MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2013 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2013 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag"

Transkript

1 MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2013 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag Medlemmarnas rätt inlämna motioner regleras i stadgarnas 7 Mom. 5 Motioner och ärenden. Motion som medlem önskar få behandlad vid ordinarie årsmöte skall skriftligen lämnas till styrelsen senast 21 dagar före ordinarie årsmöte. Nedanstående motioner har inkommit till årsmötet år 2013 för behandling. Styrelsen har berett motionerna och avger yttrande med beslutsförslag under respektive motion. Motion nummer 1 Inlämnad av Helena Gunnarsson. Motion om Kennellista SShK:s hemsida (Grosser Schweizer sennenhund) Har tidigare haft annan ras och skulle köpa ny hund och ville då byta ras till GSS. Använde mig självklart av internet och fann direkt SShK. Va bra, nu ska vi se vilka som föder upp GSS. På SShK's hemsida fanns 3 st kennlar. Kennel l och 2 hade inte haft GSS-kull på väldigt många år men Kennel 3 hade valpar Tyvärr kunde vi inte köpa valp vid denna tidpunkt så vi väntade ett tag. När tiden var inne var vi återigen inne på SShK s hemsida för se om någon av dessa 3 kennlar hade valpar. Nej, så var inte fallet. Fick GOOGLA mig runt under lång tid. Gick in på hemsida efter hemsida förr slutligen hitta 2 st kennlar som hade valpar. Visste inte vid denna tidpunkt SKK har en flik som heter "köpa hund" där man kan hitta kennlar godkända av SKK i den rasen man är intresserad av. Jag anser klubben ska ta bort sitt krav på man som uppfödare måste ha registrerat 2 valpkullar innan man ens får synas på SShK s hemsida. Det föds så få valpar i Sverige och vi ska väl värna om de uppfödare som finns och som gör ett bra jobb. Låt dessa synas for nå ut till nya ägare av denna hundras. Om man är seriös som ny ägare till en ny hundras söker man sig till rasklubben i första hand. Då ska informationen finnas på rasklubbens hemsida. Enligt SKK finns det 6 st registrerade kennlar på GSS, jag förstår naturligtvis de kennlar som inte är medlemmar i SShK inte ska vara med på hemsidan men det kan väl ändå inte vara alla dessa 6 st. l kennel som finns med på SShK' s hemsida finns inte med på SKK' s hemsida. Är den kenneln godkänd av SShK men inte SKK??!! I och med SShK s krav för GSS; endast får ta 2 kullar eller 15 valpar/hane/tik så innebär detta man i princip måste ha minst 2 st ANVÄNDBARA tikar. Det är väl inte meningen de som vill vara uppfödare på GSS ska ha hundfabrik för få vara med på SShK s hemsida!

2 Jag förstår som klubb ska man ha vissa krav gällande uppfödning men alla kennlar som är medlemmar i SShK och registrerade i SKK anser jag ska få stå med på hemsidan. Det är ju inte så hemsidan skulle bli nedtyngd av GSSuppfödare. Man skulle kunna skriva en text på "kennelsidan" nedanstående kennlar är medlemmar i SShK, men SShK inte tar ansvar för eller dyl för de kennlar som finns listade. Detta gäller även de som har täckhundar, så länge hundarnas ägare är medlemmar i SShK ska dessa hundar få stå med oavsett om man har kennel eller inte. Även här, SShK inte tar ansvar etc. Sidan skulle inte bli ohanterlig. Vad gäller valphänvisningen anser jag SShK s krav ska kvarstå förutom kravet angående antalet valpkullar. Som uppfödare ska man inte behöva producera 2 kullar innan man kan få hänvisning. Vid hänvisningen kan det stå t.ex "dessa kullar följer SShK s krav" etc. Självklart kan/bör man ringa avelsrådet, men innan man gör det vill man oftast bilda sig en egen uppfning om kennlarna och dess uppfödning. - yrkande Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag årsmötet beslutar ta bort kravet angående antalet valpkullar för Grosser Schweizer Sennenhund för få valphänvisning och för få synas med sitt kennelnamn på hemsidan så länge man är medlem i SShK och har en registrerad kennel i SKK, ta bort kennlar från hemsidan som inte fött upp GSS på ett visst antal år, samt lägg till en flik angående täckhundar för Grosser Schweizer Sennenhund. I enlighet med motion bifallen på årsmötet den 22 april uppfödarna skall ha möjlighet påverka och vara delaktig i avelsregler innan årsmötet tar beslut skall avelsrådet ges i uppdrag se över regelverket för kennel- och valplista. återremittera ärendet till styrelsen för ytterligare beredning.

3 Motion nummer 2 Inlämnad av Ulf Käll, Carl Ågren, Sven Blomqvist, Lilian Dahlberg, Carin Ågren, König Karlsson, Linnea Karlsson Helena Berlinder, Maria Laestander och Annette Häggström. Motion om årsmötets placering Årsmötet bör läggas i samband med Salautställningen. Bakgrund För medlemmar på årsmöten som kommer från spridda geografiska områden i Sverige. Motivation - argumentation Om årsmötet läggs i samband med Salautställningen så är det fler medlemmar som deltar från en större geografisk spridning. Många uppfödare och andra utställare deltar i Salautställningen. Antalet medlemmar på årsmötet kanske inte blir fler men den geografiska spridningen blir större. (se årsmötet 2011). Få utställare åker helg 1 på årsmöte och helg 2 på utställning i Sala. Särkilt om man har en resväg på c:a mil. yrkande SShK:s årsmöten läggs i samband med Salautställningen. Frågan om årsmötets utlysning och placering är en fråga som regleras i SShK:s stadgar. Enligt dessa äger styrelsen frågan och den kan således inte överprövas av årsmötet, såvida inte stagarna ändras. Motionärernas förslag om förlägga årsmötet i samband med Salautställningen i syfte få fler deltagare från ett större geografiskt område är en intressant lösning som styrelsen tar med sig i det fortsa planeringsarbetet där ett flertal andra variabler måste vägas in, så som exempelvis bästa möjliga kommunikationsmöjligheter, lokalernas placering i förhållande till kommunikationer m m. avslå motionen.

4 Motion nummer 3 Inlämnad av Marinette Andersson, Annika Hansson, Zofia Andersson, Susanne Öberg Gustavsson, Christina Waldenström, Monika Karlsson Thorsell, Lotta Schander, Carina Karlsson, Daniel Svensson, Cinzia Lundgren och Anita Richter. Motion om Distansröstning Vi vill kunna rösta via mail, röstkort eller via ombud. Vi vill också motionerna läggs ut på SShK s hemsida. Bakgrund Att vi under många flera år tyckt det borde funnits alternativ till röstning. Motivation - argumentation Tekniken idag ger oss flera möjligheter kunna vara med och rösta på avstånd. Som uppfödare är det inte alltid möjligt vara med på årsmötet, p.g.a valpkullar, parning, lämna hemmet med hundar. Fler får möjlighet göra sin röst hörd, oavsett var i landet du bor. yrkande SShK från och med 2014 ändrar det nuvarande röstsystemet. Frågan om hur ärenden avgörs regleras i SKK:s och SShK: stadgar. Möjligheten rösta via ombud eller mail ges inte. Möjligheten genomföra en stadgeändring av SShK:s stagar för tillgodose motionärens förslag, och få dessa godkända av SKK, är inte sannolik. Då det är påkallat används röstkort redan idag. En av de mest fundamentala förutsättningarna i svenska föreningsliv är alla medlemmar behandlas lika. Ett avsteg från nuvarande ordning alla medlemmar som närvarar vid årsmötet har rösträtt, till alla medlemmar som närvarar vid årsmötet samt de som har dator, uppkoppling till Internet, anslutning till realtidsöverförning där alla medlemmar ges möjlighet både överhöra och helst se årsmötesförhandlingarna är helt enkelt inte görligt. Att möjligheten följa mötet i realtid är helt avgörande för kunna; vara registrerad i röstlängden vid varje enskilt ärende, ha möjlighet ta ställning till nya sakyrkanden som förs fram under mötet, tilläggsyrkanden, yrkanden om ordningsfråga, samt kontrapropositionsvoteringar. Till detta krävs skärskilda tekniska lösningar som förhindrar samma person röstar flera gånger i samma ärende m m. Av såväl konstitutionella-, tekniska-, och praktiska skäl är det inte möjligt tillgodose motionen.

5 Gällande frågan om lägga ut motionerna till årsmötet på webbplatsen är detta förslag tillgodosett. avslå motionen. Motion nummer 4 Inlämnad av Emelie Karlsson, Catrin Larsson, Ing-Marie Jonsson, Martina Blom, Gunn Jacobsson, Carina Persson, Ulf Olsson, Elisabeth Bernström, Maria Bergfalk- Olsson. Motion ang. Parningskontrakt för Berner med extra klausul Tikens namn och reg.nr:... Hanhundens namn och reg.nr:... "Svenska Sennenhundklubbens uppfödaretiska regler ska följas av båda parter. Dessutom förbinder sig båda parter när den dagen kommer, registrera uppgifter om tikens och hanhundens dödsålder och dödsorsak verifierade av legitimerad veterinär i SShK:s Hälsoregister. Vid tumörsjukdom och njursjukdom ska även PAD-svar eller obduktionsprotokoll bifogas. Endast svenskfödda berner kan idag registreras i Hälsoregistret. Övriga överenskommelser ska specificeras nedan och sedan godkännas av båda parter. Båda parter erhåller var sitt exemplar av kontraktet." // "Samtliga ägare eller uppfödare till svenskfödda Berner som används i avel förbinder sig registrera uppgifter om dödsålder och orsak verifierad av legitimerad veterinär i SShK:s Hälsoregister. Vid tumörsjukdom och njursjukdom ska även PAD-svar eller obduktionsprotokoll bifogas". Parningskontraktet med alla de vanliga överenskommelserna, men med denna extra klausul tillagd ska finnas tillgänglig laddas ned från SShK:s hemsida och även vara det kontrakt som SShK rekommenderar uppfödare och täckhundsägare använda vid överenskommelse om parning av Berner sennen. Ingress Alltsedan RAS-konferensen 2007 då Agrias Rasprofil med statistik över dödsorsaker och orsaker till hundägare söker veterinärvård för Berner presenterades för första gången och därmed tydliggjorde våra hälsoproblem i rasen, så har vi saknat konkreta verktyg bekämpa våra största hälsoproblem i rasen med. Sedan Hälsoregistret infördes så ser vi stor potential i det som

6 verktyg, men detta förutsätter vi får in heltäckande uppgifter om fler individer. För kartlägga två av våra största orsaker till för tidig död hos Berner, tumörsjukdomar och njursjukdomar, så behövs även kompletterande PAD-svar eller obduktionsresultat. Bakgrund Vi har sedan länge bekämpningsprogram mot HD/ED, nu i form av ett avelsindex. Vi har även ett bekämpningsprogram mot RD där nära släktingar till diagnostiserad avkomma begränsas i aveln. Vi har däremot idag inga konkreta bekämpningsprogram mot våra vanligaste sjukdomar som orsakar för tidig död hos våra Berner. Motivation - argumentation (objektiva och subjektiva argument) I RAS Berner 2008 utformat av vårt Avelsråd kan man läsa: För förbättra rasens hälsa rekommenderas hänsyn också tas vid val av avelsdjur till förekomsten av nedan listade ytterligare sjukdomar och problem hos föräldrar, syskon och släktingar: Låg levnadsålder Tumörsjukdomar (främst malign histiocytos) Njursjukdom (främst familjär nefropati) Pyometra Korsbandsskada Värksvaghet Fertilitet" Den vanligaste orsaken till för tidig död hos Berner är tumörsjukdomar. Njursjukdomar ligger på fjärde plats. Flertalet tumörsjukdomar och njursjukdomar är inte säkert diagnostiserade vilket gör det svårt ta hänsyn till dessa så vanliga sjukdomar när man väljer kombinationer för avel. Dessa två typer av sjukdomar är stor orsak till varför levnadsåldern är så låg hos våra Berner. Med mer komplett offentlig information verifierad av legitimerad veterinär och med PAD-svar eller obduktionsresultat, så skulle uppfödare få bättre kunskap och därmed ett säkrare verktyg genom Hälsoregistret bekämpa dessa sjukdomar och därmed även den låga livslängden. Givetvis är även fullständig dokumentation av kullsyskon och andra nära släktingar till hundar som används i avel önskvärd. Med fullständigare information, verifierad av legitimerad veterinär i Hälsoregistret, så skulle Hälsoregistret kunna utgöra en informationskälla för i framtiden kunna utforma ett åldersindex med samma uträkningssystem som vi nu har ett utformat avelsindex för HD/ED. Sammanfning Vi har en rasklubb med hög medvetenhet om våra Berners hälsoproblem. Vi har även en öppen dialog om detta. Vi har ett öppet Hälsoregister som hela tiden utökas med information. Vi tror ett sådant här kontrakt med denna extra klausul skyndar på processen mot en fullständigare information i Hälsoregistret. Vi skulle också få en tydligare kartläggning av tumörformer och orsakerna till njursvikt.

7 Denna kunskap skulle onekligen vara till stor hjälp för uppfödare och det pågående Tumörprojektet! Kontraktet är inte förknippat med någon regel, bara klubbens önskan och rekommendation. Det är tänkt fungera som en sporre och påminnelse om lämna in uppgifter till vårt Hälsoregister. - yrkande Mot bakgrund av ovanstående yrkar vi årsmötet beslutar Svenska Sennenhundklubben formulerar ett parningskontrakt för Berner Sennenhund med denna extra klausul om registrering av uppgifter i Hälsoregistret, kontraktet ska kunna laddas ned från SShK:s hemsida, samt Svenska Sennenhundklubben ska även tydligt formulera klubben önskar just detta kontrakt används vid parningar av Berner Sennen. Styrelsen ger avelsrådet i uppdrag utröna uppfödares och täckhundsägares synpunkter på innehållet i motionen i enlighet med motion bifallen på årsmötet den 22 april uppfödarna skall ha möjlighet påverka och vara delaktig i avelsregler innan årsmötet tar beslut. återremittera ärendet till styrelsen för ytterligare beredning.

MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2014 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag

MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2014 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag MOTIONER TILL ÅRSMÖTET 2014 Inkomna motioner med yttranden och beslutsförslag Medlemmarnas rätt inlämna motioner regleras i stadgarnas 7 Mom. 5 Motioner och ärenden. Motion som medlem önskar få behandlad

Läs mer

Svenska Sennenhundklubbens

Svenska Sennenhundklubbens Organ Plats Datum Svenska Sennenhundklubbens Järva krog Lördagen den 1 mars 2014 styrelse Tidpunkt Kl 10:30-14:00 Beslutande Stefan Johanson, ordförande Marianne Olofsson Margareta Olsson Bernt Nilsson

Läs mer

Svenska Sennenhundklubbens. Per capsulam, telefonsammanträde. utse Bernt Nilsson till justerare för dagens sammanträde.

Svenska Sennenhundklubbens. Per capsulam, telefonsammanträde. utse Bernt Nilsson till justerare för dagens sammanträde. Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Per capsulam, telefonsammanträde Datum Lördagen den 16 februari 2013 Tidpunkt Kl 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Stefan Johanson, ordförande Marianne

Läs mer

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund

Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utvärdering av Rasspecifika Avelsstrategier för Grosser Schweizer Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och medlemmar i Svenska Sennenhundklubben

Läs mer

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar

Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsregionernas och enskilda medlemmars synpunkter på förslagna nya Avels- och Uppfödaretiska Regler: Frågor och svar Avelsindex Fråga: Avelshundar i kombination bör ha ett index över 100. Är det minst

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2012.03.10

Läs mer

PROTOKOLL Årsmöte 2019

PROTOKOLL Årsmöte 2019 Organ Svenska Sennenhundklubbens årsmöte 2019 Plats Svenska Kennelklubben, Sollentuna Datum Lördagen den 16 mars 2019 Tidpunkt Klockan 13:00-16:30 Beslutande 25 medlemmar enligt nedan: Inger Ahlin Anders

Läs mer

Nyhetsbrev från avelsrådet

Nyhetsbrev från avelsrådet Nyhetsbrev från avelsrådet Avelsrådet vill rikta ett varmt tack till avelsregionsansvariga för deras hängivna arbete att samla uppfödare, täckhundsägare och övriga medlemmar i SShK till avelsregionsmöten

Läs mer

PROTOKOLL Årsmöte 2018

PROTOKOLL Årsmöte 2018 Organ Svenska Sennenhundklubbens årsmöte 2018 Plats Salaortens ryttarförening,sala Datum Lördagen den 17 mars 2018 Tidpunkt Klockan 14:30-16:00 Beslutande 39 medlemmar enligt nedan: Anders Andersson Ingrid

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund. Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Rasspecifik Avelsstrategi Berner Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och hundägare Utvärdering av RAS 2010 Svenska Sennenhundklubben 2011-05-21

Läs mer

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Västberga Datum Lördagen den 9 december 2017 Tidpunkt Klockan 10:30 Före mötet var webbmaster Lars Ankarbäck inbjuden och Ute presenterade ett förslag till

Läs mer

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa.

FÖRSLAG! Varje uppfödare har ett ansvar för att dessa egenskaper bevaras och han/hon skall besitta erforderliga kunskaper om dessa. FÖRSLAG! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27, 2011.XX.XX

Läs mer

1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Västberga Datum Söndagen den 30 september 2018 Tidpunkt Klockan 10:00 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet

Läs mer

Avels- och Uppfödaretiska Regler

Avels- och Uppfödaretiska Regler GÄLLANDE REGLER! Avels- och Uppfödaretiska Regler Fastställda på SShK:s årsmöte 1984.06.09 Reviderade på årsmöten, 1986.05.24, 90.06.14, 91.04.20, 92.05.23, 94.05.07, 95.05.13, 99.05.29, 2000.05.27 Sennenhundarna

Läs mer

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Västberga Datum Lördagen den 24 februari 2018 Tidpunkt Klockan 10:30 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2014

ÅRSREDOVISNING FÖR ÅR 2014 Styrelsen för Svenska Sennenhundklubben lämnar härmed berättelse över verksamheten under perioden 2014-01-01 2014-12-31. Ändamål Verksamheten har under året utgått från stadgarnas ändamåls paragraf vilken

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 2016-02-12 1 RAS Uppföljning 3 2015 Nuläge Registreringar 1991-2010 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund

Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund Berndt Klingeborn, Sammankallande, Svenska Sennenhundklubbens avelsråd Bakgrund

Läs mer

Svenska Sennenhundklubbens

Svenska Sennenhundklubbens Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats IOGTINTO-gården, Klara Södra Kyrkogata 20, Stockholm Datum Tidpunkt Lördagen den 8 december 2012 Kl 10:30-15:30 Beslutande Stefan Johanson, ordförande Marianne

Läs mer

Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-04-30 05-01 i Huskvarna

Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-04-30 05-01 i Huskvarna Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-04-30 05-01 i Huskvarna Plats: Huskvarna Närvarande: Eva Liljekvist Borg, Anders Sjöberg, Siw Synnerman Nordström, Karin Claesson,

Läs mer

Svenska Rottweilerklubben/AfR

Svenska Rottweilerklubben/AfR Uppföljning rasspecifika avelsstrategier Kapitel 1: Prioritera avel för mentala egenskaper anpassade till rasernas funktion och samhällets krav. Mål 1:1: minst 80 % av kullarnas valpar blir mentalbeskrivna.

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 2017-02-27 1 RAS Uppföljning 4 2016 Nuläge Registreringar 1991-2011 Trenden mellan 1990 och 2011 har varit ständigt nedåtgående. År 2011 registrerades 30 buhundar, varav 1 var importerade till Sverige.

Läs mer

RAS Uppföljning

RAS Uppföljning 1 RAS Uppföljning 5 2017 Nuläge Registreringar 1991-2012 Trenden mellan 1990 och 2011 har varit ständigt nedåtgående. År 2011 registrerades 30 buhundar, varav 1 var importerade till Sverige, året därpå

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund

Rasspecifik Avelsstrategi. Berner Sennenhund Rasspecifik Avelsstrategi Berner Sennenhund Utarbetad av Svenska Sennenhundklubbens Avelsråd i samarbete med uppfödare, täckhundsägare och medlemmar i Svenska Sennenhundklubben Svenska Sennenhundklubben

Läs mer

Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar

Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar Avelsrådets kommentarer till förslag på nya Avels- och Uppfödaretiska Regler för Sennenhundar Förändringarna av SShKs Avels- och Uppfödaretiska regler blir mycket omfattande enligt avelsrådets förslag.

Läs mer

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning

Utvärdering av RAS. kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010. innan de används i avel. Lämplig ålder för hunden att genomföra MH-beskrivning Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 12-13 februari 2005. RAS-sammanställningen

Läs mer

RAS Uppföljning 2 2014

RAS Uppföljning 2 2014 2015-02-12 1 RAS Uppföljning 2 2014 Nuläge Registreringar 1990-2009 Trenden mellan 1990 och 2009 har varit ständigt nedåtgående. År 2009 registrerades 36 buhundar, varav 2 var importerade till Sverige.

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01.

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Uppfödaren ska efterfölja SKK:s grundregler för uppfödare. För hanhund gäller: Hanhunden ska

Läs mer

Regioner och kursverksamhet Medlemskap Avel Officiella aktiviteter Labrador Retrieverklubben Labradorklubbens valphänvisning Labradormästerskapet

Regioner och kursverksamhet Medlemskap Avel Officiella aktiviteter Labrador Retrieverklubben Labradorklubbens valphänvisning Labradormästerskapet Labrador Retrieverklubben är en av tretton rasklubbar som tillhör Svenska Spaniel och Retrieverklubben. En rasklubb arbetar med det som är specifikt för just den egna rasen avel, hälsa, mentalitet och

Läs mer

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2008 Svenska Bullterrierklubben ansvarar för raserna Bullterrier och Miniatyrbullterrier. Klubben har under de senaste åren haft stora problem

Läs mer

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte, 2002 03 08, Nova Park hotell, Knivsta Närvarande: Beslutande Kjell Svensson Cilla Hamfelt Agnetha Hammarstedt Helena Hellström Annika Hjälm Terese

Läs mer

RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1

RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1 RAS - Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund, september 2011 1 RAS- Rasspecifik Avelsstrategi Grönlandshund Bakgrund Föreliggande RAS är en revidering av upplagan från 2004. Rasklubbens avelsråd lämnade

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C 2005-11-29 kl. 19.00. Telefonmöte.

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C 2005-11-29 kl. 19.00. Telefonmöte. Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C 2005-11-29 kl. 19.00. Telefonmöte. Deltagare: Ordf. Magnus Forsberg, Maria Hjelm, André Lennberth,, Karin Nilsson och Reidar Otterbjörk. Päranders Wärja deltog

Läs mer

Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-10-28

Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-10-28 Rasklubben för dansk/svensk gårdshund, org nr: 802437-2073 styrelsemöte 2012-10-28 Plats: Närvarande: Anmält förhinder: Hotell Scandic, Sollentuna Eva Liljekvist Borg, Anders Sjöberg Siw Synnerman Nordström

Läs mer

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013)

UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) UTVÄRDERING AV PRA FÖR PAPILLON (år 2013) Progressiv retinal atrofi, PRA, är en ärftlig ögonsjukdom som finns hos rasen papillon. Sjukdomsgången innebär en gradvis förtvining av retina (näthinnan) som

Läs mer

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 2 juni 2007. Plats: Nova Park Hotell, Knivsta

Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 2 juni 2007. Plats: Nova Park Hotell, Knivsta Protokoll fört vid Golden retrieverklubbens styrelsemöte den 2 juni 2007 Plats: Nova Park Hotell, Knivsta Beslutande: Lotta Fornås Ingela Stake Inger Karlsson Anita Ohlsson Li-Maria Carlson Tomas Ellström

Läs mer

WestieAlliansen Rasklubben för West Highland White Terrier

WestieAlliansen Rasklubben för West Highland White Terrier WestieAlliansen Rasklubben för West Highland White Terrier Protokoll nr 12/2013, WestieAlliansens styrelsemöte Närvarande: Monica Richard Jan Lindén Anne-Marie Lindén Cathy Magnusson Heidi Brännland Anneli

Läs mer

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Nynäsgården Datum Söndagen den 14 maj 2017 Tidpunkt Klockan 13:00 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte /2017 SVENSKA WELSH CORGI KLUBBEN

Protokoll fört vid årsmöte /2017 SVENSKA WELSH CORGI KLUBBEN Mötesdatum: 25 mars 2017 Tid: 13.00 16.15 Plats: Linghem 1 Mötets öppnande Ordförande Monika Johansson förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna. 2 Justering av röstlängden Antalet röstberättigade

Läs mer

LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1

LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1 LEONBERGER KUNSKAPSSÖKNINGSARBETE. ERICA STRÖMBÄCK. D6 LÄSÅR 1996-1997 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 LEONBERGERN I DAG... 1 UTSEENDE... 1 TEMPERAMENT... 2 ANVÄNDNING... 2 KÖPA LEONBERGER... 3 KLUBBAR...

Läs mer

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Västberga Datum Söndagen den 24 september Tidpunkt Klockan 10:00 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat.

Läs mer

Rasspecifik Avelsstrategi

Rasspecifik Avelsstrategi Rasspecifik Avelsstrategi för Dvärgpinscher Arbetsgruppen har bestått av: Helen Andersson Gunnel Karlsson Miia Lindberg Annette Persson Rasspecifik Avelsstrategi för DVÄRGPINSCHER Historik Dvärgpinschern

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2008 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Hälsoenkät Irländsk varghund 2011

Hälsoenkät Irländsk varghund 2011 Hälsoenkät Irländsk varghund 2011 I SKK:s verksamhetsplan antagen på kennelfullmäktige 2001 finns ett krav på att alla rasklubbar ska ha en rasspecifik avelsstrategi (RAS). Utgångspunkt för rasens särskilda

Läs mer

Antalet registrerade westie och medlemmar i WestieAlliansen

Antalet registrerade westie och medlemmar i WestieAlliansen Genomgång av registreringar 2013-2014 samt följsamheten av de regler som klubben beslutat skall gälla baserade på RAS (rasspecifika avelsstrategier) för westie. WestieAlliansens styrelse, gm ordförande

Läs mer

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012)

All utvärdering nedan baseras på uppgifter från SKK:s Avelsdata (om inte annat anges). (Januari 2012) Utvärdering av RAS kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2011 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 011 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 005-0-1/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Papillon-Ringens RAS-dokumentation

Papillon-Ringens RAS-dokumentation Papillon-Ringens RAS-dokumentation Rasspecifik avelsstrategi för papillon ÅR 2011 Papillon-Ringen är associerad med Svenska Kennelklubben (SKK), genom specialklubben Svenska Dvärghundsklubben (SDHK) Papillon-Ringens

Läs mer

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1.

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1. Genomgång av registreringar 2015 samt följsamheten av de regler som klubben beslutat skall gälla baserade på RAS (rasspecifika avelsstrategier) för westie. WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE FÖR SPECIALKLUBBEN FÖR BEARDED COLLIE I LINKÖPING 02 04-14.

PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE FÖR SPECIALKLUBBEN FÖR BEARDED COLLIE I LINKÖPING 02 04-14. PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE FÖR SPECIALKLUBBEN FÖR BEARDED COLLIE I LINKÖPING 02 04-14. Närvarande: Carina Stääv, Tina Bengtsson, Lisa Löfvenberg, Marie Hellander, Ulf Svanström, Inger Dahl, Liz Rundberg

Läs mer

Mötet öppnas av ordförande Lars-Göran Ahlgren som hälsar alla varmt välkomna.

Mötet öppnas av ordförande Lars-Göran Ahlgren som hälsar alla varmt välkomna. Årsmötesprotokoll Protokoll fört vid rasklubben Bernhardinernas ordinarie årsmöte 2009-05-30 på Breanäs konferenshotell i Breanäs. Mötet öppnas av ordförande Lars-Göran Ahlgren som hälsar alla varmt välkomna.

Läs mer

Lathund hur man kan använda SKK Avelsdata

Lathund hur man kan använda SKK Avelsdata Lathund hur man kan använda SKK Avelsdata Här kan du till exempel göra stamtavlor för tänkta parningar provparningar se inavelökningen i den tänkta kullen se samlade resultat för den enskilda hunden se

Läs mer

Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år.

Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år. Bilaga 1 Inavelsgrader beräknat på svenskfödda kullar under respektive år. Inavelsgrad Peppar & salt Svart Födda Inavelsgrad* Födda Inavelsgrad* 1991 188 2,3 % 64 2,9 % 1992 82 3,3 % 96 3,6 % 1993 189

Läs mer

RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31

RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31 RAS-MÖTE COCKER SYDVÄST 2016-01-31 Vid pennan: Ingrid Olsson Närvarande: Jens Karlsson, Art-Wave s kennel Anne Lundborg, Blå Ängeln s kennel Ann-Christin Mälberg, Bright Dream s kennel Charlotta Olsson

Läs mer

Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund

Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund Utvärdering av åtgärder inom ramen för av SKK centralt administrerat hälsoprogram för armbågsledsdysplasi hos Berner Sennenhund Berndt Klingeborn, Sammankallande, Svenska Sennenhundklubbens avelsråd Bakgrund

Läs mer

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010

Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Utvärdering av RAS, kortsiktiga mål för airedaleterrier år 2010 Svenska kennelklubben fastställde RAS vad gäller airedaleterrier vid sammanträdet i avelskommittén 2005-02-12/13. RAS-sammanställningen infördes

Läs mer

Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk, Caroline Graflund, Helena Sirén och Karin Nilsson. Maria Kierkegaard deltog i mötet fr o m 226 t o m 240.

Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk, Caroline Graflund, Helena Sirén och Karin Nilsson. Maria Kierkegaard deltog i mötet fr o m 226 t o m 240. Protokoll fört vid styrelsemöte för SRRS/C i Stockholm. DELTAGARE MÖTESDATUM UTSKRIFTSDATUM 2008-03-01 2008-03-02 1(5) Ordf. Jonas Peterson, Reidar Otterbjörk, Caroline Graflund, Helena Sirén och Karin

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLRKs

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLRKs 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SLRKs AVELS- OCH HÄLSOKOMMITTÉ 2015 Den 26 mars 2015 fastställde SKKs Avelskommitté vår RAS-revidering. Helgen den 10-11 oktober genomförde Carina Larsson och Tina Forsell SKKs

Läs mer

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12

Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 2013-10-20 1 (5) Svenska Norfolkterrierklubben Utvärdering RAS genomförd vid avelskonferensen 2014-10-18, byggd på statistik t.o.m. 2014-10-17 och godkänd av SNTK:s styrelse 2014-11-12 ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10

Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Utvärdering av RAS 2010 American staffordshire terrier 2010-01-10 Nuläge (Kursiv text är hämtad från nuvarande RAS från 2007. Större delen av detta RAS skrevs 2004 men godkändes först 2007) I Sverige finns

Läs mer

Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Irländsk setterklubbens styrelse 2011-

Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Irländsk setterklubbens styrelse 2011- Protokoll fört vid telefonmöte med Svenska Irländsk setterklubbens styrelse 2011-03-17 Närvarande: Fredrik Björklund, Jan- Olov Daniels, Mayvor Jonsson, Per Henriksson, Marita Andersson, Gun Carmland (

Läs mer

Mycket information i nyhetsbrevet.

Mycket information i nyhetsbrevet. Mycket information i nyhetsbrevet. Skickades ut med ett nyhetsbrev till alla medlemmar med e-postadress i Medlem Online. Från 170 mottagare inkommer 39 svar. För få svar! Puffade även för det på FB och

Läs mer

Hos Kerstin Gustafsson, Tullsåkra gård, Tollarp

Hos Kerstin Gustafsson, Tullsåkra gård, Tollarp Rasklubben för Dansk/Svensk gårdshund styrelsemöte 2008-11-15 Plats: Närvarande: Hos Kerstin Gustafsson, Tullsåkra gård, Tollarp Anders Sjöberg Tina Andréasson Karin Andersen Kerstin Gustafsson Anmält

Läs mer

Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Att jämte ordförande att justera protokollet valdes Annika Andersson.

Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Att jämte ordförande att justera protokollet valdes Annika Andersson. Protokoll styrelsemöte 23-24 april 2016, Scandic hotell Upplands Väsby Beslutande: Anita Ohlson Inger Karlsson Annika Andersson Janet Johansson Lena Ohlsson Kristina Nieminen Ingrid Andersson Anmält förhinder:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 FÖR ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 FÖR ÅR 2015 Styrelsen för Svenska Sennenhundklubben lämnar härmed berättelse över verksamheten under perioden 2015-01-01 2015-12-31. Ändamål Verksamheten har under året utgått från stadgarnas ändamåls paragraf vilken

Läs mer

Mellansvenska distriktet

Mellansvenska distriktet Datum och tid: 2016-02-28 14.00 Plats: Svärdsjö skid & orienteringsklubbs kanslistuga 2016 1 Mötets öppnande Ordförande Mikael Köpman förklarar mötet öppnat och hälsar samtliga närvarande välkomna. 2016-2

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte /2018 SVENSKA WELSH CORGI KLUBBEN

Protokoll fört vid årsmöte /2018 SVENSKA WELSH CORGI KLUBBEN Mötesdatum: 24 mars 2018 Tid: 11.00 14.00 Plats: SBK:s Stockholmsavd klubblokal 1 Mötets öppnande Ordförande Monika Johansson förklarade mötet öppnat och hälsade alla välkomna. 2 Justering av röstlängden

Läs mer

Berner Sennen. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Foto: Otto Tuxen-Meyer. Berner Sennen

Berner Sennen. Rasspecifik avelsstrategi RAS för. Foto: Otto Tuxen-Meyer. Berner Sennen Författare (Klubb) Svenska Sennenhundklubbens avelsråd RAS-dokument avseende Version Status Reviderad 0.1 - - 1/26 Rasspecifik avelsstrategi RAS för Foto: Otto Tuxen-Meyer 2/26 Innehåll Inledning... 4

Läs mer

Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie fullmäktigemöte 2006-03-25

Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie fullmäktigemöte 2006-03-25 Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie fullmäktigemöte 2006-03-25 1 Mötets öppnande Krister Söderstam hälsade fullmäktige delegaterna och övriga medlemmar välkomna och riktade ett särskilt välkommen

Läs mer

Svenska Collieklubben Årsmöteshandlingar Motioner till Årsmötet Motion 1

Svenska Collieklubben Årsmöteshandlingar Motioner till Årsmötet Motion 1 9. Motioner till Årsmötet 2014 Motion 1 Styrelsens yttrande om motion nr 1 I denna motion yrkar motionärerna för att Svenska Collieklubbens styrelse verkar för att registreringsförbud ska införas för valpar

Läs mer

Protokoll fört vid CS möte 19/ på Utö

Protokoll fört vid CS möte 19/ på Utö Protokoll fört vid CS möte 19/8 2018 på Utö 1. Mötets öppnande Ordförande Håkan Hedekäll hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Upprop samt suppleanters rösträtt Närvarande: Håkan Hedekäll,

Läs mer

Svenska Sennenhundklubbens. Ordförande Stefan Johanson hälsar välkommen och förklarar sammanträdet öppnat.

Svenska Sennenhundklubbens. Ordförande Stefan Johanson hälsar välkommen och förklarar sammanträdet öppnat. Organ Plats Svenska Sennenhundklubbens Järva krog styrelse Datum Tidpunkt Lördagen den 27 september 2014 Kl 10:30-14:30 Beslutande Stefan Johanson, ordförande Margareta Olsson Marianne Olofsson Beth-Lis

Läs mer

Uppfödare av. Något för mig?

Uppfödare av. Något för mig? Uppfödare av Något för mig? Kanske går du i tankar om att bli uppfödare av labrador retriever, eller är du redan uppfödare av rasen? Den här broschyren är tänkt att ge några goda råd på vägen. Jag vill

Läs mer

Telefonmöte, arbetsgruppen för projekt ögonstatus sharpei, 26 november 2008

Telefonmöte, arbetsgruppen för projekt ögonstatus sharpei, 26 november 2008 Telefonmöte, arbetsgruppen för projekt ögonstatus sharpei, 26 november 2008 Deltagare: SKK Lennart Garmer (SKKs ögonveterinär) Åke Hedhammar (SKKs veterinärmedicinska rådgivare), ordförande Helena Rosenberg

Läs mer

FM och privata tjänstehundsuppfödare.

FM och privata tjänstehundsuppfödare. Uppfö daransvar. Seriösa uppfödare har ett nästan oändligt ansvar för sina valpar. Det är inte ovanligt att de har kontakt med hundens familj under hela dess liv, särskilt de första åren. Att ansvaret

Läs mer

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007.

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Motion 1 Huvudstyrelsens förslag till Uppfödarstrategi Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Huvudstyrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 FÖR ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 FÖR ÅR 2015 Styrelsen för Svenska Sennenhundklubben lämnar härmed berättelse över verksamheten under perioden 2016-01-01 2016-12-31. Ändamål Verksamheten har under året utgått från stadgarnas ändamåls paragraf vilken

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Ambitionen vid all avelsverksamhet måste vara att producera friska, mentalt och exteriört fullgoda

Läs mer

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb

Utvärdering hälsoprogram vit herdehund. Avelsrådet Vit Herdehundklubb Utvärdering hälsoprogram vit herdehund Avelsrådet Vit Herdehundklubb 2017-03-03 Kort historisk tillbakablick gällande HD/ED Redan i början av 1990-talet fokuserade de klubbar som föregick Vit Herdehundklubb

Läs mer

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala

Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Vad man bör tänka på när man har en liten ras? Erling Strandberg, professor vid institutionen för husdjursgenetik, SLU, Uppsala Norsk Buhund är en ganska liten ras i Sverige. För en liten ras finns det

Läs mer

Bichon Havanais. Uppfödarträff Scandic Elmia Sammanfattning

Bichon Havanais. Uppfödarträff Scandic Elmia Sammanfattning Uppfödarträff Scandic Elmia 2018-10-20 Sammanfattning Vi var ett 20-tal uppfödare (nya och gamla) samt hanhundsägare och valpköpare som träffades i Jönköping den 20:e oktober för att samtala kring Bichon

Läs mer

Mötet öppnades av ordförande Göran Åkesson som hälsande alla medlemmar välkomna.

Mötet öppnades av ordförande Göran Åkesson som hälsande alla medlemmar välkomna. Dvärgpinscherklubbens Årsmöte 12 februari 2012 Stockholm, SLG Nacka Mötet öppnades av ordförande Göran Åkesson som hälsande alla medlemmar välkomna. 1 Justering av röstlängd Årsmötet justerade röstlängden

Läs mer

TISDAG, 2015-03-28, Sittande möte, Studiefrämjandeslokaler Linköping

TISDAG, 2015-03-28, Sittande möte, Studiefrämjandeslokaler Linköping PROTOKOLL FÖR SSBTK:S STYRELSEMÖTE TISDAG, 2015-03-28, Sittande möte, Studiefrämjandeslokaler Linköping NÄRVARANDE: JOHAN NORGREN, SUZETTE ELESTEDT, DANIEL ANDERSSON, NICKLAS NULAND,YVONNE LUNDGREN, CAROLINE

Läs mer

Årsmötesprotokoll. för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund. Söndagen den 14 mars 2010 kl. 12.00. Hotell Scandic Järva Krog, Stockholm

Årsmötesprotokoll. för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund. Söndagen den 14 mars 2010 kl. 12.00. Hotell Scandic Järva Krog, Stockholm Årsmötesprotokoll för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund Söndagen den 14 mars 2010 kl. 12.00 Hotell Scandic Järva Krog, Stockholm 1 Årsmötets öppnande Ordföranden Susanne Fagrell hälsade alla välkomna

Läs mer

1 Årsmötets öppnande. Ordföranden John Sigve Berg öppnade mötet klockan och hälsades alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1 Årsmötets öppnande. Ordföranden John Sigve Berg öppnade mötet klockan och hälsades alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Protokoll fört vid Rasklubben för Dansk- Svensk gårdshunds årsmöte söndagen den 25 februari 2017 kl. 14.00 vid Scandic hotell Elmias lokaler i Jönköping (orgnr: 802437-2073 ) 1 Årsmötets öppnande. Ordföranden

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017 Avelskommittén Finsk spets Avelsrapport 2017, sida 1 Avelsarbetet 2017 2017 känns som ett år där vi har haft motgångar blandat med framgångar. Av de registrerade 36 kullarna

Läs mer

Protokoll fört vid rasklubben Bernhardinernas ordinarie årsmöte 2006-03-11

Protokoll fört vid rasklubben Bernhardinernas ordinarie årsmöte 2006-03-11 Årsmötesprotokoll Protokoll fört vid rasklubben Bernhardinernas ordinarie årsmöte 2006-03-11 på Sikargården i Norrköping. 1. Mötet öppnas av ordförande Roine Lindberg som hälsar alla varmt välkomna. 2.

Läs mer

Gäller från 2014-01-01. Kennelnamnsregler SVENSKA KENNELKLUBBEN

Gäller från 2014-01-01. Kennelnamnsregler SVENSKA KENNELKLUBBEN Gäller från 2014-01-01 Kennelnamnsregler SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Plats för eventuell annons Kennelnamnsregler...5 Kennelnamn...5 Ansökan...5 Ålder...6 Ansökt namn...6 Förändringar i

Läs mer

Årsmötesprotokoll för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund. Söndagen den 11 mars 2012 kl Göteborgs Skyttegilles lokal, Västra Frölunda

Årsmötesprotokoll för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund. Söndagen den 11 mars 2012 kl Göteborgs Skyttegilles lokal, Västra Frölunda Årsmötesprotokoll för Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshund Söndagen den 11 mars 2012 kl. 12.00 Göteborgs Skyttegilles lokal, Västra Frölunda 1 Årsmötets öppnande. Ordföranden Susanne Fagrell inledde mötet

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens utskott för avel och hälsa Protokoll 8/2016 Datum: 2016-10-31 Tid: Kl. 19.00-21.15 Plats: Närvarande: Ordförande Anmält förhinder: Från kansliet: Övriga deltagare: Justerare:

Läs mer

Välkommen till oss! BLI MEDLEM

Välkommen till oss! BLI MEDLEM Välkommen till oss! BLI MEDLEM SVENSKA KENNELKLUBBEN Vi finns för dig som är hundägare Svenska Kennelklubben finns för dig som har hund eller drömmer om att köpa en hund. Du kan alltid vända dig till oss

Läs mer

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2009-2010

Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2009-2010 Utvärdering av Svenska Bullterrierklubbens RAS, verksamhetsåret 2009-2010 Svenska Bullterrierklubben ansvarar för raserna Bullterrier och Miniatyrbullterrier. SvBtks RAS blev fastställt 2008-1l-19 och

Läs mer

Protokokoll fört vid Chihuahuacirkelns årsmöte 20110410 i Örebro Brukshundklubbs lokaler

Protokokoll fört vid Chihuahuacirkelns årsmöte 20110410 i Örebro Brukshundklubbs lokaler Protokokoll fört vid Chihuahuacirkelns årsmöte 20110410 i Örebro Brukshundklubbs lokaler 1. Mötets öppnande Orförande Lennart Nilsfors förklarade mötet öppnat. Deltagarupprop 39 medlemmar +1 2. Justering

Läs mer

Förslag om gemensamma uppfödar-/avelsträffar arrangerade i rasklubbens namn.

Förslag om gemensamma uppfödar-/avelsträffar arrangerade i rasklubbens namn. Närvarandeantal på träffarna 4 22 7 Motion 1 -- angående samarbete med Danska gårdshundsklubben Inget svar Förslag om att man skulle kunna återinföra inofficiell landskamp mellan länderna, utställning

Läs mer

STYRELSEMÖTE 2008-05-19, KL.19:30

STYRELSEMÖTE 2008-05-19, KL.19:30 PROTOKOLL FÖRT VID COCKER SPANIELKLUBBENS STYRELSEMÖTE Närvarande: Daniel Svensson (ordförande), Kicki Bro (sekreterare), Ann-Catrine Bergh, Anders Carlsson, Hannah Säveholm, Anna-Carin Johansson och Eva

Läs mer

STYRELSEMÖTE 2009-01-17 2009-01-18 Fars Hatt, Kungälv

STYRELSEMÖTE 2009-01-17 2009-01-18 Fars Hatt, Kungälv NÄRVARANDE: Daniel Svensson, Kicki Bro, Anna-Carin Johansson, Hannah Säveholm, Ann-Catrine Bergh och Anders Carlsson. Anneli Sundkvist (avelskommittén), Therese Johansson (avelskommittén) och Marie Johansson

Läs mer

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning

ATT LETA AVELSDJUR. 28 mars 2011. www.skk.se/uppfödning www.skk.se/uppfödning 28 mars 2011 ATT LETA AVELSDJUR Genetiken i all ära den hjälper oss inte helt och hållet att hitta de avelsdjur vi behöver. För det behöver vi andra, mer praktiskt tillämpbara verktyg.

Läs mer

Kommittémöte

Kommittémöte Kommittémöte 2007-04-14 Cafeterian Alleby Mötesdeltagare Agneta Kindholm Anders Gustafsson Ann-Sofie Jonasson Cecilia Adolfsson Gunilla Jonsson Kicki Olsson Kim Strach Nisse Adolfsson Robert Persson Susanne

Läs mer

MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK.

MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK. MIN HANE EN AVELSHUND? Artikeln är författad av Åsa Lindholm på uppdrag av SKK/AK. Ett framgångsrikt avelsarbete bygger på att funktionella, trevliga, friska och fina hundar väljs som föräldradjur till

Läs mer