högre grad för föroreningar som är skadliga för vår hälsa. Dessa föroreningar kan delas in i tre grupper: biologiska föroreningar, giftiga gaser

Läs mer

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. VIKTIG SÄKERHETSVARNING 1. OZX-A7000B är ENDAST till för KOMMERSIELLA ANVÄNDARE.

Läs mer

ULTRALJUDS BEFUKTARE

ULTRALJUDS BEFUKTARE DS 034:0605 ULTRALJUDS BEFUKTARE KCC 848 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och läsa i den. Garanti Om det uppstår fel på produkten är det viktigt att du har produktens

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

MANUAL. Avfuktare X-serien

MANUAL. Avfuktare X-serien MANUAL Avfuktare X-serien Innehållsförteckning Introduktion... 2 Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... 4 Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations

Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations LÄS IGENOM HELA INSTRUKTIONEN INNAN MATERIALET ANVÄNDS. ANVÄND EN DIGITALVÅG AV KVALITET FÖR ATT KORREKT MÄTA KOMPONENTERNA. KEMIKALIER: Förvara och använd

Läs mer

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Isover Vario Duplex är en ny intelligent ångbroms som genom att anpassa sig efter luftens relativa fuktighet minskar risken

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Klimatundersökning av textilskåp

Klimatundersökning av textilskåp Klimatundersökning av textilskåp 2012 2013 Skara stift Aspelid AB Möbler och Inredning Ingeborg Skaar Textilvård AB Klimatundersökning av textilskåp PHS: 34 729 Beställare: Skara stift Utförare: Ingeborg

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

BioZone PowerZone för sanering

BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone för sanering BioZone PowerZone är till för lokaler med kraftiga lukter t ex brandrökskadade hus och lägenheter, cigarettinrökta lokaler/ hus/lägenheter/ husvagnar/bilar, starka lukter

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

MANUAL AVFUKTARE.

MANUAL AVFUKTARE. MANUAL AVFUKTARE www.drybox.se Innehållsförteckning Introduktion...... Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad Kontaktperson Lars Olsson 2016-12-20 6P09890 1 (3) Hållbar Samhällsbyggnad 010-516 50 23 lars.olsson@sp.se Byggsystem Direkt Sverige AB Staffan Hvidberg Box 127 312 22 LAHOLM Fuktsäkerhetsbedömning av

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt FUKT I MATERIAL Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Fukt i material, allmänt Porösa material har några g vattenånga per m3 porvolym Den fuktmängden är oftast helt

Läs mer

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt. Varifrån kommer fukten på tallriken?

FUKT I MATERIAL. Fukt i material, allmänt. Varifrån kommer fukten på tallriken? FUKT I MATERIAL Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Fukt i material, allmänt Porösa material har några g vattenånga per m3 porvolym Den fuktmängden är oftast helt

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 9 september 2015. Sunnanvindsg 7, Västerås. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 9 september 2015. Sunnanvindsg 7, Västerås. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 9 september 2015 Adress/ort: Sunnanvindsg 7, Västerås Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna

Läs mer

Krypgrund & torpargrund. Åtgärder mot fukt, mögel och röta

Krypgrund & torpargrund. Åtgärder mot fukt, mögel och röta INFORMERAR RÅDGIVNINGSAVDELNINGEN INFORMERAR OM Krypgrund & torpargrund Åtgärder mot fukt, mögel och röta Villaägarnas Riksförbund 2008 Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen

Läs mer

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP Bruksanvisning Wood s avfuktare WP-200AP Tack Tack för att du valt en Wood s avfuktare. Du är en av mer än 300.000 människor som har valt Wood s avfuktare för att förebygga skador orsakade av fukt och

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com Frisk luft från Lösningar mot radon ger friska hus med ren luft inomhus www.ostberg.com EN STRÅLANDE FRAMTID MED REN LUFT INOMHUS Radon är en hälsofara. Bor eller verkar man i en fastighet med höga radonhalter

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-08 Fastighetsbeteckning: Skegrie 35:7 Adress/ort: Solängen 17, Trelleborg Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Fresh air for the future

Fresh air for the future future re future Fresh air for the future Fresh air for the future ALH/ALH1-SERIEN Frisk luft en livsnödvändighet För att våra hus skall erbjuda en frisk och sund miljö omsättning per timme enligt kraven

Läs mer

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Om du bor i ett dåligt isolerat hus vilket många av oss gör kan du spendera tusentals kronor extra i vinter på elräkningen. Tittar vi tillbaks lite i tiden på

Läs mer

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt Fukt, allmänt Fukt finns överallt Luften Marken Material Ledningar 1 Fukt, allmänt Fuktproblem, exempel Mögel, röta, lukt Hälsoproblem i byggnader Korrosion (rost) Kondens Isbildning Fuktrörelser, krympning

Läs mer

Montering luftspaltsbildande golv.

Montering luftspaltsbildande golv. Montering luftspaltsbildande golv. Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till mögelbildning, rötsvampsangrepp, frostsprängningar. Fukt är en av

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

Produktmanual Purezone 3-i-1 Plasma

Produktmanual Purezone 3-i-1 Plasma Produktmanual Purezone 3-i-1 Plasma Sa ha r fungerar Purezone 3-i-1 Plasma Tack för att du valt en luftrenare från Purezone! Viktigt! Läs igenom innan användning! När Clean Mode används så avger luftrenaren

Läs mer

Andas frisk luft hemma

Andas frisk luft hemma Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Andas frisk luft hemma Bostadsventilation Vi äter och dricker ca

Läs mer

LITIUMDUBBELLADDARE 1941-P-1368 LITIUMMINILADDARE 1941-P-1341

LITIUMDUBBELLADDARE 1941-P-1368 LITIUMMINILADDARE 1941-P-1341 LITIUMDUBBELLADDARE 1941-P-1368 LITIUMMINILADDARE 1941-P-1341 LÄS OCH FÖLJ DESSA INSTRUKTIONER NOGA Keelers litiumladdare och handtag Läs detta instruktionsavsnitt noga innan du använder din Keelerprodukt.

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING

BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING BÖJLIGA INSATSRÖR FÖR SÄKER SKORSTENSRENOVERING Bildförslag: Vi tar en bild på installation av NSP-rör. Uppifrån, så man ser hur röret förs ner i skorstenen, lite händer som jobbar, arbetskläder, 1964eventuell

Läs mer

Vem tänder på flisstackar?

Vem tänder på flisstackar? Vem tänder på flisstackar? Björn Zethræus Professor, Bioenergy Technology Vem tänder på flisstackar? Silhuetten, av Idea go nedladdad från freedigitalphotos.net 2 Det är inte så romantiskt men visst har

Läs mer

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Svenska Luftvårdsföreningen 2006-04-06 Eva Sikander Energiteknik, Byggnadsfysik Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kan man utföra energisnåla

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Husköpar- guide. Viktig information till dig som ska köpa hus. Vad kan du förvänta dig? Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel?

Husköpar- guide. Viktig information till dig som ska köpa hus. Vad kan du förvänta dig? Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel? Vad kan du förvänta dig? Husköpar- guide Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel? Besiktningen hjälper dig. Viktig information till dig som ska köpa hus. Om fel upptäcks. Är du på väg att köpa

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare

Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare En rapport från Anticimex september 2004 1(12) 1. Sammanfattning Ny rapport från Anticimex slår fast att krypgrund är en riskkonstruktion:

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

Luftspaltbildande fuktspärr golv

Luftspaltbildande fuktspärr golv Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Luftspaltbildande fuktspärr golv Black Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till

Läs mer

Utom husklim at i Säve baserat på m ånadsm edelvärden. -5 j f m a m j j a s o n d. M ånad

Utom husklim at i Säve baserat på m ånadsm edelvärden. -5 j f m a m j j a s o n d. M ånad Sida 1 (5) 213-3-8 Fukt i krypgrunder Fukt i luft Relativa fuktigheten i luft (% RF) anger hur mycket vattenånga luften innehåller i förhållande till vad den maximalt kan innehålla vid den aktuella temperaturen

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson A n na Joha nsson M A SK I N HY V L A D E S TICK SPÅ N MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson INNEHÅLL 3.6 Förord 7.6 Inledning FÖRSTA KAPITLET - HANTVERKET 13.6 13. 18. 19. Virke till stickspån Val av

Läs mer

Hus med källare. Grundläggning. Yttergrundmur. Murad. Platsgjuten betong Betongelement. Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta

Hus med källare. Grundläggning. Yttergrundmur. Murad. Platsgjuten betong Betongelement. Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Hus med källare Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock Platsgjuten betong Betongelement maj 2013

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-28 Fastighetsbeteckning: Hilda 5 Adress/ort: Östanväg 58, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE TEGEL LEVER LÄNGRE Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE DET GÄLLER vår hälsa När vi bygger nytt eller renoverar, tänker vi mycket på om ekonomin är hållbar. Under de senaste åren har vi även uppmärksammat

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26 Adress/ort: Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag:

Läs mer

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B

Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B Batteriladdare 420.093.050, 420.093.050.A, 420.093.050.B schwedisch 12.09 2009 AUDI AG AUDI AG arbetar ständigt med vidareutveckling av alla typer

Läs mer

MÖGELBOKEN. Bekämpa och förebygg mögel, rötsvamp, alger och träskadeinsekter.

MÖGELBOKEN. Bekämpa och förebygg mögel, rötsvamp, alger och träskadeinsekter. MÖGELBOKEN Bekämpa och förebygg mögel, rötsvamp, alger och träskadeinsekter. Träskyddsmedlet som bekämpar har ett namn: Boracol! Boracol från lavtox är sedan många år ett välkänt och väldokumenterat träskyddsmedel.

Läs mer

Fuktskadade uteluftsventilerade vindar

Fuktskadade uteluftsventilerade vindar Fuktskadade uteluftsventilerade vindar Författare: Adam Stark E-post: adam.stark@hotmail.com Utbildning: Yrkeshögskoleutbildning Byggproduktionsledare, 400 Yh-poäng Utbildningsanordnare: IUC i Kalmar AB

Läs mer

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark Husgrunder Källare Hus med källare Hus med källare Principskiss Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Referenstest av utvändig isolering på 1½-plans hus Bakgrund Monier har lång internationell erfarenhet av att arbeta med olika metoder för att isolera tak.

Läs mer

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark. Grundläggning. Yttergrundmur. Jordtryck

Husgrunder. Hus med källare. Källare. Källare. Källare Kryprum Platta på mark. Grundläggning. Yttergrundmur. Jordtryck Husgrunder Källare Hus med källare Hus med källare Principskiss Grundläggning Helgjuten, kantförstyvad betongplatta Längsgående grundplatta Yttergrundmur Murad Betonghålblock Lättbetongblock Lättklinkerblock

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund PRO-X/E Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund 2013-03-13 Ver. 3.3 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst

Läs mer

Fukt i fastighet och våtrum

Fukt i fastighet och våtrum Fukt i fastighet och våtrum Västra avdelningen 3 juni 2009 1 Vattenskadorna i våtrum ökar Försäkringsbolagen Volymen vattenskador ökar Fastighetsbeståndets ålder Miljonprogrammet står inför renovering

Läs mer

MANUAL. Avfuktare DH4

MANUAL. Avfuktare DH4 MANUAL Avfuktare DH4 Innehållsförteckning Innehåll Introduktion... 3 Allmänt om avfuktare... 3 Relativ luftfuktighet vs fuktkvot i trä... 4 Strömställare... 5 Strömställarlägen... 5 RF% FUKT FLÄKT Funktion/Användningsområde...

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

Varifrån kommer fukten?

Varifrån kommer fukten? Fukt Fukt är det naturligaste vi har runt omkring oss och en grundförutsättning för vår existens och vårt välbefinnande. Fukt finns i luften, på marken, i material och ledningar. Fukt förekommer i 3 olika

Läs mer

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat osch Compress 5000/7000 Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat Vill du ha extra trygghet när du istallerar en osch värmepump? Då ska du välja en VärmePartner. De är installatörer med stor erfarenhet

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Vindsutrymmen Allmänna råd

Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsbjälklaget upptar vanligen en stor yta i byggnaden och där finns ofta plats att lägga ett tjockt isolerskikt. Det är ett bra sätt att minska byggnadens energianvändning,

Läs mer

MODERN FUKTHANTERING. AIRWATERGREEN Air Technology Sweden. Säkra klimatet till lägsta möjliga kostnad med våra produkter för fukthantering

MODERN FUKTHANTERING. AIRWATERGREEN Air Technology Sweden. Säkra klimatet till lägsta möjliga kostnad med våra produkter för fukthantering AIRWATERGREEN Air Technology Sweden MODERN FUKTHANTERING Säkra klimatet till lägsta möjliga kostnad med våra produkter för fukthantering airwatergreen.com LÅT OSS PRESENTERA FLEX-SERIEN FINNS ÄVEN SOM

Läs mer

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka?

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Norra Gotlands Pastorat har blivit en Smart Kyrka, de sänker sina energikostnader med 30 procent med hjälp av Vattenfalls Energikontrollen och smarta

Läs mer

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150

BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 BRUKSANVISNING WD 142 WD 150 VIKTIG INFORMATION INSTALLATION AV PRODUKTEN PRODUKTEN får endast användas när den har byggts in (monterats) korrekt. FÖLJ BIFOGADE separata monteringsanvisningar för att installera

Läs mer

Fukt- och mögelskadad krypgrund

Fukt- och mögelskadad krypgrund Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare En rapport som baseras på 4.626 överlåtelsebesiktningar av villor 2001-2003, spridda över hela Sverige. 1. SAMMANFATTNING.....................................................................

Läs mer

Förebyggande åtgärder vid sängkvalsterallergi

Förebyggande åtgärder vid sängkvalsterallergi Sängkvalsterallergi Förebyggande åtgärder vid sängkvalsterallergi Patientinformation Det är fukten som är problemet Den egna sängen är den största allergenkällan vid kvalsterallergi. De viktigaste åtgärderna

Läs mer

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder Värme och väder Solen värmer och skapar väder Värmeenergi Värme är en form av energi Värme är ett mått på hur mycket atomerna rör på sig. Ju varmare det är desto mer rör de sig. Värme får material att

Läs mer

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad

Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Dina val gör skillnad www.nyavagvanor.se Växthuseffekten ger extremt väder i Göteborg Om du ännu inte har börjat fundera på växthuseffekten kan det vara dags

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du mjuk eller styv skumplast? Isolerar du med isolerskum? Händer det att du värmebehandlar

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på 10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade brädor

Läs mer