Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun."

Transkript

1 Innehåll: Ledarsidan 2 Redaktionen 3 Dagens tjejer 5 Ingen är bättre 6 1 April 2009 Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11 Innebandy 12 Michael White 14 Utseendet 15 Kärnämnes profil 16 Fritidsgården 20 Nu är vi ju Bästa matglädjesskola. Som alla vet så har Annerstaskolan vunnit Arla foods guldko Ett stort grattis till dom i köket! Vi på Annerstabladet gick ner till köket för att intervjua Micke. Stort grattis till segern! Nu är vi ju Bästa matglädjesskola. Vad betyder det egentligen? Det betyder väldigt mycket för oss i köket och för hela skolan. Vi har bevisat att det går att laga riktig mat istället för torra fiskpinnar som vissa andra skolor får och vi hoppas att skolmaten förändras i hela kommunen. Det blir mycket lättare med matlagningen eftersom att kommunen kommer satsa mer på skolorna. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun. Kan ni berätta lite om vad som hände på Grand Hotel igår? Var det några kändisar där? Alla årets kockar var där, bl.a. Melker Andersson. Det var också kända Svenska kockar som har vunnit pris förut och som har framgångsrika restauranger. Uppträdde gjorde Måns Möller. Innan prisutdelningen så uppträdde olika opera sångare från England. Vad vann ni för något? Vi vann äran som bästa matglädjesskola, en guldko, diplom samt 25000:- som ska gå till mat utbildning T.ex. en Matresa till dem som jobbar i köket. Nu när vi har bevisat att Annerstaskolan både har bästa maten och de bästa eleverna Vad blir nästa mål för er i köket? Det måste vi fundera på. Det finns inte mycket mer att vinna. Arlas Guld ko är det finaste och bästa pris en skola kan få för sin mat. Skrivet av: Kennet, Robin och Sebastian.

2 2 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Krister Jonsson Mentor 8 IT och huvudredaktör Annerstabladet. Annerstabladet är ännu i uppstartsfasen. Rutinerna för hur vi ska arbeta är ännu inte fullt utprovade. Under tidigare år har Anneli Tikkanen gjort ett stort jobb med att driva skoltidningen men nu är det alltså jag och eleverna i 8 IT som har ärvt det uppdraget. Vi har en förhoppning om att i framtiden kunna göra ett lika bra jobb som Anneli och hennes redaktion gjorde. Denna sida i Annerstabladet kommer förmodligen att se lite olika ut varje månad. Denna första gång är det jag i min roll som huvudredaktör som har fått ordet för att presentera vad syftet med skoltidningen är. Kommande månader kan vi tänka oss att vi har gäst-ledare som skriver och informerar om saker de behöver få sagt. Man kan till exempel tänka sig att biträdande rektor Birgitta Fagerberg skriver denna ledare i samband med att t ex PRAO infaller för våra åttor eller att våra nior ska söka till gymnasiet. Man kan förmodligen förvänta sig att biträdande rektorer Anna Collins- Gustafsson och Kerstin Eskekärr skriver ledare någon gång vid passande tillfällen. Kanske ser vi vaktmästare Janne, kökschef Mikael, skolsekreterare Erja eller skolsyster Helene som ledarskribenter. Vi får se i framtiden hur det blir. När jag och 8 IT fick uppdraget att ta över skoltidningen diskuterade vi mycket vilket syfte tidningen skulle ha. Vi enades snabbt om ett par saker. Det som verkade vara viktigast för eleverna var att Annerstabladet skall vara elevernas egendom. Så lite som möjligt skall skrivas av skolans personal. Om en lärare eller någon i ledningen har en artikel med skall det alltid vara på uppdrag av eleverna. Eleverna upplever att vi i personalen kan använda oss av Annerstaskolans hemsida eller andra kanaler om vi vill nå ut till någon. Eleverna ser Annerstabladet som ett forum för elever av elever. Det andra vi enades om var att hela tidningen inte skall skrivas av eleverna i 8 IT. Klass 8 IT skall fungera som Ledarsidan skrivande reportrar men även som samordnare och redigerare av texter och inslag som blir inskickat av elever i andra klasser. Annerstabladet skall vara öppet för alla elever på hela Annerstaskolan, gammal som ung alla kan skriva i skoltidningen. Vårt slutgiltiga mål är att denna skoltidning blir något som hela skolan kan identifiera sig med och känna att de står för. Enda sättet att nå dit är att så många som möjligt är med och fyller tidningen med material. Allt från de 10 roligaste lekarna på rasterna av eleverna i förskolegrupperna, min första novell av eleverna i våra lägsta årskurser, en dag på Tom Tits av eleverna i årskurs 3 eller varför inte helt ny i den svenska skolan och i det svenska samhället av elever från våra mottagningsgrupper. Alla inslag är intressanta och kommer att publiceras om de håller en god kvalitet och är seriöst gjorda. Vi ser fram emot ett givande arbete med Annerstabladet! PDF-version Annerstabladet är en Internetbaserad tidning men eftersom vi vet att inte alla elever har ständig tillgång till datorer och Internet kommer vi självklart att publicera en pappersversion av Annerstabladet. Vårt mål är att varje månad göra i ordning en version av tidningen som kan skrivas ut och eventuellt kopieras upp till eleverna. Vi hoppas att den tryckta versionen av Annerstabladet kommer att finnas i klassrummen och att det blir en publikation som läses av eleverna och kanske till och med kan användas i viss undervisning på alla nivåer i skolan. I den nya PDF-version som görs varje månad kommer alla artiklar som har kommit in sedan det förra numret att finnas med. Det betyder att om er klass eller någon av eleverna har skickat in något som har kommit med på Internetsidan så kommer det även att finnas med i den PDF-version som ges ut vid månadens slut. Vi hoppas att detta ska stimulera elever att skriva och skicka in saker till oss på redaktionen.

3 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 3 Välkommen till första numret av nya Annerstabladet! Idén med Annerstabladet är att det ska vara våra elevers forum på Annerstaskolans hemsida. I Annerstabladet är alla texter skrivna av elever. Inget material kommer från lärare eller ledning. Annerstabladet skall vara öppet för vem som helst som har något som han eller hon vill säga. Dagens ungdomar är ofta mycket skickliga i att finna information på Internet men de har inte samma vana i att själva publicera sig. Annerstabladet ger alla våra elever en möjlighet att komma ut med sina arbeten, åsikter eller idéer på Internet. Det är viktigt i dagens samhälle att känna till hur man når ut med sitt budskap på ett effektivt och attraktivt sätt. Dessutom stärker det elevernas självkänsla om deras arbeten finns ute på Internet på riktigt. Redaktionen Annerstabladet drivs av eleverna i klass 8 IT. Vi använder ungefär hälften av vår profiltid till arbetet med tidningen. Klassen kan liknas vid en tidningsredaktion med ITläraren Krister Jonsson som någon sorts huvudredaktör. Vi har ofta brainstorming -möten där vi helt enkelt pratar om vad som händer i skolan, närområdet, landet eller världen. Vilka reportage vi vill ta tag i och hur vi delar upp arbetet. Sportredaktionen: Muki, Omid, Shakir, Kerem, Lin, Kotayba. Nyhetsredaktionen: Robin, Sebastian, Kennet Kultur och fritid: Urmi, Hogey, Saly, Gizem, Hogey Samordnare för temareportage: Louzan, Amal, Adam Huvudredaktör och allt-i-allo: Krister Jonsson Ansvarig utgivare: rektor Björn Grünstein KONTAKTA OSS! Om ni vill kontakta redaktionen för Annerstabladet för förslag till artiklar och reportage, förfrågan om besök från våra journalister för att bevaka en händelse i er klass är det enklast att skicka en förfrågan till Krister Jonsson. Ni är alla varmt välkomna att skicka in krönikor, recensioner, insändare, knep och knåp, frågesporter eller vad som helst som gör tidningen bättre. E-posta era saker till Krister så ser vi till att det kommer in i Annerstabladet.

4 4 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Dagens tjejer är mycket bättre än killar. Krönika av: Yosra Benjabli 9IT Har en hel generation killar bara försvunnit? Är de bara borta? Missförstå mig inte nu, jag vet att vi lever i ett samhälle där alla är olika och så vidare. Men ändå känns det som om något blivit väldigt annorlunda. Jag vet inte om det är så överallt, men bland de yngre i alla fall. Det är så jag ser det i min lilla egna värld, att unga tjejer idag är nästan bättre på allt. Jag säger inte det här för att vara egoistisk eftersom jag är tjej men tjejer är smartare, roligare och duktigare. De är mer ambitiösa, mer målinriktade och mer drivna än killarna. Det är sådant jag alltid tänkt på, men jag blev säker när jag förra veckan läste en artikel om Sveriges 10 mest framgångsrika människor i Aftonbladet. Alla var kvinnor. Jag har även märkt att tjejer är mer dominanta, alltså styr de mer. det vill säga om man tittar på statistiken så har tjejer på gymnasiet bättre betyg än killar. Och ny skolforskning visar att tjejer idag tar mycket mera plats i klassrummet. De pratar, skämtar och kritiserar. Kvinnor flyttar mer, byter jobb oftare och har tagit över Internet. Tjejer registreras idag tre gånger mer än killar. Och listan på Sveriges största bloggar ägs såklart av unga tjejer som sägs tjäna miljoner. Till exempel Blondinbella, hennes blogg läser jag ofta och inser att för att bara vara 18, så är hon så framgångsrik. Hon driver olika företag, går samtidigt i skolan och pratar ofta om politik och tjänar massor med pengar! Naturligtvis finns det fler framgångsrika bloggare, men knappt några som är killar. Med andra ord: unga tjejer dominerar unga killar är losers. Frågan är vad det beror på? Enligt skolverket är tjejer mer målmedvetna och har högre krav på sig själva än killar. Man brukar ofta klaga på att unga tjejer idag utsätts för hårda krav. Men min fråga är om inte höga krav är bättre än inga alls? Jag har vänner som efter gymnasiet sitter hemma och spelar datorspel i smutsiga kalsonger i sitt pojkrum. De kan inte tvätta, städa, laga mat och orkar inte jobba. Jag skulle önska att det fanns mer press på unga killar. Vad fan håller de på med? Utbilda er, klipp er, köp en kostym och skaffa er ett jobb. Men jag är inte hoppfull. Och frågan är om jag ens bryr mig. Man får väl se hur det går för er. Kommer att bli kul att se om ni lyckas nå tjejernas nivå. Om jag en gång ska skaffa ett barn så hoppas jag för guds skull att det är en flicka. Man vill ju inte föda fram en loser till världen.

5 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 5 Ingen är bättre, alla har sina talanger och svagheter 1. Krönika av LIN 8IT Jag instämmer inte helt och hållet det som Yosra från 9 IT skrev i vår skoltidning. Det hon skrev är lite mer från den negativa sidan av killar medan ingenting av den positiva sidan. Dagens samhälle reformeras med tiden inklusive människorna dvs. både tjejer och killar. Skolan är bara en del av livet men när man tittar på helheten så ska man inte vara så säker på att tjejerna är mer dominanta. Jag säger inte nu att vi killar är bättre än tjejer eller tvärtom, själv så tycker jag att alla har sina egna begåvningar och svagheter sen man föds. Ingen är bättre än någon! Vissa tjejer är kanske inte bra på t.ex. sport medan det är vanligare hos killar att de är mer sportinriktade. Alla har sina egna drömmar och satsa på olika saker. Man kan inte tvinga någon göra en sak som han/hon själv inte är bra på. Världen är inte finemang, människorna är inte heller perfekta, vissa är kanske snälla men obstinata på något sätt, vissa är bara helt enkelt otrevliga mot andra. Killar är inte helt och hållet inkompetenta när det gäller studier och betyg i skolan. Självklart så finns det undantag där en del killar inte är beroende av att studera men i stort sett så satsar killarna i princip lika mycket som tjejerna gör, det går t.o.m. mycket bättre för vissa killar. Alla måste inse att varenda en flicka inte är perfekt, det finns mängder av tjejer som tycker om att skolka från sina skolor, bryr sig inte om sina studier samt betyg. Det är precis som jag har sagt innan att alla har sina egna brister och styrkor. Istället för att jämföra om vilket kön är bättre borde man anstränga sig för att införa ett gott samarbete, det skulle alla appreciera. Världen skulle också se ännu mer suverän ut, två hjärnor är alltid bättre än en. Together we will be strong!

6 6 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 VALKYRIE Bokrecension Boken handlar om miljön i Blackeberg. En massa människor som lever sina vanliga liv. Men livet i Blackeberg förändras snart, människor dras in i en okänd och ond virvel. Oskar, den mobbade pojken i klassen träffar en tjej som heter Eli. Men det är något konstigt med henne >>Eli. Har jag chans på dig?<< Hon vände sig om, drog upp täcket till hakan. >>Vad betyder det?<< Oskar fäste blicken på bokryggarna framför sig, ryckte på axlarna. >>Att... om du vill vara ihop med mig, liksom.<< >>Hurdå ihop?<< Hennes röst lät misstänksam, hård. Oskar skyndade sig att säga: >>Du kanske redan har en kille i skolan.<< >>Nej, men... Oskar, jag kan inte... Jag är ingen flicka.<< Oskar fnös till. >>Vadå. Är du kille, eller?<< >>Nej. Nej.<< >>Vad är du för nåt då?<< >>Ingenting.<< >>Vadå ingenting?<< >>Jag är ingenting. Inte barn. Inte gammal. Inte pojke. Inte flicka. Ingenting.<< Helt plötsligt blir en ung pojke mördad i skogen, och det händer många omöjliga saker. I den här boken ingår väldigt många människor, så det kan bli lite krångligt att läsa det. Men det blir väldigt sorgligt i slutet på boken. Det var nog slutet jag älskade mest. En bok för de som älskar spännig! Har nu även kommit ut i film, Let the right one in. Hogey Halimi Filmrecensione Mot slutet av andra världs krig tröttnar en grupp höga militärer på Hitler. De planerar hur de ska döda honom. Tom Cruise är huvudpersonen i filmen och det är han som får uppdraget. Det finns många förrädare i filmen vilket gör det svårt för militärerna. Allting går bra, explosionen går som planerat och Hitler dör, enligt Tom. Handlingen var kanske inte den bästa, dessutom så handlade det inte om krig så hemskt mycket vilket gjorde det långt tråkigt. Några dagar efter sprids ryktet om att Hitler är vid liv igen, men kan det vara sant? Tom Cruise hade dödat honom

7 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 7 Sälen Hej jag heter Adama och går i 6p3. Jag ska berätta om Sälen resan som vi gjorde 29 mars och kom tillbaka 2 april. Vi samlades i Flemingsberg C där vi skulle ta bussen till Sälen jag var nervös och glad båda samtidigt. Det skulle vara roligt att lära sig att åka skidor men läskigt för dom stora backarna som alla pratade om. Bussresan var ganska bra man pratar och skrattar med kompisar. Vi åkte en SL buss. Bussen var tvungen att stanna varje halv timme för att vi skulle kunna gå på toaletten eller köpa nåt i affären som man kan äta i bussen. Äntligen var vi framme resan tog 9 timmar. Vi går av bussen och hämtar våra skidutrustningar och tar upp dom till stugan. De som skulle bo i samma stuga var Jag, Pamela, Mirjana, Duygu, hennes Mamma, Annica och Anneli. Vi vilar resten av dagen och jag längtar att åka skidor imorgon. Idag ska vi åka skidor jag ska lära mig att åka i skidskolan. Jag ramlar flera gånger men lär mig snabbt att åka. Jag gillar att åka på en kan man åka hur man vill det var roligt. Maten som vi åt var mycket god vi alla fick turas om att vara värdar. Det fanns också McDonald s där jag åt där en gång. Idag ska vi åka hem vi packar våra väskor och tar dem till bussen den här gången är den inte en SL bussen det är en sälen buss. Den ser bekvämare ut och den har en tv. Vi stannar och äter i McDonald s skolan bjuder sen fortsätter vi till Flemingsberg. Vi är framme och det dåliga var att vi inte kunde vara där längre jag längtar redan att åka tillbaka. Av: Adama 6p3 Hej jag heter Duygu och går i 6P3. Jag ska berätta om sälenresan. När jag såg bussen så blev jag nervös och tänkte på roliga saker t.ex. som att åka skidor. Vi träffades vid Flemingsberg C. Vi åkte med en Sl till sälen det var ändå skönt det var bara toaletten som var ett problem för att det fanns ingen. Vi satt i bussen nästan 9timmar. När vi var framme så var jag glad och ville bara åka skidor för att det var första gången som jag skulle åka skidor. Vi vaknade klockan 7:30 och dukade fram frukost varje dag skulle två personer fixa fram frukost. Vår skidskola började klockan 10:00 och slutade klockan 12:10. Vi fick börja med en liten backe jag åkte bra som en nybörjare. Efteråt så skulle vi åka från Gustavsbacken, jag var rädd och jag började gråta för jag ville inte åka ner jag ville hasa ner men Annica tvingade mej att åka ner det tog 20 minuter för mej att åka ner. Maten kom från skolan och det smakade gott. Vi hade grupper som skulle duka fram och diska. Vi hade mycket roligt där med klassen. Vi spelade kort och andra saker. Vi har haft mycket roliga dagar med klassen där. De roligaste var när Pamela åkte ner från Gustavsbacken på 2minuter, hon hade igen koll. Det som var dåligt med sälenresan var att sova klockan 10:00. Jag bodde med Annica Öberg och Anneli Kontio. När vi skulle åka tillbaka hade vi en ny buss en sälenbuss och vi åkte därifrån klockan 10:00 och var framme klockan 15:40.Nu var det slut med sälenresan. Skriven av : Duygu Kozanli 6p3

8 8 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Hej jag heter Memis går i 6p3. Vi åkte en resa till sälen med skolan. Vi åkte till sälen med en buss men bussen var en gammal buss som man åker till vanliga ställen med buss. Men det var trevligt att åka till sälen för vi spelade spel t.ex. kortspel. Men jag tyckte att det dröjde länge att åka till sälen för buss chauffören tog en annan väg. Det var tre timmar kvar tills vi var framme när man visste att vi var framme snart tog det längre tid för vi visste att det var tre timmar kvar. Äntligen var vi framme men vi fick inte gå till stugan direkt utan vi fick gå och hämta vår skidutrusning. När jag hade tagit min utrusning tog jag på dem direkt sen åkte jag till bussen och hjälpte Gabi att lasta all mat och väskor medan Björn eller Peter gick att hämta nycklarna. Sen fick jag, Gabi och andra pojkar för att lämna all mat i Gabis stuga. Nästa dag fick folk i min stuga vakna och äta frukost efter det fick vi våran lift kort efter det tog vi på varan skidor och gick till backen och åkte men vi fick ha skidskola vissa fick vara i nybörjar gruppen men jag fick vara hos en grupp som har åkt skidor innan. När vi var klara med skidskolan fick vi åka självständigt men efter 2 timmar ramlade jag och ledbandet blev uttöjd. Jag fick åka till vårdcentralen och de fick röntga mitt ben från sen dess får jag använda kryckor. Resten av veckan fick jag vara i sängen och sova det tyckte jag var tråkigt. När det var dags att åka hem fick vi en ny buss av skolan. Skriven av: Memis 6p3 Det jobbigaste var att sätta på sig pjäxorna. De var tunga och för varma. Man kunde knappt gå i dom. Det var jobbigt att ramla från skidorna hela tiden, men till slut kunde jag kontrollera det. Det bästa var att åka ned från backen och få vinden genom håret, och att få se runt i lindvallen. Vi fick se lindvallens stora snögubbe. Den var ganska stor, men inte så stor som jag hade tänkt mig. Det roligaste var att jag åkte på främlingar hela tiden. Sittliften åkte högre och högre så att jag ville åka ned igen. När vi kom up på backen skulle vi åka ned från den, men jag klarade mig halvvägs ned. Dilan.D., Kamaljit, Angelika och Nasrin skrattade på nätterna så att Anna och Marcella blev arga. Dilan.D. Berättade att i sälen så sov hon och kamaljit sittande. Den 1 april så lurade våran skidlärare genom att alla skulle ställa sig på rad och när vi gjorde det så knuffade läraren oss på sidan och vi ramlade och skrattade. Skriven av Irem 6p2

9 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 9 Champions League vecka Av: Omid, Emre, Muki, Kerem. Champions League semifinalerna ligger nära. En drabbning mellan Manchester United Arsenal och Barcelona Chelsea gör semifinalerna väldigt spännande. Det innebär en svår väg att nå till den här omgången av cupen. Manchester United hade nog den enklaste vägen till semifinal och Arsenal hade det inte svårare. Manchester United började med att få Villareal, Celtic och Aalborg i sin grupp. Det slutade med att United kom etta i sin grupp och var helt enkelt vidare till åttondelsfinal. De fick möta ingen annan än Zlatans Inter. Man Utd gick ut som vinnare efter ett tråkigt kryss i San Siro och ett 2-0 vinst i Old Trafford. Vidic och Ronaldo fick njuta av att nicka in bollen bakom Julio César. United fansen fick det underbara nyheten att de hade lottats mot troligen det enklaste laget i Champions League samt det svåraste för engelska lag. FC Por- to fick det svåra jobbet att möta Manchester United. United spelarna var tvungna att skriva historia för att kunna vinna. Det lyckades de med när Ronaldo sköt ett helt underbart distansskott som gick in i mål. Det var första gången ett engelskt lag hade vunnit över Porto i deras hemmaplan, Estádio do Dragão. Arsenal som troligen är det sämsta laget i semifinalerna tillsammans med Chelsea fick en ganska medioker väg. De slutade tvåa i sin grupp som är ganska dåligt för deras klass, de hade lag som Porto, Fenerbahçe och Dynamo Kyiv. De fick möta det Italienska AS Roma. Matchen slutade med ett sorgsen Totti med tårar när Arsenal gick vidare efter ett straffdrama. De fick senare möta Sennas Villareal men Arsenal gick vidare när de helt och hållet utklassade de på Emirates Stadium. En match som slutade med 3-0 när Walcott, Adebayor och Van Persie nätade. En stor drabbning imorgon när Manchester United tar an Arsenal. Det gäller vinna eller försvinna. Vi kan åtminstone förvänta oss ett engelskt lag i Champions League final. Storfavoriter Barcelona spelar troligen Champions League mest spännande match den här säsongen. Chelsea som har haft ett imponerande halvsäsongen under Tinkerman Hiddink. Barca som har fått alla veta att de kan göra mål men har ofta problem med att hålla nollan, detta kan skada de i semifinalen. Chelsea har något annorlunda bättre defensivtspel, men har det lite torrt framför mål. Statistiken visar att Chelsea har hållit nollan i 3 av deras 4 senaste matcher, mot Newcastle, Everton, West Ham United. Det innebar att de möjligen har en chans att försvara sig mot de Barcelonas mäktiga anfallspar. Henry, Eto o och Messi har nätad nästan i varje match och de har inte planerat att sluta.

10 10 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Historiska finaler som förändrate Europa AV: Shakir Ahmed och Kerem Sezer Champions League är den mest väldigt spännande och slutade 1-1 prestigefulla turneringen i i fulltid. Efter en mållös förlängning så blev det straffar. Liverpools Europa. Turneringen arrangeras av UEFA och där tävlar de bästa målvakt Bruce Grobbelaar gjorde lagen från varje liga i Europa om något under straffläggningen som den fina pokalen. Innan 1992 så inga andra målvakter gjort tidigare. Han psykade straffskyttarna var namnet på turneringen känd som Europacupen. När vi går genom att göra clownrörelser, igenom alla finaler som hittills vilket Jerzy Dudek gjorde i finalen Den Roma-spelaren spelats i turneringen sedan 1956 så kan vi ta upp flera minnesvärda hade missat och Liverpool FC fick matcher. sin fjärde Europa Cup-titel. En av dem är den första finalen som någonsin spelats i turneringens historia. Då ställdes Real Madrid mot de Stade de Reims. Matchen spelades 13 June 1956 och det var en fantastisk match som slutade 4-3 till det spanska laget Real Madrid vilket resulterade i att de var det första laget som någonsin vunnit turneringens pokal. En annan match var mellan engelsmännen Liverpool FC och italienarna AS Roma år Den dramatiska matchen spelades på AS Romas hemmaplan, Stadio Olimpico. Det var en av dem första finalerna där ett lag spelar på sin hemmaplan. Matchen var En av de mörkaste dagarna inom turneringen var mellan Juventus och Liverpool FC år Inför matchen så blev det oroligt mellan supportrarna. Platsen i arenan var inte så stor för fansen och därför var supportrarna tvungna att tränga sig före varandra för att kunna sa på matchen. Men plötsligt utbröt ett bråk mellan Juventus- och Liverpoolsupportrarna. Eftersom massan bland publiken var så hög, därför blev trycket så stark att stängslarna rasade. Därför var det fritt fram för fansen att springa över till andra sidan av arenan. 39 människor i kaoset dödas och ca 400 personer skadas. Men matchen fortsattes två timmar senare tragedin. Italienarna vann med 1-0 efter ett straffmål av Michel Platini. Katastrofen som skedde innan matchen gjorde så att den engelska fotbollsorganisationen stängde av sina egna lag från europaspel i fem år. År 1993 den 26 Maj spelades den första finalen sedan turneringen bytte namn till Champions League. Finalen spelades mellan Marseille och AC Milan. Det var inte dramatisk match men Marseille vann med 1-0 och var det första laget att vinna UEFA Champions League. År 1999 så spelade Manchester United mot Bayern Munchen på Nou Camp i Barcelona. Det är en av de mest dramatiska matcherna i Champions Leagues historia. Under matchens gång så gjorde tyskarna 1-0 redan i den sjätte minuten. När matchuret hade passerat 90e minuten så var det inte många som trodde att Manchester United skulle kunna vända och ta hem pokalen. Men de gjorde det omöjliga. En sensationell vändning av Ted Sheringham och Ole Gunnar Solskjaer inom loppet av 2 minuter gjorde att Manchester United tog sin andra titel. I nästa nummer fortsätter denna artikelserie om Champions League-historien.

11 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 11 Fotboll BAKOM VERKLIGHETEN Det står 1-1 i ett derby mellan två fotbollslag. Fansen är missnöjda med motståndarlaget, de vill göra uppror. Vad gör de? Att tänka sig det är lätt att göra det är svårare. Men ändå så lyckas dem. De slåss, kastar in saker och förstör matchen. Nej, fotbollsvärlden är inte alltid som man tror det är. Det finns många idioter runt i världen, speciellt i Europa. De hittar inte spänningen i fotbollen, de hittar spänningen genom att bråka. De vill komma med i TV och i tidningarna. Vi kan ta ett exempel i filmen Green Street Hooligans, där ser vi ungdomar slåss och gör allt för sitt lokala klubblag. En kille är först normal och vänlig, men sedan blir han tagen för droginnehav. Han tvingas fly till ett land, och där träffar han supportrar för en lokalklubb, han umgås med dem men i själva verket vet han inte att de är huliganer. Fotbollen har drabbats värst av huliganer. Många stora matcher blir avbrutna på grund av de där sjuka huliganerna. Vi tar ett exempel i Argentina, där vi såg i en dokumentär att en förälder som talar ut om sin sons död i en match mellan Boca Juniors och River Plate. Pojken var bara där för att titta på matchen för underhållningen. Men sedan kom en idiot och knivhögg pojken bakifrån. Det är inte onormalt att de är det. Derbyt mellan Boca Juniors och River Plate är kanske ett av de farligaste derbyn - om inte den farligaste. Enligt vissa källor så spred sig hu- liganismen till fotbollsvärlden i början av 1900-talet. Huliganism? Vad är det egentligen? Ja, det kallas våld från supportergrupp som sker i sportsammanhang t.ex. i fotbollsmatcher. Många menar att huliganer inte är riktiga supportrar, eftersom de istället för att heja och stödja sitt lag så förstör dem för lagets spelare och lagets själ. Men när de förstör för laget så tvingas matchen stoppas och senare bestämmer man vad för straff själva laget ska få. Några av de straff man kan få är att man tvingas böta, degraderas till en lägre division eller spela sina kommande hemmamatcher inför tom läktare. De förstör för sig själva, men det är laget som får ta skulden och bära bördan. Rasism finns också inom huliganismen. Vi tar ett exempel med Lazio från italienska toppdivisionen. Under 1990-talet så var Lazio ett väldigt rasistiskt klubblag. Fansen ville inte ha mörkhyade spelare och personal i klubben. Lilian Thuram, en f.d. fotbollspelare, skulle göra en övergång från Parma till Lazio, men supporterna protesterade mot klubben och dess tränare. De klagade för att de inte ville ha någon mörkhyad i deras klubb. I en intervju sa Lilian Thuram: Jag skulle aldrig vilja spela i ett lag som inte tar emot sådana som jag. Så han förkastade deras bud och istället gjorde en övergång till Turin-klubben Juventus. Derbyt mellan Lazio och Roma är en av dem farligaste i Europa. Som vi skrev liknande i föregående stycke så hade Roma under 1990-talet många mörkhyade spelare i sin trupp. Många supportrar från Lazio gjorde många idiotiska gester. Det påverkade spelarna både på plan och utanför planen. De ville helt enkelt inte vara kvar i Italien, men de var tvungna att stanna kvar eftersom deras kontrakt med klubben skulle gå ut några år senare. Nu är det mer och mer osäkrare för barnfamiljer att gå på fotbollsmatcher där det sker våld och läktarbråk. När huliganismen sker i England så tar de tag i det direkt. De kan t.ex. avstänga en huligan på livstid från den arenan där det skedde. Ett exempel är matchen mellan Tottenham och Arsenal. Vid slutet av matchen så sprang en Tottenham-supporter in på planen och försökte förstöra matchen. Vakterna stoppade supportern enkelt och nästa dag fick man läsa att denne fick livstidsavstängning från arenan. Poliserna i Sverige borde också vara så och ta tag i det direkt. Inte nog med så har en ny lag som kallas Huliganlagen tagit ställning. Den startade från och med den 1 april. Enligt SvD så innebär lagen att: Polisen ska kunna förbjuda en supporter att komma in i en arena. Åskådare som springer in i planen ska bötas eller få sex månaders fängelse. Folk som slänger in föremål i planen kommer bötas, dömas till fängelse eller få tillträdesförbud. Det kommer att bli förbjudet att använda eller ta med pyrotekniska varor inne på arenan. Shakir Ahmed Kerem Sezer

12 12 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Annerstaskolans egen innebandy cup Skriven av: Lin Det vinnande laget, 8 P2 (med röda västar) och andra platsen, 9 P3 let var publikerna inte välkomna. Vitsen med denna cup är inte bara vinna utan också att ha kul. Fast det är klart det är roligare om man vinner. Efter en hård strid mellan klasserna så gick 6p2, 6p3, 5blå och 3blå från lågstadiet vidare och från högstadiet blev det 8 IT, 8 P2, 9 P3 och 9 P2. D et traditionella innebandy cupen i Annerstaskolan blev torsdag den 20 till fredag den 21. Innebandyn blev alltmer populärt bland eleverna. Denna gång så var det nästan hela högstadiet och nästan hela lågstadiet(åk 3-6) som var med, med andra ord nästan hela skolans elever deltog i denna cup. Högstadiet fick ha en egen innebandy cup och lågstadiet fick ha för sig själva också. Det blev totalt 5 grupper. Torsdag den 20 november var det gruppspel för alla och slutspelet fick vara dagen efter dvs. fredag. Under gruppspe- Det vinnande laget från lågstadiet, 6 P2 Trots att slutspelet började tidigt på morgonen var hallen full. Det kom elever från alla klasser och självklart klasserna som gick vidare. Det högstadielag som vann hela cupen fick en chans att möta lärarna som själv har bildat ett lag, alla kallade laget för lärarlaget.

13 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 13 Spänningen ökade varje sekund speciellt när det var semifinal hos lågstadiet, då 3 blå fick möta 6p3. 3 blå fick leda med 3 mål och publikerna bara vrålade och hejade på 3 blå. Matchen slutade oavgjort, och starka men 8 P2 överraskade alla, det blev en tuff match mellan klasserna och tillslut vann 8 P2. Det blev 9 P3 och 8 P2 som gick vidare. Finalen för lågstadiet fick starta gjorde sitt bästa och ville vinna matchen men det blev tillslut 8 P2 som vann hela cupen och de fick medaljer. Efter det fick de invänta deras sista och svåraste match, lärarlaget. Pokalen får de ifall de vilken klass som skulle gå vidare fick man avgöra på straffar. Hos högstadiet blev det 8 IT mot 9 P3 och 8 P2 mot 9 P2. Spänningen var också hög där. Många trodde att 8 P2 skulle förlora mot 9 P2 eftersom alla killar i 9 P2 är hockeykillar som är både snabba före högstadiet och klasserna som skulle mötas var 6p2 mot 6 p3. Finalen hos högstadiet blev mellan klasserna 8 P2 och 9 P3. Spelarna var nervösa eftersom det gäller vinna eller förlora. Det blev också en tuff match. Alla vinner över lärarna. 8 P2 har hittills varit oslagbara, man förväntar sig att lärarna ska besegra dem. Men det gjorde lärarna tyvärr inte, 8 P2 fick behålla sin titel. De vann över lärarna och fick sin pokal. Glädje och tårar visades.

14 14 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Michael White besöker Annerstaskolan Vi intervjuade Michael White, en f.d. basketspelare. Han kommer från USA, Chicago och han kom hit till Sverige för ca 19 år sedan. White slutade med basket för ca 15 år sedan. Han slutade för att han helt enkelt tyckte att basket var för tråkig. När han kom till Sverige, så spelade han i Tyresös Basketklubb i ett år innan han slutade. Michael han sa att han fick för lite lön och detta var en av anledningarna till att han slutade med basket. Vad heter du och hur gammal är du? Jag heter Michael White och jag är 49 år gammal. Var föddes du? Jag föddes i Chicago, Illinois. Vad var din dröm efter basketkarriären? Min dröm var att jobba med barn och ungdomar. Det är jättekul att spela och träna basket med dem. Är du religiös? Ja, jag är religiös och jag är kristen. Vi kom hit till jorden för en anledning. Tror du att det är Gud som har planerat allt? Ja, jag tror på det. Vad gillar du för slags musik? Ja, jag gillar i soul, hiphop, RnB, jazz. Jag brukar ofta gå på disko också. Hur länge har du bott i Sverige? Jag har bott i Sverige i cirka 19 år. Jag tycker att det är ett bra land för unga människor som er. Att gå i skolan och få sjukvård är gratis. Jag tycker att ni ungdomar ska vara glada över att vara i detta land. Hur såg din uppväxt ut? Det var svårt, man kunde inte ens titta på varandra i ögonen. Det var så att man bara fick titta varandra i ögonen om man kände varandra. Men tittade man fast än man inte kände varandra så fick man svåra konsekvenser sedan. Varför spelar du inte i NBA? Jag var inte tillräcklig bra för att spela med dem stora stjärnorna. Man måste jobba jättehårt för att kunna platsa in i NBA. Har du spelat internationell basket? Ja, jag har spelat i Argentina, Brasilien, Malta och några länder till. Vad fick dig att sluta med basket? Det var inte roligt längre. Min kondition blev allt sämre med åren som gick. Det var helt enkelt tråkigt. Jag spelade också i Tyresö BK i Sverige, men jag slutade efter ett år eftersom lönen var alldeles för låg. Dessa var en av anledningarna till att jag istället satsade på en karriär med att träna ungdomar och barn. AV: Shakir (text), Kerem (text), Emre (text) & Muki (foto

15 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 15 Utseendet är inte allt Susan Boyle blev stjärna i några minuter i Britains got talent Susan Boyle - en 47-årig arbetslös singelkvinna som aldrig har blivit kysst. Av: Nazifa och Hogey Den utstötta Susan Boyle har alltid blivit mobbad pga. sitt utseende. Men i Britains got talent så bevisar hon med sin underbara röst att utseende inte är allt. När hon blev kallad till scenen möttes hon av hånskratt och tvivlande blickar. Detta orsakades pga. hennes utseende och ålder. Men när hon började sjunga stannade världen till, och alla som kränkte henne ångrade sig direkt. Det finns människor, såsom Susan Boyle, som blivit utstötta pga. deras utseende, men som säkert också har en sådan talang som Susan har. Men det är många som inte vågar visa det, och efter att ha sett Susan så har nog flera fått högre självförtroende. Det gäller att våga stå upp för sig själv, och visa vad man går för! Länken för att se videon: watch?v=rxpzh4anwyk

16 16 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Kärnämnes profil Lasåret 2008/2009 Innehållsförteckning Kärnämnesprofil Elev presentationerna Våra lektioner Schemaläggning för åk 7-9 Intervjuer med kärnämnes lärarna Kärnämnesprofilen Profilen har funnits sedan år 2000 alltså nu i 9 år. I år studerar 82 elever i kärnämnens profilen. När det gäller elever i skolan är vi den största profilen. Kärnämneseleverna har 3 lektioner i veckan, svenska, engelska och matte. Det är 6 olika lärare som jobbar inom profilen. I svenska undervisar Linda Adamsson och Alexandra Eriksson Green, i engelska undervisar Lena Persson och Katri Nykvist och i matematik undervisar Anneli Kontio och Eva Salci. I profilen får du mer kunskap inom svenska, engelska och matte vilket kan vara till god hjälp för att både höja dina betyg och för att lära dig själv en hel del nya saker. Under lektionerna får du också möjligheten till att förbereda dig själv inför de nationella proven. Elev presentationerna Åk 7 Namn: Awa Ålder: 13 år Födelsedag: 27 augusti Motto: Forget yesterday, live for today and hope for tomorrow Varför valde du just denna profil: Jag valde denna profil för att jag inte trivdes i de andra profilerna och för att jag behövde extra hjälp i några ämnen. Namn: Markus Ålder: 13 år Födelsedag: 16 maj Motto: Alltid kämpa! Varför valde du just denna profil: Jag hade inget annat val. Namn: Charly Thörngren Ålder: 13 år Födelsedag: 31 oktober Motto: Livet leker. Varför valde du just denna profil: Jag vill lära mig mer. Fritiden: Kör cross Åk 8 Namn: Lorena Ålder: 14 år Födelsedag: 30 september Motto: Livet leker! Varför valde du just denna profil? Jag hade inga andra intressen Åk 9 Namn: Joakim Ålder: 15 år Födelsedag: 1 september Motto: Enda gången jag backar är när jag tar satts! Profil: kärnämne Varför valde du just denna profil? Jag valde denna profil för att det är grymt att plugga. sajk Namn: Maria Ålder: 15 år Födelsedag: 15 augusti Motto: Lyckas i livet! Varför valde du just denna profil?

17 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 17 Jag valde denna profil för att jag kände att det underlättar mitt arbete med läxorna och få extra hjälper i de ämnena som är viktigast. Namn: Gordana Ålder: 15 år Födelsedag: 13 april Motto: Lev för idag! Varför valde du just denna profil? Jag tyckte att denna profil verkade rolig och kände att jag kunde få mer extra hjälp i kärnämnena Namn: Stephani Ålder: 16 år Födelsedag: 2 januari Motto: Dröm inte ditt liv, lev din dröm! Varför valde du just denna profil? Jag valde att gå i kärnämnesprofilen för att jag inte tyckte att de andra profilerna verkade roliga. Men jag ångrar inte mitt val eftersom att jag har lärt mig oerhört många viktiga saker som jag har haft användning till i alla ämnen i skolan. Namn: Ronja Ålder: 14 år Födelsedag: 28 maj Motto: Behandla andra så som du själv vill bli behandlad! Varför valde du just denna profil? Jag gick först i fotbollsprofilen, men slutade efter cirka några månader, därefter ville jag börja i kultur, men det rekommenderade inte min rektor, utan hon ville att jag skulle satsa mer på kärnämnesprofilen. Jag och mina föräldrar kom till slut fram till att jag skulle gå där. Namn: Kristin Ålder: 15 år Födelsedag: 24 augusti Motto: Låt dig aldrig tas för givet! Varför valde du just denna profil? Jag går i kärnämnesprofilen för att jag känner att det är bra att få extra träning i kärnämnena och inför de nationella proven. Namn: Therese Ålder: 15 år Födelsedag: 11 maj Motto: Lev ditt liv som du vill leva det! Varför valde du just denna profil? För att jag inte gillade de andra profilerna. Men också för att jag ville läsa mer av kärnämnena inför de nationella proven. Namn: Dragana Ålder:15 år Födelsedag:13 april Motto: Le mot världen så ler världen mot dig Varför valde du just denna profil? För att jag inte gillade de andra profilerna. Men också för att jag vill lära mig mer av svenska språket, så att jag har det lätt inför nationella proven. Våra lektioner Engelska Under våra engelska lektioner brukar vi ofta se på olika filmer och sedan bearbeta dem. Vi brukar till exempel skriva film recensioner på engelska och sedan måla en bild ur filmen. Vi brukar även göra olika övningar för att träna inför nationella proven. Våra engelska lektioner är seriösa men framför allt roliga. Läraren undervisar på ett väldigt roligt och lärorikt sätt vilket ger eleverna vilja att lära sig mer samtidigt som du har kul. Matematik Under våra matematik lektioner jobbar vi oftast självständigt men det varierar beroende på vad vi ska göra. Man får ett häfte och får jobba med kamraten bredvid sig om man känner för det. Arbetsron är bra, och skulle det vara något problem eller att du inte förstår något, undrar över något finns det alltid en lärare till hjälp. Lektionerna är väldigt lärorika och intressanta. Vi förbereds också en hel del inför de nationella proven i matte vilket är till riktigt stor hjälp och man lär sig en hel del. Svenska Under våra svenska lektioner är

18 18 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 det väldigt bra arbetsro och oftast är det enkla uppgifter att göra, vilket gör det lättare att hänga med. I svenskan får vi alla i klassen läsa en bok och sedan reflektera över boken, både muntligt och skriftligt. Vi övar också på läseförståelse där vi läser korta noveller och svarar på frågorna. Lärarna lär ut bra i ämnena, samt att vi får läxor varje vecka och får avsluta en del uppgifter vi inte hinner med under lektionerna hemma. Schemaläggning för åk 6-9 Kärnämnesprofil för 6: Måndagar från kl Engelska med Eyvor Slättner Onsdagar från kl Matematik med Marie Lööf Onsdagar från kl Svenska med Kerstin Adolfsson Kärnämnesprofil för 7: Måndagar från kl Engelska med Lena Persson Onsdagar från kl Matematik med Annelie Kontio Onsdagar från kl Svenska med Alexandra Eriksson Green. Kärnämnesprofil för 8: Tisdagar från kl Svenska med Ylva Yngve Torsdagar från kl Engelska med Lena Persson Torsdagar från kl Matematik med Annelie Kontio Kärnämnesprofil för 9: Tisdag: Svenska från med Alexandra Eriksson Green Torsdag: Matte från med Annelie Kontio Torsdag: Engelska från med Katri Nykvist (klass 9p2) Och med Lena Persson (klass 9p3) Intervjuer med kärnämnes lärarna Engelska Katri Nykvist, 34. Katri med sina elever Ronja och Gordana Vad vill du uppnå med dina engelska lektioner? - Jag vill lära ut engelska på ett roligt sätt och jag vill inte att eleverna ska oroa sig över sina betyg. Det gör vi på det vanliga engelska lektionerna. Varför lär du ut just engelska? - Jag lär ut engelska för att jag är utbildad engelska lärare. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 6 år som engelska lärare i Annerstaskolan. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 1 lektion i veckan på torsdagar. Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jätte bra. Eleverna är motiverade, nyfikna och vill lära sig mycket. Så det är full fart på lektionerna. Är du lärare i andra ämnen? - Ja jag är svenska lärare också. Motto: Be good to yourself Mål: Mitt mål är att få eleverna att resa runt jorden och använda sig utav det engelska språket. Lena Persson, 50. Vad vill du uppnå med dina engelska lektioner? - Det beror på vilka behov eleverna har. Jag vill att eleverna åtminstone ska uppnå godkänt. De får också möjligheten att höja sina engelska betyg. Varför lär du ut just engelska? - Jag tycker det är kul och jag är intresserad av språk. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 30 år, men har jobbat med annat också. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 3 lektioner i veckan.

19 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 19 Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jag tycker att lektionerna funkar bra. Är du lärare i andra ämnen? - Inte just nu, men har undervisat i andra ämnen. Svenska Alexandra E r i k s s o n Green, 30. Vad vill du uppnå med dina svenska lektioner? - Jag vill att eleverna ska utvecklas i både tal och skrift, och att de ska få nya infallsvinklar i svenska. Varför lär du ut just svenska? - För att allt i vårt samhälle bygger på att kunna språket. Jag vill lära ut det för att det är ni unga som ska föra vidare samhället. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 7 år. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 1 lektion i veckan. Är du lärare i andra ämnen? - Ja jag är SO lärare också. Motto: Carpe Diem Fånga dagen. Skjut inte upp saker utan gör det idag, man vet inte vad som händer imorgon. Mål: Jag blir nöjd om jag har lyckats få i alla fall en av eleverna att vilja bli journalist eller svenska lärare. Matematik Marie Lööf Vad heter du? - Jag heter Marie Lööf Vilka lektioner undervisar du? Jag undervisar matte och NO för elever i sjätte klass. Vad vill du uppnå med dina matte och NO lektioner? - Jag vill att eleverna ska öka interesse för matte och NO, jag blev intresserad i ämnet när jag blev äldre. Varför lär du ut just matte? - För att jag tycker att det är kul, jag vill att eleverna ska ha ökat intresse för matte och NO, för att jag tycket att matte är viktigt i livet. Hur länge har du varit matte lärare? - Några år, jag började som lärare till mottagningsklassen. Hur gammal är du? - Det vill jag inte säga/ hemligt! Vad är ditt motto? - Man ska försöka se det positiva med livet. Hur många kärnämnens lektioner har du i veckan? - En matte lektion med åk 6 Är du lärare i andra ämnen? - Ja, jag är lärare både för matte och NO. Hur tycker du att dina lektioner fungerar? - Jag tycker att lektionerna funkar bra. Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jag tycker att jag ser att det går framåt. Jag har sett att det jag har lärt ut har vissa skrivit på nationella provet i svenska. Det känns också som att eleverna lyssnar och tar till sig.

20 Detta är det första numret av skoltidningen Annerstabladet Fritidsgården Intervjuobjekt: Pernilla fritidsledare Ålder: Vuxen kvinna Flemingsberg har vi en fritidsgård som de flesta ungdomarna I hänger runt på eftermiddagarna och på kvällarna. Idag den 23 april intervjuade vi en fritidsledare som heter Pernilla. Här är några frågor vi frågade och svar som hon svarade på. prova på olika instrument. Ungdomarna kan även umgås med vuxna och prata ut vid behov. Vad brukar hända i fritidsgården? Svar; Som sagt kan man göra aktiviteterna som vi skrev innan, men då och då kommer det en grupp eller enstaka människor som visar upp saker som man kan prova på, T.ex. streetdance, boxning, salsa + alla världens dans mm. Åldergräns? Svar; Ålder Kvällstid upp till kvällen 13+ Varför är du intresserad och jobba här? Svar; För att jag gillar att umgås med ungdomar. Intervju gjord av Saly Abdulwahid och Gizem Erdogan Vad kan man göra i fritidsgården? Ex. Vad har ni för aktiviteter? Svar; Man kan spela biljard, pingis, Wii eller vanliga spel. Få läxhjälp, sy med symaskin eller för hand. Dansa och träna. Man kan bl.a. spela in sin egen musik och

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1 LUNDSKOLAN LUNDBLADET Nummer 1 INLEDNING VÄLKOMMEN Välkommen till det första numret av vår skoltidning. Tidningen kommer att starta som en någorlunda vanlig tidning men kommer efter hand bli något mer.

Läs mer

10.Marco Reus från Borussia Mönchengladbach till Borussia Dortmund för 175 miljoner kronor

10.Marco Reus från Borussia Mönchengladbach till Borussia Dortmund för 175 miljoner kronor 10.Neymar i Santos 9.Robin Van Persie i Man Utd 8.Eden Hazard i Chelsea 7.Zlatan Ibrahimovic i PSG 6.Mario Götze i Borussia Dortmund 5.Wayne Rooney i Man Utd 4.Fernando Torres i Chelsea 3.Andres Iniesta

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 Varmt tack för ert stöd! Hej partner! Jag vill börja med att tacka för ett fint samarbete, härligt engagemang och generöst stöd utan er ingen läxhjälp! Vi har ökat antalet

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

APRIL 2012. Hemmaplan. den 25 april 2012

APRIL 2012. Hemmaplan. den 25 april 2012 APRIL 2012 Hemmaplan den 25 april 2012 Nu har jag återigen landat på svensk mark efter en vecka i Spanien fylld med äventyr. Känns dock som jag varit borta längre än en vecka då det hänt så himla mycket

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Att börja med Har du någon gång haft hög feber, ont i magen eller huvudvärk? Såklart du har, det har nästan alla. Då vet du hur trist det är att missa den där

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Seniorernas veckobrev V.11

Seniorernas veckobrev V.11 Hej alla föräldrar och elever i seniorlaget! Under veckan har eleverna arbetat flitigt med att slutföra sina inlämningsuppgifter i NO/teknik som skulle vara inlämnade idag, fredagen den 18 mars. I och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Barns och ungdomars syn på skärmtid

Barns och ungdomars syn på skärmtid 213-9-9 Barns och ungdomars syn på skärmtid Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg 79-844

Läs mer

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 Datum 2012-04-24 Norum/Westerman-Annerborn KUN2012/101 Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 2010 88 svarande av 120 elever. 46 flickor och 42 pojkar (enligt Procapita 4/4) dvs 73 % 2011 73 svarande

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du?

Del 1. Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du. 2. I vilken skola gå du i? 3. Vilken årskurs går du i? 4. Hur bor du? Del 1 Frågor om dig, din familj och ditt boende. 1. Är du Tjej Kille 2. I vilken skola gå du i? Duveholmsgymnasiet Lindengymnasiet Ellwynska skolan 3. Vilken årskurs går du i? Årskurs 2 i gymnasiet, NV

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter på mmk 9 13 Mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Hemvist Äventyrsklubben Frågesport Film Sal 3 Sal 2 14.40 Fotboll 15.30 Fortet 3-4 16.20 Dubbeldriva 3:or 15.35 Volleyboll 16.30 Badminton

Läs mer

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren SPÖKHUSET Det var en gång två modiga barn Max och Maja. Max är 15 år gammal och Maja är 13 år gammal. Varje fredags och lördags kväll tittar de på

Läs mer

www.bonniercarlsen.se

www.bonniercarlsen.se Riktiga kompisar enligt Rosa Text Måns Gahrton och Johan Unenge 2007 Bild Johan Unenge 2007 Text (serier): Måns Gahrton Bild (serier): Johan Unenge En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag,

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Reportage. Plug In Möjligheten

Reportage. Plug In Möjligheten 30 Reportage. Plug In Möjligheten Som en landningsbana. Så beskriver koordinatorn Maria Herrman verksamheten på Plug In Möjligheten i Alingsås. Här får man tid att pausa, boosta sig med ny energi och sedan

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november MARIA 12 16 november mininytt Gör din egen på Lilla Skapande! aktiviteter på MMK 12-16 november LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bakning Bakning Film Ute Skridskor Bad killar Frukt

Läs mer

FÖRENINGAR MER VINST I KASSAN, MER VINST PÅ PLAN

FÖRENINGAR MER VINST I KASSAN, MER VINST PÅ PLAN FÖRENINGAR MER VINST I KASSAN, MER VINST PÅ PLAN VÄLKOMMEN TILL DET VINNANDE LAGET Vi har varit aktiva inom fotbolls- och sportresor i många år. Det har resulterat i att vi är en av Skandinaviens billigaste

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla Kompisen Tryck: Katarina Tryck

Text & Layout: Linnéa Rosenberg & Lovisa Schiller Riksförbundet Attention 2014 Illustration: Emelie Stigwan, Lilla Kompisen Tryck: Katarina Tryck Vad ar ADHD? Elsa tycker att det ar som att ha myror i brallan och i huvudet. Robin tycker att det ar som en jattesnabb bergochdalbana. Att ha ADHD kan vara bade en styrka och en utmaning. Har hittar du

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152

ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 ALLAKTIVITETSHUSET ÄLVKULLEN TEL. 0413-28152 1 ÄLVKULLEN TISDAG 17/2 kl. 19.00 åk.7-9 Kom och spela FIFA 09 på storbild i stora salen! ONSDAG 18/2 kl. 15.00 åk.4-6 Kom och testa WII Fit på storbild i stora

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Karl, 47 år. grundskolan

Karl, 47 år. grundskolan Karl, 47 år grundskolan Det skulle bli roligt att börja skolan, men man kände väl ganska tidigt att det var nånting som var fel. Men det var ingen lärare, ingen som brydde sej, så att säga. Det var väl

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Resultat Norrsätraskolan åk 5 våren 2015

Resultat Norrsätraskolan åk 5 våren 2015 Datum 2015-04-08 Norum/Westerman-Annerborn KUN2015/111 Resultat Norrsätraskolan åk 5 våren 2015 2012 13 svarande av 15 elever, 7 flickor och 6 pojkar (enligt Procapita 15/2) dvs 87 % 2013 13 svarande av

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

MARIA VERNISSAGE NYTT. 27 31 maj

MARIA VERNISSAGE NYTT. 27 31 maj MARIA NYTT 27 31 maj VERNISSAGE aktiviteter på MMK 27 31 maj LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Höjdhopp på Zinken Vernissage Bakning Bakning Löpning på Zinken Boule Löpning på Zinken

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Jon Ewo Vad handlar boken om? Boken handlar om Tom och Kick, som hittar två miljoner kronor, på bilverkstaden där de arbetar. De tar pengarna och sticker i en av verkstadens

Läs mer

För dig som fyller 14 i år. Konfirmationsdags. Välj mellan flera alternativ!

För dig som fyller 14 i år. Konfirmationsdags. Välj mellan flera alternativ! För dig som fyller 14 i år Konfirmationsdags Välj mellan flera alternativ! evelina carborn Alice kunde vara sig själv Konfirmationen fick Alice Fahlén att stå upp för sina starka åsikter kring feminism

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

Nyhetsbrev oktober/november 2012

Nyhetsbrev oktober/november 2012 Nyhetsbrev oktober/november 2012 Detta nyhetsbrev skickas regelbundet till partners och andra vänner till helpforchildren.se Utökat nyhetsbrev med senaste nytt från Indien! 17 24 oktober besökte Linus

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson SYSTEMET förklarat:

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson SYSTEMET förklarat: Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Grupp 1 Vi känner att vi implementerat no hands up och använder oss av det på en för oss lagom nivå. Vid varje nytt möte så går vi igenom föregående mötesinnehåll.

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer