Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bärfisnyheter. Hej i vinterkylan! Mullbärsbacken. Nr. 3 Januari 2014"

Transkript

1 BÄRFIS Bärfisnyheter Hej i vinterkylan! I det här numret tänkte vi värma upp er med inspiration inför våren. Vi börjar med att ta med er till Mullbärsbacken - en skogsträdgård i vardande här i Malmö (att besöka med klassen kanske?!). Sedan går resan vidare till Slottsträdgården (ni har väl hört att Bärfis blivit erbjudna en odlingstäppa där?). Det blir boktips inför våren - för både stora och för små! Och vi berättar självklart om vad som händer på Holma och om tankarna inför våren. Välkomna till bärfis tredje nyhetsbrev - som är något av ett inspirationsbrev! Mullbärsbacken Mullbärsbacken är en skogsdunge i Lindängelund i Lindängen. Det är en allmän plats som ägs av Malmö stad och förvaltas av Gatukontoret. Hösten 2011 ansökte föreningen Permakultur i Skåne om Malmö Miljöförvaltnings miljöanslag för projektet Från skog till skogsträdgård. I december månad 2011 fick föreningen ett positivt beslut och projektet drog igång januari Ett av målen var att förvandla Mullbärsbacken till en skogsträdgård liknande den i Holma/Höör. Ett annat mål var att projektet skulle inspirera och sprida kunskap om permakultur och skogsträdgårdsodling i Lindängen. Ett år går fort och projektet är avslutat men lever vidare genom ett skötselavtal mellan Malmö stad och föreningen Permakultur Skåne, och givetvis av att eldsjälarna träffas kl.17 varje onsdag i dungen för att jobba vidare med att anlägga skogsträdgården. Ett par av eldsjälarna har ni redan träffat: Bärfisarna Esbjörn, Johanna och Arne. (Vill du vara med kan du ringa till exempel Johanna Johansson! Kolla också in projektets blogg skogstradgardenlindangelund.blogspot.se.) I kanten av Lindängen hittar du Mullbärsbacken. Eldsjälarna bygger och planterar.

2 Vad är en skogsträdgård? Varför skogsträdgårdsodling? Fördelarna är att det är ett hållbart sätt att odla. Det efterliknar ekosystemens egen dynamik till att bygga upp ett friskt, produktivt och till stor del självskötande odlingssystem. Det är processer i ekosystemet som bygger upp bördigheten, ser till att växtnäringsämnena hålls kvar i systemet och begränsar skadedjuren. En skogsträdgård kan vara stor - flera hektar, men också liten som din trädgård. I Mullbärsbacken skapas nu fem solfickor kring en lummig mötesplats med eldstad. Här kan vi sätta oss ner kring elden och förhoppningsvis börja laga mat över öppen eld. Solfickorna är planerade utifrån grundstrukturerna i en skogsträdgård: trädskikt, buskskikt och örtskikt. Träd, klätterväxter, buskar, örter och grönsaker växer tillsammans precis som i skogen. Denna struktur kallas vertikalodling inom permakultur. Den gör skogsträdgården mycket mer produktiv än ett grönsaksland är i sig självt. Solljuset utnyttjas på bästa sätt genom att de olika skikten blommar vid olika tidpunkter. Det gör att under hela växtsäsongen finns det något som är moget och som går att äta. Det mesta av solenergin utnyttjas. En väldesignad skogsträdgård utnyttjar alla tillgängliga resurser maximalt. I Mullbärsbackens trädskikt kan ni hitta olika sorters äppelträd, mullbärsträd, plommonträd och körsbärsträd. I buskskiktet kan ni hitta koreansk silverbuske, som ni känner igen från Skogsträdgården i Höör, och häckkaragan och havtorn. Visste ni att dessa buskar har ätbar frukt och dessutom förmågan att fixera kväve som de delar med sig till de andra växternas rötter? Perfekt i en skogsträdgård! Sätter ni er ner i örtskiktet kan ni hitta vallört, smultron, mynta och många andra kryddväxter och marktäckare. Under 2014 ska olika sorters ginkoträd planteras. Bärfisarna från Högaholmsskolan var och besökte Mullbärsbacken precis innan jul. Det var kallt och ruggigt. Men i dungen glömde vi väder och vi hjälptes åt med olika uppgifter som behövs göras i skogsträdgårdar, som att bygga stigar, plantera växter och röja busksnår. Vi hjälpte Arne att förbereda för eldning, så att vi kunde värma oss, grilla våra pinnbröd och dricka varm choklad. Vi hoppas att fler klasser kommer att kunna besöka Mullbärsbacken i vår! Plantering och marktäckning på Mullbärsbacken. 2.

3 Vad händer med Täppan? I höstas besökte vi Slottsträdgården och fick en rundvandring av John Taylor. Under denna träffen kom det fram att en av odlingslotterna var ledig och frågan kom snabbt från pedagogerna om de tillsammans kunde ansvara för lotten som nu går under arbetsnamnet Täppan. Vi vill gärna återkoppla till detta initiativ och berätta vad som händer: Under hösten har vi varit i kontakt med John Taylor för att höra hans tankar kring idéen att olika skolor tillsammans vill ansvara för odlingslotten. Han är positiv till idéen och odlingslotten är nu tingad. Nu ska vi försöka lösa transporterna, ekonomin och logistiken för att kunna realisera er fina idé. Vi har även pratat med Miljöförvaltningen, MKB och områdesprogrammet Seved och de stöttar idéen på olika sätt. Under de två närmsta veckorna ska vi träffa potentiella samarbetspartners som kan hjälpa till att genomföra idéen. Om vi får positiva besked så vill vi gärna träffa er pedagoger och prata om upplägg, intresse och ansvar. Har ni frågor eller förslag om Täppan kan ni höra av er till Stefan Lennartsson Förra september i Slottsträdgården med bärfispedagogerna. BOKTIPS för en vår utomhus Vi Bärfisar älskar Pinnboken. Hur ofta händer det inte att barn plockar med sig pinnar och kottar utifrån? För barnen är pinnarna magiska leksaker. De kan ju förvandlas till allt möjligt, och fantasin har inga gränser. Vuxnas fantasi däremot, kan då och då behöva lite hjälp på traven. I Pinnboken finns enkla instruktioner och vackra bilder som gör att det pirrar i magen av inspiration: Gör ett ärtrör, en stjärntrollstav, en ringlande orm, eller smyckade stavar? Bygg ett älvslott, gör en häxkvast, eller flygande mattor i skogen? Skapa älvspön, eller lär dig fläta korgar! Den här är en bok det är omöjligt att inte inspireras av, varken som stor eller liten. 3.

4 Lättläst om permakultur Permakultur i ett nötskal är en grundläggande och lättläst bok för alla som vill minska sina ekologiska fotspår, och snabbt få en förståelse för permakultur. Har du ett några timmar över en kväll? Läs den här boken! (Vi har delat ut boken till de flesta av Bärisarpedagogerna - saknar någon den så hör av er till Johanna Bruun.) Boken innehåller också många exempel, så att du får tips om hur du kan odla i staden om du har lägenhet eller i förorten om du har radhus, om du vill bygga ett självhushållande hönshus eller ett helt levande hus, om hur du anlägger en täckodlingsbädd eller en skogsträdgård, med mera. En bra dörröppnare helt enkelt! För dig som vill fördjupa dig! Creating a forest garden I denna tunga bok, både i vikt och i innehåll, kan du fördjupa dig i skogsträdgårdsodling. Författaren Martin Crawford, med många års erfarenhet av skogsträdgårdsodling, har nu komponerat en manual med verktygslåda för just skogsträdgårdsodlare, både för nyfikna nybörjare och erfarna eldsjälar. Boken berättar om hur en skogsträdgård fungerar och hur du går tillväga när du har bestämt dig för att designa just din unika skogsträdgård. Boken är bra för att den varvar faktatexter med tabeller och fina bilder i färg som gör denna tjocka bok lättläst och inspirerande. Det finns ett stort men enkelt och överskådligt register där växter beskrivs utifrån bla. storlek, användningsområde, underhåll och kultivering. Alla växter som beskrivs har dock inte bild. Det tycker jag är synd. Låt dig inte skrämmas av bokens vikt, den är lättläst och det går utmärkt att bara bläddra i den och läsa de kapitel du finner intressanta. Har ni några boktips till oss? Skicka gärna! 4.

5 Nytt på Holma Det muras och snickras! Vårt fina utekök har verkligen fått en upprustning nu i vinter! Martin Bergström, som var med och byggde Drömmarnas Hus utekök, har färdigställt bakugnen och byggt en Rocket Stove (en enklare vedspis för uppvärming och matlagning). Han har också hjälpt oss förbättra köksgropen genom att bygga trappsteg ner till gropen så att den blir säkrare, och gjort eldstaden effektivare och enklare att laga mat vid. En tanke vi har är att göra själva skogsträdgården mer interaktiv! Vi har har utmejslat en plan som går ut på att skapa både lekfulla skyltar och informationsskyltar - För att injicera inbyggda leksignaler och berättande på platsen. Det skulle kunna handla om att lyfta på lock och hitta frågor, sagor, eller ledtrådar... Eller kanske en skattjakt som utvecklas till kunskap och förståelse? Vi hoppas tillverka skyltar tillsammans med barnen, så att det kan leda till större förståelse kring vad de själva gör i skogsträdgården och kring permakultur. I oktober började vi samarbeta med Lina Lagström - en barnkulturdesigner som arbetat mycket med trä och lekfulla botaniska trädgårdar. Tillsammans med henne spånade vi fram olika idéer, och lät henne bygga prototyper på vissa av dem. Här ser ni några - här nedanför är det en bild från vårt första spånmöte, sticketiketter att sätta i jorden eller i krukor. Och här vis sidan finns till exempel en öppningsbar skylt och en miniskylt.

6 Bärfis i vår Stormen Sven överraskade oss sent i höstas och vi var tvungna att ställa in elddag den 7 december, vilket många tyckte var tråkigt men väldigt klokt. Vi planerar för en ny elddag fredagen den 21 mars och då fortsätter vi närma oss farligheter tillsammans. Vi kommer att skicka iväg en inbjudan lite längre fram men håll den 21 mars öppen för elddag. Vi har även planerat in vårens familjedag i skogsträdgården den 18 maj. Vi återkommer med inbjudan och planering för denna dag. För utedagarna i skogsträdgården i Höör med klasserna passar tisdagar, onsdagar och torsdagar oss bäst. I februari kommer vi höra av oss till alla pedagoger för att planera vårens aktiviteter och utedagar. Och vi kommer att besöka varje klass innan det är dags för klassens utedag i skogsträdgården. Vi längtar efter att träffa er alla! Bild från familjedagen i höstas. Värt att göra om tycker vi! Följ oss på facebook! facebook.com/barfisen Läs vår blogg! barfis.se Vill ni undgå att få nyhetsbrev från oss i framtiden, eller vet ni någon som skulle vilja vara med på vår utskickslista? Skriv till oss på Några av våra samarbetspartners Malmö museer: malmo.se/museer Hidde: hiddeiyodhaqan.com Byalaget: byalagetsofia.se Stadsarkivet: malmo.se/stadsarkivet Mkb: mkbfastighet.se Malmö Stad: malmo.se Allmänna Arvsfonden: arvsfonden.se Glokala Folkhögskolan: glokala.se 6.

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Öppna vägar till arbetsmarknaden

Öppna vägar till arbetsmarknaden Öppna vägar till arbetsmarknaden för personer med psykisk ohälsa Vägen till arbetsmarknaden går via återhämtning Psykisk ohälsa är ett av våra största folkhälsoproblem. För den som drabbas är det oftast

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF R E T TE 7 I V I KT A 2 1 f UNF-träf 8 4 Förenings boken 3 10enings- 9 Värva f UNF-träf 22 Värva 29 18 17 16 15 11 För boken 23 30 6 5 25 24enings- NF-aren U n e r a UNF- 12 Teater 14 13 20 19 26 27 21

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén?

Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Enkät sammanfattning Vad var dina förväntningar på Gomorron Sverige som projekt innan turnén? Att det skulle bli kul, bra och peppande. Väcka hela Sverige typ. Jag hoppades att jag skulle möta lokala arrangörer

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter.

Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter. Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter Henrik Björklund ISBN 978-91-87093-30-2 Nå framgång på LinkedIn TM Soderpalm

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset.

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset. Storkprojektet Under årets Falsterbo Birdshow fick vi på Snusmumriken kontakt med Emma Ådahl från Naturskyddsföreningen i Skåne, som är projektledare för storkprojektet. Emma introducerade oss i storkprojektets

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

SLUTRAPPORt nacka EN PLATS FÖR FRAMTIDEN

SLUTRAPPORt nacka EN PLATS FÖR FRAMTIDEN Ungt inflytande SLUTRAPPORT FRITID OCH KULTUR en plats för framtiden 1 Innehåll UNGT INFLYTANDE 2013...3 OM UNGT INFLYTANDE...3 BAKGRUND OCH UPPDRAG...4 De fyra idéerna...4 UNGA PERSPEKTIVET...5 VÄCKNACKA

Läs mer