Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo. www.habokommun.se"

Transkript

1 Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo Upplev Habo Handel och närproducerat Äventyr och upplevelser Natur och kultur Vatten och öppna landskap

2 Välkommen till Habo Willkommen in Habo Welcome to Habo Welkom in Habo Nehmen Sie sich Zeit, die Kommune Habo zu entdecken. In Habo finden Sie ein lebendiges Stadtzentrum vor, aber auch die direkte Nähe zu Wäldern und herrlicher Natur sowie phantastische Bademöglichkeiten in Schwedens zweitgrößtem See. Außerdem dauert die Fahrt nach Jönköping nicht lange, wenn Ihnen nach mehr Stadtleben ist. Die Kommune Habo erstreckt über ein 330 km2 großes Areal, das mit über 30 Kilometer Länge an das Südwestufer des Sees Vättern grenzt. Habo liegt in der Landschaft Västergötland, gehört aber seit 1998 zum Regierungsbezirk Jönköping. Die Kommune Habo expandiert intensiv. Attraktive Lagen mit Blick auf den See Vättern lassen Familien Schlange stehen, um hier Gründstücke zu erwerben und ihr Traumhaus zu bauen. Neue Häuser entstehen in laufendem Takt. Als Reiseziel ist die Kommune Habo vor allem aufgrund ihrer einzigartigen Holzkirche ein Begriff, die fast einmal nach Stockholm verkauft werden sollte, wogegen sich jedoch die Einwohner erfolgreich sträubten. Am Ende wurde stattdessen die Seglora-Kirche in das Stockholmer Freilichtmuseum Skansen verpflanzt. Die Einwohner von Habo sind heute sehr dankbar und froh darüber, dass ihnen ihre einzigartige Holzkirche erhalten blieb. Habo ist ein Ort der kurzen Wege es ist nie weit in wunderschöne Natur, egal ob man es vorzieht, sich dort selbst zu erholen oder gemeinsam mit anderen. Hier gibt es phantastische Möglichkeiten für einzigartige Erlebnisse, vor allem auch für alle, die sich für Kultur, Fahrradtouren oder Wanderungen, das Baden, Bootfahren, Angeln oder das Sammeln von Beeren und Pilzen interessieren. Zudem liegen mehrere herrliche Golfplätze direkt im Anschluss der Kommune Habo. Willkommen in Habo genießen Sie Ihren Besuch! Do take time to visit Habo, which has everything from a lively centre, the forest, the countryside close by, wonderful swimming in Sweden s second largest lake, and nearby Jönköping if you wish to experience the pulse of a larger city. The district of Habo comprises 330 km2, with a stretch of 30 km along the south west beach of Lake Vättern. It is situated in the province of Västergötland, but belongs to the county of Jönköping. Habo is in a very expansive phase. Houses are being built one after the other as families are queuing for attractive sites with a seaview to build their dream house on. For tourists Habo is mostly known for its unique wooden church, which was almost sold to Stockholm. Fortunately parishioners with foresight inhibited this sale which resulted in Seglora church being moved to Skansen, Stockholm, and the inhabitants of Habo are very happy and grateful for their church. In Habo most things are on a small scale. A beautiful, natural environment is close at hand, to enjoy alone or with friends. There are unique possibilities to experience cultural activities, cycling, hiking, swimming, boating, fishing, picking berries or mushrooms. In addition, there are a number of magnificent golf courses nearby. Welcome to Habo and enjoy your stay. Genießen Sie Ihren Besuch! 2 upplev habo erfahrung habo

3 Ta er tid att uppleva Habo kommun. I Habo finns allt från ett livaktigt centrum, närhet till skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö. Dessutom tar det inte många minuter till Jönköping om man vill uppleva storstadspuls. Habo kommun omfattar ett 330 km2 stort område som med över tre mil gränsar mot Vätterns sydvästra strand. Kommunen ligger i landskapet Västergötland men tillhör sedan 1998 Jönköpings län. Habo kommun är inne i ett mycket expansivt skede. Attraktiva tomter med sjöutsikt mot Vättern gör att familjer står i kö för att köpa tomt och bygga sitt drömhus här. Nya villor växer upp på löpande band. I turistkretsar är Habo kommun mest känd för sin unika träkyrka, som så när blivit såld till Stockholm om inte framsynta sockenbor motsatt sig en försäljning. Nu blev det Seglora kyrka som flyttades till Skansen. Haboborna är i dag mycket tacksamma och glada över att de har sin unika träkyrka kvar. I Habo handlar det mesta om småskalighet. Det är lätt att komma nära naturen antingen man föredrar att uppleva den för sig själv i lugn och ro eller tillsammans med andra. Här finns goda möjligheter till unika upplevelser, speciellt för den som är intresserad av kultur, cykelturer, vandring, bad, båtliv, fiske eller bär- och svampplockning. Välkommen till Habo och njut av er vistelse! Maak tijd om de gemeente Habo te ontdekken. In Habo vind je alles: een levendig centrum, de nabijheid van bossen, natuur en heerlijke badplaatsen gelegen aan het op een na grootste meer van Zweden. Bovendien ben je in een mum van tijd in Jönköping als je de grote stad wil ervaren. De gemeente Habo heeft een oppervlakte van 330 km2 en strekt zich over een afstand van meer dan 30 km uit langs de zuidwestelijke kust van het Vätternmeer. De gemeente ligt in het landschap Västergötland, maar maakt sinds 1998 deel uit van de provincie Jönköping. Habo bevindt zich in een zeer expansieve fase. Hier staan mensen op de wachtlijst om een aantrekkelijk bouwterrein met uitzicht op het Vätternmeer te kopen en er hun droomhuis te bouwen. Er worden dan ook aan de lopende band nieuwe huizen gebouwd. In toeristische kringen is Habo het meest bekend voor zijn unieke houten kerk, die bijna aan Stockholm was verkocht als vooruitziende gemeente-inwoners zich niet tegen de verkoop hadden verzet. In plaats daarvan werd de Seglora kerk naar Skansen overgebracht. De inwoners van Habo zijn vandaag de dag erg dankbaar en blij dat ze hun unieke houten kerk nog in hun bezit hebben. In Habo gaat het vooral om kleinschaligheid. Je komt er gemakkelijk in contact met de natuur, of je deze nu alleen in alle rust wilt ervaren of samen met anderen. Habo biedt uitstekende mogelijkheden tot unieke ervaringen, vooral voor wie geïnteresseerd is in cultuur, fietsen, wandelen, zwemmen, varen, vissen of bessen en paddestoelen plukken. Bovendien vind je een aantal prachtige golfbanen in de directe omgeving van Habo. Welkom in Habo en geniet van je verblijf! Enjoy your stay! Geniet van je verblijf! Innehåll 6 Stanna i Habo Stanna i Habo Stanna i Habo Stanna i Habo 9 Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat 12 Utflyktsmål, konst och hantverk Kunst, Handwerk und Ausflugsziele Art, Crafts and Excursions Kunst, handwerk en uitstapjes Njut av er vistelse! Kultur i Habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo 19 Natur och Historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedeni Bad och båtliv Bad und Bootsleben Swimming and Boation Zwemmen en varen experience habo Ontdek Habo 3

4 Zu bleiben in Habo Stay in Habo Blijven in Habo stanna i habo Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Utflyktstips Ausflugstipps Excursion Uitstapjes S Brandstorps Hembygdsgård (0) S Brandstorps kyrka (0) Bruk för alla (Second hand) (0) N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) P Ditt Skafferi (0) D Hagårds Lagård (0) Habo Hembygdsgård (0) Habo Second-Hand (0) Lustfyllt (0) Spinnet i Habo (0) Toms Sverige AB (fabriksförsäljning godis) (0) J Slaktar n i Gubbhulan (0) B Gunnars Konfektyr (0) R Habo kyrka, Guidebokning (0) Hökensås Sportfiske (0) Doris Tennbutik (0) Konstkvarnen Rödån (0) Hans Komålarn Lindberg (0) Rylanders Fisk (0) A Grenens Fisk & Delikatesser (0) O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) La Gott Chocolate, choklad och isevent (0) H Nystedt Husky - Hundspann året om (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) G Kvills kött (0) K Söderlinds Ekologiska grönsaker (0) L Tumbäcks gårdsförsäljning (0) M Viltboden (0) upplev habo erfahrung habo

5 Einkaufen in Habo Shopping in Habo Winkelen in Habo handla i habo Handel, upplevelser, äventyr och närproducerat. Einkaufen, Erfahrungen, Erlebnisse und vor Ort produziert. Shopping, experiences, adventures and local produced. Winkelen, ervaringen, avonturen en lokaal geproduceerd. Mat Gastronomie Eating Out Uit eten O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) E Holmenstugan Restaurang & Café (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) Konditori Briljanten (0) Pizzeria Italia (0) Restaurang Kärrsliljan (0) Restaurang & Pizzeria Habo (0) Restaurang & Pizzeria 95:an/Habo Kök & Bar (0) Restaurang Lotus (0) Rödåns Kiosk och Servering (0) Bo Unterknuft Accommodation Accommodatie N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) Munkaskogsgården (0) Gubbhulans Skola (0) I Sjöhaga Pensionat (0) C Habo Camping (0) Mer information Weitere Informationen More information Voor meer Informatie experience habo Ontdek Habo 5

6 1 7 Ledamot nr 337 Akupunktur, zon- & muskelterapi. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Akupunktur, zon- & muskelterapi. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Unik keramik, linne-, ullprodukter. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. kerstinskeramik.se Unik keramik, linne-, ullprodukter. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. kerstinskeramik.se 2 Snittblommor och krukväxter Tel: Öppet: månd-fred 9-18,lörd Snittblommor och krukväxter Tel: Öppet: månd-fred 9-18,lörd Färglada barnkläder, dam- och mammakläder. Färglada barnkläder, dam- och mammakläder. Tel: Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. gustavochlillan.se www. gustavochlillan.se 7 Bank. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Bank. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Träning och friskvård. Tel: Öppet: Alla dagar Träning och friskvård. Tel: Öppet: Alla dagar Bank, försäkring, juridik. Tel: Öppet: månd-fred 10-15, torsd Bank, försäkring, juridik. Tel: Öppet: månd-fred 10-15, torsd Hårvård, massage, fot-, nagelvård, hudterapi. Tel: Öppet: månd-fred lörd Skomakeri, skrädderi och nyckelservice. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Stängt 14/7-15/8. Hårvård, massage, fot-, nagelvård, hudterapi. Tel: Öppet: månd-fred lörd Skomakeri, skrädderi och nyckelservice. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Stängt 14/7-15/8. Fastighetsförmedling Tel: Öppet: månd-fred z z Per & Lisa Blogg och Butik w w w. p e r o c h l i s a. s e Barn-, damkläder, heminredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd z z Fastighetsförmedling Tel: Öppet: månd-fred Barn-, damkläder, heminredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Djursjukvård, försäljning av djurfoder och artiklar Tel: , Öppet: månd-onsd 9-18, fred www. djursjukhusetab.se 9 Evenemang, utställningar, festlokal, lokaler. Tel: Sommarsalong, tema ull. Café. Öppet: 25/6-11/8 tis-sön Djursjukvård, försäljning av djurfoder och artiklar Tel: , Öppet: månd-onsd 9-18, fred www. djursjukhusetab.se Evenemang, utställningar, festlokal, lokaler. Tel: Sommarsalong, tema ull. Café. Öppet: 25/6-11/8 tis-sön Skor, stövlar, väskor. Tel: Öppet: månd-fred 12-18, lörd Skor, stövlar, väskor. Tel: Öppet: månd-fred 12-18, lörd Hemslöjd, garner, handarbeten. Tel: Öppet: onsd-fred Hemslöjd, garner, handarbeten. Tel: Öppet: onsd-fred Husmanskost, á la carte, pizza, kebab. Tel: Öppet: må-ti 11-15, on-to 11-22, fr 11-01, lö sö Husmanskost, á la carte, pizza, kebab. Tel: Öppet: må-ti 11-15, on-to 11-22, fr 11-01, lö sö Bröllop, barn, körskortsbilder. Tel: Öppet: månd , onsd Övriga tider tidsbokning. Bröllop, barn, körskortsbilder. Tel: Öppet: månd , onsd Övriga tider tidsbokning. Presenter, leksaker, böcker, kartor. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Turistinformation, cykeluthyrning. Presenter, leksaker, böcker, kartor. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Turistinformation, cykeluthyrning. 10 Frisör allt inom professionell hårvård. Tel: Öppet: Se aktuella öppettider på hemsidan. www. studioh.nu Frisör allt inom professionell hårvård. Tel: Öppet: Se aktuella öppettider på hemsidan. www. studioh.nu 7 11 Snittblommor, krukväxter, inredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. frokenfro.se Snittblommor, krukväxter, inredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. frokenfro.se Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar www. coop.se Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar www. coop.se 6 upplev habo erfahrung habo

7 12 Habo 19 Tel: Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar Nya och begagnade bilar. Tel: Öppet: mån-fred 9-18, lörd 9-13 (ej jun-aug). www. runesbil.se Nya och begagnade bilar. Tel: Öppet: mån-fred 9-18, lörd 9-13 (ej jun-aug). www. runesbil.se Konditorivaror, smörgåsar, sallader. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Konditorivaror, smörgåsar, sallader. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Allt för hund och katt. Tel: Öppet: mån-fred 14-18, lörd Allt för hund och katt. Tel: Öppet: mån-fred 14-18, lörd Spel, lotter, godis. Tel: Öppet: månd-lörd 9-19, sönd Spel, lotter, godis. Tel: Öppet: månd-lörd 9-19, sönd och Tågspecialisten 13 Optiker, glasögon. Tel: Öppet: månd-fred (Lunch 13-14). Optiker, glasögon. Tel: Öppet: månd-fred (Lunch 13-14). Radiostyrt, modelljärnvägar, plastmodeller. Tel: Öppet: tisdag, torsdag 14-19, lördag Radiostyrt, modelljärnvägar, plastmodeller. Tel: Öppet: tisdag, torsdag 14-19, lördag Minigolf och Servering på Slättens Idrottsområde! Öppet: månd-fred 17-21, onsd-tors även 10-12, lörd-sönd Under juli månad öppet: lörd-sönd experience habo Ontdek Habo 7

8 14 22 Leksaker. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd (Lunch 13-14). Leksaker. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd (Lunch 13-14). Garageportar, fönster, marksten, robotgräsklippare, Muurikka. Tel: Öppet: tisd, ons, torsd 14-18, lördag Garageportar, fönster, marksten, robotgräsklippare, Muurikka. Tel: Öppet: tisd, ons, torsd 14-18, lördag Guldsmed, egen design, smycken. Tel: Öppet: tisd-fred 10-18, lörd (Lunch ). www. guldverkstan.com Guldsmed, egen design, smycken. Tel: Öppet: tisd-fred 10-18, lörd (Lunch ). www. guldverkstan.com Godis, choklad. Fabriksförsäljning. Ny butik! Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Godis, choklad. Fabriksförsäljning. Ny butik! Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Bank och Försäkring. Tel: Öppet: månd-fred 8-16:30 (maj-aug 8-16). www. lansforsakringar.se 15 Förmedling av fastigheter. Tel: www. lansforsakringar.se 15 Bank och Försäkring. Tel: Öppet: månd-fred 8-16:30 (maj-aug 8-16). www. lansforsakringar.se Förmedling av fastigheter. Tel: www. lansforsakringar.se Tel: Färg, kakel, golv, tapeter, kosmetika. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Sportbutik för alla aktiviteter cykel och skidservice. Tel: Öppet: månd-fred , lörd 10-16, sönd (Söndagar stängt juni o juli). Färg, kakel, golv, tapeter, kosmetika. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Sportbutik för alla aktiviteter cykel och skidservice. Tel: Öppet: månd-fred , lörd 10-16, sönd (Söndagar stängt juni o juli) Tryckeri. Öppet: månd-fred Tel: Tryckeri. Öppet: månd-fred Tel: Kläder för hela familjen. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14, sönd (Söndagar stängt från midsommar till 31/7). Kläder för hela familjen. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14, sönd (Söndagar stängt från midsommar till 31/7). Badrum, uppvärmning, installationer. Öppet: Efter överenskommelse. Tel: www. haboror.se 18 Badrum, uppvärmning, installationer. Öppet: Efter överenskommelse. Tel: www. haboror.se 25 Färg, tapeter, golv. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Färg, tapeter, golv. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Second Hand. Tel: Öppet: mån-ons 10-16, tors 10-18, fre www. brukforalla.se Second Hand. Tel: Öppet: mån-ons 10-16, tors 10-18, fre www. brukforalla.se 26 Byggmaterial, fönster, golv, färg, trädgård, husgeråd, djurfoder. Tel: Öppet: månd-fred 07-18, lörd 09-13, (v må-fr 7-17, lö 9-13). Byggmaterial, fönster, golv, färg, trädgård, husgeråd, djurfoder. Tel: Öppet: månd-fred 07-18, lörd 09-13, (v må-fr 7-17, lö 9-13). Mieten Sie hier ein Fahrrad Rent a bike here Huur hier je fiets Hyr din cykel här Habo Camping Tel: +46 (0) C Bok & Present Shopen Tel: +46 (0) Turistinformation Biblioteket, Jönköpingsvägen 2 och Bok & Present Shopen, Jönköpingsvägen 10 D Tel: +46 (0) E-post: 6 R Habo kyrka. Tel: Vägkyrka 26 juni-11 aug. Caféet vid kyrkan har öppet mellan klockan alla dagar. Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 14, 15, 16 och 17. Habo kyrka. Tel: Vägkyrka 26 juni-11 aug. Caféet vid kyrkan har öppet mellan klockan alla dagar. Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 14, 15, 16 och upplev habo erfahrung habo

9 äventyr och närproducerat Erlebnisse und vor Ort produziert Adventures and locally produced Avonturen en lokaal geproduceerd experience habo Ontdek Habo 9

10 A Fiske, fisk, delikatesser. Tel: Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd Fiske, fisk, delikatesser. Tel: Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd J B Karameller, choklad, konfektyrer. Karameller, choklad, konfektyrer. Tel: Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Öppet: Efter överenskommelse. C HABO Camping & Stugby Camping och stugor nära Vättern. Cykeluthyrning, turistinformation. Öppet året runt. Reception jun-aug Tel: D Camping och stugor nära Vättern. Cykeluthyrning, turistinformation. Öppet året runt. Reception jun-aug Fläsk-, nöt- & viltkött. Tel: Öppet: Mån-Fre 9-18, Lördag K Grönsaker, kryddor och blommor. Tel: Öppet: Se hemsida. L SÖDERLINDS ekologiska grönsaker Långhult, Habo Potatis och andra rotfrukter samt ägg. Tel: Öppet: Alla dagar dag och kvällstid. Fläsk-, nöt- & viltkött. Tel: Öppet: Mån-Fre 9-18, Lördag Grönsaker, kryddor och blommor. Tel: Öppet: Se hemsida. Potatis och andra rotfrukter samt ägg. Tel: Öppet: Alla dagar dag och kvällstid. Höghöjdsbana, zipline, paintball, café och shop. Tel: Öppet 1juli-11 augusti alla dagar Övrig tid: Lördagar E Höghöjdsbana, zipline, paintball, café och shop. Tel: Öppet 1juli-11 augusti alla dagar Övrig tid: Lördagar M Kött från älg, hjort, vildsvin, rådjur. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Kött från älg, hjort, vildsvin, rådjur. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Restaurang, café, catering. Tel: F Restaurang, café, catering. Tel: N Turridning, ridlektioner, stugor, familjeläger. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. O Turridning, ridlektioner, stugor, familjeläger. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Nytt för i år även inomhusservering. Tel: Öppet jun-aug: to-sö 11-18, sep-dec: to-fre 15-18, sön Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Nytt för i år även inomhusservering. Tel: Öppet jun-aug: to-sö 11-18, sep-dec: to-fre 15-18, sön Fisk, kräftor, delikatesser, servering. Tel: Öppet juni-sept: månd-fred kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se aktuella tider på hemsidan. Fisk, kräftor, delikatesser, servering. Tel: Öppet juni-sept: månd-fred kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se aktuella tider på hemsidan. G P Nötkött, frukt-, grönsakslådor. Tel: Öppet: fredag kl Nötkött, frukt-, grönsakslådor. Tel: Öppet: fredag kl Köksprylar & saker för bak-tokiga. Tel: Öppet: söndag Köksprylar & saker för bak-tokiga. Tel: Öppet: söndag H Hundspann, Bäver- & Snöskosafari Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, Events, Familj, Grupper, Födelsedag. Tel: Öppet: Förbokning: månd-lörd Hundspann, Bäver- & Snöskosafari Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, Events, Familj, Grupper, Födelsedag. Tel: Öppet: Förbokning: månd-lörd Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding. Tel: Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding. Tel: S I Boende, fest & aktiviteter. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Boende, fest & aktiviteter. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Servering 29/6-11/8 alla dagar Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Servering 29/6-11/8 alla dagar upplev habo erfahrung habo

11 N 30 S O H 42 J A P K 34 F D I L E G M R 31 C B experience habo Ontdek Habo 11

12 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Konst, hantverk, lokalproducerad mat och råvaror Kunst, Kunsthandwerk, regionale Produkte und Lebensmittel. Art, handicrafts, locally produced food and raw produce. Kunst, handenarbeid, plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen en onbewerkte producten. 12 upplev habo erfahrung habo

13 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Konst Runt Habo finns ett flertal konstnärer och hantverkare. Under sommaren har den kände habokonstnären Hans Lindberg ateljé och utställning i Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg är främst känd för sina komålningar. Konstfesten där Habos konstnärer och konsthantverkare visar upp sig arrangeras årligen under vecka 40 på Spinnet. Lokalproducerad mat Intresset för närproducerad mat och råvaror som kommer från närområdet blir bara större och större. I Habo blir det fler och fler som förädlar lokala råvaror. Här finns allt ifrån kött och vilt, fisk och skaldjur, ost och grönsaker till choklad och godis. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Iskonst och äkta choklad I Habo finns också en av sveriges främsta och mest anlitade isskulptörer. Dessa konstverk kan man se på många arrrangemang runt om i världen. Varje jul uppförs traditionsenligt en isskulptur i Habo centrum. Här tillverkas också handgjorda chokladpraliner av högsta kvalitet. Pralinerna har en personlig prägel vad gäller smak och utseende. Fisk och kräftor I Habo finns flera fiskrökerier. Försäljning av nyfångad fisk sker under hela året i mån av tillgång. Här kan man smaka på Vätterns delikatesser vättersik eller röding. På hösten dras det också upp tonvis med härliga vätterkräftor. Vissa kan vara stora som humrar. Första lördagen i september arrangeras Kräftlördag, en stor folkfest där vi lyfter fram den lokalproducerade maten. Hantverk På senare tid har Habo gjort sig känt för sina hantverkare och hantverkstäder. Här tillverkas allt från guldsmycken till keramik och tenn. De flesta tillverkare har också försäljning av sina produkter i direkt anslutning till verkstäderna. Kunst Rings um Habo gibt es mehrere Künstler und Kunsthandwerker. Im Sommer hat der bekannte Haboer Künstler Hans Lindberg sein Atelier und eine Ausstellung im Sågaretorpet in Brandstorp. Hans Lindberg ist vor allem für seine Gemälde von Kühen bekannt. Das Kunstfest, bei dem die Künstler und Kunsthandwerker Habos sich präsentieren, wird jährlich in der 40. Kalenderwoche im Kulturzentrum Spinnet veranstaltet. Essen aus der Region Das Interesse an regionalen Produkten und Lebensmitteln, die aus der näheren Umgebung kommen, wird größer und größer. In Habo werden es immer mehr Anbieter, die regionale Produkte veredeln. Hier gibt es alles, von Fleisch und Wild, Fisch und Schalentieren, Käse und Gemüse bis hin zur Schokolade und Süßigkeiten. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Eiskunst und echte Schokolade In Habo lebt auch einer der bedeutendsten und gefragtesten Eisbildhauer. Die Eisskulpturen sind auf vielen Veranstaltungen in der ganzen Welt zu sehen. Traditionsgemäß wird im Zentrum von Habo jedes Jahr zu Weihnachten eine Eisskulptur errichtet. Hier werden auch handgemachte Schokoladenpralinen von höchster Qualität hergestellt, die hinsichtlich Geschmack und Aussehen ihre ganz persönliche Note haben. Fisch und Krebse In Habo gibt es mehrere Fischräuchereien. Der Verkauf von frisch gefangenem Fisch erfolgt ganzjährig nach Verfügbarkeit. Hier kann man die Delikatessen des Vätterns, Vätterfelchen oder Saibling kosten. Im Herbst werden tonnenweise herrliche Vätterkrebse herausgezogen. Einige können so groß wie Hummer sein. Am ersten Samstag im September findet der Krebssamstag statt, ein großes Volksfest, bei dem regionale Produkte im Mittelpunkt stehen. Handwerk In der letzten Zeit hat sich Habo auch mit seinen Handwerkern und Werkstätten einen Namen gemacht. In Habo entsteht alles von Goldschmuck über Keramik und Zinnprodukte. Die meisten Hersteller verkaufen direkt aus ihren Werkstätten. experience habo Ontdek Habo 13

14 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Art Around Habo there are many artists and craftsmen. During the summer the well-known artist from Habo, Hans Lindberg has his studio and exhibitions in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is best known for his cow paintings. The Art Festival where Habo s artists and craftsmen display their works is held during week 40 every year at Spinnet. Locally produced food Interest in locally produced food and raw goods that come from the area continues to grow. In Habo there are an increasing number of suppliers of local raw goods. Here, there is everything from meat and wild fish and seafood, cheese and vegetables to chocolate and candy. Fish and crayfish There are many fish smokehouses in Habo. Sales of freshly caught fish take place all year round, subject to availability. Here you can taste the delicacies of Vättern freshwater whitefish or charr. There are tonnes of delicious freshwater crayfish caught in the autumn. Some as big as lobsters. The first Saturday in September is Crayfish Saturday, a big festival focusing on locally produced food. Arts and crafts Recently Habo has become renowned for its artisans and arts and crafts workshops. You can find locally made gold jewelry, ceramics and pewter objects. Most of the craftsmen also sell their work close to their workshops. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Ice art and genuine chocolate In Habo we also have of one of Sweden s most renowned ice sculptors, whose work is very much in demand. His works of art can be enjoyed around the world at various events. Traditionally, at Christmas every year, an ice sculpture is erected in the centre of Habo. Hand-made chocolates and chocolate creams of the highest quality are produced here. They are made with a personal touch in both taste and appearance. 14 upplev habo erfahrung habo

15 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Kunst Er zijn veel kunstenaars en ambachtslieden in en rond Habo. De bekende kunstenaar uit Habo, Hans Lindberg, heeft tijdens de zomermaanden zijn studio en tentoonstellingen in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is voornamelijk bekend om zijn schilderijen met koeien. Elk jaar wordt er in Spinnnet tijdens week 40 een Kunstfestival gehouden, waar de kunstenaars en ambachtslieden uit Habo hun werk tentoonstellen. Plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen De interesse in plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen en onbewerkte producten die uit de regio komen, blijft groeien. Er is in Habo een steeds groter wordend aantal leveranciers van onbewerkte producten. U vindt er niet alleen vlees,wilde vis, zeevis en schaal en schelpdieren, maar ook kaas, groenten, chocolade en snoep. Vis en rivierkreeft Er bevinden zich vele visrokerijen in Habo. Afhankelijk van beschikbaarheid, wordt er het hele jaar door vers gevangen vis verkocht. Hier kunt u de heerlijke Vättern zoetwater witvis of zalmforel proeven. In de herfst worden er enorme hoeveelheden van de heerlijke zoetwater rivierkreeft gevangen. Sommige zijn wel zo groot als zeekreeften. De eerste zaterdag in september is rivierkreeft zaterdag, een groot festival dat gericht is op plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen. Handwerk De laatste jaren is Habo bekend geworden voor zijn ambachtslieden en hun werkplaatsen. Hier wordt alles gemaakt, van gouden juwelen tot keramiek en tin. De meeste ambachtslieden verkopen hun producten ook in hun werkplaatsen. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. IJskunst en echte chocolade In Habo woont ook een van de bekendste en meest gevraagde ijsbeeldhouwers van Zweden. Zijn kunstwerken kun je op vele evenementen wereldwijd bekijken. Rond Kerstmis wordt traditiegetrouw een ijsbeeldhouwwerk in het centrum van Habo opgericht. In Habo worden ook handgemaakte pralines van de hoogste kwaliteit gemaakt. Deze hebben een persoonlijke stempel, zowel wat smaak als vorm betreft. experience habo Ontdek Habo 15

16 Kultur i Habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo Habo kyrka Vårt lands kanske mest särpräglade träkyrka finns i Habo. Den fick sin nuvarande utformning 1723 och är helt dekorerad med praktfulla målningar och snidade inventarier. Motiven är hämtade ur Martin Luthers katekes. Den guidade visningen är en upplevelse. Sommartid anordnas vägkyrka i den närliggande Sockenstugan. Brandstorps kyrka Inte lika känd och inte lika stor, men i mångas ögon lika vacker, är Brands-torps kyrka i kommunens norra del. Kyrkogården är omgiven av en unik kyrkbalk i trä. Sommartid serverar Brandstorps Hembygdsförening kaffe i den intilliggande hembygdsgården. Hembygdsgården i Habo Hembygdsgården i Habo ligger utmed Munkvägen inne i Habo tätort och består av ett antal äldre byggnader som flyttats till platsen från olika håll inom kommunen. En av byggnaderna hyrs ut av Habo- Gustav Adolfs hembygdsförening för mindre sammankomster. Området är allra vackrast när vitsipporna täcker marken med sitt budskap om att våren är här. Hembygdsgården i Brandstorp Brandstorps hembygdsförening är en mycket aktiv förening som också tagit till vara ett antal äldre byggnader från trakten och placerat dem på ett område alldeles intill Brandstorps kyrka. Här finns bland annat det så kallade egyptiska tältet. Tältet, som är av trä, användes kring sekelskiftet av släkten von Essens söner i familjens strävan att stärka och dana dem till män. I tältet levde man vildmarksliv och sov i små bås på granris och ormbunksblad. Byggnaden var med på världsutställningen i Paris I två på senare tid uppförda museibyggnader har Brandstorps hembygdsförening också samlat många intressanta föremål från trakten, varav många påminner om den livliga sjöfarten på Vättern. Spinnet i Habo I de gamla träbyggnaderna startades Habo Ullspinneri Här tillverkades bland annat de klassiska Habofiltarna. Idag används lokalerna för konstutställningar, sommarcafé, musik och teaterarrangemang. 16 upplev habo erfahrung habo

17 kultur i habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo Die Kirche in Habo Die vielleicht spektakulärste Holzkirche Schwedens finden Sie in Habo. Sie stammt aus dem Jahre 1723 und ist mit prachtvollen Gemälden und kunstvollenschnitzereien verziert. Die Motive stammen aus Martin Luthers Katechismus. Die Führung durch die Kirche ist ein Erlebnis. In den Sommermonaten wird die nahe gelegene Sockenstuga als Straßenkirche genutzt. Die Kirche in Brandstorp Vielleicht nicht ganz so bekannt und groß wie die Kirche in Habo ist die Kirche in Brandstorp, die jedoch viele Ansässige für mindestens genauso schön halten sie liegt im nördlichen Teil der Kommune. Der Friedhof ist von einer einzigartigen Holzkonstruktion umgeben. Im Sommer serviert der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening Kaffee im nahe gelegenen Vereinshof. Hof des Heimatvereins in Habo Der Vereinshof des Heimatvereins von Habo liegt an der Straße Munkvägen in der Ortsmitte von Habo und besteht aus mehrerentraditionellen Häusern, die aus verschiedenen Teilen der Kommune nach hier verpflanzt wurden. Eines dieser Häuser wird vom Gustav Adolf-Heimatverein in Habo auch für private Zusammenkünfte vermietet. Der Hof präsentiert sich am allerschönsten, wenn im Frühjahr das Gras von Buschwindröschen bedeckt ist. Hof des Heimatvereins in Brandstorp Der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening ist ein sehr aktiver Verein, der sich dafür engagiert, ältere Gebäude der Region zu bewahren und diese in der Nähe der Kirche von Brandstorp neu aufzubauen. Hier steht u. a. das sog. ägyptische Zelt. Dieses Zelt aus Holz wurde vor mehr als 100 Jahren für die Söhne der Familie von Essen genutzt, um diese zu stärken und zu Männern zu machen. In diesem Zelt lebten die jungen Männer in der freien Natur und übernachteten in kleinen Kammern auf Tannenzweigen und Blättern. Das Zelt wurde 1878 auf der Pariser Weltausstellung gezeigt. In zwei Museumsgebäuden, die der Heimatverein in der letzten Zeit errichtet hat, sind außerdem viele interessante Gegenstände aus der Region zu sehen, von denen zahlreiche auch an die Schifffahrt auf dem See Vättern erinnern. Die Spinnerei in Habo In den alten Holzgebäuden wurde 1886 die Habo Ullspinneri gegründet. Hier wurden u. a. die klassischen Habo-Wolldecken hergestellt. Heute werden die Räumlichkeiten für Kunstausstellungen, Cafébetrieb im Sommer, Musik- und Theaterveranstaltungen genutzt. The church in Habo Habo has one of Sweden s most distinctive wooden churches. Its present design dates back to 1723 and it is completely decorated with splendid paintings and handcrafted objects and furniture. The paintings are based on Martin Luther s cathecism. The guided tour is an experience. In summer a road church is open to visitors in Sockenstugan by the church. The church in Brandstorp Not as well-known nor as large, but considered by many as equally beautiful is the church in Brandstorp in the northern part of the district. The graveyard is surrounded by unique wooden beams. In summer the local folklore society runs a café in the neighbouring Hembygdsgården. Hembygdsgården in Habo Hembygdsgården lies along Munkvägen in Habo itself and consists of a number of old buildings which have been preserved by moving them there from various places in the district. One of them can be rented for smaller gatherings from the Habo- Gustav Adolfs hembygdsförening. The area is at its absolute best when the ground is covered with white wood anemones heralding spring. Hembygdsgården in Brandstorp The Brandstorp folklore society is very active and has preserved a number of old buildings by moving them to locations around the church in Brandstorp. Among them is the so-called Egyptian Tent made of wood which was used at the turn of the last century by the sons of the von Essen family as a means of toughening and training them to be men. In the tent they lived in wild life conditions, sleeping in small cubicles on fir twigs and bracken. It was shown at the world exhibition in Paris in In two of the later museum buildings the Brandstorp folklore society has collected many interesting objects from the area, many reminiscent of the lively trade and shipping on Lake Vättern. The old Habo spinning mill The Habo Ullspinneri was started in these old wooden buildings in Manufacturing included the classic Habo blankets. The premises are now used for art exhibitions, a summer café, music and theatre. experience habo Ontdek Habo 17

18 kultur i habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo De kerk van Habo In Habo staat misschien wel de meest bijzondere houten kerk van Zweden. Deze kreeg zijn huidige vorm in 1723 en is volledig versierd met prachtige schilderijen en uit hout gesneden meubelen. De motieven zijn gehaald uit de catechismus van Martin Luther. Het begeleide bezoek is beslist de moeite waard. Tijdens de zomer wordt in het nabijgelegen gemeentehuis een bidplaats voor het publiek ingericht. De kerk van Brandstorp Niet zo bekend en ook niet zo groot, maar in de ogen van velen even mooi, is de kerk van Brandstorp in het noorden van de gemeente. Het kerkhof wordt omringd door een unieke houten omheining. Tijdens de zomer wordt er door de plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp koffie geserveerd in het nabijgelegen streekmuseum. Het streekmuseum van Habo Het streekmuseum van Habo ligt aan de Munkvägen in het centrum van Habo. Het bestaat uit een aantal oudere gebouwen die vanuit verschillende plaatsen in de gemeente hierheen zijn gebracht. Een van de gebouwen wordt door de plaatselijke volkskundige vereniging Habo- Gustav Adolf verhuurd voor kleinere bijeenkomsten. De omgeving is het mooist wanneer de witte bosanemonen bloeien en een heus vloerkleed vormen met de boodschap dat de lente in aantocht is. Het streekmuseum van Brandstorp De plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp is een zeer actieve vereniging die ook voor een aantal oudere gebouwen uit de streek heeft gezorgd en ze naar de omgeving van de kerk van Brandstorp heeft overgebracht. Hier staat o.a. de zogenaamde Egyptische tent. Deze houten tent werd rond de eeuwwisseling door het geslacht van Essen gebruikt in het streven van de familie om hun zonen sterker te maken en tot mannen te vormen. In de tent leefde je zoals in de wildernis en sliep je in een kleine ruimte op dennentakken en varenbladeren. Het gebouw was ook op de wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs te bewonderen. In twee van de later opgerichte museumgebouwen heeft de plaatselijke volkskundige vereniging ook heel wat interessante voorwerpen uit de streek verzameld, waarvan vele herinneren aan de levendige zeevaart op het Vätternmeer. De oude Habo spinnerij De Habo Ullspinneri werd in 1886 in deze oude gebouwen opgericht. De klassieke Habo dekens waren een onderdeel van de fabricage. De gebouwen worden nu gebruikt voor kunsttentoonstellingen, een zomercafé, muziek en theater. 18 upplev habo erfahrung habo

19 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Sommar och vinterupplevelser Hökensås Hökensås Naturreservat består av hektar flacka områden och branta åsar. Dessa bildades då inlandsisen drog sig tillbaka. I sänkorna finns ett 50-tal sjöar och tjärnar, varav ett 20-tal är öppna för fiske. Här kan du uppleva alla typer av insjöfiske allt från flugfiske till mete med mask och krok. Du kan också hyra en egen sjö för en dag och få en vildmarksbuffé serverad vid sjökanten. På Hökensås växer mest tallskog och på de torraste delarna bildar renlavar en heltäckande matta på marken. Flera vandringsleder genomkorsar området som också är rikt på bär och svamp en pärla för dig som njuter av att vistas i skog och mark. experience habo Ontdek Habo 19

20 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Hundspann, fridykning och klättring Nystedt Husky Tur & Natur är ett äventyrligt ekoturismföretag som ligger i Baskarp och erbjuder bland annat hundspann, packhundsvandring med mera året runt för såväl stora som små. Tillsammans med Sjöhaga pensionat erbjuds äventyr i form av upplevelser under vattenytan (fridykning) och utforskning av skogens höjder (klättring). Vätterbäckar Bäckarna i Habo kommun som rinner ut i Vättern är väldigt viktiga för reproduktionen av Vätterns öringbestånd. Att se fiskarna när de vandrar upp i bäckarna på hösten är ett skådespel. Stora åtgärder har gjorts i bäckarna för att underlätta för fiskvandringen. Öringens dag arrangeras årligen i slutet av oktober. Vagnhults soldattorp Det gamla soldattorpet i Vagnhult, uppfört på 1700-talet, är ett av de mest ursprungligt bevarade soldattorpen i trakten. Till torpet tar man sig till fots antingen från gården Vagnhult eller från parkeringsplats vid riksväg 26/47 i höjd med Håknarp. Området kring torpet är sommartid mycket naturskönt. Kyrkestan I närheten av soldattorpet finns också en fornlämning med bland annat en stor stenrektangel vars användning man ej har kunnat fastställa. Området tros ha varit en grav- och kultplats från tiden 500 f.k. 500 e.kr. Bokskogen Stora Kärrs bokskog anses ha tillkommit under Per Brahe den yngres tid. Platsen är idag naturreservat. Området nås lätt till fots från parkeringsplats vid länsväg 195 öster om Stora Kärrs gård. Vargfångstgrop Ta vägen från Habo mot Tidaholm, sväng till höger på vägen mot Gustav Adolfs kyrka (vid Hornsjön). Efter ca 200 meter, ta till höger in på en skogsväg, fortsätt ca 200 meter söder ut. Då kommer man fram till en mycket välbevarad vargfångstgrop. Där är inte svårt att föreställa sig hur en forntida vargjakt kan ha gått till. Falks grav Natten mellan den 22 och 23 augusti 1854 rånade Jonas Falk och Anders Frid postdiligensen mellan Jönköping och Falköping. Falk sköt postiljonen till döds och Frid slog ner postdrängen. Bytet blev nära riksdaler banco. De båda rånarna flydde via Hjo över Vättern till Stockholm men greps snart. Frid dömdes till döden men benådades senare till livstids fängelse. Falk dömdes att mista livet genom halshuggning. Avrättningen ägde rum 1855 på Svedmon inom Hökensåsområdet. Platsen är i dag utmärkt med stenar och ett järnkors. Graven är oftast smyckad med blommor. Hur blommorna kommer dit kan ingen med säkerhet säga. 20 upplev habo erfahrung habo

21 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Hökensås Das Naturschutzgebiet Hökensås besteht aus Hektar ebener Landschaft und steilen Hängen. Diese spektakuläre Landschaft entstand, als sich nach der Eiszeit das Eis zurückbildete. In den Vertiefungen liegen ca. 50 kleinere Seen, in circa 20 davon kann geangelt werden von der Fliegenfi - scherei bis hin zum Angeln mit Ködern mit Wurm und Haken. Sie können auch einen ganz eigenen See einen Tag lang mieten, um dort z. B. am Seeufer ein leckeres Wildoder Naturbuff et zu servieren. Im Naturschutzgebiet von Hökensås wächst vor allem Nadelwald, und in den trockensten Abschnitten bildet die Rentierfl echte auf dem Waldboden einen flächendeckenden Teppich. Viele Wanderwege führen durch das Gelände, wo auch viele Beeren und Pilze wachsen. Ein Naturparadies für alle, die unberührte Wälder und Natur genießen möchten. Schlittenhundetouren, Freitauchen, Klettern Nystedt Husky Tur & Natur ist ein auf Abenteuer ausgerichtetes Ökotourismus-Unternehmen, das sich in Baskarp befindet und unter anderem ganzjährig Schlittenhundetouren, Wanderung mit Tragehunden u.dgl.m. für Groß und Klein anbietet. Gemeinsam mit der Pension Sjöhaga werden Abenteuer in Form von Erlebnissen unter der Wasseroberfläche (Freitauchen) und Erforschen der Höhen des Waldes (Klettern) angeboten. Brutbäche am Vätternsee Die in der Gemeinde Habo in den Vätternsee fließenden Bäche, sind sehr wichtig für die Reproduktion des Forellenbestands im Vättern. Die Fische zu sehen, wenn sie im Herbst die Bäche hinaufwandern, ist ein Schauspiel. In den Bächen wurden umfangreiche Maßnahmen durchgeführt, um die Fischwanderung zu erleichtern. Jedes Jahr Ende Oktober wird der Tag der Forelle veranstaltet. Vagnhults Soldatenhof Der alte Soldatenhof in Vagnhult entstand im 18. Jahrhundert uns zählt zu den am besten erhaltenen Soldatenhöfen der Region. Man erreicht den Hof entweder zu Fuß vom Hof Vagnhult oder vom Parkplatz an der Straße 26/47 in Höhe mit Håknarp. Die Gegend um den Hof ist im Sommer sehr idyllisch. In der Nähe des Soldatenhofes befindet sich aus altnordischer Zeit ein großes Steinrechteck, dessen Anwendung sich nie richtig geklärt wurde. Wahrscheinlich war das Areal ein Grabund Kultplatz aus der Zeit von 500 vor Christus bis 500 nach Christus. Buchenwald Der Buchenwald von Stora Kärr wurde vermutlich in der Zeit Per Brahes des Jüngeren angelegt. Die Gegend ist heute ein Naturschutzgebiet, das leicht östlich vom Hof Stora Kärr zu Fuß vom Parkplatz an der Straße 195 zu erreichen ist. Wolfsfanggrube Nehmen Sie die Straße von Habo nach Tidaholm, biegen Sie rechts ab zur Gustav Adolfs Kirche (neben Hornsee Hornsjön). Fahren Sie 200 Meter und biegen Sie rechts ab in einen Feldweg, fahren Sie dann weitere 200 Meter Richtung Süden. Dort finden Sie eine sehr gut erhaltene Wolfsfallgrube. Sie macht es Ihnen sehr leicht, sich vorzustellen, wie eine prähistorische Wolfsjagt gewesen sein muss. Falks Grab In der Nacht vom 22. auf den 23. August 1854 überfielen Jonas Falk und Anders Frid die Postkutsche, die damals zwischen Jönköping und Falköping verkehrte. Falk erschoss den Postillion, Frid schlug den Postkutscher nieder. Die beiden erbeuteten fast Reichstaler. Die beiden Räuber flohen über Hjo und den See Vättern nach Stockholm, wurden jedoch bald gefasst. Frid wurde zum Tode verurteilt, später jedoch zu lebenslangem Freiheitsentzug begnadigt. Falk wurde zum Tode durch Enthauptung verurteilt und 1855 bei Svedmon im heutigen Naturschutzgebiet von Hökensås hingerichtet. Die Richtstätte ist mit Steinen und einem Eisenkreuz gekennzeichnet. Häufig ist das Grab mit Blumen geschmückt wie die Blumen dorthin kommen, kann niemand mit Sicherheit sagen. experience habo Ontdek Habo 21

ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se

ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO Upplev Habo upplev.habokommun.se UPPLEV HABO E R FA H R U N G H A B O Upplev Habo den lilla pärlan vid Vätterstranden. Habo har gjort sig känt för sin småskalighet

Läs mer

Optioner Options Optionen

Optioner Options Optionen Optioner Options Optionen Program KSMEval är ett program avsett att analysera mätvärden från KSM. Det kan även installeras på en normal kontorsdator med Windows om KSM mätvärden lagras på en Server eller

Läs mer

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon PROGRAMNR: 103055/tv5 SÄNDNINGSDATUM: 2013-05-05 PRODUCENT: GEORG GÖTMARK PEDAGOG: MINETTE HANSSON KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE FACEBOOK: UR TYSKA Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon Läsa Ordkunskap Höra

Läs mer

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen I brottning och kast kan följande stycken med fördel användas, och är arton till antalet. So balt sich der

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

Välkomna! Einstufungstest. Aufgabenblätter

Välkomna! Einstufungstest. Aufgabenblätter Einstufungstest Aufgabenblätter Mit Hilfe dieser Bögen können Sie jetzt in einen Schwedischkurs eingestuft werden, der Ihrem Kenntnisstand entspricht. Zum Einstufungstest gehören Aufgabenblätter und Antwortblätter.

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch

Nachrichten auf Deutsch Nachrichten auf Deutsch 24. November 2009 Fragen zu den Nachrichten Der Tod von Robert Enke Wer war Robert Enke? 1) Ein Nationaltorwart 2) Ein Politiker 3) Ein Musiker An was litt Robert Enke? 1) An einem

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Småländska höglandet bjuder på fantastiska natur- och kulturupplevelser. Bland susande skogar och glittrande sjöar finner du Sävsjö kommun. Upptäck tre av Sävsjös småländska

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Vi vill

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 OBS! Innehåller värdetalong FABRIKSFÖRSÄLJNING VÄVERIVISNING MUSEUM CAFÉ Välkommen till Ekelundhuset, en butik

Läs mer

Diagnostiskt prov för Tyska I

Diagnostiskt prov för Tyska I Avdelningen för tyska Diagnostiskt prov för Tyska I Om du söker till Tyska I (eller Tyska i tal och skrift) bör du göra detta prov (både den allmänna delen och den tyska delen) i god tid före terminsstart.

Läs mer

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL 2015 Storholmen Dalslandia Dal-Västra Värmlands Järnväg M/S DALSLANDIA Välkommen ombord! w w w.dalslandia.com M/S STORHOLMEN -Sekelskiftesbåten Välkommen ombord!

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Ich glaube, ich schreibe meistens über Figuren oder Personen, die gerade Schwierigkeiten in ihrem Leben haben, also die am Kämpfen sind.

Ich glaube, ich schreibe meistens über Figuren oder Personen, die gerade Schwierigkeiten in ihrem Leben haben, also die am Kämpfen sind. SÄNDNINGSDATUM: 2011-09-10 PROGRAMLEDARE/PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS KONTAKT: therese.amneus@ur.se PROGRAMNR: 102379/ra2 ANACONDA LITERATUR Finn-Ole Heinrich Programmanus Anaconda literatur med Finn-Ole

Läs mer

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala Scala, design Ruud Ekstrand är en miljöskärm i trä för offentliga miljöer. Klara former och ett brett materialval gör Scala till en flexibel rumsavskiljare i många inredningar.

Läs mer

Präpositionen. efter. från. von: beim Passiv zur Angabe des Urhebers Tavlan är målad av en svensk konstnär.

Präpositionen. efter. från. von: beim Passiv zur Angabe des Urhebers Tavlan är målad av en svensk konstnär. av Präpositionen von: beim Passiv zur Angabe des Urhebers Tavlan är målad av en svensk konstnär. von: zur Angabe eines partitiven Verhältnisses Vem av löparna leder? von: anderer Fall Vem har du fått boken

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se Munktellstaden är uppkallad efter entreprenören Johan Theofron Munktell, som började tillverka verktyg, ångmaskiner och annan mekanisk utrustning här i början av 1800-talet. Hans företag blev senare Volvo

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ

MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ MOBILITY MANAGEMENT MALMÖ Maßnahmen des Mobility management sollen mehr Menschen zum Zufußgehen, Radfahren und Nutzung des Öffentlichen Verkehrs bringen. Durch Mobility management wird die Nutzung der

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

Jonathan Hedlund heter jag, är 20 år och jobbar här i Zürich som au pair för tre killar.

Jonathan Hedlund heter jag, är 20 år och jobbar här i Zürich som au pair för tre killar. SÄNDNINGSDATUM: 2006-11-07 PRODUCENT: ANGELICA ISRAELSSON Abenteuer Ausland Programmanus Torsdag idag, som vanligt pannkaksdag och det blir en del pannkakor, 100 stycken typ Nä, men pannkakor tycker de

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Mars 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem

Läs mer

Einstufungstest Schwedisch (bis Stufe B1)

Einstufungstest Schwedisch (bis Stufe B1) Einstufungstest Schwedisch (bis Stufe B1) Was passt? a, b oder c? Falls Sie nicht sicher sind, wählen Sie d. Markieren Sie Ihre Lösungen auf dem Antwortbogen. Stufe A1 1. Guten Tag! Ich heisse (Vad heter

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Good accommodation in Grästorp! Schöne Übernachtungsmöglichkeiten! www.grastorp.se

Bo bra i Grästorp! Good accommodation in Grästorp! Schöne Übernachtungsmöglichkeiten! www.grastorp.se Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040-21 86 30 kontor@yallatrappan.se www.yallatrappan.se Ett kvinnokooperativ

Läs mer

HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG

HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG E-417 HANDPUMP H-11 DIRECTIONS FOR USE BRUKSANVISNING GEBRAUCHANWEISUNG HAND PUMP H-11 Detta är en 2-stegs hydraulpump med ett inbyggt kombinerat låg- och hög- tryckssystem som automatiskt växlar från

Läs mer

TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD. Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult

TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD. Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult TURISTGUIDE VAGGERYDÊ-ÊSKILLINGARYD Hok Klevshult Byarum Svenarum Bondstorp Åker Hagafors Hagshult Innehåll Välkommen 2-3 Njut av vår vackra natur 4-5 Vatten för vila och aktivitet 6-7 Bo och äta 8-9 Aktiviteter

Läs mer

Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016

Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016 Annonsera i Sverigemagasinet och visitsweden.com 2016 Var med där målgruppen finns och låter sig inspireras! Sverigemagasinet och visitsweden.com är Sveriges två viktigaste verktyg när vi marknadsför oss

Läs mer

CTC Rumsdisplay... 2. CTC Roomdisplay... 4. Installations- och skötselanvisning. Installation and maintenance instructions

CTC Rumsdisplay... 2. CTC Roomdisplay... 4. Installations- och skötselanvisning. Installation and maintenance instructions 161 501 40-2 2007-11-12 Installations- och skötselanvisning CTC Rumsdisplay... 2 Installation and maintenance instructions CTC Roomdisplay... 4 Installations- und Wartungsanleitung CTC Raumdisplay... 6

Läs mer

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb Banguide Välkommen till Mälarbadens golfklubb 1 Lokala regler och bestämmelser 2.4 Ledningstråd Om en boll träffar ledningstråd på hål 7 eller 16 måste spelaren utan plikt omedelbart annullera slaget och

Läs mer

Tariff Kit. Installatörshandbok Tariff Kit för NIBE F1330 LEK. Installer manual Tariff Kit for NIBE F1330

Tariff Kit. Installatörshandbok Tariff Kit för NIBE F1330 LEK. Installer manual Tariff Kit for NIBE F1330 Tariff Kit SE Installatörshandbok Tariff Kit för NIBE F1330 LEK GB DE Installer manual Tariff Kit for NIBE F1330 Installateurhandbuch Tariff Kit für NIBE F1330 IHB 1116-1 031517 Svenska, Installatörshandbok

Läs mer

EDA GUIDE. 2015 www.visiteda.se

EDA GUIDE. 2015 www.visiteda.se EDA GUIDE 2015 www.visiteda.se skytte och jakt Professionell telefonpassning -låter Dig göra bra affärer! Några av kommunens större företag 033-700 71 00 info@diatel.se. www.diatel.se STUGUTHYRNING CAMPING

Läs mer

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar.

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar. Tackar för den här veckan Som de flesta av er såg på vernissagen så har innemiljön på förskolan helt ändrats. Vi har gjort hörnorna tydligare än tidigare och mer nivåanpassade för att barnen ska kunna

Läs mer

Bergslagen. Gästguide 2014 Visitors guide/reiseführer. Lindesberg Nora Hällefors-Grythyttan Kopparberg

Bergslagen. Gästguide 2014 Visitors guide/reiseführer. Lindesberg Nora Hällefors-Grythyttan Kopparberg Bergslagen Gästguide 2014 Visitors guide/reiseführer Lindesberg Nora Hällefors-Grythyttan Kopparberg VAD KOMMER BERGSLAGEN ATT BETYDA FÖR DIG? Bergslagen betyder många olika saker. Magiskt, mystiskt och

Läs mer

Hallands Stugservice

Hallands Stugservice Hallands Stugservice Skötsel, renovering och reparation Hallands Stugservice erbjuder service och tjänster till ägare av fritidshus i Halland och omnejd. Vill du få hjälp med underhållet av ditt fritidshus?

Läs mer

Min planering. 1 Jung sein 7

Min planering. 1 Jung sein 7 1 Jung sein Min planering jag / alla 10 Svara på kontaktannons 11 Ordboksövning 12 Slutspel Was ist Mut? jag / alla 13 Intervju Hilfe Peinlich 1 Gradera olika pinsamheter 2 Vad tycker du är pinsamt? 3

Läs mer

Ett originalarbete av Notke i Öja, Södermanland Roosval, Johnny Fornvännen 226-230 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1954_226 Ingår i:

Ett originalarbete av Notke i Öja, Södermanland Roosval, Johnny Fornvännen 226-230 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1954_226 Ingår i: Ett originalarbete av Notke i Öja, Södermanland Roosval, Johnny Fornvännen 226-230 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1954_226 Ingår i: samla.raa.se ETT ORIGINALARBETE AV NOTKE I ÖJA, SÖDERMANLAND

Läs mer

Schwedens königliche Schlösser - Schloss Ulriksdal

Schwedens königliche Schlösser - Schloss Ulriksdal Die Themen unserer Ausgabe: - Schloss Ulriksdal - Nordkap und Lofoten - Mittsommer Sommerausgabe 2015 Schwedens königliche Schlösser - Schloss Ulriksdal von 200 m bis 700 m. Die Wasseroberfläche beträgt

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den första episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-02-20 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: JOHAN POPPEN PROGRAMNR: 103258/TV1 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE DER BANKRAUB EPISOD 1: PAPAS BANK

Läs mer

LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM

LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM LULVIKSVÄGEN 1 SE 972 54 LULEÅ SWEDEN TEL: +46 (0)920 20 00 00 WWW.NORDKALOTTEN.COM När naturen har ordet talar tystnaden. Området Nordkalotten är i stort sett gränslöst, därför väcktes idén med Nordkalottcenter

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid)

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Landsmót 2014 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir FLYG OCH ENTRÉKORT SEK 4.400 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Hekla Travel AB önskar er välkomna

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem. Good accommodation in Grästorp!

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem. Good accommodation in Grästorp! Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

GÄSTGUIDE 2015 VISITORS GUIDE/REISEFÜHRER. www.bergslagen.se

GÄSTGUIDE 2015 VISITORS GUIDE/REISEFÜHRER. www.bergslagen.se GÄSTGUIDE 2015 VISITORS GUIDE/REISEFÜHRER www.bergslagen.se Om Bergslagen kunde tala, vad skulle det säga till dig då? Vi vet, det faller på sin egen orimlighet att ett område skulle kunna tala. Men eftersom

Läs mer

Schwedens königliche Schlösser - Schloss Rosersberg

Schwedens königliche Schlösser - Schloss Rosersberg Herbstausgabe 2015 Die Themen unserer Ausgabe: - Schloss Rosersberg - Nordkap und Lofoten II - Krebsfeier - Sibeliuskonzert Schwedens königliche Schlösser - Schloss Rosersberg Foto: Udo Schröter, Wikipedia

Läs mer

MÄRTA ÅSDAHL HOLMBERG

MÄRTA ÅSDAHL HOLMBERG Särtryck ur: Årsbok 2010 KVHAA Stockholm 2010 (isbn 978-91-7402-398-5, issn 0083-6796) MÄRTA ÅSDAHL HOLMBERG Ien uppsaliensisk doktorsavhandling från början av förra seklet om en medellågtysk rimkrönika

Läs mer

IZZI. design ruud ekstrand

IZZI. design ruud ekstrand IZZI design ruud ekstrand IZZI Leuchtschirm Ein leuchtender, stimmungsschaffender Leuchtschirm mit eingebauter, getönter Lichtquelle. Mit IZZI schaffen Sie eine Abschirmung mit Stimmungsbeleuchtung. Der

Läs mer

Natur, kultur & upplevelser

Natur, kultur & upplevelser Natur, kultur & upplevelser Willkommen in Skara Välkommen till Skara! Tack vare några jägare som lämnade rester efter sig nere vid Hornborgasjön, vet vi att folk sökte sig till skaratrakten redan 9000

Läs mer

Grammatik 1 Kapitel 01

Grammatik 1 Kapitel 01 Grammatik 1 Kapitel 01 Börja med att läsa igenom följande: 1. Vad är grammatik? Ordet grammatik kan avse A. en BOK (t.ex: Freund/Sundqvist. Tysk gymnasiegrammatik. Natur och Kultur Freund/Sundqvist. Tysk

Läs mer

Deutsch lernen und lehren I, 3 högskolepoäng

Deutsch lernen und lehren I, 3 högskolepoäng UMEÅ UNIVERSITET Inst för språkstudier Malmqvist/Valfridsson/Jendis Deutsch lernen und lehren I, 3 högskolepoäng Examination 1. Auskultation (totalt 6 dagar) 2. Aktivt deltagande i seminarierna 3. Portfolio

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Nederländska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Nederländska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Van harte gefeliciteerd. Wij wensen jullie alle geluk in de wereld. Vi vill gratulera och framföra hjärtliga lyckönskningar

Läs mer

Get Instant Access to ebook Ikea Sverige PDF at Our Huge Library IKEA SVERIGE PDF. ==> Download: IKEA SVERIGE PDF

Get Instant Access to ebook Ikea Sverige PDF at Our Huge Library IKEA SVERIGE PDF. ==> Download: IKEA SVERIGE PDF IKEA SVERIGE PDF ==> Download: IKEA SVERIGE PDF IKEA SVERIGE PDF - Are you searching for Ikea Sverige Books? Now, you will be happy that at this time Ikea Sverige PDF is available at our online library.

Läs mer

LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH

LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH LINKÖPING SVENSKA ENGLISH DEUTSCH FLYGVAPENMUSEUM Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om det svenska militärflygets utveckling från det tidiga 1900-talets pionjärer

Läs mer

Ulricehamn - Lite vid sidan av vägen

Ulricehamn - Lite vid sidan av vägen U lr i c e h a m n Ulricehamn - Lite vid sidan av vägen Inte störst, inte bäst men vackrast. När du lämnat motorvägens myller och svänger av in mot Ulricehamn infinner sig en speciell känsla. En känsla

Läs mer

5 PacKs for nature lovers 5 PaKete für naturliebhaber 5 PaKet för naturälskare upptäck naturen på småländska Höglandet Entdecke die Natur im

5 PacKs for nature lovers 5 PaKete für naturliebhaber 5 PaKet för naturälskare upptäck naturen på småländska Höglandet Entdecke die Natur im 5 PacKs for nature lovers 5 PaKete für naturliebhaber 5 PaKet för naturälskare upptäck naturen på småländska Höglandet Entdecke die Natur im småländischen Hochland Discover the nature in the southern Highlands

Läs mer

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 En dröm för vår skola blir sann Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 Kära elever och föräldrar, I dagsläget studerar 89 elever, åk 6-9, kinesiska som språkval. Våra nior med språkval kinesiska går snart ut

Läs mer

Genau!-serien + LGR 11

Genau!-serien + LGR 11 Genau!-serien + LGR 11 Det centrala innehållet i kursplanerna för moderna språk sammanfattas kort i 17 punkter. Vårt läromedel Genau! är skrivet med den nya kursplanen i åtanke. Här visar vi med olika

Läs mer

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II

Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II Evaluation Ny Nordisk Mat II Appendix 1. Questionnaire evaluation Ny Nordisk Mat II English version A. About the Program in General We will now ask some questions about your relationship to the program

Läs mer

Eva Klasson aspekter av en kropp

Eva Klasson aspekter av en kropp 1 Eva Klasson aspekter av en kropp Banbrytande bilder fotograferade i 1970-talets Paris 6 mars - 25 april 2010 2 3 Eva Klasson Född 1947 och uppväxt i Borås. I mitten av 60-talet flyttar Eva till Göteborg

Läs mer

Natur direkt utanför knuten

Natur direkt utanför knuten Natur direkt utanför knuten Hotel Mullsjö grundades på 1930-talet och har under många år tagit emot vandrare, skidåkare och sportfiskare i Friluftsfrämjandets regi. Hotellet ingår i hotellgruppen Gyllene

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

Kerstin i kameran: - Hej, jag heter Kerstin och bor här i Tysklands huvudstad Berlin.

Kerstin i kameran: - Hej, jag heter Kerstin och bor här i Tysklands huvudstad Berlin. 000 000 SVENSK: 00-00.25 Miljöbilder och Kerstin i kameran: - Hej, jag heter Kerstin och bor här i Tysklands huvudstad Berlin. DEUTSCH: Hallo! Ich heiße Kerstin und ich wohne hier in der Hauptstadt von

Läs mer

Välkommen till Sörmlands hjärta!

Välkommen till Sörmlands hjärta! BETTNA FLEN HÄLLEFORSNÄs MALMKÖPING MELLÖSA skebokvarn SPARREHOLM vadsbro 2014/2015 Besöksguide Visitors guide Besuchsführer Välkommen till Sörmlands hjärta! Welcome to the heart of Sörmland! Willkommen

Läs mer

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET

Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET Stiftelsen Allmänna Barnhuset KARLSTADS UNIVERSITET National Swedish parental studies using the same methodology have been performed in 1980, 2000, 2006 and 2011 (current study). In 1980 and 2000 the studies

Läs mer

Exportmentorserbjudandet!

Exportmentorserbjudandet! Exportmentor - din personliga Mentor i utlandet Handelskamrarnas erbjudande till små och medelstora företag som vill utöka sin export Exportmentorserbjudandet! Du som företagare som redan har erfarenhet

Läs mer

FolkmusikVerksta N. heft II. Volksmusik aus Schweden. 1 3 stimmige Melodien. Gesammelt und gesetzt von Jochen Schepers. 2. 3. Aufl.

FolkmusikVerksta N. heft II. Volksmusik aus Schweden. 1 3 stimmige Melodien. Gesammelt und gesetzt von Jochen Schepers. 2. 3. Aufl. FolkmusikVerksta N heft II Volksmusik aus Schweden 1 stimmige Melodien Gesammelt und gesetzt von Jochen Schepers. Aufl. Vorbemerkung zum zweiten Heft Nun ist es passiert: Die Notensammlung zur Werkstatt

Läs mer

Officiell turistguide

Officiell turistguide 04 Officiell turistguide Must see & Must do 4 Ronneby Brunnspark 7 Follow your language through our guide Ronneby Brunnsbad Konst och kultur 5 Art and culture/kunst und Kultur ronneby Välkommen till Ronneby

Läs mer

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den tredje episoden i serien Bankrånet!

Välkommen till arbetsbladet som hjälper dig att förstå och arbeta med den tredje episoden i serien Bankrånet! ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-11-03 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: JOHAN POPPEN BESTÄLLNINGSNUMMER: PROGRAMNR: 103258/TV3 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE DER BANKRAUB EPISOD

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

?St riv meningarna så mängagånger att du kan dem utantill. \)Trana på övningarna på länken.?översäff texten ti1l bra svenska.

?St riv meningarna så mängagånger att du kan dem utantill. \)Trana på övningarna på länken.?översäff texten ti1l bra svenska. Name: Homework week 11 Thursday O (5R 8 Welcome to New Zealand, Målen för denna läxa är att: F Kunna läsa och forstå texten F Kunna fuäga och svara med hjälp av väderstreck på F Kunna skriva de understrukna

Läs mer

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI VILDA NYHETER KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VILDA VIKINGAR I SKANE På en ö, i en park mitt i stan och på ansvariga på Vilda vikingar. en helt vanlig lägeräng Vildaläger Nu används platsen inte längre

Läs mer

Bruksamhälle. Museum i spinneri. Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär

Bruksamhälle. Museum i spinneri. Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär RYDALS MUSEUM Bruksamhälle Rydal är beläget vid Viskans strand strax norr om Kinna. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär är Rydal av riksintresse. Fabriken är tillsammans med flera andra byggnader

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NATURUM SOMMEN!

VÄLKOMMEN TILL NATURUM SOMMEN! VÄLKOMMEN TILL NATURUM SOMMEN! Sol, moln, regn eller åska det spelar ingen roll; inne hos oss är det alltid uppehåll! Kom in på naturum och släpp loss dina sinnen och låt hjärnan jobba. Eller så lägger

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Background: Films we have done

Background: Films we have done I See Background: Films we have done Theme of the I SEE project Seeing the big picture We are inspired by A mirror of the essential unity of man worldwide. Our initial idea: Take a camera with 5-8

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2013 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset

Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset Hur utforma en strategi för användande av sociala medier? Skapa nytta och nå fram i bruset Och nu då? När sociala medier, som vi känner dem, blivit en självklarhet. Whats next? Fyra konkreta råd

Läs mer

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2015

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2015 Torsby Sysslebäck Turistguide 2015 Ny express- LIFT! Kort väg till höga berg GARANTERAT SNÖSÄKERT Tänk dig ett perfekt skidspår, helt vindstilla, bra glid och tre minus. Så har vi det varje dag i skidtunneln!

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Meine Welt. Meine Welt följs av Unsere Welt.

Meine Welt. Meine Welt följs av Unsere Welt. Meine Welt Meine Welt Meine Welt följs av Unsere Welt. H O R S T S T U R M H O E F E L För elever som fortsätter läsa tyska på gymnasiet Meine Welt är ett spännande läromedel av nytt slag! Autentiskt innehåll,

Läs mer

Editionsgeschichte MADITA

Editionsgeschichte MADITA Schwedische Erstausgaben: Editionsgeschichte MADITA Lindgren, Astrid: Madicken. Stockholm: Rabén & Sjögren 1960. Lindgren, Astrid: Madicken och Junibackens Pims. Stockholm: Rabén & Sjögren 1977. Lindgren,

Läs mer

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2014. visittorsby.se

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2014. visittorsby.se Torsby Sysslebäck Turistguide 2014 visittorsby.se 2 3 Välkommen till Torsby kommun Med hjälp av denna turistguide hoppas vi att du hittar upplevelserna som förgyller din vistelse hos oss. Besök våra rökstugor

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Nominerade till Årets Rookies 2012: Alice Fine, Johanna Pihl, Lobra, Scho Collection och Stutterheim.

PRESSMEDDELANDE. Nominerade till Årets Rookies 2012: Alice Fine, Johanna Pihl, Lobra, Scho Collection och Stutterheim. SVENSKA MODERÅDET DROTTNINGGATAN 81 A SE-111 60 STOCKHOLM E-mail rookies@moderadet.se www.moderadet.se / www.rookies.se ROOKIES showroom 13-14 augusti I Rookies Showroom den 13-14 augusti presenteras 2012

Läs mer

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.

Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader. Tomas Stålnacke Huvudprojektledare Project Manager Stadsomvandlingen City in transformation Kirunabostäder AB tomas.stalnacke@kirunabostader.se 9 1 Upphandling Procurement Alla projekt kommer att upphandlas

Läs mer

In eigener Sache juni 2009 På svenska nedan Noch sind Spuren meiner ehemaligen Tätigkeiten in Bohuslän nicht ausgelöscht was die heutigen Bilder

In eigener Sache juni 2009 På svenska nedan Noch sind Spuren meiner ehemaligen Tätigkeiten in Bohuslän nicht ausgelöscht was die heutigen Bilder Berichte / Beschreibungen von der alten Hausseite zu diesem Schalter finden Sie hier als PDF Dokument. Brev till våra politiker Floby 4.3.2010 Brief an unsere Schwedischen Politiker nur auf schwedisch

Läs mer

Välkommen till öppet hus på landsbygden!

Välkommen till öppet hus på landsbygden! ÖSTGÖTADAGARNA 2014 Välkommen till öppet hus på landsbygden! 2014 års ÖstgötaDagar infaller helgen 6-7 september och årets tema är Mat. Då är du välkommen att hälsa på hos närmare 200 olika företag, föreningar

Läs mer

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige

Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Blivande och nyblivna föräldrars uppfattningar om munhygien och tandvård före och efter immigration till Sverige Masteruppsats (ej examinerad) av Kasra Katibeh F.d. student vid Folkhälsovetenskapliga programmet,

Läs mer

Lektion. 1 Wie heißt E. Schwedens Hauptstadt

Lektion. 1 Wie heißt E. Schwedens Hauptstadt In dieser Lektion lernen Sie: sich zu begrüßen und zu verabschieden Nationalitäten und Sprachen die Personalpronomen die schwachen Verben die unbestimmte Form der Substantive den Genitiv die Wortfolge

Läs mer

FISKE ANGELN FISHING ÅRJÄNGS KOMMUN. Tel. 141 36 Fax. 141 35 turist@arjang.se www.arjang.se/turism. Foto: Ekoturism Nordmarken

FISKE ANGELN FISHING ÅRJÄNGS KOMMUN. Tel. 141 36 Fax. 141 35 turist@arjang.se www.arjang.se/turism. Foto: Ekoturism Nordmarken FISKE ANGELN FISHING Foto: Ekoturism Nordmarken ÅRJÄNGS KOMMUN Tel. 141 36 Fax. 141 35 turist@arjang.se www.arjang.se/turism FISKEVATTEN OCH FISKEÄVENTYR I ÅRJÄNG Från trollingfiske i sjösystemet till

Läs mer

Rogue Trader Open 40k 2010-11-(27-28)

Rogue Trader Open 40k 2010-11-(27-28) Rogue Trader Open 40k 2010-11-(27-28) Stadsmissionens Folkhögskola Liljeholmen Stockholm Version 2.0 Allmän information Turneringen spelas i: Matsalen, Stadsmissionsens Folkhögskola Lövholmsvägen 18 Liljeholmen,

Läs mer

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY 2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY Resans arrangör är Safari Classic Rally tillsammans med Rallytravels. En upplevelse av Afrika och des kultur och följa The toughest Rally of the world

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

Regler Övriga regler:

Regler Övriga regler: Introduktion Flamestorm Duals II är Legend Spelbutiks andra dubbelturnering i Warhammer Fantasy Battles och spelas i lag med två spelare på varje lag. Syftet med denna typ av arrangemang är att stärka

Läs mer