ESV 2003:20. Delårsrapport. - en översyn av reglerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ESV 2003:20. Delårsrapport. - en översyn av reglerna"

Transkript

1 ESV 2003:20 Delårsrapport - en översyn av reglerna

2 MISSIV DATUM ESV DNR /2003 HANDLÄGGARE Martina Lindberg Regeringen Finansdepartementet STOCKHOLM Översyn av regler i samband med arbetet kring delårsrapport Ekonomistyrningsverket (ESV) har på eget initiativ gjort en översyn av de regler i förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag och förordning (2000:606) om myndigheters bokföring som hanterar arbetet i samband med delårsrapporten. Uppdraget avrapporteras med bifogad rapport Delårsrapport en översyn av reglerna. Rapporten har utarbetats av Martina Lindberg och Kristina Larsson vid enheten för redovisning inom ESV. ESV föreslår en ändring av 1 kap, 3, förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag så att det generella kravet på att myndigheter ska upprätta dokumentet delårsrapport tas bort. Istället bör regeringen besluta särskilt om vilka myndigheter som fortsättningsvis ska upprätta en sådan. Samtidigt avser ESV att besluta om vissa ändringar i föreskrifter och allmänna råd som bl a tydliggör kravet på periodiseringar per 30/6. I detta ärende har avdelningsdirektör Bengt Anderson beslutat. Utredare Martina Lindberg har varit föredragande. I den slutliga handläggningen har även enhetschef Kristina Lundqvist och utredare Kristina Larsson deltagit. Bengt Anderson Martina Lindberg POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX BANKGIRO POSTGIRO ORG.NR/F-SKATTEBEVIS Box Drottninggatan Stockholm SE (EU)

3 DATUM HANDLÄGGARE Martina Lindberg Kristina Larsson Delårsrapport - en översyn av reglerna

4 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 REGLER KRING ARBETET MED DELÅRSRAPPORT... 3 FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRINGAR... 4 BAKGRUND...5 INFÖRANDET AV DELÅRSRAPPORT... 5 SYFTE MED PROJEKTET... 6 REGLER KRING ARBETET MED DELÅRSRAPPORT... 6 GEMENSAM BRYTDAG... 6 VÄRDERING OCH PERIODISERING... 6 REVISION... 7 MOTPARTSRAPPORTERING... 7 DOKUMENTET DELÅRSRAPPORT... 7 ANVÄNDNINGEN AV DOKUMENTET DELÅRSRAPPORT... 7 UPPFÖLJNING OCH PRÖVNING AV MYNDIGHETENS VERKSAMHET... 7 ESV:S PROGNOSER AVSEENDE ANSLAG OCH INKOMSTTITLAR... 8 ALLMÄN KVALITETSHÖJNING... 8 ANVÄNDNINGEN AV INFORMATIONEN I STATSREDOVISNINGEN... 9 UPPFÖLJNING AV STATSBUDGETEN... 9 ÅRSREDOVISNINGEN FÖR STATEN... 9 NATIONALRÄKENSKAPERNA... 9 FÖRSLAG TILL FÖRÄNDRINGAR FÖRSLAG BILAGA 1 Projektplan BILAGA 2 Förändringar i regelverket BILAGA 3 Referenslitteratur 2 (18)

5 Sammanfattning Regler kring arbetet med delårsrapport I arbetet med delårsrapport ingår flera moment som finns reglerade i bl a förordning (2000:606) om myndigheters bokföring (FBF) och förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag (FÅB). Kravet att följa dessa regler gäller idag generellt för alla myndigheter under regeringen. Reglerna har vi i denna rapport lite förenklat grupperat och benämnt Brytdag, Värdering och periodisering, Revision, Motpartsrapportering och Regler kopplade till dokumentet delårsrapport. Under rubriken Regler kring arbetet med delårsrapport förklaras dessa mer ingående. Produkterna av der arbete som görs vid delåret är dels själva dokumentet delårsrapport dels den information som rapporteras in i Statsredovisningen 1 för halvåret. Revisionen av delårsrapporten och det som vi här benämner värdering och periodisering påverkar informationen både till det som rapporteras in i Statsredovisningen och det som redovisas i dokumentet delårsrapporten. Motpartsrapporteringen påverkar kvaliteten i det som rapporteras in i Statsredovisningen. Utöver dessa krav finns regler som är kopplade enbart till dokumentet delårsrapport eller till det som inrapporteras i Statsredovisningen. Tabellen nedan illustrerar detta. Regler Informationsbärare Statsredovisningen per 30/6 (koncernperspektivet) Dokumentet delårsrapport (myndighetsperspektivet) Gemensam brytdag X Värdering och periodisering X X Revision X X Motpartsrapportering Regler kopplade till dokumentet delårsrapport X X 1 Statsredovisningen: Samlingsnamn för statens gemensamma ekonomiska redovisning (kallas ibland också "riksredovisning"). Till grund för redovisningen ligger till största delen uppgifter som myndigheterna rapporterar till Ekonomistyrningsverket (ESV), som har hand om statsredovisningen. Det främsta syftet med statsredovisningen är att förse statsmakterna med ekonomisk information som kan användas som underlag för styrning av den statliga verksamheten och för beslut om den ekonomiska politiken. 3 (18)

6 Förslag till förändringar Genom att göra vissa förändringar i regelverket samt att låta mottagarna hämta information till viss del på annat sätt anser vi att vissa förenklingar skulle kunna göras utan kvalitetsförsämringar för användarna av informationen i Statsredovisningen eller för användarna av den information som finns i dokumentet. Våra förslag skulle, förutom att leda till en viss arbetslättnad för myndigheterna, leda till att reglerna och kraven på myndigheterna bättre anpassas till de behov som finns idag när det gäller användningen av informationen. DOKUMENTET DELÅRSRAPPORT Huvudförslaget är att det generella kravet för myndigheterna att upprätta själva dokumentet delårsrapport tas bort. Den mesta informationen som finns i dokumentet kan användarna hämta från annat håll. Regeringen ska istället vid behov besluta särskilt om att delårsrapport ska upprättas. Reglerna kring dokumentet delårsrapport föreslås finnas kvar i FÅB men ska då enbart tillämpas av de myndigheter där regeringen särskilt beslutat att sådan ska upprättas. GEMENSAM BRYTDAG Så länge som motpartsrapportering vad gäller inomstatliga transaktioner finns kvar är den gemensamma brytdagen fortfarande aktuell. VÄRDERING OCH PERIODISERING Krav på värdering och periodisering av tillgångar och skulder bör tills vidare finnas kvar för alla myndigheter vid delår. Detta eftersom det finns internationella statistikkrav som kräver att myndigheterna rapporterar in kostnader och intäkter respektive tillgångar och skulder för halvåret. ESV bör emellertid utreda: a) om det är möjligt att införa lättnader för mindre myndigheter. Det bör bl a utredas om och i så fall vilka konsekvenser sådana lättnader skulle få för Nationalräkenskaperna. b) vilka periodiseringskrav som bör ställas på myndigheterna vid en eventuell övergång till budget enligt bokföringsmässiga grunder. REVISION Några regelförändringar kommer inte att behövas utifrån våra förslag. MOTPARTSRAPPORTERING ESV har beslutat att ta bort kravet på att stämma av de statliga mellanhavandena vid halvåret redan till Myndigheterna ska dock rapportera in de statliga mellanhavandena som tidigare i Statsredovisningen. 4 (18)

7 Bakgrund Införandet av delårsrapport Från och med år 1997 gick staten över till kalenderår som räkenskapsår. I samband med denna övergång bestämdes att myndigheterna skulle lämna en delårsrapport per halvår. För budgetåret 1995/96, som var 18 månader, lämnades delårsrapport för den 31 december 1995 och för den 30 juni Sedan dess har det varit obligatoriskt för myndigheterna att lämna delårsrapport avseende första kalenderhalvåret varje år. Delårsrapporten som ska lämnas senast den 15 augusti, innehåller resultat- och balansräkning, anslagsredovisning och prognos över utfallet för anslag, inkomsttitlar, bemyndiganden samt över verksamhetens kostnader och intäkter för det pågående räkenskapsåret. Även krav avseende rapportering till Statsredovisningen, bl a krav på koncernintern motpartsrapportering, har införts. Till skillnad från i årsredovisningen ställs inga krav på noter, finansieringsanalys eller s.k. sammanställning över väsentliga uppgifter. Vidare ställs inte samma krav på precision som vid upprättandet av årsredovisningen. Periodiseringar kan i större grad bygga på uppskattningar och inventeringar behöver inte genomföras i samma omfattning. Det ställs inte heller några krav på resultatredovisning i delårsrapporten. Däremot omfattas myndigheterna av det mer allmänna kravet på att lämna information om förhållanden av väsentlig betydelse för regeringens uppföljning och prövning av verksamheten. Delårsrapporten ska beslutas av styrelsen men skrivas under av myndighetens chef, till skillnad från årsredovisningen, där krav även finns på underskrifter av samtliga styrelseledamöter. Myndigheternas delårsrapporter ska revideras enligt den nya revisionslagen. Dock har undantag hittills gjorts för delårsrapporternas prognoser. De motiv som framfördes vid införandet av delårsrapporten var bl a att: Den nya budgetprocessen med delegerat finansiellt ansvar och det statsfinansiella läget ställde högre krav på uppföljning och kontroll. På grund av det förlängda budgetåret 1995/96 (18 månader) ställdes särskilda krav för att få jämförbarhet över tiden av ekonomiskt utfall. Den delårsrapport som lämnades i augusti 1996 skulle bli ett viktigt beslutsunderlag för regeringen inför den budgetproposition som lämnades den 15 september samma år. Kvalitén på den löpande redovisningen förväntades bli bättre vilket också skulle leda till bättre beslutsunderlag. Även andra åtgärder har vidtagits i syfte att öka kvaliteten i den statliga redovisningen och dess kringrutiner. Exempel är generella värderingar av myndigheternas ekonomiadministrativa rutiner (EA-värderingarna), krav på koncerninterna motpartsavstämningar, en koncerngemensam brytdag för redovisningen och en tidigarelagd tidpunkt för avlämnande av årsredovisningen. I samband med att dessa åtgärder infördes, fanns ett antagande om att förutom den ökade kvaliteten så skulle koncernkraven även leda till ett ökat intresse för de finansiella frågorna inom den statliga koncernen som helhet. 5 (18)

8 Syfte med projektet I samband med utvecklingsarbete av den ekonomiska styrningen i staten har det funnits anledning att ställa frågor om hur väl delårsrapporten tjänar som styrdokument i det statliga budgetarbetet. Som ett led i detta har ESV i viss utsträckning tittat på hur delårsrapporten används och om den fyller sitt syfte i budgetprocessen. Även på regeringskansliet har man sett över hur delårsrapporten används på departementen. Sammantaget ges en bild av att delårsrapporten som dokument spelar en mycket liten roll som beslutsunderlag i budgetprocessen. Syftet med detta projekt är att redogöra för hur ESV ser på arbetet med delårsrapporterna. Vi ska även ge förslag till hur regelverket kan förenklas. Regler kring arbetet med delårsrapport I arbetet med delårsrapporterna ingår, som vi ser det, två slutprodukter. Den ena är det dokument som upprättas och som benämns delårsrapport. Den andra är den information som myndigheterna rapporterar in i Statsredovisningen för halvåret. Informationen som rapporteras in ska överensstämma med det som redovisas i dokumentet. Kopplat till detta arbete finns en uppsättning med regler i bl a förordningen om myndigheters bokföring (FBF) och förordning om årsredovisning och budgetunderlag (FÅB). Nedan grupperar vi dem och beskrivs dessa lite utförligare: Gemensam brytdag Myndigheterna ska, enligt 10 FBF, tillämpa en gemensam brytdag den 10 juli. Syftet med en gemensam brytdag har varit att få en gemensam stängningstidpunkt för bokföringen vilket har varit nödvändigt när myndigheterna rapporterat in sina interna mellanhavanden mot andra myndigheter. Att myndigheten använder sig av samma brytdagar år efter år har även betydelse för kvaliteten i uppföljningen av statsbudgeten och i prognosarbetet. Värdering och periodisering Delårsrapporten innehåller en balans- och en resultaträkning. För att upprätta sådana måste balansposterna tas upp till korrekta värden och utgifter och inkomster periodiseras till kostnader och intäkter. Detta regleras bl a i 8 kap 1 FÅB. Den statistik 2 avseende Nationalräkenskaperna som tas fram genom de uppgifter som hämtas från Statsredovisningen varje kvartal ska också bygga på poster som är värderade och periodiserade. Idag uppfylls dessa krav vid inrapportering vid halvår och helår. En övergång till budget enligt bokföringsmässiga grunder, vilket innebär förändrade krav på periodiseringar, kommer med största sannolikhet innebära att kraven uppfylls även för de två övriga kvartalen. 2 Se vidare under rubriken Inrapportering till statsredovisningen. 6 (18)

9 Revision Enligt 3, Lag (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. ska granskning ske av delårsrapporter som lämnas. Undantag görs för prognoserna. Motpartsrapportering I 21 FBF finns reglerna kring motpartsrapporteringen. Som tidigare nämnts har ESV beslutat om att motpartsavstämningen vid halvåret ska tas bort från och med Avstämningen, som numer endast ska göras vid slutet av räkenskapsåret, syftar till att förbättra kvaliteten i de elimineringar som görs av transaktioner mellan myndigheter inför upprättandet av årsredovisningen för staten. Inrapportering av inomstatliga motpartstransaktioner ska emellertid ske som tidigare. Syftet med att ha kvar motpartsrapporteringen per den 30/6 är att myndigheterna ändå får möjlighet att stämma av sina mellanhavanden. De kan i systemet se vad andra myndigheter rapporterat in som mellanhavande och stämma av dessa uppgifter med den egna redovisningen. Även ESV har möjlighet att i systemet identifiera stora differenser. Om differenser föreligger finns det därmed möjlighet att i ett tidigt skede ta itu med problemen inför arbetet med årsredovisningarna och med årsredovisningen för staten. Dokumentet delårsrapport De regler som direkt kan kopplas till själva dokumentet delårsrapport är: UNDERSKRIFT OCH BESLUT Formella krav såsom underskrift av myndighetens chef samt beslut av styrelsen regleras i 8 kap 1 FÅB samt i 13 Verksförordningen. SPECIFIKATIONER Enligt 20 FBF, ska myndigheten inför årsredovisningen upprätta specifikationer för de balansposter som består av flera olika konton. Specifikationerna ska även visa vilka avstämningar som gjorts och på vilket sätt posten värderats. Det finns inget motsvarande krav när det gäller delårsrapporten. Den praxis som idag tillämpas innebär dock att myndigheterna upprättar bilagor även till halvårskiftet. DATUM FÖR AVLÄMNANDET Enligt 8 kap 1 FÅB ska myndigheterna upprätta en delårsrapport som ska lämnas till regeringen senast den 15 augusti. Användningen av dokumentet delårsrapport Uppföljning och prövning av myndighetens verksamhet Dokumentet delårsrapport är idag menat att vara anpassat efter regeringens behov för uppföljning och prövning av verksamheten vid delåret. De finansiella 7 (18)

10 rapporternas två viktigaste syften 3 är att tillhandahålla information för beslutsfattande och att visa hur myndighetens ledning ansvarat för de resurser som anförtrotts den. Det är regeringen som är den huvudsakliga mottagaren av rapporten. Dokumentet innehåller vare sig noter eller någon resultatredovisning vilket gör det omöjligt för en utomstående läsare att få en helhetsbild av myndighetens verksamhet. Regeringen har andra kanaler att tillgå för att få den information som behövs, bl a den informella dialogen med myndigheterna, myndigheternas årsredovisningar samt den information de får genom Statsredovisningen eller begär in specifikt från myndigheten. Från olika studier som gjorts både på ESV och på Finansdepartementet har det visat sig att själva dokumentet delårsrapporten spelar en liten roll för prövning av myndighetens verksamhet. Departementsföreträdare har uttryckt att det endast är anslagsredovisningen och myndigheternas prognoser för anslag som de uppfattar som relevant information i rapporten. De beskriver att de för närvarnade inte har något större intresse av resultat- och balansräkningarna eller prognoserna för intäkter och kostnader. Dokumentet anses även komma för sent in i budgetprocessen. Den löpande informella dialogen anges istället som ett viktigt medel för att fånga information. ESV:s prognoser avseende anslag och inkomsttitlar ESV tar fram prognoser över statens totala inkomster och utgifter och andra betalningar som påverkar statens lånebehov. Normalt ska fyra prognoser tas fram per år. Fyra gånger per år lämnar därför ett trettiotal myndigheter prognoser på anslag och inkomsttitlar till ESV. Myndigheten upprättar sina prognoser via ESV:s hemsida. För att hålla en bra kvalitet på de prognoser som ESV upprättar tas även hänsyn till de prognoser som medelstora myndigheter lämnar i sina delårsrapporter. Eftersom dessa myndigheter inte lämnar separata prognoser till ESV är prognoserna i delårsrapporterna det som finns att tillgå. Allmän kvalitetshöjning Kraven på att upprätta delårsrapport kan sägas vara en av de faktorer som bidragit till den allmänna kvalitetshöjningen när det gäller myndigheternas redovisning. Med undantag för effekterna av revisorernas granskning av dokumentet delårsrapport är kvalitetshöjningen knappast kopplad till själva dokumentet delårsrapport utan mer till de arbetsmoment som säkrar kvaliteten i siffrorna, bland annat den gemensamma brytdagen och värdering och periodisering av posterna. Att informationen håller hög kvaliteten har stor betydelse vid arbetet med årsredovisningen för staten, för framtagandet av statistik avseende Nationalräkenskaperna och även vid framtagandet av prognoser över statsbudgeten. Det gör att alla förslag till förändringar i regelverket måste beaktas med avseende på kvaliteten i informationen. 3 Föreställningsram (ESV 2002:8). Dokument som beskriver grundläggande begrepp och principer för finansiell rapportering i staten. 8 (18)

11 Användningen av informationen i statsredovisningen Myndigheterna rapporterar varje månad in information i Statsredovisningen som kommer från bokföringen. Vid delår och helår är informationen som rapporteras in värderade tillgångar och skulder och periodiserade utgifter och inkomster (d.v.s. kostnader och intäkter). Utfallet ska stämma överens med den information som lämnas i den delårsrapport och årsredovisning som myndigheten upprättar. Inrapportering till Statsredovisningen i samband med delårsrapporten sker senast den 22 juli samt i förekommande fall även den 16 augusti för statliga myndigheter. Datumet den 16 augusti är satt med hänsyn tagen till det datum, den 15 augusti, då delårsrapporten ska lämnas till regeringen. Information som rapporteras in i Statsredovisningen vid halvåret används till att följa upp statsbudgeten och göra prognoser på denna, till arbetet med årsredovisningen för staten och till att ta fram statistik avseende statens totala inkomster och utgifter (nationalräkenskaperna). Uppföljning av statsbudgeten Själva dokumentet delårsrapport har inte någon större betydelse för uppföljningen av statsbudgeten. Däremot används den information som myndigheterna rapporterar in i Statsredovisningen för att följa upp anslagen och inkomsttitlarna på statsbudgeten. Informationen i delårsrapporten och det som inrapporteras ska dock stämma överens. Själva brytdagen, avstämning och periodisering av posterna, motpartsavstämningen och i viss mån också revisionens effekter vid granskning av delårsrapporten gör att det som inrapporteras vid halvårsskiftet håller en avsevärt bättre kvalitet än det som rapporteras in under övriga delar under året, med undantag för rapporteringen vid räkenskapsårets slut. Årsredovisningen för staten Vid halvårsskiftet använder sig ESV av informationen i Statsredovisningen för att göra analyser som syftar till att förebygga merarbete och till att underlätta inför arbetet med att ta fram underlag till årsredovisningen för staten. Motpartrapporteringen vid halvårsskiftet höjer sannolikt kvaliteten på helårsinformationen. Kraven på motpartsavstämning vid halvårsskiftet kan emellertid inte vara kvar om inte regeringen begär en konsoliderad balans- och resultaträkning även för halvårsskiftet. Nationalräkenskaperna Nationalräkenskaperna vid Statistiska centralbyrån baserar sina beräkningar av den statliga sektorn på information från ESV. Underlaget från ESV baseras i sin tur på den information myndigheterna rapporterar in till Statsredovisningen. ESV använder den information som rapporteras in varje kvartal för att kunna upprätta det som kallas underlag till Statens finansiella sparande (UFS). Myndigheternas hela verksamhet beaktas, d v s även den verksamhet som finansieras med avgifter, bidrag etc. Informationen som används måste vara periodiserad för att motsvara de 9 (18)

12 krav som ställs internationellt genom Europeiska Nationalräkenskapssystemet ENS. Kraven på periodiserade kvartalsräkenskaper för den offentliga sektorn tillkom år 2000 genom Kommissionens förordning (EG) nr 264/2000 och nr 1500/2000. För Sveriges del uppfylls dessa krav i dagsläget enbart vid halvårs- och helårsrapporteringen. När det gäller de övriga två kvartalen baseras statistiken på myndigheternas utgifter och inkomster för perioderna. Förslag till förändringar Förslag Vi föreslår följande förändringar i regleverket för att bättre anpassa dessa efter de behov som finns idag. REGLER KOPPLADE TILL DOKUMENTET DELÅRSRAPPORT Kraven att alla myndigheter ska upprätta dokumentet delårsrapport föreslås tas bort. Istället bör regeringen: a) särskilt besluta om att delårsrapport ska upprättas i de fall behov föreligger, och eventuellt b) besluta om att de x största myndigheterna upprättar delårsrapport Övriga regler kring dokumentet delårsrapport föreslås finnas kvar i FÅB men ska då enbart tillämpas av de myndigheter där regeringen särskilt beslutat om att en sådan ska upprättas. Om dokumentet delårsrapport tas bort går information om bemyndiganden förlorad. Det stora flertalet av myndigheterna har dock inte någon bemyndiganderedovisning. Prognosen för bemyndiganderedovisningen används inte i ESV:s arbete med anslagsprognoserna. Om regeringen anser sig ha behov av informationen kan de begära in informationen via myndighetens regleringsbrev. Prognoserna i anslagsredovisningen används i viss utsträckning av ESV när prognoserna för statsbudgeten 4 ska tas fram. ESV tittar på delårsrapporterna hos de medelstora myndigheterna som inte har skyldighet att lämnar in separata prognoser till ESV. Om kravet på att upprätta dokumentet delårsrapport försvinner för dessa myndigheter finns möjligheten att begära in separata prognoser även för dem. 4 Se ovan under rubriken ESV:s prognoser avseende anslag och inkomsttitlar. 10 (18)

13 GEMENSAM BRYTDAG Kraven på en gemensam brytdag bör finnas kvar så länge kravet på motpartsrapportering kvarstår. Brytdag som sådan behöver finnas kvar. Argument för att kräva att myndigheterna använder sig av gemensam brytdag är emellertid inte så starka. Så länge motpartsrapporteringen per halvår finns kvar anser vi dock att den gemensamma brytdagen är befogad. VÄRDERING OCH PERIODISERING Krav på periodisering och värdering av tillgångar och skulder bör finnas kvar för alla myndigheter tills vidare vid delåret. Vi bör emellertid utreda: a) möjligheterna att införa lättnader för mindre myndigheter. Det bör bl a utredas vilka konsekvenser sådana lättnader skulle få för Nationalräkenskaperna. b) vilka periodiseringskrav som bör ställas på myndigheterna vid en eventuell övergång till budget enligt bokföringsmässiga grunder. Vi anser inte att det går att ta bort eller ändra kraven på periodisering och värdering av tillgångar och skulder utan att behov och konsekvenser först utreds närmare. Vid en övergång till budget enligt bokföringsmässiga principer kommer behov och förutsättningar att ändras jämfört med idag. Det är därför viktigt att man vid en översyn även tar hänsyn till vilka effekter en sådan övergång kommer att ha. En sådan översyn bör även klargöra om det går att göra vissa lättnader för små myndigheter i form av höjda beloppsvärden för periodiseringar eller eventuellt genom att låta dem undgå kraven på periodisering vid delår. Detta kan förslagsvis göras i det projekt om lättnader för småmyndigheter som pågår vid ESV och ska avrapporteras under Krav på dokumenterade underlag när det gäller periodisering och värdering av tillgångar och skulder bör tydliggöras och kopplas till arbetet med periodisering och värdering snarare än dokumentet delårsrapport. 11 (18)

14 MOTPARTSRAPPORTERING ESV har beslutat att ta bort motpartsavstämningen per halvår redan till Motpartsrapporteringen är kvar som tidigare. Genom att ta bort krav på motpartsavstämning har en tung arbetsbörda lyfts ifrån myndigheterna. Själva motpartsrapporteringen, d.v.s. kravet att rapportera in mellanhavanden med andra statliga myndigheter, innebär inget större merarbete. Motpartsrapportering, även utan krav på avstämning, främjar kvaliteten i myndigheternas årsredovisningar och i årsredovisningen för staten. 12 (18)

15 Bilaga 2 Förändringar i regelverket Regler kring upprättandet av delårsrapport finns i förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag samt förordning (2000:606) om myndigheters bokföring. Andra regelverk som berör delårsrapporten men som inte kommer att påverkas av vårt förslag är verksförordningen (1995:1322) samt den nya Lag (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. som börjar gälla fr.o.m. 1 juli 2003 då förordning (1998:418) med instruktion för Riksrevisionsverket upphör. Nedan ger vi förslag på hur regelverket skulle kunna ändras om det generella kravet att upprätta dokumentet delårsrapport tas bort. Förslagen kan inte ses som färdigarbetad regeltext utan mer som hänvisningar var i regelverket förändringar kan komma att bli aktuella. Förordning 2000:605 om årsredovisning och budgetunderlag (FÅB) 1 kap. 3 FÅB Nuvarande lydelse 3 Myndigheten skall årligen upprätta och till regeringen lämna årsredovisning, delårsrapport och budgetunderlag. Dessa handlingar skall kortfattat ge underlag för regeringens uppföljning, prövning eller budgetering av myndighetens verksamhet. Föreslagen lydelse 3 Myndigheten skall årligen upprätta och till regeringen lämna årsredovisning och budgetunderlag. Myndigheter som regeringen särskilt beslutar om skall dessutom lämna delårsrapport. Dessa handlingar skall kortfattat ge underlag för regeringens uppföljning, prövning eller budgetering av myndighetens verksamhet. Det generella kravet på att upprätta delårsrapport bör tas bort i FÅB. Förordningstexten i 1 kap 3 bör därigenom ändras. Regeringen bör istället fatta beslut om vilka myndigheter som fortsättningsvis ska upprätta en delårsrapport. Förordning 2000:606 om myndigheters bokföring (FBF) Bokföring för flera verksamheter ESV:s föreskrifter till 7 FBF Nuvarande lydelse Huvudregeln är att myndigheten skall ha en gemensam bokföring. Om det finns särskilda skäl och är Föreslagen lydelse Huvudregeln är att myndigheten skall ha en gemensam bokföring. Om det finns särskilda skäl och är 13 (18)

16 förenligt med god redovisningssed får en myndighet som bedriver flera verksamheter ha en bokföring för varje enskild verksamhet. Myndigheten skall dock konsolidera bokföringen vid delårsrapport och årsredovisning. förenligt med god redovisningssed får en myndighet som bedriver flera verksamheter ha en bokföring för varje enskild verksamhet. Myndigheten skall dock konsolidera bokföringen vid årsredovisning och i samband med halvårsskifte. Myndigheten skall dessutom beakta de krav på ytterligare konsolidering som följer av bestämmelserna om rapportering till statsredovisningen enligt 21. Myndigheten skall dessutom beakta de krav på ytterligare konsolidering som följer av bestämmelserna om rapportering till statsredovisningen enligt 21. ESV:s föreskrifter till 10 FBF Nuvarande lydelse Brytdag Myndigheten skall tillämpa en s.k. brytdag då den löpande bokföringen för perioden skall avslutas. Brytdagen skall vara den 10 januari vid årsskifte och den 10 juli vid halvårsskifte. Föreslagen lydelse Brytdag Myndigheten skall tillämpa en s.k. brytdag då den löpande bokföringen för perioden skall avslutas. Brytdagen skall vara den 10 januari vid årsskifte och den 10 juli vid halvårsskifte. Vid halvårsskiftet ska tillämpliga delar av ESV:s föreskrifter till 4 kap och 6 kap FÅB följas. Bokföring av fakturor i samband med att den löpande bokföringen avslutas Om varor eller tjänster erhållits före räkenskapsårets utgång, men fakturor eller motsvarande handlingar vid denna tidpunkt ännu inte mottagits, skall utgifterna för leveranserna upptas på skuldsidan i balansräkningen i samband med att den löpande bokföringen avslutas såvida det inte är fråga om oväsentliga värden. I de fall fakturor erhållits senast brytdagen bokförs dessa på det gamla räkenskapsåret. Faktura mellan myndigheter, som den avsändande myndigheten tar upp i årsredovisningen bland poster för fordringar hos andra myndigheter, skall vara motparten tillhanda senast brytdagen. Kostnader för leveranser för vilka faktura inte erhållits senast brytdagen Bokföring av fakturor i samband med att den löpande bokföringen avslutas Om varor eller tjänster erhållits före räkenskapsårets utgång, men fakturor eller motsvarande handlingar vid denna tidpunkt ännu inte mottagits, skall utgifterna för leveranserna upptas på skuldsidan i balansräkningen i samband med att den löpande bokföringen avslutas såvida det inte är fråga om oväsentliga värden. I de fall fakturor erhållits senast brytdagen bokförs dessa på det gamla räkenskapsåret. Faktura mellan myndigheter, som den avsändande myndigheten tar upp i årsredovisningen bland poster för fordringar hos andra myndigheter, skall vara motparten tillhanda senast brytdagen. Kostnader för leveranser för vilka faktura inte erhållits senast brytdagen 14 (18)

17 skall bokföras som periodavgränsningsposter. Detta bör i första hand ske med ledning av fakturor som erhållits efter brytdagen. Om sådana saknas får bokföringen istället ske med ledning av leveranssedlar eller motsvarande. skall bokföras som periodavgränsningsposter. Detta bör i första hand ske med ledning av fakturor som erhållits efter brytdagen. Om sådana saknas får bokföringen istället ske med ledning av leveranssedlar eller motsvarande. ESV:s allmänna råd till 10 FBF Brytdag Vid brytdagen upphör den löpande bokföringen av ekonomiska händelser och normalt också bokföringen av avräkning av anslag och inkomsttitlar. För universitet och högskolor gäller dock särskilda regler för anslagsavräkningen. Efter brytdagen tillförs räkenskaperna främst bokslutstransaktioner innefattande bl.a. periodavgränsningsposter. Vissa transaktioner som avser den löpande bokföringen måste dock kunna bokföras efter brytdagen. Dit hör främst rättelser som inte kunnat åtgärdas tidigare. ESV:s allmänna råd till 10 FBF Brytdag Vid brytdagen upphör den löpande bokföringen av ekonomiska händelser och normalt också bokföringen av avräkning av anslag och inkomsttitlar. För universitet och högskolor gäller dock särskilda regler för anslagsavräkningen. Efter brytdagen tillförs räkenskaperna främst bokslutstransaktioner innefattande bl.a. periodavgränsningsposter. Vissa transaktioner som avser den löpande bokföringen måste dock kunna bokföras efter brytdagen. Dit hör främst rättelser som inte kunnat åtgärdas tidigare. Krav på periodiseringar, eller möjligtvis fördelningar av kostnader och intäkter per månad, kommer även med ett borttagande av dokumentet delårsrapport, att vara aktuellt vid halvårsrapporteringen. Informationen i det som myndigheterna rapporterar in i Statsredovisningen per halvår ska även fortsättningsvis vara kostnader och intäkter. På vilket sätt och i vilken omfattning myndigheterna i framtiden ska periodisera måste dock utredas vidare som vi tidigare nämnt. Det kan diskuteras hur ett sådant här krav ska ställas i regelverket. Troligtvis kommer föreskrifterna till 21 om inrapportering till statsredovisningen och föreskrifterna till 10 om brytdagen att beröras. ESV:s föreskrifter till 21 FBF Nuvarande lydelse 1. Allmänt Inrapporteringen till statsredovisningen skall ske med av ESV tillhandahållet system (statsredovisningssystemet). Uppgifter som lämnas genom detta skall överensstämma med myndighetens Föreslagen lydelse 1. Allmänt Inrapporteringen till statsredovisningen skall ske med av ESV tillhandahållet system (statsredovisningssystemet). Uppgifter som lämnas genom detta skall överensstämma med myndighetens 15 (18)

18 egen redovisning. Vid inrapporteringen skall myndigheten använda de koder och benämningar som beslutas särskilt av ESV. Ändringar av myndighets redovisningsprinciper, som kan påverka den statsfinansiella informationen enligt denna paragraf, skall omgående anmälas skriftligt till ESV. ESV kan genom särskilt meddelande ge besked om senare-läggning av viss inrapporterings-tidpunkt. / / 6. Rapportering till stats-redovisningen för halvår och helt år Preliminär inrapportering Uppgift om det preliminära helårsutfallet för anslag och inkomsttitlar skall lämnas senast den 1 februari. Den särskilda dokumentationen enligt ESV:s föreskrifter till 2 kap. 3 förordningen om årsredovisning och budgetunderlag (2000:606). Uppgifter i enlighet med dokumentationen lämnas senast den 15 februari. Uppgifter enligt årsredovisningen Om den årsredovisning myndigheten lämnar till regeringen innehåller uppgifter som medför avvikelser från de uppgifter som lämnats i enlighet med den särskilda dokumentationen senast den 15 februari skall uppgifterna rättas. En sådan rättelse skall göras senast den 23 februari. Uppgifter enligt delårsrapporten Uppgifter om utfallet skall överensstämma med delårsrapporten och skall lämnas så snart som möjligt efter det att myndighetens chef undertecknat delårsrapporten, dock senast den 16 augusti. egen redovisning. Vid inrapporteringen skall myndigheten använda de koder och benämningar som beslutas särskilt av ESV. Ändringar av myndighets redovisningsprinciper, som kan påverka den statsfinansiella informationen enligt denna paragraf, skall omgående anmälas skriftligt till ESV. ESV kan genom särskilt meddelande ge besked om senare-läggning av viss inrapporterings-tidpunkt. / / 6. Rapportering till stats-redovisningen för halvår och helt år Preliminär inrapportering Uppgift om det preliminära helårsutfallet för anslag och inkomsttitlar skall lämnas senast den 1 februari. Den särskilda dokumentationen enligt ESV:s föreskrifter till 2 kap. 3 förordningen om årsredovisning och budgetunderlag (2000:606). Uppgifter i enlighet med dokumentationen lämnas senast den 15 februari. Uppgifter enligt årsredovisningen Om den årsredovisning myndigheten lämnar till regeringen innehåller uppgifter som medför avvikelser från de uppgifter som lämnats i enlighet med den särskilda dokumentationen senast den 15 februari skall uppgifterna rättas. En sådan rättelse skall göras senast den 23 februari. Uppgifter enligt delårsrapporten Uppgifter om utfallet skall överensstämma med delårsrapporten och skall lämnas så snart som möjligt efter det att myndighetens chef undertecknat delårsrapporten, dock senast den 16 augusti. Utfall för halvår Utfall för första halvåret skall avse kostnader och intäkter och lämnas senast den 16 aug. Särskild information De myndigheter som ESV bestämmer särskilt skall senast den 5 september Särskild information De myndigheter som ESV bestämmer särskilt skall senast den 5 september 16 (18)

19 och 15 februari lämna särskilda förtydliganden och kompletteringar till delårsrapporten respektive nämnda dokumentation. Uppgifter om slutlig realekonomisk fördelning av utfallet för varje anslag skall lämnas senast den 17 augusti respektive 24 februari. Övriga uppgifter som behövs för att upprätta en årsredovisning för staten skall redovisas enligt särskilt beslut från ESV. / / och 15 februari lämna särskilda förtydliganden och kompletteringar till delårsrapporten respektive nämnda dokumentation. Uppgifter om slutlig realekonomisk fördelning av utfallet för varje anslag skall lämnas senast den 17 augusti respektive 24 februari. Övriga uppgifter som behövs för att upprätta en årsredovisning för staten skall redovisas enligt särskilt beslut från ESV. / / Se kommentarerna ovan under 10 FBF. 17 (18)

20 Bilaga 3 Referenlitteratur Fi/Bu promemoria Något om kraven på obligatoriska delårsrapporter mm av Karl Hedlund ISE promemoria Delårsrapportens framtid, av Ingemar Härneskog ESV rapportutkast, version 2, Årsredovisningar i omvärlden lika men ändå olika, , av Staffan Jonsson mfl. ESV rapport Användningen av informationen i myndigheters årsredovisningar, xx, av Katarina Arvidson mfl Rådet för kommunal redovisning: Kommunala delårsrapporter en praxisstudie, sept 2002 av Sven E Rosén mfl EA-boken 2003 BFN:s allmänna råd BFNAR 2002:5 18 (18)

21 ESV 2003:20 Drottninggatan 89, Box Stockholm. Telefon: Fax:

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Cirkulär beslutade

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Beslutade den 25

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till 21, 21e och 21f förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring beslutade

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd 1 Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd ESV Cirkulär Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ändring av Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade

Läs mer

Baskontoplanens uppbyggnad

Baskontoplanens uppbyggnad 1/6 Datum 2009-06-26 ESV-dnr 49-146/2009 Handläggare Baskontoplanens uppbyggnad Baskontoplanen är avsedd för externredovisning hos myndigheter, dvs. registrering av transaktioner mellan myndigheten och

Läs mer

Uppföljning och redovisning inom staten. Eva Engberg och Mikael Marelius

Uppföljning och redovisning inom staten. Eva Engberg och Mikael Marelius Uppföljning och redovisning inom staten Eva Engberg och Mikael Marelius Agenda Rapportering och uppföljning i staten Statens budget Resultat- och balansräkning för staten Nationalräkenskaper Rapportering

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ESV Beslutade

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1 Ramavtalsbilaga 14 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen är i grunden inte så olik företagens redovisning. Men det finns några

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade den 10

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om myndigheters bokföring; SFS 2000:606 Utkom från trycket den 4 juli 2000 utfärdad den 31 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2016:1023 Utkom från trycket den 29 november 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Finansiell redovisning i staten - vad är på gång? Maria Olsson Margareta Söderhult Ellen Rova

Finansiell redovisning i staten - vad är på gång? Maria Olsson Margareta Söderhult Ellen Rova Finansiell redovisning i staten - vad är på gång? Maria Olsson Margareta Söderhult Ellen Rova Agenda Introduktion och berätta varför 4 personer från ESV är här ESV:s arbete påverkar lärosätena vad är på

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 SAMETINGET, BOX 90 981 22 KIRUNA Sametinget Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Sametingets (ST) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet har varit att bedöma om: årsredovisningen

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013.

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013. CARIN RYTOFT DRANGEL PKE Registrator@esv.se Datum Dnr Ert datum Er referens 2012-10-09 15-2012-1233 2012-09-26 49-642/2012 Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1/7 Bilaga 11 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen liknar på många sätt redovisningen hos företag. Det finns dock krav i den statliga

Läs mer

Periodiseringar under året

Periodiseringar under året ESV 2004:12 Periodiseringar under året - ett förslag baserat på departementskrivelsen om en statsbudget enligt nya principer Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...4 3 Avgränsning...4 4 När ska periodisering

Läs mer

Utfallet av statsbudgeten, tidsserier 2005

Utfallet av statsbudgeten, tidsserier 2005 Utfallet av statsbudgeten, tidsserier 2005 OE0801 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Statsbudgetens utfall A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Ny revisionsberättelse

Ny revisionsberättelse 1 Ny revisionsberättelse ESV 26 november 2014 Stefan Andersson Ny revisionsberättelse 2014 2 Anpassning till internationell utveckling Separerar uttalande om använt regelverk och rättvisande bild Anpassning

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Krav på delårsrapport. Konsekvenser av ett slopande 2017:3

Regeringsuppdrag. Rapport Krav på delårsrapport. Konsekvenser av ett slopande 2017:3 Regeringsuppdrag Rapport Krav på delårsrapport Konsekvenser av ett slopande 2017:3 Publikationen kan laddas ner från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2017-01-27 Dnr: 3.2-857/2016 ESV-nr: 2017:3 Copyright:

Läs mer

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282 Revisionsrapport Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0282 Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Högskolans i Halmstad (högskolan) årsredovisning,

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m.; beslutade den 18

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport aåê=mrjqvmnjnmm Delårsrapport 2005-06-30 2005-08-11 = 2 av 6 Väsentlig information Inom ramen för Finansinspektionens kompetensväxlingsprogram ersätts succesivt de som lämnat myndigheten och genom nyrekryteringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om underlag för årsredovisning för staten; SFS 2011:231 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Pengaktuellt. Nr maj 2008

Pengaktuellt. Nr maj 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 231 26 maj 2008 Innehåll: TIDPLAN FÖR DELÅRSBOKSLUTET DEN 30 JUNI 2008...1 ALLMÄNT OM DELÅRSBOKSLUTET...1 PERIODISERING AV AKTIVITET 99996 I DELÅRSBOKSLUTET...2 FAKTUROR

Läs mer

PM - Granskning av årsredovisning 2006*

PM - Granskning av årsredovisning 2006* Öhrlinas PM - Granskning av årsredovisning 2006* Strömstads kommun april 2007 Håkan Olsson Henrik Bergh *connectedthin king I STROMSTADS KOMMUN I I Kommunstyrelsen KC/ZDD? - 0lsi 1 Dnr:........... I Innehållsförteckning

Läs mer

Nya principer för utformning av statsbudgeten

Nya principer för utformning av statsbudgeten Nya principer för utformning av statsbudgeten Konsekvenser för budgetlagen en no REGERINGSKANSLIET Finansdepartementet Sammanfattning 11 1 Lagtext 21 1.1 Förslag till budgetlag 21 1.2 Förslag till lag

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) ESV Cirkulär 2007:9

Läs mer

Tidsserier, statens budget 2014

Tidsserier, statens budget 2014 Tidsserier, statens budget 2014 OE0801 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Utfall på statens budget A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

REKOMMENDATION R17. Delårsrapport. November 2018

REKOMMENDATION R17. Delårsrapport. November 2018 REKOMMENDATION R17 Delårsrapport November 2018 1 Innehåll Rekommendationens bindande verkan Denna rekommendation ska tillämpas vid upprättande av delårsrapport. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2007:761 Utkom från trycket den 13 november 2007 utfärdad den 1 november 2007. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun Rapport avseende granskning delårsrapport 2011-08-31. Forshaga Kommun Oktober 2011 Innehåll Sammanfattning och kommentarer...1 1 Inledning...2 1.1 Syfte...2 2 Iakttagelser...3 2.1 Periodiseringar och delårsbokslutshandlingar...3

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation ; beslutade den 21 maj

Läs mer

Handledning Checklista för bokslut. Ett stöd för myndighetens arbete med årsredovisningen ESV 2015:57

Handledning Checklista för bokslut. Ett stöd för myndighetens arbete med årsredovisningen ESV 2015:57 Handledning Checklista för bokslut Ett stöd för myndighetens arbete med årsredovisningen ESV 2015:57 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2010:1764 Utkom från trycket den 14 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Bilaga 2. Redovisningsprinciper för konsoliderad balansräkning, och finansieringsanalys

Bilaga 2. Redovisningsprinciper för konsoliderad balansräkning, och finansieringsanalys Bilaga 2 Redovisningsprinciper för konsoliderad balansräkning, resultaträkning och finansieringsanalys Bilaga 2 Redovisningsprinciper för konsoliderad balansräkning, resultaträkning och finansieringsanalys

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2014-08-11 BESLUT Dnr LiU-2014-01028 1(5) Delårsrapport för räkenskapsåret 2014 per den 30 juni 2014 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) beslutade den 25

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Håbo kommun Charlotta Franklin Revisionskonsult Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson, Certifierad kommunal revisor Viktor Hallström Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016

Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016 TILLVÄXTVERKET 102 61 STOCKHOLM Tillväxtverket Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016 Riksrevisionen har översiktligt granskat Tillväxtverkets delårsrapport, daterad 2016-08-

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34)

Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2015- 1004 ERT DATUM:2015-06- 26 ER REFERENS: FI2015/3429 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34) Riksrevisionen har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Övertorneå kommun Anneth Nyqvist Revisonskonsult Anna Carlénius Revisonskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund 2 1.2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos Landstinget Halland. 24 oktober Inger Andersson Leif Johansson (1)

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos Landstinget Halland. 24 oktober Inger Andersson Leif Johansson (1) REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos 2002 Landstinget Halland 24 oktober 2002 Inger Andersson Leif Johansson Box 324 301 08 Halmstad Tel:035-15 17 00 (1) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2008

Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2008 Lindesbergs kommun 2009-03-30 Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Statens skolverks årsredovisning 2002

Statens skolverks årsredovisning 2002 R4 Rolf Karlsson Kirsi Wall Marie Örtengren REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1(5) Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Statens skolverks årsredovisning 2002 Riksrevisionsverket (RRV) har granskat

Läs mer

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017

Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 KRONOFOGDEMYNDIGHETEN BOX 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Rutiner och intern styrning och kontroll inom redovisning 2017 Riksrevisionen har översiktligt granskat Kronofogdemyndighetens

Läs mer

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Rebecka Hansson Kerstin Sikander Caroline Liljebjörn Alexander Arbman Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 KEMIKALIEINSPEKTIONEN, BOX 2 172 13 SUNDBYBERG Kemikalieinspektionen Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008-06-30 Krokoms kommun 3 september 2008 Anneth Nyqvist 2008-09-08 Anneth Nyqvist Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr Revisionsrapport Lantmäteriet 801 82 Gävle Datum Dnr 2011-01-20 32-2010-0663 Löpande granskning 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Lantmäteriet bland annat granskat I-divisionens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Sameskolstyrelsens årsredovisning 2002

Sameskolstyrelsens årsredovisning 2002 R4 REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1(8) Sameskolstyrelsen Box 155 962 24 JOKKMOKK Sameskolstyrelsens årsredovisning 2002 Riksrevisionsverket (RRV) har granskat Sameskolstyrelsens (SamS) årsredovisning,

Läs mer

Kvalitetsdeklaration - Tidsserier, statens budget 2016

Kvalitetsdeklaration - Tidsserier, statens budget 2016 1/8 Kvalitetsdeklaration Kvalitetsdeklaration - Tidsserier, statens budget 2016 Produktkod: OE0801 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Utfall på statens budget A.3

Läs mer

Spotlights vägledning för finansiell rapportering

Spotlights vägledning för finansiell rapportering Spotlights vägledning för finansiell rapportering Uppdaterad 25 april 2019 Sida 2/10 Innehåll 1. Vad och när?... 3 2. Vad gäller vid koncernförhållande?... 3 3. Krav på innehåll... 3 4. Prognos... 4 5.

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen ESV Cirkulär 2002:2 beslutade

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2010

Granskning av årsredovisning 2010 2010 Revisionsrapport April 2011 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Revisionsfråga och metod... 4 3 Granskningsresultat...

Läs mer

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping.

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping. Revisionsrapport Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Datum Dnr 2008-09-10 32-2008-1017 Skogsstyrelsens delårsrapport 2008 Riksrevisionen har översiktligt granskat Skogsstyrelsens (SKS:s) delårsrapport, daterad

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder). Beslutade den

Läs mer

Banverkets årsredovisning 2002

Banverkets årsredovisning 2002 R7 REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1(5) Banverket Styrelsen 781 85 Borlänge Banverkets årsredovisning 2002 Riksrevisionsverket (RRV) har granskat Banverkets (BV) årsredovisning, beslutad 2003-02-20,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Mars-april 2014 Granskning av årsredovisning 2013 Samordningsförbundet i Norra Örebro län Sofint Granskning av årsredovisning 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Revisionsrapport. Försvarsmaktens årsredovisning Sammanfattning. Försvarsmakten STOCKHOLM

Revisionsrapport. Försvarsmaktens årsredovisning Sammanfattning. Försvarsmakten STOCKHOLM Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0835 Försvarsmaktens årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Försvarsmaktens årsredovisning, daterad 2008-02-22, samt

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31 Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31 * Med fakultet avses här även övriga enheter Datum Arbetsmoment Ansvar November/ december Bokslutsanvisningar skickas ut från ekonomiavdelningen.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2012. HÄRJEDALENS KOMMUN 17 maj 2013 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål... 2 2.3 Avgränsning...

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2006:874 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bokföringslagen

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Spotlights vägledning för finansiell rapportering

Spotlights vägledning för finansiell rapportering Spotlights vägledning för finansiell rapportering 2017-12-22 2/9 Innehåll 1. Vad och när?... 3 2. Vad gäller vid koncernförhållande?... 3 3. Kvartalsredogörelse... 3 4. Krav på innehåll... 3 5. Prognos...

Läs mer

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 1 Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Statens museer för världskultur (SMVK), daterad 2014-02-21. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer