Projektplan Förstudie e-arkiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan Förstudie e-arkiv"

Transkript

1 Diarienr: Y 2016/1 Projektplan Förstudie e-arkiv Planen är en överenskommelse mellan projektägare/beställare Stina Sundling/Jörgen Tholin och projektledare om projektets åtagande. Verifieras genom styrgruppsbeslut. Ange datum för beslut av dokumentet: Dokumentet ska diarieföras. Skriv in diarienumret i sidhuvudet. Filnamn: e-arkiv_projektplanb3 Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 1 (9)

2 Innehåll 1 Bakgrund och samband Mål Tidsplan, förutsättningar och resursbehov Budget och kalkyl Organisation Risker och riskhantering Bilagor och referenser... 9 Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 2 (9)

3 1 Bakgrund och samband 1.1 Bakgrund Tidigare har information skrivits ner och lagrats på papper och i fysiska arkiv. Idag digitaliseras processer och informationen lagras istället i våra verksamhetssystem. Gemensamt för utmaningar kring digitalisering och hantering av digitala informationsmängder är att i ett tidigt skede värdera informationen och utforma rutiner och system för att trygga tillgången och tillförlitligheten för informationen över den tid som verksamheten behöver och lagen kräver. Denna perspektivförskjutning brukar benämnas informationsförsörjning. Ett system för bevarande (e-arkiv) ska säkerställa att handlingar som ska bevaras är äkta, tillförlitliga och återanvändbara för all framtid. Detta medför krav på både en anpassad organisation och förvaltning med förmåga att hantera den kontinuerliga utvecklingen. 1.2 Samband med andra organisationer eller projekt Förstudien har ett starkt samband med GUSPP och delar också styrgrupp och vissa resurser med projektet. För att finansiering och prioritering av system som ska anpassas för e- arkivering ska bli möjlig krävs en styrorganisation som har mandat och resurser att påverka anpassning och utveckling av system. Dessutom är det nödvändigt att ha den överblick över universitetets informationsobjekt, processer och system som förvaltningsobjekten kommer kunna medföra. Förstudien och kommande implementeringsprojekt är beroende av leveranserna avseende styrmodell, finansieringsmodell och förvaltningsobjekt. Dessutom finns samband med de projekt som strävar efter att digitalisera sina processer då detta oftast innebär att informationen som hanteras ska tas om hand digitalt istället för analogt. Diskussioner förs också med systemförvaltare. 2 Mål 2.1 Projektidé Förstudiens uppdrag är att utreda förutsättningarna för och ge förslag på, en infrastruktur för digitalt bevarande av handlingar/information. 2.2 Projektmål Förslaget på infrastruktur för bevarande ska innehålla förslag på förvaltningsorganisation, vilka kompetenser som krävs och en kravspecifikation på IT-lösning (system) för att säkerställa att digitala handlingar bevaras, vårdas och görs åtkomliga på ett säkert sätt över tid. Förslaget ska förena universitetets behov av en effektiv informationsförvaltning med allmänhetens och lagstiftarens krav på kontroll, insyn och ansvar. 2.3 Projektmålets prioritering Prioritering 0,5 Resultat 0,2 Tidpunkt 0,3 Kostnad Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 3 (9)

4 2.4 Avgränsningar Förstudiens uppdrag är att utreda förutsättningar för ett digitalt bevarande. Det innebär att projektgruppen inte kommer jobba med att ta fram metoder och modeller för kommande arbetssätt utan snarare peka på vilka metoder och modeller som kommer att behöva tas fram i ett implementeringsprojekt. Förstudien omfattar inte eventuell digitalisering av analog information. I förstudien kommer inte system upphandlas och inga pilotuttag av information ur verksamhetssystem kommer genomföras. Förstudien omfattar både information som fastställts i digitala filer som word eller pdf likväl som information som registreras i verksamhetssystem. 2.5 Leveranser och beslutspunkter - godkännande och mottagare Leveranserna är omarbetade med anledning av integreringen med projektet Styrning av GUgemensamma system, processer och projekt Nr Beskrivning av leverans Lev. datum 1.1 Delrapport fas Beslut i SG/datum Ev beslutsfattare i linjen 1.2 Ny arkivorganisation v. 50 v. 50 Universitetsdirektören 2.1 Målbild v. 42 v Sammanställning av estimerade kostnader avseende bevarande av information (uttag, lagring, anpassning av system) v. 50 v Generell förvaltningsorganisation v. 50 v. 50 Universitetsdirektören 2.4 Delrapport fas 2 v. 50 v Teknisk förstudierapport inkl. marknadsundersökning, kravspecifikation system för bevarande och integrationsanalys april april 3.2 Delrapport fas 3 april april 4.1 Nyttokalkyl april juni 4.2 Förstudierapport och projektförslag april juni 4.3 Projektbudget april juni Ev. mottagare av ansvar i linjen Enheten för myndighetsoch utvecklingsstöd 2.6 Förvaltande part I arbetet med leverans 2.3, Generell förvaltningsorganisation, kommer förslag på förvaltande part att tas fram. Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 4 (9)

5 3 Tidsplan, förutsättningar och resursbehov 3.1 Projekttidsplan 2016 jan-aug 2016 sep-dec 2017 jan-april 2017 majjuni Fas 1 Arkivorganisation Fas 2 Infrastruktur för bevarande Fas 3 - Teknisk förstudie Fas 4 - Nyttokalkyl Fas 1 Arkivorganisation- informationskartläggning Under fas 1 kommer arkivorganisationen utredas och ett förslag till ny arkivorganisation kommer presenteras. Idag delegeras arkivbildningsansvaret genom rektors delegation till dekaner, prefekter, universitetsdirektör och motsvarande. Delegationen kan sedan vidaredelegeras. Otydligt är dock vad arkivbildaransvaret innebär och arkivorganisationens relation till systemförvaltningsorganisationen måste utredas vid en digital hantering av arkivinformation. Detta utmynnar i ett förslag till beslut om ny arkivorganisation. Dessutom ska förberedande arbete i form av begreppsmodellering, riskanalys och nyttoinventering genomföras i fas 1 och resulterar i olika typer av dokument kopplade till projektet. Begreppsmodellering modell över de olika begrepp som kan komma att uppstå inom arbetet. Viktig utgångspunkt för att samma begrepp ska användas och vara liktydiga i styrdokument och kommunikation mellan olika roller i projektet. Definition av t ex e- arkiv, handling, gallring, verksamhetssystem osv. Jämförelser med begrepp inom systemförvaltning och informationssäkerhet. Är begreppen legala definitioner eller av annan karaktär? Nyttoinventering e-arkiv identifiera målgrupper, effekter och nyttor med införande av e-arkiv Riskanalys - Bedöma sannolikheter för olika oönskade händelser och dess konsekvenser Utreda nuläge arkivorganisation och förändrade förutsättningar i en digital hantering Utreda generella förutsättningar för implementering av e-arkiv Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 5 (9)

6 3.1.2 Fas 2 Infrastruktur för bevarande Under fas 2 utreds förutsättningarna för en infrastruktur för bevarande av handlingar bestående av både en teknisk struktur såväl som en anpassad organisation och förvaltning med ansvar att hantera kontinuerlig utveckling och underhåll av e-arkivet. Resultat blir förslag till beslut om organisation, förvaltning och finansiering för långsiktigt bevarande av handlingar. Initialt kommer arbete med olika scenarier för införande att genomföras och presenteras för styrgruppen. Beslut om inriktning utifrån målbild kommer sedan sätta prägel på resterande aktiviteter under fasen. Målbild behovsanalys Fastställa avsikten och målen för e-arkivet och för informationen i e-arkivet Hur nås målbilden? Sammanställning av estimerade kostnader avseende bevarande av information (uttag, lagring, anpassning av system) Generell förvaltningsorganisation samt nycklar och modell för finansiering av förvaltning och lagring för digitalt bevarande Finansieringsmodell för anpassningar av och uttag av information ur verksamhetssystem för långtidslagring Klassificeringsstrukturens struktur, funktion och förvaltning Ställningstagande till standarder för dokumenthantering och e-arkiv (t ex ISO , ISO , OAIS m fl) Teknisk förstudie Fas 3 Syftet med den tekniska förstudien, fas 3, är att belysa de tekniska försutsättningar som finns på universitetet för digital långtidslagring, med fokus på driftsstrategi och integrationsbehov. Den tekniska förstudien är till viss del beroende av resultaten i fas 1 och 2 och de aktiviteter som presenteras nedan är tänkbara baserat på tidigare erfarenheter av utvecklingsprojekt samt den kunskap som dagsläget finns gällande aktuellt projektförslag. Resultatet av fas 3 blir kravspecifikation på teknisk systemlösning för bevarande samt vägvalsbeslut utifrån krav, marknadsundersökning och arkitekturbeskrivning. a. Övergripande kravspecifikation Marknadsundersökning Funktionella krav Icke-funktionella krav Krav på integration Prioritera icke-funktionella krav b. IT-arkitekturbeskrivning Kartläggning om vi har rätt förutsättningar inom IT-infrastruktur för att genomföra projektet Definiera arkitektur inom områdena applikation/integration Definiera tekniska standarder och format (ansvar IT-arkitektur) Definiera övergripande tekniskt lösningsförslag (ansvar integration och system) Vägval upphandla extern eller drifta själv c. Förberedande integrationsarbete ICC förstudie och ICC analys Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 6 (9)

7 3.1.4 Nyttovärdering - Fas 4 Nyttovärderingen syftar i detta projekt till att väga olika omfattningar av införandeprojektet mot varandra, ur ett nyttoperspektiv. Ett införande av ett e-arkiv kan utföras i större eller mindre omfattning, beroende på vilket scope projektet väljer att ta. Det är möjligt att antingen införa ett system där arkivering enbart möjliggörs eller att aktivt samla in dokumentation i verksamheten. Det är också möjlighet att antingen enbart fokusera på ny information eller dessutom anpassa rutiner och system efter information som redan finns i verksamheten. Olika omfattningar av införandet måste därför vägas mot varandra. Beslutet kring omfattningen av införandeprojektet ska baseras både på denna nyttovärdering och på organisationens förutsättningar i form av resurstillgång och förändringskapacitet. Nyttovärderingen ska generera: En beräkning av ekonomiska vinster, kvalitetsvinster samt kostnader för att genomföra införandeprojektet ur olika scenarier gällande omfattningen. Projektbudget och projektkalkyl för införandeprojektet 3.2 Inberoenden Inberoenden Nr. Beskrivning Ev. Godkännandekriteria 1 Styrning av GUgemensamma system, processer och projekt 2 Svensk nationell datatjänsts (SND) initiativ till ett pilotprojekt avseende tillgängliggörande av en forskargrupps forskningsdata vid Handelshögskolan. 3 Gemensam organisationshantering vid Göteborgs universitet som är en del inom PA2.0- projektet 4 Sektorgemensam metadataspecifikation för studieadministrativ information inom SUHF Ansvarig Datum Styrmodell för system Katrin Skepp, IT v Forskningsstödsenhet på UB med kompetens att ge stöd åt forskare i datahantering och grundläggande arkiveringskunskaper Enhetlig hantering av organisatorisk enhet (vilket underlättar sökmöjligheter i framtida e-arkiv) Rekommenderad metadataspecifikation för studieadministrativ information, SUHF:s förbundsstämma Max Petzold/SND Projektledare: Stefan Ekman, SND Caspar Jordan, SND Ola Lundgren, IT Expertgruppen för arkiv och informationshantering inom SUHF Jan 2017 Mars Sektorgemensam gallringsframställan till Riksakivet genom SUHF Uppdaterad RA-FS utifrån gallringsframställan fastställd av Riksarkivet Expertgruppen för arkiv och informationshantering inom SUHF Oklart Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 7 (9)

8 6 Riksarkivets framtagande av förvaltningsgemensamma specifikationer, FGS En eller flera fastställda FGS:er fastställda av Riksarkivet Riksarkivet Våren Systeminventeringen System och projekt som pågår vid IT-enheten på uppdrag av Strategiskt IT-forum System- och projektkarta Marta Petrides de Lubian 8 Statens servicecenters förvaltningsgemensamma e-arkivstjänst E-arkivstjänst som kan ingå i marknadsundersökning och RFI Projektägare: Charlotte Johansson- Ahlström,SSC Projektledare: Cia Jarehov Våren 2017? 3.3 Resursbehov Resurser, kompetens Resurser som är nödvändiga för förstudiens genomförande är personer med kompetens inom de områden som digitalt bevarande berör och som förstudien kommer arbeta med; arkiv, juridik, IT/IT-arkitektur, informationssäkerhet och informationshantering. Projektgrupp Kompetens Organisation Arkiv (projektledning) MUST Christer Johansson Arkiv MUST Maria Elmlund Arkiv och registratur/it-arkitekt MUST/IT Kristina Ullgren Jurist MUST Marianne Öfverström Jurist MUST Stefanie Stehling Bibliotekarie UB Peter Larsson Informationssäkerhetssamordnare Fastighet och service Johan Augustsson Verksamhetsarkitekt MUST Anders Ideskog Verksamhetsarkitekt MUST Marta Petrides de Lubian IT-strateg IT Registrator Registrator MUST Vakant IT-arkitekt IT 4 Budget och kalkyl Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 8 (9)

9 Projektledaren har mandat att fatta beslut om övriga kostnader motsvarande ett prisbasbelopp under förutsättning att det inte innebär ett frånsteg från fastställd budgetram. 5 Organisation Projektorganisation Styrgrupp: Stina Sundling, projektägare, ordförande i styrgruppen Bengt Petersson, Föreståndare PIL-enheten Sören Ehrnberg, Enhetschef, IT-enheten Elisabeth Ahlin, Enhetschef, Enheten för myndighets- och utvecklingsstöd Peter Tellberg, Enhetschef, Ekonomienheten Thomas Erhag, Prefekt, Juridiska institutionen Katrin Skepp, Projektledare, Projektledare E-arkiv Martin Thulin, Projektkontoret Förstudie e-arkiv och GUSPP kommer att styras av samma styrgrupp och med båda projektledarna representerade på styrgruppsmöten. 6 Risker och riskhantering Se risklista med åtgärder i separat dokument (bilaga). 7 Bilagor och referenser Nr Dokumentnamn Dokumentbeteckning/id 2 Risklista Riskanalys Mall från Tieto PPS (ME001, 8.0.0) Sida: 9 (9)

Förstudie. E-arkiv. Infrastruktur för digitalt bevarande av handlingar. Dokumentet ska diarieföras

Förstudie. E-arkiv. Infrastruktur för digitalt bevarande av handlingar. Dokumentet ska diarieföras Förstudie E-arkiv Infrastruktur för digitalt bevarande av handlingar Dokumentet ska diarieföras Förstudie E-arkiv infrastruktur för digitalt bevarande av handlingar Anna Danielsson, projektledare Sida:

Läs mer

Förstudierapport. Förstudie e-arkiv

Förstudierapport. Förstudie e-arkiv Förstudierapport Förstudie e-arkiv Projektrapport 2017-06-21 Förstudie e-arkiv Sida: 1 (17) Forstudie_e-arkiv_slutrapport Dnr: Y 2016/1 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Förstudiens omfattning... 4 2.1 Slutrapportens

Läs mer

Projektplan Styrning av GU-gemensamma system, processer

Projektplan Styrning av GU-gemensamma system, processer Diarienr: Y2016/3 Styrning av GUgemensamma system, 2016-09-12 processer och projekt Projektplan Styrning av GU-gemensamma system, processer och projekt (GUSPP) Planen är en överenskommelse mellan projektägare/beställare

Läs mer

Förstudie e-arkiv. Delrapport fas 1

Förstudie e-arkiv. Delrapport fas 1 Dnr: Y 2016/1 Förstudie e-arkiv Delrapport fas 1 OBS! Dokumentet ska diarieföras. Delrapport fas 1 Filnamn: Delrapport_fas1_1 0 Förstudie e-arkiv Mall från Tieto PPS (ME003, 3.0.0) Anna Danielsson 2016-08-12

Läs mer

Projektplan, åtagandet

Projektplan, åtagandet Sida 1 Projektplanen utgör ett huvudresultat av förberedelserna och kan ses som kontraktet mellan projektledningen och projektägaren för projektets genomförande. Om projektplan, åtagandet Syftet med att

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektdirektiv Budgetverktyg

Projektdirektiv Budgetverktyg Diarienr: Y 2017/3 Budgetverktyg Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare Peter Tellberg/Anna Lindholm och projektledare om förutsättningarna för förberedelsearbetet Filnamn: Budgetverktyg

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se

Projektkontoret. Januari 2007. Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Projektkontoret Januari 2007 Kamilla.Petersson@gu.se Ylva.Wridell@gu.se Agenda 1. Projektkontoret bakgrund, syfte, vad gör vi och för vem 2. Vilka projekt ska samordnas inom projektkontoret? 3. Vad innebär

Läs mer

En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning

En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning Cia Jarehov, projektledare 2014-10-14 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat

Läs mer

INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET

INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET Bevarande av forskningsdata Bevarandefrågorna har i detta sammanhang uppmärksammats

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från ca 650 000 anställda till ca 240 000 idag Litet utrymme för

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet Dnr V 2015/375, utkast version 2015-04-24 Bakgrund Allt mer av universitetets information hanteras digitalt. Olika verksamhetssystem,

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer!!! Agenda 13:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 13:10 Moderator för dagen Björn Skog 13:15 Bakgrund till projektet

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0

Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0 Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0 Filnamn:begrepp_P1.1-0 Förstudie e-arkiv Mall från Tieto PPS (ME004, 3.2.0) Anna Danielsson Sida: 1 (5) Begreppslistan har tagits fram som en del av begreppsmodelleringen

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (11) 2013-11-05. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (11) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (11) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Definitioner...

Läs mer

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Gemensamma principer för dokument- och ärendehantering samt e-arkiv i Sollentuna kommun Fakta om Sollentuna 2 mil norr om Stockholm C:a 67 000

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer Agenda 10:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 10:15 Projektets övergripande resultat Göran Kristiansson, Caspar Almalander

Läs mer

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan Fördjupad förstudie 1 Fö rstudie E-Arkiv Pröjektplan Ett samarbetspröjekt mellan Kumla Kömmun, Askersunds Kömmun, Laxa Kömmun, Lekebergs Kömmun, Hallsbergs Kömmun öch Karlsköga Kömmun Fördjupad förstudie

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) 2011-07-11. Projektregler. för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund...4 1.1 Syfte...4 1.2 Bakgrund...4 2 Regler för projekt...4

Läs mer

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten

Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (8) Beskrivning av den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (8) Innehåll 1 Syfte och bakgrund...3 1.1 Syfte...3 1.2 Bakgrund...3 2 Definitioner...3

Läs mer

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation Ledningskansliet, enheten för juridik och dokumentation Chefsarkivarien STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-643 Sakområde: Arkiv och diarium samt Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp:

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning Utvecklingsprocess Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D1A20171025 Kontakta oss Information om

Läs mer

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2014-08-14 N2014/3415/ITP N2013/3701/ITP Statens servicecenter FE15 801 71 Gävle Uppdrag att utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Regeringens

Läs mer

Slutrapport DP4 & 6. Vägledning och funktionella krav

Slutrapport DP4 & 6. Vägledning och funktionella krav Slutrapport DP4 & 6 Vägledning och funktionella krav Tove Engvall 2013-06-11 03 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING... 2 2. INLEDNING... 2 2.1 BAKGRUND... 2 2.2 PROJEKTMÅL... 2 2.3 BESTÄLLARE...

Läs mer

Översikt PPS - Projektledning

Översikt PPS - Projektledning Sida 1 Om översikt PPS PPS - Praktisk ProjektStyrning - är ett arbetssätt för att aktivt planera och leda projekt, program och projektportföljer. Allt bygger på praktiska erfarenheter och på befintlig

Läs mer

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest Agenda Intro: vilkaärvi och vadvillvi prataom? Teori, praktik, exempel Ställ frågor! Övningar Börja från början OAIS -En snabb repetition arbete, långsiktig bevarandeplanering

Läs mer

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Arkiv och diarium Ansvarig förvaltningsenhet: Universitetsledningens kansli

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

E-arkiv. (att skapa en långsiktig och hållbar digital informationshantering) Registrator 2017, 6 april 2016

E-arkiv. (att skapa en långsiktig och hållbar digital informationshantering) Registrator 2017, 6 april 2016 E-arkiv (att skapa en långsiktig och hållbar digital informationshantering) Registrator 2017, 6 april 2016 Digitalisering kan inte väljas bort Digitalisering skapar förändringar Offentlig sektor idag

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV 30 MAJ 2017 Riksarkivet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunalförbundet Sydarkivera bjuder in till en spännande nätverksdag i anslutning till Offentliga rummet

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Riktlinjer arkivkrav IT-system Antagen av Kommunstyrelsen 2019-05-20, 7:15 Dnr: KS 2019/0145-004 Kommentar: Gäller från och med 2019-05-20 Riktlinjer arkivkrav för IT-system

Läs mer

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013 Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå 3 december 2013 E-arkiv handlar inte bara om digital arkivering.!! E-arkiv handlar om långsiktig förvaltning av information. Vår

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv

PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv Mycket är gjort och ännu mer kvarstår Post- och telestyrelsen Arbete som PTS utfört hittills Vi började med att definiera arbetsformerna

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

20140603 GR-Västkom Göteborg

20140603 GR-Västkom Göteborg Arkiv Jag Född i Holland Bakgrund inom IT! Arkiv och e-arkiv - Eskilstuna stadsarkiv - projekt Elektroniskt bevarande - eard projekt Agenda e-arkivering Vad händer Helhetsbild Information Effektiv Långtidsarkivering

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter

Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter 1 (6) Projektplan: Standardiserad hantering av SLU:s användaridentiteter, SLU-identiteter Förslagsställare: * Projektledare: Helen Alstergren * Uppdragsgivare: Ulf Heyman Datum: 1. Bakgrund och motiv Antalet

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

earkiv Kalmar län Rapport 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum

earkiv Kalmar län Rapport 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum earkiv Kalmar län 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum Anki Heimonen Projektledare 1 Bakgrund I uppdraget för projekt e-arkiv Kalmar län

Läs mer

Projektplan. Elektroniskt bevarande

Projektplan. Elektroniskt bevarande Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektnamn: Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektägare: Sambruk Styrgrupp: Inte bestämd Projektledare: Caspar Gielissen Tel. 073-950 42 10 Epost cas.gielissen@eskilstuna.se

Läs mer

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef

PROJEKTPLAN. Upphandling Ekonomisystem DNR: 2018/887. Beställare Mikael Ward, Ekonomichef 2018-04-23 DNR: 2018/887 PROJEKTPLAN Upphandling Ekonomisystem -19 Projektledare Thomas Nilsson Ansvarig avdelning Namn:EKO Projekttid Beställare Mikael Ward, Ekonomichef Start: 2018-03-18 Avslut: 2018-12-31

Läs mer

Ny LiU Webb 2.0 Projektplan

Ny LiU Webb 2.0 Projektplan 2009-04-14 Projektplan Dnr LiU 2008/02805 Utgåva: 1.2 1(9) Ny LiU Webb 2.0 Projektplan Projektledare Fredrike Wagnsgård Filnamn: PP_NLW_2_0 Utvecklingsrådet PP: Ny LiU Webb 2.0 Dnr LiU 2008/02805 2(9)

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler. Projektdirektiv

Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler. Projektdirektiv Anna Gillquist Sida: 1 (8) Utveckling av Förvaltningsgemensam Specifikation (FGS) för personakter och patientjournaler Projektdirektiv Anna Gillquist Sida: 2 (8) Godkännande av projektdirektiv Beställare/uppdragsgivare:

Läs mer

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten

Projektregler Gemensamma förvaltningen Projektkontoret Sida: 1 (9) för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 1 (9) Projektregler för den universitetsgemensamma projektverksamheten Projektkontoret Sida: 2 (9) Innehåll Syfte och bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 2 Regler för projekt...

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet

Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet VÄGLEDNING 1 2016-05-26 Dnr V 2016/920 Avdelningen Dokumenthantering Åsa Berglund, avdelningschef Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet Version 1.0 Postadress Box 117,

Läs mer

Ett e arkiv värt att lita på

Ett e arkiv värt att lita på Ett e arkiv värt att lita på Arkivering i olika steg Medborgare Myndigheter Företag Verksamhetssystem Verksamhetsnära arkiv Slutarkiv Internationell standard Audit and Certification of Trustworthy Digital

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013 Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer 11 juni 2013 eard Aktuell information A Aktuell information B Mellanarkiv Slutarkiv Aktuell information C Bakgrund Behov för

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av

PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer Skapat av Victor Forsberg. Version Datum Kommentar Skapat av PROJEKTDIREKTIV Dokumentdatum Ev. diarienummer 2014-12-10 Skapat av Projektdirektiv Införande av Ladok3 Version Datum Kommentar Skapat av 0.1 0.2 0.3 0.4 2014-10-06 2014-12-04 2014-12-10 2016-12-08 Ändring

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016

Projekt Tillgängliggörande av forskningsdata 2016 [DNR] 1 (av 6) Projektdirektiv Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: Peter Nilén Inkl 2 bilagor: Bilaga 1 Delprojekt Bilaga 2 SND projektplan Revisionsinformation Version Datum Kommentar [0.1-0.5]

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

SKNV Vårt arbete med e-arkiv så 2015-02- 25

SKNV Vårt arbete med e-arkiv så 2015-02- 25 SKNV Vårt arbete med e-arkiv så långt 1 Förstudie mars november 2012 Fördjupad förstudie mars 2014 mars 2015 2 Lite bakgrund. Varför samarbete kring e- arkiv? - - - - Stort komplext område Kostnadskrävande

Läs mer

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011 E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Målbilder Målet för svensk e-förvaltning är att den ska vara så enkel som möjligt

Läs mer

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Bakgrund... 1 Syfte... 1 Definitioner... 1 Ansvar och roller... 2 Bevarande och gallring av allmänna handlingar... 3

Läs mer

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_

Dok.förteckning Utgåva P1.0-1 Sida: 1 (6) Pedagogiskt ledarskap. PIL-enheten Göteborgs universitet. Projektplan. Filnamn: pil_projekt_ Sida: 1 (6) Projektplan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Idé och mål... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans och överlämning... 4 3.1 Leveransobjekt och godkännande...

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 1 (5) Förutsättningar för gallring efter skanning För att myndighet ska få gallra pappershandlingar efter skanning fordras det myndighetsspecifika

Läs mer

Projektplan. Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen. Versionshistorik. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg

Projektplan. Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen. Versionshistorik. Uppdragsgivare Caroline Sjöberg Sid 1 (13) Projektplan Förstudie - Förberedelser inför nya dataskyddförordningen Projektledare Sara Vilhelmsson Caroline Sjöberg Ansvarig organisatorisk enhet Org.kod: 7103 Namn: Universitetsledningens

Läs mer

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter NorDig 2017 SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter Magnus Geber magnus.geber@riksarkivet.se Riksarkivet deltar som resurs gällande olika aktuella kompetenser Arkivregler E-arkiv

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv

VU KF Verksamhetsutveckling, fas 2b grupperllegiestruktur Sida: 1 (7) 2011-02-10. Delprojektdirektiv Sida: 1 (7) Delprojektdirektiv Verksamhetsutveckling Konstnärliga fakulteten Delprojekt Definition av och indelning i kompetensgrupper Sida: 2 (7) 1 Delprojektnamn/identitet Delprojektet benämns Verksamhetsutveckling

Läs mer

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg,

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg, Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen Karin Bredenberg, 2014-06-03 1 Inledning Jag gör en presentation och sedan får ni ta vid i diskussionen efter en kort paus!

Läs mer

1(8) Projekttitel: EDP Vision Verksamhetsbaserad arkivredovisning Delprojekt 1: EDP Vision Delprojekt 2: Verksamhetsbaserad dokumenthantering Dnr:

1(8) Projekttitel: EDP Vision Verksamhetsbaserad arkivredovisning Delprojekt 1: EDP Vision Delprojekt 2: Verksamhetsbaserad dokumenthantering Dnr: 1(8) Projekttitel: EDP Vision Verksamhetsbaserad arkivredovisning Delprojekt 1: EDP Vision Delprojekt 2: Verksamhetsbaserad dokumenthantering Dnr: 2014.TS0347 Beställare: Jessica Dahl, biträdande samhällsbyggnadschef/planeringschef

Läs mer

Vägledning projekt. Version:

Vägledning projekt. Version: Vägledning projekt Version: 2018.12.18 Innehåll Del 1 Grundläggande förutsättningar 3 Om projekt 3 Projektstyrning 3 Projektets mål 3 Del 2 Projektets faser 4 Del 3 Roller i projektet 5 Styrande roller

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

E-arkiv 22 januari. Välkomna

E-arkiv 22 januari. Välkomna E-arkiv 22 januari Välkomna Agenda Laget runt Mål Utbildning Arbetssätt 2015 Lunch Erik Ander Bengtsfors berättar om deras arbete i Bengtsfors Peter Olofsson berättar om e-arkivet på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer