RESA TILL NAMIBIA I SVENSKA FOTSPÅR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RESA TILL NAMIBIA I SVENSKA FOTSPÅR"

Transkript

1 RESA TILL NAMIBIA I SVENSKA FOTSPÅR

2 RESA I DE SVENSKA UPPTÄCKARNAS FOTSPÅR Sydvästafrika som Namibia tidigare kallades lockade till sig ett stort antal svenska äventyrare, naturforskare, storviltjägare och upptäcktsresande under 1800-talets andra hälft. Några som skulle sätta ett stort avtryck i historien var Charles John Andersson och Axel Eriksson som båda öppnade handelsrutter i otillgängliga delar av sydvästra Afrikas inland, bedrev storviltjakt, gjorde zoologiska forskningar, byggde upp stora boskapsrancher och deltog i lokala krig. Deras levnadsöden är som en bättre äventyrsskröna men inte desto mindre sann på en kontinent som på gott och ont blev tummelplats för europeiska intressen. Axel Eriksson var också skicklig ornitolog och skapade en unik samling konserverade fåglar från södra Afrika som skänktes till Vänersborgs museum redan Sedan närmare 25 år har Vänersborgs museum och Vänersborgs kommun bedrivit ett stort antal samverkansprojekt tillsammans med namibiska museer, kommuner och föreningar samarbeten där den gemensamma historien spelat en viktig roll. Ingen vet mer om svenskarnas historia i Namibia än Peter Johansson som är intendent på Vänersborgs museum och skrivit flera böcker i ämnet. Han är hängiven expert på Namibias förflutna med otaliga resor i området och museet i Vänersborg är en förnämlig källa till kunskaper om en del av Afrika som inte är så känd i Sverige. I början av november reser vi till Namibia med Peter Johansson som ciceron och färdas i de svenska upptäckarnas fotspår genom öknar och savanner fyllda med det afrikanska storviltet och historiska minnesmärken. Med på resan följer också journalisten och dokumentärfilmaren Marika Griehsel som bevakade södra Afrika för SVT i flera år och är gift med en sydafrikan. Få besitter hennes kunskaper när det gäller att djupare förstå de politiska processerna bakom mediarubrikerna. Kan man tänka sig en kunskapsresa med en mer kompetent reseledning. Peter Johansson Marika Griehsel

3 RESA I DE SVENSKA UPPTÄCKARNAS FOTSPÅR LÖRDAG 31 OKTOBER: AVRESA TILL SÖDRA AFRIKA Avresa med flyg från Stockholm till södra Afrika med South African Airways Planbyte i Johannesburg för den fortsatta flygresan till Windhoek. Följande flygtider gäller: STOCKHOLM LONDON LONDON JOHANNESBURG * ( * = nästföljande dag) SÖNDAG 1 NOVEMBER: ANKOMST TILL NAMIBIA Ankomst på morgonen till Johannesburg där planbyte sker för den fortsatta flygresan till Windhoek: JOHANNESBURG WINDHOEK Efter landningen i Windhoek sker transfer till Hotel Roof of Africa för övernattning. Välkomstmiddag på hotellet. Möjlighet att avresa från Göteborg kommer att finnas. MÅNDAG 2 NOVEMBER: WINDHOEK Efter frukost tar vi oss till centrum där vi gör en stadsrundtur med bussen då vi bland annat besöker slöjd- och hantverksförsäljningen Old Breweries Craft market i gamla bryggerikvarteret. Här kan man finna det bästa av slöjd och konsthantverk från Namibia och övriga södra Afrika fördelat på ett stort antal butiker. Återsamling efter lunch för besök på National Museum Alte Feste, Självständighetsmuseet Independence Memorial museum, Ovela Museum och National Art Gallery. Alte Feste Windhoek, Namibias huvudstad, har i dag cirka invånare och en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Arkeologiska fynd gjorda mitt i stadsparken visar att här levde samlar- och jägarbefolkning redan för år sedan. Som ett led i att stärka den tyska kolonialmaktens kontroll över sin nya koloni Tyska Sydvästafrika (Namibia) anlade man här fortet Alte Feste 1890 och året därpå blev orten centrum för den tyska kolonialadministrationen. Sedan dess har Windhoek kunnat räknas som Namibias huvudstad. Middag på Joe s Beerhouse. Övernattning på Hotel Roof of Africa.

4 TISDAG 3 NOVEMBER: WINDHOEK TILL SWAKOPMUND Avresa från Windhoek till Swakopmund. På vägen passerar vi Otjimbingwe där vi ser lämningarna efter den handelsstation Charles John Anderssons hade här på 1860-talet. Därefter fortsätter vi mot Atlantkusten. Resan sker genom Namiböknen och under vägen tittar närmare på en egendomlig växt, Welwitschia Mirabilis. Växten som bara förekommer i Namiböknen är ett levande fossil och kan bli över 2000 år gammal. Rotsystemet är nästan helt obefintligt på grund av den näringsfattiga jorden och welwitschian producerar bara två gigantiska blad. Utmed "Moon Valley" kör vi genom ett landskap av dramatiska stenmonoliter. Ankomst mot kvällen till Swakopmund. Övernattning på Rapmund Hotel i Swakopmund. Middag på The Tug. Swakopmund har fått sitt namn av Swakopfloden som här mynnar i havet. Trots att floden för det mesta saknar vatten har den i årtusenden varit en vandringsled för spridda grupper av jägare och samlare på deras väg mellan kust och inland. Floden blev även en ofta anlitad färdväg för Charles John Anderssons och Axel Erikssons oxvagnskaravaner då de skulle ta sig mot det inre för jakt- och handelsexpeditioner. År 1892 grundade den tyska kolonialmakten Swakopmund som hamnstad. ONSDAG 4 NOVEMBER: SWAKOPMUND Förmiddagen ägnar vi åt en kryssning i Walvis Bay där man kommer sälar och delfiner inpå livet. Vi gör strandhugg på sandrev där mängder av sjöfåglar av olika arter häckar. Stora sälkolonier finns på sandrevlarna i Walvis Bay. Skaldjurslunch under utflykten. Övernattning på Rapmund Hotel.. Hamnen i Walvis Bay har stor betydelse för Namibias fiskenäring liksom för import och export till såväl Namibia som övriga delar av södra Afrika. Som varande kustens enda större djuphamn har Walvis Bay sedan länge haft central roll för långdistanshandeln. Redan på 1700-talet gjorde här holländska ostindiefarare strandhugg och under 1800-talet uppförde valfångare här sina förråd. Den lönsamma utvinningen av guano på öarna utanför kusten bidrog vid samma tid till platsens betydelse. För såväl Charles John Andersson som Axel Eriksson var Walvis Bay en avgörande hamn i den omfattande handeln och båda hade hus och lagerlokaler här. Under 1870-talet trafikerade Axel Erikssons eget handelsfartyg Louis Alfred rutten Walvis Bay Kapstaden.

5 TORSDAG 5 NOVEMBER: SWAKOPMUND TILL OMARURU Avresa på morgonen till Ameib farm och Phillips Cave för att se en av Namibias mest imponerande samlingar av förhistoriska hällbilder. Resan fortsätter på mindre vägar på västra sidan om Erongobergen och på håll ser vi det 2319 meter höga Hohenstein. Så småningom når vi fram till Erongo Wilderness Lodge, ett fantastiskt boende med egna tält spridda i området bland Erongobergens klippformationer. Middagen förtärs på lodgens restaurang med magnifik solnedgång. Namibias rika klippkonst är berömd. Ofta i dessa numera torra delar av landet kan man finna en fascinerande mångfald av målade, ristade och inhackade bilder av djur, människor, fotspår och geometriska mönster på berghällar, stenblock, bergväggar och klippöverhäng. Konstnärerna tror man varit kringvandrande samlar- och jägargrupper, gissningsvis förfäder till dagens busheller sanfolk, vilka under jaktsäsong uppehållit sig på plasterna för dessa bilder. Tidsdateringar är svåra att göra men generellt talar man om ett tidsspann från år och framåt, även om de äldsta bilderna från en grotta i södra Namibia daterats till drygt år. Om bildernas betydelse kan vi bara gissa men flera forskare har velat göra kopplingar till ritualer kring jakt och shamanföreställningar liksom till upplevelser skapade i samband med bushfolkens transdanser. FREDAG 6 NOVEMBER: OMARURU Dagen ägnas åt att utforska omgivningarna runt Omaruru där vi besöker svenskminnen såsom Lindholm house och Omaruru museum (missionshuset) samt de äldre kyrkogårdarna. Lindholm var en svensk handelsman och assistent till de kända svenska upptäcktsresandena Charles John Andersson och Johan August Wahlberg. Vi ser även Franke Tower och berättar om Hereroupproret Det blir lunch och vinprovning på Kristal Kellerei en av Namibias få vingårdar. Övernattning på ErongoWilderness Lodge där vi äter middag. När det gäller svensk kolonialhistoria i Namibia utgör Omaruru en av de mer betydelsefulla platserna. Platsen har länge lämpat sig för boende på grund av de rika källor som finns här där Namibias bästa vatten kan hämtas ur sanden i den vanligtvis torra Omarurufloden. Redan 1858 slog Charles John Andersson läger här på sin strapatsfyllda expedition mot Okavangofloden. På 1860-talet etablerade sig en grupp hererofolk under ledaren Wilhelm Zeraua i Omaruru och 1869 gav Zeraua Axel Eriksson tillstånd att i närheten av hererobosättningen anlägga en handelsstation. Under 1870-talet växte Omaruru till ett mindre samhälle som blev huvudkvarter för sydvästra Afrikas största handelsbolag samt hem för Axel Eriksson och ett stort antal invandrade svenskar. Omaruru var också platsen för ett av de blodiga slagen under det krig tyska kolonialmakten drev mot bland annat hererobefolkningen.

6 LÖRDAG 7 NOVEMBER: OMARURU TILL ETOSHA NATIONALPARK Vi fortsätter mot Etosha Nationalpark där vi reser in via Andersson gate till Okaukuejo Camp. Vi gör vi en kortare rundtur i parken åt väster. På kvällen serveras middag på restaurangen (buffé) och därefter tillbringar vi den tid vi önskar vid det viltrika vattenhålet. Här är också chansen störst att få se några av de få kvarlevande noshörningarna. Vattenhål i Etosha Övernattning och middag på Hotel Okaukuejo. SÖNDAG 8 NOVEMBER: ETOSHA NATIONALPARK Dagen tillbringas med viltexkursioner i Etosha Nationalpark Etosha Nationalpark en av Afrikas största nationalparker. Nationalparken är världsberömd och ansedd som en av kontinentens finaste naturreservat med hela den afrikanska faunan representerad. Parkens centrala delar utgörs av vidsträckta saltpannor. Under mycket rikliga regn kan den fyllas med vatten och bilda en 100 km lång sjö, som invaderas av oräkneliga flamingos och andra vattenfåglar. De omgivande skogssavannerna kantas av grässtäpper där flockar av zebror och antiloper betar. I buskarna lurar rovdjur som lejon och gepard. Vi kör genom hela den väldiga nationalparken med vårt safarifordon. Övernattning, lunch och middag på Halali Camp. Etosha Nationalparks södra infart Andersson gate har fått sitt namn på grund av att det var Charles John Andersson, tillsammans med engelsmannen Francis Galton, vilka på sin resa mot Ovamboland var de första européer som färdades denna väg. Under följande årtionden kom såväl Andersson som Eriksson flera gånger att resa genom området för omfattande jakter på elefant. Tonvis med elfenben fördes sedan årligen härifrån till Walvis Bay för export till Europa. MÅNDAG 9 NOVEMBER: ETOSHA NATIONALPARK Vi reser vidare österut genom parken och skådar vilt vid vattenhålen och blickar ut över den vidsträckta Etosha saltpanna som försvinner mot horisonten. Under eftermiddagen fortsätter vi mot Namutoni Camp där vi äter middag (buffé), sitter vid vattenhålet under kvällen. I mörkret kan vi också lyssna till ljuden av lejon, zebror och schakaler innan vi går till ro för natten.

7 Delar av det område vi reser genom denna dag ingick i Axel Erikssons sista stora landförvärv farmen Stenboksfontein som inköptes år 1900, året före hans död. Här samlade han hjordar av kreatur i ett försök att åter bygga upp sin handelsverksamhet efter den svåra nedgång kreaturssjukdomen rinderpesten skapat de närmast föregående åren. År 1902 återinlöste kolonialmyndigheten farmen och den kom senare att införlivas i den stora nationalparken. Det militära fort som är beläget vid Namutoni Camp byggdes som en utpost för att bevaka spridningen av den fruktade rinderpesten Här deltog också Axel Eriksson i omtalade vaccinationsprogram som omfattade tiotusentals kreatur. Namutoni fort blev senare också något av den tyska kolonialmaktens norra utpost. Söder om denna etablerade europeiska kolonialister sina farmer medan man i norr hade det folkrika Ovamboland där kolonialmakten aldrig fick något fastare grepp. TISDAG 10 NOVEMBER: ETOSHA NATIONALPARK TILL GROOTFONTEIN Före frukost beger vi oss ut i Etosha för att möta gryningen på den afrikanska savannen. Frukost på lodgen och därefter fortsätter vi till Lake Otjikoto och staden Tsumeb som har ett intressant museum. Från Tsumeb bär det av till Grootfontein där vi tar lunch. Även Grootfontein har ett Alte Feste som påminner om den tyska kolonialperioden.. Övernattning på Fiome Lodge utanför Grootfontein. Middag på lodgen. Kalaharilejon Grottsjön Otjikoto utgör, tillsammans med den närbelägna Lake Guinas, Namibias enda permanenta sjöar. Sjön är mycket djup och bottnen förgrenar sig i ett ännu outforskat grottsystem. Sjön är också hem för en endemisk fiskart som man endast påträffar här och i Guinas. Den första europé som beskrev sjön var Charles John Andersson 1851 och en minnesplatta med hans namn finns på platsen. I närheten av Otjikoto kapitulerade de tyska kolonialtrupperna redan 1915 under första världskriget. För att undvika att vapen och annan utrustning skulle falla i fiendens händer vräktes allt ner i sjön. På museet i närbelägna Tsumeb kan man se delar av det material som i senare tid bärgats. I området kring Grootfontein ägde Axel Eriksson större landområden vilka på talen blev något av ett centrum för hans omfattande kreaturshandel. I staden finner vi så väl Andersson som Eriksson street. ONSDAG 11 NOVEMBER: GROOTFONTEIN TILL WATERBERG PLATEAU Avresa mot Waterberg Plateau genom ett uppodlat jordbrukslandskap. Vi besöker hererohövding Kambazembis grav och berättar om hans och Axel Erikssons nära relation (Axel fick en son tillsammans med Kambazembis dotter). Middag och övernattning på Waterberg Camp.

8 TORSDAG 12 NOVEMBER: WATERBERG WILDERNESS AREA Förmiddagen ägnas åt vandring längs de vandringsleder som finns vid Waterberg. Vandringen bjuder på mycket vackra naturscenerier och utsikt över kringliggande landskap från Waterbergs höjder under ledning av erfarna viltguider. Vi äter medhavd lunch på vandringen. Eftermiddagen ägnas åt game drive med safarifordon då vi letar efter afrikanskt storvilt. Övernattning och middag på Waterberg Camp. I augusti 1904 mötte fullt beväpnade tyska soldater under general Lothar von Trotha hereroledaren Samuel Mahareros cirka man i slaget vid Waterberg. Totalt hade då hereros tagit skydd i området. Slaget blev blodigt och slutade med att större delen av hereros drevs ut i öknen där de flesta dukade under av törst och svält. Förföljelsen av hererofolket i samband med detta slag och följande års raider ledde nära nog till folkgruppens utrotande. FREDAG 13 NOVEMBER: WATERBERG TILLBAKA TILL WINDHOEK. Efter frukost reser vi söderut mot Windhoek. Ett stopp görs i Okahandja där vi besöker gravarna efter hererohövdingen Maharero och Jonker Afrikaner. Transfer till flygplatsen i Windkoek för återresa till Sverige via Johannesburg enligt följande tider: WINDHOEK JOHANNESBURG kl JOHANNESBURG LONDON kl * ( * = nästföljande dag) LÖRDAG 14 NOVEMBER: HEMKOMST Ankomst tidigt på morgonen till London Heathrow där planbyte sker för den fortsatta flygresan till Sverige: LONDON STOCKHOLM kl Förbindelse kommer att finnas till Göteborg.

9 PRIS OCH RESFAKTA Pris per person: kr Enkelrumstillägg: kr INGÅR I PRISET: Flyg från Stockholm till Windhoek turoretur; Hotell med del i dubbelrum; Måltider enligt programmet, dvs halvpension; Utflykter beskrivna i programmet; Transporter och transfers beskrivna i programmet; Svenska färdledare, Marika Griehsel och Peter Johansson. INGÅR INTE I PRISET Dricks, drycker, vissa måltider.

älkommen till African Tours & Safaris och det bästa av Afrika

älkommen till African Tours & Safaris och det bästa av Afrika V älkommen till African Tours & Safaris och det bästa av Afrika Vi är stolta över att kunna erbjuda ett större program än någonsin tidigare med flera nyheter. Nya destinationer är Botswana och Madagaskar

Läs mer

KÖRRESA TILL SYDAFRIKA

KÖRRESA TILL SYDAFRIKA KÖRRESA TILL SYDAFRIKA KÖRSÅNGSKURS I KAPSTADEN Oktober/november 2008 SAFARI I KREUGER NATIONALPARK SYDAFRIKA Samhället i Sydafrika genomgår för närvarande stora förändringar efter apartheidsystemets avskaffande.

Läs mer

African Tours & Safaris

African Tours & Safaris African Tours & Safaris SYDAFRIKASPECIALISTEN SYDAFRIKA MOÇAMBIQUE NAMIBIA TANZANIA KENYA UGANDA ZAMBIA SYDAFRIKA I VÅRT HJÄRTA V älkommen till African Tours & Safaris värld Sedan vår förra katalog har

Läs mer

THE GREAT MIGRATION Kenya, 27 augusti 10 september 2016

THE GREAT MIGRATION Kenya, 27 augusti 10 september 2016 THE GREAT MIGRATION Kenya, 27 augusti 10 september 2016 Ta chansen att plåta ett av djurvärldens mest spektakulära skådespel. En dröm för alla natur- eller djurfotografer! I augusti-september äger den

Läs mer

Farmarliv i Sydafrika 27 oktober 9 november 2011

Farmarliv i Sydafrika 27 oktober 9 november 2011 Farmarliv i Sydafrika 27 oktober 9 november 2011 Upplev Sydafrika på ett annorlunda sätt! Följ med på en innehållsrik resa till the rainbow nation, regnbågslandet som verkligen bjuder på en mångfald när

Läs mer

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi Följ med oss på en resa bland Afrikas vilda djur och fåglar i deras naturliga miljöer. Minibussar med höj och sänkbara tak där vi står raklånga och ser utöver de milsvida savannerna. På nära håll ser vi

Läs mer

Dina Vingårdars Resa till Sydafrika, 10 okt-24 okt, 2015 (15 d)

Dina Vingårdars Resa till Sydafrika, 10 okt-24 okt, 2015 (15 d) Dina Vingårdars Resa till Sydafrika, 10 okt-24 okt, 2015 (15 d) Nu är det åter dags för oss på Dina Vingårdar att ge oss ut på en upplevelserik resa till Sydafrika. Med oss har vi som vanligt vår ovärderliga

Läs mer

RUNDRESOR I VÄRLDSKLASS

RUNDRESOR I VÄRLDSKLASS RUNDRESOR I VÄRLDSKLASS Jordanien Ett äventyr Specialresor Jordanien Äntligen får vi möjlighet att erbjuda Jordanien så mycket mer där vi inte bara får se de viktigaste fantastiska sevärdheterna som Petra

Läs mer

Foto: Österreich werbung/ Chile & Argentina. m ed Pantagonien, Eldslandet & Påskön

Foto: Österreich werbung/ Chile & Argentina. m ed Pantagonien, Eldslandet & Påskön Foto: Österreich werbung/ Chile & Argentina m ed Pantagonien, Eldslandet & Påskön Välkomm en m ed till Chile & Argentina för fantakstiska upplevelser och underbar natur! Patagonien med glaciärer och fantastiska

Läs mer

MC-RESA. Till Kina den 22 april 6 maj 2006

MC-RESA. Till Kina den 22 april 6 maj 2006 MC-RESA Till Kina den 22 april 6 maj 2006 Här presenteras en specialresa för motorcykelfantaster som gärna vill uppleva de kända sevärdheterna i Mittens Rikes: Kinesiska Muren Den Förbjudna Staden Himmelska

Läs mer

Följ med på en unik resa till Sydafrika där ni besöker Star for Lifes projekt och njuter av mat, viner och spännande safari!

Följ med på en unik resa till Sydafrika där ni besöker Star for Lifes projekt och njuter av mat, viner och spännande safari! Följ med på en unik resa till Sydafrika där ni besöker Star for Lifes projekt och njuter av mat, viner och spännande safari! Följ med på en spännande resa där ni besöker en Star for Life skola, njuter

Läs mer

BRA ATT VETA INNAN. Tack för en fantastisk resa. Hälsa William för fina insatser i Tanzania och Eco Tour på Zanzibar.

BRA ATT VETA INNAN. Tack för en fantastisk resa. Hälsa William för fina insatser i Tanzania och Eco Tour på Zanzibar. 1 Upplev afrika med oss Under min första resa till Afrika skrev jag i min dagbok: Om du någon gång känner dig deppig eller trött, bara tänk: Jag är i Afrika. JAG ÄR I AFRIKA! Les fous d Afrique kallar

Läs mer

Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna

Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna Följ m ed på ett härligt äventyr där vackra omgivningar möter fantastiskt djur- och naturliv. Costa Rica, Ecuador & Galapagosöarna kan erbjuda allt detta!

Läs mer

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER Christers Resor Buss- & Flygresor Resor med reseledare 2010 GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN Flygresor med reseledare: Färöarna 11 Grönland 9 Island sagornas

Läs mer

Australien, Nya Zeeland och Dubai

Australien, Nya Zeeland och Dubai Australien, Nya Zeeland och Dubai Australien, Nya Zeeland och Du bai Lämna regn, mörker och kyla här i Norden! Njut istället av sommaren på södra halvklotet i Australien och på Nya Zeeland! När vi 1985

Läs mer

Kon-tiki resor. Etiopien

Kon-tiki resor. Etiopien Etiopien Resdatum 2015 6-17 november 2016 28 oktober-8 november Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon,

Läs mer

Kon-tiki resor. Påskön och Chile

Kon-tiki resor. Påskön och Chile Påskön och Chile Resdatum 2016 1-16 februari Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande

Läs mer

Volvo Ocean Race Följ med på en unik resa till Kapstaden och den andra etappen!

Volvo Ocean Race Följ med på en unik resa till Kapstaden och den andra etappen! Hej, Volvo Ocean Race Följ med på en unik resa till Kapstaden och den andra etappen! Följ med på en spännande resa för att se Volvo Ocean Race i Kapstaden, här ser ni det spektakulära In Port Race och

Läs mer

Stora trädresan med Södra. till nordvästra USA 19-30 okt 2014

Stora trädresan med Södra. till nordvästra USA 19-30 okt 2014 Stora trädresan med Södra till nordvästra USA 19-30 okt 2014 Preliminärt program Söndag 19/10 Vi samlas på Kastrup eller Arlanda på förmiddagen för avresa med Iceland Air till Seattle via Island med ankomst

Läs mer

HÄNG MED RESA till SYDAFRIKA NYÅR 2013-2014

HÄNG MED RESA till SYDAFRIKA NYÅR 2013-2014 Deltagare: Betalning: Namn: HÄNG MED RESA till SYDAFRIKA NYÅR 2013-2014 ÄVENTYRSRESA MED RIDNING & AKTIVITETER FÖR ICKE RIDANDE Med: Ridning bland vildhästar i bergen, nyårsfest & klassisk jeepsafari i

Läs mer

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Låt dig förföras av Skottlands sagolika slott, hisnande natur och fascinerande historia. Följ med på en rundtur i whiskyns, kiltens och

Läs mer

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor Operakvällar i Verona och Venedig Specialresor Vero na oc h Ven ed ig En Operaresa i den milda italienska eftersommaren i landskapet Venetien med sina pärlor, Verona och Venedig. Italien är utan tvekan

Läs mer

Kon-tiki resor. Tadzjikistan och Kirgizistan. Pamir Highway

Kon-tiki resor. Tadzjikistan och Kirgizistan. Pamir Highway Tadzjikistan och Kirgizistan Pamir Highway Resdatum 2015 24 maj-6 juni 2016 22 maj-4 jun Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers, transporter

Läs mer

Kon-tiki resor. Jordanien

Kon-tiki resor. Jordanien Jordanien Resdatum 2016 15-27 april Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande

Läs mer

Stora trädresan med Södra till nordvästra USA 20 sept 2 okt 2015

Stora trädresan med Södra till nordvästra USA 20 sept 2 okt 2015 Stora trädresan med Södra till nordvästra USA 20 sept 2 okt 2015 Preliminärt program söndag 20/9 sverige seattle Vi samlas på Kastrup eller Arlanda på förmiddagen för avresa med Iceland Air till Seattle

Läs mer

Res med oss och Ulf Wagner till Sydafrika och njut av mat, viner och spännande safari!

Res med oss och Ulf Wagner till Sydafrika och njut av mat, viner och spännande safari! Res med oss och Ulf Wagner till Sydafrika och njut av mat, viner och spännande safari! Resan börjar med två dagars safari i de norra delarna av landet i en av landets bästa safariparker, Pilansberg National

Läs mer

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten!

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! I grova drag följer vi denna rutt: 17/10: Avresa från Sverige 18/10: Ankomst Kapstaden 19/10 Stellenbosch,

Läs mer