Näringslivsnytt 09. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 9 Nov 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Näringslivsnytt 09. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 9 Nov 2012"

Transkript

1 Näringslivsnytt 09 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 9 Nov 2012 Framgångar stärker vår självbild I skrivandets stund konstaterar jag att Katrineholmsföretagare återigen uppmärksammas för framstående insatser. Lena Björnsbråten vann SM-guld i smink och Mona Hultström blev en av guldmedaljörerna i chark-sm. Det är roligt att våra företagare kan och vill visa upp sig i sådana här sammanhang. Framgångarna ger dem givetvis personlig tillfredsställelse, men stärker också självbilden för oss övriga katrineholmare. Det här numret av Näringslivsnytt ägnas begreppet samverkan. Ett viktigt verktyg för det lokala näringslivet för att nå bättre affärer och också en viktig punkt i Näringslivsrådets sjupunktsprogram för ett bättre företagsklimat. Samverkan mellan företagen är också viktigt för kommunen. Bättre affärer kan ge spinoff-effekter som kan generera fler arbetstillfällen. Framgång i affärer för våra företag är också viktig för Katrineholm. Ryktet om att företag är framgångsrika gör att platsen får ett gott renommé. Detta faktum kan leda till fler och välbehövliga arbetstillfällen kan skapas om fler företag vill etablera sig i Katrineholm. LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Kommunkoncernmässa 6-7 december på Kulturhuset Ängeln öppen för alla På Katrineholms kommunkoncernmässa 2012 kan du träffa tjänstemän från kommunkoncernens olika verksamheter som alla verkar för Vision 2025: Katrineholm Läge för liv och lust. Ta chansen att träffa Samhällsbyggnadsförvaltningen på mässdagarna. Vi finns där med fasta utställningar och workshops med olika teman som; Dialogkarta Tyck till om Katrineholms framtid, ÖP-arbetet Dialogprojekt ombyggnad av Vasavägen Information om Katrineholms logistikcenter - Information om enskilda avlopp Information om bygglov Bakteriejakt med livsmedelsinspektörerna Vi har bjudit in Victor Ericsson som är UF-inspiratör och föreläser under rubriken Tro på dig själv och kör!. Från förra årets kommunmässa. Foto: Sabina Olsson. Vi vill berätta om vad vi gör och ta del av din bild. Vad är läge för liv och lust för dig? Möt alla förvaltningar samt Västra Sörmlands Räddningstjänst, Katrineholms Fastighets AB, Katrineholms Industrihus AB och Katrineholms Vatten och Avfall AB i en mässa med workshops och föreläsningar Mer information om programinnehåll och tider kommer att läggas ut på Katrineholm.se och annonseras i den lokala tidningen inom kort. Välkommen till två givande dagar.

2 Michael Bengtsson tillsammans med Ket Tran vid en av karusellsvarvarna hos AWI Engströms. Samarbete leder till bättre affärer En viktig del i det sjupunktsprogram som Katrineholms näringslivsråd tagit fram för ett bättre näringslivsklimat i kommunen, handlar om att utveckla nätverken mellan företagen. För företagen inom AWI-koncernen är det ingen nyhet att samarbete leder till bättre affärer för alla. Michael Bengtsson är marknadsansvarig på AWI Hydraulic Pneumatic AB och har god inblick i alla företag inom AWI-koncernen. Han ger en positiv bild av hur företagen i Katrineholm samarbetar i nätverk. Fast vi kallar det kanske inte direkt att nätverka, säger Michael som föredrar lite mer handfasta begrepp. Tillsammans löser vi kundens problem, och ofta tar vi då hjälp av andra företag som till synes ligger långt ifrån vår nisch. Det kan vara företag som Arver och Ventilationstjänst för att lösa specifika problemställningar hos vår kund säger han. Han tycker att det har varit en positiv utveckling när det gäller samarbete Katrineholmsföretag emellan. Kanske är det så att en ny generation företagare ser mer pragmatiskt på det hela. Tillsammans blir man starkare och kan konkurrera på större marknader. Sköter underhåll Michael Bengtsson berättar bland annat om AWIs samarbete med industrin i KFV-regionen. Han ser positivt på hur de flesta företagen utvecklas med många skickliga anställda och moderna arbetssätt. AWI sköter underhåll av maskiner och det handlar mycket om hydraulik och pneumatik som håller produktionssystemen igång. Branschen upplever en lågkonjunktur just nu och mycket av AWIs arbete handlar om reparationer och underhåll. Nog så viktigt i tider när nyinvesteringar låter vänta på sig. Lokala kunder är till exempel Kronfågel, Skandinaviska Byggelement och SKF. Byggandet av Logistikcentrum gav en topp med mycket underhåll på entreprenadmaskinerna som ständigt behövde vara igång. Jag tror det är positivt med Logistikcentrum på lång sikt, det kommer att dra till sig företag, säger Michael Bengtsson. För egen del har AWI byggt på en egen lastkaj för godsmottagning direkt från järnväg. Samarbetet med andra företag i kommunen har olika former och finns på flera plan. Fortsättning nästa sida >>>

3 <<< Fortsättning från föregående sida AWI och Blomberg & Stensson köper tjänster av varandra, slutkunder kan vara Siemens eller Atlas Copco. Michael vill gärna lyfta fram samarbetet med Valla Sandblästring som står för blästring och lackning av många av de produkter AWI tillverkar. Vad gäller affärer så kör vi med öppnare kort jämfört med förr, vi kan gå ihop om gemensamma offerter mot slutkund där alla får del av kakan, säger Michael. Han nämner exempel där AWI Engströms kunnat ta jobb med vetskapen att man har det lokala företaget BTO i ryggen och vice versa. Inte bara affärer Men allt handlar inte om reda affärer. Samarbete kan också ske på konsultbasis. AWI har en expert på ISO9000- frågor som hyrs ut till andra företag som arbetar med sina certifieringsprocesser. Ingen skulle kunna ha en egen heltidsanställd person som jobbar bara med detta. Den tekniska utvecklingen stärks när AWI lånar maskiner och testutrustning från SKF även när det rör jobb till andra kunder än det världsledande gjuteriföretaget. Omvänt medverkar AWI till att stärka SKF Mekans position genom att leverera testutrustningar till deras Maskinen, som används för borrbyten vid bergsborrning, tillverkas av AWI. Valla Sandblästring svarar för lackeringsarbetet. R&D-lab, i samarbete med bl a Vingåkersföretaget Axdos. När det gäller utbildningar, exempelvis för truckförare, tipsar företagen varandra så att man gemensamt kan fylla en lokal kurs. Kanske håller uttrycket ensam är stark på att fasas ut och Katrineholmsföretagen går en framtid till mötes i en ny anda där samarbete är ett av de starkaste nyckelorden. vi kan gå ihop om gemensamma offerter mot slutkund där alla får del av kakan Michael Bengtsson tycker det är bra att företagen kör med öppna kort när det gäller affärer. Fakta AWI gruppen AWI Sweden är moderbolaget. AWI Hydraulic och Pneumatic AB tillverkar maski ner bl.a. för järnvägsbyggnation och pallsortering. Företaget utför också service och montage och tillhandahåller konsulttjänster inom konstruktion och styrteknik. I egen butik säljer man hydrauliska och pneumatiska komponenter samt slangar och armaturer. AWI Engströms är en underleverantör inom skärande och mekanisk bearbetning med kapacitet för maskinbearbetning av extremt stora arbetsstycken. AWI Maskin AB säljer maskiner och utrustningar inom plast-, förpacknings-, gummi- och järnvägsindustrin. Arbetet inkluderar montage, uppstart och service.

4 Utbyte som stärker företagen För Johnny Persson på Valla Sandblästring är det här med samarbete mellan lokala företag något som är fullständigt självklart. Jag är lokalpatriot och vill att det ska gå bra för företagen i Katrineholm, säger han. Samarbete gör oss starka. Valla Sandblästring startades av Johnnys far Själv köpte han in sig för 25 år sedan och nu äger han företaget tillsammans med sin mamma, Monica. Från början höll man till i Valla, granne med Valla Plast, men sedan början av 90-talet finns företaget i Värmbols Industriområde. Valla Sandblästring arbetar med blästring och lackeringsarbeten. Många gånger i tuffa miljöer och med slitet grundmaterial. Det som från början såg ut att vara utnött, sönderrostat och kanske färdigt för skrotgården, ser efter Valla Sandblästrings arbete ut som nytt, kommet direkt från tillverkaren i första ledet. Jag brukar säga att vi är de sista arbetarhjältarna, det är vi som ser till att produkterna blir snygga, skrattar Johnny Persson. En annan värld Att göra ett besök hos Valla Sandblästring är som att kliva in i en annan värld jämfört med de flesta andra av dagens företag. Ett myller av prylar, nyttighets- och onyttighetsprodukter, gamla såväl som nyproducerade, kantar väggar och golv. En fantasifull bildserie med två saltkar som träffar varandra, inleder ett förhållande, för att sedan skiljas åt pryder väggen i fikarummet. Johnnys egen bildidé som han förverkligade med hjälp av en fotograf. Rummet bakom fikarummet fick bli ateljé och han funderar på att ställa ut alstret om han hittar en lämplig lokal. Johnny Persson, nyss hemkommen från en pilgrimsvandring mellan Frankrike och Spanien, är på många sätt en annorlunda företagare med en filosofisk aspekt på vad han gör. Med det som utgångspunkt är det också självklart för honom att sam arbete företag emellan är av godo. I bakhuvudet finns kanske konkurrenstänkandet, men i mångt och mycket är samarbete i nätverk bra, det stärker oss tillsammans, säger han. Samarbetet med AWI är gammalt. Det är en av våra äldsta kunder. Vi har en Johnny Persson, Valla Sandblästring. bra och öppen dialog och det vore konstigt annars efter år tillsammans. Bygger egna maskiner Vid större jobb, kanske på annan ort, bygger Valla Sandblästring egna blästringsautomater som de sedan kan sälja vidare till kunden tillsammans med ett utbildningspaket. När vi bygger egna maskiner anlitar vi AWI för bland annat hydraulikarbetet, säger Johnny Persson. Andra lokala företag som man arbetar tillsammans med är exempelvis BTO, Kavab (numera Finnja) och Blomberg & Stensson. Då handlar det om produktion, men Johnny ser gärna att samarbete också kan ta sig andra former. Jag har varit runt i huset för att se om vi oss grannar emellan kan dra igång en gemensam hjärt- och lungräddningsutbildning, säger han. En idé av många där företag tillsammans skapar gemensamma förutsättningar för nya möjligheter. Katrineholm ska sättas på kartan som en plats där kommun och näringsliv samarbetar för att skapa ett bra klimat för företagare och företagande. Det näringslivsråd som skapats för bland annat detta uppdrag har sammanställt en handlingsplan som innehåller sju punkter där gemensamma insatser ska lyfta Katrineholm som företagaroch etableringsort. 7 punkter för ett bättre näringslivsklimat: 1. Nätverka mellan företagen 2. Information 3. Företagsbesök 4. Katrineholmsandan 5. Kompetensförsörjning 6. Förenklad hantering 7. Goda förebilder Näringslivsrådet: Sarah Arvidsson, Charles Asker, Håkan Bennetoft, Hans Bohman, Annika Frisk, Kimmo Frondelius, Dragica Habijan, Malin Hultman, Peter Pedersen, Harriet Nilsson, Emil Remröd, John Scheiak, Mats Hedberg, Lars Hågbrandt, Lars Härnström, Daniel Westberg.

5 Hotel Statt blir ny entreprenör för St Djulö Hotel Statt tar över verksamheten på herrgården från 1 maj VD och ägaren Tomas Thor med personal har många idéer för att utveckla verksamheten till att bli ett mer åretrunt alternativ och har tankar på bl.a Företagsbesök på Valla Plast och Eriksberg Vi jobbar vidare på att uppnå målet, 100 företagsbesök under 2012 och kan kan idag redovisa 80 genomförda/ bokade företagsbesök t o m november månad. Det är kommunens tjänstemän från Samhällsbyggnadsförvaltningen och ibland tillsammans med politiker som gör besöken i Katrineholms näringsliv. Bild från besök hos Valla Plastindustrier 29 oktober. Carina Lloyd, Michael Pettersson och Lars Härnström Bild från besök på Eriksberg 22 november. Annika Bonde, Camilla Andersson, Ronny Skoog, Richard Saxvold, Carl-Göran Bonde, Björn Winnberg-Persson och Lars Härnström som fotograferade. EU Projekt 2012 i kommunen En sammanställning över projekt som startats upp under året. vinkällare med vinprovning, att utveckla kaféutbudet till att likna Taxinge mer, en satsning på bussresenärer, ett annorlunda och fräschare utbud. Vi ser fram emot att få mer information inför övertagandet i vår. Ett stort lycka till önskar vi Hotel Statt. EU Projekt 2012 Projektägare Bevilj stöd Status Övrigt Medfinans Kostnad % Miljöteknik för hållbar utveckl. NÄT Avsl mars 2012 Baltic Young Musicians Kultur/turism Länk robusta nät Björkvik Kommunen Länk robusta nät Strångsjö Kommunen Nova Med Tec NÄT Integration Katrineholm Kultur/turism Samh.orienter för övr invandr Viadidakt Europapendeln NÄT Egenkraft Viadidakt Green economy SBF Länk robusta nät Länsstyrelsen för K-holm Aktiv ledarskap för företag Flens kommun för K-holm ISAK RAR samordn.f för K-holm Total Mästerskapsframgångar för Katrineholmsföretagare För andra gången lyckades sminkösen Lena Björnsbråten, till vardags på Heaven or Hell, vinna SM-guld i smink. Nu får hon representera Sverige vid den internationella finalen i Düsseldorf i mars. Mona Hultström, Monas Deli AB vid Fors säteri, fick kvalitetsstämpeln Guldmedalj för sin lufttorkade skinka vid chark-sm. Sören Karlsson på ICA Julita årets ICA-eldsjäl Sören Karlsson på ICA i Julita har blivit nominerad till ICA Eldsjäl bland 700 ICA Nära butiker i landet. Sören är verkligen en eldsjäl som samverkar med många aktörer på bygden. Senaste exemplet är hans kommande julkalender där han samverkar med slöjden i skolan för att göra en kalender i butiken där 24 elever har fått i uppgift att göra en varsin lucka och varje dag finns en ny vara till ett mycket bra pris. Katrineholms golfklubb bäst i Sverige Under året har användare av Golfhäftet svarat på en enkät efter spelad rond. Hela svar kom in och Jättorp fick bästa betyget 4,58 av 5 möjliga, gällande helhetsintrycket och erhöll därmed utmärkelsen Årets bästa golfklubb i Sverige 2012.

6 Jobba tillsammans med studenter från Linköpings universitet! Under vårterminen 2013 kan din verksamhet utan kostnad få hjälp av duktiga och kompetenta studentgrupper från LiU på följande områden: Helhetsanalys av ditt tillverkningsföretag, med konkreta förslag till utveckling och förbättring av verksamheten Attityd-/kundundersökning med Almi Invest är ett statligt riskkapitalbolag som investerar i drivna Sörmländska entreprenörer som står inför en kraftig expansion. Alla företagare med en omsättning mellan 0-80 MSEK är välkomna att höra av sig. Om detta kan vara av intresse kan vi ta ett förutsättningslöst utgångspunkt från ditt kundregister. Utveckling av metod för att ta fram nya produkter och tjänster Framtagning av grafisk profil och varumärke Intresserad? Kontakta Emma Hanson Linköpings universitet, emma.hanson@liu.se Behov av externt ägarkapital för tillväxt? Nyföretagarträff Till dig som nyligen startat ditt företag och känner behov och lust att tänka lite nytt, utvecklas och växa. Den 6 december kl på Näringslivscentrum, Trädgårdsgatan 1 (OBS, ny adress). Välkommen till en kväll med mycket skratt och utbyte med andra nya företag. Vi vet att företag ofta genomgår en kritisk fas efter ca 2 år. Genom att stärka varandra genom nätverkande mellan företagen, och få verktyg och inspiration att tänka nytt i sin affärsmodell, kan vi bidra till ökad lönsamhet och hållbarhet i företagen. Nätverkande under kreativa Glöggmingel Har du frågor och funderingar inför kommande årsbokslut? Då vill vill hälsa dig välkommen på glöggmingel med Skatteverket. Onsdagen den 5 december finns Skatteverkets Mita Hellberg hos oss på NyföretagarCentrum kl för att svara på dina frågor. Positiv företagsstatistik 55 företag i Katrineholm uppnår i dagsläget ranking 1 på tillväxtindexlistan, vilket innebär en god ekonomisk situation och stabilitet. möte. Vi finns på flera platser i Sörmland. För mer information: kolla på www. almiinvest.se eller kontakta Linus Dahg på antingen eller linus. dahg@almiinvest.se former bidrar också till ökad samverkan och utbyte mellan företagen. Katec och Nyföretagarcentrum ordnar därför en kreativ kväll där du får tips och verktyg kring hur du kan tänka nytt inom ditt företagande och därmed: Få konkurrensfördelar Ökad uppmärksamhet Bättre lönsamhet och tillväxt Bli mer innovativ Anmäl dig till: anne.hofstedt@ nyforetagarcentrum.se eller marie@katec.se NyföretagarCentrum finns på Näringslivscentrum, Trädgårdsgatan 1 i Katrineholm Föranmälan krävs till anne.hofstedt@ nyforetagarcentrum.se senast den 3 december. 95 nya företag har startats upp i Katrineholm t o m oktober månad. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen är en ny förvaltning fr o m 1 januari Syftet med den nya för valtningen är att samla resurser och kompetenser för att bygga ett långsiktigt och hållbart Katrineholm. Förvaltningen består av före detta Stadsarkitektkontoret, Miljöförvaltningen, Näringsliv och Tillväxt samt delar av Service- och teknikförvaltningen. Samhällsbyggnadsförvaltningen finns idag samlat på Trädgårdsgatan 1, AVA huset. Där finns också Näringslivscentrums aktörer; Nyföretagarcentrum, Almi, Coompanion, Katec och LiUkontaktsekretariat. LARS HÅGBRANDT FÖRV.CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Tel , lars.hagbrandt@katrineholm.se Lars-Erik Sandhgren Enhetschef , Lars-Erik.Sandgren@katrineholm.se CARINA LLOYD FÖRETAGSLOTS/ NÄRINGSLIVSUTVECKLARE Tel , carina.lloyd@katrineholm.se BJÖRN WINNBERG PERSSON MARK- OCH EXPLOATERINGSCHEF Tel , bjorn.winnberg-persson@katrineholm.se LEIF ÖSKOG NÄRINGSLIVSUTVECKLARE Tel , leif.oskog@katrineholm.se ROGER ANDERSSON PROJEKTLEDARE FÖR KATRINEHOLMS LOGISTIKCENTRUM Tel , roger.andersson@katrineholm.se LENA ÖRNFJÄRD-BERG ADMINISTRATÖR Tel , lena.ornfjard-berg@katrineholm.se Catharina Marklund EU samordnare Tel catharina.marklund@katrineholm.se Kontakt: naringsliv@katrineholm.se Läs mer om Näringslivscentrum på Här finner du också tidigare Näringslivsnytt. Produktion: KFV Marknadsföring

Näringslivsnytt 08. På rätt väg. Biltema etablerar sig i Katrineholm LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 08. På rätt väg. Biltema etablerar sig i Katrineholm LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 08 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 8 Okt 2012 På rätt väg Det har nu gått sex månader sedan näringslivet och kommunen skrev under sjupunktsprogrammet

Läs mer

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2012

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2012 Näringslivsnytt 04 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2012 Samverkan skapar framtidens Katrineholm Just nu pågår ett antal projekt som syftar till att

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År Näringslivsnytt 10 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 10 Dec 2012 Glädjande topplacering på tillväxt-lista Vi närmar oss slutet av året. Inför summeringen

Läs mer

Susanne Staf HyresHuset/Ydewalls Affärsbyrå Årets Företagare

Susanne Staf HyresHuset/Ydewalls Affärsbyrå Årets Företagare Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2016 Susanne Staf HyresHuset/Ydewalls Affärsbyrå Årets Företagare Näringslivsnytt ges ut av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Näringslivet i KFV granskat Vilka branscher går bra? Var finns framtidens jobb?

Näringslivet i KFV granskat Vilka branscher går bra? Var finns framtidens jobb? Nyheter från, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2015 Näringslivet i KFV granskat Vilka branscher går bra? Var finns framtidens jobb? Näringslivsnytt ges ut av, Näringsliv och samhällsutveckling

Läs mer

09 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 9 NOVEMBER

09 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 9 NOVEMBER Näringslivsnytt 09 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 9 NOVEMBER 2011 Tio år med Katrineholms näringslivsutveckling I förra numret konstaterade jag att läget är bra, både vad gäller tid och plats.

Läs mer

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2013

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2013 Näringslivsnytt 04 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2013 Företagen viktiga för landsbygdsutveckling Urbaniseringen är stark. Inte bara i den värld

Läs mer

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 07 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2013 Utvecklad handel i Katrineholm Det går bra för Katrineholms handel. Detaljhandeln ökade sin

Läs mer

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2014

Näringslivsnytt 04. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2014 Näringslivsnytt 04 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2014 Glädjande siffror för växande bransch KFV-kommunerna har gemensamt tagit fram en rapport

Läs mer

Näringslivsnytt 03. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2013

Näringslivsnytt 03. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2013 Näringslivsnytt 03 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2013 Ett fungerande nätverk är viktigt för företagare Att vara företagare kan vara en ensam

Läs mer

Läs direkt på webben! Tipsa en vän! Hej!

Läs direkt på webben! Tipsa en vän! Hej! Läs direkt på webben! Tipsa en vän! Hej! Så var det februari. Den sista mörka månaden innan vi börjar ana våren. Vad passar då bättre än ett nyhetsbrev fyllt av tips på inspirerande och viktiga aktiviteter?

Läs mer

Näringslivsnytt 01. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Februari 2012

Näringslivsnytt 01. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Februari 2012 Näringslivsnytt 01 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Februari 2012 Samverkan är ledordet I mörka vintermånader möts vi av dystra besked från våra större

Läs mer

NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 6 AV 8 OKTOBER

NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 6 AV 8 OKTOBER Näringslivsnytt 06 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 6 AV 8 OKTOBER 2010 Från idé till färdig produkt I detta nummer av Näringslivsnytt har vi träffat Cecilia Olsson, områdeschef på Furulidens

Läs mer

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 2019-2020 ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 Inledning Forum Flen bildades januari 2006 av ett 30 tal företagare i kommunen. Idén var att skapa en lokal nätverksorganisation för en bättre samverkan

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

Nu sätts spaden i jorden på Logistikcentrum Företagshotell en bra lösning för ensamma företagare

Nu sätts spaden i jorden på Logistikcentrum Företagshotell en bra lösning för ensamma företagare Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 4 Maj 2015 Nu sätts spaden i jorden på Logistikcentrum Företagshotell en bra lösning för ensamma företagare Näringslivsnytt

Läs mer

Långtidsarbetslösa får nya möjligheter hos Jobbex Ung Företagsamhet inkörsporten till eget företagande för många ungdomar

Långtidsarbetslösa får nya möjligheter hos Jobbex Ung Företagsamhet inkörsporten till eget företagande för många ungdomar Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 9 November 2014 Långtidsarbetslösa får nya möjligheter hos Jobbex Ung Företagsamhet inkörsporten till eget företagande

Läs mer

Zeynab Fidhin (S), Annie-Marie Carlsson (M), Anna Åteg (S)

Zeynab Fidhin (S), Annie-Marie Carlsson (M), Anna Åteg (S) VIADIDAKTNÄMNDEN 2017-11-13 1 Plats och tid Åbrogården, Storgatan 55 Vingåker, kl 09:00 11:20 Beslutande Gunilla Magnusson (S) ordförande, Marion Ståhl (S) 1:e vice ordförande, Thomas Selig (V) 2:e vice

Läs mer

KOOPERATIV. Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete. - Styrs av specifika värderingar och principer

KOOPERATIV. Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete. - Styrs av specifika värderingar och principer KOOPERATIV Från latin och betyder: arbeta tillsammans, samarbete - Styrs av specifika värderingar och principer OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

10 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 10 DECEMBER

10 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 10 DECEMBER Näringslivsnytt 10 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 10 DECEMBER 2012 En spännande framtid tar sin början Det är med glädje och en spänd förväntan som jag nu tar mig an uppgiften som chef över

Läs mer

Näringslivsnytt 01. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Feb 2014. Duktiga företagare på vår landsbygd

Näringslivsnytt 01. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Feb 2014. Duktiga företagare på vår landsbygd Näringslivsnytt 01 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 1 Feb 2014 Duktiga företagare på vår landsbygd För en levande landsbygd är företagandet en central fråga.

Läs mer

Näringslivsnytt 08. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 8 Okt 2013

Näringslivsnytt 08. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 8 Okt 2013 Näringslivsnytt 08 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 8 Okt 2013 Vi har bra företagare i Katrineholm Undersökningen Årets Företagar kommun visar att Katrineholms

Läs mer

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker Näringsliv Ale Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år Peter Drucker Ale har utsetts till årets klättrare i Svenskt näringslivs ranking

Läs mer

Idékraft & Inspiration

Idékraft & Inspiration Falkenbergs kommun, Falkenbergs Näringsråd, Falkenbergs Sparbank och Svenskt Näringsliv inbjuder till Idékraft & Inspiration Falkenberg växer för en hållbar framtid! Onsdagen 23 januari Falkenbergs Stadsteater

Läs mer

Vi hjälper näringslivet i Östra Göinge att växa

Vi hjälper näringslivet i Östra Göinge att växa Vi hjälper näringslivet i Östra Göinge att växa Östra Göinge har en stark tradition av småföretag och industriproduktion. Vi har ett strategiskt läge i nordöstra Skåne med närhet till flera större städer,

Läs mer

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT

RÅDGIVNING, UTBILDNING, UTVECKLINGSINSATSER OCH PROJEKT OM COOMPANION Vi finns på 25 orter i landet Har ca 130 medarbetare Omsätter drygt 100 milj kr Har ca 900 medlemmar Startar ca 600 ekonomiska föreningar per år Rådgiver ca 4 500 personer/år Informerar ca

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

Näringslivsnytt 06. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 6 Aug 2012

Näringslivsnytt 06. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 6 Aug 2012 Näringslivsnytt 06 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 6 Aug 2012 En viktig näringsgren Besöksnäringen är en av Sveriges viktigaste näringsgrenar. Den har

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning.

NyföretagarCentrum Jämtland ger dem som funderar på att starta eget företag eller redan har startat kostnadsfri rådgivning. Näringslivsråd 19/1 2015 Närv: Anders Ljung, Lennart Raswill, Rolf Ivansén, Göran Hansson, Per-Emil Åkergren, Carola Nilsson. Kent Andersson, Franz Bergstrand, Gun Fahlander, Terese Bengard, Anna-Märta

Läs mer

NäringslivsgalaN 2017

NäringslivsgalaN 2017 TACK alla som kom på NäringslivsgalaN 2017 Bilder Ywonne Gill GRATTIS! Årets pristagare 2017 Årets Företagare 2017- Richard Nordh Richard Nordh, med rötterna i det småländska entreprenörskapet, är en

Läs mer

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa

Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa KVINNORS VÄXTKRAFT Kvinnors företagsamhet får Kalmar län att växa Kalmar län behöver fler företagare och fler kvinnor som driver företag. Med fler kvinnor som företagare kommer fler affärsidéer fram och

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012.

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012. Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Är du ägare eller delägare i ett företag i Skåne med ca 10-50 anställda, och dessutom kvinna? I så fall är du en av de företagare som

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

ScaleUp Academy. Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med

ScaleUp Academy. Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med ScaleUp Academy Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med Sverige behöver fler snabbväxande små- och medelstora företag. Majoriteten av alla nya jobb skapas i dessa företag och

Läs mer

Näringslivsnytt 02. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013

Näringslivsnytt 02. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013 Näringslivsnytt 02 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 2 Mars 2013 Aktivt arbete för företagsetableringar Samhällsbyggnadsförvaltningen har ett uppdrag från

Läs mer

Näringslivsnytt 04 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 4 AV 8 JUNI 2010

Näringslivsnytt 04 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 4 AV 8 JUNI 2010 Näringslivsnytt 04 NYHETER FRÅN NÄT I KATRINEHOLMS KOMMUN. NR 4 AV 8 JUNI 2010 Vi klättrar på näringslivsstegen I början av maj offentliggjorde Svenskt Näringsliv årets kommunranking om företagsklimat.

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

ScaleUp Academy. Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med

ScaleUp Academy. Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med ScaleUp Academy Är du redo att ta ditt företag till nästa nivå? I partnerskap med Sverige behöver fler snabbväxande små- och medelstora företag. Majoriteten av alla nya jobb skapas i dessa företag och

Läs mer

Årets företagare 2015: Stig Högnäs Företag och säljare prisades på Gala och Näringslivsdag Sveaverken stärker upp

Årets företagare 2015: Stig Högnäs Företag och säljare prisades på Gala och Näringslivsdag Sveaverken stärker upp Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2015 Årets företagare 2015: Stig Högnäs Företag och säljare prisades på Gala och Näringslivsdag Sveaverken stärker

Läs mer

inbjudan budget IT? höstkonferens eller den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster

inbjudan budget IT? höstkonferens eller den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster höstkonferens den naturliga mötesplatsen för oss som arbetar med verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster IT BUDGET eller budget IT? quality hotel globe 4-5 november 2009 inbjudan Kan

Läs mer

Handlingsprogram om företagsklimat

Handlingsprogram om företagsklimat Handlingsprogram om företagsklimat Version 2014 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om företagsklimatet Inriktningsmål: Senast 2015 ska Söderhamn ha ett bättre företagsklimat och

Läs mer

Näringslivsnytt 10. Bra driv hos Katrineholmsföretagen. Mitt Katrineholm LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 10. Bra driv hos Katrineholmsföretagen. Mitt Katrineholm LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 10 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 10 Dec 2013 Bra driv hos Katrineholmsföretagen Året går mot sitt slut och det är sammanfattningens årstid.

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

Näringslivsnytt 07. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2012

Näringslivsnytt 07. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2012 Näringslivsnytt 07 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2012 Att skapa något av en egen idé Det finns olika vägar att gå för den som vill bli egen företagare.

Läs mer

Portarna har öppnats för Opening Mälardalen

Portarna har öppnats för Opening Mälardalen Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Tillväxt och Utveckling. Nr 3 April 2017 Portarna har öppnats för Opening Mälardalen Vi har ett bra läge, både geografiskt och konjunkturmässigt. Det har aldrig

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Vi måste ha drömmar och lusten at t för verk liga dem DESTIN AT IONSU T V ECK LING & TURISM

Vi måste ha drömmar och lusten at t för verk liga dem DESTIN AT IONSU T V ECK LING & TURISM Vi måste ha drömmar och lusten at t för verk liga dem DESTIN AT IONSU T V ECK LING & TURISM Det här Vi erbjuder vet vad som vi krävs Bjerkne & Co hjälper Idag investerar destinationer, städer, organisationer

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Minnesanteckningar Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg

Minnesanteckningar Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg Handlingstyp Minnesanteckning Datum 16 april 2014 1 (5) Näringslivsråd 16 april 2014, kl. 16:00-18:00, Visborg Deltagare: Åke Svensson (RG), Eva Nypelius (RG), Per Lindskog (RG), Anders Thomasson (Svenskt

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12

Arbetsgång. Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd. Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del landsbygd Projektledare: Sara Eresund Datum: 2015-08-12 1 Innehållsförteckning Projektorganisation... 3 Projektägare... 3 Styrgrupp... 3 Projektledaren...

Läs mer

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Anmälan t o m 31 oktober 2013 - är uppföljaren till det mycket uppskattade

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Nyförvärv och nybyggnation för KS industriservice

Nyförvärv och nybyggnation för KS industriservice Ett nyhetsbrev från KS industriservice Nyförvärv och nybyggnation för KS industriservice KS har vårt stora förtroende sid. 5 Vi har ett ömsesidigt utbyte sid. 6 Lagandan är stark hostidaholmföretagen sid.

Läs mer

KONCEPTET VI ÄR VARBERG

KONCEPTET VI ÄR VARBERG KONCEPTET VI ÄR VARBERG DET BÖRJADE MED EN SIFFRA När mätningar av företagsklimatet gav Varberg en låg siffra 2016, började representanter från kommunen och näringslivet ses regelbundet i så kallade näringslivsdialoger.

Läs mer

Katrineholm bygger för framtiden vi tittar närmare på bostadsbyggandet

Katrineholm bygger för framtiden vi tittar närmare på bostadsbyggandet Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 10 December 2014 Katrineholm bygger för framtiden vi tittar närmare på bostadsbyggandet i Katrineholm Näringslivsnytt ges

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

Näringslivsnytt 05. Vi önskar alla en trevlig sommar! Mitt sommarjobb påverkade valet av yrkesutbildning LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 05. Vi önskar alla en trevlig sommar! Mitt sommarjobb påverkade valet av yrkesutbildning LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 05 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2014 Mitt sommarjobb påverkade valet av yrkesutbildning Sommarjobb är för många ungdomar ingången

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa talare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2017 1 Vision Åtvidaberg har ett dynamiskt näringsliv med lönsamma företag, stora som små, inom de flesta branscher. Det lokala näringslivet består av företag som vågar vilja växa och känner

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

NÄRINGSLIVETS UTVECKLING I EMMABODA KOMMUN 2013 Statistik och fakta

NÄRINGSLIVETS UTVECKLING I EMMABODA KOMMUN 2013 Statistik och fakta NÄRINGSLIVETS UTVECKLING I EMMABODA KOMMUN 2013 Statistik och fakta Näringslivsutveckling 2013 Fortsatt återhämtning vad gäller antalet aktiva företag I september 2013 fanns 1068 aktiva företag registrerade

Läs mer

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola:

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Hej! Vad roligt att just du ska få gå på Ung Företagsamhets mässa för unga företagare! Det kommer att bli en dag fylld av upplevelser och kreativitet! I

Läs mer

Rapport om Uppsala möts, företagsbesök 2015

Rapport om Uppsala möts, företagsbesök 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Linder Cecilia Datum 2016-01-29 Diarienummer KSN-2015-1909 Kommunstyrelsen Rapport om Uppsala möts, företagsbesök 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Utredning - näringslivsklimatet Ver

Utredning - näringslivsklimatet Ver Utredning - näringslivsklimatet 2017 Ver 2017-03-01 Sida 2 av 11 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning och bakgrund... 3 Arbetssätt och metod... 4 Redovisning av resultat... 5 Arbetsgrupp

Läs mer

Företagsservice. Det ska vara lätt att göra rätt.

Företagsservice. Det ska vara lätt att göra rätt. Företagsservice Det ska vara lätt att göra rätt. Dukat bord samlad myndighetskompetens för dig År 2013 låg Strängnäs på plats 61 av 189 på Sveriges kommuner och landstings ranking av kommunernas myndighetsservice.

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström Plats och tid Beslutande 2007-10-03 Sidan 1 av 12 Konferensrummet, Mec & Teck, Ängsvägen 5, Ånge, onsdag 3 oktober 2007 kl 08.00-12.00. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Näringslivsnytt 03. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2012

Näringslivsnytt 03. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2012 Näringslivsnytt 03 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 3 April 2012 Generationsskifte i företagsamheten Inom den offentliga sektorn står vi inför ett generationsskifte.

Läs mer

Se bilder och vinnare från mässan Eget Företag 2014 2014-10-06 Senast uppdaterad 2014-10-06

Se bilder och vinnare från mässan Eget Företag 2014 2014-10-06 Senast uppdaterad 2014-10-06 Se bilder och vinnare från mässan Eget Företag 2014 2014-10-06 Senast uppdaterad 2014-10-06 Företagspepp i dagarna tre bjöd mässan Eget Företag på. Här kunde besökarna bland annat ta del av bokföringskurser,

Läs mer

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE

28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE 28-29 september 2017 på Kistamässan, Stockholm MÖTESPLATSEN FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE #ekonomiftg Huvudpartner Guldsponsor Mässan får högt betyg av utställarna 4,67 av 6 möjliga. BYGG NÄTVERK, TRÄFFA

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE Från idé till färdig produkt Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE All kompetens under ett tak IndustriTeknik startade 1986 som ett familjeföretag men ingår sedan 2010 i koncernen

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB

Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB www.smab.se Fiskenytt Sommaren 2010 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB Innehåll: Tankar från bryggan Efterfrågan på Säljutbildningar ökar Läkemedelsföretag använder Profilkursen Säljarna

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23

AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 AKTIVITETSUTVÄRDERING HELDAG I EN KOMMUN TORSBY 12-02-23 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Torsby Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM AUDITION SPEED DATE FÖRBEREDANDE AKTIVITETER FÖR STUDENTER Inför Audition Kartlägg

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 September 2015. Byggteknik rodde hem kontrakt värt 70 milj

Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 September 2015. Byggteknik rodde hem kontrakt värt 70 milj Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 September 2015 Byggteknik rodde hem kontrakt värt 70 milj Näringslivsnytt ges ut av Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv

Läs mer

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009. inbjudan

DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN IT BUDGET. budget IT? eller. QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009. inbjudan höstkonferens DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN FÖR OSS SOM ARBETAR MED KOMMUNAL IT IT BUDGET budget IT? eller QUALITY HOTEL GLOBE 4-5 NOVember 2009 inbjudan Kan finanskrisen föra något positivt med sig? anmäl

Läs mer

Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt!

Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt! Ge ditt nya företag en stabilare start! Kostnadsfjitt! Funderar du på att starta eget? Här är goda råd gratis. Arbetet från idé till uppstart kan vara mödosam. Under den processen kan det kännas tryggt

Läs mer

Ny beläggning på Logistikcentrums norra terminal

Ny beläggning på Logistikcentrums norra terminal Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 8 Oktober 2014 Ny beläggning på Logistikcentrums norra terminal Bitarna föll på plats för Ljungberg Fritzoe En mötesplats

Läs mer

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET.

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. DRIV VIDARE GUIDE 2018. FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. UF-året är över... En del av er som avslutar ert UF-företag

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se

Venture Cup. Läs mer på www.venturecup.se Venture Cup Det börjar alltid med en idé! Venture Cup är Sveriges ledande tävling för dig som vill utveckla din affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Vi tar dig som tävlande

Läs mer

26-27 SEPTEMBER 2018 KISTAMÄSSAN STOCKHOLM ÅRETS VIKTIGASTE ARENA FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE

26-27 SEPTEMBER 2018 KISTAMÄSSAN STOCKHOLM ÅRETS VIKTIGASTE ARENA FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE 26-27 SEPTEMBER 2018 KISTAMÄSSAN STOCKHOLM ÅRETS VIKTIGASTE ARENA FÖR EKONOMER OCH FÖRETAGARE #ekonomiftg www.ekonomiforetag.se Huvudpartner Guldsponsor Silversponsor DEN 26-27 SEPTEMBER ÄR DET DAGS FÖR

Läs mer

Näringslivsnytt 05. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012

Näringslivsnytt 05. Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012 Näringslivsnytt 05 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 5 Juni 2012 Är framtiden redan här? Hur kommer morgondagens köpmönster att se ut? Kommer vi att handla

Läs mer

Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010

Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010 Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010 Den 17 april 2010 kommer mellan 350 500 blivande och befintliga entreprenörs mammor att delta och mingla på Hilton Slussen i Stockholm.

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer