STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER"

Transkript

1 STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER Rapporten är uppdaterad per den 29 november Fonder () bedriver påverkansdialog med de företag som systematiskt och omfattande bryter mot UN Global Compacts principer. Kriterier som ska vara uppfyllda för att vi ska bedöma brottet som allvarligt är: - En officiell och två eller flera av varandra trovärdiga källor bekräftar företagets ansvar - Sanktioner mot företaget har utfärdats av regional eller lokal domstol eller ett annat officiellt organ - Företaget har erkänt Målet med påverkansdialogen är att företaget ska uppfylla tre revisionskriterier: Företaget ska upphöra med konventionsbrottet Företaget ska vidta ansvarsfulla åtgärder och kompensera människor och miljö Företaget ska vidta åtgärder för att förbättra rutiner som förhindrar framtida konventionsbrott Om dialogen med företaget inte leder till en accceptabel lösning säljs investeringarna tills det att bolaget vidtagit tillräckliga åtgärder. fortsätter dock sitt påverkansarbete även efter en försäljning av aktierna. Eftersom investerar i tusentals företag över hela världen äger vi små andelar i respektive företag. Med de förutsättningarna måste vi arbeta tillsammans med andra investerare som delar våra värderingar för att kunna uppnå våra uppsatta mål. Därför har vi valt att arbeta med kollektiv ägardialog. Det gör vi genom att bland annat vara med i GES Engagement Forum. Det är en plattform för aktiva ägare som erbjuds av GES, I GES Engagement Forum agerar vi tillsammans med fler än 35 institutionella investerare över hela värden som tillsammans har ett förvaltat kapital på cirka 500 miljarder euro. Att arbeta tillsammans på detta sätt är det mest kostnadseffektiva sättet för att uppnå våra mål, och har en bevisad effekt. All dialog vi har med företag ska syfta till att åstadkomma förbättringar i bolagsstyrningen. Vi tar även hjälp av GES som konsulter för att identifiera vilka bolag som bryter mot internationella. konventioner. Det är s Kommitté för ansvarsfulla investeringar som beslutar om vi ska bedriva påverkansdialog eller inte. Kommittén beslutar också när dialogen kan avslutas och kan också fatta beslut om att exkludera företag som inte besvarar våra förfrågningar. GES täcker 100 procent av s potentiella investeringsuniversum via sin omvärldsbevakning, som är en ständigt pågående process. För närvarande består investeringsuniversumet av cirka 2000 bolag. 1

2 Mer information om vilka konventioner och riktlinjer vi följer finns i konventionslistan. I den här rapporten redovisar vi: - företag vi har haft en framgångsrik dialog med som lett till att våra revisionskriterier uppfyllts. - företag som vi har en påverkansdialogen med sedan de bekräftats systematiskt och omfattande bryta mot internationella konventioner. UN Global Compacts principer: Miljö Mänskliga rättigheter Arbetsrätt Korruption Bra: Företaget är aktiva och transaprenta och jobbar systematiskt för att bli ett mer hållbart företag. Framåt: Företaget besvarar frågor och det sker en förbättring. Men det går långsamt. Dåligt: Företaget svarar inte på förfrågningar och brottet mot UN Global Compacts principer fortgår. 2

3 Avslutade dialoger ALSTOM Vad har hänt: Alstom har kopplats till brott mot mänskliga rättigheter i samband med omflyttningar av lokalbefolkningen i samband med ett vattenkraftsprojekt i Sudan. I augusti 2007 uppmanades Alstom och andra företag verksamma med byggandet av Merowedammen i Sudan av FN: s särskilda rapportör från rådet för mänskliga rättigheter att upphöra med verksamheten. Alstom är huvudleverantör av elektrisk utrustning till projektet. Mål: Att Alstom agerar ansvarsfullt och agerar enligt rekommendationerna från FN:s sändebud. Alstom ska också anta en policy som addresserar riskerna med verksamheter i länder med svag styrning. Status: Alstom säger att de inte kommer att delta i fler projekt i Sudan till dess situationen i landet stabiliserats. Företaget har börjat redovisa information om projekt de bedriver i lokalsamhällena runtomkring deras verksamheter. De har påtagligt förbättrat sitt interna arbete och implementerat robusta system för att utvärdera potentiella risker avseende mänskliga rättigheter. Dialog avslutad: ANADARKO PETROLEUM Vad har hänt: Anadarko var delaktiga i arbetet på den oljeplattform i Mexikanska gulfen som exploderade i april Elva personer miste livet och stora mängder olja läckte ut i mexikanska gulfen. Företaget hade ansvar för att tillsammans med de övriga aktörerna se till att projektet planerades och utfördes på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Mål: Anadarko ska visa att de har uppfyllt sitt ansvar för sanera olja från utsläppet. Företaget ska också förbättra sin policy för hälsa och säkerhet. Status: Sedan olyckan i april 2010 har Anadarko nått en uppgörelse med BP (som var huvudaktör på plattformen) och en lokal domstol har friat bolaget från vidare ansvar (dock är det sannolikt att de kommer att få betala böter för brott mot US Clean Water Act). Anadarko har gjort betydande ändringar och förbättringar av sitt hållbarhetsarbete inklusive en helt ny hållbarhetsstrategi. Bla har de inrättat en CSRkommitté, inrättat en ny position - chef för Corporate Responsibility - och initierat ett program för att förbättra arbetet med hälsa och säkerhet. Dialog avslutad:

4 BP PLC Vad har hänt: BP var delaktiga i arbetet på den oljeplattform i Mexikanska gulfen som exploderade i april Elva personer miste livet och stora mängder olja läckte ut i mexikanska gulfen. Som operatör var BP ansvarigt för säker utformningen och utförandet av projektet, och för att stoppa flödet av olja i händelse av en olycka. Mål: BP ska ta ansvar för att åtsterställa miljön som förstörts av olyckan och ersätta de människor som drabbats. De ska dessutom förbättra sitt arbete med hälsa- och säkerhetsrisker. Status: BP har i stort sett åtgärdat alla punkter de blev ålagda att åtgärdea efter incidenten. Företaget har också gjort betydande förbättringar av sin säkerhets- och riskhantering och obbat systematiskt med att förbättra sitt arbete med hälsa och säkerhet. Dialog avslutad: EUTELSAT COMMUNICATIONS Vad har hänt: Eutelsat har anklagats för delaktighet i censur. Eutelsat avbröt utsändningen av den enda oberoende kinesspråkiga tv-kanalen i Kina Enligt uppgifter gjorde dem det för att tillfredsställa den kinesiska regeringen. I januari 2009 antog Europaparlamentet en uppmaning till företaget att omedelbart återuppta överföringen och ange skälen för upphävandet. Mål: Eutelsat ska anta en policy som tydligt uttrycker respekt för yttrandefrihet och mångfald inom media och utveckla riktlinjer för hur beslut ska fattas när det finns risk för att bryta mot principerna. Status: Eutelsat har gjort stora förbättringar för att skydda mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Bla ska de analysera riskerna innan de går in på nya marknader. Företaget har börjat publicera en hållbarhetsrapport som addresserar bland annat mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Eutelsat har inte varit inblandat i liknande incidenter sedan Företaget deltar också i branschdiskussioner om hur hela branschen kan arbeta för att skydda yttrandefrihet och informationsfrihet. Dialog avslutad:

5 FMC CORPORATION Vad har hänt: FMC importerar fosfat från Västsahara vilket indirekt finansierar Marockos illegala ockupation av området. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor 2002 är nyttjande av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som till exempelvästsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. Mål: FMC ska säkerställa att de inte är inblandade i framtida brott mot mänskliga rättigheter. Företaget ska se till att deras policy inte bara gäller deras anställda, utan även människor i de lokalsamhällen som berörs av företagets verksamhet. Status: FMC har upphört med importen från Västsahara. De har också utvecklat system för att förhindra brott mot mänskliga rättigheter, inte bara rörande anställda, utan även mot underleverantörer. Dialog avslutad: INDUSTRIAL & COMMERCIAL BANK OF CHINA Vad har hänt: Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) finansierar ett dammprojekt, Gibe III, i Etiopien som lett till tvångsförflyttningar av människor och hotar lokalbefolkningens möjlighet till självförsörjning. Under 2010 drog Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken tillbaka sina planer på att finansiera projektet. Mål: ICBC ska säkerställa att deras Green Credit Poliy är i linje med internationell standard motsvarande till exempel Ekvatorprinciperna. Status: ICBC påstår att de skrivit under Declaration on Environment and Sustainable Development och gått med i United Nations Environment Programme Finance Initiative. Gibe III har satts i i produktion, därmed bedöms möjligheten för finansierar att påverka projektet som begränsat. Därför avslutar vi dialogen. Dialog avslutad:

6 YAHOO! INC Vad har hänt: Yahoo! har varit involverade i brott mot mänskliga rättigheter genom att de lämnat ut uppgifter om användare av deras mail-tjänst till den kinesiska säkerhetstjänsten. Det ledde till att en kinesisk journalist arresterades och sedan dömdes till tio års fängelse. Mål: Yahoo! ska utveckla en policy för mänskliga rättigheter och riktlinjer för hur den ska implementeras. Policyn ska ta i beaktande hur de ska agera när de riskerar att bryta mot yttrandefriheten och röja användarnas identiet. Status: Yahoo! har stängt ner sin mail-tjänst i Kina och dragit ner på sin närvaro i landet. De har dessutom tagit flera positiva steg för att adressera yttrandefrihet genom ett samarbete med Global Network Initiative (GNI) och är idag en av de ledande aktörerna inom it-sektorn på integritetfrågor. Vi anser därför att företaget inte längre bryter mot internationella konventioner. Dialog avslutad:

7 Pågående dialoger AES CORP Vad har hänt: AES var involverade i brott mot ursprungsbefolkningens rättigheter i samband med att de byggde en kraftverksdamm i Changuinola River i Panama. FN:s särskilda rapportör om situationen för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna för ursprungsbefolkningar har rapporterat att brott mot de mänskliga rättigheterna begicks i samband med projektet. Mål: AES skall ta fram en plan för hur de ska säkerställa att lokalbefolkningens (Ngobe-folket) rättigheter respekteras. De ska också anta en policy som refererar till internationella konventioner och standarder. Status: Dammen har varit i kommersiell drift sedan 2011 och AES har personal på plats som ansvarar för att hantera de sociala och miljömässiga problemen som återstår. Men företaget har ännu inte implementerat en koncernpolicy för mänskliga rättigheter som refererar till internationella konventioner. AGRIUM Vad har hänt: Agrium importerar fosfat från Västsahara vilket indirekt finansierar Marockos illegala ockupation av området. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor är utvinning av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som tex Västsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. Mål: Agrium ska visa hur de kan fortsätta importera fosfat på ett sätt som är förenligt med lokalbefolkningens intressen och i linje med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, eller implementera en plan för att upphöra med importen. Status: Agrium har importerat fosfat sedan 2013 och säger sig för tillfället inte ha några planer på att upphöra med detta, men samtidigt tittar de på alternativa lösningar. Företaget började implementera en uppförandekod för deras underleverantörer i slutet av 2014 men det återstår att se vilken effekt den får på relationerna med Västsahara. 7

8 ANDRITZ AG Vad har hänt: Andritz är involverade som huvudentreprenör i ett vattenkraftsprojekt i Turkiet som bryter mot världsbankens miljö- och sociala riktlinjer. Projektet har i många år kritiserats för sina miljö- och sociala konsekvenser rapporterade en oberoende expertkommitté att projektet inte är överensstämmande med världsbankens riktlinjer för att skydda miljö, kulturarv och bosättningar. Mål: Andritz måste säkerställa att den påverkan som Ilisu-dammen har på lokalsamhället är i linje med internationell miljömässig och social standard. För att undvika framtida inblandning i kontroversiella projekt ska företaget utveckla och implementera en robust policy för miljö- och sociala risker i infrastrukturprojekt. Status: Andritz hävdar att de inte har något ansvar för hur Ilisu-projektet utformats, och att de följer nationella lagar och regleringar. Bolaget är även involverade i kontroversiella projekt i Brasilien och Laos, så det är viktigt att de förbättrar sina processer. BARRICK GOLD CORP Vad har hänt: Barrick Gold är involverat i omfattande negativ miljöpåverkan vid en av deras gruvor i Papua Nya Guinea. Barrick Gold är majoritetsägare och operatör av guldgruvan Porgera. Gruvan är en av ett fåtal i världen som dumpar gruvavfall direkt i en lokal flod; en teknik som har en väldigt hög påverkan på miljön. Utsläppen har lett till höga halter av giftiga metaller och utarmning av djurlivet i Porgerafloden. Det innebär vidare en risk för de människor som är beroende av floden. Mål: Barrick Gold ska implementera internationellt accepterad standard för att hantera gruvavfall vid Porgera-gruvan och ta ansvar för att återställa floden som påverkats av deras aktiviteter. Status: Barrick Gold har gjort ett antal förbättringsåtgärder vid vid Porgeragruvan, men problemen med att dumpa avfall direkt i floden återstår. Enligt bolaget har de antagit en ny policy men den kommer att bli svår att följa vid Progera på grund av den okonventionella metod de använder där. 8

9 BHP BILLITON/VALE SA Vad har hänt: BHP är tillsammans med ett annat gruvbolag, Vale SA, ansvariga för den allvarliga olycka som skedde då Samarco Mineracao-dammen i Brasilien brast i november personer dog vid olyckan och över 700 människor har blivit tvungna att flytta på grund av allvarliga översvämningar. I dammen samlades avfallsvatten från närliggande gruvor, vatten som vid olyckan rann ut i närområdet och riskerar att förgifta marken. Mål: BHP skall identifiera huvudorsakerna till olyckan och kontrollera att övriga damprojekt de är involverade i inte har samma brister. De ska också ta fram en plan för att kompensera de människor som drabbades och återställa miljön. Status: BHP har tagit ansvar för de direkt konsekvenser olyckan fick på människor och miljö. Det återstår för företaget att säkerställa att liknande incidenter inte upprepas på andra ställen. CHEVRON CORP Vad har hänt: Chevron har varit involverat i miljöförstöring i Amazonas, Ecuador. Mellan 1972 och 1993 drev Texaco oljefältet Lago Agrio i ecuadorianska Amazonas. Verksamheten orsakade omfattande oljespill som påverkade den lokala miljön och människors hälsa. År 2000 köpte Chevron Texaco och tog därmed över ansvaret för de problem som uppstått. Mål: Chevron ska ta sitt fulla ansvar för att säkerställa att miljön återställs och att människor kompenseras. Status: Fallet prövas i pågående rättsprocesser i Ecuador och USA. Fallet innehåller både stämningar och motstämningar, samt mutanklagelser. Bolaget förnekar ansvar för föroreningarna i Amazonas och menar att det vidtog tillräckliga reningsåtgärder innan det drog sig ur projektet och lämnade området. FREEPORT MCMORAN Vad har hänt: Freeport McMoran kan genom sin gruvdrift i Indonesien kopplas till miljöpåverkan i strid med FN:s konvention om biologisk mångfald. Gruvan har varit föremål för kritik på grund av arten och omfattningen av miljöpåverkan som bedöms som oacceptabel av bland annat Världsbanken. Mål: Freeport ska implementera teknik för att hantera avfall som är i linje med internationellt accepterad standard. 9

10 Status: Freeport har förbättrat sin årliga miljörapport och inkluderar numera data för viktiga miljöparametrar. Men problemen vid gruvan kvarstår. GLENCORE Vad har hänt: Glencore PLC har två licenser för att utvinna olja i Västsahara. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor 2002 är nyttjande av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som till exempel Västsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. Mål: Glencore ska visa hur de kan utvinna olja på ett sätt som är förenligt med Saharawi-folkets intressen och i linje med FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Om det inte är möjligt ska de överväga att upphöra med utvinningen. Status: Glencore fortsätter planera för påbörja utvinning. De påstår sig agera i enlighet med internationella konventioner. Om de påbörjar utvinning kommer de att ha dialog med lokalsamhället. INCITEC PIVOT LTD Vad har hänt: Incitec Pivot importerar fosfat från Västsahara vilket indirekt finansierar Marockos illegala ockupation av området. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor 2002 är nyttjande av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som till exempel Västsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. Mål: Incitec Pivot ska visa hur de kan fortsätta importera fosfat på ett sätt som är förenligt med Saharawifolkets intressen och i linje med FNs deklaration om mänskliga rättigheter, eller implementera en plan för att upphöra med importen. Status: Incitec Pivot har inga planer på att upphöra med importen av fosfat från Västsahara. Men bolaget har sagt att de arbetar med att uppdatera deras uppförandekod till att även inkludera mänskliga rättigheter. 10

11 MOTOROLA SOLUTIONS INC Vad har hänt: Motorola Solutions dotterbolag Motorola Solutions Israel har levererat ett skräddarsytt övervakningssystem till bosättningar på Västbanken. De bosättningar som ligger på ockuperad palestinsk mark strider mot internationell humanitär rätt. FN:s säkerhetsråd har slagit fast att de bosättningarna i dessa områden utgör en uppenbar kränkning av den fjärde Genèvekonventionen. Mål: Motorola ska upphöra med den kritiserade verksamheten. De ska även förbättra sin policy för mänskliga rättigheter för att undvika framtida liknande verksamheter. Status: Motorola har kritiserats av många investerare men har inte visat något intresse för att diskutera frågorna. De fortsätter med sin kritiserade verksamhet. POSCO Vad har hänt: POSCO är involverade i den värsta formen av barnarbete och tvångsarbete. Daewoo International, majoritetsägt av POSCO, är en av de största köparna av bomull från Uzbekistan där, det enligt flera rapporter bland annat från den internationella arbetsorganisationen (ILO), staten tvingar skolbarn och offentliganställda att skörda bomull under farliga förhållanden. Mål: POSCO ska upphöra med köpen av bomull från Uzbekistan eller visa hur deras dotterbolag Daewoo har en positiv påverkan på hur tekniken för att skörda bomull utvecklas och förbättras. Status: POSCO publicerade i juni 2014 en reviderad uppförandekod som tar internationell standard och riktlinjer i beaktande, speciellt när det gäller mänskliga rättigheter. Det är en positiv utveckling. Dock återstår det att se hur situationen på bomullsfälten förbättras. POTASH CORP SASKATCHEWAN Vad har hänt: Potash Corp importerar fosfat från Västsahara vilket indirekt finansierar Marockos illegala ockupation av området. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor 2002 är nyttjande av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som till exempel Västsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. 11

12 Mål: Potash Corp ska visa hur de kan fortsätta importera fosfat på ett sätt som är förenligt med lokalbefolkningens intressen och i linje med FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Eller implementera en plan för att upphöra med importen. Status: Potash Corp har inga planer på att upphöra med importen av fosfat från Västsahara. Men bolaget har vidtagit flera åtgärder än de flest andra bolagen verksamma i området genom att bland annat besöka området och skapa sig en egen bild av problemet. RIO TINTO Vad har hänt: Rio Tinto kan genom sin gruvdrift i Indonesien kopplas till miljöpåverkan som strider mot FN:s konvention om biologisk mångfald. Rio Tinto har ekonomiska intressen i Grasberg-gruvan i Papua, Indonesien, som ägs av Freeport McMoRan. Gruvan har varit föremål för kritik på grund av arten och omfattningen av miljöeffekterna. Mål: Rio Tinto ska implementera tekniker för att hantera avfall som är i linje med internationellt accepterad standard, speciellt vid Grasberg-gruvan. Status: Rio Tinto har efter mycket lobbying uppdaterat och offentliggjort sin nya standard på hantering av bearbetningsavfall i slutet av Men det återstår att få Freeport att impelementera en liknande policy som påverkar verksamheten vid Grasberg-gruvan. TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY Vad har hänt: Tokyo Electric Power Company kan kopplas till osäker kärnkraftsproduktion. I mars 2011 ledde en kraftig jordbävning i havet till en allvarlig olycka vid det japanska kärnkraftsverket Fukushima Daiichi. Anläggnings operatör är Tokyo Electric Power Company (TEPCO) och de hade huvudansvaret för säkerheten som ska följa praxis i Japan och de tillämpliga internationella säkerhetsstandarder som stipuleras av atomenergiorganet (IAEA) Mål: TEPCO ska försäkra sig om att de kan driva kärnkraftverk på ett säkert sätt. De ska också ta ansvar för de följer olyckan fick på miljö och människor. Status: TEPCO gör framsteg vad gäller att förbättra säkerheten, men det går alldeles för långsamt. 12

13 WAL-MART STORES Vad har hänt: Wal-Mart Stores har vid upprepade tillfällen kritiserats för bristande efterlevnad av fackliga rättigheter. Rapporterade incidenter handlar bland annat om diskriminering av kvinnor, antifackliga metoder och barnarbete på leverantörsfabriker. Vid flera tillfällen har bolaget dömts till dryga böter. Mål: Wal-Mart ska upphöra med de regelbundna kränkningarna av arbetsrätt och vidta åtgärder för att föbättra policy och riktlinjer på området. Företaget ska säkerställa att bolagets ledningsystem är i linj med ILOs kärnkonventioner. Status: Företaget visar tyvärr på ett ointresse för att prata med investerare om dessa frågor. Det finns inga tecken på att de förändra sin policy. Dock har bolaget bestämt att höja minimilönerna för anställda i USA med lägst löner. Det återstår att se om detta är ett tecken på en förändrad syn på arbetsrätt och arbetstagarnas förhållanden. WESFARMERS Vad har hänt: Wesfarmers importerar fosfat från Västsahara vilket indirekt finansierar Marockos illegala ockupation av området. I ett yttrande från FN:s undergeneralsekreterare för rättsliga frågor 2002 är utnyttjande av naturresurser i icke-självstyrande territorier, som till exempelvästsahara, olagligt om det bedrivs i strid med lokalbefolkningens intressen och önskemål. Mål: Wesfarmer ska visa hur de kan fortsätta importera fosfat på ett sätt som är förenligt med Saharawifolkets intressen och i linje med FNs deklaration om mänskliga rättigheter, eller implementera en plan för att upphöra med importen. Status: Wesfarmer har sedan 2012 satt ett tillfälligt stopp för import från Västsahara. De jobbar också på att ta fram en plan för hur de ska göra sig mindre beroende av fostfat från Västsahara. VOLKSWAGEN Vad har hänt: I september 2015 avslöjade US Environmental Protection Agency (EPA) och California Air Resources Board (CARB) att Volkswagen använt olaglig mjukvara, sk "defeat device", i i flera diesel-modeller med syfte att runda amerikans miljölagstiftning. Mål: Volkswagen sak säkerställa att deras Supervisory Board har rätt kompetens och oberoende för att kunna ha en relevant kontrolla över företaget risk- och ledningssystem. 13

14 Status: Det pågår flertalet utredningar rörande Volkswagens agerande. Medans de pågår är bolaget inte intresserade av att dela med sig information i större utsträckning. PETROBRAS Vad har hänt: Petrobras är involverade i en omfattande korruptionsskandal i Brasilien. Petrobras underleverantörer har betalat ut pengar, sk kickbacks, till flera personer i ledande befattningar i företaget. Den brasilianska polisen utreser anklagelserna som involverar mer än 100 personer i företaget. Ett antal personer har redan åtalats. Totalt handlar det om utbetalningar på ca 1,2 miljarder USD. Mål: Petrobras ska säkerställa att anklagelserna utreds ordentligt och samarbeta fullt ut med polisen. De måste stärka sitt anti-korruptionsarbete och redovisa hur de arbetar för att förhindra framtida korruption. Status: Petrobras har tagit flera viktiga steg i rätt riktning. Men givet omfattningen av den pågående skandalen återstår det mer att göra. *** 14

STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER

STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER Fonder () bedriver påverkansdialog med de företag som systematiskt och omfattande bryter mot UN Global Compacts principer. Kriterier som ska vara uppfyllda för att vi ska

Läs mer

STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER

STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER STATUSRAPPORT PÅVERKANSDIALOGER Fonder () bedriver påverkansdialog med de företag som systematiskt och omfattande bryter mot UN Global Compacts principer. Kriterier som ska vara uppfyllda för att vi ska

Läs mer

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner.

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner. EXKLUDERADE BOLAG Öhman har i sina direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer exkluderat nedanstående bolag. Listan är uppdaterad per den 29 november 2016. Företag som systematiskt eller omfattande

Läs mer

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner.

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner. EXKLUDERADE BOLAG Öhman har i sina direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer exkluderat nedanstående bolag. Listan är uppdaterad per 30 maj 2017. Företag som systematiskt eller omfattande bryter

Läs mer

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner.

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner. EXKLUDERADE BOLAG Öhman har i sina direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer exkluderat nedanstående bolag. Listan är uppdaterad 1 januari 2016 Företag som systematiskt eller omfattande bryter

Läs mer

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner.

Företag som systematiskt eller omfattande bryter mot internationella konventioner. EXKLUDERADE BOLAG Öhman har i sina direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer exkluderat nedanstående bolag. Listan är uppdaterad 1 mars 2018 Företag som systematiskt eller omfattande bryter

Läs mer

Valberedningar och bolagsstämmor 3. 2015 års valberedningar 4. Internationella konventioner grunden 4. Metod för genomlysning av bolag 4

Valberedningar och bolagsstämmor 3. 2015 års valberedningar 4. Internationella konventioner grunden 4. Metod för genomlysning av bolag 4 Ägarrapport 2014 Innehåll Valberedningar och bolagsstämmor 3 2015 års valberedningar 4 Internationella konventioner grunden 4 Metod för genomlysning av bolag 4 Dialoger med bolag rörande hållbarhetsfrågor

Läs mer

Ägarstyrningsrapport januari-juni 2015

Ägarstyrningsrapport januari-juni 2015 Ägarstyrningsrapport januari-juni 2015 Innehåll Internationella konventioner grunden 3 Dialoger med bolag kopplade till verifi erade kränkningar 3 Uteslutna bolag 4 Proaktiva och reaktiva dialoger med

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Bolag som har uteslutits av samtliga fonder

Bolag som har uteslutits av samtliga fonder Bolag som har uteslutits av samtliga fonder Nedan följer en lista på de bolag som Etikrådet har rekommenderat respektive fond att inte ha innehav i. Rekommendationen har följts av samtliga fonder. Som

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Inledning Sjätte AP-fonden (AP6) ingår i det svenska allmänna pensionssystemet och förvaltar en del av det så kallade buffertkapitalet (AP1-4 och AP6). Riksdagen har

Läs mer

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 Policy för mänskliga rättigheter Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 1. Övergripande ställningstagande LKAB accepterar och bejakar de naturliga rättigheter som

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Optimized Portfolio Management 1 Ansvarsfulla investeringar, inledning OPM

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Antagen av Styrelsen Dokumentnamn 2018-12-12 Ansvarsfulla investeringar, policy Dokumentansvarig Dokumentnummer Version Chef för ansvarsfulla investeringar 39 1 Sida 1. ÖHMANS FILOSOFI

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Godkänd av Styrelsen Dokumentnamn 2016-11-29 Policy för ansvarsfulla investeringar Dokumentansvarig Dokumentnummer Version Chef för ansvarsfulla investeringar 39 Sida ÖHMANS FILOSOFI

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB December 2017 Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 december 2017. Fondbolagets

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar OPTIMIZED PORTFOLIO MANAGEMENT STOCKHOLM AB Fastställd av Styrelsen för Optimized Portfolio Management Stockholm AB Datum 21 februari 2019 Senast antagen 21 februari

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5. SV Förenade i mångfalden SV. PE497.932v01-00 15.10.2012. Utkast till fråga för muntligt besvarande Eva Joly (PE497.

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5. SV Förenade i mångfalden SV. PE497.932v01-00 15.10.2012. Utkast till fråga för muntligt besvarande Eva Joly (PE497. EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 15.10.2012 PE497.932v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 Eva Joly (PE497.792v01-00) Belo Monte-dammprojektet i Brasilien AM\915933.doc PE497.932v01-00 Förenade

Läs mer

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER

VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER VALEO S KRAV GENTEMOT SINA LEVERANTÖRER Valeo har under många år tagit sitt övergripande ansvar för miljön och har levt upp till nationella, internationella lagar, samt fördrag och avtal. Valeo Gruppen

Läs mer

Hållbarhet I N D E C A P

Hållbarhet I N D E C A P HÅLLBARHET 1 Hållbarhet I N D E C A P Indecap står för Independent Capital. Företaget grundades 2002 och ägs till största delen av en majoritet av Sveriges sparbanker. Hållbara och ansvarsfulla investeringar

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(5) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 1.0 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten Riktlinjer

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 31 maj 2017. Värdegrund Fondbolagets uppfattning är att ett

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar v Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 26 september 2018. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

KONE Code of Conduct. KONE kräver att företagets leverantörer läser och följer de principer som definieras nedan.

KONE Code of Conduct. KONE kräver att företagets leverantörer läser och följer de principer som definieras nedan. KONE Code of Conduct KONE har som mål att vara en attraktiv affärspartner och eftersträvar pålitliga, rättvisa relationer som gagnar både KONE och dess leverantörer. Av sina leverantörer förväntar sig

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Inledning Detta policydokument utgör regelverk för Kvinna till Kvinnas kapitalförvaltning. Syfte, mål och avgränsning Syfte Syftet med placeringspolicyn

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat:

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: Uppförandekod Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: 2018-11-28 Innehåll Uppförandekod... 1 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Policy... 3 2.1 Etiska värderingar och affärsmässiga

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT BOMBER OCH GRANATER S V E N S K A B A N K E R S I N V E S T E R I N G A R I K O N T R O V E R S I E L L VA P E N E X P O R T Detta är en sammanfattning av en längre rapport publicerad på engelska av Diakonia

Läs mer

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD Habo Gruppen AB 2013-01-01 UPPFÖRANDEKOD Habogruppens uppförandekod för leverantörer 1. INTRODUKTION Inom Habogruppen är socialt ansvarstagande en viktig del i affärskapet. Vi tar vårt ansvar för en hållbar

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER INLEDNING Brunngård Group AB är ett inköpsorienterat grossisthandelsföretag utan egen tillverkning, med en företagskultur som framhåller engagemang,

Läs mer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Inledning Vattenfall tillhandahåller energi för dagens samhälle och bidrar till morgondagens energisystem. Vi åtar oss att bedriva vår affärsverksamhet i enlighet

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

Årsrapport 2010. att handla utifrån principerna om engagemang, agerande och förändring med syfte att göra skillnad.

Årsrapport 2010. att handla utifrån principerna om engagemang, agerande och förändring med syfte att göra skillnad. Årsrapport 2010 att handla utifrån principerna om engagemang, agerande och förändring med syfte att göra skillnad. 2 Om Etikrådet Om Etikrådet Innehåll Året i korthet 3 Ordförande har ordet 4 Värdegrund

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 19 november 2018. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(6) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 2016:1 2015-12-11 Förslag Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten

Läs mer

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel

Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preems hållbarhetssystem för biodrivmedel Preem Sustainability System for Biofuels 2011-09-07 Nadja Paz, Miljökoordinator Varuförsörjningen Preems kontrollsystem och dess grunder Kontrollsystemets grunder

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

Knowit Group Code of Conduct

Knowit Group Code of Conduct Sida 1 Knowit Group Code of Conduct Fastställd av Datum 2018-04-03.. Per Wallentin, CEO Knowit Group Sida 2 1 Inledning Vår företagskultur bygger på grundläggande värderingar om ett hållbart samhälle och

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1 Inledning 1.1 Uppförandekodens grundval: Internationella standarder Denna uppförandekod ( uppförandekoden ) grundar sig på de allmänna principerna i FN:s allmänna förklaring

Läs mer

Förväntan på verksamheter vi investerar i

Förväntan på verksamheter vi investerar i Förväntan på verksamheter vi investerar i Första AP-fonden är en ansvarsfull investerare och aktiv ägare. För att underlätta för våra intressenter samman fattar vi i detta dokument det vi menar med hållbarhet

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

Etisk kod och hållbarhetspolicy

Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 (6) Etisk kod och hållbarhetspolicy 1 Syfte 2 2 Ansvar 2 3 Övergripande mål 2 3.1 Miljömål... 4 4 Strategi för att nå målen 4 4.1 Generella principer... 4 4.2 Strategi affärsetik... 4 4.3 Strategi miljö...

Läs mer

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar

Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Kyrkans pensionskassas policy för hållbara investeringar Fastställd av styrelsen 2017-05-12 Kyrkans pensionskassa har antagit en hållbarhetsstrategi för alla sina placeringar som: Ingår i Placeringsriktlinjer

Läs mer

Indikator Beskrivning Sida Kommentar

Indikator Beskrivning Sida Kommentar GRI Index Hemfosas hållbarhetsredovisning 2016 har hämtat inspiration från Global Reporting Initiatives riktlinjer (GRI G4). Hemfosa har även sedan 2016 anslutit sig till FN:s Global Compact och tar ställning

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative.

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative. Uppförandekod Husqvarna Groups uppförandekod följer FNs Global Compacts principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption riktade till företag. Husqvarna Group stödjer FN Global Compact

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

Uppförandekod. Have a safe journey

Uppförandekod. Have a safe journey Uppförandekod Have a safe journey Viktiga principer Saferoad ska verka i enlighet med sunda, etiska affärsmetoder, sätta höga krav på oss själva och på vår på verkan på miljön och samhället i stort. Vi

Läs mer

Vd-ord. G4-3 Redovisa organisationens namn Not 1. G4-4 Redovisa de viktigaste varumärkena, produkterna och tjänsterna

Vd-ord. G4-3 Redovisa organisationens namn Not 1. G4-4 Redovisa de viktigaste varumärkena, produkterna och tjänsterna ICA Gruppens hållbarhetsredovisning följer den senaste versionen av GRI:s, Global Reporting Initiatives, riktlinjer (G4). Den täcker alla väsentliga principer i FN:s Global Compact och beskriver hållbarhetsfrågor

Läs mer

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER Observera att detta är en översättning av den ursprungliga arbetsplatstandarden för leverantörer på engelska. Översättningen finns endast i informationssyfte.

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 21 mars 2016. Policyn har beslutats av styrelsen och är ett styrdokument

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Vad är Global Compact?

Vad är Global Compact? Vad är Global Compact? Vid det ekonomiska världsforumet (World Economic Forum) i Davos i januari 1999 uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan företagen att ansluta sig till en global pakt med gemensamma

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Enkätundersökning 2009

Enkätundersökning 2009 Enkätundersökning 2009 Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell avkastning.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer Säkerhet i fokus Ansvarskod för leverantörer Specialfastigheters ambition är att vara det fastighets bolag som bäst kan förutse och tillfredsställa hyresgästernas behov av ändamålsenliga och säkra lokaler

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Hållbart värdeskapande 2011

Hållbart värdeskapande 2011 Hållbart värdeskapande 2011 Vi vill börja med att tacka för den fina responsen i samband med projektlanseringen 2009. Med en svarsfrekvens på hela 84 procent fick vi som investerare en bra bild av hur

Läs mer

Hej! Latinamerikagrupperna

Hej! Latinamerikagrupperna B Detta kuvert ar viktigare an det andra du brukar få Hej! Vet du att mycket information om dina framtida pensionspengar inte står med i det där andra orange kuvertet? Information som är viktig. Som att

Läs mer

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Pressmeddelande 2017-02-15 Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Hållbart värdeskapande, ett samarbetsprojekt mellan Sveriges största investerare som pågått sedan

Läs mer

Styrande dokument Instruktion/Handbok 1.0 2/Internt Rutiner för whistleblowing Godkänd AGES Industri AB

Styrande dokument Instruktion/Handbok 1.0 2/Internt Rutiner för whistleblowing Godkänd AGES Industri AB Typ av styrande dokument Version Säkerhetsklass Styrande dokument Titel Instruktion/Handbok 1.0 2/Internt Status (Under konstruktion/utgått/godkänd/ersatt/granskas) Rutiner för whistleblowing Godkänt av

Läs mer

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för

Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för Barn Är allas business Läs om hur ditt företag kan integrera barns rättigheter i ert hållbarhetsarbete och ansvarsfulla företagande med hjälp av barnrättsprinciperna för företag. Det är nu ni börjar! UNICEF/Roger

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

PREEMS UPPFÖRANDEKOD

PREEMS UPPFÖRANDEKOD PREEMS UPPFÖRANDEKOD Preems uppförandekod beskriver de värderingar och etiska riktlinjer företaget står för och värdesätter. Den är vägledande för att bidra till goda affärer som skapar hållbar utveckling

Läs mer

Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden

Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden Södertälje kommuns och dess bolags uppförandekod 1 Har ert företag en egen uppförandekod? Om ja, vänligen ladda upp er egen uppförandekod. 2 Har ert företag

Läs mer

ERICSSONS Uppförandekod

ERICSSONS Uppförandekod ERICSSONS Uppförandekod Syfte Denna uppförandekod har utvecklats för att skydda de mänskliga rättigheterna, främja rättvisa anställningsförhållanden, säkra arbetsförhållanden, ansvarsfull hantering av

Läs mer

Hoten mot miljön gör inte halt vid gränserna

Hoten mot miljön gör inte halt vid gränserna VERKSTÄLLANDE AV MILJÖSKYDD Vad betyder det för dig? Hoten mot miljön gör inte halt vid gränserna Därför har EU:s medlemsstater kommit överens om att sätta in åtgärder för att skydda medborgarnas hälsa

Läs mer

Ägarstyrnings- rapport Januari december 2015

Ägarstyrnings- rapport Januari december 2015 Ägarstyrnings- rapport Januari december 2015 Ägarstyrning 2015 Vi investerar våra kunders pengar genom fonder och försäkringar i ett stort antal bolag över hela världen. Det är vår övertygelse att det

Läs mer

2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet

2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet 2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet November 2016 Organisationerna bakom Fair Finance Guide i Sverige Initiativet finansieras med stöd från Granskningsmetoden har utvecklats

Läs mer

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version AB (publ) Svensk version - AB (CBTT) har som mål att vara ett av Nordens ledande teknikhandelsföretag, en teknik och kunskapsleverantör med spetskompetens. Koncernen ska bidra till ett hållbart samhälle

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB

Hållbarhetspolicy för SEB:s fondbolag. Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB Hållbarhetspolicy för SEB Investment Management AB December 2017 Antagen av styrelsen för SEB Investment Management AB ( fondbolaget ) den 23 februari 2010. Senast reviderad den 15 december 2017. Fondbolagets

Läs mer

SRI-rapport 31 december 2013

SRI-rapport 31 december 2013 SRI-rapport 31 december 2013 Lidköpings kommun Agenta 08-402 19 00 www.agenta.nu Bakgrund Agenta har i samarbete med GES Investment Services genomfört en etisk screening av Agenta Svenska Aktier, Agenta

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer April 2011 Uppförandekod för leverantörer INLEDNING Att bedriva affärsverksamhet med en högt ställda etiska krav är grundläggande för Sodexo. Därför har vi utvecklat denna Uppförandekod för att tydliggöra

Läs mer

Policy för Ansvarsfulla investeringar

Policy för Ansvarsfulla investeringar Policy för Ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Xact Kapitalförvaltning AB (fondbolaget eller Xact Kapitalförvaltning) den 14 februari 2019. Värdegrund Xact Kapitalförvaltning ska inom

Läs mer

Sodexo IUF Internationella Ramavtal

Sodexo IUF Internationella Ramavtal Sodexo IUF Internationella Ramavtal 1. Parter 1.1. Detta avtal gäller mellan Sodexo och IUF. 1.2. Med Sodexo avses Sodexo SA och dess majoritetsägda dotterbolag. 1.3. Med IUF avses den Internationella

Läs mer

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling FINANSPOLICY 1. Syfte med Finanspolicyn Syftet med denna finanspolicy är att ange regler för förvaltningen av Stiftelsens Världsnaturfonden WWF samlade kapital (moderstiftelsens och ett antal s k anslutna

Läs mer

Ansvaret för att det löpande arbetet sker i enighet med vår uppförandekod ligger hos VD i varje enskilt bolag i koncernen.

Ansvaret för att det löpande arbetet sker i enighet med vår uppförandekod ligger hos VD i varje enskilt bolag i koncernen. CodeofConduct Inledning Addtechärenteknikhandelskoncernsomtillförbådeteknisktochekonomisktmervärdeilänkenmellan tillverkareochkund.koncernenverkarinomvaldanischerpåmarknadenförhögteknologiskaprodukteroch

Läs mer

Miljöarbete i läkemedelsindustrin

Miljöarbete i läkemedelsindustrin Miljöarbete i läkemedelsindustrin Bengt Mattson, CSR- och Miljöchef, Pfizer AB http://www.ansvarsblogg.se 1 De tio principerna för Global Compact Mänskliga rättigheter 1. Stödja och respektera skydd för

Läs mer