Orsaker till skillnader i samhällsekonomiska kalkyler med Samkalk mellan åtgärdsplaneringen och tidigare analyser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Orsaker till skillnader i samhällsekonomiska kalkyler med Samkalk mellan åtgärdsplaneringen och tidigare analyser"

Transkript

1 Vägverket Samhälle Solna Tfn: Helena Braun Thörn Enhet Samhällsutveckling Direkt: Datum: rev081218peo Beteckning: Orsaker till skillnader i samhällsekonomiska kalkyler med Samkalk mellan åtgärdsplaneringen och tidigare analyser Inledning De samhällsekonomiska kalkyler för större vägobjekt som görs inom denna åtgärdsplanering kan visa andra resultat än vad tidigare kalkyler för samma objekt har visat. I denna pm försöker vi bena ut varför. För de flesta av Vägverkets objekt beräknas samhällsekonomisk lönsamhet med kalkylverktyget EVA. För de största och mest komplexa vägobjekten används istället kalkylverktyget Samkalk (se Bilaga 1). Denna PM handlar om objekt som har analyserats med Samkalk. Skillnader mellan resultat i åtgärdsplaneringen och tidigare för objekt analyserade i EVA beskrivs i en annan PM 1. Varför skiljer sig de nya resultaten från de gamla? För de kalkyler som ska jämföras med varandra i en åtgärdsplanering är det nödvändigt att kalkylerna är inbördes jämförbara eftersom kalkylerna är ett viktigt delunderlag vid objektsprioriteringen. För den pågående åtgärdsplaneringen har det därför tagits fram ett verksgemensamt och objektsgemensamt scenario med en helt ny uppsättning omvärldsförutsättningar och kalkylparametrar. Den senaste kunskapen om värderingar och effektsamband har i möjligaste mån också använts. Även delar av beräkningsmetodiken är ny. Ytterligare en sak som kan ha förändrats är utformning och kostnad för objekten. I kalkyler som tas fram mellan planeringsomgångarna sätts däremot oftast beräkningsparametrar utifrån verklig kunskap om objekt och inte utifrån ensade ramar i en plan. Sammanfattningsvis så är de nya kalkylerna inte helt jämförbara med de äldre kalkyler som har gjorts. Vilka förändringar har störst betydelse? Det är indata till kalkylerna i form av omvärldsförutsättningar och kalkylparametrar (t.ex. markanvändning, tidsvärden och priser) som står för de största skillnaderna i resultaten Det har även skett förändringar i modellerna, men dessa torde ha mindre betydelse. 1 Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) 1(6)

2 De förändringar som har störst betydelse kan grupperas i investeringskostnad, värderingar, trafikmängder och kalkylmetodik. Att de samhällsekonomiska investeringskostnaderna har minskat och att värderingarna av bland annat tid och trafiksäkerhet har ökat, ökar lönsamheten. Att trafikmängden är markant mindre för många av objekten än i tidigare prognoser minskar lönsamheten. Minskningarna av trafiken är så pass stora att de väger upp de andra effekterna. Hur slår olika förändringar på Nettonuvärdeskvoten? Nedan beskrivs hur förändringar (jämfört med förra planeringsomgången och kalkyler mellan planeringsomgångarna) av några olika parametrar som ingår/påverkar den samhällsekonomiska kalkylen kan slå på nettonuvärdeskvoten. Tabellen sammanfattar resonemanget som följer. För några av parametrarna går det att visa hur NNK påverkas. Exemplen 1-3 nedan gäller för alla objekt, men resultatet beror givetvis på vilken NNK man har i utgångsläget. Utfallet för resterande exempel blir olika beroende på vilket objekt man analyserar. Förändring på Minskar NNK/Ökar NNK/Ök eller minsk 1 Kostnad Skattefaktor II borttaget Exempel: NNKmed=0,51/ NNKutan =0,90 2 Kostnad Generell Kostnadsökning 24% Exempel: NNK=0,51/ NNKökn=0,22 3 Kostnad Produktionsstödet (9%) borttaget Exempel: NNKmed=0,51/ NNKutan=0,64 4 Kostnad Ny metod: Successiv kalkyl Objektspecifikt 5 Nytta - Trafiknivå Objektspecifikt 6 Nytta - Objektsspecifika uppräkningstal Objektspecifikt 7 Nytta - Ny effekt: Restidsosäkerhet Objektspecifikt 8 Nytta - Höjd värdering: Restids och Trafiksäkerhet 9 Nytta - Förändrade effektsamband för TS 10 Nytta Förändrad utläggningsmetodik 11 Nytta Prognosåret nu närmare byggstartår 12 Nytta Brytåret senare 13 Nytta 40 års kalkylperiod och restvärde Objektspecifikt 14 Nytta & Kostnad - förändrad objektutformning Objektspecifikt Samhällsekonomisk Investeringskostnad Den samhällsekonomiska investeringskostnaden används när man beräknar samhällsekonomisk lönsamhet det vill säga när man räknar fram en nettonuvärdeskvot (NNK). NNK är ett mått där man ställer de beräkningsbara nyttor och kostnader som uppstår om man genomför en åtgärd mot varandra. Den 2(6)

3 samhällsekonomiska investeringskostnaden skiljer sig mot den budgeterade investeringskostnaden eftersom den ska vara jämförbar med de nyttor som den ska ställas mot. Investeringskostnaden räknades tidigare upp med 30 % för att återspegla statens kostnad för att ta in skattemedel (den sk. skattefaktor 2 ). Denna faktor är satt till 1 i den pågående Åtgärdsplaneringen. De reala kostnaderna för väginvesteringar har ökat med 24 % mellan 1999 och 2006 (det vill säga utöver den allmänna inflationen). Tidigare lades ett produktionsstöd på 9 % till investeringskostnaderna för att täcka Vägverkets interna kostnader, vilket nu är borttaget.. Totalt innebär detta att den samhällsekonomiska investeringskostnaden (den som används i kalkylen) har minskat med 13 %, vilket ökar objektens lönsamhet. Förutom ovanstående förändringar för den samhällsekonomiska investeringskostnaden så har Vägverket och Banverket tagit fram en generell metod för Investeringskalkyler: den så kallade Successiva kalkyleringen. Med denna metod minskar man risken att överskrida budget genom att en viss säkerhets marginal ingår. I de tidigare kalkylerna användes inte denna metod. Den successiva kalkyleringen innebär troligen en högre säkerhetsmarginal än tidigare för de flesta kalkyler. Användning av Successiv kalkylering minskar således objektens lönsamhet. Värderingarna och effektsamband ASEK har rekommenderat nya värderingar för kalkylerna i åtgärdsplaneringen (ASEK4). I förra åtgärdsplaneringen tillämpades ASEK2 och i inriktningsplaneringen förra året tillämpades ASEK3. Vissa värderingar är markant högre i ASEK 4. Det som påverkar kalkylerna mest är tidsvärden och trafiksäkerhetsvärderingar. Jämfört med ASEK 2 har tidsvärderingarna i ASEK 4 ökat realt med 26 % och trafiksäkerhetsvärderingarna med 45 % (vilket ökar nyttan för alla objekt, även om några objekt kan ha negativa trafiksäkerhetseffekter). Skillnaden mellan ASEK 3 och ASEK 4 är mindre. För Norra Länken ökade de totala nyttorna mellan ASEK 3 och ASEK 4 (allt annat lika) med 19 %. En ny effekt som tillkommit är restidsosäkerhet. Denna effekt var inte med i förra planeringsomgången. Nya effektsamband för trafiksäkerhet har resulterat i att trafiksäkerhetsnyttorna minskar med cirka än 20%. Trafiken Trafikflödet har stor betydelse för kalkylresultaten. Mycket grovt kan man säga att nyttan är proportionerlig mot mängden trafik. Trafikflödet för ett visst objekt bestäms dels av allmänna prognosförutsättningar (bnp-utveckling, demografi, prisförändringar etc.) som påverkar den totala efterfrågan, dels av objektspecifika faktorer såsom ruttval och vägnätets utformning. 3(6)

4 Det är svårt att hitta jämförbara nationella prognoser för jämförelser av den allmänna trafiktillväxten. De som gjordes till förra åtgärdsplaneringen gjordes för prognosår 2010/2015. En intressant jämförelse är dock mellan de nya prognoser som görs nu och de som gjordes av SIKA 2005 samt prognosen för inriktningsplaneringen förra året. SIKA 2005 innebar en ökningstakt av transportarbetet med personbil på 21 % mellan 2006 och I åtgärdsplaneringen är motsvarande siffra 12 %. Skillnaden på 9 % torde huvudsakligen bero på ändrade prognoser över var folk kommer att bo och arbeta, s.k. markanvändning. Bakomliggande prognoser över inkomster, befolkning och sysselsättning spelar stor roll för utfallet. I åtgärdsplaneringen har man antagit att den s.k. EET-strategin 2 införs. Strategin omfattar bl.a. bränsleskattehöjningar, ändrad fordonsbeskattning, km-skatt för lastbilstrafiken m.m. EET-förutsättningarna påverkar trafikmängden i prognosåret jämfört med om ett business-as-usual scenario hade antagits. Effekterna av bränsleprishöjning och effektivisering av fordonens bränsleförbrukning tar nästan ut varandra (utan EET 1,71 kr/km, med EET 1,81 kr/km) och ger oförändrade körkostnader jämfört med idag. I ett business-as-usual scenario hade körkostnaden sjunkit till följd av effektiviseringen (några sådana känslighetsanalyser kommer att genomföras). Även godstransporterna ökar långsammare i den nya prognosen, vilket dels beror på att den underliggande branschutvecklingen är långsammare än i tidigare planeringsomgång och dels på att EET-scenariot får ett större genomslag på lastbilar där effektiviseringspotentialen inte är så stor. Skillnaden i trafik på de större objekten är ibland mycket större än vad som kan förklaras av de 9 % ovan. Exempelvis är resandet på Norra Länken bara hälften så stort i de preliminära resultaten för åtgärdsplaneringen som i de analyser av objektet som gjordes för ett år sedan. En förklaring till detta kan vara att vi nu inte begränsar framkomligheten centralt (på Valhallavägen) på samma sätt, en annan att inte samma nätutläggningsmetod används. Modellresultaten är i det här skedet inte heller kalibrerade mot mätningar av verkliga trafikmängder. Efter kalibrering kan överensstämmelsen förbättras. Analyserna av objekten är inte färdiga och vi har därför idag inte sammanställningar och förklaringar till alla skillnader i trafikmängder. Så mycket kan vi dock säga idag att detta torde vara den största orsaken till skillnader i nettonuvärdeskvoter och att det är det mest prioriterade området att arbeta vidare med innan resultaten presenteras. Övriga effekter Det finns fler orsaker till skillnader än investeringskostnader, värderingar och trafikmängder (även om dessa är de viktigaste). Exempel på sådana förändringar är beläggningsgraderna och förändring av 2 Effektivare Energianvändning och Transporter (EET). Strategi framtagen av de fyra trafikverken, Energimyndigheten och Naturvårdsverket som underlag för Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av miljökvalitetsmålet. 4(6)

5 bortfallsfaktor för trafikolyckor Ett annat exempel är beräkning med restvärde. Kalkylperioden ska vara 40 år för samtliga stora objekt som räknas i åtgärdsplaneringen. När den ekonomiska kalkylperioden överstiger 40 år räknar man ut ett restvärde för att justera investeringskostnaden. Denna metod har inte används i tidigare kalkyler. Likaså har några av de stora objekt en teknisk livslängd på 20 år. För dessa har en reinvestering lagts ut för att få fram en kalkylperiod på 40. Lönsamma projekt blir mindre lönsamma och olönsamma projekt mindre olönsamma. Metoden missgynnar objekt med längre ekonomisk livslängd än 40 år (bl.a. alla storstadsobjekt). Förändring av antal år mellan kalkyltekniskt byggstartår (alla objekt antas för jämförbarhetens skull ha samma byggstartår då man tar fram kalkyler till en plan) och prognosår har förändrats. I förra planeringsomgången var mellanliggande tidsperiod 13 år medan det i den pågående planeringsomgången är 10. Det betyder att man i förra planeringsomgången eventuellt fick en trafiksituation med mer trängsel i alternativet utan åtgärd. Mer trängsel i jämförelsealternativet (utan åtgärd) innebär i sin tur större nyttor. En annan kalkylteknisk förändring är att brytåret tidigare låg 8 år från byggstartår medan det nu är 10 år mellan dessa båda år. I kalkyler som tagits fram mellan planeringsomgångarna sätts oftast byggstartår (liksom en del andra parametrar) utifrån verklig kunskap om objekt och inte alls utifrån givna ramar för en plan. Ytterligare en förändring är att man för de nya kalkylerna använder en ny nätutläggningsmetodik (beräkning av fordonens ruttval) vilket också påverkar resultatet, främst i storstadsområden med mycket trängsel. Tester pågår för att analysera vilken påverkan denna förändring ger. 5(6)

6 Bilaga 1 Följande vägobjekt har beräknats med Samkalk i åtgärdsplaneringen: E4 Umeprojektet etapp 1 och etapp 2 E4 E4 - Kallax Söderleden + Grandenleden E4 Skellefteå E6.20 Åbromotet-Vädermotet (Söderleden, Västerleden) E6.20 Klareberg-Mellby, inkl omledning E6-E45 E4 Sundsvallsprojektet E4 Förbifart Örnsköldsvik E4 Förbifart Härnösand (Kittjärn - Överdal) 27 Viared - Kråkered E45 Marieholm- Agnesberg (fd Agnesberg-Slakthuset) E6.21 Marieholmsförbindelsen+Partihallsförbindelsen E6.20 Godsprioriterad Hisingsled, (Vädermotet Klarebergsmotet, Halvorsängslänk till 155) E6.21 Eriksbergsmotet - Ringömotet E18 Hjulsta - Kista E18 Danderyd - Arninge 222 Skurubron 261 Nockeby - Tappström E22 Förbifart Norrköping E20 Norra länken E4 Tomteboda - Haga södra E4 Norrtull - Kista E4 Förbi Stockholm 259 Södertörnsleden och Masmolänken E4/E20 Bro Södertälje E4 Södertälje - Hallunda 226 Förbifart Tullinge 226 Södertörnsleden-Flaggplan Östlig förbindelse E22 E22 genom Skåne K2020 Ökad framkoml. busstrafik E45 Falutorget- Marieholm 155 Kollprioritering väg 155 E20/40 Tvärled E20-40: E40/E6 Tvärled Mölndal 6(6)

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( )

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång (2010 2021) och föregående (2004 2015) 2008-12-15 Carsten Sachse, Vägverket Konsult Rev081218Peo

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl.

Bilagan följer i ordning de steg och förutsättningar som bör genomföras för komplettering av kalkyl. Bilaga 3 Genomförande av kalkyl i Excelark Denna bilaga utgör stöd vid hantering av det excelark som rekommenderas för genomförande av samhällsekonomisk kalkylering med stöd av mikro eller mesomodeller

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet?

Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet? Session 4: Samhällsekonomi vad är alternativet? Praktikerns syn på det samhällsekonomiska beslutsunderlaget. Peo Nordlöf peo.nordlof@vv.se Varför samhällsekonomiska analyser? Varför inte vanlig marknadslösning?

Läs mer

Väginvesteringar Projektkontor Göteborg

Väginvesteringar Projektkontor Göteborg Väginvesteringar 2010-2021 Projektkontor Göteborg Är det något på gång? 2 2010-06-15 Är det något på gång? Nytt trafikverk bildas from april 2010 Nationell och Regional plan omarbetas Västsvenska infrastrukturpaketet

Läs mer

RAPPORT. Om att använda fler prognosår i samhällsekonomiska kalkyler för vägobjekt - teori och praktik. Analys & Strategi

RAPPORT. Om att använda fler prognosår i samhällsekonomiska kalkyler för vägobjekt - teori och praktik. Analys & Strategi RAPPORT Om att använda fler prognosår i samhällsekonomiska kalkyler för vägobjekt - teori och praktik Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR

SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR MANUAL TILL EXCELVERKTYG 2018-12-03 SAMHÄLLSEKONOMISK KALKYL FÖR ELVÄGSINVESTERINGAR Manual till Excelverktyg KUND Trafikverket KONSULT WSP Advisory WSP

Läs mer

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi PM Bullerberäkningar 2009-05-28 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter, företag

Läs mer

E22 Förbi Söderköping

E22 Förbi Söderköping 22 Samlad effektbedömning 1(10) VSÖ_004 E22 Förbi Söderköping 801 843 22 852845 845 210 210 781 780 210 839 780 NY KÖPING FINSPÅNG OXELÖSUND NORRKÖPING MOTALA LINKÖPING TRANÅS Bakgrundskartan: Copyright

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5)

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5) [ NY] 2015-08-24 Plet 2015:05 1(5) gällande förändrad samhällsekonomisk nytta - Västra Länken Detta dokument beskriver skillnader i förutsättningar och resultat från samhällsekonomiska kalkyler gällande

Läs mer

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Skadeklassificering enligt polisrapportering: Svårt skadad Brott, krosskada, allvarlig skärskada

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Version 2016-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.0 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025

PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 [Ärendenummer] 2013:3 Till: Från: PM Skillnader i förutsättningar mellan Kapacitetsuppdraget 2011 och ny Nationell plan 2014-2025 Inledning Skillnaderna mellan de prognoser och kalkyler som gjordes under

Läs mer

Analyser av Östlig förbindelse

Analyser av Östlig förbindelse Analyser av Östlig förbindelse Eller några synpunkter på hur Sampers kan förbättras för denna typ av analyser. Sampers användardag 2015-12-14 Christian Nilsson Genomfört arbete Analyser av. Östlig förbindelse.

Läs mer

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1

Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Version 2018-04-01 Analysmetod och samhällsekonomiska kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 6.1 Förord och Innehåll 1 Inledning G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Förord Denna rapport Analysmetod och samhällsekonomiska

Läs mer

Alternativa scenariers påverkan på lönsamhet. publikation 2009:98

Alternativa scenariers påverkan på lönsamhet. publikation 2009:98 Alternativa scenariers påverkan på lönsamhet publikation 2009:98 2(20) Förord I regeringens direktiv för åtgärdsplaneringen anges att trafikverken ska redogöra för olikheter i parametrar i bas- och referensscenarierna

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Näringsdepartementet 14 april 2015 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Näringsdepartementet 14 april 2015 Dagordning Vad Vem Tid Inledning Susanne Nielsen Skovgaard 5 minuter Trafikprognoser information om de nya trafikprognoserna som presenterades

Läs mer

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16

Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1. Objekt: Handkalkyl 2.1. Datum: 2010-02-16 Handkalkyl: Handledning och Manual Version 2,1 Objekt: Handkalkyl 2.1 Innehål: Handledning och Manual Datum: 2010-02-16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Handkalkylering: samhällsekonomiska

Läs mer

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (7) 2017-05-11 Handläggare Tobias Johansson 08-508 266 56 Till Trafiknämnden 2017-06-15 Nya trängselskattens effekter. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg

Årliga uppdateringar av prognosförutsättningar och verktyg Peo Dokumenttyp: Ärendenummer: TRV 2013/83082 Projektnummer: [Projektnummer] Ert datum: [Motpartens datum] Ert ärendenummer: [Motpartens ärendeid] Version:1.0 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 Texttelefon:

Läs mer

Bergsprängardagarna 2013 Utbud och trender. Roland Netterlind - BEF

Bergsprängardagarna 2013 Utbud och trender. Roland Netterlind - BEF Bergsprängardagarna 2013 Utbud och trender Roland Netterlind - BEF Utifrån,Ole, Lisas Lasses, Åkes, Ulrikas och övriga sprängares perspektiv. Delar kan säkert kallas partsinlaga. Definitioner Summering

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten. Kompletterande PM till Bullerutredning Landvetter PUBLIKATION 2012:02

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten. Kompletterande PM till Bullerutredning Landvetter PUBLIKATION 2012:02 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Kompletterande PM till Bullerutredning Landvetter PUBLIKATION 2012:02 2 (19) Titel: Kompletterande PM till Bullerutredning Landvetter Datum: 2012-04-10 Beställare:

Läs mer

Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5. Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5. Datum:

Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5. Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5. Datum: Lönkalk: Handledning och Manual Version 2,5 Objekt: Lönsamhetskalkylering 2.5 Innehåll: Handledning och Manual Datum: 2015-10-13 1 Innehållsförteckning Lönsamhetskalkylering: samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Fixa Stockholmstrafiken

Fixa Stockholmstrafiken Fixa Stockholmstrafiken Stockholmsöverenskommelsen Investeringar (milj kr) Start före 2020 Start 2020-2030 Totalt Spår 47 800-49 800 20 200-20 700 68 000-70 500 Väg 51 000 12 500-13 400 63 500-64 400 Summa

Läs mer

Trafikdödade de senaste 12 månaderna

Trafikdödade de senaste 12 månaderna Trafikdödade de senaste 12 månaderna 2009-06-19 Vägverket 2009 2 Vägbudget MSEK (prisnivå 2009) Pågående objekt 322 Staa Riksgränsen E4 Enånger Hudiksvall 68 W länsgr. - Vallbyheden E18 Sagån Enköping

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 13 PM Redovisning av en samhällsekonomisk kalkyl 2009-02-26 En redovisning av aktuell samhällsekonomisk kalkyl, inklusive trängselskattens effekter

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna.

Nyheter i ASEK 6. Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Nyheter i ASEK 6 Nya rekommendationer och vad dessa förändringar kan innebära för kalkylerna. Basår för priser Basår för priser ändras från 2010 till 2014. Det vill säga alla kalkylvärden i ASEK 6 ska

Läs mer

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015

FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 FAQ Trafikprognoser och samhällsekonomiska analyser från 1 april 2015 Hur kommer de nya prognoserna påverka den samhällsekonomiska lönsamheten av projekt som tex Västlänken, Förbifarten, Höghastighetsbanor,

Läs mer

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Användarhandledning BUSE version 2.1 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund, VM och har vidareutvecklats av Ulf

Läs mer

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning Uppdragsnr: 10118310 2009-09-07 Kerstin Pettersson, PM C:\Documents and Settings\seks11044\Desktop\Jmf-Sthlm06-090907-2.docver 1.0 Avstämning mot uppmätta trafikflöden Stockholms län 2006/2007 Innehållsförteckning

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2. Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter Version 2015-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.2 Kapitel 14 Operativa trafikeringskostnader för godstransporter G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll

Läs mer

E 20-projektet. Kommuner längs E 20 i samverkan

E 20-projektet. Kommuner längs E 20 i samverkan E 20-projektet Kommuner längs E 20 i samverkan Historisk trafikutveckling, E20 vid Alingsås 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 1992 1996 2000 2004 E20 norr Mariestad 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500

Läs mer

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik

1.1 Beläggningsgrad och ärendefördelning - personbilstrafik 1.1 och ärendefördelning - personbilstrafik Den rikstäckande resvaneundersökningen RES 0506 genomfördes under perioden hösten 2005 till hösten 2006. Samtliga resultat för 2006 är framtagna ur RES 0506.

Läs mer

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad - fallstudie Stockholms tunnelbana Maria Börjesson Bakgrund En del misstror samhällsekonomiska kalkyler: - Tunnelbanan i Stockholm inte skulle ha

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik

Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1. Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik Version 2014-04-01 Samhällsekonomiska principer och kalkylvärden för transportsektorn: ASEK 5.1 Kapitel 14 Fordons- och transportkostnader för godstrafik G L 6(1+0,1) 6 12 120 80 100 1 2 Innehåll 14 Fordons-

Läs mer

Farled till Norrköpings hamnar

Farled till Norrköpings hamnar Samlad effektbedömning 1(10) Objektnr: SjöV 001 Anders Ljungberg 090313 Gunnar Eriksson 091209 Farled till Norrköpings hamnar SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av farleden till Norrköpings hamnar för

Läs mer

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm 2006:18 Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm FÖRORD Denna rapport är ett komplement till vägutredningen Nordsydliga förbindelser i Stockholm. Målet för vägutredningen är

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten RAPPORT Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Samhällsekonomisk analys 2019-03-06 1 (16) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr

Läs mer

Busskostnader Samkalk 1

Busskostnader Samkalk 1 Uppdragsnr: 10104909 1 (12) Busskostnader Samkalk 1 WSP Analys och Strategi har av Vägverket fått i uppdrag att specificera busskostnader i Samkalk-format. Fast sträckkostnad, kostnadsfunktion uppdateras,

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen

Lennart Lennefors. Projektledare och transportanalytiker. Planeringsavdelningen Lennart Lennefors Projektledare och transportanalytiker Planeringsavdelningen Snabbfakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm. Huvudkontor i Borlänge. Regionkontor i Eskilstuna, Gävle, Göteborg,

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

EVA Grundkurs. Camilla Granholm, Helen Ahlenius,

EVA Grundkurs. Camilla Granholm, Helen Ahlenius, EVA Grundkurs Camilla Granholm, camilla.granholm@trafikverket.se Helen Ahlenius, helen.ahlenius@trafikverket.se 2 Välkomna på EVA-kurs! Agenda, dag 1 Moment Tid Välkomna Allmänt om EVA, inkl. inloggning

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Underlags-PM - Samhällsekonomi 2012-09-17 Säffle Åmål Hallsberg ± ³ Laxå ± ³ Mellerud Mariestad Askersund E20 26 ± ³ Töreboda ± ³ 45 E20 Götene Motala Karlsborg

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 9 Bilaga 2009-01-16 3 (15) Innehåll 1 En ny prognos tas fram för 2030... 4 2 Prognosen ska ge underlag för projektering och MKB... 5 3 Kalibreringsunderlag... 6 4 Kvalitet

Läs mer

Hur känsliga är järnvägsinvesteringars lönsamhet om de antaganden som görs om pris, restid och turtäthet inte realiseras?

Hur känsliga är järnvägsinvesteringars lönsamhet om de antaganden som görs om pris, restid och turtäthet inte realiseras? Roger Pyddoke 2003-04-01 Hur känsliga är järnvägsinvesteringars lönsamhet om de antaganden som görs om pris, restid och turtäthet inte realiseras? Resultat av känslighetsberäkningar av järnvägsinvesteringars

Läs mer

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016

Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Trafikverkets Basprognoser fr o m 1 april 2016 Kunskapsseminarium 15 april 2016 Susanne Nielsen- Skovgaard Fredric Almkvist Petter Wikström Expertcenter Upplägg presentation Introduktion till trafik- och

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Remisskonferens Region Uppsala 25 augusti 2017

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Remisskonferens Region Uppsala 25 augusti 2017 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remisskonferens Region Uppsala 25 augusti 2017 Transportpolitiska mål Inriktningsplanering Infrastrukturproposition 12 års sikt Åtgärdsplanering Nationell plan Regionala planer

Läs mer

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30 Bellona 5, Solna Luftkvalité uteluft- detaljplanskede Bellona 5, Solna Befintlig byggnad Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Utredningens genomförande och omfattning... 4 Fastigheten

Läs mer

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Projekt väg E 45, delen Agnesberg Älvängen Objektnummer: 85542760 Skede: Bygghandling/Produktion Datum: 2009-05-28 1(5) 1. Bakgrund Vägverket Region

Läs mer

RAPPORT. Skillnad mellan Samvips och Samkalk/ASEK En jämförelse mellan två kalkyler för höghastighetsjärnväg. Analys & Strategi 2010-02-09

RAPPORT. Skillnad mellan Samvips och Samkalk/ASEK En jämförelse mellan två kalkyler för höghastighetsjärnväg. Analys & Strategi 2010-02-09 RAPPORT Skillnad mellan Samvips och Samkalk/ASEK En jämförelse mellan två kalkyler för höghastighetsjärnväg 2010-02-09 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling.

Läs mer

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Institutionen för Transportvetenskap och Centrum för Transportstudier

Läs mer

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält.

Flikar för indata, delresultat, samhällsekonomisk kalkyl samt anläggande av busskörfält. 2019-02-20 Manual SAMBU 1.0 Nuvarande text avser SAMBU kalkylversion 1.0 1. Inledning Syftet med manualen är att underlätta genomförandet av översiktliga nytto-kostnadsanalyser av implementation av kollektivtrafikkörfält

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö PM Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö 1 Inledning 1.1 Bakgrund En förstudie för en fast förbindelse mellan Fårö och Fårösund har tagits fram av Atkins under 212/213. En fast förbindelse med bro

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 9 PM Aktuella trafikprognoser 2009-01-16 3 (20) Innehåll 1 Kompletteringsuppgift 9... 4 2 Prognos för arbetsplanen... 4 2.1 Motiv till varför en ny prognos tas fram för

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Sampers användardag 2013-06-18

Sampers användardag 2013-06-18 Sampers användardag 2013-06-18 Dagordning Sampers användardag 18 juni 2013 Inledning 9:30-10:00 Modellens känslighet 10:00-11:00 Kalibrering och validering 11:00-11:30 Lunch 11:30-12:30 Kalibrering och

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel När man debatterar för spårtaxi är det vanligaste motargumentet man hör att det blir för dyrt. Detta är helt fel. I stället kan spårtaxisystem vara självfinansierande

Läs mer

SAMMANFATTANDE RAPPORT. Hur vi behandlar lång sikt. Analys & Strategi

SAMMANFATTANDE RAPPORT. Hur vi behandlar lång sikt. Analys & Strategi SAMMANFATTANDE RAPPORT Hur vi behandlar lång sikt 2012-02-13 Konsulter inom samhällsutveckling WSP är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter, företag och organisationer

Läs mer

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Januari 2010 1(6) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Planerade åtgärder...3 3. Trafikflöden...5 4. Standard och vägsektion...5 5. Planeringsläge och tidplan...5

Läs mer

PM Samhällsekonomi Väg 66 Malung-Sälen, delen Östra Tandö - Bu Malung-Sälens kommun, Dalarnas län Projektnummer:

PM Samhällsekonomi Väg 66 Malung-Sälen, delen Östra Tandö - Bu Malung-Sälens kommun, Dalarnas län Projektnummer: PM Samhällsekonomi Väg 66 Malung-Sälen, delen Östra Tandö - Bu Malung-Sälens kommun, Dalarnas län 2016-09-18 Projektnummer: 10 26 84 Dokumenttitel: PM Samhällsekonomi, Väg 66 Malung-Sälen, delen Östra

Läs mer

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: Väg 45, delen Marieholm - Agnesberg Objektsnummer: 85 43 74 70 Planobjekt:?

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: Väg 45, delen Marieholm - Agnesberg Objektsnummer: 85 43 74 70 Planobjekt:? Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg Mölndalsvägen 30 B www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Fax: 031-63 51 38 Texttelefon: 0243-750 90 Henrik Erdalen henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97 Mobil:

Läs mer

BUSE version 2.2. Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar

BUSE version 2.2. Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Användarhandledning BUSE version 2.2 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats

Läs mer

SIKA PM 2006:3. Hur mycket och vilken typ av transporter behöver vi? Anförande den 17 februari 2006 för Kommissionen mot oljeberoendet

SIKA PM 2006:3. Hur mycket och vilken typ av transporter behöver vi? Anförande den 17 februari 2006 för Kommissionen mot oljeberoendet SIKA PM 26:3 Hur mycket och vilken typ av transporter behöver vi? Anförande den 17 februari 26 för Kommissionen mot oljeberoendet 2 Förord Denna promemoria är den skriftliga dokumentationen av ett anförande

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

Nationell plan för transportsystemet AVSIKTSFÖRKLARINGAR OCH AVTAL

Nationell plan för transportsystemet AVSIKTSFÖRKLARINGAR OCH AVTAL Nationell plan för transportsystemet 2010 2021 AVSIKTSFÖRKLARINGAR OCH AVTAL Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten Sundvalls hamn, Tunadalsspåret Västernorrlands län 406 340 E4 Sundsvall

Läs mer

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021 Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne Nationell långsiktig plan 2010-2021 Benny Nilsson Vägverket Britt-Mari Grafström Banverket Den övergripande processen Åtgärdsplanering Inriktningsplanering Infrastruktur

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Ola Wilhelmsson UPPRÄTTAD AV. Ola Wilhelmsson

UPPDRAGSLEDARE. Ola Wilhelmsson UPPRÄTTAD AV. Ola Wilhelmsson UPPDRAG Utvärdering nya hastighetsgränser UPPDRAGSNUMMER 2211030 UPPDRAGSLEDARE Ola Wilhelmssn UPPRÄTTAD AV Ola Wilhelmssn DATUM Rev DATUM 2011-02-15 SAMHÄLLSEKONOMI Den samhällseknmiska kalkylen för hastighetsförändringar

Läs mer

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr:

PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län. Projektnr: PM Trafik Förstudie Väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Projektnr: 88 39 33 2011-12-28 1 Dokumenttitel: PM Trafik Förstudie väg 222 Trafikplats Kvarnholmen Dokumentdatum:2011-12-28

Läs mer

Validering Samgods Småland och Blekinge

Validering Samgods Småland och Blekinge [Motpartens ärendeid NY] 1(5) Validering Småland och Blekinge Region Syd har genomfört en begränsad validering av den första versionen av 1804 för basår 2014 och prognosår 2040. I arbetet har vi tagit

Läs mer

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(8) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation. Åt väster

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Kalkylperioder och restvärdesberäkningar vid långsiktiga infrastrukturinvesteringar

Kalkylperioder och restvärdesberäkningar vid långsiktiga infrastrukturinvesteringar 1 (19) Kalkylperioder och restvärdesberäkningar vid långsiktiga infrastrukturinvesteringar 1. Inledning Bakgrund och syfte I den senaste ASEK-översynen, dvs. ASEK 4, rekommenderades att en kalkylperiod

Läs mer

RAPPORT Jämförelse av Samkalk, EVA och Bansek

RAPPORT Jämförelse av Samkalk, EVA och Bansek RAPPORT Jämförelse av Samkalk, EVA och Bansek 2008-07-02, slutversion Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar

Läs mer

Klimatet och trängselfrågorna i trafikplaneringen för Stockholmsregionen 2009-10-27/mn

Klimatet och trängselfrågorna i trafikplaneringen för Stockholmsregionen 2009-10-27/mn Klimatet och trängselfrågorna i trafikplaneringen för Stockholmsregionen 2009-10-27/mn A. Stockholmsöverenskommelsen, dec 2007 Bakgrund Förslag framförhandlat 2007 under ledning av förra finansborgarrådet

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

Kostnadseffektivitet i valet av infrastrukturinvesteringar

Kostnadseffektivitet i valet av infrastrukturinvesteringar Kostnadseffektivitet i valet av infrastrukturinvesteringar Jonas Eliasson, Professor transportsystemtanalys Maria Börjesson, Docent transportsystemanalys, KTH Royal Institute of Technology Länk effektivitet

Läs mer