Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118)"

Transkript

1 KKV1001, v1.0, YTTRANDE Dnr 124/ (16) Finansdepartementet STOCKHOLM Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118) Fi2008/7973 Sammanfattning Statliga myndigheter har i stor utsträckning börjat sälja varor och tjänster i konkurrens med privata företag. Detta har medfört konkurrens- och effektivitetsproblem till nackdel för det allmänna, konsumenter och inte minst små företag. Förvaltningskommitténs redovisning av aktuella problem och konkurrensfördelarna för statliga myndigheter överensstämmer i stort med Konkurrensverkets uppfattning. Det behövs ett tydligt regelverk med starka institutioner för tillsyn och kontroll för att marknader ska kunna fungera effektivt. För att komma till rätta med nämnda problem krävs flera åtgärder. Konkurrensverket har nyligen i rapporten Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4) lämnat förslag för att lösa konkurrensproblem som uppstår i möten mellan offentliga aktörer, bl.a. statliga myndigheter, och privata företag. Vidare har lämnats förslag i syfte att effektivisera den offentliga upphandlingen inkl. inköpssamordningen inom statsförvaltningen. Konkurrenslagstiftningen och frivilliga lösningar har inte varit tillräckliga eller ändamålsenliga för att lösa nämnda konkurrensproblem. Inom Näringsdepartementet bereds för närvarande ett förslag till en ny s.k. konfliktlösningsregel som avses tas in i konkurrenslagen i syfte att komma till rätta med offentliga aktörers konkurrenshämmande förfaranden. Det är angeläget att förslaget genomförs. Därutöver anser Konkurrensverket, i likhet med Förvaltningskommittén, att statliga myndigheter som huvudregel inte ska sälja varor och tjänster på en konkurrensmarknad eller en potentiellt konkurrensutsatt marknad. Konkurrensverket ställer sig bakom kommitténs förslag om att det införs ett förbud för statliga myndigheter att ha denna säljroll och att förbudet regleras i lag. Adress Stockholm Besöksadress Torsgatan 11 Telefon Fax konkurrensverket@kkv.se

2 Dnr 124/ (16) Men Konkurrensverket avstyrker kommitténs föreslagna kriterier eller grunder för att bedöma när det ska göras undantag för statliga myndigheter att bedriva verksamhet på en konkurrensmarknad. Kriterierna är för otydliga och lämnar stort utrymme för godtyckliga eller subjektiva bedömningar. Vidare är kriterierna enligt verkets uppfattning i stora delar inte relevanta. Konkurrensverket anser att kriterierna för undantag från föreslaget förbud måste vara strikta och utgå från krav på samhällsekonomisk effektivitet. Undantag bör överhuvudtaget inte medges när myndigheten har en konkurrensutsatt producentroll på ett produktområde där myndigheten bedriver myndighetsutövning inkl. tillsyn. Vidare tillstyrker Konkurrensverket förslaget om att en myndighets konkurrensutsatta verksamhet ska särredovisas och att denna redovisning medtas i myndighetens årsredovisning. Konkurrensverket anser dock att förslaget bör kompletteras. Det är bl.a. angeläget att staten satsar på en effektiv tillsyn och uppföljning av regler för särkostnadsredovisning. Detta måste anses förutsätta att statsmakterna utser en tillsynsmyndighet på området, förslagsvis Ekonomistyrningsverket (ESV), och att nödvändiga resurser avsätts för tillsynen. Kommittén föreslår att staten antar riktlinjer, som bygger på upphandlingslagstiftningen, för köp av varor och tjänster mellan statliga myndigheter. Konkurrensverket anser att en konkurrensutsättning av dessa inköp via ett upphandlingsförfarande ökar förutsättningarna att effektivisera myndigheters verksamhet och uppnå kostnadsbesparingar till nytta för det allmänna och medborgarna. Konkurrensverket föreslår att regeringen initierar en undersökning och analys som rör förutsättningarna för och konsekvenserna av att konkurrensutsätta berörda inköp. Konkurrensverket bedömer, i likhet med kommittén, att det sannolikt finns en betydande potential att effektivisera statliga myndigheters stödfunktioner såsom IT-funktioner, reception, tryckeritjänster, personaladministrativa uppgifter m.m. Kommittén föreslår att privata företag ges rätt att utmana en sådan verksamhet, vilket avses kunna resultera i att verksamheten blir konkurrensutsatt genom ett upphandlingsförfarande. Konkurrensverket avstyrker dock utredningens förslag med hänsyn till att detta måste anses innebära små möjligheter att nå önskat resultat. Det bör ses i ljuset av att de statliga myndigheternas redovisningssystem inte direkt visar kostnaderna för olika stödfunktioner eller verksamheter. Risken påtaglig att privata företag inte har ett adekvat underlag för att kunna upptäcka om den statliga verksamheten inte bedrivs effektivt. Här finns mer ändamålsenliga metoder för att konkurrensutsätta berörda verksamheter.

3 Dnr 124/ (16) Konkurrensverket föreslår att regeringen tar fram en handlingsplan för att minska kostnaderna för statlig verksamhet som kan konkurrensutsättas genom upphandling eller outsourcing. Denna fråga har koppling till Konkurrensverkets förslag för att effektivisera den offentliga upphandlingen och pågående översyn av inköpssamordningen inom statsförvaltningen. Det finns klara brister i tillämpningen av EU:s statsstödsregler. Konkurrensverket har utvecklat dessa frågor i den nämnda rapporten Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4). Där föreslås bl.a. att en myndighet ges ansvaret att informera om statsstödsreglerna och övervaka att de tillämpas korrekt. Konkurrensverket delar Förvaltningskommitténs uppfattning att det behövs en fungerande tillsyn över dessa reglers tillämpning. Konkurrensverket avstyrker dock förslaget om att ge en sådan tillsynsroll till länsstyrelserna. Konkurrensverkets generella synpunkter Konkurrensverket har koncentrerat synpunkterna på Förvaltningskommitténs förslag som har koppling till en rad konkurrensfrågor. En viktig fråga gäller att statliga myndigheter i väsentlig utsträckning har börjat sälja varor och tjänster i konkurrens med privata företag, vilket har medfört konkurrens- och effektivitetsproblem till nackdel för det allmänna, konsumenter och inte minst små företag. Kommitténs redovisning av aktuella problem liksom fördelarna för statliga myndigheter vid konkurrens med privata företag (främst avsnitt 2.4 och 2.4.1) överensstämmer i stort med Konkurrensverkets uppfattning. Konkurrensverket har nedan kompletterat kommitténs betänkande vad avser statliga utredningar, betänkanden etc. som rör aktuella konkurrensfrågor och effekter som kan följa av att myndigheter bedriver myndighetsutövning inkl. tillsyn på ett produktområde där man även har en producentroll i konkurrens med aktörer som omfattas av myndighetsutövningen. 1 Vidare har verket ansett det vara nödvändigt att belysa de speciella konkurrensproblem som gäller att myndigheter med stöd av bl.a. allmänna medel tar fram nödvändig information eller grunddata och förädlar och säljer dessa i konkurrens med privata företag. Rubrikerna nedan är, efter den första huvudrubriken, desamma som i betänkandet. I yttrandet nämns flera rapporter, skrivelser m.m. av Konkurrensverket och dessa finns på Konkurrens mellan statliga myndigheter och privata företag Av betänkandet framgår att statliga myndigheter bedriver i betydande omfattning uppdrags- eller näringsverksamhet i konkurrens med privata företag. Myndig- 1 Myndighetsutövning innebär i korthet normalt ett beslut som har rättsverkan för enskild fysisk eller juridisk person såsom att denna åläggs en skyldighet eller ges en rättighet.

4 Dnr 124/ (16) heters konkurrensutsatta verksamhet har tenderat att öka sedan Statliga myndigheter kan generellt ta en stor ekonomisk risk vid konkurrens med privata aktörer, bl.a. på grund av att man kan subventionera den konkurrensutsatta verksamheten med allmänna medel eller avgifter som ska finansiera myndighetsuppgifter. En sådan subvention snedvrider konkurrensen och kan medföra ekonomiska förluster för det allmänna m.fl. En myndighet har således allmänt sett bättre möjligheter än ett privat företag och inte minst ett litet företag, som finansierar verksamheten bl.a. med lånat och eget riskkapital, att varaktigt driva konkurrensutsatt verksamhet med förlust. Ett vanligt klagomål till Konkurrensverket gäller att offentliga aktörer tillämpar låga priser i konkurrens med privata företag och där den offentliga aktören anklagas för att subventionera priset med allmänna medel. Myndigheter med en konkurrensutsatt producentroll på ett produktområde där man bedriver myndighetsutövning Många myndigheter bedriver, vid sidan av rollen som producent på en konkurrensmarknad, anslags- eller avgiftsfinansierad myndighetsutövning. I vissa fall gäller också att konkurrenter till myndigheten omfattas av dennes myndighetsutövning. Myndighetens dubbla roller kan vara motstridiga och skapa intressekonflikter och problem. Det är klart olämpligt att förena en konkurrensutsatt producentroll, med dess affärs- och kundrelationer, med myndighetsövning. Detta kan, förutom att snedvrida konkurrensen mellan aktörerna, minska förutsättningarna för en effektiv myndighetsutövning till nackdel för det allmänna, konsumenter och inte minst tillsynsobjekten. Därutöver bör framhållas att förtroendet för myndigheten kan skadas om myndighetsutövningen har anknytning till producentrollen. Det gäller särskilt om myndighetsutövningen omfattar myndighetens konkurrenter. Det finns flera statliga utredningar som behandlat dessa frågor. 3 Myndigheters försäljning av nödvändig information Det finns konkurrensproblem förknippade med att en aktör har ensam tillgång till en verksamhet, ett register, grunddata etc. som närmast kan likställas med en nödvändig facilitet och när denna aktör konkurrerar med andra som behöver dessa uppgifter. Statliga myndigheter som samlar in sådana uppgifter och i många fall konkurrerar med privata företag på berörda områden är bl.a. Bolagsverket, Lantmäteriet, Statistiska centralbyrån, Skatteverket, Sjöfartsverket, SMHI 2 Statskontorets rapport Konkurrensutsatt eller inte? (2008:1) 3 Se t.ex. betänkandena Veterinär fältverksamhet i nya former (SOU 2007:24), Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005: 80), Skog till nytta för alla? (SOU 2005: 39) och Lantmäteriet nya vägar för ökad samhällsnytta (SOU 2003:111)

5 Dnr 124/ (16) och Transportstyrelsen. Här gäller det bl.a. uppgifter som krävs för att utveckla geografiska informationssystem. En konkurrent till en myndighet, som bara kan vända sig till den för att köpa aktuella uppgifter, riskerar att hamna i en beroendeställning när tillgång till dessa är ett villkor för att vara en aktör på den berörda marknaden. Myndigheterna kan, vid sidan av att få kunskap om konkurrenter, få bättre och billigare tillgång till data och funktioner genom att t.ex. produktion av dessa inkl. vidareförädling helt eller delvis finansierats med allmänna medel. Därmed riskerar myndigheters försäljning av dessa data på den öppna marknaden snedvrida konkurrensen till nackdel för privata företag och ytterst konsumenterna. Konkurrensverket har i en nyligen publicerad rapport, som gjorts på uppdrag av regeringen, ytterligare utvecklat problemen som är förknippade med konkurrens mellan berörda myndigheter och privata företag. 4 I rapporten lämnas en rad förslag för att lösa problemen. ITPS bedömer att berörda informationsområden har en stor tillväxtpotential. 5 Det är ett viktigt skäl för att ta fram långsiktiga spelregler som främjar etablering, tillväxt av företag och en väl fungerande konkurrens. Undersökningar, rapporter etc. som behandlar aktuella konkurrensproblem Konkurrensen mellan offentliga och privata aktörer vid redovisade förutsättningar kan hindra nyföretagande och tillväxt samt en effektiv konkurrens och resursanvändning till nackdel för det allmänna, medborgare eller konsumenter. Konkurrensverket har behandlat problemen som uppstår i möten mellan privata offentliga aktörer i en rad rapporter. 6 I övrigt finns ett stort antal statliga 4 Åtgärder för bättre konkurrens (KKV 2009:2) 5 PSI-direktivet politik och potential, ITPS november 2008 (dnr ) 6 Konkurrensverkets rapporter Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4), Väl fungerande marknader för ett konkurrenskraftigt Sverige (2008:1), Myndigheter och marknader (2004:4), Vårda och skapa konkurrens vad krävs för ökad konsumentnytta (2002:2), Konkurrensen i Sverige under 90-talet (2000:1), Konkurrenshinder för små företag (1998:4), Skattesubventioner, underprissättning och konkurrens (1995) samt Konkurrensverkets två skrivelser till Finansdepartementet och Näringsdepartementet rubricerade Tillämpning av beställar- och utförarmodellen inom statsförvaltningen och Offentlig sektor konkurrens för ökad effektivitet och tillväxt (dnr 969/2003 resp. 586/2006).

6 Dnr 124/ (16) undersökningar, rapporter, betänkanden etc. på området, som behandlat frågor som rör statliga myndigheter och deras agerande på konkurrensmarknader Statliga myndigheter som säljare av varor och tjänster på en konkurrensutsatt marknad I detta avsnitt föreslår Förvaltningskommittén att statliga myndigheter som huvudregel inte får sälja varor och tjänster på en konkurrensutsatt marknad eller en potentiellt konkurrensutsatt marknad. Detta förbud föreslås bli reglerat i lag. Konkurrensverket ställer sig bakom förslaget. Förvaltningskommittén synes helt acceptera Konkurrensrådets definition av konkurrensutsatt verksamhet. Men denna definition tycks ha som en utgångspunkt att köparna på en konkurrensutsatt marknad är enbart konsumenter. Här bör förtydligas att kunderna även kan vara andra juridiska personer såsom företag. Detta bör återspeglas vid utformning av en definition på området. Vidare anför kommittén att avgiftsfinansierad uppdragsverksamhet inte generellt omfattas av kommitténs uppdrag. Konkurrensverket delar inte denna bedömning. Vad som vanligen benämns avgiftsfinansierad uppdragsverksamhet kan vara konkurrensutsatt i stor utsträckning. Detta bör beaktas vid utformning av regler som gäller kommitténs föreslagna förbud för myndigheter att bedriva konkurrensutsatt verksamhet och vilken verksamhet reglerna omfattar. Konkurrensverket anser att om begreppet avgiftsfinansierad uppdragsverksamhet läggs till grund för undantag från förbudet för statliga myndigheter att bedriva konkurrensutsatt verksamhet måste begreppet definieras och fastställas i styrdokumentet för de statliga myndigheternas verksamhet. Enligt kommitténs förslag ska regeringen, med stöd av vissa kriterier, kunna besluta om undantag från huvudregeln om att statliga myndigheter inte ska vara en aktör på en konkurrensmarknad. Konkurrensverket, som tillstyrker förslaget, har dock synpunkter på kommitténs föreslagna grunder för undantag och som till större delen uttrycks i allmänna termer. Konkurrensverket kan i princip ställa sig bakom kommitténs framförda tes om att ett regeringsbeslut om att tillåta en myndighet att sälja produkter på en konkurrensutsatt marknad bör motiveras i ett brett samhällspolitiskt och konkurrens- 7 Betänkandena Styra rätt! Förslag om Sjöfartsverkets organisation (SOU 2008:53), Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor (SOU 2000:117) och Konkurrens i balans (SOU 1995:105); Statskontorets rapporter Konkurrens i gränslandet mellan det offentliga och privata (2005:19), Prognos för SMHI myndighet, bolag eller både och? (2002:3), Målet är en effektiv och säker statlig pensionsadministration (2001:19), Staten som kommersiell aktör (2000:16); Riksrevisionens rapport Uppdrag statistik Insyn i SCB:s avgiftsbelagda verksamhet (RiR 2004:8) och Finansdepartementets promemoria Stat och kommun som marknadsaktörer, dnr Fi2006/611

7 Dnr 124/ (16) politiskt perspektiv. Men det är angeläget att dessa motiv är förutsebara eller tydliga och vilar på saklig grund. Det är i och för sig inte enkelt att precisera undantagskriterier i detta fall. Men kommittén borde åtminstone ha redovisat faktiska exempel på när eller vid vilken situation ett undantag kan aktualiseras. I betänkandet framförs att ett kriterium för undantag kan vara en hög grad av samproduktionsfördelar mellan monopolskyddad och konkurrensutsatt verksamhet. Här är det oklart vad som avses. Möjligen har kommittén tänkt på situationen när myndigheter både har en konkurrensutsatt producentroll och bedriver myndighetsutövning inkl. tillsyn på samma produktområde. Myndigheter som har denna dubbelroll har hävdat, för att motivera varför man bedriver den konkurrensutsatta verksamheten, att det är kostnadseffektivt att i anslutning till tillsynen av tillsynsobjekten (de som i detta fall även är kunder till myndigheten) kunna sälja berörda produkter. Konkurrensverket anser, oavsett eventuella samproduktionsfördelar, att det inte bör accepteras att myndigheter med stöd av myndighetsutövning ska kunna tillskansa sig fördelar på en konkurrensmarknad. Flera statliga utredningar har kommit till liknande slutsatser. 8 Ett annat kriterium för att ge undantag för en myndighet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet skulle enligt kommittén vara svårigheter att dimensionera för ett internt behov utan att det uppstår begränsande, tillfälliga och oavsiktliga överskott. Här synes kommittén ha inspirerats bl.a. av ett undantag från kommunallagens (1991:900) principförbud för kommuner och landsting att bedriva verksamhet på en konkurrensmarknad. Detta undantag innebär att kommuner och landsting i vissa fall och under en kort övergångsperiod får sälja tillfälliga överskott i verksamheten på en konkurrensutsatt marknad under förutsättning att överskottet utgör en liten del av verksamhetens totala omfattning. Undantaget har tillkommit för att hindra att det uppstår samhällsekonomiska förluster och har till viss del utvecklats i rättspraxis. Ett annat exempel är enligt förarbeten (prop. 1990/91:117) till kommunallagen att kommuner av samhällsekonomiska skäl kan få avyttra överskottskapacitet till en annan kommun utan att detta strider mot kommunallagens s.k. lokaliseringsprincip. Detta kan t.ex. gälla när en kommun har fått lediga platser i ett särskilt äldreboende och får då erbjuda dessa till andra kommuner. Det är knappast ändamålsenligt att överföra nämnda undantag på det kommunala området att gälla för statliga myndigheter. I det senare fallet finns inte, som 8 Se källförteckning enligt fotnot 3. Vidare har Konkurrensverkets i rapporten Åtgärder för bättre konkurrens (2008:5) redovisat de problem som följt av nämnda dubbelroll för Jordbruksverket inom djursjukvården och lämnat förslag för att lösa problemen.

8 Dnr 124/ (16) gäller på det kommunala området, möjlighet att initiera en prövning i domstol av ett ifrågasatt undantag. Vidare har inte det föreslagna kriteriet närmare utvecklats av kommittén. Risken är påtaglig att ett beslut om att undanta en statlig myndighet från förbudet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet utifrån föreslagna grunder om tillfälliga överskott m.m. kan medföra stora inslag av godtyckliga bedömningar. Vidare framför kommittén att odelbarheter kan vara ett skäl för en statlig myndighet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet. I detta fall är det synnerligen oklart vad kommittén avser för typ av konkurrensutsatt verksamhet som bedrivs av statliga myndigheter och som skulle vara kopplade till odelbarhet. Det gäller inte minst med hänsyn till kommitténs bedömning, som delas av Konkurrensverket, att odelbarheter förekommer sällan utanför tillverkningsindustrin och särskilt inte i tjänsteproduktion. Ett ytterligare framfört kriterium i betänkandet för att ge undantag för en myndighet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet är att myndigheten har särskild och unik kompetens som marknaden inte kan tillhandahålla i önskvärd grad. Detta exemplifieras med tjänsteexport av förvaltningskunnande. Även i detta fall tycks kommittén ha dragit paralleller till den kommunala sektorn. Det har gjorts undantag för kommunal tjänsteexport från kommunallagens lokaliseringsprincip och principförbudet för kommuner och landsting att vara en aktör på en konkurrensmarknad. Detta motiverades bl.a. med att kommuner ansågs ha hög kunskap på bl.a. infrastrukturområden såsom VA anläggningar och som var värda att sprida till andra länder. All verksamhet på en konkurrensmarknad innebär i normalfallet ett ekonomiskt risktagande. Konkurrensverket anser att en statlig myndighet (eller en kommun) inte ska riskera skattemedel genom att t.ex. börja bedriva affärsverksamhet eller konkurrera på en exportmarknad. Om en statlig myndighet anses ha unik kompetens, som kan utgöra en grund för att starta verksamhet på en konkurrensmarknad, kan staten vidta andra åtgärder än att låta myndigheten bli en aktör på en marknad. Här kan t.ex. verksamheten knoppas av, ombildas till ett bolag eller överföras till en annan huvudman, dvs. konkurrensutsatt verksamhet bör inte bedrivas i myndighetsform. Det senare är också en utgångspunkt för nuvarande riktlinjer för statsförvaltningen. 9 Därutöver anför kommittén att en myndighet kan behöva tillhandahålla en vara eller tjänst som samhället har stort behov av men som bedöms inte kunna erbjudas av marknadsaktörerna i tillräcklig grad. Det är oklart vad kommittén åsyftar 9 Styrdokument är bl.a. den förvaltningspolitiska propositionen Statlig förvaltning i medborgarnas tjänst (prop. 1997/98: 136) och regeringens handlingsprogram En förvaltning i demokratins tjänst (2000) som baseras på nämnda proposition.

9 Dnr 124/ (16) för typ av produkter. Här kan pekas på att det i Sverige, liksom i andra länder, har utvecklats en ordning där det allmänna svarar för att det finns ett önskvärt utbud av varor och tjänster där efterfrågan är för låg för att det ska etableras företag. Detta innebär dock inte att verksamheten behöver utföras i offentlig regi. Här borde Förvaltningskommittén ha tagit del av erfarenheterna från andra produktområden där staten tagit ansvar för att det finns ett utbud av tjänster i områden med låg efterfrågan, t.ex. i glesbygd, eller när en viss produkt inte är lönsam att producera på affärsmässiga grunder. Detta gäller bl.a. post- och teletjänster, viss tåg- och flygtrafik samt distribution av läkemedel i glesbygd. 10 Konkurrensverkets överväganden och förslag för att undanta statliga myndigheter från ett förbud att bedriva konkurrensutsatt verksamhet Konkurrensverket finner att kommitténs föreslagna kriterier eller grunder för att bedöma när det kan göras undantag för statliga myndigheter att bedriva verksamhet på en konkurrensmarknad är för otydliga och lämnar stort utrymme för godtyckliga eller subjektiva bedömningar. Därmed ges heller inte privata företag nödvändiga förutsättningar att bedöma riskerna med att konkurrera på aktuell marknad. Det minskar benägenheten för etablering, investeringar och utveckling av företag. Vidare anser verket att kriterierna i stora delar inte är relevanta. Konkurrensverket avstyrker därför föreslagna kriterier. Det behövs ett tydligt regelverk med starka institutioner för tillsyn och kontroll för att marknader ska kunna fungera effektivt. I brist på en effektiv tillsyn från konkurrenssynpunkt över offentliga organ, t.ex. statliga myndigheter, är det svårt att få väl fungerande marknader. I de fall en myndighet är aktör på en konkurrensmarknad finns en risk att detta medför, vid sidan av att förtroendet för myndigheten minskar, att etableringsbenägenheten påverkas negativt. Det är viktigt att kommitténs föreslagna lag inte medger en vidsträckt statlig näringsverksamhet som snedvrider konkurrensen och tränger ut andra aktörer och verksamheter på marknaden. Kriterier för undantag från förbudet måste vara strikta och utgå från krav på samhällsekonomisk effektivitet. Undantag bör överhuvudtaget inte medges i det fall myndigheten har en konkurrensutsatt producentroll på ett område där myndigheten även bedriver myndighetsutövning inkl. tillsyn. 11 Det bör framgå av myndighetens instruktion eller regleringsbrev om regeringen beslutat undanta myndighetens konkurrensutsatta verksamhet från det föreslagna förbudet. 10 I Konkurrensverkets rapport Avveckla apoteksmonopolet med konsumentnyttan i fokus! (2007:1) redogörs kort för statens insatser på nämnda områden. 11 Se även Konkurrensverkets rapport Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4), som gjorts på uppdrag av regeringen.

10 Dnr 124/ (16) Särkostnadsredovisning av konkurrensutsatt verksamhet Utredningen föreslår att myndighetens kostnader och intäkter för konkurrensutsatt verksamhet särredovisas för att undvika att allmänna medel som ska finansiera myndighetsuppgifterna får subventionera myndighetens konkurrensutsatta verksamhet, s.k. korssubventionering. Denna snedvrider konkurrensen och hindrar en effektiv resursanvändning. Konkurrensverket tillstyrker förslaget om särkostnadsredovisning och även förslaget om att kostnader och intäkter för konkurrensutsatt verksamhet ska redovisas särskilt i myndighetens årsredovisning. Dessa förslag bör dock enligt Konkurrensverkets uppfattning kompletteras i väsentliga delar. Förslag om särredovisning av offentliga aktörers konkurrensutsatta verksamhet har lämnats av flera statliga utredningar. Förslagen har dock som regel inte åtföljts av några precisa regler eller en ingående analys om vad som krävs för att berörda regler ska följas eller få ett effektivt genomslag. Dessa brister gäller även kommitténs förslag. Utredningen har t.ex. inte behandlat den viktiga frågan om vad som krävs för att kontrollera att berörda myndigheter följer kraven på särredovisning. Det finns, vid sidan av främst revisorsgranskning, ingen tillsynsmyndighet som aktivt eller löpande följer om offentliga aktörer korrekt särredovisar konkurrensutsatt verksamhet utifrån givna regler. 12 Konkurrensverket föreslår att statsmakterna satsar på en effektiv tillsyn och uppföljning av att myndigheterna följer föreslagna krav på särkostnadsredovisning. Detta får anses förutsätta att statsmakterna utser en tillsynsmyndighet på området, t.ex. Ekonomistyrningsverket (ESV), och att nödvändiga resurser avsätts för tillsynen. Vidare borde kommittén ha diskuterat, utöver föreslagen särkostnadsredovisning, behovet av andra medel för att visa resursåtgången för konkurrensutsatt verksamhet. Det kan vara en effektiv lösning, t.ex. när den konkurrensutsatta verksamheten har stor omfattning, att verksamheten bedrivs organisatoriskt åtskild från myndighetens övriga verksamhet och utgör en egen resultatenhet med separat redovisning. En sådan åtgärd ökar transparensen och underlättar kontrollen av myndighetens prissättning och om denna motsvarar kostnaderna eller ett effektivt resursutnyttjande. Konkurrensverket föreslår att det tas fram särskilda regler för hur myndigheter ska redovisa kostnaderna för konkurrensutsatt verksamhet och det ekonomiska 12 Det finns t.ex. särskilda lagregler om särredovisning av kommunal busslinjetrafik som konkurrerar med privata företag. Av Statskontorets rapport Bättre konkurrens med kommunala bussbolag? (2004:24) framgår att berörda redovisningsregler följdes dåligt.

11 Dnr 124/ (16) resultatet för denna. Sådana regler bör ange omfattning för den konkurrensutsatta verksamheten utifrån omsättning och hithörande krav på särkostnadsredovisning, organisatorisk åtskillnad av verksamheten m.m. Vidare föreslår Konkurrensverket att en myndighet, förslagsvis ESV, ges i uppdrag av regeringen att ta fram föreskrifter på området med koppling till berörd lagstiftning. Upphandling och köp av varor och tjänster mellan statliga myndigheter Kommittén föreslår att staten antar riktlinjer som bygger på upphandlingslagstiftningen för köp av varor och tjänster mellan statliga myndigheter. Konkurrensverket anser att det är positivt att Förvaltningskommittén uppmärksammat det redovisade konkurrensproblemet. Detta riskerar att medföra en ineffektiv resursanvändning och höga produktpriser vid köp mellan statliga myndigheter. Dessa köp uppgår till mångmiljardbelopp och här kan finnas goda förutsättningar att pressa kostnaderna genom en upphandling i konkurrens. 13 Dock ska sägas att om kommitténs föreslagna förbud för statliga myndigheter att bedriva konkurrensutsatt näringsverksamhet genomförs, tillsammans med restriktiva kriterier enligt ovan för att ge undantag från förbudet, bör det redovisade problemet minska betydligt i omfång. Kommittén motiverar bl.a. nämnda förslag med att en myndighet som bedriver konkurrensutsatt verksamhet har en fördel då man inte behöver, i motsats till privata konkurrenter, lämna anbud på eller konkurrera om beställningar från andra statliga myndigheter. De senare kan köpa varor och tjänster direkt från den berörda myndigheten utan att initiera ett upphandlingsförfarande. Konkurrensverket har här ingen annan uppfattning än kommittén. Enligt verkets erfarenheter kan nämnda förhållande i många fall avgöra varför en myndighet väljer en annan myndighet som leverantör i stället för en extern aktör. Det kräver särskilda kunskaper och resurser för att genomföra regelrätta upphandlingar i konkurrens. Incitamentet i offentlig sektor att genomföra sådana upphandlingar är inte alltid tillräckligt starkt. Rättsläget är för närvarande inte klart beträffande köp mellan statliga myndigheter och vad som gäller enligt upphandlingsreglerna. Här kan uppmärksammas två nyligen publicerade domar av Länsrätten i Stockholms län som rör samma ärende. Vidare är en äldre dom av Högsta domstolen (HD) av intresse. HD-domen gäller ett landsting (sjukhus) som inbjöd till en anbudstävling om vissa budbilstransporter inom vården. 14 Förutom externa leverantörer lämnade en enhet inom landstinget ett anbud. I korthet innebar landstingets/sjukhusets beslut att uppdraget tilldelades den egna enheten eller förvaltningen. En anbudsgivare, 13 Se Konkurrensverkets rapport Vårda och skapa konkurrens (2002:2; avsnitt 8.3). 14 NJA 2001 s. 3

12 Dnr 124/ (16) ett privat bolag, begärde skadestånd utifrån upphandlingsreglerna, bl.a. med hänvisning till att denne hade gett det förmånligaste anbudet. Ett uttalande i HD-domen som har intresse med hänsyn till frågan om köp mellan statliga myndigheter är när det gäller offentlig verksamhet kan stundom även avtal träffade inom samma juridiska person tänkas ha viss civilrättslig betydelse. Vidare framförs att det kan i andra fall tänkas att enheterna är så fristående i förhållande till varandra att ett köp eller någon liknande transaktion dem emellan inte rimligen kan karakteriseras som ett uttryck för egenregiverksamhet utan bör falla in under upphandlingsbegreppet. Besluten av Länsrätten i Stockholms län 15 gäller att Myndigheten för skolutveckling(msu), numera Skolverket, har genomfört en upphandling av utbildning. Såväl Linköpings universitet som Göteborgs universitet, som deltagit i upphandlingen med egna anbud, har överklagat MSU:s beslut som innebar att dessa universitet inte fick bli leverantörer på området. Universiteten, som i korthet hänvisade till att MSU gjort en rad fel enligt upphandlingsreglerna, yrkade att upphandlingen skulle göras om. MSU framförde att myndighetens köp av tjänster från andra universitet eller myndigheter inte omfattas av upphandlingsreglerna eftersom statsförvaltningen och dess myndigheter är samma rättssubjekt. Därmed skulle länsrätten inte kunna pröva överklagandet. Länsrätten, som framförde att det inte finns något undantag i upphandlingslagstiftningen för köp mellan två statliga myndigheter, beslutade att upphandlingen skulle göras om. MSU överklagade beslutet till Kammarrätten i Stockholm som nyligen har beviljat prövningstillstånd. Det kan ta lång tid innan det finns ett slutligt rättsligt avgörande vad som gäller i detta fall, bl.a. med hänsyn till om Regeringsrätten efter överklagan prövar framtida beslut av Kammarrätten i Stockholm. En konkurrensutsättning av inköpen mellan myndigheter ökar förutsättningarna att effektivisera myndigheters verksamhet och uppnå kostnadsbesparingar till nytta för det allmänna och medborgarna. Konkurrensverket föreslår att regeringen initierar en undersökning och analys som rör förutsättningarna för och konsekvenserna av att konkurrensutsätta berörda inköp. Analysen kan omfatta effekter med koppling till samverkan mellan myndigheter och mellan dessa och regeringskansliet. Vidare bör analysen gälla de små myndigheternas förutsättningar att genomföra effektiva eller regelrätta upphandlingar. Denna fråga har även koppling till Statskontorets pågående översyn av inköpssamordningen inom statsförvaltningen och som görs på uppdrag av 15 Mål nr och

13 Dnr 124/ (16) regeringen. Vidare har Konkurrensverket nyligen lämnat förslag i syfte att effektivisera den offentliga upphandlingen inkl. nämnda inköpssamordning. 16 Sammanfattningsvis är Konkurrensverket positivt till tydligare konkurrensutsättning av inköpen mellan myndigheterna, men anser att genomförandet av detta förtjänar att belysas ytterligare, bl.a. mot bakgrund av vad som nämnts ovan. Ny uppgift för Konkurrensverket Förvaltningskommittén föreslår att Konkurrensverket ska en gång per år till regeringen redovisa de klagomål och ärenden som inkommit till verket och som riktas mot statliga myndigheters försäljning på konkurrensmarknader. Det redovisas inte något direkt syfte med en sådan rapporteringsskyldighet. Antalet klagomål säger inte nödvändigtvis så mycket om omfattning av berörda problem. Företag anmäler inte gärna en offentlig aktör där man i andra sammanhang kan vara beroende av dennes tillsynsroll eller som beställare av varor och tjänster. Vidare är många företag medvetna om att möjligheter är små att med stöd av konkurrenslagstiftningen åtgärda aktualiserade problem, vilket medför att företag avstår från att anmäla ett ifrågasatt agerande av myndigheten (se nedan). De uppgifter Konkurrensverket kan sammanställa med utgångspunkt i inkomna klagomål utgör därför inte tillräckligt underlag för att kvantifiera omfattningen av problem med koppling till konkurrens mellan myndigheter och privata företag. För detta fordras i stället att särskilda resurser avsätts och att fördjupade undersökningar genomförs. Behovet av sådana undersökningar minskar dessutom om det föreslagna förbudet för statliga myndigheter att bedriva konkurrensutsatt verksamhet genomförs. Regler för att lösa konkurrensproblem som rör offentliga och privata aktörer I betänkandet nämns en departementspromemoria där det föreslås att det införs en s.k. konfliktlösningsregel i konkurrenslagen (1993:20) för att komma till rätta med konkurrensproblem vid möten mellan offentliga och privata aktörer. 17 Förslaget ska ses i ljuset av att konkurrenslagstiftningen och frivilliga lösningar inte har varit tillräckliga eller ändamålsenliga för att lösa dessa problem. Detta framgår delvis av Förvaltningskommitténs betänkande. Näringsdepartementet bereder för närvarande det nämnda förslaget. Föreslagna regler ska inte kunna användas för att pröva offentliga aktörers konkurrenshämmande förfaranden som är en direkt följd av lagstiftning, särskilt regerings- 16 Se Konkurrensverkets rapport Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4). 17 Näringsdepartementets promemoria Konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet på marknaden, dnr N2008/4625/MK; Se Konkurrensverkets yttrande, dnr 379/2008, till Näringsdepartementet över nämnda förslag i promemorian.

14 Dnr 124/ (16) beslut etc. Det är angeläget att föreslagen konfliktlösningsregel införs för att komma till rätta med berörda problem i såväl statsförvaltningen som den kommunala sektorn Möjligheter till fortsatta förändringar I detta avsnitt föreslås bl.a. att statens tillsynsverksamhet bör koncentreras till länsstyrelserna. Vidare framförs att bara sådan tillsyn som kräver högt specialiserad kompetens bör utföras av separata tillsynsmyndigheter. Här föreslås även att länsstyrelserna ska utöva tillsyn över hur kommunerna följer EU:s statsstödsregler om offentligt stöd till företag inom ramen för ett samlat uppdrag att utöva tillsyn över hur kommunerna följer konkurrenslagstiftningen. Här liknas länsstyrelserna vid en regional tillsynsarm för Konkurrensverket. Konkurrensverket anser att det är positivt att kommittén uppmärksammat behovet av en effektiv regional tillsyn på konkurrensområdet. Men vad avser den del av förslaget som innebär att länsstyrelserna skulle utöva tillsyn över hur kommunerna följer konkurrenslagstiftningen kan konstateras att länsstyrelserna redan har detta uppdrag enligt konkurrensförordningen (2008:604). Enligt denna, som inte nämns i aktuellt avsnitt i betänkandet, gäller att länsstyrelserna ska bl.a. uppmärksamma Konkurrensverket på förhållanden som tyder på överträdelser av konkurrensbestämmelserna (7 ). Formuleringen bör ses i ljuset av att en ifrågasatt överträdelse av dessa bestämmelser förutsätter normalt en undersökning och analys av sakförhållandena. Länsstyrelsernas roll på konkurrensområdet har generellt sett inte varit framträdande. Till detta får anses bidra att länsstyrelserna allmänt sett inte gett berörda uppgifter hög prioritet. Vidare är Konkurrensverkets erfarenheter att flertalet länsstyrelser inte nämnvärt har satsat på att bygga upp nödvändig kompetens som rör konkurrensfrågor. Det är tveksamt om sådan kompetensuppbyggnad skulle vara effektiv och ekonomiskt försvarbar med tanke på det omfång denna verksamhet kan förutses få hos varje länsstyrelse. Förvaltningskommittén har inte närmare klarlagt eller analyserat vad länsstyrelsernas tillsyn skulle omfatta eller vad som krävs för att få en effektiv tillsyn av statsstödsreglerna. Regelverken som rör dessa regler och offentlig stödgivning får anses vara komplexa. En bedömning av t.ex. vilka stöd som omfattas av berörda regler får anses förutsätta särskild kompetens. Konkurrensverket, som anser att det finns klara brister i tillämpningen av statsstödsreglerna, har i den nämnda rapporten Åtgärder för bättre konkurrens (2009:4) behandlat frågan om en effektivare tillsyn av dessa regler och lämnat förslag med detta syfte. I rapporten föreslås bl.a. att en myndighet ges ansvaret för information och övervakning över den nationella tillämpningen av statsstödsreglerna, vilket bör medföra att dessa får bättre genomslag. Vidare föreslår

15 Dnr 124/ (16) Konkurrensverket att frågan om nationell tillämpning och tillsyn av berörda regler bör ingå i den utredning om konkurrensfrågor som aviserats i budgetpropositionen 2008/09:1 för år Konkurrensverket avstyrker dock förslaget om att ge en sådan tillsynsroll till länsstyrelserna Åtgärder för att effektivisera och spara Konkurrensverket bedömer, i likhet med kommittén, att det sannolikt finns en betydande potential att effektivisera statliga myndigheters stödfunktioner såsom IT-verksamhet, reception/växel, tryckeritjänster, personaladministration m.m. Det bör dock sägas att många myndigheter har konkurrensutsatt dessa funktioner, som omsätter betydande belopp, via en upphandling i konkurrens enligt upphandlingsreglerna. Men det finns troligen stora möjligheter att ytterligare effektivisera eller minska kostnaderna i statsförvaltningen för berörd verksamhet. Kommittén föreslår att privata företag ska under vissa förutsättningar kunna begära hos regeringen att verksamheten upphandlas på marknaden. Förslaget, som avstyrks av Konkurrensverket, har inspirerats av att vissa kommuner har infört sådan s.k. utmaningsrätt för privata företag. Kommitténs förslag i denna del måste dock anses innebära små möjligheter att nå önskat resultat. Denna slutsats bör ses i ljuset av att de statliga myndigheternas redovisningssystem inte direkt visar kostnaderna för olika verksamheter eller stödfunktioner. Risken är påtaglig att privata företag inte har ett adekvat underlag för att kunna upptäcka om den statliga verksamheten inte bedrivs effektivt. Här finns enligt Konkurrensverkets uppfattning mer effektiva eller ändamålsenliga metoder för att konkurrensutsätta berörd verksamhet. ESV och Konkurrensverket har tidigare lämnat förslag på åtgärder för att konkurrensutsätta berörda tjänster genom ett upphandlingsförfarande och outsourcing. 18 De båda myndigheternas syn på vad som kan krävas för att nå önskat resultat på området överensstämmer i väsentliga delar. Konkurrensverket föreslår att regeringen tar fram en handlingsplan i syfte att minska kostnaderna för berörd verksamhet. En utgångspunkt för en sådan plan bör vara nämnda rapporter från ESV och Konkurrensverket och där lämnade förslag. I planen bör t.ex. ingå under vilka förutsättningar en statlig myndighet ska genomföra en upphandling av berörda stödfunktioner och vad som krävs (beställarkompetens m.m.) för att genomföra detta. I detta fall finns, i likhet med frågan om inköp mellan statliga myndigheter, koppling till Konkurrensverkets 18 ESV:s och Konkurrensverkets rapporter Effektivare statlig verksamhet med privat medverkan? (2006:15) resp. Vårda och skapa konkurrens (2002:2)

16 Dnr 124/ (16) förslag i syfte att effektivisera den offentliga upphandlingen inkl. den statliga inköpssamordningen. Detta yttrande har beslutats av generaldirektören. Föredragande har varit konkurrensrådet Per-Arne Sundbom. Dan Sjöblom Per-Arne Sundbom Kopia till Finansdepartementet (Enheten för upphandlingsrätt) Näringsdepartementet (Marknad och konkurrens) Ekonomistyrningsverket Statskontoret Företagarna Svenskt Näringsliv

Metria förutsättningar för att ombilda Division Metria vid Lantmäteriet till ett statligt ägt aktiebolag (SOU 2010:3) Sammanfattning M2010/316/H

Metria förutsättningar för att ombilda Division Metria vid Lantmäteriet till ett statligt ägt aktiebolag (SOU 2010:3) Sammanfattning M2010/316/H KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2010-03-18 Dnr 129/2010 1 (6) Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Metria förutsättningar för att ombilda Division Metria vid Lantmäteriet till ett statligt ägt aktiebolag

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE

Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag. Sammanfattning N2010/1026/TE KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-02-18 Dnr 137/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utkast av lagrådsremissen Ny kollektivtrafiklag N2010/1026/TE Sammanfattning Konkurrensverket har allmänt sett

Läs mer

Förslag till verksamhetsmodell för geodatasamverkan inkl. remisskomplettering

Förslag till verksamhetsmodell för geodatasamverkan inkl. remisskomplettering KKV1001, v1.1, 2009-04-24 2010-01-20 Dnr 645/2009 1 (10) Lantmäteriet Geodataprojektet 801 82 GÄVLE Förslag till verksamhetsmodell för geodatasamverkan inkl. remisskomplettering den 15 januari 2010 Ert

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56

Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2010-12-06 Dnr 516/2010 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Innovationsupphandling, SOU 2010:56 Sammanfattning

Läs mer

Departementspromemorian Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag överväganden och förslag (Ds 2009:60)

Departementspromemorian Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag överväganden och förslag (Ds 2009:60) KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2009-12-10 Dnr 629/2009 1 (10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Departementspromemorian Allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag överväganden och förslag (Ds 2009:60)

Läs mer

Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten

Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2013-02-20 Dnr 63/2013 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Nytt hemvist för den statliga arkeologiska uppdragsverksamheten (Ku2013/106/KA) Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Betänkandet Ekonomiskt värde och samhällsnytta förslag till en ny statlig ägarförvaltning (SOU 2012:14)

Betänkandet Ekonomiskt värde och samhällsnytta förslag till en ny statlig ägarförvaltning (SOU 2012:14) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-06-29 Dnr 241/2012 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Ekonomiskt värde och samhällsnytta förslag till en ny statlig ägarförvaltning (SOU 2012:14)

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24)

En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2016-06-23 Dnr 304/2016 1 (6) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En ändamålsenlig kommunal redovisning (SOU 2016:24) Fi2016/01153/K Konkurrensverket begränsar

Läs mer

Vidareutnyttjande av handlingar genomförande av PSI-direktivet

Vidareutnyttjande av handlingar genomförande av PSI-direktivet KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2009-11-25 Dnr 520/2009 1 (8) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Vidareutnyttjande av handlingar genomförande av PSI-direktivet Fi2009/6260 Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten

Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten 2018-05-21 Dnr 177/2018 1 (6) Konkurrensverkets prioriteringspolicy för tillsynsverksamheten Urvalet av vilka frågor som ska utredas närmare görs utifrån denna prioriteringspolicy där olika omständigheter

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor

STATEN konkurrerar på ojämlika villkor STATEN konkurrerar på ojämlika villkor Av Fredrik Olsson 1 Den 1 november förra året trädde den nya konkurrenslagen (2008:579) i kraft. Bland annat fick Konkurrensverket då ökade befogenheter genom möjlighet

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling

Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell upphandling KKV1007, v1.2, 2011-02-06 2012-06-15 Dnr 260/2012 1 (5) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om instrument för internationell

Läs mer

EU, allmännyttan och hyrorna (SOU 2008:38)

EU, allmännyttan och hyrorna (SOU 2008:38) KKV1001, v1.0, 2007-11-19 YTTRANDE 2008-08-25 Dnr 295/2008 1 (11) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM EU, allmännyttan och hyrorna (SOU 2008:38) Fi2008/2861/OFA/BO Sammanfattning En väl fungerande konkurrens

Läs mer

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-05-28 Dnr 165/2015 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Fi2015/781 Sammanfattning

Läs mer

Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid konferens i Växjö den 16 april 2009

Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid konferens i Växjö den 16 april 2009 KKV1000, v1.0, 2009-01-16 2009-04-16 1 (5) Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid konferens i Växjö den 16 april 2009 Det talade ordet gäller! Välkomna! Det här är mitt första rundabordsmöte,

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-09-05 Dnr 377/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag

Läs mer

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut

Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård. Konkurrensverkets beslut KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-24 Dnr 27/2010 1 (6) Räddningshälsan i Stockholm AB Idrottsvägen 4 134 40 Gustavsberg Påstått konkurrensproblem offentlig försäljning av företagshälsovård Konkurrensverkets

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) 2017-08-31 Dnr 299/2017 1 (6) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Fi2017/02150/K Sammanfattning Konkurrensverket vidhåller sin tidigare

Läs mer

Alvesta kommun köp från eget bolag

Alvesta kommun köp från eget bolag KKV1046, v1.1, 2016-04-04 2016-12-07 Dnr 322/2015 1 (5) Alvesta kommun 342 80 Alvesta Alvesta kommun köp från eget bolag Konkurrensverkets beslut Alvesta kommun har inte rätt att direkttilldela avtal till

Läs mer

En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39)

En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) KKV1001, v1.1, 2009-04-24 YTTRANDE 2009-09-07 Dnr 320/2009 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) N2009/4523/TR Sammanfattning Konkurrensverket är positivt till

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118)

Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU 2008:118) TSG 2009-196 Fi2008/7973 REMISSVAR 1(7) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förvaltningskommitténs slutbetänkande: Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning (SOU

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-03 Dnr 142/2012 1 (5) Post- och Telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Er referens 11-9384

Läs mer

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare.

Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer inte att utreda saken ytterligare. KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-11-19 Dnr 590/2009 1 (6) NAI Svefa AB Box 3316 103 66 Stockholm Anmälan om konkurrensbegränsande säljverksamhet Skogsstyrelsens och Lantmäteriets konsultverksamhet

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla

Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2014-03-06 Dnr 509/2013 1 (5) Uddevalla Omnibus AB S Järnvägsgatan 2 451 50 Uddevalla Påstått konkurrensproblem Beställningstrafik i Uddevalla Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet. så fungerar reglerna i konkurrenslagen Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet så fungerar reglerna i konkurrenslagen Utdrag ur konkurrenslagen (SFS 2008:579) 3 kap. konkurrenslagen (SFS 2008:579) 27 Staten, en kommun eller ett landsting

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-01-22 Dnr 776/2013 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling S2013/9124/RU Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051)

Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens (TSTRYT 2010/14051) KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-05 Dnr 240/2010 1 (5) Transportstyrelsen 701 98 Örebro Transportstyrelsens begäran om yttrande över ansökan om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 TRAFIKVERKET 781 89 BORLÄNGE Trafikverket Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Trafikverket (TRV) granskat myndighetens

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet

Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 354/2010 1 (5) Håkan Stockman Hammarbacken 5 182 35 Danderyd Påstått konkurrensproblem uppdragsverksamhet Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Dir. 2013:2

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Dir. 2013:2 Kommittédirektiv Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen Dir. 2013:2 Beslut vid regeringssammanträde den 17 januari 2013 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6)

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6) Yttrande Ärendenummer AD 364/2010 851 81 Sundsvall 2010-06-10 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ulrika.nydevik@justice.ministry.se

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Kommittédirektiv Kommunala företag Dir. 2009:81 Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska analysera om det finns ett behov av ett generellt

Läs mer

Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27)

Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-06-05 Dnr 296/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Färdplan för framtiden en utvecklad flygtrafiktjänst (SOU 2012:27) N2012/2150/TE Sammanfattning

Läs mer

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering 2018-07-06 R E M I S S V A R Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Att: Rebecca Appelgren 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2010-12-17 Dnr 434/2010 1 (5) Gävle Hamn AB Fredriksskans 805 95 GÄVLE Ifrågasatt konkurrensbegränsning Gävle Hamn Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter

Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter KKV1000, v1.1, 2009-06-18 BESLUT 2009-12-02 Dnr 446/2009 1 (7) Hälsans Hus Landvetter AB Milstensvägen 2 438 35 Landvetter Konkurrensneutralitet m.m. i VG Primärvård - Landvetter Beslut Konkurrensverket

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Myndigheter och marknader

Myndigheter och marknader Myndigheter och marknader - tydligare gräns mellan offentligt och privat Konkurrensverkets rapportserie: 2004:4 Konkurrensverket oktober 2004 Utredare: Christian Berger ISSN-nr 1401-8438 Ekonomi-Print,

Läs mer

Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken

Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken Konstitutionsutskottets betänkande Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2004/05:159 Kommunal uppdragsverksamhet inom kollektivtrafiken

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Indelningskommittén (Fi 2015:09) Dir. 2017:72 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning Regeringen beslutade den 2 juli 2015 att ge en kommitté

Läs mer

Regler för etablering av vårdgivare, förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad öppenvård

Regler för etablering av vårdgivare, förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad öppenvård KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-06 Dnr 127/2010 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regler för etablering av vårdgivare, förslag för att öka mångfald och integration i specialiserad öppenvård

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161) ska förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas.

Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161) ska förslag till nödvändiga författningsändringar lämnas. Dnr: Fi S 2014:19/2015/23 2015-05-18 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten Fi S 2014:19 Förslag till ändringar i instruktion för Konkurrensverket Enligt utredningens direktiv (Dir: 2014:161)

Läs mer

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58)

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) KKV1007, v1.1, 2010-03-04 YTTRANDE 2010-03-25 Dnr 729/2009 1 (5) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Mervärdesskatt för den ideella sektorn, m.m. (Ds 2009:58) Fi2009/1548 Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag: Analys av det s.k. Gotlandstillägget; Tillväxtanalys rapport 2009:03 Gotlandstillägget en otidsenlig reglering?

Redovisning av regeringsuppdrag: Analys av det s.k. Gotlandstillägget; Tillväxtanalys rapport 2009:03 Gotlandstillägget en otidsenlig reglering? KKV1007, v1.1, 2010-03-23 YTTRANDE 2010-05-27 Dnr 252/2010 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Redovisning av regeringsuppdrag: Analys av det s.k. Gotlandstillägget; Tillväxtanalys rapport 2009:03

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Vad är officiell statistik? En översyn av statistiksystemet och SCB slutbetänkande av Statistikutredningen

Vad är officiell statistik? En översyn av statistiksystemet och SCB slutbetänkande av Statistikutredningen REMISSVAR 1 (10) 2013-02-12 2012/281-4 ERT ER BETECKNING 2012-12-17 Fi2012/4635 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Vad är officiell statistik? En översyn av statistiksystemet och SCB

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning/ou 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2017-11-29 Ulrica Dyrke Fi 2017/03767/OU Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om

Läs mer

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2013-06-11 AdmD-268-2013 Ert datum Ert diarienr 2013-03-13 S2013/1826/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Upphandlingsutredningens slutbetänkande Goda affärer en

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg

MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2014-12-19 Dnr 446/2014 1 (6) MKB Fastighets AB Box 50405 202 14 Malmö MKB Fastighets AB- direktupphandling av systemverktyg Utkast till beslut MKB Fastighets AB har brutit

Läs mer

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning

Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning Promemoria 2018-12-06 N2018/05533/SUBT Näringsdepartementet Enheten för styrning och uppföljning för bostäder och transporter Rättssekretariatet Prövningsmyndighet enligt EU:s hamntjänstförordning I denna

Läs mer

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69

Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter befogenheter och sanktionsmöjligheter SOU 2017:69 REMISSVAR 1 (8) Karin Sjöberg Verksjurist Avdelningen för analys 010-168 05 92 2018-01-22 Dnr 17EV15021 Er ref/dnr UD2017/14817/HI Utrikesdepartementet 10339 Stockholm Remiss av betänkandet Marknadskontrollmyndigheter

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

Betänkandet Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Betänkandet Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) KKV1007, v1.1, 2010-05-05 2011-01-21 Dnr 505/2010 1 (6) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Betänkandet Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Februari 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till förordning om statliga myndigheters

Läs mer

Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Överlämnande av vissa förvaltningsuppgifter till nationellt utvecklingsbolag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 januari 2016 Anna Johansson Magnus Corell (Näringsdepartementet)

Läs mer

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10)

Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-06-11 LS 1403-0354 Landstingsstyrelsen Yttrande över PSI-utredningens betänkande Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att

Läs mer

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare KKV1000, v1.1, 2010-05-05 SKRIVELSE 2011-10-05 Dnr 546/2011 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna

Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna 2009-10-28 1 (5) Risk för påföljd får fler att följa upphandlingsreglerna Anförande av generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Runda bords-möte i Sundsvall den 28 oktober 2009. Arrangör: Konkurrensverket

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Datum Ert datum

REMISSYTTRANDE. Datum Ert datum REMISSYTTRANDE Datum 2018-03-12 Ert datum 2018-01-24 Dnr FST 2018/4-4 och FST 2018/4-5 Ert diarienr UD2018/00831/HI Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad

Läs mer

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24).

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24). PM 2011:149 RI (Dnr 001-1543/2011) Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 11 november 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn

Ifrågasatt konkurrensbegränsning Norrköpings hamn KKV1024, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-06-22 Dnr 435/2010 1 (5) Norrköpings Hamn och Stuveri Aktiebolag Europa Transport i Norrköping AB c/o Dhunér Järvengren Advokatbyrå Att: Advokat Karl Johan Dhunér

Läs mer

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom ett kommunalt bolags verksamhet på den allmänna marknaden utanför den kommunala kompetensen.

Fråga om snedvridning av konkurrensen genom ett kommunalt bolags verksamhet på den allmänna marknaden utanför den kommunala kompetensen. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 99-072 PM 2 1999-10-28 Fråga om snedvridning av konkurrensen genom ett kommunalt bolags verksamhet på den allmänna marknaden utanför den kommunala kompetensen. Malmö stad har

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57)

Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-11-20 Fö2013/1949/ESL Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Finansiell styrning av försvaret (ESV 2013:57) Statskontoret lämnar i det följande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 december 2018 KLAGANDE 1. Burlövs kommun 2. Kävlinge kommun 3. Lomma kommun 4. Malmö kommun 5. Simrishamns kommun 6. Sjöbo kommun 7.

Läs mer

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar

Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverkets hantering av tips och förfrågningar Konkurrensverket tar gärna emot tips och förfrågningar Det är värdefullt för Konkurrensverket att få information om problem inom både konkurrens-

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-07 Dnr 470/2011 1 (5) Patent- och Registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket

Läs mer

Policy för kommunal säljverksamhet

Policy för kommunal säljverksamhet Policy för kommunal säljverksamhet Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-18, 125 Bakgrund och regelverk En kommun och dess bolag får bedriva säljverksamhet. Viss verksamhet är reglerad genom speciallagstiftning,

Läs mer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer

Fakultetsnämnden tillstyrker utredningens övriga förslag. Stoppa klockan vid utredningar av företagskoncentrationer 1 (5) 2013-06-12 Dnr SU FV-1.1.3-1062-13 Regeringskansliet (Näringsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Effektivare konkurrenstillsyn (SOU 2013:16) Sammanfattning Juridiska fakultetsnämnden avstyrker

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter att motverka diskriminering. Dir. 2014:10. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter att motverka diskriminering. Dir. 2014:10. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Kommittédirektiv Bättre möjligheter att motverka diskriminering Dir. 2014:10 Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur arbetet mot diskriminering

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer