Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo. Upplev Habo. www.habokommun.se"

Transkript

1 Erfahrung Habo Experience Habo Ontdek Habo Upplev Habo Handel och närproducerat Äventyr och upplevelser Natur och kultur Vatten och öppna landskap

2 Välkommen till Habo Willkommen in Habo Welcome to Habo Welkom in Habo Nehmen Sie sich Zeit, die Kommune Habo zu entdecken. In Habo finden Sie ein lebendiges Stadtzentrum vor, aber auch die direkte Nähe zu Wäldern und herrlicher Natur sowie phantastische Bademöglichkeiten in Schwedens zweitgrößtem See. Außerdem dauert die Fahrt nach Jönköping nicht lange, wenn Ihnen nach mehr Stadtleben ist. Die Kommune Habo erstreckt über ein 330 km2 großes Areal, das mit über 30 Kilometer Länge an das Südwestufer des Sees Vättern grenzt. Habo liegt in der Landschaft Västergötland, gehört aber seit 1998 zum Regierungsbezirk Jönköping. Die Kommune Habo expandiert intensiv. Attraktive Lagen mit Blick auf den See Vättern lassen Familien Schlange stehen, um hier Gründstücke zu erwerben und ihr Traumhaus zu bauen. Neue Häuser entstehen in laufendem Takt. Als Reiseziel ist die Kommune Habo vor allem aufgrund ihrer einzigartigen Holzkirche ein Begriff, die fast einmal nach Stockholm verkauft werden sollte, wogegen sich jedoch die Einwohner erfolgreich sträubten. Am Ende wurde stattdessen die Seglora-Kirche in das Stockholmer Freilichtmuseum Skansen verpflanzt. Die Einwohner von Habo sind heute sehr dankbar und froh darüber, dass ihnen ihre einzigartige Holzkirche erhalten blieb. Habo ist ein Ort der kurzen Wege es ist nie weit in wunderschöne Natur, egal ob man es vorzieht, sich dort selbst zu erholen oder gemeinsam mit anderen. Hier gibt es phantastische Möglichkeiten für einzigartige Erlebnisse, vor allem auch für alle, die sich für Kultur, Fahrradtouren oder Wanderungen, das Baden, Bootfahren, Angeln oder das Sammeln von Beeren und Pilzen interessieren. Zudem liegen mehrere herrliche Golfplätze direkt im Anschluss der Kommune Habo. Willkommen in Habo genießen Sie Ihren Besuch! Do take time to visit Habo, which has everything from a lively centre, the forest, the countryside close by, wonderful swimming in Sweden s second largest lake, and nearby Jönköping if you wish to experience the pulse of a larger city. The district of Habo comprises 330 km2, with a stretch of 30 km along the south west beach of Lake Vättern. It is situated in the province of Västergötland, but belongs to the county of Jönköping. Habo is in a very expansive phase. Houses are being built one after the other as families are queuing for attractive sites with a seaview to build their dream house on. For tourists Habo is mostly known for its unique wooden church, which was almost sold to Stockholm. Fortunately parishioners with foresight inhibited this sale which resulted in Seglora church being moved to Skansen, Stockholm, and the inhabitants of Habo are very happy and grateful for their church. In Habo most things are on a small scale. A beautiful, natural environment is close at hand, to enjoy alone or with friends. There are unique possibilities to experience cultural activities, cycling, hiking, swimming, boating, fishing, picking berries or mushrooms. In addition, there are a number of magnificent golf courses nearby. Welcome to Habo and enjoy your stay. Genießen Sie Ihren Besuch! 2 upplev habo erfahrung habo

3 Ta er tid att uppleva Habo kommun. I Habo finns allt från ett livaktigt centrum, närhet till skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö. Dessutom tar det inte många minuter till Jönköping om man vill uppleva storstadspuls. Habo kommun omfattar ett 330 km2 stort område som med över tre mil gränsar mot Vätterns sydvästra strand. Kommunen ligger i landskapet Västergötland men tillhör sedan 1998 Jönköpings län. Habo kommun är inne i ett mycket expansivt skede. Attraktiva tomter med sjöutsikt mot Vättern gör att familjer står i kö för att köpa tomt och bygga sitt drömhus här. Nya villor växer upp på löpande band. I turistkretsar är Habo kommun mest känd för sin unika träkyrka, som så när blivit såld till Stockholm om inte framsynta sockenbor motsatt sig en försäljning. Nu blev det Seglora kyrka som flyttades till Skansen. Haboborna är i dag mycket tacksamma och glada över att de har sin unika träkyrka kvar. I Habo handlar det mesta om småskalighet. Det är lätt att komma nära naturen antingen man föredrar att uppleva den för sig själv i lugn och ro eller tillsammans med andra. Här finns goda möjligheter till unika upplevelser, speciellt för den som är intresserad av kultur, cykelturer, vandring, bad, båtliv, fiske eller bär- och svampplockning. Välkommen till Habo och njut av er vistelse! Maak tijd om de gemeente Habo te ontdekken. In Habo vind je alles: een levendig centrum, de nabijheid van bossen, natuur en heerlijke badplaatsen gelegen aan het op een na grootste meer van Zweden. Bovendien ben je in een mum van tijd in Jönköping als je de grote stad wil ervaren. De gemeente Habo heeft een oppervlakte van 330 km2 en strekt zich over een afstand van meer dan 30 km uit langs de zuidwestelijke kust van het Vätternmeer. De gemeente ligt in het landschap Västergötland, maar maakt sinds 1998 deel uit van de provincie Jönköping. Habo bevindt zich in een zeer expansieve fase. Hier staan mensen op de wachtlijst om een aantrekkelijk bouwterrein met uitzicht op het Vätternmeer te kopen en er hun droomhuis te bouwen. Er worden dan ook aan de lopende band nieuwe huizen gebouwd. In toeristische kringen is Habo het meest bekend voor zijn unieke houten kerk, die bijna aan Stockholm was verkocht als vooruitziende gemeente-inwoners zich niet tegen de verkoop hadden verzet. In plaats daarvan werd de Seglora kerk naar Skansen overgebracht. De inwoners van Habo zijn vandaag de dag erg dankbaar en blij dat ze hun unieke houten kerk nog in hun bezit hebben. In Habo gaat het vooral om kleinschaligheid. Je komt er gemakkelijk in contact met de natuur, of je deze nu alleen in alle rust wilt ervaren of samen met anderen. Habo biedt uitstekende mogelijkheden tot unieke ervaringen, vooral voor wie geïnteresseerd is in cultuur, fietsen, wandelen, zwemmen, varen, vissen of bessen en paddestoelen plukken. Bovendien vind je een aantal prachtige golfbanen in de directe omgeving van Habo. Welkom in Habo en geniet van je verblijf! Enjoy your stay! Geniet van je verblijf! Innehåll 6 Stanna i Habo Stanna i Habo Stanna i Habo Stanna i Habo 9 Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat Äventyr och närproducerat 12 Utflyktsmål, konst och hantverk Kunst, Handwerk und Ausflugsziele Art, Crafts and Excursions Kunst, handwerk en uitstapjes Njut av er vistelse! Kultur i Habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo 19 Natur och Historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedeni Bad och båtliv Bad und Bootsleben Swimming and Boation Zwemmen en varen experience habo Ontdek Habo 3

4 Zu bleiben in Habo Stay in Habo Blijven in Habo stanna i habo Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Habo det mesta för de flesta Här har vi en livaktig handel och bra service. I Habo har vi allt från den lilla hantverksbutiken till större fackhandlare. Runt Habo finns många företag som erbjuder närproducerade varor och äventyr. Vi har nära till cykelleder, skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö Vättern. Utflyktstips Ausflugstipps Excursion Uitstapjes S Brandstorps Hembygdsgård (0) S Brandstorps kyrka (0) Bruk för alla (Second hand) (0) N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) P Ditt Skafferi (0) D Hagårds Lagård (0) Habo Hembygdsgård (0) Habo Second-Hand (0) Lustfyllt (0) Spinnet i Habo (0) Toms Sverige AB (fabriksförsäljning godis) (0) J Slaktar n i Gubbhulan (0) B Gunnars Konfektyr (0) R Habo kyrka, Guidebokning (0) Hökensås Sportfiske (0) Doris Tennbutik (0) Konstkvarnen Rödån (0) Hans Komålarn Lindberg (0) Rylanders Fisk (0) A Grenens Fisk & Delikatesser (0) O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) La Gott Chocolate, choklad och isevent (0) H Nystedt Husky - Hundspann året om (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) G Kvills kött (0) K Söderlinds Ekologiska grönsaker (0) L Tumbäcks gårdsförsäljning (0) M Viltboden (0) upplev habo erfahrung habo

5 Einkaufen in Habo Shopping in Habo Winkelen in Habo handla i habo Handel, upplevelser, äventyr och närproducerat. Einkaufen, Erfahrungen, Erlebnisse und vor Ort produziert. Shopping, experiences, adventures and local produced. Winkelen, ervaringen, avonturen en lokaal geproduceerd. Mat Gastronomie Eating Out Uit eten O Carléns Fisk och Vätterkräftor (0) E Holmenstugan Restaurang & Café (0) F Kivarps Gårdsmejeri (0) Konditori Briljanten (0) Pizzeria Italia (0) Restaurang Kärrsliljan (0) Restaurang & Pizzeria Habo (0) Restaurang & Pizzeria 95:an/Habo Kök & Bar (0) Restaurang Lotus (0) Rödåns Kiosk och Servering (0) Bo Unterknuft Accommodation Accommodatie N Bränntomt Turist & Ridcenter (0) Munkaskogsgården (0) Gubbhulans Skola (0) I Sjöhaga Pensionat (0) C Habo Camping (0) Mer information Weitere Informationen More information Voor meer Informatie experience habo Ontdek Habo 5

6 1 7 Ledamot nr 337 Akupunktur, zon- & muskelterapi. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Akupunktur, zon- & muskelterapi. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Unik keramik, linne-, ullprodukter. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. kerstinskeramik.se Unik keramik, linne-, ullprodukter. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. kerstinskeramik.se 2 Snittblommor och krukväxter Tel: Öppet: månd-fred 9-18,lörd Snittblommor och krukväxter Tel: Öppet: månd-fred 9-18,lörd Färglada barnkläder, dam- och mammakläder. Färglada barnkläder, dam- och mammakläder. Tel: Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. gustavochlillan.se www. gustavochlillan.se 7 Bank. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Bank. Tel: Öppet: Tidsbeställning. Träning och friskvård. Tel: Öppet: Alla dagar Träning och friskvård. Tel: Öppet: Alla dagar Bank, försäkring, juridik. Tel: Öppet: månd-fred 10-15, torsd Bank, försäkring, juridik. Tel: Öppet: månd-fred 10-15, torsd Hårvård, massage, fot-, nagelvård, hudterapi. Tel: Öppet: månd-fred lörd Skomakeri, skrädderi och nyckelservice. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Stängt 14/7-15/8. Hårvård, massage, fot-, nagelvård, hudterapi. Tel: Öppet: månd-fred lörd Skomakeri, skrädderi och nyckelservice. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Stängt 14/7-15/8. Fastighetsförmedling Tel: Öppet: månd-fred z z Per & Lisa Blogg och Butik w w w. p e r o c h l i s a. s e Barn-, damkläder, heminredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd z z Fastighetsförmedling Tel: Öppet: månd-fred Barn-, damkläder, heminredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Djursjukvård, försäljning av djurfoder och artiklar Tel: , Öppet: månd-onsd 9-18, fred www. djursjukhusetab.se 9 Evenemang, utställningar, festlokal, lokaler. Tel: Sommarsalong, tema ull. Café. Öppet: 25/6-11/8 tis-sön Djursjukvård, försäljning av djurfoder och artiklar Tel: , Öppet: månd-onsd 9-18, fred www. djursjukhusetab.se Evenemang, utställningar, festlokal, lokaler. Tel: Sommarsalong, tema ull. Café. Öppet: 25/6-11/8 tis-sön Skor, stövlar, väskor. Tel: Öppet: månd-fred 12-18, lörd Skor, stövlar, väskor. Tel: Öppet: månd-fred 12-18, lörd Hemslöjd, garner, handarbeten. Tel: Öppet: onsd-fred Hemslöjd, garner, handarbeten. Tel: Öppet: onsd-fred Husmanskost, á la carte, pizza, kebab. Tel: Öppet: må-ti 11-15, on-to 11-22, fr 11-01, lö sö Husmanskost, á la carte, pizza, kebab. Tel: Öppet: må-ti 11-15, on-to 11-22, fr 11-01, lö sö Bröllop, barn, körskortsbilder. Tel: Öppet: månd , onsd Övriga tider tidsbokning. Bröllop, barn, körskortsbilder. Tel: Öppet: månd , onsd Övriga tider tidsbokning. Presenter, leksaker, böcker, kartor. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Turistinformation, cykeluthyrning. Presenter, leksaker, böcker, kartor. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Turistinformation, cykeluthyrning. 10 Frisör allt inom professionell hårvård. Tel: Öppet: Se aktuella öppettider på hemsidan. www. studioh.nu Frisör allt inom professionell hårvård. Tel: Öppet: Se aktuella öppettider på hemsidan. www. studioh.nu 7 11 Snittblommor, krukväxter, inredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. frokenfro.se Snittblommor, krukväxter, inredning. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd www. frokenfro.se Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar www. coop.se Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar www. coop.se 6 upplev habo erfahrung habo

7 12 Habo 19 Tel: Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar Dagligvaruhandel. Tel: Öppet: Alla dagar Nya och begagnade bilar. Tel: Öppet: mån-fred 9-18, lörd 9-13 (ej jun-aug). www. runesbil.se Nya och begagnade bilar. Tel: Öppet: mån-fred 9-18, lörd 9-13 (ej jun-aug). www. runesbil.se Konditorivaror, smörgåsar, sallader. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Konditorivaror, smörgåsar, sallader. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Allt för hund och katt. Tel: Öppet: mån-fred 14-18, lörd Allt för hund och katt. Tel: Öppet: mån-fred 14-18, lörd Spel, lotter, godis. Tel: Öppet: månd-lörd 9-19, sönd Spel, lotter, godis. Tel: Öppet: månd-lörd 9-19, sönd och Tågspecialisten 13 Optiker, glasögon. Tel: Öppet: månd-fred (Lunch 13-14). Optiker, glasögon. Tel: Öppet: månd-fred (Lunch 13-14). Radiostyrt, modelljärnvägar, plastmodeller. Tel: Öppet: tisdag, torsdag 14-19, lördag Radiostyrt, modelljärnvägar, plastmodeller. Tel: Öppet: tisdag, torsdag 14-19, lördag Minigolf och Servering på Slättens Idrottsområde! Öppet: månd-fred 17-21, onsd-tors även 10-12, lörd-sönd Under juli månad öppet: lörd-sönd experience habo Ontdek Habo 7

8 14 22 Leksaker. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd (Lunch 13-14). Leksaker. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd (Lunch 13-14). Garageportar, fönster, marksten, robotgräsklippare, Muurikka. Tel: Öppet: tisd, ons, torsd 14-18, lördag Garageportar, fönster, marksten, robotgräsklippare, Muurikka. Tel: Öppet: tisd, ons, torsd 14-18, lördag Guldsmed, egen design, smycken. Tel: Öppet: tisd-fred 10-18, lörd (Lunch ). www. guldverkstan.com Guldsmed, egen design, smycken. Tel: Öppet: tisd-fred 10-18, lörd (Lunch ). www. guldverkstan.com Godis, choklad. Fabriksförsäljning. Ny butik! Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Godis, choklad. Fabriksförsäljning. Ny butik! Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Bank och Försäkring. Tel: Öppet: månd-fred 8-16:30 (maj-aug 8-16). www. lansforsakringar.se 15 Förmedling av fastigheter. Tel: www. lansforsakringar.se 15 Bank och Försäkring. Tel: Öppet: månd-fred 8-16:30 (maj-aug 8-16). www. lansforsakringar.se Förmedling av fastigheter. Tel: www. lansforsakringar.se Tel: Färg, kakel, golv, tapeter, kosmetika. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Sportbutik för alla aktiviteter cykel och skidservice. Tel: Öppet: månd-fred , lörd 10-16, sönd (Söndagar stängt juni o juli). Färg, kakel, golv, tapeter, kosmetika. Tel: Öppet: månd-fred 7-18, lörd Sportbutik för alla aktiviteter cykel och skidservice. Tel: Öppet: månd-fred , lörd 10-16, sönd (Söndagar stängt juni o juli) Tryckeri. Öppet: månd-fred Tel: Tryckeri. Öppet: månd-fred Tel: Kläder för hela familjen. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14, sönd (Söndagar stängt från midsommar till 31/7). Kläder för hela familjen. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14, sönd (Söndagar stängt från midsommar till 31/7). Badrum, uppvärmning, installationer. Öppet: Efter överenskommelse. Tel: www. haboror.se 18 Badrum, uppvärmning, installationer. Öppet: Efter överenskommelse. Tel: www. haboror.se 25 Färg, tapeter, golv. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Färg, tapeter, golv. Tel: Öppet: månd-fred 10-18, lörd Second Hand. Tel: Öppet: mån-ons 10-16, tors 10-18, fre www. brukforalla.se Second Hand. Tel: Öppet: mån-ons 10-16, tors 10-18, fre www. brukforalla.se 26 Byggmaterial, fönster, golv, färg, trädgård, husgeråd, djurfoder. Tel: Öppet: månd-fred 07-18, lörd 09-13, (v må-fr 7-17, lö 9-13). Byggmaterial, fönster, golv, färg, trädgård, husgeråd, djurfoder. Tel: Öppet: månd-fred 07-18, lörd 09-13, (v må-fr 7-17, lö 9-13). Mieten Sie hier ein Fahrrad Rent a bike here Huur hier je fiets Hyr din cykel här Habo Camping Tel: +46 (0) C Bok & Present Shopen Tel: +46 (0) Turistinformation Biblioteket, Jönköpingsvägen 2 och Bok & Present Shopen, Jönköpingsvägen 10 D Tel: +46 (0) E-post: 6 R Habo kyrka. Tel: Vägkyrka 26 juni-11 aug. Caféet vid kyrkan har öppet mellan klockan alla dagar. Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 14, 15, 16 och 17. Habo kyrka. Tel: Vägkyrka 26 juni-11 aug. Caféet vid kyrkan har öppet mellan klockan alla dagar. Guidning i kyrkan kl. 11, 12, 14, 15, 16 och upplev habo erfahrung habo

9 äventyr och närproducerat Erlebnisse und vor Ort produziert Adventures and locally produced Avonturen en lokaal geproduceerd experience habo Ontdek Habo 9

10 A Fiske, fisk, delikatesser. Tel: Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd Fiske, fisk, delikatesser. Tel: Öppet: 1/6-30/9 alla dagar Övrig tid: fred-lörd J B Karameller, choklad, konfektyrer. Karameller, choklad, konfektyrer. Tel: Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Öppet: Efter överenskommelse. C HABO Camping & Stugby Camping och stugor nära Vättern. Cykeluthyrning, turistinformation. Öppet året runt. Reception jun-aug Tel: D Camping och stugor nära Vättern. Cykeluthyrning, turistinformation. Öppet året runt. Reception jun-aug Fläsk-, nöt- & viltkött. Tel: Öppet: Mån-Fre 9-18, Lördag K Grönsaker, kryddor och blommor. Tel: Öppet: Se hemsida. L SÖDERLINDS ekologiska grönsaker Långhult, Habo Potatis och andra rotfrukter samt ägg. Tel: Öppet: Alla dagar dag och kvällstid. Fläsk-, nöt- & viltkött. Tel: Öppet: Mån-Fre 9-18, Lördag Grönsaker, kryddor och blommor. Tel: Öppet: Se hemsida. Potatis och andra rotfrukter samt ägg. Tel: Öppet: Alla dagar dag och kvällstid. Höghöjdsbana, zipline, paintball, café och shop. Tel: Öppet 1juli-11 augusti alla dagar Övrig tid: Lördagar E Höghöjdsbana, zipline, paintball, café och shop. Tel: Öppet 1juli-11 augusti alla dagar Övrig tid: Lördagar M Kött från älg, hjort, vildsvin, rådjur. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Kött från älg, hjort, vildsvin, rådjur. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Restaurang, café, catering. Tel: F Restaurang, café, catering. Tel: N Turridning, ridlektioner, stugor, familjeläger. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. O Turridning, ridlektioner, stugor, familjeläger. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Nytt för i år även inomhusservering. Tel: Öppet jun-aug: to-sö 11-18, sep-dec: to-fre 15-18, sön Ostar, ostkaka, butik, trädgårdscafé. Nytt för i år även inomhusservering. Tel: Öppet jun-aug: to-sö 11-18, sep-dec: to-fre 15-18, sön Fisk, kräftor, delikatesser, servering. Tel: Öppet juni-sept: månd-fred kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se aktuella tider på hemsidan. Fisk, kräftor, delikatesser, servering. Tel: Öppet juni-sept: månd-fred kl 10-18, lörd-sönd kl Övriga året se aktuella tider på hemsidan. G P Nötkött, frukt-, grönsakslådor. Tel: Öppet: fredag kl Nötkött, frukt-, grönsakslådor. Tel: Öppet: fredag kl Köksprylar & saker för bak-tokiga. Tel: Öppet: söndag Köksprylar & saker för bak-tokiga. Tel: Öppet: söndag H Hundspann, Bäver- & Snöskosafari Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, Events, Familj, Grupper, Födelsedag. Tel: Öppet: Förbokning: månd-lörd Hundspann, Bäver- & Snöskosafari Kennelbesök, Ekoträdgård, Guidning, Events, Familj, Grupper, Födelsedag. Tel: Öppet: Förbokning: månd-lörd Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding. Tel: Choklad. Isevent för bröllop, fest och teambuilding. Tel: S I Boende, fest & aktiviteter. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Boende, fest & aktiviteter. Tel: Öppet: Efter överenskommelse. Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Servering 29/6-11/8 alla dagar Brandstorps kyrka, Brandstorps Hembygdsgård. Servering 29/6-11/8 alla dagar upplev habo erfahrung habo

11 N 30 S O H 42 J A P K 34 F D I L E G M R 31 C B experience habo Ontdek Habo 11

12 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Konst, hantverk, lokalproducerad mat och råvaror Kunst, Kunsthandwerk, regionale Produkte und Lebensmittel. Art, handicrafts, locally produced food and raw produce. Kunst, handenarbeid, plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen en onbewerkte producten. 12 upplev habo erfahrung habo

13 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Konst Runt Habo finns ett flertal konstnärer och hantverkare. Under sommaren har den kände habokonstnären Hans Lindberg ateljé och utställning i Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg är främst känd för sina komålningar. Konstfesten där Habos konstnärer och konsthantverkare visar upp sig arrangeras årligen under vecka 40 på Spinnet. Lokalproducerad mat Intresset för närproducerad mat och råvaror som kommer från närområdet blir bara större och större. I Habo blir det fler och fler som förädlar lokala råvaror. Här finns allt ifrån kött och vilt, fisk och skaldjur, ost och grönsaker till choklad och godis. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Iskonst och äkta choklad I Habo finns också en av sveriges främsta och mest anlitade isskulptörer. Dessa konstverk kan man se på många arrrangemang runt om i världen. Varje jul uppförs traditionsenligt en isskulptur i Habo centrum. Här tillverkas också handgjorda chokladpraliner av högsta kvalitet. Pralinerna har en personlig prägel vad gäller smak och utseende. Fisk och kräftor I Habo finns flera fiskrökerier. Försäljning av nyfångad fisk sker under hela året i mån av tillgång. Här kan man smaka på Vätterns delikatesser vättersik eller röding. På hösten dras det också upp tonvis med härliga vätterkräftor. Vissa kan vara stora som humrar. Första lördagen i september arrangeras Kräftlördag, en stor folkfest där vi lyfter fram den lokalproducerade maten. Hantverk På senare tid har Habo gjort sig känt för sina hantverkare och hantverkstäder. Här tillverkas allt från guldsmycken till keramik och tenn. De flesta tillverkare har också försäljning av sina produkter i direkt anslutning till verkstäderna. Kunst Rings um Habo gibt es mehrere Künstler und Kunsthandwerker. Im Sommer hat der bekannte Haboer Künstler Hans Lindberg sein Atelier und eine Ausstellung im Sågaretorpet in Brandstorp. Hans Lindberg ist vor allem für seine Gemälde von Kühen bekannt. Das Kunstfest, bei dem die Künstler und Kunsthandwerker Habos sich präsentieren, wird jährlich in der 40. Kalenderwoche im Kulturzentrum Spinnet veranstaltet. Essen aus der Region Das Interesse an regionalen Produkten und Lebensmitteln, die aus der näheren Umgebung kommen, wird größer und größer. In Habo werden es immer mehr Anbieter, die regionale Produkte veredeln. Hier gibt es alles, von Fleisch und Wild, Fisch und Schalentieren, Käse und Gemüse bis hin zur Schokolade und Süßigkeiten. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Eiskunst und echte Schokolade In Habo lebt auch einer der bedeutendsten und gefragtesten Eisbildhauer. Die Eisskulpturen sind auf vielen Veranstaltungen in der ganzen Welt zu sehen. Traditionsgemäß wird im Zentrum von Habo jedes Jahr zu Weihnachten eine Eisskulptur errichtet. Hier werden auch handgemachte Schokoladenpralinen von höchster Qualität hergestellt, die hinsichtlich Geschmack und Aussehen ihre ganz persönliche Note haben. Fisch und Krebse In Habo gibt es mehrere Fischräuchereien. Der Verkauf von frisch gefangenem Fisch erfolgt ganzjährig nach Verfügbarkeit. Hier kann man die Delikatessen des Vätterns, Vätterfelchen oder Saibling kosten. Im Herbst werden tonnenweise herrliche Vätterkrebse herausgezogen. Einige können so groß wie Hummer sein. Am ersten Samstag im September findet der Krebssamstag statt, ein großes Volksfest, bei dem regionale Produkte im Mittelpunkt stehen. Handwerk In der letzten Zeit hat sich Habo auch mit seinen Handwerkern und Werkstätten einen Namen gemacht. In Habo entsteht alles von Goldschmuck über Keramik und Zinnprodukte. Die meisten Hersteller verkaufen direkt aus ihren Werkstätten. experience habo Ontdek Habo 13

14 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Art Around Habo there are many artists and craftsmen. During the summer the well-known artist from Habo, Hans Lindberg has his studio and exhibitions in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is best known for his cow paintings. The Art Festival where Habo s artists and craftsmen display their works is held during week 40 every year at Spinnet. Locally produced food Interest in locally produced food and raw goods that come from the area continues to grow. In Habo there are an increasing number of suppliers of local raw goods. Here, there is everything from meat and wild fish and seafood, cheese and vegetables to chocolate and candy. Fish and crayfish There are many fish smokehouses in Habo. Sales of freshly caught fish take place all year round, subject to availability. Here you can taste the delicacies of Vättern freshwater whitefish or charr. There are tonnes of delicious freshwater crayfish caught in the autumn. Some as big as lobsters. The first Saturday in September is Crayfish Saturday, a big festival focusing on locally produced food. Arts and crafts Recently Habo has become renowned for its artisans and arts and crafts workshops. You can find locally made gold jewelry, ceramics and pewter objects. Most of the craftsmen also sell their work close to their workshops. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. Ice art and genuine chocolate In Habo we also have of one of Sweden s most renowned ice sculptors, whose work is very much in demand. His works of art can be enjoyed around the world at various events. Traditionally, at Christmas every year, an ice sculpture is erected in the centre of Habo. Hand-made chocolates and chocolate creams of the highest quality are produced here. They are made with a personal touch in both taste and appearance. 14 upplev habo erfahrung habo

15 Utflyktsmål Ausflugsziele Excursions Uitstapjes Kunst Er zijn veel kunstenaars en ambachtslieden in en rond Habo. De bekende kunstenaar uit Habo, Hans Lindberg, heeft tijdens de zomermaanden zijn studio en tentoonstellingen in Sågaretorpet, Brandstorp. Hans Lindberg is voornamelijk bekend om zijn schilderijen met koeien. Elk jaar wordt er in Spinnnet tijdens week 40 een Kunstfestival gehouden, waar de kunstenaars en ambachtslieden uit Habo hun werk tentoonstellen. Plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen De interesse in plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen en onbewerkte producten die uit de regio komen, blijft groeien. Er is in Habo een steeds groter wordend aantal leveranciers van onbewerkte producten. U vindt er niet alleen vlees,wilde vis, zeevis en schaal en schelpdieren, maar ook kaas, groenten, chocolade en snoep. Vis en rivierkreeft Er bevinden zich vele visrokerijen in Habo. Afhankelijk van beschikbaarheid, wordt er het hele jaar door vers gevangen vis verkocht. Hier kunt u de heerlijke Vättern zoetwater witvis of zalmforel proeven. In de herfst worden er enorme hoeveelheden van de heerlijke zoetwater rivierkreeft gevangen. Sommige zijn wel zo groot als zeekreeften. De eerste zaterdag in september is rivierkreeft zaterdag, een groot festival dat gericht is op plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen. Handwerk De laatste jaren is Habo bekend geworden voor zijn ambachtslieden en hun werkplaatsen. Hier wordt alles gemaakt, van gouden juwelen tot keramiek en tin. De meeste ambachtslieden verkopen hun producten ook in hun werkplaatsen. Unik miljö för bröllop och fest I en ombyggd ladugård vid Vättern erbjuder Lustfyllt en underbar miljö för bröllop, fest och konferens. Här finns också butik med konst, keramik och möbler. IJskunst en echte chocolade In Habo woont ook een van de bekendste en meest gevraagde ijsbeeldhouwers van Zweden. Zijn kunstwerken kun je op vele evenementen wereldwijd bekijken. Rond Kerstmis wordt traditiegetrouw een ijsbeeldhouwwerk in het centrum van Habo opgericht. In Habo worden ook handgemaakte pralines van de hoogste kwaliteit gemaakt. Deze hebben een persoonlijke stempel, zowel wat smaak als vorm betreft. experience habo Ontdek Habo 15

16 Kultur i Habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo Habo kyrka Vårt lands kanske mest särpräglade träkyrka finns i Habo. Den fick sin nuvarande utformning 1723 och är helt dekorerad med praktfulla målningar och snidade inventarier. Motiven är hämtade ur Martin Luthers katekes. Den guidade visningen är en upplevelse. Sommartid anordnas vägkyrka i den närliggande Sockenstugan. Brandstorps kyrka Inte lika känd och inte lika stor, men i mångas ögon lika vacker, är Brands-torps kyrka i kommunens norra del. Kyrkogården är omgiven av en unik kyrkbalk i trä. Sommartid serverar Brandstorps Hembygdsförening kaffe i den intilliggande hembygdsgården. Hembygdsgården i Habo Hembygdsgården i Habo ligger utmed Munkvägen inne i Habo tätort och består av ett antal äldre byggnader som flyttats till platsen från olika håll inom kommunen. En av byggnaderna hyrs ut av Habo- Gustav Adolfs hembygdsförening för mindre sammankomster. Området är allra vackrast när vitsipporna täcker marken med sitt budskap om att våren är här. Hembygdsgården i Brandstorp Brandstorps hembygdsförening är en mycket aktiv förening som också tagit till vara ett antal äldre byggnader från trakten och placerat dem på ett område alldeles intill Brandstorps kyrka. Här finns bland annat det så kallade egyptiska tältet. Tältet, som är av trä, användes kring sekelskiftet av släkten von Essens söner i familjens strävan att stärka och dana dem till män. I tältet levde man vildmarksliv och sov i små bås på granris och ormbunksblad. Byggnaden var med på världsutställningen i Paris I två på senare tid uppförda museibyggnader har Brandstorps hembygdsförening också samlat många intressanta föremål från trakten, varav många påminner om den livliga sjöfarten på Vättern. Spinnet i Habo I de gamla träbyggnaderna startades Habo Ullspinneri Här tillverkades bland annat de klassiska Habofiltarna. Idag används lokalerna för konstutställningar, sommarcafé, musik och teaterarrangemang. 16 upplev habo erfahrung habo

17 kultur i habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo Die Kirche in Habo Die vielleicht spektakulärste Holzkirche Schwedens finden Sie in Habo. Sie stammt aus dem Jahre 1723 und ist mit prachtvollen Gemälden und kunstvollenschnitzereien verziert. Die Motive stammen aus Martin Luthers Katechismus. Die Führung durch die Kirche ist ein Erlebnis. In den Sommermonaten wird die nahe gelegene Sockenstuga als Straßenkirche genutzt. Die Kirche in Brandstorp Vielleicht nicht ganz so bekannt und groß wie die Kirche in Habo ist die Kirche in Brandstorp, die jedoch viele Ansässige für mindestens genauso schön halten sie liegt im nördlichen Teil der Kommune. Der Friedhof ist von einer einzigartigen Holzkonstruktion umgeben. Im Sommer serviert der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening Kaffee im nahe gelegenen Vereinshof. Hof des Heimatvereins in Habo Der Vereinshof des Heimatvereins von Habo liegt an der Straße Munkvägen in der Ortsmitte von Habo und besteht aus mehrerentraditionellen Häusern, die aus verschiedenen Teilen der Kommune nach hier verpflanzt wurden. Eines dieser Häuser wird vom Gustav Adolf-Heimatverein in Habo auch für private Zusammenkünfte vermietet. Der Hof präsentiert sich am allerschönsten, wenn im Frühjahr das Gras von Buschwindröschen bedeckt ist. Hof des Heimatvereins in Brandstorp Der Heimatverein Brandstorps Hembygdsförening ist ein sehr aktiver Verein, der sich dafür engagiert, ältere Gebäude der Region zu bewahren und diese in der Nähe der Kirche von Brandstorp neu aufzubauen. Hier steht u. a. das sog. ägyptische Zelt. Dieses Zelt aus Holz wurde vor mehr als 100 Jahren für die Söhne der Familie von Essen genutzt, um diese zu stärken und zu Männern zu machen. In diesem Zelt lebten die jungen Männer in der freien Natur und übernachteten in kleinen Kammern auf Tannenzweigen und Blättern. Das Zelt wurde 1878 auf der Pariser Weltausstellung gezeigt. In zwei Museumsgebäuden, die der Heimatverein in der letzten Zeit errichtet hat, sind außerdem viele interessante Gegenstände aus der Region zu sehen, von denen zahlreiche auch an die Schifffahrt auf dem See Vättern erinnern. Die Spinnerei in Habo In den alten Holzgebäuden wurde 1886 die Habo Ullspinneri gegründet. Hier wurden u. a. die klassischen Habo-Wolldecken hergestellt. Heute werden die Räumlichkeiten für Kunstausstellungen, Cafébetrieb im Sommer, Musik- und Theaterveranstaltungen genutzt. The church in Habo Habo has one of Sweden s most distinctive wooden churches. Its present design dates back to 1723 and it is completely decorated with splendid paintings and handcrafted objects and furniture. The paintings are based on Martin Luther s cathecism. The guided tour is an experience. In summer a road church is open to visitors in Sockenstugan by the church. The church in Brandstorp Not as well-known nor as large, but considered by many as equally beautiful is the church in Brandstorp in the northern part of the district. The graveyard is surrounded by unique wooden beams. In summer the local folklore society runs a café in the neighbouring Hembygdsgården. Hembygdsgården in Habo Hembygdsgården lies along Munkvägen in Habo itself and consists of a number of old buildings which have been preserved by moving them there from various places in the district. One of them can be rented for smaller gatherings from the Habo- Gustav Adolfs hembygdsförening. The area is at its absolute best when the ground is covered with white wood anemones heralding spring. Hembygdsgården in Brandstorp The Brandstorp folklore society is very active and has preserved a number of old buildings by moving them to locations around the church in Brandstorp. Among them is the so-called Egyptian Tent made of wood which was used at the turn of the last century by the sons of the von Essen family as a means of toughening and training them to be men. In the tent they lived in wild life conditions, sleeping in small cubicles on fir twigs and bracken. It was shown at the world exhibition in Paris in In two of the later museum buildings the Brandstorp folklore society has collected many interesting objects from the area, many reminiscent of the lively trade and shipping on Lake Vättern. The old Habo spinning mill The Habo Ullspinneri was started in these old wooden buildings in Manufacturing included the classic Habo blankets. The premises are now used for art exhibitions, a summer café, music and theatre. experience habo Ontdek Habo 17

18 kultur i habo Kultur in Habo Cultural highlights in Habo Cultuur in Habo De kerk van Habo In Habo staat misschien wel de meest bijzondere houten kerk van Zweden. Deze kreeg zijn huidige vorm in 1723 en is volledig versierd met prachtige schilderijen en uit hout gesneden meubelen. De motieven zijn gehaald uit de catechismus van Martin Luther. Het begeleide bezoek is beslist de moeite waard. Tijdens de zomer wordt in het nabijgelegen gemeentehuis een bidplaats voor het publiek ingericht. De kerk van Brandstorp Niet zo bekend en ook niet zo groot, maar in de ogen van velen even mooi, is de kerk van Brandstorp in het noorden van de gemeente. Het kerkhof wordt omringd door een unieke houten omheining. Tijdens de zomer wordt er door de plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp koffie geserveerd in het nabijgelegen streekmuseum. Het streekmuseum van Habo Het streekmuseum van Habo ligt aan de Munkvägen in het centrum van Habo. Het bestaat uit een aantal oudere gebouwen die vanuit verschillende plaatsen in de gemeente hierheen zijn gebracht. Een van de gebouwen wordt door de plaatselijke volkskundige vereniging Habo- Gustav Adolf verhuurd voor kleinere bijeenkomsten. De omgeving is het mooist wanneer de witte bosanemonen bloeien en een heus vloerkleed vormen met de boodschap dat de lente in aantocht is. Het streekmuseum van Brandstorp De plaatselijke volkskundige vereniging van Brandstorp is een zeer actieve vereniging die ook voor een aantal oudere gebouwen uit de streek heeft gezorgd en ze naar de omgeving van de kerk van Brandstorp heeft overgebracht. Hier staat o.a. de zogenaamde Egyptische tent. Deze houten tent werd rond de eeuwwisseling door het geslacht van Essen gebruikt in het streven van de familie om hun zonen sterker te maken en tot mannen te vormen. In de tent leefde je zoals in de wildernis en sliep je in een kleine ruimte op dennentakken en varenbladeren. Het gebouw was ook op de wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs te bewonderen. In twee van de later opgerichte museumgebouwen heeft de plaatselijke volkskundige vereniging ook heel wat interessante voorwerpen uit de streek verzameld, waarvan vele herinneren aan de levendige zeevaart op het Vätternmeer. De oude Habo spinnerij De Habo Ullspinneri werd in 1886 in deze oude gebouwen opgericht. De klassieke Habo dekens waren een onderdeel van de fabricage. De gebouwen worden nu gebruikt voor kunsttentoonstellingen, een zomercafé, muziek en theater. 18 upplev habo erfahrung habo

19 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Sommar och vinterupplevelser Hökensås Hökensås Naturreservat består av hektar flacka områden och branta åsar. Dessa bildades då inlandsisen drog sig tillbaka. I sänkorna finns ett 50-tal sjöar och tjärnar, varav ett 20-tal är öppna för fiske. Här kan du uppleva alla typer av insjöfiske allt från flugfiske till mete med mask och krok. Du kan också hyra en egen sjö för en dag och få en vildmarksbuffé serverad vid sjökanten. På Hökensås växer mest tallskog och på de torraste delarna bildar renlavar en heltäckande matta på marken. Flera vandringsleder genomkorsar området som också är rikt på bär och svamp en pärla för dig som njuter av att vistas i skog och mark. experience habo Ontdek Habo 19

20 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Hundspann, fridykning och klättring Nystedt Husky Tur & Natur är ett äventyrligt ekoturismföretag som ligger i Baskarp och erbjuder bland annat hundspann, packhundsvandring med mera året runt för såväl stora som små. Tillsammans med Sjöhaga pensionat erbjuds äventyr i form av upplevelser under vattenytan (fridykning) och utforskning av skogens höjder (klättring). Vätterbäckar Bäckarna i Habo kommun som rinner ut i Vättern är väldigt viktiga för reproduktionen av Vätterns öringbestånd. Att se fiskarna när de vandrar upp i bäckarna på hösten är ett skådespel. Stora åtgärder har gjorts i bäckarna för att underlätta för fiskvandringen. Öringens dag arrangeras årligen i slutet av oktober. Vagnhults soldattorp Det gamla soldattorpet i Vagnhult, uppfört på 1700-talet, är ett av de mest ursprungligt bevarade soldattorpen i trakten. Till torpet tar man sig till fots antingen från gården Vagnhult eller från parkeringsplats vid riksväg 26/47 i höjd med Håknarp. Området kring torpet är sommartid mycket naturskönt. Kyrkestan I närheten av soldattorpet finns också en fornlämning med bland annat en stor stenrektangel vars användning man ej har kunnat fastställa. Området tros ha varit en grav- och kultplats från tiden 500 f.k. 500 e.kr. Bokskogen Stora Kärrs bokskog anses ha tillkommit under Per Brahe den yngres tid. Platsen är idag naturreservat. Området nås lätt till fots från parkeringsplats vid länsväg 195 öster om Stora Kärrs gård. Vargfångstgrop Ta vägen från Habo mot Tidaholm, sväng till höger på vägen mot Gustav Adolfs kyrka (vid Hornsjön). Efter ca 200 meter, ta till höger in på en skogsväg, fortsätt ca 200 meter söder ut. Då kommer man fram till en mycket välbevarad vargfångstgrop. Där är inte svårt att föreställa sig hur en forntida vargjakt kan ha gått till. Falks grav Natten mellan den 22 och 23 augusti 1854 rånade Jonas Falk och Anders Frid postdiligensen mellan Jönköping och Falköping. Falk sköt postiljonen till döds och Frid slog ner postdrängen. Bytet blev nära riksdaler banco. De båda rånarna flydde via Hjo över Vättern till Stockholm men greps snart. Frid dömdes till döden men benådades senare till livstids fängelse. Falk dömdes att mista livet genom halshuggning. Avrättningen ägde rum 1855 på Svedmon inom Hökensåsområdet. Platsen är i dag utmärkt med stenar och ett järnkors. Graven är oftast smyckad med blommor. Hur blommorna kommer dit kan ingen med säkerhet säga. 20 upplev habo erfahrung habo

21 Natur och historia Natur und Geschichte Nature and History Natuur en geschiedenis Hökensås Das Naturschutzgebiet Hökensås besteht aus Hektar ebener Landschaft und steilen Hängen. Diese spektakuläre Landschaft entstand, als sich nach der Eiszeit das Eis zurückbildete. In den Vertiefungen liegen ca. 50 kleinere Seen, in circa 20 davon kann geangelt werden von der Fliegenfi - scherei bis hin zum Angeln mit Ködern mit Wurm und Haken. Sie können auch einen ganz eigenen See einen Tag lang mieten, um dort z. B. am Seeufer ein leckeres Wildoder Naturbuff et zu servieren. Im Naturschutzgebiet von Hökensås wächst vor allem Nadelwald, und in den trockensten Abschnitten bildet die Rentierfl echte auf dem Waldboden einen flächendeckenden Teppich. Viele Wanderwege führen durch das Gelände, wo auch viele Beeren und Pilze wachsen. Ein Naturparadies für alle, die unberührte Wälder und Natur genießen möchten. Schlittenhundetouren, Freitauchen, Klettern Nystedt Husky Tur & Natur ist ein auf Abenteuer ausgerichtetes Ökotourismus-Unternehmen, das sich in Baskarp befindet und unter anderem ganzjährig Schlittenhundetouren, Wanderung mit Tragehunden u.dgl.m. für Groß und Klein anbietet. Gemeinsam mit der Pension Sjöhaga werden Abenteuer in Form von Erlebnissen unter der Wasseroberfläche (Freitauchen) und Erforschen der Höhen des Waldes (Klettern) angeboten. Brutbäche am Vätternsee Die in der Gemeinde Habo in den Vätternsee fließenden Bäche, sind sehr wichtig für die Reproduktion des Forellenbestands im Vättern. Die Fische zu sehen, wenn sie im Herbst die Bäche hinaufwandern, ist ein Schauspiel. In den Bächen wurden umfangreiche Maßnahmen durchgeführt, um die Fischwanderung zu erleichtern. Jedes Jahr Ende Oktober wird der Tag der Forelle veranstaltet. Vagnhults Soldatenhof Der alte Soldatenhof in Vagnhult entstand im 18. Jahrhundert uns zählt zu den am besten erhaltenen Soldatenhöfen der Region. Man erreicht den Hof entweder zu Fuß vom Hof Vagnhult oder vom Parkplatz an der Straße 26/47 in Höhe mit Håknarp. Die Gegend um den Hof ist im Sommer sehr idyllisch. In der Nähe des Soldatenhofes befindet sich aus altnordischer Zeit ein großes Steinrechteck, dessen Anwendung sich nie richtig geklärt wurde. Wahrscheinlich war das Areal ein Grabund Kultplatz aus der Zeit von 500 vor Christus bis 500 nach Christus. Buchenwald Der Buchenwald von Stora Kärr wurde vermutlich in der Zeit Per Brahes des Jüngeren angelegt. Die Gegend ist heute ein Naturschutzgebiet, das leicht östlich vom Hof Stora Kärr zu Fuß vom Parkplatz an der Straße 195 zu erreichen ist. Wolfsfanggrube Nehmen Sie die Straße von Habo nach Tidaholm, biegen Sie rechts ab zur Gustav Adolfs Kirche (neben Hornsee Hornsjön). Fahren Sie 200 Meter und biegen Sie rechts ab in einen Feldweg, fahren Sie dann weitere 200 Meter Richtung Süden. Dort finden Sie eine sehr gut erhaltene Wolfsfallgrube. Sie macht es Ihnen sehr leicht, sich vorzustellen, wie eine prähistorische Wolfsjagt gewesen sein muss. Falks Grab In der Nacht vom 22. auf den 23. August 1854 überfielen Jonas Falk und Anders Frid die Postkutsche, die damals zwischen Jönköping und Falköping verkehrte. Falk erschoss den Postillion, Frid schlug den Postkutscher nieder. Die beiden erbeuteten fast Reichstaler. Die beiden Räuber flohen über Hjo und den See Vättern nach Stockholm, wurden jedoch bald gefasst. Frid wurde zum Tode verurteilt, später jedoch zu lebenslangem Freiheitsentzug begnadigt. Falk wurde zum Tode durch Enthauptung verurteilt und 1855 bei Svedmon im heutigen Naturschutzgebiet von Hökensås hingerichtet. Die Richtstätte ist mit Steinen und einem Eisenkreuz gekennzeichnet. Häufig ist das Grab mit Blumen geschmückt wie die Blumen dorthin kommen, kann niemand mit Sicherheit sagen. experience habo Ontdek Habo 21

ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se

ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO. Upplev Habo. upplev.habokommun.se ERFAHRUNG HABO EXPERIENCE HABO ONTDEK HABO Upplev Habo upplev.habokommun.se UPPLEV HABO E R FA H R U N G H A B O Upplev Habo den lilla pärlan vid Vätterstranden. Habo har gjort sig känt för sin småskalighet

Läs mer

BÄTTRE ÄN NÅGONSIN. Bäste medarbetare

BÄTTRE ÄN NÅGONSIN. Bäste medarbetare BÄTTRE ÄN NÅGONSIN Bäste medarbetare Det känns verkligen underbart att se tillbaka på ett fantastiskt framgångsrikt verksamhetsår. Jag är verkligen tacksam och uppskattar det fina arbete ni alla gjort

Läs mer

WiLlk. VÄLKo. WiLlkommen. VÄLkOMMEN

WiLlk. VÄLKo. WiLlkommen. VÄLkOMMEN VÄLKo VÄLkOMMEN WiLlkommen WiLlk eld Tunré 2015 Dschinn-Fire kommer till Sverige mellan Metallsvenskan 2015 och Eld & Järn i Gruvparken En unik chans för dig som tar hand om historiska platser i järnhistorias

Läs mer

301 Tage, Deutschland

301 Tage, Deutschland 301 Tage, Deutschland Die Familie 300 und 1 Tag, Deutschland! Hejsan, jag heter Elin Vorbrodt och jag bor i den lilla staden Blosswitz som ligger här i Tyskland och jag går och pluggar på ett gymnasium

Läs mer

SchwedenQuiz. Quiz & Spiele. Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Was weißt du über Schweden? (frågeformulär) 3.

SchwedenQuiz. Quiz & Spiele. Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Was weißt du über Schweden? (frågeformulär) 3. PRODUCENTER: Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Was weißt du über Schweden? (frågeformulär) 3. Lösungen PRODUCENTER: 1. Vokabeln zur Sendung eher unbekannt schwierig auf dem Lande

Läs mer

301 Tage, Deutschland

301 Tage, Deutschland 301 Tage, Deutschland In der Stadt 300 und 1 Tag, Deutschland! Hejsan, jag heter Elin Vorbrodt och jag bor i den lilla staden Blosswitz som ligger här i Tyskland och jag går och pluggar på ett gymnasium

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch

Nachrichten auf Deutsch Nachrichten auf Deutsch 21. Mai 2011 Fragen zu den Nachrichten Fußball 1. Wie oft ist die Deutsche Damenmannschaft schon Weltmeister geworden? a) Einmal b) Zweimal c) Dreimal 2. Wie heißt die Trainerin?

Läs mer

TYSKA. Mango, das Zebra. Baby-Tiere. Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Aufgaben zur Sendung 3. Lösungen ARBETSBLAD 2007/08

TYSKA. Mango, das Zebra. Baby-Tiere. Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Aufgaben zur Sendung 3. Lösungen ARBETSBLAD 2007/08 Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Aufgaben zur Sendung 3. Lösungen 1. Vokabeln zur Sendung trocken beginnen die Regenzeit Viele kleine Zebras werden geboren. zum Beispiel erst ein

Läs mer

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö.

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden.

Läs mer

Ich bin der Jens ich bin der Jens Jansen ich bin hier der Vater der Familie von Mette, Gesa, Helge, Sonja und jetzt auch von Sofi.

Ich bin der Jens ich bin der Jens Jansen ich bin hier der Vater der Familie von Mette, Gesa, Helge, Sonja und jetzt auch von Sofi. SÄNDNINGSDATUM: 2006-11-14 REPORTER/PRODUCENT: ANGELICA ISRAELSSON Abenteuer Ausland Programmanus Alltså i början hade jag jättehemlängtan. Jag tänkte hela tiden: Vad gör jag här? Vad håller jag på med?

Läs mer

ARBETSBLAD. KORTFILMSKLUBBEN TYSKA Bamboule

ARBETSBLAD. KORTFILMSKLUBBEN TYSKA Bamboule ARBETSBLAD PEDAGOG: JOHAN POPPEN PROJEKTLEDARE: GABRIELLA THINSZ BESTÄLLNINGSNUMMER: 101546/TV39 KORTFILMSKLUBBEN TYSKA Bamboule Vokabeln und Phrasen (lätt) Wähle 10 von den Vokabeln/Phrasen aus und schreibe

Läs mer

Immigration Bostad. Bostad - Hyra. Ange att du vill hyra någonting. ein Zimmer Typ av bostad. eine Wohnung/ ein Apartment Typ av bostad.

Immigration Bostad. Bostad - Hyra. Ange att du vill hyra någonting. ein Zimmer Typ av bostad. eine Wohnung/ ein Apartment Typ av bostad. - Hyra Tyska Ich möchte mieten. Ange att du vill hyra någonting ein Zimmer eine Wohnung/ ein Apartment ein Studioapartment ein Einfamilienhaus ein Doppelhaus ein Reihenhaus Wie viel beträgt die Miete pro

Läs mer

Hallo und herzlich willkommen zu Unsere Hitliste! Ich bin Niklas, und hier sind meine vier Freunde...

Hallo und herzlich willkommen zu Unsere Hitliste! Ich bin Niklas, und hier sind meine vier Freunde... SÄNDNINGSDATUM: 2007-11-20 MANUS: DAGMAR PIRNTKE PRODUCENT: KRISTINA BLIDBERG Musik & Co. Programmanus... Ronja,... Hallo und herzlich willkommen zu! Ich bin Niklas, und hier sind meine vier Freunde......

Läs mer

Hej! God morgon! Tjänare! Hejsan! 1 Hej!

Hej! God morgon! Tjänare! Hejsan! 1 Hej! Hej! sich egrüßen nach Namen und Herkunft fragen das Alphaet uchstaieren sich selst und jemand anderen vorstellen Sprachkenntnisse nach der Bedeutung eines Wortes fragen sich veraschieden Ländernamen 1

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Flen och Katrineholm. Folkets park Husby Oppunda. Långhalsen. 52 Vrenaån. Mårtensvall. Hallbosjön. Nyköping. Fakta

Flen och Katrineholm. Folkets park Husby Oppunda. Långhalsen. 52 Vrenaån. Mårtensvall. Hallbosjön. Nyköping. Fakta Vrena Nyköping Flen och Katrineholm Folkets park Husby Oppunda 631 52 Vrenaån Långhalsen Mårtensvall Hallbosjön Fakta Vrena har cirka 670 invånare. Orten ligger vackert belägen mellan sjöarna Långhalsen

Läs mer

Välkommen in på min hemsida. Som företagsnamnet antyder så sysslar jag med teknisk design och konstruktion i 3D cad.

Välkommen in på min hemsida. Som företagsnamnet antyder så sysslar jag med teknisk design och konstruktion i 3D cad. Välkommen in på min hemsida. Som företagsnamnet antyder så sysslar jag med teknisk design och konstruktion i 3D cad. har varit aktivt sedan 2004, men min bransch erfarenhet började redan 1983. Jag sysslar

Läs mer

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

4. Dialogövning Läroplanen säger: Olika former av samtal, dialoger och intervjuer. ARBETSBLAD SÄNDNINGSDATUM: 2013-12-01 KONCEPTUTVECKLING AV ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN & ANNA NYMAN PEDAGOG: JOHAN POPPEN PROGRAMNR: 103258/TV07 KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE DER BANKRAUB EPISOD 7: DIE PIZZA

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, Bed &Breakfast, hotell, motell och vandrarhem Good accommodation in Grästorp! Here you find cottages, camping, Bed & Breakfast, hotel, motels and a youth hostel.

Läs mer

Rajd Instruction. Svenska Deutsch English

Rajd Instruction. Svenska Deutsch English Rajd Instruction Rajd innehåller shelter, staglinor och 10 markpinnar inga stänger eftersom du kan använda 2 vandringsstavar eller grenar. Tältstänger (längd 115 cm) och extra skyddsgolv säljs separat

Läs mer

Leroy. Teil 1. A R B E T S B L A D PROGRAMNR / tv1

Leroy. Teil 1. A R B E T S B L A D PROGRAMNR / tv1 Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Über den Film/Om filmen 2. Vokabeln zur Sendung und Worterklärungen 3. Ideenkiste (auf Deutsch) 4. Basarbetsblad (på svenska) 1. Über den Film/Om filmen über den Film ist

Läs mer

Mjölby kommun. Välkommen Welcome Willkommen STOCKHOLM KARLSTAD ÖREBRO LINKÖPING MJÖLBY KOMMUN GÖTEBORG

Mjölby kommun. Välkommen Welcome Willkommen STOCKHOLM KARLSTAD ÖREBRO LINKÖPING MJÖLBY KOMMUN GÖTEBORG Mjölby kommun KARLSTAD ÖREBRO STOCKHOLM MJÖLBY KOMMUN LINKÖPING GÖTEBORG Välkommen Welcome Willkommen Gammalt och nytt. Få platser i Sverige erbjuder en sådan bred blandning av upplevelser som Mjölby kommun.

Läs mer

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 FACTORY OUTLET Ekelund, Linneväveriet i Horred AB Woven

Läs mer

Välkommen till M ä nt y l ä Gård. Herzlich willkommen auf dem Gutshof Mäntylä!

Välkommen till M ä nt y l ä Gård. Herzlich willkommen auf dem Gutshof Mäntylä! Välkommen till M ä nt y l ä Gård Herzlich willkommen auf dem Gutshof Mäntylä! Efter att rökbastun värmts upp i flera timmar får upp till 20 badare i sänder njuta av de mjuka, rökdoftande baden. In der

Läs mer

Tala: die Schule und der Stundenplan. Skriva: kennen lernen (träna perfekt) Drama: Levon lernt Svetlana kennen

Tala: die Schule und der Stundenplan. Skriva: kennen lernen (träna perfekt) Drama: Levon lernt Svetlana kennen Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon Läsa Ordkunskap Höra Skriva/översätta Tala/samtala Drama I det här avsnittet ingår: Höra: Levon stellt sich vor Tala: die Schule und der Stundenplan Läsa: Stundenplan

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

TURLISTA 2014. M/S Wettervik. Übersichtsprogramm M/S Wettervik. Schedule M/S Wettervik

TURLISTA 2014. M/S Wettervik. Übersichtsprogramm M/S Wettervik. Schedule M/S Wettervik TURLISTA 2014 M/S Wettervik Übersichtsprogramm M/S Wettervik Schedule M/S Wettervik Dagskryssningar Till Stora Hammarsbron Daytours/ Tageskreuzfahrt To Hammarsunds Bridge/ Zur Großen Hammarsundbrüke Måndag-

Läs mer

Dra streck mellan det tyska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över.

Dra streck mellan det tyska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. DEL 1 HITTA HEM Dra streck mellan det tyska uttrycket och den korrekta översättningen. Två av översättningarna blir över. Finde zurück nach Hause Wo bin ich Bauernhof Bahnhof rechts Zug Entschuldigung

Läs mer

Einstufungstest Välkomna! Aufgabenblätter

Einstufungstest Välkomna! Aufgabenblätter Einstufungstest Välkomna! Aufgabenblätter Mit Hilfe dieser Bögen können Sie jetzt in einen Schwedischkurs eingestuft werden, der Ihrem Kenntnisstand entspricht. Zum Einstufungstest gehören Aufgabenblätter

Läs mer

Vi hoppas att du ser fram emot att lära dig ännu mera tyska. För att det ska gå så bra som möjligt får du här några tips från oss.

Vi hoppas att du ser fram emot att lära dig ännu mera tyska. För att det ska gå så bra som möjligt får du här några tips från oss. Välkommen till! Vi hoppas att du ser fram emot att lära dig ännu mera tyska. För att det ska gå så bra som möjligt får du här några tips från oss. BOKENS UPPBYGGNAD Mahlzeit C består av fyra sektioner.

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch 12. März 2011

Nachrichten auf Deutsch 12. März 2011 Nachrichten auf Deutsch 12. März 2011 Fragen zu den Nachrichten Feiern in Deutschland 1. Was wurde gerade in Deutschland gefeiert? a) Wiedervereinigung. b) Karneval. c) Weihnachten. 2. Wie nennt man diese

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

Optioner Options Optionen

Optioner Options Optionen Optioner Options Optionen Program KSMEval är ett program avsett att analysera mätvärden från KSM. Det kan även installeras på en normal kontorsdator med Windows om KSM mätvärden lagras på en Server eller

Läs mer

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon

Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon PROGRAMNR: 103055/tv5 SÄNDNINGSDATUM: 2013-05-05 PRODUCENT: GEORG GÖTMARK PEDAGOG: MINETTE HANSSON KONTAKT: KUNDTJANST@UR.SE FACEBOOK: UR TYSKA Mein Berlin Levon Mitt Berlin Levon Läsa Ordkunskap Höra

Läs mer

Kulturminnesvårdens perifera organisation Bergstrand, Axel Fornvännen 1939(34), s. 240-243 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1939_240

Kulturminnesvårdens perifera organisation Bergstrand, Axel Fornvännen 1939(34), s. 240-243 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1939_240 Kulturminnesvårdens perifera organisation Bergstrand, Axel Fornvännen 1939(34), s. 240-243 http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1939_240 Ingår i: samla.raa.se KULTURMINNESVÅRDENS PERIFERA ORGANISATION

Läs mer

Grammatikübungsbuch Schwedisch

Grammatikübungsbuch Schwedisch Grammatikübungsbuch Schwedisch Bearbeitet von Lothar Adelt, Irmela Adelt 1. Auflage 2011. Taschenbuch. 160 S. Paperback ISBN 978 3 87548 578 3 Format (B x L): 14,8 x 21,3 cm Gewicht: 252 g Weitere Fachgebiete

Läs mer

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen

In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen In Ringen und Werffen können nachvolgende \ück nützlich gebraucht werden, deren seindt achtzehen I brottning och kast kan följande stycken med fördel användas, och är arton till antalet. So balt sich der

Läs mer

Fußball und Skate. Eliteschule - Training - trainieren - Sport - Verein - Fußballerin - laufen - skaten - schwimmen - Fahrrad fahren

Fußball und Skate. Eliteschule - Training - trainieren - Sport - Verein - Fußballerin - laufen - skaten - schwimmen - Fahrrad fahren PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN PROGRAMNUMMER: 68010367007 SÄNDNINGSDATUM: 2015-10-18 Fußball und Skate Vad gillar tyska ungdomar för sporter? Programledare Merih Ugur träffar tjejerna

Läs mer

English. Things to remember

English. Things to remember English Things to remember Essay Kolla instruktionerna noggrant! Gå tillbaka och läs igenom igen och kolla att allt är med. + Håll dig till ämnet! Vem riktar ni er till? Var ska den publiceras? Vad är

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch 09. April 2011

Nachrichten auf Deutsch 09. April 2011 Nachrichten auf Deutsch 09. April 2011 Fragen zu den Nachrichten Mobbing 1. Was ist isharegossip? a) Eine Internetseite von Lehrern für Schüler.. b) Eine Internetseite mit Musikvideos. c) Eine Internetseite,

Läs mer

301 Tage, Deutschland

301 Tage, Deutschland 301 Tage, Deutschland Die Schule 300 und 1 Tag, Deutschland! Hejsan, jag heter Elin Vorbrodt och jag bor i den lilla staden Blosswitz som ligger här i Tyskland och jag går och pluggar på ett gymnasium

Läs mer

SERVICEINSTRUKTION Tider. SERVICE INSTRUCTION Times. Zeiten SIT SE/GB/DE 0612-1 M10401 FIGHTER 2005/2010

SERVICEINSTRUKTION Tider. SERVICE INSTRUCTION Times. Zeiten SIT SE/GB/DE 0612-1 M10401 FIGHTER 2005/2010 SIT SE/GB/DE 061-1 M10401 FIGHTER 005/010 SE GB DE SERVICEINSTRUKTION Tider SERVICE INSTRUCTION Times SERVICEINSTRUKTION Zeiten NIBE AB - Villavärme Box 14, 85 1 Markaryd Tel 0433-73 000 Fax 0433-73 190

Läs mer

301 Tage, Deutschland

301 Tage, Deutschland 301 Tage, Deutschland Das Essen 300 und 1 Tag, Deutschland! Hejsan, jag heter Elin Vorbrodt och jag i den lilla staden Blosswitz som ligger här i Tyskland och jag går och pluggar på ett gymnasium i Riesa.

Läs mer

Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag

Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag Cycle in Roslagen 400 km of suggested bike rides CYKLA I ROSLAGEN 400 km cykelförslag Roslagen med sin vackra natur, skimrande skärgård och många sevärdheter är fantastiskt

Läs mer

Observationshotellet. The observation hotel. Fanny Vallo !!! Ersätt bilden med en egen bild. Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung.

Observationshotellet. The observation hotel. Fanny Vallo !!! Ersätt bilden med en egen bild. Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung. Observationshotellet The observation hotel Fanny Vallo Handledare/ Supervisor B Bojan Boric Emma Karlsson Martin Hedenström Ljung Examinator/ Examiner Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå

Läs mer

TURLISTA 2016 M/S Wettervik

TURLISTA 2016 M/S Wettervik TURLISTA 2016 M/S Wettervik Übersichtsprogramm M/S Wettervik Schedule M/S Wettervik Dagskryssning Till stora Hammarsbron Daytours to Hammarsunds Bridge Tageskreuzfahrt Zur Großen Hammarsundbrüke Måndag

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

TYSKA. Türkisch für Anfänger. Teil 6. Diese Arbeitsblätter gibt es:

TYSKA. Türkisch für Anfänger. Teil 6. Diese Arbeitsblätter gibt es: Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Ideenkiste (auf Deutsch) 3. om serien (på svenska) 4. Basarbetsblad (på svenska) 5. Theater spielen 1. Vokabeln zur Sendung das Waisenhaus -er die

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska

Resa Allmänt. Allmänt - Grundläggande. Allmänt - Konversation. Fråga om hjälp. Fråga om en person talar engelska - Grundläggande Can you help me, please? Fråga om hjälp Do you speak English? Fråga om en person talar engelska Do you speak _[language]_? Fråga om en person talar ett visst språk I don't speak_[language]_.

Läs mer

Laxsjöns Camping & Friluftsgård

Laxsjöns Camping & Friluftsgård Välkommen till Dalsland Laxsjöns Camping & Friluftsgård Welcome to Dalsland Laxsjöns Recreation & Camping Area Willkommen in Dalsland und Laxsjöns Ferieanlage & Campingplatz Öppet hela året! Laxsjöns Camping

Läs mer

ÅNGAREN THOR TURLISTA SOMMAREN 2013

ÅNGAREN THOR TURLISTA SOMMAREN 2013 ÅNGAREN THOR TURLISTA SOMMAREN 2013 Dag/Day Tur/Tour Avgång/Departure Söndag 16/6 Brunchresa till Asa Herrgård 10.00 H* Onsdag 3/7 Helgasjötur 15.30 H* Onsdag 3/7 Slusstur 17.00 Fredag 5/7 Grillkväll inkl.

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

Buske Sprachkalender SCHWEDISCH 2016

Buske Sprachkalender SCHWEDISCH 2016 Buske Sprachkalender SCHWEDISCH 2016 von Gesa Füßle Der Helmut Buske Verlag hat keinerlei Einfluss auf die Inhalte und die aktuelle und zukünftige Gestaltung der im Kalender genannten Internetseiten. Er

Läs mer

Nachrichten auf Deutsch

Nachrichten auf Deutsch Nachrichten auf Deutsch 24. November 2009 Fragen zu den Nachrichten Der Tod von Robert Enke Wer war Robert Enke? 1) Ein Nationaltorwart 2) Ein Politiker 3) Ein Musiker An was litt Robert Enke? 1) An einem

Läs mer

Välkommen till MAHLZEIT!

Välkommen till MAHLZEIT! Välkommen till MAHLZEIT! Du ska nu börja arbeta med ett nytt språk tyska. För att det ska gå så bra som möjligt vill vi ge dig några tips. BOKENS UPPBYGGNAD Mahlzeit A består av åtta olika sektioner. Varje

Läs mer

ELASTICS ELASTIK STANDARD ELASTICS OTHER ELASTICS

ELASTICS ELASTIK STANDARD ELASTICS OTHER ELASTICS ELASTICS ELASTIK RESÅR ELASTIKK GB ELASTICS The Milward s Elastics range specialises in high quality by using the highest standard of raw materials and manufacturing technology. All our products can be

Läs mer

TYSKA. Unsere Hitliste. Musik & Co. Diese Arbeitsblätter gibt es:

TYSKA. Unsere Hitliste. Musik & Co. Diese Arbeitsblätter gibt es: Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Inhaltsfragen und Top 5 (röstningsmall) 3. Was meinst du? (ord och uttryck för att diskutera musik) 4. Lösungen 1. Vokabeln zur Sendung das Lieblingslied

Läs mer

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05

Om oss DET PERFEKTA KOMPLEMENTET THE PERFECT COMPLETION 04 EN BINZ ÄR PRECIS SÅ BRA SOM DU FÖRVÄNTAR DIG A BINZ IS JUST AS GOOD AS YOU THINK 05 Om oss Vi på Binz är glada att du är intresserad av vårt support-system för begravningsbilar. Sedan mer än 75 år tillverkar vi specialfordon i Lorch för de flesta olika användningsändamål, och detta enligt

Läs mer

TYSKA. Überraschungsparty! Feste & Feiern. Diese Arbeitsblätter gibt es:

TYSKA. Überraschungsparty! Feste & Feiern. Diese Arbeitsblätter gibt es: Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zum Text im Heft und zur Sendung 2. Einkaufen gehen (Wortschatzübung) 3. Mit der U-Bahn durch München a) Arbeitsblatt für Schüler A b) Arbeitsblatt für Schüler

Läs mer

Ich rufe Sie morgen um zehn an!

Ich rufe Sie morgen um zehn an! KAPITEL Ich rufe Sie morgen um zehn an! L = Frau Lindholm, Borlänge B = Herr Baumeister, Hannover B: Hallo, Frau Lindholm! Wie geht s? L: Hallo, Herr Baumeister! Danke, gut, und Ihnen? B: Danke, auch gut.

Läs mer

Ich glaube, ich schreibe meistens über Figuren oder Personen, die gerade Schwierigkeiten in ihrem Leben haben, also die am Kämpfen sind.

Ich glaube, ich schreibe meistens über Figuren oder Personen, die gerade Schwierigkeiten in ihrem Leben haben, also die am Kämpfen sind. SÄNDNINGSDATUM: 2011-09-10 PROGRAMLEDARE/PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS KONTAKT: therese.amneus@ur.se PROGRAMNR: 102379/ra2 ANACONDA LITERATUR Finn-Ole Heinrich Programmanus Anaconda literatur med Finn-Ole

Läs mer

Välkomna! Einstufungstest. Aufgabenblätter

Välkomna! Einstufungstest. Aufgabenblätter Einstufungstest Aufgabenblätter Mit Hilfe dieser Bögen können Sie jetzt in einen Schwedischkurs eingestuft werden, der Ihrem Kenntnisstand entspricht. Zum Einstufungstest gehören Aufgabenblätter und Antwortblätter.

Läs mer

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Mr. Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Adress Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikanskt adressformat: Företagsnamn Stadens namn + statens namn + statens förkortning + postnummer Mr. J.

Läs mer

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön

Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Komstad, Sanatorieskogen & Vallsjön Småländska höglandet bjuder på fantastiska natur- och kulturupplevelser. Bland susande skogar och glittrande sjöar finner du Sävsjö kommun. Upptäck tre av Sävsjös småländska

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Praktikuppdrag 8-21 februari

Praktikuppdrag 8-21 februari Intervju (förberett och klart onsdag v. 8) Boka in en tid för intervju med någon ansvarig på din praktikplats. Be att få sitta på en lugn plats där ni inte blir störda. Förbered dina frågor noggrant innan

Läs mer

Diagnostiskt prov för Tyska I

Diagnostiskt prov för Tyska I Avdelningen för tyska Diagnostiskt prov för Tyska I Om du söker till Tyska I (eller Tyska i tal och skrift) bör du göra detta prov (både den allmänna delen och den tyska delen) i god tid före terminsstart.

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb

Banguide. Välkommen till Mälarbadens golfklubb Banguide Välkommen till Mälarbadens golfklubb 1 Lokala regler och bestämmelser 2.4 Ledningstråd Om en boll träffar ledningstråd på hål 7 eller 16 måste spelaren utan plikt omedelbart annullera slaget och

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Lagrådsremiss. Skatteavtal mellan Sverige och Österrike. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Skatteavtal mellan Sverige och Österrike. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Skatteavtal mellan Sverige och Österrike Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 september 2006 Pär Nuder Ingela Willfors (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

Ansökan Följebrev. Följebrev - Inledning. Formellt, manlig mottagare, namnet okänt. Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt

Ansökan Följebrev. Följebrev - Inledning. Formellt, manlig mottagare, namnet okänt. Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt - Inledning Bäste herrn, Formellt, manlig mottagare, namnet okänt Bästa fru, Formellt, kvinnlig mottagare, namnet okänt Bästa herr eller fru, Formellt, både mottagarens namn och kön är okända Sehr geehrter

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

Fiska i Gnosjö kommun

Fiska i Gnosjö kommun Fiska i Gnosjö kommun 3Hären med flera sjöars Fiskevårdsområde 478,9 ha Sjöar: Hären, Kärven, Svanhalsen, Gnosjösjön, Hagasjön, Gärdessjön, Sjöarpssjön och Sunnerbosjön. Fiskarter: Abborre, brax, gädda,

Läs mer

Personligt Brev. Brev - Adress. Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland

Personligt Brev. Brev - Adress. Herrn Peter Müller Falkenstraße Hamburg Deutschland - Adress Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Mr. N. Summerbee Tyres of Manhattan 335 Main Street New York NY 92926 Standard engelskt adressformat:, företagets namn, gatunummer

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Tyska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Herzlichen Glückwunsch! Für Euren gemeinsamen Lebensweg wünschen wir Euch alle Liebe und alles Glück dieser Welt. Vi vill

Läs mer

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 OBS! Innehåller värdetalong FABRIKSFÖRSÄLJNING VÄVERIVISNING MUSEUM CAFÉ Välkommen till Ekelundhuset, en butik

Läs mer

Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11)

Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11) Inför tyskaprov åk 7 vecka 47 (17/11) Provet kommer att bestå av fyra delar: ordkunskap, grammatik, läsförståelse och skrivande. Ordkunskap De texter ur kapitel 1 och 2 som vi arbetat med och de glosor

Läs mer

Visitor information CHARTS 8 sept 2013

Visitor information CHARTS 8 sept 2013 Visitor information CHARTS 8 sept 203 Experience of Västra Götaland Region, Västarvet Anja Praesto This presentation -Västra Götaland and Västarvet -Target groups and strategies -What do we know about

Läs mer

F1220, F1230, F1120, F1130

F1220, F1230, F1120, F1130 SIT SE/GB/DE 0608-1 M10379 F1220, F1230, F1120, F1130 SE GB DE SERVICEINSTRUKTION Oljepanna dockning 3 SERVICE INSTRUCTION Oil-fired boiler docking 3 SERVICEINSTRUKTION Ölkessel anschluss 3 NIBE AB - Villavärme

Läs mer

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL

RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL RES MED BÅT OCH TÅG LÄNGS DALSLANDS KANAL 2015 Storholmen Dalslandia Dal-Västra Värmlands Järnväg M/S DALSLANDIA Välkommen ombord! w w w.dalslandia.com M/S STORHOLMEN -Sekelskiftesbåten Välkommen ombord!

Läs mer

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2

Grammar exercises in workbook (grammatikövningar i workbook): WB p 121 ex 1-3 WB p 122 ex 1 WB p 123 ex 2 Chapter: SPORTS Kunskapskrav: Texts to work with in your textbook (texter vi jobbar med i textboken): Nr 1. Let s talk Sports p 18-19 Nr 2. The race of my life p 20-23 Workbook exercises (övningar i workbook):

Läs mer

ARBETSBLAD TYSKA. Musik PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN PROGRAMNUMMER: SÄNDNINGSDATUM:

ARBETSBLAD TYSKA. Musik PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN PROGRAMNUMMER: SÄNDNINGSDATUM: PRODUCENT: THÉRÈSE AMNÉUS ARBETSBLAD: JOHAN POPPEN PROGRAMNUMMER: 68010367005 SÄNDNINGSDATUM: 2015-10-11 Musik Vilken musik är ppulär i Tyskland? Prgramledare Merih Ugur åker till Berlin ch frågar ungdmar

Läs mer

Türkisch für Anfänger

Türkisch für Anfänger Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Ideenkiste (auf Deutsch) 3. om serien (på svenska) 4. Basarbetsblad (på svenska) 5. Theater spielen 1. Vokabeln zur Sendung der Schrägstrich -e

Läs mer

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se

En levande stadsdel med kultur, idrott, fritid, upplevelser, kunskapsföretag och bostäder. munktellstaden.se Munktellstaden är uppkallad efter entreprenören Johan Theofron Munktell, som började tillverka verktyg, ångmaskiner och annan mekanisk utrustning här i början av 1800-talet. Hans företag blev senare Volvo

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND

Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala DESIGN RUUD EKSTRAND Scala Scala, design Ruud Ekstrand är en miljöskärm i trä för offentliga miljöer. Klara former och ett brett materialval gör Scala till en flexibel rumsavskiljare i många inredningar.

Läs mer

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2011

Torsby Sysslebäck. Turistguide 2011 Torsby Sysslebäck Turistguide 2011 2 Välkommen till Torsby kommun Här finns något för alla, året runt. Med hjälp av denna turistguide hoppas vi att du ska hitta alla de upplevelser som gör din vistelse

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

The Municipality of Ystad

The Municipality of Ystad The Municipality of Ystad Coastal management in a local perspective TLC The Living Coast - Project seminar 26-28 nov Mona Ohlsson Project manager Climate and Environment The Municipality of Ystad Area:

Läs mer

The tradition of hanging plush dice (also known as fuzzy dice or raggardice) in the rear mirror started in the USA in the '50s.

The tradition of hanging plush dice (also known as fuzzy dice or raggardice) in the rear mirror started in the USA in the '50s. The tradition of hanging plush dice (also known as fuzzy dice or raggardice) in the rear mirror started in the USA in the '50s. According to one account, the rebellious hot rod youth wanted to show that

Läs mer

SERVICEINSTRUKTION Värmeproduktion. SERVICE INSTRUCTION Heat production. Wärmeerzeugung SIT SE/GB/DE M10383 FIGHTER 1320

SERVICEINSTRUKTION Värmeproduktion. SERVICE INSTRUCTION Heat production. Wärmeerzeugung SIT SE/GB/DE M10383 FIGHTER 1320 SIT SE/GB/DE 0608-1 M10383 FIGHTER 1320 SE GB DE SERVICEINSTRUKTION Värmeproduktion SERVICE INSTRUCTION Heat production SERVICEINSTRUKTION Wärmeerzeugung NIBE AB - Villavärme Box 14, 285 21 Markaryd Tel

Läs mer

Schweiz kvinnlig rösträtt

Schweiz kvinnlig rösträtt SÄNDNINGSDATUM: 2010-12-18 PROGRAMLEDARE/PRODUCENT: ANGELICA ISRAELSSON KONTAKT: tyska@ur.se PROGRAMNR: 101753/ra10 ANACONDA GESELLSCHAFT Schweiz kvinnlig rösträtt Viktiga ord Miah Eintauche Wut Ungerechtigkeit

Läs mer

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se Paketresa 1 11:00 Besök på Butiken Stjernsund, här berättar man lite historia om gården samt om verksamheten där idag, här producerar man ägg och säljer egna produkter samt närproducerade varor, man säljer

Läs mer

FORSBERGS SKOLA DISTANSKURS BREV 24

FORSBERGS SKOLA DISTANSKURS BREV 24 FORSBERGS SKOLA DISTANSKURS BREV 24 One of the most important accessories today is the very familiar shopping bag, now in common use throughout many countries of the world. Created to carry all sorts of

Läs mer

Musik für jede Laune. Sag s mir!

Musik für jede Laune. Sag s mir! Diese Arbeitsblätter gibt es: 1. Vokabeln zur Sendung 2. Aufgaben zur Sendung 4. Lösungen 1. Vokabeln zur Sendung das Lieblingslied -er etwas vorstellen das Mitglied -er favoritlåt presentera något medlem

Läs mer