De tu har varit åtskilda under några korta år...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De tu har varit åtskilda under några korta år..."

Transkript

1 De tu har varit åtskilda under några korta år... Ediths hus & Annielund var tidigare i samma ägares hand. De båda fastigheterna skapar tillsammans goda förutsättningar med plats för både bostad och verksamhet. Det är som ett hederligt gammal pussel som saknar den allra sista biten för att bli fulländat... Kan du måntro bli den som låter de tu ingå giftermål igen? Inte många trodde att en gammal lada i Skillinge skulle bli en välbesökt teater Inte många trodde att det skulle finnas avsättning för alla B&B, caféer, krogar, hotell, gårdsbutiker och konstgallerier Men det gör det ju!! Efterfrågan och behoven tycks bara öka år från år, liksom turistströmmen Utvecklingsmöjligheterna ska vi inte skriva dig på näsan. Det vet du nog bäst själv! Men jag kan knappt tänka ut den idé eller den verksamhet som inte skulle kunna passa! Hotell? Countryclub? Kursgård? Konstgalleri? Möjligheterna är outsinliga i allehanda kombinationer. Å andra sidan kan gården nyttjas för helt privata ändamål, särskilt om du har en vidlyftig bekantskapskrets och stor familj. Att driva någon annan form av utåtriktad verksamhet låter sig också göras. Läget är alldeles lagom undangömt, men ändå tillgängligt och lätt att finna! Gården och huset tar emot dina planer och fantasier med öppna armar och ger dem chansen att bli verklighet!

2 Ediths hus...nära havet och MÄLARHUSEN

3 Rosor och räfsor. Ett hus att känna hopp och glädje i. Att inte låta sig tyngas av världens allvar är något britterna är mästare på! Ett hus att förföras av, där man låter livet visa sig från sin allra bästa sida. Where there s tea there s hope, slog Sir Arthur Pinero fast, och myntade så uttrycket om det enkla och storslagna i livet! Det vilar en evighet över landskapet. Från morgondisets mjuka konturer till kvällningens färgade skyar. Där skymtar hamlade pilar i fjärran. Vidsträckta, välfyllda åkrar. En glada, seglande på vinden. Men också ett kärt tegelhus från för länge sedan, förankrat i den österlenska jorden. Innanför planket finns raka buxbomsrader och grusade gångar, som visar att det är en mänsklig boning, full av värdighet. Rosor och räfsor vid Ediths hus... Det är något omisskännligt engelskt över huset, som ur en sagobok. Den lite upprätta hållningen, det roströda, handslagna teglet i fasaden, trädgårdens ordnade former och gångar. Uppfört för över hundra år sedan, med inspiration hämtad just från de brittiska öarna. En byggnad som skulle höja sig lite över de skånska längornas anspråkslöshet.

4 Den naiva bilden intill målades av Gabrielle Malmberg Den var ursprungligen tänkt som en sagobok som ännu inte blivit till. Men visst är det Ediths hus! Strax före förra sekelskiftet - omkring byggdes huset som undantag till Annielunds gård, en tämligen välbärgad bondgård. Huset skulle ha värdighet därefter. Rymligt, estetiskt tilltalande, lite finare! Fyra generationer skiftade från gården till stugan. De senaste i släkten var hemmadottern Edith och hennes syster Nanna. Systern flyttade in när hon blev änka, och de båda fromma och trädgårdsintresserade damerna delade återstoden av sina liv här. Edith var mycket konstnärligt lagd, och framförallt tyckte hon om sin trädgård. Hon vårdade sina blommor och planterade buxbomsrader på det sätt hon var van att se dem i sin barndoms - lika engelskinspirerade! - trädgård i närheten.

5 Förnuft och känsla. De engelska influenserna hade närapå försvunnit under 70-talets stora renoveringsraseri, tills det för några år sedan togs om hand av ett par entusiaster med ett tydligt mål. Att lyfta fram huset, återge det sin forna glans och samtidigt föra in det i vår tid. Att använda sina byggnadstekniska kunskaper och den historiska bakgrunden i lika delar. Edith växte fram ur det förgångnas dunkel, en tedrickande, konstnärlig dam samtidigt som hon var den fromma kvinnan med trädgården i sina händer. Och de nuvarande ägarna har med glädje fört arvet vidare, inrett och vårdat huset och trädgården med absolut fingertoppskänsla!

6 Kök och livsnjutning. Ett lättskött och harmoniskt hus. Ett hus där man kan låta tiden stanna till ett tag. Ingen möda har sparats för att skapa miljöer för ren och skär njutning, och det känns i detaljerna. Från gjutjärnsventilerna och fönstrens eleganta spröjs till den öppna spisens utsmyckning. Från stuprören till takspiran. Ediths hus klär sig i smycken, men ingenstans känns huset utklätt. Det är bara just so som de brukar säga. Come along inside we ll see if tea and buns can make the world a better place. (Kenneth Grahame - The Wind In the Willows)

7 Ljus och gemenskap. Det fanns en gång hela 5 rum på nedervåningen, men en viktig grundtanke var att släppa in ljus och gemenskap över hela våningsplanet. En stor, öppen yta för tiden man är tillsammans när man har gäster. Många fönster samspelar och ger ljus från morgon till kväll. Väggarna är inte kritvita, utan målade i en svagt bruten färg som bara kan anas i kontrasten mot det vita golvet. Detaljer som är subtila, och samtidigt vilsamma för ögat. Inga massproducerade, väggfasta skåp i köket, för här ska kanske de vackra skåpen Du hittat på loppis och i antikaffärer stå

8 Matsalsveranda.

9 Inspirationen till badrummet kommer från Cornwall. Inbyggt badkar med dörrar i trä, en rustik invention med humor! Rummet är stort och har förvaringsskåp på ömse sidor om badskåpet. Synliga bruna takbjälkar, gråskimrande marmorgolv, spröjsade fönster, och en klassisk bröstpanel i cremevitt. Bad och rum.

10 Den stora öppna spisen är ett riktigt blickfång. Byggd efter viktoriansk förebild, och en självklar centralpunkt i ett rum där man umgås. Den sprakande elden har man med sig överallt i rummet Edith brukade ofta sitta och iaktta hästskjutsarna som passerade på den lilla vägen. Det är faktiskt så att den var livligare trafikerad på den tiden, än den är nu! Huset ligger fritt i landskapet som en liten oas. Den enda nära grannen är den gamla huvudgården som Ediths hus hörde till. Men man sitter absolut inte i knät på varandra. Mellan tomterna finns en enorm avenbokshäck som avskärmar båda gårdarna från insyn.

11 Sovrum och rymd. De privata rummen och de gemensamma är väl avskilda från varandra. Har Du gäster, är det skönt att kunna dra sig tillbaka en stund mitt på dagen, och framförallt om kvällen. En egen plats finns en trappa upp, och är något mer än bara ett sovrum. Ett helt våningsplan faktiskt! Kanske med ett skrivbord för korrespondensen, kanske en liten teve i vrån? Eller en fåtölj för sommardeckaren... Den gamla vinden är ett nytt kapitel i husets historia. En romantisk, privat del av huset.

12 Gården bäddas in av höga lummiga träd, men utan att stjäla hela utsikten över åkrar och fält. Blodboken är en mäktig jätte, en elefantfot mitt på gårdsplanen! Stabil och trygg, och ett minne av en liten Klaras födelse Men visst glider tankarna gärna till något ännu mer exotiskt, som Karen Blixens farm i Kenya! Den utbredda trappan (som gjord för att sittas på med a cuppa!), en soldränkt, vidsträckt savann, där noshörningar och lejon strövar med en livlig fantasi får den nattliga sången från näktergalen, tofsvipan och syrsan exotiska proportioner. Är det kanske ett vildsvin man hör därborta i skogsdungen? Det är egentligen det vildaste vi har, tyvärr. Fast en älg påstås ha siktats i trakten för något år sedan. Det är exotiskt för Österlen!

13 Gästhus. Ediths hus är idealiskt för en eller två, men med gott om utrymme att ta emot släkt och vänner på besök. Gästerna sover i det tegelklädda gårdshuset i bästa engelska stil. Gammalt handslaget tegel, välvda stallfönster. Men byggnaden är helt nybyggd! Vilket är svårt att tro när man ser den uppmurade murstocken av natursten på gavelns utsida. Som sprungen ur en saga av någon sagofarbror som A A Milne eller Kenneth Grahame

14 Spåren av Ediths trädgårdarbete finns kvar. Buxbomshäckarna, ett par gamla aplar och de höga bokträden var alla med på hennes tid. Köksträdgård finnes i form av upphöjda odlingsbänkar i tegel. Kejsarkronor, pioner, rosor och ett litet valnötsträd... Ägarfamiljen har vårdat den gamla trädgården med omsorg, och skyddad av lummiga häckar lever man sitt liv här helt ostörd. Inget behöver kännas betungande, istället för stora rabatter finns grusgångar och nätta gräsmattor som kan skötas med en liten handjagare Läget här i kustbandet är lantligt och ändå nära havet. Man kan höra havets dyningar i stillheten om kvällarna. Märkligt, det är ju samtidigt rena landsbygden! Cykla till vattenbrynet längs egna, hemliga vägar... Handla grönt på Kåsebergaodlingen och köp den färska fisken i Skillinge. Besök Hammarskjölds Backåkra och Ale stenar. Åk in till Ystad och Simrishamn och shoppa bland kullerstensgränderna. Och njut Ditt dagliga té i skuggan av blodboken...

15 Siffror & kalla fakta: Cykla till vattenbrynet längs egna, hemliga vägar... Byggnadstyp: Sekelskifteshus i engelsk stil med nybyggt fristående gästhus Byggnadsår/Renoveringsår: Byggd omkring Genomgripande ombyggd och renoverad under Bostad ca 150 kvm. Separat gästhus med förrådsdel 27 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: Gråstensgrund, stomme av tegel. Ytterfasad handslagen tegel samt putsad gavelsida. Bjälklag av trä, yttertak av tegel. 2-glas (isolerglas) spröjsade fönster och ytterdörrar. Självdragsventilation. Inredning och utrustning: Kök med gasspis med varmluftsugn, spisfläkt, kyl/frysskåp och diskmaskin. Badrum med toa, handfat och inbyggt badkar, marmorgolv med golvvärme. Tvättmaskin. Badrum i gästhus med toa, dusch och handfat. Golv: Genomgående vitmålade trägolv förutom stengolv i badrum. Målat betonggolv i gästhus. Uppvärmning: Vattenburet system luft/vattenvärmepump (CTC) via radiatorer. Golvvärme i badrum. Elradiatorer i gästhus. Vatten och avlopp: Eget vatten från grävd brunn. Eget avlopp till 3-kammarbrunn med infiltration (2010) Gemensam infiltrationsbädd med grannfastighet Ystad Hagestad 47:9 Pris: :-eller bästa bud Fastighetsbeteckning: Ystad Hagestad 47:5 Adress: Gamla Mälarhusvägen 126, Löderup Areal: 995 kvm Taxeringsvärde: :- varav byggnad :- (2011) Taxeringskod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer. Pantbrev: Totalt 2 st, :-. Försäkring: Fullvärdesförsäkrat Servitut: Avtalsservitut avloppsanläggning Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Gröna huset i Kivik Lat: N 55º Long: E 014º Box 45, Kivik

16

17

18 Ystad Hagestad 47:5 Gamla Mälarhusvägen Löderup Text, foto & layout: Lasse Mangs Foto: Gabrielle Malmberg

19 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget. Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Tavlan jag håller i famnen, målade jag som tonåring. En smula naiv, jovisst, men så ville jag att mina drömmars hus skulle vara. Varje dag, efter snart ett kvartssekel som mäklare, påminner den mig om hur fundamentalt det är med både drömmar och hus! Och jag vill gärna se och höra om hur din husdröm ser ut Stundtals är jag full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig! För egen del upplever jag livskvalitet när jag ibland lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Fotograf Peter Carlsson Gabrielle Malmberg VD/aukt.fastighetsmäklare Text, foto & layout Lotta Nordstedt Grafisk form, foto & web Fastighetsmäklarstuderande Andreas Johansson Visningar & foto Leila Jansro Visningar, inredning & trädgårdsdesign Anna Ingelgren Reg. fastighetsmäklare Lasse Mangs Text, foto & layout Ingrid Fredriksson Skisser & ritningar

Barnmorskehuset i ELJARÖD

Barnmorskehuset i ELJARÖD Barnmorskehuset i ELJARÖD - 1 - Ett rött hus med vita knutar. Sikten över åker och äng sträcker sig långt ut i alla väderstreck. Runtom ligger gårdar, utströdda i landskapet. Härliga promenadvägar bland

Läs mer

Villa Gotthem H A M M E N H Ö G

Villa Gotthem H A M M E N H Ö G Villa Gotthem H A M M E N H Ö G På den tiden när järnvägen gick tvärs genom Hammenhög passerade den rakt framför villan. Stinsen bodde här, och hade byggt huset åt sig själv. Förvånansvärt väl tilltagen

Läs mer

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 -

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - Att leva nära naturen, mitt i det mjukt böljande landskap som är Österlens själ. Att kunna bo i ett hus vars estetik är allt det vi förväntar oss av en genuin skånelänga.

Läs mer

Sandby no. 2. nära Sandhammaren

Sandby no. 2. nära Sandhammaren Sandby no. 2 nära Sandhammaren Vidsträckta vyer, där årstidernas skiftningar ger livet rytm. I skrivande stund spirar redan höstsåddens gröna, och lovar en framtid av frodiga fält av raps och säd och betor.

Läs mer

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt KVERRESTAD Lantligt & romantiskt f r i t t. Slingrande vägar genom öppet landskap. Rapsgula fält och gröna åkrar. Långt borta en skimrande horisontlinje. Gårdar och hus utspridda som slumpvis strödda över

Läs mer

Hallamölla vid Verkeåns vattenfall

Hallamölla vid Verkeåns vattenfall Hallamölla vid Verkeåns vattenfall Gladan seglar över himlen utan att röra sina majestätiska vingar. De dramatiska höjderna och branterna längs Verkeån är hans rike. Sommarhettan dallrar i ravinen. Trollsländan

Läs mer

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad.

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. Modernt boende. Lantlig stämning. Generösa ytor. Närhet till kommunikation. En modern planlösning på gjutna, gråmålade betonggolv där kök och matsal är ett.

Läs mer

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen...

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... A ttusa Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... Allévägen mellan Fågeltofta och St Olof löper förbi Kronovalls slott, vindlar och svänger, upp och ned, förbi gårdar och längor, stengärdsgårdar

Läs mer

VITABY P ILOSVÄG - 1 -

VITABY P ILOSVÄG - 1 - VITABY P ILOSVÄG - 1 - FJÄRILARNAS HUS Trädgården full av fjärilar! Vitaby en levande och trivsam liten by på höjderna ovanför Kiviks fiskeläge. Lugna smågator längs prunkande trädgårdar av den nätta sorten.

Läs mer

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD GAMLA SKOLAN I SILLARÖD Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram

Läs mer

g a m l a b a g e r i e

g a m l a b a g e r i e g a m l a b a g e r i e t o m m a r p Doften av nybakade muffins känns redan på den kullestensbelagda innergården. Husets ägarinna tar emot i sommarklänning. Barfota. Eftermiddagssolen dränker köket i

Läs mer

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Platsen har varit bebodd i nästan tusen år. I fjärran medeltid var Tumathorp en betydelsefull stad i danska Skåne. Ett ryktbart världsligt och andligt centrum vid Tommarpsån

Läs mer

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE MATROSSTRÄDDET SKILLINGE Himmel och jord. Hav och land. Öppna fält. Solglitter över silvrigt hav. Vita segel. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Grönskande strandängar där betesdjur håller markerna

Läs mer

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen NÄRA GYLLEBOSJÖN Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen var på lite bushumör dagen då detta område kom till. Vill man på österlen ha

Läs mer

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus.

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. Landskapet veckar sig i kullar och dalar kring Rörums kyrkby. Kulturbygden bär spår av fjärran stenålder och i skrifter från 1100-talet nämns byn för första gången. Prägeln

Läs mer

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 -

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - I byns gamla skola råder ett milt och mycket trivsamt kaos. De mäktiga byggnaderna hyser en stor familj med ett innehållsrikt liv. Maria, Janne, sönerna, hundarna

Läs mer

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus NYEHUSEN Sandskog. Solgass. Havsbrus Inga måsten. De tar obönhörligen slut i höjd med landsvägen som svänger ner mot Yngsjös milslånga stränder. På sanddynerna, bland sandskogens mjuka tallar och på kullarna

Läs mer

Ett rött torp med vita knutar

Ett rött torp med vita knutar Ett rött torp med vita knutar g u s s a r ö d s f r i t i d s b y En förborgad hemlighet, nästan, är Gussaröds fritidshusområde, inne i trollskogen strax norr om Brösarps by. De boende pratar själva om

Läs mer

Margaretetorp. Södra Lökaröd

Margaretetorp. Södra Lökaröd Margaretetorp Södra Lökaröd Brösarps norra backar. Den sandiga marken är mörklila av blommande ljung. Vyerna över vidsträckt hed är storslagna. Landskapet bär en ålderdomlig prägel. Det är vandrarnas och

Läs mer

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas hus. Elliotts hus. Emma efter kvinnan som levde här under större delen av förra seklet. Elliott efter ägarparets Lagottohund som fått leka

Läs mer

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD Karl Johansgården Trelängad skånegård i HÖRRÖD En kultiverad oas! Mängder av rosor som doftar, klättrar och klänger. Å ena sidan mjuka, gröna gräsmattor för bara fötter i daggvåt gryningstimme. Å andra,

Läs mer

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA

HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA HED. HIMMEL. HAV. VITEMÖLLA - 1 - Ovanför det branta backafallet ligger Furet. Solvarm, doftande furuskog. Ljusrosa trift och backtimjan i skyar över hela Marknadsfältet, som en gång om året byter stämning

Läs mer

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat

HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD. i Gropahålets naturreservat HAV HIMMEL HORISONT NÄRA YNGSJÖ HAVSBAD i Gropahålets naturreservat Viker av från kustvägen som förbinder Maglehem med Friseboda, Rigeleje med Nyehusen och som fortsätter längs kusten mot Österlens norra

Läs mer

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv...

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv... HALLAMÖLLA GÅRD Bostad & verksamhet. Ett levande liv... Vårt mål är att våra gäster ska känna sig som hemma. Ledig klädsel och avspänd miljö Idag finns: 24 bäddar fördelade på 9 dubbelrum rum och 2 små

Läs mer

I fridfulla kvarter...

I fridfulla kvarter... Hammenhög Ett resligt, klassiskt gatuhus anno 1930. Fridfulla kvarter med liknande hus uppförda vid ungefär samma tid, men alla med egen karaktär. Putsade i gult, grått, vitt. Röda tegelhus, s n. Huskroppen

Läs mer

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster T r i l l a b a k k a g å r d nära Övedskloster Smältande sol, ljusblå himmel. Vida åkrar utsträckta över kuperat landskap. Axen fullmogen, nickar och vajar i knappt märkbar bris. Under de höga trädens

Läs mer

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes SKÅNE TRANÅS LesLavandes När man lämnat lilla kyrkbyn Skåne Tranås tar det nästan ingen stund alls innan man är framme vid den trelängade gården. Det faluröda planket mot den smala och ganska kurviga landsvägen

Läs mer

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen

Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen Rävåkra säng & frukost Ett personligt B&B mitt på Österlen Solgläntan Himmelriket Kärnhuset Rosenrummet Hönshuset Svalboet Alla har de egna namn, rummen som gästerna återvänt till år efter år. Ett Bed

Läs mer

Bögerups Gård Stockamöllan

Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups gård i försommarskrud. Här gick Magnus Stenbocks svenska armé över ån på väg till det avgörande slaget mot danskarna i Helsingborg i februari 1710. Vid Stockamölla har

Läs mer

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN Längorna skimrar kritvita i morgonljuset. Den soldränkta gården är ettt vardagsrum vars hela golv är stensatt, suddar gränsen mellan inne och ute. Trädgårdsmöbeln under parasollen

Läs mer