FSO tar strid för föräldrakooperativen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FSO tar strid för föräldrakooperativen"

Transkript

1 23 november 2012 FSO tar strid för föräldrakooperativen FSO begär i en skrivelse till utbildningsminister Jan Björklund att han snarast ska se över den nya skollagen som trädde i kraft den 1 juli Lagen är otydlig och lämnar fältet vidöppet för tolkningar. Flera kommuner tolkar nu lagen på ett sätt som i stället för att underlätta och ge lika villkor för kommunala och fria förskolor, nu allvarligt hotar verksamheten för de många föräldrakooperativen i landet, säger Mimmi von Troil, vd på FSO. Utgångspunkten i den nya skollagen skulle vara barnets bästa och lika Mimmi von Troil, vd på FSO. villkor för dem som driver förskolorna, oavsett om det är kommuner eller fristående huvudmän. - Vi kan konstatera att effekten inte bara har uteblivit, utan blivit den rakt motsatta. I en rad kommuner fattar man nu beslut som är direkta hot mot den verksamhet som föräldrakooperativen bedriver, och det kan sluta med att alla landets föräldrakooperativ tvingas i konkurs, säger Mimmi von Troil. Några exempel: I Söderhamn införs registreringsutrustning (tidsmätning med hjälp av id-brickor) på barnen. Datainspektionen genomför just nu på FSO:s initiativ en granskning om detta är förenligt med Personuppgiftslagen och det integritetsskydd som medborgarna har rätt att kräva. I Håbo förbjuder man föräldrar att utföra ideella medlemsinsatser med hänvisning till att föräldrarna är outbildade. I Enköpings kommun fattar man i dag beslut om att kommunen ska styra köerna till de fristående förskolorna. Det kommer t ex att innebära att kommunen kan bestämma vilka barn som hamnar på föräldrakooperativ. I Flen och Göteborg förbjuder man ekonomiska föreningar (föräldrakooperativ) att ta ut medlemsavgifter med hänvisning till lagen om maxtaxa. Jan Björklund. Foto: Regeringskansliet I skrivelsen till utbildningsminister Jan Björklund skriver FSO bland annat: Det är uppenbart att den nya skollagen inte uppfyller någon av sina utgångspunkter sett ur föräldrakooperativens synvinkel. För att vara övertydlig: Det är svårt att se att det är för barnets bästa som föräldrakooperativen försvinner, precis som det är svårt att se att kommunernas tolkningar av skollagen handlar om lika villkor. I detta avseende är faktiskt kommunerna och föräldrakooperativen helt jämställda som huvudmän. Som branschorganisation ser FSO med stor oro på utvecklingen. Det behövs ett snabbt agerande från regeringens sida om de föräldrakooperativa förskolor ska kunna fortleva och bidra till en trygg pedagogisk utveckling för alla de barn som vistas där. - De fristående förskolorna utgör en femtedel av all förskoleverksamhet i Sverige. Över barn finns inskrivna i föräldrakooperativa förskolor. Dessa förskolor bidrar till att öka antalet arbetstillfällen, de gör så att föräldrar kan förvärvsarbeta och de är en viktig del av det livslånga lärandet. Utbildningsminister Jan Björklund måste reagera innan det inte finns några föräldrakooperativ kvar, säger Mimmi von Troil.

2 Förskolebuller ger hörselproblem Varje år anmäls nästan tusen arbetssjukdomar orsakade av buller. En grupp som drabbas i hög grad är förskolepersonal. En färsk doktorsavhandling från Umeå universitet visar att nästan var tredje anställd uppgav problem med tinnitus ett resultat som oroar både forskare och personal. Ljudforskaren Fredrik Sjödin, som förra veckan skickade iväg sin doktorsavhandling Buller i förskolan hälsa och åtgärder", ger följande beskrivning av förskolepersonalens arbetssituation: - Vi ser en ganska stor överrepresentation av hörselnedsättningar, framförallt tinnitus, och det är oroväckande. När man tittar på ljudnivåerna är de inte så höga att de ska ge den här typen av nedsättning. Därför är det något annat än den genomsnittliga ljudnivån som är det problematiska, konstaterar han. I sin avhandling visar Fredrik Sjödin att det går att förbättra ljudmiljön med olika typer av åtgärder. Några av dem har man redan genomfört på Hållängets förskola i Örnsköldsvik. Här jobbar man för att minska bullret dels genom att hålla nere storleken på barngrupperna, dels genom ljuddämpande åtgärder i lokalerna. - Vi har satt upp ljudabsorbenter och köpt in ljuddämpande bord, sedan jobbar vi mycket med textilier. Men det finns självklart mycket mer att göra, säger förskolechef Ann-Sophie Östman, som oroas över resultatet i Umeåforskarnas rapport. (SVT Mittmytt) Förskola hotas av vite För första gången hotas en privat förskola av vite, kronor, på grund av brister bland annat vad gäller pedagogik, barnens säkerhet och personalens utbildningsnivå. Förskolan, som ligger på Lidingö utanför Stockholm, har inte lyckats leva upp till kommunens krav trots flera påpekanden. Bland annat har ett ettårigt barn tagit sig ut från förskolans område och nästan blivit påkört av en bil, rapporterar SVT Nyheter. Förskolan har nu fram till 15 januari på sig att rätta till problemen för att slippa betala. Förskolan har överklagat vitesföreläggandet. (Aftonbladet) Läge och trygghet viktigt på förskolan Viktigast är att dagis ligger nära hemmet. Vad barnen får för lunch är av mindre betydelse vid valet av förskola. Stockholms föräldrar har tyckt till i en superenkät om förskolan. Utbildningsförvaltningen i Stockholm har för första gången någonsin låtit alla stockholmare ge sin syn på vad som är viktigast för en bra förskola. Drygt föräldrar tog chansen och besvarade den e-baserade superenkäten som låg ute på stadens hemsida i september. Nu har resultatet sammanställts. Enkäten visar att det absolut viktigaste när vi väljer förskola är att den ligger nära hemmet. Däremot bryr vi oss mindre om andelen utbildade förskollärare, pedagogisk inriktning och vilken kvalitet maten har. På frågan vad som är viktigt i förskolans verksamhet svarar föräldrarna att barnen är trygga och att de får ägna sig åt lek, kreativitet och skapande. Minst viktigt är att förskolan använder sig av datorer samt att barnen får lära sig om matematik och naturvetenskap.

3 Friskolor får extrapengar Årets höga lönepåslag för de kommunalt anställda lärarna ger också mer pengar till friskolorna. Men de behöver inte använda dem till löner. - Ägarna får en bonus som de kan använda till vad som helst. Det blir en snedvriden konkurrens när det inte finns någon garanti för att pengarna går till lärarnas löner, säger Mats Norrstad, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Huddinge. Det kommunala avtalet som blev klart i september ger lärarkollektivet lägst 4,2 procent i lönepåslag i år. Avtalen för friskolorna är utformade på olika sätt, men är i princip värda 2,6 procent per år. Trots det betalar Huddinge kommun ut lika mycket till fristående skolor och förskolor i kompensation för det kommande läraravtalet. Skälet är skollagens regler om lika villkor för fristående och kommunala skolor. - Det ska inte spela någon roll för eleven vem som är huvudman. Därför går samma grundbelopp per elev ut till kommunala och fristående skolor, säger Malin Danielsson (FP), ordförande i grundskolenämnden i Huddinge. Enligt Mona Fridell, ekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, kan kommunerna inte hantera frågan på något annat sätt. - Så måste de göra för att uppfylla kraven på lika villkor. Förhoppningsvis jämnar det i längden ut sig, till exempel är kommunernas avtal med fackförbunden om arbetsgivaravgifter ibland bättre än de privata företagens, säger hom. (Lärarnar Nyheter) Uppdatering pågår FSO håller på att uppdatera medlemsregistret och behöver din hjälp att få aktuella uppgifter, e-postadresser, telefonnummer mm. Vi är mycket tacksamma om du så snart som möjligt fyller i bifogade blankett och skickar tillbaka den till oss! FSO agerar mot Nordmalings kommun Nu anmäls Nordmalings kommun till Justitieombudsmannen för bristande handläggning. När branschorganisationen FSO överklagade ett kommunalt beslut tog det nästan fyra månader för kommunen att skicka överklagan vidare till förvaltningsrätten. Nordmalings kommun JO-anmäls för bristande handläggning. Det är FSO, en nationell branschorganisation för fristående förskolor och fritidshem, som anmäler. FSO skickade in en överklagan av ett ersättningsbeslut till kommunen, men det tog nästan fyra månader innan den kom in till förvaltningsrätten. FSO tycker att Nordmalings kommun grovt åsidosatt sina skyldigheter som kommunal myndighet och vill att JO gör en granskning. (SR Västerbotten) K O M M E N T A R FSO begärde under den gångna veckan ut ett antal handlingar från Nordmalings kommun, men fick besked att kommunen på grund av pågående budgetarbete inte kunde bistå FSO med begärda handlingar förrän omkring vecka 52, alltså om ca fem veckor. FSO har därför åter JO-anmält Nordmalings kommun, denna gång för att dröja oskäligt länge med utlämnande av allmänna handlingar.

4 Män vill inte bli förskollärare Enligt Skolverket arbetar personer i förskolan. Bara tre procent av dem är män. Så har det sett ut i många år och någon förändring är inte i sikte. Mäns låga intresse för förskollärarprogrammet märks tydligt på Karlstads universitet. I höstas började sex män och 83 kvinnor på utbildningen på campus. Ju yngre barn man läser mot, desto fler kvinnor är det. Det är en väldigt tydlig bild och det ser likadant ut i hela landet, säger Kenneth Nordgren, dekan för lärarutbildningen på Karlstads universitet. Tradition, den tydliga kopplingen till kvinnoyrke och låg lön är några orsaker till att män väljer bort förskollärarprogrammet. Den svenska arbetsmarknaden är bland de mest könssegregerade i Europa, säger Marie Nordberg, genusforskare vid Karlstads universitet. Hon tror också att pedofildebatten stoppat många män. Mäns kroppar sexualiseras på ett annat sätt än kvinnors. Män som byter blöjor uppfattas ofta annorlunda än kvinnor som gör det. Varför är det viktigt med fler män i förskolan? Världen består av både män och kvinnor och det är viktigt att de finns på många platser. Det är viktigt med mångfald överhuvudtaget, även när det gäller ålder och ursprung. Alla går miste om den kompetens och utveckling som sker med en blandning av människor på en arbetsplats. För barnen handlar det också om att lära sig att barnomsorg är något som både män och kvinnor kan ägna sig åt. Men allt blir inte frid och fröjd med fler män i förskolan. Forskning visar att när män kliver in på förskolorna återskapas ofta traditionella könsmönster. Männen tilldelas eller tar på sig traditionellt manliga uppgifter, exempelvis idrottsaktiviteter eller utelek. Det är viktigt att män och kvinnor delar på alla arbetsuppgifter, säger Marie Nordberg. Kvinnor kan också hamna i underläge då auktoritet ofta förknippas med män. Männen gör också ofta snabb karriär när de går in i yrket. Hur lockar man fler män till förskolan? Det bästa sättet är att tidigt låta elever göra praktik i förskolan. Och att låta arbetslösa män, som är intresserade, prova på att jobba där. Jag tror också man måste försöka få upp lönen. Försök med kvotering till förskollärarprogrammet har misslyckats. Det var under många år så få studenter som sökte till lärarutbildningen att de män som sökte kom in ändå. Medan de manliga förskollärarna är fortsatt få, så har de manliga sjuksköterskorna blivit fler. Sjuksköterskeutbildningen har haft hög status och har i högre grad kopplats samman med teknik och fått en mer maskulin prägel än förskollärarprogrammet. Det har till viss del underlättat mäns inträde på utbildningen. Marie Nordberg spår ingen rusning av män till förskollärarprogrammen de närmsta åren heller. Genusfrågor får en allt mindre framträdande position. Vi tycker att vi är jämställda och trötta på frågorna. Diskussionen tenderar att handla mer om pojkar ska ha klänning eller inte i stället för att lyfta diskussionen och se hur vissa jobb i vårt samhälle fortfarande knyts till kvinnor. (nwt.se)

5 Vi uppdaterar våra medlemsregister och behöver din hjälp. Var vänlig och fyll i nedanstående uppgifter så är du säker på att få FSO-Nytt, FSO-Bladet och all annan information från oss på FSO. Obs! Det är viktigt att du fyller i rätt e-postadresser och mobiltelefonnummer så att vi snabbt kan nå dig med aktuell och viktig information via e-post eller SMS. Förskola Adress Organisationsnummer Telefonnummer Mobiltelefon Hemsida www. Kontaktperson telefon E-post Tillhör organisation (exempelvis Svenska Kyrkan, I Ur och Skur) Pedagogisk inriktning Öppetider Personal, antal, ange även antal tjänster per personalkategori Antal barn Utbildad förskolechef? FSOs befattningsutbildning eller annan? I så fall vilken? Skicka till: mimmi.von.troil@ffso.se eller per post: FSO Engelbrektsgatan Göteborg

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Gäller fr. o m 2013-03-01 Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en

Läs mer

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedag gogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun REGLER FÖR GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn. gällande fristående förskola och fritidshem samt pedagogisk omsorg

Riktlinjer för tillsyn. gällande fristående förskola och fritidshem samt pedagogisk omsorg Riktlinjer för tillsyn gällande fristående förskola och fritidshem samt pedagogisk omsorg 1. Tillsyn Utbildningsnämnden ansvarar för tillsyn av fristående förskolor och fritidshem som kommunen har godkänt

Läs mer

Barnomsorgspeng. Barnomsorgspeng. Dokumentlista. Enskild pedagogisk verksamhet, ansökan. Ansökan om godkännande av enskild pedagogisk verksamhet.

Barnomsorgspeng. Barnomsorgspeng. Dokumentlista. Enskild pedagogisk verksamhet, ansökan. Ansökan om godkännande av enskild pedagogisk verksamhet. Barnomsorgspeng Barnomsorgspengen är till för att ge föräldrar större valfrihet, skapa större variation inom barnomsorgen och ge utrymme för egna initiativ och eget företagande. Barnomsorgspeng Den nya

Läs mer

Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola

Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola Enligt skollagen 4 kap. 8 skall huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 3

Perspektiv på lärarlöner, del 3 Perspektiv på lärarlöner, del 3 en oroande framtidsspaning Rapport från Lärarförbundet 2010-03-05 Nu brådskar det! Kan det verkligen vara så att kvinnodominerade yrken idag, en bit in på 2000-talet, fortfarande

Läs mer

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan?

Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Barnomsorg Vilket var/är det roligaste ämnet i skolan? Religion var det roligaste ämnet eftersom jag lärde mig så mycket om andra kulturer. Annika, 31 år Svenska är roligast för då kan jag läsa böcker

Läs mer

Starta eget inom bar nomsorgen

Starta eget inom bar nomsorgen Starta eget inom bar nomsorgen En faktabroschyr för dig som vill starta fristående pedagogisk verksamhet i Örebro kommun Ordförklaringar Barnomsorgspeng Ett kommunalt bidrag som följer med varje barn oavsett

Läs mer

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juni 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj Utbildning 1 (10)

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juni 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj Utbildning 1 (10) 1 (10) Utbildning Riktlinjer för godkännande av fristående huvudmän Dnr: Un 2014/160 Ansvarig Maria Kvist Upprättad av Maria Kvist Upprättad den 2014-04-29 Reviderad den Riktlinjer för godkännande av fristående

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Kommunernas rutiner för tillsyn av fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg

Kommunernas rutiner för tillsyn av fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Förslag till Kommunernas rutiner för tillsyn av fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg o Lagkrav o Olika former av tillsyn o Ärendegång o Frågeformulär o Sanktioner och ansvar o Överklaganden

Läs mer

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Barn och personal i förskolan per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Barn och personal i förskolan per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.321 1 (11) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Förskolan... 3 Barn i förskolan... 3 Nyinvandrade barn och barn med okänd bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun

Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 1(10) Riktlinjer för att starta och driva enskild barnomsorg i Östhammars kommun 2014-02-13 2(10) Inledning...3 Vem beslutar om godkännande?...3 Vad krävs för att få ett godkännande?...3 Om

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun

Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Riktlinjer gällande enskild pedagogisk omsorg i Leksands kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2015-09-28 152 Reviderad - beslut av kommunstyrelsen 2016-03-07 30 Dnr 2015/1075 Direktivet gäller från 1 januari

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar för godkännande... 4 Ansökan...

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskolor rätt till bidrag för pedagogisk omsorg

Ansökan om godkännande för fristående förskolor rätt till bidrag för pedagogisk omsorg SID 1/6 Ansökan avser START AV: FÖRSKOLA FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM PEDAGOGISK OMSORG OM DU ANSÖKER OM START AV PEDAGOGISK OMSORG KRYSSA ÄVEN I NÅGOT AV NEDANSTÅENDE: FAMILJEDAGHEM FLERFAMILJSSYSTEM ANNAT,

Läs mer

Konkurrerar vi om våra förskollärare?

Konkurrerar vi om våra förskollärare? Konkurrerar vi om våra förskollärare? Södertörns nyckeltal 2012 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR 20130913 Handläggare/referens Lena Lihammar-Bergill 070-6067747 lena.lihammar-bergill@haninge.se

Läs mer

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta:

Starta internet och sök fram kommunens hemsida: www.oxelosund.se och E- tjänst. Logga in med ditt användarnamn och lösenord i liknande ruta: Innehållsförteckning Inledning 2 Vem är medborgare? 2 Hur får jag mitt konto? 2 Hur loggar jag in? 2 Jag vill byta mitt lösenord 3 Jag har glömt mina inloggningsuppgifter 3 Jag vill logga ut 4 Översikt

Läs mer

2012-12- l O. Interpellation till rörskolenämndens o~iföirarld{ie1eriali'>riei~.j<... (M) om ökad risk rör kvalitetsbrister' irörskolan

2012-12- l O. Interpellation till rörskolenämndens o~iföirarld{ie1eriali'>riei~.j<... (M) om ökad risk rör kvalitetsbrister' irörskolan Kommunfullmäktige i Huddinge 10 december 2012 2012-12- l O Interpellation till rörskolenämndens o~iföirarld{ie1eriali'>riei~.j

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola Villkoren för ansökan regleras i Skollagen 2 kap 5, 7 och 26 kap 4 samt i barn- och utbildningsnämndens regler för etablering av fristående förskolor.

Läs mer

Effekterna av vårdnadsbidraget

Effekterna av vårdnadsbidraget Effekterna av vårdnadsbidraget - Kraftiga neddragningar i förskolan - Begränsningar i barns rätt till förskola - Minskad jämställdhet i familjeliv och arbetsliv - Minskat deltagande i arbetslivet - Tillbakagång

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp

Riktlinje för tilläggsbelopp Styrdokument 1 (8) 2018-05-31 Riktlinje för tilläggsbelopp Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Barn- och utbildningsnämnden Gäller för: Fristående och kommunal, förskola, grundskola och gymnasieskola Dokumentnamn:

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Ansökan Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Kristiina Pousar, Yvonne Karlsson och Catharina Nordström, 20151021 Rapporten

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

En bra start i liv e t!

En bra start i liv e t! F A M I L J E D A G H E M En bra start i liv e t! Familjedaghem En bra start i livet! Familjedaghemmen är ett alternativ till förskola och fritidshem. Vi riktar oss till barn mellan 1 och 12 år och är

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Antagna i barn- och skolnämnden 2012-12-17 Bsn 139 Reviderade 2014-02-07, 2015-04-01 1 Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2013

Barn och personal i förskolan hösten 2013 1 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2013 Denna promemoria ger en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2013. Jämförelser görs framför allt med år 2012

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Sida 2 av 6 1. Inledning Riktlinjerna beskriver de rutiner som gäller för godkännande och bidrag för fristående förskola, fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg

Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg Kultur- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg Antagen 2009-12-09 Datum Kultur- och utbildningsförvaltningen 2009-11-05 2(5) Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med

5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:100 av Daniel Riazat m.fl. (V) Förskolan 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med förslag

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva en förskola

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN

INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN INSTRUKTIONER INFÖR ANSÖKAN TILL VAL VIDAREUTBILDNING AV LÄRARE SOM SAKNAR LÄRAREXAMEN Följande dokument måste bifogas din ansökan Tjänstgöringsintyg - Se mer information i blanketten UNDER PUNKT 4. Intyg

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Arbetsrätt för den som är verksam inom skola, fritidshem och förskola

Arbetsrätt för den som är verksam inom skola, fritidshem och förskola 2012-02-07 12/30 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) f v b till Skolor Förskolor Fritidshem Fackliga företrädare Friskolor Arbetsrätt för

Läs mer

Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor!

Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor! Välkommen till Piteås förskolor, fritidshem och skolor! Piteå befäster sin ställning som en av landets bästa skolkommuner. Lärarförbundet utser årligen Sveriges bästa skolkommuner. Piteå, som 2012 kom

Läs mer

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Enebo föräldrakooperativ - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015.

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Enebo föräldrakooperativ - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. Danderyds kommun Enebo föräldrakooperativ - Föräldrar Förskola 2 respondenter Kundundersökning 2 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2 Våga Visa 2, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun

Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun 2010-02-25 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Kvalitets- och säkerhetsrutiner för pedagogisk omsorg i Söderhamns kommuns regi Från och med 1

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

Natt- och helgomsorg i Norrtälje kommun

Natt- och helgomsorg i Norrtälje kommun Tjänsteutlåtande Ärendenummer/diarienummer: dnr BSN 2019-291 Barn- och skolnämnd Handläggare Ulla Wredle Till barn- och skolnämnden Titel: Kvalitetsutvecklare E-post: ulla.wredle@norrtalje.se Natt- och

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Kalmar: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SMÅTTINGGÅRDEN Avd Bikupan ht 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98 och

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Från barnpassning till lärande

Från barnpassning till lärande Från barnpassning till lärande Jo, förskollärarnas status har stigit inom förskolan. Men i samhället? Där är förskolan ofta fortfarande bara barnomsorg, menar Ylva Söderström som arbetat 30 år i yrket.

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap. 5 Skollagen samt Partille kommuns regler för fristående förskola/fritidshem Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg. Motala kommun Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Motala kommun Beslutsinstans: Bildningsnämnden Diarienummer: 16/BN 0278 Datum: 2017-03-22 Paragraf: 50 Reviderande instans:

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Gävle: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Riktlinje för godkännande av enskild förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för godkännande av enskild förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Datum 2018-09-04 KUN 99-2009/ Monica Jansson, 0586-482 31 monica.jansson@degerfors.se Riktlinje för godkännande av enskild förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Regler för barns placering i förskola

Regler för barns placering i förskola Regler för barns placering i förskola 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg. Broschyren

Läs mer

1 (7) Utbildningsnämnden Utbildningsförvaltningen. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap.

1 (7) Utbildningsnämnden Utbildningsförvaltningen. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap. Ansökan avser (markera med kryss) 1 (7) Förskola Fritidshem Enskild pedagogisk omsorg Planerat startdatum Antal platser Ansökan avser utökning av antal platser Fullständig ansökan med bilagor ska lämnas

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Umeå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA

RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA STENUNGSUNDS KOMMUN STENUNGSUNDS KOMMUN RIKTLINJER FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA Typ av dokument Riktlinjer Dokumentägare Avdelningschef för förskola Beslut av Kommunstyrelsen Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum

Läs mer

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun

Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 1(5) Antagen av Utbildningsnämnden 2016-05-25 Reviderad av KF 2016-09-26 Reviderad av Utbildningsnämnden 2017-01-18 9 Rutiner för OB-omsorg i Älmhults kommun 2(5) Innehåll Information om OB-omsorg... 3

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Tjänsteskrivelse 2018-05-22 Handläggare Anette Kilander Avdelning styrning och kvalitet 2017UTN/0260 Thorén Framtid Gustavsberg Beslut efter riktad tillsyn Förslag till beslut Utbildningsnämnden förelägger

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder...

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder... Förskolan Smultronställets Trygghetsplan 2015 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning.4 Lagarna 4-5 Definitioner - Vad betyder orden...6 Kartläggning 7 Kön..8 Etnisk tillhörighet 9 Religion eller annan

Läs mer

2008 års ekonomiska vårproposition

2008 års ekonomiska vårproposition Utbildningsutskottets yttrande 2007/08:UbU3y 2008 års ekonomiska vårproposition Till finansutskottet Finansutskottet har den 13 maj 2008 beslutat att bereda utbildningsutskottet tillfälle att avge yttrande

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN

Riktlinjer efter KS beslut STENUNGSUNDS KOMMUN 2012-10-01 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer efter KS beslut 2012-08-27 STENUNGSUNDS KOMMUN Riktlinjer för Enskild pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem Typ av dokument Riktlinjer

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Utbildningsnämnden ISSN 2000-043X HebyFS 2015:31 Infördes i författningssamlingen den10 juni 2015 Riktlinjer för godkännande av och bidrag till fristående förskolor Utbildningsnämnden

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola 2014-11-12 1 (5) Kommunförvaltningen Delegeringsbeslut Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Kämpingestugans förskola Huvudman: Norlandia förskolor AB 2014-11-12 2 (5) Beslut Vellinge kommun har den 21

Läs mer

Riktlinjer för godkännande, rätt till bidrag samt tillsyn Fristående förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet i Flens kommun

Riktlinjer för godkännande, rätt till bidrag samt tillsyn Fristående förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet i Flens kommun Riktlinjer för godkännande, rätt till bidrag samt tillsyn Fristående förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet i Flens kommun Antagen av Barn-, utbildnings- och kulturnämnden 2018-04-19, 32

Läs mer

ANSÖKAN OM START AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET enligt Skollagen kap 2

ANSÖKAN OM START AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET enligt Skollagen kap 2 ANSÖKAN OM START AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET enligt Skollagen kap 2 1(6) Senast sex månader innan planerat startdatum ska fullständigt ifylld ansökan inklusive alla

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Diarienummer: 2019:00323 1 (16) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Utveckling av antal elever och anställda samt antal fritidshem och avdelningar... 4

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun Skollagen kap 6 Melleruds Kommun Skollagen kap 6 - Åtgärder mot kränkande behandling Gäller för all personal som är i verksamheten. Huvudmannen ansvarar för personalen fullgör de skyldigheter som anges

Läs mer