Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014"

Transkript

1 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej i vinterkylan! I det här numret tänkte vi värma upp er med inspiration inför våren. Vi börjar med att ta med er till Mullbärsbacken - en skogsträdgård i vardande här i Malmö (att besöka med klassen kanske?!). Sedan går resan vidare till Slottsträdgården (ni har väl hört att Bärfis blivit erbjudna en odlingstäppa där?). Det blir boktips inför våren - för både stora och för små! Och vi berättar självklart om vad som händer på Holma och om tankarna inför våren. Välkomna till bärfis tredje nyhetsbrev - som är något av ett inspirationsbrev! Mullbärsbacken Mullbärsbacken är en skogsdunge i Lindängelund i Lindängen. Det är en allmän plats som ägs av Malmö stad och förvaltas av Gatukontoret. Hösten 2011 ansökte föreningen Permakultur i Skåne om Malmö Miljöförvaltnings miljöanslag för projektet Från skog till skogsträdgård. I december månad 2011 fick föreningen ett positivt beslut och projektet drog igång januari Ett av målen var att förvandla Mullbärsbacken till en skogsträdgård liknande den i Holma/Höör. Ett annat mål var att projektet skulle inspirera och sprida kunskap om permakultur och skogsträdgårdsodling i Lindängen. Ett år går fort och projektet är avslutat men lever vidare genom ett skötselavtal mellan Malmö stad och föreningen Permakultur Skåne, och givetvis av att eldsjälarna träffas kl.17 varje onsdag i dungen för att jobba vidare med att anlägga skogsträdgården. Ett par av eldsjälarna har ni redan träffat: Bärfisarna Esbjörn, Johanna och Arne. (Vill du vara med kan du ringa till exempel Johanna Johansson! Kolla också in projektets blogg skogstradgardenlindangelund.blogspot.se.) I kanten av Lindängen hittar du Mullbärsbacken. Eldsjälarna bygger och planterar.

2 Vad är en skogsträdgård? Varför skogsträdgårdsodling? Fördelarna är att det är ett hållbart sätt att odla. Det efterliknar ekosystemens egen dynamik till att bygga upp ett friskt, produktivt och till stor del självskötande odlingssystem. Det är processer i ekosystemet som bygger upp bördigheten, ser till att växtnäringsämnena hålls kvar i systemet och begränsar skadedjuren. En skogsträdgård kan vara stor - flera hektar, men också liten som din trädgård. I Mullbärsbacken skapas nu fem solfickor kring en lummig mötesplats med eldstad. Här kan vi sätta oss ner kring elden och förhoppningsvis börja laga mat över öppen eld. Solfickorna är planerade utifrån grundstrukturerna i en skogsträdgård: trädskikt, buskskikt och örtskikt. Träd, klätterväxter, buskar, örter och grönsaker växer tillsammans precis som i skogen. Denna struktur kallas vertikalodling inom permakultur. Den gör skogsträdgården mycket mer produktiv än ett grönsaksland är i sig självt. Solljuset utnyttjas på bästa sätt genom att de olika skikten blommar vid olika tidpunkter. Det gör att under hela växtsäsongen finns det något som är moget och som går att äta. Det mesta av solenergin utnyttjas. En väldesignad skogsträdgård utnyttjar alla tillgängliga resurser maximalt. I Mullbärsbackens trädskikt kan ni hitta olika sorters äppelträd, mullbärsträd, plommonträd och körsbärsträd. I buskskiktet kan ni hitta koreansk silverbuske, som ni känner igen från Skogsträdgården i Höör, och häckkaragan och havtorn. Visste ni att dessa buskar har ätbar frukt och dessutom förmågan att fixera kväve som de delar med sig till de andra växternas rötter? Perfekt i en skogsträdgård! Sätter ni er ner i örtskiktet kan ni hitta vallört, smultron, mynta och många andra kryddväxter och marktäckare. Under 2014 ska olika sorters ginkoträd planteras. Bärfisarna från Högaholmsskolan var och besökte Mullbärsbacken precis innan jul. Det var kallt och ruggigt. Men i dungen glömde vi väder och vi hjälptes åt med olika uppgifter som behövs göras i skogsträdgårdar, som att bygga stigar, plantera växter och röja busksnår. Vi hjälpte Arne att förbereda för eldning, så att vi kunde värma oss, grilla våra pinnbröd och dricka varm choklad. Vi hoppas att fler klasser kommer att kunna besöka Mullbärsbacken i vår! Plantering och marktäckning på Mullbärsbacken. 2.

3 Vad händer med Täppan? I höstas besökte vi Slottsträdgården och fick en rundvandring av John Taylor. Under denna träffen kom det fram att en av odlingslotterna var ledig och frågan kom snabbt från pedagogerna om de tillsammans kunde ansvara för lotten som nu går under arbetsnamnet Täppan. Vi vill gärna återkoppla till detta initiativ och berätta vad som händer: Under hösten har vi varit i kontakt med John Taylor för att höra hans tankar kring idéen att olika skolor tillsammans vill ansvara för odlingslotten. Han är positiv till idéen och odlingslotten är nu tingad. Nu ska vi försöka lösa transporterna, ekonomin och logistiken för att kunna realisera er fina idé. Vi har även pratat med Miljöförvaltningen, MKB och områdesprogrammet Seved och de stöttar idéen på olika sätt. Under de två närmsta veckorna ska vi träffa potentiella samarbetspartners som kan hjälpa till att genomföra idéen. Om vi får positiva besked så vill vi gärna träffa er pedagoger och prata om upplägg, intresse och ansvar. Har ni frågor eller förslag om Täppan kan ni höra av er till Stefan Lennartsson (stefan@barfis.se). Förra september i Slottsträdgården med bärfispedagogerna. BOKTIPS för en vår utomhus Vi Bärfisar älskar Pinnboken. Hur ofta händer det inte att barn plockar med sig pinnar och kottar utifrån? För barnen är pinnarna magiska leksaker. De kan ju förvandlas till allt möjligt, och fantasin har inga gränser. Vuxnas fantasi däremot, kan då och då behöva lite hjälp på traven. I Pinnboken finns enkla instruktioner och vackra bilder som gör att det pirrar i magen av inspiration: Gör ett ärtrör, en stjärntrollstav, en ringlande orm, eller smyckade stavar? Bygg ett älvslott, gör en häxkvast, eller flygande mattor i skogen? Skapa älvspön, eller lär dig fläta korgar! Den här är en bok det är omöjligt att inte inspireras av, varken som stor eller liten. 3.

4 Lättläst om permakultur Permakultur i ett nötskal är en grundläggande och lättläst bok för alla som vill minska sina ekologiska fotspår, och snabbt få en förståelse för permakultur. Har du ett några timmar över en kväll? Läs den här boken! (Vi har delat ut boken till de flesta av Bärisarpedagogerna - saknar någon den så hör av er till Johanna Bruun.) Boken innehåller också många exempel, så att du får tips om hur du kan odla i staden om du har lägenhet eller i förorten om du har radhus, om du vill bygga ett självhushållande hönshus eller ett helt levande hus, om hur du anlägger en täckodlingsbädd eller en skogsträdgård, med mera. En bra dörröppnare helt enkelt! För dig som vill fördjupa dig! Creating a forest garden I denna tunga bok, både i vikt och i innehåll, kan du fördjupa dig i skogsträdgårdsodling. Författaren Martin Crawford, med många års erfarenhet av skogsträdgårdsodling, har nu komponerat en manual med verktygslåda för just skogsträdgårdsodlare, både för nyfikna nybörjare och erfarna eldsjälar. Boken berättar om hur en skogsträdgård fungerar och hur du går tillväga när du har bestämt dig för att designa just din unika skogsträdgård. Boken är bra för att den varvar faktatexter med tabeller och fina bilder i färg som gör denna tjocka bok lättläst och inspirerande. Det finns ett stort men enkelt och överskådligt register där växter beskrivs utifrån bla. storlek, användningsområde, underhåll och kultivering. Alla växter som beskrivs har dock inte bild. Det tycker jag är synd. Låt dig inte skrämmas av bokens vikt, den är lättläst och det går utmärkt att bara bläddra i den och läsa de kapitel du finner intressanta. Har ni några boktips till oss? Skicka gärna! 4.

5 Nytt på Holma Det muras och snickras! Vårt fina utekök har verkligen fått en upprustning nu i vinter! Martin Bergström, som var med och byggde Drömmarnas Hus utekök, har färdigställt bakugnen och byggt en Rocket Stove (en enklare vedspis för uppvärming och matlagning). Han har också hjälpt oss förbättra köksgropen genom att bygga trappsteg ner till gropen så att den blir säkrare, och gjort eldstaden effektivare och enklare att laga mat vid. En tanke vi har är att göra själva skogsträdgården mer interaktiv! Vi har har utmejslat en plan som går ut på att skapa både lekfulla skyltar och informationsskyltar - För att injicera inbyggda leksignaler och berättande på platsen. Det skulle kunna handla om att lyfta på lock och hitta frågor, sagor, eller ledtrådar... Eller kanske en skattjakt som utvecklas till kunskap och förståelse? Vi hoppas tillverka skyltar tillsammans med barnen, så att det kan leda till större förståelse kring vad de själva gör i skogsträdgården och kring permakultur. I oktober började vi samarbeta med Lina Lagström - en barnkulturdesigner som arbetat mycket med trä och lekfulla botaniska trädgårdar. Tillsammans med henne spånade vi fram olika idéer, och lät henne bygga prototyper på vissa av dem. Här ser ni några - här nedanför är det en bild från vårt första spånmöte, sticketiketter att sätta i jorden eller i krukor. Och här vis sidan finns till exempel en öppningsbar skylt och en miniskylt.

6 Bärfis i vår Stormen Sven överraskade oss sent i höstas och vi var tvungna att ställa in elddag den 7 december, vilket många tyckte var tråkigt men väldigt klokt. Vi planerar för en ny elddag fredagen den 21 mars och då fortsätter vi närma oss farligheter tillsammans. Vi kommer att skicka iväg en inbjudan lite längre fram men håll den 21 mars öppen för elddag. Vi har även planerat in vårens familjedag i skogsträdgården den 18 maj. Vi återkommer med inbjudan och planering för denna dag. För utedagarna i skogsträdgården i Höör med klasserna passar tisdagar, onsdagar och torsdagar oss bäst. I februari kommer vi höra av oss till alla pedagoger för att planera vårens aktiviteter och utedagar. Och vi kommer att besöka varje klass innan det är dags för klassens utedag i skogsträdgården. Vi längtar efter att träffa er alla! Bild från familjedagen i höstas. Värt att göra om tycker vi! Följ oss på facebook! facebook.com/barfisen Läs vår blogg! barfis.se Vill ni undgå att få nyhetsbrev från oss i framtiden, eller vet ni någon som skulle vilja vara med på vår utskickslista? Skriv till oss på info@barfis.se. Några av våra samarbetspartners Malmö museer: malmo.se/museer Hidde: hiddeiyodhaqan.com Byalaget: byalagetsofia.se Stadsarkivet: malmo.se/stadsarkivet Mkb: mkbfastighet.se Malmö Stad: malmo.se Allmänna Arvsfonden: arvsfonden.se Glokala Folkhögskolan: glokala.se 6.

Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014

Bärfisnyheter. Hej igen! Sedan sist. Nr. 4 April 2014 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej igen! Visst är det dags att berätta vad som händer i Bärfis i vår?! Sedan förra nyhetsbrevet i januari har vi sått och planterat på Holma och i Mullbärsbacken med våra klasser

Läs mer

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Go jul på er alla bärfisar! Vad gör vi sista året? Nr. 6 December 2014 BÄ R F I S Bärfisnyheter Go jul på er alla bärfisar! Vi i projektet flaggar ut för året genom en välfylld julhälsning - Bärfis sista nyhetsbrev för detta året innan ledigheten kickar igång. 2014 har varit

Läs mer

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014

Bärfisnyheter BÄ R F I S. Hej alla bärfisar! Sedan sist. Nr. 5 September 2014 BÄ R F I S Hej alla bärfisar! Visst längtar ni ut i naturen?! Vi längtar efter att se er i Skogsträdgården. Där har ett segeltak spänts fast över köket, en padda gjort sig hemmastadd i jordobservatoriet,

Läs mer

Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna

Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna Permakultur och Skogsträdgårdar i Dalarna Philipp Weiss Det råder ingen tvekan om att vi radikalt måste ändra vår energianvändning om vi ska kunna hålla oss inom ramarna för det som planeten tål i form

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016

Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS Österskolan 2016 Rapport Gröna skolgårdar: Odlingslådor, bollplank mm. Projektnr ÖSS-2016-15000 Österskolan 2016 I februari 2016 började vi på skolan planera för ett Gröna Skolgårdsprojekt. En solficka som anlades 2006

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar.

Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Rapport från Grynmalaregårdens arbetemed Grönare skolgårdar. Föräldrar, barn och pedagoger hade en härlig och trevlig fixardag på Grynmalaregården den 26 oktober, det var full aktivitet och det bl.a. snickrades,

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Drakstigen introduktion

Drakstigen introduktion Drakstigen introduktion En naturstig skapad av Centrum för naturvägledning till Ute är inne-konferensen 2011 Stigen är gjord för bokskogen i Pildammsparken i Malmö, men kan anpassas till annan natur förstås.

Läs mer

Programblad nr 2, vår-sommar 2009

Programblad nr 2, vår-sommar 2009 Programblad nr 2, vår-sommar 2009 Gillet fyller tio i år. Det måste vi fira! Tänk så fort tiden går, säsongerna susar förbi och nu börjar en ny odlingsperiod igen men när detta skrivs har just den begynnande

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Kan du vissla Johanna Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren 1 LÄS EN FILM Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger möter den hemska snö- mannen av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Hur mycket är du villig att betala för

Hur mycket är du villig att betala för Tidstämpel viktigt i 9/21/2011 0:22:10 Man 19-30 150 kr Online, På plats 250 kr Hemma 9/21/2011 0:24:45 Man 19-30 100 kr Online 100 kr Hemma Att den är 10/26/2011 9:36: 10 Man 0-18 150 kr Online uppbyggd

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Anna Dalins förskoleområde

Anna Dalins förskoleområde Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson, Esra Mehdi, Marina Harutunjan,och Natalie Johansson. Anna Dalins förskola, Jönköpings

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Känslor och tankar om naturen

Känslor och tankar om naturen Känslor och tankar om naturen I Ur och Skur i skola och på fritidshem är en av Friluftsfrämjandets verksamheter och har utvecklats sedan 1995. Med utgångspunkt från Läroplan grundar sig pedagogiken och

Läs mer

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander OGRÄSET En paviljong i parken Lunds Konst/Designskola 2014 Alexandra Nylander PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik,

Läs mer

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR

Nr 1 2014. Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR N KLUBBE Nr 1 2014 Geten Lavendel fick ett bättre liv PYSSEL! TECKNINGAR 1 Hej! V isst är det skönt att våren verkar vara tidig i år och på väg med stormsteg! Redan nu kan man promenera i skogen och lyssna

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer

Drakstigen introduktion

Drakstigen introduktion Drakstigen introduktion En naturstig skapad av Centrum för naturvägledning till Ute är inne 2011 Stigen är gjord för bokskogen i Pildammsparken, men kan anpassas till annan natur förstås. Den inleds med

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola

Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Rapport Gröna skolgårdsprojekt 2016 Stinsens Förskola Det hela började med att vi planerade vårt projekt. Vi delade in projektet i två delar. Första delen var vår baksida där vi ville gräva upp en gammal

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i förskolan med barn 1-5 år! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker. Syftet är att alla barn ska äta tillräckligt mycket frukt

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Höns - en sann glädje!

Höns - en sann glädje! Höns - en sann glädje! Höns är små fantastiska varelser som bjuder på många roliga stunder Text / bild johanna Sareklint 1 Tidningsnamn 01/2011 Lantraserna är friska och sunda och är gärna utomhus på vintern

Läs mer

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018

Projekt sinneslabyrinten. Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Projekt sinneslabyrinten Rapport Gröna skolgårdar Äppellunden hösten 2018 Vad ville vi? Vi önskade göra ett större projekt i trädgården som kunde berika vår utemiljö. Målet var att göra något tillsammans

Läs mer

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke

BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke BJÄLBOTULLNYTT Nyhetsbrev juni 2014 Redaktör Nina Engelke I huvudet på Linda Hej igen, Det är med stor förundran jag inser att det redan nalkas sommar och terminsavslut. Ett tydligt tecken är att det snart

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år 2002

BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år 2002 BRF Snösätras egna medlemsblad. Utgåva 2 år r 2002 Hej alla medlemmar! Detta blad innehåller lite blandat. Information om gårdsarbetet, bredbandet, några viktiga datum i kalendern samt en sida som handlar

Läs mer

Nyhetsbrev februari 2016

Nyhetsbrev februari 2016 Nyhetsbrev februari 2016 Tackorna är nu dräktiga och börjar bli runda om magen, senare delen av april kommer de flesta att lamma. Våra skinn var med i TV 4:s program Jul med Ernst. Baggarna Ärnst och Granit

Läs mer

Så här beställer du catering från Malmborgs

Så här beställer du catering från Malmborgs Så här beställer du catering från Malmborgs I samtliga våra butiker finns ett kök med kunniga kallskänkor. Allt du behöver göra för att beställa är att besöka delidisken i din närmsta Malmborgsbutik eller

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Välkommen främling Om hundra år är det vi som är förr i tiden

Välkommen främling Om hundra år är det vi som är förr i tiden Välkommen främling Om hundra år är det vi som är förr i tiden Gemensamt syfte med projektet: Vi hör ihop med varandra och med annat som gror, växer, porlar, kryper, flyger Vi vill vidga vår gemensamma

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter.

Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Kål och krasse En av förra årets höjdare. Lena Israelsson visar hur man snyggt och skojigt blandar grönsaker med prydnadsväxter. Israelsson/Handbok för köksträdgården Detta är troligen den mest

Läs mer

Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014

Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014 Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen höstprogram 2014 Trädgårdsföreningen Liljekonvaljens höstprogram 2014 Hej! Liljekonvaljen fyller 15 år i höst och det vill vi fira under årets skördemarknad. Under hösten

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker.

Helena. Vår vecka! Veckobrev för vecka 37. Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Veckobrev för vecka 37 Barnen har läst läsläxan för någon vuxen och läst i sina bänkböcker. Vi har skrivit namn och pratat om att egennamn alltid börjar med stor bokstav. Vi har arbetat med ord och ord

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig.

Balen börjar klockan sju. Farmor tycker om att titta på människorna på slottet. Kvinnorna har så vackra klänningar på sig. Kapitel 14 Sjuk Aktivering 14.1. Självständighetsmiddag hos farmor, del 1 och 2. Vi lär oss om olika sjukdomar på svenska samt repeterar imperfekt. På väggen finns plansch/affisch med verb samt verbkort.

Läs mer

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem

ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS Av: Stockholmshem ODLING SKAPAR GEMENSKAP OCH TRYGGHET I BAGIS 2016-06-27 Av: Stockholmshem Det är något med blommor, plantor och jord som är magiskt. Det för samman människor på ett sätt som få andra saker kan. I stadsdelsutvecklingsprojektet

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt?

Earth Hour krysset! Bilden: Natt över jorden - massor av lampor som är påslagna, är det en bra idé och ser det ut att vara lika mycket ljus överallt? Earth Hour krysset! Energi är det i den mat vi äter, värmen i ett hus, bensinen som driver bilen framåt och elen vi måste ha för att våra mobiltelefoner och lampor ska fungera. Energi som vi kan använda

Läs mer

Friskolenytt Virestad v.42

Friskolenytt Virestad v.42 Friskolenytt Virestad v.42 Skola: På torsdag nästa vecka är det dags, då kommer vi alla få oss till livs en föreställning som heter Musikhögskolan flyger ; det är nästan färdigutbildade musiker från Malmö

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 12

Blixten och hans Vänner kapitel 12 Kapitel 12 Blixten och hans Vänner kapitel 12 I vilket vännerna behöver hjälp När museet öppnade lyckades Vännerna smyga sig ut och upp till sophögen utan att bli upptäckta. "Det är där hon är", sa Blixten

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 18 22 augusti aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Sommarfritids Sommarfritids 15.00 Tvspelsturnering (Peter) 14.00 Biljardturnering (Abbe) 14.45 Film

Läs mer

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag?

Kalender: APT på måndag. Förskolan stänger kl 16.00 SKANSENRESA för alla barn på Regnbågen, på torsdag den 28 maj. Vad är bäst med förskolans dag? Veckobrev v 21 Vilket väder! Idag trodde vi nästan att det var sommar, med sol och värme på förmiddagen. Vi firade Förskolans dag med ballonger och kanelbulle. Vi åt lunch ute också, eftersom det var hamburgare!

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF

Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF Gröna skolgårdars projekt på Häckeberga Förskola. Projekt Koja, bussbygge och balansvågar. Projektnr HÄF-2019-3900 Häckeberga Förskola har två förskolegårdar och på båda dess gårdar har det skett förändringsarbete

Läs mer

Hans trädgård är en fest!

Hans trädgård är en fest! Hans trädgård är en fest! Text: Stina Lovisa Seger Bild: Ewa-Marie Rundquist Det är väl knappast någon som har missat att vi trädgårdsintresserade delar vårt intresse med Sveriges genom tiderna största

Läs mer

Souads väskor. Arbetsmaterial till OM BOKEN

Souads väskor. Arbetsmaterial till OM BOKEN OM BOKEN När du läser en bok får du träning i att läsa. Du lär dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker.

Läs mer

FEBRUARI 9 Trädgård till tusen 18 Odla tidigt i egen varmbänk Föranmälan

FEBRUARI 9 Trädgård till tusen 18 Odla tidigt i egen varmbänk Föranmälan Vårprogram 2016 Innehåll FEBRUARI 9 Trädgård till tusen 18 Odla tidigt i egen varmbänk Föranmälan MARS 17 Årsmöte i Karlstads Trädgårdssällskap 1, 8, 12, 19 Beskär dina fruktträd Studiefrämjandet 12, 14

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben Rapport Grön Flagg Förskolan Segelkobben Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-18 17:41:51: Tillsammans kan vi göra mycket och NI gör mycket! Ni verkar ha ett engagemang som syns mellan raderna i er

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro kommun Telefon 0481-456 69

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek Sjöbo bibliotek Vårprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Sommarlov. Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun

Sommarlov. Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun Sommarlov Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun Bjuvs Fritidsgård Tel: 042-458 50 97 Vecka 25 Måndag 17 juni Öppet 13.00 17.00 Tisdag 18 juni Midsommarfest. Kostnad 100kr. Anmälan sker till personalen. obs! öppet

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

aktiviteter på MMK 19 23 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MMK 19 23 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG aktiviteter på MMK 19 23 januari LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Äventyrsklubben 14.30 16.00 Dansklubben 15.00 Film Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL 3 Ute-lek Ute-lek

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med vatten som tema. Nu ska vi försöka nå barn och föräldrar med budskapet

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket www.axiell.se Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar - Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Axiell Arena Axiell Arena Axiell

Läs mer