SLUTRAPPORT. Utveckling och implementering av certifiering "Tryggt och Säkert särskilt boende" Gabriella Nyhäll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT. Utveckling och implementering av certifiering "Tryggt och Säkert särskilt boende" Gabriella Nyhäll"

Transkript

1 SLUTRAPPORT Utveckling och implementering av certifiering "Tryggt och Säkert särskilt Gabriella Nyhäll

2 Sammanfattning Avsikten med en certifiering för trygghet och säkerhet inom äldreomsorgen för särskilt boende är att sträva mot och visa på en hög nivå avseende systematiskt skadeförebyggande arbete det vill säga något utöver de krav som gällande lagar och förordningar ställer. Det handlar om att skapa en boendemiljö, både inomoch utomhus, där trygghet och säkerhet är en del i de dagliga rutinerna. Syftet med projektet var att skapa en modell för processen mot en certifiering och att utveckla ansökningsmaterialet (ansökan och trygg-och säkerhetsrond) med hjälp av erfarenheter från pilotprojektet på Nacka Seniorcenter Ektorp. Projektet pågick från och med år 2009 till och med halvårsskiftet Socialtjänsten, enheten äldre har varit projekt ägare. Syftet har uppnåtts då en modell nu finns framtagen och arbetsmaterialet har utvecklats. Projektet har finansierats med statliga stimulansmedel samt delfinansierats av enheten äldre/socialtjänsten, enheten Trygg och Säker samt Hållbar utveckling det sista halvåret. Nacka kommun Gabriella Nyhäll 2 (30)

3 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar Trygg och Säker Äldreomsorg Projektets syfte Genomförande Projektorganisation Finansiering Disposition och avgränsning ; Idén ; Planering och pilotprojekt ; Spridning av idén ; Höja kunskapsnivån och 2013; Förberedelse för praktisk och organisatorisk integrering Modell Safe - Elderly nätverket Nacka Utvärdering Analys Slutsats Fortsatt strategi Bilaga 1 Safe Elderly indikatorer Bilaga 2 Rapport från pilotprojektet Nacka Seniorcenter Ektorp Bilaga 3 Ansökan Bilaga 4 Trygg-och Säkerhetsrond (30)

4 Bilaga 5 Nyhetsbrev Bilaga 6 Resultat från utvärdering (30)

5 1 Bakgrund och förutsättningar I dagsläget är det totalt tolv kommuner i Sverige som är certifierade som säkra och trygga kommuner. I hela världen inklusive Sverige är det 275 stycken. Nacka kommun har en lång tradition av skadeförebyggande arbete. När Nacka kommun tillsammans med Sydöstra sjukvårdsområdet utvecklade och introducerade ett gemensamt skadeförebyggande program 1993 fick arbetet en än mer framskjuten position. År 2000 blev Nacka certifierad som säker och trygg kommun enligt de av WHO Collaborating Centre on Community Safety Promotion framtagna indikatorer för en säker och trygg kommun Safe Community. Genom att ta emot utmärkelsen har Nacka åtagit sig att ha ett långsiktigt och systematiskt perspektiv på kommunens skadeförebyggande arbete. Enligt de av WHO Collaborating Centre formulerade indikatorerna skall det förebyggande arbetet omfatta alla åldrar, miljöer och situationer och bygga på en bred tvärsektoriell samverkan. En viktig målgrupp för det skadeförebyggande arbetet i Nacka är äldre. 1.1 Trygg och Säker Äldreomsorg Certifieringsmodellen trygg och säker äldreomsorg vid särskilt boende syftar till att stödja verksamheterna i det skadeförebyggande arbetet genom att erbjuda ett verktyg för systematisering och struktur. Den bygger på de av WHO s nätverk framtagna indikatorerna för Safe Elderly, se bilaga ett. Den här rapporten beskriver arbetet och tar upp resultatet från införandet av certifieringsmodellen för systematiskt skadeförebyggande arbete på några utav Nacka kommuns särskilda boenden för äldre i sin projektform, samt föreslår fortsatt strategi och arbete i ordinarie verksamhet. Nedan visas de deltagande särskilda boendena. Nacka Seniorcenter Ektorp Nacka Seniorcenter Sjötäppan Nacka Seniorcenter Sofiero Nacka Seniorcenter Talliden Nacka Seniorcenter Älta Danvikshem Gammeluddshemmet Lillängen Saltsjöbadens sjukhus Sarvträsk äldreboende Båthöjden Plaza Attendo Kungshamn 5 (30)

6 1.2 Projektets syfte Projektägare var Socialtjänsten, enheten äldre. I projektdirektivet från starten 2009 framgår att projektet ska ta fram en modell för processen och utveckla arbetsmaterialet (ansökan och trygg-och säkerhetsrond), med hjälp av erfarenheter från pilotprojektet på Nacka Seniorcenter Ektorp. 1.3 Genomförande Projektet genomfördes av projektledare/folkhälsovetare Gabriella Nyhäll. Det första steget handlade om att stödja det pågående pilotprojektet på Nacka Seniorcenter Ektorp samt förankra arbetet internt i Nacka kommuns organisation men även sprida idén nationellt till bl.a. andra kommuner för att skapa ett lärande och en plattform för det fortsatta arbetet. Nästa steg handlade om att skapa en nulägesbild av hur skadeförebyggande arbete fungerade på de tolv särskilda boendena. Därefter vidtog arbetet med att stödja verksamheterna och implementera metoden. Det sista steget i projektet utgjordes av etablering av arbetsuppgifter i ordinarie verksamhet Projektorganisation Projektorganisationen bestod av styrgrupp, projektarbetsgrupp och referensgrupp. Under åren har förändringar skett i grupperna och inom parentes anges om personen varit delaktig under delar av projekttiden. Anges inget har personen varit med från start till slut. Styrgrupp: Åsa Bratt, chef enheten äldre, Socialtjänsten (2009, vår 2010) Henrik Feldhusen, direktör enheten Hållbar utveckling (höst 2009, 2011, 2012) Per Höglund, direktör enheten Trygg och Säker Jessica Röök, folkhälsoplanerare, enheten Hållbar utveckling (höst 2009) Projektarbetsgrupp Yvonne Holmström, MAR, enheten planering och utveckling, Socialtjänsten Gunilla Ottosson, MAS, enheten planering och utveckling, Socialtjänsten Kerstin Seipel, sjukgymnast och processledare, Nacka Seniorcenter Ektorp Jessica Röök, folkhälsoplanerare, enheten Hållbar utveckling (hösten 2009, våren 2010) Daniel Öhman, folkhälsoplanerare, enheten Hållbar utveckling (våren 2010, 2011) Referensgrupp- /person start 2011 Stefan Wesley, Södertörns Brandförsvarsförbund, SBFF Maria Liwendahl, Verksamhet Stöd Service 6 (30)

7 Harriet Holmgren, bitr enhetschef, enheten äldre, Socialtjänsten Eva-Marie Johnsson, planerare/utvecklare, enheten planering och utveckling, Socialtjänsten Sven Axelsson, referensperson i projektet, miljöinspektör, miljöenheten, Miljöoch stadsbyggnad Finansiering Projektet har finansierats med statliga stimulansmedel åren Under 2012 delade enheten äldre/socialtjänsten, enheten Trygg och Säker samt Hållbar utveckling på kostnaderna. Från och med juni 2012 utgår en kostnad för att få en ansökan granskad av WHO Collaborating Centre for Community Safety Promotion, Karolinska Institutet vilken respektive verksamhet själva står för. 1.4 Disposition och avgränsning Rapporten har flera huvuddelar som beskriver arbetet och resultatet från projektperioden, samt certifieringsmodellen och nätverket. Som avslutning beskrivs fortsatt strategi med arbetet. De inledande huvuddelarna är rubricerade efter årtal och handlar om idén till projektet och starten/uppbyggnaden samt fortsättningen genom åren med sina olika inriktningar. Avsnitten i denna del inleds med fakta- text om implementeringsarbete. Delarna som följer tar upp certifieringsmodellen samt nätverket och utvärderingen med åsikter och tankar från de medverkande kontaktpersonerna på äldreboendena. I bilagorna finns Safe Elderly indikatorerna, ansökan, trygg-och säkerhetsrond, nyhetsbrevet Nytt inom Safe Elderly samt resultatet från utvärderingen. Denna rapport fokuseras på den lokala nivån i projektet. 7 (30)

8 2 2008; Idén Implementeringsprocessen börjar med att någon får en idé om att en ny metod kan användas för att möta ett behov eller lösa ett problem. Idén kan ha sitt ursprung i den organisation där behovet uppträder, hos den som tillhandahåller den nya metoden, eller hos någon annan som både har uppmärksammat problemet och som känner till metoden. Idén presenteras och ett beslut fattas, i regel på hög nivå inom organisationen. 1 I utvecklingen av en Säker och trygg kommun har Nacka kommun tagit fram kriterier för att kunna certifiera en trygg och säker barnomsorg. Metoden är systematisk och leder till skadeförebyggande arbete som hålls levande på lång sikt. Med kunskap om detta och vetskap om att det är angeläget att minska antalet olyckor bland fler målgrupper togs ett beslut år 2008 av direktören Folkhälsa och Säkerhet i samråd med chefen enheten äldre, Socialtjänsten att ta fram checklistor och annat material för att utveckla ett certifieringssystem för äldreomsorgen och ett Säkert och Tryggt särskilt boende ; Planering och pilotprojekt Planering av förberedelser och av genomförande av aktiviteter krävs för att uppnå den faktiska förändring som eftersträvas. 2 Inledningsvis skapades en lokal projektorganisation med styrgrupp och projektarbetsgrupp. Arbetet under det första projektåret resulterade i flertalet dialoger med andra kommuner både via möten och mailkontakter, dialoger med Kunskapscentrum för äldres säkerhet och initiering av en nationell referensgrupp. Vidare genomfördes ett pilotprojekt på Nacka Seniorcenter Ektorp av Kerstin Seipel med Gabriella Nyhäll som stöd. Detta arbete ledde fram till certifiering och utmärkelsen Safe Elderly- den första i sitt slag internationellt och nationellt. Arbetet presenteras i en egen rapport, se bilaga två. Uppdragets omfattning under år ett, 2009, var på 25 % och gick ut på att utveckla det arbetsmaterial (ansökningsdokument, trygg- och säkerhetsrond) som tagits fram året innan samt skapa kontaktytor med andra kommuner och stödja arbetet med pilotprojektet på Nacka Seniorcenter Ektorp. I slutet av året beslutade styrgruppen om en organisatorisk förändring genom en uppdelning av uppdraget i tre delar; lokal, nationell, internationell nivå (se bild 1 Guldbrandsson Karin. Från nyhet till vardagsnytta - Om implementeringens mödosamma konst- En forskningssammanställning. Statens folkhälsoinstitut 2007:20. 2 Guldbrandsson Karin. Från nyhet till vardagsnytta - Om implementeringens mödosamma konst- En forskningssammanställning. Statens folkhälsoinstitut 2007:20. 8 (30)

9 nedan). Tanken var att tydliggöra roller och ansvar samt tillämpa Safe Elderly indikatorerna på flera nivåer. Pionjär Lokal nivå Särskilda boenden i Nacka. Tillämpning av indikatorer "Safe Elderly" via certifiering Nationell nivå Särskilda boenden i några av Sveriges kommuner Nacka kommun. Kunskapscentrum för äldres säkerhet Andra kommuner tillämpar indikatorer "Safe Elderly" via certifiering Internationell nivå Nacka kommun. Kunskapscentrum för äldres säkerhet. WHO Collaborating Centre of Injury prevention Stöd, förankring och godkännande av certifiering Bild 1: Uppdelning av uppdraget i tre nivåer. Pilen symboliserar den sammankopplade information som skulle bidra till framtagandet av certifieringen Trygg och säker äldreomsorg vid särskilda boenden. Projektledning och ansvaret för den lokala nivån var placerad på enheten äldre/socialtjänsten. Den utgjordes av alla särskilda boenden i Nacka. Ansvaret för den internationella nivån delades av enheten Trygg och Säker samt Hållbar utveckling/stadsledningskontoret. Den nationella nivån skulle fungera som mötesplats för de andra två nivåerna och ansvarig var Kunskapscentrum för äldres säkerhet. Den internationella nivån utgjordes av Nacka kommun, Kunskapscentrum för äldres säkerhet och WHO Collaborating Centre of Injury prevention med fokus på granskning av ansökningar. Lärdomar från arbetet med certifiering av förskolorna ledde till att försöka förlägga själva granskningen av ansökan utanför kommunen, dvs. en utomstående part istället för någon enhet inom kommunen ; Spridning av idén Idén om en ny metod måste spridas innan implementering kan ske. Spridning brukar definieras som den process som sker när en ny idé, med hjälp av särskilda kanaler och över tid, kommuniceras bland medlemmar i ett socialt system. 3 Projektaktiviteterna det andra året, 2010 inleddes med en informationsträff för alla tolv boenden för att informera om projektet och skapa intresse men även för att lyssna in verksamheterna. Under året fokuserades insatserna på kommunikation i form av lärande seminarier, start av ett nätverk för erfarenhetsutbyte och inspiration, informationsspridning internt i kommunen. 3 Guldbrandsson Karin. Från nyhet till vardagsnytta - Om implementeringens mödosamma konst- En forskningssammanställning. Statens folkhälsoinstitut 2007:20. 9 (30)

10 En kartläggning genomfördes och projektledaren träffade verksamhetschefer eller motsvarande på alla särskilda boenden för äldre. Syftet med kartläggningen var att få en bild av nuläget kring vilka kvalitetssystem man har, hur det skadeförebyggande arbetet ser ut, vilket stöd verksamheten kan behöva i processen samt vilket intresse som finns för certifiering. Vidare genomförde projektledaren introduktionsföreläsningar på alla boenden. Uppdragets omfattning under år två var 50 %. Arbetet under året resulterade i att tio av totalt tolv boenden meddelade intresse för att aktivt delta i projektet och startade processen. Nätverket formades och i slutet av året hölls den första nätverksträffen. Projektet förlängdes med ett tredje år i och med det stora intresset. Omfattningen på projektet utökades till 80 % och projektledaren lånades ut till enheten trygg och säker/stadsledningskontoret. Åren, 2010, 2011 och 2012 löpte på efter direktiv för ; Höja kunskapsnivån Faktisk förändring innebär t.ex. att höja kunskapsnivån, förbättra den organisatoriska kapaciteten eller att förändra en rådande kultur. För att detta ska ske behövs t.ex. utbildning, fortbildning och praktisk träning, samt tid att låta metoden mogna. 4 Ute i verksamheterna är arbetet med att certifiera äldreboenden ett pionjärarbete. Därför påbörjades samverkan med förskoleexperterna på kultur- och utbildningsenheten för att dra lärdomar från arbetet med certifiering inom förskolorna. På de tolv nätverksträffar som ordnades som ett stöd i arbetet bjöds förskoleexperterna in vid två tillfällen för dialog. Fokus under år 2011 var att stödja boendena i deras genomförandeprocess. Det hölls flera seminarier kring skador och olyckor bland äldre samt kring strategier för att förebygga detta. Workshops ordnades även för att stötta i skrivandet av ansökan och inspirationsföreläsningar genomfördes på begäran. Ett nyhetsbrev Nytt inom Safe Elderly arbetades fram vilket ska distribueras till alla berörda två gånger per år. Projektet deltog på den internationella jubileumskonferensen för Safe Community 20 år som hölls i Falun i september. Medverkade gjord Nacka Seniorcenter Sofiero och Danvikshem samt Nacka Seniorcenter Ektorp. Kontakter med berörda enheter internt i kommunen intensifierades under året genom dialog och möten för att förankra projektet samt som en förberedelse 4 Guldbrandsson Karin. Från nyhet till vardagsnytta - Om implementeringens mödosamma konst- En forskningssammanställning. Statens folkhälsoinstitut 2007: (30)

11 inför fortsatt arbete i ordinarie verksamhet. För att bereda väg för det fortsatta arbetet genomfördes också en kartläggning som grundade sig på samtal med personer på enheterna hållbar utveckling, trygg och säker, planering och utveckling, verksamhet stöd service samt några äldreboenden. Resultatet av arbetet resulterade i att två boenden skickade in sina ansökningar till WHO Collaborating Centre on Community Safety Promotion för granskning av sina projekt. I slutet av året beslutar styrgruppen att ytterligare förlänga projektet. För att ge fler boenden möjlighet att fullfölja processen mot att bli certifierad erbjöds fortsatt stöd fram till och med sommaren och 2013; Förberedelse för praktisk och organisatorisk integrering När den nya metoden har integrerats både praktiskt och organisatoriskt så sker utvärdering och lokala anpassningar genomförs, om det behövs. Till sist tas metoden för given, oavsett omorganisationer, personalomsättningar och politiska förändringar. Man brukar då betrakta metoden som institutionaliserad. 5 Modellen är introducerad bland tio av tolv särskilda boenden och verksamheterna har kommit olika långt i sina processer. Två boenden har implementerat modellen och fått sina ansökningar granskade av WHO. Ytterligare tre är på god väg och har fått återkoppling på sina ansökningar från kommunen och åtgärdar detta innan granskningen från WHO. Nacka Seniorcenter Ektorp certifierades Nacka Seniorcenter Sofiero är godkända för certifiering. Resterande boenden arbetar vidare. Under hösten 2012 slutrapporteras projektet och Social-och äldrenämnden informeras. Stödet till boendena utgörs av nätverksträff samt granskning av ansökningar. Organisationen behöver tydliggöras. Från och med 2013 ligger ägandet hos de särskilda boendena själva dvs. att driva arbetet framåt och aktivt söka de kontakter som behövs för att ta processen vidare. Navet i arbetet är Safe Elderly nätverket Nacka. Läs om nätverket i avsnitt åtta i denna rapport. Det är av vikt att kompetens inom folkhälsoarbete/folkhälsovetenskap på något sätt knyts till det fortsatta arbetet. Det är avgörande för fortlevnaden av arbetet att det finns en motor som driver arbetet framåt och utvecklar det. Därför behövs en funktion med detta uppdrag. När det är formulerat formas en organisation utifrån det. 5 Guldbrandsson Karin. Från nyhet till vardagsnytta - Om implementeringens mödosamma konst- En forskningssammanställning. Statens folkhälsoinstitut 2007: (30)

12 7 Modell Processens olika steg visas i bilden nedan. Vissa av stegen löper parallellt med varandra en tid vilket motsvaras av gråtonade rutor. Det finns inte någon generell tidsaspekt som anger hur lång tid respektive steg tar av den anledningen att det är individuellt och ter sig olika på varje särskilt boende. I slutfasen när ansökan är inskickad till WHO/Collaborating Centre on Community Safety Promotion och granskad tar det olika lång tid innan målet certifiering är nått. Det är inte säkert att verksamheten blir godkänd på en gång utan kan behöva arbeta vidare och åtgärda brister som framkommit. För de särskilda boendena i projektet har det tagit ca ett och ett halvt år, tre år och ännu längre tid. Informationsträff Stöd/handledning i egen verksamhet för att komma igång Processtart. Arbeta igenom ansökan,och trygg-och säkerhetsrond. Sätta igång! Safe-Elderly nätverket Nacka Nätverksträffar för erfarenhetsutbyte. Skicka in ansökan till Nacka kommun. Återkoppling på ansökan sker i dialog mellan Nacka kommun och boendet Arbeta vidare med ansökan alt skicka in till WHO Granskning av WHO och återkoppling Arbeta vidare med ansökan Godkänd för certifiering Site visit på äldreboendet Certifiering Certifierad i fem år därefter återansökan. Rapportering om förbättringsarbete vart annat år. Bild 2: Schematisk bild över modellen i Nacka kommun. Själva ansökan om certifiering är pedagogiskt utformad efter Safe Elderly indikatorerna som i sig är en vägledning för verksamheterna. Genom att arbeta sig igenom de sju olika delarna i ansökan, se bilaga tre, samt utföra en trygg-och säkerhetsrond, se bilaga fyra, startar en lärande process. Den tredje rutan Process start illustrerar detta. Detta steg utgörs av dokumentation av rutiner för risksituationer och att arbeta fram handlingsplaner för säkerhetsarbetet. Dessutom skall medarbetarnas utbildning inom det skadeförebyggande arbetet beskrivas. Det krävs även att verksamheterna skall genomföra trygg- och säkerhetsronder, registrera tillbud och skador samt identifiera förbättringsområden. Vidare finns det särskilda rutiner för kunderna och deras anhörigas inflytande över säkerhets och trygghetsarbetet. Parallellt med stegen i modellen ordnades träffar i Safe - Elderly nätverket Nacka för att ge verksamheterna möjlighet att lära av och stötta varandra. 12 (30)

13 8 Safe - Elderly nätverket Nacka I november 2010 startades nätverket under arbetsnamnet Nätverket Trygga och Säkra SÄBO i Nacka. Syftet med nätverket är att påverka och sprida erfarenheter i Nacka, i Sverige och omvärlden. Syftet med nätverkandet i Nacka är att dela och utbyta erfarenheter mellan varandra för att höja kunskapsnivån och öka medvetenheten om systematiskt skadeförebyggande arbete och Safe - Elderly indikatorerna bland ledning, personal, boende och anhöriga. Träffarna under åren som projektet pågått hölls på respektive boende vilket gav tillfälle att få inblick i varandras verksamheter och arbetsmiljöer. Detta skapade en verksamhetsnära upplevelse samt en ökad förståelse för varandras möjligheter och utmaningar för skadeförebyggande arbete. Sammanlagt har femton träffar ordnats under perioden november 2010 till september Nätverket formaliserades i början av 2012 och de tidigare två grupperna blev till en. Det första nyhetsbrevet Nytt inom Safe Elderly distribuerades i början av 2012, se bilaga fem. 9 Utvärdering Våren 2012 genomfördes en utvärdering i enkätform som riktade sig till processledare och verksamhetschefer. Antalet som svarade var femton stycken vilket motsvarar en svarsfrekvens på 62 procent. Respondenterna ombads svara utifrån sin egen uppfattning dvs. en subjektiv bedömning. Frågorna handlade om hur långt verksamheten kommit i processen, hur pass delaktig man varit i projektets aktiviteter samt vilka framgångsfaktorer och problem som funnits i arbetet. För att få en uppfattning om skadeläget ställdes frågor kring detta samt kring fallrapportering och tillbud. Vidare ställdes frågor kring personalens medvetenhet kring skadeförebyggande arbete och lärdomar. Respondenterna ombads svara utifrån sin egen uppfattning dvs. en subjektiv bedömning. I bilaga fem presenteras resultatet från utvärderingen och nedan följer en sammanfattande reflektion. 9.1 Analys Många beskriver att den största utmaningen har varit att få medarbetare/personalgrupp engagerade och motiverade till att delta. Framgången i arbetet avgörs av om det finns en person i verksamheten som vill och får möjlighet att ta sig an ett projekt samt om ledningen avsätter tid för egen del och för projektledarens del till detta. Om personen av någon anledning försvinner 13 (30)

14 faller arbetet. Engagemanget finns men utrymmet och tiden som ledningen har avsatt i den ordinarie arbetstiden visade sig i flera fall var liten i förhållande till uppgifterna. Kompetensen hos personalen behöver fortsatt höjas, särskilt inom det systematiska skadeförebyggande arbetet som visat sig vara eftersatt. Själva ansökan kommenteras i enkäten i form av att upprepningar sker, fel saker granskas i förhållande till målgruppen dvs. de boende samt avsaknad av aktuella indikatorer. Även etiska aspekter framförallt risker kontra självbestämmande och integritet nämns i kommentarerna. Svaren i utvärderingen ger sammantaget en bild av ett behov av mer kunskap kring systematiskt skadeförebyggande arbete och i att leda projekt. Personalen är engagerad och villig att driva arbetet framåt men i flera fall uttrycker anställda att tiden inte räcker till. Verksamhetsledningens engagemang, stöd i projektet och styrning av de anställdas tid för förankringsarbete och implementeringsarbete är direkt avgörande för utfallet. Kunskapsnivån hos framförallt vård- och omsorgspersonal och ledning har ökat. Personalen har dragit lärdom om hur fall undviks och förebyggs. Fallrapporteringen fungerar mycket bättre och personalen förstår vikten av att rapportera incidenter. 10 Slutsats Projektets syfte var att ta fram en modell för processen och utveckla arbetsmaterialet, ansökan till Säker och trygg äldreomsorg, med hjälp av erfarenheter från pilotprojektet på Nacka Seniorcenter Ektorp. Modellen är introducerad bland tio av tolv särskilda boenden och verksamheterna har kommit olika långt i sina processer. Nacka Seniorcenter Ektorp certifierades 2010 och Nacka Seniorcenter Sofiero blev nyligen godkända för certifiering. Verksamheterna har överlag utvecklat en ökad medvetenhet/kunskap om systematik och om skadeförebyggande arbete. Fallrapporteringen har förbättrats och en ökning av antalet rapporter beskrivs av verksamheterna, vilket är naturligt och i sin ordning. När det gäller arbetsmaterialet är det generellt sett bra men behöver ytterligare utvecklas. Nätverket har upplevts som ett positivt och stödjande inslag. Slutsatsen är att en modell finns framtagen och att arbetsmaterialet har utvecklats. Projektet är avslutat i och med denna slutrapport. 14 (30)

15 11 Fortsatt strategi Nacka kommuns avsikt med en certifiering inom äldreomsorgen är att sträva mot och visa på en hög nivå avseende systematiskt skadeförebyggande arbete, något extra som sträcker sig förbi de krav som gällande lagar och förordningar ställer. De boenden som väljer att fullfölja processen och blir certifierade visar tydligt att det systematiska skadeförebyggande arbetet är en viktig och prioriterad fråga. Certifieringen ska fortsättningsvis fungera som ett medel för konkurrens enligt Nackas styrprinciper om konkurrensutsättning och det är upp till varje särskilt boende att välja om man vill certifiera sig. Medborgare och blivande kunder till äldreomsorgen kan hitta information om vilka boenden som är certifierade i det webbaserade verktyget Jämföraren samt i Kundvalskatalogen. Nätverket ska fortsätta att träffas och nyhetsbrevet ska distribueras ut. I projektet granskades ansökningarna av kommunen som ett steg innan granskningen av WHO, se bild två i avsnitt Modell i denna rapport. Detta steg utgår i den fortsatta strategin. Granskning sker fortsättningsvis av WHO Collaborating Centre on Community Safety Promotion, Karolinska Institutet. En kostnad kommer utgå för granskningen. Organisationen behöver tydliggöras. Det är avgörande för fortlevnaden av arbetet att det finns någon typ av stöd centralt i kommunen i fortsättningen. Enheten äldre inom Socialtjänsten formulerar uppdraget. 15 (30)

16 Bilaga 1 Safe Elderly indikatorer 1. Partnerskap, samverkan och samarbete styrd av en grupp beslutsfattare, de äldre själva och deras (frivillig) organisation samt ansvariga och sakkunniga. Ordförandegruppen bör vara den lokalt administrativt ansvarige med en representant för de äldre som vice ordförande; 2. Policy och mål som tagits fram och beslutats av ovanstående grupp; 3. Långsiktiga och hållbara program för den skadeförebyggande verksamheten som omfattar såväl genus som olika åldersgrupper, miljöer och situationer; 4. Program(verksamheter) som inriktar sig på grupper med högrisk och farliga miljöer samt ett program som inriktar sig på särskilt utsatta grupper; 5. Program (verksamheter och åtgärder) ska vara baserade på tillgängliga fakta (evidens); 6. Program som dokumenterar frekvens och orsaker till skador (olyckor, våld och suicid); 7. Metoder och arbetssätt som beskriver och utvärderar policy, program och processer; 8. Fortsatt samarbete med säkra och trygga kommuners nätverk på lokal, nationell och internationell nivå. Januari 2012 Källa: Karolinska Institutet, Department of public health/division of Social Medicine/WHO Collaborating centre on Community Safety Promotion 16 (30)

17 Bilaga 2 Rapport från pilotprojektet Nacka Seniorcenter Ektorp Se separat dokument. Bilaga 3 Ansökan Se separat dokument. Bilaga 4 Trygg-och Säkerhetsrond Se separat dokument. 17 (30)

18 Bilaga 5 Nyhetsbrev 18 (30)

19 Bilaga 6 Resultat från utvärdering En enkät sändes ut i maj 2012 till 24 representanter på de särskilda boendena som deltagit i projektet. Den riktade sig till processledare och verksamhetschefer. Antalet som svarade var 15 stycken vilket motsvarar en svarsfrekvens på 62 procent. Nedan presenteras resultatet från utvärderingen i tre delar. Den första delen beskriver hur verksamheterna ser på sitt arbete. Den andra delen belyser hur verksamheterna ser på det stöd och den projektledning som Nacka kommun stått för och den sista delen handlar om verksamheternas syn på det material som använts Ansökan och Trygg-och Säkerhetsronden. 1. Delaktighet i projektets aktiviteter På frågan om verksamheten är aktiv i projektet, deltar i aktiviteter och nätverksträffar svarade femton respondenter. Är boendet som du arbetar på aktivt i projektet? - deltar i aktiviteter och nätverksträffar osv? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 90,0% Ja 80,0% Nej 20,0% 19 (30)

20 Fallrapportering En fråga ställdes om antalet fallrapporter har ökat under projekttiden. Totalt svarade femton respondenter. En följdfråga om hur stor del det ökat med i procent visar att det på ett boende har ökat med ett hundra trettio procent på ett år och på ett annat med femtio procent. Har antalet fallrapporter ökat under projekttiden? 0,0% 5,0% 10,0% 15,0% 20,0% 25,0% 30,0% 35,0% 40,0% 45,0% Ja 33,3% Nej 26,7% Vet ej 40,0% Tillbud På frågan Har antalet tillbud ökat under projekttiden? svarade totalt fjorton personer. Har antalet tillbud ökat under projekttidebn? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% Ja 14,3% Nej 57,1% Vet ej 28,6% 20 (30)

21 Kundernas trygghet På frågan om kundernas trygghet har ökat under projekttiden svarade fjorton respondenter. Har kundernas trygghet ökat under projekttiden? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% Ja 50,0% Nej 0,0% Vet ej 50,0% Skadebilden En respondent svarar Ja på frågan om antalet skador minskat under projekttiden medan två anger Nej som svar. Elva respondenter svarar Vet ej. Har antalet skador minskat under projekttiden? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 90,0% Ja 7,1% Nej 14,3% Vet ej 78,6% 21 (30)

22 På frågan om antalet skador som krävt sjukhusbesök har minskat under projekttiden svarar två personer Ja och fyra svarar Nej medan sju svarat Vet ej. Kommentar kring på vilket sätt skador som krävt sjukhusvård minskat: Antalet höftledsbrott minskat, antalet fall som lett till sjukhusvård minskat med tretton procent. Har antalet skador som krävt sjukhusbesök minskat under projekttiden? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% Ja 15,4% Nej 30,8% Vet ej 53,8% Medvetenhet/kunskap om skadeförebyggande arbete För att få en uppfattning om personalens medvetenhet/kunskap om systematiskt skadeförebyggande arbete har ökat ställdes fler frågor. På frågan Har personalen ökat sin medvetenhet/kunskap om systematiskt skadeförebyggande arbete under projekttiden svarade elva stycken. Nio stycken svarade Ja på frågan, ingen svarade Nej och två svarade Vet ej". Har personalen ökat sin medvetenhet/kunskap om systematiskt skadeförebyggande arbete under projekttiden? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 90,0% Ja 81,8% Nej 0,0% Vet ej 18,2% Kommentarer: Anställda uttrycker det själva. Det diskuteras av hela verksamheten i olika forum, användande av instrument, tydligare ansvarsfördelning, ansvar på olika nivåer, ser sin del av helheten. / Vårdpersonalen ser risker och kommer med egna lösningar. De har förstått vikten av dokumentation och fallrapporterna har ökat. / Genom att vi idag pratar om problem som uppstår och löser de med kort varsel. / Arbetar aktivt, ser risker, rapporterar mera aktivt förebyggande åtgärder. 22 (30)

23 Den yrkeskategori som respondenterna uppger har utvecklat en ökad medvetenhet/kunskap är framförallt vård- och omsorgspersonal och därefter har ledning och legitimerad personal förbättrat sin nivå. Några nämner förutom dessa, kökspersonal och kock, teknisk personal, administrativ personal, vaktmästare. I vilken/vilka yrkeskategorier finns de som, enligt dig, har utvecklat en ökad medvetenhet/kunskap om systematiskt skadeförebyggande arbete? 0,0% 20,0% 40,0% 60,0% 80,0% 100,0% 120,0% Vård-och omsorgspersonal 100,0% Legitimerad personal 77,8% Ledning 88,9% Annat 33,3% Vad har personalen dragit lärdom om? : De boendes egna resurser. Mycket fokus på vikten av fysisk aktivitet. Sin egen viktiga roll i det fallförebyggande arbetet. Att identifiera risker i miljö och riskbeteenden. Att följa upp åtgärders effekter. Värde av teamarbete. Att det är viktigt att skriva fallrapporter för att kunna sätta in rätt åtgärder. Att man måste se till varje individs behov. Att det inte ska vara för stora ytor runt pensionären. Mattor får vara kvar om de är tunga och ordentligt fastsatta. Att arbeta mera förebyggande. Ökat samarbete med olika yrkeskategorier. Har förändrat diskussioner kring hur vi tänker ex kring miljön (mattor, möblering mm). Personalen skriver alltid fallrapporter. Vår utmaning nu är dock att rapportören vid skrivande redan där ska analysera eventuella orsaker och åtgärder så att det inte bara blir en pappersprodukt. Har personalen dragit lärdom kring hur de ska undvika och förebygga fall? 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% Ja 66,7% Nej 0,0% Vet ej 33,3% 23 (30)

24 Framgångsfaktorer För att få en bild av vilka faktorer som lett till framgång i respektive verksamhets process ställdes några frågor. Här fanns möjligheten att välja fler svarsalternativ. Det alternativ som de flesta svarat är att det har varit en mix av deltagare. Vilka faktorer har gjort att projektet har varit framgångsrikt hos er? Du kan välja fler alternativ. 0,0% 20,0% 40,0% 60,0% 80,0% 100,0% Någon speciell profession bland personalen 36,4% Det har varit en mix av deltagare 81,8% Positiv och engagerad ledning 63,6% Annat 27,3% Följande kommentarer belyser svarsalternativet Annat : Mycket engagerad personal. / Att vi försökt få med alla medarbetare. Att vi låtit det ta tid. / Ökad medvetenhet om dessa frågor. / Engagerad sjuksköterska. / Flertalet dokument och riktlinjer har skapats för att höja kvaliteten på verksamheten. Nyttigt med ett tydliggörande över befintliga rutiner för att eventuellt kunna förfina dem. Personalen får regelbundet information för att öka medvetenheten. På frågan Vad har varit bra i projektet hos er? gavs följande svar: Hjälp med struktur för bättre systematik i arbetet. Nya kunskaper. Främjande arbete lyfts. Har skett inom ramen för det vardagliga arbetet vilket på sikt troligen är en fördel då det blir en naturlig del i arbetet. Skapa ökad medvetenhet om trygghet/säkerhet. Översyn/tillägg av rutiner, riktlinjer och riskbedömningar. En projektledare har utsetts och fått gott med tid. Konkreta förbättringsförslag har framkommit genom handlingsplanerna i båden ansökan och Trygg-och säkerhetsronden. Ett ökat samarbete kring dessa frågor. Skapat teamträffar med olika yrkeskategorier. Framförallt riskronden har varit bra, att få till en systematik inom området, att teamet utvecklat både verksamheten men också personerna som är aktiva i teamet. Ökad medvetenhet. Vårdpersonalen har gått från att tycka att det är tungt och jobbigt till att se vinsten och faktiskt tycka att trygg och säker är något roligt att jobba med. Att vi mer har börjat arbeta efter mål. 24 (30)

25 2. Stöd från kommunen När det gäller projektledningen ombads respondenterna göra en bedömning på en skala från ett till fem, där ett motsvarades av Mycket dålig och fem motsvarades av Mycket bra. Det var elva personer som svarade. När det gäller projektledningen från kommunen - hur bedömer du den på en skala från 1 till 5. 1= Mycket dålig. 5 = Mycket bra. 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 1 0,0% 2 0,0% 3 54,5% 4 36,4% 5 9,1% På frågan Vad har varit bra med projektledningen från kommunen? visar följande kommentarer verksamheternas uppfattning: Tillgänglighet. Kunskapsbank. Engagemang. Sammanhållande av nätverk. Seminarier och föreläsningar = kunskapsinhämtning och inspiration! Fått svar på frågor när vi haft frågor. Nätverksträffar med möjlighet att bolla idéer med andra enheter. Samlad info om projektet, utbyte av erfarenheter. Uppmuntrar till fortsatt arbete ute på enheterna. Föreläsningar, seminarium. Bra hjälp när man bett om den. Har peppat i svåra lägen. Har haft en dialog med ledningen. Positiv och hjälpsam attityd. Vi har träffats och jobbat över företagsgränser. Vad har varit mindre bra med projektledningen från kommunen? : För täta möten. Då man kommit så pass långt i arbetet så har behovet av hjälp ökat och då försvinner det stöd som vi behöver. Gärna mer produktiva möten. Ändrade förutsättningar meddelas ej (nya indikatorer!). Tog tid att få återkoppling. Skulle ibland önskat större uppslutning från de olika verksamheterna och att man fått igång diskussionerna. Vad har saknats? : Kontakt med Karolinska Institutet/Safe Elderly. En del oklart kring certifieringen som inte heller projektledningen kunnat svara på. Ökad tydlighet vad som krävs vid ansökan hade varit önskvärt. Ett närmare samarbete. Hjälp då man behövt den. Konkreta tips och råd. Gärna workshops där vi aktivt arbetar med ansökan Om det varit möjligt hade det var önskvärt med mer individuell feedback per enhet för att stötta upp utvecklingen. Möjlighet att boka samtal har ju funnits men det hade kanske kunnat vara schemalagt? 25 (30)

26 Avslutningsvis ombads respondenterna göra en bedömning av stödet (seminarier, workshops, enskilda besök, återkoppling på ansökan) som kommunen erbjöd på en skala från ett till fem där ett motsvarades av Inte alls givande och fem motsvarades av Mycket givande. Totalt elva personer svarade. Hur bedömer du stödet som kommunen har erbjudit (seminarier, workshops, enskilda besök, återkoppling på ansökan) på en skala från 1 till 5. 1= inte alls givande. 5 = mycket givande. 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 1 0,0% 2 27,3% 3 9,1% 4 54,5% 5 9,1% 26 (30)

27 Safe - Elderly nätverket Denna del handlar om vad verksamheterna tyckte om nätverket. På frågan Hur upplever du att nätverket har fungerat på en skala från ett till fem? svarade totalt tio personer. Hur upplever du att nätverket har fungerat på en skala från 1 till 5? 1= inget utbyte. 5= stort utbyte 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 1 10,0% 2 10,0% 3 30,0% 4 50,0% 5 0,0% Respondenterna ombads också svara på Vilka förväntningar har du på nätverket framåt i tiden?, kommentar visas nedan: Att alla delar med sig av goda exempel och även av motgångar. Kanske jämföra sig med varandra utifrån bestämda parametrar? Fortsatt erfarenhetsutbyte och inspiration. Att vi arbetar mer med teman och tar och ger av kunskap och erfarenhet. Kanske att man kommer att använda nätverket till mer konkreta frågor och funderingar när vi kommit en bit in i arbetet. Att man fortsätter med nätverksträffar och delar med sig från sin arbetsplats. Erfarenhetsutbyte och tips på bra idéer. Fortsatta workshops om relevanta ämnen då fler skickat in sina ansökningar. Att projektet hålls levande bland oss! Att den som håller i det, drar det framåt t ex. genom olika frågeställningar. 27 (30)

28 3. Ansökan och Trygg- och Säkerhetsrond Avslutningsvis ställdes frågor om det material som använts i processen. När det gäller både ansökan och trygg-och säkerhetsronden, hur bedömer du dessa på en skala från 1 till 5. 1 = Mycket dåliga. 5 = Mycket bra. 0,0% 5,0% 10,0% 15,0% 20,0% 25,0% 30,0% 35,0% 40,0% 45,0% 50,0% 1 0,0% 2 0,0% 3 45,5% 4 45,5% 5 9,1% Ansökan Materialet har varit bra i stort och det som lyfts fram som bra visas i kommentarerna nedan: Att följa det har varit bra, ger en bra genomgång av den egna verksamheten ur olika perspektiv, hjälp med systematiken. Egenutvärderingarna är bra! Att det är fler frågor på varje indikator gör att det är lättare att bryta ner indikatorn och kunna förklara hur vi arbetar. Tydliga ramar med färdig mall. Självskattningen. Att vi synliggör vikten av systematik i allt det vi gör. När det gäller ansökan hur bedömer du den på en skala från 1 till 5. 1 = Mycket dålig. 5 = Mycket bra. 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 1 0,0% 2 16,7% 3 50,0% 4 33,3% 5 0,0% Kommentarer: Ok, men kan förbättras! Lite för otydlig i sina frågor. 28 (30)

29 Det finns vissa parametrar som granskar fel saker, det är vuxna, myndiga personer som bor på äldreboenden oavsett diagnos. Många frågor går in i varandra, risk att det blir en del upprepning Aktuella indikatorer! Etiska aspekter. Risker kontra självbestämmande och integritet. En tydligare mall för hur den ska fyllas i. Frågorna återkommer, man svarar likvärdigt på många frågor. Inte alltid helt lätt att förstå helheten och hur allt hänger ihop. Ibland otydliga frågor. Vad är det som efterfrågas? Oflexibel mall, knölig att skriva i. För stor och frågorna har inte varit helt tydliga. Tungt material och mycket upprepningar. Bugg i den skrivskyddade mallen, svårt att klippa ut och klistra in olika textstycken som man vill. Ibland skiftar typsnittet och går ej att ändra tillbaka. Irriterande. Att förutsättningarna ändras under tid, utan direkt återkoppling från ansvariga. Onödigt omfattande och att det tagit tid så att delar av ansökan hunnit bli inaktuella. Trygg - och säkerhetsronden När det gäller enbart trygg-och säkerhetsronden hur bedömer du den på en skala från 1 till 5. 1 = Mycket dålig. 5 = Mycket bra. 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 1 0,0% 2 8,3% 3 8,3% 4 75,0% 5 8,3% Vad har saknats i trygg-och säkerhetsronden? : Lite tydligare beskrivet vad som gäller för att t.ex. något ska vara säkert eller tillfredsställande. Mer specade frågor gällande psykosociala faktorer. Och vidare Vad har varit mindre bra? : Frågorna anpassade mer utifrån dagis än för äldre! Omotiverade frågor, vissa går dessutom emot gällande lagar/riktlinjer! Frågorna bör ses över och kopplas till aktuella riktlinjer/lagar och nya forskningsrön. Ibland berörs frågor som ej går att påverka som ligger på fastighetsvärdens ansvar. 29 (30)

30 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende Nacka Seniorcenter Sofiero Upplägg Bakgrund Genomförande De 8 Safe Elderly indikatorerna Erfarenheter och reflektioner Nästa steg för Seniorcenter

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Vägen till Certifiering

Vägen till Certifiering RAPPORT Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende Nacka Seniorcenter Sofiero 2013-03-15 Frida Gustavsson Sammanfattning Hösten 2010 påbörjade Nacka Seniorcenter Sofiero, ett kommunalt äldreboende

Läs mer

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll IDÉBESKRIVNING Innocare - innovativ teknik inom en i Nacka 2012-10-02 Gabriella Nyhäll 2 (8) Innehållsförteckning 1 Idén med projektet... 4 2 Syfte... 4 3 Bakgrund... 4 4 Förväntat resultat... 4 5 Önskade

Läs mer

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre 1 (3) ÄLN 2017/70 2017-04-12 Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre Planen upprättad av Sofia Rooth Andersson i samråd med

Läs mer

Granskning av hur man förebygger och behandlar trycksår hos personer på särskilt boende för äldre

Granskning av hur man förebygger och behandlar trycksår hos personer på särskilt boende för äldre 2011-11-24 1 (6) Rapport Granskning av hur man förebygger och behandlar trycksår hos personer på särskilt boende för äldre Bakgrund MAS och MAR genomför varje år uppföljningsbesök på de 13 särskilda boenden

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Behovsprognos för äldres behov av bostäder

Behovsprognos för äldres behov av bostäder 2016-12-07 1 (13) Rapport Äldrenämnden Behovsprognos för äldres behov av bostäder 2017-2030 Sammanfattning och slutsatser Det är svårt att bedöma hur Nacka kommuns ökade befolkningsmängd kommer att påverka

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Kvalitetsrapport av särskilt boende för äldre 2011, hälsooch sjukvård och socialtjänst

Kvalitetsrapport av särskilt boende för äldre 2011, hälsooch sjukvård och socialtjänst 2011-11-30 1 (6) Social- och äldrenämnden Kvalitetsrapport av särskilt boende för äldre 2011, hälsooch sjukvård och socialtjänst Sammanfattning Nackas särskilda boenden för äldre, som ingår i kundvalet,

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 2018-03-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2018/27 Kulturnämnden Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 2013-08-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/27-712 Utbildningsnämnden Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Projektplan - Hållbarhetsintegrering

Projektplan - Hållbarhetsintegrering Projektplan - Hållbarhetsintegrering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-09 1.0 Susanna Jakobsson, Lotta Heckley, Maria Kronogård, Jenny Theander Stadskontoret

Läs mer

Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert

Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert Götene kommun Sektor Barn och Kunskap Ansökan om certifiering och utmärkelsen Trygga, säkra och utvecklande skolor Götene tryggt och säkert Läs mer om Bakgrund Målen Ansökningsprocessen Kriterier Bakgrund

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Prognos för äldres behov av bostäder

Prognos för äldres behov av bostäder 2017-11-23 1 (12) Rapport Äldrenämnden Prognos för äldres behov av bostäder 2018 2030 Sammanfattning Rapporten, Prognos för äldrenämndens behov av bostäder 2018 2030, syftar till att ge en ram för en möjlig

Läs mer

Teamarbete med patienten i centrum 3863

Teamarbete med patienten i centrum 3863 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Södersjukhuset, medicin Projektledare Stina Petersson E-post stina.petersson@sll.se Teamarbete med patienten i centrum 3863 2 (10) Sammanfattning av satsningen Med

Läs mer

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385

Rapport Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: Projektnummer: 385 Rapport 2011 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer:19-13902-10 Projektnummer: 385 Ekoökningar i skola och omsorg Diarienummer: 19-13902-10 Projektnummer: 385 Rapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Läs mer

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-08 AN-2014/162.732 1 (6) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Läs mer

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande.

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Projektledare 2007-08-31 Cecilia Ek Lena Hellsten Robert Karlsson Lednings- och styrgrupp Märta Vagge Kristina Rönnkvist Madeleine Jonsson Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för

Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier för Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad april 2015 Garantier för kvalitet Från den 1 januari i år har vi lokala värdighetsgarantier

Läs mer

2013 års brukarundersökningar. Social- och äldrenämnden 2013

2013 års brukarundersökningar. Social- och äldrenämnden 2013 2013 års brukarundersökningar Social- och äldrenämnden 2013 2 Tillvägagångssätt och svarsfrekvens Syftet med undersökningarna att ge en övergripande bild av brukarnas upplevelse av kontakten med Nacka

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (6) DNR 504-201-2010 2011-02-03 SDN 2011-02-17 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon: 08-508 02 340 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Slutrapport - projektet

Läs mer

Chefs- och ledarstrategi

Chefs- och ledarstrategi STRATEGI Dokumentets syfte n finns för att kommunen ska attrahera, rekryera och utveckla chefer som gör Nacka bäst på att vara kommun. Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen som arbetsgivare och kommunens

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016 för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö Antagen av Malmö kommunfullmäktige 2009.04.29 Kontaktpersoner Stadskontorets

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Implementering, uppföljning och förbättringsarbete.

Implementering, uppföljning och förbättringsarbete. Implementering, uppföljning och förbättringsarbete www.uppdragpsykiskhalsa.se Vilka är vi i rummet idag? Presentera kort: Namn, organisation Hur du idag kommer i kontakt med utveckling och uppföljning

Läs mer

Projekt inom utvecklingsenheten

Projekt inom utvecklingsenheten www.pwc.se Revisionsrapport Projekt inom utvecklingsenheten Johan Lidström Januari 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete 8 steg till ett lokalt ANDT-arbete Förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Foldern är framtagen av länsstyrelserna i Värmland och Örebro län samt kommuner. Länsstyrelsen en samlande

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald

Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald Jag hade förväntat lite mer struktur på processen Ibland betyg 5 ibland betyg 2. Ojämnt, men väl värt deltagande för det som var givande. Respondenter:

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna

Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna 2016-05-30 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2016/21-739 Äldrenämnden Utformande av plan för äldre i Nacka kommun Motion den 28 januari 2016 av Gunnel Nyman Gräff m.fl., Socialdemokraterna Förslag till beslut

Läs mer

Loke-modellen. Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område

Loke-modellen. Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område Lokemodellen Systematisk uppföljning och utvärdering inom socialtjänstens område Bakgrund Diskussionen om en kunskapsbaserad socialtjänst tog fart när dåvarande generaldirektören för Socialstyrelsen Kerstin

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990

Slutrapport. Socialförvaltningen Kvalitets och utvecklingsenheten. Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Kvalitets och utvecklingsenheten Projekt Förebyggande verksamhet inom Äldreomsorgen, projektnr 46347, ansvar 4990 Projektägare Mariann Godin Luthman, Kvalitetschef Projektledare Christine Färnskog Bakgrund

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport 2013-01-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/18-630 Utbildningsnämnden Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26)

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) 2013-09-13 1 (5) Vårt nr: R 4017.2013 Ert nr: U 2013/2590/5 Utbildningsdepartementet Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Sammanfattning Nacka

Läs mer

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen

Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Sammanfattning av utvärderingen av BoU-satsningen Bakgrund Inom ramen för överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen om stöd till en evidensbaserad praktik (EBP) för god

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Dagens arbetssätt/analysledare

Dagens arbetssätt/analysledare Dagens arbetssätt/analysledare Plus - Vad fungerar bra? Minus - Vad fungerar mindre Nästa steg? bra? Teamarbete Extra arbetsbelastning/tidsbrist Förbättra uppföljning - Få ihop ett analysteam inom den

Läs mer

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384 Rapport 2011 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Rapport för stöd till insatser på

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-09-15 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från uppföljande granskning av insatser till elever i behov av särskilt

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Implementering av ny kunskap i Landstinget Kronoberg

Implementering av ny kunskap i Landstinget Kronoberg FoU Kronoberg/Medicinska Kommitten 2011-02-14 Implementering av ny kunskap i Landstinget Kronoberg 1 Inledning I Landstinget Kronobergs policy för forskning och utveckling påtalas bland annat att landstingets

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Brukarundersökning Bostad med särskild service

Brukarundersökning Bostad med särskild service Brukarundersökning Bostad med särskild service 2016-01-14 KS 2016.356-1 UNDERRUBRIK Brukarundersökning Finspångs 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: @finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Utfärdad av: Dokumentnamn: LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Den individuella lönesättningen sker i samtal mellan chef och medarbetare. Den individuella lönen medarbetarens förmåga att uppfylla

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Rapport Projekt Affärsutveckling

Rapport Projekt Affärsutveckling Rapport Projekt Affärsutveckling Qniv Våren 2009 Projektledare Marianne Örtengren Ulrika Sandström Enkät och rapport: Ulrika Sandström Nära coaching ulrika@naracoaching.se Sammanfattning Under våren 2009

Läs mer

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och feedback, skriv gärna ut och spara det. 24 st har svarat på enkäten. Ledning och prioriteringar

Läs mer

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning

Landskrona stad. Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning Landskrona stad Delaktighetsmodellen Rapport efter brukarundersökning 2013-2014 KARLSSON CECILIA - OMS September 2015 INNEHÅLL SIDA 1. BAKGRUND 2 2. SYFTE 5 3. METOD 5 4. RESULTAT 6 5. SLUTSATS 8 1 1.

Läs mer

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum 2015-03-04 1 (5) Verksamhetsbesöket är genomfört av: Emelie Berglund och Susanna Dennerlöv Verksamhetsbesök på Arbetscentrum Intervjuade: enhetschef Sepideh Erfani före detta enhetschef Elisabeth Axelsson

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Kost- och nutritionsprojekt Projektavslutsrapport

Kost- och nutritionsprojekt Projektavslutsrapport Kost- och Upprättad Ansvarig: Eva Brandt, distriktssköterska Rebecka Persson, dietist Förvaltning:Hyllie SDF och Sociala Resursförvaltningen projektavslutsrapport 1 Innehållsförteckning 1. BASFAKTA...

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015

Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 2015-09-07 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KUN 2015/43-860 Kulturnämnden Utvärdering av musikskolan, Våga visa, och kulturskoleverksamheten 2015 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Kenneth Ljung, Barnombudsmannen Tobias Bjöörn, PwC Välkomna! Presentation Barnkonventionen Revision,

Läs mer

Återrapportering av medel Nationella Tobaksuppdraget

Återrapportering av medel Nationella Tobaksuppdraget Dnr: 705-17285-2008 HFÅ 2008/306 Återrapportering av medel Nationella Tobaksuppdraget Samverkansprojekt Hälsofrämjande insatser för minskat tobaksbruk i Södermanland Ulrica Berglöf Regional Tobakssamordnare

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning

Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning Stöd till chefer vid implementering av lokal uppföljning inom missbruksoch beroendevården Socialstyrelsens tillsyn av missbruksvården och öppna jämförelser visar att uppföljning av verksamheternas resultat

Läs mer

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Folkuniversitetet 2013-01-09 Henrik Hermansson henrik.hermansson@folkuniversitetet.se 036-166401 2. Projektets syfte Tidigare har vi med stöd av Folkbildningsrådet

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer