Visst finns det en god framtid för svenska småföretag!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Visst finns det en god framtid för svenska småföretag!"

Transkript

1 Sammanställning från CAM-dagen måndag 23 mars 2009 Konsert & Kongress, Linköping Datum Författare Anna Öhrwall Rönnbäck, Dokumentnummer CAM-039 Visst finns det en god framtid för svenska småföretag! Under den devisen gick 2009 års CAM-dag av stapeln på Konsert & Kongress i Linköping. CAM-dagen 2009 ca 200 deltagare med fördelningen: 50 % företagare 12 % bank & revision 18 % LiU 16 % kommun, politik, stödorganisationer 3 % övriga Lite drygt 200 gäster hade samlats för att få ta del av inspirerande och matnyttiga föredrag blandat med mycket mingel med utställare från regionen och från universitetet. Redan från början blev det uppsluppen stämning och det allvarliga ämnet till trots många muntra skratt under eftermiddagen. Efter CAM-ordförande Ronny Mårtensson och CAM-föreståndare Anna Öhrwall Rönnbäcks välkomnande lämnades ordet över till Ulla Lönn, serie-entreprenör och Svenskt Näringslivs representant. Ulla hälsade i sin tur välkommen till Göran Felldin, som var med och startade Intentia i mitten av talet, med frågan Och vad gör du på universitetet, Göran?. Göran berättade att hans uppgift är att sälja universitetet även om han inte riktigt använder de orden. Det viktiga är att vi ser på universitetet som vårt gemensamma, och tillsammans ser till att det blir en bra resurs. Problem? Lösning! Ditt universitet - LiU studenter anställda 4 fakulteter 4 campus 20% internationella studenter 10-tal excellenscentrum Gränsöverskridande forskning Samverkan med industrin Universitet i medvind Regional motor i innovationssystemet Göran kryddade inledningsvis sitt anförande med en avklädnings-chock, som det kanske skulle ha hetat om Aftonbladet och Expressen varit på plats. Göran uppmanade alla att gå med i VVK, Våga Vägra Kris, som LiU med den pågående Fund Raising- 1(1)

2 kampanjen, som ska ge 250 miljoner kronor till forskning för att förbättra jordens miljö, människans villkor och samhällets utveckling. Sedan lämnade Göran scenen för Anna-Stina Nordmark Nilsson, ursprungligen från Överkalix. Efter det att Ronny redogjort för hennes bakgrund som visade en imponerande bredd från bl a revisorsassistent och revisor, till tidnings-vd och landstingsdirektör, och Anna-Stina rett ut det som många i salen nog undrade över, nämligen vart Ronnys mustasch försvunnit, började hon sitt halvtimmeslånga föredrag om småföretagens förutsättningar och roll för Sverige. Som VD för Företagarna, som representerar företagare och inte företag, visade hon svart Företagarna på vitt vilken avgörande roll småföretagen medlemmar (företagare) har i samhället. Trenden är tydlig att när storföretag och offentlig sektor drar ner är I Sverige driver en företagare i snitt ca 1,3 det ännu viktigare att de små företagen företag. förmår fortsätta utvecklas och anställa. VD: Anna-Stina Nordmark Nilsson Några siffror ville hon speciellt att vi skulle lägga på minnet: att småföretagen Regionchef Östergötland: Lars Holm sysselsätter 1,6 miljoner människor i Sverige, ungefär lika många som offentlig sektor gör men ökande. Storföretagen anställer ca Grafen som Anna-Stina visade (källa: SCB) talar om att småföretagen sedan början på den senaste högkonjunkturen (2003) har skapat ungefär fler arbetstillfällen än övriga ekonomin tillsammans. Det kinesiska ordspråket: När förändringens vindar blåser bygger de flesta vindskydd, bara ett fåtal bygger väderkvarnar fick avsluta Anna-Stinas anförande, även om hon tyckte att man kan behöva visst vindskydd också. Sedan introducerade Ulla Östergötlands landshövding Björn Eriksson, som berättade om sitt eget företagande, dvs att driva operettsällskapets aktiviteter på somrarna. Företaget är också tillverkande, i form av hövdingebullar som går åt som smör i solsken varma sommardagar. Björn underströk, förutom att företagandet ska vara roligt, företagarnas och forskningens viktiga roll för samhällsutvecklingen. 2(2)

3 Därefter kom dagens forskningsinslag, då Anna Öhrwall Rönnbäck och Gunnar Almesåker, som tillsammans driver kursen Integrerad företagsplanering IFP på Industriell ekonomi vid LiU, redogjorde för slutsatser de dragit av att följa företag som medverkat i kursen de senaste fyra åren. Kursen har funnits lika länge som I- programmet (som i år firar 40-årsjubileum), och har totalt omfattat ca studenter som har varit ute i ca företag genom åren. I kursen gör studenter i grupper om fyra en totalanalys av ett litet företag i regionen. Gunnar har de senaste fyra åren varit konsult till alla grupperna, dvs ca 300 företag, och Anna har läst närmare 200 rapporter och besökt flera av företagen. I och med CAM har arbetet inletts med att systematiskt dra slutsatser om IFP- företagen. Dressed for success En del av studien baseras på ett examensarbete av Sofia Lingegård och Emma Sandström (2008). Hämtas på LiU Electronic Press: Inför CAM-dagen hade de 53 företag som är med i 2009 års kurs grupperats i (1) hög, (2) medel och (3) låg lönsamhet och stabilitet. Då framträdde ett tydligt mönster. De som har sämst lönsamhet och stabilitet har låga värden på framgångsfaktorer som exempelvis kunskap om lönsamhet och risker, strukturerat arbetssätt, tydliga visioner och mål, kundsamverkan. Framgången hos de mest lönsamma kan inte heller enkelt förklaras av att de befinner sig på en smal nisch eller har egen produktutveckling. Tillväxtfaktorerna har sammanställts i en prototyp som delades ut till deltagarna med uppmaningen: Testa ditt företag och forskningen - fyll i och skicka in till CAM!. FÖRETAGSTYP 3 (21 företag) Låg Hög FÖRETAGSTYP 2 (16 företag) Låg Hög FÖRETAGSTYP 1 (16 företag) Låg Hög Lönsamhet och finansiell stabilitet Lönsamhet Stabilitet Total finansiell stabilitet Likvida reserver Utmärkande profil för företaget Kunskap om lönsamhet Medvetenhet om risker Strukturerat arbetssätt Strategiskt och visionärt Marknadsorienterat Medvetenhet om kundvärde Samverkan med kund Konkurrenskraft Unik nisch Egen produktutveckling Bedömning av 2009 års IFP-företag Efter det späckade passet blev det välförtjänt fikapaus. På Ronnys uppmaning att prata med de man inte redan känner minglades det och knöts kontakter i utställningen, där ett femtontal avdelningar från LiU ställde ut, tillsammans med LiU- Kontakt i regionen, revisorer och banker. 3(3)

4 Efter fikapausen stod Mackmyra Svensk Whisky på scenen. Marknadschef Rikard Lundborg berättade den sagolika historien om hur några kompisar en sen lördagskväll fick den briljanta idén att tillverka svensk whisky, om hur idén höll och företaget Mackmyra Svensk Whisky AB bildades ett år senare, 1999, som sedan har utvecklats till det framgångsrika företag som i år firar tioårsjubileum. Mackmyra satsar mycket på att kunden ska få en upplevelse från att bära och fylla whiskytunnan till bestämma var den ska lagras och när den ska tappas på flaska. Vi fick veta många okända detaljer, som hur det gick till på den första studieresan i Skottland med vattenprov och expertmöte, om bruket Mackmyra utanför Gävle, och hur de första tunnorna byggdes ihop. Och så fick vi veta att ekträet kommer från Visingsö. Rikard och hans medhjälpare Christian kände sig hemma i whiskystaden Linköping och hälsar att de kommer gärna tillbaka till nästa CAM-dag! Keeplastics AB Se filmen med Gunilla och Allan: Därefter tog Gunilla Ejeblad, VD på Norrköpingsföretaget Keeplastics vid och med en inspirerande filmvisning som introduktion berättade hon också om hur hon och hennes man Allan med stor vilja och envishet gjort det, enligt banken, omöjliga möjligt. Idag finns Keeplastics spritspåsar med bra grepp och dubbelsvetsad söm, paketerad av roboten Farbror Blå, spridd till de bästa konditorierna och bagerierna över hela världen. Deltagarna på CAM-dagen fick dessutom testa deras konsumentförpackning för spritsning hemmavid. Sist ut på dagen var regionens riksdagspolitiker. Deras viktiga uppgift är förstås att påverka rikspolitiken så att det blir gynnsamt både för regionen och för Sverige. Oavsett partifärg var de alla rörande överens om vikten av väl fungerande ramverk, förenklat regelverk och bättre attityder till småföretagare som i mångt och mycket är samhällets stöttepelare, som arbetsgivare och skattebetalare, men också innovatörer och goda föredömen som visar att det går bara man vill. Riksdagspolitikerna på CAM-dagen Johan Löfstrand (S) Andreas Norlén (M) Staffan Danielsson (C) Karin Granbom-Ellison (FP) Yvonne Andersson (KD) Avslutningsvis samlade Ronny och Ulla dagens talare till en panel. Deltagarna hade skickat in frågor på orangea lappar, och några av dem hann panelen ta itu med. Med svart-vita röstkort fick publiken svara på exempelvis om de som företagare hade egen 4(4)

5 högskolebakgrund (vilket inte så många hade), om de som lärare/forskare/studenter hade haft utbyte med företagare (vilket alla hade haft) och slutligen om de önskar ytterligare en CAM-dag (enbart vita ja-svar). Efter panelen fortsatte minglet till sköna akustiska gitarrtoner med trubaduren Lars Ahlbeck, i foajén till Konsert & Kongress. Nu bjöds lite bubbel och svensk whisky för den som ville prova (och det ryktas att någon till och med skrev på för en halv tunna). Trubadur Lars Ahlbeck Efter fördrinken inbjöd Ronny till en buffet som på menyn inkluderade CAM-ben. Middagen intogs i vinterträdgården och även om inte alla gäster från dagen kunde vara med, var det inget fel på intensiteten i samtalen. Pratet avbröts när Lihkören Lihkören serverades till kaffet, inte i flytande utan i sjungande form. Repertoaren var bred, från finsk erotik och den brittiska klassikern Drunken sailor till Rövarsången från Ronja Rövardotter och Studentsången om en ljusnande framtid, som passade bra som avslutning på dagen. Utvärderingen med 46 svar gav en entydig bild. De flesta verkade mer än nöjda med dagen, och många hade idéer om förbättringar till nästa år. Tack till alla deltagare, medverkande och medarrangörer och varmt välkomna nästa år igen! CAM genom Anna och Ronny BILAGOR 1. Deltagarförteckning 2. Fotogalleri (separat bilaga) 3. Viktigast för en god framtid för svenska småföretag 4. Utvärdering av CAM-dagen (5)

6 BILAGA 1 Deltagarförteckning Efternamn Förnamn Företag Epost Hyllbrant Rune AB Momento Tell Karin ALMI Företagspartner Öst. AB Lidman Lennart ALMI Företagspartner Öst. AB Philipsson Mats ALMI Företagspartner Öst. AB Angantyr Christer Angantyr Management AB Danielsson Karl Areal AB Funck Kim Assalub AB Funck Pär-Olof Assalub AB Bengtsson Hans Bengtssons Bygg AB Hultman Stefan Betrakta Reklambyrå Johansson Gunnar Blackestad Gård Fredriksson Michael Bofab Conveyor AB Bengtsson Bengt-Åke Boxholmskoncernen Brindelid Mats Brindelid Revision AB Danielsson Staffan Centerpartiet Svärdh Christer CHISVA AB Stransky Jan Datapartner Stransky AB Germundsson Erica Deloitte Nilsson Erik Deloitte Bellinger Kajsa Deloitte Karlsson Lena Deloitte Braaf Olof Deloitte Stark Pär Deloitte Petersson Eva-Britt EB Lärkonsult AB Ingman Christian ELVA ProcessAutomation AB Ingman Karin ELVA ProcessAutomation AB Johansson Roine Enstaberga Cementgjuteri AB Träff Erik Erik Träff AB Petersson Hasse Ernia Interiör AB Johansson Bernt Ernst & Young AB Boström Johan Ernst & Young AB Gustafsson Rolf Essio AB Ledarutveckling/Linkö Ekinge Anders ETP Transmission AB Holmgren Göran EWAB Engineering AB Friberg Örjan EWAB Engineering AB Holmberg Andreas Expandermetall AB Horte Christer Expandermetall AB Eklund Rolf Firma Rolf Eklund Konsult Granbom-Ellison Karin Folkpartiet Östlund Lars Fönster o Hantverk, SeniorCom Nordmark-Nilsson Anna-Stina Företagarna Holm Helene Företagarna Holm Lars Företagarna Fäldt Lars Företagskonsult Davidsson Eddie Gnosjö Kommun Liedberg Carl-Johan Gropen Järn Bygg & Färg AB Sleman Björn Hallberg & Hallberg AB Polzer Hans Hansa Consult AB 6(6)

7 Carlzon Pontus Hotell Connect Skavsta AB Ståhl Gunilla Håkan Ståhls Åkeri AB Jofalk Karin IKG Pettersson Kjell IKG Fahlander Per-Olof Imentum Karlsson Kjell-Åke Infonova Sweden AB Lindqvist Maria Infonova Sweden AB Westrin Pär IUC Öst Hjalmarsson Johan JH:s Reklam Ejeblad Allan Keeplastics AB Ejeblad Gunilla Keeplastics AB Nederman Anita KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Carola KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Jack KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Rydberg Patrik KG Hjelmgrens Plåtslageri AB Christoffersson Karin Klara språket Gillström Ann-Sofie L KPMG AB Jonsson Maria KPMG AB Andersson Yvonne Kristdemokraterna Silver Lars KTH Eriksson Björn Landshövding Rudberg Johan Lihkören Liljedahl Bengt Liljedahl & Co, Utsiktsbyggarn Höglund Hanna Linköpings kommun Felldin Göran LiU Ahlbeck Anna LiU - CAM Öhrwall-Rönnbäck Anna LiU - CAM Almesåker Gunnar LiU - CAM Lingegård Sofia LiU - CAM Mårtensson Ronny LiU - CAM/Åtvidabergs sparbank Trygg Louise LiU - Energisystem Tilly Anette LiU - Externa relationer Hansson Emma LiU - Externa relationer Karlsson Göran LiU - Externa relationer Axelsson Jan LiU - Externa relationer Noghabai Mehran LiU - Företagsekonomi Hård af Segerstad Staffan LiU - Företagsekonomi Nilsson Björn LiU - IFP-assistent Preisler Karin LiU - IFP-assistent Östman Per LiU - IFP-assistent Elmhester Karolina LiU - Industriell marknadsföring Bildsten Louise LiU - Industriell marknadsföring Sjöström Roland LiU - Industriell marknadsföring Brege Staffan LiU - Industriell marknadsföring Hjelm Olof LiU - Industriell miljöteknik Poksinska Bozena LiU - Kvalitetsteknik Dalberg Kristina LiU - Logistik Lindskog Magnus LiU - Logistik Ossbahr Gilbert LiU - Monteringsteknik Björkman Mats LiU - Produktionssystem Xie Jun LiU - student Truong Alexander LiU - student / Gozinto 7(7)

8 Rutgersson Christoffer LiU - student / Gozinto Werner Erik LiU - student / Gozinto Stenmark Jesper LiU - student / Gozinto Jönsson Klara LiU - student / Gozinto Överby Magnus LiU - student / Gozinto Albinsson Johan LiU - student/i-sektionen Gembäck Johan LiU - student/i-sektionen Karlsson Malin LiU - student/i-sektionen Persson Mikael LiU - student/i-sektionen Johansen Kerstin LiU - Träteknik Brissman Astrid Livskomfort/AssistansService A Eldåker Carina Livskomfort/AssistansService A Gustafsson Kjell LO Barkman Kjell Lotsen i Vadstena AB Dahlbäck Bernt Länstyrelsen Ingehed Christian Mackmyra Svensk Whisky AB Lundborg Rikard Mackmyra Svensk Whisky AB Alfredsson Manne Mannes Bygg AB Alfredsson Marcus Mannes Bygg AB Ehnö Thomas Meking i Åtvidaberg AB Bunne Carina Miljösupport i Linköping Ab Siggesjö Martin Minec Produktion AB Fransson Mikael Minec Produktion AB Johansson Evert Missmyra Engholm Birgitta Mjölby kommun Wass Håkan Mjölby kommun Norlén Andreas Moderaterna Egberth Camilla Motala kommun Holmberg Lars-Göran Motala kommun Södling Mats Motala kommun Karlsson Anne Nationellt Centrum för Utom- Hansare Mats NordArom AB/Norrköping Tevell Göran Norrköpings kommun Swenningson Kristina Novael Automatik AB Sullivan Kjell NuLink AB Erlandsson Madelaine NuLink AB Johansson Frode Michael Nulink AB Fredriksson Susanne Näringslivscentrum i Åtvidaberg AB Kjellson Hans Partner Diagnostica AB skoglund Åsa Pilea AB Hellerstedt Bengt Polyamp AB Porsmarker Hans Porsmarker Konsult Johansson Lars Profilgruppen AB Gustafsson Åsa Q Bemanning & Rekrytering AB Andersson Tobias Rationell IT Widén Richard Regionförbundet ÖSTSAM Rhen Cizzi Reklam & Media Brindmark Melefors AB Melefors Åsa Reklam & Media Brindmark Melefors AB Gavatin Eva Resia Linköping Hammarstedt Petra Servicestaden Sverige AB Pettersson Claes Sinecura AB Miranda Lena Skill 8(8)

9 Eriksson Anette Slottsgården AB Löfstrand Johan Socialdemokraterna Landstedt Kirsi Solek Ekonomikonsulter AB Pettersson Regine Solek Ekonomikonsulter AB Axelsson David Studentlyset AB Lidehäll Johan Studentlyset AB Kabo Victor Studentlyset AB Eriksson Bodil Swedbank AB (publ) Rinnegård Gunilla Swedbank AB (publ) Fredén Ann-Sofie Swedbank Norrköping Lönn Ulla Svenskt Näringsliv Svensson Ingemar Sörlins Förlag Lindberg Jan Sörmlands Sparbank Isacsson Gunilla Teater Mitt i Maten AB Heldén Lena Teknikföretagen Service AB Ohlin Peter Teknorama AB Ahlbeck Lars Trubadur Josefsson Thorleif TruckCam AB Katrienholm Uppsale Andreas Uppsalebo Lantbruk AB Pilspets Terese Uppsalebo Lantbruk AB Lindgren Robert Vadstena Sparbank Persson Roine Vadstena Sparbank Carlsson Bill Vadstena Varmförzinkning AB Enkvist Fredrik Vadstena Värdshus AB Andersson Nicklas Vadstena Värdshus AB Eriksson Håkan Valdemarsviks Sparbank Persson Bo Vattenfall power Consultant Nordborg Jenni VINNOVA Andersson Björn VMP-Group/Prima Bemanning AB Wändel-Persson Malin W-P Inredning Wänström Torsten Wänström Revision AB Palmqvist Jonas Värna Hultsätter Norrgård Frithiofsson Roland Växtkraft Kinda Karlsson Lars Zillion Consult AB Haraldsson Lennart Åtvidabergs Kommun Moum Sverre Åtvidabergs Kommun Blomqvist Hans Åtvidabergs Screentryckeri Jofalk Kristofer Åtvidabergs Sparbank Hallberg Sophia Åtvidabergs Sparbank Davidsson Ulf Åtvidabergs Sparbank Svensson Dick Öhrlings PricewaterhouseCooper Jakobsson Anders Östgöta brandstodsbolag AB Svensson Johan Östgöta brandstodsbolag AB Kaller Pär Östgöta brandstodsbolag AB Niklasson Tomas Östgöta brandstodsbolag AB 9(9)

10 BILAGA 3 Viktigast för en god framtid för svenska småföretag Visst finns det en god framtid för svenska småföretag! Det här tycker jag är viktigast för att svenska småföretag ska ha en god framtid: Spelregler som är kända och långsiktiga. Nätverk Entreprenörskap och innovation Hållbar utveckling Enklare regler och redovisning Lägre arbetsgivaravgifter Förenklingar/förändringar i LAS Vill man att det mindre företaget skall bli lite större och livskraftigt måste entreprenörsanda kombineras med professionalism. Mod Marknadsfokus Produktutveckling/Tjänsteutveckling Samarbeta i nätverk kring uppdrag/jobb. Gemensamma satsningar Lägre arbetsgivaravgifter Inget ekonomiskt ansvar för sjukskrivning orsakat av utom företagets möjligheter att förebygga eller påverka Att de tillåts synas bättre i utvärderingar och enkäter kring vad företag behöver och vad som brister. T.ex. Svenskt Näringslivs attitydundersökningar. Engagerade ägare och anställda Regelförbättringar d v s färre regler Bra etableringsregler inom hälso- och sjukvård 10(10)

11 Konkurrensutsättning av sjuk- o hälsovård Utökad samverkan med andra aktörer (föredrag, internationellt, kunskapscentra, mentoer) Högre kunskapsnivå Våga Finansiering Att alla i företaget drar åt samma håll, lika lön. Anställda & avrekrytera enligt företagets behov och framtid. Skapa gott anseende Enkelhet i lagstiftningen, arbetsrätten Goda nätverksmöjligheter Bättre nätverk mellan företagen samt företagen högskolan Skapa förutsättningar produkter/tjänster/organisation mm. när konjunkturen vänder En aktiv marknad/investeringar/affärsmöjligheter Introduktion av ny teknik och affärsmässighet Regelverket görs om för att passa små företag Tillgång till kapital Tillgång till kompetens Infrastrukturella förändringar Kompetensförsörjning Avskaffa LAS för företag med mindre än 100 anställda Förenkla olika administrativa processer, byråkrati etc. Oftast väldigt tufft och krångligt för entreprenörer Kunskapstillförsel på organisation och individnivå Mindre arbetsgivaravgifter Lättare att anställa och säga upp folk Kapitalförsörjning Samverkan med andra företag Minskad offentlig sektor Klara spelregler Tips och stöd vid export Utbildning i företagande Uppdaterad kompetens & engagerade medarbetare Flexiblare arbetsrätt Externa bollplank 11(11)

12 Materialkunskap Ingen förmögenhetsskatt Enklare arbetsrätt Ta bort 3:12 reglerna Sänkta arbetsgivaravgifter Politisk stabilitet + arbetsmarknadsstabilitet God ekonomi, lagar och regler Att små företag marknadsförs mer på universitetet Utnyttja kvaliteten, inte enbart kunskap Modernare LAS, ej helt bort Lättare och billigare finansiering Utveckling av LoU Reglera betalningstider Hylla entreprenörer fint /Stolthet att vara företagare Att alla typer av entreprenörer inte bara teknikbaserade får hjälp och stöd Deppa inte ihop, det blir bättre Ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd för tjänste- och produktutveckling Att de visar upp hur det är att jobba i och äga ett småföretag för folk som inte har provat En unik affärsidé Långsiktiga regler och förhållanden från stat och kommun etc. Tydliga enkla spelregler gentemot statsapparaten Rimlig skattebelastning och momsregler Rimliga villkor för anställda, sociala avgifter Det här tycker jag är viktigast för att mitt företag ska ha en god framtid: Produktutveckling i samverkan med kunder. Forum/kanaler för nätverkande/kontaktskapande Förutom att världskonjunkturen skall vända att vi hittar kompetenta personer inom verkstadsteknik. Att vi vågar prioritera det som ger lönsamhet och utveckling. Flexibilitet Tillgång till tillväxtkapital Marknadsföring Långsiktighet 12(12)

13 Nätverk Incitament för ekonomiska stöd i svåra tider t.ex. avseende arbetsgivaravgifter vid låg likviditet Kundnära relationer Säkerställa god lönsamhet Långsiktig strategi Att hushållsavdraget blir kvar Lättare etableringsregler inom hälso- och sjukvård Bra inplementering av LOV Sammanhållning, Olik tänkande Att jag gör ett bra arbete så att ordern strömmar in. Delaktighet i olika nätverk Produktutveckling Mer export Kund-kunskap /organisation Strategier Att det görs investeringar i industrin och fastighetsmarknaden. Energieffektiviseringar Sinne för proportioner/pragmatism hos miljöövervakande myndigheter Att jag själv blir inspirerad och motiverad för att orka jobba vidare mot målet Affärsutveckling God infrastruktur Kompetent region Föregångare inom företagande i Sverige Att ha bra och välutbildade medarbetare Flexibla anställningsregler Lönsamhet Tydliga mål Klara spelregler Kundfokus Affärsutveckling Flexiblare arbetsrätt Tillgång till bra och kostnadseffektiv konsulthjälp Materialkunskap Logistik 13(13)

14 Produktionsteknik Harmonisering av EU-rättsliga regler Mindre byråkrati God ekonomi Friska idéer Kapitalförsörjning Mindre byråkrati för småföretag Rekrytera rätt medarbetare Förbättra att ha roligt/spännande i företaget Kunna bibehålla och utveckla personal Mer tid, mod, support, tajming och tur Smidig generationsväxling Att den gamla bocken släpper taget om hans barn vill ta över Ekonomiskt och kunskapsmässigt stöd för tjänste- och produktutveckling Envishet Uthållighet Duktiga medarbetare Finansieringsstyrka God marknadspotential Att det är roligt med verksamheten Övrig kommentar: Svenskt Näringsliv lierar sig med bonusmaffian och ger alla företagare dåligt renommé. För stor fokusering politiskt/medialt/infrastrukturellt på Stockholm och större företag trot att en betydande majoritet av befolkningen, företag finns utanför 08-området. Bra initiativ med mötesplatser Potential i mötet industri akademi Våga satsa globalt Att CAM lägger energi/resurser på företag 1-10 anställda, gärna tjänsteföretag Gärna statliga och kommunala stimulanser och projekt/investeringar för att hålla ångan uppe. Tillgång till forskning Fokusera på innovationer Stimulera partnerskap 14(14)

15 Fler inkubatorer och framförallt i vår region med annan nisch än LEAD. Var finns qvinnorna ->tjänster, turism etc. Tom LiU s marknadschef pratar om Industrin om ni industri och vi företagsverksamhet i andra branscher måste också synliggöras i LiU s värld!! Att en småföretagare vågar anställa någon som kan mer än en själv. Att våga ta in en extern partner i sin styrelse Viktigt med stöd/rådgivning från universitetet och liknande institutioner då småföretagaryrket är tämligen ensamt. Bra med bollplank/rådgivning till rimlig peng. Frågor till panelen: Hur stimuleras innovation och entreprenörskap på bästa sätt? Hur flyttar vi fokus från 08-området? Hur flyttar vi fokus från större till mindre företag? Finns det fortfarande ett negativt samband mellan högre utbildning och nyföretagande? Vågar vi satsa på tillverkningsindustri i Sverige? Hur skall utvecklingskapital tillföras i högre grad? När satsar ni mer på inkubatorer för andra än teknikföretag? Hur blilr man av med alla giriga bonusjägare? Vad sänder de för signaler till uppsagda SAAB-jobbare? Man uppmuntrar många unga att starta företag, men vad görs för att man ska få en andra chans efter en konkurs, förutsatt att denna inte beror på vårdslöst företagande (exempelvis orätt bokföring och skatteflykt)? Har ni erfarenheter av mikrokrediter och småföretagande i Sverige? Finns det någon organisation? Hur skiljer sig CAM:s verksamhet från CIE:s? Samma? Internkonkurrens? Idé för att klara generationväxlingen i småföretagen? Skapa interna mentorprogram när det finns anställda som kan/vill ta över. Eventuellt något för Företagarna och facket att samverka kring. 15(15)

16 BILAGA 4 Utvärdering av CAM-dagen 2009 (av 46 svar har vi gjort ett representativt urval) Det här tycker jag var bäst på CAM-dagen 2009: Korta pass, många olika föredragshållare Att höra och lära sig om framgångsrika företag Företagarna (Mackmyra och Kee-platsics) berättelse om sina företag och framgångshistorier. Nyttigt. Anna-Stina informativt. Utvärderingen success factors, helheten Bra proffsigt upplägg, seriöst och uppsluppet. Adresserar viktiga frågor i samverkan mellan samhälle företag - Universitetet Blandningen av människor/företagare/tjänstemän. Redovisningen av undersökningen. Företagspresentationerna var mycket bra. Högt tempo, bra innehåll, lättsamt och humoristiskt! Intressant och roligt var Mackmyra, också Anna Stina Nordmark Nilsson bjöd på sig själv. Bra blandning på föredragshållarna. Vad gör små företag framgångsrika? Kontaktytor företag-universitet. Företagsexempel. Vad gör små företag framgångsrika! Resan Mackmyra. Som sann företagare var detta julafton härlig stämning, inspiration Bra & öppet samtalsklimat. Hög nivå på föreläsare. Korta, relevanta punkter, bra talare, höll tiden. Gunnar Almesåker, brygga till LiU Företagarna, Björn Eriksson Bra program speciellt Anna-Stina Nordmark Nilsson och Rikard Lundborg Exempel från småföretag i utveckling. Vad gör små företag framgångsrika? Mackmyra, Rikard Lundborgs från idé till handling. Inspirerande och roligt. Bra konferenciärer, bra föredrag av entreprenörerna och Felldin. Väl sammansatt program med bra talare och bra fart. Bra stämning bra introduktioner av talare. Omväxlande program Mixen av olika föredragshållare och inspiratörer. Möjligheten till kontakt med universitetet och dess resurser. Bra paneldebatt Småföretagens förutsättningar och viktiga roll för Sverige. Inspiration 16(16)

17 Success-stories, undersökningen och framgångsfaktorer, moderatorerna Positivt tänkande, att se möjligheterna. VD:n företagarna Atmosfären, öppen och bra. Mackmyra och Keeplastics Mackmyra presentationen, Företagarna Den positiva attidyden. Bra föreläsare. Blandningen av infallsvinklar. BRA!!! Mackmyra så underhållande. CAM-rapporten intressant och nyttig. Anna-Stina informativt. Det här tycker jag var mindre bra på CAM-dagen 2009: Det kunde vara lite mer praktiska utvärderingar. För mycket tid för politiker. Väl korta anföranden hellre färre men längre. Inget utrymme för frågor, Allt för starkt fokus på tillverkande industri och mindre på framtida företag. Vill se vad som universitetet/företagen ser som sin framtid. Paneldebatten Politikernas syn på småföretagen intet nytt! Lite för lång sittning innan fikapaus, hade varit bra med en bensträckare för att hålla uppe koncentrationen. Lite för kort mingeltid. Lite humorlös presentation från CAM Paneldebatter i all ära men ibland kan det bli lite långsamt. Otydlig koppling mellan CAM och de företag som presenterades under eftermiddagen. Inget av exempleföretagen (Mackmyra och Keeplastics) är känsliga för den nuvarande krisen. För lite om globala och internationella företagsrelevanta frågor. Lite mera bensträckare Torftig utställning Lokalerna var nog inte optimalt anpassade. Det här skulle jag vilja se på nästa CAM-dag: Konkreta exempel på samarbete som fallit väl ut mellan CAM och något företag. Mer olika företagsföreläsningar.. Mer företagsexempel. Exempel på studentprojekt. Vad har hänt med ett företagsom LiU-studenter har jobbat med? Finns det något guldkorn? 17(17)

18 Mer om tjänsteföretag Mer småföretagare som föreläser om sina företag. Vore intressant att höra någon som både misslyckats och lyckats. Representant med student som startat eget. Något IFP-företag som berättar om sina erfarenheter av kursen i samband med Gunnar & Annas föreläsning som i övrigt var väldigt intressant. Avknoppning från universitetet. Yngre person som driver småföretag. Mer/fler alternativ till ett fortsatt möte/samarbete/utbyte mellan deltagande företag. Etablera konceptet Frukt Mindre grupper som öppnar till diskussion så att alla kan bli mer aktiva Gärna mer om andra näringsgrenar (turism, mode, reklam) Tjänstesektorn och om marknadsföring, branding o samverkan med strukturen och kapital som finns i regionen. (kultur och natur) Mer specifikt på erfarenheter från företagare och vad det kan leda till. Paneldebatten kunde vara något mer strukturerad. Bättre presentation av deltagare för att kunna knyta kontakter. Mer mässa, med idéer från t.ex. Gazell-företag och kanske workshop. Mer av framgångshistorier från verkligheten. Utveckla mingeldelen med fler företag. Mer av råd & dåd Mer mingeltillfällen för att träffa andra företagare. Någon/några av studentgrupperna framträder och ger personliga erfarenheter. Forskningsresultat & CAM-slutsatser. Fler företag som jobbat med LiU och CAM. Exempelföretag som har bra strategi för lågkonjunktur, strategisk planering som framgångsverktyg. Exempel på småföretag i tjänstesektorn. Paneldebatten kunde varit längre Intressant företag som sticker ut av typ Mackmyra Whiskey. Bevisa att man under enkla förhållanden kan skapa något stort, för att hjälpa andra. Kanske mindre politik och mer praktik Bättre utställning, mer bensträckare Övrig kommentar: Mycket inspirerande dag! Bra dag! Bra mix av ämnen och talare. Fortsätt med CAM-dagar. Intressant dag, student i panelen Roligt inspirerande allvarligt och framåtsträvande känsla. Gemenskap Ett mycket trevligt arrangemang som gav nya tankar och inspiration blandat med kunskap Proffsig, lättsam inramning med Ulla och Ronny som höll ihop allt och presenterade talare och ställde få men väl genomtänkta frågor! KANON! 18(18)

CAM-dagen 2011. Tema tillväxt! Innehåll och presentationer

CAM-dagen 2011. Tema tillväxt! Innehåll och presentationer CAM-dagen 2011 Tema tillväxt! Innehåll och presentationer 2 Välkommen till Tema Tillväxt Många etablerade mindre företag har en inneboende kraft och stor potential att växa. Och då menar vi inte enbart

Läs mer

modern management network ab

modern management network ab Idea Inventum är ett helt unikt affärsutvecklingsprogram för företag med ca 10-50 anställda, som ägs eller delägs av kvinnor, och vill växa genom att utmana invanda arbetssätt och tankemönster, för att

Läs mer

Välkommen! Anmäl dig på: www.naringslivsdagarna.se 7/10. Master Classes 7,8,10,11 oktober Jacob Hansens Hus 8/10 9/10 9/10 9/10 10/10 10/10 11/10

Välkommen! Anmäl dig på: www.naringslivsdagarna.se 7/10. Master Classes 7,8,10,11 oktober Jacob Hansens Hus 8/10 9/10 9/10 9/10 10/10 10/10 11/10 Nr 4 2013 Bjuv Båstad Helsingborg Höganäs Klippan Landskrona Perstorp Svalöv Åstorp Ängelholm Örkelljunga Män or & För 7/10 Connectdagen Jacob Hansens Hus Master Classes 7,8,10,11 oktober Jacob Hansens

Läs mer

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt

framåt! vi jobbar Samverkan är nyckeln till framgång professionellt företagsklimat i bygden Öppet och Ett ledarskap med dubbel effekt vi jobbar framåt! En jubileumstidning från Åtvidabergs kommun Samverkan är nyckeln till framgång Öppet och professionellt företagsklimat i bygden Ett ledarskap med dubbel effekt VÄLKOMMEN TILL emesterhandla

Läs mer

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VinnVinn Användarhandbok Entreprenörspåret Business Arena Imaging Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VINNVINN Handbok E-spåret 2 (41) Version 0.8 Förord Denna handbok är en fortsättning på den tidigare

Läs mer

Hundratalet seminarier att välja bland! Några exempel:

Hundratalet seminarier att välja bland! Några exempel: Sundsvall 42 19-21 oktober Hela 2010 denna bilaga är en annons för konferensen Sundsvall 42 Sidan 1 Est 1988 Revolutionen som valrörelsen missade. Sid 2. Spara 1 000:- på en snabb anmälan. Läs mer på sidan

Läs mer

God Jul och Gott Nytt 2009. Full fart i Tomteverkstan

God Jul och Gott Nytt 2009. Full fart i Tomteverkstan En dörr in I N F O R M AT I O N & N Y H E T E R T I L L N Ä R I N G S L I V E T F R Å N N U V A B N R 6 2 0 0 8 God Jul och Gott Nytt 2009 Nuvab tackar härmed för det gångna året, då vi bl.a. har firat

Läs mer

VEM VINNER? företag 2012

VEM VINNER? företag 2012 företag 2012 KATEGORI Årets Marknadsförare KATEGORI Årets Företagare VEM VINNER? KATEGORI Årets Nyföretagare KATEGORI Årets Innovatör ÅRETS FEST MED PRISUTDELNING ONSDAG 29 FEBRUARI KL 18:00-24:00 STADSHUSET

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Mats Hjerpe Ola Nilsson Fredrik Rådström. Entreprenörskap. Starta eget med Drivhusets hjälp

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Mats Hjerpe Ola Nilsson Fredrik Rådström. Entreprenörskap. Starta eget med Drivhusets hjälp Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Mats Hjerpe Ola Nilsson Fredrik Rådström Entreprenörskap Starta eget med Drivhusets hjälp Företagsekonomi C-uppsats Termin: Handledare: Vt-2006 Lars Haglund

Läs mer

OCH SEN DÅ......en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland

OCH SEN DÅ......en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland ...en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland Augusti 2009! 1 Och sen då... om framtidsdrömmar Syfte och bakgrund Syftet med denna rapport har varit att göra nedslag

Läs mer

nuvabnytt MUSIK I SVERIGES RADIO Nytt på HR-sidan Teknikkompaniet sköter inspelningarna med bl a Veronica Maggio SID 4 Riddarberget bygger nytt

nuvabnytt MUSIK I SVERIGES RADIO Nytt på HR-sidan Teknikkompaniet sköter inspelningarna med bl a Veronica Maggio SID 4 Riddarberget bygger nytt nuvabnytt INFORMATION & NYHETER TILL NÄRINGSLIVET FRÅN NUVAB NR 4 2011 Nytt på HR-sidan MUSIK I SVERIGES RADIO Teknikkompaniet sköter inspelningarna med bl a Veronica Maggio SID 3 Vindkraft ny nisch SID

Läs mer

NÄRBLADET nummer 3 2014

NÄRBLADET nummer 3 2014 NÄRBLADET nummer 3 2014 SKNTs årskonferens i Jönköping den 14-16 maj 2014 Med en mjukstart på onsdagen med utflykter, golftävling och trevlig samvaro började SKNT sin trettionde årskonferens. Som ett under

Läs mer

WELCOME TO THE JUNGLE

WELCOME TO THE JUNGLE En tidning om företagsöverlåtelser fr ån Arctos M& A nr 7 juni 2010 WELCOME TO THE JUNGLE SVENSKA UNDERHÅLLNINGSKONCEPTET RE:EARTH GÖR SUCCÉ I THAILAND BRAFAB FRÅN HALLÄNDSKA HISHULT TILL STÖRST I NORDEN

Läs mer

Trender& tendenser. i personalutvecklingsarbetet. generaldirektör: Transnationella samarbeten ökar kunskapen om omvärlden. av erfarenheter från

Trender& tendenser. i personalutvecklingsarbetet. generaldirektör: Transnationella samarbeten ökar kunskapen om omvärlden. av erfarenheter från Trender& tendenser i personalutvecklingsarbetet En skattkista full av erfarenheter från Svenska esf-rådet Åsa Lindh, generaldirektör: Transnationella samarbeten ökar kunskapen om omvärlden Sidan 9 Kinesisk

Läs mer

OUTSOURCING ÖKA TILLVÄXT MED FOKUS PÅ DET NI GÖR BÄST. Nr. 5 / Juni 2010. SYSteam levererar nytta

OUTSOURCING ÖKA TILLVÄXT MED FOKUS PÅ DET NI GÖR BÄST. Nr. 5 / Juni 2010. SYSteam levererar nytta ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr. 5 / Juni 2010 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus ANNONS OUTSOURCING ÖKA TILLVÄXT MED FOKUS PÅ DET NI GÖR BÄST Genom rätt

Läs mer

BILAGA 2 ÖPPMA SVAR BILAGA 2: ÖPPNA SVAR

BILAGA 2 ÖPPMA SVAR BILAGA 2: ÖPPNA SVAR BILAGA 2: ÖPPNA SVAR Fråga: Beskriv gärna vad som var positivt Afternoon Tea Arvika 111026 Nya ideer. Trevligt att umgås med andra företagate. Afternoon Tea Arvika 111118 Alltid bra med mötesplatser Engagerad

Läs mer

Tjänsteinkubatorn. - Utvecklingsstöd för tjänsteinnovationer - Version: 1 den 11 juni 2009. Thomas Arctaedius, Tommy Bergkvist, Ulf Eriksson,

Tjänsteinkubatorn. - Utvecklingsstöd för tjänsteinnovationer - Version: 1 den 11 juni 2009. Thomas Arctaedius, Tommy Bergkvist, Ulf Eriksson, Tjänsteinkubatorn - Utvecklingsstöd för tjänsteinnovationer - Version: 1 den 11 juni 2009 Thomas Arctaedius, Tommy Bergkvist, Ulf Eriksson, Ulrika Hedby och David Lundborg SU Dnr: 301-0024-09 Stockholms

Läs mer

Kvinnors företagande. Rapport från konferens 12 november 2010. Rapport nr 2011:3. Vi måste jobba med de här skillnaderna i hur vi bemöter människor

Kvinnors företagande. Rapport från konferens 12 november 2010. Rapport nr 2011:3. Vi måste jobba med de här skillnaderna i hur vi bemöter människor Kvinnors företagande Rapport från konferens 12 november 2010 Rapport nr 2011:3 Vi måste jobba med de här skillnaderna i hur vi bemöter människor Bidragssystemet hänger inte med i dagens företagande Inledning

Läs mer

- Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb. En användarhandbok. Verket för näringslivsutveckling

- Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb. En användarhandbok. Verket för näringslivsutveckling - Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb En användarhandbok Verket för näringslivsutveckling Förord Kompetensförsörjning är en nyckelfråga för utveckling av innovationssystem/kluster. En viktig

Läs mer

NÄRINGSLIV Nr 4 Årg. 10 Vecka 45 2013

NÄRINGSLIV Nr 4 Årg. 10 Vecka 45 2013 NÄRINGSLIV Nr 4 Årg. 10 Vecka 45 2013 Familjeföretag tar snabba beslut bland bullarna och bak Foto: Magnus Pettersson Tema finansiering: Hitta rätt pengar Det handlar inte bara om pengar. Rätt typ av kapital

Läs mer

Hur uppfattas färger i glas?

Hur uppfattas färger i glas? Fokus Ett magasin om utbildning och forskning vid Linnéuniversitetet Nr 2 2010 Hur uppfattas färger i glas? Sidorna 12-15 Sidan 16 Sidan 10 Ett universitet där människor och idéer växer Uppmärksammad studie

Läs mer

SKILDA VÄRLDAR. Austin. tips: Hitta din egen affärsängel. kreativ förebild. men samma strävan efter ett gränslöst Västsverige

SKILDA VÄRLDAR. Austin. tips: Hitta din egen affärsängel. kreativ förebild. men samma strävan efter ett gränslöst Västsverige EN TIDNING FRÅN VÄSTSVENSKA HANDELSKAMMAREN #4/2011 5 tips: Hitta din egen affärsängel Austin kreativ förebild SKILDA VÄRLDAR men samma strävan efter ett gränslöst Västsverige Utbildning Utveckla eller

Läs mer

NÄRINGSLIV Nr 1 Årg. 9 Vecka 9 2012

NÄRINGSLIV Nr 1 Årg. 9 Vecka 9 2012 NÄRINGSLIV Nr 1 Årg. 9 Vecka 9 2012 Nytt på Minab Kinnabon Gunnar Martinsson blir Minabs nya samordnare, direkt från liknande jobb i Svenljunga. Jag har jobbat myc ket med villkor som gäller handel och

Läs mer

Kundundersökning av köpare av vidareutbildning. Göteborgs Universitet

Kundundersökning av köpare av vidareutbildning. Göteborgs Universitet Kundundersökning av köpare av vidareutbildning från Göteborgs Universitet Kvalitet, lyhördhet, flexibilitet, professionalism HHGS HandelsConsultingAB Erik Persson Christine Wettlegren Patrik Hansson Helena

Läs mer

TILLVÄXT. Karameller på export. Gränslös. Ökad. lönsamhet. Margareth Georgsson har globala ambitioner för Spikarö Karamell & Pralin.

TILLVÄXT. Karameller på export. Gränslös. Ökad. lönsamhet. Margareth Georgsson har globala ambitioner för Spikarö Karamell & Pralin. Fokus försäljning Gör säljarbetet till en naturlig del av jobbet och nå bättre resultat. Hur högt vill du nå? Tillväxtdagen bjöd på inspiration och kunskap samt tio budord för framgång. Nya steg mot USA

Läs mer

REVISION INTERN #5/07 HÖSTEN HAR SINA GODA SIDOR: DAGS FÖR INTERNREVISIONSDAGARNA

REVISION INTERN #5/07 HÖSTEN HAR SINA GODA SIDOR: DAGS FÖR INTERNREVISIONSDAGARNA INTERN REVISION #5/07 Intervju med Agneta Brevenhag, SEB: Internrevisorn en maktfaktor [12] HÖSTEN HAR SINA GODA SIDOR: DAGS FÖR INTERNREVISIONSDAGARNA INTERN REVISION Tidskrift om internrevision utgiven

Läs mer

I huvudet på Spotifygrundaren 12 SIDOR TEMA: ENTREPRENÖR

I huvudet på Spotifygrundaren 12 SIDOR TEMA: ENTREPRENÖR IVA på AKTUELLT NUMMER 1 2013 Wallenbergsalen fokuserar skarpaste skärmtekniken 24 Svenska tekniker byggde världens snabbaste dator 34 12 SIDOR TEMA: ENTREPRENÖR I huvudet på Spotifygrundaren Tio snabba

Läs mer

...näringsliv på väg. ...tredje generationen. ...bransch med potential. ...världens bästa zinkgjuteri

...näringsliv på väg. ...tredje generationen. ...bransch med potential. ...världens bästa zinkgjuteri ...näringsliv på väg...tredje generationen...bransch med potential...världens bästa zinkgjuteri BREDARYD LANNA HORDA RYDAHOLM FORSHEDA VÄRNAMO BOR Vi kan erbjuda In- och utlåning av personal Uthyrning

Läs mer

BILAGA 1: FÖLJEBREV OCH ENKÄT. Följebrev. Hej!

BILAGA 1: FÖLJEBREV OCH ENKÄT. Följebrev. Hej! BILAGA 1 FÖLJEBREV & ENKÄT BILAGA 1: FÖLJEBREV OCH ENKÄT Följebrev Hej! Den xxxx deltog du i aktiviteten xxxx i xxxx som arrangeras av xxxx inom ramen för den gemensamma satsningen Det företagsamma Värmland.

Läs mer