Regionala tillväxtnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionala tillväxtnämnden"

Transkript

1 Lina Hellström Fysisk planerare YTTRANDE Datum Dnr (8) Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Stadshuset Landskrona Översiktsplan Landskrona stad, samråd har mottagit rubricerad samrådshandling för synpunkter. har ansvar för det regionala tillväxtarbetet och transportinfrastrukturplaneringen i Skåne och därmed framtagandet av det regionala utvecklingsprogrammet, näringslivsprogram och den regionala trafikinfrastrukturplanen. är också sedan 2012 regional kollektivtrafikmyndighet med ansvar för att ta fram långsiktiga mål för den regionala kollektivtrafiken i ett trafikförsörjningsprogram. Genom Skånetrafiken är den största beställaren av skånsk kollektivtrafik. har inom Strukturbild för Skåne sedan 2005 arbetat med att konkretisera det regionala utvecklingsprogrammet för att tydligare koppla samman utvecklingsprogrammet och kommunernas översiktsplanering. Inom ramen för arbetet har ett flertal rapporter och TemaPM tagits fram som underlag och stöd i kommunernas arbete samt strategier för Det flerkärniga Skåne. yttrar sig över översiktsplanen för Landskrona stad utifrån ovanstående ansvar. s synpunkter Förslag till översiktsplan för Landskrona stad visar att Landskrona stad har höga ambitioner och kommer med intresse att följa kommunens utvecklingsarbete samt ser fram emot ett samarbete i dessa frågor framöver. Översiktsplanen sätter Landskrona kommun i ett regionalt perspektiv som präglas av en helhetlig syn på regionens framtida utmaningar på ett sätt som är föredömligt. ser det som positivt att Landskrona stad använt Strukturbild för Skånes arbete med flerkärnighet som en Postadress: S Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, JA Hedlundsväg Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum Dnr (8) utgångspunkt i översiktsplanens resonemang om kommunens roll i det regionala sammanhanget. Regionalt perspektiv I strategier för Det flerkärniga Skåne har staden Landskrona identifierats som en regional kärna, vilket innebär att Landskrona har en central betydelse för sitt omland i kraft av sin befolkningsstorlek, branschbredd och pendlingsnetto. Landskrona har redan idag en god regional tillgänglighet och har med sitt geografiska läge förutsättning att binda samman tillväxtstråket i sydvästra Skåne. För att kunna stärka Landskrona är det viktigt att se och nyttja Landskronas hela potential. I detta sammanhang är det värt att slå fast att Landskrona i hög utsträckning redan idag är sammankopplat med regionen på en övergripande nivå och ta utgångspunkt i det mycket gynnsamma geografiska läget. Översiktsplanen skulle vinna på att lyfta fram och bygga på dessa påtagliga komparativa fördelar, parallellt med ett mer långsiktigt scenario som även blickar västerut. Parallellt med framtagandet av översiktsplanen arbetar kommunen med att ta fram en fördjupad översiktsplan för staden Landskrona. Som regional kärna är staden Landskronas utveckling av stor vikt för hela kommunen, som för SKNV och Skåne. hade därför gärna sett att strategierna från den fördjupade översiktsplanen för Landskrona stad även presenterades i översiktsplanen. Översiktsplanen har en målbild för år 2030 där fem övergripande målsättningar är framtagna. Dessa är hållbar utveckling, regionalt attraktiva bostäder, den moderna industristaden, blandad stad samt förvaltning av kulturarvet. ser positivt på att Landskrona har lyckats bryta ner dessa målsättningar till konkreta strategier att jobba med. hade gärna sett att Landskrona förtydligade vilka målsättningar eller strategier som är viktigast för kommunen att prioritera. Ny förbindelse till Köpenhamn I översiktsplanen presenteras idén om en fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn Nordhavn. En fast förbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn har inte diskuterats inom ramen för regional och nationell investeringsplanering, och har inte heller studerats mer djupgående med avseende på effekter och konsekvenser för transporter, pendlings- och fritidsresor och utvecklingsförutsättningarna i övrigt. Det kan däremot finnas skäl att med utgångspunkt i en förankrad bild av regionens framtida utveckling förutsättningslöst analysera dagens och framtida trafikströmmar inom och genom Öresundsregionen. Det är s uppfattning att den viktigaste åtgärden för att öka kapaciteten över Öresund är en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. En sådan förbindelse har systemeffekter i hela regionen genom att en stor del av godstågen inte behöver ledas via Sydvästskåne och innebär att befintlig infrastruktur kan utnyttjas effektivare. Samtidigt bidrar HH-

3 Datum Dnr (8) förbindelsen till regional utveckling genom bättre tillgänglighet mellan Nordvästskåne och Köpenhamn. Trafikverket gör en liknande bedömning i utredningen Ny fast förbindelse över Öresund - bedömning av behov och förutsättningar, genom konstaterandet att en fast förbindelse mellan Helsingborg-Helsingör på sikt kommer att behövas för att ställa om transportsystemet mot ökad långsiktig hållbarhet. Stadsbyggnadsvisionen i översiktsplanen samt i den fördjupade översiktsplanen för Landskrona utgår från en utbyggnad av Landskronaförbindelsen. En sådan förbindelse skulle sannolikt ge stor utvecklingskraft åt centrala Landskrona och utgöra en katalysator för en nödvändig stadsförnyelseprocess i innerstaden. hade gärna sett att ett parallellt stadsbyggnadsscenario utvecklas i översiktsplanen för att illustera hur staden kan skapa en positiv förändringskraft i ett scenario utan Landskronaförbindelsen. Trafikplanering ser positivt på att kommunen tar fasta på att trafiksystemet avses att utformas på ett sådant sätt att man hushåller med begränsade resurser i syfte att uppnå en ekologisk hållbar utveckling. Detta innebär en minskad bilandel och en ökad andel hållbara transporter. I översiktsplanen nämns också vikten av att etablera ny bebyggelse i anslutning till befintlig kollektivtrafik, vilket stämmer väl överens med strategierna för Det flerkärniga Skåne. Trafikplaneringen har inte bara effekter på miljön utan har även stor betydelse ur flera hållbarhetsaspekter. Direkta konsekvenser på folkhälsan kan bland annat kopplas till fysisk aktivitet, luftföroreningar, buller, trafikolyckor samt psykosociala effekter. hade gärna sett att dessa faktorer, och åtgärder för att minska dess påverkan, tydligare redovisades i översiktsplanen. Cykelplanering Översiktplanen konstaterar att Landskrona har en stor andel resande med cykel. Det finns en generell målsättning att man vill prioritera gång, cykel och kollektivtrafik. ser detta som positivt men efterfrågar en tydligare målbild samt strategier för hur detta ska ske. efterfrågar även ett tydligare kartmaterial, då det är svårt att utläsa vilka cykelvägar som är nya och vilka som är befintliga. Bebyggelsestrategi Utpekade områden för ny bebyggelse i översiktsplanen följer flera av strategierna för Det flerkärniga Skåne.

4 Datum Dnr (8) En av strategierna handlar om att kollektivtrafiken skall vara strukturskapande för att skapa en god och hållbar tillgänglighet. Region Skåne ser det som positivt att en majoritet av föreslagen bostädsbebyggelse föreslås i centrum- och kollektivtrafiknära läge. Bland annat avser kommunen att komplettera bostadsutbudet vid tågstationsorterna Glumslöv och Häljarp, i stationsnära läge för att förbättra kopplingarna till stationen samt för att skapa centrumbildningar. För mer inspiration kring utformandet av stationsområden vill tipsa om rapporterna Bytespunkten som mötesplats i Skåne Attraktiva bytespunkter med människan i centrum samt Stationsnära läge. hade gärna sett att det i orten Häljarp tydligare preciserades vilka etapper som avses att byggas ut i första hand så att stationsnära områden prioriteras. I Asmundstorp där kollektivtrafiken är begränsad är det viktigt att skapa goda och trygga cykelförbindelser till Landskrona samt Häljarp och Billeberga där pågatågstationer finns. Översiktsplanens metodiska ansats kring ortstypologier är intressant och användbar i tillämpning av flerkärnighetsbegreppet. Det bör noteras att utgår ifrån tätortsbegreppet i diskussionen kring flerkärnighet, vilket innebär att bebyggelsesamlingar med mer än 200 invånare inkluderas. Inom typologin Bebyggelsegrupper och mindre tätorter kan det därmed finnas bebyggelsegrupper som inte definieras som tätort. Näringsliv Landskrona har ett attraktivt läge med god tillgång till havet och staden Landskrona med en stadskärna med stora urbana kvalitéer. Samtidigt kan det konstateras att Landskrona drabbats extra hårt av strukturomvandlingen. På lång sikt har läget mitt emellan Malmö och Helsingborg resulterat i en utflyttning av verksamheter till de två större städerna snarare än att verksamheter lokaliserats i mittläget. Sedan mitten av 70-talet har kommunen drabbats hårt av den kraftiga nedgången av antalet industrisysselsatta. I översiktsplanen görs en god genomgång av de utmaningar som kommunen står inför. I förslaget konstateras att attraktiva miljöer lockar inte bara turister till besök och människor till att bosätta sig utan också företag till att etablera sig. Utifrån de förutsättningar som beskrivs ser det som en god strategi att utveckla diversifierade boendemiljöer för att attrahera inflyttare, att främja en omvandling av det befintliga näringslivet i riktning mot att bli mera FoU- och kunskapsintensivt, att utveckla tjänstesektorn inom kommunen samt att främja pendling.

5 Datum Dnr (8) ser gärna att översiktsplanen tydligare redovisar hur Landskrona placering i ett regionalt sammanhang genom att utveckla hur näringslivsstrukturen i Landskrona skiljer sig från regionen i sin helhet och redovisa regionala kopplingar i form av pendlingsströmmar till och från orter inom Landskrona och till omlandet. Om den omdaning av näringslivet som eftersträvas, med inriktning mot ett mera kunskapsintensivt företagande, ska kunna lyckas, kommer detta att kräva tillgång till kvalificerad arbetskraft. Detta kan lösas genom att höja utbildningsnivån hos de boende i kommunen, genom att främja inflyttning av högutbildade eller genom inpendling. En mera djuplodande genomgång av utbildningsnivåer och en diskussion om förutsättningarna att lösa kompetensförsörjningen genom utbildning, inflyttning eller pendling hade därför varit värdefull. Olika strategier för att lösa kompetensförsörjningen kommer att ha olika effekt på utvecklingens hållbarhet i dess tre dimensioner och ställa olika krav på den fysiska strukturen. Maritima näringar och planering i havsområdet Den maritima sektorn är ett prioriterat område både i Sverige och EU. Bakgrunden är att det inom det maritima klustret finns stora möjligheter både att utveckla lösningar på stora miljöproblem, generera ekonomisk och social utveckling och samtidigt skapa ett stort antal meningsfulla arbetstillfällen. Den maritima sektorn ökar hela tiden både vad gäller sjöfart, förnyelsebar energi och annan verksamhet, en trend som bedöms fortsätta. Varvsindustrin på Varvsudden är idag anpassad till modern teknisk industri, med kapacitet för full service av denna kraftigt expanderande näring. Med sitt strategiska läge intill en av världen mest befarna fartygsleder, med faciliteter att hantera stora, tunga, komplexa konstruktioner i befintliga dockor och kajer, ger verksamheten unika utvecklingsmöjligheter i denna del av Europa. Befintliga verksamheter samarbetar redan idag med ett stort kluster av underleverantörer (fler än 600). Under hösten 2013 skickade regeringen ut två utredningar som behandlar planering av havsområden på remiss, dels EU-kommissionens förslag till direktiv om havsplanering och integrerad kustförvaltning, dels förslag till implementering av ett sådant direktiv i svensk lag. Regeringens förslag, som i allt väsentligt förväntas kunna träda i kraft kring halvårsskiftet 2014, innebär att Havs- och vattenmyndigheten får i uppgift att ta fram vägledande havsplaner för de tre havsområdena Bottniska viken, Östersjön inklusive Öresund samt Västerhavet, från baslinjen ut till den ekonomiska zonen. Ansvaret för planeringen av havet flyttar därmed enligt förslaget från kommunerna till staten, men havsplanerna bör rimligtvis så långt möjligt samordnas med kommunernas översiktsplaner. I samband med detta vill uppmuntra de skånska kommunerna att klargöra sina intressen inom hela det geografiska området, även till havs.

6 Datum Dnr (8) Folkhälsa Översiktsplanen beskriver på ett övergripande sätt de sociala utmaningar som kommunen och staden står inför. I avsnittet om hållbarhet samt under avsnittet folkhälsa beskrivs grundläggande på vilket sätt kommunen avser att jobba för en förbättrad folkhälsa. ser positivt på att Landskrona har hittat olika sätt som kan förbättra en social hållbar utveckling, t.ex. blandade upplåtelseformer och storlekar av bostäder, odling, ett utvecklat kulturliv och idrottsrörelse med mera. efterfrågar dock en tydligare redovisning utav perspektiv avseende socioekonomiskt svaga grupper, jämställdhet, funktionsnedsättning och barnperspektiv. Jämställdhet nämns som en viktig fråga för översiktsplanen. ser gärna att strategierna för denna fråga utvecklas. Män och kvinnor, barn, personer från olika socioekonomiska bakgrunder använder staden på olika sätt, har olika resmönster och olika behov av miljöer för sin fritid. Region Skåne vill gärna tipsa om Boverkets skrift med checklista för samhällsplanering ur ett jämställdhetsperspektiv. Den regionala folkhälsostrategin har som målsättning att prioritera barns uppväxtvillkor i det regionala folkhälsoarbetet. ser att planförslaget hade vunnit på ett tydligare barnperspektiv, framförallt i avsnitten om trafik och grönstruktur där barnperspektivet är extra viktigt att ha med i åtanke. Ohälsa för personer med funktionsnedsättning kan ofta relateras till strukturella faktorer i samhället, och kan därför påverkas med hjälp av samhällsplanering. efterfrågar en tydlig strategi i översiktsplanen för att underlätta för ett aktivt tillgänglighetsarbete i kommunen. Kultur En av strategierna för Det flerkärniga Skåne handlar om att skapa ett mer levande offentligt rum som en arena för kultur, aktivitet och evenemang. Ett rikt kulturutbud bidrar till möten mellan människor och folkliv stora delar av dygnet, vilket i förlängningen skapar fler möten och bidrar till ökad trygghet och attraktivitet. Ett allsidigt kulturliv kan stödjas av en aktiv och genomtänkt fysisk planering som främjar detta, t.ex. genom att verka för, synliggöra och tillgängliggöra offentlig konst, platser och lokaler för kulturaktiviteter samt historiska kulturmiljöer. ser positivt på att översiktsplanen identifierar kultur som en viktig del i att stärka den sociala hållbarheten. Kopplat till kulturella och kreativa näringar har Landskrona lyft behovet av att lyckas attrahera fler entreprenörer. Detta gör man idag genom särskild satsning på foto och bildandet av mötesplatser med mera. har

7 Datum Dnr (8) bland annat stöttat arbetet med LINC, där idén är att skapa attraktiva miljöer för entreprenörer. hade gärna sett att Landskrona tog ett större grepp med ett bredare tänk kring mötesplatser med koppling till Helsingborg, Skåne Nordväst samt innovationsstödstrukturen i Sydvästra Skåne. Pontus Lindberg Ordförande Mikael Stamming Utvecklingsdirektör

8 Datum Dnr (8)

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 Inger.Sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2015-03-23 Dnr 1500012 1 (5) Trelleborgs kommun Remiss. Riktlinjer för bostadsförsörjningen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-13 Dnr 1601724 1 (5) Kristianstads kommun kommunledningskontoret@kristianstad.se

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2013-10-14 Dnr 1302047 1 (6) Byggnadsnämnden Box 41 221 00 Lund Remiss Strukturbild Malmö-Lund

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2016-07-28 Dnr 1602139 1 (5) Samhällsbyggnadsförvaltningen Erik Bredmar Järnvägsgatan 8 263

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-28 Dnr 1500012 1 (7) Helsingborgs stad Remiss. Förslag på mark- och boendeprogram

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Moa Åhnberg Samhällsplanerare 040-675 32 48 moa.ahnberg@skane.se YTTRANDE Datum 2015-04-14 Dnr 1500868 1 (5) Höörs kommun Remiss. Bostadsförsörjningsprogram för Höörs kommun

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2017-02-06 Dnr 1604799 1 (5) Kommunstyrelsen Stadshuset 281 80 Hässleholm Remiss. Riktlinjer

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Charlene Nilsson Samhällsplanerare 040-675 38 94 Charlene.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-11-16 Dnr 1604024 1 (5) Samhällsbyggnadsförvaltningen Åstorps kommun 265 80 Åstorp

Läs mer

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne

STRUKTURBILD FÖR SKÅNE. Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne STRUKTURBILD FÖR SKÅNE Anna Liljehov Regional utveckling, Region Skåne Att använda kunskapsunderlag i politiska beslutsprocesser Hur vi enats om strategiska inriktningar? Hur vi förankrat resultat? Hur

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd.

ÖVERSIKTSPLAN 2035 ÄNGELHOLMS KOMMUN. Samråd. ÖVERSIKTSPLAN 2035 Samråd ÄNGELHOLMS KOMMUN FOLDER www.engelholm.se/op2035 2(32) HUVUDDRAGEN I ÖVERSIKTSPLAN Den nya översiktsplanen är ett strategiskt dokument, en vision över den framtida utvecklingen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Jessica Ulfgren Samhällsplanerare 040-675 32 36 Jessica.Ulfgren@skane.se YTTRANDE Datum 2018-05-18 Dnr 1801072 1 (5) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Inger Sellers Samhällsplanerare 040-675 32 66 inger.sellers@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-30 Dnr 1600100 1 (7) MalmöLundregionen Malmö Stadsbyggnadskontor stadsbyggnadskontoret@malmo.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Peter Groth Folkhälsostrateg 044-309 35 26 peter.groth@skane.se YTTRANDE Datum 2018-03-12 Dnr 1800174 1 (6) Romeleås- och sjölandskapskommittén romeleasensjo@gmail.com Remiss.

Läs mer

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN Ärende 5 TIDIGT SKEDE SAMRÅD GRANSKNING SLUTLIGT FÖRSLAG REGERINGENS BESLUT Förslag till Havsplan Östersjön Samrådshandling 2018-02-15 Samråd för en bättre havsplan Detta

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson

Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet. Göran Persson Regionala utmaningar och regional planering - storstäderna i det regionala perspektivet Göran Persson Perspektiv på regional planering Samhällsförändringar innebär alltid behov av ny planering Byggnadsstadgan

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk

Region Skånes arbete med. Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Region Skånes arbete med Fysisk planering/strukturbild för Skåne Bostadsfrågor/Skånskt Bostadsnätverk Flerkärnig ortstruktur Sysselsättningsgrad 2010 Strukturbild för Skåne sedan 2005 Arena för dialogen

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden YTTRANDE Datum 2019-09-26 Dnr 1900410 1 (5) Dnr: Fi 2019/02681/BB Fi.remissvar@regeringskansliet.se Fi.sba.bb@regeringskansliet.se Remiss: Förslag till ändringar i förordningen

Läs mer

xstockholms läns landsting i (4)

xstockholms läns landsting i (4) xstockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till ny översiktsplan och innerstadsstrategi

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Jessica Ulfgren Projektkoordinator 040-675 32 36 Jessica.Ulfgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-04-03 Dnr 1701114 1 (5) Östra Göinge kommun Strategisk planering och utredning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-12 Dnr 1601594 f SKÅNE 1(6) Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Avdelningen för Samhällsplanering Kristoffer Levin 044-309 33 30 kristoffer.levin skane.se Datum 2012-10-18 Dnr 1002579 otpå Ih19 kkan E 1 (4) 0 5 Kattegattleden bakgrund och

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2018-11-05 1 (6) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2018-11-05

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen?

Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Strukturbild för Skåne: En möjlig väg till att skapa attraktiva och hållbara samhällen? Region Skåne Joakim Lloyd Raboff Claus Pedersen claus.pedersen@skane.se Inledning RUS och det regionala utvecklingsuppdraget

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sarah Ellström Projektsekreterare 040-675 32 46 Sarah.Ellstrom@skane.se YTTRANDE Datum 2014-12-19 Dnr 1402762 1 (5) Region Kronoberg Videum Science Park 351 96 Växjö Remiss.

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg

Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lundholm Maria Datum 2017-08-22 Diarienummer KSN-2017-2654 Kommunstyrelsen Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg Förslag till beslut

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan Sammanställning Ängelholms kommun har en översiktsplan från 2004. Kommunfullmäktige har tagit beslut att en ny översiktsplan ska tas fram. Den nya översiktsplanen ska utgöra ett strategiskt dokument, en

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Ingrid Johnsson Administratör 044-309 32 01 Ingrid.L.Johnsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-20 Dnr 1600060 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Delegationsbeslut regionala

Läs mer

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund 2016-05-18 Dnr 2016/422-KS-249 Mikael Forsberg planarkitekt Västerås stad Pernilla Lindström översiktsplanerare Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Uppdragsbeskrivning Ortsanalys och utvecklingsplan för

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (G)

JIIL Stockholms läns landsting i (G) JIIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och reglonplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN 2015-0157 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till inriktning för havsplaneringen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering

Koncernkontoret Avdelning för samhällsplanering Avdelning för samhällsplanering Enheten för infrastruktur Lars Brümmer Infrastrukturstrateg 044-309 32 03 lars.brummer@skane.se Datum 2013-08-18 1 (8) Inriktning för fortsatt cykelutveckling i Skåne Bakgrund

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sofie Norrby Projektledare 044-309 35 05 Sofie.Norrby@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-10 Dnr 1601584 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Långsiktig finansiering av nationella

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet

Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns plan för jämlik folkhälsa och social uthållighet Kultur och fritidsnämnden 2016-05-25 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:109 Sara Nordlund 016 710 7032 Kultur och fritidsnämnden Yttrande över remiss- Eskilstunas kommuns

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

Simrishamns kommun. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn

Simrishamns kommun. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn Simrishamns kommun Geodatasamverkan Skåne Simrishamn 2017-05-19, Anna Eliasson, Enhetschef Plan & bygglov, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Simrishamns kommun Välkomna! Vår vision Boendeattraktivitet Simrishamn

Läs mer

Näringslivsprogram Hylte kommun

Näringslivsprogram Hylte kommun Näringslivsprogram Hylte kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-17 2 Vårt näringslivsprogram Näringslivsprogrammet omfattar fem områden som är viktiga för näringslivets utveckling i Hylte kommun:

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 Vi är många som vill förbättra infrastrukturen i sydöstra Skåne! Vi är så här många som pendlar ut: 14 435

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar.

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Vi är porten till Sverige och ut i världen. Skåne ska dra

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling

Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling Koncernkontoret Avdelning regionalutveckling Moa Åhnberg Samhällsplanerare 040-675 32 48 Moa.ahnberg@skane.se SKRIVELSE Datum 2014-08-22 Dnr 11000145 1 (10) Redogörelse av Strukturbild för Skånes arbete

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Annelie Mårtensson Samhällsplanerare 040-675 34 26 Annelie.Martensson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-07-06 Dnr 1500012 1 (8) Adress Samråd fördjupad översiktsplan Hässleholm

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure. Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson

WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure. Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson WP 2 Urban and Regional Planning and Infrastructure Bengt Holmberg & Fredrik Pettersson WP 2 omfattar: Urban and Regional Planning and Infrastructure som ett medel att minska klimatgaserna Åtgärder och

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling 1 (6) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet att yttra sig över förslag

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects Bytespunkten som mötesplats i Skåne Ola Gustafsson, Gehl Architects Vår filosofi Gehl Architects strävar efter att skapa städer som är levande, hälsosamma, hållbara, attraktiva och trygga och på så sätt

Läs mer

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-04-27 KTN-2017-0139 Kulturnämnden Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Susanne Gustafsson susanne.gustafsson@havochvatten.se 2014-08-26 Havsplanering syftar till att Bidra till en långsiktigt hållbar utveckling

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer