Projektplan fas 2b Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (16) Projektplan fas 2b

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan fas 2b Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (16) Projektplan fas 2b"

Transkript

1 Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (16) Projektplan fas 2b Konstnärliga fakulteten

2 Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (16) Innehåll Basfakta Godkännande av projektplan och bilagor Om dokumentet Projektet, sammanfattning... 5 Idé och mål Bakgrund Projektidé Önskade effekter och målbild Projektmål och prioritering Avgränsningar... 8 Leverans och överlämning Leveransobjekt och godkännande Överlämning, procedur... 9 Organisation och bemanning Projektorganisation Ansvar och befogenheter Lokalisering, utrustning samt lokaler Bemanning Tidsplan och resursbehov Projekttidsplan Beslutspunkter Resursbehov Arbetsformer Projektets arbetssätt Delaktighet Dokumentation Ändringshantering Kvalitetssäkring, Projektanalys Informationsspridning Projektrisker Projektkalkyl Referenser... 16

3 Konstnärliga fakulteten Sida: 3 (16) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar PA Dokumentet skapat PA Revidering efter beredningsgruppsmöte PA Revidering efter synpunkter från fakultetsledningen A Reviderad och godkänd vid styrgruppsmöte

4 Konstnärliga fakulteten Sida: 4 (16) 1 Basfakta 1.1 Godkännande av projektplan och bilagor Godkännande av projektplanen Projektplanen godkänd av: Beställare/Projektägare: Projektledare: Anna Lindal, dekanus Konstnärliga fakulteten Viktoria Björcke, Prové Management Bilagor Bilaga Dokumentnamn Utgåva, datum 1 Övergripande projektplan 2 Aktivitetsplan 3 Projektrisker Om dokumentet Denna projektplan beskriver projektet Konstnärliga fakulteten. Projektet bedrivs i flera faser och som leverans från respektive fas ingår en detaljerad projektplanering för kommande fas. Projektplanen är därmed att betraktas som ett levande dokument som kommer att uppdateras i takt med projektets fortskridande. Denna version av projektplanen beskriver projektets fas 2b. Arbetet i projektet Konstnärliga fakulteten är under fas 2b fördelat ett antal olika delprojekt.

5 Konstnärliga fakulteten Sida: 5 (16) 1.3 Projektet, sammanfattning Projektets omfattning Projektet avser verksamhetsutveckling inom Konstnärliga fakulteten. Syftet är att utveckla verksamheten innehållsligt och att effektivisera genom samordning. Arbetet förutsätter delaktighet från fakultetens medarbetare i arbetsgrupper och referensgrupper i utarbetandet av lösningar och engagemang hos alla berörda under realiseringen av föreslagna förändringar Framgångsfaktorer Eftersom projektet handlar om verksamhetsutveckling och kommer att påverka människor, organisation och arbetssätt är delaktighet, engagemang och kommunikation framgångsfaktorer. Projektet kommer därför att lägga stor vikt vid förankring och information. Andra viktiga framgångsfaktorer för ett lyckat förändringsarbete är att: skapa medvetenhet om värdet av utvecklingen vid fakulteten etablera en stark vägledande koalition ha en tydlig vision/mission och kommunicera den vara uthållig i utvecklingsarbetet För den Konstnärliga fakultetens projektarbete är viktiga framgångsfaktorer i fas 2b: att involverade i projektet finner utrymme och engagemang för delaktighet och att projektet tillförs tillräcklig och relevant kompetens och genomförandekraft att alla projektdeltagare har tydliga mandat att utföra givna uppgifter att i dialog med olika interna intressenter uppnå en tillräckligt god samsyn om behovet av nya lösningar och modeller för organisering kan uppnås d.v.s. att man åstadkommer en god förankring för implementering av förändringen att det finns adekvat resurstilldelning (pengar, kvinno- och mantimmar, rätt kompetens, utrustning) för projektet att genom delaktighet och kommunikation lyckas engagera medarbetare att ansvariga för information och kommunikation i projektet ges tillräckligt utrymme för arbetet att nödvändiga beslut kan fattas under vårterminen 2011 för projektets fullföljande Samband med andra organisationer eller projekt Projektet utförs inom ramen för Konstnärliga fakulteten. Det kan komma att ha naturliga beröringspunkter med andra projekt inom universitetet, som t ex GU: s omorganisationsprojekt och Campus Näckrosdammen. Projektet kommer även att beakta det utvecklingsarbete som sedan tidigare genomförts inom fakulteten.

6 Konstnärliga fakulteten Sida: 6 (16) 2 Idé och mål 2.1 Bakgrund Följande utgör bakgrund till projektet: Fakultetens ledningsgrupp har formulerat ett uppdrag i ett åttapunktsprogram avseende utveckling av fakulteten Fakulteten står inför en förstärkt konkurrenssituation Konstnärliga fakulteten vill vidareutveckla sin position som ett attraktivt alternativ för studenter och lärare Det finns behov av ökat samarbete mellan institutionerna/ högskolorna/programmen 2.2 Projektidé Projektidén är att utveckla verksamheten innehållsligt genom att se över och utveckla organisation, arbetssätt och roller. Det finns också en önskan att effektivisera genom samordning. Denna effektivisering sker proaktivt. Förändringsarbetet skall präglas av förankring och transparens. Den önskade utvecklingen kan beskrivas av Strategisk utveckling Samordning av administration Förändringar i organisationsstruktur Roller och ansvar Tydlighet avseende ledning, styrning och beslut Projektet kommer övergripande att genomföras i tre faser beskrivna enligt nedan: Resultatet av situationsanalysen, som delades in i fas 1a och 1b, har presenterats för fakultetens ledning och nämnd och desss resultat ligger till grund för upplägget av fas 2a. Arbetet i projektet Konstnärliga fakulteten var under fas 2a fördelat i tre delprojekt; Ny organisationsstruktur, Basstruktur för ökad utbildningssamordning samt Lokaler/teknik/verkstäder. Resultaten från fas 2a ligger till grund för upplägget i fas 2b tillsammans med ett arbete rörande framtagning av aktivitetsplan för fas 2b. Denna plan har tagits fram i samarbete med beredningsgrupp förstärkt med prefektrepresentation samt med administrativ personal.

7 Konstnärliga fakulteten Sida: 7 (16) 2.3 Önskade effekter och målbild Projektets önskade effekter har identifierats och sammanställts i nedanstående effektkarta. En målbild som beskriver det konstnärliga området 2020 har också utformats. Såväl effekter som målbild 2020 är styrande dokument för projektet. Målbilden för Konstnärliga området 2020 består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter som beskriver vilken situation som måste råda för att det övergripande målet skall uppnås. De fem övergripande målen för Konstnärliga området 2020 är: Ämnesutvecklande och ämnesöverskridande utbildning och forskning Högsta kvalitet i utbildning och forskning utifrån dagens och framtidens krav Gemensam grund för den konstnärliga fakulteten Konsten, utbildningen och forskningen är en synlig och betydelsefull röst i samhället Effektivt utnyttjande av samtliga resurser för verksamhetens bästa För en mer detaljerad beskrivning av respektive mål, se referens 1.

8 Konstnärliga fakulteten Sida: 8 (16) 2.4 Projektmål och prioritering Övergripande mål för fas 2b: Att delprojekten levererar i enlighet med delprojektplanerna med avseende på specificerade mål och leveranser samt enligt uppsatt tidplan. Att projektets samlade leveranser utgör ett led i att direktiv, önskade effekter och målbild 2020 uppnås. Att löpande kommunikation och förankring sker i enlighet med kommunikationsplanen. Att delprojekten levererar i tid och utefter uppsatta krav är en förutsättning för att aktiviteterna i fas 3 skall kunna starta och genomföras Projektmålets prioritering Prioritering: 0,4 Resultat 0,4 Tidpunkt 0,2 Kostnad 2.5 Avgränsningar Projektet har följande avgränsningar: Projektet förfogar inte över beslutet om omorganisationen eller beslutad organiseringsform, t ex antal institutioner för att nå förväntade effekter. Projektet tar fram en grundstruktur för institutionernas interna organisation utifrån arbetsgivar- och andra baskrav men har inte beslutsmandatet om institutionernas interna struktur. Projektet ansvarar inte för resurstilldelning till institutionerna. Eventuella omställningsfrågor för personal ingår inte i projektet, t ex övertalighet eller rekrytering. Kostnader för omflyttningar av personal, infrastruktur och ombyggnader ingår inte i projektet.

9 Konstnärliga fakulteten Sida: 9 (16) 3 Leverans och överlämning 3.1 Leveransobjekt och godkännande Följande är de övergripande projektleveranserna: Löpande styrning, koordinering, rapportering till Beredningsgrupp och Styrgrupp samt stöd till delprojekten. Leveransrapport för verksamhetsutvecklingsprojektet fas 2b Plan för realisering fas 3 Uppdaterad och genomförd handlingsplan för kommunikation för fas 2b Övriga leveranser beskrivs i respektive delprojekts direktiv. 3.2 Överlämning, procedur Överlämning av projektresultat sker löpande vid planerade styrgruppsmöten. 4 Organisation och bemanning 4.1 Projektorganisation Beställare Styrgrupp Beredningsgrupp Projektledning VU KF Kommunikationsgruppen Projektstyrningsgrupp Referensgrupp/er Delprojekt Delprojekt Delprojekt Delprojekt Delprojekt Bild 2: Projektorganisation fas 2b Projektet leds av projektledningen. Projektforum för fas 2b är Styrgrupp, Beredningsgrupp, Projektstyrningsgrupp, Referensgrupp och Kommunikationsgrupp. För respektive forums ansvar och befogenheter se kapitel 4.2 Aktiviteterna i projektet Konstnärliga fakulteten fördelas under fas 2b i ett antal olika delprojekt.

10 Konstnärliga fakulteten Sida: 10 (16) Planerade delprojekt fas 2b: Kompetensgrupper Rekryteringsmodell Institutionens organisering Teknisk/administrativ organisation Ekonomi och budget Uppföljning Information och kommunikation Arbetsmiljö Tillsättning av delprojekt beslutas av beställare. 4.2 Ansvar och befogenheter Beställare Ansvar Ansvara för att upprätta en projektbudget för projektets genomförande Utse representanter till projektets olika forum Ansvara för att förutsättningarna att genomföra projektet är tillgodosedda Befogenheter Säkerställa att projektet har erforderliga resurser Besluta om tillsättning av delprojekt Styrgrupp Ansvar Stödja projektledningens arbete Säkerställa att projektet har en fungerande ledning och att den är dimensionerad så att projektets leveranser kan genomföras Förankra projektresultat i GU: s ledning och organisation Att ta vidare projektets resultat till fakultetsnämnden, för beslut Befogenheter Godkänna och ändra projektplan Godkänna leverans och överlämning Beredningsgrupp Ansvar Precisera uppdragsdirektiv för delprojekt Bereda ärenden inför styrgruppsmöten Fatta löpande operativa beslut i projektet Befogenheter Hantera relationer med projektledning avseende resurser Bemanna och besluta om projektorganisation inkl projektledning, arbets- och referensgrupper Löpande fatta operativa beslut inom projektet

11 Konstnärliga fakulteten Sida: 11 (16) Projektledare Ansvar Genomföra projektleveranser inom ramen för projektplanen Ansvara och förvalta för övergripande projektdokumentation Leda och fördela arbetet i projektet Vara stöd till delprojekten Ta fram förslag till en projektorganisation och ett ändamålsenligt och dokumenterat arbetssätt för projektet Identifiera och uppskatta resursbehov utifrån projektets leveranser Ansvara för och leda projektstyrningsmöten Vidta lämpliga åtgärder vid projektstörningar Vara föredragande i styrgrupp Rapportera till beställare och styrgrupp Befogenheter Styra, leda och fördela tilldelade resurser utifrån uppskattad budget Initiera ändringar i projektets organisation Äska medel från beställare utifrån identifierade resursbehov Identifiera, dokumentera och rapportera avvikelser från överenskommet arbetssätt till styrgrupp Projektstyrningsgrupp Ansvar Samordning, koordinering och övergripande styrning utifrån delprojektens direktiv Befogenheter Initiera identifierade samordningsaktiviteter t ex informationsinsatser Koordinera aktiviteter mellan delprojekten Delprojektledare Ansvar Genomföra delprojektleveranser utifrån givet direktiv Upprätta delprojektplan inkl. aktivitetsplan, projektorganisation, ett ändamålsenligt och dokumenterat arbetssätt samt resursåtgång. Arbeta fram resultat i enlighet med uppdragsgivarens intention om delaktighet och öppenhet Sammankalla till arbetsmöten och andra delprojektaktiviteter Operativ handläggning och dokumentation av arbetsmöten och andra aktiviteter Leda och fördela arbetet inom delprojektet Påkalla behov av resurser hos projektledare Delta och rapportera vid projektstyrningsmöten Rapportera till projektledning (t ex status, progress, avvikelser) Vid behov och på uppdrag av projektledare eller beställare vara föredragande i styrgrupp, beredningsgrupp och referensgrupp Informationsansvarig för delprojektet Arbeta fram resultat med utgångspunkt från ett helhetsperspektiv och Målbild 2020 Agera som ambassadör i projektet, dvs. aktivt arbeta med förankring på hemmaplan Sammanställa arbetsgruppens resultat

12 Konstnärliga fakulteten Sida: 12 (16) Befogenheter Styra och leda delprojektet samt fördela tilldelade resurser utifrån given budget Deltagare i arbetsgrupp Ansvar Operativt delta i och genomföra uppgift/aktivitet enligt direktiv Arbeta fram resultat med utgångspunkt från ett helhetsperspektiv och Målbild 2020 Agera som ambassadör i projektet, dvs. aktivt arbeta med förankring på hemmaplan Befogenheter Komma överens med delprojektledare om det personliga åtagandets omfattning Ta personligt ansvar för resultatet Projektsamordnare Ansvar Vara behjälplig rörande kontaktinformation internt inom GU Ansvara för projektbibliotek Ansvara för uppdatering av projekthemsida Delta i projektstyrningsmöten, styrgrupps- och beredningsgruppsmöten Ansvara för projektadministration t ex boka projektdeltagare, lokaler och utrustning till projektets olika möten Utgöra stöd till beställare Utgöra kontaktyta mellan projektledare och beställare vad gäller projektets löpande arbete Befogenheter Uppdatera projektbiblioteket Uppdatera projekthemsida Referensgrupp Uppgift Vara rådgivande avseende projektets framarbetade resultat Vid behov bidra med expertkompetens i delprojekt 4.3 Lokalisering, utrustning samt lokaler Projektet behöver tillgång till konferensrum med projektor (ca 6-8 platser) för projektstyrningsmöten, beredningsgruppsmöten, styrgruppsmöten och eventuella arbetsmöten.

13 Konstnärliga fakulteten Sida: 13 (16) 4.4 Bemanning Beställare Anna Lindal, Dekanus Styrgrupp Anna Lindal, Dekanus Johan Norrback, Prodekanus Magnus Petersson, Fakultetsdirektör Christina Rogestam, extern Maria Hirvi-Ijäs, extern Beredningsgrupp Anna Lindal, Dekanus Johan Norrback, Prodekanus Magnus Petersson, Fakultetsdirektör Projektledning Viktoria Björcke, Prové Management Lise- Lotte Aspegren, Prové Management Projektsamordnare Lena Sandstedt, Konstnärliga fakulteten Delprojektledare Utses av beställare Referensgrupp/er Ledningsgruppen Anna Lindal, Dekanus Johan Norrback, Prodekanus Magnus Petersson, Fakultetsdirektör Staffan Rydén, Högskolan för scen och musik Leslie Johnson, Valand Gunilla Burstedt, Filmhögskolan Lotta Eklund, Litterär gestaltning Lasse Lindkvist, Högskolan för fotografi Eva Engstrand, Högskolan för design och konsthantverk Jeff Kaller, Steneby Eva Jonson, studentkårsordförande Respektive delprojekt kan komma att ytterligare ha referensgrupp/er specifika för delprojektet. Detta specificeras i respektive delprojektplan.

14 Konstnärliga fakulteten Sida: 14 (16) 5 Tidsplan och resursbehov 5.1 Projekttidsplan Projektfasen i sin helhet är beskriven i en övergripande plan, se bilaga 1 En detaljerad aktivitetsplan finns bilagd till projektplanen, se bilaga Beslutspunkter Under fas 2b planeras tre styrgruppsmöten. Styrgruppsmöte 1: 2 februari 2011 Styrgruppsmöte 2: 4 april 2011 Styrgruppsmöte 3: 25 maj 2011 Beslut rörande projektets fortsättning fattas i fakultetsnämnd den 8 juni Resursbehov Det övergripande projektets resursbehov för projektledning beräknas till max 40 timmar/vecka efter förhandling mellan beställare och Prové. Projektledningen utgörs av ett Prové-team. Beroende på arbetsuppgifter i uppdraget kommer Prové-teamet att arbeta tillsammans eller fördela uppgifterna. För- och efterarbete fördelas på teamet. Resursbehov i respektive delprojekt specificeras i delprojektplaner 6 Arbetsformer 6.1 Projektets arbetssätt Översiktligt består projektet av följande aktiviteter: Delprojektens arbetsmöten Delprojektens övriga aktiviteter Kommunikation och förankring Projektaktiviteter för helheten Projektstyrningsmöte Beredningsgruppsmöte Referensgruppsmöte Styrgruppsmöten Delprojektens arbetsmöten och övriga aktiviteter beskrivs i delprojektplaner. Kommunikation och förankringsaktiviteter beskrivs i handlingsplanen för kommunikation.

15 Konstnärliga fakulteten Sida: 15 (16) 6.2 Delaktighet Projektet möjliggör delaktighet via inbjudan till samtliga medarbetare att delta i arbetet genom t ex Intervjuer för informationsinsamling Arbetsgrupper med tydliga direktiv för att arbeta fram resultat Referensgruppsmöten för förankring Kontinuerlig och frekvent information och dialog på olika nivåer 6.3 Dokumentation Dokumentmallar och erforderliga dokument hanteras enligt PPS-modell (GU:s projektmodell). Projektstyrningsmöten och styrgruppsmöten dokumenteras i form av anteckningar. 6.4 Ändringshantering Eventuella avvikelser eller ändringar hanteras via projektledningen och beslut om förändringar fattas av styrgruppen. 6.5 Kvalitetssäkring, Projektanalys Projektarbetet följer på en övergripande nivå GU: s projektmodell. På den mer konkreta nivån följer arbetet Provés Uppdragsprocess med tillhörande rutiner och checkpunkter. Det görs löpande uppföljning avseende status för projektet. Aktiviteter för kvalitetssäkring löper parallellt med projektaktiviteterna under hela uppdragsprocessen. 6.6 Informationsspridning Kommunikation är viktigt genom hela projektet och förändringsarbetet skall präglas av förankring och transparens. Förankring innebär att verksamhetens medarbetare är delaktiga i utformandet av förändringen och är engagerade i förändringsarbetet. Transparens innebär att medarbetare har insyn i projektets arbete och resultat. I projektets första fas arbetades en kommunikationsplan med tillhörande handlingsplan fram. Kommunikationsplanen och handlingsplanen är i första hand ett verktyg till stöd för de personer som ska kommunicera projektet. Förändringar i kommunikationsplanen förankras i fakultetsledningen och planen versionshanteras. Handlingsplanen revideras inför varje ny fas och den uppdateras även under projektets gång. Handlingsplanen styr informations- och förankringsinsatserna och kommer att uppdateras inför och kontinuerligt under fas 2b.

16 Konstnärliga fakulteten Sida: 16 (16) 7 Projektrisker Projektrisker identifieras vid styrgruppsmöte 1, och revideras vid styrgruppsmöte i Den färdigställda risklistan biläggs projektplanen och följs upp vid samtliga styrgruppsmöten. 8 Projektkalkyl Extern resursåtgång för projektledningen för fas 2b beräknas till max 40 timmar/vecka efter förhandling med Prové. Konstnärliga fakultetens medarbetare involveras i moment såsom: Intervjuer för informationsinsamling Arbetsgrupper med tydliga direktiv för att arbeta fram resultat Referensgruppsmöten för förankring Kontinuerlig och frekvent information och dialog på olika nivåer 9 Referenser Dokument som är referenser till projektplanen: Ref.nr. Dokumentnamn, dokumentbeteckning Utgåva, datum 1 Målbild Konstnärliga fakulteten Förslag Ny Organisationsstruktur 3 Leveransrapport Basstruktur för ökad utbildningssamordning 4 Leveransrapport Lokaler/teknik/verkstäder

reviderad Projektplan fas 3

reviderad Projektplan fas 3 Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (19) reviderad Projektplan fas 3 Konstnärliga fakulteten Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (19) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande av projektplan och bilagor... 4 1.2

Läs mer

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv

Delprojektdirektiv Delprojekt Kompetensgrupper steg 2 VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv MP Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper - steg 2 MP Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet

Läs mer

Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten

Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (15) Projektplan Konstnärliga fakulteten Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (15) Innehåll 1! Basfakta... 4! 1.1! Godkännande av projektplan och bilagor... 4! 1.2! Om dokumentet...

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Delprojektplan Realisering institution Z

Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 1 (7) Delprojektplan Realisering institution Z Konstnärliga fakulteten Sida: 2 (7) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Kommunikationsplan Z

Kommunikationsplan Z Sida: 1 (7) Kommunikationsplan Z Realisation av institution Z Innehåll 1 Bakgrund till projektet Realisation av... 2 1.1 Projektets styrning... 2 1.2 Framgångsfaktorer... 2 2 Kommunikationsplan för realiseringsarbetet

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Bemanning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 042-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Ekonomistyrning och redovisning HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 043-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Systemanpassningar HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 048-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1

Projektorganisation. Tieto PPS AH003, 6.8.0, Sida 1 Sida 1 Om projektorganisation en beskriver fördelningen av ansvar och befogenheter mellan olika roller inom projektet. Här beskrivs även överenskommen fördelning av ansvar mellan projektet och basorganisationen.

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Arbetsmiljö HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 039-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Projekt Digital Salstentamen vid Högskolan i Borås

Projekt Digital Salstentamen vid Högskolan i Borås 2017-09-12 Sida: 1 (15) Projekt Digital Salstentamen vid Högskolan i Borås Projektplan 2017-09-12 Sida: 2 (15) Innehåll 1 Basfakta... 3 1.1 Godkännande av projektplan och bilagor... 3 1.2 Utgåvehistorik

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen

Projektförlängning 2018: Dataskyddsförordningen Sid 1(12) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-08-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Projektdirektiv. AD-Data

Projektdirektiv. AD-Data Projektdirektiv AD-Data 2013-09-04 Innehåll Revisionsinformation... 3 Målbeskrivning... 3 Bakgrund... 3 Projektidé... 3 Mål... 4 Avgränsningar... 4 Etapper... 5 Budget... 5 Organisation... 5 Projektorganisation...

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 23 17.4.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mats Perämaa Finanschef Conny Nyholm

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan

Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan HÖGSKOLAN I BORÅS Projektplan Organisationsutveckling 2013-08-13 Dnr 403-13 Beställargruppen Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan 1 Innehåll 1 Basfakta...3 1.1 Godkännande av projektplan...3

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Processbeskrivning Projektstyrning

Processbeskrivning Projektstyrning ProcIT-P-004 Processbeskrivning Projektstyrning Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Projektstyrningsprocessen

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

IT-enhetens projektmodell. Orion

IT-enhetens projektmodell. Orion s projektmodell rojektmodell Sidan 1 av (18) INNEHÅLL 1 BAKGRUND...2 2 FÖRSTUDIEN...3 2.1 SYFTE...3 2.2 INNEHÅLL...3 2.3 DOKUMENTATION...4 2.4 DOKUMENTATIONSANSVARIG...4 3 ROJEKTSTART...5 3.1 SYFTE...5

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

Projektstyrningsprocessen i VärNa

Projektstyrningsprocessen i VärNa 1 Ver 1 Projektstyrningsprocessen i VärNa 2. FÖRDJUPADE ANALYSER Orsaksanalys Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 1. PROBLEM- INVENTERING Scanning Struktur Verksamhet/organisation Målgrupp 3. FÖRÄNDRINGS-

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS Linda Sörensen, projektledare AKTIVITETSPLAN 2013-12-02. 1 Dnr 665-13 Bilaga 1. Linda Sörensen. Klart. Klart Klart.

HÖGSKOLAN I BORÅS Linda Sörensen, projektledare AKTIVITETSPLAN 2013-12-02. 1 Dnr 665-13 Bilaga 1. Linda Sörensen. Klart. Klart Klart. Fas 3 - Implementering ny organisation Projektstyrning Etablera projektorganisation för fas 3 Utforma principer för bemanning Implementeringsgrupp Boka erforderliga möten Definiera roller och ansvar Beställargrupp

Läs mer

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret,

Region Gotlands projektmodell. Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, Region Gotlands projektmodell Riktlinjer fastställda av ledningskontoret, 2014-11-14 Innehåll VARFÖR SKA MAN HA EN GEMENSAM PROJEKTMODELL?...3 VAD ÄR ETT PROJEKT?...4 FÖRSTUDIE...5 HUVUDPROJEKT...6 PROJEKTORGANISATION,

Läs mer

Verksamhetsutvecklingsprojekt

Verksamhetsutvecklingsprojekt Verksamhetsutvecklingsprojekt Habiliteringen Göteborg och Södra Bohuslän Projektplan för Organisering av gruppverksamheten Delprojekt i projektet Utveckling av Vuxenhabiliteringen Projektledare Malin Arby

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN]

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(6) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan, fas 2b

Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan, fas 2b HÖGSKOLAN I BORÅS Projektplan Organisationsutveckling 2013-10-14 Dnr 403-13 Beställargruppen Högskolan i Borås Organisationsutveckling Projektplan, fas 2b 1 Innehåll 1 Basfakta...3 1.1 Godkännande av projektplan...3

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget

Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget PROJEKTPLAN 1(11) Handläggare, titel, telefon Tina Vennerholm, projektledare 011-15 11 25 Projektplan Visualiserade planeringsförutsättningar och budget Version 1.0, Projektplanen är framtagen av projektledaren

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

!"#$%&&'%&(")*+)+, !"#.%(/-0"'%/&1)2.3- & & 8*-,73&/*56.*/,.&!"##$"!$#9& PROJEKT ARBETSMILJÖ

!#$%&&'%&()*+)+, !#.%(/-0'%/&1)2.3- & & 8*-,73&/*56.*/,.&!##$!$#9& PROJEKT ARBETSMILJÖ !"#$%'%(")*+)+,- - ------!"#.%(/-0"'%/1)2.3- '()*+,-.*/ 012+345673 8*-,73/*56.*/,.!"##$"!$#9 PROJEKT ARBETSMILJÖ inom konstnärliga fakultetens utvecklingsprojekt 2010-2012 !"#$%'%(")*+)+,- - ----------!"#.%(/-0"'%/1)2.3-

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Regler för projekt...

Läs mer

Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Leveransrapport projektfas 3

Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Leveransrapport projektfas 3 Lena Sandstedt lena.sandstedt@konst.gu.se VERKSAMHETSUTVECKLING 1 / 15 2012-09-12 Dnr B6 5782/09 Styrgruppen Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Leveransrapport projektfas 3 Innehåll Om detta

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Ladok3-införande. Projektplan

Ladok3-införande. Projektplan Ladok3-införande Sida: 1 (15) Ladok3-införande Projektplan Dnr SU FV-2.14-1617-14 Ladok3-införande Sida: 2 (15) Innehåll 1 Basfakta... 4 1.1 Godkännande av projektplan, definitioner och bilagor... 4 1.2

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

Intressent och kommunikationsplan

Intressent och kommunikationsplan Intressent och splan Innehåll 1 Grundläggande information... 5 2 Syfte splan... 5 3 Mål splan... 5 4 Ansvar och fördelning... 5 5 Avgränsningar... 5 6 Kostnadskalkyl för saktiviteter... 5 Datum 2016-02-09

Läs mer

Projekt: Dataskyddsförordningen

Projekt: Dataskyddsförordningen Sid 1(13) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 2017-01-17 Stefan Johannesen, 054-540 12 60, 070-0016428 stefan.johannesen@karlstad.se Projektspecifikation Beskrivning av projektets krav, mål och omfattning,

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper.

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper. Projektplan Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Maria Eriksson 2013-05-02 Projektplan för projektet Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet 1. Basfakta Projektnamn Kommunikationsstrategi

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Översikt Projektilen version 2.0

Översikt Projektilen version 2.0 Översikt Projektilen version 2.0 Förberedelsefasen Projektpolicy Initiera Förbereda inte initiera Protokollföra beslut Protokoll Förslag/idé Förändringsbehov hos verksamhet Analysera och strukturera förslag

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Projektplan delprojekt e-rekrytering

Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 1 (6) Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé...

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

, PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Minister Mats Perämaa. Omedelbart

, PROTOKOLL. Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1. Minister Mats Perämaa. Omedelbart 1, PROTOKOLL Nummer Sammanträdesdatum 14 26.2.2019 Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Mats Perämaa Finanschef Conny Nyholm

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell Överlämning från projekt till e-förvaltning Uppsala universitets 2017-05-15 1 Definition Större förändringar eller framtagande av nya produkter eller systemstöd görs oftast i projektform. För att resultatet

Läs mer

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd

Projektplan Utbildningsadministration och studentstöd GOTLAND 2018/21 Utbildningsadministration och studentstöd Delprojekt 2 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställd av styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Formulera målet, miniprojekt

Formulera målet, miniprojekt Formulera målet, miniprojekt Tillämpning av PPS, översikt över färdigheterna PDI Initiera projekt Intressentanalys Leverans och överlämning Sida 1 Projektdirektiv mini, syfte Underlag för att starta ett

Läs mer

Projektplan Webbaserade digitala prov. 2014-01-13 Sida: 1 (5) Filnamn Projektplan_prov_reviderat.doc

Projektplan Webbaserade digitala prov. 2014-01-13 Sida: 1 (5) Filnamn Projektplan_prov_reviderat.doc -01-13 Sida: 1 (5) Projektplan -01-13 Sida: 2 (5) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar... 4 2 Plan... 4 2.1 Beslutspunkter, milstolpar... 4 2.2 Projektkalkyl...

Läs mer

Modell för projektledning

Modell för projektledning Sida 1 Om modell för projektledning PPS modell för projektledning beskriver de tre faserna; förberedelser, genomförande och avveckling. Syftet är att ge en övergripande bild av modellen, endast faser och

Läs mer

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Bakgrund Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem som det gamla sättet att tänka har skapat. Albert Einstein. Jämställdhet

Läs mer

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik

Examensarbete Verklighetsbaserat utvecklings- och projektarbete - Automationsteknik med mekatronik Examensarbete 2018 Mål och innehåll Kursen skall ge färdighet i och erfarenhet av utvecklings- och projektarbete. Kursen skall ge praktisk erfarenhet genom ett tekniskt utvecklingsprojekt som skall genomföras

Läs mer

Projektplan. Projektnamn: Färdplan Flen 2011. Kommunfullmäktige med delegering till Anders Berglöv. Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2011

Projektplan. Projektnamn: Färdplan Flen 2011. Kommunfullmäktige med delegering till Anders Berglöv. Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2011 Beslutsprocess Kommunfullmäktige den 16 december 2010 Projektnamn: Färdplan Flen 2011 Projektägare: Kommunfullmäktige med delegering till Anders Berglöv Styrgrupp: Kommunstyrelsens Arbetsutskott, Lars

Läs mer