Verksamhetsberättelse 2008 RFSU-Gruppens hivpreventiva arbete i Region Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2008 RFSU-Gruppens hivpreventiva arbete i Region Skåne"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2008 RFSU-Gruppens hivpreventiva arbete i Region Skåne

2 RFSU-Gruppen Malmö Bakgrund sexualiteten som metod RFSU-Gruppen Malmö bedriver sedan 1990 hiv-preventivt arbete i Region Skåne. Vårt arbete vänder sig till den sexuellt aktiva befolkningen, såväl ungdomar som vuxna, oavsett sexuell identitet eller sexuell praktik. Alla människor har en sexualitet, som i grunden är något positivt och hälsofrämjande. RFSU-Gruppens sätt att arbeta hiv- och sti-preventivt är att skapa de förutsättningar som krävs för att vår målgrupp ska se sexualitetens möjligheter och att det egna sexuella utrymmet utökas. Detta leder i förlängningen till en känsla av kontroll över den egna sexualiteten, ett sätt att också kunna ta ansvar för den. Det är också det unika i vårt preventionsarbete, nämligen att vi alltid sätter sexualiteten i centrum, och sexualupplysning i vid bemärkelse är en förutsättning för en god hiv- och sti-prevention. Vi på RFSU- Gruppen vill informera och föra en dialog om sexualitet, säkrare sex och samlevnad utan att skuldbelägga eller moralisera. Våra tre verksamhetsdelar RFSU-Gruppen arbetar med utbildning, rådgivning och information i syfte att öka målgruppens sexuella medvetenhet och främja ett säkrare sexuellt beteende ur smittskyddssynpunkt. De tre verksamhetsdelarna illustreras på nästa sida: insatser som riktas till individer, insatser som riktas grupper samt insatser som riktas till allmänheten. Innehållet i insatserna fokuseras på sexualitet, samlevnad och säkrare sex.

3 INFORMATION UTBILDNING RÅDGIVNING ALLMÄNHET SEXUALITET GRUPPER ENSKILDA SÄKRARE SEX SAMLEVNAD Alla tre nivåerna är enligt oss viktiga för att hålla en helhetssyn på sexualitet. Således använder vi våra kunskaper från dessa tre nivåer och rör oss mellan individ-, grupp- och allmän nivå. Syftet är att hela tiden förbättra och anpassa arbetet på respektive nivå och inom respektive del. För att förtydliga detta kan man säga att de kunskaper vi får i rådgivningssammanhang kan användas i informationssammanhang, vilket därefter föranlåter behov av utbildning (närmare beskrivning av delarna återfinns nedan). Detta i sin tur kan påverka rådgivningsverksamheten genom att man i en utbildningssituation blir medveten om att en viss problematik existerar men att den också kan lösas. Alla tre delar påverkar med andra ord varandra. Olika delar av vår verksamhet, t.ex. Komikondom.com, föranleder alltså frågor och behov av rådgivning hos individer eller behov av utbildning hos grupper. Efter att under alla år besökt många skolelever har vi t.ex. förstått att skolans personal får hantera många frågor från elevernas sida både före och efter våra besök. Och det finns fler exempel att hämta i bl.a. missbrukarvården, hälso- och sjukvården, invandrare, andra ungdomsverksamheter, studentvärlden, socialtjänsten mm.

4 Anställda Elinor Hansson Socionom med vidareutbildning i klinisk och pedagogisk sexologi, auktoriserad sexualrådgivare. Jack Lukkerz Socionom, fil.mag. i socialt arbete, vidareutbildning i klinisk sexologi samt lösningsfokuserad korttidsterapi, auktoriserad sexualrådgivare. Anställd på 50 % mellan Emma Skarpås Folkhälsovetare med vidareutbildning i allmän sexologi, sexualupplysare. Tjänstledig under perioden Under 2008 har RFSU-Gruppens anställda tagit del av följande: Sexologiutbildning vid Malmö Högskola respektive Göteborgs Universitet NACS-konferens i Reykjavik AIDS 2008 i Mexico City (finansierat med externa medel) Temadag om trans, RFSU, Stockholm Konferensen Kättja hela livet, Göteborg Hearingen Ungdomar som begår sexualbrott, Riksdagen, Stockholm LFA-utbildning, Region Skåne, Malmö MI-utbildning, Region Skåne, Malmö Fakta och perspektiv på HIV/STI, LAFA, Stockholm Temadagar och lunchseminarier, Region Skåne Studiebesök vid organisationen Sex og Sundhed, Odense, Danmark Två anställda har under året erhållit auktorisation som sexualrådgivare via NACS, Nordic Association forclinical Sexology

5 Informatörer I vårt utåtriktade arbete har vi använt ett antal specialutbildade informatörer: Alán Ali, projektledare Ellen Hansson Aspman, studerande Johanna Jäghagen, kurator Sanna Lilie, socionom, egen företagare Elinn Leo, socionom Emma McIntosh, socialsekreterare Emma Moritz, studerande Martina Norberg, psykologstuderande Kadrie Persson Salja, socionom och verksamhets- utvecklare De av RFSU-Gruppen utbildade informatörerna har kontinuerlig kontakt med RFSU-Gruppens personal vad gäller genomgång av uppdrag, planering, material samt utvärdering av det specifika uppdraget. Under våren 2008 avslutade RFSU-Gruppen utbildningen av nya informatörer som påbörjades hösten Delar av RFSU-Gruppen agerar experter på Satellitens inspelning av Genant, en del i skolans sexualundervisning.!

6 Övrigt Verksamhetens socionom Jack Lukkerz har varit ekonomi- och administrationsansvarig under året. Dessa timmar har tagit ca 5 timmar/vecka i anspråk. Verksamhetens socionom Elinor Hansson har på 25 % av sin tjänst arbetat inom Komikondom med frågelåda, planering samt deltagit i utbildning av patrullen. RFSU-Gruppen har under ett flertal dagar planerat och utvecklat verksamheten samt skrivit ansökan för år Personalen har deltagit i flera möten med ungdomsmottagningarna i Skåne, ett flertal planeringsdagar inför årets Komikondom-verksamhet mellan RFSU-Gruppen och RFSL Rådgivningen Skåne samt i samband med arbetet med arbetsplatsens broschyr Hård, ivrig och våt. Varje måndag håller arbetsplatsen ett gemensamt planeringsmöte och verksamhetsutveckling. Vi har även hållit ett tiotal möten med vår styrelse. Personalen har deltagit i möten tillsammans med andra frivilligorganisationer verksamma inom Region Skånes hiv- och stipreventiva arbete samt med tjänstemän och politiker vid Region Skåne. Vi har även deltagit i handledningsträffar för rådgivningsverksamheten på Internet med RFSU: s förbundskansli, samt handledning avseende RFSU-Gruppens rådgivningsverksamhet. Ett flertal dagar har använts till planering av samarbetsprojekt med andra organisationer samt med samarbetspartners under 2009, som skolor och behandlingshem. Avslutningsvis har tagit emot en rad studiebesök av andra yrkesverksamma, både från Sverige och från utlandet, och från studenter.

7 Utbildningsverksamhet Utbildningsverksamheten är en stor del av RFSU-Gruppens hivoch sti-preventiva verksamhet och riktar sig till varierande grupper, såsom yrkesverksamma, studerande samt ungdomar och unga vuxna. Det råder ständigt en stor efterfrågan på utbildningar från olika personalgrupper från den offentliga hälso- och sjukvården. Syftet är att tala om sexualitet i ett helhetsperspektiv, primärprevention samt sexualitet och samlevnad. Andra viktiga delar är handledning i förhållningssätt till vårdtagare och boendes sexualitet. Under året har utbildningsuppdrag från etablerade samarbetspartners återkommit och nya utbildningsuppdrag har tillkommit. I samarbete med FAST (Försäljning av sexuella tjänster, Prostitutionsenheten i Malmö Stad) har vi genomfört utbildningar riktade till personal/pedagoger inom SåSant Fritid och pedagoger från skolor knutna till SåSant. Nytt för året har också varit utbildning till Lugna Gatan, Fryshuset, och deras ungdomscoacher. Ett annat nytt samarbetsprojekt som påbörjats under året (och som fortsätter 2009) är utbildning, tillsammans med RFSL Rådgivningen Skåne, riktad till gruppen Hälso- och Samhällsinformatörer - en verksamhet i Länsstyrelsen och Region Skånes regi. En utförlig lista över samtliga genomförda uppdrag återfinns längst bak i denna verksamhetsberättelse.

8 Rådgivningsverksamhet Verksamheten har under året, liksom föregående år, bestått av telefonrådgivning, rådgivning via samt möjlighet till besök för individuell eller parrådgivning av korttidskaraktär enligt den lösningsfokuserade metoden. RFSU: s rådgivning per telefon och Rådgivningstelefonen har under 2008 varit öppen för samtal och frågor varje helgfri måndag, kl Marknadsföringen av telefonrådgivningen sker idag via en annons i Sydsvenskan, telefonkatalogen, Eniro.se, Dindel.se samt RFSU:s hemsida. Vi lämnar också ut numret under vårt utåtriktade arbete. Vi kan sedan flera år tillbaka se en minskning av antalet telefonsamtal till förmån för rådgivning via . Under året har vi avsatt ca 90 timmar till telefonrådgivning, en tid som inte utnyttjats för rådgivningssamtal i sin helhet. Samtidigt beräknar vi att omkring 50 timmar använts för samtal av rådgivningskaraktär utanför rådgivningstiden på måndagar. Detta i situationer då rådsökande kontaktat oss på vårt ordinarie kontorsnummer och då vi bedömt att rådgivningssamtalet kan äga rum med hänsyn till annat planerat arbete eller frågans karaktär. I andra fall har den rådsökande hänvisats till telefontiden. Som redan nämnt har vi under de senaste åren sett en ökning av antalet rådsökande via . Förutom de frågelådor som RFSU- Gruppen arbetar med har vi även kunnat nås för rådgivning via vår ordinarie adress rfsu-gruppen.malmo@rfsu.se. Totalt har det inkommit allt mellan någon till tio frågor per vecka, med en viss topp i samband med helger och skollov. Variationen på antalet frågor, om man tittar på varje vecka för sig, har dock varit stor. Även tidsåtgången har varierat mellan någon minut till uppemot trettio minuter per frågesvar.

9 Tendens Frågorna som ställs på telefon och spänner över ett brett spektrum, från uppringarens egna sexuella bekymmer, över frågor om relationer, till sexhjälpmedel för att nämna några exempel. Män ställer ofta frågor beträffande sexuella bekymmer för egen del, som erektil dysfunktion, för tidig utlösning eller bristande lust, men också om kondomer och risker för smitta av sexuellt överförbara infektioner. Kvinnor frågar främst om lustproblem, smittorisker och relationsproblem. Vår roll som rådgivare handlar om att vara behjälplig i att lyfta fram de lösningar som frågareställaren själv bär på, exempelvis genom att ställa följdfrågor och ringa in de egentliga svårigheterna. Det är vanligt att rådgivningskontakter mynnar ut i någon form av hänvisning till annan hjälpinstans. Trots att efterfrågan på telefonrådgivning har minskat menar vi att denna fortfarande fyller en funktion, eftersom de problem man ringer om ofta kräver en dialog med aktivt lyssnande från vår sida. Det finns även en tendens att olika människor använder olika medium för att söka råd, och därför är det viktigt att kvarhålla ett brett utbud på alternativ. En ytterligare faktor är tillgängligheten. Vi kan se att många uppringare bor på avlägsna orter eller av olika skäl, som t.ex. funktionsnedsättning eller bristande teknisk kunskap för att hantera Internet, väljer att ringa. Individuell samtalsrådgivning RFSU-Gruppens målgrupp har i alla tider efterfrågat rådgivning i besöksform, med utgångspunkt i att tillgängligheten inom den offentliga sektorn ofta är liten, medicinskt inriktad och av varierande kvalitet. Sexologiskt kompetenta rådgivare utgör även en viktig resurs för projektens övriga verksamhet. Rådgivarna deltar i utformande och implementering av det övriga arbetet, och kan häri tillämpa den kunskap som rådgivningen ger. Detta ger en god utvecklingspotential för att snabbt se förändringar eller tendenser samt tillgodose målgruppens behov. Rådgivning av god kvalitet är

10 även en viktig resurs att hänvisa till i det övriga upplysningsarbetet Besöksrådgivningen omfattade under året ca 25 % av en tjänst inklusive förberedelse, handledning samt efterarbete. Detta motsvarar fyra besök per vecka. Vi har kontaktats av individer med varierande sexuella problem och vi har även fungerat som konsulter för andra professionella. Fyra kvinnor vid sammanlagt 13 tillfällen samt 19 män vid sammanlagt 48 tillfällen har besökt oss under året. Även fyra par vid totalt fyra tillfällen har besökt oss för rådgivning. Därutöver har vi vid ett flertal tillfällen konsulterats av personal inom den offentliga hälso- och sjukvården per telefon eller i direkt möte. Det har också ägt rum två handledningsdagar under året avseende rådgivningsverksamheten. Besökarna har uttryckt en rad skilda behov, som bättre säkrare-sexstrategier, behov att samtala om relationer, sexuellt välbefinnande, sexuella tekniker samt sexuell identitet. RFSU:s nationella frågelåda Ett annat alternativ vad gäller möjlighet till rådgivning är den frågelåda som RFSU:s förbundskansli bedriver, och där RFSU- Gruppens socionom och auktoriserade sexualrådgivare Elinor Hansson ingår. Under året har ca 100 timmar avsatts för detta arbete. Tendens Det kan skönjas en viss förändring i karaktären på de frågor som kommit under de ca tio år som frågelådan har funnits. Från att tidigare varit på informationsnivå och mera faktabaserade frågor, till att istället vara frågor på ett personligt djupare plan kring egen sexualitet, sexuell preferens men även relationsinriktade problemställningar knutna till både egen och parets sexualitet/sexliv.

11 Informationsverksamhet Informationsarbetet är det arbete som på olika sätt bidrar till att öka allmänhetens medvetenhet och kunskap om sexualitet, sti/hiv, säkrare sex, testning och kondomer. Arbetet sker på många sätt, från kortare hänvisning per telefon och mail till längre informationsinsatser face á face. Arbetet ansikte mot ansikte innebär vanligtvis besök på fritidsgårdar, skolor, konfirmationsverksamhet och i vissa fall kondomutdelning till allmänhet. Det sker i mångt och mycket med hjälp av specialutbildade informatörer men även RFSU-Gruppens personal rycker in ibland. Sammanlagt har ungefär 46 insatser gjorts och ca 1200 personer nåtts under år En utförlig lista på alla insatser återfinns som bilaga. Informationen i skolor gavs till elever från klass 3 upp emot gymnasieelever i såväl kommunal som privat regi, både i Malmö och på Skånes vischa. Tendens En av insatserna som genomförts 2008 är pilotprojektet Tränis i samarbete med Agnesfridsgymnasiet i Malmö. Bakgrunden till samarbetet var behovet av att ta fram en ny metod, där eleverna bidrar i sexualundervisningen med sin ämnesexpertis. I gengäld erbjuds de sexualundervisning. Syftet är att hänga samman undervisningen med flera och gärna kreativa ämnen, involvera fler lärare och perspektiv samt sätta sexualiteten i nya mentala rum. Rent praktiskt genomfördes undervisningen med två separata klasser vid två separata tillfällen, där förmiddagen vigdes åt sexualkunskap och eftermiddagen åt att skapa tränisar. Resultatet var mycket lyckat och banade väg för mer planering och nya försök 2009.

12 !! Sexualundervisning på kreativa sätt i projekt Tränis. Ett samarbete med Agnesfridsg ymnasiet i Malmö. Utöver projekt Tränis genomfördes insatser gentemot ungdomar, unga vuxna, flyktingar och personer på särskilda boende. Dessa var av både kortare och längre variant och i olika stora grupper. RFSU-Gruppens ambition är att alltid hålla ett pass på minst 90 minuter med en grupp, och så långt det går skall gruppen inte överstiga 20 personer. Ett nytt eller snarare återtaget koncept 2008 är föräldrautbildning i samarbete med skolan. Informationen/utbildningstillfällena mottogs väl av de, tyvärr, få besökarna. År 2008 lades en del tid på planering och efterforskning kring hur och om man i informationssammanhang kan arbeta längre och fördjupat med en och samma grupp. Resultatet av detta sjösätts under 2009, med undantag för projekt Tränis.

13 Komikondom.com! Komikondom.com, en regional satsning för ökad kondomanvändning, är ett samarbete med RFSL Rådgivningen Skåne och utgörs av ett helhetskoncept med tre kompletterande delar. För det första möts skåningar av Komikondom.com via masskommunikation, som betyder bland annat affischering, bussreklam och profilmaterial. Syftet är att återkommande möta budskapet om säkrare sex i bild och text, för att öka medvetenheten om vikten av att bejaka lusten, ha kul och att skydda sig själv samt de man har sexuella kontakter med. För det andra syns en kondompatrull bestående av unga tjejer och killar på Skånes gator och torg. Patrullanterna, klädda i profilkläder och utrustade med aktuell kunskap kring säkrare sex, tillhandahåller konvolutkit bestående av kondomer, glidmedel och informationskort. Patrullmedlemmarna har genomgått en utbildning, uppdraget är att möta sexuellt aktiva personer och vara glada ambassadörer för Komikondom.com och säkrare sex. För det tredje bjuder vi på den interaktiva hemsidan in till en mångfald av bild och textmaterial. Det seriösa budskapet om säkrare sex blandas med lustfyllda bilder. Vi bjuder på fakta och information och ger därigenom ökad kunskap kring kondomer, kondomanvändning och STI. Man kan ta del av spännande skildringar av sexuella möten och man kan utmana sig själv genom att delta i mera lustfyllda tävlingsmoment. Hemsidan innehåller även en frågelåda vars syfte är att ge svar på individuella funderingar och frågor kring sexualitet, säkrare sex, kondomer, sexuellt överförda infektioner, identitet och samlevnad. Läs mer i rapporten som behandlar frågorna

14 Bilaga: Utförda uppdrag Utbildningar KAST, Malmö stad, sex socialsekreterare Vellinge kommun, socialpsykiatrin, åtta anställda (tre tillfällen) Husie SDF, Malmö Stad, 12 anställda (tre tillfällen) Forum sexuell hälsa, UMAS, 22 yrkesverksamma (två tillfällen) Vuxenhabiliteringen, Region Skåne, sju anställda United Sisters coachutbildning, 28 coacher och 15 ledare (två tillfällen) Lugna Gatan, Fryshuset, 20 ungdomscoacher (tre tillfällen) Flyktingboendet Tempo, Malmö Stad, 14 anställda (tre tillfällen) LSS-boendet vid V Kattarpsvägen, Malmö, 15 anställda Lunds Lasarett, 37 kuratorer SFI Södervärn, 40 SFI-elever SFI Eslöv, 25 SFI-elever Ungdomsmottagningarna Malmö-Trelleborg, 22 anställda LSS Husie SDF & Kirseberg SDF, sex anställda (tre tillfällen) LSS Båstads kommun, åtta anställda Malmö högskola, sexologiutbildningen, 40 studenter (sex tillfällen) LSS Landskrona kommun, 10 anställda (två tillfällen) FAST/Fritidsledarutbildning, Malmö Stad, 17 fritidsledare (två tillfällen) Sexologi Malmö Högskola, 20 skolsköterskor Avenbokens Behandlingshem, Malmö, 15 gäster Noaks Ark, 20 volontärer Rädda barnen Lund, 15 informatörer European Social Forum, 60 deltagare (två tillfällen) Folkuniversitetet, 15 kursdeltagare SPF Limhamn/Bunkeflo, Malmö Stad, 40 pensionärer Barnmorskekonferens, Malmö, 140 konferensdeltagare Komikondom, patrullantutbildning, 18 patrullanter RFSU-Gruppens informatörsutbildning, tolv informatörer (tre tillfällen) P6, Lund, 15 informatörer Kärleksakuten, Lund, åtta läkarstudenter SåSant Skola, FAST, Malmö Stad 20 pedagoger (två tillfällen) LSS Tomelilla, 22 personer/personal (tre tillfällen) Växjö (Smålands UM årsmöte) FAST, Malmö Stad, 50 personer/personal Hälso- o Samhällsinformatörer, Länsstyrelsen/Region Skåne sex personer Totalt 59 insatser, omkring 828 personer, har nåtts av insatserna.

15 Information Ekenässkolan, Eslöv, 75 elever (fyra klasser) Dalslundsskolan, Åkarp, 80 elever (fyra klasser) Spyken, Lund, 470 elever (17 klasser) Agnesfridsgymnasiet, Malmö, 20 elever (två klasser vid sammanlagt två tillfällen) Kometskolan, Staffanstorp, 40 elever (två klasser) V. Skrävlinge församling, Malmö, 20 konfirmander LSS Kristianstad kommun, åtta funktionshindrade (6 tillfällen) Internationella skolan, Lund, 40 elever (två klasser) LSS Båstad kommun, sex ungdomar Humanus, Malmö, 150 flyktingar (fyra klasser) Flyktingboendet Duvan, Malmö Stad, 20 flyktingbarn (två tillfällen) Hyllie SDF, Malmö Stad, fyra funktionshindrade Musikhuset Annelund, Malmö, 25 ungdomar Järnåkra fritidsgård, Lund, 30 ungdomar Kraftstationen Malmö, Svenska Kyrkan, 25 ungdomar Vellinge fritidsgård, 25 ungdomar United Sisters, Fryshuset Malmö, fem tjejer Montessoriskolan, Lund, 70 elever (fyra klasser) Eriksfälts församling, Malmö, tio konfirmander Landskrona fritidsgård, 25 ungdomar Anderslövs församling, 35 konfirmander Inspelning av Genant, Satellitskolan, Malmö, vid två tillfällen. Lindängeskolan, föräldramöten 10 personer (två tillfällen) Detta har inneburit 46 informationsinsatser med omkring 1200 personer vid det utåtriktade arbetet. Övriga informationsinsatser, ca 200 st, i form av telefonsamtal och mail med enklare upplysningar samt hänvisningar, har också ägt rum.

16

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2009. Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2009. Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December VERKSAMHETS BERÄTTELSE Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December INNEHÅLLSFÖRTECKNING RFSU-Gruppen Malmö... 3 Bakgrund sexualiteten som metod 3 Våra tre verksamhetsdelar

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2011

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2011 VERKSAMHETS BERÄTTELSE INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3 Bakgrund sexualiteten som metod... 3 Vår verksamhet... 3 Anställda... 4 Nätverks- och arbetsmöten samt konsultuppdrag... 4 BASVERKSAMHET... 6 UTBILDNING

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETS BERÄTTELSE INNEHÅLLSFÖRTECKNING (KCS)... 3 Bakgrund sexualiteten som metod... 3 Vår verksamhet... 3 Anställda... 4 Ekonomi... 4 Nätverks- och arbetsmöten... 5 BASVERKSAMHET... 6 UTBILDNING

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010. Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010. Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December VERKSAMHETS BERÄTTELSE Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 4 Bakgrund sexualiteten som metod...4 Våra tre verksamhetsdelar...4

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETS BERÄTTELSE INNEHÅLLSFÖRTECKNING RFSU MALMÖ KOMPETENSCENTER SEXUALITET (KCS)... 3 Bakgrund sexualiteten som metod... 3 Vår verksamhet... 3 Anställda... 4 Ekonomi... 4 Nätverks- och arbetsmöten...

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter.

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Ungefär var femte person som bor i Skåne är utlandsfödd.

Läs mer

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA

EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA EN MÅNGFALD AV METODER MATERIAL FÖR DIG SOM ARBETAR MED BARN OCH UNGA SEX PÅ KARTAN Handtecknad upplysningsfilm som bygger på ungdomars frågor. Nio års undervisning på en halvtimme, sa en lärare om filmen.

Läs mer

Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm

Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm 1 Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm RFSU Stockholm vill se en ambitiös sexualpolitik i Stockholms läns 26 kommuner. Vi vill att Stockholms alla 26 kommuner satsar på det förebyggande arbetet och

Läs mer

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-25 Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Förslag

Läs mer

Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola

Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola Jack Lukkerz Socionom Aukt. Sexualrådgivare (NACS) Doktorand, Hälsa och Välfärd, Malmö Högskola Sexualitet och strävan efter att uttrycka den är lika för alla människor oavsett funktionsgrad Personer med

Läs mer

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) PM 2005 RVII (Dnr 325-4023/2004) Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Kristina

Läs mer

Verksamhetsberättelse för RFSU Gotland 2014

Verksamhetsberättelse för RFSU Gotland 2014 Verksamhetsberättelse för RFSU Gotland 2014 RFSU Gotland: RFSU Gotland är en ideell förening med organisationsnummer 834001-9416. RFSU Gotland är en lokalförening av Riksförbundet för sexuell upplysning.

Läs mer

Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet

Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet Samtalsunderlag kring sexualitet, känslor och intimitet Ett sätt att främja lika rättigheter, möjligheter och förutsättningar för brukare med olika former av intellektuell funktionsnedsättning Denna trycksak

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Projektbeskrivning - Säkrare Sex

Projektbeskrivning - Säkrare Sex ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST ANSÖKAN SID 1 (6) 2009-10-07 Projektbeskrivning - Säkrare Sex 2010-2012 Bakgrund Klamydia och andra könssjukdomar är ett stort problem bland ungdomar. Det har

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete

Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Sexualitet, intellektuell funktionsnedsättning och professionellt arbete Jack Lukkerz Socionom, aukt. sexolog (NACS) Master i sexologi Doktorand Malmö Högskola Sexualitet vad är det? Vad tänker ni på?

Läs mer

Primärvårdens dag Sexuell hälsa och bemötande

Primärvårdens dag Sexuell hälsa och bemötande Allmänmedicinskt Kunskapscentrum Primärvårdens dag 2019 - Sexuell hälsa och bemötande Målgrupp: All personal inom Vårdval primärvård Kronoberg Tid: Kl. 08.15-12:30 eller kl. 12.30-16.50, onsdagen den 16

Läs mer

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm

Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm Lokalpolitisk plattform för RFSU Stockholm RFSU Stockholm vill se en ambitiös sexualpolitik i Stockholms stad och län. Vi vill att Stockholms kommun och landsting satsar på det förebyggande arbetet och

Läs mer

Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L

Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L Sexualitet, intellektuella funktionsnedsättningar och professionellt bemötande Jack Lukkerz Socionom, sexolog, Ph L Sexologisk utgångspunkt Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Identitet, känslor, fantasier,

Läs mer

Sexuella trakasserier mot tjejer och kvinnor i offentliga miljöer

Sexuella trakasserier mot tjejer och kvinnor i offentliga miljöer Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-18 Handläggare Marianne Gabrielsson Telefon: 0850825950 Till Socialnämnden 2016-05-17 Sexuella trakasserier

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa Koncernkontoret Johanna Schmidt Avdelning för Hälso-och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragstyrning Hälso- och sjukvårdsstrateg Johanna.Schmidt@skane.se Leif Persson Avdelning för Regional utveckling

Läs mer

Samtalen som gör skillnad

Samtalen som gör skillnad Samtalen som gör skillnad En etnografisk utvärdering av pilotprojekt gällande RFSU Stockholms sexualupplysande samtal riktade till ungdomar och unga vuxna på HVB-hem Vårt uppdrag och syftet med utvärderingen

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010

VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ORDFÖRANDE HAR ORDET. 3 STYRELSE 4 ARRANGEMANG 5 Jubileumshelg januari 2010 5 Temakvällar för medlemmar 6 Nyhetsbrev 7 Studiecirkel "Sex- och samlevnad

Läs mer

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Förord Denna strategi utgör Region Skånes övergripande styrdokument för området sexuell och reproduktiv hälsa (SRH) för perioden 2011

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SRHR. SRHR:s rapport 2009:2

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SRHR. SRHR:s rapport 2009:2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE SRHR 2008 SRHR:s rapport 2009:2 SRHR, Socialmedicinska enheten, UMAS, Region Skåne Tryckt hos Medicinsk Informationsteknik, Malmö mars 2009 Omslag Lotta Norstedt, grafisk-form.nu

Läs mer

Till Malmö Redovisning 2016

Till Malmö Redovisning 2016 Till Malmö 2016-09-19 Region Skåne Hälso- och sjukvårdsnämnden 291 89 Kristianstad Redovisning 2016 Verksamheten Stödja och stärka föräldrar och anhöriga till missbrukare Stärka föräldrar och anhöriga

Läs mer

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-12-06 Region Skåne Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Bakgrund och syfte

Läs mer

Från pionjär till professionell yrke sexolog

Från pionjär till professionell yrke sexolog Från pionjär till professionell yrke sexolog Elise Ottosen Jensen Lotta Löfgren-Mårtenson professor, inriktning sexologi auktoriserad klinisk sexolog Bakgrund Professionalieringsprocessen rörande sexologer

Läs mer

Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S)

Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2013:50 RVII (Dnr 325-662/2012) Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:23)

Läs mer

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR UTREDNING OCH PROJEKT SID 1 (5) 2008-08-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0533/2012 SON 2012-11-27 SID 1 (11) 2012-10-30 Förslag

Läs mer

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen

#SEX I SKOLAN. En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen #SEX I SKOLAN En rektorshearingsguide för elevkårer om sexualundervisningen KNOW IT OWN IT! Rätten till bra sex- och samlevnadsundervisning! Vad är en rektorshearing? Syftet med rektorshearingen är i första

Läs mer

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexologisk utgångspunkt Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Iden:tet, känslor, fantasier,

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 International Child Development Programme Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 Verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Programmet Vägledande samspel/icdp ingår i ett internationellt nätverk som arbetar

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Venemalm Sofia Datum 2016-03-30 Rev 2016-04-13 Diarienummer SCN-2016-0127 SCN-2016-0068 Socialnämnden RFSU- ansökan om föreningsbidrag avseende utbildningsinsatser riktade

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Etiska riktlinjer för SFS-medlemmar

Etiska riktlinjer för SFS-medlemmar Etiska riktlinjer för SFS-medlemmar I formulerandet av dessa riktlinjer har avstamp tagits i de etiska riktlinjerna från Nordic Association for Clinical Sexology (NACS) och anpassats för sexologiskt yrkesverksamma

Läs mer

UNGA VUXNA. Seminarierapport om definition, karakteristika och behov med fokus på sexuell hälsa.

UNGA VUXNA. Seminarierapport om definition, karakteristika och behov med fokus på sexuell hälsa. UNGA VUXNA Seminarierapport om definition, karakteristika och behov med fokus på sexuell hälsa. RFSU Malmö www.rfsu.se/malmo Författare: Emma Skarpås Medförfattare: Elinor Hansson Layout: Emma Skarpås

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0562/2011 SON 2011-12-15 SID 1 (10) Förslag till fördelning

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Gotlands Ungdomsmottagning

Gotlands Ungdomsmottagning Gotlands Kommun Gotlands Ungdomsmottagning Vi, barnmorskorna Annelie Grindefjord och Åsa Hedqvist, anhåller om att få knoppa av ungdomsmottagningen på Gotland och driva den i egen regi. Vi vill skapa en

Läs mer

ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN

ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN ATT LÄGGA UPP UNDERVISNINGEN I detta kapitel hittar du konkreta råd för hur du kan planera och genomföra undervisningen. Här finns förslag på innehåll och upplägg, men även generella tips om metoder, åldersanpassning,

Läs mer

Utbildning Katalog Hösten 2015

Utbildning Katalog Hösten 2015 Utbildning Katalog Hösten 2015 Trivs bättre prestera mera - med klar och dialogisk kommunikation i kulturmöten och i konflikter! - Det är lönsamt att investera i medarbetarnas utbildning! På våra kurser

Läs mer

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun

2014-09-18 Nf 149/2012. Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun 2014-09-18 Nf 149/2012 Policy för bemötande av brukarens känslor, relationer och sexualitet Förvaltningen för funktionshindrade Örebro kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 1 Syfte...

Läs mer

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet

Vad är hiv? Hur märks hiv? Testa dig här! Tystnadsplikt. Anonymitet Vad är hiv? Hiv är ett virus som förstör kroppens immunförsvar. Immunförsvaret skyddar mot infektioner, förstörs det blir man sjuk. Hivinfektionen är en långsam sjukdomsprocess. Man kan känna sig frisk

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Rådgivningen Skåne CHECKPOINT PÅ NATIONELL KONFERENS OM HIV/STI-PREVENTION OCH SEXUELL HÄLSA HAPPY PRIDE PÅ TABOO HAPPY PRIDE PÅ TABOO FÖRELÄSNING FÖR MALMÖ STAD ÅRET SOM GÅTT

Läs mer

KAPITEL 2 Sammanfattning

KAPITEL 2 Sammanfattning KAPITEL 2 Sammanfattning 14 detta avsnitt sammanfattar vi rapportens huvudresultat. I arbetet med rapporten har ett antal delstudier genomförts av Ungdomsstyrelsen samt av externa forskare och utredare.

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

SåSant. Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet

SåSant. Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet SåSant Att förbättra sex och samlevnadsundervisningen i skolan - Ett pedagogiskt stöd för skolors utveckling av undervisning i sexualitet http://www.youtube.com/watch?v=g691gtddjx4 SåSant - Skåne! linda.leveau@kfsk.se

Läs mer

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL

Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande. Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexualitet, intellektuella funk.onsnedsä3ningar och professionellt bemötande Jack Lukkerz Socionom, sexolog, PhL Sexologins utgångspunkter Kropp, fysiologi, biologi, gensvar Iden:tet, känslor, fantasier,

Läs mer

Stockholms mansmottagningbecause. worth it

Stockholms mansmottagningbecause. worth it Stockholms mansmottagningbecause he s worth it Stockholms mansmottagning Bakgrund och syfte Startades 2003 som ett projekt inom LAFA med hiv-bidrag Preventionsgrupp/målgrupp: Män med utländsk bakgrund

Läs mer

-Projektplan Fri:JA 130418- Projektplan Fri:JA

-Projektplan Fri:JA 130418- Projektplan Fri:JA Ingela Bernholtz/Lovisa Gentz Ahl Projektplan Fri:JA Bakgrund Fri:JA projektet startade i augusti 2012 med anledning av att samtliga IM elever i Kristianstads kommun samlades på Österängsgymnasiet. Eftersom

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA Sex som självskadebeteende Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 Vilka är vi? Caroline Öhman Emma Svanholm Vi som arbetar på Tjej- och Killmottagningen är barnmorskor

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna.

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Tommy Eriksson Undervisningsråd, Skolverket Sex och samlevnad varför?

Läs mer

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Goda relationer En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Petra Sundström, strateg Omsorgsförvaltningen 2018-05-03 Varför? Föräldrar och personal kan vara

Läs mer

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa

Ansökan. Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Ansökan Vi är beredda att ta: Nationellt Ansvar för Barn som far illa Fryshuset, Hela Människan och IOGT NTO rörelsen vill ta ett nationellt ansvar för barn och ungdomar som far illa, de som inte får hjälp

Läs mer

Handlingsplan inom folkhälsoområdet

Handlingsplan inom folkhälsoområdet Handlingsplan inom folkhälsoområdet SEXUELL HÄLSA 2012-2014 Målet med denna handlingsplan Det övergripande målet med handlingsplanen är att uppnå ett effektivt och verkningsfullt preventivt arbete som

Läs mer

Verksamhetsrapport 13/14

Verksamhetsrapport 13/14 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2014-10-22 Verksamhetsrapport 13/14 Tuna skolområde Året som gått 2 (9) Tuna skolområde består av 4 enheter inom den del av kommunens särskoleverksamhet som är träningsskola.

Läs mer

Projektplan för WAD-nätverket 2015

Projektplan för WAD-nätverket 2015 Projektplan för WAD-nätverket 2015 Datum: 2014-12-11 1. Bakgrund 2. Syfte, huvudmål och delmål 3. Omfattning och avgränsningar 4. Samverkan och beroende av andra projekt 5. Perspektiv som bör beaktas 6.

Läs mer

Projekt Rätten till sitt eget liv

Projekt Rätten till sitt eget liv Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-11-17 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämndens Organisations- och föreningsutskott 2017-12-12 Projekt

Läs mer

85000 Stödja föreningar i verksamhet. Arrangera aktiviteter i distriktet och informera skolor och företag. respektive förening.

85000 Stödja föreningar i verksamhet. Arrangera aktiviteter i distriktet och informera skolor och företag. respektive förening. Organisation/Förening Ansökt belopp Ansökans syfte i korthet Beviljat belopp för 214 (Bidrag 213 inom parentes) Södra Distriktet av Rikslänkarna 11 Att för medlemmar och anhöriga i lokalföreningarna vara

Läs mer

Auktorisationsgrundande utbildning till specialist i sexologisk rådgivning (NACS)

Auktorisationsgrundande utbildning till specialist i sexologisk rådgivning (NACS) Auktorisationsgrundande utbildning till specialist i sexologisk rådgivning (NACS) Vårterminen 2018 höstterminen 2019 INFORMATION I samverkan med Svensk Förening för Sexologi (SfS) inbjuder SAPU härmed

Läs mer

RFSL LITE OM VAD RFSL ÄR, VAD VI GÖR OCH VARFÖR VI BEHÖVS

RFSL LITE OM VAD RFSL ÄR, VAD VI GÖR OCH VARFÖR VI BEHÖVS LITE OM VAD RFSL ÄR, VAD VI GÖR OCH VARFÖR VI BEHÖVS Kontaktuppgifter Den enklaste vägen till RFSL går via vår hemsida www.rfsl.se. Där finner du allt värt att veta om RFSL såsom principprogram, kommande

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK Sammanställning från Forum Carpe EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Slutredovisning 2017 Stockholms län Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-15 Dnr 1302556 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Bidrag år 2014 till organisationer

Läs mer

DNR: projektnamn projektägare Kort beskrivning #1 Hälsoförskolan Örkelljunga kommun

DNR: projektnamn projektägare Kort beskrivning #1 Hälsoförskolan Örkelljunga kommun DNR: 1801566 projektnamn projektägare Kort beskrivning #1 Hälsoförskolan Örkelljunga kommun Projektet vill utveckla ett koncept för en hälsofrämjande förskola - Hälsoförskolan. Arbetet är tänkt att bedrivas

Läs mer

Sexualitet och intellektuella funktionsnedsättningar

Sexualitet och intellektuella funktionsnedsättningar Sexualitet och intellektuella funktionsnedsättningar Jack Lukkerz Socionom, aukt. sexolog Master i sexologi Doktorand Malmö Högskola Sexualitet vad är det? Hur minns du din egen ungdomstid? Vad tänker

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Vid Dalbackens friskola

ELEVHÄLSOPLAN. Vid Dalbackens friskola ELEVHÄLSOPLAN Vid Dalbackens friskola Sammanfattning I detta dokument finner du information om hur elevhälsoarbetet vid Dalbackens friskola är tänkt att vara. I elevhälsoteamet så ingår ett antal olika

Läs mer

Informera om, och vidareförmedla kontakter för, hbtqcertifieringar.

Informera om, och vidareförmedla kontakter för, hbtqcertifieringar. Verksamhetsplan 2016 Aktivitet Värdegrundsarbete Hbtq-spektrat Intersektionellt perspektiv Funkisperspektiv Styrelsen Personal och organisatorisk samverkan Planering Dokumentation Kvalitetssäkring Intern

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Kompletterande svar på frågor i ansökan

Kompletterande svar på frågor i ansökan Kompletterande svar på frågor i ansökan Hur vi arbetar med jämställdhet inom verksamheten? Jämställdhetsaspekten är djupt integrerad i vår verksamhet, all vår personal har kompetens inom ämnet och det

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Hösten 2010 Våren 2011 Tryggvekonceptet i Lidköping Tryggve handlar om att stödja barn och unga till föräldrar med alkoholdrogberoende, ibland benämnda som de glömda barnen. Detta

Läs mer

Valberedningens styrelseförslag RFSU Malmö 2016

Valberedningens styrelseförslag RFSU Malmö 2016 Valberedningens styrelseförslag RFSU Malmö 2016 Ordförande Namn: Sara Alfredsson Född: 1978 Pronomen: Hon Sysselsättning: Arbetar som utvecklingsledare för Utbildningsförvaltningen i Lund. Stöttar skolor

Läs mer

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440.

Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Ungdomsrådgivningen i Sundsvall. Kontakt: Caroline Svensson och Ullrika Larsson, tel.nr. 0200-120 440. Dom jag pratat med berättar att de upplever att projektet haft en lång startsträcka och att de ännu

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17

NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17 NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17 VERKSAMHETSPLAN 2015 17 Utkast inför årsmötet 23 mars 2015 Prevention och stöd Noaks Ark arbetar för en begränsning av hivepidemin och dess följder för

Läs mer

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen

Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen 2013-06-19 Ungdomars synpunkter på sexualundervisningen Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

10 punkter. för en bättre sexualundervisning i skolan

10 punkter. för en bättre sexualundervisning i skolan 10 punkter för en bättre sexualundervisning i skolan RFSU är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation, som verkar för att sprida en fördomsfri och öppen syn på sex- och samlevnadsfrågor.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Merservice inom LSS och särskilda boenden

Merservice inom LSS och särskilda boenden Merservice inom LSS och särskilda boenden Anställningsenheten, JobbMalmö Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-22 1.2 Jahangir Hosseinkhah Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se

2016-03-09. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. Maja Österlund. Lafa enheten för sexualitet och hälsa. maja.osterlund@sll.se Maja Österlund maja.osterlund@sll.se Vikten av god sexuell hälsa En god grund för att komma igång Tips och metoder för att prata sexualitet, relationer och normer God sexuell och reproduktiv hälsa är en

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass

Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass Det här är RFSU Katrineholms skolinformatörspass RFSU Katrineholms kolinformatör kommer gärna till er grundskola, gymnasieskola eller annan verksamhet för ungdomar och håller i ett 90-minuterspass kring

Läs mer

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-11-17 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Organisations- och föreningsutskottet 2017-12-12 Föreningen Storasyster

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting 1 (3) FÖRSLAG 2012:57 LS 1106-0926 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (7) Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Pedagogerna i Tallkrogens skola har arbetat fram frågeställningar

Läs mer