Uppföljning 2 - augusti: Organisation: Södermöre kommundelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning 2 - augusti: Organisation: Södermöre kommundelsnämnd"

Transkript

1 Budgetmål 2015 uppföljning tertial 2 Verksamhetsplan 2015 Uppföljning 2 - augusti: Organisation: Södermöre kommundelsnämnd FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN I kommunallagens bestämmelser står skrivet att kommunen ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet på lång och kort sikt. Varje generation av invånare ska bära kostnaderna för den service som vi själva beslutar om och som vi själva konsumerar, samt att gjorda investeringar ska kunna återbetalas. Fokusområdets text i sin helhet finns att läsa i Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering för , sid 6-7. Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. Nämndsmål - Södermöre kommundelsnämnd ska ha budget i balans Beskrivning: Alla enheter ska ha en budget i balans. Månatliga ekonomiska uppföljningar genomförs på ledningsgrupper. De enheter som visar minusresultat får enskilda genomgångar av ekonomin, samt extra stöttning under året för kunna göra insatser som leder till att enheten har en budget i balans vid årets slut. Med anledning av det kärva läget för Kalmar kommuns ekonomi skall det under 2015 vara fortsatt restriktivitet för att gå på konferenser och kurser, inköp och att använda sig av vikarier. Mätning: I månadsvisa helårsprognoser med återkoppling i ledningsgrupp samt i årsbokslutet. Återrapportering till nämnd månadsvis. Resurser: Inom befintlig budget Prognosen vid Södermöre kommundelsnämnds uppföljning per visar på att förvaltningen kommer att behöva vidta vissa åtgärder, för att hålla sin budget. Dessa presenteras för nämnden i september. Nämndsmål - Kostnad per brukare inom äldreomsorgen ska minska jämfört med föregående år. Beskrivning :Södermöre kommundelsnämnd äldreomsorg har en minskad budgetram med 0,5 mkt tre år i rad under perioden mot bakgrund att verksamheten har höga standarkostnader. Mätning: Kostnad per dygn (särskilt boende), kostnad per hemtjänsttimme, kostnad per hemtjänsttimme exklusive nattverksamheten. Presenteras i Ensolutionrapport i april Vid avstämningen av kostnad per brukare redovisas att Södermöre kommundelsförvaltning nått sitt mål att minska kostnaden per brukare jämfört med För särskilda boenden är kostnaden kr per dygn för 2014 mot kr för För hemtjänst har timkostnaden minskat till 510 kr per timme för 2014 jämfört med 629 kr för För att ytterligare hålla i den här trenden så undersöker vi möjligheterna att tillskapa fler boenderum på Möregården. En förbättring är också att boendekostnaden nu är mer jämnt fördelad mellan våra olika boenden, jämfört med tidigare.

2 FOKUSOMRÅDE - ETT GRÖNARE KALMAR Under de senaste åren har flera tydliga steg tagits när det gäller klimat och miljöarbetet. Kalmar ska fortsätta ligga i framkant och vårt arbete ska präglas av konkreta insatser som ger effekt både på kort och på lång sikt. Uttalanden: Kalmar kommun uttalar att vi är positiva till att KSRR är minoritetsdelägare i eventuella nya biogasanläggningar. Kalmar kommun uttalar att vi är positiva till att KSRR tar ledning och ansvar för att etablera ett Miljöteknikforum. Fokusområdets text i sin helhet finns att läsa i Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering för , sid 8-9. Fullmäktigemål - Fossilbränslefri kommun Kalmar kommun ska vara en fossilbränslefri kommun år Nämndsmål - Koldioxidsutsläppen ska minska jämfört med föregående år. Beskrivning: Södermöre kommundelnämnd minskade koldioxidsutsläppen med knappt 15 procent under Målet är att koldioxidutsläppen ska minska även fortsättningsvis. Mätning: Årlig förbrukning av koldioxid och drivmedelskostnader. Resurser: Inom befintlig budget Vi deltar nu i utvecklingsarbete med elbilar, även på landsbygd. Detta tillsammans med Kalmar Energi. Fullmäktigemål - Cykeltrafiken Cykeltrafiken ska årligen öka. Fullmäktigemål - Kollektivtrafik Resandet med kollektivtrafik ska årligen öka. Fullmäktigemål - Ekologisk eller närproducerad mat Andelen ekologisk eller närproducerad mat i de kommunala verksamheterna ska uppgå till 70 procent år FOKUSOMRÅDE - ETT VÄXANDE ATTRAKTIVT KALMAR Kalmar ska vara en växande och attraktiv kommun. Det är en förutsättning för att vara med i kampen om framtida etableringar, inflyttare och satsningar på infrastruktur. Kalmar är idag ett av Sveriges mest attraktiva besöksmål och vi fortsätter att utveckla detta. Men attraktiviteten ska också finnas i vardagen. För det behöver vi bra och varierade bostäder och en väl utbyggd infrastruktur i hela vår region. Vi ska fortsätta att erbjuda ett rikt kultur- och fritidsutbud och vi utvecklar att vi redan är ett spännande besöksmål. Vi berättar gärna om allt bra vi gör och allt det positiva om Kalmar. Fokusområdets text i sin helhet finns att läsa i Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering för , sid Fullmäktigemål - Bostadsplanering Kalmar ska planera för minst 300 bostäder årligen, varav 100 villatomter.

3 FOKUSOMRÅDE - HÖG KVALITET I VÄLFÄRDEN I Kalmar ska allas liv präglas av trygghet, kvalitet, tillgänglighet och delaktighet. Medborgare i Kalmar ska känna sig trygga med att kommunens välfärdsverksamheter alltid finns när enskilda behöver den och att verksamheten bedrivs med god kvalitet. Den fattigdom som drabbar barn ska med alla tillgängliga medel speciellt bekämpas. Varje barn och elev i Kalmar kommun ska utvecklas allsidigt, såväl socialt och emotionellt som kunskapsmässigt. Våra förskolor och skolor ska hålla en hög kvalitet. Fokusområdets text i sin helhet finns att läsa i Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering för , sid Fullmäktigemål - Förebyggande insatser bland barn och ungdomar Barn och ungas bruk av tobak, alkohol, dopingpreparat och narkotika ska minska. Bruket av droger ska aktivt bekämpas på alla nivåer men speciellt fokus ska riktas på förebyggande insatser bland barn och ungdomar. Fullmäktigemål - Bästa skolkommun Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner. Nämndsmål - Andelen elever som har uppnått kunskapskraven ska öka och Södermöre kommundel ska vara bäst bland liknande jämförbara kommuner Andel elever i årskurs 3, 6, 9 som har uppnått kunskapskraven. Andel elever i årskurs 3, 6, 9 med godkänt i de nationella ämnesproven i svenska, engelska och matematik Andelen elever i årskurs 9 som är behöriga till gymnasiet Mätning Genom SKL:s statistikdatabas Kolada. Följande kommuner är jämförbara med Södermöre kommundel när det gäller grundskolan: Aneby, Eda, Örkelljunga, Ockelbo, Färgelanda, Torsås, Ovanåker och Åmål. SKL:s statistik presenteras under oktober månad för föregående läsår. Vi jobbar med ett projekt tillsammans med Malmö högskola, rörande kreativa lärprocesser, för att väcka lusten till aktivt lärande med nya metoder. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Satsning på utvecklingslärare 01 Den skapade resursen nyttjas fortfarande inte Lära av andra och varandraoch röda tråden i önskad utsträckning. Detta har vi som tydlig inriktning läroplansuppdraget. Nämndsmål - I Södermöre kommundels skolor ska elever trivas och känna sig trygga. Jag känner mig trygg och jag trivs i skolan. Mätning Mäts årligen via elevenkäten. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Likabehandlingsplan Uppmaning om uppdatering har gjorts, men uppdateringarna har inte kommit in mer än i något enstaka fall. Nämndsmål - Andelen elever som är studiemotiverade ska öka. Skolarbetet gör mig så nyfiken att jag får lust att lära mig mer. Mätning Mäts årligen via elevenkäten.

4 Titel Studiemotivation/kreativaprocess er Ansvari g Startdatu m Slutdatu m Status Pågåend e Kommenta r Samarbetet med Malmö högskola pågår. Nämndsmål - I Södermöres skolor ska elever vara delaktiga och kunna utöva elevinflytande. Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter Mätning Mäts årligen via elevenkäten Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Nämndsmål - I Södermöres skolor ska elever få återkoppling för hur det går i skolan och få det lärarstöd som behövs. Jag får veta hur det går för mig i skolarbetet Lärarna i min skola hjälper mig i skolarbetet om jag behöver det Mätning Mäts årligen via elevenkäten Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Uppdrag - Villkor i arbetslivet Barn- och ungdomsnämnden får i uppdrag att tillsammans med Södermöre kommundelsnämnd på lämpligt sätt informera om villkor i arbetslivet och arbetsrättsfrågor till de sista årskurserna i skolan. Samarbete kan ske med Kalmarsunds gymnasieförbund. FOKUSOMRÅDE - VERKSAMHET OCH MEDARBETARE Kalmar kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare och ett föredöme. Vi ska attrahera, rekrytera, utveckla, behålla och även avveckla personal för ett hållbart arbetsliv. Vi eftersträvar en trygg arbetsmiljö där människor trivs och känner sig delaktiga. För att klara av detta behöver vi samverka inom kommunen och samarbeta externt med andra kommuner för att utveckla kompetensen och organisationen. Fokusområdets text i sin helhet finns att läsa i Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering , sid Fullmäktigemål - Rätt till heltid Vid utgången av 2016 ska rätten till heltid (önskad sysselsättningsgrad) vara genomförd på nämnder och bolag. Arbetet ska ske inom befintliga budgetramar. Nämndsmål - andel personal som arbetar enligt önskad sysselsättningsgrad ska öka. Pilotverksamhet pågår i äldreomsorgen och utvärderas under våren. Inriktningen är att implementering sker fullt ut inom budgetram. Mätning Andel personal som arbetat enligt önskad sysselsättningsgrad rapporterat i årsredovisningen av förvaltningskontoret. Arbetet utifrån det lokala kollektivavtalet fungerar bra. Nya medarbetare har anslutit sig till projektet och det innebär att medarbetare från alla våra omsorgsteam är anslutna. En ny utvärdering av hur pilotverksamheten kommer att göras under hösten.

5 Fullmäktigemål - Praktikplatser Kalmar kommun ska till utrikes födda årligen erbjuda cirka 150 praktikplatser. Nämndsmål - ska till utrikesfödda årligen erbjuda 10 praktikplatser, vilket innebär att elever som deltar i SFI-undervisning erbjuds språkträningspraktikplatser inom Södermöre kommundelsförvaltning Södermöre kommundelsnämnds verksamheter ska erbjuda praktikplatser för personer som studerar på SFI. Mätning Sammanställning av antalet platser som görs av förvaltningskontor. Södermöre kommundelsförvaltning erbjuder språkträningsplatser och har under våren haft tre personer i verksamheten förskola. Det finns ett embryo till plan även för omsorgen. Fullmäktigemål - Jämställdhetssäkrad verksamhet Kommunens verksamhet ska vara jämställdhetssäkrad. Nämndsmål - i Södermöres skolor ska flickor och pojkar behandlas lika. I elevenkäten 2014 uppgav 84 procent av Södermöreskolans elever att tjejer och killar behandlas lika av personalen. På kommundelens skolor i de lägre åldrarna uppgav procent av eleverna att de anser att tjejer och killar behandlas lika. Mätning via den årliga elevenkäten - fråga som mäts är: Jag tycker att flickor och pojkar behandlas lika på vår skola. Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Jämställdhets-arbetet i förskolan Nämndsmål - vård- och omsorgsverksamheten i Södermöre kommundel är jämställd. I Södermöre kommundel arbetar vi aktivt med att främja jämställdhet gentemot brukarna för att säkerställa likvärdig service gentemot kvinnor och män. Det sociala innehållet som erbjuds i verksamheterna ska riktas till både män och kvinnor. Mätning årligen i statistikdatabasen Kolada samt en egen uppföljning och redovisas till nämnd inom ordinarie måluppföljning. Vi har fått ett inflöde av manliga medarbetare i sommar på en nivå vi inte sett tidigare. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Könsuppdelad statistik på träffpunkterna ska upprättas Lingmerth En ny könsuppdelad statistik kommer att upprättas under hösten Nämndsmål - Södermöre för alla - andelen underrepresenterade brukare ska minska Södermöre för alla ska verka för att andelen underrepresenterade brukare minska. Mätning Genom könsuppdelad statistik som redovisas i kommundelsnämndens årsrapport.

6 Vi fortsätter arbetet med att föra statistik över antalet besökare uppdelat på ålder och kön för att se om verksamheten behöver ändras utifrån besökarnas intresse att delta i aktiviteter. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Statistik över antal Ann besökare Gustafsson Nämndsmål - Biblioteksverksamheten ska vara jämställd. Södermöres bibliotek ska verka för att andelen underrepresenterade brukare ska minska Mätning Antal deltagare på publika aktiviteter fördelat per kön och antal aktiva låntagare fördelat per kön redovisas i kommundelsnämndens årsrapport. Biblioteken har under första halvåret 2015 anordnat öppna evenemang med olika inriktningar för att locka en mångfald av besökare. Vid halvårsavstämningen ser vi att flickor/kvinnor med tydlig majoritet är överrepresenterade som grupp. Biblioteksverksamheten avser att aktivt hitta nya vägar för att nå underrepresenterade brukare. Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Fullmäktigemål - Sjukfrånvaron Sjukfrånvaron ska minska i både förvaltningar och bolag. Nämndsmål - sjukfrånvaron ska minska jämfört med föregående år. Sjukfrånvaron i Södermöre kommundelsförvaltning var under ,80 % Mätning Hypergene Resurser Inom befintlig budget Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Aktivitet Ann Gustafsson Sjukfrånvarosiffrorna är fortfarande höga. Efter juli månad låg sjukfrånvarom på 4,71%. Uppdrag - Välfärdsbokslutet I årsrapporten ska respektive nämnd redovisa hur man använder välfärdsbokslutet i verksamheten. Samverkan och samarbete kring åtgärder måste fördjupas. Både internt inom Kalmar kommun och externt. Vi jobbar inom skolan med åtgärder för att kompensera för socioekonomiska skillnader, exempelvis genom Fokustid. Uppdrag - Service och bemötande Alla nämnder får i uppdrag att genomföra aktiviteter för att ytterligare förbättra service- och bemötandefrågor.

7 Målet på att 95 % av samtalen till Södermöre kommundelsförvaltning skall besvaras uppnås under första tertialet Uppdrag - Demokratiutveckling Södermöre kommundelsnämnd får i uppdrag att sprida de kunskaper och erfarenheter som de har gjort inom ramen för sitt demokratiutvecklingsarbete till andra nämnder. Under våren har Södermöre kommundelnämnd deltagit vid presidiemöten hos barn- och ungdomsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden. Till hösten är möten hos socialnämndensoch kultur- och fritidsnämndens presidier inbokade. Vidare så jobbar vi med en återkommande demokrativecka, som årligen äger rum på hösten. Ständiga medborgardialoger genomförs. EGNA VERKSAMHETSSPECIFIKA MÅL OCH AKTIVITETER Här kan förvaltningar och bolag lägga in egna mål och aktiviteter som man vill följa upp, utan koppling till kommunfullmäktiges fokusområden och mål. Södermöre kommundelsnämnds egna mål Under denna rubrik lägger Södermöre kommundelsnämnd in sina nämndsmål som inte är kopplade till fullmäktigemålen. Nämndsmål - Omsorgstagare i Södermöre kommundel är nöjda med nämndens vård- och omsorgsverksamhet. Andelen omsorgstagare som är nöjda med verksamheten särskilt boende har ökat jämfört med föregående år och ligger fortsatt över riksgenomsnittet. Andelen omsorgstagare som är nöjda med verksamheten hemtjänst överstiger 90 procent och ligger fortsatt över riksgenomsnittet. Mätning Socialstyrelsens brukarundersökning Målet mäts i socialstyrelsens brukarundersökning i höst. Nämndsmål - Omsorgstagare i Södermöre kommundel är delaktiga och upplever självbestämmande i nämndens vård- och omsorgsverksamhet. Andelen omsorgstagare som har varit delaktiga vid upprättande av genomförandeplanen har ökat jämfört med föregående år. 100 procent av omsorgstagarna har varit delaktiga vid upprättandet av sin egen genomförandeplan. Andelen omsorgstagare som anser att man kan påverka vid vilka tider som man får hjälp eller personalen ska komma ökar och ligger fortsatt över riksgenomsnittet. Andelen omsorgstagare som anser att personalen tar hänsyn till framförda åsikter och önskemål om hur hjälpen skall utföras ligger fortsatt över riksgenomsnittet och är bäst bland jämförkommunerna. Andelen omsorgstagare som vet vart man ska vända sig för att framföra sina synpunkter eller klagomål på verksamheten, ligger över riksgenomsnittet och är bäst bland jämförkommunerna. Mätning Socialstyrelsens brukarundersökning Målet mäts i socialstyrelsens brukarundersökning i höst.

8 Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Varje omsorgstagare ska ha en aktiv plan med formulerade målsättningar Lingmerth 01 Pågår, och har förbättrats. Andelen omsorgstagare som vet vart man ska vända sig med synpunkts- och klagomålshantering ska öka Lingmerth 01 Ett pågående arbete med personal, anhöriga och vårdtagare. Nämndsmål - - Omsorgstagare i Södermöre kommundel är trygga i nämndens vård- och omsorgsverksamhet. Andel omsorgstagare som är trygga i verksamheten särskilt boende. Antalet avvikelser gällande fall, läkemedel, omsorg och omvårdnad i verksamheterna särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård. Antalet personal per omsorgstagare under en 14-dagarsperiod i verksamheten hemtjänst (personalkontinuitet) ska ligga under riksgenomsnittet. Mätning Socialstyrelsens brukarundersökning Målet mäts i socialstyrelsens brukarundersökning i höst. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Antalet fallavvikelser ska minska Lingmerth Antalet avvikelser läkemedel ska minska Lingmerth Personal-kontinuitet i ordinärt boende. Lingmerth Nämndsmål - Omsorgstagare i Södermöre kommundel trivs i nämndens vård- och omsorgsverksamhet. Andelen omsorgstagare som är nöjda med aktiviteterna som erbjuds på särskilt boende ökar och överstiger 2014 års resultat. Andelen omsorgstagare som är nöjda med möjligheterna att komma ut understiger inte 2014 års resultat. Andelen omsorgstagare som anser att personalen bemöter dem på ett bra sätt överstiger riksgenomsnittet i både särskilt boende och hemtjänst. Mätning Socialstyrelsens brukarundersökning Målet mäts i socialstyrelsens brukarundersökning i höst.

9 Titel Ansvarig Startdatu m Genomföra den nya inriktningen för Lingmert 01 träffpunktsverksamhete h n i Södermöre. Ökad samverkan med bibliotek och andra aktörer - arbetsplan upprättas. Omsorgstagarens möjlighet till utevistelse ska öka. Lingmert h Lingmert h Slutdatu m Status Genomför d Tre träffpunktsledare har anställts och börjat arbetet med implementeringe n av den nya inriktningen. Öppettider ses över och samverkan sker mellan de tre träffpunkterna. Samverkansform er har påbörjats, och ett antal möten har genomförts. Tack vare Laps Care på särskilt boende så har utevistelsen ökat. Nämndsmål - biblioteksmål - Läslusten bland barn ska öka. Antal barnböcker per barn 0-14 år, antal barnbokslån per barn 0-14 år och andel av barnen 0-14 år som är aktiva låntagare ska öka. Mätning redovisas i kommundelsnämndens årsrapport Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport.

10 Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Deltagande på förskolornas föräldramöten i kommundelen. 11 Muntligt berättande: för alla femåringar på Södermöres förskolor Läs-surr för alla förskoleklasser Bokprat för årskurs 3 elever Bibliotekskunsakp för årskurs 4 Författarbesök årskurs 5 och 8 Läsprojekt äldre läser för yngre Ettans gåvobok Informationssökning för års-kurs 8 Information om språkutveckling, vikten av böcker och läsning till MVH:s besökande vårdnadshavare Läsecirkelför ungdomar Alla femåringar i Ljungbyholms förskolor har deltagit i muntligt berättande. Under hösten kommer Hagby-, Halltorp-, Påryd och Tvärskogs förskolors femåringar att bjudas in till muntligt berättande. Uppstart med nya förskoleklasser sker under höstterminen. Årskurs 3 som slutade i juni 2015 har fått bokprat och till hösten startar arbetet med att ge alla nya 3-or bokprat. Start sker med de nya 4:orna under höstterminen. Start sker med de nya 5:orna och 8:orna under höstterminen Aktiviteten kommer att start under höstterminen. Kommer att genomföras i början av de nya 1:ornas hösttermin. Detta förväntas genomföras under hösten. Aktiviteten har inte varit möjligt att genomföra under våren på grund av tidsbrist på MVH. Läsecirkeln kommer att starta under höstterminen.

11 Nämndsmål - biblioteksmål - Kulturupplevelser ska erbjudas i hela kommundelen Antal publika aktiviteter ska fördelas på tätorterna i Södermöre. Mätning redovisas i kommundelsnämndens årsrapport. Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Olika kulturupplevelser för Södermöres invånare. Ann Gustafsson En viss del av de planerade aktiviteterna har genomförts med god uppslutning av besökande. Positivt är samverkan med de olika lokala intressenterna i Södermöre, vilket främjar hela Södermöre. Nämndsmål - Brukarna ska vara nöjda med verksamheten Södermöre för alla De som deltar i de olika aktiviter och mötesplatserna ska vara nöjda med verksamheten. Särskilt barn och ungdomar samt äldre ska vara nöjda med verksamheten. Mätning Enkät till elever år på kommundelens skolor samt äldrehearings Måluppföljning redovisas i Södermöre kommundelsnämnds årsrapport. Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Återkoppling till samarbetsaktörer Utvärdering - muntlig kommunikation Detta har fullföljts så här långt. Nämndsmål - Brukare i Södermöre för alla upplever att de har inflytande på verksamheten Varje invånare ska känna att det är möjligt att påverka och förändra. Särskilt barn och ungdomar samt äldre ska uppleva att de kan påverka verksamheten. Mätning Enkät till elever år på kommundelens skolor samt äldrehearings.

12 Titel Ansvarig Startdatum Slutdatum Status Samarbete med omsorgens träffpunkter och lokalt pensionärsråd Planeringsmöte har hållits där representanter från ungdomsrådet, Södermöre för alla, skolor, träffpunkter och pensionärsorganisationer deltog för att diskutera gemensamma utvecklingsfrågor. Förslaglåda Ungdomsrådet i Södermöre kommundel Ungdomsrådet har vid ett par tillfällen träffat Södermöre kommundelsnämnds presidium för att diskutera utvecklingsfrågor för Södermöres ungdomar.

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd Budgetmål 2015 Förslag till beslut Södermöre kommundelsförvaltning

Läs mer

Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel

Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2014-12-01 Omsorgspolitisk färdriktning i Södermöre kommundel 2015-2018 1. Bakgrund Södermöre kommundel har uppdraget att tillhandahålla en god vård- och omsorg.

Läs mer

Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015

Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0031 52904 Södermöre kommundelsnämnd Årlig uppföljning av omsorgspolitisk färdriktning 2015 Förslag till beslut Södermöre

Läs mer

Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2

Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2015-09-14 SN 2015/0043.03.01 0480-450885 Socialnämnden Uppföljning av mål och uppdrag tertial 2 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Nytt förslag till kvalitetspris

Nytt förslag till kvalitetspris TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pierre Börjesson 2016-02-12 ON 2016/0030 52545 Omsorgsnämnden Nytt förslag till kvalitetspris Förslag till beslut Omsorgsnämnden antar förslaget om nytt

Läs mer

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2018-12-05 0480-45 29 03 Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Sedan 2016 följer Södermöre kommundel upp jämställdheten inom förvaltningens

Läs mer

Katarina Sandberg Mål - Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020.

Katarina Sandberg Mål - Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020. Handläggare Datum Katarina Sandberg 2016-10-03 0480-45 30 03 Förslag nämndsmål BoU 2017 Inom de områden där enheterna inte har fått tilldelat ett för enheten detaljerat mål ska resultaten ligga kvar på

Läs mer

Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Rockneby

Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Rockneby Handläggare Datum Katarina Sandberg 2017-11-09 0480-45 30 03 Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Rockneby Inom de områden där enheterna inte har fått tilldelat ett enhetsmål ska resultaten ligga kvar på

Läs mer

Färdriktning och mål för biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel

Färdriktning och mål för biblioteksverksamheten i Södermöre kommundel SÖDERMÖRE KOMMUNDELSFÖRVALTNINGS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Södermöre kommundelsnämnd Utvecklingsledare Ann-Christine Kittel- Olsson reviderad 2016-12-28/Hanna Ivarsson -2017-03-03/Hanna

Läs mer

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande.

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande. Verksamhetsplan 2015 FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt

Läs mer

Verksamhetsuppdrag 2017 Förskolan Ögonstenen

Verksamhetsuppdrag 2017 Förskolan Ögonstenen Handläggare Datum Katarina Sandberg 2016-11-29 0480-45 30 03 Verksamhetsuppdrag 2017 Förskolan Ögonstenen Inom de områden där enheterna inte har fått tilldelat ett för enheten detaljerat mål ska resultaten

Läs mer

Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Björkenäs

Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Björkenäs Handläggare Datum Katarina Sandberg 2017-11-08 0480-45 30 03 Verksamhetsuppdrag 2018 Förskolan Björkenäs Inom de områden där enheterna inte har fått tilldelat ett enhetsmål ska resultaten ligga kvar på

Läs mer

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet Handläggare Datum Hanna Ivarsson 2017-11-21 0480-45 29 00 Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet Sedan 2016 följer Södermöre kommundel upp jämställdheten inom förvaltningens

Läs mer

Kommunstyrelsens nämndsmål och kommunledningskontorets aktiviteter 2015

Kommunstyrelsens nämndsmål och kommunledningskontorets aktiviteter 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-02-17 KS 2014/1043 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens nämndsmål och kommunledningskontorets aktiviteter 2015 Förslag till

Läs mer

Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel.

Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel. Handläggare Datum Hanna Ivarsson 2016-11-18 0480-45 29 00 Nyckeltal-jämställdhet i Södermöre kommundel. Arbetsvillkor Andel kvinnor och män - samtliga anställda i Södermöre kommundel 368 personer arbetar

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt SKDN 2015/

TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt SKDN 2015/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2017-03-29 SKDN 2015/0008 52904 Södermöre kommundelsnämnd Reviderad färdriktning och mål för biblioteksverksamheten i Södermöre Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Verksamhetsuppdrag 2019 Förskolan Ögonstenen

Verksamhetsuppdrag 2019 Förskolan Ögonstenen Handläggare Datum Katarina Sandberg 2018-11-21 0480-45 30 03 Verksamhetsuppdrag Förskolan Ögonstenen På de indikatorer där enheterna inte har fått tilldelat ett mål för ska resultaten ligga kvar på samma

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Ekonomisk uppföljning samhällsbyggnadskontoret Januari-april, 2015

Ekonomisk uppföljning samhällsbyggnadskontoret Januari-april, 2015 Handläggare Datum Ärendebeteckning Victoria Schön Månsson 2015-2015-05-12 Ekonomisk uppföljning Ekonomisk uppföljning samhällsbyggnadskontoret Januari-april, 2015 Verksamhet De första månaderna av verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet 2015

Kommunens kvalitet i korthet 2015 Kommunens kvalitet i korthet Sedan 2010 deltar kommun i undersökningen Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Under deltog 240 kommuner deltog i KKiK. Undersökningen

Läs mer

Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare. Föräldraråd, 5 oktober 2017

Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare. Föräldraråd, 5 oktober 2017 Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare Föräldraråd, 5 oktober 2017 Elevers kunskaper Meritpoäng Elevens meritpoäng, A=20p B=17,5p C=15,0p D=12.5p E=10p F=0p Ex alla betyg E= 170p alla betyg A=340p

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 6 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Oleby Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått 1.1 Analys

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Klinth 2016-03-01 2016-1056 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Remiss, Förslag till Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildningspolitiskt program 2017

Utbildningspolitiskt program 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2016-10-11 SKDN 2016/0157 52904 Södermöre kommundelsnämnd Utbildningspolitiskt program 2017 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM

DROGPOLITISKT PROGRAM DROGPOLITISKT PROGRAM 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se www.kalmar.se INLEDNING Kalmar

Läs mer

Utveckling och lärande

Utveckling och lärande Elevenkät 2018 Elevernas ansvar och inflytande, Lgr 11 (kap 2.3) De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad

Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad Handläggare Datum 0480-452900 2012-05-11 Åtgärdsplan för minskad budgetram år 2013 och minskad avvikelse mot standardkostnad 1. Bakgrund Kostnaderna för äldreomsorgen i Södermöre kommundelsnämnd och omsorgsnämnden

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017

Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Maria Engblom 2017-03-03 SKDN 2017/0046 0480-452902 Ekonomiskt utfall och prognos efter februari 2017 Förslag till beslut beslutar att lägga rapporten

Läs mer

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016

DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 DROGPOLITISKT PROGRAM Antaget av Kommunfullmäktige 20 juni 2016 2016 2020 Beskrivning av Kalmar kommuns delmål utifrån nationella och regionala ANDT-strategier. Tfn. 0480-45 00 00 (kontaktcenter) kommun@kalmar.se

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet 2016

Kommunens kvalitet i korthet 2016 Kommunens kvalitet i korthet Sedan 2010 deltar kommun i undersökningen Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Under deltog ca 250 kommuner i KKiK. Undersökningen

Läs mer

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2016/0083.11.01 0480-450885 Socialnämnden Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun 2016-2020 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Inriktningar effektmål 2015

Inriktningar effektmål 2015 1 (5) Datum CENTRALA FÖRVALTNINGEN Stab Administrativ controller Marie Löfgren 0224-361 11 marie.lofgren@heby.se Inriktningar effektmål 2015 Centrala inriktningar Heby kommun ska vara en trygg och säker

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Tillgänglighet via telefon och e-post

Tillgänglighet via telefon och e-post Tillgänglighet via telefon och e-post Svar på enkel fråga efter att ha ringt kommunen Gott bemötande efter att ha ringt kommunen och ställt en enkel fråga Svar på enkel e-postfråga inom två arbetsdagar

Läs mer

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-10 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med omsorgsförvaltningens svar på motion från Carl-

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer

Lokalt åtagande och aktivitet (Tuna skolområde)

Lokalt åtagande och aktivitet (Tuna skolområde) Enhetens resultat i elevenkäten, frågeområde Ansvar och inflytande/fråga: Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter, och enhetens resultat i elevenkäten, frågeområde Trygghet och trivsel/fråga:

Läs mer

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 Handläggare 0480-450000 Datum 2017-05-29 Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 1. Bakgrund: Vikten av personkontinuitet

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Verksamhetsplan med internbudget. Södermöre kommundelsförvaltning

Verksamhetsplan med internbudget. Södermöre kommundelsförvaltning Verksamhetsplan med internbudget Södermöre kommundelsförvaltning 2017 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 5 Pedagogiska verksamheter... 5 Omsorgsverksamheter... 5 Demokratiutveckling... 5 Verksamhetsmål...

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 1 (11) 2016-03-08 Gunilla Mellgren Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 Innehållsförteckning 1. Kommunens kvalitet och effektivitet ur invånar- och brukarperspektiv 2. Sammanfattning av Strömsunds resultat

Läs mer

Remiss - Drogpolitiskt program

Remiss - Drogpolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Linus Hellman 2016-03-10 SKDN 2016/0029 52904 Södermöre kommundelsnämnd Remiss - Drogpolitiskt program 2016-2020 Förslag till beslut Södermöre kommundelsnämnd

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2

Verksamhetsberättelse 2012 Gruppbostäder 2 KUNGSHOLMENS STADSDELSNÄMND GRUPPBOSTÄDER 2 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-521-2012 SID 1 (9) 2013-02-13 Handläggare: Mathias Englund Telefon:08-508 08 549 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsberättelse

Läs mer

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden Lomma kommun 2016 1. INLEDNING Nämndsplanen uttrycker den politiska viljan för nämndens verksamheter. Nämndsplanen avser

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Vimmerby gymnasium

Verksamhetsplan 2014 Vimmerby gymnasium Vimmerby gymnasium Skolan har en kompetent och engagerad personal som arbetar i lag med gemensamt fokus på elevernas studier. Målet är att eleven tillsammans med skolans lärare och övrig personal skall

Läs mer

Kommunens kvalitet i korthet 2014

Kommunens kvalitet i korthet 2014 Kommunens kvalitet i korthet 2014 Sedan 2010 deltar kommun i undersökningen Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Under 2014 deltog 225 kommuner deltog

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsområdesplan 2018

Verksamhetsområdesplan 2018 Verksamhetsområdesplan 2018 VÄSTRA SKOGEN 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Aktiviteter utifrån nämndmålen... 4 2 Sammanfattning Arbetet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2018-19 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Reviderad och fastställd 180920 Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 1 2 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Verksamhetsplan Uppföljningsrapport

Verksamhetsplan Uppföljningsrapport TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-01-08 SN 2015/0043.03.01 0480-450885 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 - Uppföljningsrapport Förslag till beslut Socialnämnden fattar

Läs mer

Delårsuppföljning. Södermöre kommundelsnämnd

Delårsuppföljning. Södermöre kommundelsnämnd Delårsuppföljning Södermöre kommundelsnämnd 2017 1 Innehåll Verksamhetsmål 3 Ekonomi 3 Pedagogisk verksamhet 3 Omsorgsverksamhet 4 Biblioteksverksamhet 4 Kommundelsutveckling 4 Södermöre för alla 4 Väsentliga

Läs mer

1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse...

1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse... 1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse... 4 Fokusområden som kommit fram i undersökningar... 4 4.Mål

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan - BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Lokal arbetsplan 2017-2018 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska

Läs mer

Sätra skola arbetsplan 2014 2015

Sätra skola arbetsplan 2014 2015 Sätra skola Handläggare Vårt diarienummer Datum 140818 Sidan 1(6) Sätra skola arbetsplan 2014 2015 Gäller för Skola, Förskoleklass och Fritidshem MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Verksamhetsplan bildningsnämnden

Verksamhetsplan bildningsnämnden Verksamhetsplan bildningsnämnden 2016-2019 sidan 1 av 6 Inledning... 2 Väg till visionen... 2 Verksamhetsbeskrivning... 2 Mål... 2 Inriktningsmål... 2 Effektmål... 3 Rapporteringar... 5 Utvärdering och

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Ringsjöskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Södermöres Medborgarpanel. 17-23 oktober 2012. Tema: Demokrati. Metod: E-enkät

Södermöres Medborgarpanel. 17-23 oktober 2012. Tema: Demokrati. Metod: E-enkät Södermöres Medborgarpanel 17-23 oktober 2012 Tema: Demokrati Metod: E-enkät 1 Svarsfrekvens 75 av 121 har svarat, 62 % svarsfrekvens 6 har påbörjat enkät, men ej skickat in 30 personer har ej sett enkäten

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 10 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Kvistbergsskolan Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige

Utvecklingsplan för Bodens kommun Fastställd av kommunfullmäktige Utvecklingsplan för Bodens kommun 2015-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-07 39 Innehållsförteckning Boden en växande kommun med många fördelar!... 3 Vision för Boden 2025:... 4 Utveckling...

Läs mer

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1 STADSDELSNÄMND NORRMALM Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA Uppfyllelse av nämndens generella åtaganden för detta inriktningsmål Prioriterad

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens fördelning på ramområden budget 2017, tkr Ramområde Netto ing Netto

Barn- och utbildningsnämndens fördelning på ramområden budget 2017, tkr Ramområde Netto ing Netto Barn- och utbildningsnämndens fördelning på ramområden budget 2017, tkr Ramområde Netto ing Netto 2016 2017 Nämnd och ledning, skolskjutsar 8 476 8 581 Förskola, pedagogisk omsorg 86 216 88 974 Grundskola

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Socialnämnd. Socialtjänsten. Datum 2014-05-19 Diarienr:2014-01-704

Verksamhetsplan 2015. Socialnämnd. Socialtjänsten. Datum 2014-05-19 Diarienr:2014-01-704 Socialtjänsten Datum 2014-05-19 Diarienr:2014-01-704 Verksamhetsplan 2015 Socialnämnd Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Socialtjänsten, Besöksadress: Centrumgatan 17, Tibro E-post: kommun@tibro.se, www.tibro.se,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer