Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Environment utlyser. Stöd till digitala affärsmodeller"

Transkript

1 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer Reviderad Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Stöd till digitala affärsmodeller Utlysningen sker inom ramen för det strategiska innvoationsprogrammet Smart Built Environment. Smart Built Environment är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Fomas gemensamma satsning på strategiska innovationsområden. Utlysningen syftar till att ge bättre förutsättningar för ett hållbart samhällsbyggande och maximal brukarnytta genom effektiv informationshantering och industriella processer, med digitaliseringen som drivkraft. Avsikten är att skapa ny kunskap och nya tillämpningar inom tillgänglighet till och ägande av data, upphandlings- och avtalsformer samt aktörsroller och arbetssätt för optimalt nyttjande av digitalisering. Utlysningen riktar sig till behovsägare och utförare inom sektorn och omfattar upp till 10 miljoner kronor för åren med ett krav på samfinansiering från de sökande organisationerna på 50 % av projektens totala kostnader. Totalt förväntas därmed projekten omfatta upp till 20 miljoner kronor inom ramen för utlysningen. Utlysningen öppnar Sista ansökningsdag är kl. 14:00. Beslut fattas senast Mer information om Smart Built Environment finns på och yttterligare information om strategiska innovationsområden finns på Aktuell information om utlysningen och länk till ansökningssystemet Prisma finns på utlysningens webbplats.

2 2 (9) 1 Beskrivning av Smart Built Environment Smart Built Environment tar ett samlat grepp om digitaliseringen i samhällsbyggnadssektorn för att digitaliseringen ska bli en möjliggörare för såväl utvecklade processer som effektiv informationshantering. Inom Smart Built Environment planeras för en till två öppna utlysningar per år med varierande inriktning. Denna utlysning avser Digitala affärsmodeller. 1.1 Bakgrund och motiv Smart Built Environment bygger på digitaliseringens möjligheter för samhällsbyggnadssektorn och har identifierat gemensam informationsinfrastruktur, affärsdrivna tillämpningar och integrering av processer som grundläggande områden. En övergripande målsättning är att skapa förutsättningar för ett obrutet informationsflöde med hjälp av BIM (byggnadsinformationsmodellering), geodata och industriella processer. Detta förväntas ge stora fördelar för företag, brukare och vårt samhälle. För ytterligare information om det strategiska innovationsprogrammet se Digitaliseringen står sannolikt för den enskilt största förändringen i vår tid. Smart Built Environment utgör en långsiktig strategi och plan för hur samhällsbyggnadssektorn i Sverige, med digitaliseringens möjligheter kan utvecklas för att korta ledtiderna, minska kostnaderna och minska miljöpåverkan, med nya affärsmodeller och ökad lönsamhet. Digitalisering har fram tills idag inneburit stora förändringar för samhällsbyggnadssektorn bland annat via nya tillämpningar som Geografiska Informationssystem (GIS), geodata och Byggnadsinformationsmodellering (BIM) och det har också skapat nya förutsättningar för ett mer industriellt byggande. En gemensam informationsinfrastruktur är nyckeln till en framgångsrik förändring. Ett obrutet informationsflöde med affärdrivna tillämpningar inom BIM, geodata och industriella processer skapar fördelar för företag, brukare och samhället. Programmet omfattar forskning, utveckling och innovation och riktar sig till privata och offentliga aktörer liksom akademin, som verkar inom sektorn där aktuella initiativ ska samordnas, kompletteras och skalas upp.

3 3 (9) 1.2 Vision, syfte och mål Smart Built Environments vision är: Hållbart samhällsbyggande och maximal brukarnytta genom effektiv informationshantering och industriella processer med digitaliseringen som drivkraft. Smart Built Environmnets effektmål är att till år 2030 uppnå: 40 % minskad miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv för nybyggnad och renovering, avseende LCA (livscykelanalyser), CO 2 -avtryck och LCC (livscykelkostnader) 33 % minskning av total tid från planering till färdigställande för nybyggnad och renovering 33 % minskning av de totala byggkostnaderna flera nya värdekedjor och affärsmodeller baserade på livscykelperspektiv, plattformar samt nya konstellationer av aktörer. Syftet med Smart Built Environment är att ta ett helhetsgrepp på de möjligheter som digitaliseringen kan ge, och att katalysera spridningen av nya möjligheter och affärsmodeller i hela sektorn. Programmet fokuserar på effektiv informationshantering och industriella processer. Under programmets inledning är det viktigt att starta aktiviteter som är centrala för att programmets mål ska nås. De resultat som förväntas komma ur de inledande projekten behöver provas, utvärderas och vidareutvecklas. Detta kräver att många aktörer med olika roller i samhällsbyggandet samverkar. Då utlysningen sker inom ramen för ett strategiskt innovationsprogram så finns särskilda villkor och anvisningar som reglerar rapportering, uppföljning och kommunikation m.m. i förhållande till det programmet. Beviljade projekt ska ta fram en kommunikationsplan i samråd med programkansliet.ytterligare särskilda villkor kan tillkomma för enskilda projekt. 2 Vilka utlysningen riktar sig till Utlysningen riktar sig till konsortier av företag, offentlig verksamhet, universitet och högskolor samt institut som avser att verka inom samhällsbyggnadssektorn. Minst två parter ska medverka i ansökan. Projektledaren för projektet kan komma från näringslivet, offentlig verksamhet akademi eller institut men minst en av de deltagande parterna ska vara behovsägare (privat eller offentlig).

4 4 (9) 3 Beskrivning av utlysningen 3.1 Motiv och syfte Nya informationsstrukturer och flöden ställer krav på lagstiftning, branschöverenskommelser och praxis om äganderätt och nyttjanderätt av data liksom objektsbaserad informations juridiska status i avtal. Utlysningen adresserar bland annat utmaningen med att digital information, tex objektsbaserad information idag hanteras separat från avtalsmässigt och lagligt styrande information. Det finns även behov av att reda ut motstridigheter kring behovet av öppenhet av data kontra äganderätt. Projektorganisationers betydelse i byggprocessen med olika aktörers roller, gränssnitt och arbetssätt är också centrala frågor som behöver utredas för att skapa förutsättningar att i alla skeden utnyttja informationen med fokus på slutprodukten och brukaren. Likaså finns behov av att studera processerna och deras möjligheter och hinder att skapa incitament för att nyttja digitalisering. Olika aktörers processer och organisation utifrån digitaliseringens möjligheter i planerings- bygg- och förvaltningsskedet bör adresseras och kan ske utifrån näringslivets, myndigheters eller de kommunala processernas perspektiv, liksom interaktionen däremellan. Myndigheternas processer är en viktig del som gärna kan adresseras i ansökningar, men även näringslivets processer är centrala att studeras. 3.2 Innehåll och genomförande Smart Built Environments utlysning Digitala affärsmodeller omfattar såväl roller, arbetssätt, näringslivets och myndigheternas processer liksom affärsmodeller med tillhörande juridik, branschöverenskommelser och avtal. I denna utlysningen avser vi att bevilja medel för såväl mindre som större projekt under perioden Utlysningen avser finansiera både forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram ny kunskap för praktiska tillämpningar inom utlysningens område. Beroende på de sökande projektens omfattning och inriktning kan en del av medlen för utlysningen komma att reserveras för en ytterliggare utlysning inom samma område i ett senare skede.

5 5 (9) 3.3 Mål med utlysningen Förväntade resultatmål av utlysningen Utlysningen förväntas leda till följande resultatmål: Metoder eller analyser har tagits fram för att hantera området som beskrivs i kap 3.1, tex: o Motstridigheter kring behov av öppna data kontra ägendarätt o Projektorganisation, roller, gränssnitt och arbetssätt med fokus på slutprodukten o Processerna och dess förmåga att skapa incitament för att nyttja digitalisering o Avtal, upphandlings- och samverkansformer, branschpraxis, Projektens resultat ska ligga nära implementeringsfasen Förväntade effektmål av utlysningen De resultat som förväntas från beviljade och genomförda projekt ska bidra till en eller flera av följande kortsiktiga effekter. Nya organisatoriska former för byggprojekt, aktörer och roller Effektivare processer för näringsliv, myndigheter och kommuner Objektsbaserad information med avtalsmässig status Ny braschpraxis och förslag till ny lagstiftning som stöder anvädning av digital information Lösningar för ansvar, ägande & nyttjanderätt av digital information Dessa kortsiktiga effekter förväntas bidra till de långsiktiga effekterna inom Smart Built Environment. Se avsnitt 1. 4 Förutsättningar för finansiering 4.1 Budget För utlysningen finns avsatt ett budgetutrymme om maximalt 10 miljoner kronor. Del av dessa medel kan komma att reserveras för en senare utlysning inom samma område. Myndigheternas bidrag kan maximalt uppgå till 50 procent av projektens totala stödberättigande kostnader. 4.2 Riktvärde för bidragets storlek Bidrag mellan kronor och upp till kronor kan sökas. Vi välkomnar såväl mindre som större projekt. Projekten ska pågå i minst 6 månader och högst 2 år från projektstart.

6 6 (9) 5 Ansökan 5.1 Ansökan i Prisma Ansökan lämnas in digitalt via ansökningsportalen Prisma. Ansökan ska lämnas in på svenska. Påbörja ansökan i god tid Tänk på att det kan ta tid att skriva och skicka in ansökan, påbörja därför arbetet med ansökan i god tid. Det är viktigt att ni läser hela utlysningstexten. Det går att spara en påbörjad ansökan och färdigställa den senare. Ansökningarna ska vara inne senast kl sista ansökningsdag. För att kunna lämna in en ansökan måste ett användarkonto i Prisma skapas. Befintligt användarkonto i Prisma kan användas. Ta reda på i god tid om din organisation ör godkänd medelsförvaltare hos Formas. Om du är osäker, kontakta utlysningsansvarig hos Formas (se kontaktuppgifter på utlysningens webbsida). Mer information om Prisma, se utlysningens webbsida. 5.2 Formella krav För att komma i fråga för bedömning enligt kriterierna angiva i 7.2 ska följande krav var uppfyllda: Projektbeskrivning ska vara skriven i den mall som tillhandahålls på utlysningens webbsida Projektbeskrivningen får inte överstiga 10 A4-sidor och ska vara skriven i 12 punkters text. Filstorlek max 4 MB Projektparterna ska vara juridiska personer Minst en projektpart ska vara komma från industrin eller offentlig organisation Ansökan ska skrivas på svenska Sökande måste godkännas som medelsförvaltare hos Formas. Särskilda regler för godkännande tillämpas inom ramen för denna utlysning, då den utförs inom satsningen strategiska innovationsprogram som genomförs i samverkan mellan Vinnova, Formas och Energimyndigheten. 5.3 Ansökans innehåll Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden. Till ansökan ska bifogas en projektbeskrivning och CV för projektledaren. Projektledaren lägger in sina CV-uppgifter i Prismas databas. Ytterligare CVbilagor för upp till fem nyckelpersoner i projektet kan bifogas, men är valfritt.

7 7 (9) 5.4 Sekretess Ansökningar till denna utlysning är allmänna handlingar. Som huvudregel har allmänheten enligt offentlighetsprincipen rätt att ta del av dessa. Detta gäller även ansökningar som avslås eller avvisas. Även beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. Formas kommer dock i varje enskilt fall att sekretesspröva alla uppgifter om den enskildes affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar, och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs. 6 Villkor och regler om statligt stöd m.m. Inkomna ansökningar kan komma att delas och hanteras mellan Formas, Vinnova och Energimyndigheten som alla är med i satsningen strategiska innovationsområden. Bidrag som ges till företag och andra organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet omfattas av reglerna om statligt stöd. För mer information om statligt stöd och stödberättigande kostnader hänvisas till länkar på utlysningsens webbsida. Frågor gällande stödberättigande kostnader och villkor ställs till utlysningsansvarig forskningssekreterare på Formas (se kontaktuppgifter på utlysningens webbsida). De sökande ska även följa de allmänna anvisningar för sökande som finns hos Formas (se länkar på utlysningens webbsida) avseende etiska riktlinjer, genusfrågor och jämställdhet med avseende på kön. Kravet om medfinansiering får inte uppfyllas med andra statliga medel avseende forskning och utveckling. Dock får statliga behovsägare bidra t ex Trafikverket. Då utlysningen sker inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment så tillkommer även särskilda villkor och anvisningar som reglerar rapportering, uppföljning och kommunikation m.m. i föhållande till programmet: Projektet ska vara representerat av minst en projektpart vid de konferenser och andra kommunikationsaktiviteter som annorndas av Smart Built Environment. Vid information om projektet och vid varje offentliggörande av projektresultat ska det anges att arbetet utförts inom Smart Built Environment med stöd från myndigheterna för strategiska innovationsprogram. Projektet ska upprätta en kommunikationsplan i samråd med kansliet för Smart Built Environment. Ytterligare särskilda villkor kan tillkomma för enskilda projekt.

8 8 (9) 7 Bedömning 7.1 Bedömningsprocessen Bedömningen baseras på den elektroniska ansökan som lämnats in till Formas via ansökningsportalen Prisma. Formas fattar beslut om finansiering och meddelar detta beslut till samtliga sökande. Sammanfattning av beslutsprocessen: 1. De ansökningar som uppfyller de formella kraven (se avsnitt 5.1) kommer att bedömas utifrån bedömningskriterier (se avsnitt 7.2) av externa oberoende experter. Detta resulterar i en rekommendation till finansiering och en ranking av ansökningarna. 2. Företrädare för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment ges möjlighet att lämna ett yttrande över bedömarnas rekommendation. 3. Formas fattar beslut om vilka projekt som ska finansieras med beaktande av de finansierade projektens bidrag till balansen i projektportföljen för det strategiska innovationsprogrammet. 4. Beslut meddelas till sökande och ledningen för det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Enviroment informeras om utfallet. 7.2 Bedömningskriterier Bedömningskriterier för projekt sökta inom utlysningen Digitala affärsmodeller: Relevans Bidrar projektet till att ta fram metoder eller analyser för hantering av området beskrivet under kap 3.1?, (tex öppna data, processser, organisation, roller, arbetsätt, avtal) Är projektets resultat t ex metod, avtalsform, organisation, arbetssätt eller process nyskapande eller väsentligt bättre än vad som redan finns på marknaden? Bidrar projektet till samarbete i samhällsbyggnadsprocessen mellan stat, kommun och länsstyrelse, och utveckling av dess roller? Potential Bidrar projektet på kort och medellång sikt till någon eller några av följande önskade effekter: o Att skapa obrutna informationsflöden? o Att skapa öppna data för byggande, brukande och underhåll? o Att skapa nya affärsmodeller baserade på digitalisering, industrialisering i ett livscykelperspektiv?

9 9 (9) o Effektivare myndighetsprocesser? o Nya organisatoriska former för byggprojekt, aktörer och roller? o Avtalsmässig status för modellbaserad information? o Ny lagstiftning som stöder delning av digitala data? o Lösningar för ansvar, ägande- och nyttjanderätt av digital information? Har föreslaget projekt internationell och nationell förankring? Finns en trovärdig plan för den fortsatta verksamheten efter att projektet avslutats? Är strategin för förvaltning av resultaten från projektet trovärdig? Genomförande Är budget, plan och angreppssätt för projektets genomförande trovärdiga? Organisation Finns relevant kompetens och erfarenhet för att genomföra projektet? Finns förutsättningar att nå den roll och position i sektorn som krävs för att uppnå önskade effekter och resultat? 8 Tidplan Följande tider gäller för utlysningen. Observera att tiderna är preliminära. För aktuella uppgifter, se utlysningens webbsida. 8.1 Ansökningsomgång våren 2016 Öppningsdatum: 22 mars 2016 Sista ansökningsdag: 11 maj 2016 kl. 14:00 Senast datum för beslut: 30 juni 2016 Tidigaste datum för projektstart: 1 juli 2016 Senaste datum för projektstart: 31 augusti 2016

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt UTLYSNING 1 (12)

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt UTLYSNING 1 (12) UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-22 2016-00156 Reviderad 29 april Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Stöd till nationella Testbäddar och Verifieringsprojekt Utlysningen

Läs mer

Environment utlyser. Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft

Environment utlyser. Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft UTLYSNING 1 (15) Datum Diarienummer 2017-02-21 Reviderad 7 Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Digitalt samhällsbyggande med innovationskraft Utlysningen sker inom ramen för

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnads medlemmar IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser UTLYSNING 1 (15) Datum Diarienummer 2018-03-09 2018-00144 Reviderad 2018-04-24 Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Incitament, affärsmodeller och risker Smart Built Environment

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser 1 (17) Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Digitalisering och industrialisering för ett hållbart samhällsbyggande Smart Built Environment är en del av Vinnovas, Energimyndighetens

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Strategiska innovationsprogrammet. Environment utlyser. Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2017-0915 2017-02043 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska innovationsprogram för svensk konkurrenskraft Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och

Läs mer

Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment!

Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment! Välkommen till frukostmöte med information om vårens öppna utlysning inom Smart Built Environment! Torsdag 2017-01-19 Twittra gärna på #smartbuilt Smart Built Environment Amy Rader Olsson, programansvarig

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Digitaliseringen som drivkraft för samhällsbyggandets förändring Den största enskilda satsningen inom samhällsbyggande någonsin Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Välkommen på seminarium!

Välkommen på seminarium! Välkommen på seminarium! Välkommen Kristina Gabrielii, tf. programchef Smart Built Environment Smart Built Environment nu går vi in i en ny programperiod Olle Samuelson, strategisk programledning Smart

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-01-26 2017-00862 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning steg 1 våren 2017 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10)

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10) 1 (10) SIP BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. BioInnovation är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson

Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance Olle Samuelson Smart Built Environment Eftersnack med CMB och BIM Alliance 2017-12-01 Olle Samuelson Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till

Läs mer

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet

Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet Utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram inom energi- och klimatområdet 1 1. Sammanfattning Vinnova, Energimyndigheten och Formas utlyser stöd för att etablera och genomföra

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik

Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik Cirkulär och biobaserad ekonomi -från teori till praktik En utlysning inom programmet Cirkulär och biobaserad ekonomi 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Eva Schelin, VD IQ Samhällsbyggnad Jönköping

Läs mer

Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016

Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 151221 2014-06237 Reviderad Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet för Lättvikt är en del av Vinnovas,

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (vår) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet...3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...4

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 16 januari 2014 2015-00048 Reviderad 2015-01-16 Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt Revisionshistorik Förtydligande av centrala begrepp samt illustrationer i avsnitt 2.3. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är

Läs mer

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020

Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-04-30 2013-02101 Reviderad 2013-04-30 Nationella påverkansplattformar för ökat deltagande i Horisont 2020 En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan 1 Sammanfattning

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2013-10-02 Reviderad Version Strategiska innovationsområden hösten 2013 - utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA, Energimyndigheten

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-04-14] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Utlysningen genomförs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Utlysning inom RE:Source Verktyg för bedömning av resurseffektivitet Strategiska innovationsprogrammet RE:Source utlyser ca 5 miljoner kronor för att uveckla, utvärdera och/eller implementera verktyg för

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid

Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid UTLYSNING 1 (11) Innovationer för ett hållbart samhälle (IHS) för en klimatneutral framtid Behovsmotiverad kunskaps- och kompetensutveckling UTLYSNING 2 (11) Innehåll Innehåll... 2 1. Erbjudandet i korthet...

Läs mer

Ökad produktivitet inom transportinfrastrukturen för bättre samhällsnytta - en utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030

Ökad produktivitet inom transportinfrastrukturen för bättre samhällsnytta - en utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-09-16 2016-04033 Reviderad Ökad produktivitet inom transportinfrastrukturen för bättre samhällsnytta - en utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet InfraSweden2030

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 10 september 2015 2014-04033 Reviderad [Datum för revidering] Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet Utlysning Hösten 2015 1 Sammanfattning Det strategiska

Läs mer

SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier

SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier UTLYSNING 1 (11) SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom strategiska innovationsprogram Processindustriell IT och Automation Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi UTLYSNING 1 (11) Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. UTLYSNING 2 (11) Innehåll

Läs mer

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016

Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 7 juni 2016 2015-02355 Idéslussar i kommuner Utvecklingsprojekt 2016 En utlysning inom programmet Innovationskapacitet i offentlig verksamhet En idésluss är en fysisk

Läs mer

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-03-04 2013-01042 Reviderad 2013-09-02 FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-05-31 2014-04036 Reviderad 2016-05-24 Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem VERKET FÖR

Läs mer

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Smart Built Environment Välkomna! Programmet börjar kl 10.30 #smartbuilt Ronny Andersson Chef FoI Cementa Adj. Professor LTH #smartbuilt Ronny

Läs mer

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt

Tjänstelyftet - Innovationsprojekt UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 24 mars 2014 2013-01123 Reviderad 27 mars 2014 Tjänstelyftet - Innovationsprojekt Sista ansökningsdag 4 juni 2014 En utlysning inom VINNOVAs program Tjänstelyftet Tänk

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning

Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning Presentation, vid seminarium IoT vad är det? IoT Sverige 11 mars 2015 Torbjörn Fängström, programchef, Uppsala universitet IoT Sverige ett strategiskt

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-01-18] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är en del

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS)

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2018-06-14 2018-02535 Reviderad 2018-08-28 Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) Lösningar på stora samhällsutmaningar genom utveckling av ny kunskap och

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-03-10 2013-01397 Reviderad 2016-03-15 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering 1 Sammanfattning

Läs mer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer UTLYSNING 1 (13) Datum 2012-12-19 Skiss Reviderad Diarienummer 2012-03843 Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

BIM och juridiken. Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson

BIM och juridiken. Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson BIM och juridiken Presentation av Förstudien: BIM påverkan på affär och avtal Olle Samuelson, Henrik Szentes, Janne Svensson Program 09.00: Välkomna, kort bakgrund 09.15: Förstudiens genomförande och resultat

Läs mer

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health

Läs mer

Informationsmöte 22:a november

Informationsmöte 22:a november Informationsmöte 22:a november Utlysningen Bidra till att skapa ett Transporteffektivt samhälle Catharina Norberg och Adam Mickiewicz 1 Introduktion Agenda Aktuell utlysning Anvisningar till ansökan E-kanalen

Läs mer

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser

Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser 1 (17) Strategiska Innovationsprogrammet Smart Built Environment utlyser Utveckling av projektresultat Smart Built Environment är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på

Läs mer

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7)

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7) Utlysning 2011 hösten Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2013-12-19] Forska&Va x 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel

Utveckling och produktion av biologiska läkemedel UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2016-06-10 ans.omg 1 [DIARIENUMMER] Utveckling och produktion av biologiska läkemedel En utlysning inom programmet Biologiska läkemedel 1 Sammanfattning Regeringen har

Läs mer