Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan i lokal Barken, Lillhagsparken 5.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan 13.00 i lokal Barken, Lillhagsparken 5."

Transkript

1 ANTECKNINGAR 1 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 31 mars 2010, klockan i lokal Barken, Lillhagsparken 5. NÄRVARANDE Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, Hisingen, Göteborg (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M) Andre vice ordförande Vivi-Ann Nilsson (S) Från handikapp- och patientföreningarna Karl-Gustav Rosborg Handikapprådet Tuve-Säve Krister Genelid Lundby LHR och SRF Göteborg Margaretha Andersson Backa NHR, HSO Ulla Adolfsson Föreningen Autism distrikt Göteborg, HSO Sol-Britt Kihlström Reumatikerdistriktet i Göteborg Liljana Trifuovska Handikapprådet Backa Barbro Wernström NHR Övriga närvarande Mona Fritzson Ingrid Bolin Ingegerd Svensson Anna Lagerquist Sophie Nygren Mobiltietscenter Mobiltietscenter Nämndsamordnare Planeringsledare Nämndsekreterare 1. Mötet inleds Ordförande Mariella Olsson (FP) hälsar alla välkomna till dagens möte. 2. Anmälan om övriga frågor Astma/kol vården inom primärvården Hälsodisken Autism inom primärvården Vuxenpsykiatrin 3. Information från Mobilitetscentrum Mona Fritzson och Ingrid Bolin från Mobilitetscenter informerar om verksamheten. Mobilitetscenter i Göteborg är en verksamhet med kompetens i frågor som rör bilkörning och funktionshinder, bilanpassning, körkortsmedicinska utredningar, trafiksäkerhet och mobilitet.

2 ANTECKNINGAR 2 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Verksamheten startades 2002 på initiativ av rörelsehinderförbunden och drevs de första åren som ett projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden. Idag drivs Mobilitetscenter av en ekonomisk förening och är en fristående verksamhet som får uppdrag av sjukvård, habilitering och Försäkringskassan. Utredningarna utförs av legitimerade arbetsterapeuter med specialkompetens inom området. De bedömningsinstrument och metoder som används är vetenskapligt prövade. Se bilaga 1. Hjälper ni till med bilutformning även för passagerare? För de som inte omfattas av det statliga bilstödet hjälper Mobilitetscenter till med utformning för passagerare. Finns det mobiletscentrum i övriga län? Mobilitetscenter finns bara i Västra Götaland, men det kommer personer från hela landet för att få hjälp med utformning av bilar. Vad blir konsekvensen av att det inte finns mobilitetscentrum i övriga Sverige? Konsekvenserna kan bli både att ungdomar inte får lämplighetsintyg men också att ungdomar som aldrig kommer att kunna köra bil får ett lämplighetsintyg. Hur många av alla som kommer till er blir underkända? 40 procent av alla som genomgår testerna blir underkända. 4. Uppdrag Hälso- och sjukvård för barn och ungdomar i Göteborg 2010 Planeringsledare Anna Lagerquist informerar om rapporten Uppdrag Hälso- och sjukvård för barn och ungdomar i Göteborg Det övergripande syftet med rapporten var att trygga vårdkedjorna så att insatser för barn och ungdomar sker på rätt vårdnivå och att flödena mellan vårdnivåerna fungerar friktionsfritt. 11 stycken förbättringsområden har identifierats och dessa ska utmynna i ett förslag till handlings- och uppföljningsplan under våren Mariella: Alla vårdcentraler inom VG Primärvård har som uppdrag att ta hand om alla barn oavsett ålder. Den offentliga Primärvården har utsett 2010 till barnens år och har påbörjat ett arbete med att utbilda personalen. Barnperspektivet glömt ofta, finns rapporten tillgänglig? Den skickas med i utskicket av protokollet.

3 ANTECKNINGAR 3 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Hur arbetar vårdcentralerna med barn med funktionsnedsättningar, personalen vet inte alltid hur de ska ta hand om dessa barnen? Mariella: Intresset för att ta hand om barnen är stort, och personalen vidareutbildas för att klara av att ta hand om alla barn. 5. VG Primärvård Nämndsamordnare Ingegerd Svensson informerar om att det öppnar en ny vårdcentral på Eriksberg den 1 september. Allemanshälsans VC på Kyrkbytorget upphör 1 april, de patienter som är listade där kommer att bli omlistade enligt närhetsprincipen. Se bilaga 2. Mariella: De stora vinnarna i vårdvalet på Hisingen är Torslanda. Erland: Innan så tog Backa Läkarhus emot många akutpatienter som inte fick komma in på sin vårdcentral, nu är tillgängligheten god. Hur tänker den nya vårdcentralen få patienter? Mariella: Det är lättare när det finns en stor koncern som står bakom, i detta fall Primärvården Göteborg. Det är många nyfödda samtidigt som det är många som flyttar till det området som den nya vårdcentralen kommer att ligga i. Är det färre beteendevetare på vårdcentralerna nu? Ingegerd: Det står i Krav- och kvalitetsboken att det ska finnas tillgång till beteendevetare på varje enhet. Förut fanns det specialister som tillhörde SU på vårdcentralerna, har dessa tagits bort? Ingegerd: Läkarna kan få stöd via specialisterna på SU, men dessa finns inte fysiskt på vårdcentralerna längre. Erland: Inga vårdvolymer är borttagna. Mariella: SU har fortfarande lika mycket medel för dessa verksamheter. Finns det någon förteckning över vilka specialister som finns på vårdcentralerna? Ingegerd: De som jobbar på vårdcentralerna är specialister i allmänmedicin. I dagsläget finns ingen lista över övriga specialister, men det pratas om att det ska sammanställas en sådan. Dock måste modellen landa innan det görs. Erland: Det finns möjlighet för alla vårdcentraler att knyta specialister till sig. Hur går det med tillgänglighetsanpassningarna på vårdcentralerna? Mariella: Den vårdcentral med flest anmärkningar på Hisingen har stängt ner. Det har gjorts en verifiering och för dem som inte lever upp till kraven kommer en summa att dras av på ersättningen.

4 ANTECKNINGAR 4 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Aktuella handikappfrågor Nämndsamordnare Ingegerd Svensson informerar: Ett treårigt avtal har skrivits med Move & Walk och Bräcke Diakoni om konduktiv pedagogik, vilket är intensivträning för barn med cp diagnos. Ett nytt treårigt avtal är tecknat med Bräcke Diakoni för ungdomar med funktionshinder som bor på Bräcke. 7. Övriga frågor Astma/kol vården inom primärvården Mariella: Det pågår en ständig kompetensutveckling på alla vårdcentraler. Tandvård hur ser det ut med tillgängligheten till odontologen på SU? Hur fungerar ersättningssystemet. Mariella: Kansliet tar med frågan. Vad gör politikerna åt att vårdgarantin inte hålls på ortopedin på SU? Mariella: Nämnden går miste om statliga medel om vårdgarantin inte hålls. På SU säger man att det inte finns tillräckligt många ortopeder. Vivi-Ann: SU måste köpa vård utifrån om de inte klarar av att hålla vårdgarantin, men det är inte alltid det finns tillräckligt många läkare. De får inte full ersättning om de inte når upp till vårdgarantin. Hälsodisken på Hisingen På Hisingen tas ligger Hälsodisken på Herkulesgatan. Genom Hälsodisken finns möjlighet att delta i olika grupper såsom Värkstaden, stresskola, sömnskola, skola för livströtta, änkegrupper, kurser i Qigong och mindfulness. Dessutom bistår de med enskilda vägledningssamtal rörande hälsa. Borde inte Hälsodiskens utbud vidgas? Stadsdelarna borde vara delaktiga i arbetet med Hälsodisken. Mariella: Kommunerna har egna aktiviteter. Kommunerna har också handikappråd, där kan denna fråga kan drivas. Anna: I HSN5 finns ett samverkansavtal med kommunen, men i HSN 11 drivs Hälsodisken genom den offentliga primärvården. För mer info se: Hur ser fördelningen ut för tiderna till bassängträning på Lundbybadet? Ingegerd: Kansliet tar med frågan.

5 ANTECKNINGAR 5 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, Mötet avslutas Mariella tackar deltagarna för en givande dialog. De frågor som tagits upp tar politiken med sig i sitt framtida arbete. Mötestider oktober 13:00, Lillhagsparken 5, lokal Fullriggaren Frågor inför kommande möten skickas i god tid till: Sophie Nygren Telefon; Hälso- och sjukvårdskansliet sophie.nygren@vgregion.se Regionens Hus Göteborg Vid anteckningarna: Sophie Nygren

6 MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN VERKSAMHETSCHEF ARBETSTERAPEUT BILKÖRNING VANLIG FRÅGA INOM RÖRELSEHINDERFÖRBUNDEN Medlemmar uttryckte behov av möjlighet till opartisk utredning, rådgivning och utprovning både vid körkortsfrågor och vid behov av anpassning i bil. DHR De Handikappades Riksförbund NHR Neurologiskt Handikappades Riksförbund RTP Riksförbundet trafik- och polioskadade RBU Rörelsehindrade Barn och Ungdomar Reumatikerförbundet

7 BAKGRUND Kartläggning av verksamhet och rutiner i andra länder. Mobilitetscenter fanns i andra länder - men inte i Sverige Förstudie med stöd av Vägverkets skyltfond Ansökan från rörelsehinderförbunden till allmänna arvsfonden om projektverksamhet Projekt MOBILITETSCENTER I GÖTEBORG, EKONOMISK FÖRENING Bildad av NHR, RTP, RBU och DHR Ny verksamhetsform from 2006 Avtal med Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan och Färdtjänsten i Göteborgs kommun. Utför tjänster enligt avtal, fakturerar efter utförd tjänst.

8 VERKSAMHET Körlämplighet när körkortsinnehavet ifrågasätts efter skada/sjukdom Inför läkarintyg för körkortstillstånd vid funktionshinder Behov av bilanpassning och rådgivning vad gäller lämpligt bilval Projektverksamhet med extern finansiering KÖRLÄMPLIGHET - NÄR KÖRKORTSINNEHAVET IFRÅGASÄTTS EFTER SKADA/SJUKDOM Lämplighet Kognitiv screening Statisk rigg uppmärksamhet, reaktionsförmåga Syn synskärpa, användbart synfält Medicinsk körbedömning i trafik

9 METODIK PEDAGOGIK Testmetoder prövade i forskningsstudier giltighet för bilkörning Medicinsk körbedömning utvecklad observationsmetod Pedagogik förklaring och information UNDERLAG FÖR LÄKARINTYG OM KÖRKORTSTILLSTÅND Grundläggande förutsättningar kognition och perception Uppmärksamhet Reaktionsförmåga Hinna med att se Ta in och bearbeta information agera snabbt Riskmedvetenhet Behov av anpassning Kompensera rörelsehinder

10 SJUKVÅRD? KKL 10 kap. 2 (SFS 1998:488) Om en läkare vid undersökning av en körkortsinnehavare finner att körkortsinnehavaren av medicinska skäl är olämplig att inneha körkort, skall läkaren anmäla det till länsstyrelsen. VÄGVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING. MEDICINSKA KRAV FÖR: Syn Hörsel Rörelseförmåga Epilepsi Alkohol/droger Psykiska sjukdomar Kognition ADHD, autismspektrumtillstånd Psykisk utvecklingstörning mm

11 VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED KÖRKORTSBEDÖMNINGAR? Läkares ansvar Mobilitetscenter ett redskap Undvika olyckor Undvika onödig begränsning av människors mobilitet Samhällsekonomi: 1995 faktiska kostnader för vägtrafikolyckor 14,8 miljarder kronor vårddagar på sjukhus Åldersgrupp 65+ genomsnitt 14 dagar på sjukhus = 1,9 Mkr/olycka STATISTIK REMISSER FRÅN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

12 ANPASSNINGSBEDÖMNING BILSTÖD FÄRDTJÄNST HJÄLPMEDEL Förflytta sig till bil Transportera hjälpmedel i bil Köra bil Sittande i bil Lämpligt bilval? STATLIGT BILSTÖD Handläggs av Försäkringskassans Bilstödsenhet i Västervik Kan beviljas personer som uppfyller kriterierna: Varaktigt förflyttningshinder Ålder Körkortsinnehav Försörjning Grundbidrag för inköp av bil Anpassning av bil Reparation av anpassning (Körkortsutbildning)

13 UTVECKLINGSPROJEKT EXTERN FINANSIERING Automatprojektet trafiksäkerhet och mobilitet för äldre Simulatorprojektet träning i simulator för att underlätta och förbereda körkortutbildning på väg för ungdomar med funktionshinder AUTOMATPROJEKTET BILKÖRNING MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA GER: Bättre reglering av hastighet i stadsmiljö Bättre uppmärksamhet på trafikmiljön Större tolerans för distraktion vid bilkörning Säkrare passage i korsningar Fler äldre kvinnor som aktiva, säkra bilförare?

14 RESURSER 5 personer anställda, 4 arbetsterapeuter, 1 koordinator Konsulter trafiklärare, trafikinspektör Mona Fritzson Ekonomi Administration Studiebesök Information - marknadsföring

15 VAD HAR HÄNT? Trafikolycka frontalkrock 100 mot 100 km/h Ryggmärgsskada i nacken REHABILITERING Operation i Tyskland 7 månader på ryggmärgsskadeenheten SU/S Rekryteringsgruppens läger Arbetsåtergång efter drygt 1 år

16 INDIVIDUELL REHABPROCESS Förutsättning Målsättning Prioritering SJÄLVSTÄNDIGHET INTEGRITET Hemhjälp - tvätt och städ Ledsagning - inköp och vid tillgänglighetsproblem

17 BILKÖRNING? Kamrater i samma situation Vägverkets trafikinspektör Säljare på anpassningsföretag Treklöverhemmet SAKNADE OBEROENDE RÅDGIVNING Lämplig bil? Nödvändig anpassning? Anpassning som saknas?

18 MIN BILANPASSNING BESTÅR AV: Automatlåda Handreglage för gas och broms Rattkula Förlängda stolsskenor Defrosteranläggning Möjlighet att fälla passagerarsäte Bagagestängning ANPASSAD BIL Ny bil Nytt körsätt Balanssvårigheter Få med rullstolen in i bilen

19 BILEN VIKTIGAST EFTER RULLSTOLEN Ger FRIHET och OBEROENDE Möjlighet att självständigt förflytta mig till och från arbete och fritidsaktiviteter. ter

20 STATISK RIGG Mätning av reaktionstid samt test av motorisk förmåga, uppmärksamhet, minne, uthållighet och koncentrationsförmåga UTPROVNINGSBIL KRAFTMÄTNING Utprovning av reglage för gas och broms, kraftmätning vid hantering av rattstyrning, genomgång av förflyttningsteknik och hantering av förflyttningshjälpmedel till bil.

21 Handreglage för gas och broms med reglage för elfunktioner Bilbarnstolar och bältessystem för barn med funktionshinder LEASINGBIL Automatväxlad med dubbelkommando Anpassningar: Handreglage för gas och broms Vänstergas Pedalställ för kortvuxna

22 KÖRSIMULATOR STIFTELSEN PROMOBILIA STIFTELSEN FOCUS 2004 Regeringsuppdrag om läkares skyldighet att anmäla olämpliga förare. Föreslår uppbyggnad av trafikmedicinska center huvudman, organisation, finansiering? 2009 Körkortsutredning SOU 2008:130 Bra idé inga förslag på huvudman, organisation eller finansiering 2010 Motioner i riksdagen avslag i trafikutskottet

23 MOBILITETSCENTER BETYDELSE FÖR REGIONEN Redskap för sjukvård och habilitering att uppfylla ansvar enligt körkortslagen Ungdomar med funktionshinder körkortets betydelse för vuxenliv - ökad tillgänglighet, delaktighet och minskat utanförskap Anpassning Branschorganisationen Svensk Fordonsanpassning - 50% av all bilanpassning i Sverige utförs i Västra Götaland

24 Info om VG-Primärvård HSN Resultat Listning HSN mars 2010 Vårdcentralnamn Diff Allemanshälsans vårdcentral Kyrkbyn Backa Läkarhus Capio Citykliniken Amhult Capio Citykliniken Lundby sjukhus Friskväderstorget Familjeläkare och BVC Selmas Läkarhus Torslanda Läkarhus Vårdcentralen Backa Vårdcentralen Biskopsgården Vårdcentralen Bjurslätt Vårdcentralen Brämaregården Vårdcentralen Kyrkbyn Vårdcentralen Kärra Vårdcentralen Torslanda Vårdcentralen Tuve Summa

25 Ny vårdcentral på Hisingen Vårdcentralen Eriksberg - Primärvården Göteborg Kontrakt påskrivet Driftstart 1 september 2010 Namn på vårdcentralen - Vårdcentralen Eriksberg Allemanshälsans VC Kyrkbyn upphör 1 april Vårdcentralen har informerat sina listade per brev denna vecka VGPV-kontoret skickar brev till samtliga listade den 1 april om vilken vårdcentral man erbjuds samt alternativ på vårdcentraler i VGR som man kan välja Vårdcentralen står för kostnaderna för brevutskicken och den sk GIS-körningen avs närhetsprincipen.

MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI

MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI MOBILITETSCENTER ETT UNIKT KOMPETENSCENTER INGRID BOLIN, VERKSAMHETSCHEF/ARBETSTERAPEUT MONA FRITZSON, ADMINISTRATION/EKONOMI BILKÖRNING VANLIG FRÅGA INOM RÖRELSEHINDERFÖRBUNDEN Medlemmar uttryckte behov

Läs mer

Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter

Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter Mobilitetscenter i Göteborg, ekonomisk förening Projektverksamhet 2003-2005 Arvsfonden Ny verksamhetsform from 2006 Bildad av Neuroförbundet, Personskadeförbundet

Läs mer

Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter

Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter Mobilitetscenter ett unikt kompetenscenter Mobilitetscenter i Göteborg, ekonomisk förening Projektverksamhet 2003 2005 Arvsfonden Ny verksamhetsform from 2006 Bildad av Neuroförbundet, Personskadeförbundet

Läs mer

Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M)

Från Hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen (HSN 11) Ordförande Mariella Olsson (FP) Förste vice ordförande Erland Lundell (M) ANTECKNINGAR 1 Hälso- och sjukvårdskansliet Sophie Nygren, 031-63 07 58 2010-10-07 Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar, Hälso- och sjukvårdsnämnd 11, den 7 oktober 2010, klockan 13.00 i lokal

Läs mer

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs.

1. Välkommen Frank hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs. ANTECKNINGAR 1 (6) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, torsdagen den 11 november juni 2010, klockan 13.00 15.30 Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg.

Läs mer

1. Välkommen Frank Andersson hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs.

1. Välkommen Frank Andersson hälsar alla välkomna. Presentationsrunda genomförs. ANTECKNINGAR 1 (5) Dialogmöte med handikapp- och patientföreningar och Hälso- och sjukvårdsnämnd 5, torsdagen den 03 juni 2010, klockan 13.00-16.00, Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg. NÄRVARANDE

Läs mer

Förstudieprojekt Lika rätt till körkort

Förstudieprojekt Lika rätt till körkort Förstudieprojekt Lika rätt till körkort Projektet har genomförts av Branschföreningen Svensk Fordonsanpassning, medfinansiär har varit Länsstyrelsen Projekttid: 2009-10-01 2010-03-31 Projektansvariga företrädare:

Läs mer

Utredning av körkortslämplighet efter sjukdom/skada. Så här gör vi i TioHundra, Norrtälje

Utredning av körkortslämplighet efter sjukdom/skada. Så här gör vi i TioHundra, Norrtälje Utredning av körkortslämplighet efter sjukdom/skada Så här gör vi i TioHundra, Norrtälje Bilkörning en komplex aktivitet Meningsfull aktivitet Har stor betydelse Komplext och krävande Jag som kört prickfritt

Läs mer

Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandling parkeringstillstånd för rörelsehindrad Vårgårda kommun Samhällsbyggnad 447 80 Vårgårda Handläggare tfn 600600 vx Inför din ansökan för parkeringstillstånd Vad är parkeringstillstånd?

Läs mer

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter

FaR. Innehåll. Verksamhets- berättelse. på Hisingen. Statistik. Vuxna. Barn och unga. Aktiviteter FaR på Hisingen Innehåll Statistik Vuxna Barn och unga Verksamhets- berättelse 21 Aktiviteter Av FaR -samordnare Anders Esko, Camilla Söderlindh, Karin Valle Bordes 211-6-1 Verksamhetsberättelse 21 FaR

Läs mer

Utvärdering av Mobilitetscenter.se

Utvärdering av Mobilitetscenter.se VTI notat 32-2005 Utgivningsår 2005 www.vti.se/publikationer Utvärdering av Mobilitetscenter.se Björn Peters Anna Anund Förord Föreliggande projekt har utförts på uppdrag av Mobilitetscenter.se (MC.se)

Läs mer

Bilkörning, vapen Öl Anna Tölli

Bilkörning, vapen Öl Anna Tölli Bilkörning, vapen Öl 2017-03-16 Körkort Grupp I behörighet (nya behörigheter 19 jan 2013) AM moped klass I (EU-moped) A1 lätt motorcykel A2 mellanstor motorcykel A tung motorcykel B personbil och lätt

Läs mer

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Myndighetsnämnden för Socialtjänst och Skola Ansökningshandling Parkeringstillstånd för rörelsehindrad OBS! Handläggningstiden är ca 6 veckor. YDRE KOMMUN Socialförvaltningen Kommunkontoret 570 60 YDRE

Läs mer

Bilstöd. Vem har rätt till bilstöd? Vad är bilstöd?

Bilstöd. Vem har rätt till bilstöd? Vad är bilstöd? Bilstöd Du som har en funktionsnedsättning som ger dig stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att använda allmänna kommunikationer kan få bilstöd. Även du som har barn med funktionsnedsättning

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Protokoll till sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen

Protokoll till sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen PROTOKOLL 20130424 Protokoll till sammanträde med funktionshinderrådet Västra Hisingen Plats: Höstvädersgatan 1 Lokal: Våning 2 Tid: 13-04-24 Klockan 17-20. Kallade: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsberättelse. Mottagna recept. Vanligaste diagnosen. Framgångsfaktorer. Aktivitetskatalogen

Innehåll. Verksamhetsberättelse. Mottagna recept. Vanligaste diagnosen. Framgångsfaktorer. Aktivitetskatalogen FaR på Hisingen Fysisk aktivitet på Recept Innehåll Mottagna recept Vanligaste diagnosen Verksamhetsberättelse 27 Framgångsfaktorer Aktivitetskatalogen Av FaR -samordnare Anders Esko, Camilla Söderlindh,

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Fråga om godkännande av anbudsinbjudan HSNG 2015-00549 Anders Thorstensson HSN 2015-06-01 Skrivelse daterad 2015-05-25 med svar på frågor

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Obs! Handläggningstiden är ca 3 veckor. Senast uppdaterad: 2016-11-10 Så här ansöker du om parkeringstillstånd för rörelsehindrad: 1. Läs Information

Läs mer

de medicinska kraven i trafiken

de medicinska kraven i trafiken de medicinska kraven i trafiken Information om trafikmedicin Enligt 3 kap. 2 i körkortslagen (SFS 1998:488) får körkortstillstånd meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Överklagan på beslut om arvodeskategori inkommen 2015-06-22 Svar på mejl gällande förlängning av vårdavtal med Akademihälsan om specialistpsykiatri

Läs mer

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet

Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet 1 (8) Till Socialdepartementet Yttrande på Förslag på förändringar inom det statliga bilstödet Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm Klara västra kyrkogata 11 08-786 90 00 E-post Internetadress

Läs mer

Minnesanteckningar från Medlemsmötet 2010-09-23

Minnesanteckningar från Medlemsmötet 2010-09-23 Minnesanteckningar från Medlemsmötet 200-09-23 Inga-Lill inledde med att hälsa alla hjärtligt välkomna. Efter förfrågan framkom att inga nya medlemmar deltog i dagens möte. Dagens föredragshållare var

Läs mer

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse. Arbetssättet Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse. Arbetssättet Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer FaR på Hisingen Innehåll Arbetssättet Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer Verksamhetsberättelse 212 FaR på Hisingen Anders Esko, Camilla Söderlindh, Karin Valle Bordes 213-4-19

Läs mer

PROTOKOLL 5/12 Sammanträdesdatum 2012-10-24 Funktionshinderrådet Norra Hisingen. Tid: Onsdagen 24 oktober 17:00-19:00

PROTOKOLL 5/12 Sammanträdesdatum 2012-10-24 Funktionshinderrådet Norra Hisingen. Tid: Onsdagen 24 oktober 17:00-19:00 Art: Funktionshinderrådet Tid: Onsdagen 24 oktober 17:00-19:00 Närvarande Plats: Akka A, Kulturhuset Selma Lagerlöfs Torg Karl-Gustav Rosborg, DHR, ordförande Jonas Andersson, DHR Liljana Trifunovska,

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder

Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder Ansökan om parkeringstillstånd för personer med rörelsehinder För sökande i Halmstads kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Postadress: Box 246, 301 06 Halmstad Besöksadress: Stationsgatan 48 A T el

Läs mer

Co-produktion i verkligheten

Co-produktion i verkligheten Co-produktion i verkligheten En patientorganisation - en vårdgivare Marie Wikström, Patientkoordinator Christina Ragnö, Samordnare, leg. arbetsterapeut Är ett kunskaps- och rehabiliteringscenter på riksnivå

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21 Samlade kriterier för 04, 07, 12, 15, 18 och 21 Bilanpassning beviljas endast till brukare som inte ingår i det statliga bilstödets bidragsgrupper. Har brukare, som tillhör det statliga bilstödets bidragsgrupper,

Läs mer

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Rehabilitering: Återanpassa Habilitering: Namn på organisationen Namn på innehåll /metod Namn på individens egen process/att skickliggöra sig Verksamhetsidé

Läs mer

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!

Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd! Vi som lever med förvärvad hjärnskada behöver få ett bättre stöd!!??! Stora brister Undersökningar visar att personer som har fått en hjärnskada efter till exempel olyckor, fall eller sjukdom inte får

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad som är folkbokförd inom Håbo kommun De lämnade uppgifterna dataregistreras enligt Personuppgiftslagen (PuL) 10. Se vad detta innebär på sid.6. Insändes

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information

Habiliteringen i Dalarna. Lättläst information Habiliteringen i Dalarna Lättläst information Det här är Habiliteringen Så här kontaktar du Habiliteringen Habiliteringen i Landstinget Dalarna erbjuder stöd, utbildning, råd och behandling. Vi arbetar

Läs mer

BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA FÖR ÄLDRE BILFÖRARE

BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA FÖR ÄLDRE BILFÖRARE Skyltfonden Vägverket BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA FÖR ÄLDRE BILFÖRARE December 2008 Ingrid Bolin INNEHÅLL Sammanfattning 3 Inledning 4 Syfte 4 Metod 4 Körslinga 4 Körbedömning

Läs mer

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte.

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. 1 (5) Protokoll Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen Distrikt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Personnummer. Nej. Ansökan avser (markera endast ett av nedanstående alternativ) Nej

Personnummer. Nej. Ansökan avser (markera endast ett av nedanstående alternativ) Nej Stadsmiljö- och tekniska nämnden SID 1 /5 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För att ansökan ska kunna behandlas krävs att en legitimerad läkare fyllt i sid 4. Om du tidigare haft parkeringstillstånd

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Synpunkter på Ett reformerat bilstöd, Ds 2015:9

Synpunkter på Ett reformerat bilstöd, Ds 2015:9 Besök: S:t Eriksgatan 44, 4tr Post: Box 49 084, 100 28 Stockholm Tel: 08-677 70 10 Org.nr: 80 20 02-36 05 E-post: info@neuroforbundet.se Webb: neuroforbundet.se Vår referens: Karin Månsson Stockholm 2015-05-27

Läs mer

Från hälsobeskrivning till resultat. Ralph Harlid, Barbara Rubinstein, Karin Althoff Marianne Laiberg, Lena Olsson

Från hälsobeskrivning till resultat. Ralph Harlid, Barbara Rubinstein, Karin Althoff Marianne Laiberg, Lena Olsson Från hälsobeskrivning till resultat Ralph Harlid, Barbara Rubinstein, Karin Althoff Marianne Laiberg, Lena Olsson Västra Götalandsregionen Piteå Politisk organisation och beställar-utförar modell Syfte

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 114/05 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Arbetsterapi för personer med kronisk sjukdom

Arbetsterapi för personer med kronisk sjukdom Arbetsterapi för personer med kronisk sjukdom FSAs synpunkter inför Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar, våren 2014 Framtagen inför Socialstyrelsens hearing angående regeringsuppdrag

Läs mer

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen

Protokoll. från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 Göteborg, Hisingen Protokoll från sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 11 26 april 2013 Protokoll Sammanträde: Nämndsammanträde med Tid: Fredagen den 26 april kl. 09.00-15.40 Plats: Aschebergska Eken, Göteborg ande

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD

De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD De medicinska kraven i trafiken REGLER OCH GODA RÅD ! Enligt 3 kap. 2 i körkortslagen (SFS 1998:488) får körkortstillstånd meddelas endast för den som med hänsyn till sina personliga och medicinska förhållanden

Läs mer

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Barbara Rubinstein epidemiolog Karin Althoff vårddataanalytiker Rapportens

Läs mer

Protokoll från hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg centrum-väster den 1 september 2014

Protokoll från hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg centrum-väster den 1 september 2014 1 (12) Protokoll Protokoll från hälso- och sjukvårdsnämnd 5, Göteborg centrum-väster den 1 september 2014 Tid: 11.40 11.50 Plats: Aschebergska Eken konferens, Göteborg Närvarande ande Frank Andersson (S),

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd.

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Enligt transportstyrelsens föreskrifter skall en utredningen pröva om diagnosen ger sådana symptom att

Läs mer

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse. Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer

FaR på Hisingen. Innehåll. Verksamhetsberättelse. Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer FaR på Hisingen Innehåll Förskrivna recept Inlösta recept Diagnoser Aktiviteter Kommentarer Verksamhetsberättelse FaR på Hisingen Anders Esko, Camilla Söderlindh, Karin Valle Bordes 212-5-28 Verksamhetsberättelse

Läs mer

Riktlinje för handrehabilitering

Riktlinje för handrehabilitering PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinje för handrehabilitering Örebro kommun Örebro kommun 2015-08-24 Vö435/2015 Nf517/2015 orebro.se 2 Utarbetad för vård och omsorgsförvaltningen Utgåv

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:26 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:24 av Anna-Lena Östman (s) om ökat samarbete med länsstyrelsens trafikenhet för diabetikers läkarintyg för att få behålla körkort

Läs mer

Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning.

Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning. Bilstöd Bilstöd är ett hjälpmedel som syftar till att minska svårigheterna att förflytta sig för en person med funktionsnedsättning. De ökade möjligheterna till rörlighet som bilen ger medför en förbättrad

Läs mer

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Protokoll fört vid Ordförandekommitténs möte Datum: 2011-02-15 Plats: Dalheimers Hus, lokal Dalheimersalen Närvarande: Se bifogad lista (bilaga 1) 1 Mötets öppnande Vanja Nilsson hälsade alla välkomna

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

Bilkörning och demens

Bilkörning och demens Bilkörning och demens 2014-09-11 Catarina Lundberg Leg. Psykolog., med. dr., enhetschef Trafikmedicinskt Centrum Karolinska Universitetssjukhuset - Huddinge Transportstyrelsen är körkortsmyndighet De medicinska

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Samrehabnämnden 2015-05-13

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Samrehabnämnden 2015-05-13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Sjukvårdskansliet Skene lasarett plan 4, kl 09:30-11:45 Beslutande S Hanne Jensen, Västra Götalandsregionen M Christina Yngvesson, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr)

Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet (även riktnr) 1(5) ANSÖKAN OM PARKERINGSTILLSTÅND FÖR RÖRELSEHINDRAD SOM ÄR FOLKBOKFÖRD I ÅTVIDABERGS KOMMUN Sökande Namn Personnummer Bostadsadress Telefonnr bostaden (även riktnr) Postnummer Ort Telefonnr arbetet

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM

HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM HANDIKAPPFÖRENINGAR INOM HLS (Handikappades Lokala Samarbetskommitté) driver gemensamma frågor på kommunal nivå via KHR (Kommunala Handikapprådet) i Hudiksvall och Nordanstig. HLS (Handikappades Lokala

Läs mer

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26 Administrativa avdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE NR 23/2005 Kansliet Johanna Vatanen 2005-05-12 FtjN 0504-57 Nämndsammanträde Ärende nr 2005-05-31 3 Färdtjänstnämnden Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder,

Läs mer

Att vårda sin hälsa. i Sverige

Att vårda sin hälsa. i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Vården och du Som patient ska du ha inflytande över din vård. Din hälso- och sjukvård ska så långt som möjligt planeras och genomföras med dig. Vissa rättigheter är reglerade

Läs mer

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökningshandling. Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Myndighetsnämnden för Socialtjänst och Skola Ansökningshandling Parkeringstillstånd för rörelsehindrad OBS! Handläggningstiden är ca 6 veckor. YDRE KOMMUN Socialförvaltningen Kommunkontoret 570 60 YDRE

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Din bakgrund. DELTA-verksamhet: ARBETSMARKNADSTORGET. 1. Kön Man. Kvinna. 2. Ålder. .. år.

FRÅGEFORMULÄR. Din bakgrund. DELTA-verksamhet: ARBETSMARKNADSTORGET. 1. Kön Man. Kvinna. 2. Ålder. .. år. FRÅGEFORMULÄR DELTA-verksamhet: ARBETSMARKNADSTORGET Din bakgrund 1. Kön Man. Kvinna. 2. Ålder.. år. 3. Familjesituation Bor hos föräldrar eller anhöriga. Ensamstående utan barn hemma. Ensamstående med

Läs mer

TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET

TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET VG PRIMÄRVÅRD EN DEL AV DET GODA LIVET V ä s t r a G ö ta l a n d s r e g i o n e n s e g e n v å r d v a l s m o d e l l TRYGGHET, TILLGÄNGLIGHET OCH KVALITET GRUNDTANKARNA BAKOM VÅR NYA VÅRDVALSMODELL

Läs mer

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna

Handikapprådet. KHR: Kommunala handikapprådet. ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna Kommunala KHR Handikapprådet Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun och handikapporganisationerna KHR: Kommunala handikapprådet ett samverkansorgan mellan Södertälje kommun

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

Tillståndet gäller på parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade och på gator som är skyltade med parkeringsförbud.

Tillståndet gäller på parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade och på gator som är skyltade med parkeringsförbud. Ansökan Parkeringstillstånd rörelsehindrad Sidan 1 av 5 Allmänna upplysningar Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Tanken med tillståndet är att du som har mycket svårt att gå ska kunna parkera lättare

Läs mer

Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist

Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist Arbetsåtergång efter hjärnskada Öl Anna Tölli, At Carina Appelqvist Arbetsåtergång Sjukförsäkring Rehabiliteringskedja Anställd, eget företagare, arbetslös, studerande Arbetsuppgifter (krav i arbete) Sjukdom/skada

Läs mer

Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016

Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016 Protokoll Funktionshinderrådet Västra Hisingen 131016 Plats: Höstvädersgatan 1 Lokal: Våning 4, Östan Tid: Klockan 18-20, förmöte kl 17:00-18:00 Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökningshandlingar Senast uppdaterad: 2017-07-04 Stenungsund kommun Besöksadress: Strandvägen 15 Tel: 0303-73 00 00 E-post: kommun@stenungsund.se 444 82 Stenungsund

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Riktlinjer för handläggning av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Beslutsdatum 2018-05-14 Dokumenttyp Rutin Beslutad av Kommunledningsutskottet Dokumentägare Medborgarfokus Chef Servicecenter Diarienummer

Läs mer

12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN

12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN 12 Svar på skrivelse av Catarina Wahlgren (V) om vård för dem som lider av svår huvudvärk och eller migrän HSN 2019-0559 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0559 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Yttrande över "Ett reformerat bilstöd" (Ds 2015:9)

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Yttrande över Ett reformerat bilstöd (Ds 2015:9) HANDIKAPP FÖRBUNDEN Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Sundbyberg 2015-05-29 Dnr. S2014/4293/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över "Ett reformerat bilstöd" (Ds 2015:9) Handikappförbunden

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna Habiliteringen i Dalarna Läs gärna mer på Habiliteringens webbsida www.ltdalarna.se/hab Där hittar du också kartor till de olika enheterna inom Habiliteringen i Dalarna. FOTO: MOSTPHOTOS. TRYCK: PRINTELIEN

Läs mer

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen?

Tycker du att du har fått fel vård eller behandling? Är du inte nöjd med den förklaring du får av vårdpersonalen? 2014-02-27 1(9) Klaga på vården Om du har klagomål på vården kan du både som patient och närstående framföra dina synpunkter. På så sätt bidrar du till att göra vården säkrare. Det finns flera instanser

Läs mer

Ökad mobilitet leder till ökad hälsa, vilket är lönsamt för samhället (Hakamies Blomqvist et al. 2000) Bakgrund 12/5/2008

Ökad mobilitet leder till ökad hälsa, vilket är lönsamt för samhället (Hakamies Blomqvist et al. 2000) Bakgrund 12/5/2008 Mobil it et Att åka säkert - en utopi eller nåt vi alla kan? Professor Torbjörn Falkmer Hälsohögskolan Jönköping & Hälsouniversitetet i Linköping Ökad mobilitet leder till ökad hälsa, vilket är lönsamt

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION. Bilaga 1 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 2. KRAV OCH KRITERIER FÖR TJÄNSTEN 1.1. BAKGRUND

KRAVSPECIFIKATION. Bilaga 1 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 2. KRAV OCH KRITERIER FÖR TJÄNSTEN 1.1. BAKGRUND Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION 1. ALLMÄNT OM EFTERFRÅGADE TJÄNSTER 1.1. BAKGRUND Landstinget Blekinge är geografiskt detsamma som länet och landskapet Blekinge. Landstingets huvudsakliga uppgift är att ansvara

Läs mer

ST- Utbildningskontrakt

ST- Utbildningskontrakt 1(4) ST- Utbildningskontrakt Specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin i VG Primärvård Undertecknade förbinder sig att följa detta ST-utbildningskontrakt för specialiseringstjänstgöring i allmänmedicin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 19 november 2014 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Majvor Sjölund (C) Justeringens tid och plats Vid sammanträdet

Läs mer

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter?

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Christina Lundqvist Utvecklingschef, professionssamordnare Sveriges Arbetsterapeuter Arbetsterapeuter får vardagen att funka! Om arbetsterapi

Läs mer

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad Medborgardialog Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Tid: Maj 2013 Plats: Vid vårdcentraler i nämndsområdet Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Protokoll 2 av 2 från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2015-05-28 Beslut - 93 2015-05-28 Göteborgs hälsooch sjukvårdsnämnd, Överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel.

Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Handlingstyp Överenskommelse 1 (7) Rehabilitering Överenskommelse mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen om rehabilitering och hjälpmedel. Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Policy för stöd till enskilda studenter med funktionshinder

Policy för stöd till enskilda studenter med funktionshinder 071217_KMH_Policy_funktionshinder.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Policy för stöd till enskilda studenter med funktionshinder Beslutad av rektor 2007-12-17 Med tillägg: Information till studenter

Läs mer

Beskrivning av uppdrag och mandat

Beskrivning av uppdrag och mandat Beskrivning av uppdrag och mandat Antaget av Ledningsgruppen för samverkan 2014-03-27 Reviderad: 2014-12-19/2016-02-25/2017-05-17 Bakgrund Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet är till för

Läs mer

Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar

Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar Inledning Hjälpmedelsrådet består av representanter för förskrivargrupperna och skall på uppdrag av primärvårdsledningen

Läs mer

BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA

BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA Skyltfonden Vägverket BETYDELSEN AV ANVÄNDNING AV BIL MED AUTOMATISK VÄXELLÅDA - En jämförelse mellan yngre och äldre bilförare Januari 2010 Ingrid Bolin & Helena Selander INNEHÅLL Sammanfattning 3 Bakgrund

Läs mer