du RIKSANTIKVARIEÄMBETET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "du RIKSANTIKVARIEÄMBETET"

Transkript

1 a. p du RIKSANTIKVARIEÄMBETET Sweco Environment AB Att: Lova Andre Nilsson Box stockhalm Yttrande Datum Dnr Avdelning Samhällsavdelningen Enhet Samhällsbyggnadsenheten Synpunkter på förslag till landsbygdsprogram för Sverige samt tillhörande miljökonsekvensbeskrivning Landsbygdsdepartementet har genom Sweco hemställt om Riksantikvarieämbetets yttrande över förslag till nytt landsbygdsprogram för Sverige med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Sammanfattning Riksantikvarieämbetet Storgatan 41 Box Stockholm Tel E-post registrator@raa.se Hemsida Org.nr Plusgiro Bankgiro Det saknas åtgärder för skötsel av landskapselement (kult-stödet) och restaurering av överloppsbyggnader. Detta kommer motverka landsbygdsprogrammets prioritering 4 samt påverka prioritering 2, 5 och 6. Miljöersättning för bevarande av värdefulla natur- och kulturmiljöer (kult-stödet) och restaurering av överloppsbyggnader i tidigare program har använts som styrmedel för att nå miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap. Då detta saknas försvåras möjligheterna att nå miljökvalitets målet. Det saknas för miljökonsekvensbeskrivningen relevanta aspekter och mål i relation till landskapet. Det är av stor vikt att kulturhistorisk kompetens ar en av de kompetenser som ar med och utformar de olika utbildningsinsatserna och deltar vid utbildningstillfällena. Miljökonsekvensbeskrivningen bör utvecklas med konsekvenser för ekosystem och landskap som en följd av att åtgärder för skötsel av landskapselement och överloppsbyggnader saknas. Riksantikvarieämbetet delar inte miljökonsekvensbeskrivningens slutsatser att förslaget inte kommer att medföra negativ miljöpåverkan. 1 (9)

2 a. p du RIKSANTIKVARIEÄMBETET Synpunkter på utformningen av landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet är det största ekonomiska och informativa styrmedlet för att uppnå samhällets vision om utvecklingen på landsbygden. Tidigare landsbygdsprogram har genomsyrats av en helhetssyn på landskapet och innehållit avgörande åtgärder för att uppnå miljöpolitikens generationsmål och visionen att "kulturmiljön ska bevaras, nyttjas och hållbart brukas". Jamfört med tidigare program saknar nuvarande förslag till program för de viktiga åtgärderna skötsel av landskapselement (kultstödet) och restaurering av överloppsbyggnader. En avsaknad av dessa åtgarder kommer ha en motverkande effekt på genomförandet av prioritering 4 - återställa, bevara och främja ekosystem kopplade till jordbruket - då såväl den biologiska mångfalden, vattenförvaltningen och markskötseln samspelar med kulturmiljöaspekten. Därtill kommer att en avsaknad av dessa åtgärder även negativt påverkar möjligheten att uppnå flera av programmets övriga prioriteringar. Exempelvis har landskapet och kulturmiljön stor påverkan på möjligheten att förbättra lönsamheten och konkurrenskraft (prioritering 2) samt skapa ekonomisk utveckling på landsbygden (prioritering 6). Aven arbetet med att framja resurseffektivitet och klimattålig ekonomi (prioritering 5) baseras på kunskap och förutsättningar som kulturmiljön kan bidra med. l preciseringar av miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap anges att "biologiska värden och kulturmiljövarden i odlingslandskapet som uppkommit genom långvarig traditionsenlig skötsel är bevarade eller förbattrade". Detta har gjorts operativt av miljömålsmyndigheterna genom att målnivån anger att samtliga landskapselement i och i anslutning till åkermark ska bevaras och att minst halften av dessa ska vara synliggjorda. Som styrmedel för att uppnå detta har använts miljöersattning för bevarande av värdefulla natur- och kulturmiljöer (kultstödet). Då detta saknas försvåras möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet Ersattningen har tidigare fått viss kritik för att ha varit 2 (9)

3 a. p du RIKSANTIKVARIEÄMBETET dyr att administrera. Bilden har dock inte varit entydig utan tenderarar att vara beroende hur väl kulturmiljöfrågan i övrigt inkluderats i det regionala arbetet med landsbygdsprogrammen. Miljömålen anger vidare att" kultur- och bebyggelsemiljöer i odlingslandskapet är bevarande och förutsättningar finns för fortsatt bevarande och utveckling av värdena". För att göra preciseringen uppföljningsbar har målnivån angetts till att överloppsbyggnader på aktiva jordbruksföretag ska förvaltas på ett sätt som bevarar deras värden och visar på det historiska sammanhanget. Som styrmedel för att uppnå detta har i tidigare program miljöinvestering Restaureringen av överloppsbyggnader använts. Då detta saknas försvåras möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet Kommentarer på landsbygdsprogrammets respektive artiklar Artike/14 Under punkten påpekas vikten av en omfattande utbildning av berörda handläggare inför starten av landsbygdsprogrammet Riksantikvarieämbetet vill särskilt poängtera vikten av att olika kompetenser är med och både utformar utbildningarna och är med vid utbildningstillfällena. Särskilt vill Riksantikvarieämbetet trycka på den kulturhistoriska kompetensen i enlighet med vad som framkommer i SWOT -analysen av programmet. Artike/15 Åtgärderna i artikel 15 ska leda till utbildning av rådgivare. För att målen med rådgivningen ska uppnås, som bland annat innebär ökad kompetens om kulturarv och kulturmiljö, är det viktigt att denna typ av kompetens finns hos de utbildningsanordnare som erhåller stöd i enlighet med denna artikel. Artike/17 Denna artikel innehåller stöd till investeringar som i stora drag överensstämmer med de investeringsstöd som varit möjliga att erhålla 3 (9)

4 p under föregående period. Under delåtgärden 4.4 Stöd till icke-produktiva investeringar kopplade till målen för miljö- och klimatvänligt jordbruk beskrivs att delåtgärden syftar till att bevara och förstärka natur- och kulturmiljöer. Riksantikvarieämbetet saknar här delåtgärden om restaurering av överloppsbyggnader. Denna åtgärd har haft stor framgång och varit mycket kostnadseffektiv. l beskrivningen av delåtgärd 4.4 Aterskapa och restaurera kulturmiljöer i renskötselområdet anges som syfte att återställa och synliggöra kulturtillgångar (och kulturmiljöer). Riksantikvarieämbetet föreslår att endast begreppet kulturmiljöer används då begreppet kulturtillgångar saknar vedertagen betydelse. Riksantikvarieämbetet antar vidare att byggnader inkluderas i definitionen av boplats och att dessa kan komma ifråga för artikelns åtgärder. Artikel 19 Det har under den senaste programperioden visat sig att kulturmiljö och kulturarv i form av byggnader och miljöer har haft stor potential för utveckling av kompletterande verksamheter på landsbygden, inte minst som besöksmål inom turism- och besöksnäring men även som betydelse för företag inom andra branscher som vill utveckla och använda sig att sin relation till landskap och historia. Även om artikeln inte utesluter åtgärder för kulturmiljö kan detta behövas förtydligas så att inte utvecklingsmöjligheten förbises. Artike/20 Åtgärderna i artikel 20 innebär bland annat vårdade och bevarade naturoch kulturmiljöer som grund för utveckling av landsbygden. Här finns stora möjligheter att investera i projekt för turism och för attraktiva livsmiljöer. l dessa åtgärder bör restaurering av byggnader ha en självklar plats, liksom restaurering av stenmurar, alleer med flera andra landskapselement som har stor betydelse för ett områdes attraktivitet. Som exempel nämns museer, vilket kan innebära att övergivna industrimiljöer, t. ex. kvarnar, sågar, smedjor, rustas för att visa på äldre tiders bruk men även kan 4 (9)

5 p utnyttjas för ny verksamhet och/eller turism. Hela artikel 20 har ett starkt kulturmiljöfokus och det är viktigt att den utbildning som ska föregå programstarten, liksom den information som går ut till sökanden och intressenter, genomförs med kulturmiljökompetens. Artikel 21 l artikel21 finns samma möjligheter som i tidigare programperiod att investera i skogsekosystemens miljövården. Här nämns några exempel, men det saknas restaurering av skogliga överloppsbyggnader som gamla skogsarbetarkojor. Dessa byggnader har liksom ökad mängd ädellövskog, frihuggning av kulturmiljöer och restaurering av stigar stor betydelse för skogen som rekreationsmiljö, men även för den biologiska mångfalden som oftast är knuten till de störningar på miljön som är ett resultat av mänsklig påverkan. Artike/ 28 För att uppnå en hållbar utveckling framåt är det i många fall klokt att se bakåt - se vad det var som skapade den hållbarhet som gjorde att ängsoch betesmarker kunde nyttjas århundrade efter århundrade med den biologiska mångfald, som vi idag är rädda att mista, som resultat. l artikel 28 finns möjlighet att erhålla stöd för åtgärder som kan ge större biologisk mångfald samtidigt som de också skapar ett attraktivt landskap. Samtidigt som det rättighetsbaserade stödet för vård av landskapselement i åkermark försvunnit i förslaget till kommande program finns här möjlighet att med skötsel av landskapselementen som grund erhålla en högre ersättning för slåtter- och betesmarker. Artike/35 Samarbeten har stor betydelse för hänsyn till bland annat landskapsperspektiv och kulturmiljöer, effektiviserad energianvändning och innovation. Här kan vikten av en bred definition av innovationsbegreppet inte nog understrykas (The OECD Innovation Strategy: Getting a Head Start on Tomorrow, OECD 2010, Den nationella innovationsstrategin Näringsdepartementet N ) så att till exempel 5 (9)

6 landskapsperspektiv och kulturmiljöer inkluderas i utveckling av nya produkter, metoder, processer och tekniker (delåtgärd 16.2) samt arbetsprocesser och utveckling av turismtjänster (delåtgärd 16.3). Det är något som bör uppm~rksammas i den omfattande utbildning av berörda handläggare som planeras men ~ven i principer för urvalskriterier, vilka bör kompletteras med kulturmiljö. Övergripande synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen Riksantikvareämbetet saknar en beskrivning av hur miljökonsekvensbeskrivningen har och kommer att påverka den fortsatta utformningen av landsbygdsprogrammet Riksantikvarie~mbetet anser att processen och samrådet för programmets framtagande bör beskrivas närmare för att det ska vara möjligt att göra en relevant bedömning av hur detta har fungerat. Riksantikvarieämbetet vill påpeka att valet av aspekter och mål som beaktas i konsekvensbedömningen inte ~r fullständig. Detta g~ller s~rskilt miljöaspekterna resurser och landskap. Exempelvis bör beskrivningen av landskap avgr~nsas och definieras avseende ingående värden för kulturmiljön. Det ~r ~ven relevant att utveckla kopplingen mellan biologiska värden och mänsklig aktivitet. l valet av mål saknas landsbygdsprogrammets betydelse för genomförande av miljöpolitikens generationsmål Detta medför att flera miljökonsekvenser inte redovisats, något miljökonsekvensbeskrivningen bör kompletteras med. Programmets miljökonsekvenser bör till exempel rimligen omfatta miljöaspekten kulturmiljö, vilken inkluderar byggnader och landskapselement i form av t. ex. stenmurar, alleer etc. Riksantikvarie~mbetet delar inte bedömningen att programmet medverkar till att behålla och utveckla biologisk mångfald. Såv~l förekomst av överloppsbyggnader och skötsel av landskapselement skulle gynna den 6 (9)

7 biologiska mångfalden genom att ge en ökad variationsrikedom i livsmiljöer för arter knutna till odlingslandskapet Miljökonsekvensbeskrivningen bör kompletteras och utvecklas För en relevant bedömning av landsbygdsprogrammets miljöpåverkan måste även frånvaron av flera åtgärder av betydelse för förvaltningen av kulturmiljön analyseras och bedömas avseende miljöpåverkan såväl som samhällsekonomiska effekter. Miljökonsekvensbeskrivningen tar i andra sammanhang, tex. vid nollalternativ, upp frågan om vad som händer när en stödform försvinner. Jämfört med tidigare program saknas åtgärderna skötsel av landskapselement och restaurering av överloppsbyggnader. Konsekvenserna av dessa förändringar bör redovisas och bedömas. Landskapselementen i form av t.ex. stenmurar, alleer, odlingsrösen mm bidrar till upplevelsen av landskapet samt gynnar den biologiska mångfalden genom att ge en ökad variationsrikedom i livsmiljöer för arter knutna till odlingslandskapet Ett borttagande av möjligheten bör därför konsekvensanalyseras både i relation till miljömålsarbetet men även den ekonomiska betydelsen (t.ex. Landskapselement med miljöersättning/sjv 2007:5, stenmuren i landskapeuslu 2008). Overloppbyggnadernas värde för att bevara och förstärka natur- och kulturmiljön kan inte nog understrykas. För en relativt sett blygsam ersättning har dessa för miljön så viktiga inslag - särskilt i norra Sverige - kommit att bevaras och därmed skapa både ett attraktivt landskap och bevarad kulturmiljö. Byggnader har också visat sig ha betydelse för bevarandet av vissa lavar och mossor, som lever på de äldre träbyggnaderna. Byggnaderna på landsbygden bidrar i hög utsträckning till bygden/regionens karaktär. Detta är särskilt viktigt i byggande av varumärken och destinationsutveckling. Utformningen av åtgärder för restaurering av överloppsbyggnader har förutom de direkta miljöeffekterna även bidragit till betydande ideella insatser. När samhalfet har ersatt ca 25 % av kostnaderna för 7 (9)

8 o. p du RIKSANTIKVARIEÄMBETET restaurering har ideella byggnadsvårdande insatser omfattat ca 75 % av kostnaderna vilket beskrivs i en rapport från Riksantikvarieämbetet (Uppmuntransbidrag tilllandsbygdens ekonomibyggnader/raä 2007:1 ). Specifika synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen Nedan lämnas specifika synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har angetts som en av strukturfonderna (s 9). Detta bör justeras till en av struktur- och investeringsfonderna. l beskrivningen av materiella tillgångar i form av kollektiva nyttigheter och ekosystemtjänster saknas kulturmiljöaspekten och den kulturella dimensionen (sid 27). Bedömningen av konsolidering bör utvecklas i relation till en hållbar tillväxt. Har kan antas att nollalternativet leder till en svagare utveckling (sid 44). Riksantikvarieämbetet anser att alternativ A visst har relevant påverkan på en hållbar förvaltning av naturresurser. Bedömningen bör därför ses över (sid 50). Det ar otydligt vilka åtgärder som analyserats för att ge bedömningen att programmet bidrar till att återställa och synliggöra kulturmiljöer i renskötselområdet (sid 66). Miljöbedömningen av CLLD är mycket översiktligt beskrivet och skulle tjäna på att utvecklas (sid 69). 8 (9)

9 a. p dv RIKSANTIKVARIEÄMBETET Beslut Detta beslut har fattats av tillförordnade enhetschefen Sven Göthe efter föredragning av utredaren Erika Nilsson. Sven Göthe Erika Nilsson Kopia: Kulturdepartementet Landsbygdsdepartementet Lansstyrelserna statens jordbruksverk Naturvårdsverket 9 (9)

10

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020?

Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Kulturmiljöer i odlingslandskapet - hur når vi målen nu och bortom 2020? Ett rikt odlingslandskap Biologiska värden och kulturmiljövärden i odlingslandskapet som uppkommit genom långvarig traditionsenlig

Läs mer

Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer?

Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer? Behövs ersättningar till jordbrukare för skötsel av kulturmiljöer? Målen för kulturmiljöer Målen för det statliga kulturmiljöarbetet, särskilt delmålen: ett hållbart samhälle med en mångfald av kulturmiljöer

Läs mer

Landsbygdsprogrammet. Inga riktade stöd för kulturmiljöer i odlingslandskapet Inga riktade stöd för natur- och kultur vid/i åkermark

Landsbygdsprogrammet. Inga riktade stöd för kulturmiljöer i odlingslandskapet Inga riktade stöd för natur- och kultur vid/i åkermark Landsbygdsprogrammet Flera förändringar för Ett rikt odlingslandskap Miljöersättningen för natur- och kulturmiljöer försvinner Utvald miljö försvinner Men vissa delar blir nationella Andra tas bort: Restaurering

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Varför dessa stöd? Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska bidra till att nå målen i Europa 2020-strategin genom att främja: Miljö och klimat Jordbrukets konkurrenskraft inklusive

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Består av stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden Programmet ska ge: lönsamma och livskraftiga företag aktiva bönder som ger oss öppna marker med betande

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden

TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE. Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden TILL DIG SOM KOMMUNAL PLANERARE Att lyfta landskapsvärden tillsammans med bygden 2 Foto omslag: Smålandsbilder Foto: Catharina Hellström Engström LANDSKAPSPERSPEKTIV en väg till samverkan Vi har alla ett

Läs mer

Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling

Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling Biologisk återställning och socialt/kulturellt hållbar lokal utveckling Länsstyrelsernas konferens Kulturmiljö och vattenförvaltning i södra Sverige Micke Lehorst kulturmiljöstrateg, SHF:s kansli Sveriges

Läs mer

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska

Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturhistoriska perspektiv på miljömålsarbetet historiska och humanistiska Kulturmiljö en miljö som är präglad av människors verksamhet - ibland över mycket lång tid Sven Göthe Kulturmiljö i kultur- och

Läs mer

.och kulturmiljövärdena bevaras och stärks

.och kulturmiljövärdena bevaras och stärks .och kulturmiljövärdena bevaras och stärks Regeringen har fastställt tolv preciseringar av miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap: Kultur- och bebyggelsemiljöer i odlingslandskapet är bevarade och

Läs mer

Gruppdiskussion Kompetensutveckling

Gruppdiskussion Kompetensutveckling Gruppdiskussion Kompetensutveckling Åkermark/Åkermarkslandskap Kopiera biologisk mångfald till Greppa (egen modul). Kopiera biologisk mångfald till behörighetskurs för användning av bekämpningsmedel. Ta

Läs mer

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft

Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Artikel 21, Investeringar i skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft Denna åtgärd kom in sent i processen och texter finns därför inte ännu Innehållsförteckning Artikel 21, Investeringar

Läs mer

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen

Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Sida 1 (6) 2008-12-19 Version: 1.0 Förslag till författningsändringar för en svensk ratificering av den europeiska landskapskonventionen Redovisning av regeringsuppdrag Riksantikvarieämbetet Tel 08-5191

Läs mer

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket

Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket Innehållsförteckning Artikel 15, Rådgivningstjänster samt företagslednings- och avbytartjänster inom jordbruket...

Läs mer

Prioritering 4 Återställa, bevara och förbättra ekosystem kopplade till jordbruket

Prioritering 4 Återställa, bevara och förbättra ekosystem kopplade till jordbruket Prioritering 4 Återställa, bevara och förbättra ekosystem kopplade till jordbruket Miljöersättningar, ersättningar för ekologisk produktion, kompensationsstöd och miljöinvesteringar Linda Qvarnemark, Miljöersättningsenheten

Läs mer

Samlade besked i tidiga lägen

Samlade besked i tidiga lägen In i framtiden Samlade besked i tidiga lägen Stora Chefsgruppen 21 januari 2013 Malin Wildt-Persson Landsbygdsavdelningen Landsbygdsavdelningen Avdelningschef Malin Wildt-Persson Handläggnings- Enheten

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram

Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Om att arbeta för ett rikt odlingslandskap med ett förändrat landsbygdsprogram Missade att meddela att ni är varmt välkomna på Jordbruksverkets miljömålsseminarium den 10-11 november i Stockholm. Mer information

Läs mer

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13

INFORMATION. Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19. Dnr 3.2.17-2297 13 INFORMATION Samordningsenheten Lina Andersson 2014-05-19 Dnr 3.2.17-2297 13 Strukturen för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet får en helt ny struktur jämfört med det förra landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Ett rikt odlingslandskap

Ett rikt odlingslandskap Miljömålet Ett rikt odlingslandskap Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena

Läs mer

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden

Axel 1. Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden Axel 1 Måluppfyllelse och budgetutnyttjande 2008 i relation till mål och budget för programperioden 5 45% 4 35% Måluppfyllelse 2007 Måluppfyllelse 2008 Måluppfyllelse ackumulerat 3 25% Målvärde 2008 28,6%

Läs mer

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Hur är länsstyrelsen involverad i Landsbygden och hästnäringen? God djurhållning

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

En svala gör ingen sommar

En svala gör ingen sommar Inbjudan med program En svala gör ingen sommar Jordbruksverkets miljömålseminarium om Ett rikt odlingslandskap 2014 Foto: Johan Wallander När: 10 och 11 november 2014 Var: Scandic Klara, Slöjdgatan 7,

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Natur- och kulturvårdare Sonny Pettersson Sund, Kavarö Söderön

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Remissyttrande över Ett land att besöka en samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissyttrande över Ett land att besöka en samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) Dnr 17/18 Remissyttrande över Ett land att besöka en samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) NÄRINGSDEPARTEMENTETS DIARIENUMMER N2017/07438/FF Stiftelsen Dalarnas museum

Läs mer

Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017

Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017 Temperaturmätning landsbygdsprogrammet per den 31 mars 2017 1 Ögonblicksbild av genomförandet Temperaturmätningen ska vara överskådlig och förståelig Ska genomföras regelbundet för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur

9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur 9 Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Remissyttrande över Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95 )

Remissyttrande över Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95 ) 1 (5) Förslag till remissyttrande Datum 2018-04-05 Diarienummer VA 2018 00037 Ert diarienummer N2017/07438/FF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald

En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald En strategi för bevarande av odlingslandskapets biologiska mångfald Johan Wallander Lisa Karlsson Miljöanalysenheten, Jordbruksverket Vi ska prata om: Varför det behövs en strategi Hur vi har gått till

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2016-11-02 ÖK-sekretariatet Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet Förväntningar på övervakningskommittén Övervakningskommittén ska ta del

Läs mer

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning

Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder. Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder Innehållsförteckning Artikel 14, Kunskapsöverförings- och informationsåtgärder... 1 Beskrivning av delåtgärd 1.1, Stöd till yrkesutbildnings- och

Läs mer

Policy Brief Nummer 2011:4

Policy Brief Nummer 2011:4 Policy Brief Nummer 2011:4 Vad kostar biologisk mångfald jordbruket? Här redovisas resultaten från en studie av hur jordbrukarnas ekonomi påverkas av att tillhandahålla hög biologisk mångfald. Vi visar

Läs mer

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet

Ny jordbrukspolitik. Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Ny jordbrukspolitik Pelare 1 gårdsstödet Pelare 2 landsbygdsprogrammet Gårdsstödet För vem? Aktiv brukare Tvingande negativlista (direktstödsförordningen) Ett minsta skötselkrav på jordbruksmark Småbrukare

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till traditionell småskalig matkultur en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet. Dir. 2011:17. Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftning och nationella mål på kulturmiljöområdet Dir. 2011:17 Beslut vid regeringssammanträde den 3 mars 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över lagstiftningen

Läs mer

Kulturmiljö i RÅU Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö

Kulturmiljö i RÅU Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö Kulturmiljö i RÅU 2018 Coco Dedering, Länsstyrelsen i Kalmar län Carl Johan Sanglert, Länsstyrelsen i Jönköpings län RUS/Kulturmiljö innan vi startar mötet: Mötet kommer att spelas in. Inspelningen kommer

Läs mer

16 Natur- och kulturmiljövård

16 Natur- och kulturmiljövård 16 Natur- och kulturmiljövård Natur- och kulturmiljövård är i många fall nära förbundna med och beroende av varandra. Människans bruk av de nyttor som naturen förmedlar ska ske på ett sådant sätt att arters

Läs mer

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency AKTUELLT PÅ NATURVÅRDSVERKET Claes Svedlindh 2018-11-20 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-23 1 Kartlägga och föreslå insatser för pollinering Regeringsuppdrag 2018 Naturvårdsverket

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet

Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2016-05-25 ÖK-sekretariatet Lägesrapport om genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 Bakgrund Jordbruksverket har tagit fram en lägesrapport för genomförandet

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING Webbinarium 26 mars, 2018 Torunn Hofset Jörgen Sundin Åsa Wisén Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-03-28 1 Upplägg

Läs mer

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk

Remiss gällande uppdatering av riksintresse vindbruk Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna Yttrande Datum 2013-02-22 Dnr 331-4220-2012 Ert datum 2012-11-27 Er dnr 2010-5138 Avdelning Samhällsavdelningen Enhet Samhällsbyggnadsenheten Remiss gällande

Läs mer

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor Till dig som arbetar med Leader Leader till gagn för landskapsfrågor 2 Foto omslag: Shutterstock Foto: Catharina Engström Hellström Landskapsperspektiv en väg till samverkan Vi har alla ett förhållningssätt

Läs mer

Resultat- och värdebaserade ersättningar ett pilotprojekt i Falbygden

Resultat- och värdebaserade ersättningar ett pilotprojekt i Falbygden Resultat- och värdebaserade ersättningar ett pilotprojekt i Falbygden Pilotprojektet prövar om det är möjligt att utveckla en modell för miljöersättningarna som är enklare och effektivare med högre miljönytta

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Yttrande 1 (5) Er beteckning nr Ku2015/02481/K Samhällsbyggnadsenheten inn Persson irekt 010-2250490 linn.persson@lansstyrelsen.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ku.remissvar@regeringskansliet.se

Läs mer

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse

Riksantikvarieämbetet utvecklar. Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse Riksantikvarieämbetet utvecklar Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse 1 Förord Kulturmiljövårdens riksintressen i allas intresse är utgiven av Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet

Proposition 2013/14:141 Miljödepartementet En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Proposition 2013/14:141 2010 CBD Nagoya 2011 EU-strategi 2011-2013 Uppdrag och utredningar 2014 Regeringsbeslut i mars Riksdagen i juni Strategi

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö Ku2015/02481/KL 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2016-03-10 Ärendenr: NV-08201-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Varför behöver vi traditionell kunskap och biologiskt kulturarv? Håkan Tunón & Anna Dahlström

Varför behöver vi traditionell kunskap och biologiskt kulturarv? Håkan Tunón & Anna Dahlström Varför behöver vi traditionell kunskap och biologiskt kulturarv? Håkan Tunón & Anna Dahlström Traditionell kunskap? Traditionell kunskap Traditionell teknisk kunskap / know-how Kulturella uttryck Traditionella

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:481) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder; SFS 2009:772 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen

Läs mer

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008

Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet Möte 10 november 2008 Övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet 2007-2013 Möte 10 november 2008 Måluppfyllelse axel 1 (exkl. komp.utv.) I relation till målet för aktuell tidpunkt 160% 140% År 2007 2008, (okt) 120% 100%

Läs mer

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning med anledning av ändringar i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd

Läs mer

Välkommen till nätverksträff den 9 november

Välkommen till nätverksträff den 9 november 1(9) Dnr 49-5199/11 2011-11-02 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Välkommen till nätverksträff den 9 november Tyck till om nästa landsbygdsprogram! Tillsammans med dina

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019 Värden i och skötsel av variationsrika bryn Linköping den 22 maj 2019 Camellia Yordanova Nirell Östergötlands distrikt camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se 1 Jordbruksmark Jordbruksmarkzon Dike

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet

Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Biologisk mångfald i det svenska odlingslandskapet Myndigheter med ansvar för biologisk mångfald Naturvårdsverket, övergripande ansvar Länsstyrelserna, 21 stycken Kommuner, 290 stycken Jordbruksverket,

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Utan betalning försvinner slåtter- och betesmarkerna!

Utan betalning försvinner slåtter- och betesmarkerna! Utan betalning försvinner slåtter- och betesmarkerna! KSLA-seminarium 2016-11-29 Utan pengar inga hagar och ängar! Knut Per Hasund Utredningsenheten Jordbruksverket Från Jordbruksverkets officiella miljömålsrapportering:

Läs mer

Detta är Jordbruksverket

Detta är Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Detta är Jordbruksverket Vi stärker den gröna sektorn för ett hållbart samhälle Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbrukspolitiska området och ansvarar för

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Miljömålssystemet i korthet

Miljömålssystemet i korthet Miljömålssystemet i korthet 1999 fastställde riksdagen 15 nationella miljökvalitetsmål. Även fyra så kallade övergripande miljömålsfrågor ingick i miljömålssystemet: Naturmiljön, Kulturmiljön, Hälsofrågor

Läs mer

Myllrande våtmarker och torvbruket

Myllrande våtmarker och torvbruket Myllrande våtmarker och torvbruket Vägar till ett hållbart torvbruk Konferens på KSLA 31 augusti 2011 2011-09-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Miljömålssystemet t Miljökvalitetsmål

Läs mer

Programmen och pengarna

Programmen och pengarna Utvärderingsrapport 2018:3 Programmen och pengarna Resultat från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regionaloch socialfondsprogrammet 2018 Författare Redaktör Linnéa Asplund, Jordbruksverket

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar

I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar I den här tabellen kan du se hur mycket pengar du kan få för följande ersättningar Sid 1 kompensationsbidrag, sid 2-11 miljöersättningar, sid 12-19 regionala prioriterade ersättningar, sid 19 ersättning

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Jordbruksverkets Miljömålsseminarium

Jordbruksverkets Miljömålsseminarium Jordbruksverkets Miljömålsseminarium Stockholm, 20-21 november 2018 Temat för årets konferens är Maten och mångfalden. Varmt välkomna till dessa två dagar, med föreläsningar, diskussioner och inspiration.

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Kopplingar mellan landsbygdsprogrammet och vattenförvaltningens åtgärdsprogram

Kopplingar mellan landsbygdsprogrammet och vattenförvaltningens åtgärdsprogram 1/8 PM Datum Diarienummer 2017-03-01 Handläggare Josefin Hjort Havs- och vattenmiljöenheten 010-698 60 82 josefin.hjort@havochvatten.se Kopplingar mellan landsbygdsprogrammet och vattenförvaltningens åtgärdsprogram

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer