Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:"

Transkript

1 Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. En dag står det en bil, från Lokal-teve, utanför Max hus. Man har sett mystiska mönster, i Max pappas majsfält. Max, och hans pappa, är oroliga att de ska upptäcka Allan. Det visar sig att det är Max lärare, Ulla, som går omkring i majsfältet. Hon trampar ner majsen, för hon väntar på att Jesus ska komma. Plötsligt hörs ett brusande ljud, och majsen böjer sig. Är det Allan som är i farten igen? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Solsystemets himlakroppar och deras rörelser, i förhållande till varandra. (FY åk 4-6) Lässtrategier för att förstå och tolka texter, från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna. (SV åk 4-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. (SV åk 4-6) Eleverna tränar följande förmågor: Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva, och förklara, fysikaliska samband i naturen och i samhället. Formulera sig, och kommunicera, i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur, och andra texter, för olika syften. Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Sol, måne och planeter. Månens faser och några stjärnbilder. (NO åk 1-6) Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. (SV åk 1-6) Strategier för att skriva olika typer av texter, till exempel meddelanden och handlingslistor. (SV åk 1-6) Eleverna tränar följande förmågor: Tala, och samtala, i olika sammanhang. Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften, och mottagare. Jämföra, och reflektera över, mönster och strukturer i naturen.

2 Lärarmaterial SIDAN 2 Boksamtal Fyra grundfrågor: 1. Vad gillar du med boken? (Händelser, personer, ord, tankar ) 2. Vad gillar du inte i/med boken? 3. Är det något som du tycker är ovanligt, konstigt, inte förstår, undrar över eller som du inte har sett i andra böcker? 4. Kan du hitta några mönster som kommer tillbaka flera gånger? Kan du se kopplingar mellan olika saker, till andra texter eller till verkligheten? Rymdfest Ha en rymdmaskerad, där alla klär ut sig till något som har med rymden att göra. Bygg upp ett litet kafé, och servera rymdläsk och galaxkakor Flaskpost till planeten Zongo Tänk om det gick att skicka flaskpost till Allan, på planeten Zongo? Låt eleverna skriva ett meddelande till Allans kompisar, på Zongo. De ska berätta att Allan är på väg hem. Hur skulle de beskriva sin egen hemplanet för Allans kompisar? Hur skulle de beskriva sig själva? Låt fantasin flöda och gör en snygg bok, med alla barnens samlade brev. Häng upp boken i klassrummet. Låt också barnen diskutera olika sätt, att skicka ut flaskposten i rymden.

3 Lärarmaterial SIDAN 3 Sugrörsraket Klipp ut en pappersremsa (4x15cm kan vara en riktlinje att börja med). Vira remsan ett par varv runt en penna. Tejpa sedan ihop remsan till en lång pappersrulle. Vik ner en bit på den översta delen av rullen, och tejpa fast den. Tejpa eventuellt på fenor på raketen. Måla raketen. Placera raketen över ett sugrör och blås: raketen flyger iväg! Prova att göra olika modeller, och utforska dem tillsammans. Var gärna utomhus, för raketerna kan flyga högt. Hur långt flög din raket? Hur kan du få raketen att flyga längre? Kan du få raketen att flyga mot ett bestämt mål? Stjärnbilder Max vill ha en stjärnkikare, för att titta på olika stjärnbilder. Berätta för eleverna, att alla är födda i ett speciellt stjärntecken. Att ta reda på mer om sitt eget stjärntecken, och att hitta stjärntecknet på himlen, är spännande. Egna stjärnbilder Dela ut stjärnkartor, utan stjärnbildernas namn. Dra nya streck mellan prickarna, och rita helt egna, nya, stjärnbilder. Eller döp om de stjärnbilder som finns. De flesta stjärnbilder har gamla namn, som inte har samma starka symbolik längre. Få vet idag, till exempel, hur en lyra verkligen ser ut. Liknar inte Cassiopeia egentligen ett M, från en känd hamburgerkedja? Någon annan stjärnbild kanske liknar en dator, en mobiltelefon eller något annat, som är viktigt för oss idag.

4 SIDAN 4 Läsförståelse Popcorn 1. När brukar man skörda majs? Man brukar skörda majs i augusti. 2. Vad pratar hela byn om? Hela byn pratar om supermajset, som Max pappa har odlat. 3. Vem är Jönsson? Jönsson är familjens granne. 4. Från vilken grönsak kommer popcorn? Popcorn får man från majs. 5. Hur många dagar tar det, för Max pappas majs, att växa upp och bli tre meter hög? Det tar sju dagar, för Max pappas majs, att växa upp och bli tre meter hög. 6. Gillar du majs?

5 SIDAN 5 Den blomstertid.. 7. Vilken årstid är det i detta kapitel? Det är vår i kapitlet. 8. Vem har sagt åt Ulla att ta ledigt? Rektorn har sagt åt Ulla att ta ledigt. 9. Varför kallas Einar för Einar Einstein? Einar kallas för Einar Einstein, för att han är klassens geni. 10. I vilken ålder är Ulla? 60 års-åldern (Ulla är i 60 års-åldern, eftersom det står att hon snart ska gå i pension. 11. Vilka sånger brukar ni sjunga på skolavslutningen? Klar för avfärd 12. Vilken planet bor Allan på? Allan bor på planeten Zongo. 13. Varför kan Allan inte åka hem till sin planet, på dagen? Han kan inte åka hem på dagen, för då skulle alla se rymdskeppet. 14. Vad finns det i Max lada? Allans rymdskepp finns i Max lada.

6 SIDAN Hur många har träffat Allan? Ingen har träffat Allan. 16. Tror du att det finns liv i rymden? Varför/Varför inte? Mystiska tecken 17. På vilken planet, tror Max, att det finns liv? Max tror att det finns liv på planeten Zongo. 18. Varför ska reportern gå ut och titta på Antons majsfält? Hon ska gå ut och titta på majsfältet, för att det finns mystiska tecken i fältet. 19. Vad har Allan tagit med sig till ladan? Allan har tagit med sig kakburken, till ladan. 20. Vem är Anton? Anton är Max pappa. 21. Vem har gjort mönster i majsfältet, tror Max och hans pappa? Max, och hans pappa, tror att Allan har gjort mönster i majsfältet.

7 SIDAN Vad arbetar en reporter med, tror du? Majs 23. Varför springer Bosse iväg? Bosse springer iväg, för att pappa säger att ljudet som de hör, kan vara grannens tjur. 24. Hur mycket väger grannens tjur? Grannens tjur väger nästan ett ton. 25. Vad bär Bosse på? Bosse bär på sin tunga kamera. 26. Max tycker inte att Bosse hade passat som krigsfotograf. Varför inte det? En krigsfotograf kan inte springa iväg, så fort det blir läskigt. Bosse springer, när han tror att det är en tjur som kommer emot dem. En krigsfotograf ska ju ta bilder på kriget. 27. Varför tror du att Jonna tar tag om pappas arm när han stannar och säger att han hör ett ljud?. 28. Vad tror du att det är för ljud, som de hör?

8 SIDAN 8 Kom väl 29. Vad har Ulla knutit fast under sina skor? Ulla har knutit fast brädor under sina skor. 30. Vem har trampat ner majsen? Ulla har trampat ner majsen. 31. Ulla vill att någon ska hitta henne. Vem? Ulla vill att Jesus ska hitta henne. 32. Vad ser Allans Zongos rymdskepp ut som? Allans Zongos rymdskepp ser ut som ett stort fat av silver. 33. Varför stirrar Jonna på Ulla, som om hon inte är riktigt klok? Hon stirrar på Ulla, för att Ulla pratar om att Jesus ska komma. 34. Vad kommer Jonna att göra nu, tror du? Domedagen 35. Varför kastar Allan ut radion? Allan kastar ut radion, för att han inte får tyst på den. 36. Vem har svimmat? Jonna har svimmat. 37. Hur länge har Max pappa haft sin radio? Max pappa har haft sin radio, sedan han var ung.

9 SIDAN Hur blir Ulla vanlig igen? Ulla blir vanlig igen, genom att hon får radion i huvudet. 39. Allt, som Max pappa har sagt, finns inspelat i mikrofonen, som Jonna har. Varför tror du att pappa tar ut chipet, ur mikrofonen? Tornado 40. Vem ligger under en bil? Bosse, fotografen, ligger under en bil. 41. Varför fungerar inte Jonnas mikrofon? Mikrofonen fungerar inte, för att Max pappa har tagit ut chipet. 42. Vad har rymdskeppet krossat? Rymdskeppet har krossat dörren till ladan. 43. Vad var det som flög över fältet, tror Jönsson? Jönsson tror att det var en tornado, som flög över fältet. 44. Jonna tycker att Bosse är en mes. Varför? Jonna tycker att Bosse är en mes, för att han sticker ifrån henne, mitt ute på fältet. 45. Varför rättar Jönsson till sina kläder, och drar en kam genom håret? Jönsson snyggar till sig, för att han får syn på teve-bilen.

10 SIDAN Vad är en tornado, tror du? Ont i huvudet 47. Vad ska Ulla göra nu? Ulla ska gå i pension. 48. Vem ska köra Ulla hem? Jönsson ska köra Ulla hem. 49. Varför är Jonna sur? Jonna är sur, för att kameran och mikrofonen är förstörda. 50. Har du sett en tornado någon gång? Var då? Farväl 51. Varför gråter Max? Max gråter, för att Allan har åkt hem utan att ta farväl. 52. Vilket djur hör de, när de är ute och går? De hör en uggla, när de är ute och går.

11 SIDAN Vad ska Max önska sig i julklapp? Max ska önska sig en stjärnkikare i julklapp. 54. Varför har hela majsfältet blivit till popcorn? Majsfältet har blivit till popcorn, för att värmen från Allans rymdskepp har gjort att hela majsfältet har börjat poppa. 55. Hur säger Allan hejdå, till Max och hans familj? Allan vinkar från sitt rymdskepp, och så gör han ett tecken med två fingrar. Det är tecknet för fred. 56. Vad ska du önska dig i julklapp?. Ordgömma T T I V O L I C M F O O G U L U J E I R T R A L Ö K M N K A E N A S F A K Ä R S F A S J E S U S O R K D F R E D A T F E U O K E H V O L O N R I K S K Ä N I N A

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.)

Läsförståelse. Allan Zongo och den sista dagen. Popcorn. Elevmaterial. Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) SIDAN 1 Läsförståelse Popcorn 1. När brukar man skörda majs? 2. Vad pratar hela byn om? 3. Vem är Jönsson? 4. Från vilken grönsak kommer popcorn? 5. Hur många dagar tar det, för Max pappas majs, att växa

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Boken handlar om: Lisa får ett mejl av en hemlig beundrare, som heter Adrian. Han skickar mejl, ger henne en ros och en dag skickar han en ring till henne.

Läs mer

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial TJ UGAN. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Berättaren är en flicka, eller pojke, som ska köpa julklappar. Hon/han ger en tjuga till en kvinna som sitter och tigger. I en affär blir berättaren

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: En ekorrunge blir tagen, från boet, av en kråka. Ekorrungen sprattlar för att komma loss, och kråkan tappar den. Ekorren landar på trappan, utanför en familjs hus.

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Förbjudet område Lärarmaterial

Förbjudet område Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Sean Rodman Vad handlar boken om? Asha och Bex har en udda hobby. De brukar ta sig in i gamla byggnader på kvällar och nätter. Väl där tar de foton som de lägger ut på

Läs mer

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Max ska vara ensam hemma, medan hans syster Moa och mamma är på semester. Precis innan de ska resa, ber Moa honom om en tjänst. Hennes kompis

Läs mer

Alva ordnar loppis Lärarmaterial

Alva ordnar loppis Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes klasskompisar som ska samla in pengar till en skolresa. De behöver få ihop mycket pengar. De bestämmer sig för

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Daniel deckare i snön Karsten S. Mogensen

Daniel deckare i snön Karsten S. Mogensen SIDAN 1 Boken handlar om: Daniel Deckare är på semester, när en tjuv plötsligt rånar hotellet. Tjuven rymmer, på skidor. Daniel tar upp jakten efter honom. Under jakten tappar han bland annat en skida,

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Teseus har kommit till Aten för att träffa sin far, kung Aigeus. Teseus blir inte insläppt till borgen, utan istället hamnar han hos Cadmus. Cadmus äger stans bästa brottarlag.

Läs mer

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om kompisarna Alex, Elsa och Max. De kallar sig för Vilda gänget. Svarta Damen är Alex granne och Vilda gänget tycker att hon är

Läs mer

Myter, sägner och legender

Myter, sägner och legender 1 Myter, sägner och legender LYSSNA 1 Kunskapskravet A Vad innebär Kunna förstå texters budskap? Det innebär att man ska förstå textens innehåll/förstå vad texten menar. B Hur ska du arbeta med kunskapskravet?

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil. Emil blir övertalad av en kille i klassen, Måns, att följa med till affären och handla godis på skoltid, fast man inte får.

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Aldo en kille med finess

Aldo en kille med finess En arbetshandledning från Alvina förlag Aldo en kille med finess Text:Christina Johnson Bild: Fred L. Form: Eva Englund 2012 09 10 ISBN: 978 91 86391 11 9 Pianot välter över pianisten Aldo. Han blir platt

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Mysterier och modiga barn

Mysterier och modiga barn 1 Mysterier och modiga barn MUNTLIGT BERÄTTANDE 1 Blodet droppar A När du lyssnar på någon som berättar är det nästan som om du spelar upp en film i huvudet. Rita en händelse du såg när du lyssnade på

Läs mer