Fråga 1: Vad kommer du inspektera vid varje maskin och vilka åtgärder kommer du vidta? (svara kortfattat, gärna i punktform)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga 1: Vad kommer du inspektera vid varje maskin och vilka åtgärder kommer du vidta? (svara kortfattat, gärna i punktform)"

Transkript

1 DITT NAMN: Anahí För att genomföra denna hemtentamen behöver du ha tillgång till: Arvidsson, Johansson & Persson (2002) Säker arbetsmiljö i textilslöjd och textila utbildningar Arvidsson & Johansson (2002) Säker arbetsmiljö i trä- och metallslöjd och trätekniska utbildningar + En förutsättning är också att du har tagit del av föreläsningen Säkerhet framförallt! eller har motsvarande erfarenheter av lämpliga säkerhetsrutiner och tänk i samband med slöjdundervisning i grundskolan. Spara denna wordfil med säkerhet +ditt namn och skriv därefter dina svar i dokumentet. Mejla din fil till jenny.frohagen@konstfack.se senast den 21 september. Om du väljer annan redovisningsform måste både fråga och svar framgå. Lycka till! Scenario: Du kommer som ny lärare till en trä- och metallslöjdsal där det under längre tid har varit obehöriga lärare och många lärarbyten. Du får en känsla av att maskiner, bänkar och verktyg inte är helt korrekt placerade och har all nödvändig utrustning. Det ligger lådor med virke och verktyg lite här och där och luften känns dammig. Det finns en bandsåg, en pelarbollmaskin, en svarv, en skivputs och på golvet i ett hörn står en elektrisk kontursåg som inte är inkopplad. I ett skåp ligger det fyra skruvdragare. Fråga 1: Vad kommer du inspektera vid varje maskin och vilka åtgärder kommer du vidta? (svara kortfattat, gärna i punktform) Till att börja med kommer jag att kontrollera att alla stationära maskiner samt eluttag för handhållna maskiner är kopplade till nödstoppet. Jag kommer också at kontrollera att nollspänningsutlösare är installerad på alla stationära maskiner, så att de inte startar automatiskt efter ett eventuellt strömavbrott. Överströmsskydd bör också finnas på alla maskiner, för att säkerställa att maskinen stängs av vid kortslutning. Dessutom kommer jag att kontrollera att maskinerna är kopplade till processventilationen (spånutsug). Om

2 dessa säkerhetsåtgärder inte är installerade kommer jag se till att det åtgärdas innan undervisning kan påbörjas i salen. Bandsåg: Vid bandsågen kommer jag att kontrollera följande: Att bandsågen har en av- och påknapp (låsbar kontaktorbrytare, nödstopp). Att bandsågen är ordentligt förankrad i golvet och att maskinens alla fasta och lösa skydd finns och att de är i gott skick (skydd för hjul och blad, sågbladsskydd, distansskydd). Annars skickar jag efter nya från tillverkaren. Bandsågens placering: nära virkesförrådet, annars flyttar jag maskinen ditåt. Detta för att minimera att behöva släpa långa brädor genom slöjdsalen. Att erfordligt luftutrymme runt maskinen stämmer och är markerat med tejp på golvet. Att väggar och övrigt utrymme runt maskinen är rena och bidrar till att användaren av maskinen kan hitta och fokusera på varningsskyltar och lätt kunna hitta de lösa tillbehör som behövs till maskinen (tex skyddsglasögon). Att golvet är rent och fritt från träspill, damm och annat skräp. Golvet bör också vara halkskyddat. Annars köper jag in halkskydd (remsor). Att tillbehör för att underlätta och göra arbetet säkert finns: arbetslampa, påskjutare och rullstöd. Jag ser till att nödvändiga skyltar (påbudsskyltar, varningsskyltar och förbudsskyltar)och användarinstruktioner är uppsatta på det närmast lämpliga utrymmet. Saknas skyltar och/eller instruktioner beställer jag dessa. Att hörselkåpor och skyddsglasögon har en given plats som är synlig och nära maskinen. Där finns också en låda att samla upp småbitar/skräp. Pelarborrmaskin: Vid borrmaskinen kommer jag att kontrollera följande: Att borrmaskinen har en av- och påknapp (låsbar kontaktorbrytare, nödstopp). Att borrmaskinen står stabilt på golvet som är rent och försett med halkskydd. Att borrmaskinen är försedd med nödvändiga skydd och att de är i gott skick.

3 Att erfordligt luftutrymme runt maskinen stämmer och är markerat med tejp på golvet. Att väggar och övrigt utrymme runt maskinen är rena och bidrar till att användaren av maskinen kan hitta och fokusera på varningsskyltar o ch lätt kunna hitta de lösa tillbehör som behövs till maskinen (tex skyddsglasögon). Jag ser till att nödvändiga skyltar (påbudsskyltar, varningsskyltar och förbudsskyltar)och användarinstruktioner är uppsatta på det närmast lämpliga utrymmet. Saknas skyltar och/eller instruktioner beställer jag dessa. Att hörselkåpor, hårnät och skyddsglasögon har en given plats som är synlig och nära maskinen. Att maskinens lösa delar och tillbehör finns tillgängliga (filklove, stiftklove, t- spårbult, borrar samt skyddsutrustning). Svarv: Vid svarven kommer jag att kontrollera följande: Att svarven är ordentligt fast i golvet och placerad längs en vägg. Jag tänker att det är bra att placera svarven ganska nära verktygsväggen, så vi kan undvika att elever måste gå med vassa verktyg genom hela slöjdsalen. I texten (säker arbetsmiljö i trä och metallslöjd) står att det ska finnas skyddskläder. Kan det räcka med ett förkläde som hänger tillgängligt för eleverna? Att svarven är försedd med skyddshuv och skyddsbräda. Att arbetslampa finns och att den fungerar samt att den har ett skyddsglas. Att sugkåpan sitter på plats och fungerar väl. Att erfordligt luftutrymme runt maskinen stämmer och är markerat med tejp på golvet. Att väggar och övrigt utrymme runt maskinen är rena och bidrar till att användaren av maskinen kan hitta och fokusera på varningsskyltar och lätt kunna hitta de lösa tillbehör som behövs till maskinen (tex skyddsglasögon). Jag ser till att nödvändiga skyltar (påbudsskyltar, varningsskyltar och förbudsskyltar)och användarinstruktioner är uppsatta på det närmast lämpliga utrymmet. Saknas skyltar och/eller instruktioner beställer jag dessa. Att hörselkåpor, hårnät och skyddsglasögon har en given plats som är synlig och nära maskinen.

4 Skivputs: Vid skivputsmaskinen kommer jag att kontrollera följande: Att skivputsen har en av- och påknapp (låsbar kontaktorbrytare, nödstopp). Att skivputsen har en lämplig placering i rummet. Att anhållet är rätt inställt. Att erfordligt luftutrymme runt maskinen stämmer och är markerat med tejp på golvet. Att väggar och övrigt utrymme runt maskinen är rena och bidrar till att användaren av maskinen kan hitta och fokusera på varningsskyltar och lätt kunna hitta de lösa tillbehör som behövs till maskinen (tex skyddsglasögon). Jag ser till att nödvändiga skyltar (påbudsskyltar, varningsskyltar och förbudsskyltar)och användarinstruktioner är uppsatta på det närmast lämpliga utrymmet. Saknas skyltar och/eller instruktioner beställer jag dessa. Att hörselkåpor, hårnät och skyddsglasögon har en given plats som är synlig och nära maskinen. Elektrisk kontursåg: Vid kontursågen kommer jag att kontrollera följande: Att kontursågen har en av- och påknapp (låsbar kontaktorbrytare, nödstopp). Att sågen är placerad mot en vägg och att det finns gott om utrymme runt maskinen. Att ett sågbladsskydd är installerat och att pressarfunktionen (om sådan finns) fungerar. Jag ser till att nödvändiga skyltar (påbudsskyltar, varningsskyltar och förbudsskyltar)och användarinstruktioner är uppsatta på det närmast lämpliga utrymmet. Saknas skyltar och/eller instruktioner beställer jag dessa. Att hörselkåpor, hårnät och skyddsglasögon har en given plats som är synlig och nära maskinen.

5 Fråga 2: Hyvelbänkarna står väldigt tätt på några ställen. Vilka risker medför detta? Vilka alternativa lösningar kan du föra fram till rektor och skyddsombud? Risker: Dåligt svängrum för armar och ben Risk för skador vid arbete med skrymmande material tex järntråd, större träskivor osv Elever berättar en anekdot, ska beskriva en händelse, glömmer sig och vänder sig om med en kniv i handen och råkar sticka/skära grannen som sitter bakom. Svårt för gruppen att kunna samlas för gemensamma genomgångar om läraren ska visa ett specifikt moment på ett elevarbete. Svårt för läraren att komma emellan bänkarna då hen går runt och hjälper till. Incidenter kan lättare inträffa under och emellan borden, som tex tafsande eller tjuvnyp. Lärarens överblick försämras. Otrygghet skapas. Elever med rörelsehinder får svårt att ta sig fram i salen, salen blir exkluderande. Lösningar: 1. Se över möjlig ommöblering. Inkludera förvaringsskåp, stationära maskiner och andra inventarier i ommöbleringen för att öka möjligheterna till lösning. 2. För att frigöra mer utrymme, se över möjligheterna att flytta ut någon/några maskiner till annat rum som är anslutet till salen. Förslagsvis lärarförberedelsemaskiner. 3. Är elevgrupperna för stora, se över möjligheterna att göra dem mindre (tex genom schemaomläggning). 4. Ifall salen är uppdelad så att t. ex. metallarbeten sker i angränsande rum, kanske undervisningen kan planeras så att gruppen delas och några elever arbetar med metall. Eleverna cirkulerar sedan så att alla får prova. (Denna lösning är högst temporär och kräver en till behörig vuxen som närvarar) 5. Eleverna får utomhusslöjda, också en temporär lösning.

6 Fråga 3: Du oroar dig över luften i salen och ventilationen. Vad kan vara orsaker till problemet? och vad blir ditt nästa steg? Orsaker: Slöjdsalen ska ha tre luftrenande system installerade: allmänventilation, processventilation och luftrenare. Jag börjar med att kontrollera att de fungerar som de ska genom att: Kolla så att allmänventilationen är placerad på ett bra ställe i rummet. Jag kontrollerar när senaste OVK gjordes. Kolla så att processventilationen är kopplad med utsug på alla stationära maskiner, att dammsugarmunstycken kan kopplas till ventilationen och att de räcker över hela salen, både bänkar och golv. Jag utför en kontroll av rören, kopplingarna och att dammsugarfunktionen är effektiv vid tex maskiner. Jag ser också över filter och om säcken är full. Jag ser över luftrenarens filter och kontrollerar att signalsystemet fungerar (filterbytesindikatorn). Jag kollar över gasolens förvaring och vilka säkerhetsrutiner som finns kring gasolflaskorna. Är de rätt placerade finns regulator, manometer och slangbrottsventil monterade? Finns driftsintruktionspärm, varningsskyltar och skriftliga säkerhetsrutiner tydligt placerade i rummet? Vem är föreståndare med ansvar för gasolanläggningen, känner jag till hen vid namn och har jag kontaktuppgifter? Jag tar dit behöriga personer som mäter luftkvaliteten utifrån koldioxidnivå, partikelnivå och Åtgärder: Jag ser till att salen blir ordentligt genomstädad så att den är garanterad fri från damm och partiklar. Jag ser över vilka dokument som finns, när gjordes senaste riskbedömningen. Om jag hittar något fel när jag inspekterar ventilationssystemet så har jag dessa alternativ: Kontakta återförsäljare/installatör för reparation eller inköp av delar

7 som kan saknas. Kontakta skyddsombud/rektor för större åtgärder, ifall systemet till exempel behöver byggas ut eller bytas ut. Ingen undervisning sker i salen ifall jag märker att luften är ohälsosam. Kontrollera vem som är ansvarig för gasolen och kontakta hen om jag misstänker läckage. Om ansvarig inte finns, kontakta skyddsombud/rektor. Fråga 4: En del virke och handverktyg ligger i lådor på golvet och löst uppe på skåp. Vad är problematiskt med det? Vad bör du göra åt det? Risker: En rörig sal ger läraren sämre överblick över elevernas arbete och eleverna får sämre studiero. En rörig sal bidrar även till sämre framkomlighet för rörelsehindrade. I kursplanen för slöjden kan en läsa följande: Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla kunskaper om arbetsmiljö och säkerhetsfrågor Hur ska de kunna lära sig om arbetsmiljö och säkerhet ifall inte läraren själv kan bidra till en god arbetsmiljö? Att ha handverktyg löst liggande är direkt farligt. De kan vara vassa. De kan vara elektriska (tex en borrmaskin) och när nån famlar efter den kan den gå igång och sedan råka skada nån. De kan vara tunga och skada någon ifall de ramlar ner från skåpet. Handverktygen kan dessutom gå sönder och/eller slitas på vid oaktsam hantering/förvaring. Trästycken som ligger utspridda i salen kan ramla ner och skada elever. Flisor kan fasta i händerna. Träbitarna kan bidra till damm och flisor, vilket i sin tur leder till dålig luft i salen. Lösningar: Jag börjar med att städa salen. Jag ser över rutinerna vid lektionssluten och utformar sådana ifall de inte finns. Jag gör det tydligt för eleverna att ingen lektion är slut förrän salen är återställd i det skick den ska vara mellan lektionerna (vi kan kalla det för rastskick ). Jag

8 kanske delar in grupperna i ansvarsgrupper, eller gör ett löpande schema med veckovist ansvar. Jag ser till att tydliga instruktioner och skyltar finns så att alla elever och andra som besöker salen vet var verktyg ska förvaras, hur vi sorterar skräp, hur vi hanterar dammsugare och så vidare. Jag inför rutiner för utbildning av eleverna i säkerhet i slöjdsalen. Detta både för att lära eleverna konkret men också för att tydligt signalera nödvändigheten av detta. Fråga 5: Författarna delar upp maskiner i trä- och metallslöjd under grupperna lärarförberedelsemaskin, demonstrationsmaskin och elevarbetsmaskin. 5A: Vilka maskiner är lärarförberedelsemaskiner? Bandsåg Rikt/planhyvel Cirkelsåg Slipmaskin/smärgel Bordsfräs Byggsåg Minisågverk Handcirkelsåg Handöverfräs 5B: Vilka maskiner är demonstrationsmaskiner? Slipmaskin/smärgel Sticksåg/tigersåg Handcirkelsåg Handelhyvel Kap- och geringssåg 5C: Vilka maskiner är elevarbetsmaskiner? Borrmaskin Slipsten

9 Träsvarv (grundskolans senare år) Metallsvarv (grundskolans senare år) Kontursåg Skivputsmaskin Bandslip (grundskolans senare år) Skruvdragare Handborrmaskin Handslipmaskin Multislipmaskin 5D: Vilka risker finns vid respektive elevarbetsmaskin? Borrmaskin: Löst hängande kläder, smycken, halsdukar och långt hår kan fastna. Spån som är vassa och varma kan sprätta upp i ansiktet och ögonen. Slipsten: Slip- och klämskador kan uppstå. Det kan stänka små metallpartiklar från verktygen som slipas. Träsvarv: Löst hängande kläder, smycken, halsdukar och långt hår kan fastna. Ögonskada och klämskada kan inträffa. Metallsvarv: Se träsvarv Kontursåg: Sågspån i ögonen. Sår i armarna vid ovarsamhet. Skivputsmaskin: Slip- och klämskador. Att arbetet flyger iväg vid fel arbetsställning. Bandslip: Slip- och klämskador. Att arbetet flyger iväg vid fel arbetsställning och vid för ostadigt grepp. Skruvdragare: Kan ge handledsskada vid för hög effekt. Handborrmaskin: Kan ge handledsskada vid för hög effekt. Spån kan sprätta upp i ögonen. Smycken, kläder och hår kan fastna i borret eller chucken. Handslipmaskin: Damm kan uppstå vid dålig ventilation. Kan ge vibrationsskador vi för långt användande. Multislipmaskin: Kan ge slipskador på händerna. 5E: Hur kan man motverka risker vid respektive elevarbetsmaskin?

10 Vid alla elevarbetsmaskiner ska det finnas tydliga regler och synliga användarinstruktioner som eleverna är väl införtrodda med. Eleverna får ta körkort i vissa av maskinerna. Innan användning av en maskin måste eleven anmäla till mig så att jag vet vem som är var och vad hen gör. Endast en elev per maskin. Om eleven behöver hjälp av en kamrat med t. ex. handräckning ska de fråga mig först. Mitt ansvar är att sköta underhåll av maskinerna, regelbundet kontrollera nödstoppsfunktioner, skyddskåpor osv (se fråga 1). Borrmaskin: Bära hårnät/noga uppsatt hår. Ha tröja med korta/ snäva ärmar. Ta av smycken, sjalar osv. Bära skyddsglasögon. Körkort för borrmaskin. Slipsten: lära eleverna rätt sätt att arbeta vid maskinen. Skyddsglasögon och eventuella arbetshandskar behövs, samt gärna oömma kläder (skyddskläder) ifall det stänker eftersom slipmaskinen är fuktig. Träsvarv: Kan börja användas i grundskolans senare år. Bära hårnät/noga uppsatt hår. Ha tröja med korta/ snäva ärmar. Ta av smycken, sjalar osv. Bära skyddsglasögon och skyddskläder. Metallsvarv: Se träsvarv Kontursåg: Skyddsglasögon, hårskydd, oömma kläder. Skivputsmaskin: Skyddsglasögon, hårskydd. Påminna eleven innan arbetet påbörjas om att iaktta försiktighet och att vara koncentrerad under arbetsmomentet. Bandslip: Kan börja användas i grundskolans senare år då eleverna har större möjlighet till ett bra grepp. Skyddsglasögon, hårskydd och skyddskläder. Skruvdragare: Yngre elever bör endast använda skruvdragaren med låg effekt. Större elever uppmanas iaktta varsamhet. Handborrmaskin: Yngre elever bör endast använda skruvdragaren med låg effekt. Större elever uppmanas iaktta varsamhet. Skyddsglasögon, hårnät/ ordentligt uppsatt hår samt lämplig klädsel krävs. Handslipmaskin: Koppla maskinen till processventilationen/spånsugen. Se till att eleven inte slipar hela lektionen utan bara en liten stund. Multislipmaskin: Endast för se senare skolåren.

11 5F: Hur kan man motverka risker vid lärarförberedelsemaskiner och demonstrationsmaskiner? Tydliga rutiner vad gäller skötsel och kontroll av säkerhetsinstallationer såsom nödstopp och skyddshuvar. Maskinerna ska kunna låsas (stationära maskiner) eller förvaras inlåsta (handhållna maskiner) då de inte används. Skydd ska även finnas monterade vid lösa/ vassa delar på maskiner t. ex bör inte sågbladet på bandsågen vara åtkomligt för nyfikna fingrar. Alla lärare och vikarier som använder eller har tillgång till maskinerna ska ha adekvat utbildning eller erfarenhetsbaserad kunskap angående hanteringen av maskiner i en slöjdsal (dvs ha koll på relationen maskin- elevgrupp). Spånsug ska vara kopplad till de stationära maskinerna, och processventilationen ska finnas tillgänglig för alla maskiner i salen. De maskiner som används som demonstrationsmaskiner ska vara placerade så att en elevgrupp kan stå runt om utan att det blir trångt. En tydlig markering på golvet visar eleverna hur nära maskinen de får gå, detta gäller även när maskinen är avstängd. En del maskiner, tex bandsågen kan med fördel förses med ett staket. En del maskiner ska inte användas alls under undervisning eller då elever vistas i lokalen. Detta gäller cirkelsåg, bandsåg, bordsfräs, byggsåg och rikt-/planhyveln. Jag föreslår att de maskinerna placeras i ett separat lärarförberedelserum om sådant finns att tillgå. Annars att lokalen möbleras på så sätt att maskinerna står i ett hörn dit eleverna sällan går.

12 Fråga 6: I textilslöjdsalar finns det som regel många och ibland olika typer av symaskiner. Vilka säkerhetsaspekter tar författarna upp angående symaskin? Jag ser inga säkerhetsaspekter i texten. Författarna diskuterar symaskinernas placering på arbetsbänkarna utifrån en ergonomisk synvinkel. De menar också att et kan vara av godo med samma märke på maskinerna i salen för att motverka förvirring bland eleverna. Jag saknar ett avsnitt som avhandlar vikten av regler för eleverna att förhålla sig till då de använder symaskinerna. Detta utifrån elevernas egen säkerhet och för att undvika onödigt slitage på maskinerna.: 1. Alla elever ska ta symaskinskörkort innan maskinen får användas. 2. När du lyfter maskinen gör du det antingen med handtaget eller under magen på maskinen. Tänk på att inte vrida ryggen, lyft rätt. 3. Håll fingrarna i styr när du syr på maskinen. Det har hänt att elever har sytt sig i fingret. Det finns ingen typ av avståndsspärr i en symaskin utan du förväntas själv kunna styra dina fingrar. 4. Sy inte över knappnålarna, de kan gå av på mitten och sprätta iväg. 5. Om maskinen stannar och börjar tugga, sluta då genast att sy och kontakta läraren. 6. Eluttaget till maskinen ska dras ut försiktigt,, man drar i själva stickkontakten, inte i sladden. När man lyfter upp/ner pedalen från golvet gör man det i pedalen, inte i sladden. FRÅGA 7: Under vilka moment i textilslöjd kan det vara aktuellt med personlig skyddsutrustning eller speciell aktsamhet? 1. Vid pressbordet är det bra att inte vara för många och stå för nära. Brännskador kan uppstå både av själva järnet och av ångan ifall den riktas mot huden. 2. Vid sömnad med symaskin bör eleven vara uppmärksam på risken att sy sig i fingret. 3. Vid eventuell textilfärgning bör skyddshandskar (plasthandskar), skyddsglasögon och förkläden bäras. Kemikalierna måste förvaras inlåst och arbetet ska ske med översyn av läraren. Om färgning som kräver uppvärmning sker, så krävs också en timer till kokplatta samt värmeskydd, typ grytlappar.

13 Personligen anser jag att om textilfärgning ska ske i slöjdundervisningen i grundskolan så bör det vara i form av projektarbete/elevens val/ämnesöverskridande projekt. Då skulle jag se till att få låna en kemisal istället, eller ställa en jättegryta utomhus och köra växtfärgning. Jag menar att det utrymme som en sådan aktivitet kräver knappast kan eller bör få plats i en slöjdsal. 4. Däremot kan textiltryck vara intressant och ett bra sätt för elever att uttrycka sig och att utveckla olika förmågor såsom idéutveckling, formgivning, analysera och tolka osv. Då krävs inte mer skyddsutrustning än ett förkläde och möjligtvis handskar. Färgerna bör vara inlåsta eller förvaras på en säker plats, mest för att undvika kladd och färgspill. FRÅGA 8: Strykjärnet är inte en maskin, men användning innebär vissa risker. Vilka är riskerna och hur kan man motverka dessa? 1. Brännskador kan uppstå både av själva järnet och av ångan ifall den riktas mot huden. Regler kring hur många elever som får arbeta vid strykbordet samtidigt. 2. Överhettning. Timer. FRÅGA 9: Vilka gröna skyltar och första hjälpen utrustning behöver finnas i en slöjdsal? Motivera varför. Gröna skyltar:

14 Första hjälpen-utrustning: Första hjälpen- tavla som fylls på kontinuerligt med plåster och förband. För att man kan skada sig och behöver stoppa blodet. Plåster går alltid åt. Ögondusch. Ifall en elev får kemikalier, spån, flis, textilfibrer, osv. i ögonen. FRÅGA 10: Om det finns gasol i salen vad behöver du säkerställa? Skylt som anger att gasol finns i rummet. Skyddshandskar, hörselskydd, ögonskydd Nöddusch, ögondusch- med tillhörande skyltar väl synliga. Handdusch (vattenkran) Varningsskyltar och påbudsskyltar, väl synliga. Tydliga regler för elevanvändning. FRÅGA 11: Vad behöver du som lärare göra och säkerställa innan en elev får använda en maskin? 1. Regelbundna säkerhetskontroller av maskinen och dess lösa tillbehör samt ev. nödstoppsfunktioner. 2. Låta eleven genomföra ett prov innan hen får använda maskinen på egen hand. Typ körkort. Fråga 12: Ge förslag på tio lämpliga frågor som kan ingå i ett säkerhetsprov i slöjd och motivera kort varför frågan är viktig. (Frågorna ska vara korta och kräva korta svar.) 1. Hur håller man en sax/kniv i handen när man går genom slöjdsalen? Repetition av det självklara. Alltför ofta glömmer sig eleverna och håller kniven/saxen slarvigt. I värsta fall springer/ joggar/busar de dessutom. 2. Vad är det första du ska göra om det har hänt en olycka? Tog den här frågan från dig. Viktigt att eleverna får tänka kring detta så de är väl förberedda ifall något händer. 3. Vi har två strykjärn, varför får vi bara vara två vid strykbordet samtidigt?

15 Järnet är varmt, eleverna kan råka komma åt varandras armar. Risken för bus är större ju fler elever som samlas vid ett bord. Läraren tappar överblick. 4. Hur många elever får använda en maskin samtidigt i trä- och metallslöjden? Eleven måste kunna fokusera när hen arbetar vid en maskin, läraren får sämre överblick om de är fler. 5. Markera ut på kartorna var följande grejer finns i respektive sal: a) nödstoppet c) brandsläckaren e) förbandslådan och ögonduschen Viktigt att eleverna får kännedom om var säkerhetsinstallationer finns. Frågan kan fungera som en påminnelse om hur de fungerar. 6. Vad är viktigt att tänka på när det gäller klädsel i trä- och metallslöjdssalen? Eleverna får tänka igenom och testa ifall de kommer ihåg säkerhetsföreskrifterna. Rätt svar: uppsatt hår/hårnät, inga sjalar eller hängande halsband. Tajta/korta ärmar. Ordentliga skor. 7. Vad använder vi för typ av skyddsutrustning när vi använder oss av maskinerna i trä- och metallslöjdssalen? Eleverna får tänka igenom vad de ska bära.

16 8. Vad betyder följande skyltar? Vilken av dessa är en påbudsskylt, varningsskylt, brandskylt och nödskylt? a) b) c) d) Eleverna får med egna ord beskriva skyltarnas betydelse, jag tror att de då lättare kommer komma ihåg vad skyltarna betyder. Obs, dessa skyltar är bara förslag. 9. Vad används spånsugen till och varför är det så farligt att leka med den? Eleverna får motivera och därmed tänka efter själva. 10. Vilka maskiner får bara användas av läraren? Snodde den här frågan från dig. Den är viktig. 11. Får eleverna hämta material i förråden själva? Motivera ditt svar. Eleverna får inte gå och hämta tyg eller virke själva. De kan skada sig, ta fel material och stöka till.

Riskbedömning. Träslöjd

Riskbedömning. Träslöjd Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1 Borrning 1.1 Pelarborr 1.2 Skruvdragare 7.1 Slipning 7.1 Slipsten 7.2 Vinkelslip 2 Sågning 2.1 Bandsåg 2.2 Kontursåg 2.3 Sticksåg 2.4 Cirkelsåg

Läs mer

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan

Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Riskbedömning Träslöjd Gymnasiesärskolan, Jenny Nyströmsskolan Innehåll 1... Borrning 1.1... Pelarborr 1.2... Skruvdragare 7.1... Slipning 7.1... Slipsten 7.2... Vinkelslip 2... Sågning 2.1... Bandsåg

Läs mer

Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning

Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning 2015-09-07 Bon Net AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE 3. ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR 4. TEKNISKA DATA 5. MONTERING 6. SÄRSKILDA

Läs mer

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN

JUSTERSÅG. FÖRBEREDELSE INFÖR PRAKTIKPROV Detta dokument får inte tas med när du utför provet. RISKER OCH SKYDDSINSTRUKTIONER DAGLIG ÖVERSYN Använd denna checklista när du förbereder dig inför praktikprovet. För att få genomföra det praktiska provet ska du vara väl förtrogen med maskinen och de olika arbetsteknikerna så att du självständigt

Läs mer

FÖRHÅLLNINGSREGLER. målarrum

FÖRHÅLLNINGSREGLER. målarrum målarrum Målarrummet har tyvärr dålig ventilation, därför är det ej tillåtet att arbeta med tvåkomponent (t.ex. lim och spackel) i detta rum. Sprayfärg är inte heller tillåtet att använda, vi rekommenderar

Läs mer

Frontblad 2,0m - 2,2m - 2,4m Bruksanvisning

Frontblad 2,0m - 2,2m - 2,4m Bruksanvisning Frontblad 2,0m - 2,2m - 2,4m Bruksanvisning 2015-09-07 Bon Net AB 1 2015-09-07 Bon Net AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE 3. ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR 4. TEKNISKA DATA 5.

Läs mer

Rotorslåtter Bruksanvisning

Rotorslåtter Bruksanvisning Rotorslåtter Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE 3. ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR 5. MONTERING 6. SÄRSKILDA SÄKERHETSREGLER OCH SKYDDSANORDNINGAR 7. HANDHAVANDE 8.

Läs mer

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual

TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual TOUCH TRAINER Underhåll & Troubleshooting Manual Regelbundet underhåll på din TOCA Touch Trainer förlänger livslängden på din tillgång och försäkrar dig om att varje träningspass flyter på utan problem.

Läs mer

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT BRUKSANVISNING INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING SID 2 TYPSKYLT SID 2 VIKTIGT OM SÄKERHET SID 3 INSTALLATION SID 4 HANDHAVANDE SID 6 SERVICE SID 7 SKÖTSEL SID 7 FELSÖKNING SID 7 TEKNISKA DATA SID 8 DENNA BRUKSANVISNING

Läs mer

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT BRUKSANVISNING INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING SID 2 TYPSKYLT SID 2 VIKTIGT OM SÄKERHET SID 3 INSTALLATION SID 4 HANDHAVANDE SID 6 SERVICE SID 7 SKÖTSEL SID 7 FELSÖKNING SID 7 TEKNISKA DATA SID 8 DENNA BRUKSANVISNING

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD Utgivningsdatum 2017-05-31 IP ARBETSVILLKOR 3.5 GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD FÖR GENOMGÅNG: FÖRETAG: NÄRVARANDE: JA GRUNDLÄGGANDE SÄKERHET 1. Finns: a) rutiner för beredskap vid

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino Användarmanual Great Northern Popcorn - Little Bambino För manual på Danska, Finska, Norska och Engelska vänligen besök vår hemsida. For manual in Danish, Finnish, Norwegian or English, please visit our

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett information och kunskapsmaterial till föreståndarna

Läs mer

Checklista. Maskiner i träslöjdsalar i grundskolor och gymnasieskolor

Checklista. Maskiner i träslöjdsalar i grundskolor och gymnasieskolor Checklista Maskiner i träslöjdsalar i grundskolor och gymnasieskolor Denna checklista är en hjälp för den som ansvarar för maskinsäkerheten i undervisningen. Checklistor för maskiner i träslöjdsalar i

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031

B R U K S A N V I S N I N G. Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 B R U K S A N V I S N I N G Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 1 Värmemadrass Artikelnummer 7580-1031 Värmemadrassen har 4 olika värmenivåer och har timer där automatisk avstänging kan väljas mellan

Läs mer

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? CNC-maskiner Maskinchecklista Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Olyckor vid CNC-maskinen ger oftast svåra skador med stort personligt lidande och höga kostnader för både

Läs mer

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER

CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER Telefon 08-402 02 20 CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER Del 2. Slakt och styckning Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan,

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER för arbete i verkstadslokaler vid fakulteten för teknik- och

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER för arbete i verkstadslokaler vid fakulteten för teknik- och Karlstads universitet Fakulteten för teknikoch naturvetenskap SÄKERHETSFÖRESKRIFTER för arbete i verkstadslokaler vid fakulteten för teknik- och naturvetenskap Följande föreskrifter gäller för såväl anställda,

Läs mer

Användarmanual. Great Northern Popcorn Skyline 800

Användarmanual. Great Northern Popcorn Skyline 800 Användarmanual Great Northern Popcorn Skyline 800 För manual på Danska, Finska, Norska och Engelska vänligen besök vår hemsida. For manual in Danish, Finnish, Norwegian or English, please visit our website.

Läs mer

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER

Vedklyv, turbo. Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER Vedklyv, turbo Användarmanual SÄKERHETS- OCH ANVÄNDARINSTRUKTIONER VIKTIGT: Läs igenom säkerhetsanvisningar och instruktioner ordentligt innan användning. Säkerhetsföreskrifter: Du måste använda maskinen

Läs mer

ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK

ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Anpassa Checklistan så att den passar er! Följ upp att det ni bestämt också blir gjort! ARBETE INOMHUS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Handbok. Dammsugare. Drift och underhåll

Handbok. Dammsugare. Drift och underhåll Handbok Dammsugare Drift och underhåll SÄKERHET MINSKA RISKEN FÖR BRAND, ELEKTRISK STÖT OCH SKADA GENOM ATT LÄSA OCH FÖLJA DESSA SÄKERHETSINSTRUKTIONER INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DAMSUGAREN! Den här dammsugaren

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 B R U K S A N V I S N I N G Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 1 Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före första användning och spara

Läs mer

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION Flipperice 0307 EG 1. FÖRSTA STARTEN Vi gratulerar till Ert val av FRAL luftkonditionering. UPPACKNING. FRAL s portabla luftkonditionering levereras i fabrikspackad kartong,

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA

INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA INSTRUKTIONSMANUAL MA100ROS MASSAGEMATTA FÖR BILSÄTET ELLER HEMMA Struktur Kära kund, Vänligen läs noga igenom hela denna användarmanual innan du

Läs mer

NACK & SKULDROR MASSAGE UTRUSTNING

NACK & SKULDROR MASSAGE UTRUSTNING NACK & SKULDROR MASSAGE UTRUSTNING MSS-303B Användarmanual Tack för ert köp av Nack & Skuldror massage utrustning Förvara bruksanvisningen på en lättåtkomlig plats så du kan läsa den senare Vänligen, läs

Läs mer

FH FH

FH FH BA H AG N O. : 2 4 6 3 3 8 8 6 BA H AG N O. : 2 4 6 2 9 6 7 2 ( C H ) FH-106145.3 FH-106145.4 Swedish Tack för att du har valt en av våra produkter. Läs igenom instruktionerna noga innan du använder produkten,

Läs mer

Manual - SE Modell: VCM40A16L

Manual - SE Modell: VCM40A16L Manual - SE Modell: VCM40A16L Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Viktiga säkerhetsåtgärder: Läs denna bruksanvisning noggrant innan du

Läs mer

EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23

EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23 EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23 ORDNINGSSKYLTAR SIDA 24 GOLV & TRAPPSTEGSMARKERING

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04

HANDLINGSPLAN. VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 HANDLINGSPLAN VID OLYCKSFALL OCH HASTIGT INSJUKNANDE I FÖRSKOLAN OCH SKOLAN Beslutad av barn- och utbildningsnämndens skyddskommitté 2013-02-04 1 Innehåll MÅL... 3 AKUT OMHÄNDERTAGANDE... 3 OMHÄNDERTAGANDE

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK Tack för att du har valt denna luftkonditionering av högsta kvalitet. Läs denna användarhandbok noga innan du använder apparaten. Vid eventuella

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040

B R U K S A N V I S N I N G. Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 B R U K S A N V I S N I N G Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Fotmassage Artikelnummer 7580-1040 Följ nedanstående säkerhetsföreskrifter noggrant när du använder fotmassagen, särskilt

Läs mer

Snabbklyv. Modell BM Artikelnummer

Snabbklyv. Modell BM Artikelnummer Snabbklyv Modell BM11056 Artikelnummer 498235 Om Verktygsboden: Vi har arbetat med verktyg och maskiner sedan mitten av åttiotalet. Vår marknad är Sverige och Borås är vår bas. Här finns 3 000 kvm butik

Läs mer

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE HN 12362 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla

Läs mer

Fysisk arbetsmiljö. skyddsrond: Gör så här

Fysisk arbetsmiljö. skyddsrond: Gör så här skyddsrond: Fysisk arbetsmiljö förvaltning eller motsvarande: övriga deltagare: datum: arbetsplats: chef: skyddsombud: Checklistan är ett hjälpmedel för att systematiskt undersöka och förebygga risker

Läs mer

1.0 INLEDNING 2.0 SÄKERHET

1.0 INLEDNING 2.0 SÄKERHET 1.0 INLEDNING Tack för att du har valt oss! Du har valt en maskin som har tillverkats av högkvalitativa material och med den allra senaste tekniken. Din egen, dina kunders och dina användares säkerhet

Läs mer

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING

ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING ELEKTRISKT LÖPBAND PD111 BRUKSANVISNING Läs anvisningarna noggrant före användning och spara på lämpligt ställe. Kontrollpanel sökning hastighet tid avstånd kalorier På/av Bruksanvisning Nödstoppbrytare

Läs mer

OLJEFYLLT MINI-ELEMENT

OLJEFYLLT MINI-ELEMENT OLJEFYLLT MINI-ELEMENT HN NR. 3552 INSTRUKTIONER VIKTIGT! Läs noga igenom instruktionerna före användning och spara dem för framtida referens. Fig. 1 Förberedelse för användning Fig. 2 Sätt i kontakten

Läs mer

Protokoll för skyddsrond vid laboratorier inom Akademin för textil, teknik och ekonomi

Protokoll för skyddsrond vid laboratorier inom Akademin för textil, teknik och ekonomi Mikael Löfström, akademichef 2018-01-30 1 Protokoll för skyddsrond vid laboratorier inom Akademin för textil, teknik och ekonomi Närvarande: Mikael Löfström, akademichef Ulrika Ekholm, akademicontroller

Läs mer

Elsäkerhet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet. Lagstiftning och information Elsäkerhet v2 Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere i hälften

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

MontAna Slow Juicer Model PR-179 Bruksanvisning Endast för hushållsbruk

MontAna Slow Juicer Model PR-179 Bruksanvisning Endast för hushållsbruk MontAna Slow Juicer Model PR-179 Bruksanvisning Endast för hushållsbruk Innehållförteckning 02 03 03 04 05 06 06 07 08 09 09 Säkerhetsföreskrifter Komponenter Installation och användning Montering Användarinstruktioner

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

Kursplan För Slöjden

Kursplan För Slöjden (rev 2000-11-03) Kursplan För Slöjden Ett hantverksföremål är inte bara form och funktion. Det är först och främst mänsklig tid som sparats undan den tomhet vårt liv rinner ut i. Inför sitt verk kan människan

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön)

B R U K S A N V I S N I N G. Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) B R U K S A N V I S N I N G Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) 1 Dammsugare Artikelnummer 9015-1151 (lila), 9015-1152 (grön) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER BRUKSANVISNING Läs bruksanvisningen

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN På kommande sidor följer en kortfattad bruksanvisning som beskriver handhavandet av framkallningsmaskinen CEAPRO. Bruksanvisningen är till största delen en ren

Läs mer

Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag

Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag 2008-04-08 Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag INNEHÅLL Vår Sårbarhet (bakas in i kurspaketet) 2 tim Bostaden/närmiljön 1 tim Utomhus 1 tim Krisberedskap 1 tim Extratimme 1

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Spisfläkt Sunda SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR

INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR INSTALLATION, DRIFT & SKÖTSEL NÖD- OCH ÖGONDUSCHAR INSTALLATION 1. Kontrollera vid uppackningen att nöd-/ögonduschen är komplett och oskadad. 2. Montera ihop nöd-/ögonduschen enligt medföljande montage

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER

CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER byggnadsplåt och ventilation ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna.

Läs mer

/126149/ (19195)

/126149/ (19195) Spisfläkt Sunda 991.0384.549/126149/2015-10-02 (19195) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER

CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER Telefon 08-402 02 20 CHECKLISTA FÖR SLAKTERIER, STYCKNINGSFÖRETAG OCH CHARKUTERIER Del 1. Allmän del Använd checklistan så här Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan,

Läs mer

Barn på gården. LRF informerar

Barn på gården. LRF informerar Barn på gården LRF informerar Varje år skadas många barn på våra gårdar, en del så allvarligt att de omkommer. Det är lätt att bli hemmablind. Men ofta kan man med enkla medel göra farliga ställen säkrare.

Läs mer

/126356/ (26289)

/126356/ (26289) Spisfläkt Sunda-2 991.0545.386/126356/2018-05-02 (26289) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda

Läs mer

Arbetsmiljö vid stubbskörd. Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare

Arbetsmiljö vid stubbskörd. Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare Arbetsmiljö vid stubbskörd Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare I kommande bilder visas vanliga arbetssituationer i samband med stubbskörd. Till bilderna lyfts frågeställningar för

Läs mer

Bruksanvisning OPTIMAX

Bruksanvisning OPTIMAX B R U K S A N V I S N I N G F r a m k a l l n i n g s m a s k i n O P T I M A X 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna Innehållsförteckning sid 1.0 Säkerhetsföreskrifter 3 2.0 Testkörning

Läs mer

Manual - SE Modell: VCB43C16A-A

Manual - SE Modell: VCB43C16A-A Manual - SE Modell: VCB43C16A-A Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Viktiga säkerhetsåtgärder: Läs denna bruksanvisning noggrant innan du

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

CHECKLISTA FÖR VA-VERK DEL 1. Allmän del

CHECKLISTA FÖR VA-VERK DEL 1. Allmän del CHECKLISTA FÖR VA-VERK DEL 1. Allmän del ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med Ja eller Nej. Svarar ni med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir underlag

Läs mer

Gasol på restauranger

Gasol på restauranger Gasol på restauranger Den vanligaste hanteringen av brandfarlig vara i restauranger är gasol. Gasolen används som bränsle till bl a gasolspisar. Det förekommer också gasol för uppvärmning av sk. terrassvärmare.

Läs mer

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017 Eskilstuna har under inomhussäsongen höst/vår 2016/2017 ägnat oss åt att renovera hela vårt bestånd av 3D djur, vi har lagat över 60 djur, vissa djur på båda sidorna. Vi har samlat på oss massor av erfarenheter

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING

EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING EMECO Vedklipp Typ V300 BRUKSANVISNING Rev. 2013-11-15 INNEHÅLL SID Skyltar som sitter på EMECO Vedklipp 3 När du köpt en EMECO Vedklipp 4 Före användning 4 Säkerhetsinformation 4 Uppstart 4 Användning

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi.

Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi. Snickerimaskiner Här presenterar jag några typer av maskiner för träbearbetning. Vissa av dem finns i Träspråks verkstad, andra än så länge bara i Träspråks fantasi. Sågning Sågning är kanske det mest

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

Blinky Lights 1.0. Inledning. Innehåll. Förberedelser

Blinky Lights 1.0. Inledning. Innehåll. Förberedelser Samarbetspartner Blinky Lights 1.0 Inledning Blinky Lights 1.0 låter eleverna utforska och experimentera med olika sätt att konstruera en lampa. Med hjälp av teknik och olika material utvecklar de egna

Läs mer

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 Dränkbara pumpar TALLAS ACI 125 TALLAS ACI 200 Fig. A Fig. B MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 2 1. SÄKERHETSÅTGÄRDER Läs först

Läs mer

Värmekudde Artikelnummer 7580-1039

Värmekudde Artikelnummer 7580-1039 BRUKSANVISNING Värmekudde Artikelnummer 7580-1039 1 Värmekudde Värmekudden har 4 olika värmenivåer och har timer där automatisk avstängning till standby-läge kan väljas mellan 1 4 timmar. Sensorkabeln

Läs mer

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual

365009 / 3650112 luftkonditionering. Användarmanual 365009 / 3650112 luftkonditionering Användarmanual Tack för att du har valt denna utmärkta bärbara luftkonditionerare. Läs manualen noga före användningen. I händelse av problem, kontakta behörig underhållspersonal

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Instruktioner för Känguru Ringsjalen

Instruktioner för Känguru Ringsjalen Instruktioner för Känguru Ringsjalen På ryggen Amningsställning Den flexibla allround bärsjalen med många möjligheter. Lätt att ta av och på lätt att byta ställning Det finns inget underbarare än att bära

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

ELVISP BRUKSANVISNING

ELVISP BRUKSANVISNING ELVISP BRUKSANVISNING Modell: BBR1000 Läs bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda vispen och spara den för framtida behov. SÄKERHET! Tänk på att alltid sätta säkerheten främst när du använder

Läs mer

Bruksanvisning MI-5. Framkallningsmaskin MI-5. 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna

Bruksanvisning MI-5. Framkallningsmaskin MI-5. 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna B R U K S A N V I S N I N G Framkallningsmaskin MI-5 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna Innehållsförteckning sid 1.0 Säkerhetsföreskrifter 3 2.0 Innan du startar maskinen 3 3.0

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033

B R U K S A N V I S N I N G. Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 B R U K S A N V I S N I N G Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Massagedyna Artikelnummer 7580-1033 Följ allltid nedanstående säkerhetsföreskrifter vid användning av massagedynan,

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Din manual SAMSUNG MW102P-S http://sv.yourpdfguides.com/dref/785630

Din manual SAMSUNG MW102P-S http://sv.yourpdfguides.com/dref/785630 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SAMSUNG MW102P-S. Du hittar svar på alla dina frågor i SAMSUNG MW102P-S instruktionsbok

Läs mer

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro.

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Tips och råd När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Gör drömmen till verklighet! Den här broschyren är till dig som funderar på att köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Vi förklarar

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I Installations- och bruksanvisningar 31.05.2013 3755281 3755280 3755279 3755278 3755277 1. Allmänt...3 1.1. I anvisningarna använda symbolers betydelse...3

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Svets och Verktyg. Manual. PS180 & PS400 Skrapverktyg

Svets och Verktyg. Manual. PS180 & PS400 Skrapverktyg Svets och Verktyg Manual PS180 & PS400 Skrapverktyg BÄSTA KUND Tack för att Ni valde att köpa produkter från vårt sortiment. Denna manual visar användningen av skrapverktyget PS och alla dess funktioner

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Instruktionsmanual HA27

Instruktionsmanual HA27 Rev:1 Sida 1 av 6 Instruktionsmanual HA27 Rev:1 Sida 2 av 6 Innehåll 1. Teknisk Beskrivning... 3 2. Säkerhet... 4 3. Temperaturregulator... 5 4. Instrumentering... 5 5. Handhavande... 6 Rev:1 Sida 3 av

Läs mer

Arbetsmiljö vid skotning

Arbetsmiljö vid skotning Arbetsmiljö vid skotning Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare Infoga bild I kommande bilder visas vanliga arbetssituationer i samband med skotning av skogsbränsle. Till bilderna lyfts

Läs mer