Visst finns det en god framtid för svenska småföretag!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Visst finns det en god framtid för svenska småföretag!"

Transkript

1 Sammanställning från CAM-dagen måndag 23 mars 2009 Konsert & Kongress, Linköping Datum Författare Anna Öhrwall Rönnbäck, Dokumentnummer CAM-039 Visst finns det en god framtid för svenska småföretag! Under den devisen gick 2009 års CAM-dag av stapeln på Konsert & Kongress i Linköping. CAM-dagen 2009 ca 200 deltagare med fördelningen: 50 % företagare 12 % bank & revision 18 % LiU 16 % kommun, politik, stödorganisationer 3 % övriga Lite drygt 200 gäster hade samlats för att få ta del av inspirerande och matnyttiga föredrag blandat med mycket mingel med utställare från regionen och från universitetet. Redan från början blev det uppsluppen stämning och det allvarliga ämnet till trots många muntra skratt under eftermiddagen. Efter CAM-ordförande Ronny Mårtensson och CAM-föreståndare Anna Öhrwall Rönnbäcks välkomnande lämnades ordet över till Ulla Lönn, serie-entreprenör och Svenskt Näringslivs representant. Ulla hälsade i sin tur välkommen till Göran Felldin, som var med och startade Intentia i mitten av talet, med frågan Och vad gör du på universitetet, Göran?. Göran berättade att hans uppgift är att sälja universitetet även om han inte riktigt använder de orden. Det viktiga är att vi ser på universitetet som vårt gemensamma, och tillsammans ser till att det blir en bra resurs. Problem? Lösning! Ditt universitet - LiU studenter anställda 4 fakulteter 4 campus 20% internationella studenter 10-tal excellenscentrum Gränsöverskridande forskning Samverkan med industrin Universitet i medvind Regional motor i innovationssystemet Göran kryddade inledningsvis sitt anförande med en avklädnings-chock, som det kanske skulle ha hetat om Aftonbladet och Expressen varit på plats. Göran uppmanade alla att gå med i VVK, Våga Vägra Kris, som LiU med den pågående Fund Raising- 1(1)

2 kampanjen, som ska ge 250 miljoner kronor till forskning för att förbättra jordens miljö, människans villkor och samhällets utveckling. Sedan lämnade Göran scenen för Anna-Stina Nordmark Nilsson, ursprungligen från Överkalix. Efter det att Ronny redogjort för hennes bakgrund som visade en imponerande bredd från bl a revisorsassistent och revisor, till tidnings-vd och landstingsdirektör, och Anna-Stina rett ut det som många i salen nog undrade över, nämligen vart Ronnys mustasch försvunnit, började hon sitt halvtimmeslånga föredrag om småföretagens förutsättningar och roll för Sverige. Som VD för Företagarna, som representerar företagare och inte företag, visade hon svart Företagarna på vitt vilken avgörande roll småföretagen medlemmar (företagare) har i samhället. Trenden är tydlig att när storföretag och offentlig sektor drar ner är I Sverige driver en företagare i snitt ca 1,3 det ännu viktigare att de små företagen företag. förmår fortsätta utvecklas och anställa. VD: Anna-Stina Nordmark Nilsson Några siffror ville hon speciellt att vi skulle lägga på minnet: att småföretagen Regionchef Östergötland: Lars Holm sysselsätter 1,6 miljoner människor i Sverige, ungefär lika många som offentlig sektor gör men ökande. Storföretagen anställer ca Grafen som Anna-Stina visade (källa: SCB) talar om att småföretagen sedan början på den senaste högkonjunkturen (2003) har skapat ungefär fler arbetstillfällen än övriga ekonomin tillsammans. Det kinesiska ordspråket: När förändringens vindar blåser bygger de flesta vindskydd, bara ett fåtal bygger väderkvarnar fick avsluta Anna-Stinas anförande, även om hon tyckte att man kan behöva visst vindskydd också. Sedan introducerade Ulla Östergötlands landshövding Björn Eriksson, som berättade om sitt eget företagande, dvs att driva operettsällskapets aktiviteter på somrarna. Företaget är också tillverkande, i form av hövdingebullar som går åt som smör i solsken varma sommardagar. Björn underströk, förutom att företagandet ska vara roligt, företagarnas och forskningens viktiga roll för samhällsutvecklingen. 2(2)

3 Därefter kom dagens forskningsinslag, då Anna Öhrwall Rönnbäck och Gunnar Almesåker, som tillsammans driver kursen Integrerad företagsplanering IFP på Industriell ekonomi vid LiU, redogjorde för slutsatser de dragit av att följa företag som medverkat i kursen de senaste fyra åren. Kursen har funnits lika länge som I- programmet (som i år firar 40-årsjubileum), och har totalt omfattat ca studenter som har varit ute i ca företag genom åren. I kursen gör studenter i grupper om fyra en totalanalys av ett litet företag i regionen. Gunnar har de senaste fyra åren varit konsult till alla grupperna, dvs ca 300 företag, och Anna har läst närmare 200 rapporter och besökt flera av företagen. I och med CAM har arbetet inletts med att systematiskt dra slutsatser om IFP- företagen. Dressed for success En del av studien baseras på ett examensarbete av Sofia Lingegård och Emma Sandström (2008). Hämtas på LiU Electronic Press: Inför CAM-dagen hade de 53 företag som är med i 2009 års kurs grupperats i (1) hög, (2) medel och (3) låg lönsamhet och stabilitet. Då framträdde ett tydligt mönster. De som har sämst lönsamhet och stabilitet har låga värden på framgångsfaktorer som exempelvis kunskap om lönsamhet och risker, strukturerat arbetssätt, tydliga visioner och mål, kundsamverkan. Framgången hos de mest lönsamma kan inte heller enkelt förklaras av att de befinner sig på en smal nisch eller har egen produktutveckling. Tillväxtfaktorerna har sammanställts i en prototyp som delades ut till deltagarna med uppmaningen: Testa ditt företag och forskningen - fyll i och skicka in till CAM!. FÖRETAGSTYP 3 (21 företag) Låg Hög FÖRETAGSTYP 2 (16 företag) Låg Hög FÖRETAGSTYP 1 (16 företag) Låg Hög Lönsamhet och finansiell stabilitet Lönsamhet Stabilitet Total finansiell stabilitet Likvida reserver Utmärkande profil för företaget Kunskap om lönsamhet Medvetenhet om risker Strukturerat arbetssätt Strategiskt och visionärt Marknadsorienterat Medvetenhet om kundvärde Samverkan med kund Konkurrenskraft Unik nisch Egen produktutveckling Bedömning av 2009 års IFP-företag Efter det späckade passet blev det välförtjänt fikapaus. På Ronnys uppmaning att prata med de man inte redan känner minglades det och knöts kontakter i utställningen, där ett femtontal avdelningar från LiU ställde ut, tillsammans med LiU- Kontakt i regionen, revisorer och banker. 3(3)

4 Efter fikapausen stod Mackmyra Svensk Whisky på scenen. Marknadschef Rikard Lundborg berättade den sagolika historien om hur några kompisar en sen lördagskväll fick den briljanta idén att tillverka svensk whisky, om hur idén höll och företaget Mackmyra Svensk Whisky AB bildades ett år senare, 1999, som sedan har utvecklats till det framgångsrika företag som i år firar tioårsjubileum. Mackmyra satsar mycket på att kunden ska få en upplevelse från att bära och fylla whiskytunnan till bestämma var den ska lagras och när den ska tappas på flaska. Vi fick veta många okända detaljer, som hur det gick till på den första studieresan i Skottland med vattenprov och expertmöte, om bruket Mackmyra utanför Gävle, och hur de första tunnorna byggdes ihop. Och så fick vi veta att ekträet kommer från Visingsö. Rikard och hans medhjälpare Christian kände sig hemma i whiskystaden Linköping och hälsar att de kommer gärna tillbaka till nästa CAM-dag! Keeplastics AB Se filmen med Gunilla och Allan: Därefter tog Gunilla Ejeblad, VD på Norrköpingsföretaget Keeplastics vid och med en inspirerande filmvisning som introduktion berättade hon också om hur hon och hennes man Allan med stor vilja och envishet gjort det, enligt banken, omöjliga möjligt. Idag finns Keeplastics spritspåsar med bra grepp och dubbelsvetsad söm, paketerad av roboten Farbror Blå, spridd till de bästa konditorierna och bagerierna över hela världen. Deltagarna på CAM-dagen fick dessutom testa deras konsumentförpackning för spritsning hemmavid. Sist ut på dagen var regionens riksdagspolitiker. Deras viktiga uppgift är förstås att påverka rikspolitiken så att det blir gynnsamt både för regionen och för Sverige. Oavsett partifärg var de alla rörande överens om vikten av väl fungerande ramverk, förenklat regelverk och bättre attityder till småföretagare som i mångt och mycket är samhällets stöttepelare, som arbetsgivare och skattebetalare, men också innovatörer och goda föredömen som visar att det går bara man vill. Riksdagspolitikerna på CAM-dagen Johan Löfstrand (S) Andreas Norlén (M) Staffan Danielsson (C) Karin Granbom-Ellison (FP) Yvonne Andersson (KD) Avslutningsvis samlade Ronny och Ulla dagens talare till en panel. Deltagarna hade skickat in frågor på orangea lappar, och några av dem hann panelen ta itu med. Med svart-vita röstkort fick publiken svara på exempelvis om de som företagare hade egen 4(4)

5 högskolebakgrund (vilket inte så många hade), om de som lärare/forskare/studenter hade haft utbyte med företagare (vilket alla hade haft) och slutligen om de önskar ytterligare en CAM-dag (enbart vita ja-svar). Efter panelen fortsatte minglet till sköna akustiska gitarrtoner med trubaduren Lars Ahlbeck, i foajén till Konsert & Kongress. Nu bjöds lite bubbel och svensk whisky för den som ville prova (och det ryktas att någon till och med skrev på för en halv tunna). Trubadur Lars Ahlbeck Efter fördrinken inbjöd Ronny till en buffet som på menyn inkluderade CAM-ben. Middagen intogs i vinterträdgården och även om inte alla gäster från dagen kunde vara med, var det inget fel på intensiteten i samtalen. Pratet avbröts när Lihkören Lihkören serverades till kaffet, inte i flytande utan i sjungande form. Repertoaren var bred, från finsk erotik och den brittiska klassikern Drunken sailor till Rövarsången från Ronja Rövardotter och Studentsången om en ljusnande framtid, som passade bra som avslutning på dagen. Utvärderingen med 46 svar gav en entydig bild. De flesta verkade mer än nöjda med dagen, och många hade idéer om förbättringar till nästa år. Tack till alla deltagare, medverkande och medarrangörer och varmt välkomna nästa år igen! CAM genom Anna och Ronny BILAGOR 1. Deltagarförteckning 2. Fotogalleri (separat bilaga) 3. Viktigast för en god framtid för svenska småföretag 4. Utvärdering av CAM-dagen (5)

6 BILAGA 1 Deltagarförteckning Efternamn Förnamn Företag Epost Hyllbrant Rune AB Momento Tell Karin ALMI Företagspartner Öst. AB Lidman Lennart ALMI Företagspartner Öst. AB Philipsson Mats ALMI Företagspartner Öst. AB Angantyr Christer Angantyr Management AB Danielsson Karl Areal AB Funck Kim Assalub AB Funck Pär-Olof Assalub AB Bengtsson Hans Bengtssons Bygg AB Hultman Stefan Betrakta Reklambyrå Johansson Gunnar Blackestad Gård Fredriksson Michael Bofab Conveyor AB Bengtsson Bengt-Åke Boxholmskoncernen Brindelid Mats Brindelid Revision AB Danielsson Staffan Centerpartiet Svärdh Christer CHISVA AB Stransky Jan Datapartner Stransky AB Germundsson Erica Deloitte Nilsson Erik Deloitte Bellinger Kajsa Deloitte Karlsson Lena Deloitte Braaf Olof Deloitte Stark Pär Deloitte Petersson Eva-Britt EB Lärkonsult AB Ingman Christian ELVA ProcessAutomation AB Ingman Karin ELVA ProcessAutomation AB Johansson Roine Enstaberga Cementgjuteri AB Träff Erik Erik Träff AB Petersson Hasse Ernia Interiör AB Johansson Bernt Ernst & Young AB Boström Johan Ernst & Young AB Gustafsson Rolf Essio AB Ledarutveckling/Linkö Ekinge Anders ETP Transmission AB Holmgren Göran EWAB Engineering AB Friberg Örjan EWAB Engineering AB Holmberg Andreas Expandermetall AB Horte Christer Expandermetall AB Eklund Rolf Firma Rolf Eklund Konsult Granbom-Ellison Karin Folkpartiet Östlund Lars Fönster o Hantverk, SeniorCom Nordmark-Nilsson Anna-Stina Företagarna Holm Helene Företagarna Holm Lars Företagarna Fäldt Lars Företagskonsult Davidsson Eddie Gnosjö Kommun Liedberg Carl-Johan Gropen Järn Bygg & Färg AB Sleman Björn Hallberg & Hallberg AB Polzer Hans Hansa Consult AB 6(6)

7 Carlzon Pontus Hotell Connect Skavsta AB Ståhl Gunilla Håkan Ståhls Åkeri AB Jofalk Karin IKG Pettersson Kjell IKG Fahlander Per-Olof Imentum Karlsson Kjell-Åke Infonova Sweden AB Lindqvist Maria Infonova Sweden AB Westrin Pär IUC Öst Hjalmarsson Johan JH:s Reklam Ejeblad Allan Keeplastics AB Ejeblad Gunilla Keeplastics AB Nederman Anita KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Carola KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Jack KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Patrik KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Christoffersson Karin Klara språket Gillström Ann-Sofie L KPMG AB Jonsson Maria KPMG AB Andersson Yvonne Kristdemokraterna Silver Lars KTH Eriksson Björn Landshövding Rudberg Johan Lihkören Liljedahl Bengt Liljedahl & Co, Utsiktsbyggarn Höglund Hanna Linköpings kommun Felldin Göran LiU Ahlbeck Anna LiU - CAM Öhrwall-Rönnbäck Anna LiU - CAM Almesåker Gunnar LiU - CAM Lingegård Sofia LiU - CAM Mårtensson Ronny LiU - CAM/Åtvidabergs sparbank Trygg Louise LiU - Energisystem Tilly Anette LiU - Externa relationer Hansson Emma LiU - Externa relationer Karlsson Göran LiU - Externa relationer Axelsson Jan LiU - Externa relationer Noghabai Mehran LiU - Företagsekonomi Hård af Segerstad Staffan LiU - Företagsekonomi Nilsson Björn LiU - IFP-assistent Preisler Karin LiU - IFP-assistent Östman Per LiU - IFP-assistent Elmhester Karolina LiU - Industriell marknadsföring Bildsten Louise LiU - Industriell marknadsföring Sjöström Roland LiU - Industriell marknadsföring Brege Staffan LiU - Industriell marknadsföring Hjelm Olof LiU - Industriell miljöteknik Poksinska Bozena LiU - Kvalitetsteknik Dalberg Kristina LiU - Logistik Lindskog Magnus LiU - Logistik Ossbahr Gilbert LiU - Monteringsteknik Björkman Mats LiU - Produktionssystem Xie Jun LiU - student Truong Alexander LiU - student / Gozinto 7(7)

8 Rutgersson Christoffer LiU - student / Gozinto Werner Erik LiU - student / Gozinto Stenmark Jesper LiU - student / Gozinto Jönsson Klara LiU - student / Gozinto Överby Magnus LiU - student / Gozinto Albinsson Johan LiU - student/i-sektionen Gembäck Johan LiU - student/i-sektionen Karlsson Malin LiU - student/i-sektionen Persson Mikael LiU - student/i-sektionen Johansen Kerstin LiU - Träteknik Brissman Astrid Livskomfort/AssistansService A Eldåker Carina Livskomfort/AssistansService A Gustafsson Kjell LO Barkman Kjell Lotsen i Vadstena AB Dahlbäck Bernt Länstyrelsen Ingehed Christian Mackmyra Svensk Whisky AB Lundborg Rikard Mackmyra Svensk Whisky AB Alfredsson Manne Mannes Bygg AB Alfredsson Marcus Mannes Bygg AB Ehnö Thomas Meking i Åtvidaberg AB Bunne Carina Miljösupport i Linköping Ab Siggesjö Martin Minec Produktion AB Fransson Mikael Minec Produktion AB Johansson Evert Missmyra Engholm Birgitta Mjölby kommun Wass Håkan Mjölby kommun Norlén Andreas Moderaterna Egberth Camilla Motala kommun Holmberg Lars-Göran Motala kommun Södling Mats Motala kommun Karlsson Anne Nationellt Centrum för Utom- Hansare Mats NordArom AB/Norrköping Tevell Göran Norrköpings kommun Swenningson Kristina Novael Automatik AB Sullivan Kjell NuLink AB Erlandsson Madelaine NuLink AB Johansson Frode Michael Nulink AB Fredriksson Susanne Näringslivscentrum i Åtvidaberg AB Kjellson Hans Partner Diagnostica AB skoglund Åsa Pilea AB Hellerstedt Bengt Polyamp AB Porsmarker Hans Porsmarker Konsult Johansson Lars Profilgruppen AB Gustafsson Åsa Q Bemanning & Rekrytering AB Andersson Tobias Rationell IT Widén Richard Regionförbundet ÖSTSAM Rhen Cizzi Reklam & Media Brindmark Melefors AB Melefors Åsa Reklam & Media Brindmark Melefors AB Gavatin Eva Resia Linköping Hammarstedt Petra Servicestaden Sverige AB Pettersson Claes Sinecura AB Miranda Lena Skill 8(8)

9 Eriksson Anette Slottsgården AB Löfstrand Johan Socialdemokraterna Landstedt Kirsi Solek Ekonomikonsulter AB Pettersson Regine Solek Ekonomikonsulter AB Axelsson David Studentlyset AB Lidehäll Johan Studentlyset AB Kabo Victor Studentlyset AB Eriksson Bodil Swedbank AB (publ) Rinnegård Gunilla Swedbank AB (publ) Fredén Ann-Sofie Swedbank Norrköping Lönn Ulla Svenskt Näringsliv Svensson Ingemar Sörlins Förlag Lindberg Jan Sörmlands Sparbank Isacsson Gunilla Teater Mitt i Maten AB Heldén Lena Teknikföretagen Service AB Ohlin Peter Teknorama AB Ahlbeck Lars Trubadur Josefsson Thorleif TruckCam AB Katrienholm Uppsale Andreas Uppsalebo Lantbruk AB Pilspets Terese Uppsalebo Lantbruk AB Lindgren Robert Vadstena Sparbank Persson Roine Vadstena Sparbank Carlsson Bill Vadstena Varmförzinkning AB Enkvist Fredrik Vadstena Värdshus AB Andersson Nicklas Vadstena Värdshus AB Eriksson Håkan Valdemarsviks Sparbank Persson Bo Vattenfall power Consultant Nordborg Jenni VINNOVA Andersson Björn VMP-Group/Prima Bemanning AB Wändel-Persson Malin W-P Inredning Wänström Torsten Wänström Revision AB Palmqvist Jonas Värna Hultsätter Norrgård Frithiofsson Roland Växtkraft Kinda Karlsson Lars Zillion Consult AB Haraldsson Lennart Åtvidabergs Kommun Moum Sverre Åtvidabergs Kommun Blomqvist Hans Åtvidabergs Screentryckeri Jofalk Kristofer Åtvidabergs Sparbank Hallberg Sophia Åtvidabergs Sparbank Davidsson Ulf Åtvidabergs Sparbank Svensson Dick Öhrlings PricewaterhouseCooper Jakobsson Anders Östgöta brandstodsbolag AB Svensson Johan Östgöta brandstodsbolag AB Kaller Pär Östgöta brandstodsbolag AB Niklasson Tomas Östgöta brandstodsbolag AB 9(9)

10 BILAGA 3 Viktigast för en god framtid för svenska småföretag Visst finns det en god framtid för svenska småföretag! Det här tycker jag är viktigast för att svenska småföretag ska ha en god framtid: Spelregler som är kända och långsiktiga. Nätverk Entreprenörskap och innovation Hållbar utveckling Enklare regler och redovisning Lägre arbetsgivaravgifter Förenklingar/förändringar i LAS Vill man att det mindre företaget skall bli lite större och livskraftigt måste entreprenörsanda kombineras med professionalism. Mod Marknadsfokus Produktutveckling/Tjänsteutveckling Samarbeta i nätverk kring uppdrag/jobb. Gemensamma satsningar Lägre arbetsgivaravgifter Inget ekonomiskt ansvar för sjukskrivning orsakat av utom företagets möjligheter att förebygga eller påverka Att de tillåts synas bättre i utvärderingar och enkäter kring vad företag behöver och vad som brister. T.ex. Svenskt Näringslivs attitydundersökningar. Engagerade ägare och anställda Regelförbättringar d v s färre regler Bra etableringsregler inom hälso- och sjukvård 10(10)

11 Konkurrensutsättning av sjuk- o hälsovård Utökad samverkan med andra aktörer (föredrag, internationellt, kunskapscentra, mentoer) Högre kunskapsnivå Våga Finansiering Att alla i företaget drar åt samma håll, lika lön. Anställda & avrekrytera enligt företagets behov och framtid. Skapa gott anseende Enkelhet i lagstiftningen, arbetsrätten Goda nätverksmöjligheter Bättre nätverk mellan företagen samt företagen högskolan Skapa förutsättningar produkter/tjänster/organisation mm. när konjunkturen vänder En aktiv marknad/investeringar/affärsmöjligheter Introduktion av ny teknik och affärsmässighet Regelverket görs om för att passa små företag Tillgång till kapital Tillgång till kompetens Infrastrukturella förändringar Kompetensförsörjning Avskaffa LAS för företag med mindre än 100 anställda Förenkla olika administrativa processer, byråkrati etc. Oftast väldigt tufft och krångligt för entreprenörer Kunskapstillförsel på organisation och individnivå Mindre arbetsgivaravgifter Lättare att anställa och säga upp folk Kapitalförsörjning Samverkan med andra företag Minskad offentlig sektor Klara spelregler Tips och stöd vid export Utbildning i företagande Uppdaterad kompetens & engagerade medarbetare Flexiblare arbetsrätt Externa bollplank 11(11)

12 Materialkunskap Ingen förmögenhetsskatt Enklare arbetsrätt Ta bort 3:12 reglerna Sänkta arbetsgivaravgifter Politisk stabilitet + arbetsmarknadsstabilitet God ekonomi, lagar och regler Att små företag marknadsförs mer på universitetet Utnyttja kvaliteten, inte enbart kunskap Modernare LAS, ej helt bort Lättare och billigare finansiering Utveckling av LoU Reglera betalningstider Hylla entreprenörer fint /Stolthet att vara företagare Att alla typer av entreprenörer inte bara teknikbaserade får hjälp och stöd Deppa inte ihop, det blir bättre Ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd för tjänste- och produktutveckling Att de visar upp hur det är att jobba i och äga ett småföretag för folk som inte har provat En unik affärsidé Långsiktiga regler och förhållanden från stat och kommun etc. Tydliga enkla spelregler gentemot statsapparaten Rimlig skattebelastning och momsregler Rimliga villkor för anställda, sociala avgifter Det här tycker jag är viktigast för att mitt företag ska ha en god framtid: Produktutveckling i samverkan med kunder. Forum/kanaler för nätverkande/kontaktskapande Förutom att världskonjunkturen skall vända att vi hittar kompetenta personer inom verkstadsteknik. Att vi vågar prioritera det som ger lönsamhet och utveckling. Flexibilitet Tillgång till tillväxtkapital Marknadsföring Långsiktighet 12(12)

13 Nätverk Incitament för ekonomiska stöd i svåra tider t.ex. avseende arbetsgivaravgifter vid låg likviditet Kundnära relationer Säkerställa god lönsamhet Långsiktig strategi Att hushållsavdraget blir kvar Lättare etableringsregler inom hälso- och sjukvård Bra inplementering av LOV Sammanhållning, Olik tänkande Att jag gör ett bra arbete så att ordern strömmar in. Delaktighet i olika nätverk Produktutveckling Mer export Kund-kunskap /organisation Strategier Att det görs investeringar i industrin och fastighetsmarknaden. Energieffektiviseringar Sinne för proportioner/pragmatism hos miljöövervakande myndigheter Att jag själv blir inspirerad och motiverad för att orka jobba vidare mot målet Affärsutveckling God infrastruktur Kompetent region Föregångare inom företagande i Sverige Att ha bra och välutbildade medarbetare Flexibla anställningsregler Lönsamhet Tydliga mål Klara spelregler Kundfokus Affärsutveckling Flexiblare arbetsrätt Tillgång till bra och kostnadseffektiv konsulthjälp Materialkunskap Logistik 13(13)

14 Produktionsteknik Harmonisering av EU-rättsliga regler Mindre byråkrati God ekonomi Friska idéer Kapitalförsörjning Mindre byråkrati för småföretag Rekrytera rätt medarbetare Förbättra att ha roligt/spännande i företaget Kunna bibehålla och utveckla personal Mer tid, mod, support, tajming och tur Smidig generationsväxling Att den gamla bocken släpper taget om hans barn vill ta över Ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd för tjänste- och produktutveckling Envishet Uthållighet Duktiga medarbetare Finansieringsstyrka God marknadspotential Att det är roligt med verksamheten Övrig kommentar: Svenskt Näringsliv lierar sig med bonusmaffian och ger alla företagare dåligt renommé. För stor fokusering politiskt/medialt/infrastrukturellt på Stockholm och större företag trot att en betydande majoritet av befolkningen, företag finns utanför 08-området. Bra initiativ med mötesplatser Potential i mötet industri akademi Våga satsa globalt Att CAM lägger energi/resurser på företag 1-10 anställda, gärna tjänsteföretag Gärna statliga och kommunala stimulanser och projekt/investeringar för att hålla ångan uppe. Tillgång till forskning Fokusera på innovationer Stimulera partnerskap 14(14)

15 Fler inkubatorer och framförallt i vår region med annan nisch än LEAD. Var finns qvinnorna ->tjänster, turism etc. Tom LiU s marknadschef pratar om Industrin om ni industri och vi företagsverksamhet i andra branscher måste också synliggöras i LiU s värld!! Att en småföretagare vågar anställa någon som kan mer än en själv. Att våga ta in en extern partner i sin styrelse Viktigt med stöd/rådgivning från universitetet och liknande institutioner då småföretagaryrket är tämligen ensamt. Bra med bollplank/rådgivning till rimlig peng. Frågor till panelen: Hur stimuleras innovation och entreprenörskap på bästa sätt? Hur flyttar vi fokus från 08-området? Hur flyttar vi fokus från större till mindre företag? Finns det fortfarande ett negativt samband mellan högre utbildning och nyföretagande? Vågar vi satsa på tillverkningsindustri i Sverige? Hur skall utvecklingskapital tillföras i högre grad? När satsar ni mer på inkubatorer för andra än teknikföretag? Hur blilr man av med alla giriga bonusjägare? Vad sänder de för signaler till uppsagda SAAB-jobbare? Man uppmuntrar många unga att starta företag, men vad görs för att man ska få en andra chans efter en konkurs, förutsatt att denna inte beror på vårdslöst företagande (exempelvis orätt bokföring och skatteflykt)? Har ni erfarenheter av mikrokrediter och småföretagande i Sverige? Finns det någon organisation? Hur skiljer sig CAM:s verksamhet från CIE:s? Samma? Internkonkurrens? Idé för att klara generationväxlingen i småföretagen? Skapa interna mentorprogram när det finns anställda som kan/vill ta över. Eventuellt något för Företagarna och facket att samverka kring. 15(15)

16 BILAGA 4 Utvärdering av CAM-dagen 2009 (av 46 svar har vi gjort ett representativt urval) Det här tycker jag var bäst på CAM-dagen 2009: Korta pass, många olika föredragshållare Att höra och lära sig om framgångsrika företag Företagarna (Mackmyra och Kee-platsics) berättelse om sina företag och framgångshistorier. Nyttigt. Anna-Stina informativt. Utvärderingen success factors, helheten Bra proffsigt upplägg, seriöst och uppsluppet. Adresserar viktiga frågor i samverkan mellan samhälle företag - Universitetet Blandningen av människor/företagare/tjänstemän. Redovisningen av undersökningen. Företagspresentationerna var mycket bra. Högt tempo, bra innehåll, lättsamt och humoristiskt! Intressant och roligt var Mackmyra, också Anna Stina Nordmark Nilsson bjöd på sig själv. Bra blandning på föredragshållarna. Vad gör små företag framgångsrika? Kontaktytor företag-universitet. Företagsexempel. Vad gör små företag framgångsrika! Resan Mackmyra. Som sann företagare var detta julafton härlig stämning, inspiration Bra & öppet samtalsklimat. Hög nivå på föreläsare. Korta, relevanta punkter, bra talare, höll tiden. Gunnar Almesåker, brygga till LiU Företagarna, Björn Eriksson Bra program speciellt Anna-Stina Nordmark Nilsson och Rikard Lundborg Exempel från småföretag i utveckling. Vad gör små företag framgångsrika? Mackmyra, Rikard Lundborgs från idé till handling. Inspirerande och roligt. Bra konferenciärer, bra föredrag av entreprenörerna och Felldin. Väl sammansatt program med bra talare och bra fart. Bra stämning bra introduktioner av talare. Omväxlande program Mixen av olika föredragshållare och inspiratörer. Möjligheten till kontakt med universitetet och dess resurser. Bra paneldebatt Småföretagens förutsättningar och viktiga roll för Sverige. Inspiration 16(16)

17 Success-stories, undersökningen och framgångsfaktorer, moderatorerna Positivt tänkande, att se möjligheterna. VD:n företagarna Atmosfären, öppen och bra. Mackmyra och Keeplastics Mackmyra presentationen, Företagarna Den positiva attidyden. Bra föreläsare. Blandningen av infallsvinklar. BRA!!! Mackmyra så underhållande. CAM-rapporten intressant och nyttig. Anna-Stina informativt. Det här tycker jag var mindre bra på CAM-dagen 2009: Det kunde vara lite mer praktiska utvärderingar. För mycket tid för politiker. Väl korta anföranden hellre färre men längre. Inget utrymme för frågor, Allt för starkt fokus på tillverkande industri och mindre på framtida företag. Vill se vad som universitetet/företagen ser som sin framtid. Paneldebatten Politikernas syn på småföretagen intet nytt! Lite för lång sittning innan fikapaus, hade varit bra med en bensträckare för att hålla uppe koncentrationen. Lite för kort mingeltid. Lite humorlös presentation från CAM Paneldebatter i all ära men ibland kan det bli lite långsamt. Otydlig koppling mellan CAM och de företag som presenterades under eftermiddagen. Inget av exempleföretagen (Mackmyra och Keeplastics) är känsliga för den nuvarande krisen. För lite om globala och internationella företagsrelevanta frågor. Lite mera bensträckare Torftig utställning Lokalerna var nog inte optimalt anpassade. Det här skulle jag vilja se på nästa CAM-dag: Konkreta exempel på samarbete som fallit väl ut mellan CAM och något företag. Mer olika företagsföreläsningar.. Mer företagsexempel. Exempel på studentprojekt. Vad har hänt med ett företagsom LiU-studenter har jobbat med? Finns det något guldkorn? 17(17)

18 Mer om tjänsteföretag Mer småföretagare som föreläser om sina företag. Vore intressant att höra någon som både misslyckats och lyckats. Representant med student som startat eget. Något IFP-företag som berättar om sina erfarenheter av kursen i samband med Gunnar & Annas föreläsning som i övrigt var väldigt intressant. Avknoppning från universitetet. Yngre person som driver småföretag. Mer/fler alternativ till ett fortsatt möte/samarbete/utbyte mellan deltagande företag. Etablera konceptet Frukt Mindre grupper som öppnar till diskussion så att alla kan bli mer aktiva Gärna mer om andra näringsgrenar (turism, mode, reklam) Tjänstesektorn och om marknadsföring, branding o samverkan med strukturen och kapital som finns i regionen. (kultur och natur) Mer specifikt på erfarenheter från företagare och vad det kan leda till. Paneldebatten kunde vara något mer strukturerad. Bättre presentation av deltagare för att kunna knyta kontakter. Mer mässa, med idéer från t.ex. Gazell-företag och kanske workshop. Mer av framgångshistorier från verkligheten. Utveckla mingeldelen med fler företag. Mer av råd & dåd Mer mingeltillfällen för att träffa andra företagare. Någon/några av studentgrupperna framträder och ger personliga erfarenheter. Forskningsresultat & CAM-slutsatser. Fler företag som jobbat med LiU och CAM. Exempelföretag som har bra strategi för lågkonjunktur, strategisk planering som framgångsverktyg. Exempel på småföretag i tjänstesektorn. Paneldebatten kunde varit längre Intressant företag som sticker ut av typ Mackmyra Whiskey. Bevisa att man under enkla förhållanden kan skapa något stort, för att hjälpa andra. Kanske mindre politik och mer praktik Bättre utställning, mer bensträckare Övrig kommentar: Mycket inspirerande dag! Bra dag! Bra mix av ämnen och talare. Fortsätt med CAM-dagar. Intressant dag, student i panelen Roligt inspirerande allvarligt och framåtsträvande känsla. Gemenskap Ett mycket trevligt arrangemang som gav nya tankar och inspiration blandat med kunskap Proffsig, lättsam inramning med Ulla och Ronny som höll ihop allt och presenterade talare och ställde få men väl genomtänkta frågor! KANON! 18(18)

Resultatlista, enskild rond - netto: Möre Golfklubb Möre Scramble B-klass (2014) B-klassen Namn:

Resultatlista, enskild rond - netto: Möre Golfklubb Möre Scramble B-klass (2014) B-klassen Namn: Klass Placering Resultatlista, enskild rond - netto Möre Scramble B-klass (2014) B-klassen Namn Rond 1 Spel.kat. Spelform Scramble, Slagtävling Klubb CBA S-HCP Datum 2014-08-24 Resultat Särskiljning 1

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från styrelsemöte fredagen den 21 februari 2014 Mötet ägde rum i Konsthallen, Borgmästaregatan 17 i Karlskrona klockan 10-14.30. Närvarande: Landstinget

Läs mer

POS 16/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac

POS 16/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015 Namn / Speldag 2/4 9/4 16/4 23/4 30/4 7/5 12/5 21/5 28/5 4/6 Andersson Arne Andersson Egon Andersson Jan-Christer 76 80 73 Bengtsson Bengt-Ove 82 81 79 Bengtsson

Läs mer

Val som ska förrättas av valkongressen

Val som ska förrättas av valkongressen VALKONGRESSEN 24 MARS 2015 Val som ska förrättas av valkongressen FÖRSLAG FRÅN VALUTSKOTTET Förslag till protokoll från valutskottet Närvarande Lilly Bäcklund (S), Västerbotten (ordförande) Johan Sjölander

Läs mer

POS 30/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac

POS 30/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015 Namn / Speldag 2/4 9/4 16/4 23/4 30/4 7/5 12/5 21/5 28/5 4/6 Andersson Arne Andersson Egon 86 Andersson Jan-Christer 76 80 73 70 68 Bengtsson Bengt-Ove 82

Läs mer

Welcome Hotell. Skyttestafett. Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf

Welcome Hotell. Skyttestafett. Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf Welcome Hotell Skyttestafett 2002 Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf 1 Ale Skf 723 469 1192 11 Moälven-MoDo 703 450 1153 Mikael Fors 147 97 244 Petter Eriksson 145 96 241 Håkan Sundström 144 96 240

Läs mer

Enstånk Mod -85. Heat 1 Heat 2 Heat 3. 35 Fredrik Kronberg 54 Peter karlsson 2 Tomas Sjöström. 60 Johnny Olofsson 70 Mikael Karlsson

Enstånk Mod -85. Heat 1 Heat 2 Heat 3. 35 Fredrik Kronberg 54 Peter karlsson 2 Tomas Sjöström. 60 Johnny Olofsson 70 Mikael Karlsson Enstånk Mod -85 Heat 1 Heat 2 Heat 3 9 Marino Carlsson 60 Johnny Olofsson 35 Fredrik Kronberg 54 Peter karlsson 57 Pia Karlsson Fabjan 68 Anders Norell 2 Tomas Sjöström 63 Patrik Strandh 53 Kent Nordin

Läs mer

CreArena DRIVE IN 2014-11-28

CreArena DRIVE IN 2014-11-28 CreArena DRIVE IN 2014-11-28 DRIVE för driv och motivation! IN för innanför hellre än utanför! Vi vill erbjuda en mötesarena för att stötta ungdomar som vi tror på olika sätt kan ha nytta av att bredda

Läs mer

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2009 På Vesterby GK. Open Damer 1 ###

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2009 På Vesterby GK. Open Damer 1 ### Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2009 På Vesterby GK. Open Damer 1 ### Klass: Open Damer Rond: 1 Spelform: Scratch Datum: 2009-09-07 Placering: Namn: Klubb: S-HCP: Resultat: 1 Maria Lokrantz Gustavsviks GK

Läs mer

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Camilla Lejon Bengt Westman Linda Wennerholm Leif Erlandsson Björn Nordén Colin Moon Klas Danerlöv Hans Stråberg Robert Wickman Troed Troedsson Annete

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Kungens Kundkväll 2014

Kungens Kundkväll 2014 Kungens Kundkväll 2014 Den femte kundkvällen hölls tisdagen den 8 april 2014 och efterfrågan på biljetter var stor. Fler än 500 gäster intog Hangaren för att få prova ett urval av våra delikatesser samt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Sammanträdesdatum 2015-02-25. Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare se bilaga.

Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Sammanträdesdatum 2015-02-25. Närvarande för fullmäktige tjänstgörande ersättare se bilaga. Sammanträdesprotokoll Sida 1(12) Plats och tid Borken, Yxnerum Hotel & Conference, Yxnerum, 25 februari 2015, kl 13.30 15.15 Beslutande ledamöter s samtliga ledamöter med undantag av Erica åhdin (S), Beryl

Läs mer

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011 KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2011 DEL 1: 17/10 kl. 17.30 21.30 Introduktion & presentation - Genomgång av kursplan och presentation av deltagarna. Kommunikation & Försäljning - Vikten av att kommunicera

Läs mer

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012

Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Välkommen till Linköping och SKNT:s årskonferens den 9-11 maj 2012 Kompetensförsörjning och internationalisering Inriktningen på årets konferens är

Läs mer

www.nulink.se Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering

www.nulink.se Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering www. Effektiv service för näringslivet Inom företag, entreprenörskap och etablering NuLink: en pigg ettåring med framtidstro NuLink har fyllt ett år. Vi är en livlig och pigg ettåring som nyfiket blickar

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Startlista, par/lag: Kuriren Cup Final 2015

Startlista, par/lag: Kuriren Cup Final 2015 Startlista, par/lag Kuriren Cup Final 205 Datum 205-06-4, 0800 Bana Eskilstuna GK Start Hål Förnamn Efternamn Klubb HCP Tee S-HCP Klass 0800 0800 080 080 0820 M Eliasson/T Landin 7,5 A X Tony Landin Torshälla

Läs mer

När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej?

När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej? NKI 2013 NyföretagarCentrum Stockholm 605 respondenter När det gäller den affärsidé du fick rådgivning för på NyföretagarCentrum under 2013, har du startat företag eller ej? Ja, jag startade företag EFTER

Läs mer

Adresser Norrköpingsklubbarna (reviderade 2007-03-29)

Adresser Norrköpingsklubbarna (reviderade 2007-03-29) Adresser Norrköpingsklubbarna (reviderade 2007-03-29) OK Denseln Adress: Mårängen, Orgavägen 2, 617 31 Skärblacka Tel: 011-586 00 Fax:011-586 00 E-post: ok.denseln@bostream.nu PG: 46 96 57-1 : Jan Berggren,

Läs mer

Vi skapar Åternäring!

Vi skapar Åternäring! Vi skapar Åternäring! Som fristående sparbank bestämmer vi själva vad vi vill återinvestera vår vinst i. Läs mer om hur vi ger tillbaka och tillför näring till bygdens företag, ungdomar och föreningar.

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Nya företagare behöver goda råd

Nya företagare behöver goda råd Nya företagare behöver goda råd En bättre Vi start ger en bättre start Vår uppgift är att ge alla som vill starta eget bästa möjliga förutsättningar för att lyckas! NyföretagarCentrums Vi förmedlar uppgift

Läs mer

Konferens Årets Ungdomskommun 2009

Konferens Årets Ungdomskommun 2009 Vad har varit bra? Konferens Årets Ungdomskommun 2009 Utvärdering 5 st god/underbar mat 4 st sveriges ungdomsråd 4 st mycket bra talare 3 st allt har varit bra 3 st bra mix av föreläsare 3 st bra upplägg

Läs mer

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel

Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel Innovation är då kunskap omsätts i nya värden Exempel En ny vara eller tjänst En ny process för att producera en vara eller tjänst En ny form för industriell organisering En ny marknad eller sätt att nå

Läs mer

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L

A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 V Ä L K O M M E N T I L L V Ä L K O M M E N T I L L A N D E R S W A L L F Ö R E L Ä S N I N G E N I E N T R E P R E N Ö R S K A P 2 0 0 6 U N I V E R S I T E T S A U L A N U P P S A L A U N I V E R S I T E T 2 8 N O V E M B E R

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Alla behövs för ett bättre Lysekil

Alla behövs för ett bättre Lysekil Alla behövs för ett bättre Lysekil Bäst i klassen i ekonomi Kommunens utgifter är alldeles för stora i förhållande till intäkterna. Moderaterna lovar att skapa en ekonomi som tar oss ut ur krisen. Med

Läs mer

Resultat Badminton. Deltagare Singel. Resultat Singel. Slutställning Singel

Resultat Badminton. Deltagare Singel. Resultat Singel. Slutställning Singel Resultat Saabiaden 2007 Resultat Badminton mästerskap i Badminton. Deltagare Singel Namn Claus Christensen Anders Nylén Stefan Ericsson Anders Bilde Magnus Eriksson Jonas Wingård Hans Klarström Thomas

Läs mer

Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system

Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system Innovationer i Motala kommun Förhållningssätt och system Motala en del av östgötaregionen 42 000 invånare Medarbetare Drygt 3600 medarbetare Bred kompetens inom exempelvis: skola omsorg kultur bibliotek

Läs mer

riksteatern östergötland

riksteatern östergötland Norrköping 2015-04-07 Välkommen till årsmöte för Riksteatern Östergötland, Mån 20 april 2015 klockan 18.00 Plats: Östgötateatern, Teatertorget 1, Norrköping Praktiskt Handlingar till årsmötet bifogas.

Läs mer

P 03. Mobil 0733439633 Hem 6116048. Mobil 0739-182211 Hem 040-450416. Mobil 0703-48 98 34 Hem 040-30 60 79. Mobil 0733-660586 Hem 040-475730

P 03. Mobil 0733439633 Hem 6116048. Mobil 0739-182211 Hem 040-450416. Mobil 0703-48 98 34 Hem 040-30 60 79. Mobil 0733-660586 Hem 040-475730 Sidan 1-04-10 Altengård, Isac Hästhovsvägen 4 Pga_altengard@yahoo.se Hem 454880 0734247155 pga_altengard@yahoo.se caroline.altengard@livingandroom.se Andersson, Filip Collins väg 41 daniel.andersson@mff.se

Läs mer

25 bästa SK Laxen Herrar

25 bästa SK Laxen Herrar 50 frisim 100 frisim 1 Mathias Hageneier 22,04 2008 1 Mathias Hageneier 50,55 2009 2 Joakim Hvalgren 22,83 2014 2 Joakim Hvalgren 50,90 2013 3 Janne Ledin 23,31 2014 3 Kenth Stenbäck 51,00 1984 4 Teodor

Läs mer

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNOVA Information VI 2006:10 OM VINNVINN vinnvinn är ett initiativ för tillväxt i regionala innovationssystem. Nya affärsmöjligheter

Läs mer

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt

Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Ansökan om driftfinansiering 2016 och framåt Bakgrund NOSP För att sätta framtiden för Norrköping Science Park måste man titta på vilka förutsättningar som finns i Norrköping och hur spelplanen ser ut.

Läs mer

Per-Olof Carlsson Album Sid 1 av 54

Per-Olof Carlsson Album Sid 1 av 54 Per-Olof Carlsson Album Sid 1 av 54 Syskonen Carlsson 8 7 6 5 4 3 2 1 1. Alsie Carlsson Fogeryd 2. Per-Olof Carlsson Fogeryd 3. Maj Carlsson Fogeryd 4. Rune Carlsson Fogeryd 5. Vivvi Carlsson Fogeryd 6.

Läs mer

Bengt Sandberg, Fastighets region ost 2013-2015

Bengt Sandberg, Fastighets region ost 2013-2015 LO-distriktets styrelse och revisorer Bilaga 1 Mandatperiod Bengt Sandberg, Fastighets region ost 2013-2015 Vice ordförande Marie Jokio, Kommunal Sthlms ln 2013-2014 Ordinarie ledamöter Stefan Hansson,

Läs mer

Automation Region årsmöte 11 mars 2009

Automation Region årsmöte 11 mars 2009 Automation Region årsmöte 11 mars 2009 sid 1, 4-april-08, Automation Region företag, högskola och samhälle i samverkan Årsmöte 11 mars 2010 15:00 Kaffe och välkommen 15:15 Årsmötesförhandling Enligt agenda

Läs mer

Hör och se oss på Stora Aktie- och Fonddagen

Hör och se oss på Stora Aktie- och Fonddagen Nyhet 2008-09-25 Hör och se oss på Stora Aktie- och Fonddagen Den 15 oktober äger Stora Aktie- och Fonddagen rum i Uppsala Konsert & Kongress. Under dagens gång arrangeras flera intressanta seminarier

Läs mer

Distrikt Förnamn Efternamn Golfklubb Blekinge Bohuslän Dal Dalarna Gotland/kontaktperson Gästrike/Hälsinge Göteborg Halland Jämtland-Härjedalen

Distrikt Förnamn Efternamn Golfklubb Blekinge Bohuslän Dal Dalarna Gotland/kontaktperson Gästrike/Hälsinge Göteborg Halland Jämtland-Härjedalen Distrikt Förnamn Efternamn Golfklubb Blekinge Eva Johansson 0 Johan Bjerngren Ronneby Anders Johansson 0 Bohuslän Dal Thore Carlsson Stenungsund Rickard Thörnqvist Gullbringa Birger Kjellstedt Mellerud

Läs mer

Industriell livskraft. i Fyrbodal

Industriell livskraft. i Fyrbodal Industriell livskraft i Fyrbodal IUC Väst en partner för industriell utveckling Industriföretagen i Sverige utgör en stor del av landets tillväxt och sysselsätter idag över en halv miljon svenskar. Branschen

Läs mer

Din drivkraft, styrkor och hur du utnyttjar dem. Konsten att göra rätt saker, och saker rätt. E-bokföring effektiv koll på din lönsamhet

Din drivkraft, styrkor och hur du utnyttjar dem. Konsten att göra rätt saker, och saker rätt. E-bokföring effektiv koll på din lönsamhet Program vecka 17 Nyföretagarveckan Anmäl dig NU! till linkoping@nyforetagarcentrum.se eller via Facebook. 1 Mån 22 apr 17.30 19, essio ab, Näringslivets hus, Ågatan 9 Din drivkraft, styrkor och hur du

Läs mer

Caperiotäby FC 0. IBF Falun NEJ Klas Hedlund IBK Dalen Levi Bergström Urban Karlsson

Caperiotäby FC 0. IBF Falun NEJ Klas Hedlund IBK Dalen Levi Bergström Urban Karlsson Protokoll Föreningen Svensk elitinnebandy Årsmöte 2014-06-15 Svenska Innebandyförbundets kansli, Solna Närvarande ombud med fullmakt: AIK IBF Damförening Herrförening Johan Nilsson Caperiotäby FC 0 Djurgårdens

Läs mer

Resultat ÖSM Precision 28 augusti 2010

Resultat ÖSM Precision 28 augusti 2010 Resultat ÖSM Precision 28 augusti 2010 Vapengrupp A 1 Lars-Erik Myrberg Elitskyttesällskapet ESS 47 47 46 46 48 47 50 331 49 47 45 141 472 S 375 2 Thomas Bäverlid Upplands Väsby Psk 47 47 48 48 49 45 48

Läs mer

Deltagarförteckning Rådslagsmötet Marknadsföring av förbundet 16 november 2006 Förbundsstyrelsen Berndt Nilsson Birgitta Eriksson

Deltagarförteckning Rådslagsmötet Marknadsföring av förbundet 16 november 2006 Förbundsstyrelsen Berndt Nilsson Birgitta Eriksson Bilaga nr 1 till Förbundsinfo nr 7/2006 Deltagarförteckning Rådslagsmötet Marknadsföring av förbundet 16 november 2006 Förbundsstyrelsen Berndt Nilsson Birgitta Eriksson Christer Olsson Eivor Åkerström

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Foto: Leif Johansson Vad kan Malmö högskola erbjuda ditt företag? Att avsätta resurser för samarbete med högskolan kan vara en viktig

Läs mer

Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen

Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen Tillsammans skapar vi växtkraft och nya arbetstillfällen FÖR FÖRETAG SOM VILL VÄXA Entreprenörskap skapar jobb. Jobb stärker tillväxt och framtidstro och minskar segregation och utanförskap. Med denna

Läs mer

Welcome Hotell Skyttestafett 2007-08-18

Welcome Hotell Skyttestafett 2007-08-18 SLUTRESULTAT Lagtävling Stafetten Plac Lag Omg 1 Omg 2 Total 1 Mönsterås 706 452 1158 Per Claesson 142 92 234 Roger Hansson 143 91 234 Clas Bernhardsson 144 89 233 Danne Lundquist 139 91 230 Jennie Lundquist

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska frisörlärarförbundet 54:de årsmöte

Protokoll fört vid Svenska frisörlärarförbundet 54:de årsmöte Protokoll fört vid Svenska frisörlärarförbundet 54:de årsmöte Slag Årsmöte Dag och tid Fredagen den 10 oktober 2008 kl. 17 00-18 00. Plats Textilmuseet i Borås 1 Öppnande Ordförande Carina Ladow öppnade

Läs mer

Welcome Hotel skyttestafett 2006

Welcome Hotel skyttestafett 2006 Welcome Hotel skyttestafett 2006 1 Moälven Modo 1160 Maria Falck 142 95 237 Linda Gustavsson 138 95 233 Helena Arvidsson 139 92 231 Mikael Olofsson 140 90 230 Petter Eriksson 137 92 229 2 Ale 1152 Mikael

Läs mer

Protokoll extra årsmöte 19 juni 2012 Originalprotokoll, undertecknad av ordförande och justeringsman, finns hos sekreteraren.

Protokoll extra årsmöte 19 juni 2012 Originalprotokoll, undertecknad av ordförande och justeringsman, finns hos sekreteraren. 1 Protokoll extra årsmöte 19 juni 2012 Originalprotokoll, undertecknad av ordförande och justeringsman, finns hos sekreteraren. SAMMANFATTNING * Näringslivsbolaget bildat, Vd håller på att rekryteras *

Läs mer

Lärosäte Namn Tfn Adress Mail

Lärosäte Namn Tfn Adress Mail Högskolan Kristianstad Maria Rosberg 044-203 417 291 88 Kristianstad maria.rosberg@hkr.se Högskolan Kristianstad Lars Jonsson 044-203 413 291 88 Kristianstad lars.jonsson@hkr.se Frökengårdsskolan Maria

Läs mer

Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll

Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll Stenkumla Gammeldansklubb/-förening, Eskelhem Dansförening axplock ur gamla protokoll 1969: Stenkumla gammeldansklubb bildas i kaffepausen vid dans i Västerhejde bygdegård den 29 november (111 medlemmar

Läs mer

25 26 oktober 2003 i Boråshallen Resultatlista

25 26 oktober 2003 i Boråshallen Resultatlista 25 26 oktober 2003 i Boråshallen Resultatlista Flickor 09 1 Clara Erlandsson, Ärtemarks IF 2 Emma Söderlund, Sjömarkens IF 3 Jennifer Jonsson, Lekstorps IF 4 Jennie Ohlin, Sjömarkens IF Clara Erlandsson

Läs mer

Det interna arbetet med uppdragsutbildning vid Karlstads universitet. UniLink-konferensen 3-4 oktober 2012

Det interna arbetet med uppdragsutbildning vid Karlstads universitet. UniLink-konferensen 3-4 oktober 2012 Det interna arbetet med uppdragsutbildning vid Karlstads universitet UniLink-konferensen 3-4 oktober 2012 Innehåll Förutsättningar och bakgrund Team Uppdrags AB Så arbetar vi internt Resultat Karlstads

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-2014

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-2014 KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-2014 Arbetsordning 31 ledamöter och 21 ersättare Platserna fördelas enligt följande: 4 M, 15 S, 5 C, 2 V, 1 MP, 1 KD, 1 FP, 2 SD 2 M, 8 S, 3 C, 2 V, 2 MP, 2 KD, 2 FP, Ralph Veltenaar

Läs mer

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet!

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Trä- och Möbelindustriförbundet och Skogsindustrierna Visby den 5 juli 2010 1 Vi representerar företag med 40 000 anställda Trä- och Möbelindustriförbundet

Läs mer

Välkommen till IT-forum! ny teknik goda exempel utvecklande möten

Välkommen till IT-forum! ny teknik goda exempel utvecklande möten Välkommen till IT-forum! IT SOM KONKURRENSMEDEL ny teknik goda exempel utvecklande möten En spännande dag i Sandviken Seminariedagen arrangeras för fjärde året i rad och syftet är att lyfta fram ny teknik

Läs mer

Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator

Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator Ansökan om förlängning projekt SPH Inkubator Projekt: SPH Inkubator NYPS-id: 147702 Projektägare: Science Park Halmstad AB, Org nr. 556504-3774 Kontaktperson: Ulf Andersson Projektperiod (ursprunglig):

Läs mer

Club 100-träff i Stockholm 111218

Club 100-träff i Stockholm 111218 Club 100-träff i Stockholm 111218 Ovanstående datum hölls Club100s näst största möte någonsin efter årsmötet i Rättvik 2010. Hela 30 medlemmar, aspiranter och andra resglada dök upp (i Rättvik var vi 34).

Läs mer

En presentation av vår serviceorganisation

En presentation av vår serviceorganisation En presentation av vår serviceorganisation Customer Service Vi ger dig verktygen för en bättre produktion Mattias Johansson Servicekoordinator Tel 0325-61 96 74 Mobil 0708-31 21 11 mattias.johansson@aptgroup.com

Läs mer

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning Svenska Handelskammarförbundets analys 2009 mars Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning På kort sikt kommer 28 procent av företagen att behöva göra sig av med kritisk kompetens som behövs

Läs mer

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö.

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö. Inbjudan HANDEL Teknik Bygg IT Hälso/sjukvård Utbildning Transport Besöksnäring Miljö Energi FRAMTIDEN DRIV SE FÖRMÅGOR SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN NYA UTBILDNINGAR LÄRANDE ATTRAKTIV 20+21 september SUNDSVALL

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning

VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning Linköping Konsert och Kongress 24 25 mars 2015 VÄLKOMMEN TILL KONFERENSEN Samverkan i välfärden

Läs mer

Tillsammans släpper vi in framtiden!

Tillsammans släpper vi in framtiden! Konferensen Samverkan Skola - Arbetsliv 11 november 2014 på Campus Norrköping Tillsammans släpper vi in framtiden! Arbetslöshetsfrågan? Kompetensutveckling? - En konferens som ger verktyg till förändringar!

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-05-06 1 (10)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-05-06 1 (10) Kommunstyrelsen 2009-05-06 1 (10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 14:00-17:00 Plats och tid Beslutande Monika Gideskog, M Carina Johansson, FP Birgitta Engholm, M Ingemar Nycander, C Håkan Wass,

Läs mer

A-förare 2 WD 1 8 Roine Björk Rasbo MK A Opel 06:31.6 13:19.8 19:51.4 Johnny Björk Rasbo MK Grupp H Corsa

A-förare 2 WD 1 8 Roine Björk Rasbo MK A Opel 06:31.6 13:19.8 19:51.4 Johnny Björk Rasbo MK Grupp H Corsa 1/25/2014 Resultatlista Påverundan Plac StartNr. Förare/CO-Driver Klubb/Anmälare F-kl./B-kl. Bilm./Modell SS 1 SS 2 Tot A-förare 4 WD 1 101 Kjell Sandberg Haninge MK A Toyota 06:02.0 12:15.6 18:17.6 Göran

Läs mer

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus

Protokoll REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus REGIONFULLMÄKTIGE 2013 10 10, Sessionssalen i Örebro rådhus INNEHÅLLSFÖRTECKNING 12 Anmälan av entledigande och fyllnadsval från medlemsorganisation 6 13 Regionförbundets delårsrapport 2013-08-31, dnr

Läs mer

VÄSTER VIKS NÄRINGSLIV BJUDER IN TILL

VÄSTER VIKS NÄRINGSLIV BJUDER IN TILL VÄSTER VIKS NÄRINGSLIV BJUDER IN TILL ONSDAG 30 MAJ För nionde året i rad! Välkommen att inspireras och engageras på Gränsö Slott kring årets tema INNOVATION och FÖRETAGSUT VECKLING INNOVATION och FÖRETAGSUTVECKLING

Läs mer

Egna kommentarer Autism grundutbildning

Egna kommentarer Autism grundutbildning Utbildning Autism 76 respondenter. 90,8% upplever att de fått inspiration. 90,8% upplever att utbildningen lett till lärande. 90,8% upplever ökat intresse efter utbildningen. 77,6% upplever att de fått

Läs mer

fastighetsbranschens ENERGIDAG 2 0 1 0

fastighetsbranschens ENERGIDAG 2 0 1 0 För 7:e året i rad fastighetsbranschens ENERGIDAG 2 0 1 0 Konferens & Utställning 23 september - Stockholm Missa inte boka tidigt-rabatt på 1.000kr! TALARE Agneta Persson, WSP Sverige AB Björn Wellhagen,

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-03-02 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

ICF. International Coach Federation. Sammanställning av Internationella coachveckan 2009 Sverige aktiviteter

ICF. International Coach Federation. Sammanställning av Internationella coachveckan 2009 Sverige aktiviteter Sammanställning av Internationella coachveckan 2009 Sverige aktiviteter Ort Plats och Resultat vid fler aktiviteter Plats och Resultat Luleå Kulturens Hus Antal besökare/deltagare: ca 6-7 personer stannade

Läs mer

Eget företag - Dröm och verklighet

Eget företag - Dröm och verklighet Eget företag - Dröm och verklighet Ingela Gabrielsson Privatekonom 2009-08-27 Om undersökningen För att öka förståelsen för drömmen om att starta eget och för verkligheten har Nordea Private Banking valt

Läs mer

Statistik för Jämtkrafthallen f.o.m 2002-04-27

Statistik för Jämtkrafthallen f.o.m 2002-04-27 Statistik för Jämtkrafthallen f.o.m 2002-04-27 Uppdaterad 2003-02-26 Flickor 9-10 Av: Ronny Wall Frida Sjöberg-93 ÖGIF 10,06 Hissmoforsspelen 28/4-02 Eveline Nyman-Wänseth-92 ÖGIF 10,15 Hissmoforsspelen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2004-04-06 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-17.15 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Västerbottens SF Mikael Forsberg. Jämtland/Härjedalens SF Christer Mäki Ulf Persson. Värmlands SF Tapio Tikkanen Johnny Johansson

Västerbottens SF Mikael Forsberg. Jämtland/Härjedalens SF Christer Mäki Ulf Persson. Värmlands SF Tapio Tikkanen Johnny Johansson Skellefteå 2006-05-06 Rapport från Distriktsledarkonferensen 2 april 2006 Till Distriktsförbunden i Sveriges Schackförbund Konferensen Deltagare på konferensen var: SSF Ingvar Carlsson, SSF ordf. Göran

Läs mer

Ekonom i högskolan. Effektiva verktyg och arbetssätt för: Årets mötesplats! EU-projekt Styrning och administration Redovisning och finansiering

Ekonom i högskolan. Effektiva verktyg och arbetssätt för: Årets mötesplats! EU-projekt Styrning och administration Redovisning och finansiering inbjudan till konferens i Stockholm den 19-20 september 2013 VÅRA TALARE Vinnova Nationell kontaktperson Malmö högskola Carl-Henrik Bonde Ekonomichef Göteborgs universitet Pirjo Gustafsson Redovisningsekonom

Läs mer

Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011

Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011 Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011 Totalt på denna utbildning deltog 81 personer. 75 personer har besvarat enkäten vilket innebär att svarsfrekvensen ligger på 93 procent. 72 st har svarat på denna fråga

Läs mer

Gren Namn Tid Ort Född Datum. 60 m inne 1 Ing-Marie Persson 11.87 Karlskrona 1945 05 mar

Gren Namn Tid Ort Född Datum. 60 m inne 1 Ing-Marie Persson 11.87 Karlskrona 1945 05 mar Gren Namn Tid Ort Född Datum 60 m inne 1 Ing-Marie Persson 11.87 Karlskrona 1945 05 mar 100 m ute 1 Mikael Rosenqvist 15.13 Linköping 1964 22 aug 100 m ute 2 Ghazi Putrus 15.59 Linköping 1957 22 aug 100

Läs mer

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola

Utveckla ditt företag. samarbeta med en student från Malmö högskola Utveckla ditt företag samarbeta med en student från Malmö högskola Varför samverkar Malmö högskola? Partnerskap och samarbete är viktigt för Malmö högskola. Genom samverkan med andra aktörer vill vi på

Läs mer

Välkommen till Internat läkarutbildningen T9 på stiftsgården Vårdnäs

Välkommen till Internat läkarutbildningen T9 på stiftsgården Vårdnäs Välkommen till Internat läkarutbildningen T9 på stiftsgården Vårdnäs Höstterminen 2013 Vecka 45 Vecka 46 4/11 6/11 11/11 13/11 Introduktion till ledarskapsutbildning: självkännedom, gruppers utveckling

Läs mer

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper

Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper Sammanställning av utvärdering från utbildning för ledningsgrupper REFLEKTIONER / TANKAR Jag gick in helt utan förutsättningar och har varit med om MÅNGA utbildningar av den här typen. Kort och norrländskt

Läs mer

HELIX-dagen. Inbjudan till en konferensdag om

HELIX-dagen. Inbjudan till en konferensdag om Inbjudan till en konferensdag om Rörlighet i arbetslivet: lärande - hälsa välfärd - innovationer Ett samarrangemang mellan HELIX VINN Excellence Centre, Linköpings universitet och Äldrecentrum Östergötland

Läs mer

Protokoll fört vid Kårfullmäktige sammanträde tre tisdag den 14 november 2001.

Protokoll fört vid Kårfullmäktige sammanträde tre tisdag den 14 november 2001. Protokoll fört vid Kårfullmäktige sammanträde tre tisdag den 14 november 2001. Närvaro : bilaga 1 B Kajsa Boström B Anne Von Oelreich D Mattias Amnefelt D Robert Andersson D Christer Tamm D Andreas Mattsson

Läs mer

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering

Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 21 maj 2012 Småföretagen tog stryk under första kvartalet Ljusning efter trög start på året men inhyrning kommer att gå före nyrekrytering Den 3 maj avslutade

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS

INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS INBJUDAN TILL STUDENT DAY FREDAG 22 MARS För att ge studenter en extra möjlighet att lära om branschen anordnar TUR ett speciellt seminarieprogram med intressanta föreläsare från olika delar av branschen.

Läs mer

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson Protokoll fört vid årsmöte med Gothems sockenförening den 8 mars 2015 i Gothems Bygdegård Närvarande: Ca 40 medlemmar 1. Mötets öppnande Ordförande Christina Näslund hälsade alla välkomna och inledde med

Läs mer

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Stockholm 2005 02 15

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Stockholm 2005 02 15 PROGRAM Tekniken i skolan Regional konferens 2005 02 15 2 Innehållsförteckning Välkomsthälsning s. 3 Arrangörer och utställare s. 4 Program s. 5 8 Åttonde rikskonferensen Tekniken i skolan 20 21 MARS 2006

Läs mer

Intervjuförteckning, bilaga 4 till utredningen om kommungemensamt kontaktcenter

Intervjuförteckning, bilaga 4 till utredningen om kommungemensamt kontaktcenter Intervjuförteckning, bilaga 4 till utredningen om kommungemensamt Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-04-01 1.0 Gunilla Lewerentz Kommunikationsstyrning Innehållsförteckning Intervjuförteckning,

Läs mer

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2010

KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2010 KURSPLAN FÖR STARTA EGET KURS HT 2010 DEL 1: 6/9 kl. 17.30 21.30 Föreläsare: Josefine Nagler Affärsidé & Affärsplan - Vad kan NyföretagarCentrum hjälpa till med? - Affärsidén, hur blir den kommersiell?

Läs mer

SEKE Civilingenjörerna Karlstad Sida 1 av 6. Ägget, Karlstads universitet 2012-02-16 klockan 16.15

SEKE Civilingenjörerna Karlstad Sida 1 av 6. Ägget, Karlstads universitet 2012-02-16 klockan 16.15 SEKE Civilingenjörerna Karlstad Sida 1 av 6 Närvarande Styrelsen: Linnéa Johnsson Ordförande Christian Lidén Vice ordförande Malin Ek Skattmästare Maria Simes Sekreterare Victor Karlsson Ordf. motionsphöseriet

Läs mer

KURSINFO ANVÄNDARTRÄFF 7-8 NOVEMBER 2013

KURSINFO ANVÄNDARTRÄFF 7-8 NOVEMBER 2013 Workshop 1A: Från idé till färdig kurs-/utbildningsplan 8.30-10.00 i Konferensrum Studentstöd E2 Handläggning av kurs- och utbildningsplaner. Hur är arbetsgången? Vem initierar en ny kurs-/utbildningsplan?

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Torsby Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Rådsmöte 2005-03-16 1 (15) Plats och tid Ljusdal, klockan 11.00 15.00 Beslutande Hudiksvalls kommun Bente Sandström Kjell Jansson Stefan Bäckström Kent Sjöberg Ljusdals kommun Roland Bäckman Sven-Olle

Läs mer

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:16 Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Antalet förvärvsarbetande fortsatte att öka i Linköping också under 2008. Lågkonjunkturen hade inte börjat slå igenom

Läs mer

Anmälan till vattensamling 2012

Anmälan till vattensamling 2012 Anmälan till vattensamling 2012 B=Biotopvård för fisk SMÅ=Småskaliga åtgärder i diken UT=Utrustning och teknik för kustvård Namn Roll under dagen Organisation/ företag B/SMÅ/UT 1 Chatarina Holmgren Deltagare

Läs mer