Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne"

Transkript

1 KS Teresa Andersson Kommunstyrelsen Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne Ärendebeskrivning Turismen är en basindustri i Sverige med potential att växa ytterligare. På nationell nivå finns en ambition att fördubbla omsättningen mellan åren 2010 och Turismen är också en av de näringar där många unga får sin första kontakt med arbetsmarknaden. Besöksnäringen i MittSkåne består av många små aktörer med stor bredd och flera större besöksmål, totalt sett i storleksordningen 300 aktörer. Tillsammans ger det en stor utvecklingspotential där de små företagen har behov av gemensam kompetensutveckling och marknadsföring, och de stora anläggningarna gynnas av tillgången till fler aktiviteter och boende hos andra aktörer omsatte besöksnäringen i MittSkåne 498,5 miljoner kronor och antalet årsanställda uppgick till 385 personer räknat som årssysselsatta. En destination slutar inte vid en kommungräns, utan består av det område som turisten tolkar som besöksmålet. Det är därför viktigt att öppna upp möjligheterna för att samordna många aktörer och erbjuda ett större utbud utan att vara begränsad av kommungränser. Under flera år har ett systematiskt utvecklingsarbete i projektform bedrivits i MittSkåne. Exempelvis bedrevs MittSkåne på kartan under åren , med systematiska insatser i form av affärsutveckling och kompetensutveckling. Sammantaget har effekten varit att företagen nu är mognare, mer professionella och redo att ta nya kliv. Dock är projektmedel kortsiktiga och Leaderprojekt Destinationsnav MittSkåne har haft som syfte att undersöka möjligheterna att bilda ett gemensamt Destinationsnav i MittSkåne. Med destinationsnav avses en plats där utvecklingen inom besöksnäringen kan samordnas, allt i syfte att samordna resurser och kompetenser för att skapa en utvecklingskraft i näringen. Projektet har i samråd med representanter för besöksnäringen försökt definiera de behov som finns hos besöksnäringens aktörer för att MittSkåne ska kunna uppfylla den nationella målsättningen att fördubbla omsättningen i besöksnäringen. Det står klart att nya arbetssätt och en förändring av dagens organisation i alla tre kommunerna krävs för att möta företagens behov och förväntningar. 1 (5)

2 Sammanfattningsvis beskriver företagen behovet av en fokusförflyttning, från ett mer passivt mottagande till ett aktivt utvecklingsarbete. Mot denna bakgrund har projektet, tillsammans med näringslivsavdelningarna i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby, tagit fram ett förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne. Beslutsunderlag Slutrapport från Projektorganisation för Leaderprojekt Destinationsnav MittSkåne Förslag till bolagsordning för MittSkåne Turism AB. Förslag till ägardirektiv för MittSkåne Turism AB. Förslag till aktieägaravtal mellan kommunerna Eslöv, Höör och Hörby samt MittSkåne Turism ekonomiska förening. Förslag till driftsavtal för MittSkåne Turism AB. Förslag till affärsplan 2014 gällande MittSkåne Turism AB. Förslag till budget till affärsplan 2014 för MittSkåne Turism AB. Organisationsbild MittSkåne turism AB. Beredning Underlag för organisationsförslag För att utröna vilken form av samverkan som är lämpligast har projektet gjort studiebesök hos Familjen Helsingborg, Helsingborgs stad och Eksjö kommun/höglandets turism. Dialog har förts med Svalövs kommun, representanter från Ystad/Österlen, Siljansbygdens Turism och Rättviks kommun. Dialog har också förts med SKL och personer med bakgrund i Södertörnkommunernas samarbete. Mot bakgrund av den samlade erfarenheten har projektet tagit fram en så kallad SWOT-analys för olika organisationsformer. I en SWOT-analys kartläggs styrkor, svagheter, möjligheter och hot - i det här fallet med respektive form för samverkan. Den fullständiga SWOT-analysen redovisas i slutrapporten för projektets strategiska del (Slutrapport i kortversion för Leaderprojekt Destinationsnav MittSkåne) som bifogas detta ärende. Viktiga parametrar för ett kommande samarbete är att kommunerna garanteras insyn och påverkansmöjligheter, att organisationen har möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt och med tydligt utvecklingsfokus samt att aktörerna i området har tydlig möjlighet till delaktighet och påverkan. Mot bakgrund av erfarenheterna i projektet, den samlade bilden av aktörernas behov och den analys som styrgruppen för projektet har gjort bedöms ett 2 (5)

3 gemensamt aktiebolag med de tre kommunerna som ägare tillsammans med alla besöksnäringens aktörer organiserade i en förening som den mest gynnsamma samarbetsformen för att främja besöksnäringen i MittSkåne. Förslag till organisation Figur 1 ger en översiktlig bild av den föreslagna gemensamma organisationen. Grundförslaget för samverkan är ett gemensamt bolag ägt av de tre kommunerna Eslöv, Höör och Hörby tillsammans med områdets alla aktörer inom besöksnäringen organiserade i en ekonomisk förening. I övergången omfattas en 75%-tjänst turisminformatör från Eslövs kommun av verksamhetsövergång enligt 6 b Lagen om anställningsskydd. Struktur för den gemensamma organisationen Eslöv, Höör och Hörbys kommuner bildar tillsammans med företag inom turistnäringen i de tre kommunerna ett företag med särskild vinstbegränsning, MittSkåne Turism AB svb. Kommunerna äger 25% vardera och näringen 25% via en ekonomisk förening (MittSkåne Turism ek.för). Aktörerna i besöksäringen organiseras i en ekonomisk förening MittSkåne Turism ek. för. har som huvudsyfte att vara delägare i MittSkånesTurism AB för att aktivt påverka utvecklingen av turistnäringen. Föreningen har följande uppgifter; -Turistföreningens styrelse skall utse två personer till styrelsen för MittSkåne Turism AB. En av dessa skall av bolagsstämman utses till styrelseordförande i aktiebolaget MittSkåne Turism AB. -Föreningen skall utse en person att representera föreningen vid bolagstämman för aktiebolaget MittSkåne Turism AB. Stadgarna för föreningen anger syftet med föreningen och vilken roll föreningen har gentemot aktiebolaget MittSkåne Turism AB. Medlemsavgifter i den ekonomiska föreningen sätts till ett lågt belopp, förslagsvis 350 kronor per företag, så att alla aktörer i kommunerna har möjlighet att deltaga. Föreningen har sitt säte i Hörby kommun. Aktiebolaget MittSkåne Turism AB Bolagsordningen hanterar kravet på begränsad vinstutdelning. Det reglerar också det kommunala syftet med bolaget som är att i allmännyttigt syfte bidra till att främja besöksnäringen i kommunerna Eslöv, Höör och Hörby genom att medverka till en utveckling av aktörerna i besöksnäringen, mottagningen av turister och affärsresenärer samt samverka på regional nivå. 3 (5)

4 Ägarna garanteras insyn i bolaget (förutom den generella transparensen som regleras i aktiebolagslagen) genom två stycken årliga ägarsamråd, genom paragrafer i ägardirektiv och bolagsordning som gäller insyn samt genom respektive styrelseledamots insyn i bolaget. För aktiebolaget MittSkåne Turism AB reglerar ett aktieägaravtal de inbördes förhållandena mellan de fyra delägarna (Höörs kommun, Hörby kommun, Eslövs kommun och MittSkåne Turism ekonomiska förening). Ägardirektivet anger målsättningarna för bolaget på för perioden 2014 till Bolagsstämman för MittSkåne Turism AB utgörs av kommunfullmäktige utsedd kommunrepresentant från respektive kommun och en representant från den ekonomiska föreningen. Aktiebolagets styrelse utgörs av tre tjänstemän som utses av respektive kommun tillsammans med två representanter från föreningen. En av föreningsrepresentanterna skall av bolagsstämman utses till ordförande. Bolaget har sitt säte i Höör. Finansiering genom kommunala driftsavtal Bolagets grundfinansiering utgörs av kommunala driftsavtal på fem år. Grundnivån för ersättningen för driften motsvarar summan av de kostnader de tre kommunerna betalar till driften av den egna organisationen för turistnäringen För Hörby kommun omprövas årligen beslutet att lämna turistmottagningen utanför den gemensamma organisationen och kommunen kan inom tre år från 2014 besluta att lägga över mottagningen i den gemensamma organisationen. Då justeras Hörby kommuns finansiering så att alla kommuner betalar lika belopp. Under år 1 (2014) betalar respektive kommun dessutom SEK utöver grundfinansiering för startkostnader som exempelvis bolagsbildning, rekrytering av personal, ny hemsida, lokal, utrusning med mera. För 2014 utgörs det kommunala bidragen till MittSkåne Turism AB till SEK för Eslöv och Höörs kommun samt SEK från Hörby kommun. Finansiering från aktörerna i besöksnäringen Övrig finansiering i bolaget utgörs av årliga serviceavgifter baserade på omsättning för respektive aktör. Dessutom kan aktörerna inom besöksnäringen välja att köpa 4 (5)

5 till tjänster i form av exempelvis affärsutveckling, kurser och coaching. Dessa tjänster byggs upp löpande i nära dialog med användarna. Under år 1 beräknas dessa på grund av föreningens och bolagets etablering till cirka SEK för att därefter öka till i storleksordningen SEK inom tre år. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta - att tillsammans med Höör, Hörby och Eslövs kommun och MittSkåne Turism ek. för. bilda aktiebolaget MittSkåne Turism AB, - att fastställa bolagsordningen för MittSkåne Turism AB, - att fastställa bolagets aktiekapital till SEK, - att ingå aktieägaravtalet för MittSkåne Turism AB, - att godkänna ägardirektivet för MittSkåne Turism AB, - att fastställa antalet styrelseledamöter till fem stycken, - att fastställa antalet suppleanter till tre stycken, - att ingå driftsavtalet för MittSkåne Turism AB, - att besluta att avsätta medel i budget 2014 för drift av bolaget enligt bilagt driftsavtal samt - att överföra en 75% tjänst som turistinformatör från Eslövs kommun till MittSkåne Turism AB enligt 6b Lagen om anställningsskydd. Beslutet gäller under förutsättning att likalydande beslut fattas av kommunfullmäktige i Höör och Hörby. Eva Hallberg Kommundirektör Kurt Strömberg Avdelningschef 5 (5)

Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i MittSkåne

Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i MittSkåne Till kommunstyrelsen Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i MittSkåne Bakgrund Turismen är en basindustri i Sverige med potential att växa ytterligare. På nationell nivå finns

Läs mer

Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i

Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i Förslag till framtida gemensam organisation för besöksnäringen i 2013-11-26 Projektorganisation för Leaderprojekt Destinationsnav MittSkåne 2012-11 2013-12 Projektorganisationen har bland annat arbetat

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige kallas härmed till sammanträde onsdagen den 29 januari kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör

KALLELSE Kommunfullmäktige kallas härmed till sammanträde onsdagen den 29 januari kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör KALLELSE Kommunfullmäktige kallas härmed till sammanträde onsdagen den 29 januari kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör OBSERVERA!!! Gruppmöten kl. 18.00 Alliansen på Älvkullen S, MP, V på Biblioteket

Läs mer

Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017

Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017 Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017 De tre kommunerna Eslöv, Höör och Hörby har kommit överens att från den 1

Läs mer

Partnerskapsavtal för ökad tillväxt inom besöksnäringen i MittSkåne

Partnerskapsavtal för ökad tillväxt inom besöksnäringen i MittSkåne Partnerskapsavtal för ökad tillväxt inom besöksnäringen i MittSkåne Undertecknade parter avser att, i form av ett långsiktigt partnerskap, samarbeta för att främja och öka tillväxten inom besöksnäringen

Läs mer

4 Förslag till gemensam organisation för besöksnäringen i Destination MittSkåne

4 Förslag till gemensam organisation för besöksnäringen i Destination MittSkåne 5 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-05-19 7 (15) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2015/168 4 Förslag till gemensam organisation för besöksnäringen i Destination MittSkåne Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-23 Kommunledningskontoret Dnr KS 2015-296 Susanne Aman Kommunstyrelsen Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Revidering bolagspolicy

Revidering bolagspolicy TJÄNSTEUTLÅTANDE Ekonomiavdelningen Dnr KS/2017:249-003 2017-04-12 1/2 Handläggare Ulrika Kalfholm Tel. 0152-292 32 Kommunstyrelsen Revidering bolagspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU 357) Dnr KS 2012-430

Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU 357) Dnr KS 2012-430 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg \1 2013-01-08 FALKENBERG 10 Bildande av bolaget Destination Falkenberg AB samt godkännande av ägardirektiv och bolagsordning. (AU

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Aktieägaravtal för KFV Marknadsföring AB

Aktieägaravtal för KFV Marknadsföring AB Styrdokument Aktieägaravtal för KFV Marknadsföring AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.09) Godkänd av kommunfullmäktige, 210 2 (5) Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-02-11,

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Höga Kusten Destinationsutveckling AB Organisationsnummer

Bolagsordning för Höga Kusten Destinationsutveckling AB Organisationsnummer Bolagsordning för Höga Kusten Destinationsutveckling AB Organisationsnummer 556961-4067 1 Firma Bolagets firma är Höga Kusten Destinationsutveckling AB. 2 Säte Styrelsen ska ha sitt säte i Örnsköldsviks

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Kommunfullmäktige 2012-05-28 107 251 2012-05-14 106 269 2012-04-23 36 76 Dnr 12.229-14 majkf23 Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Bilagor: Affärsplan Bolagsordning Aktieägaravtal Förslag till beslut

Läs mer

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje

Diarienr 2015/145-KS. nternati. Bolagspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01. program. policy. handlingsplan. riktlinje Diarienr 2015/145-KS nternati Bolagspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-04-01 program policy handlingsplan riktlinje Bolagspolicy BOLAGSPOLICY... 1 1. INLEDNING... 3 2. BAKGRUND... 3 3. SYFTET MED

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB Kanslienheten BOLAGSORDNING 1(5) Ludvika Kommunfastigheter AB Org. nr 556049-7140 Dokumentnamn Ludvika Kommunfastigheter AB Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Ekonomichef Författningsstöd Kommunallag

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 1.1 Syftet med Bolagspolicyn... 2 1.2 Allmänt om

Läs mer

RAPPORT 2013-02-27 ETT SAMLAT NÄRINGSLIV FÖR DESTINATIONSMARKNADSFÖRINGEN AV GOTLAND

RAPPORT 2013-02-27 ETT SAMLAT NÄRINGSLIV FÖR DESTINATIONSMARKNADSFÖRINGEN AV GOTLAND RAPPORT 2013-02-27 ETT SAMLAT NÄRINGSLIV FÖR DESTINATIONSMARKNADSFÖRINGEN AV GOTLAND BAKGRUND I november 2013 fick Tillväxt Gotland frågan om föreningen skulle kunna vara den samlade kraften för näringslivet

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR. Håbo Marknads AB. Antaget

ÄGARDIREKTIV FÖR. Håbo Marknads AB. Antaget ÄGARDIREKTIV FÖR Håbo Marknads AB Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-04-03 40 Giltighetstid Dokumentansvarig Till beslut om upphörande Kommundirektör Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB

Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:183-107 2016-03-16 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB Förslag till beslut

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Granskningsredogörelse Ägarstyrning

Granskningsredogörelse Ägarstyrning www.pwc.se Granskningsredogörelse Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Ägarstyrning Norrlands Etanolkraft AB Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

Letter of Intent (avsiktsförklaring) gällande. avveckling av ägande i Göteborg & Co Träffpunkt AB. och

Letter of Intent (avsiktsförklaring) gällande. avveckling av ägande i Göteborg & Co Träffpunkt AB. och Letter of Intent (avsiktsförklaring) gällande avveckling av ägande i Göteborg & Co Träffpunkt AB och fortsatta samverkansformer i besöksnäringsutveckling, mellan Göteborg & Co Kommunintressent AB och övriga

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING Vem ligger bakom? Den nationella strategin är näringens dokument. Strategin har vuxit fram på initiativ av Svensk Turism i dialog med näringens olika aktörer

Läs mer

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107

15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (35) 2014-12-01 Ks 15. Ägardirektiv 2015 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/571-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (1) Sida 115 Dnr KS/2018:213 Ägardirektiv för Gallerian Bakgrund Vid kommunfullmäktiges sammanträde 47/2018-04-24 beslutades

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427

26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2014-01-20 26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB

Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Björkman 2013-04-17 Kommunfullmäktige Förslag till bolagsordning för Kalmar Flygutveckling AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar förslag

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380

Instruktion för kommundirektören i Kävlinge kommun Ärende 5 KS 2017/380 Instruktion för kommundirektören i Ärende 5 KS 2017/380 Sida 6 av 225 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-01-08 Dnr: KS 2017/380 Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018

Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer april 2018 www.pwc.se Rapportering lekmannarevisionen 2017 Värmdö kommuns bolags lekmannarevisorer Peter Alm Richard Vahul Bakgrund Lekmannarevisorns uppgift är att granska om bolagens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt

Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING. 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt Styrelseutbildning för Almi i Jönköping 1. STYRNING 1. Styrning 2. Samspel 3. Inriktning 4. Ansvar och Arbetssätt 1 CORPORATE GOVERNANCE Ägare Två viktiga principer: - Kommandokedja - Rollfördelning Styrelse

Läs mer

Ägardirektiv Smålands Turism AB

Ägardirektiv Smålands Turism AB 1(3) 2016-12-14 RJL 2016/3955 Regionledningskontoret Stefan Schoultz Regionstyrelsen Ägardirektiv Smålands Turism AB Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner ägardirektiv för Smålands Turism AB Sammanfattning

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 136 Dnr KS/2017:248. Uppdragsbeskrivning kommundirektör Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 136 Dnr KS/2017:248 Uppdragsbeskrivning kommundirektör Bakgrund Från år 2018-01-01 ska Sveriges nya kommunallag träda

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB)

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) 1 Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Näringsliv Ulricehamn AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 28 januari 2013 17

Läs mer

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 29 (38) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-10-24 KS/2013 0412 KF Revidering av bolagsordning för Strömstadsgaragen Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Ägardirektiv AB SL Finans Gäller för AB SL Finans, org nr 556402 7166 Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2018-08-22 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT

SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT SUNDSVALL HÄRNÖSAND AIRPORT 2013-04-04 Sammanställning av Sofia Holmqvist/Ålunds Slutrapport Förslag till Avtal om överlåtelse Förslag Aktieägaravtal Förslag Bolagsordning Midlanda Fastigheter AB Förslag

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB Organisationsnummer 556509-7663 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Näringslivs AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att allmänt främja

Läs mer

Bolagsordning för NorrlandsOperan AB

Bolagsordning för NorrlandsOperan AB Bolagsordning för NorrlandsOperan AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2013-11-25 DNR: KS-2013/01011 Bolagsordning NorrlandsOperan

Läs mer

Bolagsordning för Destination Vara AB

Bolagsordning för Destination Vara AB Bolagsordning för Destination Vara AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-09-28 70 Antagen av bolagsstämman 20XX-XX-XX XX Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål... 1 4 Ändamålet

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

0 Österåker. Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2014:12. Bolagsordning för Roslagsvatten AB

0 Österåker. Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2014:12. Bolagsordning för Roslagsvatten AB 0 Österåker Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2014:12 Bolagsordning för Roslagsvatten AB Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-16, 5:16. Dnr: KS 2013/0410 Kommentar: Ersätter ÖFS 2010:15 1 ROSLAGSVATTEN

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 För den verksamhet som bedrivs i Next Skövde Destinationsutveckling AB, nedan kallat Bolaget, gäller dessa

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Pernilla Sandberg sekreterare Teresa Andersson kommunjurist. Åsa Mikkelsen säkerhetsstrateg 1. Samhällsbyggnad

Pernilla Sandberg sekreterare Teresa Andersson kommunjurist. Åsa Mikkelsen säkerhetsstrateg 1. Samhällsbyggnad Sammanträdesprotokoll Sida 1 (31) Plats och tid Stadshuset, 17.00-18.25 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Krister Göransson (S) tjgj ers för T Hansson (S) Bernt Nilsson (S) tjg ers för L Emilsson

Läs mer

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Kommunstyrelsen 2009-03-16 62 144 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 53 111 Dnr 09.113-10 marskf11 Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Bilagor: Bolagsordning Aktieägaravtal

Läs mer

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272)

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-11 Sida 1(1) 93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Beslutsnivå- och datum Kommunfullmäktige 2011-10-26 Diarienummer 2017KS/0490 Reviderat 2015-04-29, 2017-03-29, 2017-12-13 Ersätter styrdokument

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppdrag och organisation för Malmö Live

Tjänsteskrivelse. Uppdrag och organisation för Malmö Live SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2014-04-01 Handläggare Anders Spjuth Projektledare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppdrag och organisation för Malmö Live STK-2013-1125 Sammanfattning

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:15 341 Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-01-31 1 Reviderad av kommunfullmäktige 2013-11-28 140 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB

Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB Bolagsordning för Umeå Kommunföretag AB Dokumenttyp: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-02-29 DNR: KS-2013/01181 BOLAGSORDNING FÖR UMEÅ

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Bolagsordning för Linde Stadshus AB

Bolagsordning för Linde Stadshus AB Bolagsordning för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen Värmdö kommun har valt att bedriva delar av sin verksamhet i bolagsform. Denna verksamhet ska, liksom verksamheten i förvaltningsform, generera nytta för kommunen och

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 0 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 0 (8) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-06-14 Sida 0 (8) Protokoll från Kommunstyrelsens sammanträde 2016-06-14 På grund av personuppgiftslagen (PUL) kan vissa personuppgifter vara borttagna (kryssade) i protokollet.

Läs mer