Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun."

Transkript

1 Innehåll: Ledarsidan 2 Redaktionen 3 Dagens tjejer 5 Ingen är bättre 6 1 April 2009 Filmrecension 6 Bok recension 6 Sälen 7 Champions League 9 Historiska finaler 10 Fotboll bakom 11 Innebandy 12 Michael White 14 Utseendet 15 Kärnämnes profil 16 Fritidsgården 20 Nu är vi ju Bästa matglädjesskola. Som alla vet så har Annerstaskolan vunnit Arla foods guldko Ett stort grattis till dom i köket! Vi på Annerstabladet gick ner till köket för att intervjua Micke. Stort grattis till segern! Nu är vi ju Bästa matglädjesskola. Vad betyder det egentligen? Det betyder väldigt mycket för oss i köket och för hela skolan. Vi har bevisat att det går att laga riktig mat istället för torra fiskpinnar som vissa andra skolor får och vi hoppas att skolmaten förändras i hela kommunen. Det blir mycket lättare med matlagningen eftersom att kommunen kommer satsa mer på skolorna. Vi blir också en reklam skola för Huddinge kommun. Kan ni berätta lite om vad som hände på Grand Hotel igår? Var det några kändisar där? Alla årets kockar var där, bl.a. Melker Andersson. Det var också kända Svenska kockar som har vunnit pris förut och som har framgångsrika restauranger. Uppträdde gjorde Måns Möller. Innan prisutdelningen så uppträdde olika opera sångare från England. Vad vann ni för något? Vi vann äran som bästa matglädjesskola, en guldko, diplom samt 25000:- som ska gå till mat utbildning T.ex. en Matresa till dem som jobbar i köket. Nu när vi har bevisat att Annerstaskolan både har bästa maten och de bästa eleverna Vad blir nästa mål för er i köket? Det måste vi fundera på. Det finns inte mycket mer att vinna. Arlas Guld ko är det finaste och bästa pris en skola kan få för sin mat. Skrivet av: Kennet, Robin och Sebastian.

2 2 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Krister Jonsson Mentor 8 IT och huvudredaktör Annerstabladet. Annerstabladet är ännu i uppstartsfasen. Rutinerna för hur vi ska arbeta är ännu inte fullt utprovade. Under tidigare år har Anneli Tikkanen gjort ett stort jobb med att driva skoltidningen men nu är det alltså jag och eleverna i 8 IT som har ärvt det uppdraget. Vi har en förhoppning om att i framtiden kunna göra ett lika bra jobb som Anneli och hennes redaktion gjorde. Denna sida i Annerstabladet kommer förmodligen att se lite olika ut varje månad. Denna första gång är det jag i min roll som huvudredaktör som har fått ordet för att presentera vad syftet med skoltidningen är. Kommande månader kan vi tänka oss att vi har gäst-ledare som skriver och informerar om saker de behöver få sagt. Man kan till exempel tänka sig att biträdande rektor Birgitta Fagerberg skriver denna ledare i samband med att t ex PRAO infaller för våra åttor eller att våra nior ska söka till gymnasiet. Man kan förmodligen förvänta sig att biträdande rektorer Anna Collins- Gustafsson och Kerstin Eskekärr skriver ledare någon gång vid passande tillfällen. Kanske ser vi vaktmästare Janne, kökschef Mikael, skolsekreterare Erja eller skolsyster Helene som ledarskribenter. Vi får se i framtiden hur det blir. När jag och 8 IT fick uppdraget att ta över skoltidningen diskuterade vi mycket vilket syfte tidningen skulle ha. Vi enades snabbt om ett par saker. Det som verkade vara viktigast för eleverna var att Annerstabladet skall vara elevernas egendom. Så lite som möjligt skall skrivas av skolans personal. Om en lärare eller någon i ledningen har en artikel med skall det alltid vara på uppdrag av eleverna. Eleverna upplever att vi i personalen kan använda oss av Annerstaskolans hemsida eller andra kanaler om vi vill nå ut till någon. Eleverna ser Annerstabladet som ett forum för elever av elever. Det andra vi enades om var att hela tidningen inte skall skrivas av eleverna i 8 IT. Klass 8 IT skall fungera som Ledarsidan skrivande reportrar men även som samordnare och redigerare av texter och inslag som blir inskickat av elever i andra klasser. Annerstabladet skall vara öppet för alla elever på hela Annerstaskolan, gammal som ung alla kan skriva i skoltidningen. Vårt slutgiltiga mål är att denna skoltidning blir något som hela skolan kan identifiera sig med och känna att de står för. Enda sättet att nå dit är att så många som möjligt är med och fyller tidningen med material. Allt från de 10 roligaste lekarna på rasterna av eleverna i förskolegrupperna, min första novell av eleverna i våra lägsta årskurser, en dag på Tom Tits av eleverna i årskurs 3 eller varför inte helt ny i den svenska skolan och i det svenska samhället av elever från våra mottagningsgrupper. Alla inslag är intressanta och kommer att publiceras om de håller en god kvalitet och är seriöst gjorda. Vi ser fram emot ett givande arbete med Annerstabladet! PDF-version Annerstabladet är en Internetbaserad tidning men eftersom vi vet att inte alla elever har ständig tillgång till datorer och Internet kommer vi självklart att publicera en pappersversion av Annerstabladet. Vårt mål är att varje månad göra i ordning en version av tidningen som kan skrivas ut och eventuellt kopieras upp till eleverna. Vi hoppas att den tryckta versionen av Annerstabladet kommer att finnas i klassrummen och att det blir en publikation som läses av eleverna och kanske till och med kan användas i viss undervisning på alla nivåer i skolan. I den nya PDF-version som görs varje månad kommer alla artiklar som har kommit in sedan det förra numret att finnas med. Det betyder att om er klass eller någon av eleverna har skickat in något som har kommit med på Internetsidan så kommer det även att finnas med i den PDF-version som ges ut vid månadens slut. Vi hoppas att detta ska stimulera elever att skriva och skicka in saker till oss på redaktionen.

3 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 3 Välkommen till första numret av nya Annerstabladet! Idén med Annerstabladet är att det ska vara våra elevers forum på Annerstaskolans hemsida. I Annerstabladet är alla texter skrivna av elever. Inget material kommer från lärare eller ledning. Annerstabladet skall vara öppet för vem som helst som har något som han eller hon vill säga. Dagens ungdomar är ofta mycket skickliga i att finna information på Internet men de har inte samma vana i att själva publicera sig. Annerstabladet ger alla våra elever en möjlighet att komma ut med sina arbeten, åsikter eller idéer på Internet. Det är viktigt i dagens samhälle att känna till hur man når ut med sitt budskap på ett effektivt och attraktivt sätt. Dessutom stärker det elevernas självkänsla om deras arbeten finns ute på Internet på riktigt. Redaktionen Annerstabladet drivs av eleverna i klass 8 IT. Vi använder ungefär hälften av vår profiltid till arbetet med tidningen. Klassen kan liknas vid en tidningsredaktion med ITläraren Krister Jonsson som någon sorts huvudredaktör. Vi har ofta brainstorming -möten där vi helt enkelt pratar om vad som händer i skolan, närområdet, landet eller världen. Vilka reportage vi vill ta tag i och hur vi delar upp arbetet. Sportredaktionen: Muki, Omid, Shakir, Kerem, Lin, Kotayba. Nyhetsredaktionen: Robin, Sebastian, Kennet Kultur och fritid: Urmi, Hogey, Saly, Gizem, Hogey Samordnare för temareportage: Louzan, Amal, Adam Huvudredaktör och allt-i-allo: Krister Jonsson Ansvarig utgivare: rektor Björn Grünstein KONTAKTA OSS! Om ni vill kontakta redaktionen för Annerstabladet för förslag till artiklar och reportage, förfrågan om besök från våra journalister för att bevaka en händelse i er klass är det enklast att skicka en förfrågan till Krister Jonsson. Ni är alla varmt välkomna att skicka in krönikor, recensioner, insändare, knep och knåp, frågesporter eller vad som helst som gör tidningen bättre. E-posta era saker till Krister så ser vi till att det kommer in i Annerstabladet.

4 4 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Dagens tjejer är mycket bättre än killar. Krönika av: Yosra Benjabli 9IT Har en hel generation killar bara försvunnit? Är de bara borta? Missförstå mig inte nu, jag vet att vi lever i ett samhälle där alla är olika och så vidare. Men ändå känns det som om något blivit väldigt annorlunda. Jag vet inte om det är så överallt, men bland de yngre i alla fall. Det är så jag ser det i min lilla egna värld, att unga tjejer idag är nästan bättre på allt. Jag säger inte det här för att vara egoistisk eftersom jag är tjej men tjejer är smartare, roligare och duktigare. De är mer ambitiösa, mer målinriktade och mer drivna än killarna. Det är sådant jag alltid tänkt på, men jag blev säker när jag förra veckan läste en artikel om Sveriges 10 mest framgångsrika människor i Aftonbladet. Alla var kvinnor. Jag har även märkt att tjejer är mer dominanta, alltså styr de mer. det vill säga om man tittar på statistiken så har tjejer på gymnasiet bättre betyg än killar. Och ny skolforskning visar att tjejer idag tar mycket mera plats i klassrummet. De pratar, skämtar och kritiserar. Kvinnor flyttar mer, byter jobb oftare och har tagit över Internet. Tjejer registreras idag tre gånger mer än killar. Och listan på Sveriges största bloggar ägs såklart av unga tjejer som sägs tjäna miljoner. Till exempel Blondinbella, hennes blogg läser jag ofta och inser att för att bara vara 18, så är hon så framgångsrik. Hon driver olika företag, går samtidigt i skolan och pratar ofta om politik och tjänar massor med pengar! Naturligtvis finns det fler framgångsrika bloggare, men knappt några som är killar. Med andra ord: unga tjejer dominerar unga killar är losers. Frågan är vad det beror på? Enligt skolverket är tjejer mer målmedvetna och har högre krav på sig själva än killar. Man brukar ofta klaga på att unga tjejer idag utsätts för hårda krav. Men min fråga är om inte höga krav är bättre än inga alls? Jag har vänner som efter gymnasiet sitter hemma och spelar datorspel i smutsiga kalsonger i sitt pojkrum. De kan inte tvätta, städa, laga mat och orkar inte jobba. Jag skulle önska att det fanns mer press på unga killar. Vad fan håller de på med? Utbilda er, klipp er, köp en kostym och skaffa er ett jobb. Men jag är inte hoppfull. Och frågan är om jag ens bryr mig. Man får väl se hur det går för er. Kommer att bli kul att se om ni lyckas nå tjejernas nivå. Om jag en gång ska skaffa ett barn så hoppas jag för guds skull att det är en flicka. Man vill ju inte föda fram en loser till världen.

5 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 5 Ingen är bättre, alla har sina talanger och svagheter 1. Krönika av LIN 8IT Jag instämmer inte helt och hållet det som Yosra från 9 IT skrev i vår skoltidning. Det hon skrev är lite mer från den negativa sidan av killar medan ingenting av den positiva sidan. Dagens samhälle reformeras med tiden inklusive människorna dvs. både tjejer och killar. Skolan är bara en del av livet men när man tittar på helheten så ska man inte vara så säker på att tjejerna är mer dominanta. Jag säger inte nu att vi killar är bättre än tjejer eller tvärtom, själv så tycker jag att alla har sina egna begåvningar och svagheter sen man föds. Ingen är bättre än någon! Vissa tjejer är kanske inte bra på t.ex. sport medan det är vanligare hos killar att de är mer sportinriktade. Alla har sina egna drömmar och satsa på olika saker. Man kan inte tvinga någon göra en sak som han/hon själv inte är bra på. Världen är inte finemang, människorna är inte heller perfekta, vissa är kanske snälla men obstinata på något sätt, vissa är bara helt enkelt otrevliga mot andra. Killar är inte helt och hållet inkompetenta när det gäller studier och betyg i skolan. Självklart så finns det undantag där en del killar inte är beroende av att studera men i stort sett så satsar killarna i princip lika mycket som tjejerna gör, det går t.o.m. mycket bättre för vissa killar. Alla måste inse att varenda en flicka inte är perfekt, det finns mängder av tjejer som tycker om att skolka från sina skolor, bryr sig inte om sina studier samt betyg. Det är precis som jag har sagt innan att alla har sina egna brister och styrkor. Istället för att jämföra om vilket kön är bättre borde man anstränga sig för att införa ett gott samarbete, det skulle alla appreciera. Världen skulle också se ännu mer suverän ut, två hjärnor är alltid bättre än en. Together we will be strong!

6 6 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 VALKYRIE Bokrecension Boken handlar om miljön i Blackeberg. En massa människor som lever sina vanliga liv. Men livet i Blackeberg förändras snart, människor dras in i en okänd och ond virvel. Oskar, den mobbade pojken i klassen träffar en tjej som heter Eli. Men det är något konstigt med henne >>Eli. Har jag chans på dig?<< Hon vände sig om, drog upp täcket till hakan. >>Vad betyder det?<< Oskar fäste blicken på bokryggarna framför sig, ryckte på axlarna. >>Att... om du vill vara ihop med mig, liksom.<< >>Hurdå ihop?<< Hennes röst lät misstänksam, hård. Oskar skyndade sig att säga: >>Du kanske redan har en kille i skolan.<< >>Nej, men... Oskar, jag kan inte... Jag är ingen flicka.<< Oskar fnös till. >>Vadå. Är du kille, eller?<< >>Nej. Nej.<< >>Vad är du för nåt då?<< >>Ingenting.<< >>Vadå ingenting?<< >>Jag är ingenting. Inte barn. Inte gammal. Inte pojke. Inte flicka. Ingenting.<< Helt plötsligt blir en ung pojke mördad i skogen, och det händer många omöjliga saker. I den här boken ingår väldigt många människor, så det kan bli lite krångligt att läsa det. Men det blir väldigt sorgligt i slutet på boken. Det var nog slutet jag älskade mest. En bok för de som älskar spännig! Har nu även kommit ut i film, Let the right one in. Hogey Halimi Filmrecensione Mot slutet av andra världs krig tröttnar en grupp höga militärer på Hitler. De planerar hur de ska döda honom. Tom Cruise är huvudpersonen i filmen och det är han som får uppdraget. Det finns många förrädare i filmen vilket gör det svårt för militärerna. Allting går bra, explosionen går som planerat och Hitler dör, enligt Tom. Handlingen var kanske inte den bästa, dessutom så handlade det inte om krig så hemskt mycket vilket gjorde det långt tråkigt. Några dagar efter sprids ryktet om att Hitler är vid liv igen, men kan det vara sant? Tom Cruise hade dödat honom

7 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 7 Sälen Hej jag heter Adama och går i 6p3. Jag ska berätta om Sälen resan som vi gjorde 29 mars och kom tillbaka 2 april. Vi samlades i Flemingsberg C där vi skulle ta bussen till Sälen jag var nervös och glad båda samtidigt. Det skulle vara roligt att lära sig att åka skidor men läskigt för dom stora backarna som alla pratade om. Bussresan var ganska bra man pratar och skrattar med kompisar. Vi åkte en SL buss. Bussen var tvungen att stanna varje halv timme för att vi skulle kunna gå på toaletten eller köpa nåt i affären som man kan äta i bussen. Äntligen var vi framme resan tog 9 timmar. Vi går av bussen och hämtar våra skidutrustningar och tar upp dom till stugan. De som skulle bo i samma stuga var Jag, Pamela, Mirjana, Duygu, hennes Mamma, Annica och Anneli. Vi vilar resten av dagen och jag längtar att åka skidor imorgon. Idag ska vi åka skidor jag ska lära mig att åka i skidskolan. Jag ramlar flera gånger men lär mig snabbt att åka. Jag gillar att åka på en kan man åka hur man vill det var roligt. Maten som vi åt var mycket god vi alla fick turas om att vara värdar. Det fanns också McDonald s där jag åt där en gång. Idag ska vi åka hem vi packar våra väskor och tar dem till bussen den här gången är den inte en SL bussen det är en sälen buss. Den ser bekvämare ut och den har en tv. Vi stannar och äter i McDonald s skolan bjuder sen fortsätter vi till Flemingsberg. Vi är framme och det dåliga var att vi inte kunde vara där längre jag längtar redan att åka tillbaka. Av: Adama 6p3 Hej jag heter Duygu och går i 6P3. Jag ska berätta om sälenresan. När jag såg bussen så blev jag nervös och tänkte på roliga saker t.ex. som att åka skidor. Vi träffades vid Flemingsberg C. Vi åkte med en Sl till sälen det var ändå skönt det var bara toaletten som var ett problem för att det fanns ingen. Vi satt i bussen nästan 9timmar. När vi var framme så var jag glad och ville bara åka skidor för att det var första gången som jag skulle åka skidor. Vi vaknade klockan 7:30 och dukade fram frukost varje dag skulle två personer fixa fram frukost. Vår skidskola började klockan 10:00 och slutade klockan 12:10. Vi fick börja med en liten backe jag åkte bra som en nybörjare. Efteråt så skulle vi åka från Gustavsbacken, jag var rädd och jag började gråta för jag ville inte åka ner jag ville hasa ner men Annica tvingade mej att åka ner det tog 20 minuter för mej att åka ner. Maten kom från skolan och det smakade gott. Vi hade grupper som skulle duka fram och diska. Vi hade mycket roligt där med klassen. Vi spelade kort och andra saker. Vi har haft mycket roliga dagar med klassen där. De roligaste var när Pamela åkte ner från Gustavsbacken på 2minuter, hon hade igen koll. Det som var dåligt med sälenresan var att sova klockan 10:00. Jag bodde med Annica Öberg och Anneli Kontio. När vi skulle åka tillbaka hade vi en ny buss en sälenbuss och vi åkte därifrån klockan 10:00 och var framme klockan 15:40.Nu var det slut med sälenresan. Skriven av : Duygu Kozanli 6p3

8 8 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Hej jag heter Memis går i 6p3. Vi åkte en resa till sälen med skolan. Vi åkte till sälen med en buss men bussen var en gammal buss som man åker till vanliga ställen med buss. Men det var trevligt att åka till sälen för vi spelade spel t.ex. kortspel. Men jag tyckte att det dröjde länge att åka till sälen för buss chauffören tog en annan väg. Det var tre timmar kvar tills vi var framme när man visste att vi var framme snart tog det längre tid för vi visste att det var tre timmar kvar. Äntligen var vi framme men vi fick inte gå till stugan direkt utan vi fick gå och hämta vår skidutrusning. När jag hade tagit min utrusning tog jag på dem direkt sen åkte jag till bussen och hjälpte Gabi att lasta all mat och väskor medan Björn eller Peter gick att hämta nycklarna. Sen fick jag, Gabi och andra pojkar för att lämna all mat i Gabis stuga. Nästa dag fick folk i min stuga vakna och äta frukost efter det fick vi våran lift kort efter det tog vi på varan skidor och gick till backen och åkte men vi fick ha skidskola vissa fick vara i nybörjar gruppen men jag fick vara hos en grupp som har åkt skidor innan. När vi var klara med skidskolan fick vi åka självständigt men efter 2 timmar ramlade jag och ledbandet blev uttöjd. Jag fick åka till vårdcentralen och de fick röntga mitt ben från sen dess får jag använda kryckor. Resten av veckan fick jag vara i sängen och sova det tyckte jag var tråkigt. När det var dags att åka hem fick vi en ny buss av skolan. Skriven av: Memis 6p3 Det jobbigaste var att sätta på sig pjäxorna. De var tunga och för varma. Man kunde knappt gå i dom. Det var jobbigt att ramla från skidorna hela tiden, men till slut kunde jag kontrollera det. Det bästa var att åka ned från backen och få vinden genom håret, och att få se runt i lindvallen. Vi fick se lindvallens stora snögubbe. Den var ganska stor, men inte så stor som jag hade tänkt mig. Det roligaste var att jag åkte på främlingar hela tiden. Sittliften åkte högre och högre så att jag ville åka ned igen. När vi kom up på backen skulle vi åka ned från den, men jag klarade mig halvvägs ned. Dilan.D., Kamaljit, Angelika och Nasrin skrattade på nätterna så att Anna och Marcella blev arga. Dilan.D. Berättade att i sälen så sov hon och kamaljit sittande. Den 1 april så lurade våran skidlärare genom att alla skulle ställa sig på rad och när vi gjorde det så knuffade läraren oss på sidan och vi ramlade och skrattade. Skriven av Irem 6p2

9 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 9 Champions League vecka Av: Omid, Emre, Muki, Kerem. Champions League semifinalerna ligger nära. En drabbning mellan Manchester United Arsenal och Barcelona Chelsea gör semifinalerna väldigt spännande. Det innebär en svår väg att nå till den här omgången av cupen. Manchester United hade nog den enklaste vägen till semifinal och Arsenal hade det inte svårare. Manchester United började med att få Villareal, Celtic och Aalborg i sin grupp. Det slutade med att United kom etta i sin grupp och var helt enkelt vidare till åttondelsfinal. De fick möta ingen annan än Zlatans Inter. Man Utd gick ut som vinnare efter ett tråkigt kryss i San Siro och ett 2-0 vinst i Old Trafford. Vidic och Ronaldo fick njuta av att nicka in bollen bakom Julio César. United fansen fick det underbara nyheten att de hade lottats mot troligen det enklaste laget i Champions League samt det svåraste för engelska lag. FC Por- to fick det svåra jobbet att möta Manchester United. United spelarna var tvungna att skriva historia för att kunna vinna. Det lyckades de med när Ronaldo sköt ett helt underbart distansskott som gick in i mål. Det var första gången ett engelskt lag hade vunnit över Porto i deras hemmaplan, Estádio do Dragão. Arsenal som troligen är det sämsta laget i semifinalerna tillsammans med Chelsea fick en ganska medioker väg. De slutade tvåa i sin grupp som är ganska dåligt för deras klass, de hade lag som Porto, Fenerbahçe och Dynamo Kyiv. De fick möta det Italienska AS Roma. Matchen slutade med ett sorgsen Totti med tårar när Arsenal gick vidare efter ett straffdrama. De fick senare möta Sennas Villareal men Arsenal gick vidare när de helt och hållet utklassade de på Emirates Stadium. En match som slutade med 3-0 när Walcott, Adebayor och Van Persie nätade. En stor drabbning imorgon när Manchester United tar an Arsenal. Det gäller vinna eller försvinna. Vi kan åtminstone förvänta oss ett engelskt lag i Champions League final. Storfavoriter Barcelona spelar troligen Champions League mest spännande match den här säsongen. Chelsea som har haft ett imponerande halvsäsongen under Tinkerman Hiddink. Barca som har fått alla veta att de kan göra mål men har ofta problem med att hålla nollan, detta kan skada de i semifinalen. Chelsea har något annorlunda bättre defensivtspel, men har det lite torrt framför mål. Statistiken visar att Chelsea har hållit nollan i 3 av deras 4 senaste matcher, mot Newcastle, Everton, West Ham United. Det innebar att de möjligen har en chans att försvara sig mot de Barcelonas mäktiga anfallspar. Henry, Eto o och Messi har nätad nästan i varje match och de har inte planerat att sluta.

10 10 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Historiska finaler som förändrate Europa AV: Shakir Ahmed och Kerem Sezer Champions League är den mest väldigt spännande och slutade 1-1 prestigefulla turneringen i i fulltid. Efter en mållös förlängning så blev det straffar. Liverpools Europa. Turneringen arrangeras av UEFA och där tävlar de bästa målvakt Bruce Grobbelaar gjorde lagen från varje liga i Europa om något under straffläggningen som den fina pokalen. Innan 1992 så inga andra målvakter gjort tidigare. Han psykade straffskyttarna var namnet på turneringen känd som Europacupen. När vi går genom att göra clownrörelser, igenom alla finaler som hittills vilket Jerzy Dudek gjorde i finalen Den Roma-spelaren spelats i turneringen sedan 1956 så kan vi ta upp flera minnesvärda hade missat och Liverpool FC fick matcher. sin fjärde Europa Cup-titel. En av dem är den första finalen som någonsin spelats i turneringens historia. Då ställdes Real Madrid mot de Stade de Reims. Matchen spelades 13 June 1956 och det var en fantastisk match som slutade 4-3 till det spanska laget Real Madrid vilket resulterade i att de var det första laget som någonsin vunnit turneringens pokal. En annan match var mellan engelsmännen Liverpool FC och italienarna AS Roma år Den dramatiska matchen spelades på AS Romas hemmaplan, Stadio Olimpico. Det var en av dem första finalerna där ett lag spelar på sin hemmaplan. Matchen var En av de mörkaste dagarna inom turneringen var mellan Juventus och Liverpool FC år Inför matchen så blev det oroligt mellan supportrarna. Platsen i arenan var inte så stor för fansen och därför var supportrarna tvungna att tränga sig före varandra för att kunna sa på matchen. Men plötsligt utbröt ett bråk mellan Juventus- och Liverpoolsupportrarna. Eftersom massan bland publiken var så hög, därför blev trycket så stark att stängslarna rasade. Därför var det fritt fram för fansen att springa över till andra sidan av arenan. 39 människor i kaoset dödas och ca 400 personer skadas. Men matchen fortsattes två timmar senare tragedin. Italienarna vann med 1-0 efter ett straffmål av Michel Platini. Katastrofen som skedde innan matchen gjorde så att den engelska fotbollsorganisationen stängde av sina egna lag från europaspel i fem år. År 1993 den 26 Maj spelades den första finalen sedan turneringen bytte namn till Champions League. Finalen spelades mellan Marseille och AC Milan. Det var inte dramatisk match men Marseille vann med 1-0 och var det första laget att vinna UEFA Champions League. År 1999 så spelade Manchester United mot Bayern Munchen på Nou Camp i Barcelona. Det är en av de mest dramatiska matcherna i Champions Leagues historia. Under matchens gång så gjorde tyskarna 1-0 redan i den sjätte minuten. När matchuret hade passerat 90e minuten så var det inte många som trodde att Manchester United skulle kunna vända och ta hem pokalen. Men de gjorde det omöjliga. En sensationell vändning av Ted Sheringham och Ole Gunnar Solskjaer inom loppet av 2 minuter gjorde att Manchester United tog sin andra titel. I nästa nummer fortsätter denna artikelserie om Champions League-historien.

11 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 11 Fotboll BAKOM VERKLIGHETEN Det står 1-1 i ett derby mellan två fotbollslag. Fansen är missnöjda med motståndarlaget, de vill göra uppror. Vad gör de? Att tänka sig det är lätt att göra det är svårare. Men ändå så lyckas dem. De slåss, kastar in saker och förstör matchen. Nej, fotbollsvärlden är inte alltid som man tror det är. Det finns många idioter runt i världen, speciellt i Europa. De hittar inte spänningen i fotbollen, de hittar spänningen genom att bråka. De vill komma med i TV och i tidningarna. Vi kan ta ett exempel i filmen Green Street Hooligans, där ser vi ungdomar slåss och gör allt för sitt lokala klubblag. En kille är först normal och vänlig, men sedan blir han tagen för droginnehav. Han tvingas fly till ett land, och där träffar han supportrar för en lokalklubb, han umgås med dem men i själva verket vet han inte att de är huliganer. Fotbollen har drabbats värst av huliganer. Många stora matcher blir avbrutna på grund av de där sjuka huliganerna. Vi tar ett exempel i Argentina, där vi såg i en dokumentär att en förälder som talar ut om sin sons död i en match mellan Boca Juniors och River Plate. Pojken var bara där för att titta på matchen för underhållningen. Men sedan kom en idiot och knivhögg pojken bakifrån. Det är inte onormalt att de är det. Derbyt mellan Boca Juniors och River Plate är kanske ett av de farligaste derbyn - om inte den farligaste. Enligt vissa källor så spred sig hu- liganismen till fotbollsvärlden i början av 1900-talet. Huliganism? Vad är det egentligen? Ja, det kallas våld från supportergrupp som sker i sportsammanhang t.ex. i fotbollsmatcher. Många menar att huliganer inte är riktiga supportrar, eftersom de istället för att heja och stödja sitt lag så förstör dem för lagets spelare och lagets själ. Men när de förstör för laget så tvingas matchen stoppas och senare bestämmer man vad för straff själva laget ska få. Några av de straff man kan få är att man tvingas böta, degraderas till en lägre division eller spela sina kommande hemmamatcher inför tom läktare. De förstör för sig själva, men det är laget som får ta skulden och bära bördan. Rasism finns också inom huliganismen. Vi tar ett exempel med Lazio från italienska toppdivisionen. Under 1990-talet så var Lazio ett väldigt rasistiskt klubblag. Fansen ville inte ha mörkhyade spelare och personal i klubben. Lilian Thuram, en f.d. fotbollspelare, skulle göra en övergång från Parma till Lazio, men supporterna protesterade mot klubben och dess tränare. De klagade för att de inte ville ha någon mörkhyad i deras klubb. I en intervju sa Lilian Thuram: Jag skulle aldrig vilja spela i ett lag som inte tar emot sådana som jag. Så han förkastade deras bud och istället gjorde en övergång till Turin-klubben Juventus. Derbyt mellan Lazio och Roma är en av dem farligaste i Europa. Som vi skrev liknande i föregående stycke så hade Roma under 1990-talet många mörkhyade spelare i sin trupp. Många supportrar från Lazio gjorde många idiotiska gester. Det påverkade spelarna både på plan och utanför planen. De ville helt enkelt inte vara kvar i Italien, men de var tvungna att stanna kvar eftersom deras kontrakt med klubben skulle gå ut några år senare. Nu är det mer och mer osäkrare för barnfamiljer att gå på fotbollsmatcher där det sker våld och läktarbråk. När huliganismen sker i England så tar de tag i det direkt. De kan t.ex. avstänga en huligan på livstid från den arenan där det skedde. Ett exempel är matchen mellan Tottenham och Arsenal. Vid slutet av matchen så sprang en Tottenham-supporter in på planen och försökte förstöra matchen. Vakterna stoppade supportern enkelt och nästa dag fick man läsa att denne fick livstidsavstängning från arenan. Poliserna i Sverige borde också vara så och ta tag i det direkt. Inte nog med så har en ny lag som kallas Huliganlagen tagit ställning. Den startade från och med den 1 april. Enligt SvD så innebär lagen att: Polisen ska kunna förbjuda en supporter att komma in i en arena. Åskådare som springer in i planen ska bötas eller få sex månaders fängelse. Folk som slänger in föremål i planen kommer bötas, dömas till fängelse eller få tillträdesförbud. Det kommer att bli förbjudet att använda eller ta med pyrotekniska varor inne på arenan. Shakir Ahmed Kerem Sezer

12 12 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Annerstaskolans egen innebandy cup Skriven av: Lin Det vinnande laget, 8 P2 (med röda västar) och andra platsen, 9 P3 let var publikerna inte välkomna. Vitsen med denna cup är inte bara vinna utan också att ha kul. Fast det är klart det är roligare om man vinner. Efter en hård strid mellan klasserna så gick 6p2, 6p3, 5blå och 3blå från lågstadiet vidare och från högstadiet blev det 8 IT, 8 P2, 9 P3 och 9 P2. D et traditionella innebandy cupen i Annerstaskolan blev torsdag den 20 till fredag den 21. Innebandyn blev alltmer populärt bland eleverna. Denna gång så var det nästan hela högstadiet och nästan hela lågstadiet(åk 3-6) som var med, med andra ord nästan hela skolans elever deltog i denna cup. Högstadiet fick ha en egen innebandy cup och lågstadiet fick ha för sig själva också. Det blev totalt 5 grupper. Torsdag den 20 november var det gruppspel för alla och slutspelet fick vara dagen efter dvs. fredag. Under gruppspe- Det vinnande laget från lågstadiet, 6 P2 Trots att slutspelet började tidigt på morgonen var hallen full. Det kom elever från alla klasser och självklart klasserna som gick vidare. Det högstadielag som vann hela cupen fick en chans att möta lärarna som själv har bildat ett lag, alla kallade laget för lärarlaget.

13 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 13 Spänningen ökade varje sekund speciellt när det var semifinal hos lågstadiet, då 3 blå fick möta 6p3. 3 blå fick leda med 3 mål och publikerna bara vrålade och hejade på 3 blå. Matchen slutade oavgjort, och starka men 8 P2 överraskade alla, det blev en tuff match mellan klasserna och tillslut vann 8 P2. Det blev 9 P3 och 8 P2 som gick vidare. Finalen för lågstadiet fick starta gjorde sitt bästa och ville vinna matchen men det blev tillslut 8 P2 som vann hela cupen och de fick medaljer. Efter det fick de invänta deras sista och svåraste match, lärarlaget. Pokalen får de ifall de vilken klass som skulle gå vidare fick man avgöra på straffar. Hos högstadiet blev det 8 IT mot 9 P3 och 8 P2 mot 9 P2. Spänningen var också hög där. Många trodde att 8 P2 skulle förlora mot 9 P2 eftersom alla killar i 9 P2 är hockeykillar som är både snabba före högstadiet och klasserna som skulle mötas var 6p2 mot 6 p3. Finalen hos högstadiet blev mellan klasserna 8 P2 och 9 P3. Spelarna var nervösa eftersom det gäller vinna eller förlora. Det blev också en tuff match. Alla vinner över lärarna. 8 P2 har hittills varit oslagbara, man förväntar sig att lärarna ska besegra dem. Men det gjorde lärarna tyvärr inte, 8 P2 fick behålla sin titel. De vann över lärarna och fick sin pokal. Glädje och tårar visades.

14 14 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Michael White besöker Annerstaskolan Vi intervjuade Michael White, en f.d. basketspelare. Han kommer från USA, Chicago och han kom hit till Sverige för ca 19 år sedan. White slutade med basket för ca 15 år sedan. Han slutade för att han helt enkelt tyckte att basket var för tråkig. När han kom till Sverige, så spelade han i Tyresös Basketklubb i ett år innan han slutade. Michael han sa att han fick för lite lön och detta var en av anledningarna till att han slutade med basket. Vad heter du och hur gammal är du? Jag heter Michael White och jag är 49 år gammal. Var föddes du? Jag föddes i Chicago, Illinois. Vad var din dröm efter basketkarriären? Min dröm var att jobba med barn och ungdomar. Det är jättekul att spela och träna basket med dem. Är du religiös? Ja, jag är religiös och jag är kristen. Vi kom hit till jorden för en anledning. Tror du att det är Gud som har planerat allt? Ja, jag tror på det. Vad gillar du för slags musik? Ja, jag gillar i soul, hiphop, RnB, jazz. Jag brukar ofta gå på disko också. Hur länge har du bott i Sverige? Jag har bott i Sverige i cirka 19 år. Jag tycker att det är ett bra land för unga människor som er. Att gå i skolan och få sjukvård är gratis. Jag tycker att ni ungdomar ska vara glada över att vara i detta land. Hur såg din uppväxt ut? Det var svårt, man kunde inte ens titta på varandra i ögonen. Det var så att man bara fick titta varandra i ögonen om man kände varandra. Men tittade man fast än man inte kände varandra så fick man svåra konsekvenser sedan. Varför spelar du inte i NBA? Jag var inte tillräcklig bra för att spela med dem stora stjärnorna. Man måste jobba jättehårt för att kunna platsa in i NBA. Har du spelat internationell basket? Ja, jag har spelat i Argentina, Brasilien, Malta och några länder till. Vad fick dig att sluta med basket? Det var inte roligt längre. Min kondition blev allt sämre med åren som gick. Det var helt enkelt tråkigt. Jag spelade också i Tyresö BK i Sverige, men jag slutade efter ett år eftersom lönen var alldeles för låg. Dessa var en av anledningarna till att jag istället satsade på en karriär med att träna ungdomar och barn. AV: Shakir (text), Kerem (text), Emre (text) & Muki (foto

15 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 15 Utseendet är inte allt Susan Boyle blev stjärna i några minuter i Britains got talent Susan Boyle - en 47-årig arbetslös singelkvinna som aldrig har blivit kysst. Av: Nazifa och Hogey Den utstötta Susan Boyle har alltid blivit mobbad pga. sitt utseende. Men i Britains got talent så bevisar hon med sin underbara röst att utseende inte är allt. När hon blev kallad till scenen möttes hon av hånskratt och tvivlande blickar. Detta orsakades pga. hennes utseende och ålder. Men när hon började sjunga stannade världen till, och alla som kränkte henne ångrade sig direkt. Det finns människor, såsom Susan Boyle, som blivit utstötta pga. deras utseende, men som säkert också har en sådan talang som Susan har. Men det är många som inte vågar visa det, och efter att ha sett Susan så har nog flera fått högre självförtroende. Det gäller att våga stå upp för sig själv, och visa vad man går för! Länken för att se videon: watch?v=rxpzh4anwyk

16 16 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 Kärnämnes profil Lasåret 2008/2009 Innehållsförteckning Kärnämnesprofil Elev presentationerna Våra lektioner Schemaläggning för åk 7-9 Intervjuer med kärnämnes lärarna Kärnämnesprofilen Profilen har funnits sedan år 2000 alltså nu i 9 år. I år studerar 82 elever i kärnämnens profilen. När det gäller elever i skolan är vi den största profilen. Kärnämneseleverna har 3 lektioner i veckan, svenska, engelska och matte. Det är 6 olika lärare som jobbar inom profilen. I svenska undervisar Linda Adamsson och Alexandra Eriksson Green, i engelska undervisar Lena Persson och Katri Nykvist och i matematik undervisar Anneli Kontio och Eva Salci. I profilen får du mer kunskap inom svenska, engelska och matte vilket kan vara till god hjälp för att både höja dina betyg och för att lära dig själv en hel del nya saker. Under lektionerna får du också möjligheten till att förbereda dig själv inför de nationella proven. Elev presentationerna Åk 7 Namn: Awa Ålder: 13 år Födelsedag: 27 augusti Motto: Forget yesterday, live for today and hope for tomorrow Varför valde du just denna profil: Jag valde denna profil för att jag inte trivdes i de andra profilerna och för att jag behövde extra hjälp i några ämnen. Namn: Markus Ålder: 13 år Födelsedag: 16 maj Motto: Alltid kämpa! Varför valde du just denna profil: Jag hade inget annat val. Namn: Charly Thörngren Ålder: 13 år Födelsedag: 31 oktober Motto: Livet leker. Varför valde du just denna profil: Jag vill lära mig mer. Fritiden: Kör cross Åk 8 Namn: Lorena Ålder: 14 år Födelsedag: 30 september Motto: Livet leker! Varför valde du just denna profil? Jag hade inga andra intressen Åk 9 Namn: Joakim Ålder: 15 år Födelsedag: 1 september Motto: Enda gången jag backar är när jag tar satts! Profil: kärnämne Varför valde du just denna profil? Jag valde denna profil för att det är grymt att plugga. sajk Namn: Maria Ålder: 15 år Födelsedag: 15 augusti Motto: Lyckas i livet! Varför valde du just denna profil?

17 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 17 Jag valde denna profil för att jag kände att det underlättar mitt arbete med läxorna och få extra hjälper i de ämnena som är viktigast. Namn: Gordana Ålder: 15 år Födelsedag: 13 april Motto: Lev för idag! Varför valde du just denna profil? Jag tyckte att denna profil verkade rolig och kände att jag kunde få mer extra hjälp i kärnämnena Namn: Stephani Ålder: 16 år Födelsedag: 2 januari Motto: Dröm inte ditt liv, lev din dröm! Varför valde du just denna profil? Jag valde att gå i kärnämnesprofilen för att jag inte tyckte att de andra profilerna verkade roliga. Men jag ångrar inte mitt val eftersom att jag har lärt mig oerhört många viktiga saker som jag har haft användning till i alla ämnen i skolan. Namn: Ronja Ålder: 14 år Födelsedag: 28 maj Motto: Behandla andra så som du själv vill bli behandlad! Varför valde du just denna profil? Jag gick först i fotbollsprofilen, men slutade efter cirka några månader, därefter ville jag börja i kultur, men det rekommenderade inte min rektor, utan hon ville att jag skulle satsa mer på kärnämnesprofilen. Jag och mina föräldrar kom till slut fram till att jag skulle gå där. Namn: Kristin Ålder: 15 år Födelsedag: 24 augusti Motto: Låt dig aldrig tas för givet! Varför valde du just denna profil? Jag går i kärnämnesprofilen för att jag känner att det är bra att få extra träning i kärnämnena och inför de nationella proven. Namn: Therese Ålder: 15 år Födelsedag: 11 maj Motto: Lev ditt liv som du vill leva det! Varför valde du just denna profil? För att jag inte gillade de andra profilerna. Men också för att jag ville läsa mer av kärnämnena inför de nationella proven. Namn: Dragana Ålder:15 år Födelsedag:13 april Motto: Le mot världen så ler världen mot dig Varför valde du just denna profil? För att jag inte gillade de andra profilerna. Men också för att jag vill lära mig mer av svenska språket, så att jag har det lätt inför nationella proven. Våra lektioner Engelska Under våra engelska lektioner brukar vi ofta se på olika filmer och sedan bearbeta dem. Vi brukar till exempel skriva film recensioner på engelska och sedan måla en bild ur filmen. Vi brukar även göra olika övningar för att träna inför nationella proven. Våra engelska lektioner är seriösa men framför allt roliga. Läraren undervisar på ett väldigt roligt och lärorikt sätt vilket ger eleverna vilja att lära sig mer samtidigt som du har kul. Matematik Under våra matematik lektioner jobbar vi oftast självständigt men det varierar beroende på vad vi ska göra. Man får ett häfte och får jobba med kamraten bredvid sig om man känner för det. Arbetsron är bra, och skulle det vara något problem eller att du inte förstår något, undrar över något finns det alltid en lärare till hjälp. Lektionerna är väldigt lärorika och intressanta. Vi förbereds också en hel del inför de nationella proven i matte vilket är till riktigt stor hjälp och man lär sig en hel del. Svenska Under våra svenska lektioner är

18 18 ANNERSTABLADET NR: 1 April 2009 det väldigt bra arbetsro och oftast är det enkla uppgifter att göra, vilket gör det lättare att hänga med. I svenskan får vi alla i klassen läsa en bok och sedan reflektera över boken, både muntligt och skriftligt. Vi övar också på läseförståelse där vi läser korta noveller och svarar på frågorna. Lärarna lär ut bra i ämnena, samt att vi får läxor varje vecka och får avsluta en del uppgifter vi inte hinner med under lektionerna hemma. Schemaläggning för åk 6-9 Kärnämnesprofil för 6: Måndagar från kl Engelska med Eyvor Slättner Onsdagar från kl Matematik med Marie Lööf Onsdagar från kl Svenska med Kerstin Adolfsson Kärnämnesprofil för 7: Måndagar från kl Engelska med Lena Persson Onsdagar från kl Matematik med Annelie Kontio Onsdagar från kl Svenska med Alexandra Eriksson Green. Kärnämnesprofil för 8: Tisdagar från kl Svenska med Ylva Yngve Torsdagar från kl Engelska med Lena Persson Torsdagar från kl Matematik med Annelie Kontio Kärnämnesprofil för 9: Tisdag: Svenska från med Alexandra Eriksson Green Torsdag: Matte från med Annelie Kontio Torsdag: Engelska från med Katri Nykvist (klass 9p2) Och med Lena Persson (klass 9p3) Intervjuer med kärnämnes lärarna Engelska Katri Nykvist, 34. Katri med sina elever Ronja och Gordana Vad vill du uppnå med dina engelska lektioner? - Jag vill lära ut engelska på ett roligt sätt och jag vill inte att eleverna ska oroa sig över sina betyg. Det gör vi på det vanliga engelska lektionerna. Varför lär du ut just engelska? - Jag lär ut engelska för att jag är utbildad engelska lärare. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 6 år som engelska lärare i Annerstaskolan. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 1 lektion i veckan på torsdagar. Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jätte bra. Eleverna är motiverade, nyfikna och vill lära sig mycket. Så det är full fart på lektionerna. Är du lärare i andra ämnen? - Ja jag är svenska lärare också. Motto: Be good to yourself Mål: Mitt mål är att få eleverna att resa runt jorden och använda sig utav det engelska språket. Lena Persson, 50. Vad vill du uppnå med dina engelska lektioner? - Det beror på vilka behov eleverna har. Jag vill att eleverna åtminstone ska uppnå godkänt. De får också möjligheten att höja sina engelska betyg. Varför lär du ut just engelska? - Jag tycker det är kul och jag är intresserad av språk. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 30 år, men har jobbat med annat också. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 3 lektioner i veckan.

19 NR: 1 April 2009 ANNERSTABLADET 19 Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jag tycker att lektionerna funkar bra. Är du lärare i andra ämnen? - Inte just nu, men har undervisat i andra ämnen. Svenska Alexandra E r i k s s o n Green, 30. Vad vill du uppnå med dina svenska lektioner? - Jag vill att eleverna ska utvecklas i både tal och skrift, och att de ska få nya infallsvinklar i svenska. Varför lär du ut just svenska? - För att allt i vårt samhälle bygger på att kunna språket. Jag vill lära ut det för att det är ni unga som ska föra vidare samhället. Hur länge har du jobbat som lärare? - I 7 år. Hur många kärnämnes lektioner har du i veckan? - 1 lektion i veckan. Är du lärare i andra ämnen? - Ja jag är SO lärare också. Motto: Carpe Diem Fånga dagen. Skjut inte upp saker utan gör det idag, man vet inte vad som händer imorgon. Mål: Jag blir nöjd om jag har lyckats få i alla fall en av eleverna att vilja bli journalist eller svenska lärare. Matematik Marie Lööf Vad heter du? - Jag heter Marie Lööf Vilka lektioner undervisar du? Jag undervisar matte och NO för elever i sjätte klass. Vad vill du uppnå med dina matte och NO lektioner? - Jag vill att eleverna ska öka interesse för matte och NO, jag blev intresserad i ämnet när jag blev äldre. Varför lär du ut just matte? - För att jag tycker att det är kul, jag vill att eleverna ska ha ökat intresse för matte och NO, för att jag tycket att matte är viktigt i livet. Hur länge har du varit matte lärare? - Några år, jag började som lärare till mottagningsklassen. Hur gammal är du? - Det vill jag inte säga/ hemligt! Vad är ditt motto? - Man ska försöka se det positiva med livet. Hur många kärnämnens lektioner har du i veckan? - En matte lektion med åk 6 Är du lärare i andra ämnen? - Ja, jag är lärare både för matte och NO. Hur tycker du att dina lektioner fungerar? - Jag tycker att lektionerna funkar bra. Hur tycker du att det går under lektionerna? - Jag tycker att jag ser att det går framåt. Jag har sett att det jag har lärt ut har vissa skrivit på nationella provet i svenska. Det känns också som att eleverna lyssnar och tar till sig.

20 Detta är det första numret av skoltidningen Annerstabladet Fritidsgården Intervjuobjekt: Pernilla fritidsledare Ålder: Vuxen kvinna Flemingsberg har vi en fritidsgård som de flesta ungdomarna I hänger runt på eftermiddagarna och på kvällarna. Idag den 23 april intervjuade vi en fritidsledare som heter Pernilla. Här är några frågor vi frågade och svar som hon svarade på. prova på olika instrument. Ungdomarna kan även umgås med vuxna och prata ut vid behov. Vad brukar hända i fritidsgården? Svar; Som sagt kan man göra aktiviteterna som vi skrev innan, men då och då kommer det en grupp eller enstaka människor som visar upp saker som man kan prova på, T.ex. streetdance, boxning, salsa + alla världens dans mm. Åldergräns? Svar; Ålder Kvällstid upp till kvällen 13+ Varför är du intresserad och jobba här? Svar; För att jag gillar att umgås med ungdomar. Intervju gjord av Saly Abdulwahid och Gizem Erdogan Vad kan man göra i fritidsgården? Ex. Vad har ni för aktiviteter? Svar; Man kan spela biljard, pingis, Wii eller vanliga spel. Få läxhjälp, sy med symaskin eller för hand. Dansa och träna. Man kan bl.a. spela in sin egen musik och

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

10.Marco Reus från Borussia Mönchengladbach till Borussia Dortmund för 175 miljoner kronor

10.Marco Reus från Borussia Mönchengladbach till Borussia Dortmund för 175 miljoner kronor 10.Neymar i Santos 9.Robin Van Persie i Man Utd 8.Eden Hazard i Chelsea 7.Zlatan Ibrahimovic i PSG 6.Mario Götze i Borussia Dortmund 5.Wayne Rooney i Man Utd 4.Fernando Torres i Chelsea 3.Andres Iniesta

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. Nummer 1 LUNDSKOLAN LUNDBLADET Nummer 1 INLEDNING VÄLKOMMEN Välkommen till det första numret av vår skoltidning. Tidningen kommer att starta som en någorlunda vanlig tidning men kommer efter hand bli något mer.

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT

MARIA. 3-7 oktober. MiniNYTT MARIA 3-7 oktober MiniNYTT BRÄNNBOLL i Tanto på torsdag! aktiviteter PÅ MMK 3 7 Oktober LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Sardinburken på Boule på skolgården Bad Brännboll i Tanto Långhopprep

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an!

dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! MMK-NYTT 7 11 februari ÄNTLIGEN dags för kval till pingistävlingen Bästa 3:an! AKTIVITETER PÅ MMK 7 11 FEB LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Köket/Aktiviteter Mariokart 13.30 (Kenneth) Bakning

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd?

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Ju mer vi lär barnen om det icke- verbala språket, kroppsspråket, desto skickligare

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Juni 2013 Cecilia Perlind TNS-Sifo 1 Om undersökningen TNS March 2013 1526475 Struktur och innehåll i undersökningen GLÄDJE & Roligt

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013

Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Ungdomars kommentarer om stress och återhämtning Hösten 2013 Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnrättsstrateg

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

APRIL 2012. Hemmaplan. den 25 april 2012

APRIL 2012. Hemmaplan. den 25 april 2012 APRIL 2012 Hemmaplan den 25 april 2012 Nu har jag återigen landat på svensk mark efter en vecka i Spanien fylld med äventyr. Känns dock som jag varit borta längre än en vecka då det hänt så himla mycket

Läs mer

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14

RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 RESULTATRAPPORT LÄSÅRET 2013/14 Varmt tack för ert stöd! Hej partner! Jag vill börja med att tacka för ett fint samarbete, härligt engagemang och generöst stöd utan er ingen läxhjälp! Vi har ökat antalet

Läs mer

Intervju med Lena Hjalmarsson

Intervju med Lena Hjalmarsson Intervju med Lena Hjalmarsson Lena började jobba som lärare för att hon vill att ingen elev i Hällefors kommun ska gå ut ur årskurs 9 utan minst ett godkänt betyg i svenska. Lena tycker om eleverna och

Läs mer

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar 4 HÖRN Vad är 4 hörn? Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn, tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7)

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7) Dösjöbro P/F -02 2010-09-15 Nästa steg i fotbollsutvecklingen Våren 2011 är det dags att ta steget från att spela 5-manna fotboll till 7-manna fotboll. Skillnaden mellan dessa spelsystem är ganska stor

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT. 9 13 juni

MARIA KLUBBNYTT. 9 13 juni 9 13 juni Denna vecka har vi haft prisutdelning i MFK:s alla turneringar. Första, andra och tredjepris samt fair play och Skapandes Bästa kompis. Till höger ser vi Isak kolla äktheten i silvermedaljen

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Aktiviteter på MFK 16-20 mars

Aktiviteter på MFK 16-20 mars Aktiviteter på MFK 16-20 mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Hemvist Frågesport (Istvan) Pingisturnering (Olof) V.I.P. (Abbe) Tv-spel turnering (Peter) Film Sal 3 14.40 Fotboll 15.30 Parkour

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Höstlovsspecial. på MFk!

Höstlovsspecial. på MFk! MFK-NYTT 1-5 oktober Tea Charader Moderna museet Höstlovsspecial FOTBOLLS- GOLF på MFk! Tekniska museet FÅNGARNA P Å FORTET Med mera AKTIVITETER PÅ MFK 1-5 oktober LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

Läs mer

Samlade systrar 70 Inblick

Samlade systrar 70 Inblick 70 Inblick Samlade systrar Text: Sara Brinkberg Foto: Maria Macri xx Det händer att tjejer tar hissen upp till åttonde våningen i Fryshuset i Stockholm för att knacka på. Eller att föräldrar och skolkuratorer

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL

ANLEDNINGAR TILL ATT SPELA FUTSAL 10 JAG HADE NÖJET ATT SPELA FUTSAL I SKOLAN, OCH DET FUTSAL KAN GE DIG ÄR INTELLIGENS OCH ETT SÄTT ATT TÄNKA PÅ. VARFÖR? FÖR DET ÄR SÅ SMÅ YTOR, DU ÄR MARKERAD HELA TIDEN. SÅ DU MÅSTE VARA INTELLIGENT,

Läs mer

MARIA. på torsdag i sal 3. MiniNYTT. 12-16 september

MARIA. på torsdag i sal 3. MiniNYTT. 12-16 september MARIA 12-16 september MiniNYTT Fotboll för tjejer på torsdag i sal 3 aktiviteter PÅ MMK 12 16 September LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bakning Bakning Film Frukt 16.00 16.00 16.00

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län

Barns och ung- domars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Att börja med Har du någon gång haft hög feber, ont i magen eller huvudvärk? Såklart du har, det har nästan alla. Då vet du hur trist det är att missa den där

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november MARIA 12 16 november mininytt Gör din egen på Lilla Skapande! aktiviteter på MMK 12-16 november LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bakning Bakning Film Ute Skridskor Bad killar Frukt

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

MARIA NYTT. 9 13 juni

MARIA NYTT. 9 13 juni MARIA NYTT 9 13 juni aktiviteter på MMK 9 13 juni LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Prisutdelning Aktiviteter Stencoolt MMK- DISCO kl. 14-16 Frukt 16.00 16.00 16.00 16.00 UTE på skolgården SAL

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren SPÖKHUSET Det var en gång två modiga barn Max och Maja. Max är 15 år gammal och Maja är 13 år gammal. Varje fredags och lördags kväll tittar de på

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Barns och ungdomars syn på skärmtid

Barns och ungdomars syn på skärmtid 213-9-9 Barns och ungdomars syn på skärmtid Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann Swärd Barnsättsstrateg 79-844

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 1(18) Barn-ULF 2015-05-26 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2014 Innehåll: Barn 10-18 år... 2 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 2 Barns ekonomi och materiella resurser... 4 Barns fritid och

Läs mer

Seniorernas veckobrev V.11

Seniorernas veckobrev V.11 Hej alla föräldrar och elever i seniorlaget! Under veckan har eleverna arbetat flitigt med att slutföra sina inlämningsuppgifter i NO/teknik som skulle vara inlämnade idag, fredagen den 18 mars. I och

Läs mer